Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


regiokantoor Natuurmonumenten

Gelegen in 'Plan Tureluur', een natuurgebied van zo'n 1.000 hectare ten zuidwesten van Zierikzee waar in een moerasachtige omgeving vele soorten vogels en bijzondere planten als zeekraal, lamsoren en zeeaster voorkomen, ligt sinds 2019 een opmerkelijk gebouw. 

ONTWERP
Het gebouw, dat ontworpen is door Rotterdamse architectenbureau Rink Tilanus. Volgens architect Niels Tilanus zou je het gebouw kunnen vergelijken met een grote steen die in het landschap terecht is gekomen. Er bewust gekozen voor eenvoud. "Het is de bedoeling dat het gebouw uiteindelijk deel gaat uitmaken van zijn natuurlijke omgeving. Er is begroeiing mogelijk van korstmossen en andere vegetatie." Daarnaast sluiten de trappen en ramen aan op het omliggende landschap, waarbij de 'rechte lijnen' van de zeedijken, kenmerkend zijn. "Je zou het gebouw ook kunnen vergelijken met een grote steen die in het landschap terecht is gekomen."

Er werd gebruikgemaakt van glasschuimbeton. Een type beton wat tot dusver in Nederland niet voor gebouwen is toegepast. Glasschuimbeton wordt in het buitenland al jaren gebruikt, maar op een andere manier verwerkt. Het beton wordt namelijk in een houten bekisting gestort, waardoor het beton, als de bekisting verwijderd is, glad en egaal is. De architect wilde bij deze bouw juist een ruwe buitenkant, waarbij de glasschuimkorrels zichtbaar zouden zijn. Dat is na veel experimenteren met het materiaal gelukt.

LIGGEND BOUWEN
Om het beoogde resultaat te bewerkstelligen zijn de wanden en het dak ter plekke vervaardigd. De vier wanden zijn in hun geheel liggend in het landschap gestort. De glasschuimkorrels kwamen daardoor boven drijven en hebben ervoor gezorgd dat de gevels een grofkorrelig oppervlak hebben. Ook het dak is op deze manier tot stand gekomen.
Tilanus is erg tevreden met het eindresultaat en vindt dat het gebouw en het gebruik van de materialen en technieken aansluit bij de wens die Natuurmonumenten had. Namelijk het creëren van een gebouw dat opgaat in het landschap en geen gouden boeddha is. 
Levensstrijdweg. Boerderij
SLOOP BOERDERIJ
Eerder stond op deze lokatie een boerderij. Natuurmonumenten sloopte op donderdag 13 september 2012 enkele schuren en wilde het voormalige woonhuis van de boerderij dusdanig verbouwen zodat beheer-vrijwilligers en excursie-gidsen een plek zouden hebben voor de opslag van spullen of zou dienen als pauze-locatie.
Vrijwilligers van de vereniging zijn ruim een jaar bezig geweest om de boerderij om te bouwen tot vrijwilligershonk totdat op 4 januari 2014 het noodlot toesloeg. 
Omstreeks 04.00 uur die dag, twee weken voor de officiële opening, legde een grote brand de leegstaande boerderij grotendeels in de as. De woning waarin de brand uitbrak liep grote schade op. Het dak ging volledig in vlammen op. Ook binnen ontstond grote schade. Een aangrenzende schuur bleef wel overeind en liep zichtbaar minder schade op. Al snel bleek de brand te zijn aangestoken, waarschijnlijk het werk van een pyromaan die in die tijd actief was in Zierikzee.

NIEUWBOUW
De nieuwbouw gaat dienstdoen als opslag voor materialen en tevens als werkplaats. De andere helft wordt ingericht als ontmoetingsplek voor vrijwilligers en flexplek voor medewerkers van Natuurmonumenten. Op deze manier is de organisatie goed zichtbaar in hun natuurgebieden aan de Zuidkust van Schouwen. De locatie in Levensstrijd wordt het startpunt van nieuwe excursies in het gebied. Natuurmonumenten heeft ruim 700 hectare zilte natuur in beheer aan de Zuidkust van Schouwen.

BETONPRIJS 2019
Het regiokantoor van Natuurmonumenten in Zierikzee won in december 2019 de Betonprijs 2019 in de categorie grensverleggend.  
Het werd door de jury geroemd om het gebruik van glasschuimbeton, een type beton dat in Nederland niet voor gebouwen is toegepast. Daarnaast heeft het gebouw een bijzondere vorm, waarbij de architect rekening heeft gehouden met de omgeving waarin het staat.
MEER INFORMATIE
Levensstrijdweg 1
4675 RB Zierikzee

artikel geplaatst: 14-12-2019
laatst gewijzigd: 21-12-2019

Share by: