,,Reacties waren hartverwarmend na brute inbraak”

De inbraak bij Van der Krieke aan de Mol was een on-Zierikzees gebeuren. Misschien juist wel daarom zijn Robert en Isabel van der Krieke overladen met steunbetuigingen.

Meelevende woorden, maar ook taart, chocolade en bloemen. Maar de schrik zit er nog steeds in, nadat vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag om 03.40 uur de alarmcentrale belde met het paar.

Robert van der Krieke: ,,Het eerste wat je denkt is dat het een vals alarm was. Dat gebeurt wel eens. Maar toen we de beelden zagen wisten we dat het mis was”. Twee mannen hadden met een hydraulische krik het stalen rolluik geforceerd en kropen eronder door. Sloegen de ruit van de deur in en liepen meteen naar de kast waarin de mobiele telefoons lagen.

,,Het was ons snel duidelijk dat de inbraak goed voorbereid was. Zo’n rolluik forceer je niet zomaar. En ook het feit dat ze meteen naar de mobiele telefoons liepen, was voorbereid”, vertelt hij. Wat volgde, was een achtbaan. Politie, verzekering. Er moest veel geregeld worden. De twee hadden nauwelijks tijd voor emotie. Pas woensdag werd Isabel erg boos. ,,Ik koop de telefoons, registreer ze, betaal ze, zet ze in de kast. En nou zijn ze ermee vandoor.”

,,En we wilden ook openblijven. Voor de klanten maar natuurlijk ook om de schade niet verder te laten oplopen”, vertelt ze. Het betekende ook dat ze door veel klanten bemoedigend werden aangesproken. ,,Ik denk dat het er zeker mee te maken heeft, dat we dit in Zierikzee niet gewend zijn. Zoiets hoor je over Rotterdam”, legt ze uit. En haar man vult aan met: ,,Het is toch een kleine, hechte gemeenschap. Het heeft ons ontzettend goed gedaan”.

Dat heel Zierikzee (en omstreken) het snel wist, komt vooral omdat het paar snel de beelden van de camera op Facebook zette. Duizenden mensen zagen de beelden en ook werd het bericht door veel mensen gedeeld. ,,We hebben veel tijd gestoken in het verzamelen van beelden. Ook van collega-ondernemers. Je doet er alles aan om de daders te vinden.”

Die zijn niet gepakt, maar Isabel en Robert hebben al wel bruikbare tips gekregen. De politie ook. Het maakt dat ze denken dat de daders binnen afzienbare tijd aangehouden zullen worden door de politie. Van de dertig gestolen telefoons zijn er zelfs al een paar teruggevonden.

Direct na de brutale inbraak loofde het paar een beloning van duizend euro uit voor de gouden tip die naar de inbrekers zal leiden. ,,Ik denk dat in die kringen vriendschap al snel geen duizend euro waard is”, aldus Robert van der Krieke. Met andere woorden: hij rekent erop dat er mogelijk iemand in de omgeving van de daders er van weet en de beloning wil opstrijken.

,,De politie heeft echt veel werk gestoken in de inbraak. Ze zijn in de omgeving uren bezig geweest om te zoeken naar aanwijzingen. Daar zijn we erg tevreden over”, zegt Isabel. Robert: ,,En nu hopen dat het snel opgelost wordt. Je ziet jongens lopen en denkt van zouden zij het zijn. Maar ze hebben allemaal dezelfde kleding tegenwoordig”. Overigens op de beelden zijn de schoenen van de daders fel blauw. In werkelijkheid zijn ze dat niet. Het cameralicht is blauw en vertekent. Het zijn waarschijnlijk gewoon lichte schoenen.

23 september 2017
zierikzee
nieuws 2017 september, WereldRegio, Bedrijfsinbraak, Isabel van der Krieke, Mol, Robert van der Krieke, Zierikzee