Stopverbod Scheldestraat Zierikzee

Auto’s mogen niet meer stilstaan in de Scheldestraat in Zierikzee. Zelfs heel even stoppen om het kind uit te laten stappen, kan de ouder op een boete van 90 euro komen te staan. De maatregel wordt kort na de zomervakantie van kracht, in verband met de verkeersonveilige situatie die is ontstaan rond basisschool ’t Kofschip en het nieuwe zorgcentrum Borrendamme. Het verkeersaanbod in de Scheldestraat is een stuk drukker geworden, sinds ook de huisartsenpost en een apotheek in het nieuwe zorgcentrum zijn ondergebracht. De weg kan dat verkeer volgens burgemeester en wethouders aan, mits een goede doorstroming is gewaarborgd. En dat is thans niet het geval, onder meer omdat kinderen voor school worden afgezet. Ander verkeer, waaronder fietsers, worden zo naar het midden van de rijbaan gedwongen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  31-07-2015

Toerist weet Pleingoed wél te vinden

De eigen bevolking zag het tijdelijke paviljoen bij de Nieuwe kerk in Zierikzee met argusogen verrijzen. Maar de toerist heeft Pleingoed omarmd. Vaak op de fiets bezoeken de recreanten het paviljoen om vervolgens in de houten stoelen te zakken en een eigen picknickmand soldaat te maken. Initiatiefnemer is de architect Reggy Hulsken. ,,Ja dat is wel wat ik nu zie. Het kost Zierikzee blijkbaar veel moeite om samen te werken”. Want dat was zijn idee: een paviljoen als ontmoetingsplaats, een plek waar de bezoeker een beeld krijgt van wat er allemaal te beleven is in de omgeving. Dat is er niet van gekomen. Ook de strenge bouweisen van de gemeente zorgden voor en trage start. Maar nu krijgt Hulsken het gelijk toch aan zijn kant. Toeristen vinden het en mooie plek. En het anders zo stille grasveld rond de Dikke Toren is een ontmoetingsplaats geworden. Zoals ook de Maarstraat erin geslaagd is om een aantrekkelijke hotspot in Zierikzee te worden ,,Rond het paviljoen zie je nu toch een parkje ontstaan. Dat is leuk.” Hulsken heeft er belangeloos veel energie in gestoken. ,,Ik hoop dat het volgend jaar een vervolg krijgt, maar dat zullen er wel andere mensen moeten opstaan. Ik hoop dat de gemeente het belang onderschrijft. Misschien de provincie wel.” Als er geld op tafel komt ziet Hulsken het paviljoen volgend jaar wel terugkeren. Misschien dat het uiteindelijke doel van Pleingoed dan ook meer vorm krijgt. Wat het doel is partijen bij elkaar brengen. Laten zien wat er allemaal te beleven is in Zierikzee en daar buiten. ,,Natuurlijk wil ik daarbij helpen, maar het kostte dit jaar wel erg veel energie moet ik zeggen”. Het paviljoen blijft tot eind augustus staan bij de Nieuwe Kerk. Dus nog vier weken om er een bezoek aan te brengen. Misschien dat er nog partijen opstaan, die zich daar willen profileren. Als het weer meewerkt groeit ook de aantrekkingskracht van het paviljoen.(foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  31-07-2015

Veel kauwen. Ervaart u er problemen mee?

In Zierikzee (maar misschien ook daarbuiten) zijn er momenteel opmerkelijk veel kauwen.Het leidde in de Minderbroederstraat in Zierikzee inmiddels tot een handtekeningenactie. De redactie van WereldRegio is benieuwd of de aanwezigheid van deze vogels tot meer ergernissen leidt. Reageer vooral op dit bericht via Facebook of mail de redactie: redactie@wereldregio.nl Wellicht zijn er ook tips om de overlast door kauwen tegen te gaan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  30-07-2015

Informatieavond en proeverij Herbalife

Op 12 augustus 2015 organiseren de Herbalife coaches van Schouwen-Duiveland een vrijblijvende informatieavond en proeverij. Tijdens deze avond wordt ingegaan op de voedingsproblemen in onze huidige maatschappij waar een ieder van ons mee te maken heeft en de gevolgen daarvan. Daarna worden de producten van Herbalife aan u gepresenteerd. Na afloop van de presentatie kunt u een aantal van deze producten ook zelf proeven waaronder een aantal shakes. Mocht u naar aanleiding van deze avond verder geïnteresseerd zijn kunt u met een van onze coaches een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvende welzijnsevaluatie en bodyscan. Herbalife wordt altijd gebruikt onder begeleiding van een persoonlijke coach die afhankelijk van uw doel uw programma samenstelt. Mogelijkheden zijn afslanken, aankomen, gezond ontbijt, meer vitaliteit of ondersteuning bij sportprestaties en -herstel. U bent welkom vanaf 19.00 uur in het Wellness Training Centre. De avond start om 19.30 uur. U vindt het Wellness Training Centre in de Laco sportboulevard aan de Lange Blokweg 27a te Zierikzee op de eerste verdieping naast de Fyzieo.

bron: Herbalife coach  29-07-2015

Scheffers achtste op wereldbekerwedstrijd Fuerteventura

Davy Scheffers is bij een wereldbekerwedstrijd in het Spaanse Fuerteventura achtste geworden. De freestylesurfer uit Zierikzee werkte zich in het verloop van de wedstrijd op vanaf een dertiende plaats. Eerder dit jaar klasseerde Scheffers (foto) zich als zevende op een wereldbekerstop van de PWA in Leucate. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  29-07-2015

Geld voor experimenten in de zorg

De gemeente heeft een budget van €127.000 voor experimenten in de zorg. De gemeente is verantwoordelijk voor verschillende zorgtaken in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wethouder Cees van den Bos wil dat partijen in de samenleving nadenken over manieren waarop de zorg anders, slimmer georganiseerd kan worden. ,,We kijken naar ons eigen functioneren en dat van andere partijen. Maar we moeten ook open staan voor experimenten en daar hebben we geld voor beschikbaar.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-07-2015

Cameramuseum zoekt vrijwilligers

Het Cameramuseum is op zoek naar enthousiaste gastheren en -vrouwen. Het museum is het gehele jaar zes dagen in de week geopend (maandag gesloten), van 13.00 tot 17.00 uur en streeft ernaar een bezetting van 2 personen met een uitbreiding op de openingstijden. (vanaf 11.00 uur geopend). Sinds mei 2012 is het Cameramuseum gevestigd aan de Visstraat 12 in Zierikzee. Het Cameramuseum vertelt het verhaal over de historie en het ontstaan van de fotografie in al haar facetten tot nu toe. Een ware ontdekkingstocht voor jong en oud. Dit alles vind u verdeeld over het 3 verdiepingen tellende pand. Wat heeft een prisma met fotografie te maken, wanneer en hoe werd de eerste foto gemaakt en wat is een camera obscura? Ontdek meer over de Schouwse fotografen, hoe een camera werkt en wat er allemaal bij komt kijken voordat je een foto in je handen hebt. De donkere kamer, de studio, projectie, stereo en natuurlijk camera’s en allerlei toebehoren komen aan bod. En dat alles wordt omlijst en aangevuld met levensechte taferelen. Bezoekers  kunnen op afspraak bij het cameramuseum in Zeeuwse Klederdracht op de foto in een oude studio, ingericht zoals Zierikzeesche fotografen rond 1910 in hun ateliers werkten. Ook zijn er diverse activiteiten te boeken (op afspraak), voor een schoolklas en/of groepsbezoek. Kijk eens op de website www.cameramuseum.nl/educatie voor de diverse mogelijkheden. Uiteraard zijn sommige van deze activiteiten ook leuk voor volwassenen. Deze zomer is ook de Fototour door Zierikzee te boeken! Onderleiding van fotograaf Leen Koper (ruim 40 jaar ervaring en diverse gewonnen internationale prijzen) maakt de deelnemer een wandeltocht van ca. 3 uur door Zierikzee. Gericht op het fotograferen van de vele monumenten, leuke doorkijkjes en al het andere fraais wat deze omgeving te bieden heeft. Daarbij zullen veel waardevolle tips gegeven worden over standpunten, brandpuntsafstanden en welke diafragma’s aan te raden zijn. Kortom, alles wat voor een geslaagde opname noodzakelijk kan zijn. Meer informatie en de beschikbare data vind u op de website www.cameramuseum.nl/fototour. Wilt u meer weten kijk eens op de website www.cameramuseum.nl of neem contact op met: Bob Noomen (bob@cameramuseum.nl) of Tonny Noomen (tonny@cameramuseum.nl), 0111-412694. (foto: Cameramuseum)

bron: Cameramuseum  28-07-2015

Schouwen-Duiveland investeert in netwerk oplaadpalen

De gemeente Schouwen-Duiveland wil nieuwe oplaadpalen voor elektrische auto’s gaan plaatsen. De gemeente heeft daarvoor een contract afgesloten met laadpalenleverancier Allego. Dat bedrijf moet gaan zorgen voor een goede oplaadinfrastructuur op Schouwend-Duiveland. De gemeente wil dat iedere inwoner met een elektrische auto binnen een straal van 300 meter van de eigen woning een openbare laadpaal heeft staan. Wie dat nog niet heeft kan daarvoor een verzoek insturen. De gemeente wil onder meer in elektrisch rijden investeren omdat het de luchtkwaliteit helpt verbeteren. Deze manier van vervoeren is schoon, stil en zuinig en dat is volgens de gemeente ook goed voor de leefbaarheid in de gemeente en de gezondheid van inwoners. Daarnaast past het elektrisch rijden bij het streven naar een duurzaam vakantie-eiland. Op Schouwen-Duiveland staan al tien, inmiddels enigszins veroudere, laadpalen. Die zijn geplaatst de stichting E-Laad, maar die stichting bestaat nu niet meer. Daarom is de gemeente op zoek gegaan naar een nieuwe partner.

bron: Omroep Zeeland  28-07-2015

Zierikzee-Monumentenstad.nl viert eerste decennium

Op zondag 26 juli 2015 was het 10 jaar geleden dat Zierikzeeënaar Jaap Roskam de website www.Zierikzee-Monumentenstad.nl heeft opgezet. In 2005 begonnen uit een stuk frustratie door het slecht functioneren van de toenmalige ondernemersvereniging Neptunus en bij het ontbreken van één digitaal informatiepunt voor Zierikzee is hij informatie gaan verzamelen wat her en der verspreid op het internet te vinden was. De website is inmiddels uitgegroeid tot een vraagbaak voor iedereen die op zoek is naar informatie over het heden en verleden van Zierikzee. Uit 10 jaar ervaring weet hij te vertellen: “Het is zeer lastig om partijen te motiveren hun informatie te delen. De meesten zitten op eilandjes en zijn daar moeilijk vanaf te krijgen”. Met de website, facebook en twitter heeft hij inmiddels een groot netwerk van volgers opgebouwd met een enorm bereik waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Roskam bedankt iedereen, die op welke manier dan ook medewerking heeft verleend aan de website en hoopt in de toekomst veel (nieuwe) informatie te kunnen toevoegen en meer partijen te interesseren om samen te werken in de promotie van Zierikzee.

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  27-07–2015

Boom sneuvelt op auto in Zierikzee

Bij Rollandthof in Zierikzee is een boom geknapt door de storm. Daarbij heeft het gevaarte een auto en een huis geraakt. Over het hele eiland is er overlast door de zware windstoten. Het verkeer ondervindt er hinder van en takken waaien over de diverse wegen. Op de Grevelingen wordt overigens nog wel gesurfd. (foto: Martijn Lokerse) 

bron: WereldRegio  25-07-2015

Geen klamme handjes bij archeologisch onderzoek Zierikzee

Ruim elf jaar geleden, toen Nobelgate tot een climax kwam met het opstappen van alle vier de wethouders van Schouwen-Duiveland, zat Kees Paauwe nog veilig bij een andere gemeente. Van een afstandje kreeg hij mee hoe de kosten rond het archeologisch onderzoek in de Zierikzeese Korte Nobelstraat achter de schermen opliepen van de begrote 52.000 euro tot uiteindelijk 6,5 ton. Zijn drie direct verantwoordelijke collega’s, die in alle rust hun gang konden gaan, werden geschorst. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)  bron: PZC  25-07-2015

Noordhavenpoort weer even open

Zaterdag is de Zierikzeese Noordhavenpoort geopend van 13.00-17.00 uur. De eeuwenoude stadspoort, waarvan wordt aangenomen dat deze oorspronkelijk een soort vorm zal hebben gehad als de Zuidhavenpoort omdat de muren en de fundamenten ervan gedeeltelijk zijn terug te vinden in het westelijk deel van de bestaande poort, is open voor beleving, expositie van kunstenaar Rijnhard Schregardus en de fotopresentatie ‘Michiel de Ruyter’. In juli en augustus is de Noordhavenpoort nog drie middagen per week open: op dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddag van 13.00-16.00 uur. (foto: Zierikzee-Monumentensrad.nl) bron: Zierikzee-Monumentenstad  24-07–2015

Ruim elf mille achtergebleven in subsidiepot Schouwen-Duiveland

Bij de definitieve vaststelling van de subsidies voor welzijn, zorg, sport en cultuur van vorig jaar, blijkt 11.257 euro minder te zijn uitgekeerd, dan was toegezegd. Het bedrag gaat naar de post onvoorzien in de boekhouding. De gemeente keert jaarlijks 2,75 miljoen uit aan subsidies. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  24-07-2015

Verplaatsing weekmarkt

De weekmarkt Zierikzee zal in verband met de kermis donderdag 6 augustus 2015 verplaatst zijn van het Havenplein, naar de Oude Haven, Noordzijde, Kraanplein en het Havenpark Noordzijde. Op deze dag zal er een inrijverbod en parkeerverbod van kracht zijn voor de volgende wegen: Oude Haven Noordzijde, Havenpark Noordzijde en Kraanplein te Zierikzee op donderdag 6 augustus 2015 van 00:00 uur tot 20:00 uur.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-07–2015

Hennepkwekerij ontdekt door stroomverbruik

In een woning aan de Scheepstimmerdijk is donderdagmorgen 23 juli 2015 een hennepkwekerij aangetroffen. In een ruimte op de eerste verdieping stonden 67 hennepplanten. De agenten waren ter plaatse gegaan na een melding van het elektriciteitsbedrijf over het opvallend verbruik. De stroom werd voor de meter om afgetapt. De plantage is geruimd. Tegen de 39-jarige bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie en de gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  23-07-2015

Mobiel parkeren op Schouwen-Duiveland een succes

Het parkeren met een mobiele app werkt prima en is een groot succes. De verschillenden apps zijn al veelvuldig gedownload en in gebruik genomen. Je kunt op Schouwen-Duiveland met verschillende mobiele apps (klik hier voor een overzicht)op een eenvoudige en klantvriendelijke manier betalen. Een groot voordeel van het real time betalen via de mobiele app is dat u nooit teveel betaald. De parkeertijd gaat in als u deze start via de app en eindigt zodra u de parkeeractie weer stopt bij het verlaten van het parkeerterrein. De nieuwe parkeerautomaten op Schouwen-Duiveland zijn nu al enige tijd in gebruik. In de aanloop periode zijn er wat software problemen geweest die al voor een groot deel zijn opgelost. Er zijn helaas nog wel wat klachten die ook bij de gemeente bekend zijn. De gemeente is met de leverancier in gesprek om ook deze laatste problemen op te lossen. Helaas zijn deze laatste problemen wat moeilijker te verhelpen dan we hadden gehoopt, maar vooralsnog gaan we er vanuit dat de leverancier spoedig met een oplossing komt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  22-07–2015

Van den Broek volgt Uil op als gemeentearchivaris in Zierikzee

Ineke van den Broek (59) is beoogd gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland. Van den Broek volgt Huib Uil op, die in 2018 met pensioen gaat. Van den Broek is al sinds januari coördinator. Ze kreeg toen ook de functie-aanduiding ‘adjunct-gemeentearchivaris’. Met ingang van april gaat ze ook over over de financiën. Als Uil met pensioen gaat, stelt de gemeente geen vacature open. “Volgens interne regels zou dat wel moeten”, legt gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel uit. “Maar in overleg met ondernemingsraad en het college mogen we hiervan afwijken. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  22-07-2015

Man aangehouden na vondst (vuur)wapens en drugs

Woensdagmorgen zijn in een woning aan de Steenbank diverse (vuur)wapens, een mini-amfetaminelaboratorium met harddrugs en een verdachte scooter gevonden. De politie kwam deze goederen op het spoor na een tip over de mogelijke aanwezigheid van wapens in de woning. Rond 06.00 uur werden diverse wapens gevonden. Een 29-jarige man uit Zierikzee werd aangehouden. Hij is voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht. Daar is hij woensdagmiddag verhoord en kreeg te horen dat hij langer vast blijft zitten. Tijdens het onderzoek in de woning werd onder andere aangetroffen: een doorgeladen pistool met patronen, een afgezaagd dubbelloops jachtgeweer met hagelpatronen, drie alarmwapens, drie gasdrukwapens, een nephandgranaat, drie vlindermessen, twee boksbeugels en een busje CS-gas. Verder werden in beslag genomen 500 euro, knalmunitie, patronen en een muntenverzameling. Bij het mini-laboratorium werd ongeveer 200 gram speed en 300 gram halffabricaat gevonden. Ook stond er een verdachte scooter in de woning, die mogelijk van diefstal afkomstig is. Alle spullen zijn voor verder onderzoek in beslag genomen. Woensdagmorgen is op het politiebureau een 31-jarige vrouw uit Zierikzee over haar mogelijke betrokkenheid verhoord. Zij is niet aangehouden. In de woning werd een niet van echt te onderscheiden handgranaat aangetroffen. De explosieven opruimingsdienst heeft de handgranaat onderzocht. Het bleek om een nepexemplaar te gaan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  22-07-2015

Echtpaar Everaarts stopt in Huis de Haene in Zierikzee

Wim en Willy Everaarts stoppen met de evangelische boekhandel ’t Boekwinkeltje in Huis de Haene aan de Meelstraat in Zierikzee. De boekwinkel wordt door een club van zo’n twintig vrijwilligers doorgezet in het pand Visstraat 6 in Zierikzee. De voorbereidingen zijn in volle gang. De nieuwe winkel opent zaterdag 5 september de deuren. Behalve een plaats waar evangelische boeken en andere materialen (muziek, cadeaus et cetera) te koop zijn, is de winkel ook een plek van ontmoeting. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  22-07-2015

Provinciaal geld voor sloop Mondragon

Voor de sloop van Mondragon in Zierikzee en het samenvoegen van twee woningen (Hogekerkstraat 14) in Nieuwerkerk stelt de provincie €120.000 en €25.000 beschikbaar. Dit jaar ontvangen 49 projecten subsidie voor het slopen of samenvoegen van ‘ongewenste woningen’ en het geven van een kwaliteitsimpuls aan de openbare ruimte. Het gaat om een totaal bedrag van € 2.200.000. Dit geld is afkomstig van de Provinciale Impuls Wonen. De Provincie wil een fijne woon- en leefomgeving voor alle Zeeuwen. Krotten en vervallen leegstaande panden passen niet in dat plaatje. Het straatbeeld verloedert erdoor; bovendien hebben krotten een negatieve invloed op de waarde van het omliggende vastgoed. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-07-2015

Joziasse naar kwartfinale viersterrentoernooi

Finn Joziasse heeft zich dinsdag geplaatst voor de kwartfinale van een viersterrentoernooi in Alphen aan den Rijn. Na te zijn vrijgeloot in de eerste ronde ontmoette de Zierikzeese jeugdspeelster in de tweede ronde van het schema voor dertien- en veertienjarigen Charlize Bernardus. Het werd een lastige wedstrijd voor Joziasse (foto): 6-4 6-7 6-3. Voor een plaats bij de laatste vier treft de veertienjarige speelster donderdag de als eerste geplaatste Margriet Timmermans. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  21-07-2015

Strakke kunstgrasmat op hoofdveld Den Hogen Blok

DBGC wordt op dinsdag 11 augustus de eerste tegenstander van het eerste elftal van MZC’11 op het nieuwe kunstgrasveld van de voetbalclub. De doelen ontbreken nog, maar voor het overige zou er zo op gespeeld kunnen worden. Het nieuwe kunstgrasveld voor MZC’11 nadert derhalve haar voltooiing. Buiten de groene grasmat staat een nieuwe omheining en daar weer om heen is een verhard pad gemaakt. Tegenover de hoofdtribune zijn inmiddels een keurige staantribune en geluidswal verschenen. MZC’11 opent het voetbalseizoen 2015/2016 met een thuiswedstrijd tegen Hellevoetsluis. Nu het werk op sportpark Den Hogen Blok bijna klaar is, is Schouwen-Duiveland een tweede (wedstrijd)kunstgras voor voetbalclubs rijker. Sinds 2013 ligt er op sportpark Volharding, de accommodatie van Bruse Boys, kunstgras op veld 2. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  21-07-2015

Zeelandcare start in Zierikzee met pijnbehandeling

Vanaf vandaag kan de Zeeuwse patiënt voor de pijnbehandeling “neurostimulatie” terecht in Zierikzee. Vorige week werden bij Zeelandcare, locatie Zierikzee, de eerste twee behandelingen uitgevoerd. Neurostimulatie is een vorm van pijnbehandeling die kan worden toegepast bij patiënten met chronische pijnen in arm of been na een nek- of rugoperatie, complex regionaal pijnsyndroom en bij patiënten met een zenuwbeschadiging. Het is een ingrijpende behandeling, maar bij de juiste indicatie zeer doelmatig. Specifiek als andere behandelmethoden gefaald hebben. Voorheen moest de Zeeuwse patiënt voor deze behandeling over de provinciegrenzen heen. Neurostimulatie maakt gebruik van een klein apparaat, een “stimulator”, die de pijnspecialist operatief onder de huid inbrengt. Vaak gebeurt dit in de bil vlak onder de huid. Deze stimulator geeft nauwkeurig gecontroleerde elektrische pulsen naar bepaalde gebieden van het zenuwstelsel. Deze pulsen worden afgegeven via een geleidingsdraad die operatief wordt ingebracht achter het ruggenmerg. De geleidingsdraad is onderhuids verbonden met de stimulator. De stroomprikkels verhinderen dat pijnsignalen de hersenen bereiken, waardoor de pijn verlicht. Zeelandcare werkt op het gebied van pijnbehandeling nauw samen met het Erasmus MC. Twee jaar geleden opende Zeelandcare een eerste pijncentrum in de Victoriakliniek Zierikzee, gevolgd door een tweede centrum in de Zorgboulevaart Vlissingen. De pijnspecialisten werkzaam bij Zeelandcare zijn ook verbonden aan het Erasmus MC.

bron: WereldRegio  20-07-2015

Lezing Arthur Scheyde in Stadhuismuseum met nieuwe feiten over Michiel de Ruyter

Zaterdag 25 juli belicht Arthur Scheyde, auteur van het boek In de Naam van De Ruyter, een aantal nieuwe feiten over deze zeeheld, die in Vlissingen opgroeide. Dit gebeurt tijdens een lezing in het Stadhuismuseum Zierikzee. Aanvang: 14.00 uur. De lezing gaat vooral over de jaren die Michiel de Ruyter in Vlissingen doorbracht. Hierover is, in tegenstelling tot Amsterdamse periode, relatief weinig bekend. Scheyde heeft zich vooral in die Zeeuwse jaren verdiept en komt tot een aantal opmerkelijke feiten, die voor velen nieuw zijn. Scheyde is van beroep geen historicus, maar schrijver/ontwerper. Het onderzoek naar het leven van Michiel De Ruyter in Vlissingen was voor Scheyde hobby. Zijn kennis heeft hij vergaard door ‘het grasduinen in diverse archieven’ zoals hij zelf aangeeft. Dit grasduinen heeft een schat aan informatie opgeleverd waardoor zelfs Michiel de Ruyter kenners verrast worden. Bijwonen van de lezing kost €3,50 plus de entreeprijs van het museum. Dit is inclusief koffie/thee voor aanvang. Voor wie een museumkaart of een Rembrandtpas heeft is de toegang tot het museum gratis. (foto: Stadhuismuseum) 

bron: Stadhuismuseum  20-07-2015

Ex-Zierikzeese Terpstra prolongeert NK-titel MTB

Anne Terpstra heeft een goede generale voor het Europees kampioenschap MTB achter de rug. De geboren en getogen Zierikzeese, daarna wonend in Koudekerke en Goes en tegenwoordig woonachtig in Apeldoorn, prolongeerde zondag in Zoetermeer haar NK-titel van 2014 bij de vrouwen. Op dit kampioenschap verwees Terpstra (op foto in het midden) Laura Turpijn en Britt van den Boogert naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Het EK in Italië is van 20 tot en met 26 juli. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  19-07-2015

Aldi Zierikzee mag niet uitbreiden

De Aldi-supermarkt aan de Grevelingenstraat in Zierikzee mag niet uitbreiden. B en W weigeren vergunning te verlenen. Aldi wilde naar 1600 vierkante meter. De winkel is nu 1375 vierkante meter, de maximaal toegestane grootte. Van de mogelijkheid het plan aan te passen maakte Aldi geen gebruik. In plaats daarvan kwam de eigenaar van het complex met een nieuw plan. Rechts naast de Aldi staat een winkelpand leeg. Er mogen alleen volumineuze goederen, zoals meubels worden verkocht. Aldi wil naar rechts doorbreken en deze ruimte gebruiken. Links, aan de kant van de Boerenweg, maakt Aldi dan de ‘volumineuze’ hoek. Lees verder.  bron: PZC  18-07-2015

Janson in basis Zeeuws elftal in duel met Dordrecht

Ramon Janson heeft de eerste helft gespeeld in het duel tussen het Zeeuws elftal en FC Dordrecht. De wedstrijd eindigde zaterdag in Koudekerke in 1-2 en de spits van MZC’11 deed voor de openingstreffer van de eerstedivisionist van zich spreken met een bal op de paal en een assist waaruit de gelijkmaker viel. Janson: ,,Conditioneel was het zwaar vanwege mijn blessure, maar ik kan wel tevreden terugkijken. Weer wat ervaring erbij”. Volgende week zaterdag is FC Dordrecht weer in Zeeland. Dan speelt het Schouws elftal tegen die ploeg. Plaats van handeling is sportpark Van Zuijen in Burgh-Haamstede. Een voorbeschouwing op deze partij en op die van Bruse Boys-Volendam is vrijdag in de papieren editie van WereldRegio te lezen. Na afloop sprak Dolf Roks, de Zierikzeese coach van het Zeeuws elftal, voor de camera’s van Omroep Zeeland. Hij pleitte voor één Zeeuws elftal in de competitie, maar weet tegelijkertijd dat zoiets nog heel ver weg is. Lees hier het volledige interview. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  18-07-2015

Brogum Zierikzee reorganiseert en renoveert

Het uiterlijk van poppodium Brogum in Zierikzee is veranderd. De interne organisatie ging ook op de schop. De cultuurboerderij aan de Julianastraat is helemaal antraciet geschilderd. Er komt nog een wit logo op de muur. Verder werden de rotte boardplaten onder de kleedkamers vervangen door planken en wordt het wagenhuis – het magazijn naast de zaal – gesloopt. Lees verder.  bron: PZC  17-07-2015

Gekneusde enkel Kerkhove voelbaar op wereldranglijst

Een blessure komt nooit gelegen, maar zeker niet in een week waarin er behoorlijk wat punten voor de wereldranglijst op het spel staan. Toch moet tennisster Lesley Kerkhove dat verlies deze week nemen. Met ‘dank’ aan een stevig gekneusde enkel. De 23-jarige speelster raakte afgelopen weekeinde tijdens een competitiewedstrijd in Duitsland geblesseerd aan haar enkel. Hierdoor kon ze niet in actie komen tijdens een Challenger in Aschaffenburg, een toernooi, ook in Duitsland, dat ze in 2014 ten koste van de Duitse Carina Witthoeft op haar naam schreef. Met die toernooizege kreeg ze vijftig punten achter haar naam op de WTA-ranking bijgeschreven. Dit aantal raakt ze na komend weekeinde sowieso kwijt en daarom staat Kerkhove maandag op de nieuwe wereldranglijst, die bijna wekelijks wordt bijgewerkt, ongeveer dertig plaatsen lager, net nu ze afgelopen maandag haar hoogste positie ooit bereikte: 195e. Hoe lang de enkel, behandel door de fysiotherapeut van het Duits voetbalelftal, Kerkhove uit het internationale circuit houdt, is onbekend. Komende week staat ze op de rol voor Darmstadt, een ander Duits Challenger. ,,Ik heb geen idee”, zegt ze zelf. ,,Ik kijk het elke dag aan.” Navraag over de bewuste blessure leert dat Kerkhove minimaal twee weken uitgeschakeld zou zijn.(foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  16-07-2015

Steeds meer belangstelling voor buurtbemiddeling

Steeds meer buren weten de weg naar Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland te vinden.In de eerste helft van 2015 zijn er 25 aanvragen geweest voor een buurtbemiddeling. In 78 % van de aanvragen is de relatie tussen de buren verbeterd of weer goed. Ineen derde van deze zaken is door de buren zelf contact opgenomen met buurtbemiddeling, daaruit blijkt dat men vertrouwen heeft gekregen in buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland helpt de buren weer of beter in contact te komen met elkaar en maakt helder dat het niet gaat om standpunten maar om gezamenlijke belangen. De boom die voor de één overlast geeft door de wortels kan voor de ander een heel belangrijk stuk natuur zijn in de tuin. Moet de boom dan weg of ga je samen kijken hoe je er voor kunt zorgen dat de één kan genieten van de vogeltjes in de boom en de ander minder last heeft van de wortels? Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland helpt te ontdekken waar het werkelijk omgaat.Immers je hebt je buren soms heel hard nodig en dan is het belangrijk dat je een goed verstandhouding met ze hebt. Als er iets is dat u met uw buren wilt bespreken probeer dat dan altijd eerst zelf te doen, lukt dat niet bel of mail dan naar Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland tel: 06-45772516 e-mail: buurtbemiddeling @schouwen-duiveland.nl. Coördinator: Anja Rijlaarsdam. Het buurtbemiddelingsteam kan versterking gebruiken vooral mensen die graag veel over communicatie willen leren en een groot enthousiasme hebben om anderen te helpen zijn van harte welkom. Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland is gratis en is een initiatief van Gemeente Schouwen-Duiveland, Politie Schouwen-Duiveland en Wooncorporatie Zeeuwland.

bron: WereldRegio  16-07-2015

Brug naar het Jannewekken in Zierikzee officieel geopend

Het Jannewekken, de vernieuwde noord-oostelijke entree tot de binnenstad van Zierikzee, is klaar. Met een confettikanonschot, het doorknippen van een lint en een bescheiden buurtfeestje heeft wethouder Jacqueline van Burg de Jannewekkenbrug vanmiddag officieel ‘geopend’. De klassiek opgetuigde brug is gebouwd over de duiker die de twee delen van de gracht verbindt. Die constructie zorgt voor een betere doorstroming en waterkwaliteit in de gracht. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  16-07-2015

Prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Welke ondernemer op Schouwen-Duiveland doet het meest aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Vanaf 1 september kunnen ondernemers op Schouwen-Duiveland zich kandidaat stellen via www.mvoprijs.nl.Daarna volgt een publieksstemming. Een vakjury bepaalt uiteindelijk wie de MVO-prijs verdient. De winnaar wordt bekend gemaakt in het voorjaar van 2016. Stichting Switch organiseert de gemeentelijke MVO-prijs Schouwen-Duiveland met financiering van de gemeente en Rabobank Oosterschelde. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) gaat over de winnende combinatie van people, planet en profit. Ondernemers die hun bedrijfsvoering afstemmen op samenleving en milieu, zijn de komende jaren de duidelijke koplopers in hun sector. Switch wil MVO stimuleren. Daarom hebben Switch, de gemeente Schouwen-Duiveland en Rabobank Oosterschelde samen besloten de MVO-prijs Schouwen-Duiveland in het leven te roepen. De MVO-prijs beloont de progressiefste ondernemer voor de voortrekkersrol die hij/zij daarin speelt, en zet andere vooruitstrevende ondernemers in het zonnetje. Vanaf 1 september kunnen ondernemers zich via de site www.mvoprijs.nl aanmelden. Met zeven vragen kunt u uw ervaring en ambitie op MVO gebied benoemen. Eerst maakt de jury een selectie. Daarna kunnen alle inwoners van Schouwen-Duiveland, medewerkers en bedrijven stemmen op de zes genomineerde ondernemingen. De winnaar van de MVO-prijs Schouwen-Duiveland ontvangt de MVO Award ,een duurzame trofee gemaakt door kunstenaar Guus Voermans. Bovendien mag het bedrijf zich de komende twee jaar de duurzaamste MKB’er op Schouwen-Duiveland noemen.

bron: WereldRegio  15-07-2015

23 mei Dag van het Verloren Kind rond slotjesmonument in Zierikzee

De Stichting Enna heeft 23 mei uitgeroepen tot Dag van het Verloren Kind. De stichting wil iedere zaterdag voorafgaand aan die datum bij het monument in Zierikzee een herdenkingsbijeenkomst houden voor ouders die door een ongeluk, ziekte of andere wijze hun kind hebben verloren. Daarnaast hoopt initiatiefneemster Anne van Mil uit Oosterland dat jaarlijks op die dag in andere plaatsen vergelijkbare monumentjes kunnen worden onthuld voor de nabestaanden. Van Mil zegt al verschillende verzoeken uit het land te hebben ontvangen. Lees verder.  bron: PZC  15-07-2015

Muziek Monumentaal in Zierikzee trakteert op twintigste verjaardag

Het festival Muziek Monumentaal in Zierikzee wordt dit jaar grootser en uitgebreider dan ooit. In verband met de twintigste editie is niet alleen het programma naar een hoger peil getild, ook begint het evenement een dag eerder, op donderdagavond 10 september. Die aftrap vindt plaats in de Weverij in ‘een Frans sfeertje’. Vrijdagavond is er een exclusief (voor een beperkt aantal bezoekers) optreden op de zolder van het Gravensteen. De hoofdmoot gaat zoals gebruikelijk hand in hand met de Open Monumentendag (12 september). Lees verder. (foto: Lukkie Zijlstra)  bron: PZC  15-07-2015

Verhuizing speciaal onderwijs stapje dichterbij

De verhuizing van de Meie en de Beatrixschool naar de noordvleugel van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is een stapje dichterbij.Uit onderzoek blijkt dat er voldoende ruimte is. Nu moeten de bouwkundige aanpassingen in kaart gebracht gaan worden en daarmee ook de kosten, die met de verhuizing gemoeid zijn. De gemeente zoekt al jaren naar een alternatieve locatie voor de sterk verouderde gebouwen van de scholen voor speciaal onderwijs. In november ligt het bouwkundig verhaal voor ter besluitvorming.

bron: WereldRegio  15-07-2015

Enkelblessure zet Kerkhove voorlopig aan de kant

Lesley Kerkhove is voorlopig uitgeschakeld. Een enkelblessure is daar de oorzaak van. De 23-jarige speelster liep de kwetsuur (foto) afgelopen weekeinde op tijdens een competitiewedstrijd in Duitsland. Door de blessure kan de Zierikzeese deze week niet deelnemen aan een Challenger in het Duitse Aschaffenburg. In deze plaats was ze een jaar geleden de sterkste. Hoe lang ze buitenspel staat, weet ze niet. ,,Ik kijk het elke dag aan”, laat ze dinsdagavond weten. De enkel van Kerkhove is in ieder geval in goede handen. Het gewricht wordt behandeld door de fysiotherapeut van het Duitse voetbalelftal. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-07-2015

Klacht over vissen boven munitieput Zierikzee

Een inwoner van Zierikzee heeft bij burgemeester Gerard Rabelink een klacht ingediend over het professioneel vissen boven de munitieput in de Oosterschelde. Het betreffende water voor het havenhoofd van Zierikzee is permanent gesloten voor de visserij. De Zierikzeeënaar zegt op deze plek toch regelmatig een zogenaamde Eurokotter te zien vissen. Daarbij wordt het volgsysteem voor de scheepvaart AIS uitgezet. De kotter wordt ook pas aan het eind van de middag actief, als het visserijcontroleschip Regulus buiten dienst is. Lees verder. (foto: ANP/Omroep Zeeland) bron: PZC  14-07-2015

Wederom inspectie speelveldje Poort Ambacht

De gemeente gaat het speelveldje in de Zierikzeese wijk Poort Ambacht nog een keer inspecteren. Twee weken geleden zijn stukjes asbest gevonden op het speelveld aan de Kabbelaarsbank te Zierikzee. Het terrein is verder onderzocht. Er is gekeken of aan de oppervlakte asbest te vinden was. Dit was niet het geval. Daarnaast zijn 12 sleuven gegraven. In 2 sleuven zijn asbestresten gevonden, in zulke kleine hoeveelheden dat hiervoor wettelijk geen nader onderzoek of sanering nodig is. Bovendien gaat het om cementgebonden asbest, niet om losse vezels. Er is dan ook geen gevaar voor de volksgezondheid. De gemeente zegt echter geen enkel risico te nemen en inspecteert het terrein morgen nogmaals. Het aan de oppervlakte aanwezige puin en eventuele asbestresten worden verwijderd. Daarna wordt het veld weer vrijgegeven als speelterrein. De gemeente blijft het terrein goed in de gaten houden. Als men hier nog verdacht materiaal vindt, moet dat onmiddellijk worden gemeld bij de Servicelijn van de gemeente via 0111-452 111. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-07-2015

Stadhuismuseum en Nieuwe Kerk Zierikzee werken

Het Stadhuismuseum en de Nieuwe Kerk in Zierikzee hebben de handen ineen geslagen met de expositie Zomer in de Kerk, die maandagochtend is geopend. Het is de eerste keer dat de twee organisaties samenwerken. En dat smaakt gelijk naar meer. Op 10 augustus opent een expositie naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Ben Joppe. Op beide locaties is dan werk van Joppe te zien. De exposities vullen elkaar aan. „We liggen amper 400 passen van elkaar vandaan. Het zou dom zijn om niet samen te werken”, vindt interimdirecteur Albert Scheffers van het Stadhuismuseum. Lees verder.  bron: PZC  13-07-2015

Zeelandbrug vannacht gestremd

In de nacht van maandag 13 juli op dinsdag 14 juli 2015 (00.00-05.00 uur) is de Zeelandbrug dicht voor al het wegverkeer. Dit in verband met extra onderhoudswerkzaamheden. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Nog tot en met september 2015 zijn er meerdere nachtelijke stremmingen. In de maand juli zijn er stremmingen op 21 en 28 juli 2015. Bekijk het overzicht van de geplande nachtelijke werkzaamheden aan de Zeelandbrug in 2015. Het afsluiten van de Zeelandbrug is bij werkzaamheden altijd noodzakelijk in verband met veiligheidsregels. Hierdoor is het laten passeren van gemotoriseerd verkeer tijdelijk niet toegestaan. In bijzondere situaties is het mogelijk ambulances en de regionale brandweer te laten passeren. Dit wordt door de hulpdiensten zelf geregeld. Actuele informatie over afsluiting van de Zeelandbrug krijgt u via de Zeelandbrug app. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Provincie Zeeland  13-07-2015

Nieuw thuis voor grutto en kluut

Nog geen jaar na de oplevering van de nieuwe natuur rond Zierikzee hebben vogels als de kluut en grutto een nieuw thuis gevonden.Vooral de sierlijke kluut doet het goed, met zo’n 45 broedparen in Levensstrijd. Zowel ten noorden van de N59 (Gasthuisbevang) als ten zuiden (Levensstrijd) is vorig jaar nieuwe natuur gecreëerd om kust- en weidevogels de ruimte te bieden. Er zijn kreken, lage oevers en broedeilandjes aangelegd om met name kustvogels broedgelegenheid te bieden. Daar profiteert vooral de kluut van, met 45 broedparen goed vertegenwoordigd in deelgebied Levensstrijd ten westen van Zierikzee. Ook de tureluur, waar het natuurontwikkelingsplan zijn naam aan te danken heeft, doet het goed met zo’n 15 broedparen. Verder was er broedsucces bij de kokmeeuwen (40 x), visdiefjes (3x), bontbekplevier en kleine plevier (beiden 1x). De wat hogere delen van de natuurgebieden zijn ingezaaid met kruidenrijke grassen waar weidevogels als de grutto en veldleeuwerik zich thuisvoelen. De kievit voelt zich erg thuis in Levensstrijd met meer dan 20 broedparen. Ook de grutto, die het moeilijk heeft in het Nederlandse polderlandschap, was met 11 broedparen succesvol. Ook in natuurgebied Gasthuisbevang bij de Gasthuisdreef was er broedsucces van de grutto met 6 paren. Verder werden er opvallend veel veldleeuweriken gezien, zo’n 19 paartjes. 

bron: WereldRegio  14-07-2015

Scheffers zevende op EFPT-wedstrijd Lanzarote

Davy Scheffers heeft bij een EFPT-wedstrijd (Europese tour) in de wateren rond Lanzarote een zevende plaats behaald. Volgens de 23-jarige Zierikzeese freestylesurfer (foto) was het niveau van de stop erg hoog. De wedstrijd op Lanzarote werd gewonnen door Anthony Ruenes. De EFPT-race bij het Spaanse eiland was de derde van 2015. In oktober heeft er een EFPT-wedstrijd plaats bij surf- en zeilcentrum Brouwersdam. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-07-2015

Feestelijke heringebruikname Jannewekken

Na maanden werk wordt het Jannewekken in Zierikzee feestelijk ‘heropend’.Wethouder Jacqueline van Burg en Roland Martinus van aannemingsbedrijf Lindeloof BV zullen de officiële opening verrichten. Bewoners, gebruikers en omwonenden zijn uitgenodigd om de feestelijkheden bij te wonen. Daarnaast zijn de leerlingen en leerkrachten van de nabij gelegen scholen uitgenodigd. Aan het Jannewekken en de duikerdam aan de Grachtweg is de afgelopen maanden veel werk verzet. Zo is de bestrating geheel vernieuwd en is de riolering in orde gemaakt. De duikerdam bij de grachtoversteek is in een nieuw jasje gestoken. Er is een nieuwe brug gemetseld en deze is van een passende reling voorzien. Binnenkort worden hier nog vier sierlantaarns geplaatst. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-07-2015

Gemeente sleept steeds minder auto’s weg

Vanmorgen was het weer raak in Zierikzee, maar de gemeente sleept steeds minder auto’s weg rondom toeristische markten op het eiland.Voorafgaand aan de markten kondigt de gemeente verkeersverboden af. Toch worden de marktlieden nog regelmatig met geparkeerde auto’s geconfronteerd. In 2010 sleepte de gemeenten nog 33 auto’s weg. In 2011 nog 24 en de jaren daarna veertien (2012), achttien (2013), acht (2014) en in 2015 tot nu toe vier. Het gaat om cijfers voor het hele eiland. Maar na het autovrij maken van het Havenplein in Zierikzee is het sterk afgenomen. Op de foto actie in de Zierikzeese Poststraat voorafgaand aan de eerste toeristenmarkt. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-07-2015

Van den Berge (SGP) stopt met raadslidmaatschap

SGP-fractievoorzitter Kees van den Berge (56) uit Burgh-Haamstede stopt in november als raadslid. Hij is sinds dit voorjaar ook SGP-statenlid voor de provincie Zeeland. Beide functies zijn niet te combineren, zo vindt zijn partij. Nu George van Heukelom als gedeputeerde is gestopt, is Kees van den Berge de enige SGP-er van Schouwen-Duiveland in het provinciaal bestuur van Zeeland. Van den Berge is al 25 jaar actief in de lokale politiek. Hij is begonnen in West-Brabant als wethouder vanaf 1990 in de gemeente Dinteloord en Prinsenland, vervolgens vanaf 1997 als fractievoorzitter in de gemeente Steenbergen. Na zijn verhuizing in 2004 naar Burgh-Haamstede is Van den Berge vanaf 2006 fractievoorzitter voor de SGP op Schouwen-Duiveland geweest. Hij hoopt nog wel maandelijks naar Zierikzee te gaan als lid van de SGP-steunfractie. Florus van der Paauw volgt hem per 1 september op te volgen als SGP-fractievoorzitter. Leendert de Bruine (32 jaar) volgt Kees van den Berge op als raadslid eind november. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland

bron: WereldRegio  13-07-2015

Joziasse (verliest) als lucky loser in Windmill Cup

Finn Joziasse staat toch in het hoofdschema van de Windmill Cup, één van de grootste internationale jeugdtoernooien ter wereld. Toch, omdat de Zierikzeese zondag haar tweede kwalificatiewedstrijd in Velp met 7-5 6-3 van de Belgische Lina Dullaert verloor. De eerste ronde had ze met 6-1 6-0 van de Duitse Helena Sophie Engels gewonnen. Omdat er een speelster voor het hoofdtoernooi tot en met veertien jaar afviel, werd Joziasse (foto) als lucky loser alsnog toegelaten. De jeugdtennisster moest in de eerste ronde meteen aan de bak: ze speelde tegen nummer dertig van Europa, de Italiaanse Elisabetta Cocciaretto, en verloor met 6-1 6-2. ,,Dat wordt moeilijk”, liet ze vooraf weten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-07-2015

Dubbelslag Weeda op Dikke Toren-toernooi

De Zierikzeese tennisser Leon Weeda heeft op de finaledag van het Dikke Toren-toernooi twee hoofdprijzen in de wacht gesleept. Hij deed dat in hoogste categorie (A). In het enkelspel troefde Weeda (foto boven) in een regelmatige tweesetter Jan-Rien Meerman af: 6-4 6-3. Met Edwin van Delft was hij in het dubbelspel ook de sterkste. Na in de halve finale het als eerste geplaatste koppel Willem Lafeber/Ferry de Gans te hebben verslagen, was het duo in de eindstrijd te sterk voor Andries Coppoolse/Leo Nouwen: 7-6 (7-2) 6-1. In huize Nouwen viel meer te vieren want dochter Puk won met Koen de Bruijn het gemengd dubbel A. In de finale waren ze stukken beter dan René Schimmelpennink en Angela Kouwenberg. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-07-2015

‘Een verborgen schat’ in Stadhuismuseum

‘Een verborgen schat’. Zo heet de catalogus met werk van Sonja Toebes (1929), die naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Stadhuismuseum is samengesteld.De publicatie bevat afbeeldingen van tekeningen, aquarellen, etsen en olieverfschilderijen.Het werk dat in de tentoonstelling en nu ook in een catalogus te zien is, getuigt van het artistieke talent van Sonja Toebes. Het is bovendien uniek, want tekeningen en schilderijen zijn zelden te zien geweest op Schouwen-Duiveland. De expositie, die nog tot 31 juli in het Stadhuismuseum te zien is, is haar eerste solo-expositie van deze 86-jarige kunstenares die sinds 1964 op Schouwen-Duiveland woont. Op basis van de lovende reacties van bezoekers groeide de wens om haar werk in de vorm van een publicatie permanent aan de buitenwereld te tonen. Dankzij de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum was het mogelijk om een catalogus uit te geven met daarin tekeningen, etsen en olieverfschilderijen van stillevens, landschappen en (zelf)portretten. Hoe uiteenlopend haar werk ook is, opvallend is haar oog voor detail. Met slechts enkele lijnen slaagt zij erin om verschillende stemmingen weer te geven. ‘Met weinig zegt ze heel veel’, is wellicht de meest treffende omschrijving van het bijzondere oeuvre van Sonja Toebes dat nu verwerkt is in een catalogus. Voor degenen die de expositie hebben bezocht is de catalogus een herinnering aan hun bezoek. Voor anderen, die niet in de gelegenheid zijn om het werk van de Zierikzeese kunstenares met eigen ogen te aanschouwen, biedt de publicatie een passend alternatief. Met de tentoonstelling en bijbehorende catalogus voldoet het Stadhuismuseum aan zijn doelstelling een platform te willen bieden voor kunstenaars met een band met Schouwen-Duiveland. De verborgen schat, de kunstenares Sonja Toebes zowel als haar tekeningen krijgen met deze expositie en catalogus de aandacht die zij verdienen.. De catalogus is uitgegeven in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum en is voor € 14,95 te koop bij de balie van het Stadhuismuseum.

bron: WereldRegio  12-07-2015

Maarstraat Zierikzee wordt meer en meer cultuur- en ontmoetingsplein

De monumentale Maarstraat in Zierikzee verkeerde zaterdag in Franse sferen. Zestien beeldende kunstenaar hadden hun schildersezel zaterdag opengeklapt rond de kikkerfontein. Muziek, een lui terras en brocante maakte het plaatje bijna compleet. Wat mede-initiatiefneemster Inge de Groot betreft, wordt het een blijvertje. “Voor zo’n eerste keer vind ik het wel geslaagd. We gaan nu zo snel mogelijk met alle deelnemers evalueren hoe zij het hebben ervaren. En of ze kans zien met enige regelmaat hier neer te strijken en aan het werk te gaan. Lees verder. (foto: Patrick, twitter: @Patlex69) bron: PZC  11-07-2015

LTC Zierikzee heeft nu eerste beachtennisveld in Zeeland

Op de zevende dag van het Dikke Toren-toernooi heeft LTC Zierikzee op gepaste wijze een officieel beachtennisveld geopend. Ton Roggeband, voorzitter van de grootste tennisvereniging op Schouwen-Duiveland, knipte vrijdagavond symbolisch een lintje bij het net door waarna er een demonstratiewedstrijd (foto boven) door onder andere oud-Zierikzeeënaar Pieter Boot, tegenwoordig wonend in Amsterdam, en Ronald van Slooten uit Zonnemaire gespeeld werd. Uit een paar slagenwisselingen was al te zien dat beachtennis spectaculair is om te zien. Van Slooten en waarschijnlijk Boot spelen dit jaar het EK, dat in oktober in het Israëlische Eilat plaatsheeft. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-07-2015

Schouwen-Duiveland lijkt toe aan tatoeage

Na zes jaar als tatoeëerder in Rotterdam te hebben gewerkt, is Johan van Mourik voor zichzelf begonnen aan het Havenpark in Zierikzee.In zijn spiksplinternieuwe zaak is het nu al een komen en gaan van liefhebbers. De telefoon gaat continue: Schouwen-Duiveland is er aan toe, zo lijkt het. Op vijftienjarige leeftijd liet hij zijn eerste tattoo zetten, een spin die overigens al weer verdwenen is. En nu op 28-jarige leeftijd is Johan van Mourik een wandelende reclame voor zijn eigen studio. Geen plek op zijn lijf lijkt gevrijwaard van deze kunstuiting, die vandaag de dag een enorme populariteit geniet. Vorige week was het even spannend voor hem. Omdat een tatoeëerder met bloed in aanraking komt moet de GGD toestemming geven. ,,Ze komen met 58 pagina’s waaraan voldaan moet worden. En dan moet je aan het werk en kijkt men mee hoe je het doet.” Het voelde wel als een rijexamen zo beaamt hij nu. Maar alles is in orde en hij heeft het meteen druk. Als hij nog voor openingstijd enthousiast vertelt over zijn werk komt een jonge vrouw met kinderwagen de studio binnen. ,,Ik kom straks wel terug,” verontschuldigt ze zich. En terwijl ze zich omdraait om de studio te verlaten verraadt een grote tatoeage op haar rug haar bezoek. Ze is duidelijk een liefhebber. ,,Mensen hebben vaak een eigen reden om het te doen. Ik heb wel eens een 92-jarige vrouw getatoeëerd. Ze had weinig te vertellen thuis. Maar toen haar man overleed besloot ze alsnog een tatoeage te zetten. Een vlinder als herinnering aan haar zoon, die overleden was,” vertelt Johan. En zo zijn er zoveel mensen die een reden hebben. Soms een trieste aanleiding, soms een vrolijke. Zolang de tatoeages niet aanstootgevend zijn (,,een Hakenkruis zal ik nooit zetten”) kan alles bij Johan van Mourik. ,,Ik heb ook wel tatoeages, die ik niet mooi meer vind. Maar ze herinneren toch altijd aan een bepaalde periode in je leven.” Zij tatoeages vertellen zijn verhaal, ‘blood, sweat en tears’ op zijn hoofd en religieuze beeltenissen. Het zijn de keuzes die hijzelf gemaakt heeft. De wet staat toe dat er vanaf twaalf jaar al een tatoeage gezet kan worden. ,,Dat doe ik niet. Twaalf jaar vind ik te jong. Ik begin bij zestien jaar en tot je achttiende heb je formeel toestemming nodig.” Dat zijn de wettelijke eisen. Maar Johan van Mourik probeert zich te onderscheiden door zijn klanten te adviseren. Hij zit niet te wachten op mensen die een dag later al spijt hebben. Afgelopen week moest hij al twee mensen helpen, die ooit de naam van een vroegere liefde hadden laten vereeuwigen. ,,Als mensen een naam erop willen hebben, maak ik er ook wel een grapje over van je komt morgen toch niet terug he?” Maar het gesprek is daarmee begonnen en Van Mourik bereidt mensen voor op het definitieve karakter van de behandeling. Tatoeages hebben vandaag de dag een hele andere uitstraling dan decennia geleden. Voetballers hebben ook wel een toon gezet met vol getatoeëerde armen. Veel mensen volgen die trend. Maar wie zo ‘uitgedost’ is als Johan van Mourik krijgt toch nog wel de nodige blikken. ,,Ja als ik in Rotterdam naast een oud vrouwtje ga zitten, trekt ze haar tas wel een beetje meer naar zich toe. En op straat zie je mensen kijken of wordt er nog wel wat gezegd. Iemand zei me een keer dat ik de zoon van de duivel was.” Hij kan er wel om lachen. Tatoeages zijn onlosmakelijk aan Johan van Mourik verbonden. De Tattoostudio Zierikzee is open van maandag tot en met woensdag van 11.00-20.00 uur. Op donderdag en vrijdag van 11.00-21.00 uur en op zaterdag van 10.00-18.00 uur. ,,Op zondag zie ik wel. Als ik open ben, ben ik open.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-07-2015

Passchier/In ‘t Veld probleemloos naar laatste vier DTT

Mark Passchier en Dion in ’t Veld hebben zich probleemloos door hun poule in het mannendubbel B op het Dikke Toren-toernooi geslagen. In hun tweede en laatste groepswedstrijd was het als eerste geplaatste koppel donderdagavond een flinke maat te groot voor Menno Suur en Chris van Kluijven: 6-1 6-1. Door hun twee zeges in de poule plaatsten Nieuwerkerker Passchier (rechts op de foto) en In ’t Veld (links) uit Ouwerkerk zich direct voor de halve eindstrijd. Hierin zijn hun tegenstanders Onno Kramer/Ton Roggeband of Patrick Roggeband/René Schimmelpennink. In de onderste helft van het schema van het mannendubbel B staan de Brouwenaren Jan-Willem Zijta en Marijn den Boer ook in de halve finale. Het Dikke Toren-toernooi staat vrijdag vooral in het teken van de opening van het eerste beachtennisveld in Zeeland. Dit gebeurt vanavond om 19.30 uur. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-07-2015 

Zierikzee start weer met toeristenmarkten

Dinsdag 14 juli starten in Zierikzee de Zierikzeese dagen weer. Tot en met 25 augustus is het iedere dinsdag braderie in de stad. De markten worden in opdracht van de OVO (Ondernemers voor Ondernemers) georganiseerd door Kroko’s evenementen.

bron: WereldRegio  10-07-2015 

Peter van Vossen geeft clinic voor de BAS Stichting

Peter van Vossen verzorgt woensdag 2 september een voetbalclinic bij voetbalvereniging MZC’11 in zijn geboorteplaats Zierikzee. De opbrengst komt ten goede aan de BAS Stichting, die geld inzamelt voor onderzoek naar juveniele dermatomyositis (JDM). Aan deze chronische ontstekingsziekte overleed de pas negen jaar oude Bas van den Ouden uit Zierikzee op 5 juli 2010. Zijn ouders Annita en Rob richtten op 9 mei 2011 de BAS Stichting op. Die zamelt geld in om onderzoeken naar deze ziekte financieel te ondersteunen. Lees verder.  bron: PZC  10-07-2015

Maarstraatplein moet uitgroeien tot het Montmartre van Zierikzee

Het is een pleintje dat schreeuwt om kunstenaars en ander creatief volk. Of denkers die even rustig komen zitten luisteren naar het geklater van de kikkerfontein. Dus, zo bedacht kunstschilder Inge de Groot, wordt het hoog tijd voor een eigen Montmartre in de Zierikzeese Maarstraat. Zestien lokale kunstenaars zetten morgen hun schildersezel, tafeltje en een stoel neer rond de fontein en gaan buiten aan het werk. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  09-07-2015

Geboren Zierikzeese naar EK MTB

Anne Terpstra, 24 jaar geleden geboren in Zierikzee, is geselecteerd voor het EK mountainbike, dat van 20 tot en met 26 juli wordt gehouden in het Italiaanse Chies d’Alpago.  De MTB-rijdster, tegenwoordig wonend in Apeldoorn, doet mee in de categorie elite-vrouwen. Voor Terpstra (foto) is het geen verrassing dat ze naar het EK gaat. ,,Dat is wel logisch omdat ik al heb voldaan aan de norm voor het EK en WK.” Het EK is voor de elite-coureurs het eerste moment waar ze zich direct kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Een plek in de top tien is daarvoor voldoende. Terpstra dicht zich een goede kans toe om ‘Brazilië’ te halen. ,,Tijdens de laatste twee wereldbekers was ik tiende en elfde Europeaan. Het zou super cool zijn als ik het haal.” Op dit moment heeft Nederland twee startplekken bij de mannen en nog geen bij de vrouwen. Om een startplek te bemachtigen, moet ons land van de achttiende naar de zeventiende plek (of beter) in het Olympische landenklassement. Dat gaat spannend worden. Onder andere Oostenrijk, Servië en Zweden hebben bijna evenveel punten als Nederland.

bron: WereldRegio  09-07-2015

Archeoloog begeleidt bouw Zierikzee na ontdekking fundament klooster

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft archeologische begeleiding gevraagd voor de aanleg van riolering en het trekken van kabels en leidingen in de wijk Buzee in Zierikzee.  Dat is nodig omdat hier fundamenten van een middeleeuws klooster en menselijke botten zijn aangetroffen. Door de vondsten loopt het bouwrijp maken van het terrein twee weken vertraging op. Lees verder

bron: PZC  10-07-2015

Grootste kindergraancirkel ter wereld in Zierikzee is af

Heel wat graan en kinderen waren er nodig om de grootste kindergraancirkel ter wereld te maken. Maar het kunstwerk – in de vorm van een vlinder – is vrijdag af. Leerlingen van basisschool Buiten de Veste in Zierikzee hebben er donderdag aan gewerkt en hopen op een wereldrecord. De makers van de cirkel kwamen vanmorgen allemaal bij elkaar in het hart van de vlinder. De leerlingen zwaaiden met rode borden om een harstslag na te bootsen. Vanuit de lucht werd het spektakel gefilmd. De deelnemers willen niet alleen een wereldrecord, maar ook aandacht voor de Stichting Hartedroom. Vanavond worden de beelden vanuit de lucht onthuld in Zierikzee voor genodigden. Dan is ook te zien of de recordpoging goed is gelukt. Bekijk hier de video (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  08-07-2015

Bekkenk oppermachtig op Wiesbaden Mountainbike Marathon

Met grote overmacht heeft Ramses Bekkenk, oud-inwoner van Zierikzee, de Wiesbaden Mountainbike Marathon op zijn palmares bijgeschreven. De wedstrijd – een klein deelnemersveld, een monsterafstand van 121 kilometer en meer dan 3000 hoogtemeters en temperaturen van ruim boven de 30 graden – was een een kolfje naar de hand van de MTB’er. De ware slijtageslag werd uiteindelijk maar door negentien mensen uitgereden. Bekkenk had iets meer dan vijf uur nodig voor de drie rondes van veertigkilometer en finishte met een halfuur voorsprong op de Duitser Michael Giegerich.

bron: WereldRegio  08-07-2015

Gemeente in de prijzen voor natuurvriendelijk toerisme

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft woensdag de gouden Quality Coast Award ontvangen. Schouwen-Duiveland kreeg de gouden award omdat ze dit jaar, ondanks strengere eisen, het hoogste aantal punten hebben gehaald van de deelnemende gemeenten. Schouwen-Duiveland scoorde dit jaar 82 punten, twee punten meer dan in 2013. Met het behalen van dit keurmerk heeft Schouwen-Duiveland opnieuw internationale erkenning gekregen in haar streven naar een zo groot mogelijke kwaliteit in mens- en natuurvriendelijk toerisme. Schouwen-Duiveland besloot in 2008 om deel te nemen aan het Quality Coast Programma en ontving in 2009 al een Quality Coast Award. Een award is twee jaar geldig en kan vervolgens opnieuw worden aangevraagd. Schouwen-Duiveland ontving in 2011 en 2013 wederom een Quality Coast Award. QualityCoast is het eerste Europese keurmerk voor duurzame ontwikkeling van kustgemeenten als geheel. Het is ontwikkeld door de Europese koepel van Kust & Zee: de Coastal & Marine Union (EUCC). Dit onafhankelijke keurmerk wordt toegekend aan kustgemeenten die eerlijke voorlichting geven over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en over hun plannen voor toekomstige verbeteringen. Het keurmerk stimuleert kustgemeenten om hun toerisme te baseren op het eigen karakter van bijvoorbeeld dorp of stad en de omgeving daarvan. De inspanningen van Schouwen-Duiveland op het gebied van duurzaamheid komen niet alleen tot uiting in het bezit van de Quality Coast Award; de gemeente is eveneens in het bezit van het eco-label Blauwe Vlag en de ECO XXI Award. Quality Coast ondersteunt de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag heeft uitsluitend betrekking op stranden en jachthavens, terwijl Quality Coast gericht is op de duurzaamheid in het gehele kustgebied. De Quality Coast Award geeft, samen met de andere eco-labels aan dat Schouwen-Duiveland als kustgemeente een bijzondere status inneemt op het gebied van duurzaamheid.

bron: WereldRegio  08-07-2015

Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland voert als eerste Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

Sinds kort mag Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voeren. “Dit keurmerk onderscheidt zich in belangrijke mate van reeds bestaande keurmerken in de uitvaartzorg. Houders van bestaande keurmerken in de uitvaartzorg worden door een extern bureau beoordeeld. Daarbij wordt bekeken of alle regelgeving op een juiste manier worden toegepast. Natuurlijk moeten ook wij aan die regelgeving voldoen en u mag er vanuit gaan dat we dat ook doen. Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is echter dat wij beoordeeld worden door nabestaanden voor wie wij een uitvaart mochten verzorgen, m.a.w.: U bepaalt of wij het waard zijn om dit keurmerk nu en in de toekomst te mogen voeren. En dat feit geeft een extra dimensie aan dit keurmerk. Het gaat erom dat nabestaanden, ondanks het gemis en het verdriet, met een goed gevoel kunnen terug kijken op de uitvaart en de dagen daar omheen en ervaren mochten dat er persoonlijke belangstelling en zorg was. Dat is waar wij voor staan en waar wij op beoordeeld willen en -mogen worden.” Stelt Rien de Bruijne, directeur van Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland. Nabestaanden worden enige tijd na de uitvaart benaderd om een beoordeling te geven. Dit gebeurt rechtstreeks bij de organisatie van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart.

bron: Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland  08-07–2015

Enquêteurs niet van de gemeente

Verschillende inwoners zijn telefonisch benaderd met de mededeling dat ze iets gewonnen zouden hebben nadat ze negen maanden geleden een enquête zouden hebben ingevuld voor de gemeente. Een dergelijke actie komt niet van de gemeente. De enquêteurs bellen met de mededeling dat er T-shirts en degelijk gewonnen zijn, waarvoor de winnaar de verzendkosten moet betalen. Wij raden iedereen aan hier niet op in te gaan.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  08-07–2015

Grootste grijper van de wereld in Zierikzee

In Zierikzee is de grootste ‘poliepgrijper’ van de wereld gebouwd. De grijper zal in Frankrijk worden gebruikt voor het verplaatsen van eucalyptushoutsnippers bij een biomassacentrale. In één schep kan de grijper 50 kuub houtsnippers oppakken, drie vrachtwagens vol. Het bedrijf Nemag ontwerpt, maakt en levert grijpers aan bedrijven in de hele wereld. De grijpers worden gebruikt voor de overslag van bulkgoederen. De poliepgrijper die nu klaar is heeft acht ‘klauwen’, daarmee kan hij goed diep grijpen. Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  08-07-2015

Gelijke monniken, gelijke kappen

Wie in de toekomst bij de gemeente aanklopt met wat complexere bouwplannen, weet voortaan precies wat dat gaat kosten aan ambtelijke begeleiding. Burgemeester en wethouders hebben de kosten voor die inzet op een rijtje gezet. Het gaat om bouwplannen, die de bouw van een ‘normaal huis’ op een passend bestemmingsplan overstijgen. Daarvoor worden alleen bouwleges betaald. Maar wie iets wil bouwen op een plek waar het bestemmingsplan bijvoorbeeld niet past, moet voor ambtelijke begeleiding betalen. Dat gebeurt al maar in niet alle gevallen worden dezelfde kosten gehanteerd. Dat is nu beter geregeld.

bron: WereldRegio  08-07-2015

De Gans/Lafeber begint met winst op DTT

Ferry de Gans en Willem Lafeber, favoriet voor de eindzege in het mannendubbel A op het Dikke Toren-toernooi (DTT), hebben hun eerste wedstrijd gewonnen. Dat deden ze in poule A ten koste van Ferry Sonnemans en Hans Theunis in een lange driesetter: 6-4 6-7 6-4. Het tweede pouleduel voor De Gans (foto) en Lafeber staat komende vrijdag tegen John van der Have en Jan van der Linden uit Scharendijke op de rol. In groep D zegevierde het als vierde geplaatste koppel Leon Weeda/Edwin van Delft in de eerste groepswedstrijd. Ook zijn hadden drie sets nodig: tegen Niels Bijl en Ruud Schot werd het 6-3 4-6 6-2. Het DTT bij LTC Zierikzee duurt tot en met zondag 12 juli. Voor een voormalig lid van die vereniging, Lesley Kerkhove, zit het Challenger er in het Duitse Versmold op. In de eerste ronde verloor de 23-jarige Schouwse dinsdag met 7-6 6-3 van Cindy Burger. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-07-2015

Zomers vervolg van winterexpositie

De expositie Winter op zolder, die begin dit jaar in het Stadhuismuseum te zien was, krijgt een vervolg met de Zomertentoonstelling in de Nieuwe kerk in Zierikzee. Van maandagmiddag 13 juli tot en met woensdag 5 augustus is in de Nieuwe kerk werk te zien van Hetty de Wette (schilderijen), Christiaan Keulemans (tekeningen) en fotograaf Ben Seelt. Het werk van deze kunstenaars zorgt voor een tentoonstelling vol variatie en verrassingen. Wethouder J. van Burg (cultuur) verricht maandagochtend 13 juli de officiële opening.

bron: WereldRegio  07-07-2015

Zwemmen alleen op daarvoor bestemde plekken

Schouwen-Duiveland heeft een waterrijke omgeving. Als de temperaturen stijgen, dan is het heerlijk om er wat verkoeling te zoeken. Om te voorkomen dat je jezelf in gevaar brengt, kun je niet zomaar in ieder natuurwater zwemmen. Veel jongeren kunnen de verleiding niet weerstaan verkoeling te zoeken door te zwemmen in onze havens en stoere capriolen uit te halen. Dat is echter niet zonder gevaar. Ook liefhebbers van de watersport zijn in de zomer op het water. In de havens is het in die periode vaak extra druk wegens de beroepsvaart en recreatievaart en dat gaat niet samen met zwemmers. Kinderen realiseren zich niet, dat als ze daar zwemmen, zij voor de scheepvaart niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Dat kan tot zeer grote ongelukken leiden. Vanaf de schepen is geen volledig overzicht over wat er rondom en dan vooral onder de vaartuigen gebeurd. Hierdoor kunnen zwemmers onder of tussen een boot terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zien we ook steeds vaker dat er van steigers en bruggen gesprongen wordt. Levensgevaarlijk, omdat het water op sommige punten erg ondiep is. Naast het gevaar voor de eigen gezondheid vinden er in de buurt van deze plekken vaak vernielingen plaats, is het op warme dagen soms tot laat in de avond luidruchtig en wordt afval nabij de steigers achtergelaten. Hierdoor ontstaat overlast. We willen ongelukken voorkomen en het voor iedereen gezellig houden daarom hebben we speciale zwemlocaties. Op ons eiland hebben we genoeg locaties om te zwemmen in natuurwater. Zoals de stranden op de kop van Schouwen en in de nabijheid van Zierikzee, langs de dijk bij Levensstrijd en Borrendamme. De medewerkers handhaving van de gemeente Schouwen-Duiveland gaan in de zomerperiode extra controleren op zwemmers in de haven en andere locaties waar het niet toegestaan is. Zwem je daar toch, dan heb je kans om een boete van €140,- te krijgen. Ook op steigers en trapjes waar je niet hoort te zijn, staat een boete van €90,-.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  07-07–2015

Janson enige ‘tweedeklasser’ in Zeeuwse selectie

Ramon Janson is opgenomen in de Zeeuwse selectie die zaterdag 18 juli in Koudekerke voetbalt tegen FC Dordrecht. De voetballer uit Zierikzee is toch wel een verrassing in de ploeg van de trainers Dolf Roks uit dezelfde plaats en Nick Corré omdat Janson (foto) de enige speler is die uitkomt in de tweede klasse. Alle andere spelers komen van eerste- en hoofdklassers op zaterdag en zondag zoals Goes, Hoek, Zeelandia/ Middelburg, Kloetinge en VC Vlissingen. Het duel tegen de eerstedivisionist wordt gespeeld op het terrein van VCK en begint 17.30 uur. De negentienjarige Janson is weer hersteld van een schouderblessure die hij op 23 mei opliep in het tweede nacompetitieduel met De Zwerver. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-07-2015

Onderzoek opbrengsten en juridische mogelijkheden kabelbelasting

Om een goed oordeel te kunnen vormen, willen B en W van de gemeente Schouwen-Duiveland een onderzoek laten uitvoeren naar opbrengsten en juridische mogelijkheden van het heffen van belastingen op kabels en leidingen. Onderzocht wordt onder meer of er in het verleden geen contracten zijn afgesloten die een dergelijke heffing onmogelijk maken. Met het onderzoek is 6600 euro gemoeid. Lees verder.  bron: PZC  06-07-2015

Sportcentrum Zierikzee krijgt naam opgeplakt

‘Laco Sportcentrum Schouwen-Duiveland’. Dat is sinds maandagmiddag te lezen op de sporthal, annex zwembad aan de Lange Blokweg in Zierikzee. De naam is de kers op de taart van de vorig jaar augustus geopende sportboulevard. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  06-07-2015

Zierikzee decor voor Vlaams televisieprogramma

Terwijl de renners van de Tour de France zondagavond op één oor lagen, werd de etappe uitgebreid geanalyseerd in binnen- en buitenland. Zo was het populaire Belgische televisieprogramma Vive le Vélo te gast in Zierikzee. In het begin van het programma kwam de stad en een stuk geschiedenis aan bod. Zo werd er verteld over het ontstaan van Zierikzee en kwam de Oude Haven uitgebreid in beeld. Vive le Vélo is een programma van de VRT. Tijdens de Tour de France wordt er elke dag vanaf een andere locatie uitgezonden. Karl Vannieuwkerke presenteert het samen met Lieven van Gils. (foto: VRT)

bron: Omroep Zeeland  06-07-2015

Vier auto’s weggesleept voor tv-programma in Zierikzee

Handhavers van de gemeente hebben zondag vier, aan de Oude haven in Zierikzee geparkeerde, auto’s weg laten slepen. De auto’s moesten weg voor tv-opnames van het VRT-programma Vive le Vélo. De actie wekte verbazing van buurtbewoner Jack Asselbergs. “En weer een auto weggetakeld. Zie je normaal nooit. Nieuwe regels als er tv-uitzending is?” twitterde de oud-burgemeester. “Er is geen sprake van nieuwe regels,” reageert hoofd van de handhavingsdienst Wout van Brouwershaven. “We doen dat vaker bij evenementen.” De vier auto’s zondag zijn ‘verplaatst’ en niet ‘weggesleept’ zegt Van Brouwershaven. Lees verder.  bron: PZC  06-07-2015

Dubbelsuccesje Kerkhove op Challenger Zeeland

De zesde editie van Challenger Zeeland heeft toch een succesje voor Lesley Kerkhove opgeleverd. De 23-jarige Zierikzeese, in de kwartfinale van het enkeltoernooi van het 15.000 dollar-evenement kansloos uitgeschakeld door de Amerikaanse Bernarda Pera, schreef vrijdag het dubbelspel op haar naam. Met Zandvoort-clubgenoot Quirine Lemoine won Kerkhove de finale van de Zwitserse Conny Perrin en Alyona Sotnikova uit Oekraïne met 6-2 3-6 10-3. De dubbelwinst was haar vierde op de internationale toer. Komende weken speelt Kerkhove toernooien en competitie in Duitsland. Met name de toernooien zijn belangrijk omdat de Schouwse tennisster vorig jaar rond deze tijd het Challenger van Asschaffenburg won. Hier heeft ze veel punten voor de wereldranglijst te verdedigen.(foto: Richard van Loon)   

bron: WereldRegio  04-07-2015

(Cora)zon schijnt weer voor Thumbed

Onklopbaar. Dat stempel mag je onderhand wel drukken op Maarten Kempen en John Berrevoets. Samen vormen ze Thumbed, dat weer het voetvolleytoernooi bij Corazon won. Dit jaar klopten Berrevoets (met bal) en Kempen Windorol 1, bestaande uit Johan de Rooij en Martin Verwijs, in de eindstrijd: 15-12 13-15 15-9. Tot aan de finale liet Thumbed voor strandpaviljoen Corazon, waar het mooie evenement zaterdag voor zeventiende en laatste maal werd gehouden, geen steek vallen. In de poule versloeg het ijzersterke beachduo de koppels VBI Verzekeringsbeheer, RW Vloerenbedrijf, Tyres in Stock 2 en Ticasa. In de kwartfinale was Thumbed met 43-21 te sterk voor Corazon en in de halve eindstrijd met 33-24 voor Bema Kunststoffen. In de andere halve finale versloeg Windorol 1 C-Port met 39-31. De verliezend finalist had in de kwartfinale nipt gewonnen van Hotel Bom: 35-34. Het vrouwentoernooi werd een prooi voor Hypotheekshop: ze was in de eindstrijd te sterk voor Keetkippies. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  04-07-2015

Van der Voorn nieuwe trainer handballers Delta Spor

Johan van der Voorn wordt de nieuwe trainer van Delta Sport. Hij komt uit Den Bosch en de handbalclub uit Zierikzee is blij met een coach van buiten Zeeland.  Van der Voorn (foto) en Delta Sport ontmoetten elkaar al maanden geleden al op een handbalforum. De club schreef ‘jonge honden zoeken uitdaging’ en de coach zette ‘trainer zoekt uitdaging’ neer. Zo vonden de twee elkaar in eerste instantie, maar al snel bleek dat een eventuele overeenkomst een kostbare gelegenheid zou zijn. De wegen scheidden al snel en Delta Sport zocht door naar een opvolger voor Middelburger John Jansen totdat Rick Evertse, lid van de technische commissie binnen de handbalclub, drie weken geleden een e-mail van de Bosschenaar kreeg. De uitdaging in Zierikzee bleef trekken en de twee partijen kwamen qua reiskostenvergoeding tot een mooi vergelijk. De 59-jarige Van der Voorn heeft zowel bij Dongen als Olympia’89 uit Oss met jeugd- en seniorenploegen gewerkt. Bij Dongen trainden hij bijvoorbeeld mannen in de tweede divisie, één niveau hoger dan hij met Delta Sport doet in de hoofdklasse. In zijn loopbaan als handballer keepte hij een seizoen bij PSV in de eredivisie. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-07-2015

Meteen druk op ‘Plain de Vélo’ in Zierikzee

Volgens Frank van Asten, voorzitter van stichting Centree, is de Tour vrijdagavond voor de Nieuwe Kerk in Zierikzee van start gegaan. Qua sfeer had de voorzitter een beetje gelijk. Want met de melodietjes van dj Natashka (Oh-la-la), met wijn en gekonfijte eendenpootjes, waande de bezoeker zich op een Frans dorpsplein. Vanaf de start van het evenement ‘Plain de Vélo’ was het druk. Lees verder. (foto: Centree) bron: PZC  03-07-2015

Kerkhove hard onderuit bij Challenger Zeeland

Lesley Kerkhove is in de kwartfinale van Challenger Zeeland uitgeschakeld. De tennisster uit Zierikzee verloor kansloos met 6-1 6-2 van Bernarda Pera (7) uit de Verenigde Staten. Kerkhove was de favoriete bij Challenger Zeeland, want ze was als nummer 206 van de wereld de hoogstgeplaatste speelster in het schema. De Schouwse was de enige Zeeuwse die nog in het toernooi zat. Bij de heren haalde Jesse Huta Galung wel de halve finale. Hij won in drie sets van de Indiër Prashanth. (foto: Richard van Loon)   

bron: Omroep Zeeland  03-07-2015

Harmes komt niet in de buurt van persoonlijk record op 3000 meter

Erwin Harmes is er gisteravond niet in geslaagd zijn persoonlijk record op de 3000 meter scherper te stellen. De Middelburger bleef bij de vierde wedstrijd van het Runners World baancircuit in Zierikzee steken op een tijd van 8.46.10 minuten. Zijn persoonlijk record staat op 8.32. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumententad.nl) bron: PZC  03-07-2015

Nieuwe aanpak zorg op Schouwen-Duiveland

De overgang van verschillende zorgtaken van het Rijk naar de gemeente vraagt om een nieuwe aanpak. De inwoners moeten meer zelfredzaam zijn, langer zelfstandig wonen, meer hulp zoeken in de eigen omgeving. Dat vraagt om een omslag, niet alleen bij de mensen zelf, maar ook op het gemeentehuis en bij de zorgaanbieders. Om dat te bereiken wordt de komende tijd benut om de interne organisatie aan te passen en te praten met alle partijen in het veld, zoals de huisartsen, gezinshulpen of scholen. Lees verder. bron: PZC  02-07-2015

Gemeente koopt voormalige Fordgarage Zierikzee

De gemeente koopt het pand aan het Haringvlietplein in Zierikzee, waar Fordgarage Auto Adria was gevestigd. Na sloop van de garage ontstaat de entree naar een nieuw parkeerterrein ten behoeve van een supermarkt. Het gaat om een strategische aankoop, waarmee B en W ondernemers en buurtbewoners willen laten zien dat zij de daad bij het woord voegen als het gaat om herontwikkeling van het plein. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  02-07-2015

Toch link Michiel de Ruyter met Zierikzee?

We waren er allemaal trots op dat de film van Michiel de Ruyter voor een belangrijk deel in Zierikzee werd opgenomen. Al had de zeeheld in werkelijkheid geen enkele link met de stad. Of toch wel als een recente studie op werkelijkheid berust.

bron: WereldRegio  02-07-2015

Traditie keert terug in Burgerweeshuis Zierikzee

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen deze zomer in Zierikzee. Chris en Theresia Braat organiseren vanaf vrijdag voor het eerst in vijf jaar weer een zomerexpositie in de kamers en tuin van het Burgerweeshuis aan de Poststraat. Daarmee zetten zij de traditie van Chris’ ouders Ad en Tessa voort. “Dit is de 45e keer”, vertelt Chris. Sinds maart woont hij met echtgenote Theresia op de eerste verdieping van het Burgerweeshuis, waar hij opgroeide. Ze werken hard om het monumentale pand weer op de kaart te zetten. “Tot 2009 organiseerde mijn moeder de expositie. We willen die traditie in ere herstellen. Dit is zo’n mooie locatie.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  01-07-2015

Stadhuismuseum Zierikzee trekt meer bezoekers

Het Stadhuismuseum in Zierikzee trok in de eerste helft van dit jaar 6815 bezoekers en dat is een stijging van 51 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Uitschieters waren de maanden januari, maart en juni met een stijgingspercentage van respectievelijk 101, 84 en 78 procent. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  01-07-2015