Sinterklaas
"Daar komt nu Sint Nicolaas uit Spanje weêr aan!" zal over een paar dagen de onschuldige, onnoozele jeugd weêr voor de zooveelste maal zingen, met dezelfde van blijde en angstige ontroering trillende stemmetjes, om spoedig daarna in luid vreugdegejuich uit de schateren bij den aanblik van al 't moois dat de goede Sint heeft gereden."
Zo opende de Zierikzeesche Courant op 3 december 1873 haar krant met de aankondiging voor het Sinterklaasfeest. Het artikel beschreef verder de slechte financiële situatie waarin de Zierikzeeënaars zich op dat moment bevonden en eindigde met: "Laat onze kinderen niet al te veel den druk medevoelen.!".
Wat een genot al dagen van tevoren in alle straten van de stadsde kinderlijke begeerlijkheid gericht op al het moois en lekkers dat uitgestald was. Iedere bsuikerbakkerswinkel een paradijs volm heerlijke dingen; Iedere bakkerswinkel zelfs in feestdos getooid pronkeende maar alleen met de alledaagse proza van brood, beschuit en kleingoed, maar ook met hoge stellaadjes vol blinkende klaasmannen, verleidelijke suikervrjsters; boterletters, harten omnm te stelen, kortopm sllae: iedere boekwinkel een eldorado vol moioe prenten, boeken en allerkei prachtige zaken; elke speelgoedwonkel hetschapen in een lkermiskraam.
wat een popelend verlangen naart 't heerlijk avondje!
Wat een nachten vol akelige zoete dromen van dienontzaglijken Sinterklaas die zo geheimzeinnig, onder rumouer en vreselijke tekenen, zijn verschijning maakte en die toch zop goed was, zo gul en die zo veel van 'zoete kinderen' hield! Wat een ijver om verskes en gedsjes van buiten te lrten het enige waarmee naar het scheen Sinterklaas het beste was te paaien.
POSTPAKETTEN
In de ZierikΩeesche Courant van 11 december 1883 feeft Sinterklaas bij de postambtenarein het bij zijn vertrek algemeen zijn dank betuyigd voor de vele hulp die zij hem verleend hebben, in bijzionder om zijn geschenken aan de lieve kinderen in de meest afgelegen plaatsen te kunnen bereiken.
In de ZierikΩeesche Courant van 11 december 1883 feeft Sinterklaas bij de postambtenarein het bij zijn vertrek algemeen zijn dank betuyigd voor de vele hulp die zij hem verleend hebben, in bijzionder om zijn geschenken aan de lieve kinderen in de meest afgelegen plaatsen te kunnen bereiken.
Op het ogenblik van zijn vertrek hoort hij enkele klachten over beschadiging van verzonden voorwerpen. Hij heeft zijn knecht hieromtrent gehoord en toen bemerkt fat dit meestal te wijten was aan onvoldoende inpakking en hem dus bevolen het volgend jaar te verzorgen dat alle breekbare gepakt worden in streke houetn kistjes (dus geen sigarenkistjes) ogf wek in bliukken dozen.
Andere voorwepen moeten in sterk papier gewikkeld of kartonenn dozen (Mists niet van licht stroo-katron vervaardigd) gesloten worden, ook is het vab belang datelk pakje van een degelijk en nauwkeurig bevestigd adres is voorzien.
Graag zou hij de postambtenarten als een bewijs van waardering hun hulp een geschenk hebben aangeboden, maar zij zijn hem daaryoe ontwassen en hij zou dit liever aan de Minster overlaten. Sinterklaas zijn kecht heeft in verrouwen meegedeeld dat huhhij opo 4, 5 4n 6 devember op het postkantoor in Zierikzee ongeveer 900 pakjes zijn verwerkt. De toevoer van zo groot dat zelf het grote nieuwe postrijtuig nog te klein was om een groot aantal pakjes in manden en zakken per stoomboot en ioo Rotterdam verzonden moeten worden.
De Zierikzeesche Nieuwsnbode van 21 novembet 1924 logeert Sinterklaas bij de burgemeester in diens woning en wordt hij op 6 decembert s' middags uitgeleide gedaan. Hij vertrekt per RTM
In 1925 geeft het dat de beioscoopvoorstelling in de concertzaal wordt verbvangen door de opvoering van ene kinderoperette Sinterklaaas comité.
Nieuwe alinea
artikel geplaatst 16-11-2019
laatst gewijzigd: 16-11-2019