Neem contact op
Postbus 115
4300 AC  Zierikzee

ZIERIKZEE-MONUMENTENSTAD


Zierikzeese Mop

Twee eeuwen lang is het niet gegeten maar op 5 oktober 2019 werd dit bijzonder koekje uit de vergetelheid ontrukt en gepresenteerd: de Zierikzeese Mop

Het recept voor dit meer dan smakelijke koekje komt van de bakker Jan Hegland (1752-1815) die vanaf omstreeks 1775 een bakkerij in de Poststraat (huidig nummer 26) bestierde. Als zoon van een Noorse vader startte hij de bakkerij waar hij naast reguliere broden allerhande koekjes aan de man bracht. Je kon er terecht voor krakelingen, bitterkoekjes, kletskoppen, Joodse kransen, bagijnekaakjes maar dus ook voor de Zierikzeese Mop. Bakkerij van Hegland ging later in vlammen op en werd herbouwd door Marinus Doeleman, een voorvader van de familie Doeleman van Zeelandia.
RECEPT ZIERIKZEESE MOPPEN
ingrediënten:    
2 ½ pond bloem
2 pond suiker
1 pond boter
½ pond zoete amandelen
3 eieren
¼ pond sinaasappelsnippers
4 lood sukade (60 gram)
1 lood labis (15 gram, een soort bakpoeder of wijnsteenzuur)

Met deze ingrediëntenlijst is bakkerijgromndstoffenfabriek Zeelandia aan de slag gegaan en heeft, na verschillende proefmomenten, een koekje ontwikkeld dat door bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk in het assortiment is opgenomen.
Wethouder Jacqueline Van Burg nam zaterdag 5 oktober 2019 de eerste Zierikzeese Moppen in ontvangst.

De terugkeer van de Zierikzeese Moppen is een initiatief van gemeentearchief Schouwen-Duiveland en Stadhuismuseum Zierikzee in samenwerking met Zeelandia Zierikzee en bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk.

tekst: gemeente Schouwen-Duiveland

JAN HEGLAND
Jan werd op 28 juni 1752 geboren uit het huwelijk van Gabriël Hegland en Magdalena Mangelaar en huwde met Neeltje de Blok. Hij overleed op 62 jarige leeftijd in Zierikzee op 29-01-1815
Bakkerij Potappel, gespecialiseerd in palingbrood. V.l.n.r: Jansje Johanna (Jannie) Potappel (Zierikzee 13-05-1936); Kaatje (Katie) Potappel (Zierikzee 20-06-1933); Maria Johanna Potappel-van den Doel (Zierikzee 05-08-1907, idem 05-12-1968)

Bakkersgilde 1425 foto gemeente Schouwen-Duiveland
ZEGEL BAKKERSGILDE
Een gilde was een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. In sommige delen van de Nederlanden sprak men van ambachten. Gilden en ambachten hebben vanaf de middeleeuwen tot eind 18e eeuw bestaan.
In een gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld. Nieuwe gildeleden werden opgeleid in het vak. Na een gedegen opleiding kon een leerling erkend worden als vakman met de titel gezel en uiteindelijk de titel meester verkrijgen na het doen van de gilde- of meesterproef. Het gilde behartigde de belangen van de gildeleden, en beschermde hen. Vaak had een gilde het alleenrecht op het uitoefenen van het vak, wat leidde tot de zekerheid van kwaliteit van het werk, soms zelfs tot een monopolie.
Het zegel van het bakkersgilde toont een broodplank met drie broodjes er op. (1425)
(foto: gemeente Schouwen-Duiveland)
VERKRIJGBAAR BIJ:
- Bakkerij Ten Hove, Burgemeester van Veenstraat 1-3 in Nieuwerkerk
- Uw Slager Ornée Bolier, Mol 13 in Zierikzee
- Stadhuismuseum, Meelstraat 6-8 in Zierikzee
artikel geplaatst: 06-10-2019
laatst gewijzigd: 02-11-2019

Share by: