Struikelstenen

Struikelstenen foto Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

Op 7 februari 2017 zijn in Zierikzee ‘struikelstenen’ in de bestrating aangebracht. Het zijn kleine gedenktekens voor de huizen van mensen die door de nazi’s zijn gedeporteerd en omgebracht.

 

De struikelsteen is een ontwerp en initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947). De kunstenaar noemt ze Stolpersteine – Struikelstenen – ‘omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen’. Zijn project ‘ Stolpersteine’ ging in 2000 van start. Inmiddels zijn er door heel Europa 45.000 stenen geplaatst. Op de steen van 10 x 10 x 10 centimeter is een messing plaatje bevestigd, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst. In Nederland worden sinds 2007 struikelstenen geplaatst. In totaal zijn 22 stenen in de binnenstad van Zierikzee geplaatst.

 

De eerste steenlegging  vond ’s ochtends in Burgh plaatst voor het woonhuis van groenteboer Dick Meulblok, op de hoek van de Kerkstraat met de Burghseweg. Dat gebeurde door kunstenaar Gunter Demnig. Het is de enige struikelsteen buiten Zierikzee op Schouwen-Duiveland.

De eerste steen van Zierikzee werd die dag geplaatst om 11.00 uur voor de voormalige woning van de familie Labzowksi, aan het Havenpark 5. Bij deze steenleggingen was onder andere opperrabijn Binyomin Jacobs aanwezig, die bij een aantal steenleggingen kort sprak. Chawwa Wijnberg las gedichten voor.

 

Breedstraat 10 – familie Wilkens

Havenpark 5 – familie Labzowski

Hofferstraat 38 – familie Wilkens

Korte Groendal 32 – familie Spalter

Lange Nobelstraat 10 – Mien Frenk

Maarstraat 15 – Betje Frenk

Sint Domusstraat 17 – familie Van Dijk

Sint Domusstraat 19 – Abraham Samuel Frenk

 

Burghseweg 84 – Burgh-Haamstede

 

MEER INFORMATIE:

Joods begraafplaats

Joods monument

Tweede Wereldoorlog

Verhalen achter de struikelstenen