Zweedse verspert Kerkhove weg naar finale Macon

Lesley Kerkhove is er zaterdag niet in geslaagd zichzelf een passende beloning voor een voor haar sowieso succesvolle week in Macon te geven. Om een ticket voor de eindstrijd van het Challenger in de plaats van de Amerikaanse staat Georgia te bemachtigen, moest de 23-jarige Schouwse afrekenen met de nummer 141 van de wereld, Rebecca Peterson. Waar Kerkhove (foto) eerder deze week beter was dan de nummers 118 en 168 van de WTA-ranking liet de Zweedse zich niet verschalken: 2-6 3-6.d. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 31-10-2015

Grote belangstelling voor Huis van Sinterklaas

De scholen op Schouwen-Duiveland reageren enthousiast op het plan van Sinterklaas om tijdens zijn verblijf in Nederland in het stadhuismuseum te overnachten. De goedheiligman heeft de scholen uitgenodigd om op bezoek te komen. Kinderen zien dan zijn werkkamer, slaapkamer en nog veel meer. Ook buiten de scholen om is er een mogelijkheid om op bezoek te gaan bij Sinterklaas. WereldRegio besteedt er in haar Sinterklaasbijlage van vrijdag 13 november uitgebreid aandacht aan. Ook zal er dan een kleurplaat afgedrukt worden, waarmee de kinderen iets kunnen winnen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio 31-10-2015

Geen ereplaats voor Ramon Huigsloot

Ramon Huigsloot van Zeelandia in Zierikzee heeft de finale van de World Chocolate Masters in Parijs niet gewonnen. De eerste plaats was voor de Fransman Vincent Vallee. Huigsloot behoort met zijn finaleplaats wel tot de absolute chocolademeesters van de wereld. In het dagelijks leven is hij patisserie-adviseur bij Zeelandia. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 30-10-2015

Ook Buyukakcay slachtoffer vorm Kerkhove

Lesley Kerkhove lijkt niet alleen in vorm, de Zierikzeese is het nu ook. Dat bewijst de 23-jarige tennisster met haar halve finale in de Amerikaanse plaats Macon. In de kwartfinale versloeg Kerkhove vrijdag Carla Buyukakcay. Na het verlies in de eerste set was de Schouwse speelster, 275e op de wereldranglijst, heer en meester tegen de Turkse nummer 168 van de wereld: 2-6 6-3 6-2. In de tweede ronde was Kerkhove beter dan de mondiale nummer 118 en in de openingsronde versloeg ze overtuigend angstgegner. Met de winst op Buyukakcay bereikt Kerkhove (foto) voor de derde keer in 2015 de laatste vier van een Challenger. De eerste maal was in mei in Tunis en de tweede keer in september in Alphen aan den Rijn. In de halve finale van Macon treft Kerkhove de Zweedse Peterson (WTA 141). (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 30-10-2015

Fietsen voor Senioren zoekt vrijwilligers

Sinds 1991 verzorgt het comité Fietsen voor Senioren in de maanden tussen april en september fietstochten voor ouderen op Schouwen-Duiveland.Elke twee weken organiseren zij een fietstocht over het eiland. Ook dit jaar was het weer succesvol met elke keer ruim boven de 20 deelnemers. Het organiserend comité zoekt wel dringend nieuwe vrijwilligers. Wim ten Haaf en Jan en Nel Bakker geven na 25 jaar aan te willen stoppen. En met hen verdwijnt de harde kern van het comité. Natuurlijk is er in die 25 jaar veel veranderd. Op dit moment beschikken bijna alle deelnemers over een elektrische fiets. En met zo’n motortje gaat het allemaal wat harder en kan je ook grotere afstanden afleggen. ,,Wel spijtig voor degenen die nog niet over een e-bike beschikken”, aldus Wim Ten Haaf, ,,want die kunnen de groep dan gewoonweg niet meer bijhouden. Maar de groep is helaas te klein om voor hen apart ook een tocht te organiseren.” Wat in ieder geval gebleven is, is het streven van Fietsen voor Senioren: de combinatie van gezelligheid en bewegen. ,,Die combinatie is echt uniek. Of je nu voor de eerste keer meefietst of al jaren meedoet, iedereen wordt in de groep opgenomen. En altijd is er een gezellige tussenstop waar koffie met wat lekkers genuttigd kan worden. We hopen dan ook dat er nieuwe vrijwilligers komen die de toekomst van Fietsen voor Senioren kunnen waarborgen. Het zou erg zonde zijn als dit zou gaan stoppen” Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij SMWO Schouwen-Duiveland, 0111-453444 of via de website www.vrijwilligerspuntsd.nl. Op de foto de comitéleden, van links naar rechts: Jan Bakker, Nel Bakker en Wim ten Haaf. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 30-10-2015

MZC’11 mist half dozijn aan spelers

MZC’11 start zaterdag 31 oktober behoorlijk gehavend aan het achtste competitieduel in de tweede klasse E. Tegenstander is GPC, de nummer twee van de ranglijst.Voor de thuiswedstrijd tegen de Vlissingers, waarvan vorig seizoen tweemaal ruim werd verloren, ontbreken Lars Holm, Sven Heijboer, Corné Schilperoort vanwege blessures en Arne Holm wegens vakantie. Achter Benjamin Verwest (hamstring) en Ingmar Quist (knie) staan vraagtekens. Zeker is wel dat jeugdige verdediger Jesse van der Linden, die tegen SSV’65 indruk maakte, in de basis start. Een afdeling lager keert Thijs Rentier enerzijds na een aantal weken op studie reis in London te zijn geweest terug bij runner up Duiveland. De Oosterlanders moeten het anderzijds thuis tegen Noad’67, de nummer drie van 3B, stellen zonder de geblesseerden Roy Quik (voet), René Verschoor (lies) en Reinier Looij (enkel). Wegens een kwetsuur aan hetzelfde gewricht (verrekt en enkele scheurtjes) moet ZSC’62-middenvelder Jos Erades ongeveer drie weken toekijken. Voor de rest is iedereen er. Trainer Jos Kristelijn: ,,We hebben een paar twijfelgevallen maar die gaan het wel redden. ZSC’62, vijfde in de vierde klasse B, speelt zaterdag thuis tegen Hansweertse Boys, de nummer drie in de stand. Nummer twee, SKNWK, is compleet en pakt bij een zege op Vosmeer sowieso de eerste periodetitel. De derde Schouwse vierdeklasser, WIK’57, speelt tegen Waarde zonder Dennis den Boer en Arjan Berrevoets. Eersteklasser Bruse Boys, twaalfde in de stand, mist er aanzienlijk meer tegen nummer dertien Oranje Wit: de geblesseerden Rudo van den Berge, Martijn Backx, Ben von Unen en de geschorste Yarick Dorst. Mits alles goed verloopt op de donderdagtraining zijn Dylan Adelaar, Koen van den Berge en Marc Bij de Vaate zaterdag weer inzetbaar. Beide ploegen hebben zes punten. Bij DFS staat de teller na zeven duels op vier punten (vier gelijke spelen) en krijgt zaterdag koploper DBGC op bezoek. De ploeg uit de Westhoek doet dat zonder Wouter van den Berge en Patrick Verboom (blessures), Frido Tims (geschorst) en Willem Plaizer (vakantie). Ian van der Wekken en Lennart Padmos zijn twijfelgevallen.

bron: WereldRegio 30-10-2015

Kerkhove lijkt juiste vorm te pakken te hebben

In haar vijfde Amerikaanse week lijkt Lesley Kerkhove eindelijk iets van een goed resultaat te gaan boeken. Na vier weken van kommer en kwel in Las Vegas, Rock Hill, Kirkland en Florence is Macon haar beter gezind. Op het 50.000 dollartoernooi versloeg de 23-jarige Zierikzeese in de openingsronde overtuigend haar Bulgaarse angstgegner Elitsa Kostova en in de tweede schifting was het helemaal ‘kassa’ voor de Schouwse tennisster. In een partij van negen kwartier was Kerkhove, momenteel 275e op de wereldranglijst, de als tweede geplaatste en nummer 118 van de WTA-ranking, Naomi Broady, de baas: 6-7 (3-7) 6-4 6-4. In de kwartfinale komt ze vrijdag uit tegen de Turkse Carla Buyukakcay (168e op WTA). Exact een week geleden ging Kerkhove in Florence onderuit tegen de Franse nummer 816 van de wereld, Elixane Lechemia. Ook opvallend is dat Kerkhove (foto) met haar zege op Broady haar beste partijresultaat van 2015 neerzette. Niet eerder dit jaar won ze van een speelster die zo hoog op wereldranglijst vertoeft. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 29-10-2015

Huigsloot door naar finale Chocolate masters

Ramon Huigsloot van Zeelandia in Zierikzee heeft de finale van de World Chocolate Masters in Parijs niet gewonnen. De eerste plaats was voor de Fransman Vincent Vallee. Huigsloot behoort met zijn finaleplaats wel tot de absolute chocolademeesters van de wereld. In het dagelijks leven is hij patisserie-adviseur bij Zeelandia. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 29-10-2015

ZieZaVo: speler De Vries verrast doelman Groenendijk

ASZ-keeper Jan Groenendijk zal nog wel eens terugdenken aan de wedstrijd tegen Stella Boys/’t Centrum. Twee minuten voor het einde verwerkte hij de bal niet goed, terwijl zijn medespelers al op de middenlijn stonden. Als een duiveltje uit doosje verscheen Stella Boys-speler Yorick de Vries voor zijn neus en maakte de winnende treffer 4-5. ASZ verloor de wedstrijd woensdag in Sportblok onnodig nadat ze lange tijd met 4-2 voorstond. IJtama begon sterk tegen koploper Strandloper/Ginsterveld. Tot de tweede helft (4-5) was er nog geen winnaar maar in de tweede helft doofde het vuur bij IJtama en won de ploeg uit Westerschouwen  alsnog met 7-11. Van Oeveren/WIK won met 4-1 van FC Hanse Staalbouw en Stella Boys/t Centrum 2 kwam niet verder dan 1-1 tegen Deco Home Zierikzee. Het was even slikken voor Faxe in de tweede klasse.Met nog anderhalve minuut op de klok scoorde FC Kerkwerve/Oliegeultje de winnende treffer met 4-5. DDEZOM was de sterkste ploeg tegen Fiets Outlet Zeeland met een 5-4-overwinning. Motorenboys scoort er de laatste wedstrijden op los. Nu was het VIA Adviseurs die er met 8-1 aan moest geloven. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 29-10-2015

Sterk optreden Kerkhove tegen Bulgaarse angstgegner

Lesley Kerkhove heeft zich knap gemanifesteerd tijdens de eerste ronde van een Challenger in het Amerikaanse Macon.

De 23-jarige Zierikzeese, maandag afgezakt naar de 275e plaats op de wereldranglijst, was in 52 minuten klaar met de Elitsa Kostova, die vijftig plekken hoger staat. De Bulgaarse werd woensdag verslagen met duidelijke cijfers: 6-2 6-0.
De 25-jarige Kostova mag na al die jaren in het internationale profcircuit toch wel tot één van de angstgegner van Kerkhove (foto) worden gerekend. In de zes voorgaande ontmoetingen was ze viermaal de betere; de laatste keer trok de Schouwse tennisster aan het langste eind. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 29-10-2015

Platform furieus na afwijzen WMO-kandidaat

Het platform voor mensen met een beperking is furieus over het afwijzen van haar kandidaat Cees Verweel in de WMO-raad. Cees Verweel had de nieuwe man in die adviesraad van burgemeester en wethouders moeten worden, maar is door burgemeester en wethouders afgewezen. Het platform schrijft dat in een brief op hoge poten aan de gemeente. De integriteit van de behandelend ambtenaar wordt in twijfel getrokken. Ook vreest het platform dat met het afwijzen van Verweel de WMO-raad nooit een luis in de pels zal worden. Het platform zal met een andere kancidaat moeten komen, maar wil eerst opheldering. Verweel voldoet volledig aan de gestelde eisen, zo stelt het platform.

bron: WereldRegio 28-10-2015

Roeden van molen De Hoop in Zierikzee vervangen

De twee roeden van molen De Hoop in Zierikzee worden vervangen. De wieken van de aan de Lange Nobelstraat gelegen molen draaien sinds begin dit jaar niet meer.  Bij een inspectie vorig jaar kwam een scheurtje van een centimeter of 20 aan het licht, vertelt molenaar Teun van der Bok. Omdat niet precies duidelijk was wie het haasje zou zijn als er iets zou afbreken en er ‘schade aan derden’ zou ontstaan, besloot de molenaar de wieken stil te zetten. Lees verder.  bron: PZC  28-10-2015

Marinierskapel treedt op in Zierikzee

Ter gelegenheid van de 350e verjaardag van het Korps Mariniers verzorgt de Marinierskapel op vrijdag 6 november een concert in de Nieuwe kerk van Zierikzee. De Marinierskapel der Koninklijke Marine zal optreden onder leiding van majoor Peter Kleine Schaars. Ook zijn er optredens van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Acteur Frank Groothof vertelt middels een muzikale voorstelling over de belevenissen van een Zeeuwse boerenjongen die met een paar vrienden aanmonstert op De Zeven Provinciën, het vlaggenschip van admiraal Michiel de Ruyter. In het tweede deel van het concert treedt een aantal solisten uit de kapel op. De toegang is gratis. Kaarten kunnen vooraf aangevraagd worden bij Ton de Vlieger, via 0111-415316 of ton.devlieger@zeelandnet.nl. Het concert begint om 20.00 uur.

bron: Ons Eiland 28-10-2015

MTB-rijder Terpstra in mondiale toptien

Anne Terpstra bekleedt voor het eerst een plaats in de toptien van de wereldranglijst MTB cross country.De 24 jaar geleden in Zierikzee geboren rijder en regerend nationaal kampioen steeg van de elfde naar de negende plaats. De kleine stijging dankt Terpstra, al weer een aantal jaren wonend in Apeldoorn, aan haar deelname aan Swiss Epic en Epic Israël.

bron: WereldRegio 28-10-2015

Caberatier Pepijn Schoneveld in De Weverij

Caberatier Pepijn Schoneveld geeft op donderdag 5 november een optreden in De Weverij in Zierikzee. In het verleden stond Schoneveld ook al in De Weverij. Inmiddels heeft hij al heel wat meer bagage. In februari van dit jaar gaf hij bijvoorbeeld een gastoptreden tijdens de uitverkochte finale van het Groninger Studenten Cabaretfestival in een kolkende stadsschouwburg van Groningen. De voorstelling in Zierikzee begint om 20.15 uur. Normale kaarten kosten 15 euro. Meer informatie is te vinden op: theatersaanzee.com.

bron: Ons Eiland 28-10-2015

Halloween modeshow in Zierikzee

Kinderen tot en met 14 jaar kunnen op zaterdag 31 oktober hun beste Halloween outfit tonen bij modezaak Eva per Donna in Zierikzee. De wedstrijd voor gejureerd door een zeer deskundige vakjury. De aller-allerbest geklede deelnemer krijgt een mooie prijs mee. Niemand gaat met lege handen naar huis. Dit alles start om 15.00 uur. Om 17.00 uur volgt er een optreden van Eva ten Have. Ook is er kunst te bezichtigen. Deelname aan de modeshow kan per inschrijving (tot zaterdag 12.00 uur). Mail naar: info@evaperdonna.nl. Of kijk op facebook: www.facebook.com/evaperdonna.

bron: Ons Eiland 28-10-2015

Tussen droom en daad

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en vindt elk jaar plaats in oktober. Sinds 2012 wordt de themamaand georganiseerd door het Openluchtmuseum in samenwerking met tientallen partnerorganisaties. “Media, culturele, historische en literaire instellingen slaan die maand de handen ineen om geschiedenis in de schijnwerpers te zetten en voor een breder publiek toegankelijk te maken” vertelt Eef van Brummelen, medewerker publieksdienstverlening bij het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland. “Musea, archieven, bibliotheken en culturele instellingen organiseren speciale activiteiten.” Het thema van dit jaar ‘Tussen Droom en Daad’ gaat over het verwezenlijken van idealen. “Het thema wordt al aan het begin van het jaar bekend gemaakt inclusief een inspiratiedocument met achtergrondinformatie bij het thema. Binnen het Gemeentearchief kunnen we daarna suggesties doen voor invalshoeken binnen het thema. Tijdens een werkoverleg later in het jaar wordt uit een lijst van zo’n zeven tot negen ideeën een keuze gemaakt. Daarbij speelt een belangrijke rol hoe we het thema kunnen illustreren met archiefstukken en of we voldoende aanknopingspunten hebben voor het organiseren van extra activiteiten zoals een tentoonstelling, rondleiding of een lezing” licht Eef de gang van zaken toe. In het kader van de Maand van de Geschiedenis zet het Gemeentearchief tijdens de Open archievendag op zaterdag 31 oktober haar deuren van 10.00 tot 16.00 uur open voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in het archief en meer wil weten over de Schouwen-Duivelandse dromen. “Binnen het thema hebben we twee onderwerpen gekozen: ‘Reiken naar de hemel’, over een middeleeuwse droom om in Zierikzee de hoogste toren van Nederland te bouwen en ‘Zierikzee studentenstad’ over de droom van de steenrijke Pieter Mogge (1698-1756) om in Zierikzee een universiteit te realiseren.” Maar… ‘Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren’, dichtte Willem Elsschot in 1910. Ook de twee Zierikzeese dromen liepen anders af dan verwacht. Om 11.00 uur houdt prof. Dirk de Vries, verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een lezing over de Sint Lievens Monstertoren: Wat gebeurde er allemaal en hoe had de toren er uit moeten zien? gemeentearchivaris Huib Uil geeft om 13.30 uur een lezing over Pieter Mogge en zijn plan voor een universiteit in Zierikzee: Wie was Mogge en wat is er gebeurd met zijn legaat? Beide lezingen zijn gratis toegankelijk en vinden plaats in de Burgerzaal, te bereiken via de ingang van het Gemeentearchief aan de achterzijde van het gemeentehuis.Tijdens de Open dag kunt u ook de archiefbewaarplaats bezoeken, vertellen enkele vrijwilligers wat zij doen voor het Gemeentearchief en is er een stand met informatie over de regionale historische vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland. Boven: Eef van Brummelen toont in het depot een archiefstuk met links het nooit uitgevoerde ontwerp voor een honderdtwintig meter hoge toren. (foto: Ons Eiland) 

bron: Ons Eiland 28-10-2015

Optreden Ierse band The Fury in Zierikze

De Ierse band The Fury treedt woensdag 4 november op in De Nieuwe Kerk in Zierikzee. De vijf mannen spelen goudeerlijke muziek, vol vuur en waar de liefde voor het vaderland van afstraalt. De band is bekend van de nummers: When you are sweet sixteen, The Green Fields of France, The Old Man, Steal Away, Goodnight Irene, The Lonesome Boatman, I will love you en The Red Rose Café. Dit laatste lied is bij ons bekend als ‘Het kleine café aan de haven’, geschreven door Pierre Kartner. Het optreden begint om 20.15 uur. Normale kaarten kosten 22,50 euro. Meer informatie is te vinden op: theatersaanzee.com.

bron: Ons Eiland 28-10-2015

Oost-Europeanen doen greep in winkelkassa’s Zierikzee en Renesse

In Zierikzee en Renesse is een Oost-Europeaanse roversbende actief. Doelwit zijn de kassa’s van winkels. Een kledingzaak aan de Dam in Zierikzee kreeg maandagmiddag bezoek van een man van 25 à 30 jaar. Terwijl hij binnen rondkeek, leidde een ander, ouder persoon de 54-jarige verkoopster af. Toen de verkoopster haar aandacht weer op de jongere richtte, zei die dat hij iets leuks had gezien, maar nog wel even z’n portemonnee moest halen. Op dat moment was de kassa al leeggehaald. In dit geval gaat het om een kleine tweehonderd euro aan wisselgeld. De verkoopster heeft gistermiddag aangifte gedaan. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  27-10-2015

Lichtbrigade strijkt neer bij De Punt in Zierikzee

De Lichtbrigade van de ANWB streek dinsdag neer op de stoep bij kinderboerderij en kadoshop/lunchroom De Punt in Zierikzee. Het gaat om een landelijke campagne van de ANWB in het kader van de verkeersveiligheid. ANWB-consul Arjan Boon controleerde, met hulp van cliënten van het Gors, fietsen op onder meer goed werkende verlichting. Lees verder. bron: PZC  27-10-2015

Kennismaken met de iPad

In de Driehoek in Zierikzee wordt op dinsdag 10 en 17 november een cursus werken met de iPad georganiseerd. Het gaat om twee bijeenkomsten voor beginners en is bedoeld voor wie wat huiverig is voor de nieuwe technologische ontwikkelingen en de stap in de digitale wereld nog niet gemaakt heeft. Er kunnen ook mensen aan deelnemen die aan vervanging denken van hun oude trage apparaat, maar er tegenop zien met een geheel ander systeem te beginnen. De cursus duurt van 09.30 tot 12.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan tot 3 november. Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met het kantoor van de Zeeuwse Volksuniversiteit. Tel. 0118-634800 of kijk op de website: www.volksuniversiteitzeeland.nl.

bron: Ons Eiland 27-10-2015

Dierenhulp redt zwaan uit benarde positie

Vandaag is het eindelijk gelukt de zwaan te vangen die al meer dan een week met een vishaak in de bek rond zwom in de Zierikzeese gracht.,,Met behulp van de reddingsbrigade, super bedankt, en zes vrijwilligers van de ambulance (waarvan er maar één dienst had) konden we hem in de kraag vatten,” laat Dierenhulp weten op haar facebookpagina. De dierenarts verloste het dier van een vishaak in de bek. bron: WereldRegio 27-10-2015

Ramon Huigsloot vertegenwoordigt Nederland in ‘chocolade WK’

Ramon Huigsloot (31), patisserie-adviseur van Zeelandia in Zierikzee, vertegenwoordigt Nederland op de ‘Olympische Spelen van de chocoladekunst’. World Chocolate Masters begint woensdag in Parijs. Tot en met vrijdag gaan twintig top patisseries uit verschillende landen de strijd met elkaar aan in Salon du Chocolat aan de Porte de Versailles. Lees verder

bron: PZC  27-10-2015

De Mendonca start nieuw Portugees restaurant

Carlos deCarlos de Mendonca uit Zierikzee start naar verwachting half november een nieuw Portugees restaurant aan de Melkmarkt in Zierikzee.De Menconca runde eerder Boa Tarde aan de Engelse Kade. Ook had hij eerder het restaurant Lef op de Zierikzeese Appelmarkt.Mendonca uit Zierikzee start naar verwachting half november een nieuw Portugees restaurant aan de Melkmarkt in Zierikzee. De Menconca runde eerder Boa Tarde aan de Engelse Kade. Ook had hij eerder het restaurant Lef op de Zierikzeese Appelmarkt.

bron: WereldRegio 27-10-2015

LSD wil extra geld voor winkelgebieden met BIZ

Winkelgebieden, die kiezen voor een BIZ (bedrijven investeringszone) moeten kunnen rekenen op een forse bijdrage van de gemeente.Dat bepleit Robbert Lievense van Leefbaar Schouwen-Duiveland. Een BIZ is een systeem van verplichte bijdragen door ondernemers voor een ondernemerspot. Dat geld kan worden geïnvesteerd in het winkelgebied. Als tweederde van de ondernemers ja zegt tegen een BIZ moeten alle ondernemers meebetalen. Het geld wordt geïncasseerd door de gemeente. Lievense vindt dat de gemeente dan ook over de brug moet komen. Hij laat weten dat wel juridisch getoetst moet worden hoeveel geld de gemeente kan geven. Volgens hem gelden er maximum bedragen. In Brouwershaven zou de BIZ-bijdrage verdubbeld kunnen worden, in Zierikzee misschien weer niet. In Zierikzee is de verwachting dat een BIZ jaarlijks zeventigduizend euro kan opleveren. Daar komt dan een bedrag van de gemeente bovenop. Wat Lievense betreft moet die gemeentelijke bijdrage voor alle winkelgebieden gelden, die een BIZ omarmen. Het kan wat hem betreft betaald worden uit de spaarpot Tij van de Toekomst. Daarin zitten miljoenen euro’s om de toekomstvisie van het eiland richting te geven. Zierikzee en Bruinisse overwegen de BIZ in stemming te brengen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  bron: WereldRegio 27-10-2015

Zwemvierdaagse in Zierikzee en Nieuwerkerk van start

n Zierikzee, waar de banen iets langer zijn, moeten er tien of twintig banen worden getrokken. In Nieuwerkerk hebben zwemmers -afhankelijk van hun leeftijd – dagelijks vijftien of dertig banen te gaan. Zowel in Laco Sportcentrum in Zierikzee als in zwembad Dol-fijn in Nieuwerkerk is maandag de Zwemvierdaagse begonnen. Nieuw in Zierikzee dit jaar is de hindernisbaan, waarvoor één baan is gereserveerd. Lees verder.  bron: PZC  26-10-2015

Jubilerende Theatergroep Zierik tracteert zichzelf op extra productie

Theatergroep Zierik speelt dit seizoen voor het eerst ook een najaarproductie. Gekozen is voor de scherpzinnige komedie ‘Driemaal Leven’ van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Volgens Zierik kan het stuk het beste worden omschreven als een ‘verbale bokwedstrijd’. De titel verwijst naar de drie totaal verschillende manieren waarop dezelfde situatie wordt neergezet. En dat in drie achtereenvolgende scenes. Dit vergt veel van de acteurs, die steeds andere nuances in hun spel moeten leggen, aldus debuterend regisseur Yolanda Smits. Zij beschouwt juist dit aspect als een uitdaging. Dat is ook een belangrijke drijfveer voor de vier spelers: MelsHoogenboom, Margaret van Velthoven, Maryse van de Plasse en Izaak Wondergem. Lees verder. (foto: theatergroep Zierik)  bron: PZC  26-10-2015

Fractievoorzitter Lievense (LSD) in commissie Nederlandse gemeenten

Fractievoorzitter Robbert Lievense van Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD) is voorgedragen als één van de 19 leden van de adviescommissie voor raadsleden en griffiers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De VNG had voor die post keuze uit 100 kandidaten. Lees verder

bron: PZC  26-10-2015

Delta Sport pakt een punt tegen Dongen

De handballers van Delta Sport hebben zondag een punt over gehouden aan het treffen met Dongen. De ploeg uit Zierikzee speelde in eigen huis met 19-19 gelijk. Delta Sport keek bijna de gehele wedstrijd tegen een achterstand aan. In de slotfase van het duel knokte de ploeg van de trainer Johan van der Voorn zich knap naar een gelijkspel. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  25-10-2015

Jan Willem Viergever maakt de lekkerste bal

Jan Willem Viergever uit Zierikzee heeft de lekkerste bal van Schouwen-Duiveland gemaakt.Tijdens de finale in eetcafe Brandenburgh in Burgh-Haamstede kwam hij als winnaar uit de bus van deze WereldRegio-verkiezing.Elf finalisten presenteerden hun bal gehakt aan de jury, bestaande uit Kees Visser (Bij Kees), Hans Everse (Cleijenborgh CulinR) en Stefan Kodde (Brandenburgh). De jury was tevreden over de inzendingen, maar vonden de ballen gehakt van Viergever de beste. Nummer twee werd Marianne Muis uit Zierikzee en nummer drie was Margreet van der Wouden uit Oosterland. Jan Willem kon zelf niet aanwezig zijn, maar liet zich vertegenwoordigen door zijn vrouw Mariska. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 24-10-2015

Schouwen-Duiveland gaat jeugd strenger in de gaten houden

Het huidige gemeentelijk toezicht op straat schiet tekort. Volgens burgemeester en wethouders missen de straatcoaches de noodzakelijke ‘doorzettingsmacht’ om daadwerkelijk iets te kunnen doen tegen aanhoudende overlast van jongeren op straat. Het college wil daarom een nieuw handhavingsteam oprichten met ‘dwingende bevoegdheden’. Daartoe worden de huidige straatcoaches, het Susteam en de camera-observant in Renesse samengevoegd met de bijzondere opsporingsambtenaren (boa). Lees verder

bron: PZC  23-10-2015

Van Slooten/Boot verrassen bijna sterk Russisch duo

Ronald van Slooten uit Zonnemaire en oud-Zierikzeeënaar Pieter Boot hebben hun huid duur verkocht op het EK beachtennis in Israël. In de badplaats Eilat hadden ze tijdens de eerste ronde in het Moldavische koppel Artiom Dolgool/Artur Tormartov een ‘opwarmertje’: 6-1 6-1. Om de kwartfinale van het Europees kampioenschap te komen stond ‘Sloot/Boot’ voor een zware opgave. Aan de andere kant van het stonden het als derde geplaatste Russische duo Nikita Burmakin/Sergey Kuptsov. De huidige nummers vijftien van de wereld, die vorige maand de mondiale nummers één versloegen, hadden het bijzonder lastig tegen het Schouwse stel: 2-6 7-6 (7-3) 7-10. ,,Met ons aanvallende spel kregen we steeds meer grip op de wedstrijd”, sprak Van Slooten na afloop. ,,Ook op het servicegeweld van de Russen kregen we meer grip. Helaas konden we niet doordrukken in de supertiebreak.” (foto: WerelddRegio)

bron: WereldRegio 24-10-2015

Molen de Haas in Zierikzee gratis te bezoeken

In het kader van Open Monumentendag is er iedere maand een monument op Schouwen-Duiveland open voor publiek. Zaterdag 31 oktober is dat korenmolen de Haas in Zierikzee. De molen is te vinden aan Bolwerk 1 in Zierikzee en is van 10.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 24-10-2015


Jubileumconcert Kunst en Eer in Zierikzee

De Koninklijke Harmonie ‘Kunst en Eer’ uit Zierikzee bestaat dit jaar 185 jaar en houdt daarom een jubileumconcert op zaterdag 31 oktober. Voor deze gelegenheid is een projectkoor met negentig personen opgericht, dat deze avond zal optreden. Daarnaast zijn er optredens van het leerlingenorkest, de Percussiegroep Zierikzee en het harmonieorkest. Ook speelt organist Hans Biesma de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns.  Dit jubileumconcert wordt gehouden in de Nieuwe Kerk van Zierikzee aan Kerkplein 1 en begint om 19.30 uur, de kerk is open om 19.00 uur. Kaarten kosten tien euro in de voorverkoop en zijn te bestellen via marian@vaane.nl of wkostense@zeelandnet.nl. Op de avond zelf kost een kaartje €12,50. 

bron: Ons Eiland 24-10-2015

Inbraak dupeert atletiekvereniging AV Delta Sport Zierikzee

Geld, drank en een waterkoker is de buit van een inbraak bij atletiekvereniging AV Delta Sport in Zierikzee. De inbraak is waarschijnlijk in de nacht van maandag op dinsdag gepleegd. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  23-10-2015

Honden spekken de gemeentekas van Schouwen-Duiveland

Hondenbezitters op Schouwen-Duiveland betalen dit jaar gezamenlijk ruim 180.000 euro aan belasting voor hun huisdier. Daarvan wordt slechts een zeer beperkt deel ook daadwerkelijk ingezet voor het hondenbeleid, blijkt uit een nota die burgemeester en wethouders naar de raad hebben gestuurd. Het leeuwendeel van de belasting gaat in de algemene pot. De gemeente is nu jaarlijks bijna 20.000 euro kwijt aan de apparaten met hondenpoepzakjes langs de wegen. Dat is daarmee gelijk de grootste kostenpost. Volgend jaar komt daar eenmalig 17.000 euro bovenop om het nieuwe, strengere hondenbeleid goed in de steigers te zetten. Daarbij draait alles om een aanlijn- en poepopruimplicht binnen de bebouwde kom. Lees verder. (fto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  23-10-2015

Barbier op de bres voor strijd tegen prostaatkanker

De Zierikzeese barbier Mark Koornneef maakt zich op voor een nieuwe editie van Movember. De maand waarin mannen hun snor laten staan als statement in de strijd tegen prostaatkanker en ondertussen ook geld inzamelen voor onderzoek. Hij doet dat samen met café de Biet en reclamebureau 10uur. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Drie jaar terug besloten zij de handen ineen te slaan en zich te verenigen als ZZ Movember om hun eigen steentje bij te dragen aan de de bestrijding van en onderzoek naar prostaaten teelbalkanker. ,,Als ZZ Movember sluiten we aan bij het landelijk initiatief Movember Nederland. We zijn gelukkig niet de enigen. Jaarlijks sluiten vele honderden individuen zich, al dan niet in teamverband, aan om zich te laten sponsoren en daarmee zoveel mogelijk geld op te halen. Onder het motto ‘elk beetje helpt’ doen we een beroep op jou om je, onder de vlag van ZZ Movember, in te zetten voor dit onmisbare initiatief,” aldus de initiatiefnemers op hun site www.zzmovember.nl. De actie starty op zaterdag 31 oktober tussen 19.00-22.00 uur met een zogenoemde shafe off in de zaak van Koornneef. Met een hapje en drankje worden mannen voorbereid op hun actie. Gezien de periode in het jaar staat het in het teken van Halloween. De actie wordt een maand later afgerond met een scheerbeurt in de Biet. Mark Koornneef is een groot voorstander van acties als deze. In de eerste plaats voor de achterliggende doelstelling, maar dat ondernemers elkaar opzoeken om iets op te zetten spreekt hem erg aan. Hij steekt zijn teleurstelling over het gebrek aan die samenwerking overigens niet onder stoelen of banken. ,,Zierikzee heeft zoveel, maar niet iedereen ziet het.” Vanuit dat uitgangspunt is hij ook voorstander van de Bedrijven Investeringszone; de heffing onder ondernemers om met dat geld ‘leuke dingen’ te doen. Maar eerst de actie Movember. Belangstellenden kunnen zich nog via de site aanmelden en de snor laten staan. Maar natuurlijk met als doel om geld in te zamelen. Movember is een landelijke actie. (foto: Dick van der Veer)

bron: WereldRegio 23-10-2015

Strooiwagens gaan niet over één nacht ijs

De strooiwagens op Schouwen-Duiveland reden woensdag- en donderdagavond al over het eiland. De wagens testten de routes die ze komende winter rijden als er weer gestrooid moet worden. Tonny de Vlieger is een van de mensen die speciaal is opgeleid om op een strooiwagen te mogen rijden. “Ik doe dit werk al 15 jaar met veel plezier. Eerst als bijrijder en daarna als chauffeur.” Grootste verandering met vroeger is dat er nu nog maar één persoon in de strooiwagen zit. “Dat is nog wel eens lastig tijdens het bedienen van de sneeuwschuiver en de strooier. Soms kun je die extra hand best gebruiken.”Vastgezeten heeft De Vlieger ook wel eens met de strooiwagen. “Dat gebeurde vorige winter. Toen kwam ik vast te zitten in de sneeuw op een helling. We hebben gelukkig altijd een schop bij ons. Dan moet je jezelf zien te redden en dat is gelukkig gelukt.”  Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  23-10-2015

‘Wie weet er meer over paneel voor Daniel?’

Afgelopen maandag zou Daniel van Vliet 22 jaar geworden zijn.Ware het niet dat hij op 4 augustus van dit jaar op pad ging en drie dagen later in de Zierikzeese gracht werd gevonden. Zijn ouders Chris en Irma van Vliet zitten nog vol met vragen. Over het hoe en waarom, maar ook wie kort nadat Daniel is gevonden een houten paneel heeft geplaatst ter nagedachtenis. ,,We zijn zo benieuwd wat de maker ermee bedoelde,” vertelt moeder Irma. De verdwijning van Daniel heeft de gemoederen erg bezig gehouden in Zierikzee en daarbuiten. Een opgewekte jongen, die graag met vrienden op pad ging, een biertje dronk, hard werkte en nog in april van dit jaar officieel van zijn liefde aan God getuigde. Tot vreugde van zijn ouders, die actief zijn binnen de Christengemeente. Daniel ging dinsdag het huis uit, maar kwam ’s avonds niet naar huis. De politie pakte het al snel op tot tevredenheid van zijn ouders. Toch zou het tot vrijdag duren voordat het stoffelijk overschot van de jongen gevonden werd in het water langs de Grachtweg. Wat volgde waren dagen van ongeloof en verdriet. En vragen, veel vragen, die tot op de dag van vandaag nog niet beantwoord zijn. De achterblijvers in het gezin van Daniel putten kracht uit het geloof in God. ,,Natuurlijk is er de pijn en het verdriet. Maar het heeft ons nog dichter bij God gebracht,” vertelt Chris. Dat geeft troost en dat geldt ook voor de support die ze vanuit de Christengemeente ontvangen. ,,Met zijn verjaardag gingen we naar het graf. Om even alleen te zijn. Er waren veel mensen en dat was goed,” aldus Irma. Daniel leeft voort in de gedachten van alle mensen die hem hebben gekend. En terwijl zijn familie het verlies een plek probeert te geven, wordt er ook gezocht naar antwoorden. Door met mensen te praten. Maar ook door bij het Openbaar Ministerie het dossier op te vragen. ,,We willen weten wat er is gedaan en wat niet,” aldus Irma. Ook is er een deskundige ingeschakeld, die misschien de doorweekte mobiele telefoon van Daniel nog kan uitlezen. Misschien dat het nog vragen kan beantwoorden. ,,En misschien zijn er nog mensen, getuigen misschien, die nu wel iets kunnen vertellen,” stelt Chris. Wie de maker van het paneel is of kent en wie misschien nu – goed twee maanden later – nog iets kan vertellen kan zich melden. Niet weten wat er met je zoon is gebeurd, is ondraaglijk. En alle denkbare informatie is dus welkom. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 23-10-2015

Dik 125 leerlingen nemen kijkje in afval bedrijven Zierikzee

Een restje antibiotica in de gootsteen mikken of je oude computer in de grijze bak? De leerlingen uit de tweede klassen mavo en havo van Pontes Pieter Zeeman weten inmiddels beter. Donderdag deden zij mee aan de Afvalfietstocht in Zierikzee. Negentien Zierikzeese bedrijven zetten de deuren open voor de leerlingen om ze inzicht te geven in de afvalstromen binnen hun bedrijf. Lees verder.  bron: PZC  22-10-2015

Westerink legt bijna alleen Stella Boys over knie

Met vier doelpunten was Delano Westerink de grote man voor De Strandloper/Ginsterveld in de wedstrijd tegen het enigszins gehavende Stella Boys/’t Centrum. Met een doelpunt van ploeggenoot Julius Bliek werd de eindstand woensdag in Sportblok op 5-0 bepaald. IJtama maakte korte metten met Vivars.nl door een 4-2 overwinning. Van Oeveren/WIK degradeerde het incomplete ASZ tot  figurant: 11-3. De spannendste partij in de eerste klasse kwam op naam van FC Hanse Staalbouw en Stella Boys/’t Centrum 2. Beide ploegen deden niets voor elkaar onder en gezien het scoreverloop was het steeds stuivertje wisselen. Uiteindelijk won Stella Boys in de slotfase met twee knappe goals van Emiel Dorst en Bart van der Wouden: 6-4. Het plezier straalde van de ploeg nadat Faxe met 4-2 had gewonnen van Fiets Outlet Zeeland in de tweede klasse. Hoewel de eindzege pas in de slotfase tot stand kwam, was het een dik verdiende overwinning. Motorenboys ondervond weer wat winnen is hoewel de overwinning op de koploper Strandlopers/Ginsterveld 2 ook pas in de slotfase werd gerealiseerd: 4-3. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 22-10-2015

Beachtennisduo Van Slooten/Boot wint eerste wedstrijd EK

Ronald van Slooten en Pieter Boot hebben donderdag hun eerste wedstrijd op het EK beachtennis gewonnen. In de Israelische badplaats Eilat versloegen Van Slooten uit Zonnemaire en in de Zierikzee geboren en getogen Boot versloegen een Moldavisch koppel met 6-1 6-0. In de volgende wedstrijd treffen de tennissers van LTC Zierikzee een Russisch duo. In Israel doen Van Slooten (tweede van rechts) en Boot (links) ook mee in het gemengd dubbel. (foto: WereldRegio)

bron: PZC  22-10-2015

Kerkhove verliest van nummer 816 van wereld

De Amerikaanse trip van Lesley Kerkhove, die nu vier weken duurt, krijgt langzamerhand iets van een lijdensweg. Na op drie eerdere Challengers in de VS uitgeschakeld te zijn in de eerste ronde, moest de 23-jarige Zierikzeese donderdag tijdens haar vierde Challenger in het overzeese werelddeel in de tweede ronde het strijdtoneel verlaten. Het werd een blamerende nederlaag: Kerkhove (foto), 235e op de WTA-ranking, verloor namelijk van de nummer 816 van de wereld, de Francaise Elixane Lechemia: 2-6 6-2 3-6. Overigens verkeerde de als vijfde geplaatste Kerkhove donderdag in ‘goed gezelschap’: ook de nummers een, twee en vier werden naar huis gestuurd. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 22-10-2015

Getuigen gezocht inbraak Zierikzee

Op woensdagavond 21 oktober 2015, tussen 21:00 en 21:45 uur, is ingebroken in een woning aan de Juliana van Stolberglaan in Zierikzee. De inbraak werd gemeld door een buurtbewoner die gezien heeft dat de vermoedelijke daders zijn weggereden in de richting van de Nassaulaan in Zierikzee. Rond 21:45 uur kwam de melding binnen bij de politiemeldkamer. Agenten zijn meteen in de buurt gaan zoeken naar een zilvergrijze personenauto die na de inbraak was gezien. Helaas is de auto niet meer aangetroffen. In de woning bleek een ravage te zijn veroorzaakt door de inbreker(s), de hele woning was doorzocht. Op dit moment is nog niet bekend wat er allemaal is weggenomen. Vermoedelijk is/zijn de dader(s) de woning binnengekomen door een raam te forceren. Door de agenten die ter plekke het onderzoek zijn gestart, is de woning afgesloten achtergelaten en er is contact opgenomen met de bewoners die op het moment van de inbraak niet thuis waren. Door hen zijn ook de medewerkers van Forensische Opsporing gewaarschuwd. Zij gaan een technisch onderzoek doen in de woning. Door agenten zal tevens een buurtonderzoek gehouden worden. De politie begrijpt heel goed dat een woninginbraak, een zeer ingrijpende gebeurtenis is. De aanpak van dit soort misdrijven heeft dan ook topprioriteit binnen de politie. De politie surveilleert bijvoorbeeld meer, maar houdt ook preventieve acties om burgers alert te maken op wat zij zelf kunnen doen om woninginbraken te voorkomen. U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Als u in uw buurt een verdachte situatie meemaakt, dan belt u natuurlijk direct 112. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van een verdachte auto of het signalement van een verdachte persoon. Om een mogelijke inbraak te voorkomen kunt u dit het beste direct doorgeven aan de politie. Neem hierbij geen risico’s. Ga niet de held uithangen, maar meld uw bevindingen bij de politie. Als we op deze manier samenwerken neemt de pakkans op de daders van dit soort ingrijpende misdrijven zeker toe. Naar aanleiding van deze inbraak in Zierikzee zoekt de politie getuigen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om de verdachte(n) te kunnen inrekenen en we hebben uw hulp daar bij nodig. Hebt u tussen 21:00 en 21:45 uur op woensdagavond 21 oktober iets verdachts gezien in de omgeving van de Juliana van Stolberglaan in Zierikzee. Hebt u bijvoorbeeld toevallig het kenteken van de zilvergrijze personenauto genoteerd, of liep u toevallig met uw hond langs de woning waar is ingebroken? Meld dit dan via het landelijk bekende politienummer 0900-8844. Wie weet wordt/worden door uw tip de dader(s) aangehouden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  22-10-2015

PvdA kapittelt wethouder om parkeerproblemen Zierikzee en Renesse

Wethouder Jacqueline van Burg durft geen deadline meer te noemen over wanneer de problemen met parkeerautomaten in Zierikzee en de Westhoek voorbij moeten zijn. Dat antwoordde zij donderdagavond op vragen van PvdA-raadslid Petri d’Anjou. “Vorige keer zei u dat de leverancier zijn spullen moest komen ophalen als het op 7 oktober niet verholpen was. Nu geeft het college de leverancier nog meer tijd. Waarom?” Om goede wil te tonen, maar ook om praktische redenen, antwoordde Van Burg. “De leverancier doet zijn uiterste best. We komen er liever zo uit dan dat we hem in gebreke stellen. Dat is belangrijk als we later alsnog voor de rechter komen te staan. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  22-10-2015

Nachtelijke werkzaamheden Zeelandbrug

Van dinsdag 27 op woensdag 28 oktober 2015 wordt zo’n 150 meter asfalt van de provinciale weg (N256) tussen de Zeelandbrug en Zierikzee vernieuwd. Het gaat om het weggedeelte bij restaurant De Zeelandbrug. Het verkeer moet tussen 19.00 uur en 6.00 uur rekening houden met afzetting van één rijbaan. Het verkeer wordt om en om doorgelaten met hulp van verkeersregelaars. Geprobeerd wordt om overlast voor omwonenden en bedrijven tot een minimum te beperken. Afhankelijk van werk- of weersomstandigheden kunnen de data nog veranderen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: provincie Zeeland 22-10-2015

Kerkhove met hangen en wurgen verder in Florence

Met heel veel pijn en moeite heeft Lesley Kerkhove een klein succes tijdens haar tour langs vijf Amerikaanse Challengers geboekt. Werd de Zierikzeese tennisster in de afgelopen drie weken (Las Vegas, Rock Hill en Kirkland) steeds in de eerste ronde uitgeschakeld, de eerste schifting op een Challenger in Florence overleefde ze wel. Het was echter op het randje voor de 23-jarige speelster en huidige nummer 235 van de wereld. De 21-jarige Amerikaanse Julia Jones, 497e op de wereldranglijst, dwong haar namelijk tot een tiebreak in de derde set: 2-6 6-4 7-6 (7-5). Kerkhove (foto) speelt donderdag haar tweede ronde. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 21-10-2015

Struikelangst en lof voor medaillons in plaveisel Zierikzee

Duur! Waarom zo veel? Er zijn er al losgeraakt. De nieuwe bewegwijzering door Zierikzee roept uiteenlopende reacties op. Van angst om te struikelen tot lof: “Je moet het even door hebben, maar het is wel origineel.” Er komen er uiteindelijk vierhonderd van in het Zierikzeese plaveisel te liggen: van die zilverkleurige medaillons in de vorm van een Zeeuwse knoop. Drie millimeter dik en steeds met ongeveer een metertje of acht er tussen. Samen met medaillons die tussen gevels komen te hangen vormen ze een spoor tussen de gratis parkeerplaatsen aan de rand van Zierikzee en het centrum. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  21-10-2015

Auto’s in de weg voor brandweer Zierikzee

Automobilisten in Zierikzee maken het brandweerlieden lastig om hun werk goed uit te oefenen. Brandweerwagens moeten in smalle straten vaak moeite doen om langs geparkeerde auto’s te rijden. Dat meldt het korps via Facebookpagina ‘Brandweer Zierikzee’. Een ander probleem is de bereikbaarheid van putdeksels, waar de brandweer bluswater uit haalt. Soms staan auto’s erop, of te dichtbij. Het brandweerkorps vraagt Zierikzeeënaren hier beter op te letten. Bij veel inwoners kunnen ze op begrip rekenen, anderen wijzen naar de gemeente. Zij kunnen volgens hen bijvoorbeeld parkeervakken maken, zodat het duidelijk is voor automobilisten waar ze mogen staan. Lees verder. (foto: Brandweer Zierikzee) bron: PZC  21-10-2015

Raad van Toezicht Stadhuismuseum Zierikzee is compleet

Nu de Raad van Toezicht compleet is, kan de stichting Stadhuismuseum Zierikzee worden opgericht. Burgemeester en wethouders laten de gemeenteraad weten dat zij vier mensen hebben benoemd als lid van de Raad van Toezicht. Dat zijn: Petra Warnar: directeur Airpack Zierikzee, Mirjam Knol: mede-eigenaar watersportbedrijf Dragon Marine uit Dirksland, Arjan van ’t Veer: secretaris van de Nederlandse Staatsloterij uit Renesse en gepensioneerd wethouder Wijnand Renden uit Zierikzee. Eerder werd bekend dat ex-bestuursvoorzitter van de Rabobank, Piet Moerland uit Burgh-Haamstede, voorzitter wordt. Lees verder.  bron: PZC  21-10-2015

Zeeuws bedrijf handelt met instabiele landen

Het Zierikzeese bedrijf Airpack BV is zeer ervaren als het gaat om zaken doen met instabiele landen. Het bedrijf maakt compressors voor de gas- en olieindustrie en handelt dus veel met politiek en economisch instabiele landen als Iran, Algerije en Rusland. Problemen waar Airpack bijvoorbeeld tegen aanloopt zijn de boycot van Rusland tegen Europese producten en Nederlandse sancties tegen Iran vanwege het nucleair programma van dat land. Iran was in het verleden een grote afzetmarkt van het bedrijf uit Zierikzee, maar door de sancties is er volgens Airpack’s vicepresident Petra Warnar een grote klant verloren gegaan. “We hopen dat dit jaar of volgend jaar de sancties tegen Iran worden opgeheven. Dat klinkt als muziek in de oren.” Rusland is een ander olieland waarmee het moeilijk zaken doen is. “In landen rondom Rusland doen we al veel zaken, maar het is ons nog niet gelukt om in Rusland voet aan de grond te zetten. Dat is nu zeker onmogelijk door de boycot.” Het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Juist omdat er vaak politieke of economische onzekerheid is in de landen waar al langer zaken mee wordt gedaan. “Algerije is een belangrijke afzetmarkt, maar daar is veel politieke onrust op dit moment,” vertelt ze. “Daarom richten we ons op nieuwe opkomende economieën zoals Zuid-Amerika.” Airpack b.v. fabriceert compressors, drogers, en handgemaakte machines die stikstof kunnen maken, voor olie- en gasbedrijven over de hele wereld. Het bedrijf is in 1978 opgericht door vader Piet Warnar. Hij werkte in Iran voor een Amerikaans bedrijf in compressors en drogers. Tijdens de revolutie werd Warnar het land uitgezet en besloot hij een eigen bedrijf op te richten. De vestigingsplek werd Zierikzee omdat dat dicht bij de havens van Rotterdam en Antwerpen ligt. Inmiddels heeft dochter Petra intrede in het bedrijf gedaan als vicepresident. Maar de oprichter van het bedrijf houdt de boel nog steeds nauwlettend in de gaten en hij blijft installaties ontwerpen. Zijn nieuwe project, een product om biogas mee schoon te maken, komt volgend jaar op de markt.  Airpack heeft opdrachten in Abu Dabhi, Irak, Myanmar en Angola. Doordat het bedrijf op de juiste moment weet te schakelen naar andere landen, blijft de omzet ieder jaar stijgen. Airpack haalt per jaar ongeveer twintig opdrachten binnen en dat is goed voor een omzet van zestien miljoen euro. Bij het bedrijf werken 80 mensen. Bekijk hier de reportage. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  20-10-2015

Hoofdhuidkoeler van Roparun voor ADRZ-ziekenhuis Zierikzee

dmiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Zierikzee krijgt 17.000 euro van Stichting Roparun om een hoofdhuidkoeler te kopen. Zo’n hoofdhuidkoeler wordt gebruikt voor, tijdens en na de chemokuur om de kans op haaruitval te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. Sinds jaar en dag doen op Schouwen-Duiveland twee teams aan deze loop mee. Lees verder.  bron: PZC  19-10-2015

Inzameling knuffels voor Sophia kinderziekenhuis

De zorg voor haar zoon heeft zoveel indruk gemaakt op Marja Meijers uit Zierikzee dat ze nu – jaren later – (nieuwe) knuffels gaat inzamelen voor de kinderen in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam.Donderdag 22 oktober tussen 12.00-14.00 uur op het Havenplein in Zierikzee. Vierentwintig jaar geleden werd haar zoon geboren. Door zijn meervoudige handicap werd hij al vanaf zijn geboorte opgenomen in het Sophia. Daar is hij vele keren geopereerd. De opname op de intensive care heeft twee jaar en acht maanden geduurd. ,,Mijn zoon, maar ook ik en mijn dochtertje van toen vier jaar zijn daar met zoveel liefde verzorgd en gesteund om door deze zware periode heen te komen, “ laat Marja Meijers weten. Inmiddels is haar zoon 24 en woont hij thuis. ’ s Nachts weliswaar aan de beademing, maar dat Marja zelf regelen. Ze besloot iets terug te doen voor het ziekenhuis en dat is het inzamelen van knuffels. Nieuwe knuffels welteverstaan in verband met de hygiëne. Mensen kunnen donderdag 22 oktober dus naar het Havenplein komen, waar die dag ook de markt is. Knuffels zijn welkom. Geld ook, dat wordt gebruikt om gebak te kopen voor het personeel van het ziekenhuis. Tenzij bakkers bereid zijn dit te sponsoren, dan gaat het in te zamelen geld naar aan aankoop van kerstcadeautjes voor zieke kinderen.

bron: WereldRegio 19-10-2015

Debutant Forza beleeft keurige seizoenstart

Na drie speelronden in de tweede divisie D kun en mag je gewoon concluderen dat Forza dit seizoen geen modderfiguur slaat. ,,Ik ben er van overtuigd dat we er in blijven”, verzekerde speler Maurits van der Velde. In het derde competitieduel van het seizoen 2015/2016 troffen de volleybalmannen van Forza een oude bekende. Of beter gezegd: een recente plaaggeest. Goirle, de kampioen van vorig seizoen, kwam zaterdag op bezoek in Sportblok en droop met een 3-2-nederlaag (25-14 22-25 25-16 13-25 15-6) huiswaarts. Dat was het vorige volleybalseizoen wel anders. Toen had Forza in de plaats nabij Tilburg kunnen winnen, maar liet het team een paar matchpoints onbenut en thuis was er helemaal geen kruit gewassen tegen Goirle. Van der Velden herinnert het zich als de dag van gisteren. ,,Die nummer negen (zaterdag niet in goeden doen maar nog steeds de beste van de ploeg, red.) heeft ons toen bont en blauw geslagen en alle hoeken van het veld laten zien.” Coach Tonie van Breda: ,,Goirle was toen de terechte kampioen.” Na twee speeldagen in de tweede divisie bevond Forza zich nog altijd achter Goirle, maar na zaterdag is ze de Brabanders op een punt genaderd. Dit is zoals gememoreerd te danken aan de 3-2-zege. De winst was volkomen terecht en zowel Van der Velde als Breda waren daar al snel zeker van. ,,Vanaf de eerste set weet je eigenlijk dat je makkelijk kan winnen”, sprak de speler. ,,Vergeleken met vorig jaar is het een heel instabiel team geworden.” En de coach zei: ,,Van te voren had ik voor 3-2 getekend, maar dit was een niet compleet Goirle. Dit was het moment om van dit team met 4-0 te winnen”. Dat het niet gebeurde, lag aan de wisselvalligheid van de ploeg die haar thuiswedstrijden in Zierikzee en Bruinisse afwerkt. Mede dankzij een sterke serviceserie van Lennen Jonker werd het eerste bedrijf binnengehaald. De tweede set ging achteraf gezien verloren door teveel servicefouten en in de derde tikte Forza het niveau uit de eerste set enigszins aan. In het vierde bedrijf ging bij Forza zo’n beetje alles mis. Van Breda: ,,In de tweede set viel het helemaal weg en komen zij in hun spelletje. Dan hebben wij niet de macht om het om te draaien op de ene of andere manier. In de vierde set zijn we weggeblazen. Ja, noem het maar zo.” Ondanks de zeer magere vierde set aan Forza-zijde was er vertrouwen in een goede afloop van de beslissende. ,,Elke set begin je opnieuw”, wist Van der Velde. Zijn ploeg startte goed in de vijfde set en liep probleemlos weg bij Goirle. De 8-3-tusssenstand werd vervolgens verder uitgebouwd waardoor Goirle voor de eerste keer van Forza verloor. Na de zege zag Forza zichzelf terug in het linkerrijtje en dat is wel de plaats waar de volleyballers zich na 22 ronden willen terugvinden. Debutant Forza gaat zich dit seizoen keurig handhaven. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 18-10-2015

Herstel MZC’11 bij knap debuut Van der Linden

Het debuut van Jesse van der Linden was helemaal perfect geweest als zijn ploeg, MZC’11, tegen SSV’65 niet was blijven steken op 0-0. Zat er meer in, luidde een vraag aan de Zierikzeese verdediger Freek Torensma. ,,Ik geloof het wel, toch?” En oud-Zierikzee-trainer en huidige SSV’65-coach Marco Groeneveld antwoordde alleszeggend: ,,Ik kan wel leven met 0-0”. Overigens waren zowel Torensma als Groeneveld vol lof over Van der Linden, die geen enkele keer heeft meegetraind met het team van Alexander van Keulen. De MZC’11-oefenmeester zag zaterdag op sportpark Het Schenge tijdens de zevende speeldag een totaal andere ploeg dan een week geleden tegen De Meeuwen toen het tegen één van de laagvliegers uit de tweede klasse E een potsierlijk figuur sloeg. De 6-3-nederlaag in Zoutelande was goed verwerkt en na twee fikse kansen voor SSV’65 in de eerste tien minuten nam MZC’11 het heft in handen. Vooral voetballend en qua instelling, dat juiste de zwakke schakel tegen De Meeuwen was. Torensma: ,,Er was inzet voor elkaar. Dan gaat het voetbal ook gewoon beter. Tegen De Meeuwen schoten we de bal meteen weg. Nu bleven we rustig en voetballen. Dat is wel het grootste winstpunt vandaag. Dan kom je ook echt aan voetballen toe.” MZC’11 deed dat zonder Benjamin Verwest (hamstringblessure) en Corné Schilperoort (handoperatie) en al na tien minuten ook zonder Sven Heijboer die met een fikse knieblessure naar de kant moest. Neem daarbij het wegvallen tijdens de rust van Ingmar Quist (ook hamstring) en het elftal leek behoorlijk verzwakt. Niets was minder waar. De ook nooit meer honderd procent fitte Matthijs Hage speelde een puike wedstrijd op het middenveld en aan andere spelers was evenmin te merken dat ze veel minder zijn de poppetjes die er normaal in staan. ,,De jongens die er normaal niet in staan, hebben het goed gedaan”, aldus Torensma. En dan is het fraaie debuut van Van der Linden nog niet besproken. Nog niet. Na de twee flinke, Goese kansen was het MZC’11 dat de klok sloeg. Het begon bijvoorbeeld met een kopbal op de paal van Rick Bevelander, ingevallen voor Heijboer. Daarna was Ramon Janson zowel voor als na rust enkele malen gevaarlijk waaruit hij gewoon één keer had moeten scoren. SSV’65, dat vorige week tegen Terneuzense Boys heel goed speelde maar van dat optreden zag Groeneveld tegen MZC’11 helemaal niets terug, kreeg in de tweede helft nog drie behoorlijke mogelijkheden. Torensma: ,,Het was echt zo’n wedstrijd van ‘degene die ‘m maakt, wint de wedstrijd’. Beide ploegen gaven niet veel weg. Dit is gewoon zonde”. Dat MZC’11 haar defensie goed op orde had, mag voor een groot deel op het conto van een debutant worden geschreven. Zijn naam is al een paar keer genoemd: Jesse van der Linden is achttien jaar, maar speelde tegen SSV’65 als een volwassen vent met een zelfvertrouwen waar je u tegen zegt. En ja, natuurlijk, een zwaluw maakt nog geen zomer, maar de wijze waarop Van der Linden zaterdag in Goes voetbalde, verried klasse. ,,Indrukwekkend”, oordeelde Groeneveld over het optreden van de linksbenige middenvelder. ,,Ja fantastisch”, noemde Torensma zijn jeugdige compagnon in de achterhoede. ,,Zo rustig en goed. Dat had ik niet verwacht, eerlijk gezegd. Het is knap gedaan van die jongen.” Hoort hij in het eerste thuis? ,,Ja, ik vind van wel”, vervolgde Torensma. ,,Als hij het zo goed doet. Zeker met de blessures kunnen we hem goed gebruiken. Het is mooi om te zien dat zo’n jongen uit de jeugd het meteen goed oppakt”. Het zeer verdienstelijke debuut van Van der Linden kon wederom puntenverlies niet voorkomen en dus raakte MZC’11 weer wat verder achterop bij koploper FC Axel. De titelaspiraties moeten even worden bijgesteld, maar wel met een speler waarop je kunt bouwen en die elke week in het eerste elftal van MZC’11 een plaats verdient. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 18-10-2015

Delta Sport speelt gelijk tegen medekoploper

Het eerste mannenteam van Delta Sport was tijdens de derde competitiewedstrijd in de hoofdklasse D bijzonder dicht bij de tweede zege. Het werd niettemin een gelijkspel tegen Kwieksport. Met nog zo’n zeven minuten te gaan leidden de jonge handballers onder leiding van trainer Johan van der Voorn met twee doelpunten voorsprong. De voordelige marge stond echter niet na zestig minuten op het scorebord omdat Delta Sport zich geen raad wist met twee vrije doelpogingen en een strafworp. Het werd zaterdagavond in Den Haag derhalve 23-23. Kwieksport had haar eerste twee duels van het seizoen 2015/2016 gewonnen. Delta Sport, dat in haar eerste duel tegen TC Twist ook al winstkansen had, heeft na drie wedstrijden evenzoveel punten.

Scores Delta Sport: Kevin Meulmeester, Tim Vleeshouwer 6, Thijs van Splunder, Dani van Crasbeek 4, Sebastian Hoftijzer 2, Martijn Ravia. (foto: HV Delta Sport)

bron: WereldRegio 17-10-2015

Volleybalsters Forza tonen veerkracht in vijfsetter

Het eerste vrouwenteam van Forza heeft in een vijfsetter gewonnen. De volleybalsters, uitkomend in de promotieklasse A, deden dat zaterdagavond in Sportblok tegen MVC na een 0-2-achterstand in sets: 13-25 21-25 25-18 30-28 15-12. Het zag er in eerste instantie helemaal niet naar uit dat de Forza-speelsters de nummer voorlaatst uit hun poule zouden gaan verslaan in Sportblok. Te tam, te weinig servicedruk en niet slim genoeg aanvallen waren de redenen van het eerste setverlies. De tweede set verliep iets beter door wat harder te werken, maar werd toch verloren, zag coach Hennie van Liere. Meer servicedruk in de derde set betekende dat MVC niet meer goed tot aanvallen kwam en er dus onder door ging. Met wederom veel servicedruk en veel gevarieerde aanvallen mondde het vierde bedrijf uit in een echte thriller. ,,Liselotte Groeneveld blonk uit en scoorde de één na laatste bal tactisch eng rollend via de netrand”, omschreef Van Liere. De winst in de vierde set had aanvankelijk voor Forza geen goede weerslag. In no-time stond de ploeg met 1-5 achter. Echter, via 6-8 werd het 10-10. Tijdens de time-out kreeg Van Liere te horen dat haar meiden wilden winnen. ,,En zo speelden we degelijk naar een verdiende overwinning. Heel verdiend. Ik ben echt blij.”

bron: WereldRegio 17-10-2015

Tien mille voor BIZ Zierikzee

Voor het opzetten van een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) in de Zierikzeese binnenstad hebben B en W 10.000 euro overgemaakt aan de projectgroep van winkeliers. Wethouder Ad Verseput is er van overtuigd dat het deze keer gaat lukken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: PZC  17-10-2015

Boei Kraanplein verhuist naar ’t Luitje

De grote boei keert niet meer terug als beeldbepalend object op het Kraanplein in Zierikzee. In plaats daarvan verhuist de boei naar de kop van ’t Luitje, even voor het praathuisje. Op die nieuwe locatie aan de haven komt de boei volgens burgemeester en wethouders het best tot z’n recht ‘qua oorspronkelijk gebruik en past het ook in het historisch karakter’. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  16-10-2015

Alcoholgebruik jeugd Schouwen-Duiveland per kern aangepakt

De gemeente Schouwen-Duiveland en welzijnsorganisatie SMWO beginnen een nieuwe campagne om ouders en jongeren bewuster te maken van de risico’s van alcoholgebruik. Met de zogeheten Aanpak per Kern worden lokale bijeenkomsten georganiseerd en bovenal de samenwerking gezocht met ouders, verenigingen, scholen, ouderraden en bedrijven. Het doel is het alcoholgebruik door jongeren op het eiland terug te dringen. De campagne begint 4 november met een lezing van Nico van der Lely, oprichter van de polikliniek Jeugd en Alcohol. Deze openbare bijeenkomst (aanvang 19.30) wordt gehouden in de Campus Cultura bij de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Van der Lely gaat onder meer in op zijn ervaringen met alcoholvergiftiging. De arts komt ook met praktische tips voor ouders om het drinkgedrag van hun kinderen te beïnvloeden. Lees verder.  bron: PZC  16-10-2015

Lezing over Schouwen-Duiveland

Huib Uil, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland, geeft op donderdag 22 oktober een lezing in de bibliotheek van Zierikzee. Tijdens de lezing wordt er teruggegaan in de tijd en wordt er onder andere gekeken na de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp van 1953 en de explosieve recreatiegroei op het eiland. Dit alles wordt gedaan aan de hand van foto’s. De lezing start om 20.00 uur. Inlopen kan vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis.

bron: Ons Eiland 16-10-2015

Ernst en Bobby treden op in Watersnoodmuseum

Kinderduo Ernst en Bobbie hebben vrijdagmorgen leerlingen van de Willibrordusschool uit Zierikzee getrakteerd op een privé-optreden in het Watersnoodmuseum.Dat deden ze in het kader van de Week van ons water. Op zondag 11 oktober start de eerste nationale week van ons water. Op diverse plaatsen in Nederland kan het publiek meer te weten komen over wat er allemaal komt kijken bij het waterbeheer in Nederland. Door heel Nederland zijn er publieksactiviteiten als wandelingen, fietsexcursies en waterproefjes op locatie. Het Watersnoodmuseum sluit als een van de Nederlandse watermusea aan bij deze week van Ons Water. Zo komt onder meer op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober De Zolder naar het museum in Ouwerkerk. De week van ons water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, waterbedrijven en watermusea om met een gezamenlijk programma van publieksactiviteiten mensen bewuster te maken van waterbeheer in Nederland. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is op 12 oktober aanwezig bij de oplevering van het innovatieve Ruimte voor de Rivier-project Noordwaard bij de Biesbosch. De week van ons water sluit af met een watermuseumweekend, waar ook het Watersnoodmuseum aan deelneemt. Het thema van de eerste week van ons water is ‘waterveiligheid’. Hoe veilig zijn we achter onze duinen en dijken? En hoe houden we droge voeten als we de gevolgen van de klimaatverandering steeds meer gaan merken? Weinig mensen weten wat er dagelijks aan werk verzet wordt om ons land droog en bewoonbaar te houden, wat er nodig is om het drinkwater op peil te houden, ons afvalwater te verwerken en wat de overstromingsrisico’s zijn. Op onswater.nl kan iedereen per postcode relevante informatie vinden. Er staat ook wat je zelf kunt doen in het geval van overstroming, door middel van de app ‘Overstroom ik?’. Op zaterdag 17 oktober biedt het museum familierondleidingen en speurtochten door het museum (voor kinderen van 4 t/m 11 jaar) aan. Daarnaast is er een speciale plek ingericht waar medewerkers van Waterschap Scheldestromen waterproefjes verzorgen. Het Watersnoodmuseum belicht de verschillende aspecten van de watersnoodramp van 1953 en de ontwikkelingen daarna. Tijdens de familie-/kinderrondleiding op 17 oktober komen al deze facetten aan bod. De rondleidingen starten om 11.00, 13.00 en 14.15 uur. Aanmelden kan via weekvanonswater.nl/bezoek-het-watersnoodmuseum. In de laatste caisson illustreert Waterschap Scheldestromen door middel van eenvoudige proeven de taken van het waterschap. De proefjes zijn geschikt voor kinderen, maar zeker ook interessant voor volwassenen die meer te weten willen komen over water en waterveiligheid. Denk hierbij aan het verschil tussen zoet en zout water of wat het inhoudt om schoon drinkwater te hebben in Nederland. Het museum is de gehele week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.watersnoodmuseum.nl. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de waterweek staat op weekvanonswater.nl. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 16-10-2015

Reumafonds is meest in trek als stageplaats voor leerlingen Pontes

Zo’n 175 leerlingen uit de tweede en derde klassen van de Pontes Pieter Zeeman hebben zich gistermiddag van een stageplaats verzekerd. Volgens medeorganisator Sandra Engel van welzijnsorganisatie SMWO was het Reumafonds de populairste werkgever onder de leerlingen. „Twaalf organisaties waren aanwezig, van drie had ik vacatures bij me. De meeste leerlingen stonden aan de kraam van het Reumafonds, dat vrijwilligers kan gebruiken voor collectes en voor flyeracties.” De leerlingen verdienen studiepunten als ze dertig uur besteden aan maatschappelijke dienstverlening. Lees verder.  bron: PZC  16-10-2015

42e zwemvierdaagse in Zierikzee

In Zierikzee is tijdens de herfstvakantie van 26 tot en met 30 oktober voor de 42e keer de zwemvierdaagse. Kinderen tot twaalf jaar zwemmen tien banen, voor kinderen en volwassenen vanaf twaalf jaar zijn het er twintig. Na vier keer zwemmen mogen deelnemers een medaille ophalen bij de receptie. Er kan gezwommen worden op maandag en woensdag van 7.00 tot 12.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur, op dinsdag en donderdag tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 20.30 en 22.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.  Lees verder.  bron: PZC  16-10-2015

Amerikaanse trip Kerkhove allerminst prettige reis

Op het voor haar favoriete hardcourt heeft Lesley Kerkhove nog steeds geen potten kunnen breken in Amerika waar ze momenteel haar derde week beleeft. Verloor de 23-jarige Zierikzeese in Las Vegas en Kirkland van hoger genoteerde tennissters, tijdens het derde Challenger, in Rock Hill, ging de Schouwse speelster onderuit tegen de Oekraïense Aloyna Sotnikova, de nummer 349 van de wereld. Kerkhove, momenteel 229e op de WTA-ranking, verloor woensdag met 7-6 6-1. Voor de komende twee weken heeft ze in Amerika nog twee Challengers op haar programma staan. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 14-10-2015

Eerste paal voor start tweede fase Zierikzeese woonwijk

Met het slaan van de eerste paal start morgen, 15 oktober, de bouw van ‘het Hart’, de tweede fase van nieuwbouwwijk Buzee in Zierikzee. Naast de stads- en levensloopbestendige woningen voor de huurders van Zeeuwland, komen in deze fase ook koopwoningen van BuzeeBlauw. Het geplande archeologisch onderzoek van de afgelopen maand heeft, ondanks de opgravingen, geen invloed gehad op de bouwplanning van het project. Dit betekent dat rond de zomer van 2016 de eerste bewoners hun huur- of koopwoning betrekken. Zeeuwland bouwt hier op bijna het oudste plekje van Zierikzee. Dan moet je zorgvuldig zijn. In de bouwplanning is daarom ruim van tevoren rekening gehouden met het archeologisch onderzoek. Alle vondsten zijn geborgen en gearchiveerd. Bouwgroep Peters uit Middelburg kan starten met het heiwerk en de verdere bouw op deze plek. Zeeuwland realiseert met het indrukwekkende plan een complete metamorfose voor de oude wijk Buijse, grenzend aan het historische stadshart van Zierikzee. Naast de 24 stadswoningen en 13 levensloopbestendige woningen worden in Buzee, binnen BuzeeBlauw, ook acht koopwoningen gebouwd. Hiervan zijn er nog maar drie beschikbaar. Sinds de start van de verkoop van BuzeeBlauw is er veel animo. De ligging vlakbij het centrum, het energiezuinige en zorgeloze wooncomfort, de ruimte, maar zeker ook de prijs blijken overtuigende argumenten voor de kopers. Bovendien vormt het feit dat de woningen medio 2016 al worden opgeleverd een belangrijke trigger. Buzee wordt omarmd door de stadsgrachten, binnen de vesting van de prachtige monumentenstad Zierikzee. Ruimte is hier gewild en kostbaar. Met Buzee is Zeeuwland erin geslaagd om betaalbaar en comfortabel wonen op een steenworp afstand van het centrum te realiseren. Uiterst degelijk en onderhoudsvriendelijk bouwen, daar staat Zeeuwland voor. Daarom is gekozen voor goed, doordachte en toekomstbestendige architectuur, robuuste materialen en hoge isolatiewaarden. Niet alleen de huurders maar ook de kopers van BuzeeBlauw profiteren daarvan. Op www.zeeuwland.nl wordt informatie over de huurwoningen gepresenteerd. Alle informatie over de aantrekkelijke koopwoningen vanaf € 176.500,- v.o.n. vindt u op www.buzeeblauw.nl

bron: WereldRegio 14-10-2015

Schippers opent nieuwe Borrendamme

Na tien jaar praten en vier jaar bouwen heeft minister Edith Schippers (volksgezondheid) deze week eindelijk het nieuwe Borrendamme in Zierikzee kunnen openen.Dat deed ze woensdagmorgen onder grote belangstelling van betrokkenen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 15-10-2015

OVO werkt aan cultuuromslag

De club Ondernemers voor Ondernemers in Zierikzee lijkt erin te slagen om een cultuuromslag in de stad voor elkaar te krijgen. Met een tweede inspiratiebijeenkomst in de Nieuwe Kerk kwamen zeker tachtig ondernemers opdagen en namen ze kennis van de ambities van de ondernemersclub. Er is deskundigheid in huis gehaald om een strategie uit te zetten voor de toekomst. Onderdeel daarvan is de invoering van de Bedrijven Investeringszone. Een systeem, waarbij alle ondernemers worden verplicht mee te betalen aan het opwaarderen van de stad. Een eerdere poging sneuvelde door grote weerstand in de stad. Maar nu lijkt het tij gekeerd en heeft het weer kansen. Wethouder Ad Verseput is er blij mee en wil ermee aan de slag. Het is de gemeente die de bijdragen int en ze vervolgens in de pot van de ondernemers terugstort.

bron: WereldRegio 15-10-2015

Nieuw puntensysteem heeft geen invloed op huren Zeeuwland

 Net als andere woningcorporaties past Zeeuwland sinds 1 oktober het nieuwe puntensysteem voor waardebepaling van huurwoningen toe. Dat leidt ertoe dat de maximale huurprijs van 3000 huizen omhoog gaat, die van ongeveer 800 woningen zakt en bij 200 huizen gelijk blijft. Maar in de praktijk verandert er niets. Lees verder.  bron: PZC  15-10-2015

Inzet BOA’s heeft ook preventief karakter

Met het extra inzetten van de BOA’s (handhavers van de gemeente) om overlast van jongeren tegen te gaan verschuift de gemeente haar aanpak niet van preventie naar handhaving alleen.Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de Partij van de Arbeid die daar vragen over gesteld heeft. De PvdA ziet graag aandacht voor het jongerenwerk naast de inzet van BOA’s en straatcoaches. Maar het college schrijft: ,,Uw stelling van een verschuiving van preventie naar handhaving is niet juist. Boa’s kunnen ook preventief handelen. Het is niet zo dat een Boa direct overgaat tot handhaving. Het aanspreken op gedrag, in gesprek gaan met (overlast)jeugd doen nu de straatcoaches en de ‘nieuwe’ Boa’s gaan dit ook doen. Dat is de reden om beter op deze taak toegeruste Boa’s in te gaan zetten. Er verandert in feite niets aan de aanpak die we nu hebben, alleen hebben Boa’s ook de mogelijkheid om bij aanhoudende overlast en het niet veranderen van gedrag handhavend door te pakken.” SMWO heeft jongerenwerkers, maar ziet gaat extra geld voor meer van deze medewerkers.

bron: WereldRegio 14-10-2015

Hockeymiddag voor jongste jeugd bij Hockeyclub Schouwen-Duiveland

Op woensdagmiddag 21 oktober 2015 organiseert HSD een hockeymiddag voor jeugd van 5 t/m 8 jaar. Van 14.30 tot 16.30 uur wordt er onder begeleiding van ervaren hockeyers spelenderwijs kennis gemaakt met het hockyspel en de club. Iedereen is welkom en traditiegetrouw nemen jeugdspelers die al lid zijn vriendjes en vriendinnetjes mee. Belangstellenden wordt verzocht zich op te geven via jeugd@hsd-zierikzee.nl. (foto: HSD) 

bron: HSD  13-10-2015

Metamorfose verpleeghuis Cornelia ten koste van plaatsen en personeel

Verpleeghuis Cornelia in Zierikzee wordt mogelijk fors afgeslankt. In één van de opties die momenteel op tafel ligt, zou worden gesproken van een halvering van het aantal zorgplaatsen naar zo’n 75. Dat heeft dan ook personele consequenties. Volgens dat plan gaat het verpleeghuis op een andere manier werken en minder mensen opvangen, ten gunste van meer persoonlijke privacy. De grote afdelingen voor dementerenden verdwijnen in dat concept. Via een verbouwing wordt een aantal groepshuizen gecreëerd voor zes tot acht dementerende bewoners, vergelijkbaar met de opzet van het nieuwe Borrendamme. De overige bewoners krijgen zouden een eigen kamer krijgen. Bij de Cornelia werken 291 mensen, van wie een aantal door de afslanking overbodig zouden worden. Lees verder. bron: PZC  13-10-2015

Rijtjeshuizen en seniorenwoningen in nieuwbouwwijk Zierikzee

Minder twee-onder-eenkappers, geen patiowoningen, maar rijtjeshuizen en seniorenwoningen. Dat wordt de invulling van fase twee van de nieuwe buurt De Velden in Zierikzee. De buurt, onderdeel van de wijk Noorderpolder, telt straks twaalf twee-onder-eenkappers, dertien seniorenwoningen en 29 rijtjeshuizen. De projectontwikkelaar ziet voorlopig af van nieuwe appartementsgebouwen langs de Emil Sandströmweg. In het oorspronkelijke plan zou de ‘gevel’ van drie complexen die er nu staan, worden doorgetrokken tot aan verpleeghuis Cornelia. Projectontwikkelaar AM Zeeland begint voorlopig ook niet aan fase drie, de buurt parallel aan de Korte Blokweg.  Lees verder.  bron: PZC  13-10-2015

Extra maatregelen voor broedgebied kustvogels Zuidkust Schouwen

Het broedgebied van kustvogels in de natuurgebieden rond Zierikzee wordt verbeterd. Diverse maatregelen moeten er voor zorgen dat vogels als de kluut, tureluur, visdief en stern meer broedgelegenheid hebben aan de Schouwse Zuidkust. In de Zuidhoek Inlaag bij de Zeelandbrug worden de twee aangelegde vogeleilanden verlaagd. Daardoor zullen ze in de winterperiode geregeld onder water lopen en krijgen planten geen kans te woekeren. Boswachter Rene Wink van Natuurmonumenten: “Kustbroedvogels hebben een voorkeur voor een kale ondergrond om te broeden.” Om de doorstroming in het gebied te bevorderen, worden de alle kwelbuizen in de natuurgebieden schoongemaakt. Op die manier blijven de gebieden voorzien van brak water, waar zilte planten als zeekraal en klein schorrenkruid van afhankelijk zijn. Lees verder.  bron: PZC  13-10-2015

‘Juist nu willen wij Oranje steunen’

Een busje is dit keer niet nodig, want ze gaan maar met zijn tweeën. Camiel van Tiggelhoven en Richard Drubbel uit Zierikzee zijn diehard Oranjefans. Je bent supporter of je bent het niet, in goede tijden en in slechte tijden. Vanavond zitten ze gewoon op de tribune bij de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Tsjechië. “Je bent supporter of je bent het niet, in goede tijden en in slechte tijden. Juist nu willen wij onze ploeg steunen.” Als het maar even mogelijk is, bezoeken ze de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal. Doorgaans met een groep van acht man. “Gezellig, met zijn allen in een busje”, zegt Van Tiggelhoven. “Deze keer waren er toch wat jongens die het niet zagen zitten. Dat heeft te maken met de slechte resultaten van de laatste tijd.” Lees verder.  bron: BN/deStem  13-10-2015

Ondernemers Zierikzee zetten schouders onder winkelgebied

Bijna 180 ideeën droegen Zierikzeese ondernemers aan tijdens een in juni gehouden inspiratiebijeenkomst van ondernemersvereniging OVO. Ideeën waarvan het leeuwendeel via de BIZ (een manier om samen een winkelgebied aantrekkelijker te maken) valt te regelen. Woensdag staat die BIZ dan ook hoog op de agenda van de OVO-vergadering in Zierikzee. Dat is drie jaar nadat een eerdere poging om zoiets op het eiland van de grond te tillen, mislukte. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  bron: PZC  13-10-2015

Bema Kunststoffen in Zierikzee is uitgebreid

Bema Kunststoffen in Zierikzee is uitgebreid. Het bedrijf heeft een nieuw magazijn in gebruik genomen van 875 vierkante meter aan de Techniekweg 12. Bema is gevestigd aan de Deltastraat in Zierikzee. Het perceel aan de Techniekweg van 2650 vierkante meter is eerder dit jaar aangekocht. Lees verder. bron: PZC  12-10-2015

Nu heeft Delta Sport aan 24 goals genoeg

Op de middag dat Koster & Co officieel hoofdsponsor van handbalvereniging Delta Sport werd, kreeg directeur Jan Koster meteen waar voor zijn geld. Zo nu en dan stevig handbal, benutte strafworpen, redelijk wat tijdstraffen, mooie doelpunten, gemiste pingels, een uitsluiting, een doelpunt voor Delta Sport terwijl het mannenteam met slechts vier veldspelers was en een voor de thuisploeg een prettig scoreverloop waarbij de zege nimmer in het geding kwam tegen HVOS, waarvan vorig seizoen tweemaal verloren werd. Het werd na een, zoals gezegd, onderhoudende wedstrijd 24-18 voor de Zierikzeese formatie van trainer Johan van der Voorn. ,,De overwinning is goed, de eerste punten zijn binnen”, stipt de Bossche coach het belangrijkste aspect van de tweede speeldag in de Hoofdklasse D aan. Een zege was namelijk welkom na de in de openingsrondenipt verloren handbaltwist in Vlaardingen waar de thuisploeg aan 24 goals eveneens genoeg had voor twee punten. Over het niveau had Van der Voorn plaatste Van der Voorn links en rechts wat op- en aanmerkingen. ,,We hebben slecht gehandbald. Je moet ’s een keer op de training komen kijken. Dan zie je het verschil.” Het verschil met de tegenstander uit Spijkenisse maakt Delta Sport in een weer goed gevuld Sportblok net voor en net na rust. Ervoor liep de thuisploeg door van 10-8 naar 13-8 en erna ging het van 15-10 naar 19-13. Met name de eerste helft speelde Delta Sport acceptabel en onderhoudend handbal waarbij Kevin Meulmeester en Koen de Bruijn het net aardig wisten te vinden. Alhoewel het bij De Bruijne (foto) even stokte na twee benutte strafworpen. Het was niet bij gebrek aan zelfvertrouwen dat hij de vijfde pingel van zijn ploeg overliet aan Thijs van Splunder. Echter, bij twee missers op een rij is volgens afspraak simpelweg de volgende aan de beurt. Thijs van Splunder benutte ‘m ‘gewoon’. Nadat Delta Sport in de tweede helft de marge op zes had gezet en dat ook zo bleef tot het einde van de partij, verliep de tweede helft erg rommelig. Aan beide kanten trouwens. De Spijkenisser ploeg vond in vele doelpogingen Delta Sport-doelman Mick Vleeshouwer (Van der Voorn: ,,Hij stond in de tweede helft fantastisch te keepen”) op haar weg en de thuisploeg vergat het krachtsverschil in veel meer goals uit te drukken. Vermakelijk was nog wel de situatie rond een sterke linkshandige handballer van HVOS die zeer gevaarlijk werd nadat een andere goede speler uit zijn team geblesseerd uitviel. Aanvankelijk mocht de linkshander zijn gang gaan, maar later in de wedstrijd kreeg hij bijna constant mandekking. Dat nam De Bruijn iets te letterlijk nadat hij net zijn tweede tijdstraf van twee minuten achter de rug had. Al lopende het veld weer in ‘botste’ hij op de bewust HVOS-handballer. ,,Ik zat er gewoon nog in. Stom was dat, maar het ging vanzelf. Ik was nog te fanatiek”, verklaarde hij. De Bruijn kon na vier seconden het veld definitief ruimen na zijn derde tijdstraf. ,,Dat hoort er ook bij”, incasseerde hij sportief. De reden dat De Bruijn even te ver ging, had te maken met die rommelige fase. ,,Het was belangrijk scherp te blijven in de verdediging.” Toch toonde de jonge twintiger zich best tevreden. ,,Het was een goede zege, we hebben wel aardig gespeeld. Belangrijke puntjes.”

Scores Delta Sport: Thijs van Splunder, Kevin Meulmeester 6, Tim Vleeshouwer 5, Koen de Bruijn, Brendan Meulmeester 3, Aron Groenendijk. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 11-10-2015

Trekkerverkeer in Zierikzee in de knel

Dat Malta z’n grondwal krijgt, vindt Zierikzeëenaar Kees Hanse alleen maar mooi. Maar zijn wens om met de trekker over de N59 te rijden, staat nog altijd overeind. „Ik hoop dat verlaging van de snelheid op de N59 nu niet in de verdrukking komt. In mijn beleving is het én, én. En een grondwal en een verlaging van de snelheid. ”Niet alleen de Calandweg in Malta is problematisch om over te rijden, ook in de wijk Noorderpolder komt Hanse die aan de Kadeweg boert, met zijn grote machines in de knel. „Voor de veiligheid zou het beter zijn als ik daar via de Korte Blokweg mag rijden in plaats van over de Hoeveweg.”  Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  11-10-2015

MZC’11 verliest als enige van Schouwse ploegen

  De zeven standaardteams van Schouwen-Duiveland hebben het tijdens de zesde speelronde van het seizoen 2015/2016 behoorlijk goed – vier winst en twee gelijke spelen – gedaan. MZC’11 was de dissonant. De Meeuwen had normaal gesproken te doen moeten zijn voor de formatie van trainer Alexander van Keulen, maar MZC’11 speelde een belabberde eerste helft in Zoutelande. Door persoonlijke fouten, waaronder de doelman bij de eerste tegengoal, en gebrek aan strijd keken de Zierikzeeënaars bij rust al tegen een 4-0-achterstand aan. Goals van Ramon Janson (tweemaal) en Matthijs Hage deden de spanning in de tweede helft terugkeren, maar persoonlijke fouten waren er de oorzaak van dat De Meeuwen naar 6-3 uitliep en MZC’11 de tweede nederlaag van het seizoen leed. Hierdoor is het gat met koploper FC Axel opgelopen tot vier punten en kan MZC’11, met nog twee duels (SSV’65 uit en GPC uit) te gaan, de eerste periodetitel bijna op haar buik schrijven. Dit geldt uiteraard niet voor SKNWK dat een uitstekende seizoenstart beleeft. De Nieuwerkerkers wonnen voor de vijfde maal en hadden in Robbert Padmos met vier treffers (allen in de eerste helft) een ouderwetse man of the match en de rol van SKNWK-topscorer Machiel Schot moeiteloos overnam. Het werd uiteindelijk 2-6 bij Smerdiek. ,,Het was een geweldige eerste helft met goed voetbal van het hele team”, complimenteerde SKNWK-trainer Walter de Jonge zijn manschappen, die voor de eerste periode nog tegen SPS en Vosmeer, respectievelijk de nummers elf en acht van de ranglijst, moeten. ZSC’62, dat drie punten minder heeft, moet in dezelfde vierde klasse B afwachten of SKNWK een misstap begaat. Zelf wonnen de Scharendijkenaars zaterdag met 1-9 van het arme FC Bergen. Coach Jos Kristelijn: ,,We waren veel beter en speelden goed voetbal”. Een behoorlijk gemankeerd Bruse Boys – naast de al bestaande blessuregevallen haakte Rudo van den Berge ook geblesseerd af – toonde in Zwijndrecht aan over een goed collectief te beschikken. Nadat Mats Willemse maar weer eens een penalty benutte, verdubbelde Tom Blomaard (rechts op de foto) na een mooie combinatie met Domenique van den Berge de marge. In de laatste twintig minuten moest Bruse Boys verder met tien man omdat debutant Yarick Dorst voor een overtreding op VVGZ-speler en Bruenaar Dimitri Hooftman rood kreeg. VVGZ scoorde nog wel, maar de zege voor ‘Bru’ kwam niet meer in gevaar. Door de tweede zege van het seizoen staat de ploeg van trainer Wim Nieuwland nu elfde in de eerste klasse C.

UITSLAGEN
ZATERDAGAMATEURS
Eerste klasse C:
VVGZ-Bruse Boys 1-2 (0-1 Mats Willemse (penalty), 0-2 Tom Blomaard)

Tweede klasse E:
De Meeuwen-MZC’11 6-3 (4-1 en 4-2 Ramon Janson, 4-3 Matthijs Hage)

Derde klasse B:
Duiveland-DGBC 5-1 (2-1 Masoud Osmanie, 2-1 Wouter de Jonge, 3-1 Masoud Osmanie, 4-1 Robbert de Bruine, 5-1 Masoud Osmanie)
DFS-Den Bommel 2-2 (1-1 Delano Westerink, 2-1 Mark de Feiter)

Vierde klasse B:
Smerdiek-SKNWK 2-6 (0-1, 0-2, 0-3 en 0-4 Robbert Padmos, 0-5 Justin de Bruine, 1-6 Julian van Nieuwenhuijze)
SPS-WIK’57 2-2 (0-1 Wilmar Berrevoets, 2-2 e.d)
ZSC’62-FC Bergen 9-1 (1-0 en 2-0 Jos Erades, 3-0 Don van Vliet, 4-0 Michiel Schipper, 5-1 Nicky van der Velden, 6-1 Michiel Schipper, 7-1 Dylan Venneman, 8-1 en 9-1 Dennis Louwerse)

VROUWEN
Tweede klasse:
MZC’11-NEO’25 2-1 (1-0 Daniëlle Boogert, 2-0 Jetske Meintema)

bron: WereldRegio 10-10-2015

Eerste zege volleyballers Forza in tweede divisie

Al in de tweede speelronde van het seizoen 2015/2016 hebben de volleybalmannen van Forza hun eerste zege in de tweede divisie te pakken. De debutant van Schouwen-Duiveland, dat nu op hetzelfde niveau acteert zoals het Zierikzeese Mevo’80, waaruit Forza is voortgekomen in 2007, in de jaren negentig, versloeg zaterdag Particolare 2 met 0-4 (17-25 23-25 20-25 24-26). De eerste set werd binnengehaald dankzij een goede serviceserie en vaak scorende Raymond van Boven. In het tweede bedrijf had Forza snel een gaatje te pakken, maar kwam Particolare sterk terug tot een 20-17-voorsprong. Het geloof in een goed resultaat van de tweede set was er niettemin bij de spelers en die instelling werd beloond. In derde set was een gaatje halverwege voldoende voor de winst en in de laatste kregen ook wisselspelers speelminuten. Het werd een spannende set waarin het kwartje voor Forza net goed viel. De volleybalvrouwen van dezelfde vereniging gingen zaterdag met 4-0 onderuit. Het was volgens trainer Hennie van Liere ‘de slechtste wedstrijd’ tot nu toe. ,,Er zat heel weinig beweging in het team. Ik heb veel gewisseld, maar het tij werd niet gekeerd ondanks dat de wil er was.” De setstanden tegen Volley2Be waren 25-12 28-26 25-18 25-16. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 10-10-2015

Spannende visite bij Theatergroep Zierik

Theatergroep Zierik presenteert dit seizoen voor het eerst ook in het najaar een productie en wel de scherpzinnige komedie “Driemaal Leven”, een verbale bokswedstrijd van de Franse schrijfster Yasmina Reza. De titel verwijst naar de drie totaal andere manieren waarop dezelfde situatie in drie achtereenvolgende scenes wordt neergezet. Dit vergt veel van de acteurs die in de verschillende scenes steeds andere nuances in hun spel moeten leggen. Debuterend regisseur Yolanda Smits beschouwt, samen met haar vier spelers, juist dit aspect als een uitdaging. Twee echtparen, het ene paar komt op bezoek bij het andere; het ene stel zwaar geïrriteerd, de partner het licht in de ogen niet gunnend. In een volgende scene zien we dezelfde personages het juist weer totaal voor de ander opnemen, wat weer tot frustraties bij de anderen leidt. Een uiterst vermakelijk spel met woorden, over voeding en opvoeding, over navelstaren en sterrenkijken, op het scherp van de snede, herkenbaar en amusant. En dan is er ook nog een dreinend kind en een carrière die op de tocht staat. Loopt het goed af, of slecht? Het is maar wat  we er zelf van maken. Een heerlijk stukje interactief toneel. Theatergroep Zierik heeft gaat “Driemaal Leven” uitvoeren op vrijdag 6 november, zaterdag 7 november, vrijdag 13 november, zaterdag 14 november in het MFC te Zierikzee, aanvang 20.30 uur. Er is ook een matineevoorstelling in theater de Weverij te Zierikzee op zondag 15 november, aanvang 14.30 uur. Reserveren kan via de website www.theatergroepzierik.nl of telefonisch via 0111 – 417149. (foto: theatergroep Zierik) 

bron: Theatergroep Zierik 10-10-2015

Dugardein en Oranje verliezen strijd om brons

Petra Dugardein heeft de zesde editie van de Militaire Wereldspelen in Zuid-Korea afgesloten met een vierde stek. In de strijd om het brons verloor de geboren Zierikzeese en huidige keepster van topklasser Barendrecht met Oranje van Zuid-Korea. Het werd 3-0. In de poule had het Nederlands elftal met 1-0 van Duitsland gewonnen en met dezelfde cijfers van Brazilië verloren. In de halve eindstrijd verloren Dugardein en Oranje van Frankrijk.

bron: WereldRegio 10-10-2015

Hout velt vonnis over eerste keus Stella Boys

De ZieZaVo-topper (foto) tussen IJtama en Stella Boys/’t Centrum had alles in zich, inclusief de verrassend ruime winst van eerstgenoemde. Snelheid, technische hoogstandjes en vooral veel doelpunten. De winst voor IJtama met 10-3 mag rustig op het conto van IJtama-speler Lennart Hout worden geschreven met vijf schitterende doelpunten. IJtama zette Stella Boys woensdagavond vanaf de eerste minuut onder druk wat al twee goals opleverde in drie minuten. Stella Boys kwam terug maar IJtama bleef kort op de tegenstander zitten en dat leverde veel doelpunten op. Was het nog spannend tot halverwege de tweede helft maar toen brak er iets bij Stella Boys. Stella Boys-speler Werner Boot viel wat ongelukkig waardoor de arm uit de kom kwam en uitviel. De Strandloper/Ginsterveld won met 12-0 van Stella Boys/’t Centrum 2. Van Oeveren/WIK kreeg de punten cadeau doordat Vivars.nl kampte met veel geblesseerde spelers en moest afzeggen waardoor een reglementaire 5-0 overwinning werd geboekt. ASZ won met 5-3 van Deco Home Zierikzee. In de tweede klasse  won FC Kerkwerve/Oliegeultje met 6-4 van Spuiterij Elfrink nadat het met nog tien minuten spelen achterstond met 2-4. Ook Motorenboys verspeelde een ruime voorsprong van 5-2 en verloor met 5-7 van Fiets Outlet Zeeland. De Strandloper/Ginsterveld 2 boog vijf minuten voor het einde een 3-3 stand om in een 5-3-winst tegen VIA Adviseurs. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 09-10-2015

Gemeente plaatst digitale LED borden Zierikzee

Op maandag 12 oktober worden door het bedrijf Visit Point de nieuwe digitale LED borden in de Laan van Sint Hilaire en nabij de rotonde bij het Businesspark geplaatst.De afgelopen weken waren al de funderingen en stroomkasten geplaatst. Deze LED borden vervangen de oude ‘schuifborden’ waarmee evenementen en dergelijke werden aangekondigd. De verouderde schuifborden en de oude welkomstborden rondom Zierikzee, zijn inmiddels verwijderd. Met de nieuwe borden kunnen alle activiteiten en evenementen in Zierikzee actueel en aantrekkelijk worden aangekondigd. De borden worden op afstand ‘bestuurd’ en kunnen dus continu worden aangepast aan de Zierikzeese evenementenagenda. Met de borden worden bezoekers daarnaast op een nieuwe en eigentijdse wijze verwelkomd in Zierikzee. De borden zijn op initiatief en in samenwerking met de OVO (Ondernemers voor Ondernemers) gerealiseerd. De kosten worden mede gedekt uit advertenties door ondernemers. Voor het actueel houden van de mededelingen is er ook een samenwerking met zierikzee-monumentenstad.nl. In een latere fase wordt ook nog een digitaal bord op het Havenpark geplaatst. Dat betreft een zogenaamde ‘touchscreen’ (een soort grote smartphone), met daarop alle toeristische informatie die beschikbaar is via het VVV systeem. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 08-10-2015

Warm gebaar van Radarscholen

De basisscholen van Radar (protestant-christelijk basisonderwijs) hebben in een recordtijd 893 truien ingezameld om de vluchtelingen een warme winter te bezorgen.Donderdagmorgen zijn ze in de Jan Wouter van den Doelschool aan het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk overhandigd.Namens die twee organisaties waren voorzitter Aad van der Wouden (afdeling Schouwen-Zierikzee) en coördinator Paula Schiettekatte naar de school gekomen. Het waren zóveel truien, dat er een bus ingeschakeld moest worden om ze mee te nemen. Kees van Damme, directeur van Radar, was erg enthousiast over het behaalde resultaat. De kinderen praatten in de klas ook over het vluchtelingenvraagstuk. Truien zijn heel concreet en de kinderen begrepen waarmee ze bezig zijn geweest. Volgens Paula Schiettekatte zijn het teveel truien voor de vluchtelingen op Schouwen-Duiveland alleen. ,,Vinden jullie het goed dat we ze ook naar de asielzoekerscentra gaan brengen,” hield ze haar gehoor voor. Vanzelfsprekend werd hiermee ingestemd. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 08-10-2015

2.500 euro voor Koningsdag Zierikzee

De nieuw opgerichte Stichting Koningsdag Zierikzee krijgt voor volgend jaar 2500 euro budgetsubsidie van de gemeente. De organisatie had om 4000 euro gevraagd, maar dat bedrag staat volgens het burgemeester en wethouders niet in verhouding tot wat de andere Oranjeverenigingen in de gemeente krijgen. De stichting heeft daarop laten weten voor 2500 ook een aantrekkelijk activiteitenaanbod te kunnen realiseren voor jong en oud. Lees verder.  bron: PZC  08-10-2015

Storingsgevoelige parkeermeters blijven voorlopig gewoon staan

De haperende nieuwe parkeerautomaten in Zierikzee en in de Schouwse Westhoek blijven voorlopig gewoon staan. Woensdagavond liep de termijn af die wethouder Jacqueline van Burg (LSD) leverancier Schmit Parkeersystemen had gesteld om de softwareproblemen op te lossen. Het heeft ook geen zin als ik hier met de botte bijl in ga. De gemeente heeft het bedrijf nu formeel in gebreke gesteld, maar gunt Schmit nogmaals een kans. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  08-10-2015

Clusteren voorzieningen in Zierikzee, Haamstede/Renesse en Bruinisse

Maatschappelijke voorzieningen moeten in de toekomst vooral gebundeld worden in vooral Zierikzee, maar ook (vooral zorg) in Haamstede, Bruinisse, maar ook Renesse.Dat staat in de nota Overstag van de gemeente. De nota zoekt een antwoord op de vraag hoe het eiland in de toekomst een verantwoord voorzieningenniveau kan behouden. Zierikzee krijgt de meeste voorzieningen. Haamstede (en nu dus ook Renesse) en Bruinisse worden de satellieten. In de resterende dorpen moet wel een ontmoetingsplaats zijn. Van belang is dat voorzieningen voor de mensen bereikbaar zijn. Dus moet er nagedacht worden over een goed vervoerssysteem. In het gemeentehuis zijn de plannen woensdagavond gepresenteerd. De gemeenteraad moet er in januari wat van gaan vinden. Duidelijk is al wel dat de gemeente vooral activiteiten wil steunen, maar geen verantwoordelijkheid voelt voor de stenen; de gebouwen dus. In de dorpen moet worden nagedacht hoe hiermee om te gaan. In 2017 moeten er nieuwe afspraken met dorpshuis-eigenaar Zeeuwland gemaakt gaan worden. Die wil naar marktconforme huren invoeren; dus verhogen van de tarieven. De nota gaat zes weken de inspraak in.

bron: WereldRegio 07-10-2015

Open Archievendag: 31 oktober 2015

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Tussen Droom & Daad’. Het Gemeentearchief zet op 31 oktober haar deuren wijd open voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in ons archief en voor iedereen die meer wil weten over de Schouwen-Duivelandse dromen over de Sint Lieven Monstertoren en een universiteit in Zierikzee.  Dromen en daden nemen een belangrijke plaats in, ook op Schouwen-Duiveland. We illustreren dat op 31 oktober aan de hand van onder meer lezingen, archiefstukken, prenten en kaarten over twee thema’s: 130 meter hoog, zo hoog zou de Sint Lievens Monstertoren in Zierikzee zijn geworden! Als hij zou zijn afgebouwd…. In een bouwput van minstens 25 x 25 meter begon men in 1454 met het leggen van de fundering. Onder leiding van de grote Vlaamse bouwmeesters Keldermans werd er tientallen jaren aan gebouwd. Het had de mooiste en hoogste toren van Nederland moeten worden. Het ontwerp van Rombout II Keldermans was er naar. Zierikzee en haar bewoners kregen echter slag op slag te verduren. Uiteindelijk zagen ze er bij gebrek aan geld maar van af. In 1535 kreeg de toren, toen 62 meter hoog, een spits bestaande uit een klokkenhuis. Wat gebeurde er allemaal? En hoe had de Sint Lieven Monstertoren er uit moeten zien? Hierover houdt Prof. Dirk de Vries, Rijksdienst Cultureel Erfgoed) om 11.00 uur een lezing. Tientallen Zeeuwse studenten in de pauze flanerend langs de Oude Haven. Van geleerde professoren krijgen zij les aan de universiteit van Zierikzee. Dat was de droom van Pieter Mogge (1698-1756). Pieter Mogge had talloze publieke functies (van burgemeester van Zierikzee tot lid van de Staten-Generaal) en was ook een van de rijkste Nederlanders van zijn tijd. Deze rijke vrijgezel hield veel van zijn geboortestad Zierikzee. Na zijn dood liet hij de stad een fortuin na (420.000 gulden) en een gedetailleerd plan voor een universiteit. Wat volgde was tien jaar strijd met de stad Leiden en de Staten van Holland. De gedroomde hogeschool kwam er niet. Wie was Mogge en wat is er gebeurd met zijn legaat? Hierover houdt Huib Uil, Gemeentearchivaris, om 13.30 uur een lezing. Voor het volledige programma: klik hier. (foto: Collectie gemeentearchief Schouwen-Duiveland) 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  07-10-2015

Overstag-kadernota Maatschappelijke voorzieningen

De afgelopen periode hebben we samen met organisaties, stichtingen, verenigingen en inwoners over de toekomst van de maatschappelijke voorzieningen nagedacht. Op basis van alle informatie die wij verzamelden, hebben wij een kadernota geschreven.  U kunt op de kadernota reageren van 8 oktober tot en met 18 november. Uw reactie kunt u sturen naar gemeente Schouwen-Duiveland. Van alle reacties maken wij vervolgens een verslag. Hierin geven we aan of uw reactie nog tot wijzigingen in de conceptnota heeft geleid en waarom. Dit verslag wordt samen met de kadernota op 7 januari 2016 besproken in de Commissie samenleving en bestuur. Op dat moment is er ook gelegenheid voor u om in te spreken. Vervolgens neemt de gemeenteraad op 28 januari een beslissing over de nota.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  08-10-2015

Geen belastingverhoging, wel investeringen

Geen belastingverhoging maar wel geld voor ontwikkelingen in Renesse, Zierikzee en Bruinisse.Wethouder Ad Verseput (financiën) presenteerde deze week tevreden zijn begroting voor 2016 en de eerste jaren daarna. Maar een studie naar de kerntaken van de gemeente gaat wel door. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 07-10-2015

Schouwen schrapt nutteloze regels

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat het aantal lokale regeltjes in de algemene plaatselijke verordening (apv) drastisch inperken. Door vijftig regels kan sowieso een streep gezet worden, volgens de burgemeester en wethouders betreft. Nog eens 25 andere bepalingen gaan mogelijk een slapend bestaan leiden. Daarmee wil het college af van de betutteling en tijdrovende handhaving door politie en gemeentelijke controleurs. De samenleving kan het negen van de tien keer best zelf regelen, zo is de nieuwe opvatting. Geschrapt worden bijvoorbeeld het verbod op uitjouwen, het maken van muziek op straat (zonder vergunning), het openen van straatkolken en bedelarij. Het merendeel van de regels die er volgens het college uit kan, is achterhaald en past niet meer bij de huidige tijdsgeest. Daarentegen wordt op een ander vlak juist de teugels aangehaald. Zo wil het college korte metten maken met de overlast van honden. Binnen de bebouwde kom wordt het verplicht honden aan de lijn te doen en poep op te ruimen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  07-10-2015

Informatieavond in apotheek Borrendamme

Regio Delta van Diabetesvereniging Nederland houdt dinsdag 13 oktober een informatieavond met als onderwerp ‘medicijnen en uw diabetes’. De avond vindt plaats tussen 19.30 en 21.30 uur in apotheek Borrendamme aan de Scheldestraat 2 in Zierikzee. Jeroen Mentink, apotheker in Borrendamme, gaat in op vragen als: wat is het beste moment om medicijnen in te nemen en welke invloed hebben de verschillende medicijnen op de diabetes? De toegang tot de avond is gratis. Meer informatie via Harrie Kafoe: 0111-417614 of kafo39@zeelandnet.nl. (foto: Ons Eiland) 

bron: Ons Eiland 06-10-2015

Tolhoek zegeviert in koers Waalse Corswarem

De Zierikzeese wielrenner Ezra Tolhoek heeft aan het einde van het wegseizoen een mooie overwinning behaald. Bij een koers in de categorie ‘nieuwelingen’ soleerde hij zondag in veld van 76 renners naar de zege in het Waalse Corswarem. In de laatste twintig van de in totaal 63 kilometer ging Tolhoek (foto) met drie andere renners in de aanval. Er werd goed samengewerkt en de voorsprong liep dan ook al gauw uit tot een ruime minuut. Anderhalve kilometer voor het einde besloot Tolhoek er alleen vandoor te gaan om dus ook alleen te finishen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 06-10-2015

Sinterklaas woont al jaren in Stadhuismuseum Zierikzee

Eén stap over de drempel van het Stadhuismuseum in Zierikzee en het was meteen klip en klaar. “Sinterklaas woont hier al jaren, wij wisten dat alleen nog niet”, zegt Marieke Braber van het Sinterklaascomité Renesse. Er is zelfs een Pietenuitgang op het dak. Vanaf 24 november is het Huis van Sinterklaas anderhalve week lang gevestigd in het monumentale pand aan de Meelstraat. Alles klopt, zegt ook Colinda Kort van de Stichting Intocht Sinterklaas Zierikzee. “Er is zelfs een Pietenuitgang op het dak.” Als de Goedheiligman op Schouwen-Duiveland is aangekomen, neemt hij zijn intrek in het museum. Wie bij hem op bezoek wil, gaat op een anderhalf uur durende missie door het gebouw. Bij die tocht draait alles om ‘het geheime recept’. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  06-10-2015

Nog geen succes Kerkhove tijdens trip VS

Ook het tweede Challenger in Amerika is al weer voorbij voor Lesley Kerkhove. De 23-jarige Zierikzeese (foto) verloor dinsdag in Kirkland met 7-5 7-6 (7-3) van Jessica Pegula. De Amerikaanse nummer vier van de plaatsing was eerder dit jaar ook te sterk voor de speelster van Schouwen-Duiveland. Dat gebeurde eveneens in twee sets. Vorige week verloor Kerkhove de eerste ronde in Las Vegas en volgende week speelt ze nog een toernooi in de Verenigde Staten. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 06-10-2015

B en W creatief met parkeerplaatsen Zierikzee

Vergunninghouders die hun auto avonds gratis neerzetten op parkeerplaatsen waarvoor overdag betaald moet worden. Het is één van de plannen die zijn bedacht om het gebrek aan parkeerplaatsen in de Zierikzeese binnenstad op te lossen. Een ander plan is het aanwijzen van meer plaatsen voor vergunninghouders op het parkeerterrein aan de Hoofdpoortstraat. Lees verder.  bron: PZC  06-10-2015

Dugardein en Oranje naar halve finale Militaire Wereldspelen

Doelvrouw Petra Dugardein, geboren in Zierikzee en oud-speelster van WIK’57, staat met Oranje in de halve finale van de Militaire Wereldspelen. Voor een plaats bij de laatste vier was het Nederlands elftal afhankelijk van de derde poulewedstrijd tussen Brazilië en Duitsland. Dit duel eindigde maandag in 1-1 waardoor Oranje dankzij haar eigen resultaten (1-0-winst op Duitsland en 1-0-verlies tegen Brazilië) naar de halve finale gaat. Hierin treft ze woensdag in Zuid-Korea het Franse militaire elftal. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 05-10-2015

Dijkverzwaring bij Zierikzee nog niet klaar

Ondanks het vrolijke slotdansje van minister Schultz van Haegen eind vorige maand in Kamperland, is het werk aan de Zeeuwse dijken nog niet af. Rond Zierikzee wordt nog gewerkt in haven De Val, bij de Kurkenol en bij de pijlers van de Zeelandbrug. Er is vertraging ontstaan omdat in het voorjaar nieuwe klei moest worden aangevoerd. Lees verder.  bron: PZC  05-10-2015

Zierikzeese wijk krijgt aarden wal tegen geluidsoverlast N59

De gemeente trekt 50.000 tot 75.000 euro uit voor de aanleg van een aarden wal langs de N59. B en W wilden aanvankelijk niet verder gaan dan het terugplaatsen van de dit voorjaar gerooide beplanting en het aanbrengen van stil asfalt in 2019. Maar de VVD zette het onderwerp opnieuw op de agenda van de raadscommissie. De partij stelde maandagavond voor om in de begroting van volgend jaar een bedrag van tussen de 50.000 en 75.000 euro vrij te maken voor aanleg van een 500 meter lange aarden wal ter hoogte van de wijk. Het voorstel kreeg steun van alle partijen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  05-10-2015

Borrendamme mag aanwinst voor regio heten

Een mooi aanbod voor de regio’. Zo omschrijft Tonny den Ouden, manager Wonen met Zorg van Allévo het nieuwe complex Borrendamme in Zierikzee. “Mensen met dementie in onze groepswoningen hebben een eigen zit-slaapkamer en een gemeenschappelijke huiskamer met 24 uur per dag zorg. In het begin was er technisch veel mis. Het verpleeghuis blijft daarmee meer op afstand. Deze combinatie van zorg en wonen was één van de uitgangspunten van de nieuwbouw.” Behalve acht 6-persoons groepswoningen telt Borrendamme 96 appartementen voor zelfstandig wonenden. Het complex heeft een brasserie en verder maken het medisch centrum (huisartsen, HAP, apotheek) en een dermatologische kliniek er deel van uit. Thuiszorg, Welzorg en dagbesteding van Allévo zitten er ook in. Lees verder.   bron: PZC  05-10-2015

Gemeente gaat vaker de boer op voor overleg met inwoners

Ambtenaren en bestuurders moeten vaker buitenshuis het gesprek aangaan met inwoners, ondernemers en bezoekers. Dat is de les die BenW trekken uit het project ‘Krot of Kans’. Als onderdeel van dit project zaten een aantal gemeenteambtenaren en bestuurders twaalf dagen in een leegstaande winkel (foto) aan de Mol in Zierikzee. Zij gaven daar informatie over Zierikzeese projecten, over het sociaal domein en over de servicelijn van Openbare Werken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  04-10-2015

Zes seconden voor tijd verliest Delta Sport een punt

Een wisselvallig en zuur begin. Zo kun je de eerste wedstrijd van Delta Sport onder de nieuwe trainer onder meer beschrijven. Het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalclub ging zondag met 24-23 ten onder tegen TC Twist, een fusieclub met daarin de handballers van het voormalige HWC. Het had echter weinig gescheeld of een goede tweede helft van de mannen van Johan van der Voorn was beloond geworden met een punt. Want zes seconden voor het einde maakte de Vlaardingse thuisploeg 24-23. Een halve minuut ervoor was Delta Sport op 23-23 gekomen nadat de ploeg een meer dan uitstekende tweede helft op de ‘mat’ had gelegd. Immers, Delta Sport ging rusten met een 15-8-achterstand. Na de boel een beetje te hebben opgestookt, zo gaf Van der Voorn aan, en wat tactische omzettingen – voor de kenners wisselend 3:3 en 6:0 – ging Delta Sport ‘los’. Ze gaf het openingsduel van het seizoen 2015/2016 in de hoofdklasse D een compleet andere draai: Delta Sport kwam namelijk drie minuten voor tijd voor te staan met 20-22. Een minuut later vergat de ploeg de trekker definitief over te halen door een open kans naast te gooien. ,,Dit was het breekpunt”, gaf Van der Voorn aan, die niettemin tevreden was over het tweede part. ,,Zodra we twee helften spelen zoals de tweede helft van vandaag, kan ik rustig achterover leunen”, besluit de trainer uit Den Bosch. Scores Delta Sport: Koen de Bruijn 11, Tim Vleeshouwer 4, Kevin Meulmeester 3, Brendan Meulmeester, Sebastiaan Hoftijzer 2, Thijs van Splunder. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 04-10-2015

Omstreden BIZ terug op agenda van OVO

De ondernemersvereniging van Zierikzee wil het weer hebben over de omstreden BIZ, de bedrijven investeringszone. Dat is een soort van verplichte contributie voor alle ondernemers in de stad. De gemeente int het en geeft het terug voor nader af te spreken investeringen in de stad. Tegenstanders noemden het eerder een bedrijventax. Het leidde tot tweespalt in de stad van voor- en tegenstanders. Dat maakte dat de gemeente ervan afzag. Maar burgemeester en wethouders hebben het na de verkiezingen weer op de agenda gezet en willen het weer oppakken; alleen als het initiatief vanuit de ondernemers zelf komt. De OVO (ondernemers voor ondernemers in Zierikzee) hebben het op de agenda gezet voor de eerst volgende bijeenkomst op 14 oktober.Op dit moment betalen de ondernemers geen verplichte contributie aan de OVO; anders dan in het verleden. Ondernemers wordt gevraagd per evenement te bekijken of ze geld willen geven. In Bruinisse is het idee om het weer over de BIZ te hebben al eerder geopperd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 04-10-2015

Van Vossen laan uit gestuurd bij Fortuna Sittard

Peter van Vossen is ontslagen bij Fortuna Sittard. Dit gebeurde zaterdag na de vierde nederlaag op rij van de Limburgse club in de eerste divisie. De geboren Zierikzeeënaar (foto) was bezig aan zijn tweede seizoen bij Fortuna Sittard en bevestigde zijn ontslag zondagochtend bij ‘De tafel van Kees’, een voetbalprogramma van FOX Sports. Met inmiddels zes nederlagen in de eerste negen duels staat Fortuna zeventiende in de Jupiler League. De 47-jarige Van Vossen reageerde teleurgesteld op het besluit. Bij ‘De Tafel van Kees’ zei hij: ,,Er speelde de afgelopen anderhalf jaar veel binnen de club, die een ander beleid wilde voeren. We zouden de club financieel gezond maken, jeugdspelers inpassen en hadden als doelstelling binnen drie jaar te promoveren. Ik had dus nog even de tijd”. Van Vossen was vorige maand nog op sportpark Den Hogen Blok om een clinic ten bate van de BAS Stichting te geven.

bron: WereldRegio 04-10-2015

Van Iwaarden start als zangcoach in Zierikzee

Het is inmiddels bijna een generatie geleden, dat Marjon van Iwaarden de wereld over reisde met 2 Unlimited.Een razend populair zangduo dat in een hernieuwde samenstelling een vervolg gaf aan de duizelingwekkende platenverkoop, die door de miljoenen exemplaren prikte. Een avontuur dat voor haar twee jaar zou duren. Nu – bijna twintig jaar later – is ze zangcoach en is ze ook in Zierikzee van start gegaan. Voor iedereen die meer wil met zijn of haar stem. Een leven zonder zang is voor deze Heinkenszandse ondenkbaar. Alle in de vroege ochtenduren ‘galmt’ het in huize Van Iwaarden. Een leven zonder zang is voor haar ondenkbaar. Op haar veertiende deed ze mee aan playbackshows en in haar dorp Kruiningen werd ze op haar zestiende gevraagd voor achtergrondzang in een plaatselijk popbandje. ,,Zingen deed ik binnenskamer met een haarborstel, maar zingen met een band dat was even heel iets anders. Maar het was het begin en het smaakte naar meer.” Meer werd het zeker toen ze in 1996 in het duo 2 Unlimited stapte, nadat Ray Slijngaard en Anita Doth als initiatiefnemers er de brui aan gaven. Er waren al miljoenen platen verkocht en Marjon stapte in een warm bad. Verder op de golven van success. ,,Dat was een bijzondere tijd. Even naar New York om een videoclip op te nemen bijvoorbeeld.” Marjon van Iwaarden weet hoe het is om geleefd te worden in de muziekwereld. Nadat er spanningen in het nieuwe duo ontstonden, zette ze er na twee jaar een streep door. ,,Ik wilde weer gewoon Marjon zijn,” schrijft ze op haar website over de periode die ze een ‘gekkenhuis’ noemt. Een ervaring om niet te vergeten. Ze zal er ongetwijfeld nog wel eens aan denken als ze weer met een jong talentje aan de slag gaat. ,,Vaak komen kinderen binnen met het plan om beroemd te worden. Ik begrijp dat wel, maar dat is niet zo éénvoudig. Goed zingen, plezier hebben is van belang.” Toch coacht ze ook wel deelnemers aan programma’s als de Voicekids. ,,Gewoon doen zeg ik dan. Het is een hele ervaring voor ze.” Marjon van Iwaarden is ervan overtuigd dat iedereen kan zingen. Zingen is emotie, maar zeker ook een kwestie van techniek. Heeft iemand problemen met de hoogte dan kan daaraan gewerkt worden. ,,Je moet leren omgaan met je stem. De één heeft langere tijd nodig om de stem te trainen dan de ander. Je moet het gewoon doen. Al doende leert men.” Van Iwaarden coacht kinderen, maar ook volwassenen. Op dit moment varieert de leeftijd van acht tot zestig jaar. In Zeeland zijn de koren erg populair. En voor individuele leden kan het helpen als de zangtechniek verbeterd wordt. Daar zet de zangeres op in. Zoals we tijdens het spreken klank geven aan wat we zeggen, zo geldt dat ook voor zingen. De energie is bepalend voor het effect. ,,Je moet je energie doseren. Een baby kan dat al. Die weet precies hoe het aandacht kan krijgen en heeft daar ook verschillende manieren voor.” En zo werkt het ook met zingen. Hoe zing je, hoe gebruik je je energie?” Het is niet verbazingwekkend dat Marjon van Iwaarden zich vooral senang voelt in de popmuziek en de musicals. Voor haar geen opera. In haar carriere heeft ze al veel muzikale uitstapjes gemaakt. Zo heeft ze ook de jazz in haar armen gesloten. ,,Zingen is voor mij een uitlaatklep van emoties. Ik voel me er heerlijk bijna. Net als chocolade,” lacht ze. En dat plezier brengt ze graag over op anderen. En terwijl ze zelf idolen heeft als Tina Turner, Aretha Franklin en Janis Joplin, kan ze ook genieten van meer eigentijdse sterren als Byoncé. ,,Ik geniet van de muziek maar als zangcoach luister je er toch op een andere manier naar. Tegenwoordig bijvoorbeeld wordt er niet alleen gezongen, maar vooral ook veel geproduceerd. Er komt muziek op de markt, die in de studio is ontwikkeld en op het podium niet of nauwelijks te brengen is. Ariana Grande is zo’n voorbeeld volgens Marjon van Iwaarden. Op de plaat gebeuren dingen die in werkelijkheid niet kunnen. Terug naar de zangcoach. Afgelopen woensdag is ze gestart in het multifunctioneel centrum in Zierikzee. Ze heeft al leerlingen op Schouwen-Duiveland, die ze nu een reis naar Heinkenszand bespaart. Een spannende periode, want ze is benieuwd hoeveel belangstelling er voor haar werk is in deze regio. Met haar leerlingen gaat ze een uur aan de slag. Voorlopig één op één, alhoewel ze het ook een uitdaging vindt om een koor te begeleiden. Als ze maar kan zingen. Ondertussen timmert ze met haar eigen band ook aan de weg. Net is er weer een single uit en ze heeft een ‘plugger’ die er de boer mee op gaat. Een band overigens die zich ook graag leent voor het zangtalent, dat Marjon van Iwaarden onder haar hoede heeft. ,,Het geeft de jongeren een kans op een keer met een band op te treden. Dat is toch wat de meesten graag willen.” En wat ze zelf wil: op de planken en zingen. www.marjonvaniwaarden.com en contact marjonvani@gmail.com. (foto: Marjon van Iwaarden)

bron: WereldRegio 04-10-2015