Stichting Rederijkers Zierikzee start voorverkoop ‘Jan Rap’

Jan Machielse van der Made, alias Jan Rap, noemde zichzelf een vrijdenker. Anderen zagen hem als een ongeduldig persoon die zich met iedereen bemoeide en het niet zo nauw nam met de geldende regels. Rap, eigenaar van een poonschuit en handelaar in zoute vis, kreeg in mei 1777 ruzie met Adriaan Corbeel, de onderschout van Zierikzee, een ruzie die volledig uit de hand liep. Corbeel werd in herberg ‘Het Groenewoud’ door Rap doodgestoken. Rap vluchtte maar werd in oktober 1777 aangehouden en ter dood veroordeeld. Hij diende een succesvol gratieverzoek en werd in plaats van opgehangen voor de rest van zijn leven verbannen uit de gewesten Holland, Zeeland en West-Friesland. In 1784 overtrad hij zijn ban en werd gearresteerd in Amsterdam, waarna hij werd overgebracht naar het Gravensteen in Zierikzee. Op 22 mei 1784 werd hij opgehangen, waarna zijn lichaam aan de buitengalg in de ‘Galgenpolder’ werd gehangen ‘ter aas der vogels’. De Stichting Rederijkers Zierikzee is volop aan het oefenen voor het bovengenoemde openluchtspel ‘Jan Rap en zijn maat’. Deze stichting is de opvolger van de Stichting Historische Spelen Zierikzee, die is opgeheven. De Rederijkers dragen, net als de voorganger, het cultuurhistorisch erfgoed van Schouwen-Duiveland in het algemeen en Zierikzee in het bijzonder uit. Maar, waren het in het verleden groots opgezette openluchtproducties, de Rederijkers kiezen voor het kleinschalige. De voorstellingen van Jan Rap worden op vier toonaangevende locaties in Zierikzee gespeeld: de Vismarkt in de St. Domusstraat, de Museumhaven Zeeland, de Noordhavenpoort en huis ‘De Aveling’ en de Schutterszaal in het geheel vernieuwde Stadhuismuseum. De voorstellingen vinden plaats op de vrijdagavonden 14 en 21 september om 20.00 uur en de zaterdagen 15 en 22 september om 10.30, 13.30 en 16.30 uur. Kaarten zijn, vanaf 1 juli a.s., uitsluitend te verkrijgen in het Stadhuismuseum, Meelstraat 8, Zierikzee van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag van 11.30 – 17.00 uur en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Telefonisch op nummer 0111-454464. Per voorstelling zijn er 50 kaarten beschikbaar à € 7,50 per stuk. Tip: wacht niet te lang met het bestellen van de kaarten. Op is op!  (foto: Job van den Bergh)

bron: Ons Eiland  27-06-2012

Windmolens mogen geplaatst worden

De drie windmolens aan de Gouweveersezeedijk in Zierikzee kunnen worden neergezet. De Raad van State heeft vandaag een einde gemaakt aan de discussie over de plaatsing. Tegenstanders hebben tevergeefs de plaasting aangevochten, nadat de gemeenteraad er een besluit over had genomen. Eerder nog was het plan vier molens neer te zetten, maar dat aantal is na bezwaren teruggebracht naar drie. De bouw kan nu beginnen.

bron: WereldRegio  27-06-2012

Flach maakt plaats voor Joppe

Bea Flach heeft haar functie als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad overgedragen aan Daniel Joppe (foto). Het besluit is al eerder genomen, maar vandaag pas bekend gemaakt. Joppe moet het CDA meer op de kaart gaan zetten. Over twee jaar zijn de verkiezingen. Joppe zit al in de gemeenteraad en runt naast zijn werkzaamheden als raadslid ook een winkel in Zierikzee. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  27-06-2012

Oekraïense in drie sets beter dan Kerkhove

Lesley Kerkhove is in de eerste ronde van een Challenger in Stuttgart gestruikeld over de Oekraïense Kataryna Kozlova. De Zierikzeese verloor woensdagavond in de Duitse plaats in drie sets: 7-6 2-6 6-2. In de eerste door Kerkhove verloren set waren er zeker kansen voor haar. De tennisster stond 4-2 en 5-3 voor maar was daarna niet in staat het eerste bedrijf naar zich toe te trekken. De eerste set kenmerkte zich door lange games en veel breaks over en weer. In de tweede set deed de Schouwse het wel goed en stoomde van 2-2 door naar 6-2. Hiermee was haar kruit grotendeels verschoten want Kozlova pakte de laatste set eenvoudig. Volgende week is Kerkhove op Zeeuwse bodem te bewonderen tijdens Challenger Zeeland in Middelburg waar ze in 2011 de finale verloor. (foto: Ruben Oreel)  

bron: WereldRegio  27-06-2012

Pontes-geld voor oogoperaties Afrika

Op vrijdagochtend 29 juni wordt namens Pontes Pieter Zeeman Zierikzee een cheque ter waarde van € 7.500,- overhandigd aan Corry Keizer en Kees Dijkhuis, van stichting Focus2. Deze stichting maakt het mogelijk oogoperaties te verrichten in West-Afrika. Namens Stichting Focus2 reist tweemaal per jaar een team van oogartsen op vrijwillige basis naar West-Afrika, om daar binnen 14 dagen meer dan 100 mensen te opereren. Al vanaf januari 2011 waren de leerlingen in bedrijf voor dit goede doel. Tijdens de Open Dag werden wafels gebakken en ook de rondjes van de sponsorloop werden gelopen voor Focus2. Pontes Pieter Zeeman kwam via Corry Keizer, oud-docente Frans en sinds een aantal jaren weer werkzaam in haar oude professie; de gezondheidszorg, in contact met de organisatie Focus2. In Nederland is het zo gewoon: als je een probleem hebt met je ogen ga je naar de oogarts. In ontwikkelingslanden is dat anders. Hoewel veel mensen daar met een simpele ingreep geholpen kunnen worden, is de kennis en het geld daarvoor niet aanwezig. Hierdoor blijven de mensen rondlopen met een oogaandoening, zoals staar (lensvertroebeling) en glaucoom (verhoogde oogdruk). Stichting Focus2 brengt daar verandering in. Tweemaal per jaar reist een team van oogartsen naar West-Afrika om daar binnen 14 dagen meer dan 100 mensen te opereren. Zowel het bestuurlijke –als uitvoerende werk wordt geheel op vrijwillige basis gedaan.Naast het verlenen van professionele oogheelkundige hulp in ontwikkelingslanden, heeft Focus2 als doelstelling het overbrengen van theoretische –en praktische kennis aan lokale artsen en verpleegkundigen. Daarom worden de artsen bij iedere operatiesessie geassisteerd door lokale artsen en verpleegkundigen, zodat ook zij leren hoe ze kunnen behandelen en oogheelkundige problemen op lange termijn kunnen voorkomen.

bron: WereldRegio  27-06-2012

Gemeente in zee met MEE Zeeland

De gemeente trekt samen op met MEE Zeeland, dat zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Die leunen nu nog op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, maar komen naar alle waarschijnlijk aankloppen bij de gemeente. Die moet de groep – naar verwachting zo’n vierhonderd mensen op Schouwen-Duiveland – dan gaan begeleiden bij hun hulpvaag. Dat gebeurt in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Met zogenaamde keukentafelgesprekken gaan de gemeente en MEE Zeeland op bezoek bij de mensen om samen een scherp beeld van de hulpvraag te krijgen. In februari al is met een proef gestart en die is succesvol, zo laat wethouder Gilles Houtekamer weten. Of het rijk ook daadwerkelijk doorzet met het sturen van deze groep naar de gemeente is nog niet helemaal duidelijk. Politieke besluitvorming laat op zich wachten door de geplande verkiezingen in september van dit jaar. Houtekamer spreekt de hoop uit, dat het rijk wel voldoende geld gaat meegeven als één en ander daadwerkelijk gaat gebeuren.

bron: WereldRegio  26-06-2012

Gemeente moet nog werken aan burger als partner

Hoewel de gemeente op het terrein van dienstverlening steeds beter scoort, blijft Schouwen-Duiveland achter met het zien van de burger als partner.In een landelijk onderzoek naar het functioneren van gemeenten scoort Schouwen-Duiveland met een 5,4 onder de maat in de rubriek burger als partner. Inwoners moeten eerder betrokken worden bij nieuwe ontwikkelingen en serieus genomen worden. Overigens hebben de andere onderzochte gemeenten ook moeite met deze rol al zitten die gemiddeld p een 5,7. Schouwen-Duiveland doet het met de burger als klant prima met een 7,6. Burgemeester Gerard Rabelink vindt dat bij nieuwe beleidsontwikkelingen eerst met betrokken burgers gesproken moet gaan worden, voordat een eerste nota het licht. Zo wordt op dit moment ook met de woonvisie gewerkt, wat hij een goed voorbeeld noemt.

bron: WereldRegio  26-06-2012

Motorrijder gewond bij ongeval Zeelandbrug

Vanmiddag is rond 16.30 uur een motorrijder ten val gekomen op de Weg naar de val in Zierikzee. De motorrijder, een 32-jarige man uit Zierikzee, is met onbekende verwondingen  met een traumahelikopter naar het EMC in Rotterdam gebracht. Ook een ambulance en de brandweer zijn ter plekke geweest. Eén rijbaan was vanwege het ongeval tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Vermoedelijk is de man ten val gekomen door het natte wegdek waardoor zijn achterwiel weggleed. (foto: Fieke van ’t Hoff, brandweer Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  24-06-2012

‘Dialysecentra op meer locaties in Zeeland’

Zeeland Care wil behalve in Goes ook in Vlissingen, Kruiningen en Zierikzee dialysecentra openen. Op deze manier wil de nog jonge zorgorganisatie, de dialyse dichter bij de nierpatiënten brengen. Zeeland Care hield zaterdag open dag in de Victoriakliniek in Zierikzee. De kliniek is een zelfstandig behandelcentrum gevestigd in het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis. Tijdens de open dag konden bezoekers onder meer een kijkje nemen in de operatiekamers. Ook andere instanties die in het vroegere ziekenhuis zijn gevestigd, zoals Stichting Arduin en Emergis, openden hun deuren. De open dag is door meer dan 2.000 mensen bezocht. Bekijk de reportage. Boven: Charles Versluijs van Zeeland Care. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  23-06-2012

40.000e foto gemeentearchief beschreven

In het gemeentehuis wordt maandagmiddag 25 juni een feestje gevierd. Dan wordt het feit gevierd dat de 40.000e foto is beschreven. Een moment om even stil te staan bij dit project. In september 2004 begon het Gemeentearchief met het beschrijven van foto’s waarvoor de hulp werd ingeroepen van vrijwilligers. Op enthousiaste wijze zijn zij aan de slag gegaan. Het project vloeide voort uit het digitaliseren van de omvangrijke collectie foto’s en ander beeldmateriaal. Voor de presentatie en het terugzoeken van dit materiaal is de beschrijving ervan een onmisbaar onderdeel. Het beschrijven van de foto’s omvat onder meer het invoeren van plaatsen, locaties zoals straatnamen, de datering, de afgebeelde personen of gebeurtenissen en allerlei andere wetenswaardigheden. Door systematisch al deze gegevens vast te leggen, wordt de collectie op een deugdelijke wijze ontsloten. Het project betekent ook dat ruim een eeuw fotografie op Schouwen-Duiveland toegankelijk is gemaakt. Ten slotte wordt ook het werk van de talrijke fotografen toegankelijk gemaakt. Werk van P.J. en Joh. Ochtman, R. ten Kate, Joh. D.C. Berrevoets, Joop van Houdt en anderen is op die wijze gemakkelijk doorzoekbaar geworden. Dit project heeft nu een voorlopige mijlpaal bereikt. Het 20.000e beelddocument is gefiatteerd in Atlantis – Topografische historische atlas. Dit is het programma waarmee het Gemeentearchief en de vrijwilligers werken. In de loop der jaren hebben veel enthousiaste vrijwilligers een bijdrage geleverd aan dit project. Momenteel werken daaraan mee: Bas Bijkerk, Jan van Driel, Jörgen Heming, Huib Kesteloo, Ingrid Krabbe, Joop van Loo, Marijke Vael, Leentje Veltman-Hack en Truus Vijverberg. De toegankelijkheid van de foto’s is door dit project sterk verbeterd. Bovendien is een bezoek aan het Gemeentearchief niet meer nodig. Iedereen kan ook thuis de foto’s bekijken want ze zijn te raadplegen via de website van de gemeente: Gemeentearchief/zoeken in de collectie/afbeeldingen. Ook is het bestellen van een foto langs die weg mogelijk. Bij deze mijlpaal wordt op maandagmiddag 25 juni stilgestaan met de betrokken vrijwilligers en burgemeester Rabelink.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  23-06-2012

Kinderboerderij De Punt viert 25-jarig bestaan

Kinderboerderij De Punt bestaat 25 jaar. Gisteren werden bezoekers feestelijk ontvangen en waren er leuke activiteiten. Op Kinderboerderij De Punt werken mensen met een beperking via Gors. Zo kunnen zij werken op een manier die afgestemd is op hun mogelijkheden en wensen.et werken op de kinderboerderij is leuk. Dat blijkt als Renée, Kees, Gerard-Jan, Erik en Leon vertellen over wat zij allemaal doen. Ze wonen zelfstandig met ambulante begeleiding, op een woonlocatie van Gors of bij de ouders. Ze zijn enthousiast over hun werk en dat laten ze merken. Het blijkt ook wel uit het feit dat ze allemaal al behoorlijk lang op De Punt werken, sommigen zelfs al 25 jaar. En ze willen graag ‘blieven’. Ze laten aan de hand van fotootjes zien wat hun dagelijkse bezigheden zijn: voeren, water geven en hokken schoon maken. Maar ook de oud-papiercontainer legen of het afval in de GFT-bak scheiden en hout zagen en splijten. Het onderhoud van de tuin hoort ook bij het takenpakket. Trots laat een van hen de foto van een zitmaaier zien. Greet Timmerman van Gors legt uit dat de kinderboerderij in de eerste vijf jaar beheerd werd door een vereniging. Twintig jaar geleden nam Gors het over om dagbesteding voor cliënten te realiseren. “Er wordt gekeken naar waar de belangstelling van een cliënt ligt”, zegt Greet. Wij hebben hier mensen die echte buitenwerkers zijn en van dieren houden. Soms combineren ze het werk met een dag in de winkel of de bakkerij. De activiteiten ondersteunen elkaar. Gors stelt minder eisen aan de cliënten dan in de samenleving of de sociale werkplaats. Bij ons hoeven ze geen norm te halen. Als iemand werken kan en het leuk vindt, kan hij hier werken. In een ontspannen sfeer kan iedereen tot ontplooiing komen.” De kinderboerderij is elke dag behalve zondag open. Naast de buurtbewoners die graag op de kinderboerderij en in de speeltuin komen, ontvangen ze ook scholen. Er wordt veel meer georganiseerd, zoals kinderfeesten en kraamfeesten. In een samenwerking maken ze graag gebruik van de kennis en expertise van Natuur, Milieu en Educatie bij het organiseren van educatieve activiteiten. NME heeft meegedacht over het maken van een composthoop, want De Punt wil graag duurzaam werken. Daarom worden er ook elektrische apparaten ingezameld en wordt elk stukje plastic uit de papierbak gevist. De lunchroom en de winkel zijn samen met de kinderboerderij een leuke aanwinst voor de wijk. Louis Kunst van Gors: “Wij zijn een plek van ontmoeting voor de buurt. Hoewel het een kostbaar gebeuren is met alle dieren en het onderhoud van het terrein, kan het omdat onze mensen veel nuttig werk doen. Waar vind je nog een gratis speeltuin en alle andere leuke en gezellige dingen? Daarom hopen we ook, dat deze mooie voorziening kan blijven bestaan.” In de afgelopen 25 jaar is er veel vernieuwd en verbeterd. Er werd begonnen in een schuur waar alle activiteiten plaatsvonden. Nu is het een mooi complex geworden. Reden om een feestje te geven. Vanaf 23 juni krijgt iemand die € 25 besteedt in de shop een origineel Zeeuws cadeautje. Op woensdagmiddag 20 juni kregen bezoekers tussen 13.00 en 16.00 uur een versnapering en waren er leuke spelletjes te doen. Voor leden is er een exclusieve feestmiddag op zaterdag 23 juni. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  21-06-2012

Nieuwe woonvisie gemeente krijgt vorm

De gemeente denkt de kern van de woonvisie beet te hebben.Om ervan overtuigd te zijn dat zij op de goede weg is organiseert de gemeente Schouwen-Duivelandop 26 juni een conferentie voor alle deelnemers die een actieve bijdrage hebben geleverd aan het woonbeleid. Hiermee wil zij bereiken dat er draagvlak is voor het nieuwe beleid bij anderen, tenslotte is woningbouw niet alleen voorbehouden aan de gemeente Schouwen-Duiveland. Uit de bijeenkomsten in mei met de dorpsraden, marktpartijen en partijen uit de wereld van wonen, zorg en welzijn, het woonspreekuur en de informatie die toegezonden is via het speciale e-mailadres heeft zij getracht de gemene deler te vinden. Dit heeft geresulteerd in vijf woonopgaven voor Schouwen-Duiveland:

1. Kwantitatieve woningbouwbehoefte: hoeveel aan de voorraad toevoegen/ ontrekken?

2. Kwalitatieve woningbehoefte: wat te bouwen en voor wie?

3. Spreiding van woningbouw over de kernen: wat, waar en waarom?

4. Wonen met zorg: hoe de voorraad toekomstbestendiger maken vanuit het oogpunt wonen met zorg?

5. Tweede woningbeleid: wel of niet ruimhartiger beleid toestaan?

bron: WereldRegio  21-06-2012

Bedrijven tonen steeds meer interesse in zonne-energie

Zeeuwse bedrijven beginnen steeds meer interesse te krijgen in zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Dat merken installateurs die het steeds drukker krijgen met opdrachten. Er is vooral nog groei mogelijk bij kleine bedrijven en agrariërs. Door allerlei subsidies en belastingvoordelen is het voor het midden- en klein bedrijf gunstig om nu te investeren in zonne-energie. Ton Schröer (foto) van Tons Mosterd uit Zierikzee is misschien wel de groenste ondernemer van Zeeland. Hij tankt zijn elektrische auto op zijn eigen bedrijf met stroom die hij zelf op het dak van zijn bedrijf heeft opgewekt . Hij maakt onder meer bio-mosterd en alle energie die zijn fabriek verbruikt, komt van de panelen op zijn dak. Record Ruim tien jaar terug begon Schröer met 52 panelen, nu zijn het er 532, waarvan ruim 160 nieuwe. Het gaat zo goed dat hij meer energie levert aan het net dan dat zijn bedrijf en twee elektrische auto’s gebruiken. Schröer stevent af op een persoonlijk record: zijn panelen leveren binnenkort 100.000 kilowatt op. Dat is genoeg om 1 huishouden 35 jaar van stroom te voorzien. Bekijk de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  21-06-2012

Politieke steun voor uitstel herinrichting Havenplein

Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt in te zijn voor een latere herinrichting van het Zierikzeese Havenplein. Het moet niet op 1 september op de schop, maar pas in november. Leefbaar Schouwen-Duiveland(LSD) komt volgende week in de raadsvergadering met een motie, die naar alle verwachting breed gesteund gaat worden. Vrijdag meer in WereldRegio. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                         

bron: WereldRegio  21-06-2012

Zeeuwland scoort bij de huurders

Volgens haar huurders behoort Zeeuwland tot de top 5 van klantvriendelijkste woningcorporaties in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH). Jaarlijks doet KWH onderzoek bij Zeeuwland naar de kwaliteit van dienstverlening. KWH heeft enquêtes uitgezet onder huurders van Zeeuwland. Hierbij zijn diverse onderwerpen onderzocht.  Zo is onder andere gekeken naar de kwaliteit van het verstrekken van informatie, de tevredenheid over de afhandeling van een reparatieverzoek en bijvoorbeeld de website. In 2011 heeft Zeeuwland voor het KWH-Huurlabel een gemiddelde score van 8,09 behaald. Hiermee behoort Zeeuwland tot de beste vijf woningcorporaties in Nederland. Een resultaat waar de woningcorporatie trots op is.

bron: WereldRegio  21-06-2012

Inrichting Mosselboomgaard desnoods najaar 2013

Als de herinrichting van het Havenplein in Zierikzee uitloopt, kan het op de schop nemen van de Mosselboomgaard uitgesteld worden tot het najaar van 2013. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Alert! De politieke groepering is bang, dat als beide terreinen open liggen, dit tot problemen in de binnenstad gaat lijden. B en w gokken op herinrichting van de Mosselboomgaard in het voorjaar van 2013, maar ziet uitstel als een mogelijkheid. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)     

bron: WereldRegio  20-06-2012

Goud, zilver en brons Zwier op NK zwemmen

Casper Zwier is afgelopen weekeinde Nederlands kampioen geworden op de 400 meter vrije slag. Dit keer deed hij dit in een vijftigmeterbad. Daarnaast behaalde de Zierikzeese zwemmer zilver op de 200 meter vrij en brons op de 100 meter vrij. Op alle afstanden vestigde Zwier een Zeeuws record voor vijftienjarigen. (foto: Casper Zwier)

bron: WereldRegio  17-06-2012

Inbraak in woning in Zierikzee

Vrijdag tussen 11.00 en 14.00 uur werd ingebroken in een woning op de Kabbelaarsbank in Zierikzee. Het slot van een van de deuren werd geforceerd en binnen werden diverse kasten doorzocht. Uit de woning werden enkele sieraden gestolen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland  17-06-2012

Geen derby in de derde klasse tussen DFS en MZC’11

De indelingen voor het nieuwe voetbalseizoen 2012/2013 heeft geen derby tussen het gedegradeerde DFS en het niet gepromoveerde MZC’11 op geleverd. De ploeg uit de Westhoek speelt in 3A en ontmoet hierin het Apollo’69 van Zierikzeeënaar Jos Wesdorp en de Zierikzeese formatie doet ‘het’ in 3B. Bruse Boys en Duiveland treffen elkaar weer in 2E omdat de Oosterlanders in hun laatste nacompetitieduel promotie naar de eerste klasse misten. De drie eilandelijke vierdeklassers, Brouwershaven, ZSC’62 en SKNWK, zijn ingedeeld in 4B. De enige standaardploeg van het zondagvoetbal, Renesse, zit gewoontegetrouw in 5B. WIK’57 en DZC’09 voetballen, net als Ouwerkerk vanaf het afgelopen seizoen, in reseveklassen. Voor eilandelijke voetballiefhebbers heeft de eerste klasse C van het zondagvoetbal een aardige indeling opgeleverd. Tweemaal staat het treffen tussen het Halsteren van Mathijs Hage en het VC Vlissingen van Benjamin Verwest, in het verleden ploeggenoten van Zierikzee, op de rol. De volledige indelingen zijn
ZATERDAG
Tweede
 klasse E: Arnemuiden, Bruse Boys, Dinteloord, Duiveland, FC Dauwendaele, Heinkenszand, Klundert, Oostkapelle, Serooskerke, SSV’65, VCK, VVC’68, Zaamslag, Zwaluwe.
Derde klasse A: Apollo’69, AZVV, De Meeuwen, De Noormannen, DFS, Domburg, ’s-Heer Arendskerke, Kapelle, MZVC, Nieuwdorp, Nieuwland, Spui.
Derde klasse B: Beek Vooruit, De Fendert, DHV, Internos, Krabbendijke, MZC’11, NOAD’67, Rillandia, Seolto, Tholense Boys, WHS, Yerseke.
Vierde klasse B: Alliance, Brouwershaven, Chrislandia, DVO’60, Halsteren, Kogelvangers, SC Stavenisse, SKNWK, Smerdiek, SPS, Vrederust, ZSC’62.
ZONDAG
Vijfde klasse B: DIVO, FC Moerstraten, Hansweertse Boys, NSV, NVS, ODIO,Renesse, Robur, Vivoo, Volharding, Vosmeer, WVV’67. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  16-06-2012

Tweetal zorgt voor overlast

Door de politie zijn donderdagavond twee mannen van 19- en 24 jaar, beiden afkomstig uit Zierikzee, aangehouden. Het tweetal liep ‘opgefokt’ door het centrum en zorgde voor veel overlast. Ze spraken willekeurige mensen aan en zochten ruzie. Zo hadden ze bij een woning aan de Kerkhof iets tegen het raam gegooid. Tussen hen en de bewoonster ontstond een conflict waarbij bedreigingen werden geuit. Eén van hen zou op een scooter op het publiek van de Avondvierdaagse zijn ingereden. Verder vernielden ze een prullenbak en werd aan de Poststraat een winkelruit ingetrapt. Ook werd op het Havenplein een 21-jarige plaatsgenoot mishandeld. Bij hun aanhouding bleek het tweetal onder invloed van alcohol en/of drugs te zijn. Beiden zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie in Zierikzee wil graag in contact komen met mensen die ook door het tweetal zijn lastig gevallen en dit nog niet hebben gemeld. Zij kunnen bellen met 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland  15-06-2012

Consortium grijpt fout gemeente aan voor kort geding

Een gevoelige fout van de gemeente leidt ertoe dat ze binnenkort voor de rechter staat inzake de bouw van het nieuwe sportcomplex. De gemeente heeft voor de bouw en exploitatie van het sportcentrum een aanbestedingsprocedure doorlopen. Door een fout is een vertrouwelijk document met een deel van de motivering, opmerkingen, vragen en aantekeningen over de gunning op de gemeentelijke website gepubliceerd. De inschrijver Van der Heijden/ConeGroup grijpt dit stuk aan als basis voor een kort geding, maar de gemeente is van mening dat zij zorgvuldig heeft gehandeld gedurende het aanbestedingsproces. Uiteindelijk hebben vier consortia een inschrijving ingediend. Een integrale beoordeling van de inschrijvingen heeft er toe geleid dat het college op 17 april 2012 heeft besloten het ontwerp, de bouw, de exploitatie, het beheer en het onderhoud van het nieuwe sportcentrum, onder de voorwaarde van de wettelijk verplichte Alcatel-termijn, te gunnen aan de combinatie Wind/Laco. De gemeenteraad is over het proces geïnformeerd in haar commissievergadering van 7 mei 2012 en raadsvergadering van 31 mei 2012. Tussentijds is op 15 mei 2012, na afloop van de Alcatel-termijn, een raadsbrief verzonden. De inschrijvers die in aanmerking kwamen voor de aanbesteding hebben een afwijzingsbrief ontvangen met daarin een toelichting op hun score en de keuze van de gemeente. Ook Van der Heijden/ConeGroup is op deze manier geïnformeerd en op eigen verzoek nog aanvullend van informatie voorzien. Deze combinatie vermoedt nu dat de gemeente een inschrijving heeft geaccepteerd, die afwijkt van hetgeen in de inschrijvingsleidraad is geëist. De gemeente is ervan overtuigd dat de juiste procedure is doorlopen, al had het interne document met een deel van de motivering, opmerkingen, vragen en aantekeningen natuurlijk niet gepubliceerd mogen worden op de gemeentelijke website. Het document is van de website verwijderd. De gemeente is nu in afwachting van het kort geding.

bron: WereldRegio  15-06-2012

WereldRegio zoekt betrokkenen Spelen 2012

Wie of wat heeft er iets met de Olympische Spelen 2012 in London? WereldRegio is op zoek naar mensen die als sporter, begeleider, trainer, jurylid, supporter of bestuurder van 27 juli tot en met 12 augustus in de Engelse hoofdstad vertoeven. Of weet je iemand die er in welke hoedanigheid dan ook naar toe gaat? Laat het ons weten via info@wereldregio.nl.

bron: WereldRegio  15-06-2012

Asselbergs: ,,Deze ervaring is uniek, die moet uniek blijven”

‘Jullie zijn kanjers, Robert. Kom op, Jack’. Zijn we dan zo bekend, vroeg Jack (Asselbergs, red.) zich af tijdens zijn recente beklimming van de Alpe d’Huez, zich niet realiserend dat hun namen op bordjes op de fiets te lezen waren. ,,Maar daar denk je niet aan”, lacht hij, inmiddels thuis in Zierikzee ,,Je bent je aan het concentreren op die ellendige berg.” Lichamelijke ellende heeft de voormalig burgemeester van Schouwen-Duiveland genoeg gehad. In de week dat hij met Robert Lamerts uit Schuddebeurs op een tandem op de Franse alp zat, werd bij hem zeven jaar geleden in het ziekenhuis in Goes kanker geconstateerd. Die ellende inmiddels achter zich hebben te gelaten besloot Asselbergs deel te nemen aan het inmiddels bij Nederlanders zeer populaire fietsevenement in het Franse hooggebergte, Alpe d’Huzes. Bij de jongste editie, vorige week woensdag en donderdag, klommen zo’n achtduizend Nederlanders omhoog. Samen brachten ze 28,5 miljoen euro op voor het goede doel, kankerbestrijding (KWF). Asselbergs – als deelnemer ben je min of meer verplicht 2.500 euro aan fundraising op te halen – deed 6.700 euro in de buidel. Hoewel weer genezen werd Asselbergs aan een uitgebreid medisch onderzoek onderworpen en vond er een intakegesprek plaats met mensen van de stichting 2climb2raise, dat geld inzamelt voor het KWF. Nadat hij aan alle criteria voldeed en Asselbergs toestemming van zijn oncoloog kreeg, ging het licht op groen. Vele trainingen en testen gingen vooraf aan de start van Alpe d’Huez die onder warme omstandigheden werd verreden. Captain Lammerts en stoker – dat is de benaming voor degene die op de tandem achterop zit – Asselbergs kregen net als de anderen na tweehonderd meter al te maken met een flink stijgingspercentage van elf. Na de vierde van de in totaal 21 bochten was de eerste tussenstop. ,,We zaten al snel op het maximum van onze hartslagmeters en dat is best gevaarlijk. Daar zijn we dus wat bijgekomen en hebben gedronken want op de steile hellingen is het lastig je bidon te pakken”, meldt Asselbergs. Terug op de fiets was het één groot feest. Lammerts: ,,Er staan allemaal Nederlanders te juichen met toeters en bellen en er waren orkesten en dj’s”. Asselbergs: ,,Dat hele circus gaat  wel aan mij voorbij. Voor mij was het toch wel vrij zwaar. Ik moest me op het fietsen concentreren en kon me wat minder met de omgeving bezig houden”. Lammerts weer: ,,Het was zwaar, zweterig en warm”. Na drie uur en negentien minuten kwam het Schouwse duo samen met de andere tandemfietsers over de finish in het skioord. ,,Dat was heel indrukwekend. Het zicht, maar ook de verbroedering. Het hele jaar door heb je ieders lief en leed gedeeld en vervolgens finish je allemaal op een berg. We hadden allemaal een overwinningsgevoel van ‘ja, dat hebben we met elkaar gedaan’”, zeggen de ‘klimgeiten’. Asselbergs: ,,De ontlading is een immens mooi gevoel. Je valt in de armen bij je vrouw en bij elkaar. Ja, dan heb je wel een paar minuten nodig om jezelf te worden”. Lammerts: ,,Het was mooi en een hele belevenis om samen op de top te zitten”. Laatstgenoemde weet nog niet of het zijn laatste Alpe d’Huzes is geweest, Asselbergs wel. ,,Deze ervaring is uniek, die moet uniek blijven.”

bron: WereldRegio  15-06-2012

Pontes tevreden over examens, maar VWO valt tegen

Pontes Pieter Zeeman heeft de examenresultaten op een rijtje. Tevredenheid overheerst al is het VWO wel achtergebleven. Slechts zestig procent heeft het diploma gehaald. 100% geslaagd (leerwerktraject); VMBO Basis 100% geslaagd; VMBO Kader 85% geslaagd en nog 5 herkansers; MAVO 85% geslaagd en 11 herkansers; HAVO 80% geslaagd en 10 herkansers; VWO 60% geslaagd en nog 7 herkansers. Bij VMBO-Basis, Kader, MAVO en HAVO stemmen de voorlopige resultaten tot tevredenheid. Bij het VWO vallen de resultaten dit jaar tegen. De herkansingen zijn volgende week en een aantal leerlingen maakt dan alsnog een goede kans te slagen. ,,We zijn blij voor alle geslaagden,” verklaart rector J. Lommen. ,,Bovenal zijn we trots op het feit dat onze leerlingen, ondanks de verzwaarde exameneisen zo goed hebben gepresteerd.” De verzwaarde exameneisen die dit jaar in werking traden, houden in dat leerlingen voor hun examens gemiddeld een 5,5 moeten scoren om te slagen. Bij de HAVO zakten drie leerlingen van de 74 door de 5,5-maatregel van de minister. Bij het VWO ging het om één leerling van de 27. Bij de MAVO betrof het zes leerlingen van de 83, bij VMBO Kader één van de 47 leerlingen en bij VMBO Basis slaagden alle leerlingen. Voorafgaand aan de examens werd landelijk voorspeld dat één op de tien leerlingen zou zakken door de nieuwe maatregel. Voor Pieter Zeeman is dat dus niet het geval gebleken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  15-06-2012

Noomen vertrekt bij Kinderopvang Koos

Bianca Noomen vertrekt als directeur kinderopvang bij het Welzijnshuis. Noomen heeft leiding gegeven aan de kinderopang en innovatieve projecten als de 24-uurs opvang in Renesse gerealiseerd. Directeur Gert-Jan van der Salm van het Welzijnshuis laat weten dat Noomen andere ambities heeft en er in goed overleg afscheid genomen wordt. De kinderopvang zit momenteel midden in een reorganisatie. Van der Salm wil die klus eerst klaren alvorens op zoek te gaan naar een opvolger voor Noomen. Zij vertrekt formeel op 1 september, maar neemt volgende week afscheid.

bron: WereldRegio  15-06-2012

Nemag levert EK-grijper van veertien ton af

 

Automobilisten tussen Zierikzee en IJmuiden moeten woensdagmiddag hun ogen hebben uitgekeken toen een vrachtwagen met oplegger een bijzonder ‘gevaarte’ transporteerde. Het gevaar, een oranje grijper, is afkomstig van het Zierikzeese staalconstructiebedrijf Nemag dat er twintig weken aan heeft gewerkt. Opdrachten voor Tatasteel in IJmuiden, het vroegere Hoogovens, voert Nemag al jaren met succes en naar tevredenheid uit, maar deze keer wilde de leiding er iets speciaals van maken. De grijper is voor een groot deel vanwege het EK voetbal oranje geschilderd en er zitten twee grapjes in verwerkt. Als de grijper zich sluit, wordt aan de ene kant een bal gevormd en komt aan de andere kant een voetbal in beeld. Aan de EK-grijper is twintig weken gewerkt, het apparaat weegt – Nemag fabriceert ook veel grotere exemplaren – veertien ton, heeft een inhoud van negen kubieke meter en een spreidwijdte van zeven meter. De grijper komt aan een kraan te hangen en ‘grijpt’ ijzererts aan de havenkade. De mooie kleuren en afbeeldingen zijn geen lang leven beschoren. ,,Na twee ‘hapjes’”, zo laat een medewerker van Nemag weten, ,,is het er al af.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-06-2012

Eeuwigheid wachten op bevrijdend telefoontje

Ruim 2.000 leerlingen van het VMBO hebben woensdag de uitslag van hun eindexamen gekregen. Bij de meeste scholen werd de uitslag tussen 12 en 13 uur bekend gemaakt. Uit een voorzichtige schatting van Stichting Platforms VMBO blijkt dat het aantal gezakten tot nu toe twee keer zo hoog ligt ten opzichte van vorig jaar. Het hoge aantal gezakten komt deels door de nieuwe exameneisen. De strengere eisen houden in dat het gemiddelde cijfer van alle eindexamenvakken nu een voldoende (5,5 of hoger) moet zijn. Voor Gina Kemmeren uit Zierikzee leek het wachten een eeuwigheid te duren. Ze deed op het Pontes Pieter Zeemancollege in Zierikzee eindexamen. Uiteindelijk kreeg Gina te horen dat ze het heeft gehaald. Havo- en vwo-leerlingen horen donderdag of de vlag uit mag. (foto: Omroep Zeeland) Bekijk de video.

bron: Omroep Zeeland  14-06-2012

Scherper toezicht op aanvang zondagsmarkten

Burgemeester en wethouders gaan scherper toezien op de start van de snuffelmarkten op zondag. Ze mogen niet eerder dan 13.00 uur beginnen en dat geldt wat de gemeente betreft ook voor het opbouwen. Vanuit zowel Renesse als Haamstede is er door kerkgangers geklaagd dat ze bij het verlaten van de kerk al tegen een snuffelmarkt aanliepen. In de gemeentelijke verordening is geregeld dat kerk en snuffelmarkt elkaar niet mogen bijten. Het CDA heeft er vragen over gesteld en vindt het college van B en W nu aan haar zijde. Ook zet de gemeente in op kwalitatief betere markten.

bron: WereldRegio  12-06-2012

Dikke Toren-toernooi past actuele rating toe

Als één van de eerste tennistoernooien in Zeeland past de organisatie van het Dikke Toren-toernooi de actuele ranking toe. Het tennisevenement in Zierikzee, dat van 8 tot en met 15 juli plaatsheeft, doet dat in het enkelspel. Op basis van de ranking op 29 juni deelt de toernooileiding de enkelspelschema’s in. In het dubbelspel veandert er op het Dikke Toren-toernooi niets. Meer over de toepassing van de actuele rating binnenkort in de papieren editie van WereldRegio. 

bron: WereldRegio  12-06-2012

Snoek van Duiveland naar MZC’11

Kasimier Snoek voetbalt in het seizoen 2012/2013 voor MZC’11. De inwoner van Scharendijke verruilt zaterdag-tweedeklasser Duiveland, waarvoor hij het afgelopen seizoen voor het eerst speelde, voor de Zierikzeese formatie. In het verleden speelde Snoek al eerder op sportpark Den Hogen Blok. Toen verdedigde hij de kleuren van Zierikzee.                                  

bron: WereldRegio  12-06-2012

Expositie Pontes in hal gemeentehuis

anaf vrijdag 15 juni zijn de winnende maquettes die de eersteklassers van het Technasium van Pontes Pieter Zeeman maakten te bezichtigen in het gemeentehuis. Van de vijf klassen die meededen aan het onderwijsproject ‘Krimpprovincie’ worden de beste drie oplossingen per klas in maquettevorm tentoongesteld. “Leerlingen kwamen met erg goede oplossingen om de wateroverlast in Poortambacht aan te pakken en de wijk aantrekkelijk te houden voor inwoners nu er een terugloop is in het inwoneraantal,” vertelt begeleidend docente Hanneke Zuidgeest. “De winnende oplossing die onze leerlingen in Goes presenteerden, hield in dat het water opgevangen werd en vervolgens getransporteerd naar landbouwbedrijven. Een slim idee, want landbouwbedrijven op Schouwen-Duiveland hebben graag zoet water!” Andere oplossingen die leerlingen in hun maquettes laten zien zijn; een gescheiden rioleringssysteem voor verschillende soorten water en waterspeelplaatsen. Vorige week rondden de laatste klassen het project af, met een presentatie voor ouders, medeleerlingen, opdrachtgevers en andere belangstellenden. Hun werk werd beoordeeld door de begeleidende docenten Debbie Francke, Addie Berrevoets, Hanneke Zuidgeest en de heer Bert Stuit als afgevaardigde van de opdrachtgever, de Gemeente Schouwen-Duiveland. Eind januari ging het onderwijsproject ‘Krimpprovincie’ van start. In opdracht van de Gemeente Schouwen-Duiveland en in samenwerking met de IVN onderzochten vijf brugklassen van Pontes Pieter Zeeman te Zierikzee voor de nieuwe Technasiummodule mogelijkheden om de Zierikzeese wijk Poortambacht toekomstbestendig te maken. Het Technasiumproject ‘Een klimaat- en krimpbestendige wijk’ Ook op Schouwen-Duiveland is de capaciteit van het riool in sommige wijken niet altijd berekend op extreme en langdurige regenval. Daarnaast heeft Schouwen-Duiveland te maken met een terugloop van het aantal inwoners. Zeeland is een zogenoemde krimpprovincie. De gemeente Schouwen-Duiveland wil het eiland zo inrichten dat het een aantrekkelijk gebied is om te blijven en/of te komen wonen. De gemeente wil jongeren graag betrekken bij plannen voor de toekomst van het eiland. In dit geval werd er gekozen voor een deel van Zierikzee, waarvoor jongeren plannen uitwerkten, namelijk Poortambacht. Voor het gedeelte van de wijk Poortambacht dat de komende jaren nieuwe bestrating krijgt, wil de gemeente Schouwen-Duiveland zeker bezien of het mogelijk is (een deel van) de gepresenteerde ideeën in het ontwerp te verwerken.

bron: WereldRegio  12-06-2012

Huizen uit 16e eeuw gevonden in Zierikzee

In Zierikzee zijn bij opgravingen huizen uit de 16e en 17e eeuw gevonden. Dat is gebleken uit archeologisch onderzoek. Het gaat om werkzaamheden in de Maarstraat waar vooral keldermuren en restanten van een oude waterput zijn aangetroffen. Op de plek van de opgravingen komen appartementen te staan. De bouw daarvan begint deze week. De archeologisch vondsten zijn inmiddels afgedekt met een laag grond. Bekijk de video. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                            

bron: Omroep Zeeland  11-06-2012

Kerkhove met Zandvoort zesde in eredivisie

Met haar team Zandvoort heeft Lesley Kerkhove de competitie in de Nederlandse eredivisie donderdag afgesloten met een zesde plaats. Net als in 2011 won de Zierikzeese tennisster de meeste van haar enkelpartijen. Zo versloeg ze Karen Nijssen (6-1 6-1), Lenka Wienerova (6-4 6-3), Angelique van der Meet (3-6 7-5 7-5) en Natalia Ryzhonkova (7-6 7-6), maar verloor ze van Oksana Kalashnikova (4-6 6-4 6-4) en Quirine Lemoine (0-6 6-1 7-6). Eén van Kerkhove’s volgende toernooien is Challenger Zeeland. Dit evenement begint eind juni in Middelburg. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  09-06-2012

Oranje slogan 67e Zierikzeesche avondvierdaagse

Het EK voetbal heeft ook zijn uitwerking op de 67e Zierikzeesche Avondvierdaagse die van 11 tot en met 14 juni wordt gelopen. De slogan is namelijk ‘oranje’. Aan de twaalfhonderd deelnemers die jaarlijks meedoen wordt gevraagd de laatste avond met de slogan aan de slag te gaan zodat er een lang lint van oranje geklede mensen ontstaat. De tochten van de vierdaagse begint elke avond om 18.45 uur op het Havenplein en Havenpark, met uitzonderring van de woensdag waneer om 18.15 uur  wordt gestart. De laatste avond is de intocht vanaf de Lange Blokweg. Ook dit jaar kunnen de kinderen, die niet alle vier de dagen mee mogen lopen, de laatste avond een keertje mee lopen. Opgeven kan via school. Voor kleine groepjes en individuele deelnemers is de medaille-uitreiking onder de Beuze, direct na de officiële ontvangst op het Havenplein. Voor verenigingen en scholen worden ze in dozen uitgereikt voor het podium. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-06-2012

Inwoner Zierikzee aangehouden in Goes

Door de politie is vrijdag rond 22.00 uur op de Ringbaan west een 47-jarige man uit Zierikzee aangehouden op verdenking van diefstal. Kort daarvoor was door een alerte getuige melding gedaan dat er iemand op het terrein van de milieustraat in Kapelle liep. Mogelijk dat er iets werd gestolen. Deze getuige was in zijn auto achter het voertuig van de ‘inbreker’ aangereden en gaf steeds hun positie door aan de meldkamer van de politie. Die kon kort daarna de ‘inbreker’ aanhouden, bleek te gaan om de 47-jarige man.Tijdens de insluitingsfouillering werd een gebruikershoeveelheid harddrugs aangetroffen, dit is in beslaggenomen. De politie onderzoekt nog of de man goederen heeft ontvreemd. De 47-jarige man zal na verhoor weer in vrijheid worden gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                        

bron: WereldRegio  09-06-2012

Viskwekerij geeft aftrap voor hangcultuur

Met een in Oranje gestoken familie Schot en een enorme vlag op de kering heeft viskwekerij Neeltje Jans een aftrap gegeven voor de start van het mossel(hangcultuur)seizoen. Maandag gaat de verkoop pas echt van start, maar alle ‘Schotten’ waar vrijdag al in opperbeste stemming. De eerste mosselen werden gegeten en dat de kwaliteit is goed. Het reguliere mosselseizoen (grond) laat nog even op zich wachten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-06-2012

Deelnemers wandeldriedaagse op audiëntie

Loco-burgemeester Ad Verseput ontvangt maandag 11 juni omstreeks 14.45 uur de deelnemers aan de wandeldriedaagse voor senioren uit de zorgcentra De Wieken en Borrendamme. Deze ontvangst is in de hal van het gemeentehuis in Zierikzee. De ontvangst vormt een korte onderbreking van de eerste wandelmiddag en is inmiddels een traditie geworden. Ongeveer 65 rolstoelers met begeleiders hebben zich voor deze wandeldriedaagse voor senioren aangemeld. Per dag wordt een route van circa vijf kilometer afgelegd. Deze senioren maken in de middaguren hun kilometers, ’s avonds zijn de wandelaars van de avondvierdaagse Zierikzee aan de beurt. De deelnemers beginnen hun tocht vanaf de Zierikzeese verzorgingscentra Borrendamme en De Wieken. Iedere middag wordt een andere route afgelegd.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Kinderboerderij bestaat vijfentwintig jaar

De kinderboerderij in Zierikzee bestaat vijfentwintig jaar. En wie de geschiedenis ervan kent, weet dat het jubileum in de eerste jaren al in de kiem leek te worden gesmoord. Wethouder Piet de Rijke van de vroegere gemeente Zierikzee legde op 20 juni 1987 de eerste steen voor de kinderboerderij. Een initiatief van mensen uit de wijk Poortambacht; een grote wijk waar niets te beleven was. Daarin kon met een kinderboerderij wel verandering komen. Er werd een vereniging opgericht en wat volgende was vijf jaar van ellende met de beheerders. Vier werden er aangetrokken en met alle vier ontstonden er problemen. Problemen, die tot grote emoties hebben geleid. Er verdwenen wel eens dieren voor de verkoop en een geldinzameling van een van de beheerders belandde in zijn eigen zak. Totdat de stichting Gors als buurman van de kinderboerderij het beheer overnam. Vanaf dat moment werd het rustig. Nou, rustig in die zin dat er zich geen beheerderproblemen meer voordeden, legt Greet Timmerman van Goes nu uit. Gors werkt prima samen met de vereniging, die nog steeds 230 leden telt. Maar sinds die overname in 1992 is er veel ontwikkeld. Nu is er aan de Scheldestraat een prachtig pand voor Gors, dat mensen met een verstandelijke beperking begeleidt; in de bakkerij, de lunchroom en in de kinderboerderij. Met groot enthousiasme zijn ze er elke dag bezig. ,,En we krijgen veel bezoek. Vanuit Borrendamme komen mensen bij ons kijken en ook vanuit de wijk. Even met de kinderen naar de kinderboerderij of een kinderfeestje.” Greet Timmerman steekt er heel wat uren in; deels professioneel en deels als vrijwilliger. Gepassioneerd kan ze er over vertellen. ,,We willen iedereen laten zien hoe belangrijk deze voorziening is.” Niet in de laatste plaats om te voorkomen, dat Gors door de aangekondigde bezuinigingen in de problemen zou kunnen komen. ,,Dat is allemaal nog zo onzeker. Maar we moeten laten zien wat er achter papieren notities zit. Mensen hebben het erg naar hun zin.” Dat wil Gors als beheerder van de locatie graag laten zien aan belangstellenden. Woensdag 20 juni is er feest op de kinderboerderij en voor de leden is er op de zaterdag aansluitend ook nog een feest. ,,Reden dus om die woensdag meteen lid te worden, lijkt me. Kinderboerderij de Punt – ooit begonnen met een paard en een varken – is nu een volledige boerderij.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Belg wint 3.000 meter in Zierikzee, Verkaik hoogspringen

Op de druk bezette avondbaanwedstrijd in Zierikzee heeft Tarik Ouamoum uit België de 3.000 meter gewonnen in 8.27,70 minuten. De eveneens uit België afkomstige A-junior Lahsene Bouchickhi werd tweede in 8.38,54 minuten. Het brons was voor de beste Zeeuw, Ronnie Overgaauw van Dynamica in 8.38,84 minuten. Bij de vrouwen ging de winst naar Marijke de Visser van Dynamica. Ze liep de 3.000 meter in 10.38,26 minuten Jolanda Troost van Pallas’93 werd tweede in 11.16,11 minuten en Annemiek van de Velde van Delta Sport werd derde in 11.24,26 minuten. Bij het polsstokhoogspringen wist Fabian Verkaaik weer vijftien centimeter aan zijn persoonlijk record toe te voegen. Hij sprong 3,25 meter en pakte daarmee goud op dit onderdeel.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Vrouwen MZC’11 (met Dijst) één duel af van tweede klasse

Voor de allerlaatste wedstrijd van het seizoen beschikt MZC’11-coach Hans Schreurs over een fitte en volledige vrouwenselectie die zaterdag 9 juni voor promotie naar de tweede klasse strijdt. Dat betekent ook dat Kim Dijst weer van de partij is. De speelster heeft de lange weg van de nacompetitie niet meegemaakt omdat ze een periode op stage in Litouwen was. Naast haar stage voetbalde ze in het voormalig Oostblok en is ze fit en inzetbaar voor de finale tegen Barendrecht 2. Schreurs: ,,Normaal gesproken is Kim een basisspeelsters. We zijn er zeker niet zwakker op geworden”. Zonder Dijst plaatste MZC’11 zich voor de nacompetitie: het elftal nam een periodetitel over van kampioen Sleeuwijk. Na de competitie volgde en tweeluik met SDS uit Wekereom (bij Ede) dat MZC’11 eenvoudig won: 2-4 (uit) en 6-0 (thuis). Het Rotterdamse DHZ was de tweede tegenstander. Na de 1-1 bij DHZ werd het afgelopen zaterdag thuis 1-0 in de negentigste minuut. De beloning is een finale tegen Barendrecht 2, een ploeg die MZC’11 in de afgelopen competitie in de derde klasse ook trof. Beide teams wonnen hun uitwedstrijd van elkaar. Schreurs: ,,De weg naar de finale is eigenlijk wel een beetje te lang. Het is bijna half juni en begin augustus is de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Maar het is wel iets moois. Het is een geslaagd seizoen en willen het graag heel mooi laten eindigen. Als we niet promoveren, is het ook niet rampzalig. We vinden zelf dat we niet thuis horen in de tweede klasse, maar we gaan het niet expres laten lopen”. Barendrecht 2 is volgens de coach een technisch vaardige ploeg. ,,Maar tegen ons hadden ze moeite om kansen te creëren. Thuis hebben wij een zee aan kansen gehad.” De ploeg van MZC’11 legt het accent op de verdediging. ,,We voetballen wat ingezakt en onze snelle voorhoede is een goed wapen.” Met andere woorden: het heeft veel weg van Italiaans voetbal. Schreurs, met een glimlach: ,,Dat zou zo maar kunnen”.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Inloopavond bij Gojukai Karatedo Zierikzee

Gojukai Karatedo Zierikzee houdt donderdag 14 juni een inloopavond voor de jeugd vanaf zes jaar en voor senioren vanaf zestien jaar. Op deze avond vinden er reguliere lessen plaats maar is iedereen welkom om te komen kijken of een les mee te doen. Er wordt getraind in verschillende leeftijdscategorieën voor de jeugd. Nieuw is dat er deze avond een proefles is voor iedereen vanaf zestien jaar. Deze les begint om 20.30. Meer informatie op www.gojukaizierikzee.nl.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Leerlingen presenteren ideeën over binnenpleinen Zierikzeese wijk

Donderdag presenteren drie leerlingen van scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman hun ideeën over de binnenpleinen in de Zierikzeese wijk Poortambacht. Tijdens deze avond vertellen zij aan bewoners van de wijk, medewerkers van Zeeuwland, leerkrachten van Pontes Pieter Zeeman en overige belangstellenden hoe de binnenpleinen aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. De leerlingen hebben voor het Technasiumvak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O) een aantal binnenpleinen in de wijk opnieuw ontworpen. Zeeuwland werkt samen met scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman om de leerlingen ook praktijkgerichte opdrachten te bieden. Eerder werd al de samenwerking gevonden in het project Tafelen in de Buurt en vorig jaar hebben leerlingen gekeken hoe appartementengebouw Steenzwaenshof  in de toekomst nog aantrekkelijk kan zijn. Voor deze opdracht onderzochten de leerlingen eerst de klantwensen. Zo zijn zij de wijk ingegaan om een enquête te houden onder de inwoners van Poortambacht. Aan de hand van de uitkomsten zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Met behulp van computeranimatie hebben ze diverse ideeën bedacht om de binnenpleinen aantrekkelijker te maken. Van gekleurde garageboxen tot een trapveldje voor de jeugd. Donderdag 7 juni presenteren de leerlingen hun definitieve plannen. De opdracht die Zeeuwland heeft gegeven voor het Technasiumvak, richtte zich op het vakgebied bouwkunde en gaf de leerlingen de mogelijkheid om in aanraking te komen met diverse facetten van dit vak. Daarnaast konden leerlingen eenvoudig in contact komen met bewoners van de wijk en konden ze hun sociale vaardigheden inzetten. De uitkomsten van de leerlingen kunnen door Zeeuwland worden meegenomen in bijvoorbeeld het onderhoud van de garageboxen. In overleg met de gemeente Schouwen-Duiveland kunnen wellicht meer ideeën worden uitgewerkt.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Bijdevaate overgenomen door Van der Slikke

Het makelaarskantoor Bijdevaate in Zierikzee is overgenomen door Van der Slikke Rentmeesters in Ellemeet. En daarmee sluit eigenaar Johan van der Slikke niet uit, dat er meer ‘beweging’ in het buitengebied gaat komen. Van der Slikke schrikt niet terug van overnames; hij heeft er al meerdere op zijn naam staan ,,en nu kwam Bijdevaate op mijn pad. Als iedereen naar rechts gaat, moet je wel naar links blijven kijken,” legt hij uit. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-06-2012

Van Slooten/De Vos verliest eindstrijd beachtennistour

Ronald van Slooten en Thijs de Vos (rechts op de foto) hebben de finale van de tweede stop van de Aruba beachtennistour 2012 verloren. Bij beachpaviljoen ’t Gorsje aan de Brouwersdam legden de twee tennissers van LTC Zierikzee het in de eindstrijd van de Pro-categorie het af tegen Tom Verdoodt en Flemming Pittors. De Belgen waren met tweemaal 6-3 gewoon wat beter. (foto: Beachtennisevents)

bron: WereldRegio  08-06-2012

Prokkeldagstage in gemeentehuis

Deze maand komen er twee inwoners met een beperking stage lopen op het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland, donderdag 7 juni tijdens de nationale Prokkeldagstage gaat Amalia Fiere die een verstandelijke beperking heeft mee op pad met de burgemeester.Uit eigen initiatief vroeg Amelia Fiere uit Nieuwerkerk via de prokkelstagemarktplaats van de website www.prokkelstage.nl of zij eens een dag stage mocht lopen bij de burgemeester of een wethouder in Schouwen-Duiveland. De gemeente wilde graag aan haar verzoek meewerken. De komende maand zal er nog een persoon met een beperking aan de slag gaan bij de gemeente op de afdeling post en archief. MEE Zeeland bemiddelt hierin. Deze tweede stage kwam tot stand via de beursvloer die op woensdag 11 april 2012 plaatsvond in het gemeentehuis. MEE Zeeland en de gemeente kwamen overeen dat iemand uit hun doelgroep een dag stage op het gemeentehuis mag komen lopen. In ruil daarvoor krijgt de gemeente een presentatie over het werken met mensen met een beperking. Beide stages worden nu georganiseerd onder de noemer Prokkelstage. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. Iedereen kan meedoen en het kan overal plaatsvinden; in buurten, bedrijven, en (zorg)instellingen, met woningcorporaties, met fondsen, bij een speeltuinvereniging of op een (kinder)boerderij. Het kan van alles zijn; samen werken, schilderen, sporten, discussiëren, musiceren, plezier maken en genieten.

De gemeente hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij vindt het belangrijk dat lokale bedrijven mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen en daarom geeft zij zelf het goede voorbeeld. Op dit moment zoekt de gemeente binnen haar eigen organisatie naar mogelijkheden om nog meer mensen met een arbeidsbeperking een plaats te geven. Aanleiding hiervoor was de Wet werken naar vermogen waarin de gemeente een belangrijke verantwoordelijkheid heeft. Ondanks dat deze wet is stilgezet is de gemeente met bovenstaand idee aan de slag gegaan, maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel.

bron: WereldRegio  08-06-2012

(h)Eerlijk extraatje voor musea

Het platform voor de musea op Schouwen-Duiveland heeft tienduizend euro gekregen van de opbrengsten van het boekje (h)Eerlijk Schouwen-Duiveland. Het boekje is uitgegeven door de Ladiescircle op het eiland. Het bevat veel informatie over streekproducten. Het platform kan het geld goed gebruiken. Theo Metaal van dat platform heeft het geld in ontvangst genomen in Zierikzee.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Geslaagde ontruiming Pontes Pieter Zeeman

Pontes Pieter Zeeman heeft er een geslaagde ontruimingsoefening opzitten. Anders dan een eerdere oefening was slechts een kleine groep op de hoogte van de ontruiming. Volgens rector Sjef Lommen was het pand binnen een kwartier ontruimd. Enkele leerlingen gebruikten Twitter om hun ongenoegen over de oefening uit te spreken. Zo zou er tijdens een toets alarm geslagen zijn en werd die toets vandaag niet meer opgepakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-06-2012

Rugblessure noopt Bruin tot snel einde wielercarrière

Het wieleravontuur van Jolanda Bruin is aan een snel einde gekomen. De Zierikzeese, die dit seizoen tot een professionele vrouwenploeg was toegetreden, heeft te veel last van haar rug om op een verantwoorde wijze te kunnen koersen. Op haar Facebook zei ze er zondag het volgende over: ,,Helaas heb ik moeten besluiten om definitief te stoppen met koersen. Mijn rugblessure gaat zo lang duren dat het niet meer realistisch is om dit seizoen nog serieus mee te kunnen doen. Ik kan nu nog alleen op licht verzet fietsen en zodra ik wat meer kracht zet (bijvoorbeeld de Zeelandbrug op fiets) heb ik veel pijn. Ik ga nu dan ook rustig werken aan mijn herstel zodat ik over een tijdje weer lekker en pijnvrij kan rijden. Helaas is het niet geworden wat ik ervan gehoopt had, maar er zijn ergere dingen in het leven. Ik kan in ieder geval nog fietsen”.

bron: WereldRegio  08-06-2012

Voetbalsters MZC naar finale nacompetitie

Het eerste vrouwenteam van voetbalvereniging MZC’11 staat in de finale van de nacompetitie. Na het gelijke spel in de eerste ontmoeting met DHV won MZC’11 zaterdag op sportpark Den Hogen Blok het tweede duel met 1-0. Het doelpunt werd in de laatste minuut gescoord door Bianca van der Helm. Om promotie naar de tweede klasse te bewerkstelligen moet MZC’11 zaterdag 9 juni afrekenen met Barendrecht. Dit betreft een wedstrijd op neutraal terrein in Willemstad. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  08-06-2012

MZC’11 verliest ook tweede duel van VCK

MZC’11 blijft derdeklasser in het zaterdagvoetbal. Na de 0-1-nederlaag op eigen veld sloeg de Koudekerkse formatie ook op Walcherse bodem toe. Wederom was de zege miniem (2-1) maar ruim voldoende voor promotie naar de tweede klasse. MZC’11, dat Freek Torensma in de voorbereiding op het beslissende nacompetitieduel met een gebroken zag afhaken, startte zaterdag sterk door treffer van Martijn van Grunsven in de tweede minuut. Met twee doelpunten van VCK en twee rode kaarten bij MZC’11 (Van Grunsven en Lee Mol) speelde de thuisploeg alsnog een gewonnen wedstrijd. (foto:MZC’11)

bron: WereldRegio  08-06-2012

Uitslag schoenen-ontwerpwedstrijd Omoda bekend

In mei startte Omoda Schoenen met een wedstrijd voor kids, waarbij ze hun eigen sneaker konden ontwerpen. Vijf van deze ontwerpen worden echt in productie genomen en zijn vanaf oktober verkrijgbaar in de online-shop en winkels van Omoda. De ontwerpers ontvangen natuurlijk hun eigen paar! De daarvoor bestemde kleurplaat stond in de mei-editie van de Omoda-krant, die bij iedere aankoop wordt meegegeven. Er zijn heel erg veel ontwerpen ingestuurd, dus het kiezen was niet gemakkelijk. Uiteindelijk hebben de ontwerpen van Gabriëlle uit Veenendaal, Toya uit Assen, Iris uit Zaamslag, Noa uit Sint-Annaland en Claire (11) uit Dordrecht gewonnen. Deze schoenen zijn dit najaar de vinden in de najaarscollectie van Omoda Schoenen. Alle andere deelnemers worden beloond met een leuk presentje. (foto: Couturekrant.nl)

bron: Couturekrant.nl  09-06-2012

Zeelandbrug gestremd

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 juni 2012 is de Zeelandbrug door werkzaamheden afgesloten voor al het wegverkeer van middernacht tot ongeveer 05.00 uur. Tijdens deze stremming worden er een aantal onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd; betonreparaties in de zuidkelder (de basculeklep moet dan geopend zijn), reiniging van het wegdek en reparatie aan de verbindingsplaten. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug en de toeleidingswegen staan informatieborden en een omrijroute is aangegeven via de Stormvloedkering. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Provincie Zeeland  02-06-2012

Schutting in brand

Vanmiddag kort na 14.00 uur is de brandweer van Zierikzee gewaarschuwd voor een buitenbrand in de Volkrakstraat. De brand was gemeld door een buurman verderop in de straat. De houten tuinschutting en wat plastic plantenbakken hadden door een nog onbekende oorzaak vlamgevat. Bij aankomst van de brandweer was er in eerste instantie sprake dat er nog honden in het naastgegen schuurtje zouden zitten. Later bleek dat de honden niet in het schuurtje maar in de woning zelf zaten. De bewoners waren niet thuis. De brandweer, die snel terplaatse was, heeft de brand met 1 straalhogedruk geblust. (foto: Martijn Lokerse)

bron: Martijn Lokerse  02-06-2012

Lugubere vondsten in Zierikzee

In de binnenstad van Zierikzee zijn in de afgelopen dagen twee vreemde vondsten gedaan door omwonenden. De vondsten zijn gemeld via 144 (dierenpolitie) en betreffen gecoupeerde staarten die mogelijk afkomstig zijn van honden. Een eventueel ras is niet bekend. Het zijn allebei grijskleurige staartjes en ze zijn gevonden in de Houwersweg en de Steiltjesstraat in Zierikzee. Mochten er mensen zijn die weten waar de staartjes vandaan komen, of die op een andere manier getuige zijn geweest, worden zij verzocht zich te melden via het  telefoonnummer van de dierenpolitie: 144. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-06-2012

Boete voor beiaardier

De vermaarde beiaardier Boudewijn Zwart moet zijn bezoek aan de Beiaarddag in Zierikzee bekopen met een parkeerboete. Hij had zijn doorzichtbare aanhanger met daarin een vermogen aan koperen klokken. De enige in zijn soort, omdat de andere al eerder gestolen was. Juist daarom parkeerde hij de kar in de binnenstad met een briefje én een krant met daarop zijn foto op het dashboard. Zwart vreesde diefstal als de kar buiten de stad had moeten staan. Vrijdagavond bleek dat men ruim twee uur nodig had om de beiaard in de Gasthuiskerk te krijgen. Aanvankelijk zou het instrument daar die nacht ook blijven. ,,We beseften toen dat we het verkeer op de drukke zaterdag totaal in de war zouden brengen als we de weg voor de kerk zo lang zouden blokkeren. Vandaar dat we uit nood besloten om de beiaard op een zo veilig mogelijke plek te brengen zodat de verkeersstroom niet zou worden gehinderd bij de Pinkstermarkt,” aldus Mar van der Veer, voorzitter van de plaatselijke Beiaardierstichting. Maar tevergeefs. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-06-2012

250e editie WereldRegio een feit

Vandaag, vrijdag 1 juni, is de 250e editie van WereldRegio verschenen. In augustus zal de krant uitgebreid aandacht besteden aan haar vijfjarig bestaan.

bron: WereldRegio  01-06-2012

Gemeente dingt mee naar Erfgoedprijs 2012

De gemeente Schouwen-Duiveland meldt zich aan voor de erfgoedprijs 2012 die jaarlijks georganiseerd wordt door de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Met de nieuwe erfgoednota en onlangs gerealiseerde projecten als het Stadhuismuseum en de restauratie van de stadspoorten vindt de gemeente dat zij op een opvallende wijze haar erfgoed in haar beleid een structurele plaats geeft. Daarnaast zet zij met het nieuwe erfgoedbeleid, dat op dit moment ontwikkeld wordt, niet alleen in op het gemeentelijk cultuurbeleid, maar het is ook zeker de bedoeling dat het nieuwe erfgoedbeleid de beleidsterreinen economie, toerisme, onderwijs, welzijn en ruimtelijke ordening versterkt. Aanmelding voor de erfgoedprijs past bij een goede eiland marketing. Het college zal in haar motivatiebrief aan de BNG ( De Bank Nederlandse Gemeenten) ingaan op de aspecten waar de jury onderneer op let bij haar beoordeling:

• hoeverre burgers worden betrokken bij het erfgoedbeleid;

•Of erfgoedbeleid ook op andere beleidsterreinen dan cultuur wordt ingezet;

• Of de gemeente ook een relatie legt met jeugd (onderwijs, erfgoededucatie);

• Hoe de gemeente haar erfgoedbeleid communiceert;

• Of krachten gebundeld worden;

• Of de gemeente erfgoedbeleid gebruikt voor innovatie;

• De combinatie van recent gerealiseerd beleid èn plannen voor de nabije toekomst.

De aanmelding voor de erfgoedprijs 2012 wil de gemeente als spin-off gebruiken om haar inwoners meer bewust te maken van de cultuurhistorische schatten die Schouwen-Duiveland rijk is, op dit moment wordt over een plan van aanpak nagedacht. Het doel van het actieplan is dat inwoners zich meer bewust zijn  van de cultuurhistorische waarden op het gebied van water, cultuur en natuur op hun eigen eiland. Veel schatten van het eiland zijn ook bij inwoners vaak nog onbekend. Op deze manier creëren we ambassadeurs die het ‘DNA van Schouwen-Duiveland’ en de trots op het eiland uitdragen. De gemeente wil namelijk niet alleen zelf roepen dat het eiland prachtig is. Juist de kleurrijke verhalen en ervaringen van ervaringsdeskundige zoals inwoners, ondernemers en verblijvers maken het geloofwaardig. In augustus weet Schouwen-Duiveland of zij tot één van de vijf genomineerden behoort. De prijs zal in november uitgereikt worden onder één van de kanshebbers en levert naast publiciteit voor Schouwen-Duiveland een bedrag van €25.000, een oorkonde en een juryrapport op. Het prijzengeld moet worden besteed aan een samen met de hoofdsponsor, Cultuurfonds BNG te bepalen doel in het gemeentelijk erfgoedbeleid. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Uiteraard sluit de ontwikkeling van de erfgoednota en de aanmelding voor de erfgoedprijs aan bij het pad wat is uitgestippeld in ‘Tij van de toekomst’. Schouwen-Duiveland heeft een rijke geschiedenis en cultuur,  kent vele tradities en gebruiken van oost tot west, maar ook prachtige monumentale gebouwen, verhalen, herinneringen, kunstwerken. Door dit erfgoed komt onze geschiedenis tot leven. Dit willen we natuurlijk ook in de toekomst behouden en daar dragen bovenstaande ontwikkelingen aan bij.

bron: WereldRegio  01-06-2012

Reünie Borrendamme

  Vlakbij het centrum van Zierikzee en toch op een rustige, groene plek komt op de plek van het ‘oude Borrendamme’ het nieuwe woonzorgcomplex Borrendamme. Het zorgcentrum, dat nu nog behalve een verpleeghuis ook een aantal aanleunwoningen telt, wordt in fases geheel vernieuwd. Er komt een nieuw verpleeghuis maar ook een gezondheidscentrum, groepswoningen en appartementen. Het nieuwe Borrendamme wordt zodoendeeen woonservicezone. Nu de sloop van het ‘oude Borrendamme’ in volle gangis en het hoofdgebouw er nog heel even zal staan, hebben een aantal (oud-)collega’s besloten om een reünie te organiseren voor medewerkers die van 1972 t/m 1990 in vast dienstverband in het ‘oude Borrendamme’ werkzaam waren. Het zal plaatsvinden op zaterdag 10 november 2012 in het hoofdgebouw van het ‘oude Borrendamme’ te Zierikzee onder het genot van een hapje en een drankje. Door de vele enthousiaste en positieve reacties van oud medewerkers, wil het organiserende team proberen om alle oud medewerkers uit die periode te benaderen. Omdat sommige namen en adressen voor het organiserende team niet meer te achterhalen zijn wordt de hulp gevraagd. Als u het leuk vindt om van deze reünie aanwezig te zijn kunt u zich voor 1 juli 2012 opgeven bij hzbergen@zeelandnet.nl of via telefoonnummer 06 – 38 92 40 70. Na aanmelding ontvangt u de definitieve uitnodiging. Om de kosten te dekken zal een kleine bijdrage gevraagd worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-06-2012

Poppodium Brogum ziet Haringvlietplein wel zitten

Poppodium Brogum ziet een verhuizing naar het Haringvlietplein in Zierikzee wel zitten. Gedacht wordt aan de oude Praxis, de bibliotheek of een nieuw pand. Die boodschap heeft Brogum vandaag overgebracht aan wethouder Wim Stouten. Die ziet het podium graag verhuizen om er in de omgeving van Brogum woningbouwplannen zijn. Maar – zo had Stouten de club al laten weten – op geld hoeft Brogum niet te rekenen. Brogum denkt daar de bundeling van activiteiten – bijvoorbeeld een ontmoetingspunt voor de wijk Poort Ambacht – wel kansen. Maar haast heeft Brogum zelf niet. De Julianastraat blijft wat Brogum betreft de beste plek. 

bron: WereldRegio  01-06-2012

Reddingsboot Jan B klaar voor de toekomst

De reddingsboot Jan B van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland is weer terug genomen in de vaart door de redders van de Zierikzeese Reddingsbrigade. De afgelopen winter is er door de leden en de medewerkers van De Wolf Maritime Safety hard gewerkt aan de reddingsboot. 

bron: WereldRegio  01-06-2012

Bouw Maarstraat is begonnen

Het zal tot de zomer van volgend jaar een rommeltje zijn in de omgeving van de Beddeweeg in Zierikzee. Maar dan staan er vier appartementen, opgeknapte huisjes en een koffiezaak. Deze week is de bouw eindelijk begonnen. Volgens Gert-Jan Oostwouder van bouwbedrijf Boogert uit Oosterland hebben de voorbereidingen wat meer tijd in beslaggenomen. En ook wordt er dze week in de bovenste laag van de locatie nog gekeken naar waardevolle resten uit het verleden. Met de ontwikkeling van de Maarstraat-Beddeweeg komt er een einde aan de tijd dat het een rommeltje was. De gemeente had de historische pandjes verwaarloosd tot ergernis van de Rijksdienst voor de Monumenten. Toen ze eenmaal waren ingestort konden er nieuwe plannen worden gemaakt. Deze week meldde zich ook Lukkie Zijlstra uit Dreischor. Zij heeft het idee geopperd om een bord met daarop ‘Maarstraat’ te laten maken “Om te laten zien dat het een bijzondere plek is.” Haar idee kreeg op Facebook veel bijval. En het bouwbedrijf is er ook enthousiast over. Volgens Oostwouder is ook de gemeente druk bezig met de invulling van de parkeerplaats. Er zullen nog wat plaatsen overblijven, maar de omgeving moet vooral veel sfeer gaan uitstralen. Zierikzee heeft veel te bieden. Met dit soort projecten vergroten we de aantrekkingskracht zeker.” Overigens worden de oude steentjes van de pandjes niet meer gebruikt zoals eerder nog wel de bedoeling was. Boven: Lukkie Zijlstra (links) en Gert-Jan Oostwouder, (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-06-2012

Finale Regioruis

De RegioRuis finale is dit jaar onderdeel van het Anywave Festival in en rond Brogum. Zaterdag 9 juni opent de eerste finalist – rapper LOBO – op het Anywave binnenpodium om 12.30 uur het middagprogramma. Op datzelfde podium speelt zich die middag de hele finale af met optredens van MAIN4, Julio Melio, SIOS en Steady New Sounds. RegioRuis en Anywave is op zaterdag 9 juni gratis toegankelijk. Informatie en programmaschema is te vinden op www.brogum.nl/anywave en via www.mijndingdoen.nl.

bron: WereldRegio  01-06-2012

Brogum ziet verhuizing naar Poortambacht wel zitten

De 32ste editie van Anywave in Zierikzee wordt er één met een gouden randje. Alles net iets mooier en beter aangekleed volgens voorzitter Frans Kruijff (foto). Aan de Julianastraat natuurlijk, al heeft Brogum deze week ook haar plannen voor een nieuwe vestiging bij de gemeente neergelegd: in de omgeving van het Haringvlietplein in Zierikzee. Kruijff denkt daarbij aan het gebouw van de oude Praxis, maar misschien ook wel de bibliotheek die verhuist naar de Pontes Pieter Zeeman. Brogum zit al vele jaren in de oude boerderij. Het is veilig maar niet meer van deze tijd. En tegelijkertijd heeft de gemeente plannen om in de omgeving van ’t Sas ooit woningen neer te zetten. Dus kreeg Brogum al geruime tijd geleden het verzoek om om te zien naar een andere plek. “Maar geld geeft ik niet mee”, luidde de opmerking van de cultuurwethouder Wim Stouten. Verhuizen zonder geld kan niet. Kruijff: “Maar we denken dat er wel kansen zijn als we het combineren met een jongerenplek bijvoorbeeld. En in Plan West zijn toch ook plannen voor een ontmoetingsplaats? Dat kan prima samen”. Deze week hebben ze de wethouder geinformeerd. Maar Kruijff verwacht niet dat er snel iets zal gebeuren. Zijn poppodium staat al lang in de wachtkamer. Deze week is de gemenete weeg langs geweest voor wat onderhoudswerkzaamheden. Maar echt verhuizen ziet Kruijff niet één, twee, drie gebeuren. “En we zitten hier natuurlijk fantastisch. Als straks Anywave weer bezig is, zal iedereen dat zeggen.” En de 32ste staat op de rails. Woensdagmiddag is er al een optreden van Muis en Leeuw voor de kinderen en vrijdagavond Gare du Nord; de act van het festival. “We gaan terug naar het oude concept. Een stevige act op vrijdag  en zaterdag volop andere bands. Ook RegioRuis werkt ern betaalt mee en dat biedt de organisatie mogelijkheden. Frans Kruiff ziet het helemaal zitten. En dan zaterdag natuurlijk een hobbel nemen. Dan speelt het Nederlands elftal haar eerste EK wedstrijd tegen Denemarken. “Natuurlijk zetten we een groot scherm neer, maar ik ga voor het optreden van Slendid. Ja, Kruiff gaat voor muziek”, lacht de voorzitter. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-06-2012