Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


dossier: brogum

  • Brogum. foto: J.D.C. Berrevoets Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr ZM-2142

    Titel dia

    Brogum. foto: J.D.C. Berrevoets Gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr ZM-2142

    Knop
  • Brogum. (foto: gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr ZM-0728)

    Titel dia

    Brogum. (foto: gemeentearchief Schouwen-Duiveland, Beeldbank Schouwen-Duiveland, nr ZM-0728)

    Knop
  • Brogum. foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl

    Titel dia

    Brogum. foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl

    Knop

NAAMGEVING:

'Brogum': dit woord komt voor in de onderwereldtaal en staat voor "succes", maar wordt ook gebruikt  bij Zuid-Europese zigeuners en betekent daar "Vluchthaven".


GEBOUW

Op zaterdag 16 september 1972 begon Brogum als gezellige jeugdsoos in het leegstaande gebouw van de toenmalige Katoenweverij (1838-1856), later ULO school, aan het Kerkhof 1, wat door de toenmalige gemeente Zierikzee gratis ter beschikking werd gesteld. Op 25 maart 1979 was de laatste dat dat Brogum gebruikmaakte van dit gebouw, want ivm de slechte staat werd het gebouw later dat jaar afgebroken. Op deze plaats verrees een nieuw kantoor van de Belastingdienst, waarin later Zeeuwland zich vestigde.

Brogum verhuisde in 1980 naar een oude stadsboerderij aan de Julianastraat 46 waarin het nog steeds gevestigd is. Dit gebouw is eigendom van gemeente Schouwen-Duiveland. Jarenlang werd er weinig tot geen onderhoud gepleegd aan gebouw. Voor de stichting Brogum is de situatie nagenoeg onhoudbaar en voelt zich in haar voortbestaan bedreigd; College van B & W en gemeenteraad onderkennen dit. 

OPTREDENS

In het verleden traden bekende namen in Brogum op:

Gare du Nord, Lois Lane, Kamagurka en Herr Seele, Toontje Lager, De Gigantjes, Margriet Eshuys Band, Jacques Herb, Van Dik Hout,Tröckener Kecks, Pater Moeskroen en Frank Boeijengroep.

WAT GING ER AAN VOORAF?

(dossier in opbouw)

16-11-1979

De gemeente heeft een oplossing gevonden om de f 131.000 de de verbouwing  van de boerderij vergt, voor Brogum zo gunstig mogelijk beschikbaar te stellen. B en W stellen de raad voor de jaarlijkse afschrijvingskosten van f13.900 als volgt te verdelen:

f 8.750,- voor rekening van Brogum

f 5.150,- voor rekening van de gemeente

Verder zal Brogum een bedrag van ruim f 42.000 uit eigen middelen (f 84.000,-) moeten aanwenden voor de afwerking en het resterende bedrag besteedt aan de inrichting van de boerderij.

24-10-1985

B en W vinden dat het gemeentebestuur zich de komende tijd ernstig moet bezinnen over het antwoord op de vraag op welke wijze subsidiëring van jeugdsociëteit Brogum nog langer verantwoord is.

17-02-1987

College van B en W doet de gemeenteraad een voorstel om het nieuwe bestuur van Brogum een eenmalige subsidie van f 3.443,70 te verstrekken om Brogum daarmee te ontdoen van de 'historische schuldenlast '

13-11-1989

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft tijdens de algemene beschouwingen ernstige twijfels over het bestaansrecht van jeugdsoos Brogum en willen een duidelijke uitspraak van het College nu de tekorten van steeds meer structurele aard zijn.

17-11-1990

Het college van B en W heeft een potje gevonden om de f 20.000,- die Brogum min of meer in de begroting was beloofd uit te betalen. De gemeente subsidieerde Brogum al door het betalen van de huur, een subsidie voor muziekfestival Anywave en het dekken van het tekort in de exploitatie.

12-03-1991

De gemeenteraad vraagt Brogum om een evaluatie van activiteiten, soort optredens, bezoekersaantallen en het geld wat de optredens aan geld hebben opgeleverd. In november heeft de raad besloten Brogum met 20.000 gulden te subsidiëren. Aan de hand van het overzicht achteraf, beslist de gemeenteraad hoeveel Brogum het jaar daarop krijgt.  

07-10-1991

Brogum krijgt vrijwel zeker een jaarlijkse subsidie van F 20.000. Dat werd besloten in de commissie jeugd en jongerenwerk, die vond dat er een eind moest komen aan de jarenlange onzekerheid over de financiering van Brogum. Wethouder P. De Rijke was zeer tevreden over de grote eenstemmigheid over het advies.

23-08-1994

College van B en W stelt de gemeenteraad voor om Brogum een jaarlijkse activiteitensubsidie te geven van f 20.000,- en de huur van de boerderij ook volledig te subsidiëren. Dit komt aan de orde in de gemeenteraadsvergadering van 31 augustus 1994. 

15-02-1996

In een gecombineerde vergadering van de commissies cultuur en welzijn en sociale zaken hebben de politieke partijen zich uitgesproken om ver te willen gaan om Brogum te behouden. Om de problemen op te lossen wordt een deskundige aangetrokken die de beheersstructuur van Brogum moet analyseren. De gemeente heeft op dit moment behoefte aan de afrekening van 1995 en moet de aangepaste begroting van 1996 goed worden doorgenomen. Pas dan kan er een afgewogen oordeel geveld worden over de structurele verhoging van de subsidie met f 30.000,-. Het bestuur van Brogum heeft om deze verhoging gevraagd. De totale subsidie zou daarmee op f 82.000,- komen.

09-08-1996

De toekomst van Brogum lijkt voor het seizoen 1996/1997 veiliggesteld. Het College van Zierikzee wil het tekort op de begroting van dit jaar, ruim 36.000 gulden, wegwerken en 120.000 gulden uittrekken voor 'noodzakelijke aanpassingen' aan de accommodatie. Beslissingen over een grondige verbouwing wil het college echter doorschuiven naar de nieuwe gemeente.

Het bestuur en de gemeente zijn bezig een lange termijn-visie te ontwikkelen over een eventuele koers.

In haar eigen beleidsplan heeft Brogum gepleit voor een ingrijpender verbouwing dan het college nu voorstaat. Daarvoor is 280.000 gulden nodig; een complete restyling van het gebouw. Brogum vindt het doodzonde om nu 120.000 gulden uit te geven voor tijdelijke voorzieningen, zoals twee Yellow cabins die dienst moeten doen als kleedkamers. Die cabins, inclusief de bijkomende aanpassingen aan de zaal (uitbreiding veiligheidsvoorzieningen, zoals nooduitgangen en verlichting) kosten 78.000 gulden.

Alles hangt af van de integrale nota podiumbeleid waarin Brogum misschien wordt aangewezen als podium voor muziek en theater.

De commissie welzijn adviseert maandag 19 augustus over het collegevoorstel

24-01-1997

Nieuwe kleedkamers worden aangebouwd en het verlaagde plafond boven het podium is verwijderd. De muntenkassa is vernieuwd en het kleine podium tussen de nooddeuren en de bar is weggehaald. Deze verbouwing heeft ongeveer 120.000 gulden gekost en dit bedrag is dor de voormalige gemeente Zierikzee op tafel gelegd.

06-02-1997

Brogum overhandigt wethouder Pia Berrevoets-Ringelberg het "Werkplan 1997" waarin ambitieuze voornemens en de manier waarop deze gerealiseerd zouden kunnen worden zijn weergegeven. Brogum wil een cultuurboerderij worden en daarvoor is een extra subsidie van ruim 140.000 gulden nodig. Voorwaarde is de instelling van een bedrijfsbureau met drie betaalde medewerkers: een projectleider voor twintig uur per week, secretariaat voor minimaal 16 uur en schoonmaak voor minimaal 16 uur per week. De kosten van deze betaalde krachten komen neer op ruim 68.000 gulden op jaarbasis.

Hierdoor wordt een goede basis gelegd voor een aanzienlijke uitbreiding van activiteiten, zoals een een breder muziekaanbod, theater en filmvoorstellingen en literaire bijeenkomsten.

Daarbij doet Brogum een dringend verzoek aan de gemeente voor verhoging van de subsidie met een bedrag van 79.000 gulden.

Brogum refereert ook aan de eerdere visienota van april 1995 "Met het oog op 2000" waarin ook de uitbreiding van activiteiten zijn vastgelegd.

Met de extra subsidie van 120.000 gulden van de voormalige gemeente Zierikzee worden nieuwe kleedkamers aangebouwd, kant-en-klare units compleet met sanitaire voorzieningen. De belichtingsinstallatie is inmiddels uitgebreid en de podiumvoorzieningen zijn verbeterd.

De wethouder geeft aan dat het Werkplan 1997 op ambtelijk en bestuurlijk niveau zal worden onderzocht op de haalbaarheid.

05-05-1997

Tijdens de openbare vergadering stelt het collega van B en Waan de gemeenteraad voor om f 15.700,- beschikbaar te stellen omdat de geplaatste cabines die dienst moeten doen als kleedkamer voor artiesten moeten worden aangepast omdat ze niet voldoen omdat er nauwelijks kleedruimte in zit. De leverancier plaatste een ander soort cabine dan was overeengekomen.

28-04-1998

De gemeente liet in 1995 een beleidsplan maken waarin sprake is van een professionelere organisatie, onder meer door het aanstelling van een projectleider en een verbreding van het programma-aanbod.  Verder stelde de gemeente Zierikzee 16.000 gulden beschikbaar voor het wegwerken van het tekort van 1997 en een eenmalige subsidie van 120.000 gulden voor verbeteringen aan het gebouw. Die verbeteringen zijn nog steeds niet uitgevoerd. Het kantoor is nog niet verbouwd, is er nog geen luchtverversing, zijn de toiletten nog niet opgeknapt en is de nieuwe vloer ondeugdelijk. Maar ook de portocabins die dienst doen als kleedruimte voor artiesten waren aanvankelijk onbruikbaar en zijn vervolgens voor 10.000 gulden omgebouwd. Brogum werd geconfronteerd met deze rekening van 10.000 gulden die volledig ten laste kwam voor het budget van Brogum.

Brogum stelt de gemeente aansprakelijk voor de levering van de verkeerde portocabins. 

In een gesprek met wethouder Pia Berrevoets-Ringelberg werd Brogum duidelijk dat de aanstelling van een projectleider er de komende twee jaar niet in zit en dat het daarna nog maar de vraag is of de politiek dat nog wil of dat er daarvoor geld beschikbaar is. Er is geen fonds voor aanstelling van een beroepskracht. Voor wat betreft de portocabin, daarvoor verwijst de gemeente naar de leverancier.

Brogum geeft aan dat de bezoekersaantallen gelijk blijven, maar dat de kosten zijn gestegen.

02-05-1998

Indien de gemeente geen extra geld beschikbaar stelt gaat Brogum half juni dicht. Deze week trad het bestuur af omdat de gemeente voorlopig weigert meer financiële steun te verlenen.

23-06-1998

Brogum heeft een creatief en opbouwend gesprek gehad met verantwoordelijk wethouder P.W. Berrevoets-Ringelberg, maar spijkers met koppen zijn niet geslagen. Brogum wil graag een coördinator en een flinke opknapbeurt voor het gebouw. Delen van de vloer zijn hersteld, maar niet op de goede manier.

Dinsdag 30 juni worden de uitkomsten van het gesprek besproken. Dan valt een principebesluit: stoppen of doorgaan. Welke beslissing het wordt is afhankelijk van wat er uit de discussie komt die wordt gehouden tijdens de vergadering van de commissie Maatschappelijke aangelegenheden op dinsdag 14 juli.

02-11-1999

Brogum krijgt van wethouder P.W. Berrevoets-Ringelberg (cultuur) geen extra subsidie. De subsidie blijft op 70.000 gulden, waarvan de jaarlijkse huur van 34.000 gulden betaald moet worden. Brogum hoopt dat de huurschuld aan de gemeente over 1998 van 34.000 wordt kwijtgescholden.

Brogum werkt aan een Werkplan 2001-2005 en activiteiten vallen of staan met de financiële positie.

04-02-2000

Brogum vestigt wederom de aandacht voor de slechte staat van het gebouw. Donderdag 10 februari komt de commissie Maatschappelijke aangelegenheden bij elkaar en moet dan advies uitbrengen over een voorstel (overlevingsplan) om 660.000 gulden te investeren in theater Mondragon om dit theater tot 2004 in stand te houden. Brogum dringt er bij de gemeente op aan om zich niet alleen te richten op Mondragon maar ook de belangen van het poppodium in de gaten te houden. Bij Brogum moet de veiligheid van de lichtinstallatie worden verbeterd, en moeten er leuningen rond de publiekstribune worden aangebracht en nog steeds hangt het achterstallig onderhoud, zoals een lekkend dak en een verwarmingsketel die op instorten staat als een donkere wolk boven Brogum. Het groot onderhoud wordt voorlopig op de lange baan geschoven in afwachting van mogelijke nieuwbouw in de toekomst. Maar ook het treffen van voorzieningen volgens de Arbo-voorschriften is een punt van zorg.

De zogenoemde klankbord voor de podiumkunsten adviseerde de gemeente vorig jaar op basis van een inventarisatie naar de culturele behoefte op Schouwen-Duiveland te komen tot één nieuwe podiumvoorziening voor theater een popmuziek. In de binnenkort te verwachten Nota Podiumbeleid zal de gemeente dat advies nader uitwerken. Brogum heeft de zaken organisatorisch en financieel goed op de rails.

03-04-2000

De bestrating wordt aangepast met door vrijwilligers. De stenen zijn beschikbaar gesteld door wethouder Cees Veerhoek. Totale kosten voor rekening van Brogum bedragen ongeveer F6000,-

Brogum kreeg vorig jaar tijdens een inspectiebezoek van deskundigen van het Nederlands Pop Instituut (NPI) het advies om snel iets te doen aan het aanzien van de accommodatie, omdat de voormalige boerderij de aanblik heeft van een jeugdhonk uit de de jaren zeventig. De aanpassing van de buitengevel staat nu op het verlanglijstje.

01-09-2000

De gemeente presenteert het concept welzijnsprogramma 2001 en gaat in nauw overleg met Brogum om te kijken of er een andere exploitatieopzet mogelijk is.

Brogum krijgt nu jaarlijks 76.000 gulden subsidie en Brogum is de gemeente  jaarlijks 32.000 gulden aan huur verschuldigd. De 40.000 gulden die overblijft gaat vrijwel geheel op aan vaste lasten. Voor de programmering blijft niet veel meer over. De gemeente vindt dat dit anders moet en wil met Broigum om de tafel aan de hand van het door Brogum opgezette beleidsplan 2000-2004.

14-11-2001

Inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen hun mening geven over de voorstellen van onderzoeksbureau Buys Culturele voorzieningen. Aan de hand van de resultaten zal de gemeente keuzes maken: een nieuw eilandelijk theater, ombouw van de Nieuwe kerk, poppodium en theater onder één dak? Brogum zegt te streven naar podium voor muziek en theater gericht op jongeren. In gesprekken met toenmalig wethouder D. van der Wekken zijn bedragen genoemd van 1 a 2 miljoen. Van der Wekken vindt ook dat Brogum een flinke opknapper nodig heeft.

15-05-2002

Wethouder Aad van der Wouden wil op korte termijn met Brogum om de tafel om naar een structurele oplossing voor de problemen te zoeken. Brogum was voor de gemeente de sluitpost op de begroting en daar moet verandering in komen. En aangezien een meerderheid van de gemeenteraad zich recent heeft uitgesproken voor een inhaalslag mbt Brogum is het nu het ultieme moment om deze zaak aan te pakken, aldus van der Wouden.

Om alvast een eerste aanzet tot het gezond maken te geven heeft het college van B en W de voor 2002 verschuldigde huur kwijt te schelden.

Het onderhoud van het gebouw is een grote kostenpost. Voorzitter de Kruijff wil het liefst op een andere plek helemaal nieuw beginnen met Brogum. Het Hatfieldpark zou volgens hem een prima plek zijn.

04-06-2002

Een meerderheid van de raadsfracties gaat in de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden akkoord met het kwijtschelden van de huur voor 2001 op voorwaarde dat er een beleidsplan op tafel komt met daarin de ambities en de ondersteunende rol die de gemeente daarin kan vervullen. Met kwijtschelding van de huursom van 14.000 euro is Brogum nog lang niet uit de financiële problemen. Er zal structureel iets moeten gebeuren om Brogum weer op de rails te krijgen. Een belangrijke verbetering van de huisvesting  is daarbij een belangrijke vereiste.

Zowel het bestuur van Brogum als cultuurwethouder Aad van der Wouden denken aan volledige nieuwbouw van nieuwbouw van de huidige vestiging aan de Julianastraat. De wethouder maakt zich sterk om de beleidsnota binnen 2 maanden op tafel te hebben.

10-10-2002:

Stichting Brogum toont begrip voor de wens van wethouder Aad van der Wouden om het huidige poppodium uit te breiden tot Cultuurhuis voor amateurkunst om daarmee het huidige onderkomen, wat tot de draad toe versleten is, te verbeteren.

Naast veertig popoptredens per jaar zou er ook ruimte zijn voor andersoortige muziekuitvoeringen: theater, film en cultuur-educatieve activiteiten gericht op middelbare scholieren.

Brogum moet het met veel improvisatie op zijn minst nog tot seizoen 2004/2005 volhouden in 'het oude barrel'.

06-07-2004:

Wethouder W. Renden maakt bekend dat er een onderzoek komt naar de veiligheid van het pop- en theaterpodium. Het podium kampt met achterstallig onderhoud en de gemeente wil weten of het nogh wel verantwoord is om in dit pand concerten te organiseren.

In afwachting van een besluit over nieuwbouw van ene theater Mondragon, mer daarin tevens opgenomen een poppodium, worden bovendien nu nog alleen de ergste gebreken verholpen.

De wethouder sluit niet uit dat  bij tegenvallende onderzoeksresultaten het doek voor Brogum valt.

Dit onderzoek vloeit voort uit het onderhoudsprogramma 'Homerun' dat de gemeenteraad april 2004 heeft vastgesteld. Hoogste prioriteit voor Brogum is het herstel van gebreken die gevaar kunnen opleveren. Er is hiervoor bijna € 7.000.- gereserveerd. De bouwtechnische inspectie wordt uitgevoerd door een extern bureau en kost zo'n €1.000,- wat van dit onderhoudspotje afgaat.

26-01-2005

In november en januari heeft Brogum drie maal de geluidsnorm overschreden. Bij een volgende overtreding wacht Brogum een boete van 227 euro per week met een maximum van 22.700 euro. Mogelijk is er sprake van een geluidslek.

16-05-2012

Voorzitter Frans de Kruijff wil overleg met de gemeente over een prachtige nieuwe locatie voor Brogum, omdat Brogum mogelijk op termijn moet verhuizen ivm woningbouwplannen aan de Sas. Hij zegt vertrouwen te hebben in enkele geldschieters voor een nieuw poppodium maar acht de samenwerking van de gemeente en woningbouwvereniging Zeeuwland daarbij ook van belang. De Kruijff maakt de locatie nog niet openbaar voor overleg met de gemeente.

04-01-2013

Podium Brogum in Zierikzee gaat voortaan door het leven als 'Brogum Popcultura'. Met de nieuwe ondertitel 'Popcultura' slaat Brogum bewust een brug naar Campus Cultura. Onder die naam worden bij scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee de bibliotheek, de muziekschool en de Jeugdtheaterschool Zeeland gevestigd. Mochten daar activiteiten zijn met veel geluid, mag uitgeweken worden naar Brogum, geeft Brogum zelf aan.

10-11-2016

In de raadsvergadering wordt een amendement aangenomen om

  1. een haalbaarheidsonderzoek poppodium Schouwen-Duiveland alsnog op te nemen in de voor 2017 te honoreren prioriteiten en de kosten van 25.000 euro te dekken ten laste van de algemene reserve. 
  2. Het haalbaarheidsonderzoek uit te breiden met een behoefteonderzoek (is er behoefte en waar aan) inclusief uitwerking van mogelijke exploitatie uitgewerkt in een businesscase.
  3. Een afvaardiging van het bestuur van het huidige poppodium neemt plaats in de te vormen projectgroep.
  4. De uitwerking dient te worden verbreed naar meerdere doelgroepen en culturele activiteiten dan alleen jongeren. 


In het collegeprogramma 2014 - 2018 staat opgenomen dat Brogum niet op de huidige locatie gevestigd kan blijven. De voornaamste reden is de kwaliteit van het huidige gebouw. We ondersteunen Brogum bij het zoeken naar een andere locatie. Voorwaarde is wel dat Brogum doorontwikkelt naar een brede voorziening voor jongeren. Brogum mag in dat geval rekenen op behoud van subsidie. We koppelen hier wel strakke prestatieafspraken aan.


In het overzicht niet gehonoreerde prioriteiten staat het haalbaarheidsonderzoek naar een poppodium Schouwen-Duiveland vermeld.

Als we het onderzoek in deze periode willen opleveren moet het in 2017 worden uitgevoerd.

 

Mening

Met betrekking tot de Pontes hebben ook wij een positieve grondhouding voor nieuwbouw van Pontes met daarin de Beatrixschool en De Meie. De vragen die bij dit project worden gesteld zien wij zo snel als mogelijk uitgewerkt in een voorstel. Wel zouden we naast deze vragen nog een vraag willen stellen, namelijk: is het schoolterrein multi functioneel te maken door ook de vestiging van een poppodium mee te nemen?

Natuurlijk op basis van haalbaarheid en mogelijke exploitatie dat uitgewerkt dient te worden in een afzonderlijke businesscase. Het één hoeft niet op het ander te wachten maar de synergie voordelen op het gebied van multi functioneel gebruik en onderwijs kunnen een positieve meerwaarde zijn.


Voorstel

Dit amendement voorziet er in het haalbaarheidsonderzoek naar een poppodium in 2017 uit te voeren en te bezien of synergie mogelijk is met het project Nieuwbouw Pontes, Beatrixschool en De Meie. 

In 2018 is er begonnen met een onderzoek naar de toekomst van Brogum uitgevoerd door Lagroup. De uitkomst van dat onderzoek was voor zowel de gemeente als Brogum veel te ambitieus en niet passend bij de schaal van Schouwen-Duiveland en ook niet wat Brogum zelf wilde.

Dit heeft geresulteerd in een initiatief voorstel vanuit de gemeenteraad wat er voor heeft gezorgd dat er een nieuw onderzoek moest komen dat in eigen beheer door Brogum moest plaatsvinden.

07-06-2019

De raadscommissie ondersteunt het idee het poppodium in Zierikzee om te vormen tot zelfstandige culturele onderneming. Het huidige stichtingsbestuur mag met het oog daarop aan de slag met een toekomstplan voor (ver)nieuwbouw. Maar op extra subsidie hoeft Brogum niet te rekenen.

23-06-2020

Brogum krijgt 35.000 euro van de gemeente voor een haalbaarheidsonderzoek. Het bureau Green Stages moet uiterlijk voor de jaarwisseling laten weten wat de mogelijkheden zijn voor Brogum.

In het onderzoek moet een mogelijke eigendomsoverdracht van het gebouw en de grond worden meegenomen. De oude boerderij is nu nog van de gemeente en die wil daar van af. Het college wijst het stichtingsbestuur verder op bestaande onderzoeken met betrekking tot de onderhoudsstaat van het pand. Daarnaast moet Green Stages ook goed kijken naar de communicatie met omwonenden en andere belanghebbenden. ,,Voor het creëren van draagvlak en het vinden van mogelijke nieuwe samenwerkingspartners is dit van belang", vinden B en W.

TUSSENTIJDS RESULTAAT

Op maandag 17 mei 2021 vond een openbare digitale raadsinformatiebijeenkomst plaats waarin Brogum de eerste uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek naar de toekomst van poppodium Brogum presenteerde.

Hierin gaar de voorkeur in eerste instantie uit naar de basisvariant met een raming van 3.1 miljoen.



Wanneer stichting Brogum het
haalbaarheidsonderzoek heeft afgerond, wordt het onderzoek aangeboden aan college en gemeenteraad en volgt besluitvorming over het vervolg.


- Tussentijds resultaat haalbaarheidsonderzoek

artikel geplaatst:28-05-2021

laatst gewijzigd: 01-07-2021


Share by: