‘Deze serie is een belofte aan mezelf’

Vijf minutieus geschilderde voorwerpen, elk in een doos, hangen op een rij in galerie d’Haene in Zierikzee. Een zwart paard: symbool voor kracht. Een rood kannetje staat voor brandstof- voedsel en liefde in het leven. Een zwarte schoen: doorgaan, vooruit! Een leeuw en een slang in gevecht, in zwarte steen, symbool voor de strijd tussen intuïtie, intelligentie en je persoonlijkheid. En uiteindelijk een rode lantaarn: symbool van het licht. Vanaf 2 februari is het begin van een nieuwe serie schilderijen van Arie Roon te zien. Het zesde schilderij uit de serie wordt dan onthuld door burgemeester Rabelink. Tot die tijd is het schilderij nog bij Arie thuis, in Brouwershaven, want hij wil nog even geheim houden wat het zesde symbool in de serie is. “Ik kan nu alleen onthullen dat het blauw is. En dat terwijl ik, toen ik met deze serie begon had bedacht dat ik alleen zwarte dingen wilde afbeelden. Pas vanaf het moment dat het schilderij af is, ga ik connecties met de betekenis maken. En eigenlijk is een schilderij natuurlijk niet meer dan wat verfstrepen op een doek; een illusie. De hersenen van de toeschouwer maken er iets van. Je moet nooit klakkeloos geloven wat je ziet; er zit altijd een diepere laag achter.”

Het gaat Arie Roon bij zijn nieuwe serie schilderijen onder andere om de ‘stofuitdrukkingen’: hoe schilder je metaal, glas, leer, steen op een levensechte manier? “Voor de volgende schilderijen ben ik nog op zoek naar nieuwe materialen. Dat kan van alles zijn waar ik tegenaan loop. Misschien een hoed, geglazuurd materiaal, gepolijst metaal, koper. Elke keer blijft de uitdaging net zo groot. Je hebt het nooit onder de knie. Het is mooi om te merken dat je uiteindelijk één wordt met de materie.”

“Deze serie schilderijen was eigenlijk een belofte aan mijzelf,” vertelt Arie. “Ik wilde meer herkenbaarheid van mijn schilderijen en daarom bedacht ik vorig jaar januari dat ik een serie ging maken op hetzelfde formaat. In mijn eerdere schilderijen ging ik alle kanten op en mijn onderwerpen waren meer surrealistisch. Ik noemde mijn serie ‘Back in the Box’ en dat kun je op verschillende manieren uitleggen. Je kunt dingen in een doos opslaan, óf verhuizen. Je doet er afstand van, of je neemt ze juist mee naar een volgend leven. Sommige symbolen, zoals het oliekannetje en die schoen schilder ik al meer dan twintig jaar, die zie je ook terug op het oudere werk in de bibliotheek.”
De zes schilderijen die Arie Roon tot nu toe maakte, kostten hem veel pijn en moeite. “Ik heb ook nog vier dagen per week mijn werk. En ik deed ondertussen tal van andere dingen: ik maakte de Graat, tekende het stripboek Schorre Cor en maakte cartoons en tekeningen voor verschillende opdrachtgevers. Misschien is dat harde werken ook wel een beetje een vlucht. Ik kan niet niks doen, heb ik gemerkt. Ik begon ook pas in maart aan deze serie. En eigenlijk heb ik soms ook wel een deadline nodig: het zesde schilderij is nog niet af.” Uiteindelijk zal de serie 15 schilderijen gaan beslaan, bedacht Arie gaandeweg. Eind 2019 zal schilderij 15 dan af moeten zijn.

Vanaf 2 februari 2018 zullen in galerie d’Haene aan de Meelstraat in Zierikzee de eerste zes werken van de serie “Back in the box” te zien zijn. De serie, die Arie Roon in 2019 hoopt af te ronden, zal gaan bestaan uit vijftien realistische olieverfschilderijen. Tot maart is ondertussen in de bibliotheek in Zierikzee ouder werk van Arie Roon te zien, tijdens openingstijden. Zie ook de nieuwe website www.arieroon.nl

25 januari 2018
zierikzee
nieuws 2018 januari, Ons Eiland, Anneke Flikweert, Arie Roon, expositie, galerie d'Haene