Interactieve QR-ontdekkingstocht door historisch Zierikzee

QR route stadhuismuseum

Nieuw was in 2012 de interactieve QR-wandelroute. In de binnenstad van Zierikzee waren op vijftien plaatsen tegels in de bestrating aangebracht met daarop een QR-code. Een QR code is een tweedimensionale streepjescode die de fysieke en digitale wereld met elkaar verbindt. De QR code is te scannen met je mobiele telefoon. Doormiddel van een speciale QR reader is de code om te zetten in een link. Deze link stuurt je naar een webpagina met tekst, beeld en geluid.

 

De tegels in de bestrating voerden belangstellenden langs vijftien historisch mooie plekken van Zierikzee, zoals de Gasthuiskerk, Nobelpoort en een oud koopmanshuis.

 

De QR-route was een initiatief van het Stadhuismuseum dat na een ingrijpende verbouwing en vernieuwing op woensdag 4 april 2012 de deuren weer heeft heropend. De openingshandelingen van het stadhuismuseum en de in gebruikstelling van de QR-route werd die dag verricht door oud-minister-president Jan Peter Balkenende.

In 2018 bleek de route niet meer up-to-date doordat verschillende tegels waren beschadigd en daardoor niet meer werkten. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft de route besproken met het Stadhuismuseum en het VVV en geconstateerd dat het concept van de QR code tegels inmiddels achterhaald is en dat er geen nieuwe investering wordt gedaan om de QR route weer up to date te maken.

De video’s zijn nog steeds te bekijken via YouTube.