Zierikzee krijgt stadsorganisten

Rinus Verhage en Mar van der Veer worden de Zierikzeese stadsorganisten. De beide organisten starten dit jaar met vijf concerten in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Mar van der Veer trapt af met een concert op Koningsdag. Het initiatief van Van der Veer en Verhage wordt door de gemeente Schouwen-Duiveland beloond met een aanloopsubsidie. Lees verder.

 bron: PZC  31-01-2016

Handballers Delta Sport zetten nette reeks neer

HV Delta Sport mannen WereldRegio

Het eerste mannenteam van Delta Sport is in 2016 nog steeds ongeslagen. Na twee zeges en een gelijkspel volgde zondag in en tegen Dongen weer een overwinning. Deze viel behoorlijk ruim uit: 25-34. Met de winst hebben de handballers uit Zierikzee zicht op de vijfde plaats in de hoofdklasse D, realistisch gezien het hoogste haalbare voor de ploeg in het seizoen 2015/2016. ,,Het stond als een huis”, complimenteerde Delta Sport-trainer Johan van der Voorn zijn team. Met name in verdedigend opzicht, waar afgelopen vrijdag met een vrijwel complete selectie op was getraind, gaf de hoofdklasser bijzonder weinig weg. Bovendien wist Dongen zich tactisch geen raad met de verdedigende stellingen van Delta Sport. ,,Dat had Dongen niet verwacht”, aldus Van der Voorn. Na de 14-18-ruststand kwam Delta Sport geen moment in de problemen, liep het team met snelle aanvallen over Dongen en heen en scoorde meerdere malen doelpunten via een stuit. Zo boekte Delta Sport de ruimste zege van 2015/2016 tot nu toe en werd voor de eerste keer de grens van dertig goals gepasseerd.  Zeven van de 34 goals kwamen op naam van Jari van de Moosdijk, een Middelburgse handballer uit het samenwerkingsverband van Haro, EMM en Delta Sport. Van der Voorn kon vanaf ‘Dongen’ geen beroep meer doen op Jordy van Crasbeek. De jeugdige handballer is gestopt omdat hij vindt dat hij te weinig speelminuten krijgt. (foto Mariska Groenendijk) Doelpuntenmakers Delta Sport: Thijs van Splunder 8, Jari van de Moosdijk 7, Koen de Bruijn 6, Guust Sluijs 3, Kevin Meulmeester, Sebastiaan Hoftijzer 2, Jordy Niemans, Aron Groenendijk. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 31-01-2016 

Workshops druktechnieken in Zierikzee

Burgerweeshuis Zierikzee-Monumentenstad.nl

Theresia Koelwijn en Tineke Lemmens geven 5, 6 en 27 februari workshops in Zierikzee waarbij verschillende druktechnieken worden geleerd. Deze druktechnieken zijn achteraf thuis zonder drukpers te herhalen. De workshop van vrijdag 5 februari gaat over monoprints, kartondruk, materiaaldruk en boekbinden. Zaterdag 6 februari staat materiaaldruk met natuurlijke materialen en haiku’s schrijven op het programma en zaterdag 27 februari sjabloondruk, stempelen en een kleine oplage drukken.  Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: PZC  31-01-2016

Dichtregels op wolken

Boeken Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

De poëziekamer Schouwen-Duiveland was zaterdag in de bibliotheek in Zierikzee om mensen een paar dichtregels t ontlokken. De regels werden op een wolk geschreven en voorgedragen. De meeste regels waren de eerste zinnen van beroemde verzen, zoals van Marsman: ‘Denkend aan Holland – zie ik brede rivieren – traag door oneindig – laagland gaan’. Een enkeling kwam met een eigen vers, zoals Marijke. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumetenstad.nl)

bron: PZC  30-01-2016

Nieuwe karateschool in Zierikzee

 

 

Sportblok logo op gevel Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

Zaterdag is karateschool Isshoni van start gegaan in Zierikzee. Op de school wordt de Goju-Ryu karate beoefend. Een vorm van karate waarbij zowel harde als zachte technieken worden gebruikt. Dennis Molendijk uit Ellemeet is de drijvende kracht achter de nieuwe school.  Lees verder.

bron: PZC  30-01-2016

Volleybalsters Forza overtuigen slechts een set

Forza vrouwen WR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volleybalsters van Forza hebben verzuimd afstand te nemen van MVC. De ploeg, die een plek onder de Schouwse formatie stond en een wedstrijd minder gespeeld had, werd zaterdagavond niet verslagen. Sterker nog, het team van trainer Hennie van Liere overtuigde maar één bedrijf: 3-1 (25-16 25-18 15-25 25-21). Na een matige eerste set kwam Forza er wat beter in, maar MVC verdedigde stug en wist er in de tweede set altijd wel een arm of vuist onder te krijgen. Pas in het derde bedrijf was er de overtuiging en het enthousiasme, maar bepaalde de foutenlast aan Forza-zijde de score in de vierde set. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 30-01-2016

Verhoging hindert Pankow niet op Graanbeurs-toernooi

Rinus Pankow biljart WereldRegio

Rinus Pankow, niet gehinderd door zijn verhoging, heeft zich gekwalificeerd voor de derde ronde van het Graanbeurs-toernooi. Hij pakte tijdens de tweede ronde de winst in zijn eerste twee partijen en voor hem was het zaak om in zijn laatste partij niet teveel caramboles te laten liggen om door te gaan. Dit lukte door met minimaal verschil van Kees Vreeke te verliezen. Voor Vreeke was dit zijn enige winstpartij van de avond. Waar hij vorig jaar nog de finaledag haalde, is het voor hem nu over. Achter Pankow ging het tussen Marco Kooiman en Jo van Poppel om de tweede plaats in de poule. Beiden driebanders hadden voor aanvang een winstpartij en dus zou de winnaar van de onderlinge partij doorgaan. Het werd een spannende partij waar uiteindelijk Kooiman met een carambole verschil won. Naast Pankow (foto) en Kooiman plaatsten ook Nico van de Graaf, Rob van Dijk, Jan Schouwenburg, Piet Bom, Iman Wesdorp en Piet Verschure zich voor de derde ronde. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 30-01-2016

Lezing over gevolgen van komst Zeelandbrug

Ontsluiting Zeelandbrug affiche

ls afsluiting van de tentoonstelling VASTEiland vertelt Peter Vleugel uit Nieuwerkerk op woensdag 3 februari over de economische effecten van de Zeelandbrug. In zijn lezing. Het gaat over de economische gevolgen voor Schouwen-Duiveland na de ontsluiting en over de veranderingen op het eiland na de bouw van de Grevelingendam en de Zeelandbrug. De lezing zal in de Trouwzaal van het Stadhuismuseum Zierikzee van 15:00 -16:00 uur plaatsvinden. Vleugel is Zeeuws historicus, afgestudeerd op het onderwerp van deze lezing en al 40 jaar inwoner van Schouwen-Duiveland. Hij heeft onder andere meerdere keren gepubliceerd in de Kroniek van de Vereniging Stad & Lande en heeft 30 jaar gewerkt als gids voor de VVV op Schouwen-Duiveland. Aanmelden voor de lezing kan via info@stadhuismuseum.nl of via telefoonnummer 0111 454 464. Kosten per persoon bedragen € 3,50.

bron: WereldRegio 29-01-2016

Akkoord over taalklas vluchtelingen Zierikzee

Gemeente Schouwen-Duiveland logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gemeentebestuur gaat akkoord met de vestiging van twee taalklassen voor kinderen van vluchtelingen in een lege ruimte van de Beatrixschool aan het Jannewekken in Zierikzee. Leerlingen die buiten de stad wonen, worden opgehaald met een busje. Lees verder.

bron: PZC  29-01-2016

Stichting Montmaertre opgericht

Stichting Montmaertre opgericht twitter @Patlex69

 

 

 

De initiatiefnemers achter het kunstplein aan de Maarstraat in Zierikzee, hebben zich verenigd in de Stichting Montmaertre. De belangrijkste doelstelling van de stichting is ‘het publiek op een laagdrempelig niveau kennis te laten maken met diverse vormen van kunst en het bevorderen, initiëren en uitvoeren van kunst en cultuur gerelateerde evenementen’. Lees verder. (foto: Patrick twitter @patlex69)

bron: PZC  29-01-2016

Cursus ‘werken met ipad’ in Zierikzee

E-paal Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

 

 

 

De Zeeuwse Volksuniversiteit houdt een cursus ‘Alles met de iPad’ vanaf dinsdag 2 februari in Zierikzee. Dit is een cursus voor gevorderden en is bedoeld voor mensen die al aardig handig zijn met hun iPad. In deze cursus gaan de deelnemers een stap verder met de iPad: apps (applicaties of toepassingen) maken het mogelijk met de iPad documenten te vervaardigen, te bewerken, te versturen, op te slaan of met anderen te delen. In drie bijeenkomsten installeren de cursisten onder begeleiding van de docent een app voor een veilige opslag van documenten. Desgevraagd worden nog verschillende andere apps behandeld, bijvoorbeeld apps over muziek en televisie. Voor het volgen van deze cursus dient de iPad te zijn ingesteld op de mogelijkheid van het kopen van apps. Kosten voor de aanschaf van apps die in deze cursus worden gebruikt bedragen circa 12 euro.  De cursus wordt gegeven op dinsdag 2, 9 en 16 februari van 9.30 tot 12.30 uur. De leslocatie is het MFC, de Huybertstraat 35 in Zierikzee. Van te voren aanmelden is verplicht en kan tot maandag 1 februari. Meer informatie is te vinden op: www.volksuniversiteitzeeland.nl. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 29-01-2016

Jeugdhonk Zierikzee in herkansing

Jeugdhonk Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het jeugdhonk aan de Calandweg in Zierikzee is na een verplichte sluiting van enkele weken weer open. Na incidenten zijn de regels verder aangescherpt. De welzijnsclub SMWO huurt de oude school om jongeren een dak boven hun hoofd te bieden. Maar er zijn wel regels. ,,Alcohol, drugs en wapens worden niet toegestaan binnen en buiten op het terrein, “ laat SMWO-teamleider Jopie Koens desgevraagd weten. Ze bevestigt dat er onlangs iemand op het plein was waarvan het sterke vermoeden bestond dat hij een wapen droeg. Maar de jeugdwerkers mogen niet fouilleren. ,,Wij willen geen plek zijn voor drugsdealers en criminelen. Die zijn vaak niet meer te redden, helaas,” laat ze weten. Wie betrapt wordt krijgt een ontzegging. Afhankelijk van het incident wordt de strafmaat bepaald. Met diverse activiteiten, zoals muziek en sport, gaat SMWO proberen de bezoekers op een positieve manier te beïnvloeden. In de omgeving wordt het honk soms als een vervelende hangplek ervaren. SMWO is er maar twee dagen. Op andere momenten kan extra politietoezicht helpen, zegt Koens. Zierikzee had ooit eerder een jeugdhonk in het MFC in dezelfde wijk. Die werd na een serie incidenten gesloten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: WereldRegio 29-01-2016

Wereldregio start campagne ‘Wees loyaal, koop lokaal’

Jeroen van 't Leven WereldRegio

WereldRegio start vandaag met een zes weken durende campagne ‘Wees Loyaal, koop lokaal’. Op deze manier probeert de krant met de vestigingsplaats in Zierikzee haar lezers attent te maken op het belang van een lokaal winkelbestand. ,,Van groot belang voor de leefbaarheid in de stad en de dorpen,” legt uitgever Jeroen van ’t Leven uit. Hij bijt het spits af in een serie artikelen over de campagne. Toen WereldRegio zo’n negen jaar geleden startte als lokale krant zag het straatbeeld er op veel plaatsen nog anders uit. ,,De wereldwijde crisis moest net haar intrede nog doen. Tot die tijd handelde iedereen met het idee dat het nooit zou veranderen,” legt Van ’t Leven uit. Maar inmiddels is het wel degelijk veranderd. Veel winkels op Schouwen-Duiveland zijn familiebedrijven. Ze zagen het bestedingspatroon van hun klanten flink afnemen. Maar de loyaliteit aan het eigen bedrijf en de werknemers maakte dat alles uit de kast getrokken werd om de zaak overeind te houden. Uit onderzoeken is bekend, dat familiebedrijven het eigen kapitaal inzetten opsnoepen en soms met minder personeel zelf (nog) meer uren steken in de onderneming. ,,Tegelijkertijd zie je nu dat internet echt op stoom komt. Was het tien jaar geleden nog maar een relatief kleine groep die de inkopen via het internet deed, nu lijkt iedereen de weg gevonden te hebben. En ik begrijp dat. Vanavond om elf uur besteld, is morgen in huis. Met een enorme keuzevrijheid én betalingsgemak.” Die signalen komen ook van ondernemers in de regio. Niet zelden laat de consument zich in de winkel adviseren om vervolgens op een koopje op internet af te gaan. Frustrerend en voor ondernemers onhoudbaar. Van ’t Leven: ,,We kopen allemaal wel via internet. En dat is een ontwikkeling die we niet tegenhouden en dat moeten we ook niet willen. Iets anders is dat we ons met elkaar wel bewust moeten zijn van wat het voor de leefbaarheid in de winkelgebieden betekent en dan handel je als vanzelf anders.” En juist die bewustwording wil WereldRegio zes weken lang vergroten. ,,We moeten het met elkaar doen op het eiland. Als mensen het aantrekkelijk vinden om de brug over te gaan om in Goes of Middelburg te shoppen, dan kan dat ook andersom. Kijk eens hoe aantrekkelijk Zierikzee is met de diversiteit aan winkels en het monumentale decor. Kijk eens naar de charme van de verregaande dienstverlening en behulpzaamheid op de dorpen. Dat moeten we uitdragen met elkaar.” ,,Ik mis die trots wel eens. Natuurlijk staat het iedereen vrij om te gaan en staan waar hij wil. Maar nu komt het erop aan dat ondernemers zich onderscheiden in kwaliteit, service en klantvriendelijkheid. Laten we maar eens extra trots zijn op wat we hebben. Iedereen kan daar zijn bijdrage aan leveren. Dat wij als enige lokale uitgeverij hier het initiatief in nemen spreekt voor zich. We wonen, werken én leven hier.” Naast een artikelenreeks en uitingen in de krant, krijgen ondernemers allemaal een sticker die zij op de voordeur kunnen plakken. Een sticker met Wees loyaal, koop lokaal. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 29-01-2016

Vrouw gewond bij ongeval in Zierikzee

Een vrouw is donderdagochtend gewond geraakt bij een ongeval op een rotonde op de kruising Haringvlietstraat – Grevelingenstraat in Zierikzee. Het ongeval gebeurde rond 08.45 uur en was vermoedelijk het gevolg van een voorrangsfout, meldt HV Zeeland. Op de rotonde kwamen een fietsster en een automobiliste met elkaar in botsing. Lees verder.  

bron: PZC  29-01-2016

Instaptarief Biz Zierikzee is zestig euro

BIZ Zierikzee Zierikzee-Monumentenstad.nl

Inmiddels hebben zich zo’n honderd Zierikzeese ondernemers aangemeld voor de ondernemersavond, waar zij met elkaar gaan bepalen of er een verplichte ondernemersbijdrage (BIZ) ingevoerd gaat worden. Het besluit valt weliswaar later dit jaar, maar de verwachting is dat de toon wel gezet gaat worden. Enkele jaren geleden is ook een poging ondernomen om deze bijdrage voor een ‘bedrijven investeringszone’ in het leven te roepen. Maar die sneuvelde op de weerstand onder met name kleine ondernemers, die een verplichte jaarlijkse bijdrage niet zagen zitten. Lucie Krans van de OVO (Ondernemers voor Ondernemers) denkt dat het nu anders ligt. ,,We worden door de ondernemers zelf gevraagd om het nog eens te proberen. En nu hebben zich toch al zo’n honderd van de ruim 250 ondernemers aangemeld. Er is dus veel belangstelling”. Janine Hillebrand, eveneens bestuurslid van de OVO, vult aan dat er achter de schermen aan een verdeelsleutel voor de ondernemers is gewerkt. ,,In totaal kan zo’n BIZ de stad €45.000 tot €50.000 opleveren. En als dat lukt dan legt de gemeente er ieder jaar nog eens €25.000 bij. Daar kunnen we leuke dingen voor aan doen.” Een BIZ geldt vijf jaar, waarna ondernemers opnieuw moeten stemmen. Maar de twee erkennen, dat de weerstand vorige keer van kleine ondernemers kwam. Nu is er een andere systematiek ontwikkeld. De allerkleinste ondernemer krijgt een acceptgiro van zestig euro, waarmee de twee denken dat het niet op financiën kan sneuvelen. Hillebrand: ,,We vinden het zó belangrijk dat ook de kleine ondernemers er zich in kunnen vinden en hun stem woensdag al laten horen.” Dat kan woensdag 3 februari als de eerste bijeenkomst wordt gehouden bij Zeelandia in Zierikzee. Ondernemers die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dat alsnog doen via info@ovozierikzee.nl. Ook in andere winkelgebieden op Schouwen-Duiveland wordt met spanning uitgekeken naar de ontwikkelingen in Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 29-01-2016

Geen Regenboogvlag op het gemeentehuis in Zierikzee

Gemeentehuis Zierikzee-Monumentenstad.nl

Op 11 oktober, de jaarlijkse Coming Out Day, zal er geen Regenboogvlag wapperen aan het Schouwen-Duivelandse gemeentehuis. Een motie van PvdA en D66, waarin dit gebaar richting lesbi’s, homo’s, bi- en transseksuelen wordt vastgelegd in het gemeentelijk vlagprotocol, haalde het gisteravond niet. Tot verrassing van de indieners kwam de zwaarste kritiek op hun voorstel van Leefbaar Schouwen-Duiveland, de partij met een lesbiënne en een homo in de fractie. “In een tijd dat we bezorgd moeten zijn om de zorg voor ouderen. In een tijd dat de wereld in brand staat, maken wij ons druk om het hijsen van een vlag? Hier telt iedereen mee. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  29-01-2016

Schouwen overweegt stoppen met subsidie Zeeuwse Muziekschool

 Voor Schouwen-Duiveland is deelname aan de Zeeuwse Muziekschool niet meer vanzelfsprekend.
“We betalen jaarlijks ongeveer 2,5 ton mee aan de Zeeuwse Muziekschool en ik heb de indruk dat een groot deel van dat geld aan de strijkstok blijft hangen,” zei LSD-fractievoorzitter Robbert Lievense donderdagavond in de gemeenteraad. Het gemeentebestuur laat onderzoek doen naar kwaliteit en kosten van gemeenschappelijke regelingen als Veiligheidsregio, GGD en Regionale Uitvoerings Dienst. Lees verder.  

bron: PZC  28-01-2016

Conciërge Izaäk neemt afscheid van Pontes Pieter Zeeman

Pontes Pieter Zeeman voorzijde Zierikzee-Monumentenstad.nl

Hij heeft een rector of zeven zien komen en gaan. Zag duizenden leerlingen als brugsmurf binnenkomen en met een diploma op zak vertrekken. Na 37 jaar conciërge te zijn geweest op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zit het werk er voor Izaäk Schults (65) uit Bruinisse bijna op. Hij hangt de voor hem zo kenmerkende blauwe stofjas over een week of drie aan de wilgen. ‘Altijd aardig’, typeren leerlingen hem. Herkenbaar ook, door die stofjas die hij – vanaf zijn aanstelling op 1 november 1978 – dag in, dag uit – heeft gedragen. “Later kregen we kleedgeld, maar ik heb zakken nodig”, wijst Izaäk op de bossen sleutels, notitieboekje en papieren agenda die hij altijd bij zich draagt. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: PZC  28-01-2016

Pffffff. Alle 29 exposanten een voldoende!

Pontes Pieter Zeeman Zierikzee-Monumentenstad.nl

Eindexamenkandidaten uit 5 havo en 6 vwo van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee ondergingen donderdag – al dan niet met knikkende knietjes – het openbaar tentamen kunstvakken beeldende vorming. Ze haalden het allemaal, met cijfers tussen de 6,5 en de 9,6. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  28-01-2016

Stadhuismuseum wil reproductie middelpaneel laatste oordeel

Stadhuis buitenzijde Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

 

 

 

 

Het Stadhuismuseum in Zierikzee wil een reproductie laten maken van het ontbrekende middenpaneel van Het Laatste Oordeel met Filips de Schone en Johanna van Castilië. Interim-directeur Albert Scheffers gaat op zoek naar fondsen en donateurs om het project te kunnen financiëren. Hij heeft de in Zierikzee woonachtige kunstenares Sil van Mil benaderd om het werk mogelijk uit te voeren. Om goed beslagen ten ijs te komen, zoekt Scheffers nog één of twee schilders die de klassieke techniek tot in detail beheersen. In het stadhuis hangt sinds 1879 een reproductie van de zijpanelen met het grafelijk echtpaar. Lees verder (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  28-01-2016

Francke langer trainer bij MZC’11

MZC'11 logo

Adri Francke is ook volgend seizoen trainer van het vrouwenteam van MZC’11. Hij is nu aan zijn eerste jaar bezig bij de club uit Zierikzee, waarmee hij vierde staat in de derde klasse. Lees verder.

bron: PZC  28-01-2016

Politie ontdekt omgekatte personenauto

Omgekatte auto politie twitter @wa_schouwenduiv Douwe de Vries

 

 

 

 

 

 

 

 

De politie van Schouwen-Duiveland heeft vandaag

een personenauto in beslag genomen die na onderzoek omgekat bleek te zijn. Dat meldt wijkagent Douwe de Vries op zijn twitteraccount. Bij het zogenaamd ‘ omkatten’  wordt aan een motorvoertuig een andere identiteit gegeven. Doorgaans wordt een auto- of motorwrak opgekocht en een vergelijkbaar model gestolen. De identiteiten van deze twee voertuigen worden vervolgens omgewisseld: een autowrak kan hierdoor opeens een goed rijdend en onderhouden exemplaar worden. (foto: Douwe de Vries/@wa_schouwenduiv)

 bron: Zierikzee-Monumentenstad 28-01-2016

Spakenburg mogelijk laatste strohalm voor oude Zeeuwse hoogaars ARM-27

ARM27 Zierikzee-Monumentenstad.nl

De hoogaars ARM-27 blijft mogelijk toch behouden. Op de valreep heeft zich een aantal serieuze gegadigden gemeld bij de Museumhaven Zierikzee voor overname van het gammele schip. De grootste kanshebber lijkt momenteel een botterclub uit Spakenburg, zegt stichtingsvoorzitter Jaap Verwest. “De club heeft de beschikking over een timmerwerkplaats waar een man of twintig rondloopt. Een soort sociale werkvoorziening. Ze zien het wel zitten om het schip daar helemaal op te knappen.” Het bestuur van de botterclub is aan het rekenen geslagen en hakt binnen enkele weken de knoop door, is afgesproken met de Museumhaven. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  28-01-2016

Kerkhove delft wederom onderspit tegen Zwitserse

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Een Zwitserse tennisster heeft Lesley Kerkhove weer weten te verslaan. Was het Viktorija Golubic die de 24-jarige Zierikzeese (foto) recent in de tweede kwalificatieronde voor de Australian Open versloeg, tijdens de eerste schifting van een 50.000 dollar-toernooi in Frankrijk ging het woensdag tegen Anmra Sadikovic mis. Na een zeer goed begin tegen de Zwitserse (6-1) herstelde Sadikovic zich keurig met 3-6 en 1-6.   (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 28-01-2016

Lange lijst genomineerden jaarlijkse sportprijs Schouwen-Duiveland

 

 

Annelous Lammerts (kitesurfen), Ramon Janson (voetbal), Bas Post (golf), Elvira de Weerdt (bowling) en Pelle Gelderblom (atletiek). zijn genomineerd voor de sportprijs Schouwen-Duiveland 2015. De winnaar wordt 5 februari bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in sportcentrum Laco in Zierikzee. Speciale gast rond de jaarlijkse uitreiking is dit keer oud-topschaatser Hein Vergeer. Lees verder.

bron: PZC  28-01-2016

Brasserie Maritime: Gast is de piraat

Brasserie Maritime in Zierikzee serveert ’s winters 5 gangen voor slechts 25 euro. Kan dat wat zijn? Vijf gangen voor 25 euro. In de winter zit je in Maritime voor een dubbeltje op de eerste rang. Het is zeven jaar geleden dat we aan de Nieuwe Haven het winterse spekkopersmenu testten. Toen gingen we voldaan naar huis. Brasserie Maritime houdt dit recept stug vol. Van oktober tot en met maart serveert het aan de haven gelegen restaurant elke maand een ander 5-gangenmenu voor een bodemprijs van 25 euro. Dan moet je veel couverts verkopen om nog een cent te verdienen. Kennelijk kan het uit. Lees verder.

bron: PZC  28-01-2016

‘Gemeente mag best wat minder fanatiek snoeien in openbaar groen’

De gemeente kan ook wel eens tevéél doen, wijst Eric Sluijs op de rigoureuze groenkap grenzend aan zijn achtertuin op de Zierikzeese Schouwenbank. “Eerst zag je ze bijna nooit, maar nu wordt de boel jaarlijks steeds verder uitgedund. Zelfs jonge struikjes, die ze zelf hebben gepland, worden er weer uitgesnokt of platgelopen. Laat ze toch eens vijf jaar wegblijven! We hadden een tuin met veel privacy, maar daar is weinig meer van over.” Lees verder.

bron: PZC  27-01-2016

Dierenfair Bolle Dier en Tuin Zierikzee

Bij Bolle Dier en Tuin in Zierikzee wordt op zaterdag 6 februari weer een dierenfair gehouden. Er staan die dag zeventien kramen gevuld met afwisselende belevingen en activiteiten. Ook voor de dieren zelf is er genoeg te doen. Zo kun je gratis op de foto met je huisdier, is er een fitheidscontrole voor honden door een dierfysiotherapeut en kun je met je hond meedoen aan een workshop van Dancing Paws. Kinderen mogen ook op een pony een rondje rijden en geschminkt worden. Verder zijn er enthousiaste hobbyisten, die hun dieren meenemen om daarover over te vertellen. Het hoogtepunt van de dag is de dierenquiz om 13.30 uur. De winnaar gaat met een bedrag van € 500 (aan tegoedbonnen) naar huis. De dierenfair is van 10.30 tot 16.00.

bron: Ons Eiland 27-01-2016

Ds De Zeeuw vertrekt naar Dordrecht

Ds Michiel de Zeeuw en zijn echtgenote en predikante Joke vertrekken naar de Protestantse Wijkgemeente Wilhelminakerk-Petruskapel in Dordrecht. De Zeeuw is een bekende op Schouwen-Duiveland en was niet alleen binnen de kerk, maar ook daarbuiten bekend. Zo schrijft hij wekelijks zijn ‘Handschrift’ in WereldRegio. Het is nog niet bekend wanneer het paar daadwerkelijk vertrekt, maar naar alle waarschijnlijkheid voor april van dit jaar. De Zeeuw laat weten het jammer te vinden Zierikzee te gaan verlaten, maar ziet hij uit naar de nieuwe uitdaging. Het paar is dertien jaar in Zierikzee actief geweest.

bron: WereldRegio 27-01-2016

Boekstartochtend ‘Yebo-Yoga’ Zierikzee

Bibliotheek Zierikzee houdt 29 januari om 10.00 uur een Boekstartochtend. Het thema van deze ochtend, bedoeld voor ouder en kind, is ‘Yebo-Yoga’. De workshop, verzorgd door docente Gerdien Janse, is een actief programma. De toegang is gratis. Aanmelden kan via www.bibliotheekoosterschelde.nl/agenda.

bron: Ons Eiland 27-01-2016

Buurtbemiddeling succesvol

Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland logo

De ingezette buurtbemiddeling op Schouwen-Duiveland werkt. In 2015 zijn er maar liefst 39 inzetten geweest. In slechts één geval is het nog niet tot een oplossing gekomen. Met buurtbemiddeling proberen partijen als gemeente, Zeeuwland en politie problemen in de woonomgeving de kop in te drukken. Wel valt het op dat het nog geen vanzelfsprekendheid is dat buurtbemiddeling ingeschakeld wordt. De gemeente hoopt met publiciteit hierover meer mensen daartoe aan te zetten. Met vroegtijdige buurtbemiddeling – waarvoor getrainde vrijwilligers worden ingezet – kan erger worden voorkomen.

bron: WereldRegio 27-01-2016

50 inwoners Zierikzee naar Miljoenenjacht

 

 

Er zitten vijftig Zierikzeeënaren in het publiek bij de Postcode Loterij Miljoenenjacht die 20 maart wordt uitgezonden. Deze vijftig mensen zijn geloot uit de loterijdeelnemers met postcode 4301. Zij hebben een uitnodiging gehad. Zijn ze verhinderd, dan maken andere leden uit 4301 alsnog kans op een invitatie. Lees verder.

bron: PZC  27-01-2016

Van der Male verder in ‘interessante’ poule

Philip van der Male heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het Graanbeurs-toernooi. Hij speelde in een interessante poule met Emile de Witte, Kees Vreeke en Cees Rossen waar van tevoren de uitkomst lastig te voorspellen. Alle spelers waren aan elkaar gewaagd en er moesten er twee afvallen. Rossen wist geen partij te winnen en werd daardoor laatste. Philip van de Male wist uiteindelijk ongeslagen door te gaan naar de tweede ronde al moest hij wel een remise toestaan aan De Witte. Dit gelijkspel deed hem uiteindelijk de das om want verlies tegen Vreeke zorgde ervoor dat laatstgenoemde op vier punten kwam en De Witte nog maximaal drie punten kon halen. In een andere poule uit de eerste ronde was de uitschakeling van Joop de Fouw een verrassing. In zijn groep speelde Rob Jacobs erg goed en plaatste zich overtuigend voor de tweede ronde. De Fouw begon met een nederlaag tegen zijn teamgenoot op de grote tafel, Rob Jacobs. Vervolgens won hij van Peter van de Male. Voor aanvang van de laatste ronde stond De Fouw op twee punten en Arie Wouts ook. De beslissing zou dus vallen in de onderlinge partij. De Fouw stond constant aan de goede kant van de score en leek te gaan winnen maar Wouts stak daar een stokje voor met uit het niets een serie van vijf. Beide spelers moesten toen nog een carambole te maken. De Fouw maakte de laatste maar Wouts maakte de nabeurt. Er moest na afloop gerekend worden en was het De Fouw die met het percentage aan het kortste eind trok.
Verder zijn Kees Vermeulen, Iman Wesdorp, Piet Kock en Jan Schouwenburg zeker van een plaats in de tweede ronde.

bron: WereldRegio 26-01-2016

Poëziekamer legt beeldsonnetten, en dicht op wolken

Er is zoveel leuks te beleven op poëziegebied, vindt Arienne van Westen uit Renesse. Met andere leden van de Poëziekamer Schouwen-Duiveland laat ze daar iets van zien in de Poëzieweek, die donderdag begint. Zoals het leggen van beeldsonnetten, woensdag 3 februari in café De Biet in Zierikzee. Geïnspireerd door de visuele poëzie die Ted van Lieshout maakt, kunnen bezoekers aan de slag. Aan zijn beeldsonnetten komt geen woord te pas; met onder meer schelpen brengt hij het ritme van een gedicht in beeld. “Mensen kunnen alles meenemen; spruiten, wokkels of knopen”, zegt Van Westen over de activiteit in De Biet. Het beeldsonnet leggen duurt van 15.30 tot 17.00 uur. Lees verder.

bron: PZC  26-01-2016

Nieuwe netwerkclub, maar dan zonder drempel en contributie

OpenCoffee0111 logo

Het is voor zelfstandig ondernemers op Schouwen-Duiveland niet altijd even makkelijk. Het werk komt niet aanwaaien en je zit vaak te ver bij elkaar vandaan om even samen te sparren. Daarom is Open Coffee 0111 teruggehaald op het eiland. Je hoeft geen contributie te betalen en als je een keer niet kan, dan is dat niet erg.  Open Coffee 0111 is een netwerkclub, maar dan anders. “Niet zo formeel als de bestaande netwerkclubs”, zegt één van de oprichters, Sandra van Luijk. “Laagdrempeliger en vrijblijvender. Je hoeft geen contributie te betalen en als je een keer niet kan, dan is dat niet erg.” Doodgebloed Zo’n club bestond al op Schouwen, maar is een jaar of vijf geleden opgeheven. “Het was doodgebloed, omdat er steeds minder mensen kwamen. Misschien omdat het te vaak plaatsvond, elke maand. Wij denken dat eens in het kwartaal genoeg is.” Lees verder.

bron: PZC  26-01-2016 

Voorlezen op kinderboerderij Zierikzee

Op kinderboerderij De Punt in Zierikzee zal op woensdag 3 februari voorgelezen worden uit het Prentenboek van 2016. Van 15.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen komen luisteren naar verhalen uit het boek We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts. Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt dit jaar op ruim zestig kinderboerderijen voorgelezen.

bron: Ons Eiland 26-01-2016

Gemeente pakt hondenbeleid weer op

Hond Zierikzee-Monumentenstad.nl

Donderdag 18 februari is er om 19.30 uur een bijeenkomst Hondenbeleid Schouwen-Duiveland in de Burgerzaal van het gemeentehuis te Zierikzee. Eerder al heeft de gemeente een poging ondernomen er beleid voor te ontwikkelen, maar nu worden belanghebbenden dan uitgenodigd. Een aantal direct betrokkenen, zoals hondenverenigingen, kennels/opvang, dorpsraden, en dergelijke zijn actief door de gemeente uitgenodigd. Naast deze genodigden is iedereen welkom op deze bijeenkomst. Omdat de gemeente ook graag de mening van niet-hondenbezitters hoort, roept de gemeente vooral deze doelgroep op zich aan te melden voor deze bijeenkomst. Ter voorbereiding op deze avond is het aan te bevelen vooraf het concept hondenbeleid zoals dat in november aan de raad is aangeboden te lezen. Dit concept hondenbeleid kunt u vinden via www.schouwen-duiveland.nl/Inwoner/Beleid_en_Regelgeving/Beleid_in_voorbereiding Men dient zich vooraf voor deze avond aan te melden. Zodra u zich heeft aangemeld ontvangt u ter voorbereiding op de avond, de stellingen die deze avond behandeld worden. U kunt zich tot en met 5 februari aanmelden door een mailtje te sturen naar: jolanda.bruin@schouwen-Duiveland.nl. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 26-01-2016

Gemeente erkent fout met montage nieuwe informatieborden monument

Monumentenbordje Nobelpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

Niet iedereen is even gelukkig met de nieuwe informatiebordjes op monumentale panden en objecten in Zierikzee. Er gaat zo snel mogelijk een excuusbrief uit naar de eigenaren van de monumentenpanden. Een aantal eigenaren stoort zich aan het feit dat de plaquettes zonder overleg zijn opgehangen. In sommige gevallen is de montage ook nog eens lelijk gebeurd en zijn schroefgaten en verkleuring door vuil van het oude rechthoekige ANWB-bord niet weggewerkt. Bovendien hangen de nieuwe ronde borden op ooghoogte en zijn door het gebruikte kleinere lettertype moeilijk leesbaar voor mensen in een rolstoel. Verontwaardigd. Op de facebookpagina Zierikzee Monumentenstad wordt verontwaardigd gereageerd op de vervangingsoperatie. “Ik was ook verrast met opeens een bordje op onze gevel…..niet eens een briefje in de brievenbus”, aldus Helene de Vries. Lees verder.

bron: PZC  25-01-2016

Aandacht voor poëzieweek in bieb Zierikzee

De poëziekamer Schouwen-Duiveland zorgt ervoor dat in de bibliotheek in Zierikzee extra aandacht wordt besteed aan de Poëzieweek van Nederland en Vlaanderen. Er wordt in de bibliotheek een tafel vol dichtbundels samengesteld. De poëziekamer zal in de bibliotheek op zaterdag 30 januari lezerspubliek uitnodigen hun favoriete dichtregel op te schrijven. Ook zullen er op de achtergrond gedichten te horen zijn. Daarnaast zullen er voorlezers aanwezig zijn, die op verzoek gedichten voordragen. Bezoekers kunnen ook zelf hun favoriete gedicht voordragen.

bron: Ons Eiland 26-01-2016

Digitaal inloopspreekuur Zierikzee

In de Bibliotheek in Zierikzee is op donderdag 28 januari van 18.00 tot 20.00 een gratis digitaal inloopspreekuur,  genaamd DigiDesk. Er staat een medewerker van de Bibliotheek Oosterschelde klaar om te helpen met allerlei digitale vragen. Bezoekers kunnen het beste hun eigen apparaat meenemen als dat nodig is. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die zich digitaal wel redden, maar even vast zijn komen te zitten. DigiDesk is gratis toegankelijk, aanmelden is niet nodig.

bron: Ons Eiland 26-01-2016

WMO-raad Schouwen-Duiveland adviseert over pleegzorg

ls er mogelijkheden, voorwaarden en regels worden opgesteld voor de pleegzorg, moet het kind centraal staan. Dat is de belangrijkste tip die de WMO-adviesraad Schouwen-Duiveland geeft aan de Zeeuwse gemeenten. In de eerste opzet van de nota ‘Pleegzorg in Zeeland’ staat dat er in de uitvoering van het beleid een ‘goede dialoog moet zijn met zorgaanbieders en vertegenwoordigers van pleegouders’. “Het gaat toch om kinderen en hun problemen? Die worden helemaal niet genoemd. Lees verder.

bron: PZC  26-01-2016

Film, muziek, informatie avond rondom “Christenvervolging

Jubilee Champaign 2016 affiche

Kom jij ook! Op 5 februari wordt door de werkgroep Schouwen-Duiveland van Jubilee Campaign een avond georganiseerd rondom het onderwerp ‘Christenvervolging’. De avond wordt georganiseerd in het M.F.C. aan de Huijbertstraat 35, 4301 LB, te Zierikzee en begint om 19.45 uur. Hiervoor hebben we uitgenodigd: Aad Kamsteeg (schrijver vh boek ‘Tegen de verdrukking in’) en Gerda Bronsveld van Jubilee Campaign. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jolien van der Sluis. Aad Kamsteeg zal een toelichting geven over het boek en DVD ‘Tegen de verdrukking in’. Met behulp van dit beeldmateriaal laat hij verhalen horen waar christenen het zwaar hebben. Deze fragmenten laten de realiteit van vervolging zien die we misschien liever niet zouden tegenkomen. Echter er zijn ook beelden van onverwachte en hoopgevende getuigenissen. Ongetwijfeld zullen er ook bij u vragen naar boven komen zoals: ‘is het voor vervolgde christenen een dilemma om te blijven of te vluchten? Stellen de vervolgde christenen ook zo vaak de vraag waarom God zoveel lijden toe laat?’ Na de pauze zal Aad Kamsteeg op de door u gestelde vragen in gaan. Gerda Bronsveld, vanuit de mensenrechtenorganisatie ‘Jubilee Campaing’, wil deze avond vertellen over het werk wat zij met het team mag en kan doen. In de pauze kunt u haar vragen stellen zoals: ‘Wat leveren handtekenacties nou eigenlijk op?’ Liesbeth Janssen, heeft begin oktober noodhulp verleend aan bootvluchtelingen die aankomen op het Griekse eiland Lesbos. ‘Is de angst voor bootvluchtelingen nodig?’Muziek. Jolien van der Sluis wil ons begeleiden op gitaar. We hebben een aantal mooie bekende liederen uitgezocht die gepresenteerd zullen worden op de beamer, zodat ieder mee kan zingen. Deze avond is mede mogelijk gemaakt door: Bouwbedrijf Quant, Comgoed Compost, Bouwbedrijf v.d. Schelde, Bloemkwekerij van der Wekken, Scheepvaartbedrijf Flikweert, Mini-camping ‘De Groene Weide’, Aannemingsbedrijf Fraanje en ACE Installatietechniek.Deze bedrijven zijn we hiervoor zeer erkentelijk!Voor aanvang en in de pauze is er koffie/thee en limonade verkrijgbaar. Voor de pauze wordt er een collecte gehouden voor de Stichting Jubilee Campaign. Tevens is het boek + DVD ‘Tegen de verdrukking in’ verkrijgbaar. Voor meer informatie kunt u mailen naar v.d.hoek@filternet.nl. U bent van harte uitgenodigd!

bron: Ons Eiland 25-01-2016

Openbaar Tentamen Kunst Pontes Pieter Zeeman

Pontes Pieter Zeeman Zierikzee-Monumentenstad.nl

Op donderdag 28 januari a.s. vindt het openbaar tentamen van de kunstvakken plaats, voor de eindexamenleerlingen uit havo 5  en vwo 6 van Pontes Pieter Zeeman. Daarbij presenteren de leerlingen hun werk aan ouders, familie en vrienden. De leerlingen werkten gedurende het schooljaar hard aan de thema’s ‘Kathedralen’ en ‘Schoonheid,’ in de ruimste zin van het woord. De uitwerkingen van de leerlingen zijn heel divers, ze hebben naar eigen inzicht vorm mogen geven aan de thema’s en zo zijn er weer heel verrassende resultaten tevoorschijn gekomen. Een delegatie van de Kunstschouw komt donderdag langs om een werk te selecteren dat komende zomer op de Kunstschouw geëxposeerd kan worden. Op de expositie in de ‘Leerplaza Zuid’ zijn de werkstukken te zien van Rink, Jesse, Ariël, Soon Mi, Melody, Vera, Lars, Bridget, Ilse, Femke, Jeanine, Evi, Georgie, Doris, Lisette, Délano, Bente, Oscar, Lieve, Tonya, Kim, Delya, Patrick, Anouk, Noortje, Laura, Nica en Elke. U bent van harte welkom tussen 18.00 uur en 19.00 uur. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: Pontes Pieter Zeeman  26-01-2016

Genomineerden MVO-prijs bekend

MVO prijs logo

Inwoners van Schouwen-Duiveland hebben drie finalisten gekozen voor de MVO-prijs Schouwen-Duiveland. Ruim 1.100 stemmen zijn uitgebracht door het publiek. De drie finalisten die de meesten stemmen hebben gehaald zijn, Saman Groep, Afval Service Zeeland, en Habo Hoveniers. De jury gaat de komende maand de drie finalisten bezoeken en zal daarna de winnaar kiezen. De uitreiking van de MVO-prijs Schouwen-Duiveland zal plaatsvinden tijdens de Algemene Ledenvergadering van de OSD in het voorjaar. MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

bron: WereldRegio 25-01-2016

Inbraak bij tennisclub Zierikzee: ‘Ravage groot’

Inbraak LTC Omroep Zeeland

Bij tennisclub LTC Zierikzee is dit weekend ingebroken in de kantine. Op Facebook schrijft de club dat er een behoorlijke ravage is aangericht en dat er veel is beschadigd. De club zegt druk te werken aan het opruimen en herstellen van de schade. De laatste maanden kampen veel sportverenigingen in Zeeland met inbraken in kantines of kleedruimtes. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  25-01-2016

Zes medailles voor Delta Sport in Vlijmen

Anna Jendrush Delta Sport

 

Een voortreffelijk weekend voor turnvereniging Delta Sport tijdens de regiokampioenschappen en plaatsing voor kwart finale NK in Vlijmen. Zes medailles werden er gewonnen door de Zierikzeese turnsters. Anna Jendrusch (jeugd 2e div) won de gouden plak als regiokampioen met 45.400 pnt. Een dag eerder kreeg Feline Hanse al de gouden medaille omgehangen in de 6e divisie en twee zilveren medailles kwamen in bezit van Angélica Daniëlse (pupil1 N2) en Romy Reintjens (senior 2e div.) De twee bronzen medailles waren voor Lisa Padmos (senior 2e div) en Anne-Li Slootmaker ( junior 2e div). Een zeer knappe vierde plaats was er voor Marika Padmos (senior 2e div.) en een uitmuntende vijfde plaats voor Sterre Bosma (instap N2). De top vijf plaatsen werden opvallend gehaald. Jendrusch won ook al in Zierikzee (begin december) maar nu blonk ze uit op de balk (11.950) 2e en vloer (11.850) eveneens 2e. Voor Romy Reintjes is er alleen maar een compliment want in Zierikzee kwam ze in gevecht met de balk er niet geheel vlekkeloos uit de strijd. Reintjens uit Nieuwerkerk liet in Vlijmen echt zien dat ze kon turnen met uitstekend sprong- en vloeroefening. Ze kwam slechts een halve punt te kort op de winnares Kim den Hartog uit Waalwijk.  Angélica Daniëlse, nog maar een paar weken lid van Delta Sport, verloor door een val op de balk de wedstrijd. In Zierikzee won ze overtuigend maar ook nu was ze uitstekend bezig met de beste brug (13.600)- en vloer (14.800) oefening. Haar grootste concurrent Lina Berdink (Middelburg) had één tiende punt meer. Voor Anne-Li Slootmaker was na de afzegging in de wedstrijd van Zierikzee (ziek) er alles aan om zich in één wedstrijd te plaatsen voor de kwart-finale NK. Slootmaker presteerde uitstekend met een zeer knappe brug- (2e) en vloeroefening (2e) naar een podium plaats. Uitslagen Delta Sport turnsters over twee dagen in Vlijmen: Feline Hanse (jeugd 1 D3) 1e 49.475 pnt. Suusje Baart (jeugd 1 D3) 6e 38.800. Noah de Ruiter (jeugd 1 N3) 9e 49.975 pnt. Quinty van Oeveren (jeugd 1 N3) 11e 46.500 pnt. Fleur Just (pupil 2 N2) 8e 49.975 pnt. Sterre Bosma (instap N2) 5e 49.750 pnt. Nina Nuijts (instap N2) 20e 45.425 pnt. Loes Bentlage (instap N2) 24e 43.575 pnt. Femke de Looze (instap N2) 25e 42.250 pnt. Anna Jendrusc (jeugd 2e d.) 1e 45.400 pnt. Romy Reintjens (sen. 2e div.) 2e 45.500 pnt. Lisa Padmos (sen. 2e div.) 3e 44.525 pnt. Marika Padmos (sen. 2e div.) 4e 42.800 pnt. Angélica Danëlse (pupil 1 N2) 2e 52.850 pnt. Anne-Li Slootmaker (junior 2e d.) 3e 43.925 pnt. (foto: Delta Sport)

 bron: Delta Sport  25-01-2016

Inbraak in kantine van tennisvereniging Zierikzee

Inbtaak LTC WA_SchouwenDuiv Douwe de Vries twitter

Afgelopen nacht is er in de kantine van tennisvereniging LTC in Zierikzee ingebroken. Dat twitterde Douwe de Vries, wijkagent in Zierikzee. Het is onbekend of de inbrekers ook iets buit hebben gemaakt of schade hebben veroorzaakt. De politie zoekt getuigen van deze inbraak. (foto: Douwe de Vries)

 bron: twitter @WA_ScouwenDuiv Douwe de Vries 24-01-2016

Delta Sport gaat voor duurzaam

 

 

Atletiekvereniging Delta Sport laat 34 zonnepanelen plaatsen op het dak van haar clubgebouw aan de Banninklaan in Zierikzee. Zo kan de vereniging in haar eigen energiebehoefte voorzien. De 34 panelen moeten samen goed zijn voor alle elektriciteit die de vereniging jaarlijks verbruikt. Als de planning goed verloopt, zal in april de energiemeter terug gaan lopen en zal de vereniging een stuk duurzamer zijn geworden. Lees verder.

bron: PZC  24-01-2016

Aanhouding vanwege vals bankbiljet van 50 euro

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

 

Een 18-jarige jongeman uit Zierkzee is zondag 24 januari 2015 omstreeks 00.30 uur op aanwijzing van een portier in een horecazaak aangehouden nadat hij geprobeerd had te betalen met een vals bankbiljet van 50 euro. Het biljet was zichtbaar vals. De knul, die verder geen valse biljetten bij zich had, werd overgebracht naar Torentijd. Er wordt een onderzoek intgesteld naar de herkomst van het biljet. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  24-01-2016

‘Die lelijke verkeersborden kun je lekker weglaten’

Zuidhavenpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

 

 

Tekenen is een trend, Schouwen barst van de creatievelingen en Zierikzee zit vol inspiratie. Een sketchcrawl zou daar dus heel populair moeten zijn. Toch was het aantal tekenaars bij de werf aan de Nieuwe Haven op één hand te tellen. Terwijl het er bij sketchcrawl juist om gaat met veel mensen veel te tekenen. Maar, de dames hun tekenblok hadden meegenomen, waren dolenthousiast. “Normaal schilder ik het strand, nu teken ik de stad”, zegt Annamarie van den Boogert. Ze zit met haar houten krukje gericht naar de Noord- en Zuidhavenpoort en vult haar papier met waterverf. “Heel leuk om te doen. De vuilnisbak mag erop, maar die lelijke verkeersborden kun je lekker weglaten.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  24-01-2016

Schouwse horeca harder aangepakt

Gemeente Schouwen-Duiveland logo

Horecabedrijven op Schouwen-Duiveland die zich niet aan de regels houden, worden voortaan harder aangepakt door de gemeente. Dat blijkt uit het handhavingsprotocol, dat de gemeente voor de komende jaren wil vastleggen. In vergelijking met het protocol dat de afgelopen drie jaar gold, zijn de sancties na een overtreding minder mild. Een ondernemer die een zaak exploiteert zonder zich aan de vergunning te houden, krijgt in geval van een lichte overtreding de eerste keer een waarschuwing, de tweede keer gaat de tent voor een paar weken dicht en de derde keer gebeurt dat voortaan voor een jaar. Dat was vier tot twaalf weken. Een zware overtreding komt bij de derde constatering te staan op een tijdelijke sluiting van een jaar. Lees verder.

 bron: PZC  24-01-2016

Provincie kritisch over Schouws riool

Put Maarplein Zierikzee-Monumentenstad.nl

De gemeente Schouwen-Duiveland moet beter zorg dragen voor haar riolering. Dat schrijft de provincie. Het college vraagt de raad een nieuwe rioleringsplan, inclusief nieuwe tarieven, voor de komende tijd vast te stellen. Dat zou eigenlijk afgelopen zomer al gebeuren, maar dat heeft het college, zo verontschuldigt ze zich in het raadsvoorstel, als gevolg van miscommunicatie nagelaten. Het waterschap stemde in, de provincie heeft nog enkele kanttekeningen. In een brief verzoekt die de gemeente om de achterstand in beheer en vervanging niet verder te laten uitlopen. Ook zegt de provincie dat de gemeente beter zorg moet dragen voor hemel- en grondwater. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: PZC  24-01-2016

Gemeente knullig met monumentenbordjes

Monumentenbordje Nobelpoort Zierikzee-Monumentenstad.nl

Afgelopen week heeft de gemeente Schouwen-Duiveland in de oude binnenstad van Zierikzee de oude bruine rechthoelige ANWB-informatiebordjes aan monumenten vervangen door meer eigentijdse bordjes. Inmiddels zijn er al wat klachten over de nieuwe ronde bordjes bij ons binnengekomen. Een eigenaar van een monument was verbolgen over het feit dat er ineens een nieuwbordje hing zonder eerst vooraf geinformeerd te zijn en buiten dat ook nog eens scheeft aan zijn gevel was bevestigd.  Verder zijn op een aantal monumenten de bordjes afgeschroefd en de nieuwe bevestigd zonder eerst de ondergrond te repareren, wat een zeer knullige indruk geeft. Een ander probleem geeft de gekozen lettergrootte. Doordat de bordjes op dezelfde hoogte zijn gehangen als de vorige is de tekst door de klein lettertjes voor rolstoelers vanaf die afstand niet of nauwelijks leesbaar. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: Zierikzee-Monumentenstad 23-01-2016

TabletCafé in bibliotheek Zierikzee

Bibiliotheek binnzijde Zierikzee-Monumentenstad.nl

Bibliotheek Zierikzee en Seniorweb houden donderdag 4 februari een TabletCafé.  Bij deze ontmoetingsplek voor tabletbezitters ligt het accent op de uitwisseling van ervaringen, tips en trucs. Bijvoorbeeld over het installeren van apps, e-books binnenhalen, e-mailadressen koppelen aan de tablet en handige programma’s. Mensen met vragen hierover zijn welkom, maar ook de meer ervaren gebruikers, die hun kennis dan kunnen delen. Het TabletCafé wordt van 14.00 tot 15.30 uur gehouden in bibliotheek Zierikzee aan Hatfieldpark 1. Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 bron: Ons Eiland 23-01-2016

Meevaller voor schippers op Schouwen

Nieuwe Haven Anja de Glopper

Mensen die in januari en februari van dit jaar met hun bootje aanleggen in de havens van Brouwershaven, Bruinisse of Zierikzee hebben geluk: zij betalen minder liggeld dan de bedoeling was. Eigenlijk zou het tarief met de inflatiecorrectie per 1 januari omhoog gaan, de gemeenteraad had medio 2015 al besloten het tarief te verhogen, maar door een communicatiefoutje op het gemeentehuis was die wijziging niet doorgevoerd. Dat herstelt de gemeente, per 1 maart. Dan betalen schippers per nacht 1,84 euro per strekkende meter. Dat was 1,67.  Lees verder. (foto: Anja de Glopper)

bron: PZC  23-01-2016

Sjaak de Zeelandbrug-baby is gevonden

Zeelandbrugbaby Jacques vd Berg 17-11-65 Omroep Zeeland

Jacques, de Zeelandbrug-baby, is gevonden. Hij meldde zich vanmorgen na het zien van de oproep van twee verpleegsters op de website van Omroep Zeeland. De verpleegsters van het toenmalige ziekenhuis Bergzicht in Goes waren naar hem op zoek. Jacques was in 1965 waarschijnlijk de eerste en ook de jongste gebruiker van de Zeelandbrug. De brug was officieel nog niet open, toen hij als te vroeg geboren baby naar Goes werd gebracht. Jacques, of eigenlijk Sjaak, woont inmiddels in Zierikzee. De redactie van Omroep Zeeland heeft hem al in contact gebracht met de twee verpleegsters. Bekijk hier de oproep. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  22-01-2016

Keet komt met theaterproductie

Keet in de kerk logo

 

Eens leefde in Zierikzee een componist wiens beroemdheid tot over de landgrenzen ging. Johannes Snep leefde van 1656 – 1719. De Barokcomponist schreef werken voor klavecimbel, gamba, zang en was organist op het grote orgel van de voormalige Sint Lievensmonsterkerk. Maar om een goede boterham te kunnen verdienen dreef hij ook een modern koffiehuis in het Visslop waar de notabelen van Zierikzee de nieuwste drank kwamen drinken en waar zij discussieerden over de toenmalige politiek. Johannes Snep is in de vergetelheid geraakt maar door een theaterproject van ‘Keet in de kerk’ zullen de kinderen van het eiland van alles over deze bijzondere man ontdekken. De titel van de productie luidt ‘Snep en dochters’ en zal op de woensdagen 3 en 10 februari meerdere keren in de Nieuwe Kerk van Zierikzee worden uitgevoerd. Het geheel belooft een groots gebeuren te worden waarbij theater, muziek en projecties hand in hand gaan. Zo groeide uit een enkel idee een modern spektakel waaraan diverse acteurs en musici zullen meewerken. Het idee is van Mar van der Veer, maar regisseur Nelleke Tamerus verwerkte het geheel in een script en filmmaker Jan Oosterloo maakte meerdere fimpjes (tot in Versailles!) die als zogenaamde ‘Snepshots’ regelmatig het spel van de acteurs zullen onderbreken. De flitsende filmpjes benaderen het verhaal vanuit vandaag. Wat is vandaag een koffiehuis, een componist, een klavecimbelbouwer enz. Het bijzondere aan het verhaal is dat Johannes Snep twee muzikale dochters had. Voor die tijd was het ondenkbaar dat een vrouw het kerkorgel zou bespelen. Die spanning is in het verhaal aanwezig. Uniek is dat beide dochters toch organist in Zierikzee geworden zijn. Zij werden de eerste vrouwelijke organisten van heel Nederland. Om deze redenen komt in een filmpje een vrouwelijke organist van vandaag voor: Margreet de Jongh uit Middelburg. De rol van Johannes Snep wordt uitgevoerd door de Zeeuwse organist en beiaardier Jos Vogel. Zijn dochters zijn Mirjam van den Hoek, die koordirectie studeert aan het Rotterdams Conservatorium en Annelies Poortvliet die ook aan het conservatorium gamba heeft gestudeerd. Er werken diverse acteurs van toneelverenigingen mee. De kinderen in de kerk zullen ook actief betrokken worden in het project zodat zij na afloop een prachtige beeld hebben van Zierikzee in de 18e eeuw en de cultuur en de muziek uit die tijd. Ook voor ouderen is het de moeite waard om de uitvoering van deze productie bij te wonen. Daarvoor wordt er op woensdagavond 10 februari om 19.30 uur een extra voorstelling in de Nieuwe Kerk gehouden. Als toegang wordt er een kleine bijdrage gevraagd maar het toegangskaartje heeft ook een verrassing. Op vertoon van het kaartje kan men gedurende een maand gratis ‘Snep-koffie’ gaan drinken in één van de hedendaagse Zierikzeese koffiehuizen. De deelnemende ondernemers hebben beloofd om van deze ‘Snep-koffie’ iets speciaals te maken. Kaartjes à 5 euro (inclusief de bon voor Snep-koffie) zijn verkrijgbaar via www.toegangskaartjes.nu of , zolang de voorraad strekt, aan de ingang van de kerk.

bron: WereldRegio 22-01-2016

Vochtigheid bedreigt deel collectie Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuis buitenzijde Zierikzee-Monumentenstad.nl

De installatie voor klimaatbeheersing in het Stadhuismuseum in Zierikzee schiet tekort. De luchtvochtigheid in verschillende ruimtes is vaak te hoog en schommelt te veel. Daardoor kan schimmelvorming en schade ontstaan aan de historische collectie. Burgemeester en wethouders trekken 83.671 euro uit om het euvel te herstellen. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  22-01-2016

vlag niet uit voor beatrix

 

 

 

 

Vlag notaris Klaassen Zierikzee-Monumentenstad.nl

De gemeente zal op maandag 1 februari niet de vlag hijsen voor de dan één dag eerder jarige prinses Beatrix. Omdat haar verjaardag op een zondag valt, zal in de rest van het land de vlag pas op maandag gehesen worden. Maar op Schouwen-Duiveland wordt die dag de Watersnoodramp van 1953 herdacht en zullen de vlaggen op overheidsgebouwen half stok gehangen worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 22-01-2016

VVD zit ambtenaren achter de broek

VVD logo

 

 

 

Het duurt de VVD in de gemeenteraad allemaal wat te lang voordat de gemeente met toegezegd geld over de brug komt om het alcohol en drugsgebruik onder jongeren aan te pakken. VVD-raadslid Laurence Haack heeft er schriftelijke vragen over gesteld. De gemeenteraad heeft voor de preventie al €70.000 uitgetrokken, maar het staat nog steeds niet op rekening van het SMWO; de club die het moet uitvoeren. Eerder was al bekend dat het drugsgebruik onder de jeugd problematische vormen aanneemt. Inzet van meer jeugdwerkers moet uitkomst bieden, maar dat laat nu op zich wachten. Ook is het stil rondom projecten als ‘Welzijn op recept’, ‘Vroeg signalering jeugd’ en ‘Dementievriendelijk Schouwen-Duiveland’. Projecten van dezelfde ambtelijke afdeling. De VVD wil weten waarom de projecten nog op het bureau van de ambtenaren liggen. Het is de partij onduidelijk waarom niet doorgepakt wordt in de organisatie. En – vraagt Haack zich af – op welke wijze kan één en ander zo georganiseerd worden dat bestuursbesluiten sneller uitgevoerd gaan worden? Als de antwoorden van burgemeester en wethouders onbevredigend zijn, overweegt ze een initiatiefvoorstel bij de raad neer te leggen en kan voortvarendheid afgedwongen worden.

bron: WereldRegio 22-01-2016

Welzijnsactiviteiten voor ouderen in Zierikzee

Restaurant de Wieken Eilandzorg Ons Eiland

Eilandzorg organiseert in locatie De Wieken veel activiteiten voor cliënten. Vanaf dit jaar worden de activiteiten verder uitgebreid zodat ook omwonenden kunnen aansluiten. Zorgorganisatie Eilandzorg biedt veel activiteiten aan voor haar cliënten die wonen in locatie De Wieken, aan de Hoge Molenstraat 13 in Zierikzee. Een aantal activiteiten, zoals het handwerken en de bingo, worden door omwonenden ook druk bezocht. Tijdens gesprekken met deze buurtbewoners kwam naar voren dat er onder hen behoefte was aan meer activiteiten. Stafmedewerker Welzijn van Eilandzorg, Evelien Buijs, legt uit: “veel mensen van buitenaf zoeken de gezelligheid bij ons op, hebben behoefte aan een praatje of vinden het fijn om mee te doen aan leuke activiteiten. We merken dat deze groep best groot is.” Daar speelt Eilandzorg op in door het activiteitenprogramma verder uit te breiden en toegankelijker te maken voor mensen uit de buurt. Naast het bieden van activiteiten, vindt Eilandzorg het belangrijk om een sociaal vangnet zijn, juist nu steeds meer ouderen zelfstandig blijven wonen. Maandelijks wordt er een activiteitenkalender opgesteld. Hierop staan nu een maandelijkse koffieochtend speciaal voor omwonenden, lessen Meer Bewegen voor Ouderen, live muziek luisteren van Nomen Nescio, gezellige High Tea, bloemschikken en bijvoorbeeld handwerken. Deze kalender is op de website van Eilandzorg te downloaden: www.eilandzorg.com. Klikt u vervolgens op het menu-item ‘zorg’, en dan ‘agenda’. Ook kunt u het programma opvragen bij het bedrijfsbureau van Eilandzorg via telefoonnummer: 0111- 45 34 10 of via info@eilandzorg.com. Meedoen aan een van de activiteiten kunt u eenvoudig met de Eilandzorg strippenkaart. Deze strippenkaart kunt u aanschaffen bij de gastvrouwen in het restaurant van locatie De Wieken voor €22,50. Er staan 10 strippen op de kaart die elk €2,50 vertegenwoordigen. Hierdoor krijgt u bij aanschaf dus 1 strip gratis! Doordat er verschillende activiteiten met deze kaart betaald kunnen worden, is het mogelijk dat bepaalde activiteiten bijv. twee strippen kosten. Dit kunt u opvragen bij de activiteitenbegeleiding van Eilandzorg. Naast het bieden van een activiteitenprogramma, vindt Eilandzorg het belangrijk om de onderlinge contacten met omwonenden te bevorderen. “Eilandzorg locatie De Wieken zou een soort huiskamer van de wijk kunnen zijn. Een plek waar ouderen die er behoefte aan hebben, graag komen,” zegt Evelien Buijs. “Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid die we bieden aan mensen van buitenaf om ’s middags tijdens de warme maaltijd aan te schuiven. Daarvoor vragen we slechts een kleine vergoeding. We verzoeken de mensen dan wel vooraf te reserveren, zodat we weten op hoeveel personen we kunnen rekenen.” Met het welzijnsactiviteiten programma van de maand januari is een start gemaakt om aan de wensen van buurtbewoners te voldoen. Het programma zal de komende tijd verder uitgebreid worden. Voor de exacte invulling staat Eilandzorg open voor ideeën en initiatieven vanuit de omgeving; cliënten, aanleunbewoners, ouderen uit Zierikzee maar ook bedrijven en organisaties. Samen ontstaan de mooiste ideeën! Heeft u nog vragen of wilt u van gedachten wisselen op het gebied van welzijn, neemt u dan contact op met Evelien Buijs, Stafmedewerker Welzijn van Eilandzorg. Zij is bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 9:30 – 13:30 uur via ebuijs@eilandzorg.com of via telefoonnummer 0111- 45 34 10. (foto: Eilandzorg/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland 22-01-2016

Van Oeveren/WIK bekerwinnaar na gewonnen strafschoppenserie

Van Oeveren/WIK ZieZaVo

De zaalvoetballers van Van Oeveren/WIK zijn bekerkampioen van Schouwen-Duiveland geworden. Op woensdag 13 april mag de ploeg in het Sportblok in Zierikzee de strijd aangaan met de andere Zeeuwse bekerwinnaars om de provinciale titel. Van Oeveren/WIK won de Schouwse finale van Stella Boys/’t Centrum na strafschoppen, nadat de officiële speeltijd met 1-1 was geëindigd. Acht strafschoppen waren er nodig voor een beslissing die geforceerd werd door keeper Ramon Bodbijl. Lees verder. (foto: ZieZaVo)

bron: PZC  21-01-2016

Pieter Zeeman ‘slaagt’ voor Elseviertest

Marcel de Looff 2015 WereldRegio

 

 

Pontes Pieter Zeeman-rector Marcel de Looff is niet ontevreden met de uitkomsten van het jaarlijkse onderwijsonderzoek van het blad Elsevier. Het blad is gezaghebbend met haar kwaliteitsonderzoek. Daaruit blijkt dat VWO, HAVO en VMBO het goed doen. Een drie op een maximale score van vijf. ,,Er zijn altijd verbeterpunten, maar we zijn zeker op de goede weg,” aldus De Looff. Ook van de onderwijsinspectie krijgt de school voor alle studierichtingen een voldoende. MAVO blijft wat achter, zo concludeert De Looff als hij de resultaten bekijkt. ,,Daar zijn zeker nog stappen te zetten en dat doen we ook.” Overigens zet De Looff wel vraagtekens bij de methodiek van het onderzoek. ,,Wat je op een relatief kleine school snel ziet is dat wanneer enkele leerlingen achterblijven, je dat meteen in de score ziet. Wij geven jongeren graag een kans om op een bepaald niveau aan de slag te gaan. Dat kan ook wel eens tegenvallen.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 21-01-2016

Gemeente houdt Schouwse jeugd aan het lijntje

Laat ze niet verzuipen logo

Een half jaar nadat de gemeente extra geld vrijmaakte om Schouwse jongeren bij drugs en alcohol weg te houden, is dat geld nog steeds niet overgemaakt aan de welzijnsstichting die de jeugd moet gaan helpen.
Dat zegt zorgwethouder Cees van den Bos in antwoord op vragen van VVD-raadslid Laurence Haack. Die signaleerde dat er geld is en een plan, maar dat dat plan nog steeds niet is uitgevoerd. Dat blijkt te kloppen. “Afgelopen week heeft mij het signaal bereikt dat de subsidie nog niet is overgemaakt naar de SMWO”, vertelt de wethouder. “De offerte lag er, maar er moest nog één vertaalslag worden gemaakt. Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag in welke termijnen we het geld zouden overmaken. Dat is op het gemeentehuis blijven liggen. Lees verder.

bron: PZC  21-01-2016

Winkeliers Zierikzee praten over Biz

Biz logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

De winkeliers van Zierikzee worden woensdagavond 3 februari verwacht bij de Koninklijke Zeelandia aan de Fonteine. Daar praat de Projectgroep Binnenstad van winkeliersvereniging OVO hen bij over het opzetten van een Bedrijven Investerings Zone (Biz). Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  21-01-2016

Zierikzee krijgt speciale klas voor taalonderwijs vluchtelingenkinderen

Obase en Radar logo

 

 

 

 

 

 

De scholenkoepels Obase en Radar hebben overeenstemming bereikt over de oprichting van een taalexpertise centrum voor vluchtelingenkinderen. Deze zogeheten TEC-klas voor het basisonderwijs wordt tijdelijk ondergebracht bij de Beatrixschool aan het Jannewekken in Zierikzee. In februari wordt gestart met één groep van vijftien kinderen. De verwachting is dat daar in de loop van dit schooljaar nog een tweede groep aan kan worden toegevoegd, aldus Obase-directeur Ewald de Keijzer. Lees verder.

bron: PZC  21-01-2016

Laatste maanden Mondragon geteld

Mondragon in de steiger Zierikzee-Monumentenstad.nl

Bouwbedrijf Boogert begint in april met de sloopwerkzaamheden van het oude theatercomplex aan de Oude Haven in Zierikzee. In eerste instantie gaan de twee monumentale pandjes op de hoek van de Paardenstraat tegen de vlakte. Dat gebeurt onder archeologische begeleiding, omdat daar naar verwachting nog historisch waardevolle bouwelementen zullen worden aangetroffen. Aansluitend moet de achterliggende concertzaal er aan geloven. Op die plek komt een hotel met veertig kamers. Het oude Mondragon zélf blijft behouden en wordt van binnenuit volledig verbouwd tot horeca-accommodatie en bijhorende zalen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  21-01-2016

Een tas met olifantenpoep

Wereldwinkel Gravensteen Zierikzee-Monumentenstad.nl

Onder het mom van ‘de jeugd heeft de toekomst’ wil de Wereldwinkel leerlingen van het basis- en het voortgezetonderwijs interesseren voor het fenomeen Wereldwinkel. Daarvoor is een spreekbeurttas ontwikkeld rondom het thema duurzaamheid. De Wereldwinkel verkoopt cadeaus en levensmiddelen uit andere culturen die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Omdat de makers een rechtvaardige prijs voor hun producten krijgen kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. “Veel cadeaus zijn vervaardigd van hergebruikt afvalmateriaal”, vertelt Cockie Jongenelen die zich, samen met Wietske Ennenga en Els Steegmans, als vrijwilliger inzet om de bekendheid van de Wereldwinkel via het onderwijs te vergroten. “We hebben, op verzoek van basisschool Binnen de Veste, al eens leerlingen in de Wereldwinkel ontvangen in het kader van een project over duurzaamheid. Ook hebben we tweede klassers op bezoek gehad van Pontes Pieter Zeeman tijdens de afvalfietstocht waarbij de leerlingen langs verschillende bedrijven gaan om te kijken hoe die met afval omgaan. Wij hebben toen laten zien welke cadeaus in onze winkel van gerecycled materiaal zijn gemaakt.“ De laatste tijd komen er veel middelbare scholieren in de Wereldwinkel om een Dopper te kopen, een hip drinkwaterflesje dat het gebruik van kraanwater promoot, de berg plastic afval beperkt en dat ook bijdraagt aan drinkwaterprojecten in Azië en Afrika. De Wereldwinkel is het enige verkooppunt op het eiland.Op grond van deze ervaringen is gekozen om een spreekbeurttas te ontwikkelen over duurzaamheid. In de leentas zit bijvoorbeeld papier van olifantenpoep, een tasje van gerecycled plastic, een vogel van hergebruikt papier, een telefoonhoesje waarin oude autobanden zijn verwerkt en een vrachtauto van hergebruikt blik dat tijdens de spreekbeurt getoond kan worden. Ook is er achtergrondinformatie beschikbaar. Wietske en Els benadrukken dat leerlingen met een andere invalshoek, bijvoorbeeld Afrika of Mexico, ook contact kunnen zoeken met de Wereldwinkel. In overleg wordt de spreekbeurttas dan met andere materialen gevuld. Voor ontvangst van de leentas moet door een ouder getekend worden. Wie een spreekbeurttas wil lenen kan zich melden in de winkel aan de Mol in Zierikzee tijdens de openingstijden (maandag 12.00 – 17.30 uur; dinsdag – zaterdag 9.30 – 17.30 uur; donderdag tot 21.00 uur) of telefonisch via 0111-413921. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 21-01-2016

Twee koffie met netwerk alstublieft

Sandra van Luijk en Patricia van de Kasteele foto Ons Eiland/Mariska den Hartog

Ze zijn er al een jaar mee bezig, maar nu is de eerste netwerkbijeenkomst dan toch gepland. Deze vindt plaats op 29 januari in gebouw De Driehoek in Zierikzee. Sandra van Luijk en Patricia van de Kasteele zijn beiden ondernemer en willen het concept van Open Coffee, dat al eens eerder actief was op Schouwen-Duiveland, weer nieuw leven inblazen. “We willen graag de samenwerking tussen kleine ondernemers en zzp’ers stimuleren,” verduidelijkt Sandra. “Het is leuk om ervaringen uit te kunnen wisselen en nieuwe kennis op te doen. Maar waar vind je de mogelijkheid daarvoor? Door middel van laagdrempelige netwerkbijeenkomsten proberen wij die mogelijkheid te creëren.” Er zijn natuurlijk al wel netwerkclubs voor ondernemers, toch zijn de dames van mening dat er nog een gat is dat opgevuld moet worden. Patricia: “Bij veel netwerken heb je meteen verplichtingen en moet je soms flinke kosten maken voor een lidmaatschap. Kleine zzp’ers kunnen zich dat niet permitteren, maar willen wel hun netwerk uitbreiden. Het idee van onze bijeenkomsten is dat je hooguit wat betaalt voor een kop koffie en dat je per keer bekijkt of je komt.”Hoe vaak de open coffee georganiseerd gaat worden, staat nog niet helemaal vast. Na afloop van de eerste bijeenkomst inventariseren ze de wensen van hun bezoekers. Sandra en Patricia willen in ieder geval wel iedere keer een andere locatie op het eiland kiezen. “Dan zit er beweging in en heb je steeds iets anders,” vindt Sandra. Patricia: “Ook de invulling is telkens anders, met een spreker of een workshop. Op die manier geven we een toegevoegde waarde aan de open coffee. Tijdens de eerste bijeenkomst komt Jaap Stoutjesdijk bijvoorbeeld iets vertellen over de valkuilen van het ondernemerschap. Hij is een leuke en vlotte spreker zonder poespas.” Ook is het duo van plan bij iedere bijeenkomst een bord neer te zetten voor vraag en aanbod waarop bezoekers een oproepje kunnen plaatsen. “Zo kun je elkaar helpen. Ik verwijs ook wel eens klanten van mezelf door naar een andere zzp’er uit mijn netwerk. Het is leuk om de schakel te kunnen zijn tussen mensen,” besluit Sandra.Het Open Coffee concept is in 2007 gestart in Londen. Inmiddels worden er over de hele wereld wekelijks van dit soort laagdrempelige bijeenkomsten georganiseerd. De Open Coffee op 29 januari begint om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur. Locatie is de Driehoek aan Kerkhof 8 in Zierikzee. Zie ook op Facebook onder OpenCoffee111.  (foto: Ons Eiland/Mariska den Hartog)

bron: Ons Eiland 21-01-2016

Naast adembenemend uitzicht ook spanning in Dikke Toren

Dikke toren punt Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het brengt beweging in de toren en zorgt voor spanning bij het publiek. Voor het tweede achtereenvolgende jaar worden in de Dikke Toren in Zierikzee ruimtevullende installaties aangebracht, die beklimmers van de toren van maart tot en met november kunnen ontdekken. “Zodat je niet alleen een adembenemend uitzicht hebt, maar het ook onderweg naar boven spannend is. Wat gebeurt er in die toren?”, schetst Kathrin Ginsberg. Die opzet werd afgelopen jaar door bezoekers gewaardeerd. De Dikke Toren haalde met 70.000 bezoekers een recordaantal mensen naar binnen. Lees verder.

bron: PZC  21-01-2016

Open Dag bij Pontes Pieter Zeeman

Pontes opendag jan. 2016 affiche

Welke school ze straks gaan kiezen? Geen idee. “We schrijven morgen alle voor- en nadelen op papier en maken dan een keuze”, zegt Janice Saly uit Oosterland. De groep 8-leerling van De Meerpaal in Bruinisse meldde zich woensdagmiddag met klasgenoot en goede vriend Hugo Gutter op Pontes Pieter Zeeman voor de open dag. Daar is de hele dag van alles te doen om scholieren een indruk te geven van de school. Zo konden belangstellenden voor de kunstvakken even ervaren hoe het is om deel uit te maken van de wereldberoemde Nachtwacht van Rembrandt.. Bekijk hier de video. Lees verder.

bron: PZC  20-01-2016

Brandweer kan op vijf posten nog mensen gebruiken

Hoewel er geen sprake is van een leegloop over de vrijwilligers, zoals landelijk nu het nieuws haalt, kan ook de brandweer op Schouwen-Duiveland nog wel vrijwilligers gebruiken. Het gaat daarbij om de posten Zierikzee (1), Scharendijke (2), Brouwershaven (3), Bruinisse (1) en Oosterland (3). Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio is er sprake van een natuurlijk verloop. Er zijn geen aanwijzingen dat brandweermannen opstappen uit onvrede met de nieuwe organisatie. Operationeel is er niets aan de hand. Met andere woorden: de brandweer kan overal uitrukken in geval van nood.

bron: WereldRegio 20-01-2016

Restauratie kademuur Kraanplein Zierikzee heeft grootste prioriteit bij herinrichting

Kraanplein kademuur Zierikzee-Monumentenstad.nl

In oktober wordt begonnen met de restauratie van de kademuur van de Oude Haven in Zierikzee. Hoe de planning er precies komt uit te zien, is volgens woordvoerder Toon Wandel van de gemeente Schouwen-Duiveland nog niet bekend. Maar vast staat wel dat het stuk op de kopse kant met het Kraanplein prioriteit heeft. De kadewanden hebben te lijden van het opkomend en afgaand water. Daardoor zijn voegen en stenen losgekomen. In eerste instantie gaat de aandacht uit naar de wand van het Kraanplein. De bedoeling is in het kader van de herinrichting van het stadshart op die plek een drijvende terrastrap te monteren. “Dat houdt dus in dat de draagconstructie van dat stuk muur helemaal in orde moet zijn. En als die trap er eenmaal hangt, kom je er ook niet zo makkelijk meer bij”, legt Wandel uit. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  20-01-2016

Workshop kinderyoga in Zierikzee

Bibliotheek binnenzijde Zierikzee-Monumentenstad.nl

In Bibliotheek Zierikzee wordt op vrijdag 29 januari een Boekstartochtend gehouden met yoga als uitgangspunt. De workshop, verzorgt door docente Gerdien Janse, is een actief programma voor jong en oud. Iedereen is om 10.00 uur welkom. Aanmelden kan via: www.bibliotheekoosterschelde.nl/agenda Gratis lidmaatschap voor baby’s. Via een brief van de gemeente of het consultatiebureau worden ouders met een baby van 3 tot 6 maanden uitgenodigd om kennis te maken met BoekStart. Het BoekStartkoffertje is af te halen bij een aantal bibliotheekvestigingen in de Oosterschelderegio. In het koffertje zit een boekje, een CD met liedjes en versjes en een gratis lidmaatschap voor de baby van de Bibliotheek. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 20-01-2016

Bas (5) en Demi (5) geven elkaar het ja-woord

Kinderhuwelijk stadhuis twitter WA_SchouwenDuiv. Douwe de Vries

 Bas had zo zijn bedenkingen, maar Demi speelde het spel zonder meer mee. Het vijfjarige tweetal, kleuters van Binnen de Veste in Zierikzee, trouwde woensdagochtend in de trouwzaal in het Stadhuismuseum in Zierikzee. Ook Lisa Brokke en Jivano Totté gaven elkaar het ja-woord. De huwelijken werden gesloten in het kader van een project over trouwen op school. Lees verder. (foto: twitter @WA_SchouwenDuiv Douwe de Vries)

bron: PZC  20-01-2016

Ook zonder noodzaak toch kerntakendiscussie

Geld Zierikzee-Monumentenstad.nl

Ook al is het financieel niet direct nodig, de gemeente start toch een discussie over welke taken in de toekomst nog wel en welke niet moeten worden uitgevoerd. Burgemeester en wethouders zagen eerder nog geen directe reden om daarmee aan de slag te gaan, maar de gemeenteraad denkt daar anders over. Dus neemt de gemeente de komende twee jaar om de organisatie nog eens door te lichten. Onlangs is er een rapport gepresenteerd, waaruit bleek dat de gemeente zo’n acht miljoen op jaarbasis meer uitgeeft dan vergelijkbare gemeenten. Volgens de onderzoekers komt dat vooral omdat er hoge kwaliteitseisen gesteld worden door ambtenaren en bestuurders. Financieel is er weliswaar geen reden om wat goedkoper te gaan werken, maar het kan wel extra geld uitsparen voor nieuwe projecten. De komende twee jaar wordt de organisatie per beleidsveld doorgelicht. De gemeenteraad kan tot eind 2017 regelmatig voorstellen verwachten vanuit het dagelijks gemeentebestuur.

bron: WereldRegio 19-01-2016

LSD-voorman oorzaak van zoemend geluid ‘riool’

Put Maarplein Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het mysterieuze gezoem in Zierikzee is opgelost en de veroorzaker is LSD-voorman Robbert Lievense. Sinds korte tijd was er een gezoem, waarvan de ontdekkers dachten aan het riool. Vandaag bleek dat het aannemelijker was dat het geluid vanuit een woning kwam. Nu is gebleken dat de CV-ketel van Robbert Lievense, fractievoorzitter van Leefbaar Schouwen-Duiveland, is de oorzaak. Het aanslaan van de ketel veroorzaakt het zoemende geluid. De uitlaat van deze ketel zit in de gevel aan de Beddeweeg. Lievense is met zijn buurvrouw gaan luisteren en samen zijn tot de conclusie gekomen dat de cv ketel het vreemde geluid veroorzaakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 19-01-2016

Ophef over misplaatste reclame bij begraafplaats

Laco begraafplaats Annita van den Ouden

De Zierikzeese Annita van den Ouden keek raar op toen ze reclame zag op de stoep onderaan de trap bij de begraafplaats in de stad. ‘Kom van de bank en fitness je slank’, luidde de leus van sportcentrum Laco. “Respectloos”, vindt Van den Ouden. Ze deelde haar verbazing, inclusief foto van de stoep, op sociale media en kreeg bijval van andere inwoners. Toen Ronald van Dongen, de manager van het sportcentrum, er via de gemeente lucht van kreeg, bood hij direct zijn excuses aan. “Ik vind de reacties terecht. Het is duidelijk dat reclame op deze locatie niet gepast is”, zegt hij. “De stoepreclame was een landelijke actie. We wisten dat er ook voor onze vestiging in Zierikzee reclame werd gemaakt, maar niet precies waar dat werd gedaan.” Lees verder. (foto: twitter Annita van den Ouden)

bron: PZC  19-01-2016

Traumahelikopter voor gevallen fietster

Ongeval fietser Businesspark traumaheli @WA_Schouwenduiv

Vanmorgen, dinsdag omstreeks 11.15 uur, werden er een ambulance en traumahelikopter opgeroepen voor een ongeval in de Krammerstraat in Zierikzee. Ter plaatse was er een fietser gevallen en het stuur was hard tegen de buik aangekomen. Het slachtoffer is door ambulance personeel in een woning geholpen. Waarna ze naar de traumahelikopter zijn gereden. De helikopter was geland naast de Weg naar de Val. Tijdens de verzorging bij de helikopter was er een afslag naar de Weg naar de Val afgesloten voor verkeer. Het slachtoffer is met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis in Goes. (foto: Twitter @WA_SchouwenDuiv Douwe de Vries)

bron: WereldRegio 19-01-2016

Cabaretier Mark van de Veerdonk in de Weverij

Mark van de Veerdonk TOF 2016

De Brabantse cabaretier Mark van de Veerdonk brengt donderdag 28 januari zijn nieuwe voorstelling ‘TOF’ naar de Weverij in Zierikzee.  In ‘TOF’ maakt van de Veerdonk korte metten met gesomber en legt hij de focus op positieve verhalen en gedachten. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 15 euro. Vrienden betalen 12 euro, mensen met een biebpas 13,50 euro.

bron: Ons Eiland 19-01-2016

Cursus Italiaans voor Italië-reizigers

MFC Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

 

 

 

De Zeeuwse Volksuniversiteit houdt op maandag 1 februari in Zierikzee bij voldoende animo een cursus Italiaans voor mensen die naar Italië op reis gaan. Het accent van de cursus zal na de eerste lessen speciaal op de conversatie komen te liggen. Aandacht zal worden besteed aan de cultuur, eten en drinken, reizen in Italië en verdere praktische zaken die van nut kunnen zijn. De docente is een native speaker, Graziella Wobben. Zij organiseert ook reizen naar Italië voor haar cursisten. De cursus bestaat uit tien lessen van anderhalf uur die op maandagavond worden gegeven in het Multifunctioneel Centrum in Zierikzee. Niet-donateurs betalen hiervoor 150 euro. Donateurs krijgen 25 euro korting. Aanmelden kan via de website: www.volksuniversiteitzeeland.nl/talen/italiaans-op-reis. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 18-01-2016

Geheimzinnige geluid niet uit riool maar uit woning

Put Maarplein Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

 

Het zoemende geluid, waarover sinds kort gespeculeerd wordt in Zierikzee, komt niet uit een riool, maar uit een woning in de omgeving Maarstraat-Beddeweeg.Dat laat de gemeente desgevraagd weten. De gemeente heeft onderzoek gedaan. Maar het geluid klinkt inmiddels niet meer. Even leek het landelijk nieuws te worden toen de Telegraaf een bericht van de PZC overnam op haar website. De gemeente ziet op dit moment geen mogelijkheden meer om verder onderzoek te doen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl.

bron: WereldRegio 19-01-2016

Ontmoetingsmiddag voor alleenstaande ouders Zierikzee

4SD oude Theo Tijssenschool Calantdweg Zierikzee-Monumentenstad.nl

 

In 4SD (de voormalige Theo Thijssenschool) aan de Calandweg in Zierikzee vindt op 22 januari een ontmoetingsmiddag plaats voor alleenstaande ouders. Alleenstaande moeder Tabitha Wagenvoort organiseert deze middag samen met SMWO Schouwen-Duiveland zodat ouders elkaar kunnen ontmoeten en informatie en tips kunnen krijgen. Kinderen mogen meekomen. Ouders wordt gevraagd zelf speelgoed of spullen voor de kinderen mee te nemen. Aanvang 15.00 uur, toegang gratis. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 18-01-2016

Minister: leefbaarheid bereik je door samenwerking

Stef Blok minister Wonen Omroep Zeeland

 

 

Schouwen-Duiveland is hard bezig om de leefbaarheid in kleine dorpen op peil te houden. Daarmee loopt de gemeente voor op veel andere plekken in het land. Dat zei minister Stef Blok van Wonen maandag in Zierikzee. Hij was naar Zeeland gekomen om te praten over leefbaarheid. De minister kwam niet met een grote zak geld naar Zierikzee. “Geld is niet de oplossing voor de krimp.” Volgens Blok ligt de oplossing in het maken van de juiste keuzes. “Je moet samen zorgen dat niet overal scholen en verenigingen te klein zijn, maar dat je krachten bundelt zodat de kwaliteit goed blijft.” Samenwerking was een terugkerend thema. Zowel de minister als RegioBankdirecteur Hans van den Bor, die de minister had uitgenodigd, willen dat verenigingen samenwerken om leefbaarheid te behouden. Van den Bor: “Misschien is het in de toekomst voor voetbalverenigingen niet meer mogelijk voor elke leeftijd een elftal in stand te houden. Dan kun je samenwerken met een club in de buurt.” Volgens hem wil de bank daar bij helpen. Al in 2014 werd door Van den Bor en minister Blok een intentieverklaring afgesloten om de leefbaarheid in kleinere plaatsen te vergroten. Daarin werd onder meer een proef beloofd waarin gekeken wordt naar de mogelijkheid om pinautomaten in kleine dorpen te behouden. De bank wil daarvoor samenwerken met lokale ondernemers en gemeenten. De proef is nog bezig, dus concrete resultaten kon de bankdirecteur niet geven. Wel laat hij weten dat mensen die mee willen doen aan de proef nog altijd welkom zijn. Zo kan bijvoorbeeld een winkelier er voor kiezen een pinautomaat in zijn winkel te plaatsen. Bekijk hier het interview. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  17-01-2016

Tent voorkomt vertraging herinrichting Havenpark en Kraanplein Zierikzee

Havenpark Zierikzee-Monumentenstad.nl

De kou heeft geen vat op de strakke planning van de herinrichting van het Havenpark en Kraanplein in Zierikzee. Om ook onder de huidige omstandigheden te kunnen doorwerken, wordt volgende week een tent over het Kraanplein geplaatst. Binnen die beschutte omgeving kan gewoon met het bestratingswerk worden begonnen, vertelt projectleider Ariën Barendregt van aannemingsbedrijf Moerland. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  17-01-2016

Honderd dansers in beweging bij hiphopwedstrijd in Renesse

Graffix Renesse ZM

 

 

 

Honderd dansers van vijf verschillende dansscholen uit Zuidwest-Nederland doen zondagmiddag in het dorpshuis van Renesse mee aan een hiphopwedstrijd. Organisator is Move-It Dance (danscentrum Kramer) uit Zierikzee. Er wordt gedanst in teamverband maar ook in duo’s en solo. De jongste danser is vijf, de oudste deelnemer 25. In Zuidwest-Nederland worden jaarlijks zes van dit soort wedstrijden gehouden. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  17-01-2016

Mysterieus geluid in Zierikzees riool

Put Maarplein Zierikzee-Monumentenstad.nl

Een deel van de binnenstad van Zierikzee wordt ‘geplaagd’ door een mysterieus geluid. Bewoners rond de Beddeweg en de Maarstraat omschrijven het als een gezoem dat aanzwelt en weer afzwakt. ,,Een beetje als iemand die in een stofzuigerslang staat te toeteren”, zegt Inge de Groot. Omwonenden zeggen dat het ‘ergens in september’ is begonnen, toen een tijdje is weggeweest en sinds een week of twee weer van zich laat horen. “Het lijkt uit het riool te komen en zo van put naar put de hele straat door te gaan”, aldus De Groot. Lees verder. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  18-01-2016

Workshop kunstenares Danielle Orelio in Zierikzee

Ondernemersatelier logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Danielle Orelio verzorgt op woensdagmiddag 27 januari en vrijdagavond 29 januari een workshop rond het thema ‘Draw Your Life’. Zij doet dit op uitnodiging van Wereldvrouwen Ahoy!. Er is papier en materiaal aanwezig. Eigen materialen mogen ook meegenomen worden. Voor de woensdagmiddag is opgave gewenst tijd. De workshop vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur in het ondernemersatelier in Zierikzee. Opgeven kan per mail: info@zeeuwsewereldvrouwen.nl. Vrijdag is de maandelijkse bijeenkomst van Wereldvrouwen Ahoy!. Deze start om 18.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Vrouwen en hun kinderen zijn van harte welkom. Opgave hiervoor is niet noodzakelijk. Meer informatie is te vinden op: www.zeeuwsewereldvrouwen.nl.

bron: Ons Eiland 18-01-2016

Stad en Lande bezorgd over toekomst gemeentelijke monumentenstatus

Havenpark 33 monument Zierikzee-Monumentenstad.nl

De lijst met gemeentelijke monumenten herijken?  Ja, prima. Die lijst afschaffen? Nee, absoluut niet. Vooruitlopend op de plannen van de gemeente om dit jaar de ‘gemeentelijke monumentenstatus af te bouwen’, wijst Stad en Lande Schouwen-Duiveland op de grote waarde van gemeentelijke monumenten. “Schaf je die lijst af dan slacht je de kip met de gouden eieren. Dan geef je iets uit handen waar je als Schouwen-Duiveland mee pronkt, waar mensen voor komen en waar je ook centjes mee binnen krijgt”, stellen voorzitter Anita de Munnik en monumentencommissieman Aize Meintema van de heemkundige vereniging. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  17-01-2016

Voshart en Togo verstevigen koppositie

Desre Voshart 2e links Togo WR

Desiree Voshart en haar ploeg Togo hebben een goede stap richting de titel in de derde klasse K gezet. De Zierikzeese korfbalster (op de foto tweede van links) in Goese dienst scoorde zaterdagavond driemaal tegen Atlas. De ploeg uit Ritthem, nummer drie op de ranglijst, werd in Omnium met 19-11 verslagen. Door deze zege staat Togo steviger aan kop en heeft ze het kampioenschap in eigen hand. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 17-01-2016

Handballers Delta Sport maken sprongetje op ranglijst

 

Deltasport HV WR

 

 

 

Met een verwachte overwinning op HVOS zijn de handballers van Delta Sport van de tiende naar de zevende plaats op de ranglijst van de hoofdklasse D gestegen.De ploeg van trainer Johan van der Voorn begon zondag in Spijkenisse moeizaam aan haar dertiende competitieduel en maakte na een 14-15-ruststand in de tweede helft het verschil. ,,Het verschil had alleen veel groter moeten zijn”, vond Van der Voorn. ,,We hebben een lading aan open kansen gemist.” Scores Delta Sport: Kevin Meulmeester 7, Koen de Bruijn 6, Brendan Meulmeester, Sebastiaan Hoftijzer 3, Thijs van Splunder 2, Aron Groenendijk.

bron: WereldRegio 17-01-2016

Handen ineen voor oplossing dakloze kledingbank

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

Zeeuwland, gemeente Schouwen-Duiveland en een bevriende makelaar zoeken mee naar een oplossing voor de kledingbank Schouwen-Duiveland. De kledingbank raakt over twee maanden dakloos, door verkoop van het pand in Zierikzee waar de organisatie nu huist. Echt super, zeker dat de gemeente nu ook meedenkt. Tot grote blijdschap van coördinator Marike de Jonge staat ze er op dit punt niet alleen voor. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  17-01-2016

Joop Seijbel wint PZC Eindejaarsquiz

 

 

 

Joop Seijbel (52) uit Zierikzee is zo blij als een kind. Hij wint namelijk nooit wat. Tot voor kort dan, want hij ging met de hoofdprijs van de PZC Eindejaarsquiz (200 euro) aan de haal. Seijbel maakte de quiz binnen twee dagen nadat de oudejaarskrant bij hem op de mat viel. Hij moet bekennen dat hij niet alle antwoorden wist: “Ik ben dan wel een echte Zeeuw, die het Zeeuwse nieuws op de voet volgt, maar soms twijfelde ik wel.” De hersenkrakers onderving hij door het nieuws op internet nog eens op te zoeken. Lees verder.

bron: PZC  16-01-2016

Volleyballers Forza heel dicht bij stunt tegen koploper

Forza mannen WR

Derde opeenvolgende zege volleybalsters Forza

Tegen de ‘kleintjes’ uit de tweede divisie D gaven de volleyballers van Forza in hun laatste twee duels niet thuis, tegen koploper Sliedrecht Sport 2 ging bijna alles goed. Bijna, want de winst lag zo goed als voor het grijpen. De Schouwse ploeg won de eerst en tweede set met respectievelijk 19-25 en 13-25 en leidde het derde bedrijf zaterdagavond met 17-21.

 bron: WereldRegio 16-01-2016

 

Forza vrouwen WR

 

De volleybalsters van Forza beginnen de smaak van de overwinningen goed te pakken te krijgen. Tegen Sliedrecht Sport 5 boekte het team van trainer Hennie van Liere hun derde zege op: 2-3 (24-26 25-11 25-15 21-25 13-15. ,,Het was een wedstrijd met twee gezichten”, zag Van Liere. Na een spannende door Forza gewonnen eerste set liet de Schouwse speelsters zich in het tweede en derde bedrijf compleet wegserveren. ,,Daar kregen we geen grip op, maar we hebben ons super teruggeknokt en de vierde set met het veldspel gewonnen.” De vijfde set was heel spannend en mede door een goede servicebeurt bleef Forza druk houden op de thuisploeg en zegevierde alweer. Door deze overwinning staat Forza nu tijdelijke zesde in de promotieklasse A. Enkele weken terug bivakkeerde de ploeg op de twaalfde en laatste stek.

 bron: WereldRegio 16-01-2016

Gemeente trekt precariofacturen huttendorp in

Hart van Poortambacht logo

De gemeente heeft de precario-aanslagen voor het huttendorp in Zierikzee vrijdagmorgen ingetrokken. Vorige week ontstond er discussie over de twee aanslagen, die Hart van Poortambacht had ontvangen. De club moest ruim vijfhonderd euro betalen aan de gemeente. WereldRegio berichte daar eerder over. Vanmorgen heeft wethouder Ad Verseput een gesprek gehad met Hart van Poortambacht en de vrijwilligers laten weten dat de facturen worden ingetrokken. Eerder deze week werd al bekend dat de verordening naar alle waarschijnlijkheid zo wordt aangepast dat niet-commerciele activiteiten geen precariorechten hoeven te betalen.

bron: WereldRegio 15-01-2016

Ouderen tegen verhuizing AH Zierikzee

Ouderen in de binnenstad van Zierikzee verzetten zich tegen een eventuele verhuizing van Albert Heijn.
Volgens George Velthuijsen (82) beseffen college en gemeenteraad onvoldoende het belang van de supermarkt voor ouderen. “Hier in de buurt heb je De Wieken, De Wevershof, het Nieuwe Vrije, het Jannewekken en de Victoria. Allemaal woonvormen voor ouderen. Die mensen doen boodschappen bij AH en die ontmoeten elkaar bij AH. Waar moeten ze straks naartoe?” Ahold vindt zijn winkel aan de Lange Nobelstraat te klein. Lees verder.

bron: PZC  15-01-2016

Mirjam en Jacques Jumelet stoppen met werk Voedselbank Schouwen-Duiveland

Na negen jaar zetten Mirjam en Jacques Jumelet op 1 april een punt achter het werk voor de Voedselbank Schouwen-Duiveland. Het voorzitterstweetal is nog op zoek naar opvolging. Dat brengt het voortbestaan van de tien jaar oude organisatie niet in gevaar. “Met 35 vrijwilligers draait de voedselbank niet alleen op de voorzitter. Als ik morgen wegval, draait het echt wel door”, verzekert Mirjam Jumelet. De familie van Iwaarden nam tien jaar geleden het initiatief tot oprichting van een voedselbank op Schouwen-Duiveland. Lees verder.

bron: PZC  15-01-2016

Bekende sporters promoten School Sports Challenge in Zierikzee

Nieuwjaarssportdag Pontes affiche

Juvat Westendorp (danser, choreograaf, acteur, BN-er) laat een club meiden in een zaal op de eerste verdieping zweten. Op de begane grond van Laco sportcentrum in Zierikzee drommen ondertussen jongens en meiden samen rondom Nederlands kampioen freestyle voetbal Rowdy Heinen. School Sports Challenge pakte vrijdagmiddag tijdens de Nieuwjaarssportdag flink uit. Nederlands kampioen beachtennis -én Schouwen-Duivelander- Ronald van Slooten en leden van eredivisie profclub Peelpush gaven respectievelijk tennis- en volleybalclinics. Lees verder. Bekijk hier de video.

bron: PZC  15-01-2016

Kinderen maken kennis met componist uit achttiende eeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sonata Prima voor viola da gamba van Johan Snep Wikipedia

Bijna iedereen is hem vergeten, maar in de achttiende eeuw woonde in Zierikzee een componist, Johannes Snep, die internationale successen boekte. Hij werd uit Nijmegen gehaald om de muziek in de Grote Kerk te verzorgen. Omdat dat niet genoeg geld opleverde, begon hij een koffiehuis in Zierikzee. Daar namen notabelen de kranten door, nipten van het zwarte goud, bespraken het wereldnieuws en luisterden naar Sneps gambasonates. Op de Lodewijk XIV-kostuums na, is er eigenlijk weinig veranderd. Klassieke muziek was indertijd modern en de mensen hadden toen net  zo veel lol als nu. Dat probeert muziekdocent Mar van der Veer uit Zierikzee zijn leerlingen al veertig jaar duidelijk te maken. “Dat is elk jaar weer een strijd, maar elk jaar mondt die strijd toch weer uit in leerlingen die gek zijn op klassieke muziek. Zolang ze het maar begrijpen. Je moet het ze laten proeven.” Boven: De Sonata Prima voor viola da gamba van Johan Snep. (foto: Wikipedia)

bron: PZC  15-01-2016

Tekenen in Grand Café Zierikzee

In Grand Café de Werf in Zierikzee is op zaterdag 23 januari een sketch crawl. Tijdens de sketch crawl gaan deelnemers samen tekenen op een inspirerende locatie. Het evenement is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden, jongeren, ouderen, inwoners en toeristen. Eerder waren er sketch crawls in het Burgerweeshuis en het Stadhuismuseum. De sketch crawl is van 11.00 tot 17.00 uur, maar wie maar een uurtje wil tekenen is ook welkom. Belangstellenden moeten zelf tekenspullen meenemen en kunnen zich aanmelden via 06-14355597 of info@theresiakoelewijn.nl.

bron: Ons Eiland 15-01-2016

Delta Sport strikt succesvolle WK-coach

Henk Groener WR

Henk Groener geeft zaterdag 20 februari een clinic bij handbalvereniging Delta Sport. De coach van de Nederlandse handbalvrouwen, die onlangs knap en verrassend tweede zijn geworden op het WK in Denemarken, doet dat voor de jeugd van de Zierikzeese club. Afhankelijk van Groeners beschikbare tijd worden ook senioren van de vereniging en jeugd van de rest van Zeeland bij de clinic betrokken. Het contact met Groener (foto) kwam tot stand na een mailwisseling van Rick Evertse, voorzitter van de jeugdcommissie van Delta Sport, en het Nederlands Handbalverbond. ,,We zijn met de meiden van Delta Sport naar een wedstrijd van de Nederlandse vrouwen geweest. Het spreekt aan nu. Net na Nieuwjaar kregen we de bevestiging dat Groener komt. Dat is natuurlijk erg gaaf.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 15-01-2016

Nieuwjaarsreceptie – Meeste wensen gaan uit naar samenwerking

Nieuwjaarswensen Gemeente Schouwen-Duiveland

Samen met de Schouwen-Duivelandse ondernemers organiseerde de gemeente Schouwen-Duiveland gisteren een nieuwjaarsbijeenkomst. Ruim 200 gasten hadden de moeite genomen om naar de Nieuwe kerk in Zierikzee te komen. Bij binnenkomst troffen de bezoekers een prikbord en kon men Schouwen-Duiveland een boodschap meegeven. Dit leidde tot diverse inspirerende wensen, die door Aad van der Wouden op ludieke wijze voor het voetlicht werden gebracht. Vooral de wens tot goede samenwerking werd vaak genoemd. Maar ook de roep om aandacht voor het milieu en leefbaarheid voor oud en jong ontbrak niet. Het was duidelijk dat ook de bebouwing op het strand leeft onder de bevolking. Daarnaast sprongen de vele culturele en culinaire wensen in het oog. Wat gebeurt er met de reacties? Die zijn natuurlijk niet voor niets verzameld en worden zeker onder de aandacht gebracht van de beleidsambtenaren en het college. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 15-01-2016

Crisisopvang kan wel meer bekendheid gebruiken

Noodopvang crisis Zierikzee-Monumentenstad.nl

De crisisnoodopvang in Zierikzee is het afgelopen jaar meer dan 250 nachten bezet geweest. Toch is het volgens scheidend voorzitter Daan Schiettekatte nog bij veel mensen onbekend dat die opvang er is. En dat terwijl veel mensen in een crisissituatie terecht komen en korte tijd onderdak nodig hebben. Het aantal nachten, dat de opvang in de Zierikzeese Poststraat bezet was, wordt vertekend door een langdurig verblijf van een gezin in de zomer van 2015. ,,Dat was uitzonderlijk ja. Maar toch melden zich regelmatig mensen in de problemen,” aldus Schiettekatte die inmiddels is opgevolgd door Roel de Boer uit Zierikzee. Schiettekatte heeft er acht jaar opzitten. De crisisopvang is bedoeld voor mensen, die door soms onvoorziene omstandigheden, op straat komen te staan. Echtelijke ruzies, huisuitzettingen en meer van dit soort ellende brengt mensen soms in een penibele situatie. De crisisopvang is ooit gestart door het Leger des Heils en later door de kerken ondersteund. De gemeente heeft een wettelijke zorgtaak en betaalt de huisvesting. Wie voor opvang in aanmerking wil komen meldt zich bij de Stichting Crisisopvang Schouwen-Duiveland. Vaak gaat het via de huisarts of andere hulpverleners. ,,We kunnen niet iedereen helpen. We kunnen niets doen als er sprake is van alcohol of drugsverslaving. Daar hebben we de deskundigheid niet voor in huis, “ aldus Schiettekatte. Afgelopen jaar nog meldde iemand zich met een tas bier onder de arm. Omdat de man geen afscheid van zijn drankvoorraad wilde nemen, bleef de deur dicht. Ook is de crisisopvang bedoeld voor een korte periode van een paar dagen. ,,Wel is het zo dat we meteen aan de slag gaan om een oplossing voor de mensen te zoeken.” Dat kan een telefoontje met de woningbouwvereniging of het maatschappelijk werk zijn. Vaak pakken mensen na een paar dagen zelf de draad weer op. De stichting werkt met coördinatoren, die intake gesprekken met kandidaten voeren. Daarnaast is er een groep vrijwilligers, die het verblijf begeleiden. Het nummer van de crisisopvang is 24 uur per dag bereikbaar en is 06-30232385. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 15-01-2016

Zwitserse benut breaks beter dan Kerkhove

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Lesley Kerkhove heeft haar goede optreden tijdens de eerste ronde van de kwalificaties voor de Australian Open geen goed vervolg kunnen geven. In haar tweede wedstrijd legde de 24-jarige Zierikzeese het af tegen de Zwitserse nummer 169 van de wereld, Viktorija Golubic. Deze opponente, die eenmaal won en twee keer eerder verloor van Kerkhove, trok in de stand in hun vierde, onderlinge ontmoeting gelijk: 7-5 6-2. Golubic benutte met name de breekpunten beter: van de twaalf was ze er zes succesvol, Kerkhove (foto) kreeg er acht en deed er in drie gevallen iets goeds mee. ,,In de eerste set had ik nog wat kansen”, schrijft Kerkhove op haar Facebook, ,,maar ik ben tevreden hoe ik gisteren en vandaag heb gespeeld.” Hoewel de Schouwse tennisster er nu uit ligt, krijgt ze wel twintig punten bijgeschreven voor de wereldranglijst. Deze punten brengen haar sowieso naar haar hoogste positie ooit. Het eerstvolgende toernooi voor Kerkhove is een 50.000 dollar-toernooi in het Franse Andrezieux-Boutheon van 25 tot en met 31 januari. In deze plaats verloor ze vorig jaar in de eerste ronde van….Golubic.  (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 15-01-2016

Eilandzorg lanceert strippenkaart voor buurtbewoners

Eilandzorg logo

Eilandzorg Schouwen-Duiveland lanceert een activiteitenstrippenkaart voor omwonenden en andere ouderen. Met die strippenkaart wordt de drempel om mee te doen aan activiteiten die in zorgcentrum De Wieken in Zierikzee worden gehouden, minder hoog. “We willen een sociaal vangnet zijn, ook voor mensen uit de buurt die langer thuis blijven wonen”, zegt Anoukh Bezuijen van Eilandzorg. In De Wieken wemelt het wekelijks van de activiteiten, van creamiddag tot koffieochtend en van bingo tot buurtbarbecue. Lees verder.

bron: PZC  14-01-2016

Minister Blok bezoekt Zierikzee

Minister Stef Blok komt maandag 18 januari naar Zierikzee. De minister, die zich bezig houdt met leefbaarheid en wonen, bezoekt de Regiobank aan de Nieuwe Haven. Die bank is landelijk met leefbaarheidsprojecten bezig.

bron: WereldRegio 14-01-2016

Burgemeester wil één nieuwjaarsreceptie in Zierikzee

De Schouwse burgemeester Gerard Rabelink heeft directeur Antoine de Ceuster van Zeeuwland gevraagd mee te doen aan de nieuwjaarsreceptie van gemeente en ondernemerskring. Woningbouwvereniging Zeeuwland hield dit jaar voor het eerst een openbare receptie in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Die trok 400 mensen waaronder 135 huurders. Lees verder.

bron: PZC  14-01-2016

Koor Waisisi zoekt nieuwe leden

Dameskoor Waisisi is op zoek naar een mezzo-sopraan en een alt van minstens 16 jaar oud die wekelijks op vrijdagavond kunnen repeteren. Ervaring met zingen en kennis van het notenschrift zijn geen vereisten, maar wel mooi meegenomen. Daarnaast moeten geïnteresseerden bereid zijn om thuis tekst, muziek en danspasjes in te studeren en mee te werken in een werkgroep ter voorbereiding van producties en concerten. Aspirant-leden hebbben een proeftijd van vier zangrepetities. Wie belangstelling heeft kan tot 1 februari via info@waisisi.nl een afspraak maken.

bron: Ons Eiland 14-01-2016

Zierikzee maakt zich op voor 800 jaar stadsrechten

In 2019 bestaat Zierikzee 800 jaar. Als voorbereiding op een grootse viering in dat jaar wordt er dit jaar een groot evenement georganiseerd door de stichting Evenementen Zierikzee. Het evenement vindt plaats naar alle waarschijnlijk op zaterdag 16 april op drie toonaangevende locaties in Zierikzee te weten, de Museumhaven Zeeland, het Stadhuismuseum Zierikzee en op het Havenplein. Op het Havenplein wordt een dorpsplein nagebouwd dat gesitueerd is in het jaar 1216. De ambachtslieden, dierenhoeders en bevolking lopen allemaal in kledij uit de betreffende periode. Hetzelfde geldt voor het Stadhuismuseum en de Museumhaven.

De organisatie zoekt nog mensen uit heel Schouwen-Duiveland die het leuk vinden om in historisch kostuum te figureren op deze dag. Door bijvoorbeeld als bedelaar, visvrouw, soldaat of gewoon als inwoner in het ‘Middeleeuwse’ dorp Zierikzee rond te lopen. Heeft u interesse, stuur dan een mail naar zierikzee800@gmail.com met daarin vermeldt uw leeftijd en uw kledingmaat. De uitvoerende organisatie is in handen van organisatiebureau Guusje Poot.

bron: WereldRegio 14-01-2016

Kledingbank raakt locatie kwijt

Kleding Zierikzee-Monumentenstad.nl

De kledingbank Schouwen-Duiveland moet haar stek aan de Industrieweg in Zierikzee verlaten. Na wat omzwervingen kon de kledingbank op die plek verder, maar voor het pand is inmiddels een andere bestemming gevonden. Marike Sebregts van de kledingbank is nu naarstig op zoek naar een andere plek.

bron: WereldRegio 14-01-2016

 

 

 

 

 

Spiegels slaat aanval Van den Nieuwendijk af

Schaken zwart Zierikzee-Monumentenstad.nl

Sjaak Spiegels heeft in de vijftiende ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee runner up Kees van den Nieuwendijk verslagen. Spiegels opende met wit en rokeerde vrij snel. Van den Nieuwendijk besloot niet te rokeren, maar eerst de witte koning op de dame vleugel onder druk te zetten. Wit kon de aanvallen pareren en zwart zag in dat hij een extra toren nodig had en rokeerde alsnog. Wit richtte daarop zijn beide torens op de zwarte koningsstelling. Van den Nieuwendijk plaatste zijn dame op een verkeerd veld en Spiegels buitte de dreigende aftrekaanval uit om de zwarte stelling te beschadigen. Wit ging in de aanval en kon met zijn pionnen de stelling openbreken. De zwarte stukken waren te ver verwijderd van de zwarte koning en wit kon een beslissende mat aanval inzetten. Mark van Rooten won van Wim van de Waarsenburg nadat de laatste na een Russische opening zijn dame verloor. Dick Doeswijk remiseerde tegen Pieter Jan van Strien. Nadat de opening en het middenspel redelijk gelijk opgingen, kwam zwart (achteraf gezien) in een hachelijke positie klem te staan, maar wit zag op dat moment niet de winnende voortzetting en bood remise aan wat prompt werd aangenomen. René van Rikxoort speelde een leuke wedstrijd tegen Filix Schillings, maar moest uiteindelijke toch zijn meerdere erkennen in deze jeugdspeler. Jan Heiligers begon goed tegen Teun Brouwer door met een fraaie dubbelaanval met schaak een volle toren te incasseren. In het eindspel tegen de altijd taaie Brouwer maakte hij een foutje waardoor Brouwer zomaar met een pion door kon lopen, deze tot dame liet promoveren en de winst binnen halen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 14-01-2016

Gezond en Fit Zwanger in Zierikzee

Start van cursus Zwangerschapsyoga in De Driehoek. Op dinsdag 19 januari gaat in De Driehoek in Zierikzee een nieuwe cursus Zwangerschapsyoga van start. Deze cursus biedt handvatten om eventuele fysieke ongemakken tijdens de zwangerschap te verzachten of te verhelpen en bereidt zwangeren voor op de bevalling, zodat ze deze vol vertrouwen tegemoet kunnen zien. De cursus  bestaat uit 10 lessen, waarvan 1 partnerles, en een terugkomdag na de bevalling. De cursus vindt plaats op elke dinsdag van 9.30 uur tot 10.30 uur in De Driehoek in Zierikzee. Het advies is te beginnen tussen de twintigste en achtentwintigste week van de zwangerschap. De kosten van de gehele cursus bedragen 125 euro in totaal.

bron: Ons Eiland 14-01-2016

Rabelink: ‘Voer discussie over vluchtelingen met open vizier’

Burgemeester Gerard Rabelink vindt dat een discussie over de voors en tegen van de vluchtelingendebat open en eerlijk gevoerd moet worden. Dat zei hij tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie in de Nieuwe kerk van Zierikzee. Rond de mogelijke opvang van vluchtelingen op een vakantiepark in Renesse werd op internet behoorlijk negatief en anoniem gereageerd. Zo werd er een facebookpagina tegen de komst van vluchtelingen in Renesse gestart. Rabelink ziet liever dat mensen het debat openbaar met elkaar aangaan. Hij greep de bijeenkomst ook aan om nog eens aan te geven dat de gemeente niets te verwijten valt in de discussie over vakantiepark Klein Poelland. Die discussie liep verwarrend en nog steeds is niet duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Kort na een persconferentie van de gemeente trok Roompot Recreatie aan de bel en beweerde nooit vluchtelingen te hebben willen opvangen. De gemeente organiseerde de bijeenkomst samen met de eilandelijke ondernemerskring.

bron: WereldRegio 13-01-2016

Vijf restaurants in Zeeland dingen mee naar award PZC

Restaurant de Proeverij Zierikzee-Monumentenstad.nl

 Vijf Zeeuwse restaurant zijn in de race voor de PZC-award ‘best beoordeelde restaurant van 2015′. De genomineerde restaurants, die donderdag in de PZC uitgebreid worden voorgesteld, zijn De Kromme Watergang in Slijkplaat, Iets Anders in Wemeldinge, De Proeverij in Zierikzee(foto), Meliefste in Wolphaartsdijk en Silvy’s gusti e sapori in Middelburg. De culinaire recensenten van de PZC, Marloes Matthijssen en Frank Balkenende, bezochten het afgelopen jaar 40 restaurants in Zeeland. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  13-01-2016

Winter Dikke Toren-toernooi stevent op record af

Tennisbaan LTC sneeuw WereldRegio

Met nog een kleine week te gaan is het zeker dat het Winter Dikke Toren-toernooi (WDTT) een recordaantal deelnemers verwelkomt. Voor het tennisevenement van LTC Zierikzee van zaterdag 30 januari tot en met zondag 7 februari hebben zich tot nu toe 302 mensen aangemeld. Aangezien nog niet alle inschrijvingen compleet zijn, wordt het oude record uit 2014 (ook 302 deelnemers) verbroken. De inschrijving sluit dinsdag 19 januari. Met het nieuwe record is het WDTT veruit het beste bezochte buitentoernooi in Zeeland in de wintermaanden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 13-01-2016

Nieuwjaarsconcert ‘Take Five’ in Zierikzee

Take Five nieuwjaarsconcert 2016 Affiche

De groep ‘Take Five’ geeft op zaterdag 23 januari een instrumentaal nieuwjaarsconcert in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. ‘Take Five’ bestaat uit vijf instrumentalisten, waaronder twee bekende Schouwse muzikanten. Violiste Annette Jumelet uit Bruinisse en organist Marien Stouten musiceren samen met panfluitist Leon Koppelman, klarinettist Peter Koetsveld en pianist Jan Peter Teeuw. Het repertoire is zeer afwisselend: populair-klassieke muziek, negro-spirituals, folkloristische muziek en klezmer. Vorig jaar werd de eerste cd gepresenteerd en dit jaar wordt een nieuwe cd opgenomen. Optredens zijn er door heel Nederland. De nieuwe cd wordt gepresenteerd door middel van diverse concerten en tijdens de voorjaarswegwijsbeurs in Ahoy Rotterdam. Annette  Jumelet is bekend van haar gevoelvolle vioolspel bij diverse concerten op Schouwen-Duiveland. Marien Stouten is organist van de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. Leon Koppelman is een talentvolle panfluitist uit Vriezenveen. Hij bespeelt vier verschillende panfluiten. Peter Koetsveld bespeelt zowel klarinet als basklarinet. Hij is klarinettist bij het klarinetkwartet Kurios en werkt regelmatig mee met het TV-programma Nederland Zingt. Jan Peter Teeuw uit Ridderkerk is organist, pianist en arrangeur. Hij maakt alle arrangementen voor ‘Take Five’. Het concert begint om 19.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro voor volwassenen, onder de 12 jaar gratis. Er is uitsluitend kaartverkoop voor aanvang van het concert bij de ingang van de kerk. Meer informatie staat op www.marienstouten.nl.

bron: Ons Eiland 13-01-2016

Kerkhove treft in Zweedse ‘oude bekende’

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Rebecca Peterson is de tegenstander van Lesley Kerkhove in de eerste ronde van het kwalificatieschema voor het hoofdtoernooi van Australian Open. De twintigjarige Zweedse, 134e op de WTA-ranking, en de 24-jarige Zierikzeese, sinds maandag 195e op de wereldranglijst, zijn geen onbekenden voor elkaar. Eind oktober troffen ze elkaar in de halve finale van een Challenger in het Amerikaanse Macon. Peterson versperde Kerkhove met 6-2 6-3 de toegang tot de finale. Donderdag (morgen) krijgt de Schouwse tennisster een herkansing.  (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 13-01-2016

Afstand tussen parkeerterrein en ingang sportcentrum te groot

Laco Sportblok buitenzijde schemer Zierikzee-Monumentenstad.nl

Het is een práchtig gebouw, dat nieuwe sportcentrum in Zierikzee. Helemaal goed. Op één ding na. Het is een groot stuk hoor, tussen de invalidenparkeerplaatsen en de ingang. Voor mensen die slecht ter been zijn, is de afstand tussen parkeerplaats en de entree van het sportcentrum veel te groot. Tonnie Schouwenaar, die al jarenlang dagelijks baantjes in het zwembad trekt, weet er alles van. “Er zijn dames die bijna niet kunnen lopen. Dan is dat een groot stuk hoor tussen de invalidenparkeerplaatsen en de ingang. Al valt die afstand wel binnen de norm”, schetst ze de situatie. Op het parkeerterrein zijn keurig zes plaatsen ingericht voor mensen met een invalidenparkeerkaart. Maar die moeten dan nog wel een metertje of 80, 90 overbruggen (de norm ligt op 100 meter) voor ze bij de ingang zijn. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  13-01-2016

Tophandbalcoach geeft clinic bij Delta Sport

Sportblok logo op gevel Zierikzee-Monumentenstad.nl

Handbalvereniging Delta Sport heeft een topper gestrikt. De betreffende persoon geeft 20 februari in Sportblok een clinic. Deze is sowieso bedoeld voor de handbaljeugd op Schouwen-Duiveland en mogelijk, afhankelijk van de tijd, voor de senioren van de Zierikzeese vereniging en de handbaljeugd in de rest van Zeeland.

bron: WereldRegio 12-01-2016

Zelfstandig Stadhuismuseum wil culturele motor Zierikzee worden

 

 

 

 

 

Stadhuis Zierikzee-Monumentenstad.nl

De Meelstraat in Zierikzee wordt heringericht met bankjes, groen, fietsbeugels en, pal tegenover de entree van het oude stadhuis, een permanente rode loper in de straatstenen verwerkt. Op de kruising van de Meelstraat met de Dam komt een grote windroos in het wegdek te liggen, waarbij de staf van Neptunus naar zijn ‘onderkomen’ een stukje verder wijst. Met die routering hoopt ad-interim directeur Albert Scheffers meer publiek naar het Stadhuismuseum te trekken. Lees verder.

bron: PZC  12-01-2016

Zeeuwse ledproducent breidt uit naar Afrika

Bever Innovations Omroep Zeeland

 

 

De Zeeuwse producent van ledverlichting voor tankstations, Bever Innovations, opent een kantoor in Afrika. Het bedrijf zit met het hoofdkantoor in Zierikzee. De laatste jaren merkte het bedrijf dat oliebedrijven die in Afrika tankstations bouwen of renoveren allemaal ledverlichting inbouwen. Het bedrijf verwacht dan ook dat binnen drie tot vijf jaar alle verlichting bij Afrikaanse tankstations volledig zal worden vervangen door ledverlichting. Ledverlichting verbruikt minder energie dan de meeste andere verlichting. Daarnaast moeten regeringen en energieleveranciers zich volgens het bedrijf vanwege de bevolkingsgroei noodgedwongen richten op energiebesparing. Op het continent wonen één miljard mensen en dit aantal zal nog eens verdubbelen tegen 2050. Met een enorme stijging van de energiebehoefte als gevolg, zegt het bedrijf. Daarom verwacht het Zierikzeese bedrijf dat ook buiten de tankstations de vraag naar ledverlichting in Afrika zal groeien. Dat biedt volgens Bever Innovations grote kansen. Het bedrijf hoopt de komende twee jaar zijn marktaandeel in Afrika te verdubbelen. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  12-01-2016

Judy Blank treedt op in Zierikzee

Singer-songwriter Judy Blank speelt op zondag 17 januari in restaurant De Zeeuwse Hemel in Zierikzee. De finalist van de Beste Singer Songwriter van Nederland speelde onder meer op North Sea Jazz en Pinkpop, in de Wereld Draait Door en Paradiso. Veel van Blanks recente liedjes zijn geïnspireerd door haar reizen naar Amerika, waar ze speelde in diverse bars en clubs in Louisiana en bij lokale radiostations.
Het gratis toegankelijke concert begint om 16.00 uur.

bron: Ons Eiland 12-01-2016

CDA-raadslid tergt VVD-wethouder in discussie over kade Zierikzee

Vissersdijk kade Zierikzee-Monumentenstad.nl

“Het is toch een overschrijding van een ton. Als we elk werkbudget met 15 procent overschrijden, zijn we snel door onze reserves heen.” Met deze woorden kreeg CDA-raadslid Jan Bij de Vaate VVD-wethouder Ad Verseput maandagavond op de kast. B en W laten de instabiel geworden kade aan de Vissersdijk in Zierikzee herstellen. Ik blijf het zien als overschrijding. Gaan we dit nog vaker meemaken? Dat kost 640.000 euro. Ze laten voor 75.000 euro ook maar gelijk een voorhangwand plaatsen, net zo als bij Rollandthof een stukje verderop. Tenslotte laten ze nog metselwerk doen. Dat kost nu een ton, maar zou 165.000 euro gekost hebben als de aannemer er apart voor moet komen. Het budget voor het kaderherstel is 750.000 euro. Alles bij elkaar genomen een flinke over budgetoverschrijding dus, concludeerde Bij de Vaate. Lees verder.

bron: PZC  12-01-2016

Inloopavond Percussiegroep Zierikzee

Op donderdagavond 21 januari houdt de Percussiegroep Zierikzee van Kunst en Eer een open inloopavond voor jongens en meisjes vanaf groep 4. Ook oud-leden en ouderen zijn welkom. Wegens verloop van het aantal jeugdleden hoopt het bestuur via deze oproep oud-leden, jongeren en ouderen te bereiken die de groep willen versterken. Bezoekers kunnen die avond al direct proberen mee te doen met de slagwerkers. De instructeur Arno Muller zal alles vertellen over de gang van zaken bij de percussiegroep. De inloopavond wordt gehouden van 19.00 tot 20.15 uur in het gebouw ‘De Harmonie’ aan de Kaersemakerstraat in Zierikzee.

bron: Ons Eiland 12-01-2016

De Punt zamelt weer het meeste in

Kinderboerderij De Punt in Zierikzee heeft vorig jaar 3.050 afgedankte kleine elektrische apparaten ingezameld voor Wecycle.De Punt scoort daarmee als beste van alle kinderboerderijen in Nederland en ontvangt van Wecycle voor haar inzet een extra financiële beloning. Vorig jaar scoorde Kinderboerderij De Punt ook al het beste. Wecycle steunt de kinderboerderijen in Nederland voor het inzamelen van kleine elektrische apparaten. Elke kinderboerderij kan inzamelpunt worden waar bezoekers gratis afgedankte kleine elektrische apparaten kunnen inleveren. Als maatschappelijke sponsoring ontvangt de kinderboerderij van Wecycle jaarlijks €250,-. Dit bedrag kunnen de boerderijen besteden aan materialen voor de kinderboerderij. De Punt uit Zierikzee ontvangt een extra beloning van €250,- omdat zij de meeste apparaten heeft ingezameld.

bron: WereldRegio 11-01-2016

Voshart scoort viermaal voor koploper Togo

Desre Voshart 2e links Togo WR

Desirée Voshart heeft een goede bijdrage geleverd aan de zege van Togo op ‘t Caproen. De Goese korfbalvereniging, uitkomend in derde klasse K, won zaterdag met 21-12 en de Zierikzeese speelster scoorde hierbij vier keer. Marcel Joziasse (op de foto eerste van links), oud-lid van All Ready, net als Voshart (tweede van links), maakte drie treffers. De ruime zege brengt Togo voorlopig alleen aan de leiding met twaalf punten uit zeven wedstrijden. Nummer twee, Atlas, heeft tien punten na zes duels. Deze twee ploegen treffen elkaar zaterdag 16 januari in het Goese Omnium. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 11-01-2016

Kerkhove weer in toptweehonderd, woensdag loting kwalificatie

 

Lesley Kerkhove Richard van Loon

Zonder er iets voor hoeven te doen behoort Lesley Kerkhove weer tot de beste tweehonderd tennissters van de wereld. Dit blijkt uit de jongste WTA-ranking die maandag is gepubliceerd. Hierop staat de 24-jarige Zierikzeese 195, een plaats die ze in juli 2015 ook al eens bekleedde. Deze week doet Kerkhove (foto) mee aan de kwalificatiewedstrijden voor de Australian Open. De loting is woensdag. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 11-01-2016

Nieuwjaarsportdag op Pieter Zeeman

Nieuwjaarssportdag Pontes affiche

 

 

 

Aanstaande vrijdag (15 januari) wordt er voor álle Pontes Zierikzee leerlingen een Nieuwjaarssportdag georganiseerd. Dit komt voort uit het project de School Sports Challenge wat nu ongeveer één jaar draait. Het naschoolse sportprogramma is opgezet voor de schooljeugd van de Pontes te Zierikzee Het programma bestaat uit vijf sporten (zaalvoetbal, volleybal, tafeltennis, tennis en dansen) en richt zich op jongens en meisjes van 12-16 jaar. Om meer bekendheid te genereren voor het programma is in het Laco Sportcentrum in Zierikzee een Nieuwjaarssportdag georganiseerd. Dit vindt plaats op vrijdag van 15.45 uur tot en met 18.00 uur. Er worden onder meer clinics gegeven door bekende sporters zoals Juvat, bekend van GTST en So You Think You Can Dance maar ook Rowdy Heinen, Nederlands kampioen freestyle voetbal en te zien in het BNN programma de Freestyle Games. De volleybal clinic wordt verzorgd door dé Eredivisie profclub Peelpush uit het Zuiden en de tennis door Ronald van Slooten, Nederlands kampioen Beachtennis. Inschrijven kan via de l.o. docenten of bij de receptie van de Pontes. Voor meer informatie facebook.com/schoolsportschallenge of mail naar schoolsportschallenge@hotmail.com.

bron: WereldRegio 11-01-2016

Kerkhove weer in toptweehonderd, woensdag loting kwalificatie

Lesley Kerkhove 2013 Richard van Loon

Zonder er iets voor hoeven te doen behoort Lesley Kerkhove weer tot de beste tweehonderd tennissters van de wereld. Dit blijkt uit de jongste WTA-ranking die maandag is gepubliceerd. Hierop staat de 24-jarige Zierikzeese 195, een plaats die ze in juli 2015 ook al eens bekleedde. Deze week doet Kerkhove (foto) mee aan de kwalificatiewedstrijden voor de Australian Open. De loting is woensdag. (foto: Richard van Loon)

 bron: WereldRegio 11-01-2016

Redding Speelman en goal Vleeshouwer redden Delta Sport

HV Delta Sport Twist WR

Delta Sport-Twist was echt zo’n wedstrijd waarvan je na nog geen kwart wedstrijd kon zeggen dat het verschil na zestig minuten minimaal zou zijn. Het bleef dus, net als in Vlaardingen, tot het einde toe spannend. Was het op de eerste speeldag Twist dat pas zes seconden voor het laatste fluitsignaal met de zege aan de haal ging, zondag in Sportblok was de spanning er niet veel sneller vanaf. Met nog geen minuut meer op de klok kwam Delta Sport op 25-23. Voor Twist was de tijd toen nog te kort om tweemaal te doelpunten. Een keer lukte wel waardoor de eindstand 25-24 werd en waarmee de spannende uitslag van de openingsdag bijna werd gekopieerd: 24-23. Ook in Zierikzee had het kwartje richting Vlaardingse kant kunnen vallen want de schoten van Delta Sport misten nogal eens doel. Zo had Koen de Bruijn zijn ploeg met nog enkele minuten te gaan bij 24-22 op een marge van drie kunnen zetten. In plaats van door te lopen en via de grond te schieten moest het hoog en hard….en op de lat. Zijn vrije schietkans bleek niet fataal voor het eindresultaat, maar had de spanning wel eerder flink kunnen temperen. Een keer eerder in de wedstrijd bereikte Delta Sport wel een marge van drie bij 20-17. ,,Als we er vier van hadden gemaakt, was het al gebeurd geweest”, verklaarde Johan van der Voorn, coach van de Zierikzeese ploeg. Het tegenovergestelde gebeurde. Twist kroop dichter- en dichterbij en kwam zelfs op een 20-22-voorsprong. Op haar beurt zette Delta Sport een serie van vier goals neer (24-22) zoals ze dat eerder in de tweede helft deed: van 16-17 naar 20-17. Kortom, de wedstrijd schommelde op en neer maar de verschillen bleven minimaal. Van der Voorn had met name het accent op de verdediging gelegd. In Vlaardingen scoorde Twist veel vanuit de hoeken, maar die ‘gaten’ werd nu netjes gedicht. ,,Dat was ook de opzet.” Vergat De Bruijn bij 24-22 zijn ploeg zo goed als in veilige haven te schieten, Elias Speelman, samen met Jacco de Looff beurtelings het doel verdedigend, ranselde bij deze stand een zekere treffer van Twist uit de goal. Toch kwam Twist op 24-23 en ging Delta Sport enkele meters na de middenlijn opwachten bij haar volgende aanval. Immers, er was amper een minuut meer te spelen. Een meesterlijk balletje van Thijs van Splunder over de defensie van Twist heen bracht Tim Vleeshouwer in scoringspositie. De ene helft van de tweeling – de andere helft is voor zijn studie in Helsinki – bleef cool, calm en collected en gooide het boeiende en spannende duel definitief in het slot. Van der Voorn was trots: ,,We hebben met het hart gewonnen”. Scores Delta Sport: Thijs van Splunder 8, Kevin Meulmeester 7, Tim Vleeshouwer 5, Koen de Bruijn 3, Sebastiaan Hoftijzer, Brendan Meulmeester.

bron: WereldRegio 10-01-2016

Forza Schouwen verliest thuis van Hajraa

Forza mannen Omroep Zeeland

De volleyballers van Forza Schouwen-Duiveland hebben in de 2e divisie een verrassende nederlaag geleden. Hajraa uit Eindhoven, de nummer voorlaatst op de ranglijst, was in Zierikzee met 2-3 te sterk. Forza SD begon sterk aan het duel met Hajraa. De hoogstspelende Zeeuwse club trok in amper vijf minuten tijd de eerste set met 25-11 naar zich toe en een eenvoudige overwinning leek in de maak. Toch kantelde de wedstrijd in Brabants voordeel. De tweede set ging met 25-21 naar Hajraa en ook de derde set trokken de bezoekers nipt naar zich toe (28-26). De vierde set was weer met 25-21 voor Forza, waardoor de beslissing in de laatste set moest vallen. Die ging met 15-10 naar de degradatiekandidaat uit Eindhoven. Door de nederlaag zakt Forza Schouwen-Duiveland naar het rechterrijtje in de landelijke 2e divisie D. De ploeg van trainer Tony van Breda heeft 26 punten uit tien gespeelde wedstrijden. Bekijk hier de video.

bron: Omroep Zeeland  10-01-2016

Oppositie wil discussie over nieuwe bezuinigingen niet uit de weg gaan

Geld Zierikzee-Monumentenstad.nl

“Het lukt maar niet de gemeentelijke kerntakendiscussie op de agenda te krijgen”, concludeert CDA-fractievoorzitter Daniël Joppe getergd. Hoewel Schouwen-Duiveland jaarlijks 8,3 miljoen euro meer uitgeeft dan vergelijkbare gemeenten, zien burgemeester en wethouders geen noodzaak drastisch te snijden in eigen vlees. Er hoeft maar iets te gebeuren en we hebben een dik probleem Ook Alert en SP vinden bezuinigingen op z’n plaats. De hogere uitgaven komen aan het licht in het organisatieonderzoek dat in opdracht van de raad is uitgevoerd. Bureau KplusV legt Schouwen-Duiveland langs de lat van andere toeristische gemeenten en vergelijkbare plattelandsgemeenten. Als verklaring voor de 8,3 miljoen (245 euro per inwoner) wijst KplusV naar het bovenliggende toeristische karakter van Schouwen-Duiveland. De gemeente investeert naar verhouding veel in de openbare ruimte (havens, wegen, groen), veiligheid en milieu. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  10-01-2016

Tweede stunt op rij volleybalsters Forza

Forza vrouwen WR

Het zal ongetwijfeld bij een sport een keer zijn voorgekomen, het maakt de prestatie van de volleybalsters van Forza niet minder aansprekend of minder waardevol. Het is zelfs bijzonder knap en goed te noemen. Werd de laatste wedstrijd van 2015 met 1-3 gewonnen van Volley Zuid, de nummer twee in de promotieklasse A, de start van 2016 was al even veelbelovend: een 3-2-overwinning op de nummer drie, Voleco. De setstanden zaterdag in Sportblok waren 23-25 25-15 16-25 26-24 15-13. Vijfsetters hebben meestal wel wat voeten in aarde, die tussen Forza en Voleco was daar geen uitzondering op. ,,We begonnen goed en geconcentreerd”, constateerde Forza-coach Hennie van Liere, ,,maar in het verslapte in het verloop van de wedstrijd.” Door veel te wisselen hield de Zierikzeese trainer de boel toch scherp. Haar ploeg moest wel bij de les blijven omdat Voleco de zege voor het grijpen had bij een 18-22-tussenstand. In een spannende slotfase vocht Forza zich alsnog naar de setwinst en toonde ze in de beslissende set weer karakter. Een 8-12-achterstand werd wederom omgebogen in setwinst. Van Liere: ,,Ik ben supertrots en blij”. De drie punten doen Forza van de twaalfde en laatste naar de zevende plaats stijgen. Voorlopig want nog niet alle uitslagen in de stand zijn verwerkt. Opvallend is al wel dat Forza halverwege slechts vier punten achter staat op de nummer vijf van de ranglijst. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 10-01-2016

Inbraken blijven Zierikzee teisteren

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Zaterdagmiddag is er wederom ingebroken in Zierikzee.Dit keer in een woning aan de Lange Blokweg en op klaarlichte dag. Het is een zoveelste inbraak in korte tijd. De wijken Malta en Poort Ambacht worden de laatste tijd ook behoorlijk bezocht. De politie roept de inwoners op alert te zijn. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 10-01-2016

Kika vaart wel bij jubileum Neptunus

 

 

 

 

 

Shantykoor Neptunus heeft het vijftienjarig jubileum gevierd in de Nieuwe kerk in Zierikzee. De opbrengst van dit feestje – 1300 euro – komt ten goede aan Kika voor de strijd tegen kanker bij kinderen.

bron: WereldRegio 10-01-2016

Redding Speelman en goal Vleeshouwer redden Delta Sport

HV Delta Sport Twist WR

 Delta Sport-Twist was echt zo’n wedstrijd waarvan je na nog geen kwart wedstrijd kon zeggen dat het verschil na zestig minuten minimaal zou zijn. Het bleef dus, net als in Vlaardingen, tot het einde toe spannend. Was het op de eerste speeldag Twist dat pas zes seconden voor het laatste fluitsignaal met de zege aan de haal ging, zondag in Sportblok was de spanning er niet veel sneller vanaf. Met nog geen minuut meer op de klok kwam Delta Sport op 25-23. Voor Twist was de tijd toen nog te kort om tweemaal te doelpunten. Een keer lukte wel waardoor de eindstand 25-24 werd en waarmee de spannende uitslag van de openingsdag bijna werd gekopieerd: 24-23. Ook in Zierikzee had het kwartje richting Vlaardingse kant kunnen vallen want de schoten van Delta Sport misten nogal eens doel. Zo had Koen de Bruijn zijn ploeg met nog enkele minuten te gaan bij 24-22 op een marge van drie kunnen zetten. In plaats van door te lopen en via de grond te schieten moest het hoog en hard….en op de lat. Zijn vrije schietkans bleek niet fataal voor het eindresultaat, maar had de spanning wel eerder flink kunnen temperen. Een keer eerder in de wedstrijd bereikte Delta Sport wel een marge van drie bij 20-17. ,,Als we er vier van hadden gemaakt, was het al gebeurd geweest”, verklaarde Johan van der Voorn, coach van de Zierikzeese ploeg. Het tegenovergestelde gebeurde. Twist kroop dichter- en dichterbij en kwam zelfs op een 20-22-voorsprong. Op haar beurt zette Delta Sport een serie van vier goals neer (24-22) zoals ze dat eerder in de tweede helft deed: van 16-17 naar 20-17. Kortom, de wedstrijd schommelde op en neer maar de verschillen bleven minimaal. Van der Voorn had met name het accent op de verdediging gelegd. In Vlaardingen scoorde Twist veel vanuit de hoeken, maar die ‘gaten’ werd nu netjes gedicht. ,,Dat was ook de opzet.” Vergat De Bruijn bij 24-22 zijn ploeg zo goed als in veilige haven te schieten, Elias Speelman, samen met Jacco de Looff beurtelings het doel verdedigend, ranselde bij deze stand een zekere treffer van Twist uit de goal. Toch kwam Twist op 24-23 en ging Delta Sport enkele meters na de middenlijn opwachten bij haar volgende aanval. Immers, er was amper een minuut meer te spelen. Een meesterlijk balletje van Thijs van Splunder over de defensie van Twist heen bracht Tim Vleeshouwer in scoringspositie. De ene helft van de tweeling – de andere helft is voor zijn studie in Helsinki – bleef cool, calm en collected en gooide het boeiende en spannende duel definitief in het slot. Van der Voorn was trots: ,,We hebben met het hart gewonnen”. Scores Delta Sport: Thijs van Splunder 8, Kevin Meulmeester 7, Tim Vleeshouwer 5, Koen de Bruijn 3, Sebastiaan Hoftijzer, Brendan Meulmeester.

bron: WereldRegio 10-01-2016

Favoriet Van Geyt door op Graanbeurs-toernooi

Biljart Interpicture.nl

Ronald van Geyt heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het Graanbeurs-toernooi in Zierikzee. Winst op Raymond Eckel en Jo van Poppel in poule 3 zorgde ervoor dat hij voor aanvang van zijn laatste partij al zeker was van de volgende ronde. Jan de Vos profiteerde hiervan en won de laatste partij van Ronald. De beslissing wie er met Van Geyt door zou gaan, werd beslist in de onderlinge partij tussen Eckel en van Poppel. Beide spelers hadden gewonnen van Jan de Vos en verloren van van Geyt. Van Poppel is ook een debutant op het toernooi en speelde tot vier jaar geleden nog in de bond maar heeft daarna nauwelijks meer een keu aangeraakt. Dat is aan zijn spel echter niet te zien en hij wist toch wel verrassend te winnen van Raymond wat hem op vier punten bracht en een plaats in de tweede ronde. In poule 4 waren het de op papier sterkste spelers die naar de tweede ronde gaan: Sylvia Eckel en Nico van de Graaf. Laatstgenoemde won alle partijen en met zijn gemiddelde moet hij er in de tweede ronde drie meer maken. (foto: Interpicture.nl)

bron: WereldRegio 09-01-2016

De Looff keert tijdelijk terug als doelman Delta Sport

Jacco de Looff behoort zondag tot de handbalselectie van Delta Sport-trainer Johan van der Voorn. De ervaren doelman uit Zierikzee keert tijdelijk terug in het eerste mannenteam van de Zierikzeese club omdat eerste doelman Mick Vleeshouwer vanwege zijn studie onlangs voor een aantal maanden naar Finland is gegaan. De Looff (op foto in rode shirt) maakt zijn rentree tegen Twist, dat zondag (vandaag) in Sportblok vanaf 14.30 uur de tegenstander van Delta Sport is. Met Van der Voorn is afgesproken dat De Looff alle thuiswedstrijden van Delta Sport tot de selectie behoort en ook in actie komt als zijn eigen team, het tweede, niet hoeft te spelen.

bron: WereldRegio 09-01-2016

Kerstsfeer in Zierikzee eindigt op de brandstapel

Op verschillende plaatsen op Schouwen-Duiveland is dit weekend de kerstperiode afgesloten, met een traditionele fik van een flinke stapel sparren en dennen. In Zierikzee was een nieuwe stookplaats gevonden langs Rijksweg N59, pal tegenover het gemeentehuis. De ongeveer duizend kerstbomen zorgden voor een heftige rookontwikkeling, maar door de gunstige wind had het verkeer daar nauwelijks last van. Vanaf de weg leek het voor sommige passanten in eerste instantie wél alsof de brand in het gemeentehuis was. Lees verder.

bron: PZC  09-01-2016

Wethouder Verseput zoekt oplossing voor belasting kleine evenementen

Wethouder Ad Verseput (Financiën, VVD) vindt dat kleinschalige evenementen op Schouwen-Duiveland niet langer moeten worden belast voor gebruik van openbaar terrein. Deze zogeheten precarioheffing kan een flinke deuk slaan in de vaak beperkte budgetten voor evenementen, wat het voortbestaan onder druk zet. Verseput trekt zich de kritiek aan van wijkvereniging Hart van Poortambacht. Die kreeg in december een rekening van 510 euro gepresenteerd voor het opbouwen van een huttendorp, afgelopen zomervakantie en het voorgaande jaar.

bron: PZC  09-01-2016

LSD:’Klaar met dat gedonder’

Huttendorp WereldRegio

Leefbaar Schouwen-Duiveland wil dat niet-commerciele activiteiten geen precariorechten hoeven te betalen. Dat laat de partij weten als reactie op het bericht in WereldRegio dat de organisatie van het Zierikzeese huttendorp twee rekeningen voor deze belasting heeft ontvangen. Hart van Poortambacht heeft bezwaar aangetekend. Fractievoorzitter Robbert Lievense laat weten dat het ‘klaar moet zijn met het gedonder’ Nog voor de zomer moet de verordening wat hem betreft aangepast worden.

bron: WereldRegio 08-01-2016

Ondernemer schiet huttendorp te hulp

Hart van Poortambacht logo

 Vastgoedondernemer Paul Huges is bereid de rekeningen te betalen, die Hart van Poortambacht in Zierikzee heeft gekregen voor de huttendorpen van de laatste twee jaar. De gemeente heeft de club twee rekeningen voor precariorechten gestuurd en dat geld heeft Hart van Poortambacht niet. Huges: ,,Als de gemeente haar verantwoording niet neemt, zorg ik ervoor dat die € 510,- betaald wordt. Belachelijk dit soort geneuzel. Als vastgoedman in hart en nieren kunnen kinderen wat mij betreft niet vaak genoeg bezig zijn met ontwerpen, bouwen en ontwikkelen!”, laat hij weten op het bericht in WereldRegio.

bron: WereldRegio 08-01-2016

Mooi debuut Freijzer op Graanbeurs-toernooi

Een debutant uit Zeeuws-Vlaanderen maakte op de eerste avond van het Graanbeurs-toernooi de dienst uit.

Theo Freijzer won op de ene tafel drie partijen en had een zodanig gemiddelde dat het aantal te maken caramboles in zijn volgende ronde wordt verhoogd. Vooral de tweede partij van Freijzer was uitermate sterk: in slechts acht beurten (1.5 gemiddeld) maakte hij de partij uit tegen Harrie Goetheer die in de nabeurt de eer redde met een serie van twee.  De strijd om de tweede plaats in de poule ging tussen Andre koot en Goetheer die in het voordeel van Koot werd beslist. Leo Koopman, de vierde man in de poule, speelde drie slechte partijen en kon puntloos naar huis. Op de andere tafel pakte oud-winnaar Arjan Rossen de volle winst. Samen met hem gaat Rob van Dijk naar de tweede ronde met twee winstpartijen. De tweede man uit Zeeuws-Vlaanderen, Mario van Remortele, kon weliswaar ook op vier punten komen maar een zeer slechte eerste partij tegen Van Dijk zorgde ervoor dat hij met vier punten uitgeschakeld zou zijn op percentage. Zo ver kwam het overigens niet omdat Van Remortele nipt met 12-11 verloor van Rossen. Jurgen Krottje kon geen potten breken en eindigde puntloos onderaan.

bron: WereldRegio 08-01-2016

Ergernis over aanslagen voor huttendorp

Huttendorp WereldRegio

Hart van Poortambacht is in de problemen gekomen nadat de gemeente de club in december verraste met twee rekeningen voor het Huttendorp. Hart van Poortambacht is een vrijwilligersclub die de leefbaarheid in de Zierikzeese wijk wil verbeteren. Dat doet ze door activiteiten als ene huttendorp. Maar op geen enkele wijze hield de club er rekening mee, dat de gemeente een factuur zou sturen voor de zogenoemde precariorechten. Dat is een belasting voor het gebruik van de openbare ruimte, Het huttendorp is beide jaren gehouden op het evenemententerrein aan de laan van Saint Hilaire. ,, Allemaal erg vervelend. Het kost weer een hoop energie die je beter ergens anders in kan stoppen. Als de gemeente de aanslag handhaaft hebben we een probleem,” laat voorzitter Adrie Tange desgevraagd weten. Hart van Poortambacht heeft het geld niet. Het gaat om twee facturen van €255 elk. In December kwam de factuur van het jaar daarvoor ook pas binnen. Volgens Tange, die bezwaar heeft aangetekend, wordt er met twee maten gemeten. Hij geeft als voorbeeld dat er voor de Maltadagen, die eerder op een plein in de wijk Malta werden gehouden, nooit precariorechten gerekend. Tange werkte indertijd bij Zeeuwland en kan zich geen factuur herinneren. Enkele jaren geleden werd de Stichting Historische Spelen aangeslagen voor het spel op het Kraanplein in Zierikzee. De stichting kon de financiele tegenvaller toen opvangen met de monumentenprijs, die ze van de gemeente kreeg. Dat geldbedrag werd toen voor de aanslag gebruikt. Of de gemeente het bezwaar van Hart van Poortambacht gaat goedkeuren, is nog niet duidelijk. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 08-01-2016

Wederom talentenjacht Rotary Schouwen-Duiveland

Talent Schouwen-Duiveland logo

Rotary Schouwen-Duiveland gaat dit jaar voor de tweede keer Schouwen-Duiveland Got’s Talent organiseren.In 2014 was de eerste editie. Dit jaar worden ook leerlingen van Pontes Pieter Zeeman uitgenodigd om deel te nemen. De kandidaten moeten zich voor 12 februari aanmelden. De maximal 24 ‘acts’ presenteren zich in de voorrondes op 12 en 19 maart. De finale is op 2 april. Alles voltrekt zich niet in FiZi zoals vorig jaar, maar op de Campus Cultura bij Pontes Pieter Zeeman. De belangstelling was vorige keer zo groot, dat FiZi als snel te klein bleek. Mochten zich meer dan 24 kandiaten melden, dan gaat de jury aan de slag met een voorselectie. Jongeren kunnen zelf kiezen waarmee ze hun talent willen tonen aan de jury en het publiek. Dat kan zang zijn, maar ook dans, acrobatiek, cabaret of wat dan ook. Het gaat immers om hét talent van 2016 Meer informatie over SDGT en een deelnameformulier zijn te vinden op www.rotarychouwenduiveland.nl.

bron: WereldRegio 08-01-2016

Kerkhove krijgt bevestiging kwalificatie Australian Open

Wat al sinds 18 december 2015 bekend was, is voor Lesley Kerkhove donderdag in Melbourne definitief geworden. De 24-jarige tennisster is zeker van een plaats in het kwalificatietoernooi voor de Australian Open omdat twee speelsters (Galina Voskobojeva en Lucie Safarova) zich hebben afgemeld bij de organisatie van het eerste Grand Slam-toernooi van het nieuwe jaar. De kwalificatiewedstrijden beginnen volgende week. Het hoofdtoernooi – Kerkhove moet drie ronden winnen om hierin te geraken – start maandag 18 januari. De eerste training in Melbourne heeft Kerkhove inmiddels achter de rug. Ze trainde samen met Kimiko Date

bron: WereldRegio 08-01-2016

Mogelijke inbreker uit Zierikzee aangehouden

Politie logo Zierikzee-Monumentenstad.nl

Een 28-jarige man uit Zierikzee is woensdag in zijn woning aangehouden op verdenking van inbraak in een jongerencentrum in Zierikzee. Om ongeveer 10.15 uur diezelfde dag was de inbraak bij het jongerencentrum van SMWO in de Kaersemakerstraat ontdekt. Door een ruit te vernielen was de inbreker het pand binnengekomen. Een flatscreentelevisie werd weggenomen en een andere flatscreen is vernield. Ook werd het alarm bij het gebouw vernield. Een rechercheur van forensische opsporing is opgeroepen om onderzoek te doen. Hij vond sporen die te herleiden waren naar de later aangehouden 28-jarige verdachte. De aangetroffen sporen en deze belastende verklaring maakten het bewijs tegen de man zo groot dat hij als verdachte kon worden aangemerkt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 07-01-2016

Plannen voor nieuwe badmintonclub

Gerard Willemse uit Zierikzee heeft plannen om een nieuwe badmintonclub op Schouwen-Duiveland op te richten. Zijn initiatief komt voort uit het feit dat er op Schouwen-Duiveland wel badmintonclubs bestaan, maar geen enkele vereniging richt zich specifiek op spelers vanaf zestig jaar en nergens kan op dit moment overdag worden gespeeld. ,,Bovendien”, vindt Willemse, ,,is badminton nu juist een sport die feitelijk iedereen wel in recreatief verband in zijn/haar jeugd heeft gespeeld en dus geen verdere introductie behoeft.” De beoogde badmintonclub heeft tot doel uitsluitend recreatief bezig te zijn en zestigplussers te stimuleren weer wat te gaan bewegen. Het voornemen is om iedere donderdagmiddag te spelen in Sportblok of de gymnastiekzaal in Noordgouwe. Willemse: ,,Eén en ander is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden. Bij acht deelnemers kunnen we al van start gaan, maar hopelijk lukt het bij zestien of meer”.

bron: WereldRegio 07-01-2016

Rond jaarwisseling 14.500 euro aan schade

Hondenpoepzakjes vernield oud en nieuw 2015/2016 Zierikzee-Monumentenstad.nl

De jaarwisseling op Schouwen-Duiveland is redelijk rustig verlopen en heeft 14.500 euro schade aan gemeentelijke eigendommen ‘opgeleverd’. Dit laat de gemeente Schouwen-Duiveland in een persbericht weten. Het betrof schade aan onder meer afvalbakken, verkeersborden, speeltuigen en een abri. Het schadebedrag ligt een fractie hoger als de schade in voorgaande jaren. Een zestal notoire overlastgevers hebben een brief ontvangen van de burgemeester met de waarschuwing zich te gedragen tijdens de jaarwisseling. In gerichte surveillances van politie en handhaving zijn een aantal mensen bekeurd die te vroeg vuurwerk afstaken. Bureau HALT kreeg in de nieuwjaarperiode 22 aanmeldingen voor minderjarigen die vuurwerk overlast gaven. Daarnaast is in diverse woningen in de gemeente totaal 230 kilo (illegaal) vuurwerk in beslag genomen. Alles bij elkaar kijken gemeente en politie terug op een geslaagde voorbereiding van de jaarwisseling wat bijdroeg aan een relatief rustige oud- en nieuwviering. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl

bron: WereldRegio 07-01-2016

Start kreeftenseizoen op donderdag 31 maart

Kring Oosterscheldekreeft logo

 

Het duurt nog even, maar de datum voor het nieuwe Oosterschelde Kreeftenseizoen staat inmiddels vast: donderdag 31 maart.Zoals altijd zal een groot aantal notabelen naar Zierikzee komen om getuige te zijn van de eerste kreeft uit het Oosterscheldewater.

bron: WereldRegio 07-01-2016

Politie waarschuwt voor inbraken Zierikzeese wijken

 

 

 

Inbraakgebied twitter wa_SD Douwe de Vries

De afgelopen weken hebben zich in Zierikzee diverse woninginbraken en insluipingen voorgedaan. De diefstallen uit woningen deden zich voornamelijk voor in de wijk Malta en Plan West. Alleen al in december nam de politie 22 aangiften op van inbraken in woningen, schuurtjes, garages, bedrijven, enzovoorts. De buit bestond onder andere uit geld, computerapparatuur, mobiele telefoons en sieraden. De politie gaat de komende tijd in Zierikzee extra surveilleren. Agenten zullen hierbij zowel herkenbaar als onherkenbaar aanwezig zijn. De politie gaat in Zierikzee en omgeving de komende periode extra controleren op woninginbrekers, overvallers en straatrovers. De politie onderzoekt tips van enkele verdachte situaties, die de laatste tijd zijn gemeld. Verdachte situatie? Bel 112 U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een inbraak. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte. U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit aan de politie door. Blijf rustig, neem geen risico’s! Meld uw naam, woonplaats, adres en wat er precies aan de hand is. Het lijkt zo simpel: sluit ramen en deuren goed af! Op de website van de politie vindt u nog meer informatie over inbraakmethoden en wat u daartegen kunt doen. Ook leest u wat te doen als u slachtoffer bent geworden van woninginbraak. Zie: https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html. (foto: twitter wa_Schou/Douwe de Vries)

bron: WereldRegio 06-01-2016

‘De gasten zijn dol op Steef’

Stefan Karper (25) heeft het Down Syndroom, maar dat weerhoudt eetcafé De Banjaard in Zierikzee niet om de jongeman in te schakelen voor de bediening van gasten. Sinds afgelopen zomer is hij iedere woensdagmiddag achter de bar te vinden. Van beide kanten bevalt het prima, zeggen café-eigenaar Camiel van Tiggelhoven en zijn moeder Ingrid Sterkenburg. “Stefan leert zo met mensen omgaan en de mensen met hem.” Lees verder

bron: PZC  07-01-2016

Schaker Spiegels hoeft niets te doen om uit te lopen

Schaken wir Zierikzee-Monumentenstad.nl

In de veertiende ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee slaagde koploper Sjaak Spiegels erin nog iets verder uit te lopen, ondanks dat hij zelf niet speelde. Piet de Vreede opende niet goed tegen Kees van den Nieuwendijk, waardoor hij kwaliteit en een pion achter kwam te staan. Van den Nieuwendijk had echter geen ontwikkelde stukken en De Vreede een formidabel loperpaar. Met een aftrekschaakje won hij vervolgens een loper. Maar zijn pionstelling was daarna niet sterk en daarom accepteerde hij direct het remiseaanbod. Martin Krijger beantwoordde de Najdorf van Kees Bimmel niet scherp genoeg waardoor deze in het middenspel een stevige koningsaanval kon opzetten. Krijger verdedigde goed maar er werden wel zoveel stukken afgeruild dat een remiseachtige stelling overbleef. Het valt Bimmel te prijzen dat hij meer wilde maar verstandig was dit niet. Hij nam risico en verloor uiteindelijk omdat zijn stelling teveel zwaktes vertoonde. Jac Weeland veroverde in zijn partij met zwart al snel het initiatief, zoals hij dat meestal afdwingt met zijn bijzondere manier van spelen. Een pion offeren en dan met veel stukken van de vrijgekomen ruimte gebruik maken. Tegenstander Ben Snethorst verdedigde zich bekaam en speelde zich langzaam maar zeker onder de druk uit. Hij kwam zelfs beter te staan maar verloor zonder dat er gevaar dreigde een stuk. Teleurgesteld gaf hij op. De strijd tussen Frans Nijman en Dick Doeswijk mondde uit in penningen door lopers en een dreiging van een witte aftrekaanval. In de overgang van midden naar eindspel zag Doeswijk een dubbelaanval op de zwarte koning en toren over het hoofd. Hij verloor de toren en gaf op. Wit offerde en zwart nam. Dat gebeurde in de partij tussen Frans Jansen en Fokko Baakman. Eerst een pion, daarna afruil van paard tegen twee pionnen; Jansen ‘dacht’ een toren en de partij te winnen, maar Baakman kon met een pionzetje het hele plan onderuit halen waarna jansen opgaf. In het middenspel liet Peter de Vrieze zijn loper insluiten. Mark van Rooten won het stuk maar vervolgens hielden beide spelers er een dramatisch slechte pionnenstelling aan over. Van Rooten profiteerde het meest van de wanorde, hij won een paard en daarmee de partij. Wim van de Waarsenburg slaagde er in de zwarte dame van Marco Vieveen te pennen, wat hem dus ook de partij opleverde. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 06-01-2016

Vermiste Duitse piloot vermoedelijk gevonden

Hr.Ms Zierikzee Interpicture.nl

Duikers van de mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee van de Koninklijke Marine hebben voor de kust bij Schoorl het vermoedelijke lichaam gevonden en geborgen van de Duitse 76-jarige piloot, die eergisteren met zijn vliegtuig bij Petten in zee stortte. Dat meldt Schagen.24.nl op haar website. Het nieuws werd via twitter door Commandant der Zeestrijdkrachten Rob Verkerk bekendgemaakt. Commandant Verkerk prijst de prima samenwerking met kustwacht, luchtvaartpolitie en de landelijke eenheid politie en complimenteert verder de bemanning en duikers van de Zierikzee en duikers. Op 8 en 9 december 2015 deed mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee vanuit Engeland de haven van Zierikzee nog aan ivm de terugbrengen van een Zierikzees kanon uit 1552. (foto: Interpicture.nl)

bron: Schagen24.nl 06-01-2016

Meer dan elfhonderd stemmers voor MVO-prijs

MVO prijs logo

Inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen nog tot en met 17 januari stemmen op een genomineerde voor de MVO-prijs Schouwen-Duiveland.Inmiddels zijn er al 1.100 stemmen uitgebracht. De voorlopige top drie bestaat uit Saman Groep, Afval Service Zeeland, en Habo Hoveniers. Iedereen die zich betrokken voelt bij Schouwen-Duiveland kan stemmen op zijn of haar favoriete ondernemer via www.mvoprijs.nl. Een vakjury, bestaande uit Nini Soeters-Schot, Bram Bierens en Aart de Zeeuw, selecteerde zes genomineerden op de balans tussen people, planet en profit. Ook keek de jury naar innovatiekracht, impact en uitstraling in de branche. De drie bedrijven met de meeste stemmen gaan naar de finale. De winnaar van de MVO-prijs Schouwen-Duiveland wordt in het voorjaar bekendgemaakt tijdens de algemene ledenvergadering van de Ondernemerskring. Naast de reeds genoemde genomineerden doen ook mee: TonS Mosterd en Heerlijkheden, Manege Balans centrum voor dressuur therapie en zorg en MienDomus.

bron: WereldRegio 06-01-2016

Introductieavond duiksport in Zierikzee

Duikvereniging SOV Scaldis uit Zierikzee houdt op vrijdagavond 15 januari een introductieavond om vrijblijvend kennis te maken met de duiksport. De avond begint om 19.00 uur in het zwembad van Zierikzee met een theorieles. Na uitleg over de apparatuur en veiligheidsaspecten gaan de deelnemers te water. Elke leerling wordt begeleid door een ervaren instructeur.  Alle benodigde apparatuur wordt verzorgd door Scaldis. Het enige wat deelnemers zelf moeten meenemen zijn een handdoek en zwemkleding en – indien mogelijk – een duikbril, snorkel en zwemvinnen. Aanmelden kan bij de secretaris via secr@sovscaldis.nl of 0111-417105.

bron: Ons Eiland 05-01-2016

Zeeuwland in maart op Zuidwest Wonen-site

Zeeuwland logo

 Woningbouwvereniging Zeeuwland haakt in maart van dit jaar aan bij de woningbouwsite Zuidwest Wonen. Op die site bieden de woningbouwverenigingen uit Zeeland en West-Brabant hun woningaanbod aan.Volgens Zeeuwland-directeur geeft het de woningzoekenden een ruim beeld van wat er te krijgen is in de regio. Zeeuwland blijft wel zelf de verhuur en toewijzing van de woningen regelen.

bron: WereldRegio 05-01-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Necker van Naem onderzoekt Schouws grondbeleid

Gemeente Schouwen-Duiveland logo

Bureau Necker van Naem in Maarsbergen gaat het grondbeleid van de gemeente Schouwen-Duiveland onderzoeken. Dat heeft de gemeentelijke Rekenkamer, bestaande uit alle raadsfracties, dinsdag laten weten. Necker van Naem, die eerder het functioneren van het voormalige Welzijnshuis onderzocht, gaat uitpluizen of de gemeente nog grond moet bezitten. Lees verder.

bron: PZC  05 -01-2016

Installatiebedrijf Saman breidt in Zierikzee uit met werk én met werknemers

Saman nieuwbouw iets ingekort

Nog een paar maanden en mensen die Zierikzee in rijden worden niet alleen verwelkomd door Omoda, maar ook door Saman. De bouw van het nieuwe onderkomen voor het installatiebedrijf is begonnen. Een graafmachine maakt momenteel aan de Ruigendijkweg ruimte voor de fundering, die de komende weken gemaakt zal worden. De opbouw van het pand volgt in maart. Drie maanden later wordt het opgeleverd. Het is de bedoeling dat het bedrijf in het najaar definitief verhuist. Voor Saman betekent de verhuizing eindelijk weer wat ademruimte. Lees verder.

bron: PZC  05 -01-2016

Expositie van Gameren in gemeentehuis

Gemeentehuis Zierikzee-Monumentenstad.nl

In de centrale hal van het gemeentehuis in Zierikzee wordt van 8 januari t/m 23 februari een expositie gehouden van schilderijen van Marlene van Gameren.Marlene is vanaf haar jeugd vergroeid met potlood en papier. Als tiener was zij een jaar lid van een tekenclub, verder is zij autodidact. Momenteel is zij lid van de landelijke kunstenaarsvereniging Korf (www.korfinfo.nl). Begonnen met potloodtekeningen -waarmee ze, met een portret van haar oudste dochter, een eervolle vermelding behaalde met een landelijke wedstrijd- ging ze verder met aquarel. Nu werkt zij vooral met acrylverf op hout. Ze schildert realistisch, het liefst op klein formaat. De werken zijn heel divers: portretten, dieren, stillevens en landschappen. Haar inspiratie vind ze in mensen, voorwerpen en landschappen in haar directe omgeving. Diverse schilderijen hebben een (Bijbelse) boodschap in zich. Diverse schilderijen worden te koop aangeboden bij galerie NobelArt in Zierikzee De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden (maandag t/m donderdag van 8.30 – 17.00 uur, vrijdag van 8.30 – 16.00 uur) van het gemeentehuis. Bezoekadres: Laan van St. Hilaire 2, Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 04-01-2016

Delta wijzigt naam netwerkbedrijf in Enduris

Enduris logo

Vanaf vandaag wijzigt de naam van DELTA Netwerkbedrijf B.V. in Enduris B.V.Dat gebeurt op verzoek van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De naam van een netbeheerder mag namelijk niet lijken op die van een productie-leveringsbedrijf. Een netbeheerder heeft, als eigenaar van de elektriciteitskabels en gasleidingen, andere taken dan een productie-leveringsbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het produceren en leveren van gas en elektriciteit. Met het wijzigen van de naam DELTA Netwerkbedrijf in Enduris, wordt dit verschil duidelijker. Voor de inwoners van Zeeland verandert er niets. Wel kunnen zij hun netbeheerder voortaan beter herkennen. De naam verandert, maar de rol als netbeheerder blijft ongewijzigd. Het logo is ontwikkeld door 10uur in Zierikzee.

 bron: WereldRegio 04-01-2016

Joziasse verliest kwartfinale in Valkenswaard

Finn Joziasse

Finn Joziasse heeft de kwartfinale van een 3-toernooi in Valkenswaard verloren. De veertienjarige tennisster uit Zierikzee kwam zaterdag voor een plaats bij de laatste vier net wat tekort tegen de als zevende geplaatste Gabriëlle Dekkers. Joziasse (foto) verloor met 4-6 6-3 4-6. (foto: Richard van Loon)

 bron: WereldRegio 02-01-2016

Sportverkiezing Schouwen-Duiveland

Hein Vergeer te gast in Zierikzee bij sportverkiezing van het jaar 2015. Op vrijdag 5 februari vindt in het sportcafé van sportcentrum Sportblok in Zierikzee de sportverkiezing 2015 van Schouwen-Duiveland plaats. In het programma is tijd ingeruimd voor onder meer bijdragen oud Europees- en wereldkampioen schaatsen allround, Hein Vergeer. Daarnaast zullen enkele verenigingen zich presenteren om een indruk te geven van het veelzijdig aanbod van sportactiviteiten op Schouwen-Duiveland. De avond start om 19.00 uur en er worden de sporter en de sportploeg van het jaar 2015 gekozen. Ook worden de aanmoedigings- en organisatieprijs en de penning van verdienste uitgereikt. Toegang gratis.

bron: Ons Eiland 04-01-2016

Gemeente vergat bijdrage zorgcomplex zierikzee

De gemeente Schouwen-Duiveland is vergeten 25.000 euro mee te betalen aan de inrichting van zorgcomplex Mitt Hem in Zierikzee. Mitt Hem is het in 2014 geopende appartementencomplex van Eilandzorg aan de Emil Sandströmweg. Onderdeel van Mitt Hem zijn veertien flats voor mensen die veel zorg nodig hebben, maar nog wel zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zou in het kader van de WMO meebetalen aan in hoogte verstelbare toiletpotten, wastafels en keukenbladen. Lees verder.  

bron: PZC  03-01-2016

Nieuwe seniorenclub hoopt op subsidie gemeente

De zaterdag in Zierikzee opgerichte Senioren Vereniging Schouwen-Duiveland klopt bij de gemeente aan voor subsidie. Honderd Schouwse ouderen hebben hun band met de Anbo doorgesneden en beginnen een vereniging op de resten van de Anbo Zierikzee. Deze afdeling heeft 3200 euro achter moeten laten in het Anbo-hoofdkantoor in Woerden. De vereniging heeft jaarlijks 4500 euro aan kosten. Daar staat dit jaar 100 maal 25 euro aan contributie tegenover. De andere 2000 euro moet komen uit subsidie en de verkoop van kopjes koffie aan de leden. Lees verder

bron: PZC  02-01-2016

Nieuwjaarsboodschap burgemeester Rabelink

Burgemeester Rabelink Maarplein WereldRegio

Traditiegetrouw nodigt WereldRegio burgemeester Gerard Rabelink uit om met de lezers WereldRegio zijn bespiegelingen over het voorbije en nieuwe jaar te delen.Aandacht voor de onrust in de wereld, de vluchtelingenstroom en de situatie op Schouwen-Duiveland. ,,We leven in een onzekere, instabiele wereld waar verontrustende ontwikkelingen plaatsvinden: aanslagen van IS, toenemende onrust in het Midden-Oosten, conflicten in Afrika en Azië, mensen die op drift geslagen zijn voor oorlog en geweld en een nog steeds niet herstelde wereldeconomie. Het afgelopen jaar 2015 was een jaar vol zorgen, welke we zeker in 2016 niet kunnen wegnemen. Spanningen en conflicten zullen ook het komend jaar blijven bestaan en er is sprake van toenemende angst voor verdere polarisering tussen mensen. Juist in deze tijden is het belangrijk te laten zien dat we vastberaden blijven staan voor vrijheid en verdraagzaamheid, de kernwaarden van onze samenleving en dat we ons niet laten leiden door angst of haat en wraakgevoelens. Wie beter om zich heen kijkt ziet vele vormen van menslievendheid, van vredelievendheid, van zorg voor elkaar en goedheid. In het najaar heeft Schouwen-Duiveland haar goede en warme reputatie, als het gaat om het ontvangen van gasten, volledig waargemaakt. Door een grote betrokkenheid en een enorm enthousiasme van vele vrijwilligers hebben 200 vluchtelingen een paar dagen de gelegenheid gehad enigszins tot rust te komen. Hieruit blijkt de zo kenmerkende saamhorigheid van onze samenleving. We staan in ons land in het komend jaar voor een immense opgave om de vele vluchtelingen op verantwoorde wijze op te vangen. Ook op onze gemeente zal waarschijnlijk een beroep worden gedaan. Deze opvang kan uitsluitend tot stand komen bij een maatschappelijk en politiek draagvlak en een grote inzet van vrijwilligers. Terugkijkend naar de ontwikkelingen binnen de zorg vragen we ons voortdurend af of het allemaal wel goed komt en er geen mensen tussen wal en schip vallen. Het is positief om te mogen vaststellen dat er door velen keihard wordt gewerkt om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. En natuurlijk zijn er incidenten geweest, die voor de direct betrokkenen vervelend waren, waarbij misschien wel fouten zijn gemaakt. Maar van fouten moeten we leren, waardoor je uiteindelijk komt tot een betere aanpak. Dat we als Schouwen-Duivelandse samenleving tot veel in staat zijn blijkt niet alleen uit de aanpak binnen het sociaal domein, maar komt onder andere ook tot uiting in de ontwikkelingen binnen Zierikzee zoals de herinrichting van het Havenpark, de renovatie van “Mondragon”, de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld en de plannen voor het Haringvlietplein, de realisatie van de nieuwe supermarkt in Scharendijke, het masterplan Renesse, een sterk gedereguleerde APV en een Stadhuismuseum dat verzelfstandigd is. Maar ook de vele vrijwilligers die actief zijn voor jong, oud, eenzaam, bij Hospice of voor vereniging, evenement of goede doel, verdienen groot respect en geven kracht aan onze samenleving. We kunnen met gepaste trots kijken naar de inzet van ondernemers, maatschappelijke partijen en burgers die voortdurend samenwerken om de band met Schouwen-Duiveland, maar vooral de band met elkaar te versterken. In 2016 krijgen inwoners meer verantwoordelijkheid voor de inrichting en het behoud van de kwaliteit van hun leefomgeving door in het bijzonder het ontwikkelen van dorpsvisies. In andere delen van ons land zijn hierbij al successen behaald. Mogelijk kunnen we hiervan leren. Uiteindelijk beslist onze gemeenteraad over alle plannen. Het is zeker op zijn plaats om mijn waardering uit te spreken voor de 23 leden van onze gemeenteraad die zich vele uren inzetten voor onze stads- en dorpskernen. Natuurlijk zijn er politieke verschillen, maar gelukkig zijn de persoonlijke verhoudingen prima en is het voor mij als burgemeester een voorrecht om daar de komende jaren wederom leiding aan te mogen geven. Er liggen 365 dagen voor ons in 2016. 365 dagen waarin burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties met elkaar ambities hebben om diverse nieuwe plannen te realiseren. Het gaat daarbij niet over wat er gedaan is, wat had moeten gebeuren of wat we hadden kunnen doen. Belangrijk is wat we doen, wat we kunnen doen en wat we gaan doen zowel voor onszelf als voor de ander. Misschien dragen we dan hier op ons mooie Schouwen-Duiveland een beetje bij aan een stabielere wereld in 2016.”

Gerard Rabelink, Burgemeester (foto: WereldRegio)

bronWereldRegio 02-01-2016

Zierikzee pikt inwoners van de dorpen

Grafiek bevolking Zierikzee WR

De trend dat Zierikzee met inwoners groeit ten koste van de dorpen zet zich ook nu weer door. Per saldo telt Schouwen-Duiveland weliswaar 79 inwoners minder dan vorig jaar, maar ziet Zierikzee het aantal inwoners met 43 inwoners toenemen tot 11.117 zielen. Schouwen-Duiveland telt momenteel 33.749 inwoners. Dat waren er op 1 januari 2015 nog 33.828; een lichte terugval dus. Het afgelopen jaar hebben 998 mensen hun koffers gepakt en hebben het eiland verlaten. Daar staat tegenover dat er 1016 mensen naar de gemeente gekomen zijn. Dus is er sprake van een vestigingsoverschot.In totaal zijn er 271 kinderen geboren. Het overgrote deel is buiten de gemeente geboren, namelijk 247 kinderen. Dat is verklaarbaar omdat er meestal bevallen wordt in het ziekenhuis en dat staat nu eenmaal in Goes. Dat betekent dat de kinderen formeel dus in Goes zijn geboren. Overleden zijn er 379 inwoners. In totaal 95 mensen hiervan overleden buiten het eiland. Aannemelijk is ook dat er in de meeste gevallen sprake is geweest van een overlijden in een van de ziekenhuizen in de omgeving. Ook zijn er vijftien mensen overleden in de regio, die niet als inwoner van de gemeente staan ingeschreven. Dat aantal heeft geen invloed op de bevolkingscijfers. Mannen zijn traditioneel in de minderheid op het eiland. Aan het einde van dit jaar waren er 16.705 mannen en 17.044 vrouwen. Dat betekent ten opzichte van het jaar daarvoor 20 mannen minder en 59 vrouwen minder. Zoals gesteld groeit Zierikzee en dat geldt ook voor Kerkwerve, , Noordgouwe, Oosterland en Scharendijke. Alle andere dorpen hebben een verlies moeten incasseren. De grootste ‘verliezers’ zijn Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk, Ellemeet en Renesse. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 02-01-2016