Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


blauwe Bolwerk

Het Blauwe Bolwerk vormt het restant van fortificatie van een historische wal uit 1621 die Zierikzee moest beschermen tegen aanvallen door de Spanjaarden vanaf het water. Het Bolwerk is een brede gemetselde muur van zo’n zeven meter hoog en zestig meter lengte. De buitenwand bestaat uit blauwe hardsteen. De doorgang naar de Westhavendijk dateert uit 1817.

RESTAURATIE
In 2020 werd het blauwe Bolwerk gerestaureerd. De oude vestingmuur verkeerde in deplorabele staat.  De restauratiekosten waren becijferd op 720.000 euro. De gemeente kreeg 432.000 euro (30.000 minder dan gevraagd) van provincie en Rijk. De Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland droeg 10.000 euro bij en de gemeente Schouwen-Duiveland €216.000.

Aanvankelijk zou de restauratie al eerder beginnen, maar in 2018 was de subsidiepot van de Provincie Zeeland leeg en later werd door technische aanpassingen de planning uitgesteld.
Het kleinere stuk kademuur aan de waterkant komt later aan de beurt ivm gebrek. Dat deel ziet er ook niet florissant meer uit, maar is er toch iets minder slecht aan toe. 

Door wind en water is een aantal stenen losgeraakt en zijn verdwenen of kapot. De bekleding werd er in z'n geheel afgehaald, schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Er zijn zo veel mogelijk originele stenen teruggeplaatst. De missende en te zwaar beschadigde exemplaren worden vervangen door replica's uit de originele steengroeve in Wallonië. Metingen hebben aangetoond dat de fundatie van de muur nog prima in orde is. 

Eind januari 2020 startte aannemer Leenhouts uit Oostburg met een proef voor de verwijderingen van de stenen bekleding. 
Steen voor steen werden de hardstenen blokken los gewrikt van de achterliggende gemetselde muur. Ieder blok werd eerst genummerd en de positie werd zorgvuldig in kaart gebracht. In totaal gaat het om zo'n zevenhonderd blokken natuursteen. 
Ongeveer driekwart van alle stenen kon hergebruikt worden. De beschadigde blokken werden zo veel mogelijk bewerkt en op een andere plek teruggeplaatst in de muur. De stenen die ontbreken of niet meer te redden waren werden vervangen door nieuwe stenen uit een steengroeve in België.

Leuk om te weten is dat tijdens de werkzaamheden een bijzonderheid naar boven is gekomen:
In de bovenzijde van de muur, waarin veel nieuwe stenen en herstellingen zijn geplaatst, werd een  
een natuurstenen spoelbak of wasbak uit de 16e of 17e eeuw aangetroffen. In deze steen is heel goed het gat voor drainage en opstaande randen te zien. De steen heeft op z'n zij in de bekleding van de muur gezeten.
Deze steen werd weer teruggeplaatst in de muur. Helaas valt de steen met het blote oog niet meer op.

In september 2020 zijn de werkzaamheden afgerond.
artikel geplaatst: 23-01-2020
laatst gewijzigd:17-10-2020

Share by: