sadsdraaiorgel

Nu is het al ruim 30 jaar geleden, orgelman Gieskes die met zijn "Alanti" markten en evenementen opvrolijkt met draaiorgelmuziek. Daarvoor was het voor echtpaar Cees en Anneke Rossen dat met "Neptunes" pierementklanken strooide in de straten van Zierikzee. Onlangs is het draaiorgel gerestaureerd. Inclusief de speciaal voor dat instrument gecomponeerde "Mooi Zierikzee"- Mars.

De familie Rossen woonde destijds aan de Ravestraat in Zierikzee, het pierement werd gestald in het pakhuis aan de Pieterseliestraat. Het instrument werd rond 1900 gebouwd door de fameuze Franse orgelfabrikant Gavioli & Cie, volgens kenners één van de oudste in Frankrijk. Opgericht door de uit Italië afkomstige Giacomo Gavioli, in 1845 verplaatst naar Parijs en voortgezet door zoons en later kleinzoons. Kleinzoon C. Rossen uit Middelharnis is in de geschiedenis van het draaiorgel van zijn opa gedoken en weet onder meer te vertellen dat zijn opa in 1949 met de "Neptunes" de feestelijkheden rond de viering van het 1100-jaige bestaan van Zierikzee luister bijzette. Later belandde het draaiorgel in Rotterdam waar het in 1954 gerestaureerd werd. "Mijn opa had toen een ander orgel, wat met de watersnoodramp van 1953 helemaal onder water heeft gestaan en daardoor vernield was".

Het gerestaureerde draaiorgel keerde van Rotterdam weer terug naar Zierikzee en kreeg de naam "Neptunes" toebedeeld. Naar verluidt zou de toenmalige burgemeester van Zierikzee bij gelegenheid van de "doop" plechtige woorden hebben gesproken: "Het vorige orgel is door het water verwoest. Nu zullen we dit orgel noemen naar de God van de wateren". Het echtpaar Rossen heeft het orgel 23 jaar in bezit gehad. In 1977 zette het inmiddels bejaarde echtpaar een punt achter het draaiorgelwerk en nam kleinzoon Cees Rossen uit Middelharnis het draaiorgel. "Het orgel is nu dus ook al weer 29 jaar in mijn bezit. Het is onlangs gerestaureerd en verkeert in een uitstekende conditie. Het speelt voortreffelijk en ziet er netjes uit.".

Aardig detail in het vehaal van Rossen junior is dat over de orgelboeken, behorende bij het instrument. De in 1981 overleden Gerard Jacobus Razenberg, geboren in Middelharnis, was destijds naast verdienstelijk accordeonist bekend noteur en arrangeur van orgelboeken. Zijn eerste orgelboek sneed hij met een scheermesje uit etalagekarton. Tussen 1950 en 1970 voorzag hij bijna alle Nederlandse straatorgels van muziek. Voor draaiorgel "Neptunes" schreef Razenberg een fraaie mars, die nog steeds deel uitmaakt van het repertoire van "Neptunes": de "Mooi Zierikzee"-Mars. Rossen junior heeft nog meer tastbare herinneringen aan zijn opa. Rossen heeft de na de Tweede Wereldoorlog aangevraagde vergunning van zijn grootvader altijd zuinig bewaard. Wat de nazaat van de orgelman van weleer betreft hoeft de Neptunes niet werkeloos in de schuur te blijven staan. In een brief aan het gemeentebestuur biedt hij aan af en toe eens op te komen treden in de stad waar zijn opa vroeger woonde en de straatmuziek tot leven bracht. Het college van burgemeester en wethouders moet zich nog op de brief van Rossen Junior beraden.



(tekst: PZC 15-12-2006)