Tijdcapsule

Tijdscapsule foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

28-06-2000 Tijdcapsule Zierikzee niet populair

Het loopt nog niet storm met ideeën en gedachten die inwoners van Schouwen-Duiveland in de grond willen stoppen.

Volgende week wordt in Zierikzee een tijdcapsule begraven met boodschappen van Schouwen-Duivelanders.

Over tien jaar komt hij weer uit de grond, zodat dan teruggekeken kan worden hoe nu wordt gedacht. De capsule, die in het gemeentehuis staat, is nu nog grotendeels leeg.

Tot 5 juli kunnen mensen terecht om ideeën en gedachten in te leveren. PZC

29-10-2010 meldt PZC

Tien jaar geleden verdween een tijdcapsule met toekomstwensen onder de grond op het Kraanplein. Over precies een week, dinsdag 6 juli, zou deze capsule uitgaande van tien jaar weer moeten worden opgegraven. De tijdcapsule maakt deel uit van het Kunstproject Holland Border Walk 2000, van het kunstenaarskoppel Fenna Swart (1968) en Joseph Scorselo (1948). Met dit project beoogt het tweetal volgens publicaties destijds, , grenzen te verkennen. De eigen grenzen, landsgrenzen en de grenzen van het menselijk kunnen. De Holland Borer Walk bestond destijds uit een voettoch van 2200 kilometer door grensgebieden van Nederland Onderweg werden in diverse grensgemeenten tijdcapsules begraven. Schouwen-Duiveland was de eerste (en enige) geZeeuwse) gemeente die door de stichting Kriteria – waaronder Swart en Scorselowerken – in dat kader bezocht.

Drie weken voor het ‘begraafritueel’ is de metalen cilinder in het gemeentehuis geplaatst. Ruim 40 mensen lieten een toekomstwens in de tijdcapsule achter.

In de eerste tegel zit een metalen plaatje met de tekst ‘Holland Border Walk 2000, Scorselo & Swart’. Onder de tegel met de afdruk van in ieder geval een voet en een hand van éénan de bednkers zit een metalen cilinder waarin ruim 40 wensen en/of toekomstvisies zijn gestopt, die – volgens de door de kusntenaas gelanceerde plan – na tien jaar opgegraven zou worden. Swart en Scorselo hebben in 1999 de stichting Kriteria opgericht, om onder meer de financiële rompslomp van hun internationaal georiënteerde werk makkelijker te kunnen afhandelen.

 

Een tijdcapsule is een capsule gevuld met voorwerpen en/of informatie, die bedoeld is om mensen in de toekomst (zoals archeologen, antropologen en historici) te helpen een beeld te krijgen van een bepaalde tijdsperiode.

Meestal betreft het een metalen cilinder of opbergkist, waarin voorwerpen en informatie die typerend zijn voor de tijdsperiode waarin de capsule gemaakt is, worden opgeborgen. Deze wordt vervolgens begraven of opgeborgen met het doel hem op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst te heropenen.

 

 

16-09-2015 Geen tijdcapsule onder boei Kraanplein

De gemeente heeft vandaag, woensdag, niets gevonden onder de boei op het Kraanplein in Zierikzee.
De boei is vandaag weggehaald in verband met de herinrichting van het gebied. De gedachte was dat er mogelijk een capsule onder geplaatst was in 1990, toen de boei er werd gezet. Maar een woordvoerder laat weten dat er niets gevonden is. Er is behoorlijk doorgegraven, maar zonder resultaat. Ook heeft een oproep in WereldRegio vorige week geen suggesties opgeleverd.OP de foto van Joop van Houdt de plaatsing in 1990).