“Plaine du vélo”!

Vrijdag 3 juli organiseert Centree een side-event voor de Tour de France: “Plaine du vélo”! Het mooie plein voor de Nieuwe Kerk wordt voor één avond een ‘Frans pleintje’. Een avond vol Franse muziek, lekkernijen en een fantastische openluchtfilm: “Nieuwe Helden” (geschikt voor voor wel/geen wielrenliefhebbers én ook voor dames! De avond wordt gepresenteerd door oud profrenner Kees Bal. Op zaterdag 4 juli om 15.00 uur zal de opening plaatsvinden van de installatie van Karin van Dam getiteld “Vloedlagen in de zeereep” op de verdiepingen van de Dikke Toren. Meer info: www.centree.nl.

bron: Centree  30-06-2015

Ondernemers Zierikzee willen culturele sociëteit beginnen

Marijke Folkertsma en Louis Kleingeld van platenzaak, annex galerie MarmurGo+ in Zierikzee zijn een crowdfunding begonnen om kapitaal te vergaren voor een culturele sociëteit. Het stel heeft 360.000 euro nodig om het voormalige café Zeeuwse Taveerne aan de Visstraat te kopen en in te richten. Zelf kunnen ze door verkoop van hun huis en de winkel en wat spaargeld ongeveer 120.000 euro op tafel leggen. Lees verder. bron: PZC  30-06-2015

Frenks nieuwe conservator Stadhuismuseum

Woensdag 1 juli om 13.00 uur is er in het Stadhuismuseum Zierikzee (Trouwzaal) een try-out van de lezing Maritiem erfgoed, een keuze. Veronica Frenks, de nieuwe conservator van het Stadhuismuseum, zal ingaan op de geschiedenis van het maritiem erfgoed dat te vinden is langs de Oosterschelde. De bedoeling is dat de lezing een inleiding is om tot een discussie te komen over welk erfgoed we van belang vinden om door te geven aan de volgende generatie. Het gaat niet alleen over schilderijen en tekeningen, maar ook over schepen, over haventjes en steigers. De lezing zal kort zijn, ongeveer 15 minuten. Met daarna nog een half uur de mogelijkheid tot discussie. Kosten bijwonen lezing: voor bezitters van een museumkaart is de toegang gratis. Voor overige belangstellenden: entreeprijs museum ( € 7,50). (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-06-2015

Leerlingen bereiden zich voor op wereldrecord

Leerlingen van Binnen de Veste in Zierikzee bereiden zich voor op de wereldrecordpoging graancirkel maken.Die staat gepland voor donderdag 9 juli aan de rand van Zierikzee. Als ‘probeersel’ hebben ze met succes een rups gemaakt. En dat is ze prima vergaan. Maar het grote werk is volgende week. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-06-2015

Twee NK-medailles atleet Gelderblom

Pelle Gelderblom heeft op het NK voor B-junioren een zilveren en bronzen medaille behaald. De tweede plaats veroverde de Zierikzeese atleet in Breda op de 400 meter met een tijd van 56,02 seconden, een nieuw persoonlijk record. Met het estafettekwartet van het Goese AV’56 werd Gelderblom (links op de foto) derde. Deze plaats was er ook voor Zierikzeeënaar Nout van den Bos bij het kogelstoten. In een goede reeks was 16,01 meter zijn beste stoot. In de finale van de 400 meter voor meisjes A snelde Kirsten Baas, net als Van den Bos lid van Delta Sport, naar een vijfde plaats. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-06-2015

Zilver voor turners Delta Sport

Turners van GV Delta Sport Sam Groothedde (benjamin talenten) en Rico Vrijland (jeugd 10 5e div)  hebben een zilveren medaille gewonnen tijdens de toestellenfinale Brabant/Zeeland in Tilburg. Groothedde won de medaille op zijn mooie vloeroefening en Vrijland zette deze prestatie neer bij de sprongoefening. Delta Sport nam deel met vijf turners in Tilburg. Naast de twee medailles waren er ook een aantal vierde plaatsen. Jur van der Wel (instap 10 2e div) behaalde een 4e plaats op sprong met 19.60 pnt. Daniek van der Wekken (instap 10 2e div) werd 4e op brug met 15.90 pnt. Voor Vrijland waren er op de zeskamp nog eens 5 keer een vierde plaats op vloer, voltige, ringen, brug en rek. Chris Leenheer ( instap 9 1e div) kwam op de zes onderdelen tot drie keer een 6e plaats op vloer, voltige en ringen. (foto: Delta Sport

bron: Delta Sport  29-06-2015

Zierikzeese zeilers op koers voor podium Deltaweek

Zierikzeese zeilers hebben een goed eerste weekeinde van de Deltaweek achter de rug. Na twee races op de Oosterschelde staat Evert van de Zande in de ORC2-klasse tweede met zijn boot Anne Mazurka, Arjan Zwart (met Waterzooi) doet dat in de ORC3 en Norbert Clarijs (met Xar) moet in de ORC1 genoegen nemen met een vierde plaats. De Deltaweek wordt deze week vervolgd met onder andere wedstrijden op het Grevelingenmeer. 

bron: WereldRegio  29-06-2015

Zeelandbrug twee keer gestremd

In de nacht van maandag 29 juni op dinsdag 30 juni 2015 (0.00-05.00 uur) en in de nacht van dinsdag 30 juni op woensdag 1 juli 2015 (0.00-05.00 uur) is de Zeelandbrug dicht voor al het wegverkeer. Dit in verband met extra onderhoudswerkzaamheden. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen.

bron: WereldRegio  29-06-2015

Pleingoed alsnog geopend voor publiek

Het tijdelijke paviljoen Pleingoed bij de Nieuwe Kerk is eindelijk verlost van haar hekken.Na de opbouw ging de locatie op slot omdat de gemeente het een onveilige situatie vond. Nu – weken later – is de organisatie er alsnog in geslaagd om aan de eisen te voldoen en konden de hekken weg. Op tijd voor Plaine du Vélo, dat vrijdag 3 juli losbarst; een evenement rondom de Tour de France die zondag over Schouwen-Duiveland raast. (foto: Kianoosh Gerami/Pleingoed)

bron: WereldRegio  28-06-2015

Start en finish Giro di Schouwen-Duiveland naar Zierikzee

Strandtent Our Seaside is niet langer de start- en finishlocatie van Giro di Schouwen-Duiveland. De zesde editie van de toertocht over het eiland, die sinds de doorkomst van Giro d’Italia in 2010 wordt gehouden, begint en eindigt zondag 2 augustus bij (fiets)café De Gekroonde Suikerbiet. Vanwege de nieuwe locatie aan de Nieuwe Haven komen er ook andere routes.

bron: WereldRegio  28-06-2015

Gereformeerde gemeente Zierikzee sluit deuren

De Gereformeerde Gemeente in Nederland sluit binnenkort haar deuren in Zierikzee. De afdeling was een enorm stuk van mijn leven. Maar ik raak op na al die jaren. De kerkbode van de gereformeerde gemeente Bruinisse, waaraan de gemeenschap van Zierikzee is verbonden, bracht afgelopen woensdag het nieuws naar buiten. Al 33 jaar probeerde de Zierikzeese afdeling uit te groeien tot een zelfstandige gemeente, maar zonder succes. Het ledental bleef rond de 40 steken en dat is te weinig om alle taken van een gereformeerd gemeentebestuur zelfstandig uit te voeren. Het besluit tot opheffing viel eerder dit jaar, in april. Lees verder. bron: PZC  26-06-2015

Mensensmokkelaars gearresteerd in Zierikzee

Een arrestatieteam heeft donderdagmorgen even na zes uur twee Albanezen gearresteerd in een woning aan de Krammerstraat in Zierikzee. De twee worden verdachten van mensensmokkel met minderjarige kinderen. Ans Schoonjans van het Belgische parket laat weten dat de Belgische politie de mannen al langer in het vizier had. De mannen worden verdacht van mensensmokkel, zoals dat vorig jaar in de herfst in het Belgische Drongen is geconstateerd. Hoe de mannen in Zierikzee terecht zijn gekomen, kan ze niet zeggen. Wel dat de politie in Zierikzee niet op zoek is geweest naar meer verdachten. De woning, waarin de arrestatie heeft plaatsgevonden, was van een ander persoon, die langere tijd afwezig was. Bij de arrestatie is een vrouw onwel geworden. Zij maakt geen deel uit van het onderzoek. De Nederlandse en Belgische politie hebben samengewerkt in de actie. De Belgische politie heeft om uitlevering van de twee mannen gevraagd. Schoonjans wil in het belang van het onderzoek verder geen informatie verstrekken. In de buurt is geschrokken gereageerd op de bliksemactie van de politie.

bron: WereldRegio  25-06-2015

Marianne Velthuis nieuwe voorzitter WMO-raad

Marianne Velthuis uit Burgh-Haamstede wordt de nieuwe voorzitter van de WMO-adviesraad.Velthuis is onder meer oud-wethouder (PvdA) van de gemeente Tholen. De overige nieuwe leden zijn Annemarie de Jonge-Constandse uit Zierikzee, Marlies Wendt uit Bruinisse, Nelli Cooman-Rosier uit Nieuwerkerk, Chris Hartoog uit Bruinisse en Jaap Stoutjesdijk uit Zierikzee.Velthuis start haar voorzitterschap op 1 januari 2016 en volgt Ron van Kan op, die de klus in 2007 startte.

bron: WereldRegio  25-06-2015

Gezonde kantine in Pontes Pieter Zeeman

Het afgelopen schooljaar heeft Pontes, samen met de cateraar Vending@school, hard gewerkt om de schoolkantine te verbeteren en het voedingsaanbod gezonder te maken.Na een check van het Voedingscentrum zijn zij tot de conclusie gekomen dat op de locatie Pontes Pieter Zeeman 84% , Pontes Het Goese Lyceum locatie Oranjeweg 85% en Pontes Het Goese Lyceum locatie Bergweg 86% aan basisproducten, zoals vastgesteld door het Voedingscentrum, wordt aangeboden. Hiermee voldoen alle locaties aan de eisen van de gezonde schoolkantine. zij hebben hiermee een ‘Gezonde Schoolkantine Schaal’ gewonnen welke een mooi plekje zal krijgen binnen de school. De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum, met als doel een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit de Schijf van Vijf producten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% producten buiten de Schijf van Vijf (zoals koek, snoep, snacks).

bron: WereldRegio  25-06-2015

Zierikzeese kerk sluit de deuren

De Gereformeerde gemeente in Nederland in Zierikzee sluit de deuren.Op 22 juli wordt de laatste dienst gehouden. De afdeling heeft 33 jaar bestaan, maar slaagt er niet in om nieuwe leden te krijgen. Zierikzee is een afdeling van Bruinisse.

bron: WereldRegio  25-06-2015

In november koers voor Zuidhoek

De gemeente en de Zuidhoek willen in november een koers bepaald hebben voor de manier waarop mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid kunnen gaan worden naar werk.Die nieuwe koers moet er komen omdat het rijk fors bezuinigt op sociale werkplaatsen met als doel tweederde van alle werknemers in het reguliere bedrijfsleven geplaatst te krijgen. Omdat de Zuidhoek geen mensen meer opneemt in de beschutte werkomgeving moet er voor de groep een alternatief bedacht worden. Wethouder Cees van den Bos (ook voorzitter van de Zuidhoek) wil dat deze koers zorgvuldig wordt uitgestippeld, waarbij financiën geen onbelangrijke rol spelen. Het bestuur van de Zuidhoek heeft deze week de begroting voor het nieuwe jaar vastgesteld.

bron: WereldRegio  24-06-2015

Bach op de beiaard

Gideon Bodden, de stadsbeiaardier van Amsterdam, verzorgt het eerste beiaardconcert van het zomerseizoen op de beiaard van het Stadhuismuseum. Dat zal gebeuren op zaterdagmiddag 4 juli om 16.00 uur. Deze tijd wijkt wegens omstandigheden af van de normale aanvangstijd van de beiaardconcerten. Bodden heeft gekozen voor een programma dat louter zal bestaan uit beiaardbewerkingen van de muziek van Bach. Zo zullen ondermeer delen uit de Brandenburgse concerten, de Goldbergvariationen, de Toccata in f e n enkele bewerkingen van liederen over Zierikzee klinken. Evenals vorig jaar is er de verstilde luisterplaats bij het restaurant van het museum. De beiaardconcerten zijn gratis en men kan via de hoofdingang doorlopen naar het restaurant. Op de muur van het restaurant worden beelden uitgezonden van de musicerende beiaardier. Gideon Bodden is als stadsbeiaardier van Amsterdam vaste bespeler van de Hemony-carillons op de Munttoren, de Oude Kerkstoren en de Zuidertoren. Tevens is hij stadsbeiaardier van Schoonhoven en beiaardier van Hilvarenbeek. Hij won tal van beiaardconcoursen, waaronder de Koningin Fabiola-wedstrijd te Mechelen in 1993. Gideon Bodden is specialist op het gebied van het ontwerpen van klokprofielen met historische geometrische proporties en het stemmen van beiaardklokken. Dit concert is het eerste van het derde seizoen waarin nationaal en internationaal bekende beiaardiers naar Zierikzee komen om op de fijnzinnige beiaard te musiceren. Er is sprake van toenemende belangstelling voor dit voor Nederland en Vlaanderen unieke fenomeen. Andere concerten deze zomer zullen worden verzorgd door o.m. een Poolse en Japanse beiaardier. Ook zijn er concerten waarin wordt samengewerkt met andere instrumenten (accordeon en gitaar)

bron: WereldRegio  24-06-2015

Afscheid Ali Pankow met toneelsymposium

Het Zeeuws Centrum voor het Amateurtheater (ZCA) houdt donderdagavond 25 juni in theater Vestzak99 in Vlissingen een symposium ter afscheid van bestuurslid Ali Pankow uit Zierikzee.Het motto luidt ‘Verleden, heden en toekomst van het amateurtoneel in Zeeland’. De bijeenkomst is bedoeld voor zowel actieve beoefenaars van amateurtheater als voor alle andere belangstellenden.Pankow, heeft bijna dertig jaar deel uitgemaakt van het bestuur van het ZCA, waarvan een groot deel als vice-voorzitter. Ali Pankow geniet ook grote bekend als (inmiddels oud) PZC-verslageefster.

bron: WereldRegio  23-06-2015

Collectief maakt haast met herstel Pleingoed Zierikzee

Een bouwploeg van een man of zes gaat volgende week het bouwsel Pleingoed bij de Nieuw Kerk in Zierikzee verstevigen. Het kunstenaarscollectief wil vóór het toeristisch hoogseizoen de hekken rond het houten bouwwerk weg hebben. “Het liefst haken we aan bij het evenement Plaine de Vélo, dat Centree op vrijdag 3 juli houdt, maar het is onzeker of we dat gaan halen,” zegt deelnemend filmmaakster Eef de Graaf. Lees verder. (foto: WereldRegio) bron: PZC  18-06-2015

Kees Visser Zierikzee alsnog naar finale Bocuse d’Or

De Zierikzeese chef-kok Kees Visser heeft alsnog een plek in de Nederlandse finale van kookwedstrijd Bocuse d’Or bemachtigd. Visser, die maandag in de voorronde derde werd, kreeg een wildcard. Hij mag nu samen met vier andere koks meedoen aan finale op 21 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. Lees verder.  bron: PZC  18-06-2015

Mogelijke brandstichters havenpalen aangehouden en vastgezet

Vandaag, woensdag, zijn voor een brandstichting van palen op het havenhoofd op zondag 7 juni in Zierikzee acht jongens aangehouden.De politie kreeg zondagavond 7 juni een melding dat een groep jongeren vuur aan het stoken was aan de Havenweg. Agenten troffen de jongens en een smeulende paal aan. De brand werd door de jongeren geblust. De agenten noteerden de namen van de raddraaiers.Dinsdag deed het Waterschap Scheldestromen officieel aangifte bij de politie. Het bleek dat door de brand drie palen en een gording ernstig waren beschadigd. De palen hebben een cultuurhistorische waarde. Ze zijn belangrijk voor het aangezicht van de locatie. De schade wordt geschat op bijna 16.000 euro.Vandaag heeft de politie in Zierikzee acht jongens aangehouden. Het gaat om zeven jongeren variërend van 15 tot en met 19 jaar uit Zierikzee. Een 16-jarige jongen is woonachtig in Renesse. De jongeren zijn voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht. Ze zijn vandaag verhoord en kregen woensdagmiddag te horen dat ze langer vast blijven zitten. (foto: Marcel Modde)

bron: WereldRegio  17-06-2015

Kwalificatieschema Wimbledon feit voor Kerkhove

Lesley Kerkhove kan haar koffers pakken voor het belangrijkste grastoernooi van het jaar: Wimbledon. De 23-jarige tennisster uit Zierikzee behoort namelijk tot de speelsters die toegelaten zijn tot het kwalificatieschema van het evenement in London. Kerkhove moet komende week drie ronden overleven om het hoofdschema van Wimbledon, dat 6 juli begint, te bereiken. De Schouwse deed twee keer eerder mee op Wimbledon. Dat was het jeugdtoernooi in 2008 en 2009. Het kwalificatietoernooi van Wimbledon wordt het tweede optreden voor Kerkhove op een Grand Slam-evenement. Vorig jaar speelde ze kwalificaties voor de US Open. In New York won ze een kwalificatiewedstrijd. Niet op gras, maar wel op gravel kwam ze woensdagavond in actie tegen Pauline Parmentier tijdens de tweede ronde van een Challenger (50.000 dollar) in het Franse Montpellier. De nummer 112 van de wereld versloeg Kerkhove met 5-7 3-6. (foto: Richard van Loon)                       

bron: WereldRegio  17-06-2015

Kaartenactie voor Hartedroom

De leerlingen van de openbare basisschool Binnen de Veste in Zierikzee zijn gestart met de verkoop van wens- en ansichtkaarten.Het maakt een onderdeel uit de van de recordpoging om als kinderen de grote graancirkel ter wereld te maken. Dat gebeurt op donderdag 9 juli op een akker aan de Bettewaartsedijk in Zierikzee. Eerder al –op vrijdag 26 juni – wordt een rups gemaakt om in de stemming te komen en de vaardigheden uit te proberen. Als de vlinder klaar is worden er foto’s van gemaakt, die op de kaarten worden afgedrukt. De kaarten worden door de kinderen verkocht. Enthousiast, want de tien best verkopende kinderen krijgen een helikoptervlucht boven de graancirkel aangeboden. De belangstelling is groot en de opbrengst komt ten goede aan de stichting Hartedroom, die zich inzet voor de strijd tegen cardiomyopathie; een ernstige hartspierziekte. De organisatie van de actie (het idee komt uit de koker van een aantal Vitruvio-ouders,hoogbegaagd onderwijs) probeert de verkoop van de kaarten ook via haar eigen website op te zetten om zo nog meer geld in te zamelen voor het goede doel. Aan de actie doen alle groepen van de school mee. Meer informatie: Graancirkel2015.obase.nl.

bron: WereldRegio  17-06-2015

Derde tuinendag van Zeeuwland in Poort Ambacht

Op vrijdag 19 juni vindt voor het derde jaar de Zeeuwland tuindag plaats. Samen met leerlingen van Pontes scholengroep Pieter Zeeman en medewerkers van De Zuidhoek gaan bewoners in hun tuin aan de slag. Het is een manier om huurders te helpen bij het verbeteren van hun tuin. Dit jaar krijgen bewoners uit Poortambacht hulp aangeboden. In Mastgatstraat en Keetenstraat in Zierikzee heeft Zeeuwland, in het kader van het project Poortvernieuwing, deze bewoners pas een nieuw hekwerk gegeven voor diverse voor- en achtertuinen. De uitstraling in de wijk wordt hiermee verbeterd. Zeeuwland heeft de bewoners van beide straten direct aangeboden mee te doen met de Zeeuwland tuindag. Vijftien bewoners hebben zich hiervoor aangemeld. Tweedejaars leerlingen (HAVO/VWO) van Pontes scholengroep Pieter Zeeman hebben de afgelopen maanden voor het vak Technasium gewerkt aan een ontwerp voor een biodiverse en onderhoudsvriendelijke tuin. Samen met bewoners is uiteindelijk afgesproken hoe de tuin eruit gaat zien. Per straat gaan zo’n 25 leerlingen aan de slag. De leerlingen helpen onder andere mee met het aanplanten en tegels leggen. Zeeuwland biedt divers tuinmateriaal aan uit de ontwerpen van de leerlingen. De leerlingen helpen mee om dit materiaal in de tuin neer te zetten. Deze dag is er ondersteuning van medewerkers van Zeeuwland en De Zuidhoek.

bron: WereldRegio  16-06-2015

Moeizame eerste ronde Kerkhove in Montpellier

Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van een 50.000 dollar-toernooi in Montpellier, maar het ging niet van harte. De 23-jarige Zierikzeese, nummer 202 op de WTA-ranking, had alle moeite om de Francaise Kinnie Laisne, 556e op de wereldranglijst, van zich af te houden. Het werd maandagmiddag in de Franse plaats 5-7 6-4 6-4. Voor een plaats in de kwartfinale treft Kerkhove (foto) weer een Franse speelster. Het is Pauline Parmentier, een tennisster die net buiten de tophonderd staat en van wie ze vorig jaar in een spannende driesetter verloor. (foto: Richard van Loon)           

bron: WereldRegio  15-06-2015

Oude wens in vervulling voor jubilerende avondvierdaagse Zierikzee

Rond de 700 wandelaars hebben maandagavond de zeventigste editie van de ‘Zierikzeesche Avondvierdaagse’ geopend door onder de nieuwe start- en finishboog op het Havenpark door te lopen. Zo’n grote opblaasboog was een al jaren gekoesterde wens van de organisatie om de start en finish wat meer gezicht te geven. Dankzij de Stichting Renesse wordt start- en eindpunt van de serie te maken kilometers voortaan nadrukkelijk gemarkeerd. Lees verder.  bron: PZC  15-06-2015

Chef-kok uit Zierikzee grijpt naast finaleplaats Bocuse d’Or

Chef-kok Kees Visser uit Zierikzee heeft zich maandag niet geplaatst voor de Nederlandse finale van de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or. Het was een nek-aan-nekrace. “Het was een nek-aan-nekrace. Ik kwam maar een paar punten te kort,” zei Visser maandagavond na afloop van de voorronde in Wageningen. Lees verder.  bron: PZC  15-06-2015

In één weekeinde vier Nederlandse kampioenen

Het weekeinde van 13 en 14 juni wordt naar alle waarschijnlijk dit jaar niet meer overtroffen door Schouwse sporters. Liefst vier eilandelijke sporters ‘verrijkten’ hun eiland met een Nederlandse titel. De jongste, de negenjarige Rob Kastelein uit Burgh-Haamstede, werd nationaal MTB-kampioen in zijn klasse, categorie 2 (tot en met negen jaar). De oudste, Renessenaar Cor Muller, snelde tijdens de NK Masters naar de eerste plaats bij de mannen 75. Merlyn Atoon, de dertigjarige tennisster uit Brouwershaven, werd met TC Breda Nederlands kampioen in de eredivisie voor vrouwenteams. Hiermee prolongeerden ze hun titel van 2014. Last but least, Edith Margadant (op foto nummer 266), stond op het NK Masters, gehouden op sportpark Bannink bij het Zierikzeese Delta Sport, driemaal op het hoogste treedje. Goud was haar deel op 400, 800 en 1.500 meter. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-06-2015

Nog een Nederlandse titel Margadant

Edith Margadant, de atlete uit Zierikzee, heeft ook op de tweede en laatste dag van het NK Masters van zich doen spreken. In haar categorie (vrouwen 60) won ze op sportpark Bannink goud op de 800 meter in een tijd van 3.06,58 minuten. Op dezelfde afstand werd plaatsgenote Els van Zwieten derde bij de vrouwen 65. Zierikzeeënaar Sebastiaan Heikoop (mannen 45) werd op de 800 meter eveneens derde.  Jos Geluk uit Noordwelle legde zondag bij het hoogspringen bij de mannen 55 beslag op een tweede plaats met een hoogte van 1,46 meter en Cor Muller (foto) uit Renesse ‘sprintte’ naar de eerste plek bij de mannen 75 in een tijd van 41,66 seconden. Margadant kwam naast de 800 meter uit op de vijf kilometer. Op deze afstand moest de Zierikzeese ‘gouddelver’ genoegen nemen met een tweede stek. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-06-2015

Muller en Lasseur pakken eerste NK-medailles

Cor Muller en Joop Lasseur hebben namens Delta Sport de eerste medailles op het NK Masters, dat vandaag en zondag in Zierikzee plaatsheeft, in de wacht gesleept. Op de 400 meter werd Bruenaar Lasseur (foto) in de categorie ‘mannen 70′ tweede in een tijd van 1.13,28 minuut. Muller uit Renesse werd bij de ‘mannen 75′ derde op de 400 meter. Zijn tijd was 1.38,06 minuut. Jos Geluk (mannen 55) uit Noordwelle pakte een bronzen medaille bij het kogelstoten. Zijn afstand was 9,99 meter. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-06-2015

Twee gouden plakken Zierikzeese Margadant op NK

Edith Margadant heeft de eerste dag van de NK Masters voor het organiserende Delta Sport met twee gouden medailles ‘gekleurd’. De zestigjarige Zierikzeese werd zaterdag in haar categorie (vrouwen 60) eerste op de 400 en 1.500 meter. Op de laatste afstand was haar tijd 6.16,86 minuten. De plakken van Margadant (op de foto links) komen niet als een verrassing: ze dichtte zich medaillekansen toe. Eerder op de zaterdag veroverden Cor Muller en Joop Lasseur namens Delta Sport de eerste medailles op het NK Masters, dat zondag op sportpark Bannink in Zierikzee wordt vervolgd. Op de 400 meter werd Bruenaar Lasseur in de categorie ‘mannen 70′ tweede in een tijd van 1.13,28 minuut. Muller uit Renesse werd bij de ‘mannen 75′ derde op de 400 meter. Zijn tijd was 1.38,06 minuut. Jos Geluk (mannen 55) uit Noordwelle pakte een bronzen medaille bij het kogelstoten. Zijn afstand was 9,99 meter. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-06-2015

Delta (Zeelandnet) kampt met storing

Delta kampt momenteel met een storing bij haar klanten. Het betreft diensten waarbij een kabelverbinding vereist is, zoals internet, telefonie, radio en televisie. Er komen diverse meldingen vanuit Zierikzee. Of er ook op de rest van Schouwen-Duiveland problemen zijn is niet bekend. Delta onderzoekt momenteel de oorzaak van de storing. Hoe lang de storing gaat duren is nog niet bekend.          

bron: WereldRegio  12-06-2015

Casino sneuvelt op Nieuwe Haven

Het plan om een casino in een niet bekend gemaakt pand aan de Nieuwe Haven van Zierikzee te starten, is door burgemeester en wethouders afgewezen. Hoewel de exacte locatie niet bekend is gemaakt, richt het bezwaar van het college zich wel op dat specifieke pand. Wethouder Cees van den Bos (SGP) heeft overigens sowieso bezwaren tegen een casino. Zijn partij staat voor ‘ander vermaak’. Hij wijst op het tiende gebod, dat hebzucht afwijst. En in zijn beleving is daar bij een casino sprake van. Burgemeester en wethouders hebben hun besluit overigens niet zelf naar buiten gebracht. Gesproken wordt van ‘passief openbaar’ wat zoveel inhoudt dat de gemeente zo’n besluit niet zelf bekend maakt omdat er een zakelijk belang speelt.. Het is nu aan de vragende partij om wel of niet met een alternatief plan te komen. De vraag is ook of deze alsnog een poging gaat ondernemen iets op de Nieuwe Haven te starten of op een andere plek. B e w hebben de Nieuwe Haven als locatie niet afgewezen, maar zich beperkt tot het specifieke pand.             

bron: WereldRegio  12-06-2015

,,Zo mooi, zo trots en stiekem wel beetje jaloers”

Dankzij een voetballer van WIK’57 – ere wie ere toekomt – haalt Petra Dugardein de kolommen van deze week. Daar is wel een hele speciale aanleiding voor. De geboren Zierikzeese beleeft momenteel een mooi avontuur: het WK voetbal voor vrouwen in Canada. ,,Dit is supergaaf natuurlijk.” De 38-jarige Dugardein (foto) is tijdens het WK kitmanager van het Nederlands vrouwenelftal, dat afgelopen nacht haar tweede poulewedstrijd met 1-0 van China verloor. Ze vertelt vanuit Canada zelf wat een kitmanager doet. ,,Ik houd me bezig met het materiaal: van ballen oppompen tot shirts bedrukken. Ik zorg dat al het materiaal, wat we nodig hebben voor een wedstrijd of training, meegaat.” Ze zorgt er verder voor dat de kleren van de speelsters en de stafleden worden gewassen en dat ze schone trainings- en hotelkleren bij haar kunnen ophalen. ,,Ik vind het zo mooi en ben zo trots dat ik van zo’n ambiance mag proeven, als is het niet als speelster maar als staflid. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers. Natuurlijk had ik hier liever als speelster gestaan. Je kunt niet alles hebben.” Dugardein raakte vorig jaar december betrokken bij de voetbalvrouwen van Oranje. Ze werd gebeld door Sarina Wiegman, de assistent-bondscoach, met de mededeling dat ze nog een kitmanager nodig hadden. ,,Omdat ik als oud-international het team ken, weet hoe de voetballerij zowel nationaal als internationaal in elkaar steekt en ik als vrouw zijnde de kleedkamer ten allen tijden in kan lopen, kwam ze bij mij uit.” En: ,,Als je gevraagd wordt om mee e gaan naar Canada om zo van dichtbij een WK mee te maken van dit geweldige hechte team van speelsters en staf, kun je als voetbaldier daar geen nee tegen zeggen.” Dugardein begon haar loopbaan bij Zierikzee en was jarenlang doelvrouw bij WIK’57. Later maakte ze een overstap naar eredivisieclub Willem, werd ze international en maakte ze als reservekeeper een EK mee. Dit seizoen voetbalde ze bij Rhoon en in het seizoen 2015/2016 gaat ze weer onder de lat staan bij topklasser Barendrecht. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-06-2015

Kwart HAVO-ers en VWO-ers slaagt niet (ineens)

Maar liefst een kwart van de HAVO- en VWO-scholieren van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zijn of gezakt of krijgen een herkansing voor het examen.VMBO en MAVO deden het beter.

De cijfers

HAVO (43 leerlingen)
• 77% geslaagd
• 9% herkansing met kans op slagen
• 14% afgewezen

VWO (27 leerlingen)
• 74% geslaagd
• 15% herkansing met kans op slagen
• 11% afgewezen

Leerwerktraject (3 leerlingen)
• 100% geslaagd

VMBO-basis (13 leerlingen)
• 85% geslaagd
• 15% herkansing met kans op slagen

VMBO-kader (28 leerlingen)
• 75% geslaagd
• 18% herkansing met kans op slagen
• 7% afgewezen

MAVO (112 leerlingen)
• 82% geslaagd
• 12% herkansing met kans op slagen

bron: WereldRegio  12-06-2015

Fundamenten kloostermuur gevonden in Zierikzee

In de Zierikzeese Marisstraat zijn fundamenten blootgelegd van het vroegere Minderbroederklooster. Daar verrijst de nieuwe wijk Buzee (het oude plan Buijse). Archelologen bestuderen de situatie ter plaatse. Op de locatie moet in oktober gestart worden met de bouw van nieuwe woningen. Tijdens het bouwrijp maken zijn er puinsporen gevonden en mogelijk een stuk fundering van het oude klooster. Kees Paauwe (projectleider namens de gemeente) bevestigt de vondst. ,,We wisten van het klooster, maar dit lijkt een bevestiging.” Volgens hem wordt het gebied nu uitgemeten. De vraag is in hoeverre de gevonden fundamenten kruisen met de aanleg van een nieuwe riolering en leidingen. Als dat niet het geval is en de fundamenten liggen diep genoeg, dan wordt alles zorgvuldig gedocumenteerd en kan er zand overheen. Als het elkaar raakt moet er bekeken worden of een deel van het fundament ,,geslecht” moet worden zoals Paauwe het noemt. Een ander woord voor afbreken. Volgens hem is de gemeente beslissingsbevoegd, maar worden er geen stappen gezet zonder overleg archeologisch deskundigen. Het was ook de lokale werkgroep archeologie, die de sporen heeft ontdekt. ,,Om dit moment gaat de aannemer voorzichtig te werk.” Overigens gonst het ook dat er munten gevonden zijn. Paauwe heeft navraag gedaan en krijgt dat niet boven water. Volgens hem is dat niet het geval en ook de lokale archeologen weten van niets. Zeeuwland-directeur Antoine de Ceuster (initiatiefnemer van de bouwplannen) reageert verrast op de vondsten. Hij was donderdag nog niet op de hoogte. De grote vraag is of de werkzaamheden in Buzee door de vondst vertragen. Dat is nu nog niet bekend. Het terrein wordt ’s avonds overigens afgesloten en het is volgens Paauwe nadrukkelijk niet de bedoeling dat mensen het terrein opgaan. ,,Nee zeker niet. Dat is verboden”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-06-2015

Radar wil met alle scholen in gesprek over toekoms

Het protestants-christelijk basisonderwijs (Radar) wil met alle schoolbesturen op het eiland in gesprek over de toekomst.Die koers hebben de leden donderdagavond omarmd tijdens de jaarvergadering in Brouwershaven. Schouwen-Duiveland koerst af op een dalend aantal kinderen en dus leerlingen. Eerder nog wilde Radar samengaan met Obase (openbaar), maar daar staken de leden een stokje voor. Maar om in de toekomst het onderwijs bij voorkeur ook in de kleine kernen te handhaven, ziet Radar samenwerking met andere schoolbesturen op het eiland wel zitten; ook met Obase. Het idee om samenwerking aan te gaan met schoolbesturen buiten de regio heeft het bestuur laten varen. Radar neemt zelf het initiatief op de schoolbesturen te mobiliseren. Radar-directeur Cees van Damme, die eerder door het bestuur werd teruggefloten na zijn vrijage met Obase staat vierkant achter de koers die nu is uitgezet. Overigens rekent Radar voor het nieuwe schooljaar op een kleine groei van het aantal leerlingen.

bron: WereldRegio  11-06-2015

Studio Bruinvis komt er

Stichting Rugvin heeft het geld bij elkaar om Studio Bruinvis te ontwikkelen aan de Oosterschelde. Deze installatie maakt het mogelijk live naar bruinvissen te luisteren.Met een Crowdfundingscampagne heeft de Stichting Rugvin € 10.000 opgehaald. Het resterende bedrag van € 75.000 voor de realisatie van Studio Bruinvis komt uit bijdragen van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde en de gemeente Schouwen-Duiveland. De stichting heeft woensdagavond bekend gemaakt dat het geld bij elkaar gevonden is. Studio Bruinvis wordt geplaatst op het havenhoofd van Zierikzee. Deze locatie blijkt de beste plek van Nederland om Nederlands kleinste walvisachtige, de bruinvis te zien. De “Studio” vangt het geluid van bruinvissen met behulp van een hydrofoon in het water op en zendt het door naar de locatie op de wal. Hier kan iedereen naar het geluid luisteren uitgezonden in een kunstwerk. Bruinvissen zenden onderwater continu een sonargeluid uit om met elkaar te communiceren, de weg te vinden en om hun prooi te zoeken.

bron: WereldRegio  10-06-2015

Joziasse onderuit in derde ronde in Vilamour

Finn Joziasse is in de derde ronde van een internationaal tennistoernooi in het Portugese Vilamoura uitgeschakeld.  In de tweede ronde won de jonge Zierikzeese (foto) woensdag in de Portugese kustplaats van de Russische Mariya Bondarenko: 6-7 6-3 6-2. Op het evenement van Tennis Europe tot en met veertien jaar trof Joziasse donderdag voor een plaats bij de laatste acht de Qinwen Zheng. De Chinese won met 6-1 6-2.(foto: WereldRegio)                 

bron: WereldRegio  10-06-2015

Politie waarschuwt voor Ierse gevelreinigers

De politie waarschuwt voor Ierse gevelreinigers die op Schouwen-Duiveland actief zijn. Vandaag zijn ze door de politie gecontroleerd in Zierikzee. Naar verwachting zijn ze uit op ‘snel geld’. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-06-2015

Plaine du Vélo rond Dikke Toren

Centree organiseert aan de vooravond (vrijdag 3 juli) van de start van de tweede etappe van de Tour de France in Utrecht een avond die geheel in teken staat van de Tour.Speciaal voor deze gelegenheid wordt het Cultuurplein bij de Dikke Toren omgetoverd tot ‘Plaine du Vélo’ met een openluchtbioscoop, Franse muziek en dito lekkernijen. Om alvast in Franse sferen te komen start de avond om 20.00 uur met dj Natashka Oh-La-La. Ze draait een set vol Franstalige of Frans geproduceerde muziek. Rond 21.30 uur is het de beurt aan Tess et les Moutons Magniqifues. Onlangs nog stond deze band, samen met bekende gastartiesten als Janne Schra, Dave von Raven (The Kik), Rick de Leeuw, Kasper van Kooten en Maaike Ouboter in Tivoli/Vredenburg met het programma ‘Tour des Vacances’. Na zonsondergang, rond 22.30 uur, kan het publiek plaatsnemen op de trappen van de Nieuwe Kerk of op een zelfmeegebrachte stoel voor de openluchtbioscoop. Op een megagroot scherm wordt de film ‘Nieuwe Helden’ vertoond. Deze documentaire geeft een zeer openhartige inkijk in het verloop van de Tour de France 2013. Het gaat over het ‘nieuwe wielrennen’ (zonder doping). De ploeg Argos-Shimano maakte er ernst mee, zette de ramen open en werd gefilmd tijdens trainingen en de Tour van 2013. De presentatie van deze bijzondere avond is in handen van oud-profrenner Kees Bal uit Goes. Uiteraard vertelt hij over zijn overwinningen met als hoogtepunt het winnen van de Ronde van Vlaanderen in 1974. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-06-2015

Ondernemers Zierikzee hebben er weer zin in

De Zierikzeese ondernemers, die dinsdagavond in de Nieuwe Kerk samen hebben nagedacht over de toekomst van de stad, hebben er weer zin in. Een groot aantal – vaak al bekende – plannen werden opgeworpen om de stad meer tot leven te roepen. Muziek, straattheater, maar ook betere bewegwijzering en goede parkeervoorzieningen moeten Zierikzee vooruit helpen. En vooral het vaak roerige verleden van tegengestelde belangen en onderling gekissebis achter zich laten. Daarover waren de ondernemers het eens tijdens de door de OVO (Ondernemers voor Ondernemers) georganiseerde bijeenkomst. Ook de minpunten kwamen aan de orde: de ondernemers slagen er maar niet in om de openingstijden op elkaar af te stemmen. Wel werd de BIZ weer opgevoerd, een ‘belasting’ waaraan alle ondernemers moeten bijdragen als ze in meerderheid voor dit systeem kiezen. Het geld kan dan worden ingezet worden om de veiligheid in de stad te verbeteren en om de stad schoon te houden. OVO gaat met alle aanbevelingen aan de slag. Ook werd er nog kritiek geuit op de wijze waarop de handhavers van de gemeente, ondernemers aanspreken als ze van mening zijn dat de regels niet worden nageleefd.

bron: WereldRegio  09-06-2015

Aanleg kunstgras voetbal Zierikzee begonnen

De elftallen van MZC’11 in Zierikzee kunnen binnenkort spelen en trainen op kunstgras. In opdracht van de gemeente is de aannemer begonnen met het voorbereidend werk aan het hoofdveld. Hekken, afrastering en een tegelpad moeten wijken voor een forse lap kunstgras, een aarden wal en nieuwe beplanting. Wal en beplanting komen er om overlast van licht en geluid voor omwonenden te voorkomen. Lees verder.  bron: PZC  09-06-2015

Wielertalkshow Vive le Vélo vanuit Zierikzee

Het Belgische televisieprogramma Vive le Vélo doet zondag 5 juli Zierikzee aan. Een plateau aan de noordzijde van de Oude Haven vormt na afloop van de Zeeuwse Touretappe het decor van de uitzending. De talkshow met presentator Karl Vannieuwkerke wordt al vele jaren door de VRT (Vlaamse Radio en Televisieomroeporganisatie) uitgezonden. Lees verder.  bron: PZC  09-06-2015

Aantal huidkankerpatiënten neemt ‘schrikbarend’ toe

Het aantal huidkankerpatiënten neemt volgens dermatologen schrikbarend toe. Aan het einde van dit jaar zijn er bijna 4.400 huidkankerpatiënten bij de huidkliniek van het ADRZ. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2014 waren er ruim 3.400 huidkankerpatiënten. De dermatologen van het ziekenhuis verwachten deze stijging op basis van de cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal huidkankergevallen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Volgens dermatoloog Betty de Swaan van het ADRZ komt deze ‘schrikbarende ontwikkeling’ doordat we ouder worden. De generatie waarbij nu huidkanker geconstaterd wordt is opgegroeid in een tijd waarin de gedachte leefde dat zon goed was voor kinderen en ouders dus hun kinderen massaal in de zon lieten spelen. “Van verbranden werd je hard, was toen de gedachte”, legt De Swaan uit. Die babyboomgeneratie is nu zo’n vijftig jaar ouder en daarom komen er op dit moment zoveel patiënten bij. Dermatologen zeggen niet genoeg te kunnen hameren op de noodzaak voor goede bescherming. Dat was vroeger, maar veel hebben we er nog niet van geleerd. Mensen beschermen zich over het algemeen wel als ze naar het strand gaan of op vakantie, maar dagelijks smeren is nog niet gebruikelijk. Er bestaat nog veel onwetendheid over het gevaar van de zon. Ook als je bijvoorbeeld naar je werk fietst of tijdens het sporten is het zinvol om je in te smeren. Dermatoloog De Swaan hamert non-stop op goede bescherming: “Het zou normaal moeten worden dat je je na het douchen standaard helemaal insmeert met zonnebrandcrème.” Met name kinderen lopen schade op waar ze veertig, vijftig jaar later pas de consequenties van zullen merken. “Op kleuterscholen zouden kinderen ingesmeerd moeten worden voordat ze gaan buiten spelen.” Dermatoloog Betty de Swaan besteedt tegenwoordig tweederde van haar tijd aan het behandelen van huidaandoeningen die gevolg zijn van zonneschade. Vooral onder zestigplussers stijgt het aantal doden aan huidkanker. Zij zijn langer blootgesteld aan de gevaren van zonlicht. In 2000 overleden er nog 470 mensen aan de ziekte, nu zijn dat er duizend. Bekijk hier de videoreportage. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  09-06-2015

Prijsvraag over Tour de France in Zierikzee

Boekhandel De Vries heeft in samenwerking met Jan de Jonge fietsen en café de Biet een prijsvraag samengesteld in verband met de komende Tour de France. Op de prijsvraag staan zes bekende wielrenners van wie de bedenkers van de quiz de namen willen weten. Lees verder

bron: PZC  09-06-2015

Openingsceremonie NK Masters tussen onderdelen in

Tussen onderdelen in wordt het NK Masters, 13 en 14 juni op sportpark Bannink, geopend. De openings- en welkomstceremonie duurt ongeveer tien minuten. Op het Nederlandse kampioenschap voor atleten van 35 jaar en ouder komen 474 personen op 929 onderdelen in actie. De inschrijving is boven verwachting en veel hoger dan de laatste jaren. Vorig jaar in Utrecht was er op 630 onderdelen ingeschreven. Dit jaar is voor het eerst cde estafette opgenomen in het programma. Voorgaande jaren was dit een apart kampioenschap. Voor de estafette hebben zich veertien teams gemeld. Bij de wedstrijd is de voorzitter van de nationaal record-commissie, Hans-Peter Dries, aanwezig om de nieuwe records te kunnen vaststellen. Er is de verwachting dat er enkele records verbroken worden. Bijvoorbeeld Laura Huijbregts van Generaal Michaëlis uit Best wil het record 2000 meter steeple chase bij de vrouwen 35 verbreken. Veel meer over het NK Masters vrijdag in de papieren editie van WereldRegio, onder meer met interviews met Sebastiaan Heikoop (voorzitter organiserend Delta Sport) en Edith Margadant.

bron: WereldRegio  09-06-2015

Leerlingen enthousiast over bezoek Kuipers

Zo’n tweehonderd basisschoolleerlingen uit de Oosterschelderegio hebben op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee kennisgemaakt met astronaut André Kuipers.Kuipers was in Zeeland op verzoek van het Wetenschapknooppunt Zeeland.(foto Ruud van der Nat).

bron: WereldRegio  09-06-2015

Verhage verruilt MZC’11 voor WIK’57

Elmar Verhage gaat terug naar WIK’57. De veertiger speelde afgelopen zaterdag zijn laatste wedstrijd voor MZC’11. In het nacompetitieduel (2-0) met Heerjansdam viel Verhage (op de foto rechts) in. Vorig seizoen werd hij met MZC’11 kampioen in de derde klasse. Met zijn verhuizing naar het eerste elftal van de Kerkwerfse club komt er een einde aan ruim tien seizoenen Zierikzee cq. MZC’11. Eerder gaven bij de Zierikzeese club Ruud van der Linde en Fred van der Heel aan te stoppen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-06-2015

Joziasse wint eerste ronde in Portugees Vilamoura

Finn Joziasse heeft zich bij een internationaal tennistoernooi in het Portugese Vilamoura voor de tweede ronde geplaatst. In de eerste schifting won de jonge Zierikzeese maandag van thuisspeelster Matilde Mendes: 6-2 4-6 6-1. Op evenement van Tennis Europe tot en met veertien jaar treft Joziasse voor een plaats bij de laatste zestien de Russische Mariya Bondarenko. In de Portugese kustplaats dubbelt Joziasse (foto) met Femke Mars. (foto: WereldRegio)                 

bron: WereldRegio  07-06-2015

Miniatuur- en spionagecamera’s in het Cameramuseum

Vanaf zondag 7 juni tot 1 december staat een vitrine van het Cameramuseum in het teken van miniatuur- en spionagecamera’s. En ondanks dat het een klein deel van het museum beslaat, is er heel erg veel te zien! De camera’s zijn immers maar klein! Bekijk de diverse Minox-modellen, toebehoren en daarbij horende filmpjes. Het opnameformaat hiervan was maar 8x11mm. Diverse Tougo-Do camera’s en een grote hoeveelheid verschillende 110 en 16 mm camera’s, in allerlei kleuren en maten. En natuurlijk mogen de iets grotere camera’s geschikt voor 127 film, maar nog steeds miniatuur, niet ontbreken! Denk daarbij bijvoorbeeld aan de merken Balda, Falcon, Coronet en Kunik (foto). Ga ook eens op zoek naar de camera/lens in de diverse spionagecamera’s, van boek tot horloge. Weet u ze te vinden? Leuk dus voor jong en oud, graag tot ziens in het Cameramuseum. (foto: Cameramuseum)             

bron: Cameramuseum  08-06-2015

Twijfels bij raadsfracties Schouwen-Duiveland over energieneutraliteit

Het jaar 2040 breekt pas over 25 jaar aan, maar veel raadsfracties waarschuwden dinsdagavond dat als de gemeente Schouwen-Duiveland op dat moment ‘energieneutraal’ wil zijn, er nog heel wat moet gebeuren. “Met dit tempo gaat het niet lukken”, merkte Petri d’Anjou van de PvdA op tijdens de commisie Openbare Ruimte, waar het milieujaarverslag werd besproken.. “Het college rekent windpark Krammer er voor het gemak ook bij, maar wij willen concrete plannen en een stappenplan.” Als het aan D66 ligt mag het tempo nog meer omhoog. Lees verder.              

bron: PZC  08-06-2015

Astronaut André Kuipers weet leerlingen te boeien

Als een echte ster komt André Kuipers het podium op in de Campus Cultura van Scholengemeenschap Pontes in Zierikzee. Zo’n tweehonderd kinderen van basisscholen uit de Oosterschelderegio stampen en klappen luid bij zijn opkomst. Ruim een uur lang beantwoordt Kuipers de leukste vragen die de leerlingen van tevoren voor hem bedacht hebben. Ze maken gezamenlijk een denkbeeldige ruimtereis en Kuipers vertelt hen aan de hand van hun eigen vragen en een aantal filmpjes alle ins en outs van zijn tijd in de ruimte. Lees verder.  bron: PZC  08-06-2015

Toename van aantal brugklassers op Pontes Pieter Zeeman

Scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee kan na de zomer meer brugklassers begroeten dan begin dit schooljaar. We willen waarmaken wat we beloven, zowel naar ouders als naar basisscholen in de regio De teller stijgt met 23 leerlingen naar een totaal van 228. Vooral het aantal leerlingen op de afdelingen havo en vwo stijgt, laat interim-directeur Esther Gelens weten. Voor de school is dat goed nieuws, want juist die richtingen werden door de inspectie een aantal jaar geleden nog weggezet als ‘zwak’. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                bron: PZC  08-06-2015

Palen havenhoofd Zierikzee in fik gestoken en vernield

De palen op het historisch havenhoofd van Zierikzee zijn zondagavond vernield en in brand gestoken. Een deel van de palen is gesloopt om een fikje te stoken op het plateau. Ook de rij palen zelf werd aangestoken. Maandagmiddag kreeg officier van dienst Jan Blommaert van de brandweer melding dat er nog palen smeulden en rookten. Met een brandweerwagen is het havenhoofd niet te bereiken. Blommaert klopte daarop bij Waterschap Scheldestromen aan die daar weleens onderhoud pleegt. Lees verder. Bekijk hier de video. (foto: Marcel Modde) bron: PZC  08-06-2015

Strandwachten helpen kanoër in nood

Door de leden van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland is vanmiddag een 15 jarige kanoër gered nadat hij in de problemen kwam. Rond de middag waren er 2 kanoërs te water gegaan vanaf de hoek van Ouwerkerk. De strandwachten zagen dat 1 van de kanoërs problemen had om terug in zijn kano te komen nadat hij hier uit was gevallen. De kanoërs hadden hun kano’s vanaf de hoek van Ouwerkerk te water gelaten om in de Oosterschelde te gaan varen. Een strandwacht merkte op dat 1 van de kanoërs in het water was gevallen. Hij had problemen om terug in zijn kano te komen en had de keuze gemaakt om terug naar de kant te zwemmen. De beide personen, een nog zittend in zijn kano met in zijn hand de zinkende kano, dreven af richting Bruinisse. Door de strandwachten is er direct actie ondernomen om de kanoër te redden. Zo werd de boot gereed gemaakt om deze te lanceren en ondertussen hield een strandwacht de slachtoffers in de gaten. De boot is gelanceerd en de strandwachten zijn direct richting de slachtoffers gevaren. Een van de slachtoffers gaf direct aan, toen ze hun zagen naderen, dringend hulp nodig te hebben. Het slachtoffer dat uit de kano was gevallen was uitgeput. Dit kwam doordat hij zich mede had vergist in de stroming en de afstand. Dit slachtoffer is nog even uit het zicht geweest van de strandwachten, even werd er gevreesd dat hij mogelijk onder water was geraakt. Het slachtoffer dreef al ruim 500 meter van de pier af in de richting van Bruinisse. Door hulp van de strandwachten is het slachtoffer op de kant gebracht en is er aan hem eerste hulp verleend. De andere kanoër had nog steeds moeite om de zinkende kano vast te houden. De toegesnelde boot heeft de kano overgenomen en deze richting het strand gesleept. De kanoër gaf aan zelf naar de kant te kunnen peddelen. Mede door het snel optreden van onze strandwachten zijn beide kanoërs met de schrik vrijgekomen. De reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland zorgt al jaren voor de strandbewaking op de hoek van Ouwerkerk. Op de vrijdagavond krijgen de kinderen les in het reddend zwemmen. Deze lessen worden gegeven in het zwembad van Zierikzee aan de Lange Blokweg 27a van 19:00 uur tot en met 21:00 uur. (foto: reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland)

bron: Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland  07-06-2015

Brons voor turnster Anne-li Slootmaker in Hoofddorp

GV Delta Sport turnster Anne-Li Slootmaker uit Ouwerkerk heeft bij de jeugd 2e divisie een bronzen medaille gewonnen op de sprongoefening toestellen finale Nederlandse Kampioenschappen in Hoofddorp. De turnster zorgde voor twee goed uitgevoerde sprongen over de Pegasus met mooie landingen. De jury waardeerde dat met 12.183 punten. Slootmaker kwam slechts 0. 334 punt tekort voor de kampioenstitel die naar Kiona Leal van Turrning Spirit guing met 12.517. Denice Vermeulen van Saturnus werd tweede met 12.233 punten. Anne-Li zorgde met de bronzen medaille voor de tweede medaille op de NK voor Delta Sport nadat vorige week Fleur Just zilver won op de balkoefening in Leek. Ook Romy Reintjens uit Nieuwerkerk was dicht bij een medaille op de vloeroefening. Zij kwam in de categorie junior 2e divisie slechts drietiende tekort voor een podiumplaats. Reintjens werd zeer knap 5e met 11.950 punten. Anne-Li Slootmaker toonde na afloop op de Pegasus haar gewonnen NK-medaille. (foto: Delta Sport

bron: Delta Sport  07-06-2015

Oud-Zierikzeese op WK voetbal voor vrouwen

Petra Dugardein is de link van Schouwen-Duiveland met het WK voetbal voor vrouwen dat momenteel in Canada wordt gehouden. De geboren Zierikzeese, ex-keepster van WIK’57 en oud-doelvrouw van Willem II en Oranje, zit in de staf van het Nederlands vrouwenteam als kitmanager. Dit betekent dat Dugardein verantwoordelijk is voor de uitrusting en materiaal van Oranje, het team dat ze afgelopen nacht vanaf de reservebank met 1-0 zag winnen van Nieuw-Zeeland. Dugardein speelde dit seizoen als speelster voor Rhoon en gaat de 38-jarige in 2015/2016 weer aan de slag als keepster bij hoofdklasser Barendrecht. Vrijdag in de papieren editie van WereldRegio meer over het werk van Dugardein bij Oranje en haar indrukken op het WK. Op de onderste foto schudt Dugardein de hand van koning Willem-Alexander die onlangs in Canada was en een bezoek bracht aan de Oranje-vrouwen.

bron: WereldRegio  07-06-2015

Anywave en Regioruis blij met elkaar

Dit weekend vond de vijfendertigste editie van Anywave plaats in poppodium Brogum te Zierikzee. Vier dagen muziek, voor het eerst ook al op donderdag. Met op zaterdag de finale van Regioruis, het concours voor muzikanten uit de regio. Droog, een zonnetje en op de thermometer een graadje of twintig. Ideaal. Op het terrein van Brogum hangt een ontspannen sfeer. Het publiek is net zo gevarieerd als het programma. Lees verder. (foto: interpicture.nl) bron: PZC  07-06-2015

Kerkhove: out in Rosmalen, Nederlandse titel rijker

Een Tsjechische tennisster in vorm heeft Lesley Kerkhove de toegang tot het WTA-toernooi in Rosmalen versperd. Een pleister op de wonde was de Nederlandse clubtitel dat haar team Zandvoort veroverde De betreffende speelster, Andrea Hlavackova, kende zondagmiddag in laatste derde kwalificatieronde geen mededogen met de speelster uit Zierikzee: 6-1 6-0 in 41 minuten. Hlavackova haalde afgelopen week de halve finale van het vrouwendubbel op Roland Garros waar ze met haar partner van de latere winnaars verloren. Voor haar verlies had Kerkhove (foto) van Laura Pous Tio (6-2 7-5) en Indy de Vroome (7-6 3-6 6-3) gewonnen. Na haar uitschakeling in Rosmalen volgde zondag vanuit Amersfoort toch goed nieuws voor Kerkhove. In de finale van de Nederlandse eredivisie speelde haar club Zandvoort 3-3 tegen Leimonias met onder andere Aranxta Rus. Op basis van het setsaldo pakte Zandvoort de eerste titel in haar bestaan. Vanwege ‘Rosmalen’ kwam Kerkhove dit weekeinde niet in actie voor Zandvoort. de zes reguliere wedstrijden deed ze dat wel: hierbij won ze vier van de zes enkelspelen, waaronder van Rus. (foto: Richard van Loon)                                 

bron: WereldRegio  07-06-2015

OM wil veelpleger vier maanden de cel in

Tegen een 41-jarige veelpleger uit Zierikzee is bij de rechtbank in Middelburg vier maanden gevangenisstraf geëist.Officier van Justitie W. Suijkerbuijk vond wapenbezit, vernieling en opzetheling bewezen. Ook had de verdachte zich niets aangetrokken van het feit dat hij niet meer op het woonwagenkamp in Zierikzee mocht komen. Die overtreding beging hij op 12 december vorig jaar en werd in de eis meegenomen. Een week daarvoor had hij een motor in bezit, die van diefstal afkomstig was. Daarnaast werd bij hem een buks als verboden wapen aangetroffen. Ook had hij een deuk in de scootmobiel van zijn vader geschopt. De Zierikzeeënaar verscheen overigens niet op zitting. De rechtbank doet 19 juni uitspraak. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-06-2015

MZC’11 wint, maar blijft met lege handen achter

MZC’11 heeft het tweede nacompetitieduel met 2-0 van Heerjansdam gewonnen, maar blijft ‘gewoon’ tweedeklasser. De eersteklasser uit de gelijknamige plaats had namelijk vorige week met 3-0 gewonnen. MZC’11 begon stormachtig met een treffer in tweede minuut, maar prikte pas vijf minuten voor het einde de tweede erin. ,,Dat was precies het droomscenario”, zag MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse vanaf de kant. ,,En dan maar kijken, maar die manen hebben ook veel kansen gehad. Het is gewoon een goede ploeg.” Na de 2-0 liep Heerjansdam tegen een rode kaart aan waarna de thuisploeg nog een laatste offensief er tegenaan gooide. Nieuwenhuijse weer: ,,We hebben er alles aan gedaan, maar kwamen net iets tekort. Mijn complimenten aan de ploeg. Verdedigend stond het goed”. Het spel van MZC’11 was halverwege de eerste helft wel een tijdje ontregeld na het uitvallen van Corné Schilperoort. ,,Toen waren we even van slag en was er wat wanorde bij ons.” Ondanks het niet promoveren kan Nieuwenhuijse bij MZC’11, waar Mathijs Hage een seizoen blijft, terugkijken op een goed seizoen als debutant in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. ,,Voor de competitie tegen je voor de finale van de nacompetitie. Als je er dan bent, is het nu even zuur.”

bron: WereldRegio  06-06-2015

Kerkhove nog één stap van WTA Rosmalen

Lesley Kerkhove is nog één zege van het hoofdtoernooi van het WTA-evenement in Rosmalen verwijderd. In de tweede kwalificatieronde won ze zaterdagmiddag in een Nederlands onderonsje in drie sets van Indy de Vroome: 7-6 3-6 6-3. Het duel tussen de 23-jarige Zierikzeese (foto) en de 19-jarige Limburgse was niet bijster hoogstaand. Karakter toonde Kerkhove andermaal, net als tijdens de eerste ronde toen ze tegen de Spaanse Laura Pous-Tio vier setpunten wegwerkte, door in de eerste set terug te komen van een 3-5- en 5-6-achterstand. Ook in derde set, toen De Vroome de wedstrijd naar zich toe leek te trekken, kon Kerkhove terugvallen op haar karakter door een 0-3-achterstand om te zetten in 6-3-setwinst tegen De Vroome die liefst 31 dubbele fouten sloeg. Om het hoofdtoernooi te bereiken moet Kerkhove (WTA 203) zondag afrekenen met de Tsjechische Andrea Hlavackova (WTA 191) of de Amerikaanse Julia Boserup (239). (foto: Richard van Loon)           

bron: WereldRegio  06-06-2015

Maandag mogelijk duidelijkheid tijdelijk paviljoen

Maandag wordt duidelijk of het tijdelijke paviljoen bij de Nieuwe kerk in Zierikzee weer gebruikt mag worden.De gemeente heeft het bouwwerk afgekeurd, waarna er hekken om de constructie zijn geplaatst. Inmiddels is duidelijk dat de stalen constructie veilig is. Nu wordt er nog naar zaken gekeken als de kwaliteit van de aardappelkisten. Door optreden van de gemeente is het paviljoen al weken ‘uit roulatie’. Daarmee is de organisatie het Pinksterweekend misgelopen. Nu zet de club haar zinnen op een hernieuwde start na goedkeuring en is er een relatiedag in de maak voor begin juli. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  05-06-2015

Kerkhove ontdoet zich keurig van Spaanse routinier

Lesley Kerkhove heeft zich vrijdag geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema in Rosmalen. Om zich te plaatsen voor de laatste 32 van het WTA-evenement op gras moet de 23-jarige Zierikzeese nog twee ronden overleven, te beginnen met een partij tegen de Limburgse Indy de Vroome. Deze wedstrijd is zaterdag. Kerkhove (foto) plaatste zich voor de tweede schifting door een keurige zege op Laura Pous-Tio: 6-2 7-5. Tegen de Spaanse routinier, vier jaar geleden bij de beste tachtig van de wereld, zette Kerkhove op het nog prachtige gras naast het Autotron de toon. Na 1-1 plaatste de Schouwse speelster twee breaks waarmee ze de eerste set al bijna veiligstelde. Dat deed ze dus ook: vooral door haar forehand en beter geworden backhand kwam Pous-Tio niet onder de druk vandaan. Enige minpunt blijven de vele dubbele fouten waardoor Kerkhove regelmatig extra arbeid moet verrichten om games binnen te halen. Dat was namelijk in het tweede bedrijf het geval. Naast een wat haperende service was ze ook aan het zoeken naar de juiste slag. Grastennis is en blijft een apart soort tennis. Door het mindere spel bleef de Spaanse in de wedstrijd en kreeg ze bij 4-5 zowaar vier setpunten in de schoot geworpen. Kerkhove verblikte of verbloosde nauwelijks en werkte ze allevier weg, al dan niet geholpen door fouten van haar opponent. Ze trok de stand vervolgens gelijk en stoomde zonder al te veel moeite door naar 7-5. Door de winst in Romalen speelt Kerkhove zaterdag geen kruisfinales in de vaderlandse eredivisie met haar team Zandvoort. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  05-06-2015

Alcoholverbod voor speelplaats

De gemeente heeft een alcohol- en wapenverbod ingesteld voor de speelomgeving aan de Mosselboomgaard in Zierikzee. Er is in die omgeving al langere tijd overlast voor de buurt. In de avonduren is het een verzamelplaats van ‘oudere jeugd’. De gemeente denkt op deze manier de overlast te lijf te kunnen gaan. Eerder kondigde burgemeester Rabelink al cameratoezicht aan op die plaats. Naast een speeltuin is er een voetbalkooi aangelegd. 

bron: WereldRegio  05-06-2015

Gemeente koopt ‘kunstwerk’

De gemeente koopt een ‘kunstwerk’ van deelnemer van de GORS-expositiew.De hal van het gemeentehuis biedt plaats aan wisselende exposities van verschillende kunstenaars. In de maanden april en mei heeft een aantal kunstwerken van cliënten van de dagbesteding van het Gors de hal gesierd. Op initiatief van wethouder Cees van den Bos heeft het college besloten een kunstwerk aan te kopen en deze een permanente, prominente plaats in de hal te geven. Hoewel alle kunstwerken creativiteit, warmte en inspiratie uitstralen, is er voor gekozen om het kleurrijke kunstwerk van Mark Janse aan te kopen. Het kunstwerk is vanaf donderdag 11 juni te bewonderen in de hal van het gemeentehuis.

bron: WereldRegio  05-06-2015

Nieuw restaurant in De Wieken in Zierikzee geopend

Het nieuwe restaurant van de Wieken in Zierikzee van Eilandzorg Schouwen-Duiveland is vrijdagmiddag officieel geopend. Dat werd gevierd met koffie en gebak, een maaltijd voor bewoners en oud-bewoners (die naar Mitt Hem zijn verhuisd) en met een receptie voor personeel en vrijwilligers. Lees verder.  bron: PZC  05-06-2015

De Bonte vertrekt bij Radar

Leon de Bonte uit Zierikzee stapt op als bestuurslid van Radar (koepel protestants-onderwijs).De Bonte zorgde voor opschudding door in WereldRegio te zeggen ‘liever geen homo’s’ voor de klas te zien.Radar heeft voor donderdag 11 juni een vergadering uitgeschreven. Eén van de punten is de (her)verkiezing van het nieuw aangetreden bestuur. Met uitzondering van De Bonte blijven alle bestuursleden zeten. De Bonte stelt zich niet herkiesbaar. Vanuit de leden hebben zich geen kandidaten aangemeld. Het wordt een belangrijke vergadering omdat het nieuwe bestuur zich voor het eerst zal uitlaten over haar visie op de toekomst. Een eerdere poging om samen te gaan werken met Obase (openbaar basisonderwijs) sneuvelde. Het oude bestuur trad hierop af, waarna een nieuwe ploeg aantrad. Die is ook uit op samenwerking om de leerlingenkrimp tegen te gaan maar zoekt het eerder bij partijen met eenzelfde identiteit. Radar zoekt een paseend antwoord om de leerlingenafname. Die leidde al tot het besluit om de Schouw in Brouwershaven te sluiten. Daar wordt in juli een jubileum gevierd en stilgestaan bij het sluiten van de deuren. 

bron: WereldRegio  05-06-2015

OVO wil in gesprek met ondernemers Zierikzee

Wat leeft er onder de ondernemers van Zierikzee?Wat willen ze en wat hebben ze nodig om Zierikzee verder op de kaart te zetten? Dat is vrij vertaald het doel van de bijeenkomst die OVO (Ondernemers voor Ondernemers) dinsdag 9 juni organiseert in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. De OVO timmert inmiddels drie jaar aan de weg. Als stichting en niet als vereniging, zoals Zierikzee die vroeger wel kende. Ondernemers zochten elkaar op en konden uren met elkaar vergaderen over wat Zierikzee nodig had voor de toekomst. ,,Maar nu spreken we elkaar minder. Daardoor weten wij minder wat er speelt en weten de ondernemers niet altijd waarmee wij bezig zijn,” legt Janine Hillebrand van de OVO uit. , Ook de in het leven geroepen OVO-borrel aan het einde werd langzaam minder bezocht. Dus trekt OVO de stoute schoenen aan en heeft het een avond op de agenda staan om dát te doorbreken. Op een speelse manier wil OVO met de ondernemers in gesprek. Horen wat er leeft en wat er moet gebeuren. Sonja” ,,Daarbij nodigen we ook stichtingen uit, die in de stad actief zijn. We moeten het samen doen.” Een antwoord vinden bijvoorbeeld op het oprukkende internet en de groeiende behoefte onder de consument om vooral een stad ‘te beleven’, zoals Frans Lammers het aanvult. Lammers, bedrijfsleider van Albert Heijn, heeft samen met Jonneke Schuurbiers en Hannah Frederiks te kennen gegeven graag mee te denken. Niet met een bestuurszetel, maar als extra ondersteuning. Dat ondernemers in Zierikzee al vele jaren moeite hebben met afstemming is geen geheim. Zaken als winkelsluitingstijden en koopzondagen worden niet op elkaar afgestemd. En dat OVO een stichting is en geen vereniging met verplichte contributie heeft ook een reden. ,,Maar het is wel van groot belang dat we met elkaar in gesprek blijven en daar willen we een aanzet toe geven op de 9e juni,” aldus Janine Hillebrand. Als OVO een goed beeld heeft van wat er speelt kan ze ook meer invulling geven aan haar rol van belangenbehartiger. Regelmatig ontwikkelt de gemeente plannen, waarover ondernemers zich ook kunnen uitspreken. Maar dan moet het OVO-bestuur wel weten welke koers er ingezet moet worden. Sonja Pankow: ,,Er gebeurt best veel hoor. En als we ondernemers aanspreken, is er ook wel enthousiaste. Zo hebben we bijvoorbeeld de verlichting in de stad gerealiseerd.” Er staat veel op de rol. Mondragon gaat nieuwgebouwd worden, het havenpark wordt door de gemeente onder handen genomen en er is een evenementenstichting voor Zierikzee opgericht. En misschien komt volgende week ook de Biz weer ter sprake; een systeem om alle ondernemers mee te laten betalen aan verbeteringen in de stad. ,,Binnen OVO staan we daar positief tegenover en dat hoor ik ook van andere ondernemers,” aldus Sonja Pankow. Dinsdag 9 juni om 17.30 uur gaat de bijeenkomst van start. Ook de VVV krijgt de kans zich te profileren.

bron: WereldRegio  05-06-2015

Vierde generatie Van der Bijl in juwelierszaak Zierikzee

Rolf van der Bijl (25) en zijn moeder Teunie beginnen volgende week een goud-, zilver- en edelsmederij aan de Appelmarkt in Zierikzee.  De familie Van der Bijl keert daarmee na vijftien jaar terug in het winkelpand waar Rolf’s overgrootvader in 1911 begon als uurwerktechnieker. Lees verder.  bron: PZC  05-06-2015

Kerkhove loot Spaanse in eerste ronde ‘quali’ Rosmalen

In een poging het hoofdschema van het WTA-toernooi in Rosmalen te bereiken speelt Lesley Kerkhove in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi tegen Laura Pous-Tio De 23-jarige Zierikzeese (foto) speelt vrijdag aan het begin van de middag op het Brabantse gras tegen de tennisster uit Spanje. Op de wereldranglijst ontlopen de twee elkaar nauwelijks. Beiden staan net buiten de toptweehonderd. Bij een nederlaag tegen Pous-Tio kan Kerkhove zaterdag uitkomen in de play-offs van de Nederlandse eredivisie. Na de reguliere competitie van zes wedstrijden is haar team, Zandvoort, eerste geworden na de 4-2-zege van donderdag tegen Naaldwijk. Kerkhove won haar single met 6-0 6-3 van Michaela Honcova. In de play-offs treft Zandvoort het Zevenbergse Lobbelaer. Dit team werd vorig jaar ook in de kruisfinales van de play-offs verslagen.

bron: WereldRegio  04-06-2015

Warme maaltijdverstrekker zoekt vrijwilligers

Warme maaltijdverstrekker Cleijnenborch wil warme maaltijden blijven bezorgen in Zierikzee, maar heeft wel vrijwilligers nodig om ze te bezorgen. Cleijenborch in Colijnsplaat sprong in het gat nadat andere zorgaanbieders overstapten op magnetronmaaltijden. Ze konden het financieel niet meer bolwerken. Cleijenborch pakte het op. Maar het aantal vrijwillige bezorgers blijft achter. Wie hier een rol in wil spelen kan bellen met Hans Everse van Cleijenborch, 0113-240900. Hans Everse vult bij dit artikel op de website van Wereldregio aan: “Problemen zijn er niet, maar we willen wel graag het vervoer bij vrijwilligers onderbrengen net zoals dat in de meeste gemeenten geregeld is en wij ook succesvol doen op Noord-Beveland.”

bron: WereldRegio  04-06-2015

Onbekende ‘bekladt’ kerkmuur

Een onbekende heeft de muur van de Christelijk Gereformeerde kerk in de Zevengetijstraat in Zierikzee al enkele kleren ‘beklad’ met meel en eieren.Het is onbekend met welke reden dat gebeurt en waarom voor eieren en meel wordt gekozen. Het bestuur van de kerk wil met de dader in gesprek ‘om de oorzaak van het gedrag’ weg te nemen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-06-2015

Route met ‘eerlijke winkels’ gelanceerd in Zierikzee

Schouwen-Duiveland is een route rijker: De EerlijkWinkelen-route. Via een speciale app op de telefoon of gewoon met een klein kaartje in de hand kunnen mensen langs bij 24 ondernemingen op het eiland die fairtrade of tweedehands producten verkopen. Het initiatief komt van organisatie Switch die fairtrade-handel landelijk promoot. Fairtrade betekent dat producenten van bijv. koffie, thee, cacao of bananen een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. “Ondernemers met een eerlijk aanbod in hun assortiment krijgen op deze wijze een platform waarop ze zich kunnen onderscheiden”, aldus Pascal Elegeert van Switch. De EerlijkWinkelen-app is ook al te gebruiken in de gemeenten Veere en Goes. Deze zomer komt daar ook Terneuzen bij. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  03-06-2015

Oud en nieuw komen samen op Paardenmarkt in Zierikzee

Trekpaarden, trekkers en vrouwen in dracht aan de was. Het stikt van de tradities tijdens de woensdag gehouden Paardenmarkt in Zierikzee. Nieuwigheid was er echter ook. Onder de Beuze werd de Eerlijk Winkelenroute Schouwen-Duiveland gepresenteerd. Lees verder.  bron: PZC  03-06-2015

Sinterklaas logeert in Stadhuismuseum Zierikzee

Overleg is nog gaande maar als de plannen doorgaan slaapt Sinterklaas tijdens zijn bezoek aan Nederland voortaan in het Stadhuismuseum in Zierikzee. Het Huis van Sinterklaas is één van de plannen die het museum heeft om meer en meer een ‘belevenis’ voor de bezoeker te worden. De voormalige Thesaurierskamer en de raadszaal in het oude stadhuis kunnen worden gebruikt als respectievelijk kantoor en slaapvertrek van Sinterklaas. De zolder kan worden ingericht als slaapplek voor de Pieten en als inpakstraat van cadeautjes. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  03-06-2015

Varkenshouder Zierikzee overtreedt milieuwet

De varkenshouderij aan de Lange Blokweg in Zierikzee heeft inmiddels drie van de tien milieu-overtredingen hersteld, die in februari bij een controle werden geconstateerd. Dat heeft een woordvoerder van de Regionale Uitvoerings Dienst (Rud) dinsdag bevestigd. Twee mestbassins bleken bij controle niet te zijn afgedekt. Mestsilo’s waren ook niet beveiligd tegen aanrijdingen. Verder loosde de boer zijn eigen sanitair op de mestkelder en werden de mestgoten in de stallen niet dagelijks gespoeld. Lees verder.  bron: PZC  03-06-2015

Saman Groep naar Business Park

De Saman Groep verhuist naar het Business Park, de locatie waar nu Omoda en Syntess Software gevestigd zijn. De Zierikzeese installateur laat een nieuw pand op het Business Park bouwen en hoopt er voor de zomervakantie van 2016 haar intrek te nemen. De verhuizing is een gevolg van een deal met de gemeente Schouwen-Duiveland. Laatstgenoemde heeft de Saman Groep uitgekocht waardoor het vrij te komen terrein een goede en veilige doorgang voor fietsers en voetgangers van het parkeerterrein aan het Groene Weegje naar het centrum van Zierikzee wordt. Met de verhuizing van de Saman Groep neemt ook het aantal verkeersbewegingen aan de bij tijd en wijlen drukke Julianastraat af. Bedrijfsverplaatsing zat al een paar jaar in het achterhoofd van algemeen directeur Daniel Lodders. In combinatie met de plaatselijke gebiedsontwikkeling wilde hij graag weten wat de positie van de Saman Groep was. ,,Als organisatie zelf zie je ook dat er iets moet gebeuren. We hebben nog wel naar de huidige locatie gekeken, maar gezien de ontwikkeling van het gebied vonden we dat niet verstandig.” Vervolgens ontstond er goed overleg met de gemeente waarbij de conclusie was dat er op termijn beter een bedrijfsverplaatsing moet komen. Die komt er nu en derhalve verlaat de Saman Groep de huidige locatie aan de Julianastraat na ruim 45 jaar. Lodders vermoedt dat dit jaar de eerste palen in de grond gaan langs de Weg naar de Val vanaf Zierikzee gezien. Het nieuwe pand van de Saman Groep, bestaande uit magazijn, showroom, kantoren en werkplaats, wordt voor Omoda gebouwd. Met de verplaatsing krijgt het bedrijf meer ruimte om te laten zien wat duurzaamheid inhoudt en hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn van installatie- en elektrotechniek. ,,Mensen willen zien hoe producten werken”, ervaart Lodders, die erg blij is met de vooruitgang die zijn bedrijf kan boeken. ,,We zien het echt als een nieuwe stap voor ons bedrijf waar we in de toekomst veel mee kunnen.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-06-2015

Van lokale bandjes tot Herman Brood: 35 jaar Anywave

Het is één van Zeelands oudste popfestivals: Anywave in Zierikzee. Deze week start de 35e editie in en om het poppodium Brogum. Anywave begon als een puur eilandelijk festival. Dat is het niet meer, maar de kleinschaligheid is wel gebleven. In 1981 voelden Schouwse muzikanten dat er behoefte was aan een festival voor bands van Schouwen-Duiveland. Na een proef in maart werd in juni Anywave geboren. In eerste instantie werden er alleen bands van het eiland uitgenodigd. Na een aantal edities bleek dat er niet voldoende bands op Schouwen waren om iedere keer een originele aflevering van het festival te vullen. Daarom werd de programmering breder. Ook landelijk beroemde bands zoals Herman Brood and his Wild Romance, de Dijk en de Scene maakten hun opwachting in Zierikzee.  Anywave groeide van één dag uit naar een meerdaags festival, met ook andere acts die geen muziek maar theater maakten. Het aantal bezoekers verschilde behoorlijk per jaar. Soms telde een editie vierduizend toeschouwers, andere jaren werd net de duizend aangetikt. Door de locatie in Zierikzee is groei voor het festival niet mogelijk. Daardoor blijft het festival kleinschalig, wat dan weer wel één van de charmes van Anywave is. Dit jaar heeft de organisatie een programma voor vier dagen. Er is theater, de Anywaveband met fanfare, en de bands The Juke Joints en De Wolff. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  02-06-2015

Geld en ondersteuning voor mantelzorgers Schouwen-Duiveland

Mantelzorgers op Schouwen-Duiveland krijgen straks niet alleen meer een bloemetje als blijk van waardering voor het werk wat ze doen, maar ook een financiële bijdrage. Daarnaast wordt een ondersteuningsfonds op poten gezet. Met die maatregelen wil de gemeente Schouwen-Duiveland stimuleren dat mantelzorgers zich bewust worden van hun rol en voorkomen dat ze worden overbelast en overvraagd. Voor zover nu bekend – het bedrag is afhankelijk van de bijdrage van het Rijk – heeft de gemeente maximaal 140.000 euro ter beschikking. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  02-06-2015

Vangst blijft achter op nationale hengeldag

De Schouwse editie van de nationale hengeldag 2015 heeft maar weinig vis opgeleverd voor de vijftien deelnemers. Cecil Kloet (11 jaar) ving twee vissen die goed waren voor een totale lengte van 27 centimeter. Daarmee bleef hij Pim Mulders (15 jaar) voor: deze ving een vis van zeventien centimeter. Behalve eremetaal voor de winaars van beide categorieën was er ook nog een beker voor de grootste vis. Ook die ging naar Cecil Kloet. (foto Herman Bin/WeredRegio)

bron: WereldRegio  02-06-2015

Zweedse Velden in Zierikzee trekt jonge gezinnen

Delta Makelaardij in Zierikzee en projectontwikkelaar AM Zeeland in Terneuzen gaan in Zierikzee, tegenover de Victoriakliniek en de Cornelia, een zestigtal huizen bouwen. De vorig jaar geopende sportboulevard Sportblok en de Theo Thijssenschool maken de wijk aantrekkelijk voor jonge gezinnen. “Er komen rijtjeshuizen, levensloopbestendige woningen en twee-onder-eenkappers,” vertelt Remco Oreel van Delta Makelaardij. Hij heeft inmiddels iets meer dan twintig belangstellenden voor een huis in de ‘Zweedse Velden, zoals de buurt gaat heten. Lees verder.  bron: PZC  01-06-2015

De Looff nieuwe rector Pieter Zeeman

Het College van Bestuur van Stichting Scholengroep Pontes heeft de heer Marcel de Looff (48), woonachtig te Domburg, benoemd als rector van Pontes Pieter Zeeman te Zierikzee per 1 september 2015. De Looff heeft een lange staat van dienst in het onderwijs en heeft vele functies bekleed variërend van docent tot directeur. Voor zijn stap naar het rectorschap van Pontes Pieter Zeeman heeft De Looff als directeur leiding gegeven aan drie vmbo scholen in Rotterdam-Zuid binnen de Rotterdamse scholenkoepel voor het Voortgezet Onderwijs LMC. Volgens de Voorzitter van het College van Bestuur, de heer Terlage, heeft De Looff de juiste kennis en ervaring om het huidige onderwijs binnen Pontes Pieter Zeeman, conform de ambities binnen Pontes, door te ontwikkelen naar excellent onderwijs. Met zijn komst op 1 september 2015 zal mevrouw Gelens terugtreden als rector a.i. en zich weer volledig toeleggen op haar functie als teamleider havo / vwo. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-06-2015

Actie voor opruimen zwerfafval gestart

Op Schouwen-Duiveland is Waste Bag Challenge van start gegaan. Via Facebook worden inwoners uitgedaagd een vuilniszak vol straatafval op te ruimen. De gedachte erachter is dat wanneer iedereen doet, het eiland op enig moment gevrijwaard is van afval. De actie is via Facebook te volgen via Waste Bag Challenge Schouwen-Duiveland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-06-2015

Geld voor verzelfstandiging Stadhuismuseum

Burgemeester en wethouders willen dit jaar 300.000 euro uittrekken voor de verzelfstandiging van het stadhuismuseum. De drie jaren daarna wordt er elk jaar nog eens €50.000 opzij gezet. De drie ton is nodig voor zaken als ict en beveiliging. Voor de kwartiermnaker wordt een bedrag van €74.000 uitgetrokken voor 2015. Burgemeester en wethouders hebben dit besloten. Volgens wethouder Jacqueline van Burg geen verrassende bedragen. Ze waren eerder bekend, zo laat ze weten. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het geld voor het museum. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  01-06-2015

Buitenspeeldag op Schouwen-Duiveland

Op woensdag 10 juni is het Nationale Buitenspeeldag en Schouwen-Duiveland doet mee.Ook dit jaar slaan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Scouting Nederland, Jantje Beton en Nickelodeon de handen ineen en organiseren zij de Nationale Buitenspeeldag. In vrijwel alle gemeenten in Nederland worden buitenactiviteiten voor kinderen georganiseerd. Op www.buitenspeeldag.nl zijn al veel initiatieven aangemeld en er komen dagelijks mactiviteiten bij. SMWO Schouwen-Duiveland organiseert dit jaar op vier locaties buitenactiviteiten en wil hiermee kinderen stimuleren om lekker buiten te spelen. Buiten spelen is leuk, sociaal en gezond. In het huidige tijdperk van computers, Social Media en Internet vermaken veel kinderen zich binnen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot bijvoorbeeld sociale achterstand en overgewicht. Door aan te sluiten bij de Nationale Buitenspeeldag wil SMWO Schouwen-Duiveland ouders en kinderen het belang laten inzien van actief en gezond buiten spelen. Heb jij zin om mee te doen met o.a. voetballen, stoepkrijten, oud Hollandse spelletjes en het springkussen? Kom dan op woensdag 10 juni a.s. tussen 13.30 en 15.30 uur naar één van de volgende locaties: 1.Sint Willibrordusschool te Zierikzee, 2.Onder de Wieken/De Kirreweie te Burgh-Haamstede, 3.Op Dreef/De Meerpaal te Bruinisse en 4.Speeltuin Dorpshuis te Kerkwerve. Meer informatie kun je vinden op www.buitenspeeldag.nl of www.welzijnsd.nl.

bron: WereldRegio  01-06-2015

Onderwijsproject Globaland op Pontes Pieter Zeeman

De brugklassen van Pontes Pieter Zeeman te Zierikzee nemen op donderdag 9 en vrijdag 10 juli deel aan het tweedaagse Globaland project, een spannend simulatiespel over de maatschappij en de wereld. Het project staat in het teken van de virtuele wereld die Globaland heet. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vijf spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren. Door middel van allerlei actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes zogenaamde Globa’s, de munteenheid in Globaland. Zo zingen ze een rap of lied, voeren ze een toneelstuk uit of vertellen ze een verhaal door middel van een LEGO-bouwwerk. Alle opdrachten gaan over mondiale problemen, zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld. Tijdens de spelopdrachten worden leerlingen aan het denken gezet over deze problemen en in hoeverre wij hier in Nederland mee te maken hebben en vormen ze hier een eigen mening over. Bovendien krijgen de leerlingen tips over hoe ze zich in kunnen zetten tegen deze mondiale problemen. Het fictieve geld dat de leerlingen tijdens de praktische opdrachten verdienen, investeren zij in hun land. In vijf rondes krijgen ze de kans om alle ministeries te verbeteren én de bevolking tevreden te houden. De verdiende Globa’s mogen ze telkens naar eigen inzicht verdelen: hoeveel belasting wordt er geheven, hoe wordt dit geld verdeeld over de ministeries en met elke groepen uit de klas wordt samengewerkt om internationale problemen op te lossen? De feedback op hun keuzes krijgen de leerlingen via grappige ‘cartoonstickers’ die zij op een grote poster plakken. De poster geeft aan wat de nieuwe situatie van hun land is in de volgende spelronde. Er wordt een ranglijst bijgehouden waarop de leerlingen kunnen zien hoe het gaat met hun land. Het project wordt feestelijk afgesloten in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen. Globaland stelt zich ten doel scholieren van de onderbouw van de middelbare school bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Belangrijk hiervoor zijn de jongeren van Globaland, die hun eigen enthousiasme voor het thema overbrengen op de scholieren. Het project brengt innovatief onderwijs. Naast veel kennis doen leerlingen verschillende competenties op, zoals zelfstandig werken in groepen, brainstormen en discussiëren, creatief denken en werken, keuzes maken en reflecteren. Het project heeft de vorm van het bij jongeren zeer populaire simulatiespel en bevat alle ingrediënten die nodig zijn om leerlingen te enthousiasmeren: actie, avontuur, teamwork, multimedia, competitie en leuke prijzen. Het Globaland project is onderdeel van Stichting Cross Your Borders. Deze stichting is in 2004 opgezet door een groep jongeren die zich betrokken voelt bij armoede en mondiaal onrecht. Sindsdien is het initiatief sterk gegroeid en nemen jaarlijks ongeveer 250 scholen deel aan de aangeboden onderwijsprojecten. Kijk voor meer informatie op www.globaland.nl of www.crossyourborders.nl.

bron: Pontes Pieter Zeeman  01-06-2015