MISCHA VAN DER WEKKEN

Nederlands musicus

 

Geboren in 1979. Mischa studeerde jazz saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in 2004 het Diploma Tweede Fase behaalde. Gedurende zijn studie was hij een vaste waarde in de Big Band Koninklijk Conservatorium, waarmee hij vijf maal op het North Sea Jazz Festival optrad. Als lid van dit orkest werkte hij met gerenommeerde musici als Slide Hampton, Jim McNeely, Kenny Werner en Michael Brecker. Bovendien maakte hij in 2001 deel uit van de Socrates Euro Big Band; een orkest o.l.v. Henk Meutgeert dat op projectbasis wordt samengesteld uit studenten van de meest vooraanstaande Europese jazzopleidingen.
Naast deze ruime bigband-ervaring is Mischa ook al enige jaren actief als bandleider van diverse kleine jazzformaties. Zo nam hij met zijn band Home Cookin’ in 2002 deel aan het project “Music in Business”, een samenwerking tussen studenten van de Fontys Bedrijfshogeschool Tilburg en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In het kader van dit project werden onder meer een cd-opname gerealiseerd in Max Bolleman’s Studio 44 en een serie concerten. Na in hetzelfde jaar zijn examen Eerste Fase te hebben behaald, richtte Mischa zich in het daarop volgende stadium van zijn studie met name op arrangeren/componeren en op uitbreiding van zijn instrumentarium.  

Het studiejaar 2003-2004 bracht Mischa door aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Door docenten als Hervé Sellin en Ricardo Del Fra werd hij hier verder gestimuleerd en ondersteund in zijn muzikale ontwikkeling. Daarnaast nam hij in Parijs privé-lessen bij de vooraanstaande Amerikaanse saxofonist Rick Margitza en leidde hij een quintet waarmee uitsluitend eigen repertoire werd gespeeld. 

Na zijn terugkeer in Nederland rondde hij zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium af en hervatte hij zijn activiteiten als freelance musicus en speelde hij onder meer in de Holland Big Band (cd ‘Happy House’ 2007), Dual City Concert Band, Rotterdam Jazz Orchestra, Young Sinatra’s, Millenium Jazz Orchestra en de Not Too Big Band (met vocalist Frank In Person). Tevens was hij actief als leider van een trio met gitaar en contrabas en met zijn quintet. Bovendien is hij werkzaam in de orkesten van de musical- producties Tarzan, Dirty Dancing, Evita en Bubblin’ Brown Sugar.

Medio 2008 bracht hij de cd ‘Momentum’ uit, zijn debuutalbum als bandleider. Hierop staan hoofdzakelijk eigen composities die hij speelt met zijn internationale kwintet, plus gastsolist Eric Vloeimans. De cd bevat daarnaast ook opnames van een door Mischa gecomponeerde suite voor saxofoonkwartet.

 

Meer informatie:

www.mischavanderwekken.nl