Kerkhove maakt het Bertens erg lastig

Ondanks haar nederlaag tegen Kiki Bertens kreeg Lesley Kerkhove voldoende complimenten om met voldoening terug te kijken op de wedstrijd tegen de beste tennisster van Nederland van dit moment. De twee troffen elkaar zaterdag in Zevenbergen tijdens de competitie-ontmoeting in de eredivisie Lobbelaer-Zandvoort. Bertens, uitkomend voor Lobbelaer uit Zevenbergen, had het erg lastig met de 23-jarige Zierikzeese in dienst van Zandvoort. Het werd een spannende, aantrekkelijke wedstrijd die Bertens met 6-2 4-6 6-4 won. Het treffen tussen de twee teams eindigde in 3-3. Zondag won Kerkhove (foto) haar enkelspel wel. In de ontmoeting tegen Rapiditas won ze met 0-6 6-2 6-0 van Svetlana Pirazhenka. De jongere zus van Kerkhove, Romy, sloot de landelijke gemengde competitie met Zandvoort 2 af met 4-4 tegen Joy Jaagpad. Kerkhove verloor haar single met 6-2 4-6 1-6. Twee plaatsgenoten van Kerkhove, Puk Nouwen en Finn Joziasse, wonnen met OTC de Warande met 7-1 van het Bredase BLTV. Joziasse won zowel haar enkelspel als gemengd dubbel met 6-1 6-0, Nouwen pakte haar dubbelpel met 6-1 6-4 en won de mix met 6-4 3-6 10-7. (foto: Richard van Loon)           

bron: WereldRegio  31-05-2015

Dronken automobilist botst tegen boom

Een dronken 33-jarige man uit Zierikzee is afgelopen nacht rond 00.30 uur op de Tervatenseweg met zijn auto tegen een boom gereden. De bestuurder is kennelijk de macht over het stuur verloren waarna hij tegen een boom botste. De bestuurder en nog twee inzittenden blijven vrijwel ongedeerd. Alle betrokkenen zijn door ambulancepersoneel nagekeken. Een persoon heeft een sneetje in zijn voorhoofd. Het voertuig is er slechter aan toe; deze is total loss en moest weggesleept worden. Bij de bestuurder is op het bureau een ademanalyse afgenomen. Daar blijkt dat hij meer dan 2,1 maal (515 ug/l) de toegestane limiet heeft overschreden. Met een boete op zak mocht hij weer naar huis. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  31-05-2015

Zeelandbrug twee nachten dicht

Van 1 op 2 juni 2015 en van 2 op 3 juni (0.00-05.00 uur) is de Zeelandbrug dicht voor al het wegverkeer door extra onderhoudswerkzaamheden.Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug en toegangswegen staan informatieborden. Er is onderhoud verricht aan de mechanische installatie van brug. Via de pagina Onderhoudswerkzaamheden Zeelandbrug ziet u een overzicht van de geplande nachtelijke werkzaamheden in 2015. Het afsluiten van de Zeelandbrug is bij werkzaamheden altijd noodzakelijk in verband met veiligheidsregels. In bijzondere situaties is het mogelijk ambulances en de regionale brandweer te laten passeren. Dit regelen de hulpdiensten zelf. Nooit meer onverwacht vertraging oplopen op de Zeelandbrug? Download dan de Zeelandbrug-app in de Itunes App Store of de Google Play Store. De app laat ongeplande afsluitingen van de brug zien en geeft geplande onderhoudswerkzaamheden weer die tot stremmingen leiden. Meer informatie www.wereldregio.nl/verkeer-2/ (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-05-2015

Strijd op dé haringparty losgebarsten

Schouwen-Duiveland mag dan geen haringvissers hebben, aan party’s voor de Hollandse Nieuwe geen gebrek. Drie feestjes strijden om de klandizie.In januari nog kondigde Schouwse Maatjes aan ook dit jaar weer een haringparty te gaan organiseren. Een aantal jaren dé ‘place to be’. De plek waar het publiek zich graag liet zien voor een hapje en een drankje met ondertussen een goed doel. Maar dat feestje gaat bij gebrek aan voldoende bestuursleden niet door. Een alternatief meldde zich snel aan. De Ondernemerskring gaat 16 juni haring happen op Neeltje Jans. Tegelijkertijd laat ook de Proeverij in Zierikzee weer van zich horen. Al enige jaren de alternatieve haringparty op Schouwen-Duiveland. Daar wordt de vis op 11 juni aan het publiek geserveerd. De proeverij weet ook al jaren veel mensen aan zich te binden. Dit jaar bijt de Proeverij dus het spits af. Maar inmiddels heeft ook d’Ouwe Smisse in Zonnemaire zich in op het strijdtoneel begeven. Daar worden de haringen 15 juni gepresenteerd onder de naam ‘New haringparty’.

bron: WereldRegio  29-05-2015

Wethouder bespeelt beiaard

De vierde Zierikzeese beiaarddag – traditioneel op de zaterdag voor Pinksteren – zal op 7 juni letterlijk worden ingeluid door de wethouder van cultuur, Jacqueline van Burg. Onder begeleiding van stadsbeiaardier Janno den Engelsman zal zij naar de speeltafel van de beiaard klimmen en met enkele passages op de Taylor-beiaard de feestelijke dag inluiden. Omdat deze maanden in Zierikzee de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt heeft de Stichting Zierikzeese Carillons besloten deze beiaard dit jaar extra in het zonnetje te zetten. Immers als vergoeding voor een foutief bombardement schonk de Engelse regering zo’n groot bedrag aan Zierikzee dat er nog wel een beiaard vanaf kon. Voorafgaande aan het inluiden door de wethouder zal Janno den Engelsman in het restaurant van het museum een tipje van de sluier oplichten van de lezing die hij binnenkort gaat houden voor het wereldcongres van beiaardiers over de Zierikzeese carillons. Daarna gaat hij met de wethouder naar boven en zal ter ere van de wethouder een bespeling geven. De opening begint om 10.00 uur met koffie in het restaurant en iedereen is daarbij welkom. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  29-05-2015

Tussenstand Nepal: € 3.700,-

Een voetbaltoernooi, rommelmarkt, sponsorloop, allerlei leerlingen die etenswaren verkochten, variërend van broodjes hamburger tot pannenkoeken en tosti’s.Leerlingen en docenten van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee waren donderdag druk in de weer zoveel mogelijk geld in te zamelen tijdens de actiedag voor Nepal. De gigantisch grote Zeeuwse vlag in een kraan wees de omgeving al van verre op de speciale activiteiten tijdens de actiedag. ,,We zijn ontzettend tevreden,” keek een voldane en vermoeide docente Hanneke Zuidgeest terug op de actiedag. Samen met collega Conny Boot organiseerde zij de actie ‘Pontes Pieter Zeeman helpt Nepal,’ om zo geld in te zamelen voor de ondersteuning van een kleinschalig project. Het betreft in dit geval een project van Mountain Child Care. Mountain Child Care zet haar expertise in om na de eerste periode van noodhulp en rouw, kwetsbare jongeren te begeleiden bij het verwerken van de aardbeving. ,,Petje af voor onze leerlingen,” vindt Hanneke Zuidgeest. ,,Er zijn zoveel momenten geweest vandaag waarop ik zó trots op hen was. Iedereen toonde zich heel flexibel. En één van de hoogtepunten van vandaag was het onderdeel ‘Spons gooien op docenten.’ Daar stonden kinderen met veel geduld tijden voor in de rij en de docenten waren zo sportief om zich met sponzen te laten ‘bekogelen’ voor het goede doel”. De precieze eindstand moet nog worden nageteld, maar de tussenstand van de actiedag voor Nepal was donderdagavond rond de €3700,-. (foto Peter Jacobs)

bron: WereldRegio  29-05-2015

Hoeijmakers terug in gemeenteraad

Jos Hoeijmakers uit Zonnemaire is zoals verwacht teruggekeerd in de gemeenteraad.Hij neemt de plaats in van Tineke Kalwij, die haar zetel beschikbaar heeft gesteld. De politieke groepering Alert! heeft één zetel in de raad.

bron: WereldRegio  29-05-2015

Handtekeningen tegen herrie in Malta

Bewoners van de wijk Malta in Zierikzee hebben donderdag ruim 200 handtekeningen overhandigd aan burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland. Ze hopen dat de gemeente iets doet aan de overlast die ze hebben van de N59. De provinciale weg over Schouwen-Duiveland loopt vlak langs de wijk. De bewoners zeggen dat ze veel last hebben van het geluid van het verkeer en de uitstoot van fijnstof. Het opgerichte buurtcomité heeft de afgelopen weken zo’n 150 handtekeningen opgehaald. Dat is genoeg voor een burgerinitiatief en daardoor kan het onderwerp besproken worden in de gemeenteraad. Bijkomend probleem is dat de gemeente bezig is met de aanleg van een riolering in de wijk. Daardoor moet de groenstrook wijken die de huizen in Malta nu scheidt van de provinciale weg. Bewoners kijken daardoor direct uit op de weg en dat maakt de overlast nog groter. Ze willen dat de gemeente een geluidswal aanlegt en dat de groenstrook tussen de wijk en de weg terugkeert. Bekijk hier de video van Omroep Zeeland. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  28-05-2015

Kerkhove in kwalificatietoernooi WTA Rosmalen

Lesley Kerkhove is verzekerd van een plaats in het kwalificatieschema voor het WTA-toernooi in Rosmalen. Vorig jaar kreeg de 23-jarige Zierikzeese een wildcard voor het hoofdtoernooi en toen verloor ze in de eerste ronde van de Spaanse Garbine Muguruza. Het kwalificatietoernooi van het grasevenement begint vrijdag 5 juni. In 2007 deed Kerkhove (foto) voor de eerste keer mee aan het kwalificatietoernooi van het enige WTA-evenement voor vrouwen in Nederland. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  28-05-2015

Mosselen niet aangetast door munitie in Oosterschelde

Mosselen nabij een munitiestortplaats in de Oosterschelde bevatten niet te veel schadelijke stoffen. Dat concluderen onderzoekers na metingen op drie locaties bij het oude depot in het natuurpark. In de mosselen zijn geen verhoogde concentraties van de metalen en stoffen aangetroffen. De hoeveelheid is ook lager dan de risiconiveaus voor de voedselveiligheid. Verder voldoet de kwaliteit van het water aan de normen. Minister Jeanine Hennis van Defensie stuurde de onderzoeken donderdag naar de Tweede Kamer. Ze liet de kwestie uitzoeken op verzoek van de SP, die zich zorgen maakte over mogelijke schade voor de natuur en de volksgezondheid. Eerder deze maand zei gedeputeerde Carla Schönknecht al dat het depot geen gevaar vormt. Een oud-medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst waarschuwde in een reportage van Omroep Zeeland voor de grote gevaren van het munitiedepot in de Oosterschelde. Die munitie is in de jaren ’50 en ’60 in de Oosterschelde gestort. Het zou gaan om meer dan 30.000 ton aan munitie en explosieven. (ANP/Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  28-05-2015

Eerste politieke reactie op zorg parkeergarage

Fractievoorzitter Robbert Lievense van Leefbaar Schouwen-Duiveland heeft als eerste zijn ‘ongeloof’ uitgesproken over de actie tegen een parkeergarage onder het nieuwe Mondragon. Hij schrijft op zijn facebookpagina:,,Ongelooflijk: nu is er een ondernemer die het risico neemt door een mega investering te doen om het reeds jaren vervallen pand nieuw elan te geven en weer is het voor sommige bewoners niet goed.” Omwonenden zijn bang voor schade aan hun woning als er onder Mondragon een parkeergarage komt. Vrijdag in Wereldregio de bezwaarmakers en een reactie van bouwer Hans Boogert. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-05-2015

Recordaantal teams bij bedrijventoernooi MZC’11

Het terrein van MZC’11 staat vrijdag 29 mei in het teken van het bedrijventoernooi. De tiende editie huisvest een recordaantal ploegen. Want wat ooit begon als een toernooitje met acht ploegen, groeide al snel uit naar 32 teams en morgen (vrijdag) voetballen er 46 teams op sportpark Den Hogen Blok. Van deze 46 doen bouwbedrijf Quant, Saman Groep en Mol Agrocom vanaf de eerste keer mee. Voor de eerste maal eveneens is er een volledige vrouwenpoule met elf ploegen. De opbrengst van het bedrijventoernooi gaat naar Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee. De eerste wedstrijden starten om 19.00 uur. (foto digitaal magazine MZC’11)

 

bron: WereldRegio  27-05-2015

Boer Zierikzee luidt noodklok over giftig Jacobskruiskruid

Boer Kees Hanse uit Zierikzee luidt de noodklok over het op Schouwen-Duiveland in snel tempo oprukkende plantje Jacobskruiskruid. Enkele van die plantjes in het hooi kunnen al dodelijk zijn voor dieren. Staat de gele plant in de wei te bloeien, dan grazen dieren er omheen. Afgemaaid en gedroogd verliest de plant zijn geur, kleur en smaak waardoor dieren het niet meer als giftig herkennen. Lees verder.  bron: PZC  27-05-2015

Lommen vertrekt met ‘stille trom’

Rector Sjef Lommen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is met stille trom vertrokken.Eerder werd al bekend, dat hij een nieuwe uitdaging gevonden heeft in Winterswijk. Inmiddels heeft hij zijn koffers gepakt. Zijn taken worden vanaf nu waargenomen door mevrouw E. Gelens. Lommen is zes jaar werkzaam geweest in Zierikzee.

bron: WereldRegio  27-05-2015

Petitie verdeelt bewoners rond Mondragon in Zierikzee

Enkele omwonenden van het oude theater Mondragon aan de Oude Haven in Zierikzee zijn een petitie gestart tegen de komst van een ondergrondse garage op die plek.Ze vrezen voor schade aan omliggende panden tijdens de bouw en verkeersdrukte. Volgens een van de initiatiefnemers, Ingeborg Geluk, is het plan dat er ligt te omvangrijk. “Wij zijn ook blij met de herontwikkeling van het pand, maar niet tegen elke prijs. We vinden het project nu te omvangrijk in een omgeving die zo kwetsbaar is en we hopen daarom dat de gemeente de plannen voor de ondergrondse parkeergarage wil heroverwegen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  27-05-2015

De Voogd verruilt ZSC’62 voor MZC’11

Mike de Voogd speelt volgend seizoen voor MZC’11. De linksbenige voetballer van ZSC’62 wil bij de Zierikzeese tweedeklasser, dat nog in de race is voor een plaats in de eerste klasse, gaan strijden voor de linksbackpositie. De Voogd (foto) is de tweede speler die de Scharendijkse vierdeklasser verlaat. Een paar dagen geleden gaf Justin Vaane te kennen naar VVOR in Rotterdam te vertrekken. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  27-05-2015

Roks hoofd jeugdopleiding en scouting bij Sparta

Dolf Roks uit Zierikzee wordt met ingang van komend seizoen hoofd opleidingen en scouting bij Sparta Rotterdam. Zijn parttime functie wordt omgezet naar een fulltime aanstelling bij de Jupiler League club. Zijn rol bij de JVOZ wordt daardoor geminimaliseerd. Roks gaat de opleiding, de senior- en de junior scouting bij Sparta voor zijn rekening nemen. “Dat heeft gevolgen voor mijn werk bij de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ). Ik heb afgesproken dat ik in Zeeland nog één keer per vier weken ondersteunde trainersvergaderingen zal bijwonen en zo proberen de rode lijn van de club te bewaken”, zegt Roks. “Ik zal tussendoor misschien ook nog wel contact met sommige mensen hebben, maar dat wordt geminimaliseerd.” Roks heeft bij de Kateelclub een contract voor één seizoen getekend. (foto: Omroep Zeeland)                       

bron: Omroep Zeeland  26-05-2015

Wereldkampioen bezoekt de Meie

Vanmorgen heeft de kersverse wereldkampioen onderwaterfotografie een prijs uitgereikt aan leerlingen van De Meie in Zierikzee. Deze klas heeft de Vissen-Versier-Wedstrijd gewonnen. De hoofdprijs bestaat uit een snorkelworkshop in de Oosterschelde. Behalve het WK Onderwaterfotografie was er nog een wedstrijd georganiseerd. Alle scholen in de Oosterschelderegio konden deelnemen aan de wedstrijd: “Wie versiert het mooist een vis”. Elmar uit groep 2MB van SBO De Meie heeft gewonnen op Schouwen-Duiveland! En voor de vis van Piter-Aane was een eervolle vermelding. Vanmorgen heeft de winnaar van het WK Damir Zurub uit Kroatië en zijn team de prijs op school uitgereikt aan de leerlingen. Met behulp van wat vertaling kregen leerlingen de kans om vragen te stellen aan het duikteam uit Kroatië. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  26-05-2015

Alsnog geld voor krachtstroom Centree Zierikzee

Het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland betaalt alsnog mee aan een krachtstroominstallatie voor de culturele organisatie Centree. Aanleg van de installatie kost 9000 euro. Gemeente en Centree delen de kosten. Daarmee komt een eind aan jarenlang touwtrekken tussen B en W en Centree, met PvdA, D66 en GroenLinks als bemiddelaars. Het gemeentebestuur blijft bij zijn principe dat organisatoren van (pop-)concerten zelf voor hun energievoorziening moeten zorgen. Maar in dit specifieke geval wordt toch meebetaald. Lees verder.   bron: PZC  25-05-2015

Fietser vast in moddersloot Zandweg

Vanmiddag is een fietser in de sloot beland. Het ongeval gebeurde omstreeks 16.35 uur op de Zandweg bij Zierikzee. Omstanders hadden de man al geprobeerd uit de sloot te halen met touwen en ladders. De inmiddels gearriveerde brandweer heeft de man uiteindelijk met een ladder en een brandweerslang om het lichaam uit zijn benarde positie bevrijd. Omdat de fietser tijdens zijn val in de sloot kopje onder was gegaan en daardoor vuil water had binnengekregen, is hij voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. (foto: K. Broekhuizen/brandweer Zierikzee)

bron: brandweer Zierikzee  24-05-2015

André Kuipers Collegetour komt naar Zierikzee

In 2015 komt astronaut André Kuipers op uitnodiging van het Wetenschapsknooppunt Zeeland en de stuurgroep ‘Talent in Zicht’ maar liefst drie keer naar Zeeland, met als missie zoveel mogelijk basisschoolleerlingen te interesseren voor wetenschap en techniek. Platform Bèta Techniek (PBT) biedt in het kader van het Techniekpact leerlingen in groep 7 van het basisonderwijs de mogelijkheid om tijdens een collegetour kennis te maken met Nederlands beroemdste ruimtereiziger. In het ochtenddeel krijgen zij college van André zelf en hebben ze de kans om vragen te stellen aan hem. De middag staat in het teken van zelf ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is. Op vrijdag 6 maart was André Kuipers in Middelburg. De tweede collegetour zal plaatsvinden op maandag 8 juni op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en is bedoeld voor basisscholen in de Oosterschelderegio (Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Zuid-Beveland). De basisscholen hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor deze bijeenkomst. Op 27 mei wordt de selectie bekend gemaakt. De derde collegetour staat gepland op vrijdag 20 november en is bedoeld voor de regio Zeeuws-Vlaanderen en Tholen en zal plaatsvinden in Terneuzen. (foto: André Kuipers.com)

bron: Pontes Pieter Zeeman  24-05-2015

Overtuigende zege Kerkhove op Rus

Lesley Kerkhove heeft haar eerste competitiezege in de dit weekend gestarte eredivisie te pakken. Het was meteen voltreffer: Aranxta Rus werd met 6-3 6-3 verslagen. De twee troffen elkaar in de vroege zondagmiddag tijdens het competitieduel Leimonias-Zandvoort. Volgens de 23-jarige Zierikzeese speelde ze ‘heel goed’. De club van Kerkhove (foto), Zandvoort, is dit jaar één van de favorieten voor de Nederlandse titel en won zaterdag de eerstre wedstrijd met 5-1. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  24-05-2015

Ambtenaren leggen Pleingoed stil

De activiteiten in en rond het houten paviljoen bij de Nieuwe kerk in Zierikzee zijn door de gemeente stilgelegd.De organisatie spreekt van ‘vrome ambtenaren’ en noemt het ingrijpen ‘zuur’. Wat de precieze reden van het ingrijpen is, is nog niet duidelijk. De gemeente ondersteunt het project overigens met 5000 euro. Maar blijkbaar voldoet de organisatie niet aan de vergunningseisen. Er waren onder meer workshops in het kader van het WK Onderwaterfotografie. (foto: WereldRegio)                      

bron: WereldRegio  23-05-2015

Herdenkingshek in Zierikzee voor overleden kinderen

In Zierikzee is zaterdagmiddag een monument voor overleden kinderen onthuld. Het is een hekwerk, waaraan ouders een slot kunnen hangen. Op het slot staat de naam van het overleden kind gegraveerd. De onthulling op zaterdag viel samen met de eerste herdenkingsdag voor overleden kinderen op 23 mei. Het monument is een initiatief van Stichting Enna van Anne van Mil uit Zierikzee. In 1998 overleed haar 5-jarige zoon Jessie aan leukemie. Lees ook: Het monument in Zierikzee was de grote wens Anne van Mil. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland. (foto: Omroep Zeeland) bron: Omroep Zeeland  22-05-2015

Domper voor MZC’11 in nacompetitiestrijd

MZC’11 moet het in de ‘finale’ van de nacompetitie doen zonder Ramon Janson. De trefzekere spits liep in het tweede nacompetitieduel met De Zwerver (3-3 na 2-4 van vorige week) een ernstige schouderblessure en een gebroken duim op. Hierdoor moet Janson het tweeluik met eersteklasser Heerjansdam, dat zaterdag Zaamslag voor de tweede maal versloeg, aan zich voorbij laten gaan. Benjamin Verwest en Sven Heijboer zijn er volgende week niet bij vanwege een schorsing. MZC’11 moest op sportpark Den Hogen Blok nog aardig aan de bak want De Zwerver begon furieus wat al binnen tien minuten in een 0-1-voorsprong resulteerde. Nog voor rust herstelde de thuisploeg zich door goals van Dennis Dekker en Verwest. Toen De Zwerver een kwartier voor tijd de 3-3 maakte, geloofde ze er nog in en werd het wat grimmiger. Echter, het liep niet uit de hand en gescoord werd er evenmin. De wedstrijden voor een plaats in de eerste klasse tegen Heerjansdam zijn zaterdag 30 mei (uit) en zaterdag 6 juni (thuis). Voor een stek in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal neemt Duiveland het op tegen Nieuwdorp, de ploeg van oud-assistent-trainer Thomas de Ridder. De Oosterlanders, die verdediger Albert Verhoek een duel moeten missen vanwege een schorsing, waren na de 6-1-zege van vorige week al zeker van de volgende ronde en wonnen bij Walcheren weer: 2-3. Masoud Osmanie maakte ze alledrie. Door de ‘finales’ van Duiveland, dat eerst uit en dan thuis speelt, en MZC’11 komen ze met andere teams op de strijd om de WereldRegio Cup op zaterdag 6 juni. Waar Duiveland om promotie vanuit de derde klasse strijdt, moest DFS in Zuid-Beijerland ‘in de ring’ voor lijfsbehoud in dezelfde afdeling. Dat lukte tegen ZBVH. Een verslag van deze wedstrijd verschijnt later op deze site. SKNWK, tenslotte, strijdt voor een plaats in de derde klasse maar begon tegen Hansweertse Boys met een 5-3-nederlaag. Komende zaterdag is in Nieuwerkerk het duel met Nieuwland, dat haar eerste duel met 2-0 won van Hansweertse Boys.

UITSLAGEN
NACOMPETITIE
Voor een plaats in de eerste klasse:
MZC’11-De Zwerver 3-3 (1-1 Dennis Dekker, 2-1 Benjamin Verwest, 3-2 Mathijs Hage) – (eerste duel 2-4)

Voor een plaats in de tweede klasse:
Walcheren-Duiveland 2-3 (0-1, 1-2 en 1-3 Masoud Osmanie) – (eerste duel 6-1)

Voor lijfsbehoud in de derde klasse:
ZBVH-DFS 0-1 (0-1 Wouter van den Berge) – (eerste duel 3-2)

Voor een plaats in de derde klasse:
Hansweertse Boys-SKNWK 5-3 (1-1 en 5-2 Robert Padmos 5-3 Wilco de Valk)

bron: WereldRegio  23-05-2015

‘Ik ben niet dronken, ik heb MS’

Tweede pinksterdag beklimmen honderden mensen de Franse berg Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose. Onder hen 50 Zeeuws Vlaamse middelbare scholieren, die ieder 500 euro op willen halen. MS-patiënt Frans Kruijf (48) uit Zierikzee is heel blij met de sponsoractie. Kruijf had voordat hij ernstig ziek werd een succesvolle horecaman in Zierikzee. Hij vind de actie van de scholieren fantastisch. “Alle acties die gebeuren, dat is gewoon geweldig.” Kruijf zit in een rolstoel, werken kan hij sinds zijn veertigste niet meer. “Staand werk en lopen gaf problemen. Als ik in Zierikzee een boodschap moest doen dan wandelde ik niet, ik wiebelde. En mensen dachten dan: ‘die cafébaas heeft er alvast twee genomen.’ Naderhand wist iedereen dat ik MS had maar in het begin was het best wel confronterend. Ik wilde dat ik een bord op mijn rug kon hangen met: ‘ik ben niet dronken, ik heb MS.’ “Er wordt steeds meer uitgevonden. Op een gegeven moment moeten we een hele harde knal horen en dan staat er iemand op die zegt: ik heb het middel tegen MS. Ik niet of het deze of volgende eeuw gebeurt, maar ooit zal het gebeuren. En daar is dus heel veel geld voor nodig.” MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. MS-patiënten hebben vaak last van stijve of zwakker wordende spieren. Extreme vermoeidheid en problemen met praten. Ook zien ze vaak minder goed. “Op een dag zijn je organen aan de beurt, en stopt je hartspier ermee.” Bij Frans Kruijf werd het ontdekt op zijn dertigste. Hij heeft de langzame variant van de ziekte, er bestaat ook een progressieve vorm van MS. “Men weet pertinent niks over MS. Uiteraard wel hoe het ontstaat, maar waardoor, dat weet men niet. Bepaalde medicijnen doen wel wat, maar op lange termijn en waarom, daar zijn mensen nog steeds niet achter.” Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland

bron: Omroep Zeeland  22-05-2015

Nieuw restaurant voor de Wieken

Zorgcentrum de Wieken (Eilandzorg) in Zierikzee heropent vrijdag 5 juni haar nieuwe restaurant.De renovatie is nog in volle gang en is nog tot 27 mei gesloten. Alle welzijnsactiviteiten en de maaltijden zijn daarom tijdelijk elders ondergebracht in het gebouw. Het restaurant krijgt – zo laat Eilandzorg weten – de sfeer van een ‘bruin café’. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  22-05-2015

Café de Biet en burgemeester Rabelink in promotiefilm Tour de France

Met het oog op de Tour-etappe van de Tour de France die over een paar weken Schouwen-Duiveland aan doet, heeft het bedrijf Thumbed Productions in Zierikzee een leuke promotiefilm gemaakt over het fietsen op Schouwen-Duiveland. In deze video gaat de Franse sportverslaggever Jean de la Montagne op ludieke wijze op zoek naar de ideale locatie voor liefhebbers van zijn sport: wielrennen. Dat doet hij op Schouwen-Duiveland, een fantastisch fietsgebied in een van de platste regio’s van Europa. Uiteraard doet hij fietscafé de Biet in Zierikzee aan en overhandigd hij burgemeester Gerard Rabelink bij het gemeentehuis in Zierikzee het certificaat ‘Platste fietsgebied van Europa’. Bekijk hier de video.

bron: Zierikzee-Monumentenstad  22-05-2015

Mooi gebaar juwelier, kordaat optreden bestuur MZC’11

Hoe het bestuur van voetbalvereniging MZC’11 kordaat optrad en één van haar sponsoren, Juwelier Postma, een mooi gebaar maakte. Dit is te lezen op de website van MZC’11: ‘Het overkomt ons allemaal: iets kwijtraken. Een vervelend gevoel. Je piekert waar je het verloren zou kunnen hebben verloren. En tegelijkertijd maak je jezelf verwijten: hoe heb ik zo slordig kunnen zijn… Maar dan het gelukkige gevoel: HET is terecht, iemand heeft het gevonden. Robyne van Oeveren verloor haar horloge tijdens het schoolvoetbaltoernooi op Den Hogen Blok. Gelukkig was er een eerlijke vinder en die heeft het sieraad in de kantine van MZC gebracht. Vervolgens werden de ouders zaterdags getipt dat Robyne’s horloge terecht was. Echter, helaas is het horloge tussen zaterdagavond en maandagmiddag verdwenen. Het bestuur van MZC betreurde dit ten zeerste en nam de verantwoordelijkheid. MZC klopte aan bij Juwelier Postma en de sponsor maakte een groots gebaar: ze schonk een horloge aan Robyne. Alle lof dus voor Juwelier Postma. De dankbaarheid van MZC is groot, en die van een stralende Robyne nog groter! En diegene die het horloge heeft ontvreemd: je bent een schande voor de vereniging.’

bron: WereldRegio  22-05-2015

Rode Kruis start eilandelijk netwerk AED

In juni wordt op Schouwen-Duiveland begonnen met een fijnmazig netwerk voor de inzet van AED’s, apparaten die bij een hartstilstand levensreddend kunnen worden ingezet.De afdelingen Schouwen-Zierikzee en Duvelant van het Rode Kruis gaan vrijwilligers mobiliseren om samen met Hartveilig Wonen een eiland dekkend netwerk op te zetten. De gemeenteraad stemde tijdens haar begrotingsraad van november vorig jaar al in met een bijdrage van €48.000 voor een periode van vijf jaar. Initiatief was genomen door de Christenunie. Deze week stemden burgemeester en wethouders in met de werkwijze. Schouwen-Duiveland telt behoorlijk veel AED’s; Automatische Externe Defibrillators. De apparaten zijn op veel plaatsen 24 uur per dag toegankelijk. Hartveilig Wonen gaat samen met het Rode Kruis vrijwilligers mobiliseren, die bij een melding meteen in actie kunnen komen. Vaak zijn opgeleide vrijwilligers sneller ter plekke dan de ambulance. In 2014 bijvoorbeeld is al meer dan dertig keer een beroep gedaan op vrijwilligers. Dat zijn er nu nog maar een paar, maar de bedoeling is dat op het hele eiland mensen aan de slag gaan, die via de telefoon een melding krijgen en snel op pad kunnen. Ook krijgen ze meteen door waar een AED voor handen is. De initiatiefnemers denken hiermee levens te kunnen redden. Bij een melding bij 112 van een hartstilstand wordt standaard naast de ambulances ook de dichtstbijzijnde vrijwilligers gealarmeerd. Zij ontvangen een sms-bericht op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer en/of de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Doordat deze binnen een straal van 40 1000 meter van het slachtoffer wonen, kunnen deze vaak sneller en binnen 6 minuten op de plaats aanwezig zijn en starten met de reanimatie. De inzet is om deze burgerhulpverlening 24 uur per dag 7 dagen per week mogelijk te maken. De vrijwilligers zijn getraind en staan geregistreerd. Wanneer bij een melding voldoende mensen zich melden, informeert het systeem de andere vrijwilligers dat er voldoende mensen onderweg zijn. De vrijwilligers die naar het slachtoffer gaan, bieden hulp tot de ambulance aanwezig is en professionele hulpverleners de zorg overnemen. Wethouder Cees van den Bos is portefeuillehouder. In een raadsbrief aan de gemeenteraad laat hij weten dat het initiatief past in het gemeentelijke beleid. Die gaat uit ‘van eigen kracht en verantwoordelijkheid’ van de burgers. Het gevoel van veiligheid wordt ook vergroot. Niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor de vele recreanten. Het Rode Kruis moet wel proberen om na vijf jaar de financiering van het project in de samenleving te leggen. Projectleider is Peter Aarnoudse uit Bruinisse. Hij wil met zijn Rode Kruis instanties en bedrijven gaan aanschrijven om de financiering over vijf jaar over te nemen. ,,En we gaan ons best doen om zoveel mogelijk AED’s vierentwintig uur per dag beschikbaar te hebben. Dat kan met een aangepaste kast.” Op 1 juni wordt er een eerste bijeenkomst belegd voor belangstellenden. ,,We hebben zo’n vijfhonderd vrijwilligers nodig. Dat is veel, maar er zijn nu al veel mensen die met een AED overweg kunnen. En we gaan mensen opleiden natuurlijk”. Wie zich al wil aanmelden voor de bijeenkomst van 1 juni kan mailen naar secretariaat@rodekruisschouwen.nl.

bron: WereldRegio  22-05-2015

Alle duiklocaties WK onderwaterfotografie in Schouwse wateren

De Zeelandbrug en Neeltje Jans in de Oosterschelde en Dreischor Gemaal en Den Osse Nieuwe Kerkweg  in het Grevelingenmeer. Dit zijn de vier locaties waar het WK onderwaterfotografie zaterdag 23 en zondag 24 mei worden gehouden. De locaties zijn gekozen aan de hand van de weersvoorspelling en het zicht onder water. ,,Qua weer hebben we met name gekeken naar de windrichting en windkracht”, vertelt Desmond van Santen, projectleider van het WK. De bijgevoegde foto (van een kwal) is gemaakt door Arco de Man. De Nieuwerkerker komt met het Nederlands team uit op WK. (foto: WereldRegio/Arco de Man)

bron: WereldRegio  22-05-2015

Nieuwerkerkse WK-deelnemer: ,,Opening hele happening”

Nieuwerkerker Arco de Man, één van de deelnemers aan het WK Onderwaterfotografie dat komend weekeinde plaatsheeft, vond de opening ‘een hele happening’. ,,Het was leuk om zo met alle deelnemers met vlaggen en muziek door de stad te lopen”, laat Arco de Man na de openingsceremonie donderdagmiddag in Nieuwe Kerk in Zierikzee weten. In de Nieuwe Kerk waren er toespraken van de organisatie, de onderwatersportbond en burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland. De WK-duiken zijn zaterdag 23 en zondag 24 mei. Maandag worden de nieuwe wereldkampioenen bekendgemaakt in Renesse. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-05-2015

Twee gewonden bij aanrijding tussen brommer en fietser Zierikzee

Bij een aanrijding tussen een brommer en een fietser zijn donderdagmiddag twee personen gewond geraakt. Het ongeval vond plaats omstreeks 16.00 op de Nieuwe Koolweg in Zierikzee, ter hoogte van de Texaco. In een bocht langs het benzinestation kwamen de brommer en tegemoetkomende fietser frontaal met elkaar in botsing. Hierbij is de fietser behoorlijk gewond geraakt. De fietser is met spoed en onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd. Later is er een tweede ambulance ter plaatse gekomen om nog een gewonde naar het ziekenhuis te vervoeren. Het is niet duidelijk of het om de bestuurder van de brommer gaat. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  21-05-2015

De Meie wint Vissen-versierwedstrijd

SBO De Meie heeft de Vissen-versier-wedstrijd bij het WK kampioenschap Onderwaterfotografie gewonnen.Alle basisscholen in de Oosterschelderegio konden meedoen aan een wedstrijd bij het WK Onderwaterfotografie. De opdracht was een voorgedrukte vis zo mooi mogelijk te versieren. De prijs voor de mooiste vis per regio is een snorkelworkshop in de Oosterschelde voor de hele klas. Voor Schouwen-Duiveland heeft de vis van Elmar van Boven van klas MB2 van SBO De Meie de prijs binnengesleept. Elmar versierde de vis uitsluitend met schelpen, op een mooie en originele wijze. Elmar zal dinsdagochtend de prijs uit handen krijgen van het winnende team van het WK Onderwaterfotografie, of van het deelnemende Nederlandse team! Ook de leerlingen van groep 5/6 van de Brede School Noorderpolder Theo Thijssen hebben ‘prachtige en creatieve’ vissen ingestuurd. Op de facebookpagina van het NME-centrum Schouwen-Duiveland kunt u behalve de winnende vis ook de andere inzendingen bekijken. Het plan is de vissen dit weekend in Pleingoed bij de Nieuwe Kerk te exposeren. Groep 5/6 van de Theo Thijssen lopen op 21 mei met hun vissen mee in de openingsparade van het wereldkampioenschap. Het WK Onderwaterfotografie wordt dezer dagen gehouden in Zeeland en een groot deel van de activiteiten vinden op Schouwen-Duiveland en in de Oosterschelde plaats. Bij het organiseren van de wedstrijd werkten samen de Nederlandse Onderwatersportbond, het Nationaal Park Oosterschelde en de NME-centra in de Oosterschelderegio. De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-05-2015

Clubgebouw HSD/Sportclub Zierikzee genomineerd

Het clubgebouw van HSD (hockey) en de Sportclub in Zierikzee is één van de vijf genomineerden voor de Zeeuwse Architectuurprijs 2015.Het is een prijs, die jaarlijks wordt toegekend door het Centrum voor Beeldende Kunst in Zeeland. De winnaar wordt 27 mei bekend gemaakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                       

bron: WereldRegio  21-05-2015

Jongeman voor rechter voor diefstal

Een jongeman uit Zierikzee staat donderdag 28 mei terecht voor diefstal van een stofzuiger en een laptop. Hij zou daarbij met een stok hebben geslagen en een bord tegen het hoofd van een van zijn slachtoffers hebben gegooid, in het bijzijn het achtjarige kind van het slachtoffer. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                             

bron: WereldRegio  21-05-2015

Meisjesteam LTC kampioen

Het 1e meisjesteam, tot en met 17 jaar, van LTC Zierikzee is kampioen geworden in de 2e klasse landelijk. Lang stond het team gelijk met de nummer twee, TC Smash uit Sint Jansteen. Op de voorlaatste speeldag werd in de rechtstreekse confrontatie met 5-1 gewonnen nadat thuis eerder de eindstand 3-3 was gebleven. Op de slotdag werd de laatste partij met 6-0 gewonnen waardoor het kampioenschap een feit was. De meiden waren zeer blij en hebben de dag dan ook met een feestje en een heerlijk hapje afgesloten. Het team bestaat uit (van links naar rechts): Kimberly Fonteine, Elke Lievense, Sascha Vermue, Maureen Kramer, Frédérique Roda, Demi de Spirt. (foto: Ons Eiland/PR)

bron: Ons Eiland  19-05-2015

Gemeente met Rijkswaterstaat aan tafel over kaalslag

Rijkswaterstaat gaat bekijken of ze de gemeente toestaat iets te doen aan de kaalslag langs de Zierikzeese wijk Malta.In de wijk wordt geklaagd over verlies van privacy en geluidsoverlast na de kaalslag langs de provinciale weg. De gemeente heeft bij mondde van wethouder Jacqueline van Burg vandaag overlegd gevoerd met Rijkswaterstaat. Maar die ziet geen reden om zelf iets aan de kaalslag te doen. Er zou volgens Rijkswaterstaat aan alle eisen voldaan worden. Dan moeten eventuele verbeteringen (bebossing langs de provinciale weg en de wijk) van de gemeente komen. Of de gemeente daartoe bereid is en of Rijkswaterstaat de gemeente toestaat dit te doen is nog niet duidelijk. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                        

bron: WereldRegio  19-05-2015

Kerkhove grijpt weer naast kwalificatie

Lesley Kerkhove moet weer enkele weken wachten voordat ze kan deelnemen aan een kwalificatietoernooi van een Grand Slam-evenement. Dat is Wimbledon. Voor Roland Garros is ze namelijk niet toegelaten. Dit blijkt het speelschema van het Franse Grand Slam-toernooi dat dinsdagmiddag om 16.00 uur gepubliceerd is. De 23-jarige Zierikzeese kwam een afmelding tekort om tot de kwalificatiespeelsters te behoren. Eerder in het jaar reisde ze voor niets naar de Australian Open. Toen had Kerkhove (foto) aanzienlijk meer tennissters voor zich. Er is nog een kleine ‘ontsnapping’ mogelijk. Kerkhove meldt zich woensdagochtend rond 9.30 uur op Roland Garros in de hoop dat zich nog een speelster voor die tijd terugtrekt. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  19-05-2015

Hans van Dam overleden

Hans van Dam uit Zierikzee is zaterdag op 71-jarige leeftijd overleden.Van Dam is in 1979 vanuit Oegstgeest naar Zierikzee gekomen en directeur geworden van de toenmalige school Prinses Juliana. Later werd hij onder meer conrector van Pontes Pieter Zeeman. Hans van Dam was op diverse fronten maatschappelijk actief. Zo was hij commissaris bij Zeeuwland, lid van de WMO-raad, actief binnen Obase en bestuurslid van het multifunctioneel centrum in Zierikzee. (foto: WereldRegio)                         

bron: WereldRegio  19-05-2015

Herdenkingsmonument stichting Enna

De officiële onthulling van het herinneringsmonument van de stichting Enna is zaterdag 23 mei en gebeurt in het bijzijn van burgemeester Gerard Rabelink. Oprichtster Anne van Mil zal de eerste handeling verrichten. Voorafgaand en na de onthulling van het herdenkingshek, is er een bijeenkomst in de Multifunctionele Ruimte van de Brede School Theo Thijssen in Zierikzee. Stichting Enna is opgericht door Anne van Mil en heeft tot doel kinderen van alle leeftijden blijvend te herdenken. Hiervoor is een herdenkingshek ontworpen door kunstenaar Kees van der Ven.

bron: WereldRegio  19-05-2015

Grachtoversteek bij Touwbaan afgesloten

Vanwege werkzaamheden aan de grachtoversteek in het verlengde van het Jannewekken/hoek Touwbaan en Grachtweg wordt de oversteek in de komende vier weken op bepaalde tijden geheel afgesloten voor verkeer. Volledige afsluiting is noodzakelijk om de veiligheid van zowel het verkeer als van de bouwvakkers te waarborgen. Op dit moment is nog niet duidelijk op welke tijdstippen de grachtoversteek afgesloten zal zijn. Dat is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Het verkeer zal tijdens de afsluiting worden omgeleid. De omleiding wordt met borden aangegeven. Fietsers worden via de Grachtweg naar de houten brug ter hoogte van de Maltastraat geleid. Daar vandaan kunnen zij via de Touwbaan hun route naar de scholen of de binnenstad vervolgen. Automobilisten worden omgeleid via de Oude Haven Noordzijde en de Paardenstraat naar de parkeerplaatsen Mosselboomgaard en Gasthuisboomgaard. Albert Heijn is altijd bereikbaar. Tussen 18.00 en 08.00 uur zijn de grachtoversteek en het Jannewekken voor alle verkeer toegankelijk. Uiteraard proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken. Wij rekenen op uw begrip. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  18-05-2015

Kraanplateau Bolnes Zierikzee wordt gesloopt

De slopershamer heeft maandag korte metten gemaakt met het kraanplateau van Bolnes aan de Zierikzeese haven. Daarmee is een markant stukje Zierikzee verdwenen. De kraan van scheepsmotorenfabriek Bolnes is twee jaar geleden al gesloopt. Nu is ook het plateau waarop de kraan stond weg.  Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  bron: PZC  18-05-2015

Zierik gaat met toneel naar Cichoreifabriek bij Capelle

Toneelgroep Zierik is van plan om acht voorstellingen te gaan verzorgen bij de Cichoreifabriek bij Capelle, tussen Zierikzee en Nieuwerkerk. Dat gaat eind mei, begin juni volgend jaar gebeuren. Het gaat om de 3Stuiveropera van Brecht. Na de Kersentuin in het oude Mondragon is dit wederom een grote productie op locatie. Maandagavond zijn de plannen in Zierikzee gepresenteerd. Regisseur is Cees Mohlmmann uit Zierikzee, onder meer bekend van de vroegere Historische Spelen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-05-2015

Kerkhove hoopt nog op een afmelding

Haar eerste training op Roland Garros heeft Lesley Kerkhove er op zitten, maar zeker van het kwalificatieschema voor het tweede Grand Slam-toernooi van 2015 is de Zierikzeese nog niet. De 23-jarige tennisster heeft nog een speelster voor zich en hoopt derhalve dat die ene zich vandaag nog afmeldt. Zoals in de papieren editie van vrijdag 15 mei werd vermeld, weet Kerkhove vandaag of ze toegelaten gaat worden. Op de foto staat ze met Richel Hoogenkamp, die zeker is van deelname aan het kwalificatietoernooi dat woensdag begint. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  18-05-2015

Allévo Zierikzee start met logeerkamers

Vanaf deze week heeft Allévo in Zierikzee een nieuwe vorm van zorg: Logeren & Zorg.Bedoeld voor mensen die even niet zelfstandig kunnen wonen en een tijdje willen bijkomen met professionele zorg dichtbij. Bijvoorbeeld na een operatie of als de mantelzorger met vakantie is. Het voordeel van Logeren & Zorg is dat gasten naast deskundige zorg en ondersteuning, gebruik kunnen maken van alle activiteiten en voorzieningen die Cornelia Allévo te bieden heeft. Er is al langere tijd vraag naar kamers voor mensen die een korte periode willen bijkomen in een veilige omgeving met persoonlijke zorg. Dit kon al bij Duinoord in Burgh-Haamstede. De kamers in Zierikzee zijn nieuw en de mogelijkheden voor tijdelijk verblijf zijn hier fors uitgebreid. Daarnaast is de inrichting van de logeerkamers erop gericht het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. De logeerkamers in Duinoord blijven in gebruik tot de verhuizing naar de nieuwbouw.

bron: WereldRegio  18-05-2015

Pontes Pieter Zeeman helpt Nepal

Pontes-Leerlingen gaan zich inzetten voor de slachtoffers van Nepal.Nepal is 25 april jongstleden getroffen door een zware aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter. De schade is enorm. Duizenden mensen kwamen om het leven, een veelvoud daarvan raakte gewond. De aardbeving in Nepal heeft veel meer huizen verwoest dan aanvankelijk werd gedacht. Door het natuurgeweld werden rond de 256.000 huizen met de grond gelijk gemaakt. Nog eens 213.000 andere huizen raakten zwaar beschadigd. Op 12 mei is er opnieuw een aardbeving geweest. Via giro 555 is inmiddels 14 miljoen euro opgehaald. Besloten is om ook op Pontes Pieter Zeeman een actiedag te organiseren, om de slachtoffers van Nepal financieel te ondersteunen. Pieter Zeeman wil graag middels het verzamelde geld van de actiedag een kleinschalig project ondersteunen. Het betreft in dit geval een project van Mountain Child Care. Mountain Child Care zet haar expertise in om na de eerste periode van noodhulp en rouw, kwetsbare jongeren te begeleiden bij het verwerken van de aardbeving. De actie heeft de titel ‘Pontes Pieter Zeeman helpt Nepal.’ De dag wordt gehouden op donderdag 28 mei van 11.00 uur tot 16.00 uur. Vanaf 11.00 uur zal er geen les meer worden gegeven. De leerlingen hebben dan geen vrij, maar zullen deelnemen aan deze actiedag. Een deel van de dag zullen de meeste leerlingen actie voeren (de gemaakte uren mogen de leerlingen aanwenden voor de uren maatschappelijke stage), een ander deel zullen ze ‘vrij’ zijn en gebruik maken van de activiteiten die door andere leerlingen zijn georganiseerd. Zo kan iedereen zich inzetten voor het goede doel, maar ook zelf aan de activiteiten deelnemen. In de klas zullen de mentoren de actie bespreken en inventariseren welke activiteiten er door de leerlingen georganiseerd kunnen worden. Er zijn vast creatieve kinderen die onvermoede talenten laten zien of briljante ideeën hebben. Iedereen die spullen heeft voor een rommelmarkt en/of prijsjes ter beschikking wil stellen, kan deze inleveren bij Marijke de Jong en/of Conny Boot (gebouw Noord) en bij de receptie en/of Hanneke Zuidgeest (gebouw Zuid). Ouders en belangstellenden zijn van harte welkom. Mocht u ideeën voor de organisatoren hebben, of vragen en info dan kunt u terecht bij Hanneke Zuidgeest (Zuid) h.zuidgeest@pontes.nl en Conny Boot (Noord) c.boot@pontes.nl

bron: WereldRegio  18-05-2015

Tennissers LTC Zierikzee handhaven zich

Op de laatste dag in de hoofdklasse van het Zeeuwse districtstennis hebben de mannen van LTC Zierikzee hun plaats veiliggesteld. Dat deden ze met een 5-1-zege op het Zeeuws-Vlaamse Animo 2. Met de vijf punten eindigde LTC Zierikzee op de vijfde plaats in de hoofdklasse. Het enige verliespunt kwam op naam van Koen de Bruijn die zijn single verloor. Jacco de Looff (foto) en Pieter Boot wonnen ieder twee wedstrijden, Ike Joziasse en Ronald van Slooten één. In de eerste klasse gemengd van het landelijke zondagtennis won de Zierikzeese Romy Kerkhove met Zandvoort 2 met 7-1 van Amstelpark. Kerkhove verloor haar enkelspel met 2-6 4-6 en zegevierde in het dubbelspel met 6-0 6-2. Drie afdelingen lager wonnen haar plaatsgenoten Finn Joziasse en Puk Nouwen met 6-2 van Lacoste. Samen wonnen ze het dubbelspel met 6-0 6-1 en Nouwen trok de mix in drie sets naar zich toe. In het enkelspel kreeg Joziasse een walk-over. Merlyn Atoon leed in de competitiewedstrijd van haar TC Breda tegen koploper Leeuwenbergh haar eerste twee nederlagen in drie jaar. Het enkelspel voor ze na een marathonpartij van drieëneenhalfuur met 6-3 5-7 5-7. Zus Audrey verloor haar single, maar won het dubbelspel. Breda verloor uiteindelijk met 2-4 van de nieuwe kampioen.

bron: WereldRegio  17-05-2015

Eenakteravond fiZi met vijf korte toneelstukken

Met een gevarieerd programma van vijf korte toneelstukken belooft de Eenakteravond van fiZi donderdag 21 mei in Podium De Weverij in Zierikzee een boeiende theateravond te worden. Het publiek wordt meegenomen in allerlei verrassende situaties: Gezelschapsspelletjes, waarin serieuze zaken worden uitgevochten door Toneelvereniging Heer Hendrik. Theatergroep Zierik biedt een ontmoeting met twee vrouwen die een opmerkelijk gesprek voeren, waarin herinneringen een grote rol spelen. Ook maken de toeschouwers bij Theatergroep ‘De Buren’ kennis met Sophie en Gilette, weer twee heel andere vrouwen die in een ongemakkelijke situatie lijken te verkeren. De jonge Zierikzeese theatermaker Jelt Pekaar vertelt op hilarische wijze over zijn bezoek aan de Markthal in Rotterdam in zijn monoloog ‘Kaas en Couscous’. Theatergroep Intermezzo sluit af met de voorstelling ‘Trek je dat aan…’. Een presentatie met antwoorden én vragen: ‘Wat trok je aan? Waar kwam het vandaan? Wat voelde je? Waar wilde je naar toe? De toneelavond begint om 20.00 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via: www.fizi.nl. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  16-05-2015

Kerkhove heeft pas dinsdag zekerheid over Roland Garros

De gok om naar Parijs af te reizen voor het kwalificatietoernooi van Roland Garros (vanaf 20 mei) is veel minder groot dan eerder in dit jaar toen Lesley Kerkhove op goed geluk naar Australië vloog voor eventuele deelname aan het kwalificatietoernooi van de Australian Open. In januari vloog ze achteraf voor niets. Wat het tweede Grand Slam-toernooi in 2015 de 23-jarige Zierikzeese brengt, wordt pas dinsdag 19 mei duidelijk. Het is namelijk erg onduidelijk welke grens de organisatie van het tennistoernooi in Parijs hanteert. Ter vergelijking: in Australië mocht de nummer 208 van de wereldranglijst meedoen, nu is plaats 204, de notering van Kerkhove toen de inschrijving voor Roland Garros sloot, (nog) niet goed genoeg. Dit heeft onder meer te maken met de toekenning van zeven zogenaamde special rankings. Deze komen toe aan speelsters die vanwege een blessure eruit hebben gelegen en op het moment van hun blessure hoger dan Kerkhove stonden. Zij krijgen, nu ze weer fit zijn, voorrang. Het blijft dus tot komende dinsdag spannend of Kerkhove (foto) in actie komt tijdens het kwalificatietoernooi. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  15-05-2015

Mogelijke inbrekers Zierikzee aangehouden

De politie heeft op de Grachtweg in Zierikzee drie mannen aangehouden. Ze reden in een auto en hadden volop inbrekerswerktuigen bij zich. De dienders kwamen de mannen op 12 mei rond 5.45 uur tegen en zetten hun auto ter controle aan de kant. Het drietal, allen afkomstig uit Zierikzee en 35, 40 en 52 jaar oud bleek na controle allerlei inbrekerswerktuigen bij zich te hebben. Het ging daarbij onder ander om boortjes, (werk)handschoenen, zaklamp en verschillende gereedschappen. De verdachten zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor zijn ze met een proces-verbaal op zak in vrijheid gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-05-2015

Culinaire streekproductenmarkt in Zierikzee

Op 12 mei vindt in Zierikzee van 10.00-15.00 uur onder de Beuze de eerste editie van de culinaire streekproductenmarkt plaats. Deze festiviteit wordt in de maanden mei, juni, juli en augustus ieder 2e dinsdag van de maand gehouden. De gemeente Schouwen-Duiveland vindt het belangrijk om haar streekproducten op de kaart te zetten, veel restaurants doen dit al, want dit zorgt voor authenticiteit en dat is waar gasten naar op zoek zijn. Een speciale streekproductenmarkt was er nog niet en is een mooie aanvulling op het aanbod. Bovendien wordt een bezoekje aan Zierikzee op deze manier extra aantrekkelijk gemaakt. Saskia van Velthoven, die eerder betrokken was bij het culinaire kookboek(H)eerlijk Schouwen-Duiveland, is daarom door de gemeente gevraagd om voor deze eerste editie de organisatie op te pakken. Het initiatief is gefaciliteerd vanuit Eilandmarketing. De deelnemende bedrijven: Fruit en Zo (appels, peren en verse sappen), Gebr van Duijn (aubergines), Fruitboerderij Remeeus (frambozen, aardbeien, kersen en bramen), A.J.J. Bil (lamsoor en zeekraal), Stadsbakkerij (bolussen), VanBrigitte (jam, chutney, tapenade), D.T. van Noord (tomaten), Wijnhoeve De Kleine Schorre (wijnen), Kampen Destillateurs (kruidenbitters).

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  07-05-2015

Studio Bruinvis zoekt nog 8000 euro

Stichting Rugvin heeft nog een maand te gaan om de resterende 8000 euro bij elkaar te krijgen voor crowdfundingsactie Studio Bruinvis. De stichting wil op deze manier 10.000 euro binnen halen. Studio Bruinvis is een installatie op het Havenhoofd van Zierikzee zodat je bruinvissen niet alleen kan zien zwemmen in de Oosterschelde, maar ook kan horen. Lees verder.  bron: PZC  07-05-2015

Gemeente start bijeenkomsten voorzieningen

De gemeente wil met haar inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers in gesprek over de maatschappelijke voorzieningen die het eiland nodig heeft zodat het er goed wonen, werken en verblijven is nu en in de toekomst. De gemeente organiseert in mei daarom twee bijeenkomsten over dit onderwerp. Tijdens deze avonden wil ze informatie verzamelen voor de nota maatschappelijke voorzieningen. Dit wil ze doen door in een gesprek met, inwoners, organisaties en verenigingen van het eiland, te achterhalen wat nodig is, hoeveel, voor wie en waar. Geïnteresseerden zijn op 19 mei welkom in dorpshuis De Schutse in Burgh-Haamstede en op dinsdag 26 mei in Ons Dorpshuis in Nieuwerkerk. De avonden starten om 19.00 uur. Aanmelden kan via www.schouwen-duiveland.nl/Inwoner/Projecten/Project_Maatschappelijke_voorzieningen. Voor de bijeenkomst in Burgh-Haamstede op 19 mei kan aangemeld worden tot en met 18 mei. Voor de bijeenkomst in Nieuwerkerk op 26 mei kan dit tot en met 25 mei. De gemeente ziet het als haar taak om dit onderwerp op de maatschappelijke agenda te zetten, want de wereld verandert. Het internet en andere digitale middelen ondersteunen de samenleving steeds vaker bij het dagelijkse leven, jongeren trekken naar de stad om te studeren en de samenleving wordt steeds ouder. Deze veranderingen kunnen niet worden tegengegaan, maar hebben wel invloed op de maatschappelijke voorzieningen op het eiland zoals scholen, ontmoetingsruimten, musea, sportclubs etc. Om de kansen te kunnen pakken, als die zich voordoen, is een goed doordacht plan nodig. De gemeente kan en wil dit niet alleen opstellen, omdat zij slechts één partij is die actief is op het gebied van voorzieningen. Denk aan haar taak op het gebied van onderwijshuisvestiging, zorg en welzijn en de subsidies die ze geeft aan sociaal culturele activiteiten en de dorpshuizen. Op het gebied van onderwijs, dorpshuizen zorg en welzijn, sport en het verenigingsleven is de samenleving actief. Alleen samen kunnen de partijen er voor zorgen dat Schouwen-Duiveland een aantrekkelijk eiland is en blijft. In WereldRegio vrijdag 15 mei een bijlage met alle achtergronden.

bron: WereldRegio  07-05-2015

Compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten in najaar

De landelijke regelingen Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie eigen risico (CER) zijn per 1 januari 2014 verdwenen. In plaats hiervan hebben gemeenten de vrijheid om een regeling te ontwikkelen om inwoners die vanwege chronische ziekte of handicap te maken hebben met extra kosten, tegemoet te komen. Het college vindt het belangrijk dat inwoners weten hoe hier op Schouwen-Duiveland mee omgegaan wordt. De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland heeft op donderdag 30 april de kaders vastgesteld voor de wijze waarop chronisch zieken en gehandicapten gecompenseerd worden. Op basis van deze kaders stelt het college op dit moment de regeling op, die naar verwachting dit najaar klaar is. De regeling maakt duidelijk wat de tegemoetkoming inhoudt, wie daarvoor in aanmerking komt en hoe deze aangevraagd kan worden. De insteek is dat de tegemoetkoming nog voor het eind van dit jaar wordt uitbetaald. Inwoners die volgens onze gegevens mogelijk voor de tegemoetkoming in aanmerking komen, krijgen, zodra de regeling door het college is vastgesteld, hierover een brief. Daarnaast wordt in de WereldRegio en op de website van de gemeente aangegeven wanneer de regeling in werking treedt, wie ervoor in aanmerking komt en hoe een aanvraag kan worden ingediend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  07-05-2015

Relschoppende Feyenoorder op vrije voeten

De 21-jarige man uit Zierikzee die verdacht wordt voor de poging tot doodslag op een Italiaanse agent hoeft niet langer vast te zitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten. De man moet nog wel voorkomen, de zitting is na de zomer, zo laat een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam weten. De Zierikzeeënaar zou in februari in Rome professioneel vuurwerk hebben gegooid naar de de agent, bij de rellen rond de voetbalwedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. Aan de vrijlating zijn door de rechter wel verschillende voorwaarden verbonden, zo mag de man zich bijvoorbeeld niet in Rotterdam vertonen en geen wedstrijden van Feyenoord bezoeken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  07-05-2015

‘Dubbele Watersnoodramp ligt op de loer’

Als het misgaat met het munitiedepot in de Oosterschelde kan dat een ramp veroorzaken met gevolgen die twee keer zo groot zijn als die van de Watersnoodramp van 1953. Daarvoor waarschuwt oud-EOD’er Frank Barink. In de Oosterschelde bij Zierikzee is tussen 1945 en 1967 minstens dertig miljoen kilo munitie gestort door Defensie. “De munitie is een tikkende tijdbom en komt een keer tot ontploffing als er niets aan wordt gedaan”, aldus Frank Barink, voormalig medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). In het zoute zeewater zou de munitie, waaronder fosforgranaten, roesten en de giftige inhoud vrijkomen in de Oosterschelde. Daarnaast is het spul volgens de explosievendeskundige aan verval onderhevig en wordt het langzaam minder stabiel. “Er komt een moment dat het gaat werken. Dan ontploft het en komen er stoffen vrij die je niet vrij wilt hebben in deze hoeveelheden.” De landelijke milieuorganisaties Vereniging Leefmilieu en Mobilisation for the Environment zijn het met Barink eens. Ook zij spreken van “een tikkende tijdbom en een gevaar voor het zeeleven”. Wat de milieuorganisaties betreft moet de provincie de munitie zo snel mogelijk weghalen.” Die oproep doen ze vandaag bij de Raad van State. De betrokken Zeeuwse partijen, waaronder het Nationaal Park Oosterschelde en de Zeeuwse Milieufederatie, wachten op de uitslag van een nieuw onderzoek voordat ze een standpunt innemen over deze kwestie. Op dit moment doet Rijkswaterstaat in samenwerking met Defensie onderzoek naar het depot. De resultaten worden uiterlijk juni verwacht. In het onderzoek staat de vraag centraal of de mosselen en kreeften die in de Oosterschelde worden gevangen resten van de munitie kunnen bevatten.  De gemeente Schouwen-Duiveland heeft tien jaar geleden al in de Tweede Kamer aangedrongen om de munitie in de Oosterschelde af te dekken. Dat deed de gemeente destijds samen met de provincie Zeeland en het Nationaal Park Oosterschelde. Na onderzoek is toen besloten de munitie niet af te dekken. Deels omdat het niet nodig zou zijn en deels omdat er geen geld voor was. Defensie heeft altijd gezegd dat er niks kan gebeuren met het depot. “Volgens verschillende TNO-onderzoeken zijn er geen grote risico’s verbonden aan de voormalige munitiestortplaats.” Daarnaast zegt Defensie uit onderzoeken te weten dat de kans op spontane ontploffing praktisch nihil is. Een kettingreactie waarbij alle munitie de lucht in gaat is daarbij nog onwaarschijnlijker, omdat de munitie over een groot oppervlak verspreid ligt. De Provincie Zeeland wil nog geen uitspraken doen over deze kwestie zolang de zaak bij de Raad van State loopt. Ze wacht ook het resultaat af van het onderzoek van Rijkswaterstaat. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland

bron: Omroep Zeeland  06-05-2015

Zeeuwen in de Markthal: 7 dagen per week aanpoten

Zeeuwse ondernemers doen het goed in de Rotterdamse Markthal. Bij ‘Amy’s Yoghurt’ van Iris Ronkes uit Zierikzee liep het vanaf het begin al storm, maar bij het Zeeuwse ‘World of Drinks’ duurde het even. Kijkers waren er heel veel, maar het aantal kopers liet op zich wachten. “De markthal was vooral een bezienswaardigheid. Mensen moesten er even aan wennen dat ze er ook dingen kunnen kopen,” zegt Tamara Constandse van ‘World of Drinks’. De Zeeuwse uit Zonnemaire maakt samen met haar partner Arno Kloet een droom waar in Rotterdam. “Wij hebben altijd apart van elkaar gewerkt en het was onze droom om ooit eens iets samen te doen. Dat doen we nu al een half jaar en we zijn nog steeds samen,” aldus een lachende Arno. Iris gaf haar baan bij een bank op om samen met haar zakelijk partner Gerrit de Best de yoghurtkraam ‘Amy’s Yoghurt’ te beginnen. “Wij werkten bij de Rabobank hier vlakbij en keken een paar jaar in de bouwput van de markthal. We speelden al langer met het idee samen een winkel te beginnen en dachten ‘daar moeten we zijn’. Beide ondernemers moeten hard werken. De markthal is zeven dagen per week open en dan meestal van 10.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds. Volgens Arno hoort dat er bij: “Je krijgt er ook heel veel voor terug. We leren hier heel veel. Geen dag is hier hetzelfde.” Voor Iris was het ook wel wennen. “Zeker als je gewend bent aan een kantoorbaan. Maar ik doe nu wat ik heel graag wil en daar krijg je energie van.” Bekijk hier de video van Omroep Zeeland

bron: Omroep Zeeland  06-05-2015

Zierikzeese wijk start burgerinitiatief na kaalslag

In de Zierikzeese wijk Malta zijn verontruste bewoners een handtekeningenactie gestart om de gemeente te dwingen een antwoord te vinden op de kaalslag.De gemeente heeft de groene strook onder de provinciale weg gesnoeid. Volgens de bewoners is hiermee de privacy verdwenen, is de geluidsoverlast toegenomen en is er angst voor fijnstof. Na een eerder verhaal in WereldRegio en een bezoek aan verantwoordelijk wethouder Jacqueline van Burg moet de actie nu tot een oplossing leiden. De buurt wil dat er een onderzoek komt naar fijnstof. ,,We willen samen bereiken dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt om de inwoners van Malta een veilige, gezonde en leefbare omgeving te bieden,” zo schrijven de actievoerders. De actiegroep Leefbaar Malta heeft formulieren huis aan huis bezorgd. De gemeente heeft in een brochure laten weten dat het rigoureus snoeien nodig was om de sloot in te richten voor een betere afwatering. De bewoners willen de groenstrook terug. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-05-2015

Weinig kans op ruiming munitie Oosterschelde

De Raad van State kan waarschijnlijk weinig doen met de vele tonnen oude munitie op de bodem van de Oosterschelde. Dat bleek woensdag tijdens een beroep, aangespannen door de milieuorganisaties MOB en Leefmilieu. De Raad oordeelt over zes weken. Zeeland dwingen om alle munitie in het Gat van Zierikzee op te ruimen. Volgens de Natuurbeschermingswet waakt de provincie namelijk over de natuur in de Oosterschelde. Volgens de Raad van State biedt die wet in dit geval waarschijnlijk geen middelen voor de provincie om in actie te komen. De Raad denkt ook dat het opruimen van de oude bommen misschien nog wel slechter is voor het milieu. Het gaat om een gebied van bijna 100 hectare dat moet worden omgeploegd om alle munitie te ruimen. De provincie vindt ruiming nu ook niet nodig, omdat er geen schadelijke effecten zijn gemeten en de situatie continu in de gaten wordt gehouden. Oud-EOD’er Frank Barin waarschuwt voor een ‘tikkende tijdbom’ in de Oosterschelde: “Er komt een moment dat het gaat werken. Dan ontploft het en komen er stoffen vrij die je niet vrij wilt hebben in deze hoeveelheden.” (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  06-05-2015

Twee lichtgewonden op Kraanplein Zierikzee

Vanavond, woensdag omstreeks 18.00 uur, gebeurde er een ongeval met letsel op het Kraanplein in Zierikzee.Er werden gelijk twee ambulances en een traumahelikopter opgeroepen maar de hulp van het traumateam bleek snel niet meer nodig. Ter plaatse was er een auto tegen een omhoogkomende paal gereden. Er raakten twee personen licht gewond door het ongeval en worden onderzocht in de ambulance. Het is voor zover bekend het eerste ongeval met een mechanische paal in de binnenstad. Vermoedelijk heeft de bestuurder deze over het hoofd gezien. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-05-2015

Eerste brocantemarkt Zierikzee geplaagd door regen en wind

Ongeveer een kwart van de kooplieden op de eerste brocantemarkt van Zierikzee, heeft het woensdag volgehouden. De andere handelaren hielden het na twee fikse plensbuien en veel wind voor gezien aan het Havenplein. Corrie Boom uit Zwijndrecht behoort, als medeorganisator, tot de volhouders. “Ik heb moeten schuilen, maar ben desondanks doornat geworden. Bij een collega-kraamhouder heb ik andere kleren gekocht.” Lees verder.  bron: PZC  06-05-2015

Nouwen verliest halve finale in Barneveld

Puk Nouwen heeft de halve finale van een jeugdtoernooi in Barneveld verloren. De Zierikzeese tennisster, in de Gelderse plaats als tweede geplaatst, versloeg woensdagmorgen in de kwartfinale Danielle Rieff met 6-4 6-2. Later op de dag dolf ze in de halve eindstrijd het onderspit tegen Esmee Andresen. Het toernooi in Barneveld heeft drie sterren. In Tunis kwalificeerde Lesley Kerkhove, plaatsgenoot van Nouwen (foto), zich voor de tweede ronde van een 50.000 dollar-toernooi. De 23-jarige Schouwse versloeg woensdagavond de Canadese Heidi El Tabakh met 6-1 5-7 6-2. Kerkhove had het zichzelf wat makkelijker kunnen maken om eerder af te ronden, maar ze liet in de tweede set echter twee wedstrijdpunten liggen. Donderdag speelt ze tegen de Luxemburgse Mandy Minelli, die enkele plaatsen hoger op de wereldranglijst staat.

bron: WereldRegio  06-05-2015

SMWO start nieuw jeugdhonk in Zierikzee

SMWO is in Zierikzee gestart met haar nieuwe jeugdhonk in de oude Theo Thijssenschool. Daar worden activiteiten voor jongeren georganiseerd. Vandaag 5 mei is het publiek welkom. Het onstuimige weer speelt de organisatie wel parten al zijn er wel mensen op de nieuwe plek te vinden. Overigens is in de buurt overwegend positief gereageerd op de nieuwe bestemming van de school. Slechts een enkeling maakt zich zorgen over overlast. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                  

bron: WereldRegio  05-05-2015

Cameramuseum Zierikzee blijf open

Het Cameramuseum in Zierikzee blijft definitief open. De Stichting Cameramuseum heeft daarvoor een overeenkomst met de eigenaar van het pand aan de Visstraat getekend. In combinatie met de steun van nieuwe sponsoren is de toekomst van het museum daarmee zeker gesteld. De nieuwe samenwerking gaat per 1 mei in en betekent een drastische kostenverlaging voor het museum. Het heeft dan nog maar 20 procent van de huidige kosten per maand, onder meer door het vervallen van de huur. De belangrijkste sponsoren zijn het Zeelandia Cultuurfonds, Airpack en diverse particulieren. Het zag er in februari naar uit dat het cameramuseum in mei noodgedwongen dicht moest omdat de stichting de huur niet meer konden betalen. Het Cameramuseum Zierikzee is mei 2012 geopend op initiatief van Bob Noomen. Noomen heeft ruim 35 jaar een fotozaak in Zierikzee en verzamelt al heel zijn leven camera’s. (foto: Cameramuseum)

bron: Omroep Zeeland  04-05-2015

Feyenoorder uit Zierikzee vast voor poging tot doodslag Italiaanse agent

Een 21-jarige man uit Zierikzee zit vast voor poging tot doodslag op een Italiaanse agent. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man zou met professioneel vuurwerk hebben gegooid naar de agent in Rome, waar Feyenoord in februari tegen AS Roma speelde. Op 18 en 19 februari kwam het toen tot ongeregeldheden tussen Nederlanders en de Italiaanse politie. Bij de ongeregeldheden werd schade aangericht aan goederen en raakten politiemensen gewond. In Rome werden al 35 mensen opgepakt en veroordeeld. De man uit Zierikzee moet donderdag voorkomen voor de Raadkamer. Die beslist of de man langer vast moet blijven zitten. Het Rotterdamse politieteam dat onderzoek doet naar ongeregeldheden in Rome heeft in het totaal 44 verdachten gehoord. Van hen zijn er zeven voorgeleid. De man uit Zierikzee is de enige die nog vast zit. Ook in Nederland begon een onderzoek. Onder andere door het tonen van beelden via het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond en via politie.nl werden de verdachten geïdentificeerd. De verdachten mogen zich de komende drie maanden niet in de buurt van de Kuip ophouden. Deze gedragsaanwijzing kan verlengd worden, in ieder geval tot aan de behandeling van de strafzaken door de rechtbank. Waarschijnlijk zal dat in oktober zijn. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  04-05-2015

Sloop betonplateau in Havenkanaal

In het havenkanaal in Zierikzee is in de jaren zestig een betonplateau aangebracht. Op dit plateau stond een kraan die nodig was voor het hijsen van zware scheepsmotoren. De kraan is verwijderd en daarom is het betonplateau overbodig geworden. De werkzaamheden bestaan uit slopen en verwijderen van het betonnen plateau en het verwijderen van enkele meerpalen. Het havenkanaal blijft tijdens de werkzaamheden bevaarbaar. De werkzaamheden starten op maandag 18 mei. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden uiterlijk 1 juni 2015 afgerond. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met de heer J. Quist, projectleider namens de Gemeente Schouwen-Duiveland. De heer Quist is bereikbaar op telefoonnummer 06 51 41 46 81 of via e-mailadres jan.quist@schouwen-duiveland.nl

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  04-05-2015

Informatiebord op last gemeente weggehaald

Op last van de gemeente is het lichtbord op het Havenplein in Zierikzee weer weggehaald. Het bord met lichtreclame was zonder toestemming op het Havenplein gezet om het publiek te attenderen op activiteiten in de meivakantie. Tot ergernis van enkele omwonenden die bij de gemeente aan de bel hebben getrokken. Het bord stond op een aanhanger, zoals die ook worden gebruikt bij wegwerkzaamheden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-05-2015

Eerste sepia’s weer gesignaleerd

Het Nationaal Park de Oosterschelde meldt dat de eerste sepia’s zijn gezien. Dit is goed nieuws voor de deelnemers van het WK Onderwaterfotografie: de kans is namelijk groot dat zij deze prachtige dieren tijdens het WK, dat van 21 tot en met 25 mei in Nederland wordt gehouden, kunnen fotograferen. Als de Oosterschelde de perfecte temperatuur voor de sepia’s heeft bereikt, zo’n 12 graden Celsius, komen de zeekatten weer massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven. Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd. Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee. Voor veel sportduikers is de komst van de sepia’s het startschot en meteen ook het hoogtepunt van het duikseizoen. De sepia’s hebben tijdens de paring namelijk een prachtige kleur, waardoor het een spectaculair gezicht is om deze beesten van dichtbij te zien. ‘Het is ook niet toevallig dat het WK in mei wordt georganiseerd,’ vertelt Desmond van Santen, beleidsmedewerker van de Nederlandse Onderwatersport Bond. ‘Er speelden allerlei factoren mee, maar de komst van de sepia’s in mei was zeker een belangrijk argument om het WK in deze maand te organiseren.’ Hoewel sepia’s zich weinig aantrekken van mensen, verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden en de dieren niet aan te raken. Als het te druk wordt onder water, ga dan naar alternatieve duiklocaties rond de Oosterschelde waar de sepia’s ook te zien zijn. Het is bijzonder dat de zeekatten helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy! (foto: René Lipmann)

bron: WereldRegio  04-05-2015

Geldinzameling voor ‘Studio Bruinvis’ gestart

Stichting Rugvin doet een Crowdfundingscampagne om Studio Bruinvis te ontwikkelen aan de Oosterschelde. Deze installatie maakt het mogelijk live naar bruinvissen te luisteren.Met de Crowdfundingscampagne wil Stichting Rugvin € 10.000 ophalen. Het resterende bedrag van € 75.000 voor de realisatie van Studio Bruinvis komt uit bijdragen van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde en de gemeente Schouwen-Duiveland. Meedoen aan de crowdfunding kan via www.crowdfundingvoornatuur.nl/studio-bruinvis Studio Bruinvis wordt geplaatst op het havenhoofd van Zierikzee. Deze locatie blijkt de beste plek van Nederland om Nederlands kleinste walvisachtige, de bruinvis te zien. De “Studio” vangt het geluid van bruinvissen met behulp van een hydrofoon in het water op en zendt het door naar de locatie op de wal. Hier kan iedereen naar het geluid luisteren uitgezonden in een kunstwerk. Bruinvissen zenden onderwater continu een sonargeluid uit om met elkaar te communiceren, de weg te vinden en om hun prooi te zoeken. Het havenhoofd van Zierikzee vormt sinds afgelopen winter een prachtig onderdeel van de noordelijke kustlijn van het Nationaal Park Oosterschelde. Van de natuur genietende wandelaars en fietsers gebruiken volop de nieuw aangelegde fiets- en wandelpaden, die ook naar het havenhoofd leiden waar de Studio geplaatst wordt. Hier kan dan straks kijkend èn luisterend genoten worden van de langs zwemmende bruinvissen. Studio Bruinvis biedt het Nederlandse publiek een unieke mogelijkheid om kennis te maken met de bruinvissen in de Oosterschelde. Tegelijkertijd kan het opgevangen geluid gebruikt worden voor onderzoek naar het gedrag van de bruinvissen.

bron: WereldRegio  04-05-2015

Familie Praet Zierikzee verkoopt mosselbedrijf

De Zierikzeese familie Praet heeft haar mosselbedrijf verkocht aan L. Nieuwenhuize en Zn. in Yerseke. Mosselkweker Leon Praet bevestigt de verkoop, maar wil daar verder niets over kwijt. Het bedrijf was eigendom van vier neven Praet: twee broers bij de ene oom, twee broers bij de andere. Er werd gevaren met de kotter ZZ-5, Constant Petrus. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  04-05-2015

Duiker korte tijd vermist bij Zierikzee

Hulpdiensten zijn zondagavond enige tijd op zoek geweest naar een vermiste duiker, die later echter ongedeerd bleek te zijn. De brandweer werd rond half twaalf gealarmeerd. Ook een ambulance en een traumahelikopter werden gealarmeerd. De duiker zou vermiste worden in de buurt van de Zeelandbrug ter hoogte van Zierikzee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  04-05-2015

Nouwen wint, Joziasse verliest tweede ronde

Op een driesterrentoernooi in Barneveld heeft Puk Nouwen de derde ronde bereikt. De Zierikzeese tennisster speelde na een bye in de openingsronde tijdens de tweede schifting tegen Ginelle Richardson. Nouwen (foto), in Barneveld als tweede geplaatst, zegevierde met 4-6 6-3 6-3 en speelt komende woensdag tegen Danielle Reef. Finn Joziasse, plaatsgenoot en teamgenote bij OTC de Warande van Nouwen, kwam in Spijkenise uit op een viersterrentoernooi. Na de eerste ronde te hebben gewonnen met 6-1 6-3 van Birgit Heijnemans, verloor Joziasse in de tweede ronde van de als vierde geplaatste Nicole van Ginkel: 1-6 6-3 6-1.

bron: WereldRegio  03-05-2015

Promotie voor volleyballers Forza SD

De volleyballers van Forza SD uit Bruinisse zijn zaterdag gepromoveerd naar de tweede divisie. Een bijzondere promotie want zes seizoenen geleden speelde voor het laatst een Zeeuwse mannenploeg op dat niveau. Forza SD was in twee duels te sterk voor Jokers VC uit Maastricht. Vorige week werd in Limburg al met 1-3 gewonnen. Zaterdag was Forza SD met 3-2 te sterk in Sporthal De Vanger. De setstanden waren 24-26, 25-22, 18-25, 26-24 en 15-9. In de reguliere competitie was Forza SD op de tweede plaats geeïndigd in de derde divisie. Daardoor mocht de ploeg van trainer Tony van Breda nog promotiewedstrijden spelen. Volgend seizoen komt Forza SD uit in de tweede divisie. Mytilus uit Goes was in het seizoen 2008-2009 de laatste Zeeuwse ploeg op dat niveau. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland. (foto: Joop van der Laan)

bron: Omroep Zeeland  03-05-2015

Wethouder ‘voorzichtig tevreden’ over zorg

Wethouder Cees van den Bos (SGP) is voorzichtig tevreden over de manier waarop de gemeente vorm geeft aan haar nieuwe zorgtaken.,,Voorzichtig, want ik weet dat het niet in alle gevallen goed gaat.” Van den Bos heeft zijn eerste voortgangsrapportage bij de gemeenteraad neergelegd. Over huishoudelijke hulp bijvoorbeeld. Meer dan 700 mensen krijgen die hulp en moeten het over de hele linie met minder gaan doen. Toch zijn er volgens de rapportage maar 24 klachten (en vragen) gekomen van mensen, die menen te weinig uren toebedeeld te krijgen. In WereldRegio vorige week nog een vrouw, die van ruim negen uur hulp naar vier is terug geschroefd. Van den Bos heeft ook signalen dat er wellicht ontevreden mensen zijn, maar dat zij te veel schroom voelen om aan de bel te trekken. ,,Iedereen moet zorg op maat krijgen. As men meent dat dit niet het geval is dan moet men zich laten horen. “ Komende week worden de eerste beschikkingen (schriftelijke afspraken) verstuurd, waarop ook weer bezwaar gemaakt kan worden. Over de hele linie is Van den Bos tevreden. Wel zijn er problemen met het omzetten van ICT-systemen. En onduidelijk is ook wat er aan geld nodig is voor de hele operatie. De door het rijk aangekondigde bezuiniging van 40 procent is door de gemeente teruggebracht tot 25 procent. ,,Het wordt dus wel minder voor de mensen, maar omdat we de zorg wel aanbieden, blijven de mensen voor ons in beeld,” aldus Van den Bos. Het aangekondigde Centrum voor Arbeidsontwikkeling laat nog op zich wachten. Met de Zuidhoek wordt gewerkt aan het project. Het centrum moet een eigentijds antwoord worden op onder meer een reintegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werk en inkomen worden daar samengebracht en moet aansluiten op de nieuwe participatiekoers van het rijk.

bron: WereldRegio  01-05-2015