Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


jugendstil

De jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vormvervagende impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunstboekenplateelsieradenmeubels etc.), de architectuur en de schilderkunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd.


Ook in Zierikzee zijn panden met kleurrijke gevels en decoratief jugendstil-metselwerk:

OUDE HAVEN 3

In oorsprong 17de eeuws woonhuis dat omstreeks 1905 is verbouwd waarbij het een nieuwe voorgevel en enige nieuwe interieurelementen kreeg. De woning vormt een onderdeel van de gesloten monumentale kadebebouwing waartussen deze, samen met de woning op nummer 5, opvalt door de in overgangsstijl gebouwde, kleurige, gedecoreerde voorgevel.

De voorgevel is opgetrokken uit bruinige baksteen en verlevendigd met door betonnen elementen bekroonde hoeklisenen welke ter hoogte van de daartussen geplaatste geprofileerde gootlijst uitkragen; voorts oranje-gele profielstenen, fries- en kozijnbogen en band onder de goot, groene geglazuurde bakstenen gevelbanden en dorpelstenen en een natuurstenen plint. Op de begane grond bevindt zich een houten tweelicht kozijn, op de verdieping een drielicht kozijn, beide met schuiframen met roeden in de bovenramen; het begane grond kozijn is uitgerust met een opgebouwde, gedecoreerde rolluikkast.

De woning is van architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege enerzijds de voorgevel welke een zeer herkenbare en opvallend gedecoreerde vroeg 20ste eeuwse bouwtrant vertegenwoordiger in Zeeland is, waarvan buiten Zierikzee weinig voorbeelden in gave toestand voorkomen, anderzijds vanwege gaaf bewaard gebleven 17de eeuwse, voornamelijk constructieve, elementen in het woonhuis.


OUDE HAVEN 5

In overgangsstijl gebouwde middenstandswoning uit 1910. De woning vormt een onderdeel van de gesloten monumentale kadebebouwing waartussen deze, samen met de woning op nummer 3, opvalt door de kleurige, gedecoreerde gevel.

De voorgevel is opgetrokken uit strakke gele baksteen en verlevendigd met o.a. bogen en lisenen in rode baksteen met accenten in wittige steen; pinakelachtige gevel- en dakkapelelementen; groene, geglazuurde bakstenen dorpelbanden en boogrand boven de begane-grondkozijnen. Tegelvullingen in de boogtrommels. Natuurstenen plint. Houten kozijnen, op de begane grond tot 2-licht gekoppeld, voorzien van schuiframen met roedeverdeling in de bovenramen. Entree met bovenlicht.

Het object bestaat uit een voorhuis dat waarschijnlijk geheel uit het begin van deze eeuw dateert en een veel ouder achterhuis (voor 1850). Het voor- en achterhuis worden verbonden door de ruimte waar zich het rijke trappenhuis uit het begin van deze eeuw bevindt.

De woning, met name de voorgevel, is een zeer herkenbare, rijke en opvallend gedecoreerde vertegenwoordiger van een bouwtrant in Zeeland, waarvan buiten Zierikzee weinig voorbeelden in gave toestand voorkomen. Als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde.


MEELSTRAAT 20

Vergelijkbaar in stijl is het woonhuis Meelstraat 20 (voorgevel uit 1912),  met stoephekken uit 1914.


KRAANPLEIN 24

Iets minder rijk uitgevoerd is de voorgevel van Kraanplein 24. Het pand is gebouwd in 1750.


OUDE HAVEN 12

Dit pand is gebouwd rond 1915 en heeft een betegelde entree en een erker in rijke late jugendstil-vormen.


HAVENPLEIN 3

Meisjesschool in Eclectisch stijl met een gevel uit 1909. Momenteel is in dit pand Interieurhuys Deurloo gevestigd.



WANDELING 6

Fors, rijk uitgevoerd half vrijstaande villa-woonhuis genaamd 'Parklust' met bijzondere vormgeving, met voor de bouwtijd karakteristieke decoraties en materiaalgebruik. Volgens een gedenksteen werd in 1911 de eerste steen gelegd. Het pand is gebouwd in opdracht van een aannemer, die vervolgens ook de buurpanden nr. 7, 8 en 9 bouwde. Het is gesitueerd op de voormalige stadswallen.

Het pand is een voorbeeld van een ontwikkeling (het bebouwen van de wallen), die bij verschillende voormalige vestingsteden voorkomt. Als zodanig bezit het villa-woonhuis architectuur en cultuurhistorische waarde en is het van belang voor het aanzien en de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad.


WANDELING 7

Blok van drie aaneen gebouwde herenhuizen, tussen 1913 en 1915 in overgangsstijl op de, tot stadswandeling getransformeerde, voormalige stadswallen gebouwd op opmerkelijk kleine percelen. De forse en rijk uitgevoerde woningen zijn gebouwd in een voor Zierikzee en Zeeland bijzondere schakeling en vormgeving. De architectuur maakt daarbij gebruik van, voor de bouwtijd, kenmerkende decoraties, vormen en materialen. De bouw op deze bijzondere lokatie, door de uitzonderingspositie in Zierikzee des te opvallender, is het gevolg van een karakteristieke stadsontwikkeling uit het begin van de twintigste eeuw. Als zodanig bezitten de bedoelde woningen architectuur- en cultuurhistorische waarde en zijn ze van belang voor het aanzien en de stedebouwkundige ontwikkeling van de stad


WANDELING 8 en 9
Bouwjaar 1913-1915. Rechter van drie herenhuizen. Slechts de voorgevel en de vorm van de bouwmassa bezitten, in relatie tot het complex monumentale waarde. Het huis is namelijk onlangs aan de rechterzijde met 1,5 meter uitgebreid. Deze aanbouw is in dezelfde stijl en detaillering als het reeds bestaande, originele deel uitgevoerd.

Het houten drielichtvenster in de voorgevel op de begane grond is voorzien van roedeverdeling in de bovenramen; de vensters in de voorgevel op verdieping bezitten eveneens roedeverdeling in de bovenramen.


WANDELING 10

Dit kleurrijke in jugendstil opgetrokken pand uit 1916 heeft een erker, gemetselde balkonbalustrade en open portiek als opvallende elementen.


WANDELING 11

Ook dit kleurrijke in jugendstil opgetrokken pand uit 1916 heeft decoraties en een open portiek als opvallende elementen. De aangebouwde garage is van latere datum.


JULIANASTRAAT 54

Late jugendstil-vormen vertoont de kleine villa "Trekvogel" aan de Julianastraat 54, die is voorzien van een dakerker en een ruim dakoverstek op korbelen. Het pand is gebouwd in 1915.


HAVENPARK 20

Huis met schilddak en lijstgevel XVIII B. Kroonlijst met blokken. Onderbouw XXa. Momenteel is in dit pand de Theetap gevestigd.



HAVENPLEIN 15

Winkel-woonhuis in Overgangsstijl. Momenteel is in dit pand Omoda gevestigd.


KORTE GROENDAL 20-22

Pakhuis in Overgangsstijl


MOL 7

Gevel uit rond 1900 waarin op dit moment Ronald Deurloo Mode is gevestigd.


LANGE NOBELSTRAAT 16

Pand uit 1930, waarin op dit moment Studio on 16 is gevestigd.


LANGE NOBELSTRAAT 26-28

Winkel met gevel in Classicistische trant XIX B, waarin Albert Heijn is gevestigd.

artikel geplaatst: 29-08-2021

laatst gewijzigd: 01-09-2022


Share by: