stroomgatsteen

Door de Stormvloed van 1 februari 1953 zijn in de Zuidwestelijke Delta van ons land een groot aantal dijken vernield. De grootste vernielingen zijn de stroomgaten. Dit zijn bressen in de waterkering die zo diep zijn uitgesleten dat het water er dag en nacht in- en uitstroomt. De drempel van deze gaten ligt onder het gemiddeld laagwaterpeil. Dit waren daarom ook de moeilijkste gaten om te dichten. Omdat op onze huidige dijken niets meer te zien is van de doorbraken uit ‘53, zijn de locaties van de 96 stroomgaten gemarkeerd met uit basalt gehouwen zuiltjes: elk stroomgat krijgt precies daar, bovenop de dijk een basaltzuiltje.


Op het Kraanplein in Zierikzee is in dit stenen monument overzichtelijk de aangelegde route van de stroomgatstenen weergegeven.


ONTHULLING

Onder grote belangstelling werd woensdag  24 juli 2024 deze "afsluitende" steen van het stroomgatenproject van Koos Hage onthuld. Uit toespraken van Siemco Louwerse (directeur  Watersnoodmuseum) en Jacqueline van Burg, wethouder) bleek het een lastig project. Op tal van plaatsen zijn paaltjes gezet, waarvoor met diverse grondeigenaren onderhandeld moest worden. Maar het was de volhardendheid van initiatiefnemer Koos Hage, dat het gelukt is. Ook dankzij de inzet van Timmerman Natuursteen, dat vaak op lastige plaatsen aan het werk moest. Hage komt van origine van Tholen en verloor tijdens de Ramp van ’53 zijn moeder en zus.


Al eerder werd in Halsteren een stroomgatsteen geplaatst om de impact in die regio te herdenken. De steen wordt op een drukbezochte plek in de regio geplaatst en verwijst naar de markeringszuilen. Er is een mobiele applicatie in ontwikkeling die de verhalen en beelden vertoont van elke specifieke plek waar de zuilen geplaatst zijn. 



artikel geplaatst: 10-08-2024

laatst gewijzigd: 10-08-2024