PETER VAN VOSSEN

Nederlands voetballer

 

Deze in Zierikzee op 21 april 1968 geboren zeeuw heeft een mooie carrière gehad met veel pieken en dalen. Hij begon ooit bij SK Beveren (B), ging daarna naar Anderlecht (B) en vervolgens naar Ajax. Hij won er de Europa cup I en werd er twee keer landskampioen. Hij werd door Ajax van Anderlecht voor 7 miljoen gulden overgekocht. Ajax verkocht hem op zijn beurt weer voor 3 miljoen gulden aan Istanbulspor (Turkije). Daarna speelde hij nog twee seizoenen bij de Glasgow Rangers (GB). Na de Rangers ging hij naar Feijenoord, werd landskampioen en won de Nederlandse Supercup. Na De Graafschap besloot hij naar Vitesse te gaan. Hierna overbrugde hij ruim een half jaar bij de amateurs van Bennekom, alvorens terug te keren in het betaalde voetbal bij Vitesse. Mede door de inbreng van Van Vossen wist Vitesse in de eredivisie te blijven. Na afloop van dit seizoen stopte hij definitief met betaald voetbal.


In 2005 deed hij mee aan het televisie programma Atletico Ananas, waar hij enkele jongemannen zonder voetbalervaring opleidde tot professioneel voetballer. In het seizoen 2007-2008 keerde van Vossen in een meer serieuze rol terug op de Nederlandse voetbalvelden, als assistent-trainer van FC Omniworld, dat uitkwam in de Jupiler League.

Hij speelde in zijn loopbaan 314 duels en scoorde 77 keer. Ook kwam hij tot 31 interlands voor het Nederlands Elftal waarin hij 9 keer wist te scoren. In een kwalificatiewedstrijd in 1993 voor het WK Voetbal in de Verenigde Staten het jaar daarop scoorde hij in een invalbeurt de 2-2 tegen Engeland, waardoor Nederland zich uiteindelijk ten koste van Engeland voor dit kampioenschap zou plaatsen. Tegenwoordig speelt hij wel eens mee met het veteranen team Lucky Ajax. De voetballer van weleer en de oefenmeester van nu, geboren en getogen in Zierikzee, wordt de nieuwe assistent-trainer van het Roosendaalse RBC dat het seizoen 2010/2011 uitkomt in de eerste divisie. Het wordt de derde club voor Van Vossen in de een na hoogste voetbaldivisie van Nederland. Eerder was de 42-jarige assistent bij Omniworld in zijn woonplaats Almere en het Apeldoornse AGOVV. Van Vossen wordt bij RBC de assistent van de 71-jarige Sandor Popovic.