Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


graansilo

Een ander opvallend gebouw van Zierikzee is de uit 1955 daterende graansilo. Ondanks bezwaren van de Provinciale Zeeuwse Schooncommissie en de Bond Heemschut verleende de gemeenteraad van Zierikzee op 25 november 1954 toestemming tot de bouw. Men vond het gebouw te hoog (47,10 meter) en het silhouet van de stad zou blijvend worden verstoord. Het gebouw werd ontworpen door architect L. de Koning van het Centraal Bureau te Rotterdam. 


BOUW

Op een ijskoude woensdag 8 december 1954 om 14.15 uur werd door een stoomhamer de eerste paal geslagen van wat de de grootste silo van Zeeland zal moeten worden en waarvan de totale belasting na voltooiing 6.100.000 kg zal bedragen. De gemeente Zierikzee werd bij deze gelegenheid vertegenwoordigd door loco-burgemeester J. Catshoek, wethouder A.M. den Boer, de heer Sweere en ir. F. Wieland van de N.V. Bredase Beton- en Aannemersmaatschappij.

In augustus 1955 bereikte de silo haar uiteindelijke hoogte en op vrijdag 1 juni 1956 volgde de officiële opening door dhr. H.D. Louwes, voorzitter van het "Centraal Bureau", in bijzijn van o.a. burgemeester mr. Dijckmeester van Zierikzee.


De silo werd gebouwd door N.V. Bredase Beton- en Aannemersmaatschappij voorheen H. Vriens. De machines werden geleverd door Machinefabriek "Brabant", D. Opstal N.V. te Zevenbergen en de elektrische installatie werd verzorgd door fa. J. Steutel uit Zierikzee.

KENMERKEN
De 'Cebeco' silo rust op 121 palen van 13 meter met een gewicht van 2.470 kg. Er werd 2.150 ton beton in verwerkt en het totale gewicht bedraagt circa 3.200 ton. De silo had een opslagcapaciteit van 2.780 ton. Al in december 1960 besloot de coöperatieve aankoopvereniging "Schouwen-Duiveland" tot de bouw van een magazijn, een zogenaamde "platte silo" met een totale opslagcapaciteit van 2.000 ton met 10 cellen van elk 200 ton.
De afmetingen van dat gebouw waren 20 x 40 meter en er kwam een mechanische verbinding tussen de silo en de nieuwe loods die werd voorzien van een speciaal ventilatiesysteem. De bouwkosten waren beraamd op f 275.000.-, inclusief de kosten voor de mechanisatie-installatie en inventaris (f 74.000). Verder werd ook besloten tot de aanschaffing van een "elektrisch oog" voor het "lezen" van erwten. Dit apparaat was door zijn kleurgevoeligheid in staat slechte erwten te scheiden van de goede. De kosten voor deze installatie bedroegen f 13.000.-
In 1962 was de laagbouwsilo gereed, met een opslagcapaciteit van 3.000 ton onderverdeeld in 14 cellen van 220 ton. De laagbouwsilo kon in zijn geheel worden gelucht via een roostervloer die op de bodem is aangebracht. Dankzij dit beluchtingssysteem konden vochtige partijen zeer langdurig buiten bederf worden gehouden. zodat de droogperiode aanmerkelijk verlengd kon worden. In aan- en afvoer was voorzien in transportbanden van 40 ton per uur. Er waren ook twee schrapers aangebracht met elektrische aandrijving waarmee de cellen op eenvoudige wijze konden worden gevuld en leeggemaakt. 
In augustus 1965 was al opnieuw uitbreiding van de laagbouwsilo met 1.800 ton in voorbereiding. 
In de gesloten storthal die zich bevond tussen beide gebouwen stond belangrijke apparatuur. De storthal was op 4 plaatsen voorzien van ruime deuren en in de storthal bevonden zich  twee stortputten, een trommeldroger van 10 ton per uur, een voorreiniger van 60 ton per uur een transportband met een lengte van 72 meter goed voor 60 ton per uur en een hefbrug met een hefvermogen van 15 ton. 
De C.A.V. beschikte dus in totaal over een opslagcapaciteit van 10.600 ton en een ontvangstcapaciteit  (inclusief de stortput bij de hoogbouwsilo van 110 ton per uur. 
De verwerkingscapaciteit continu met twee personen bedroeg voor het sorteren 12.000 kg, drogen 15000 kg en verladen in een schip 40.900 kg. De omzet in het seizoen 1964-1965 bedroeg 13.500 ton.

Een mooie fotoreportage van het interieur is te vinden op smugmug-pagina van fotograaf Joop van Houdt. (2021)

De graansilo was een belangrijk aspect geworden voor agrarisch Schouwen-Duiveland

"HILTON TOREN"

In maart 1989 opperde de toenmalige voorzitter van de VVV Zierikzee mr. G. Nijland dat de silo, als het aan hem ligt, zo snel mogelijk moeten verdwijnen omdat deze een aantasting is van het historisch stadsbeeld van Zierikzee.

In plaats van de silo zou een plaats van overnachting "Hilton" kunnen komen omdat de aan overnachtingsmogelijkheden op dat moment schortte. Wanneer de silo daar toch moet blijven staan dan zouden op het dak kleurige neonletters moeten verschijnen die de toerist in Zierikzee welkom te heten. Dit idee kreeg nauwelijks bijval.

SLOOP SILO VOOR WOONTOREN

Op 15 mei 2008 werd in een drukbezochte informatieavond van de gemeente Schouwen-Duiveland werd het masterplan om het gebied rondom 't Sas aantrekkelijker te maken door op de plaats van de silo een woontoren te bouwen, niet goed ontvangen. Ook over een bescheidener hoogbouw in de vorm van etagewoningen waren de buurtbewoners niet enthousiast.

Vereniging Stad en Lande, die waakt over het materiële en immateriële erfgoed van Schouwen-Duiveland, heeft op zich geen moeite met sloop van de toren, maar is wel zwaar gekant tegen vervangende hoogbouw die in hun visie sowieso niet thuishoort op het eiland. Het is volgens hen een gebied met grote potentie, een unieke plek die naast woningbouw grote kansen liggen voor restaurants, terrasjes en bijvoorbeeld een hotel met behoud van historische elementen, waarmee complete vernieuwing en verstening voorkomen wordt.


Bewoners van het gebied rond de Scheepstimmerdijk, 't Sas en Julianastraat lieten hun wantrouwen richting de gemeente voelbaar merken en staken hun mening niet onder stoelen of banken. Het plan om op deze plaats een woontoren te bouwen werd volledig weggehoond.

Tijdens deze bijeenkomst werd het idee gelanceerd voor instellen van een projectgroep. De gemeente gaf aan hierover na te gaan denken.

PROJECTIE OP DE SILO

Op 21 maart 2012 toverde multimediabedrijf NuFormer de graansilo 's avonds met een enorme projectie om tot een tijdmachine. Het bedrijf, dat zich specialiseert in 2D- en 3D-projectie op gebouwen testte een nieuwe techniek uit.

TIJDELIJK VERHUURD

In april 2017 opende landbouwmechanisatiebedrijf Van Eijzeren uit Borssele een tweede vestiging in Zierikzee. Het huurde tijdelijk de loods bij de graansilo. Vanuit de loods van duizend vierkante meter gaat Van Eijzeren machines verkopen. Van Grimme dus, maar ook van Kverneland, Case en JCB. Boeren konden er ook hun eigen machines laten repareren. Voor dat werk nam Van Eijzeren vijf man personeel aan.

WATERPEIL OP DE SILO

Met het idee om een tekening op de graansilo te maken die aangeeft hoe hoog de zeespiegel staat won onderwijsassistent Mike de Voogd van de Theo Thijssenschool op donderdag 12 december 2019 een prijs in de 17+-categorie van jongerenproject YESC (Young Energy Society Challenge) van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen én de Omroep Zeeland Publieksprijs. "In Zierikzee staat een lelijke witte graansilo. Daar moet een peil op komen, die aangeeft hoe hoog de zeespiegel op dit moment staat. Dan zien we direct of het water al aan onze lippen staat."

Andere ideeën die die avond in de op prijzen vielen waren: het verzorgen van een pannenkoekenplant en zeewier gebruiken als isolatiemateriaal. Ze hadden alle drie hetzelfde doel: de energietransitie versnellen. Het Zeeuws Genootschap organiseerde deze prijsvraag. Ruim 450 jongeren pitchten 120 ideeën. Dat varieerde van tips om energie te besparen (zet je koelkast 5 centimeter van de muur) tot het inzetten van algen. De jury koos de 3 beste of meest haalbare ideeën.

Dit idee van deze peilschaal wordt waarschijnlijk in mei 2021 daadwerkelijk op de silo uitgevoerd, waarmee duidelijk wordt wat de effecten van de zeespiegelstijging zullen zijn.  Met een prijs van €1.500 was de eerste aanzet gegeven om het project ook daadwerkelijk te realiseren. De eigenaar van de silo -CZAV– en de gemeente zijn akkoord en Schults Schilders is bereid het werk te doen.

In mei 2021 werd bekend dat de gemeenteraad het belang van extra aandacht én actie onderkent en voor €5.000 meebetaalt aan dit project en dat er een video komt met 2000 leerlingen van het eiland, ondersteund met muziek van Blöf.

Meer informatie over dit project: www.actasone.nl

Op dinsdag 7 september 2021 werd de laatste hand gelegd aan de peilschaal op de graansilo en op V

vrijdag 10 september 2021 hebben zo’n tweeduizend scholieren een animatie gemaakt waarmee ze de wereldleiders willen verleiden actie te ondernemen voor het klimaat. Landelijk watergezant Henk Ovink was onder de indruk te van de klus die in Zierikzee geklaard is en neemt de klimaatboodschap van ActasOne uit Zierikzee mee naar de klimaattop in Glasgow.

artikel geplaatst: 15-06-2010

laatst gewijzigd: 11-09-2021


Share by: