Mevrouw de wethouder, beste Jacqueline,
Je zult maar verantwoordelijk zijn voor alle verkeer op Schouwen-Duiveland. Ik begrijp hoe het werkt hoor. De ene ambtenaar sluit de Zuidhavenpoort om de Nieuwe Haven te ontlasten. In een andere kamer worden straten afgesloten omdat Mondragon gesloopt wordt. En nog een ruimte verder gaat de Mol op slot om de riolering en bestrating aan te pakken.
Het resultaat is wel dat het nu goed fout zit in Zierikzee. Heel Poortambacht (meer dan vijfduizend mensen!) hebben alleen de Laan van Saint Hilaire nog om te rijden. De binnenstad moet diezelfde laan pakken en heeft geen alternatief meer. ’s Morgens én ’s avonds is het een drama rond de stad. Kun je vast goed zien vanaf de vierde verdieping in het gemeentehuis. Om maar niet te denken aan hulpverleners, die uitgerekend op dát moment de stad in moeten.
Vandaar mijn verzoek namens heel veel mensen om de Zuidhavenpoort open te houden. Tot het moment dat de binnenstad weer op orde is. Een wethouder kan dat met voortschrijdend inzicht en zonder gezichtsverlies.
Vandaar deze open brief. Hoeft niet op de lijst van ingekomen stukken. Geen onnodige bureaucratie. Nee sterker nog, ik stel je deze ruimte in de krant van volgende week beschikbaar om deze hartekreet te beantwoorden. Weet iedereen meteen hoe jij erin zit. Pak je de handschoen op?
Wethouder Jacqueline van Burg (LSD) reageert in Aad's column op zijn eerdere verzoek:
Geachte heer Van der Wouden, beste Aad,
Hoewel ik er van uitga dat we in het vervolg niet op deze manier met elkaar gaan communiceren, geef ik nu gehoor aan uw verzoek om openlijk te reageren op uw hartenkreet.
Zoals u weet neemt een ambtenaar geen verkeersbesluit. Dat is voorbehouden aan het college.
Allereerst wil ik zeggen dat het besluit om de Zuidhavenpoort af te sluiten niet van vandaag of gisteren is. In 2008 heeft de toenmalige gemeenteraad, nadat het uitgebreid besproken is, ingestemd met het Verkeersplan Binnenstad Zierikzee. Een van de uitgangspunten is dat we toe willen naar een autoluwe binnenstad. Dat draagt niet alleen bij aan de leefbaarheid en veiligheid van de inwoners maar ook aan die van de bezoekers. We willen de inwoners waar mogelijk faciliteren, maar sluipverkeer zoveel mogelijk weren. Vooral de Hoofdpoortstraat, Nieuwe Haven en Julianastraat kenden veel sluipverkeer richting het industrieterrein en de Zeelandbrug.
Een maatregel uit het oorspronkelijke verkeersplan was het invoeren van eenrichtingsverkeer op de Nieuwe Haven, stad uitwaarts, dus richting de Hoofdpoortstraat. Hier was veel kritiek op, omdat het sluipverkeer dan zijn weg zou gaan zoeken via de route Breedstraat, Bagijnestraat, Sint Domusstraat en Karsteil. De bewoners van deze straten hadden terecht een punt dat we het probleem van sluipverkeer dan alleen maar zouden verplaatsen naar de achterliggende straten en daarmee het woongenot ernstig zouden aantasten. U weet zich deze discussie over trillingshinder ongetwijfeld nog wel te herinneren.
Om echt van het sluipverkeer af te komen was er nog een effectieve maatregel, namelijk het afsluiten van de Zuidhavenpoort. Op dit voorstel kwamen 9 bezwaren bij ons binnen. Uiteindelijk heeft een van deze personen tot aan de raad van state geprocedeerd, en is toen in het ongelijk gesteld. Nu lijkt iedereen last te hebben van deze maatregel en dat verbaast me.
Ik begrijp dat een nieuwe verkeerssituatie altijd wennen is. Maar we kunnen niet na vier weken al zeggen dat we de maatregel terug moeten draaien. Want dan? Terug naar eenrichting op de Nieuwe-Haven? Dan weet ik zeker dat ik binnenkort weer mag reageren op een andere column van u. Hulpdiensten kunnen de binnenstad ten allen tijde goed bereiken, tenslotte is deze maatregel voordat hij uitgevoerd werd ook met deze partijen goed doorgenomen en afgestemd.
Uiteraard hebben we ook overwogen om te wachten tot Mondragon weer in ere is hersteld. Maar het Paardenstraatje is natuurlijk geen uitgaande route voor Poortambacht. Wat ook meespeelt in het besluit om de Zuidhavenpoort af te sluiten is dat binnenkort het grote nieuwe parkeerterrein van de Stadsentree klaar is, op de plaats van het vroegere Onderdak. Een autoloze Zuidhavenpoort bevordert een aantrekkelijke, veilige looproute vanaf dat parkeerterrein naar de binnenstad. Daarbij zijn de werkzaamheden in De Mol in december afgerond.
Verder heb ik inderdaad goed zicht op de Laan van Sint Hilaire. Ik nodig u van harte uit om te komen kijken. Dan kunt u met eigen ogen zien dat er slechts op bepaalde momenten van de dag sprake is van een hogere verkeersdruk. Op die momenten zal de reistijd mogelijk iets langer zijn, maar alles is relatief: op een rit van Poortambacht naar de Zeelandbrug vallen enkele minuten meer reistijd weg.
Zoals ik al heb aangegeven snap ik dat iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie, maar dat er zoveel commotie over is ontstaan heeft me wel doen verbazen. In de loop van 2018 monitoren we het hele Verkeersplan Binnenstad Zierikzee en rapporteren we hierover aan de gemeenteraad. Uit de tellingen en metingen gaat blijken wat voor gevolgen de poortafsluiting nu daadwerkelijk heeft gehad en kunnen we objectieve conclusies trekken.
Beste mensen. Ik had niet gedacht dat we het zo erg zouden vinden om een stukje om te rijden, en soms wat langer in de auto te zitten, om het woongenot van anderen te verbeteren en om de binnenstad te sparen. Laten we het eerst eens een poosje aankijken.
Hartelijke groeten,
"Het afsluiten van de Zuidhavenpoort heeft meer voeten in aarde dan wethouder Jacqueline van Burg lief is. Door een technisch mankement is de poort open voor het verkeer. De paal beweegt niet meer en is in de grond gezakt. Eerder liep de gemeente al tegen een tegenvaller aan, omdat er geen stroom in de omgeving was voor het mechanisme. Het moest worden opgelost met een aggregaat. De afsluiting van de poort houdt de gemoederen in de stad bezig omdat het tot verkeersdrukte op andere plaatsen leidt."
Niels Verkaart uit Zierikzee heeft zijn petitie voor een open Zuidhavenpoort aan wethouder Jacqueline van Burg overhandigd.
Meer dan duizend mensen ondertekenden de petitie. Vandaag spreekt de gemeenteraad erover nu er een motie van de SGP op tafel ligt, die wil dat er nog eens goed naar de gevolgen van de sluiting wordt gekeken. Voor die motie is een meerderheid in de gemeenteraad.
- op basis daarvan in een externe verkeerskundige onderzoek vast te stellen of de huidige ontsluiting van Zierikzee nu en voor in de toekomst voldoet;
De gemeente Schouwen-Duiveland antwoordt Stichting Zierikzee-Monumentenstad op haar vraag om het slechte wegdek (met name voor voetgangers en fietsers bij slecht weer) van Korte Nobelstraat en Sint Anthoniesdam te herstellen:
"Naar aanleiding van klachten hielden wij vanmiddag hier bij de Noord Haven Poort een controle op deze geslotenverklaring."
“Vanmiddag stond ik bij de Noordhavenpoort.... 4 bestuurders kregen een proces-verbaal. #geslotenverklaring.”
"De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een mobiele camera aangeschaft. De camera wordt de eerste tijd ingezet op de Oude Haven in Zierikzee. Het blijkt dat automobilisten de geslotenverklaring die daar geldt massaal negeren.
De gemeente wil met de camera monitoren of de signalen die zij krijgt kloppen en automobilisten alert maken op hun rijgedrag. Na een observatieperiode bestaat de kans, dat op basis van de camerabeelden, de gemeente ook verbaliserend op gaat treden tegen overtreders van de daar geldende (tijdelijke) verkeersregels.
De roep, vanuit de gemeenteraad, om cameratoezicht bij probleem- en risicosituaties in de openbare ruimte bestaat in de gemeente Schouwen-Duiveland al langer. De raad stelde namelijk eerder al een verordening vast die de burgemeester de bevoegdheid geeft tijdelijk cameratoezicht in te voeren. Met de aanschaf van deze mobiele camera wordt dat dus in de praktijk gebracht. De gemeente kan de camera inzetten bij openbare orde en leefbaarheidsproblematiek, crowd control bij evenementen, om verkeerssituaties te monitoren en bij zaakbescherming van gemeentelijk eigendommen.
Wethouder Ankie Smit geeft in de commissievergadering aan dat de metingen mbt het autoverkeer in de binnenstad Zion afgerond, maar de analyse nog niet. In het vierde kwartaal van 2018 volgt het rapport. Een advies volgt, afhankelijk van de uitkomsten, volgend jaar.
In het onderzoek worden autotellingen gedaan. De opzet is om te kijken wat het autoverkeer in de binnenstad doet. Als het onderzoek is afgerond is er wel een communicatieplan. Op een later tijdstip wordt het gehele verkeersplan Zierikzee met bewoners en ondernemers geëvalueerd.
Bij evenementen waarbij de Nieuwe Haven is afgesloten wordt verkeer geleid naar het Havenpark en Havenplein. Naar mate de binnenstad meer autoluw wordt, is er meer ruimte voor calamiteitenverkeer. Er is een calamiteitenplan. Dit heeft burgemeester Gerard Rabelink in zijn portefeuile. Rabelink geeft aan dat er bij een evenement ruimte is voor een calamiteitenroute en dat daarover duidelijke afspraken worden gemaakt met de hulpdiensten.
Het CDA wil zo lang niet wachten op een oplossing voor de Laan van Sint Hilaire. Deze route is de belangrijkste uitvalsweg voor het centrum en de snel groeiende wijk Poortambacht. In dat stadsdeel zijn bovendien de nieuwbouw van twee grote supermarkten én een moderne brandweerkazerne gepland. Daarmee wordt het nog drukker en dat is onverantwoord, zijn ook andere raadsfracties het wat dat betreft eens met het CDA.
Punt denkt dat het weghalen van de beweegbare paal in de Zuidhavenpoort in ieder geval voor de korte termijn verlichting kan bieden. Maar verkeerswethouder Ankie Smit (GroenLinks) piekert daar niet eens over, zegt ze in een reactie. Elf jaar is gesproken over het autoluw maken van de binnenstad van Zierikzee. September 2017 is uiteindelijk de Zuidhavenpoort afgesloten voor doorgaand verkeer, uitgezonderd (brom)fietsers en voetgangers. ,,Dat is iets wat we zeker niet kwijt willen", benadrukt de wethouder. ,,In het kader van de leefbaarheid willen we de bewoners niet opnieuw belasten met verkeersdrukte langs hun deuren.”
Dhr. J Pannekoek (CU) vraagt aan het College of het bekend is dat de Wandeling gebruikt wordt als uitvalsweg om uit de binnenstad te komen. Met de nieuwe situatie Mondragon wordt het rijrichtingsverbod structureel overschreden. Bewoners aan de Wandeling storen zich mateloos aan het overtreden van dat verbod.
Wethouder Smit geeft aan dat sluipverkeer over de Wandeling bekend is. Het belangrijkste is dat het eenrichtingsverkeer voor Mondragon goed gehandhaafd wordt en dat dat ook wordt gedaan. Politie besteedt extra aandacht en de BOA's besteden ook extra aandacht daar. Er is ook diverse keren beboet. De Wandeling zelf is bestemmingsverkeer. Het belangrijkste is wat is bestemming, dat is niet zo eenvoudig om te bepalen als iemand daar rijdt .
Ook de bussluis aan de kadeweg moet tijdelijk naar beneden. ,,Nu er aan diverse uitvalswegen in en rond Zierikzee door Rijkswaterstaat en de gemeente aan de wegen wordt gewerkt doet de VVD een dringend verzoek in het kader van de veiligheid aan het college om zo snel mogelijk over te gaan tot het openen van de paal in de Zuidhavenpoort in Zierikzee. Hiernaast verzoeken wij om ook de bussluis op de Kadeweg in Zierikzee tijdelijk te laten zakken.
Door deze twee wegafsluitingen tijdelijk open te stellen kunnen de rotondes van twee kanten worden ontlast omdat eilandbewoners de andere routes kennen,” zo schrijft VVD-ster Margo Lemsom aan burgemeester en wethouders. En verder: ,,De VVD maakt zich dan ook ernstig zorgen. Ook voor bezoekers aan de Hap (huisartsenpost) is het een hele uitdaging om binnendoor op de plaats van bestemming te komen. De VVD meent hiermee een snelle oplossing voor handen te hebben die op korte termijn gerealiseerd kan worden.”
Gemeenteraadsvergadering 29-10-2020:
Wethouder Ankie Smit geeft aan dat in het concept inventarisatie en analyse met de concept visie wordt om diverse redenen geadviseerd om voor Zierikzee West ter hoogte van de Grevelingenstraat een tweede ontsluiting te realiseren. In overleg met Rijkswaterstaat vindt er aanvullend onderzoek plaats via een dynamisch model om te kijken naar de consequenties van de verschuiving van de verkeersstromen naar andere wegvakken en aansluitingen met name bij het gemeentehuis en rotonde Nobelpoort. Daarnaast wordt bekeken en beoordeeld welke oplossing, een IRVI of een turbo rotonde, de meest geschikte oplossing is voor die nieuwe aansluiting en/of kruispunt en Laan van Sint Hilaire. Oplevering van dit aanvullend rapport wordt begin 2021 verwacht.
Na oplevering van dit rapport dient Rijkswaterstaat nog officieel in te stemmen met de oplossing. De besluitvorming en voorbereiding voor de realisatie is voorzien in 2021/2022. De uitvoering en de volume-investering op z'n vroegst 2022/2023.
Verder geeft ze aan dat de gemeente bij Rijkswaterstaat invloed heeft op de duur van het proces, maar dat er een goed overwogen beslissing moet worden genomen om geen nieuwe problemen te creëren.
AUTO:
Uit onderzoek is gebleken dat er een structurele drukte is over de N59 door Zierikzee en Laan van Sint Hilaire en Haringvlietstraat. De verwachting is dat deze intensiteit tot 2040 al toenemen met 10 a 15%.
Knelpunten zijn de rotonde en verkeerslichten bij het gemeentehuis, onoverzichtelijke situatie bij Texaco-tankstation, risicovolle kruising met Oudeweg, lastige fietsoversteek bij grote rotonde Blokweg, beperkte doorstroming hoogseizoen en ervaren milieuoverlast Malta van de N59.
OPLOSSINGEN:
Het weghalen van het paaltje bij de Zuidhavenpoort is geen oplossing.
- doortrekken Grevelingenstraat.
- interne ontsluiting over havenkanaal,
a. variant: eind Laan van St.Hilaire, langs Bolwerk over het havenkanaal aansluitend op de Deltastraat (Zuidhoek), Straalweg, Groene weegje naar Gouwepoort.
b. variant: doortrekken eerste weegje, over het havenkanaal door industriegebied aansluitend op de Industrieweg, Straalweg Groene weegje naar Gouwepoort.
- Noordelijke rondweg (doortrekken N256 bij N59, achter de Lanen langs, aansluiten bij kruising Heuvelsweg, met een ronde boog naar de nieuwe rotonde die aansluit op de Grevelingenstraat.
- Zuidelijke rondweg (vanaf de N59, Klerksweg, door het natuurgebied, langs Waterwijk, door landbouwgebied, aansluitend bij de Weg naar de Val N256 (ter hoogte van het stille strandje bij de Gouweveerseweg zeedijk)).
OPENBAAR VERVOER
Het huidige busstation voldoet niet meer (strategisch en uitstraling). Tot 2024 liggen er afspraken met Connexxion. Provincie Zeeland oriënteert zich op de toekomst. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste reizigers scholiere/studenten zijn. Herziening van het systeem is noodzakelijk. Er kan gedacht worden aan een zogenaamde 'slimme mobiliteit' met meer dan bussen alleen, bijvoorbeeld deelauto's, deelfietsen en kleine busjes.
OVERZICHTSKAART CONCEPT VISIE
In de visie worden ook zoeklocaties aangegeven voor het Texaco-tankstation en Brandweerkazerne (die qua verplichte aanrijdtijd van vrijwilligers niet gesitueerd kan worden aan de noordzijde van de N59).
Begin april 2021 volgt vaststelling.
04-10-2021:
In de commissie Ruimte en Economie wordt de rapportage Betere Bereikbaarheid Centrumstad Zierikzee besproken en voorgesteld in te stemmen met:
- het opstarten van het ontwerpproces van een calamiteiten-ontsluiting / 2e permanente ontsluiting van Poortambacht binnen de al vastgestelde raming van de meerjarige begroting 2022-2024.
- het opstarten van de Gebiedsgerichte Aanpak Zierikzee.
Wethouder Ankie Smit geeft aan dat Rijkswaterstaat akkoord is met een calamiteitenroute door de Grevelingenstraat door te trekken naar de N59. Hierdoor kan een nieuwe brandweerkazerne aan deze straat worden gerealiseerd. Of dit een permanente ontsluiting wordt hangt af van verder onderzoek. RWS wil zeker weten dat deze route niet tot verkeersproblemen gaat leiden op de N59.
Een eventuele rondweg is niet van de baan, maar RWS ontwikkelt op dit moment een visie voor de N59 en is eind dit jaar klaar zodat verdere stappen genomen kunnen worden.
10-03-2022: PASJE ZUIDHAVENPOORT
De PZC meldt dat de gemeente aan het inventariseren is hoeveel inwoners er een pasje krijgen om met hun auto door de Zuidhavenpoort te kunnen rijden, zodat ze sneller het parkeerterrein aan 's Heer Lauwendorp kunnen bereiken. Dit naar aanleiding van een nieuw parkeerbeleid in de binnenstad waarbij parkeerplaatsen voor bewoners op de parkeerplaats P4 Hoofdpoortstraat ontoereikend blijken.
Een actiegroep van inwoners onder de naam Ik heb er de P in eiste dat er nog voor 1 april meer parkeerplaatsen in het centrum van Zierikzee zouden bijkomen.
Wethouder Ankie Smit laat weten dat er eind april wél 49 extra parkeerplaatsen op het terrein P4 aan de Hoofdpoortstraat kunnen worden gemaakt. Daarvoor worden de bestaande busstroken opgeofferd. Daarnaast is de gemeente bezig om meer plekken - 90 extra - alleen voor vergunninghouders beschikbaar te stellen. Dat gebeurt ook voor het eind van volgende maand. Wethouder Smit verwacht dat inwoners nog in april een pasje ontvangen.
Opmerkelijk: Inwoners Nieuwe Haven krijgen een pasje voor Zuidhavenpoort om de stad via deze wijze te verlaten (naar park.plaats Lauwensdorp) Is die poort niet afgesloten omdat diezelfde inwoners klaagden over het verkeer wat de stad via die poort verliet?
Naar aanleiding van dit artikel zijn we zondag eens in deze buurt gaan kijken. Er waren 's middags 12 vrije parkeerplaatsen aan de Oude Haven en na genoeg een volledig lege parkeerplaats aan 's Heer Lauwensdorp beschikbaar.
Als je bijvoorbeeld de loopafstand in de Noord (Verrenieuwstraat, Rode Dorp, Steiltjesstraat, Hem , Watermolen etc) neemt indien alle parkeerplaatsen in de directe omgeving niet meer beschikbaar zijn en bent aangewezen op het Jannewekken en Gasthuisboomgaard, afgezet tegen de loopafstand parkeerplaats 's Heer Lauwensdorp-Nieuwe Haven, dan kom je uit ter hoogte van de Kapellestraat (ruim voorbij café de Biet). Overigens is diezelfde afstand vergelijkbaar van Parkeerplaats P4 Hoofdpoort tot ongeveer Venkelstraat.
11-04-2022: in de vergadering Commissie Ruimte en Economie vraag CDA de raadsbrief Bereikbare centrumstad Zierikzee terug en geeft aan dat rapportages duidelijk zijn. De ronde (RWS) moet prioriteit krijgen in aanpassing om in de toekomst daar geen verkeersinfarct te laten ontstaan. Nieuwe aansluiting Grevelingenstraat en aanpassing verkeerslichten Laan van St. Hilaire moeten daarin ondergeschikt zijn.
Wethouder Smit geeft aan na de eigen analyse en inventarisatie over knelpunten en de visie daarop. Die is vorig jaar vastgesteld. Naast en statisch model vond RWS dat er ook een dynamisch model moest worden doorgerekend voordat ze voordat ze akkoord konden gaan met een aansluiting op de Grevelingenstraat. Uit die dynamische studie blijkt dat de rotonde het grootste knelpunt is, als het gaat om doorstroming en veiligheid, zoals de gemeente ook had aangegeven. Ook heeft deze studie laten zien dat aansluiting van de Grevelingenstraat niet leidt tot problemen op andere wegvakken. RWS heeft dit stuk weg wat hoger op de prioriteitenlijst geplaatst. Zij zijn geschrokken van de uitkomst van het onderzoek en voeren nu nader onderzoek uit in de verkenning wat voor soort ronde daar zou moeten komen en met name een berekening van de kosten. De gemeente is hierbij actief betrokken. Er is overleg met de minister en mogelijkheden voor voorfinanciering door de gemeente is volgens haar nog te vroeg want wellicht ziet RWS daarin op korte termijn zelf mogelijkheden. Ook wordt er samengewerkt met de Provincie en het Waterschap.
In februari 2022 is een vergunning aangevraagd voor calamiteitenaansluiting met de Grevelingenstraat. De verwachting is dat voor de zomer de vergunning is verleend. Ook hoopt zij dat in die tijd de definitieve plaats voor de nieuwe brandweerkazerne duidelijk is. Vermoedelijk kan dan de calamiteitenontsluiting in 2023 worden gerealiseerd. Verder is er veel studie gedaan naar het landbouwverkeer, bij aanpassing van de rotonde wordt geprobeerd ook het landbouwverkeer mee te nemen.
laatst gewijzigd op: 22-04-2022