Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


jaarverslag 2022 -groeidocument-

REPUTATIE
In de afgelopen jaren heb ik met de website www.Zierikzee-Momentenstad.nl een mooie reputatie opgebouwd als zijnde een serieuze en betrouwbare partner in verstrekking van informatie over Zierikzee. Zowel gasten als inwoners weten de informatie op de website te vinden en te waarderen. 
De website Zierikzee-Monumentenstad.nl, welke op 26 juli 2005 voor het eerst werd gepubliceerd, is de vaste factor voor informatievoorziening geworden. Het is niet voor niets dat ik de slogan "dé website waar alles over Zierikzee samenkomt!" voer.  

STICHTING ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD
Op 4 maart 2010 heb ik de stichting Zierikzee-Monumentenstad opgericht. Een non-profit organisatie die zich ten doel heeft gesteld:
  1. De promotie van de stad Zierikzee in het algemeen, alsmede het (mee-)organiseren van evenementen op vrijwillige basis met alle instanties en organisaties.
  2. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn te bereiken door onder andere:
  • het gebruik maken van één centraal digitaal informatiepunt: www.zierikzee-monumentenstad.nl;
  • als één 'gezicht' cq 'noemer' naar buiten treden, waardoor Zierikzee een sterker beeld krijgt;
  • het uitzetten van regionale en landelijke reclame(campagnes);
  • bij de organisatie van (nieuwe) evenementen gebruik te maken van de kwaliteiten en expertise van bewoners, instanties en organisaties ('Laat zien wat Zierikzee te bieden heeft!');
  • verkoop van promotiematerialen waarvan de gehele opbrengst ten goede komt aan de stichting;
  • het aantrekken van gelden (subsidies, donaties, schenkingen ed (een ANBI-status is verleend)
om te komen tot een bruisend woon-, werk- en recreatief klimaat van deze sfeervolle monumentenstad!

Op 1 mei 2022 heb de stichting laten ontbinden. In deze 12 jaar is het mij niet gelukt om alle neuzen in de stad dezelfde kant op te krijgen. Het bleek ook lastig om gelden te vinden waarmee ik de vaste kosten kon bekostigen:
- de website (€260,63 per jaar)
- bankrekening (zakelijk betalingsverkeer €122,16 per jaar)
- postbus (253,50 per jaar)

ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) 
Op 4 maart 2010 heeft Stichting Zierikzee-Monumentenstad onder beschikkingsnummer 822.44.049 de ANBI status ontvangen van de Belastingdienst. 
 
De ANBI status staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Deze status houdt in dat Stichting Zierikzee-Monumentenstad zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Deze status houdt tevens in dat donateurs van Stichting Zierikzee-Monumentenstad hun giften mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Mocht u verdere vragen hebben omtrent de giftenaftrek kunt u uiteraard contact opnemen met het bestuur van de stichting.

Naar aanleiding van ontbinding van de stichting Zierikzee-Monumentenstad hebben we deze status laten intrekken. 

BANKREKENING
Met de oprichting van stichting Zierikzee-Monumentenstad moest ik ook een zakelijke bankrekeningnummer openen. Dit bankrekeningnummer NL05 INGB 0004 4146 91 tnv stichting Zierikzee-Monumentenstad komt met ontbinding van de stichting te vervallen. 

In de nieuwe situatie met enkel de website Zierikzee-Monumentenstad.nl kunt u gebruik maken van:
NL66 INGB 0001 6516 15 
tnv J.W. Roskam Zierikzee

Na een ontvangen gift of advertentie ontvangt u een kwitantie.

SOCIAL MEDIA
Zierikzee-Monumentenstad.nl maakt gebruik van de navolgende social media accounts:
- facebook: Zierikzee.Monumentenstad
- twitter: @ZierikzeeTweets
- Instagram: Zierikzee.Monumentenstad

Zierikzee-Monumentenstad.nl startte het kalenderjaar 2022:
- op twitter met 2.762 volgers 
- op facebook met 3.658 vrienden
- op instagram 1.247 volgers

Actuele stand 28 april 2022:
- op twitter met 2.769 volgers 
- op facebook met 3.780 vrienden
- op instagram 1.265 volgers

en sloot 2022 af:
- op twitter met --- volgers 
- op facebook met --- vrienden
- op instagram --- volgers


WERKZAAMHEDEN

WEBSITE
Op 16 juni 2018 heb ik de website in zijn geheel overgezet naar een nieuwe versie. In deze nieuwe versie zijn meer mogelijkheden voor de toekomst gecreëerd. Doordat onze oude website ontzettend veel informatie en foto's bevatte is de inhoud helaas niet 1 op 1 overgezet kunnen worden. Er is zelfs informatie niet meegekomen cq verwijderd. Veel teksten waren onleesbaar geworden en zijn door ons off-line gehaald. Teksten en foto's worden ook in het komend jaar handmatig in een nieuwe lay-out overgezet en geactualiseerd. Dit vergt veel extra tijd. 

PROMOTIE
De promotie van Zierikzee bij met name gelegen in het onder de aandacht brengen van de informatie op de website en het delen van informatie via social media. Ik heb door dit netwerk verschillende personen en instanties met elkaar in contact kunnen brengen. 

DIGITALE INFORMATIEBORDEN
Vanaf 2017 verzorgde ik voor de gemeente Schouwen-Duiveland de gratis vermelding van activiteiten en evenementen in en rondom Zierikzee op de digitale informatieborden aan het Businesspark en Laan van Saint Hilaire. De borden zijn in eerste instantie bedoeld voor de citymarketing van Zierikzee.
In 2018 mocht ik ruim 300 vermeldingen op de borden plaatsen. Inmiddels heeft Life Design uit Zierikzee in overleg met de gemeente het beheer van de borden overgenomen en verzorg ik de aanlevering van evenementen die vermeld staan in de evenementenkalender. Life Design bepaalt daarin welke evenementen er op de borden geplaatst worden. 

BLACK-SPOTS
In de rubriek Black-Spots heb ik de vinger aan de pols gehouden over verschillende zaken bij diverse instanties. De lopende vragen staan vermeld op de pagina: www.zierikzee-monumentenstad.nl/black-spots. 

Bushalte 't Sas
Jaren geleden is één van de twee abri's aan 't Sas vernield en door de gemeente van de fundering verwijderd. Helaas is daar geen andere voor teruggeplaatst. Reizigers van het openbaar vervoer staan daar al jaren in weer en wind en voelen zich letterlijk in de kou staan. Op 13 oktober 2017 hebben wij deze (verwijderde) abri onder de aandacht gebracht van de Servicelijn van de gemeente Schouwen-Duiveland en gevraagd om deze terug te plaatsen.
15-07-2021: De gemeente geeft aan dat dit gebied al opgeknapt had moeten zijn, maar dat door de ontwikkelingen van het project 'Betere bereikbaarheid Centrumstad' een en ander uitgesteld. Hierdoor zal plaatsing van een abri voor dit gebied uitblijven. Het is op dit moment onbekend hoe het Openbaar vervoer er met dit project op die plaats uit komt te zien en in welk tijdsbestek er gedacht moet worden. 
Wel zijn er plannen voor een betere stalling voor fietsers in de vorm van zogenaamde 'fietsnietjes'.


Dossier: Parkeerbeleid
10-03-2022: De PZC meldt dat de gemeente aan het inventariseren is hoeveel inwoners er een pasje krijgen om met hun auto door de Zuidhavenpoort te kunnen rijden, zodat ze sneller het parkeerterrein aan 's Heer Lauwendorp kunnen bereiken. Dit naar aanleiding van een nieuw parkeerbeleid in de binnenstad waarbij parkeerplaatsen voor bewoners op de parkeerplaats P4 Hoofdpoortstraat ontoereikend blijken.
Een actiegroep van inwoners onder de naam Ik heb er de P in eiste dat er nog voor 1 april meer parkeerplaatsen in het centrum van Zierikzee zouden bijkomen.
Wethouder Ankie Smit laat weten dat er eind april wél 49 extra parkeerplaatsen op het terrein P4 aan de Hoofdpoortstraat kunnen worden gemaakt. Daarvoor worden de bestaande busstroken opgeofferd. Daarnaast is de gemeente bezig om meer plekken - 90 extra - alleen voor vergunninghouders beschikbaar te stellen. Dat gebeurt ook voor het eind van volgende maand. Wethouder Smit verwacht dat inwoners nog in april een pasje ontvangen.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-parkeerbeleid



Dossier: fietsenstalling
Op 27 augustus 2012 hebben wij Connexxion en later de gemeente Schouwen-Duiveland de overvolle fietsenstalling aan de Grachtweg onder de aandacht gebracht. 
20-05-2021: In een gesprek met de gemeente dit punt van het stallen van fietsen aangehaald. Volgens de gemeente is dit een lastig probleem, omdat dit gebied (met uitzondering van de fietsenstalling) eigendom is van Connexxion waarop de gemeente niet kan handhaven. 
De gemeente gaat hierover in gesprek met Connexxion.

Op 18 maart 2018 hebben wij de gemeente Schouwen-Duiveland vernielingen in het gebied van de fietsenstalling aan de Grachtweg onder de aandacht gebracht en verzocht om toezicht. 
04-10-2021: Tijdens de behandeling van de rapportage Betere Bereikbaarheid Centrumstad Zierikzee in de commissievergadering Ruimte en Economie vraagt D66 nogmaals aandacht voor de fietsvoorzieningen in Zierikzee. Ondanks dit plan is er al eerder door de raad afgesproken dat de fietsvoorzieningen bij het busstation verbeterd moeten worden, maar dat dit nog steeds niet van de grond is gekomen.
Wethouder Ankie Smit geeft aan dat ze schriftelijk terugkomt op de stand van zaken mbt de fietsvoorzieningen en de aanpassingen daarop omdat zij die niet paraat heeft.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-fietsenstalling


Dossier: GFT-afval
06-12-2021: In de Commissievergadering Ruimte en Economie geeft wethouder Ankie Smit aan dat de semi ondergrondse GFT containers beschikbaar zijn. De tekeningen worden gemaakt, kabels een leidingen gecontroleerd en eventueel nog archeologisch onderzoek zal nog plaatsvinden. De containers zullen half maart 2022 geplaatst gaan worden.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-gft-afval-binnenstad


Dossier: Hondenbeleid
15-07-2021: In een gesprek met de gemeente een losloopgebied voor honden in de binnenstad aangehaald. Op dit moment is het alleen toegestaan een hond aangelijnd uit te laten en wordt door de hondenbezitter veelal gebruik gemaakt van:
- Wandeling/Slingerbos
- Havenpark
- Bolwerk/Havendijk
Buiten de bebouwde kom is het wel toegestaan om je hond onaangelijnd uit te laten.

- Kaaskenswater is geprobeerd, maar daar kwamen veel klachten van omwonenden/wandelaars van binnen die bang zijn voor honden en bang zijn voor hun kinderen die gebeten kunnen worden.
- gebied van Havendijk naar Poortkade wordt aangehaald. Dit is een gebied wat voor de noordkant van Zierikzee weer net te ver weg ligt en waarbij het na de keersluis richting Havenhoofd alweer is toegestaan om je hond onaangelijnd te laten lopen.
- groenstrook langs de Kanterlaan (tussen de twee tunneltjes) wordt aangehaald. Dit is al wel weer een gebied niet ver van de Schouwsedijk, waar het in principe alweer is toegestaan om honden los te laten lopen.

- voorgesteld om eventueel te werken met een bepaalde tijdzone voor het Slingerbos/Wandeling.
De gemeente neemt dit mee om erover na te denken.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-hondenbeleid


Dossier: LED klinker Jannewekken
Na de rioleringswerkzaamheden en herinrichting van het Jannewekken in juni/juli 2015 zijn in het wegdek led-klinkers geplaatst. Kort na de werkzaamheden is één van deze klinkers (thv lantaarnpaal 1251) gebroken waardoor de verlichting defect is geraakt.
Op 13 oktober 2017 hebben wij dit de gemeente Schouwen-Duiveland gemeld. 
10-12-2021: Inmiddels werkt de verlichting, met uitzondering enkele lampjes voor perceel Korte Nobelstraat 15, 23 en 35.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-led-klinker


Dossier: Onkruidbestrijding
Al hoewel de onkruidbestijding in vergelijking tot 2017 is verbeterd, laat dit in 2018 nog steeds te wensen over. Wij hebben diverse locaties van 'weelderige groei'  onder de aandacht van de gemeente gebracht.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-onkruidbestrijding


Dossier: Stankoverlast ronde Weel
Dit jaar hebben wij een pagina op de website aangemaakt voor wat betreft  de stankoverlast van de Ronde Weel. Op 29 oktober 2018 gaat een onderzoek naar stankoverlast van start.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-ronde-weel


Dossier: Stadsjuwelenroute 
Vanaf 26 april 2017 hebben wij herhaaldelijk de slechte staat van onderhoud van de stadsjuwelen route onder de aandacht gebracht bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit resulteerde uiteindelijk op 29 november 2017 in een raadsbrief met daarin een kernboodschap tot herstel.
Op 9 september 2018 hebben wij moeten constateren dat ondanks de inzet van de gemeente niet is gelukt de Stadsjuwelenroute voor het zomerseizoen van 2018 een verfrissend aanzien te geven. Onze constateringen van slecht onderhoud in juni 2018 zijn nog steeds niet verholpen. 
15-07-2021: In overleg met de gemeente wordt aangegeven dat de gemeente heeft besloten een en ander uit te stellen naar volgend jaar om dat vooral de digitale ondersteuning nog niet gedaan kan worden en zonder het digitale verhaal snapt de bezoeker het systeem van de route niet.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-stadsjuwelenroute


Dossier: de Vaete
Vanaf 10 maart 2018 hebben wij de erbarmelijke staat van de Vaete bij de gemeente Schouwen-Duiveland onder de aandacht gebracht. Na herhaaldelijke verzoeken om antwoord, antwoordde de gemeente op 13 november 2018 dat voor de Vaete een globaal restauratieplan klaarligt en wordt opgepakt na de restauratie van het Blauwe Bolwerk in het voorjaar van 2019.
15-07-2021: In overleg met de gemeente wordt aangegeven dat er nog steeds onderzoek plaatsvindt om de Vaete aan te wijzen als rijksmonument. Voorstel is om de Vaete als monument bij de Nobelpoort te trekken, waarna subsidie aangevraagd kan worden. Dit duurt mogelijk nog tot eind 2021 tot er meer bekend is.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-de-vaete


Dossier: Afsluiting Zuidhavenpoort
In 2017 werd de Zuidhavenpoort voor autoverkeer afgesloten. Dit leidt tot verkeersopstoppingen op de Laan van Sint Hilaire en Nieuwe Koolweg. De gemeente doet metingen.
10-03-2022:  De PZC meldt dat de gemeente aan het inventariseren is hoeveel inwoners er een pasje krijgen om met hun auto door de Zuidhavenpoort te kunnen rijden, zodat ze sneller het parkeerterrein aan 's Heer Lauwendorp kunnen bereiken. Dit naar aanleiding van een nieuw parkeerbeleid in de binnenstad waarbij parkeerplaatsen voor bewoners op de parkeerplaats P4 Hoofdpoortstraat ontoereikend blijken.
Een actiegroep van inwoners onder de naam Ik heb er de P in eiste dat er nog voor 1 april meer parkeerplaatsen in het centrum van Zierikzee zouden bijkomen.
Wethouder Ankie Smit laat weten dat er eind april wél 49 extra parkeerplaatsen op het terrein P4 aan de Hoofdpoortstraat kunnen worden gemaakt. Daarvoor worden de bestaande busstroken opgeofferd. Daarnaast is de gemeente bezig om meer plekken - 90 extra - alleen voor vergunninghouders beschikbaar te stellen. Dat gebeurt ook voor het eind van volgende maand. Wethouder Smit verwacht dat inwoners nog in april een pasje ontvangen.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-zuidhavenpoort


Dossier: Zwerfafval
Ook in 2018 hebben wij het zwerfafval via onze social mediakanalen bij onze volgers onder de aandacht gebracht aan de hand van foto's van het aangetroffen afval en bijbehorende tekst. Daarbij ook aangegeven dat wij dit gefotografeerde afval in een afvalbak hebben gedaan.
Op 9 maart 2018 hebben wij de gemeente Schouwen-Duiveland gevraagd of het het mogelijk om medewerkers Openbare Ruimte die van afvalbak tot afvalbak rijden voor het legen van afvalbakken, een knijpstok mee te geven zodat ze onderweg zwerfafval kunnen oprapen?
Nu rijden ze het zwerfafval wat langs hun route ligt voorbij of laten ze het zwerfafval, wat in de directe omgeving ligt van de te legen afvalbak, liggen.
20-05-2021: In een gesprek met de gemeente hebben we aangehaald:
- voordehandliggend afval opruimen door gemeentepersoneel
- afvalbakleger voorzien van prikstok/knijper om afval op te pakken en niet langs of overheen te rijden;
- regelmatig Grachthoek/-kant ontdoen van zwerfafval
Gemeente geeft aan dat dit voor hen een omslag in denken is en zal dit meenemen.

15-07-2021: De gemeente geeft aan dat collega's gevraagd is om voor de hand liggend afval langs de route of bij afvalbakken en bankjes weg te halen.

www.zierikzee-monumentenstad.nl/dossier-zwerfafval


Afgewerkte black spots
In 2022 heb ik de navolgende black-spots kunnen archiveren:
- muurtje Nobelpoort
- bermpaaltjes Jannewekken

Deze staan vermeld op de pagina:
www.zierikzee-monumentenstad.nl/afgewerkte-black-spots

WAT HEEFT ZIERIKZEE IN 2022 BEZIGGEHOUDEN?

- oplevering Pieter Zeeman Lyceum

- gewapende overval Aldi

- reparatie muur Nobelpoort

- corona-maatregelen

- onderhoud anker Havenpark

- sloop Pontes Pieter Zeeman
- herbestrating Poststraat en Appelmarkt


INFORMATIE GASTEN
In 2022 heb ik weer vele vragen van gasten mogen beantwoorden en verwijzingen naar instanties mogen doen in uiteenlopende onderwerpen:
- Beklimming Sint Lievensmonstertoren: 2 x
- Gebruik van informatie van deze website: 1x
- Aanlevering van informatie voor evenementenkalender: 6x
- Toezending stadskaartje: 1x
- Stadswandeling: 2x
- Stadsjuwelenroute: 1x
- Labels fietsknooppuntenroute: 1x
- Verwijzing naar externen: 1x
- Vraag over muziektekst: 1x


ADVERTEREN
Als u de website en mijn werk voor Zierikzee een warm hart toedraagt en financieel wilt ondersteunen, dan kunt u een gift doen of gebruik maken van de advertentiemogelijkheid.

- een advertentie, op de website (€50,- voor 3 maanden, inclusief een link naar uw pagina)
- een jaarabonnement (vermelding van uw evenementen in de rubriek 'Evenementen uitgelicht...' op de frontpage (desktop-versie), uw logo met link in de advertentierubriek met regelmatig bericht via twitter.

Domein-vernieuwing: € 20,57
Website: € 240,79

Webbeheerder,

Jaap Roskam


artikel geplaatst: 25-03-2022

laatst bijgewerkt: 28-04-2022


Share by: