dossier: asielzoekers

CRISISOPVANG IN OUD SCHOOLGEBOUW
Donderdag 1 augustus 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland besloten dat in het leegstaande schoolgebouw van 'de Meie' aan de Grachtweg in Zierikzee vanaf
maandag 8 augustus tot uiterlijk 1 oktober 2022 vijfendertig asielzoekers worden gehuisvest voor zogenaamde crisisnoodopvang.
Dit besluit is toegelicht in een brief aan omwonenden waarvan een deel maandagavond een bijeenkomst in de Burgerzaal bijwoonde over de (toen nog mogelijke) komst van de vijfendertig asielzoekers. Hierin toonden enkele bewoners hun bezorgdheid. Burgemeester Jack van der Hoek wenste aan de ‘voorkant’ geen oordeel of wat ook te willen vormen. “Zij zijn te gast en hebben zich te gedragen. Iedereen”, doelde hij op de hele bevolking op Schouwen-Duiveland, “wie zich niet gedraagt, krijgt te maken met handhaving.”
Het Rijk heeft via de veiligheidsregio’s alle gemeenten dringend opgeroepen om asielzoekers op te vangen. Dit om onder andere de situatie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel op te lossen. Andere oplossingen zoals meerdere aanmeldcentra voor asielzoekers of ze te huisvesten op cruiseschepen komen (nog) niet van de grond. In Ter Apel zijn te weinig slaapplekken voor de mensen die daar en in andere opvangcentra verblijven.
Vanwege deze onhoudbare situatie heeft het Rijk alle veiligheidsregio’s verzocht 225 plekken te realiseren. Binnen Zeeland is er echter geen locatie beschikbaar waar tegelijkertijd 225 mensen tijdelijk opgevangen kunnen worden. Daarom wordt in de provincie gekeken naar een aantal kleinere locaties waarvan het Zierikzeese schoolgebouw aan de Grachtweg er eentje van is.
bron: WereldRegio
Op 26 augustus 2022 was de crisisnoodopvang voor asielzoekers met 34 mensen op één bed na vol zit. Momenteel zijn drie grotere gezinnen ondergebracht, een vader en zoon en veertien alleenreizende mannen. Volgens burgemeester Jack van der Hoek en locatiecoördinator Albert Jan den Boer zijn er nog geen klachten over overlast binnengekomen en loopt alles zoals verwacht.
CRISISOPVANG VERLENGD
Vanwege het structurele tekort aan opvangplekken in de asielzoekerscentra en andere opvanglocaties, bleef de vraag naar crisisopvang aanhouden. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders meerdere keren moeten besluiten deze opvanglocatie langer open te houden. Ook zijn we in de loop van de tijd meer mensen op gaan vangen. Wij startten in augustus 2022 met 35 asielzoekers. Op 23 mei 2024 zijn het er 50.
CRISISOPVANG 'DE MEIE' STOPT
Na 2,5 jaar crisisnoodopvang in een het oud schoolgebouw gaat het gebouw steeds meer gebreken vertonen. De gemeente vindt het een goed moment om deze periode af te sluiten kijkt met een goed gevoel terug op deze periode. Met deze opvang heeft de gemeente mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, een tijdelijk thuis kunnen geven en op weg kunnen helpen in Nederland. Ze werkten hier, volgden Nederlandse les of gingen hier naar school. Veel van de bewoners van het 1e uur zijn inmiddels statushouder en hebben dus een verblijfsvergunning voor Nederland. In mei 2024 zijn bijna alle asielzoekers verhuisd naar de gemeente waarin ze gaan wonen. Degenen die nu nog in de crisisnoodopvang verblijven, worden uiterlijk 20 december overgeplaatst naar een andere opvanglocatie.

NIEUWE LOCATIE OPVANG ASIELZOEKERS
In 2025 realiseert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan de rand van Zierikzee een noodopvang voor 150 tot 250 asielzoekers. Het gaat ook hier om tijdelijke opvang, voor een periode van maximaal 5 jaar. Als alles volgens plan verloopt, gaat de noodopvang open in het 2e kwartaal van 2025. Daarmee voldoet de gemeente aan de afspraken die ze in Zeeland met alle gemeenten heeft gemaakt om hun steentje bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen.
De beoogde locatie aan de Nieuwe Koolweg (een deel van de percelen N163 en N164) lijkt een geschikte plek om de noodopvang te realiseren. Het is groot genoeg om 150 tot 250 mensen op te vangen. Ook ligt het aan de rand van Zierikzee en dichtbij alle voorzieningen, zoals openbaar vervoer, onderwijs en winkels. Hoewel de plannen nog niet concreet zijn, zijn direct omwonenden en aanliggende bedrijven geïnformeerd en uitgenodigd voor een bijeenkomst op woensdag 29 mei 2024.

Op 29 november 2024 meldt Wereldregio dat er ruimte is voor 275 vluchtelingen, maar dat het uitgangspunt ligt op 250 personen en dat het terrein in 2025 operationeel moet zijn.
Het COA en de gemeente hebben overeenstemming bereikt over de inrichting van het gebied. Het COA zegt op zoek te gaan naar een evenwichtige samenstelling van de noodopvang. De verwachting is dat de gemneente op 12 december 2024 een beslissing neemt.
MEER INFORMATIE
- Informatie Crisisnoodopvang gemeente Schouwen-Duiveland
- Twee toezichthouders: bij (geluids)overlast 06-43486033 (24 uur)
- Bij ernstige zaken binnen of buiten de opvanglocatie blijven de reguliere hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) dag en nacht bereikbaar via 0900 - 8844. In een noodsituatie belt u 112.
OPVANG OEKRAÏNSE VLUCHTELINGEN
PLAATS VOOR 250 OEKRAÏNERS IN OUDE CORNELIA
Op 25 maart 2022 meldt Wereldregio dat er mogelijk 250 Oekraïnse vluchtelingen voor langere tijd naar de oude Cornelia komen, die per 1 juni haar deuren gaat sluiten. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden. Op dit moment zijn er zo’n negentig mensen uit het oorlogsgebied ondergebracht bij gezinnen op Schouwen-Duiveland.
Wethouder Ankie Smit (GroenLinks, asielbeleid) bevestigt het onderzoek naar de geschiktheid van het gebouw. ,,We weten dat het 1 juni vrij komt, maar niet wat er dan eventueel nog aan moet gebeuren om het geschikt te maken.’’ Op deze manier levert de gemeente haar bijdrage aan de Zeeuwse inspanning om zo’n tweeduizend mensen uit Oekraïne op te vangen. Zorgaanbieder Allévo gaat in juni naar haar nieuwe pand toe.
Anders dan voorgaande keren komt er nu geen draagvlakmeting. Dat is eerder al gebeurd en toen kwam Zierikzee als meest geschikte locatie uit de bus. Smit benadrukt dat het nu niet over asielzoekers gaat. ,,De meesten zullen terug willen naar hun land. Dat is onze verwachting en met Europese afspraken mogen deze mensen vrij reizen, hier werken en medische zorg ontvangen. En de kinderen moeten snel naar school. Daarnaast komt er nog leefgeld voor ze beschikbaar. Dat laatste komt van het rijk, maar Smit kan zich voorstellen dat de gemeente dat gaat voorschieten. ,,Maar natuurlijk gaan we de omgeving informeren als er meer duidelijkheid is.
Smit overlegt ook met Zeeuwland, dat al heeft aangekondigd (sloop)woningen beschikbaar te stellen voor de Oekraïners. Veel families op Schouwen-Duiveland hebben de vluchtelingen nu in huis gehaald maar zoeken een plaats waar de families zelfstandig kunnen wonen.
Of de Oekraïners in grote getalen naar Schouwen-Duiveland komen is nog de vraag. Maar Zeeland zal haar bijdrage moeten leveren. De PvdA heeft aangedrongen op de opvang. Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat van WereldRegio bleek een overgrote meerderheid van de politiek achter de opvang te staan.
bron: WereldRegio
OUDE CORNELIA WORDT GESLOOPT
Vanaf 8 juli 2022 vangt de gemeente Oekraiense vluchtelingen op in voormalig verpleeghuis Cornelia aan de Emil Sandstromweg in Zierikzee. De gemeente doet dit in lijn met de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, die geldt tot 4 maart 2024. Met deze richtlijn hebben vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland recht op opvang, onderwijs en medische zorg en de mogelijkheid tot werken.
Ook heeft de gemeente contact met inwoners van ons eiland die zelf mensen uit Oekraïne opvangen. De gemeente kijkt hoe wzij deze mensen en de mensen die zij opvangen kunnen helpen en bijstaan.
Op 13 november 2024 meldt de gemeente dat zij de verplichting heeft om zich in te spannen, om aan 462 Oekraïense vluchtelingen een opvangplek te bieden. Op dit moment vangt de gemeente op het eiland 350 Oekraïners op. Daar moeten er dus nog ruim 100 bij.
Op de plek van het oude verpleeghuis de Cornelia wordt een modulair woonconcept gebouwd. De Cornelia wordt dan gesloopt. In de Cornelia verblijven op dit moment 280 personen. Het modulair woonconcept biedt ruimte aan 180 Oekraïners. Hierdoor moeten wij voor ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen een nieuwe plek realiseren. Om aan deze opvang- en woonopgaven te kunnen voldoen, zoekt de gemeente naar locaties buiten haar eigen bezit. Ze roept ondernemers op Schouwen-Duiveland op om locaties aan te dragen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich tot 16 december aanmelden via
www.schouwen-duiveland.nl/nieuwelocaties.

Op 20 juni 2024 heeft de gemeenteraad de Definitieve Ontwerpen vastgesteld. De gemeenteraad heeft wel besloten om de verdeling van de modulaire woningen aan te passen. Van de woningen wordt nu de helft toegewezen aan Oekraïense vluchtelingen en de andere helft aan lokale woningzoekenden. De eerder voorgestelde verdeling was 2/3 van de woningen voor Oekraïense vluchtelingen en 1/3 voor lokale woningzoekenden. De gemeenteraad heeft ook ingestemd met de financiële gevolgen van deze aanpassing

Voor meer informatie over deze modulaire woonconcepten locatie Zierikzee:
www.schouwen-duiveland.nl/fileadmin/Schouwen-Duiveland/Pdf/Bouwen_en_wonen/Modulair_bouwen/Definitief_Ontwerp_Zierikzee.pdf
artikel geplaatst: 05-08-2022
laatst gewijzigd: 29-12-2024