Touwbaan 14, huize 'Schouwenoord' werd gebouwd in 1890 voor notaris dhr. Jacob S.L. Korteweg, alhoewel rond 1906 het pand mogelijk bewoond werd door Jhr. Jean Francois Schuurbeque Boeije en diens echtgenote J.A. Schuurbeque Boeije - Kramer. Rond 1918 werd het bewoond door notaris dhr. Jacob S.L. Korteweg en diens echtgenote. Diens kantoor was gevestigd aan de Nieuwe Bogerdstraat D224. Zij verhuisden naar Oosterbeek, gemeente Renkum in 1929.
In 1928 werd de Boomgaard achter 'Schouwenoord verkaveld tot het Lange Pad voor 6 percelen. Het tennisveld, nu hertenkamp, bleef bestaan.
Het pand is achtereenvolgens rond 1931 bewoond geweest door dhr en mevr. Voors - de Haan; rond 1936 bewoond door ds. Gerritsen en diens echtgenote Gerritsen-Wemmerslager; rond 1946 bewoond door ds. M.H. Knijff en rond 1957 bewoond door C. Bezemer en N. Bezemer-Parlevliet. In de Zierikzeesche Nieuwsbode van die tijd werd melding gemaakt dat tijdens hun vakantie was ingebroken door J.J.W. de J. uit Zierikzee en J.L. de T. uit Middelburg. Zij hadden de brandkast opengebroken en en daaruit 460 gulden aan collectegelden weggenomen alsmede een horloge en een lege portemonnee.
In een verkoopakte uit 1900 is voor het terrein, waarop zich nu tuinen van huizen aan de Driekoningenlaan bevinden, bepaald dat dit gebied (tussen Jannewekken, Driekoningenlaan en Touwbaan) nooit bebouwd mocht worden.
Deze zogenaamde laatste 'buitentuin' van Zierikzee, de stadstuin, was vroeger van groot belang. Als Zierikzee belegerd werd, waren de stadsbewoners voor wat betreft het voedsel afhankelijk van producten die binnen de stadswallen werden verbouwd. Nadat het Driekoningenklooster wat hier ooit heeft gestaan is afgebroken werden de zogenaamde buitentuinen aangelegd als lusthof voor gegoede Zierikzeeënaars. Een van de bewaard gebleven tastbare herinnering an het Zierikzeese buitentuinverleden is een theekoepel. Het gebouwtje waarin met vroeger thee met elkaar dronk, maakt nu deel uit van een woonhuis.
De twintigste-eeuwse bebouwing aan de Touwbaan is op 1 uitzondering na ('Schouwenoord)' in lage 'bungalow'-stijl gehouden.
STICHTING GEZINSVERVANGEND TEHUIS
In maart 1973 werd het pand inclusief tuinen voor ruim f200.000,- verkocht aan de 'stichting Gezinsvervangend tehuis' en op 18 augustus 1975 ging om 14.00 uur de eerste paal de grond in voor de verbouwing van de oude pastorie van de Hervormde Gemeente tot een gezinsvervangend tehuis wat vanaf september/oktober 1975 onderdak zou kunnen gaan bieden aan 24 geestelijk gehandicapte volwassenen.
De verbouwing werd gegund aan de laagste inschrijver Gebr. Ligtendag uit Sint Philipsland voor een bedrag van f 699.130,- en de totale kosten om te komen tot dit gezinsvervangend tehuis kwamen uiteindelijk op 1,7 miljoen gulden.
Op vrijdag 14 januari 1977 ging, met de komst van de eerste vijf bewoners, een lang gekoesterde wens van drie Ouderverenigingen van het gehandicapte kind: Philadelphia (Chr.) Het Zorgenkind (RK) en Helpt Elkander (Algemeen). "Schouwenoord" is daarmee de vijfde soortgelijke instelling in Zeeland.
Op 1 januari 1998 fuseert 'Schouwenoord' met een groot aantal instellingen voor zorg voor verstandelijk gehandicapten in Midden- en Noord-Zeeland onder de naam Het Gors.
In maart 1999 geeft Directeur J. Hulstein van moederstichting Het Gors aan dat het ruim 100 jaar oude gebouw niet meer voldoet aan de eisen van die tijd, dat het opknappen van het pand uit financieel oogpunt niet haalbaar is en over twee of drie jaar dichtgaat. Bewoners worden en/of zijn al verhuisd naar kleinschalige bewoning in panden in de binnenstad en de wijk Malta.
In maart 2004 is de wind toch weer gedraaid en is er sprake van plannen voor aanpassing naar eisen van die tijd. Een project van woningbouwvereniging Zeeuwland welke het pand wil kopen. In her herenhuis komt één appartement en er wordt plaats ingeruimd voor kantoren, zorgruimten en vergaderruimten. In een U-vormige aanbouw komen nog eens elf appartementen, waarbij wordt uitgegaan van twee bouwlagen.
Op 18 februari 2005 is Schouwenoord volledig leeg en op 10 mei 2007 werd de nieuwbouw officieel geopend.
artikel geplaatst: 28-08-2021
laatst gewijzigd: 28-08-2021