Belevend fietsen

Schouwen-Duiveland beleef je niet alleen door het te zien tijdens een fietstocht, maar het landschap herbergt veel bijzondere verhalen. Al fietsend kun je deze verhalen ontdekken. Zo komen de Zeeuwse geschiedenis en het Zeeuwse landschap echt tot leven!
Je ontdekt de verhalen met behulp van de speciale bike-speaker of met je eigen mp3-speler. Ben je bijvoorbeeld bij de vuurtoren van Haamstede of in de binnenstad van Zierikzee,  dan hoor je een fragment over hun geschiedenis.

Neem contact op de de VVV Inspiratiepunt Zierikzee. Zij adviseren u graag!

 

Ontdek unieke Schouwse verhalen op de fiets

Knoopunt

Geluidsfragment

SMS-code

70-72

1. Boswachterij »

 mp3 bos

76-73

2. Vuurtoren »

mp3 vuurtoren

72-71

3. Karolingische ringwalburg »

mp3 ringwal

81-71

4. Plompetoren »

mp3 plomp

74-75

5. Vroongronden »

mp3 vroon

90-81

6. Plan Tureluur »

mp3 tureluur

85-86

7. Duiken »

mp3 duiken

84-51

8. Brouwersdam & Surfen »

mp3 surf

96-97

9. Brouwershaven & Jacob Cats »

mp3 cats

7-8

10. Zierikzee »

mp3 zierikzee

1-2

11. Watersnoodramp »

mp3 ramp

60-68

12. Dreischor & Zeeuwse wijn »

mp3 dreischor

67-66

13. Bruinisse & Visserij »

mp3 bruinisse

 

Download ‘Geluidsfragmenten Schouwen-Duiveland‘   [zip, 38 MB]

 

 

 

Toen en Nu

 

Geluidsfragment

 

 

1. Boswachterij Westenschouwen»

 

 

2. Slot Haamstede»

 
 

3. De Noordzee »

 

 4. Noordwelle en het Straofeest »

 

 

5. Prunjepolder »

 
 

6. Flaauwershaven »

 

 

7. Prunjehil »

 
 

8. Visserij »

 

 

9. Plompe Toren »

 

 

10. Burghsluis »

 

Download ‘Geluidsfragmenten Toen en Nu‘   [zip, 17 MB]

 

De ontwikkeling van de themaroute Toen & Nu en de bijbehorende mp3 geluidsfragmenten zijn mede gefinancierd met geld vanuit LIFE-nature, het subsidiefonds van de Europese Unie. Vanuit dit fonds is ook de ronddraaiende verrekijker bovenop de Plompe Toren gefinancierd. Deze producten maakte onderdeel uit van het LIFE-project “ Restoration of Brackish Marsh for Root Vole, Waders en Terns”. Met dit project heeft grootschalig natuurherstel rond Zierikzee plaatsgevonden en is landbouwgrond (178 ha) omgevormd tot zilte binnendijkse natuur met speciale aandacht voor noordse woelmuis, steltlopers en sterns. Meer informatie over dit project vindt u op het informatiepaneel aan de Boerenweg in Zierikzee.

 

Beluister de verhalen op 3 manieren

 1. SMS
  Pak je mobiele telefoon en toets in: mp3 en dan de code van de locatie waar je bent. Deze codes vind je terug in onderstaande lijst of op de kaart. Bijvoorbeeld: de code van Michiel de Ruyter is Michiel. Het SMS-bericht met de code stuur je naar nummer 4422. Na enkele seconden word je gebeld en kun je het geluidsfragment beluisteren. (Je betaalt éénmalig € 0,25 per bericht en de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon.)
 2. MP3-speler
  De geluidsfragmenten kun je voorafgaand aan je fietstocht zelf downloaden. Op deze pagina zijn de beschikbare geluidsfragmenten per regio te downloaden. Selecteer het gewenste fragment en download deze naar je MP3 speler of mobiele telefoon. Zo heb je de geluidsfragmenten altijd bij de hand, tijdens je fietstocht over het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem.
  De locaties waar je een fragment kunt beluisteren staan aangegeven op de kaart. Download deze, print ‘m uit en neem ‘m mee tijdens je fietstocht. Je kunt ook een flyer met alle locaties ophalen bij de VVV.
 3. De Bike-speaker
  Tenslotte kun je de fragmenten ook beluisteren via de bike-speaker. Bij de VVV kun je een bike-speaker huren. Daarop staan alle geluidsfragmenten. Kom je op een locatie waarvan op de flyer aangegeven staat dat er een geluidsfragment beschikbaar is dan zoek je het juiste fragment op de bike-speaker op en beluister je deze.