Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


dossier: GFT-afval

WAT VOORAF GING
Jarenlang hebben bewoners van de binnenstad hun afval aangeboden middels een groene (voor GFT-afval) en een grijze (restafval) container. Plastic, papier en glasafval alsmede kleding kon in daarvoor bestemde containers op een aantal verzamelpunten in de binnenstad worden gedeponeerd. Een vast bedrag voor één- en meerpersoonshuishoudens.

Later werden er ondergrondse afvalcontainers geplaatst, waarbij gebruik werd gemaakt van een pas-systeem. Een goed alternatief om de kleine straatjes van Zierikzee te ontlasten van de zware en grote vuilnisauto's die wekelijks de containers kwamen legen.
GFT-afval kon nu niet meer apart worden gedeponeerd, waardoor bewoners het GFT-afval in de container van restafval moesten deponeren. Een beslissing waarbij vele inwoners hun vraagtekens plaatsten.

NIEUW SYSTEEM
Vanaf 1 januari 2018 is een nieuwe inzamelingsmethodiek voor afval van kracht: "Gescheiden afvalinzameling loont". Een vast bedrag voor bijvoorbeeld 3 personen of meer € 223,80 plus € 1.19 voor iedere lediging. Op deze wijze stimuleert de gemeente haar bewoners meer gescheiden afval in te zamelen. Een mooi initiatief.
Maar wel een systeem wat alternatieve en creatieve oplossingen in de hand werkt voor mensen die liever niet extra willen betalen.
Gevolg: GFT-afval in de papierbak, in de kledingcontainer, tussen de struiken, naast de restafval-container, in normale afvalbakken. Alles om extra ledigingen in de restafval (en dus betaalde ledigingen) te ontwijken.

OUDEREN
Ouderen, al dan niet woonachtig in een appartementencomplex en die voorheen dagelijks met hun rest- en GFT-afval naar de restafval-container liepen, sparen hun huishoudelijk afval nu op. Gevaren voor de volksgezondheid duiken op en vuilniszakken worden voor deze mensen zo zwaar dat ze voor hen niet meer te tillen zijn.

MILIEUSTRAAT
Sommige inwoners, die gescheiden willen inzamelen of de extra kosten wilden ontlopen, brachten hun GFT-afval naar de Milieustraat, maar daar weigerde men dit huishoudelijk afval.

Inmiddels is er op het terrein van de Milieustraat een aparte container voor dit afval geplaatst. Slechts een ad-hoc oplossing, want je gaat tenslotte niet dagelijks na het avondeten, met je emmertje GFT afval lopend, op de fiets of met de auto naar de Milieustraat buiten de stadskern om het daar te legen. Buiten dat, de Milieustraat is voor de werkende inwoner ook 's avonds niet geopend, waardoor men het afval van een week moet opsparen om het min of meer verplicht zaterdags daar te gaan legen.

Inwoners van buiten de binnenstad hebben wel de mogelijkheid om gratis hun GFT-afval in een container aan te bieden.

MAATWERK
De gemeente geeft aan op het gebied van afvalinzameling maatwerk te willen leveren, maar het dagelijks aanbieden van GFT-afval in de directe woonomgeving voor een grote groep inwoners kan geen maatwerk meer genoemd worden.

Daarnaast is het bezorgen van een oude groene GFT-container weer 'terug naar af' en niet wenselijk. Te kleine straatjes voor de wekelijkse leging van de container door de vuilnisauto en te weinig ruimte voor de container in schuur, in de tuin of in de gang voor woningen die geen tuin hebben.

MONITORING:

18-03-2018: e-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
Na vermelding van bovenstaande, de volgende vragen:

1. Waarom plaatst de gemeente, zoals bijvoorbeeld in Gooi- en Vechtstreek, geen bovengrondse containers voor GFT-afval?

2. Welke redelijke oplossing biedt de gemeente haar ouderen om het GFT-afval dagelijks in hun directe woonomgeving aan te bieden?

3. Welke redelijke oplossing biedt de gemeente de andere inwoners van de binnenstad om het GFT-afval dagelijks in hun directe omgeving aan te bieden?

4. Waarom draait de gemeente, indien er geen redelijke oplossing is gevonden voor het dagelijks in hun directe omgeving aanbieden van GFT-afval, haar beslissing voor bewoners van de binnenstad niet terug totdat er wel een goede en permanente oplossing is gevonden en geeft hen tot die tijd een fikse korting?

29-04-2018: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Helaas hebben wij nog geen antwoord gehad op onze vragen. Wilt u zo vriendelijk zijn hierop te reageren?" 
19-05-2018: Gezien dat twee bovengrondse GFT-bakken zijn geplaatst bij Borrendamme. Een mooie oplossing, maar wellicht voor rolstoelers iets te hoog?

25-05-2018: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Vervelend, dat u nog geen antwoord hebt gehad.
De stand van zaken:
Op dit moment, loopt er een aanvraag voor vergunning, om bovengrondse GFT voorzieningen te plaatsen voor de binnenstad Zierikzee. Er zijn dus nog geen concrete zaken te melden mbt deze aanvraag.".

28-06-2018: Tijdens de commissievergadering geeft GroenLinks aan een motie voor te bereiden voor bewoners van de binnenstad om van hun groenafval af te komen.

05-07-2018: Tijdens de commissievergadering dient GroenLinks een motie in, waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht de mogelijkheid na te gaan voor het beschikbaar stellen van bigbags aan bewoners van de binnenstad van Zierikzee om het groen tuinafval in te doen, deze bigbags met tuinafval te ledigen en de big bags opnieuw te gebruiken, zodat de circulaire economie zoveel mogelijk gestimuleerd wordt, wordt met 17 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen.

Voor stemmen de fracties LSD, CDA, SGP, GroenLinks, CU, D66 en Lijst Haack. Tegen stemmen de fracties VVD, SP en PvdA.

GroenLinks dient, mede namens de fractie CU, tevens een motie in waarin het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht informatie op de website van de gemeente of op een andere manier aan te bieden welke soorten afval in welke afvalstromen horen te worden gescheiden, de regels met betrekking tot zwerfafval duidelijk op de website van de gemeente weer te geven (inclusief strafbaarheid en boetebedrag(en) en de gemeenschap actief te informeren over het gemeentebeleid ten aanzien van zwerfafval, 17 stemmen voor en 4 stemmen tegen aangenomen.
Voor stemmen de fracties LSD, CDA, SGP, GroenLinks, CU, D66 en Lijst Haack.

Tegen stemmen de fracties VVD, SP en PvdA.

Wethouder Ankie Smit geeft ivm de motie van GroenLinks mbt tuinafval aan dat het aansluit bij het huidig beleid en dat nu een verpakking of een mogelijkheid wordt aangeboden die helpt bij het scheiden van afval. Tuinafval is een mooie reststroom die hergebruikt kan worden.

Ook de motie mbt zwerfafval sluit aan bij het huidig beleid.

De wethouder geeft aan nog een oplossing te bekijken voor GFT-inzameling in de binnenstad.

09-09-2018: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Wilt u ons aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de GFT-afvalbakken in de binnenstad van Zierikzee?".

18-09-2018: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor de GFT voorzieningen.".

06-12-2018: Tijdens de commissievergadering spreekt Jet van Gent (Lijst Jet van Gent) haar zorg uit over afvaldumpingen in de natuur en openbare afvalbakken als gevolg de betaling per lediging van afval (Diftar-systeem). Van Gent overweegt een amendement.

F. van der Paauw (SGP) heeft zorg over de kwaliteit van het aangeboden afval. Restafval bij aangeboden GFT-afval en plasticafval en dat daardoor het risico ontstaat dat partijen afval bij verwerkingsinstallatie's worden afgekeurd en daardoor bij het restafval terecht komt.

Wethouder Ankie Smit geeft aan dat zij geen signalen heeft ontvangen dat er afval in de natuur is of meer klachten van stank dan voorheen en ze vindt het jammer dat die indruk gewekt wordt dat bewoners het niet goed doen. Hiermee wil ze niet zeggen dat er geen afval in de natuur ligt, maar niet meer dan met het andere systeem.

De wethouder geeft aan dat afval wat in de natuur wordt aangetroffen, opgeruimd wordt door medewerkers van de gemeente en van daaruit weet ze dat het niet meer is. Ook voor wat betreft meldingen over stankoverlast via de servicelijn laat geen grote wijzigingen zien ten op zichte van het vorige systeem.
Verder geeft ze aan dat tijdens het overleg met de OLAV bleek dat er geen enkele lading afval is afgekeurd. Ook afval in openbare afvalbakken is niet meer dan voorheen.

Jet van Gent geeft aan dat een kruidenier in Haamstede zijn afvalbakken heeft verwijderd omdat er regelmatig grijze afvalzakken werden gedumpt. Die meldingen komen niet bij de servicelijn. Ook burgers die afval zien liggen in de natuur en dit afval mee naar huis nemen melden dit niet bij de servicelijn.

20-12-2018: Tijdens de raadsvergadering dient Jet van Gent van 'Lijst Jet van Gent' de motie "aanpak zwerfafval' in.
Wethouder Ankie Smit geeft aan dat er is een rubriek "Geen zwerfafval in Schouwen-Duiveland" op de gemeentelijke website staat; dat er dit jaar een campagne is gericht op zwerfafval en dat er gemeentelijke medewerkers zijn die goed kunnen communiceren over zwerfafval en dat er daarnaast allerlei uitvoeringsaspecten zijn waarbij geprobeerd wordt zwerfafval zo veel mogelijk te voorkomen.
Verder vindt zij het belangrijk dat mensen hun afval kwijt kunnen. Dat is uitvoering en wat daar volgens haar precies het beste beleid in is daar heeft Smit het graag over met mensen van de afdeling uitvoering.

De facebookpagina van 'NME Schoon Schouwen-Duiveland' en de 'Bende van het Strand' die worden gevolgd en ook de kilo's wat verzameld wordt, wordt gevolgd. De servicelijn, een duidelijke meldplaats, is een onderdeel van de gemeentelijke website. Er is een communicatieplan voor zwerfafval en daarin is de servicelijn opgenomen. Ook de hoogte van de boetes en wat de gevolgen zijn van zwerfafval voor de natuur staat op de gemeentelijke website.
Verder kan er ook melding over zwerfafval gedaan worden bij de servicelijn en hoeft er niet perse ingelogd te worden met een DigiD. Ze zal dit voor de zekerheid nazoeken.
Daardoor zijn veel punten genoemd in deze motie al onderdeel van uitvoering en lijkt voor haar de motie van Lijst Jet van Gent overbodig.

Stemming: D'66, Lijst Jet van Gent en SP stemmen voor de motie, de rest stemt tegen; Motie is niet aangenomen.

06-01-2019: Naar aanleiding van een artikel over de tarieven afvalstoffenheffing 2019 in WereldRegio onderstaand artikel geplaatst op onze social media-kanalen (twitter/Instagram en Facebook):
'Afval scheiden loont!’ en daarom verhoogt de de gemeente Schouwen-Duiveland de tarieven (bijv. Voor een gezin) miv 1 januari 2019 voor vastbedrag met €6,84 (per jaar) en per keer in de ondergrondse container met €0,16 in de binnenstad van Zierikzee.

07-01-2019: Op 7 januari reageert raadslid Laurence Haack (Lijst Haack) op reactie op bovengenoemd artikel en geeft aan dat in haar situatie het scheiden van afval wel degelijk loont en geeft daarbij uitleg. Verder geeft zij aan dat ongeacht het bedrag per lediging iets hoger wordt er wel degelijk bespaard wordt én dat we milieubewust bezig zijn.

Hierop hebben wij als volgt gereageerd:
Beste Laurence,

Vanaf 18 maart 2018 vragen wij herhaaldelijk om een oplossing voor het GFT-afval in de binnenstad. De door de wethouder geboden oplossing om, op de fiets of lopend, dagelijks met je gft-afval naar de milieustraat buiten de binnenstad te gaan is natuurlijk geen echte oplossing.
Opsparen van gft-afval kan ook, maar dat wordt al gauw niet meer te tillen en over stankoverlast nog maar gezwegen. Het (wekelijks) wegbrengen met de auto is uiteraard niet milieubewust.
De bewoners in de binnenstad zijn het afgelopen jaar hierdoor sowieso duurder uit geweest omdat dit afval verdwijnt in de restafvalcontainer.
Een compensatie/korting voor deze bewoners op de afvalheffing van 2018 zou een mooi gebaar zijn.

Eind mei 2018 wordt door de gemeente aangegeven dat er een aanvraag loopt voor bovengrondse afvalcontainers. Inmiddels is het januari 2019....
Wij zijn benieuwd wat u als raadslid hierin voor deze bewoners kunt betekenen.

Wij blijven het volgen:
https://www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-gft-afval

08-01-2019: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"Op 18 september 2018 heeft u ons aangegeven dat er op dat moment voorbereidingen werden getroffen voor de GFT voorzieningen. Hoever staat het met deze voorbereidingen?".

11-01-2019: Wethouder Ankie Smit neemt naar aanleiding van bovenstaande e-mail telefonisch contact met ons op. Zij geeft aan dat er achter de schermen door medewerkers van de gemeente hard gewerkt wordt aan een oplossing voor het aanbieden van GFT-afval in de binnenstad. Problemen zijn o.a. dat niet alle bestaande lokatie's voor onder- en bovengrondse containers geschikt zijn en er ook speciaal rekening gehouden moet worden met een mogelijke toename van ongedierte ed.

10-04-2019: Huis-aan-huisfolder 'GFT inzameling binnenstad Zierikzee' wordt door de gemeente Schouwen-Duiveland verspreid.
De gemeente start een proef voor het inzamelen van GFT afval in de binnenstad. Op 10 locaties binnen de grachten worden GFT cocons geplaatst waar gratis GFT-afval kan worden gebracht. De cocons worden in de week van 16 april 2019 geplaatst.

- Ravestraat naast de ondergrondse container
- Nieuwe Haven thv de Molenstraat
- Kraanplein naast de ondergrondse container
- Parkeerterrein Nieuwe Bogerdstraat
- de Balie
- PD de Vosstraat naast de ondergrondse container
- parkeerterrein Zevengetijstraat
- Hofferstraat naast de ondergrondse container
- Lange Nobelstraat naast de ondergrondse container
- parkeerterrein Mosselboomgaard
Big Bag foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl
Verder verwijst de gemeente voor fijn tuinafval naar de mogelijkheid voor het aanvragen van een gratis big bag.

Aanvraag via:
Servicelijn: 0111-452 111
Whatsapp: 06 - 1011 5163
Website: www.Schouwen-Duiveland.nl. Zoek op 'afval'.

EVALUATIE:
In november 2019 wordt deze manier van inzameling van GFT afval in de binnenstad geëvalueerd.
Voor vragen/opmerkingen kunt u zich wenden bij de Servicelijn van de gemeente.
29-11-2019: Woensdag (27-11) is deze afvalbak aan de Waterpoortstraat door de gemeente geleegd. Vrijdagmorgen was deze vol met huishoudelijk afval?

12-01-2020: Vandaag een dichte volle vuilniszak aangetroffen tussen de struiken van de Wandeling.

26-02-2020: Nieuwe tarieven voor afvalstoffenheffing 2020 ondergrondse container zijn bekend. 
Een vast bedrag voor bijvoorbeeld 3 personen of meer € 230,40 plus € 1.35 voor iedere lediging.
Een verhoging ten opzichte van vorig jaar:
€ 6,60 basistarief en € 0,16 per aanbieding
06-03-2020: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"In november 2019 zou de nieuwe manier van inzameling van GFT afval in de binnenstad van Zierikzee worden geëvalueerd. Waar kunnen wij teruglezen wat deze evaluatie heeft opgeleverd?"

26-03-2020: E-mail gestuurd aan de gemeente Schouwen-Duiveland:
"In november 2019 zou de nieuwe manier van inzameling van GFT afval in de binnenstad van Zierikzee worden geëvalueerd. Waar kunnen wij teruglezen wat deze evaluatie heeft opgeleverd?"
GFT Coronavirus foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl
27-03-2020: Tijdens de Coronavirusperiode besluit de gemeente Schouwen-Duiveland, zonder enige vooraankondiging en in strijd met de aankondiging van de Rijksoverheid die vindt dat het ophalen van huishoudelijk afval een vitale maatschappelijke taak is en gewoon zal plaatsvinden, dat ivm het Coronavirus en de veiligheid van hun medewerkers, de GFT-voorzieningen tot nader bericht zijn gesloten. 
Bewoners van de binnenstad kunnen weer (dagelijks) met hun zakje GFT-afval naar de milieustraat waar het gratis kan worden aangeboden. 
27-03-2020: Deze maatregel van de gemeente Schouwen-Duiveland gaf via onze social media-kanalen direct stof tot gesprek. Velen klaagden al door de Corona-maatregel (minder mensen tegelijk op een bepaalde plek) over het feit dat er een lange file ontstond bij de ingang van de milieustraat. Wachttijden van een half uur of meer werden genoemd. 

30-03-2020: De gemeente meldt op haar website: "Vanwege de corona maatregelen is besloten de bovengrondse containers voor GFT afval in de binnenstad van Zierikzee tijdelijk te sluiten. Het legen en verplaatsen van deze containers moet door minimaal 2 collega's gedaan worden. 
Het is voor hen niet mogelijk om daarbij minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
U kunt uw GFT-afval gratis naar de milieustraat brengen. De milieustraat is op werkdagen geopend van 7.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag is de milieustraat geopend van 9.00 tot 15.00 uur.
Zodra de GFT containers weer gebruikt kunnen worden melden we dit op onze website en in onze rubriek in de Wereldregio."
16-04-2020: E-mail ontvangen van de gemeente Schouwen-Duiveland:
Excuses, dat het even geduurd heeft, maar hierbij mail ik u de evaluatie van de GFT-pilot binnenstad Zierikzee.

Pilot GFT-cocons en tuinafval in big bags binnenstad van Zierikzee

Om bewoners in de binnenstad van Zierikzee beter afval te laten scheiden om de hoeveelheid restaval per bewoner naar beneden te krijgen is er in 2019 een pilot gestart om GFT-afval in cocons te laten storten en tuinafval op afroep in big bags aan te bieden.
Deze pilot is geëvalueerd en de resultaten en aanbevelingen zijn in dit rapport verwerkt. Ondanks dat de
opmaak van dit rapport op een BenW advies lijkt is het niet zodanig aangeboden. Het rapport wordt als
bijlage opgenomen in het BenW advies en raadsvoorstel van het Optimalisatieplan Reiniging.
1. Voorgesteld wordt om de pilot dit jaar af te sluiten en het inzamelen van GFT in de binnenstad op
deze wijze niet voort te zetten.
2. Voorgesteld wordt om deze relatief kleine hoeveelheid GFT-afval bij het restafval te laten
weggooien.
3. Kennis te laten nemen van de uitkomst van de pilot van big bags voor tuinafval binnenstad.
4. Stoppen met het gratis verstrekken van tuinafval in big bags en burgers voor de big bag laten
betalen.

Inleiding
In 2019 is voor de bewoners in de binnenstad van Zierikzee een pilot gestart om GFT afval in cocons te
gooien zodat ook GFT afval gescheiden kan worden aangeboden. Ook kunnen deze bewoners op afroep
een gratis big bag aanvragen om hun tuinafval in te doen.
Het GFT wordt uit de cocons ingezameld met een oude achterlader die verder geen functie meer bij de
Reinigingsdienst heeft. Op termijn zal deze vervangen moeten worden. Bij deze methode is er een extra
medewerker, volgens de Arbo-norm verplicht, om de wijkcontainers uit de cocons te halen en om
achteraan de achterlader te helpen zetten.
De big bags voor tuinafval zijn dezelfde als die voor grof vuil worden gebruikt en worden vanwege de
handeling en gewicht met een wagen met kraan opgehaald.
Argumenten
2.1 Analyse van de resultaten
Om duidelijk te maken om welke hoeveelheden GFT afval het gaat is er van het tweede en derde
kwartaal 2019 bijgehouden wat de hoeveelheden zijn die zijn opgehaald en vergeleken met de GFT
inzameling in de rest van gemeente Schouwen-Duiveland. In deze twee kwartalen wordt vanwege het
groene groei seizoen de meeste hoeveelheid GFT opgehaald.
GFT- in kg In % Inzameltijd In %
GFT-exclusief binnenstad 3.280.303 kg 98,65% 1566 uur 91,53%
GFT-binnenstad 37.740 kg 1,14% 109 uur 6,37%
GFT-Tuinafval-binnenstad
(in totaal 103 big bags verstrekt)
 7.025 kg 0,21% 36 uur 2,10%
Totaal GFT-afval 3.325.068 kg 100,00% 1711 uur 100,00%

Conclusie:
In de gemeente Schouwen-Duiveland, exclusief de binnenstad van Zierikzee, wordt ruim 91% van de
beschikbare tijd gebruikt voor het ophalen van meer dan 98% van het GFT-afval.
In de binnenstad wordt de rest van de tijd, bijna 8,5% gebruikt voor het ophalen van GFT-afval uit de
cocons en big bags voor tuinaval. Dit afval samen is 1,35% van de totale hoeveelheid GFT-afval. Voor
deze kleine hoeveelheid afval is dus bijna 10 % van de tijd nodig.
2.2 Inzameling met een achterlader met 2 medewerkers
De grotere wijkcontainers, geplaatst in de cocons kunnen alleen met een achterlader worden opgehaald.
Naast de chauffeur van deze wagen is er volgens de Arbo-norm verplicht een extra medewerker nodig
voor de handeling van deze containers. Daarom is deze methode een duurdere manier van inzamelen. Dit druist in tegen een geoptimaliseerde uitvoering van de reinigingsdienst om kosten van de uitvoering te beperken en met 1 medewerker per voertuig te werken.
Tevens zijn er ook extra vervoersbewegingen van zware voertuigen in de binnenstad omdat er naast het
ledigen van de ondergrondse containers in de binnenstad met een haakarmauto met kraan en pers, nu
ook een achterlader rijdt. In de zomermaanden is dat zelfs 2 keer per week.
2.3 Investering achterlader alleen voor in de binnenstad
De aanwezige achterlader is over een paar jaar afgeschreven en moet dan worden vervangen. De
investering van rond de € 200.000 zal niet terug te verdienen zijn omdat deze vuilniswagen voor geen
ander doel gebruikt zal worden.
2.4 Restafval in cocons met GFT-afval
In de cocons wordt restafval gratis weggegooid. De foto’s uit de praktijk geven daar een beeld van.
Een gevolg van deze verontreiniging is ook dat wij het risico lopen dat de verwerker een verontreinigde
hoeveelheid GFT-afval in zijn geheel afkeurt, aan de verbrandingsoven aanbiedt en de gemeente en
uiteindelijk de burger daar de rekening van krijgt.
2.5 Big Bags, exclusief voor tuinafval in de binnenstad
Er zijn dit jaar tot nu toe ruim 100 Big Bags voor gratis inzamelen van tuinafval in de binnenstad.
De procedure is als volgt: de bewoner vraagt een gratis Big Bag via de servicelijn bij de Reinigingsdienst
aan. Een administratief medewerker van de Reiniging registreert dit verzoek en zorgt ervoor dat er een big bag (zoveel mogelijk samen met andere aanvragen) wordt afgeleverd op het betreffende adres. Wanneer de big bag vol is geeft de bewoner dit weer door aan de servicelijn. De Reinigingsdienst maakt eenafspraak om de big bag op te halen en te ledigen.
Door ook voor de big bag voor tuinafval te moeten betalen zullen bewoners van de binnenstad van
Zierikzee extra gestimuleerd worden om net als veel andere inwoners van Schouwen-Duiveland hun
tuinafval zelf gratis naar de milieustraat te brengen.

Kanttekening
Moeten wij net als in andere binnensteden in Nederland niet accepteren dat GFT-afval bij het restafval
wordt weggegooid of anders aanvaarden dat wij alle burgers van de gemeente extra laten betalen om voor
een kleine groep inwoners van de binnenstad een dure ophaal methode van GFT in stand te houden.

Financiën
De methode van het ledigen van de cocons gebeurd met een achterlader met 2 medewerkers omdat dit
niet met een zijlader met 1 medewerker kan worden uitgevoerd en kost daarom extra;
De investering van een achterlader over een paar jaar is minimaal € 200.000. Op basis van de
hoeveelheden GFT-afval in de binnenstad is dat niet terug te verdienen.

Communicatie
Dit wordt opgepakt wanneer het voorstel is goedgekeurd.
De bewoners zullen middels berichten in de weekkrant hiervan op de hoogte worden gesteld.

Uitvoering
Omdat het een pilot betrof en er geen eind datum was vastgelegd zou het na het besluit van kracht kunnen
zijn.
2020-02-25 Rapport pilot GFT-binnenstad

08-03-2021: In de Commissievergadering Ruimte en Economie geeft wethouder Ankie Smit aan dat er op dit moment een pilot loopt met bovengrondse containers met daarin een 140 liter container. Ivm lediging tijdens corona en de veiligheid medewerkers kon deze pilot geen doorgang meer vinden. Er is ook sprake van neveneffecten. Er werd ook restafval gedeponeerd. De raad heeft aangegeven dat er op zoek moet worden gegaan naar een alternatief. Er zijn twee voorstellen in de maak, later wordt er hierover gecommuniceerd.


11-03-2021: In de Commissievergadering Samenleving en bestuur geeft wethouder Daniel Joppe bij afwezigheid van wethouder Ankie Smit aan dat de totale kosten van de pilot 'Big Bags' € 11.874,00

en de totale kosten bovengrondse GFT containers € 32.880,00 heeft gekost. Verder geeft hij aan dat GFT afval wat vervuild is, wordt verwerkt als restafval. Er zijn geen gegevens bekend hoe groot dit aandeel  is geweest en hoeveel extra kosten dat dit met zich meebrengt.


Er wordt gewerkt aan twee mogelijke oplossingen;

- Pilot alternatieve manier van aanbieden GFT afval huis-aan-huis dmv elektrische bakfiets (max. 750 huishoudens)

- Semi ondergrondse containers met een pas (1.800 huishoudens)


04-10-2021: In de Commissievergadering Ruimte en Economie geeft wethouder Ankie Smit aan dat de de levering van semi ondergrondse containers voor GFT afval is vertraagd ivm een leveringsprobleem.

Bigbags voor tuinafval zijn en blijven beschikbaar.

Op de opmerking van Margo Lemsom (VVD) dat bewoners van de binnenstad sinds de sluiting van de ondergrondse  GFT-containers gedupeerd zijn (doordat GFT afval nu verdwijnt in de ondergrondse container voor restafval en daardoor meer kosten voor bewoners met zich meebrengt) en rechtsongelijkheid is ontstaan geeft de wethouder geen antwoord.



06-12-2021: In de Commissievergadering Ruimte en Economie geeft wethouder Ankie Smit aan dat de semi ondergrondse GFT containers beschikbaar zijn. De tekeningen worden gemaakt, kabels een leidingen gecontroleerd en eventueel nog archeologisch onderzoek zal nog plaatsvinden. De containers zullen half maart 2022 geplaatst gaan worden.

12-07-2022: Op diverse locaties in de binnenstad van Zierikzee vervangt de gemeente Schouwen-Duiveland tussen 4 en 11 juli de GFT-cocons voor ondergrondse containers. Inwoners ontvangen hierover een informatiebrief met een toegangspas. Met deze toegangspas kunnen zij de nieuwe container gratis openen.

De containers worden gerealiseerd op locaties waar op dit moment al een cocon staat, namelijk de Lange Nobelstraat, Hofferstraat, Zevengetijstraat, Balie, Ravestraat, Nieuwe Bogerdstraat, Nieuwe Haven, Oude Haven en de D Aillystraat (nieuwe locatie gft cocon aan de PD de Vosstraat komt hierdoor te vervallen) Aannemer De Voogd voert de werkzaamheden uit. Tijdens de werkzaamheden is het voor omwonenden korte tijd niet mogelijk hun gft afval weg te gooien.

De gemeente Schouwen-Duiveland vervangt de cocons omdat deze nieuwe ondergrondse containers makkelijker geleegd kunnen worden. Bij het legen van de cocons waren altijd twee medewerkers nodig om het werk te doen. Nu kan de chauffeur op de vuilniswagen het werk alleen af. De containers worden op dezelfde manier geleegd als de bestaande ondergrondse containers op andere locaties.


artikel geplaatst: 18-03-2018
laatst gewijzigd: 12-07-2022

Share by: