‘Stoere Schouwen-Duivelanders’ in Stadhuismuseum

Wat of wie is stoer? Fotografe Ernesta Verburg uit Dreischor heeft moeite om de definitie van stoer te omschrijven.

Maar fotograferen kan ze het wel. In het stadhuismuseum in Zierikzee hangen nu al twintig stoere Schouwen-Duivelanders. En dat worden er tweeëndertig. In WereldRegio worden ze wekelijks bekend gemaakt. Ernesta Verburg was als klein meisje al gefascineerd door fotografie. Na tal van gevertjes schafte ze na haar werk in hotel de Zeeuwse Stromen haar eerste échte camera aan. Toen ze voor haar andere passie – paarden – naar Engeland verhuisde, duurde het nog tot 2006 voordat ze van fotografie echt aan de slag ging met een opleiding. ,,Mijn camera was gestolen. Je kreeg toen nog nieuw voor oud van de verzekering. En toen ging ik echt aan het werk.”

Ze wil blijven verbeteren en behaalde in 2014 een bronzen master van het Master Photographers Network. En nu gaat ze op voor de zilveren variant; weer een stapje hoger. Daarvoor moet ze twee series van tien foto’s aanleveren, waarbij ze voor het thema ‘stoer’ heeft gekozen. Mensen van Schouwen-Duiveland, die zij stoer vindt, verleidt ze om voor de camera te komen. ,,Stoer? Lastig om te omschrijven. Je eigen pad bewandelen bijvoorbeeld. Ook toewijding. Dat kan een motorrijder zijn, maar voor mij ook een gehandicapte vrouw in een rolstoel, die gewoon haar gezin sticht. Het is moeilijk te omschrijven. In Engeland is er niet eens een woord voor,” vertelt ze. ,,Of ikzelf stoer ben? Dat is zo lastig om van jezelf te zeggen.”

Het lukt haar in de regel wel om mensen voor haar camera te krijgen. De meest uiteenlopende personages. ,,Ik heb bijvoorbeeld een vrouw die heel stoer bij haar Harley staat. Maar ik weet ook dat ze graag haakt.” Stoere mensen laten zich niet in een hokje manoeuvreren.

Vandaag, vrijdag, start haar expositie op de zolder van het Stadhuismuseum van Zierikzee. Twintig portretten van ‘stoere’ mensen in hun eigen omgeving. En nog twaalf lege plekken, waarvoor ze nog bezig is. Wekelijks komt er een portret bij, dat in WereldRegio een plaats gaat krijgen. ,,In november is de kwalificatie voor de zilveren master, maar ik ben dus nog volop bezig. En weet nu nog niet welke foto’s ik ga insturen.”

Foto’s die door een jury bekeken worden zonder dat Ernesta erbij mag zijn. De foto’s moeten dus voor zichzelf spreken. Bij iedere foto zoekt ze de juiste emotie en het juiste licht. Vooral dat laatste fascineert haar. Naast het daglicht gebruikt ze meerdere bronnen om het effect te bereiken, waar ze zelf genoegen mee kan nemen. Anders dan haar reguliere werk voor bedrijven en journalistieke opdrachten streeft ze naar haast kunstzinnige perfectie.

Vanaf volgende week stoere mensen in WereldRegio. Nu bij dit verhaal Bram Slobbe uit Sirjansland. (bron: WereldRegio / foto: Ernesta Verburg /WereldRegio)

3 februari 2017
zierikzee
nieuws 2017 februari, WereldRegio, Bram Slobbe, Dreischor, Ernesta Verburg, fotograaf, Sirjansland, Stadhuismuseum, Zierikzee