Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


dossier: wateroverlast

Wateroverlast voor voetgangers aan de evenkant van de Korte Nobelstraat. Deze route wordt veelvuldig gebruikt door voetgangers van en naar het busstation aan de Grachtweg. Om de plassen te ontwijken loopt men nu midden op straat wat gevaarlijke situaties met zich meebrengt. Deze straat is een doorgaande weg voor voertuigen. Ditzelfde geldt ook aan weerszijden van de Sint Anthoniesdam.
Tevens loopt het water in de put op de hoek Korte Nobelstraat/Watermolen thv nr. 23 niet weg.
(gemeentelijk zaaknummer: 26175)
13-10-2017: Deze wateroverlast via de Servicelijn onder de aandacht gebracht van de gemeente Schouwen-Duiveland.

16-10-2017: E-mail ontvangen waarin een medewerker van de gemeente aan zijn collega's de opdracht geeft.
"Zou je de melding willen onderzoeken en binnen twee werkdagen contact op willen nemen met de klant over de afhandeling van de zaak."

27-11-2017: E-mail gestuurd aan de servicelijn:
"Op 13 oktober 2017 hebben wij u de wateroverlast in de Korte Nobelstraat en Sint Anthoniesdam in Zierikzee onder uw aandacht gebracht. Dit is inmiddels 6 weken geleden. Tot op heden hebben wij geen reactie ontvangen dat wordt overgegaan tot herstel of hebben wij geconstateerd dat genoemde overlast is verholpen. Wilt u ons hierover berichten?"

28-11-2017: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Op 16 oktober heb ik de "zaak" 26175 u het volgende bericht gestuurd, misschien is dit om technische redenen niet aangekomen.

"Hartelijk dank voor u melding. De Korte Nobelstraat is in een niet al te beste staat, ook de riolering moet daar vervangen moet worden. i.v.m. de werkzaamheden die nu in Zierikzee plaatst vinden is het niet verstandig om ook de Korte Nobelstraat af te sluiten. Momenteel staat de Korte Nobelstraat op de planning nadat Mondragon gereed is"."

29-11-2017: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik heb nog even in onze 'ontvangen bestanden' van die dag gekeken, maar heb daarin de door u bedoelde e-mail niet aangetroffen.
Fijn om te horen dat u de slechte staat van het wegdek hebt opgemerkt en dat de gemeente voornemens is dit te herstellen (in combinatie met rioleringswerkzaamheden).
U wilt deze werkzaamheden pas wil laten plaatsvinden nadat Mondragon gereed is in mei 2019 (en misschien wel later).
Welke tijdelijke oplossing kunt u voetgangers en fietsers tot die tijd bieden, zodat ze niet midden op straat hoeven te lopen en te fietsen om de plassen te ontwijken en waardoor gevaarlijke situaties tot een minimum beperkt kunnen worden? Het is immers een drukke straat voor verkeer om dat deel de binnenstad te verlaten."

30-11-2017: E-mail ontvangen van de de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Dat u de e-mail niet krijgt ligt aan ons systeem, die verstuurd alleen e-mails naar natuurlijke personen!
Het zal nog even een tijdje plassen ontwijken worden, het zijn er zo veel dat herstellen heel veel geld gaat kosten. Eigen moeten we dan de gehele loopstrook aan pakken. Geschatte kosten hiervoor is €15.000 en dat vinden we zonde geld als dat er in 2019 weer uit moet."

01-12-2017: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"We hebben het niet over een volledige renovatie of herbestrating, maar over een tijdelijke oplossing:
Met regenval de grootste plassen omcirkelen en met droogweer op die plekken klinkers eruit, opvullen met wat zand en klinkers erin. En dat kost €15.000,- ???
De minimale kosten die met deze tijdelijke oplossing gemaakt worden staan in schril contast met het letsel en leed wat een fietser of voetganger mogelijk oploopt bij een aanrijding met een voertuig."

01-12-2017: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Dat zou ook kunnen maar roept vaak vragen op waarom de rest ook niet meegenomen wordt. Het slechts meenemen van de grootste plassen? Wat zijn de grootste plassen? Ik zal met onze aannemer de situatie bekijken en laat u weten wat we kunnen doen."

02-12-2017: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Antwoord op die vragen is met een aannemelijke uitleg, zoals een tijdelijke oplossing, goed uit te leggen, mits goed en duidelijk gecommuniceerd." Fijn dat u wilt meewerken aan deze tijdelijke oplossing."

02-03-2018: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Wij zijn benieuwd wat uw aannemer van de situatie heeft gevonden.".

05-03-2018: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Wij zijn met onze aannemer wezen kijken en gaan deze strook herstraten, planning is nog niet bekend."

05-03-2018: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Hartelijk dank voor het voornemen tot het her-bestraten van de voetgangersstroken Korte Nobelstraat/St. Anthoniesdam.".

08-06-2018: Huis-aan-Huis van R.A. van der Cingel Bestratingen dat er van 14 juni t/m 19 juni 2018 reparatie werkzaamheden plaatsvinden aan het wegdek van de Korte Nobelstraat.

22-06-2018: Herbestratingswerkzaamheden aan de voetgangersstrook van de Korte Nobelstraat zijn voltooid. De voetgangersstrook aan de Sint Anthoniesdam is (nog) niet meegenomen in deze herstel werkzaamheden.

09-09-2018: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"We hebben gezien dat de herbestratingswerkzaamheden van de voetgangersstrook aan de Korte Nobelstraat en de verzakking van bij het rioolputdeksel zijn voltooid. De voetgangersstrook aan de Sint Anthoniesdam is echter (nog) niet meegenomen in deze herstelwerkzaamheden. Wanneer worden deze uitgevoerd?"

10-09-2018: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Die staat niet op de planning voor 2018, op z'n vroegst is deze aan de beurt in 2019."

20-09-2018: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Wij betreuren dat u hebt gekozen om enkel de voetgangersstrook van de Korte Nobelstraat te her-bestraten en niet die van de Sint Anthoniesdam mee te nemen. Dan herhalen wij onze vraag dd. 29-11-2017: Welke tijdelijke oplossing kunt u voetgangers, fietsers en rolstoelers tot die tijd bieden, zodat ze niet midden op straat hoeven te lopen en te rijden om de plassen te ontwijken en waardoor gevaarlijke situaties tot een minimum beperkt kunnen worden? Het is immers een drukke straat voor verkeer om dat deel de binnenstad te verlaten."

20-09-2018: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"We kennen het probleem. Wij maken per jaar een planning en kijken naar urgentie, maar helaas ook naar tijd en geld. Dat laatste is voor 2018 helaas op.".

20-09-2018: E-mail gestuurd aan wethouder Jacqueline van Burg:
"Welke tijdelijke oplossing kunt u voetgangers, fietsers en rolstoelers tot die tijd bieden, zodat ze niet midden op straat hoeven te lopen en te rijden om de plassen te ontwijken en waardoor gevaarlijke situaties tot een minimum beperkt kunnen worden? Het is immers een drukke straat voor verkeer om dat deel de binnenstad te verlaten."

05-11-2018: E-mail gestuurd aan wethouder Jacqueline van Burg:
"Helaas hebben wij van u nog geen antwoord mogen ontvangen op onze e-mail van 20 september 2018. Wilt u deze alsnog beantwoorden?"

23-11-2018: In een telefonisch gesprek geeft wethouder Jacqueline van Burg aan dat het ondoenlijk is om in deze huidige tijd met veel neerslag alle plassen aan te pakken. Wel geeft ze aan dat bewoners op een normale manier hun woning binnen moeten kunnen. Zij zal de vraag alsnog bekijken.
16-03-2019: Omdat we al een tijd niets van wethouder van Burg hebben vernomen haar via whatsapp twee recentelijke wateroverlast-foto's gestuurd (Sint Anthoniesdam 2 en 16).

29-03-2019: Wethouder van Burg tegengekomen die zich verontschuldigde voor het niet beantwoorden van het whatsappbericht. Ze zal maandag over de wateroverlast contact opnemen met een medewerker.

28-10-2019: Wethouder van Burg een whatsapp-bericht gestuurd met de vraag of ze al contact heeft kunnen opnemen met een medewerker, zoals ze ons op 29 maart 2019 berichtte.
Als antwoord geeft ze aan dat ze de foto's die wij gestuurd hebben toen heeft gemaild en gaat het nog even navragen.

07-11-2019: Wethouder van Burg meldt dat de voetstrook (rabatstrook) nog dit jaar wordt aangepakt. Men had nog even de hoop dat begin volgend jaar de hele straat zou worden aangepakt, maar dat wordt veel later. 
Wij hebben aangegeven dat de bewoners van deze straat hier erg blij mee zullen zijn.
05-12-2019: De rabat-strook (voetstrook) is her-bestraat. Wat een mooi Sinterklaascadeautje voor de buurtbewoners. We hebben de wethouder bedankt voor haar inzet.
13-12-2019: Na een regenbui was al snel duidelijk dat de herbestratingswerkzaamheden van de voetstrook niet volledig zijn uitgevoerd. Er staat nog steeds een enorme plas voor de voordeur van Anthoniesdam 16. Dit onder de aandacht van wethouder van Burg gebracht.

16-12-2019: Wethouder van Burg geeft aan dat het verbeterd is, maar beter kan. Later geeft ze aan dat het inderdaad nog niet helemaal is gedaan en dat dit stuk nog wordt opgepakt. Het is haar niet bekend waarom het niet tegelijk is gedaan.

06-01-2020: Er worden werkzaamheden verricht aan de verstopte afvoerput op de hoek Korte Nobelstraat/Watermolen thv nr. 23. Deze lijkt te zijn verholpen.

16-01-2020: Het her-bestraatte deel van de rabatstrook (voetstrook) wordt opgevuld met zand. Na de herbestratingswerkzaamheden is dit kennelijk vergeten. 

22-01-2020: Het resterende deel van de rabat-strook (voetstrook) op de Sint Anthoniesdam is her-bestraat.
29-01-2020: Een whatsapp.bericht gestuurd aan wethouder Jacqueline van Burg dat er ondanks de resterende her-bestrating van 22 januari jl na een klein buitje nog steeds behoorlijke plassen ontstaan ter hoogte van perceel 2-4 en aan de andere zijde langs café Old Dutch.

14-02-2020: Een whatsapp.bericht gestuurd aan wethouder Jacqueline van Burg met de vraag of zij nog wat heeft kunnen (laten) doen aan bovengenoemde plassen.
In antwoord hierop geeft ze het vergeten is en zal navraag doen.

02-03-2020: Wederom een whatsapp.bericht gestuurd aan wethouder Jacqueline van Burg met de vraag of zij nog wat heeft kunnen (laten) doen aan bovengenoemde plassen.
In antwoord hierop geeft ze het vergeten is door te geven, maar dat ze 18 februari al het volgende antwoord had ontvangen:
De hele strook is herbestraat en dat het bij extreme buien wel kan gebeuren dat er water blijft staan op sommige plekken. Niet alleen op deze plekken. Optimaal wordt het pas bij de complete herbestrating. Voorlopig blijft het dus zo.

Wij hebben hierop geantwoord dat het nu een verschrikkelijk gevaarlijk punt voor fietsers  en met name voetgangers is geworden. Twee behoorlijke plassen die al ontstaan na een klein buitje op dezelfde hoogte van elkaar en ook nog eens op een zeer smal uitlopende stoep (bij Old Dutch) waardoor mensen eigenlijk in de plas moeten stappen en dus midden op straat verder gaan. Het is wachten op een aanrijding met letsel.
De wethouder geeft aan in de veronderstelling te zijn dat de gehele strook is herbestraat. Ze vindt ook dat de kant van Old Dutch beter kan, maar omdat Enduris er dit najaar werkzaamheden gaat doen laat de gemeente het er voorlopig zo bij liggen. Na de werkzaamheden van Enduris zal de bestrating er weer strak in worden gelegd.

20-05-2021: In een gesprek met de gemeente dit punt besproken. Op dit moment ligt de Korte Nobelstraat en Sint Anthoniesdam open in verband met riolerings- en herbestratingswerkzaamheden, waardoor dit punt kan komen te vervallen. Op 9 juli 2021 zijn beiden straten weer opengesteld met een geheel nieuw wegdek en afwatering.
artikel geplaatst op 11-10-2017
laatst gewijzigd op 09-07-2021

Share by: