Beste bezoekers,
Op dit moment zijn we druk bezig om alle informatie over te zetten op een nieuwe website. Hierdoor zullen verschillende onderdelen van deze website, zoals de evenementenkalender, niet of niet volledig geactualiseerd worden.

U kunt ons wel nieuwe informatie blijven mailen zodat deze in de nieuwe website wordt meegenomen.

Wij hopen vanaf maart met de nieuwe website on-line te gaan.

Excuses voor dit ongemak.

de redactie

 

Zuidhavenpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

Zierikzee, een bezoek waard

Van een kleine nederzetting aan de Ee in de 10e eeuw groeide het uit tot een belangrijke stad, waar handel, nijverheid en visserij bloeiden. Door groeiende welvaart en aanzien werd aan de burgerij van Zierikzee op 11 maart 1248 hernieuwd stadsrecht verleend door koning Willem II. Na de middeleeuwse bloeiperiode volgde rampspoed door branden, scheepsrampen, epidemiën en vloeden. De 17e eeuw kenmerkte zich door een nabloei van de handel en visserij. Vervolgens trad er in de loop van de 18e eeuw stagnatie op en daalde het aantal inwoners zeer drastisch.

De grote industriële ontwikkelingen gingen aan Zierikzee goeddeels voorbij. In tegenstelling tot andere steden bleven oude gebouwen bespaard. De rijkdom aan monumenten (569 stuks) wordt grotendeels gezien als een kostbaar bezit en is in de jaren 70 ontdekt door de toeristen. Tegenwoordig is Zierikzee, met omstreeks 11.150 inwoners, de bestuurlijke zetel van de nieuwe gemeente Schouwen-Duiveland en heeft daarin een centrumfunctie. In het historisch stadscentrum met vele winkeltjes en gezellige terrasjes is het voor zowel de toerist als inwoner goed toeven.

U bent van harte welkom!

Schorre Cor kanon

Uniek lees- en kleurboek

Schrijfster Dieuwke Parlevliet en illustrator Arie Roon hebben  een  uniek lees- en kleurboek gemaakt.

Schorre Cor, het kanon van Zierikzee  is  verkrijgbaar  bij het Stadhuismuseum, Boekhandel de Vries en het VVV Inspiratiepunt.

Leerzame en liefdevolle  verhalen met prachtige illustraties om in te kleuren voor jong en oud, om  cadeau te geven of te krijgen.

Kleurplaten zijn ook te downloaden van Vrienden van het Stadhuismuseum.nl

 

Ik ben Zierikzee logo
Citymap Zierikzee 2

Stadhuismuseum

Portretfoto stadhuismuseum

BEVROREN BEELD, van portret naar selfie

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een verhaal is dan snel verteld. Wat dat betreft is fotografie een vluchtig medium. En een portret is heel persoonlijk. De portretten vertellen hoe iemand was. Of misschien hoe iemand wilde zijn. Met een portret kon men rijkdom, status en geluk tonen. Toch is een portret vaak in scene gezet. Een portret vertelt dus geen verhaal over de geportretteerde, maar over identiteit en het -veelal positieve – beeld wat iemand van zichzelf wilde laten zien.

Voor de opkomst van de fotografie was er het geschilderde portret. Het sierde de muren van oude kastelen en statige herenhuizen. Het kostte veel tijd en geld. De identiteit van de geportretteerde bleek uit

de kleding, de achtergrond en andere details. Maar

ook uit het feit dat er een portret van die persoon was. Het was voor de elite.

Toen de fotografie werd uitgevonden, werd portretfotografie snel populair. Men ging langs bij een fotograaf, hoefde maar even stil te zitten, en werd vastgelegd op de gevoelige plaat. Het was sneller en goedkoper dan een schilderij. Zo werd het ook voor andere lagen van de bevolking mogelijk om hun identiteit te tonen.

Tegenwoordig is een foto zo gemaakt en op sociale media gedeeld. Iedereen kan het en iedereen doet het. Het lijkt een wereld van verschil met vroeger. Evenals bij portretten en portretfoto’s laat ook nu iedereen zich het liefst van zijn beste kant zien. In de mooiste kleding, met de grootste lach of met het geweldigste leven. De selfie is het moderne portret en vertelt zo ook een verhaal over identiteit. Dat doet ieder bevroren beeld.

Er ligt een schat aan fotomateriaal bij het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland. In samenwerking met het archief heeft het Stadhuismuseum voor u een bijzondere selectie portretfoto’s gemaakt. De foto’s hebben één ding gemeen, ze zijn allemaal gemaakt op Schouwen-Duiveland. Ook laten ze samen de groei ontwikkeling van de portretfotografie zien van de eind 18e eeuw tot de selfies van nu.

De tentoonstellingsfoto van mw. Maatje Ochtman-Moelijker (Haamstede 04-02-1916 – 01-11-1993 Goes) is een beeld uit de nog altijd groeiende Ochtman collectie van het Gemeentearchief. Deze prachtige portretfoto van Mw. Ochtman-Moelijker weerspiegelt niet alleen een tijdsbeeld, deze foto had net zo makkelijk een selfie op Instagram kunnen zijn.

 

De expositie ‘Bevroren beeld, van portret naar selfie’ is te zien:
van 14 december 2018 tot en met 17 maart 2019

 

Openingstijden stadhuismuseum:
www.stadhuismuseum.nl/bezoek-het-museum/bezoekersinformatie

Cameramuseum

Cameramuseum

Vertelt het verhaal over de historie en het ontstaan van de fotografie in al haar facetten tot nu toe, een ware ontdekkingstocht.

M.i.v. 1 augustus 2018 is het museum tijdelijk gesloten ivm de zoektocht naar een ander pand.

Burgerweeshuis

Bekijk hier eens de fraaie regentenkamer met plafondschilderingen uit 1680 en het goudleren behang dat vorig jaar volledig is gerestaureerd.

Museumhaven

Commerciewerf

Midden in het oude centrum stroomt het water van de Oosterschelde de Oude Haven in. Prachtige historische schepen met Stads- en Commerciewerf.

Zierikzee en de gemeente

GemeenteSchouwen-Duiveland logo lan en dun
Programma Zierikzee logo

Herinrichting Poortambacht 2

Toekomstige huisvesting Pontes Pieter Zeeman

Nieuwbouw in Zierikzee

Waterwijk
Waterwijk Hoofdpoort logo
Noorderpolder logo
Buzee logo

Pieter Zeeman

Pontes Pieter Zeeman tekening

Mondragon

Mondragon ZM

Wijkraden

Stadsraad wijkraad 2017 2

BLAUWE BOLWERK

Bolwerk foto Zierikzee-Moniumentenstad.nl

Zierikzee op facebook

Scherm facebookpagina Zierikzee-Monumentenstad.nl
Zierikzee tijdens de ramp
Je bent Zierikzeenaar als
Zieriknieuws

Zierikzee in cartoon

Disney 2012
Copyright Disney 2012