Clinic K1-grootheid Schilt bij Zierikzees Zeltech

Semmy Schilt, een K1-grootheid, geeft zaterdag 28 maart een clinic bij de Zierikzeese zelfverdedigingsvereniging Zeltech. Rotterdammer Schilt is een voormalig karateka en kickbokser die vier K1-wereldtitels (2005, 2006, 2007 en 2009) behaalde. En met het winnen van de Glory Heavyweight Grand Slam in 2012 geldt hij als de meest succesvolle zwaargewicht-kickbokser aller tijden. De K1 is een Japanse vechtsportorganisatie die technieken van onder andere het thaiboksen, taekwondo, karate, kungfu, kickboksen en boksen combineert. Schilt is benaderd door Frederic Mulder, één van de trainers bij Zeltech. Mulder kwam hem tegen bij een seminair van WAKO (World Association of Kickboxing Organisations). ,Hij vindt het leuk om naar Zierikzee te komen”, aldus Mulder, die erg content met de komst van Schilt is. ,,Dit is een leuk evenement voor Zierikzee.”

bron: WereldRegio  28-02-2015

Bruse Boys en MZC’11 scoren er op los

Bruse Boys en MZC’11, de nummers één en twee uit de tweede klasse E, zijn flink uit hun slof geschoten. Samen waren ze zaterdag goed voor dertien treffers. Op sportpark Volharding kende de koploper uit Bruinisse een bijzonder makkelijke middag. Een armetierig Arnemuiden kwam nauwelijks over de middenlijn en nadat Bruse Boys drie goede kansen had gemist, ging het ‘los’ en was het bij rust al 5-0. Voorafgaand aan de derde treffer, een strafschop, staakte scheidsrechter Bos de wedstrijd. Omdat hij een pingel toekende, greep een Arnemuidenaar hem van achteren vast waardoor hij ten val kwam. Bos krabbelde overeind en staakte meteen de wedstrijd. Tijdens de afkoelingsperiode maakte Arnemuiden bekend wie Bos ten val bracht. Had de dader zich niet bekend gemaakt, was het duel definitief gestaakt geweest. Dat gebeurde dus waardoor Arnemuiden met tien man verder moest. Daarna was de wedstrijd een formaliteit en werd het uiteindelijk 7-0. Tom Blomaard (links op de foto) maakte er drie. De mooiste en merkwaardigste goal was de vierde van Bruse Boys. Van zeker dertig meter trapte Marc Bij de Vaate de bal, bedoeld als voorzet, maar gedragen door de wind belandde de bal onverwachts in de linkerbovenhoek in het Arnemuiden-goal. Bij MZC’11 duurde het wat langer voordat de ploeg zeker was van drie punten. Maar eenmaal tweemaal teruggekomen van een achterstand tegen VVC’68 in Halsteren, scoorde MZC’11 er vrolijk op los: 2-6. Matthijs Hage, Ingmar Quist en Corné Schilperoort scoorden allen twee keer. Een week na de tandenloze derby met ZSC’62 heeft DFS weer gelijkgespeeld. Er leek meer in te zitten na een 1-3-tussenstand, maar thuisploeg Nieuwenhoorn, de nummer twee uit de derde klasse B, kwam na negentig minuten weer op gelijke hoogte: 3-3. Twee van de drie DFS-doelpunten kwamen op naam van Delano Westerink, de speler die onlangs overkwam van Kloetinge.

UITSLAGEN ZATERDAGVOETBAL
Tweede klasse E:
Bruse Boys-Arnemuiden 6-0 (1-0 Tom Blomaard, 2-0 Domenique van den Berge, 3-0 Tom Blomaard (strafschop), 4-0 Marc Bij de Vaate, 5-0 Domenique van den Berge, 6-0 Tom Blomaard, 7-0 Johan Vroegindeweij)
VVC’68-MZC’11 2-6 (1-1 Matthijs Hage, 2-2 Corné Schilperoort, 2-3 Matthijs Hage, 2-4 Ingmar Quist, 2-5 Corné Schilperoort, 2-6 Ingmar Quist)

Derde klasse B:
Nieuwenhoorn-DFS 3-3 (0-1 en 0-2 Delano Westerink, 1-3 Wouter van den Berge)
ZSC’62-De Fendert 1-1 (1-0 Robin Provoost)
Kruiningen-Duiveland 1-3 (0-1 Ronald Zwager, 0-2 Masoud Osmanie, 1-3 Reinier Looij)

Vierde klasse B:
WIK’57-Oranje Blauw’14 1-0 (1-0 Jeffrey van Kooten)
OFB-SKNWK 4-1 (Robbert Padmos)

VROUWEN
Tweede klasse:
MZC’11-UDO 0-4 (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  28-02-2015

‘Brand in sloopwoning Zierikzee aangestoken’

De politie vermoedt dat het vuur in de sloopwoning aan de Lange Blokweg in Zierikzee die vrijdagochtend uitbrandde is aangestoken. In de woning was niemand aanwezig en het gebouw was eerder al gedeeltelijk gesloopt. De bovenverdieping van de woning brandde volledig uit, waarbij de vloeren instortten. Omdat het pand al langer leegstaat en er niemand in het gebouw aanwezig was, heeft de politie het vermoeden dat de brand is aangestoken en is op zoek naar getuigen. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar volgens de Veiligheidsregio Zeeland viel de hinder voor omwonenden mee, omdat de huizen in de baan van de rook op een flinke afstand staan van de sloopwoning. De brand werd rond 04.00 uur ontdekt. De brandweer rukte uit met twee blusvoertuigen en een ladderwagen. Om 05.15 uur had de brandweer het vuur onder controle en werd het sein brand meester gegeven. Daarna was de brandweer nog enige tijd bezig met nablussen. Het huis was het eigendom van de familie Doeleman, de oprichters van de fabrikant van bakkerijgrondstoffen Zeelandia in Zierikzee. Het huis stond al jaren leeg en in de verkoop. Omdat het niet niet verkocht kon worden is onlangs besloten het huis te slopen en het perceel in twee delen te verkopen. Bekijk hier de video. (foto: K. Broekhuizen/brandweer Zierikzee)                 

bron: Omroep Zeeland  27-02-2015

Extra geld provincie voor buslijnen

Gedeputeerde George van Heukelom stelt tijdelijk extra geld beschikbaar om tot de zomervakantie de grootste knelpunten in de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer op te lossen.Daarna wordt gekeken naar eventuele vervolgmaatregelen. Het gaat om aanvullingen op de nieuwe dienstregeling, daar waar de grootste problemen worden voorzien. De Provincie Zeeland en Connexxion hebben de afgelopen dagen onder grote tijdsdruk nog diverse aanpassingen doorgevoerd. De Provincie en Connexxion zijn zich er overigens van bewust dat met deze aanpassingen niet iedereen tevreden kan worden gesteld. Dat gaat niet lukken, omdat er door bezuinigingen veel minder geld is voor het openbaar vervoer. Met deze keuzes komen Provincie en Connexxion tegemoet aan veel opmerkingen. En deze keuzes zijn op korte termijn te realiseren. In verband met de snelheid waarop Connexxion de dienstregeling heeft moeten aanpassen, zijn de veranderingen nog niet doorgevoerd in de diverse reisplanners of de informatiepanelen bij de haltes. Ook op de halteborden is de nieuwe informatie nog niet te vinden. De informatie wordt zo spoedig mogelijk aangepast in de systemen en op de halteborden. Voor vragen over de dienstregeling kan contact worden opgenomen met het klantennummer van Connexxion, telefoonnummer: 0900 – 266 63 99. Voor meer informatie over de haltetaxi kan contact worden opgenomen met de Gemeentelijke Vervoercentrale, telefoonnummer: 088 – 2358000. Degenen, die eerder via de mail vragen hebben gesteld over het openbaar vervoer en voor wie de veranderingen van toepassing zijn, zijn persoonlijk op de hoogte gebracht. Via Facebook en Twitter worden volgers geattendeerd op de aanpassingen van de nieuwe dienstregeling die per 1 maart 2015 zal ingaan. Daar waar de bus weer rijdt, kan geen gebruik worden gemaakt van de haltetaxi. Schouwen-Duiveland

Lijn 134 Zierikzee – Brouwershaven – Zierikzee
Op maandag tot en met vrijdag rijdt lijn 134 twee extra ritten in de ochtend; vertrek vanuit Zierikzee om 05:38 uur en 06:08 uur. In de middag rijdt één extra rit; vertrek 19:00 uur vanuit Zierikzee.

Lijn 634 Dreischor – Zierikzee
Lijn 634 rijdt in de ochtend twee ritten, vertrek 7:12 en 07:42 uit Dreischor. In de middag rijdt de lijn vier extra ritten, vertrek vanuit Zierikzee om 14:02, 15:06, 16:06 en 17:03 uur. Lijn 634 rijdt op maandag tot en met vrijdag, maar niet in de schoolvakanties.

Meer informatie over het buslijnennet is te vinden op: www.connexxion.nl. Meer informatie over de haltetaxi is te vinden op www.zeeland.nl/ov. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-02-2015

Fleuroja gooit het roer om

FleuroJa in Zierikzee (een wooninitiatief voor mensen met een meervoudige beperking) gooit het roer om.Niet een beetje, maar rigoureus. Meer dan in het verleden moet er vanuit de bewoners gewerkt gaan worden. En niet langer met medewerkers van Arduin, maar als zelfstandige organisatie. Fleuroja ziet daardoor ook medewerkers vertrekken en is op zoek naar nieuwe mensen.Anne-Marie Bezemer is voorzitter van Fleuroja en kent de organisatie door haar broer Rob, die er vanaf dag één woont, door en door. Vijftien jaar geleden werd Fleuroja opgericht. In de Zierikzeese wijk Poortambacht is er plaats voor vijf bewoners, die allemaal veel begeleiding nodig hebben. Zo’n vijftien mensen werken er; gedetacheerd vanuit de grote organisatie Arduin. Maar aan die relatie met Arduin komt een einde. Anne-Marie Bezemer wil geen waardeoordeel uitspreken over Arduin, maar constateert dat de samenwerking niet langer mogelijk is. De scheiding wonen en werk wordt kleiner en Fleuroja wil meer nog dan in het verleden de bewoners centraal stellen. Arduin beweegt niet mee met het Zierikzeese initiatief. ,De bewoners staan centraal. ,Dat gebeurde in het verleden steeds minder,” vertelt ze. Fleuroja volgt nu het project Zeggenschap en Inclusie van de stichting Perspectief. Dat houdt zoveel in dat de bewoners – waar mogelijk – de dagindeling bepalen en het personeel daarin moet volgen. ,,Het betekent voor ons dat alle personeelsleden opnieuw moeten solliciteren en voor wie die nieuwe koers niet ziet zitten is er geen plaats.” Bezemer beaamt dat het tot de nodige onrust heeft geleid onder de medewerkers. Zoveel dat er al medewerkers zijn die te kennen hebben gegeven liever op de loonlijst van Arduin te willen blijven. ,,Maar ook zijn er mensen die juist enthousiast zijn. Maar we zoeken zeker nog mensen, die met ons mee willen gaan.” Het principe van Zeggenschap en Inclusie lijkt simpel. Waar mogelijk wordt aan de wensen van de bewoners tegemoet gekomen. Of het nu op dagelijkse verzorging of eten gaat of misschien wel op hobby’s en andere vormen van dagbesteding. De medewerkers volgen de wensen omdat de bewoners vanuit het hen toegewezen persoonsgebonden budget opdrachtgever zijn. Zij betalen de medewerkers, die met hen een overeenkomst aangaan. Lastig, maar voor Bezemer tegelijkertijd ook logisch. ,,Niet zo van als de medewerker geen sperzieboontjes lust er dan ook geen sperzieboontjes gegeten worden. Nee, nagaan wat de wensen van de bewoners zijn.” Dat vergt een andere houding van het personeel, dat in de nieuwe opzet dus in dienst treedt bij Fleuroja. Het geeft onrust in de groep. Nu al is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met de nieuwe koers, waaraan het bestuur zegt vast te gaan houden. Fleuroja was vijftien jaar geleden bij de start een bijzonder project en wil dat nu weer zijn. ,,Nee, ik heb er nog geen slapeloze nachten van gehad, maar het is waar dat het veel losmaakt in Fleuroja,” aldus de voorzitter. Niet in de laatste plaats omdat de salarissen straks door de Sociale Verzekeringsbank uitbetaald gaan worden en juist die club daar de laatste tijd nogal eens moeite mee gehad. Meer informatie www.fleuroja.nl. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  27-02-2015

Positieve Denk Mee-avond MZC’11

De Denk Mee-avond bij MZC’11 is in goede aarde gevallen. Een kleine zeventig leden van de Zierikzeese voetbalvereniging bezochten woensdagavond de bijeenkomst in de kantine van de club. Met dit aantal toonden de initiatiefnemers van de Denk Mee-avond zich zeer tevreden. De insteek van de bijeenkomst juist niet terug te kijken op wat er is gebeurd en negatieve beelden op te roepen. ,,Men is trots op wat er is bereikt en er is veel waardering voor wat er is neergezet, ook door het bestuur”, zegt Barry Hage, één van de initiatiefnemers. ,,Een koersverandering is niet aan de orde. Alleen dat er meer mensen nodig zijn om de kar te trekken.” Het toekomstig bestuur, zo kwam onder meer naar voren, moet worden ontlast. Hage: ,,Dat kan met een breder bestuur en bredere commissies”. Op het gebied van bijvoorbeeld accommodatie, communicatie en organisatie konden de aanwezigen hun zegje doen. Alle bevindingen worden op papier gezet en gepresenteerd aan het nieuwe bestuur dat tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering op maandag 9 maart wordt geïnstalleerd. Namen voor het nieuwe bestuur worden nog niet genoemd. ,,Maar”, besluit Hage, ,,er is wel wat ‘beweging’”.

bron: WereldRegio  27-02-2015

Raadsleden Schouwen-Duiveland willen niet maand zonder alcohol

Een motie van Alert! en SP om alle raadsleden mee te laten doen aan de Zeeuwse maand van NIX en een maand geen alcohol te drinken heeft het niet gehaald. Daarmee is ook het tweede punt van de motie verworpen: een maand geen alcohol schenken in het gemeentehuis, hoewel daar wel een meerderheid voor te vinden was. Lees verder

bron: PZC  27-02-2015

Schoorsteenbrand Minderbroederstraat

De brandweer van Zierikzee heeft donderdagmiddag een schoorsteenbrand geblust in een wining aan de Minderbroederstraat in Zierikzee.Een buurman had de aanwezige bewoonster gewezen op het feit dat er vlammen uit de schoorsteenpijp kwamen. Nadat er in de straat wat auto’s waren verzet kon de brandweer aan het werk. Na een eerste scan van een warmtebeeldcamera bleek dat de situatie in huis veilig was en werd de ramoneur op het dak in gereedheid gebracht. Vanuit de tussengoot was de schoorsteen eenvoudig te bereiken waardoor de inzet van de ladderwagen niet nodig bleek. Het rookkanaal werd ontdaan van de laatste brandende resten. (foto: brandweer Zierikzee

bron: brandweer Zierikzee  26-02-2015

Gerard Rabelink herbenoemd tot burgemeester Schouwen-Duiveland

Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland is herbenoemd voor de komende zes jaar. Dat werd donderdag bekend. De gemeenteraad had de herbenoeming van Rabelink al unaniem voorgedragen bij de minister. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)  bron: PZC  26-02-2015

Raad grijpt in bij proces zelfstandig Stadhuismuseum Zierikze

De gemeenteraad heeft het proces voor verzelfstandiging van het Stadhuismuseum in Zierikzee flink aangescherpt. Zo blijft de interimmanager langer in dienst en krijgt hij ook financieel mandaat. De raad wil daarmee het museum een steviger basis bieden dan het college voorstond. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                  bron: PZC  26-02-2015

Real-time parkeren met de smartphone

Vanaf 2 maart is het mogelijk om in Zierikzee op alle betaalde parkeerplaatsen real-time te parkeren. Vanaf april wordt deze service ook op de andere betaalde parkeerplaatsen op het eiland aangeboden, gedurende de winterperiode is daar namelijk geen betaalverplichting. Op deze manier hebben de bezoekers voortaan de mogelijkheid om alleen te betalen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd (real-time), zonder muntgeld op zak. Real-time parkeren is mogelijk met een smartphone, zoals de Iphone, Blackberry, Android en Windowphone. Om gebruik te kunnen maken van de service moeten mensen zich eenmalig aanmelden op de site van een van de providers die het ‘’real-time parkeren’’ in de gemeente mogelijk maken. Direct of binnen enkele dagen na registratie wordt deze bevestigd en kan de service worden gebruikt.

• Parkmobile (www.parkmobile.nl)

• Park-Line (www.park-line.nl)

• Yellowbrick (www.yellowbrick.nl)

• SMS Parking (www.smsparking.nl)

• My Order (https://www.myorder.nl/)

• Sunhill (http://www.3377.nl/)

• ANWB parkeren www.anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren/anwbparkeren

• MKB Brandstrof (http://www.mkb-brandstof.nl/producten/parkeer-app)

• Mutli Tank card (www.mtc.nl)

Vervolgens meldt een parkeerder het kenteken van zijn of haar vervoersmiddel en betaalt het parkeergeld via de (mobiele) telefoon. De parkeertijd gaat in wanneer de parkeerder het zonenummer, dat op de parkeerautomaat staat, via telefoon, app, sms of (mobiel) internet doorgeeft aan de provider. De parkeerder hoeft niets in de auto te leggen. Of er betaald is, controleren de parkeercontroleurs op basis van het kenteken. Bij vertrek meldt de parkeerder zich weer af via de telefoon, sms of mobiel internet; de parkeertijd wordt dan direct beëindigd. De parkeerkosten worden bijgehouden door de provider en aan het eind van de maand incasseert deze de parkeergelden met een automatische incasso. De maandelijkse abonnementskosten variëren per aanbieder van € 0,00 tot € 2,50 (excl. de verschuldigde parkeerbelasting). De parkeerders die van buiten de gemeente komen, kunnen ook gebruik maken van dit systeem, aangezien dit een landelijk netwerk is. Naast deze nieuwe manier van betaald parkeren blijft het uiteraard mogelijk een kaartje te kopen bij de betaalautomaten op het parkeerterrein of in de straat.

De gemeente Schouwen-Duiveland streeft ernaar betaald parkeren voor de automobilist zo snel, gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Met de invoering van real-time parkeren breidt ze de dienstverlening uit. Parkeerders kiezen zelf tussen real-time parkeren met de smartphone of het kopen van een parkeerkaartje voor achter de voorruit. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  26-02-2015

CDA-vragen over aangekondigde fietsaanpak

Het CDA wil opheldering over de aangekondigde jacht op fietsers in de binnenstad van Zierikzee. Burgemeester en wethouders hebben plannen om strenger toe te zien op fietsers, die door de stad fietsen waar het niet is toegestaan. De christendemocraten vragen zich af wat de aanleiding is en of b en w een beeld hebben van het aantal incidenten. Onderliggende zorg is voor het CDA dat dit soort controles en beboeting niet uitnodigend werkt voor de stad terwijl daar wel behoefte aan bestaat. Een zelfde beleid staan b en w voor met de boswachterij in Westenschouwen. Het CDA voelt meer voor voldoende fietsenstallingen in de stad.

bron: WereldRegio  25-02-2015

Havenpoort Zierikzee blijft nog even open voor verkeer

De permante afsluiting van de Zuidhavenpoort in Zierikzee voor gemotoriseerd verkeer is uitgesteld. Dat komt omdat er bezwaar tegen is gemaakt. Wethouder Jacqueline van Burg had de poort eind maart willen sluiten om de verkeersveiligheid op de Nieuwe Haven en de achter de poort gelegen Julianastraat te vergroten. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  25-02-2015

Kerkhove verslaat Russische generatiegenoot

Lesley Kerkhove heeft de stand met Marta Sirotkina weer in evenwicht getrokken. Van de drie eerdere ontmoetingen – de laatste was in 2011 – verloor de 23-jarige Zierikzeese er twee, maar tijdens de eerste ronde van een Challenger in St. Petersburg was ze weer aan de winnende hand tegen haar generatiegenoot uit Rusland. Kerkhove verloor dinsdag nog wel de eerste set, maar kwam in de twee resterende bedrijven steeds beter op dreef. Met name in de derde set speelde ze heel goed: 3-6 6-4 6-2. Donderdag speelt Kerkhove (WTA 217) in de tweede ronde tegen Sasnovich, de Wit-Russische 143 van de wereld. In eigen land speelde Finn Jozaisse een internationaal jeugdtoernooi in Rotterdam. De jeugdspeelster uit Zierikzee, uitkomend in het schema tot en met veertien jaar, verloor maandag in de eerste ronde met 6-0 6-2 van de Italiaanse Melanie Delai. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  25-02-2015

Nieuwe inwoners vallen in de prijzen

Onlangs konden (toekomstige) nieuwe bewoners kennis maken met de Gemeente Schouwen-Duiveland.Veel mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om een kijkje te komen nemen in het gemeentehuis. De afdeling openbare werken had tijdens deze avond een prijsvraag bedacht: ‘Hoeveel drukrioolgemaaltjes hebben we in de gemeente Schouwen-Duiveland?’ De heer en mevrouw Loos, die binnenkort verhuizen naar de Burg Haamstede, zaten met hun antwoord van 450 het dichtst bij het juiste: 461. Op vrijdag 27 februari krijgen ze hiervoor van wethouder Jacqueline van Burg en hoofd uitvoeringsbedrijf openbare ruimte Harry Davidse een ‘warm Zeeuws welkom’ (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-02-2015

Einde voor trajectcontrole Zeelandbrug

Er komt geen trajectcontrole meer op de Zeelandbrug. Dat heeft het openbaar ministerie vandaag bekend gemaakt. Het systeem is al vaker uitgeschakeld door technische problemen. Maar nu komt het openbaar ministerie tot de conclusie dat de brug veilig genoeg is en een trajectcontrole niet langer nodig is. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-02-2015

Lommen vertrekt naar Winterswijk

Pontes Pieter Zeeman moet op zoek naar een nieuwe rector nu Sjef Lommen na zes jaar een baan heeft gevonden in Winterswijk.Het is een verrassing dat Lommen vertrekt, die bij zijn aanstelling nog de ambitie had om zijn werkzame leven in Zierikzee vol te maken. Waarom Lommen uit Zierikzee vertrekt is niet duidelijk. Hij trad aan in een roerige tijd binnen de school, waar docenten verschillende visies hadden op de te volgen koers. Volgens Lommen zelf zijn er grote stappen gezet en is bijvoorbeeld de eerder nog omstreden kwaliteit van de school sterk verbeterd. Lommen maakt zijn vertrek bekend op facebook. Hij zou in het voorjaar al vertrekken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-02-2015

Halte voor Ellemeet, bussen voor Calandweg Zierikzee

Ellemeet behoudt haar bushalte en de Calandweg in Zierikzee wordt niet busvrij. Connexxion heeft het college van burgemeester en wethouders de keuze voorgelegd om over de Calandweg te blijven rijden, en de tijd die ze hiermee besparen in te zetten voor het behoud van de bushaltes in Ellemeet. Ellemeet is een dorp met beperkte voorzieningen waardoor de leefbaarheid onder druk staat. Door het behoudt van een busverbinding kunnen scholieren en dorpsbewoners zonder eigen vervoer makkelijk naar andere plaatsen reizen. In de zomerperiode wordt de busverbinding in Ellemeet ook veel gebruikt door onze gasten. Na de herinrichting van de Calandweg zijn vele aspecten met betrekking tot geluids- en trillingoverlast, en verkeersveiligheid verbeterd. De weg is voorzien van fluisterasfalt, er is een vrij liggend fiets- en voetpad, en de Theo Thijssenschool is verplaatst. Daarnaast zijn ook de bussen van Connexxion schoner en stiller geworden. Hoewel er geen sprake is van een ideale situatie, want ook het landbouwverkeer mag nog gebruik maken van de Calandweg, zijn de omstandigheden sterk verbeterd. Alles overwegende heeft het college daarom besloten het openbaar vervoer te behouden voor de kern Ellemeet. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-02-2015

Politie houdt gemeentehuis in beraad

De politie kijkt serieus naar het gemeentehuis in Zierikzee als het om nieuwe huisvesting gaat. In de plannen die minister Ivo opstelten vandaag gepresenteerd heeft, wordt het gemeentehuis als alternatief voor het kantoor aan het kerkhof in Zierikzee genoemd. Burgemeester Gerard Rabelink bevestigt dat die mogelijkheid er is al moet er nog het nodige bestudeerd gaan worden. Ook zijn er andere gegadigden voor een plaats in het gemeentehuis, waar aardig wat werkplekken zijn vervallen door samenwerking met andere gemeenten. Naast een locatie in Zierikzee (foto) blijft ook een politiebureau in Renesse bestaan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-02-2015

Zeelandbrug gestremd

In de nacht van maandag 2 maart 2015 op dinsdag 3 maart 2015 is de Zeelandbrug van 00.00 uur tot max. 05.00 uur voor het wegverkeer gestremd vanwege werkzaamheden aan de brug. Het verkeer wordt geadviseerd een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug en de wegen hiernaartoe worden informatieborden geplaatst. Het verkeer kan omrijden via de Stormvloedkering. In bijzondere situaties is het mogelijk om spoedtransporten van  ambulances, brandweer of politie  te laten passeren. Voor meer informatie kunt u tijdens de werkzaamheden terecht op de volgende telefoonnummers: 06 28 90 40 10 of  06  28 90 40 32. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Provincie Zeeland  24-02-2015

Bowlster De Weerdt tiende in wedstrijd Europese toer

Elvira de Weerdt, de Zierikzeese bowlster die eind maart naar het EK gaat, is bij een wedstrijd in de Europese toer tiende geworden. De achttienjarige speelster bowlde zondag een YET-toernooi (Youth Euro Trophy) in Nieuwegein en werd daarin tiende. Ze kwam zeventien pins tekort voor de plaats in de halve eindstrijd. In haar klasse deden 85 jongens en meisjes mee. Het toernooi in Nieuwegein maakt deel uit van een Europese tour. Op 13 en 14 maart is De Weerdt (foto) daarvoor actief in het Deense Odense. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  22-02-2015

Keurige overwinning volleybalsters Forza

De volleybalsters van Forza hebben een keurige zege op de nummer zes van de promotieklasse A, Volley Zuid, geboekt: 1-3 (26-24 20-25 24-26 14-25). Na een flinke inhaalslag in de eerste set te hebben gemaakt, moest Forza die toch aan thuisploeg laten. Omdat het in tweede bedrijf passend beter ging, lag het team goed op koers voor winst in de set. ,,We maakten wel veel servicefouten, maar konden die aanvallend compenseren”, zag Lisa Weeber, één van de speelsters. Een zeer zwakke service en niet kunnen bezorgden Forza een dip in de derde set. Deze werd onder meer te boven gekomen door een sterke invalbeurt van Liselotte Groeneveld waardoor de derde set nipt werd gewonnen. In het vierde bedrijf gaf Volley Zuid zich snel over. Weeber: ,,Alles lukte aan onze kant”. Een andere meevaller was het meespelen van Marije Munter voor de eerste keer na haar bevalling. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  22-02-2015

Kiki Hoefsmid wint voorronde Regioruis

De 15-jarige Kiki Hoefsmid uit Wemeldinge heeft vrijdagavond in Brogum de tweede voorronde van Regioruis gewonnen. De jonge Zeeuwse singer-songwriters maken indruk bij deze muziekcompetitie op Schouwen-Duiveland. dit seizoen. Na de zestienjarige Jaimy Versteeg uit Goes is Kiki de tweede singer-songwiter die zich voor de finale tijdens Anywave op 6 juni voor de RegioRuis plaatste. Lees verder. bron: PZC  22-02-2015

Eerste Oosterscheldekreeft voor bankier Zalm

ABN AMRO-directeur Gerrit Zalm krijgt de eerste Oosterscheldekreeft van 2015.Dat gebeurt donderdag 26 maart tijdens de traditionele Oosterscheldetocht. De organisatie is in handen van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. De organisatie slaagt er jaarlijks in een prominente Nederlander te verleiden om aan boord te gaan en de eerste kreeft op te vissen. 

bron: WereldRegio  21-02-2015

De Pagter deelt MZC’11 flinke opdoffer uit

MZC’11 is in haar zestiende competitiewedstrijd tegen een dure en doelpuntrijke nederlaag aangelopen. Met vier treffers deelde GPC-spits Robin de Pagter de Zierkzeese nummer twee van de tweede klasse E zaterdag op sportpark Den Hogen Blok een flinke tik uit. Het werd uiteindelijk 3-5. Met een nederlaag op zich valt nog wel te leven, maar voor MZC’11 is het een dure. Door het verlies heeft de ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse de eerste plaats in de tweede periode niet meer in eigen hand. GPC en Dauwendaele hebben nu de beste papieren. Dan moeten ze drie resterende wedstrijden uit de tweede periode wel allemaal winnen. Bij één misstap van beiden gaat MZC’11 er alsnog met de eerste plaats vandoor. Mits ze haar inhaalduel met Tholense Boys wint. Koploper Bruse Boys speelde zaterdag in en tegen Zaamslag met 1-1 gelijk. Trainer Wim Nieuwland sprak van een ‘aardig resultaat’ zonder vier à vijf vaste krachten. Door de nederlaag van MZC’11 en SSV’65 (3-0 tegen Dauwendaele) hoefde Bruse Boys dus niets in te leveren van haar voorsprong op de concurrentie.

UITSLAGEN
ZATERDAGVOETBAL
Tweede klasse E:
Zaamslag-Bruse Boys 1-1 (0-1 Eric Duffener)
MZC’11-GPC 3-5 (Freek Torensma, Dennis Dekker, Sven Heijboer)

Derde klasse B:
DFS-ZSC’62 0-0

Oefenduel:
WIK’57-Hansweertse Boys 2-4

ZONDAGVOETBAL
Zesde klasse:
Jong Ambon-sportclub Zierikzee 0-2 (Thomas Vos 2)

bron: WereldRegio  21-02-2015 

Ton legt halve Trail by the Sea als snelste af

Leonie Ton (midden op de foto) heeft de halve marathon van Trail by the Sea gewonnen. De Zierikzeese legde de ruim 21 kilometer af in 1.46,07 uur. Bij de mannen was Zoutelander Tim Pleijte de snelste in 1.25,55 uur. De hele marathon van Trail by the Sea, die voor het eerst werd gehouden, werd zaterdag een prooi voor Remy Vasseur uit Vlissingen. De atleet legde de trail af in 3.02,25 uur, op een halve minuut gevolgd door Pascal van Norden uit Gouda. (foto: WereldRegio)

 

bron: WereldRegio  21-02-2015 

Doe mee en win gratis kaarten voor Michiel

Razendsnel waren de kaarten uitverkocht, maar voor lezers van WereldRegio zijn er nog veertig gratis kaarten voor de fiZi-filmvoorstelling van Michiel de Ruyter op zaterdag 14 maart (aanvang 14.00 uur). Maar daar moet u wel iets voor doen.Michiel de Ruyter heeft zijn sporen verdiend en wordt met een standbeeld herinnerd op de Vlissingse boulevard. Maar de redactie van WereldRegio is benieuwd wie er wat u betreft een standbeeld verdient op Schouwen-Duiveland. Schouwen-Duiveland heeft veel bekende mensen voortgebracht en ook nu lopen er ongetwijfeld mensen rond waarvan u vindt dat deze een standbeeld verdienen. Laat ons het weten via info@wereldregio.nl. En natuurlijk lezen we ook graag waarom u die persoon voordraagt. Uit alle inzendingen trekt de redactie de winnaars. Per deelnemer worden twee kaarten beschikbaar gesteld. De actie is een samenwerking tussen filmtheater fiZi en WereldRegio. U kunt inzenden tot vrijdag 27 februari dus wees er snel bij.

bron: WereldRegio  21-02-2015 

Cameramuseum Zierikzee is gered

Het Cameramuseum aan de Visstraat in Zierikzee is voorlopig uit de zorgen. Er is geld om het nog een jaar uit te zingen en de huisbaas wil praten over verlaging van de huur. Dat meldde Bob Noomen, de initiatiefnemer van het museum, vrijdag. “Dit jaar kunnen we zeker door. Daarvoor is genoeg geld binnen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  20-02-2015

Koffiedrinken kan ook bij storm op Havenplein Zierikzee

De parasols op de terrassen aan het Havenplein in Zierikzee zijn sinds donderdag weer stormvast. Medewerkers van aannemer Traas en Ovaa legden donderdag de laatste hand aan de nieuwe verankering. Volgens wethouder Jaqueline van Burg hebben de horecabedrijven, de aannemer en de gemeente de kosten gedeeld. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  19-02-2015

De Strandloper/Ginsterveld wint topduel Stella Boys/’t Centrum

De Strandloper/Ginsterveld heeft zijn koppositie veilig gesteld nadat het in de laatste minuten met 5-4 won van Stella Boys/’t Centrum. In de 1e klasse zaalvoetbal competitie ZieZaVo is de kampioenstitel nu niet meer ver verwijderd van het team uit Westerschouwen. Een duel van hoog niveau en spannend tot de laatste minuut in het Laco sportcentrum moet de veel toeschouwers hebben genoten. Was het met rust nog 3-3 maar in de 8e minuut van de 2e helft bracht Don van Vliet De Strandloper weer op voorsprong, Ramon Janson stelde gelijk weer de gelijkmaker (4-4) er tegen over. Met nog drie minuten op de speelklok was het opnieuw Don van Vliet die de bal vrij speelde en een open scoringskans gaf aan zijn ploeggenoot Julius Bliek die uitbundig de overwinningsgoal vierde. ASZ won met 7-5 van Vivars.nl maar dat ging niet vanzelf. De ploegen waren gelijkwaardig en de keepers Groenendijk (ASZ) en Hoep (Vivars.nl) speelden een hoofdrol. Uiteindelijk was Patrick Verkaart en Wouter Fioole van doorslag gevende waarde voor ASZ. IJtama had geen moeite met FC Hanse Staalbouw (9-2) en Airpack maakte met de 7-1 overwinning op Motorenboys een sterke indruk. In de 2e klasse liet Stella Boys/’t Centrum zien dat ze toe zijn aan promotie. Ze wonnen afgetekend met 13-2 van Spuiterij ELfrink. Deco Home Zierikzee won eenvoudig met 8-3 van Via Adviseurs en FC Kerkwerve/Oliegeultje won overtuigend met 5-1 van De Strandloper/Ginsterveld 2. Nadat De Vlinder gedurende heel de wedstrijd had voor gestaan tegen FAXE trok het in de laatste minuten toch aan het kortste eind met een 5-6 nederlaag. (foto: ZieZaVo) bron: ZieZaVo  19-02-2015

Kerkhove naar kwartfinale Challenger in Altenkirchen

Lesley Kerkhove (foto) heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van een Challenger in het Duitse Altenkirchen. De als zesde geplaatste Zierikzeese versloeg de achttienjarige Oekraiense Anhelina Kalinina, die ruim zestig plaatsen lager op de wereldranglijst vertoeft. De setstanden waren 2-6 6-3 6-3. Het was een redelijk gelijkopgaande partij wat aces (4 om 2), dubbele fouten (5 om 6) en benutte breekpunten (5 om 75 procent) betreft, maar op de momenten, dat er echt om ging, sloeg Kerkhove toe. In de kwartfinale, haar tweede in 2015, speelt ze vrijdag tegen de winnaar van het duel Witthoeft-Lemoine. Beiden heeft ze in het verleden wel eens verslagen. Finn Joziasse, plaatsgenoot van Kerkhove, werd in de eerste ronde van de inTime Head Junior Open 2015, een internationaal jeugdtoernooi van Tennis Europe in Zoetermeer, verslagen. In het schema van de meisjes tot en met veertien jaar kreeg de Zierikzeese met 6-1 6-2 klop van Anarni Banks uit Engeland. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  19-02-2015 

Website brandweer Schouwen-Duiveland wordt opgeheven

De website van de brandweer Schouwen-Duiveland houdt op te bestaan. Dat meldt fotografe Fieke van ’t Hoff op de betreffende website. Met de regionalisering van de hulpverlening in onze provincie, zijn alle brandweerkorpsen samengevoegd in één regionaal korps. Sinds 1 januari 2014 maken deze deel uit van de organisatie Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). De VRZ omvat de gemeenschappelijke meldkamer (GMZ), de brandweerzorg, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) en de bevolkingszorg. Daarnaast voert de VRZ verschillende taken uit op het gebied van crisisbeheersing. Voorbeelden hiervan zijn het opleiden en trainen van de crisisorganisatie, multidisciplinaire planvorming en risico- en crisiscommunicatie. Hierin werken de 13 Zeeuwse gemeenten samen met lokale, regionale en landelijke partijen. Politie Zeeland/ West-Brabant, Provincie Zeeland, GHOR, Waterschap Scheldestromen, Defensie, zorginstellingen en vele andere zijn voorbeelden van deze partijen. De VRZ heeft een eigen website ontwikkeld (www.zeelandveilig.nl), waardoor andere website’s van de posten in Zeeland komen te vervallen. De website van brandweer Schouwen-Duiveland en alle informatie die deze website over incidenten en ander nieuws publiceerde, komt hiermee ook te vervallen. Met het beëindigen van deze website van brandweer Schouwen-Duiveland valt het ‘gezicht’ en de bekendheid van de brandweer op dit eiland voor een groot deel weg. Van ’t Hof betreurt dit ten zeerste omdat zij daardoor genoodzaakt is te stoppen met de fotografie voor de brandweer en het bijhouden van de eilandelijke brandweer website, wat ze vele jaren met toewijding heeft gedaan. Op welke wijze de website www.zeelandveilig.nl een waardevolle toevoeging zal leveren voor wat betreft de nieuwsitems rond de brandweer op Schouwen-Duiveland, is tot op heden onbekend.

bron: brandweer Schouwen-Duiveland  18-02-2015

Radar start met plaatsen zonnepanelen

Deze week maakt Radar een start met het plaatsen van zonnepanelen. De panelen worden geplaatst op vier Radarscholen in Burgh Haamstede, Zierikzee en Kerkwerve. Radar streeft naar duurzaamheid en zorgvuldig omgaan met energie. De zonnepanelen zijn daarin een eerste stap. Door de plaatsing van de zonnepanelen wil Radar ook haar leerlingen bepalen bij duurzaam energiegebruik. De panelen worden geplaatst door Saman uit Zierikzee.

bron: WereldRegio  18-02-2015

D66 wil alsnog opheldering uitspraken Radar-bestuurder

Ook al heeft Radar-bestuurslid De Bonte zijn uitspraken over homosexuele leerkrachten ingetrokken, toch wil D66 in de gemeenteraad er het fijne van weten.In vragen aan burgemeester en wethouders vraagt de partij wat deze uitspraak (‘liever geen homo voor de klas’) voor effect voor de samenwerking met andere schoolorganisaties kan hebben. D66:,,Achtergrond maakt niet uit, het gaat erom dat de beste leerkracht voor de klas staat, met goede faciliteiten in moderne schoolgebouwen. Daarom vindt D66 het belangrijk dat in een gebied zoals Schouwen-Duiveland door scholen wordt samengewerkt. De uitspraak van bestuurslid de Bonte, van de christelijke onderwijskoepel Radar in de Wereldregio van vrijdag 13 februari, die liever geen homosexuele leerkrachten voor de klas ziet, stemmen de D66 fractie dan ook niet gerust.” D66 vindt de vraag ook nu nog relevant, ook al is de uitspraak ingetrokken. bron: WereldRegio  18-02-2015

Een ongekend spannende strijd

Het door de schaakvereniging Zierikzee georganiseerde kampioenschap voor basisscholen op Schouwen-Duiveland was een groot succes. Er deden 23 teams mee, een recordaantal. Het 29ste toernooi is gewonnen door Binnen de Veste. Dit jaar was dat minder vanzelfsprekend dan andere jaren: de strijd om de eerste vijf plaatsen was ongekend spannend. Door het grote aantal teams mogen de eerste vijf teams meedoen met het Zeeuws kampioenschap op 28 maart 2015 in Terneuzen. Na drie ronden leken de eerste teams van Binnen de Veste, Onder de Wieken en J.W. van den Doelschool als enigen de strijd om de eerste plaats te gaan voeren met een maximale score. In ronde 4 speelden de J.W. van den Doelschool en Binnen de Veste tegen elkaar gelijk, Onder de Wieken kwam ook niet verder dan een gelijkspel tegen ‘t Kofschip; de top 3 bleef hetzelfde. In ronde 5 speelden Binnen de Veste en Onder de Wieken tegen elkaar en opnieuw gelijk. De J.W. van den Doelschool kon de koppositie pakken, maar verloor van OBS Duiveland/Nieuwerkerk 3, waardoor Binnen de Veste 2 ineens op de eerste plaats kwamen te staan. Met nog twee ronden te gaan waren de verschillen tot een minimum beperkt. De op de 10de plaats staande ‘t Kofschip had maar 1 wedstrijd minder gewonnen dan de nummer 1. Alles was nog mogelijk. Ronde 6 bracht enige duidelijkheid: Binnen de Veste won met 4-0 van OBS Duiveland/Nieuwerkerk 3 en Onder de Wieken met 3-1 van Binnen de Veste 2. Met een gelijk aantal punten en dus 1 bordpunt voor stond Binnen de Veste nu voor het eerst ‘alleen’ aan kop. Onder de Wieken won in de laatste ronde met 4-0 van de J.W. van den Doelschool en moest hopen dat ‘t Kofschip in ieder geval 1 punt zou halen tegen Binnen de Veste. Dit gebeurde echter niet. Binnen de Veste won met 4-0 en daarmee, op bordpunten, ook het kampioenschap. Een overwinning smaakt zoveel zoeter als je er echt voor hebt moeten vechten. Binnen de Veste 2 is als derde geëindigd, Onder de wieken 2 en OBS Duiveland/Nieuwerkerk als 4e en 5e. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  17-02-2015 

Overname failliete Ford Auto Adria van de baan

De overname van het failliete autobedrijf Auto Adria is van de baan. Dat meldt curator Van Leeuwen van advocatenkantoor Van Leeuwen & De Waard in Goes. Het faillissement van de Ford-dealer kwam in januari naar buiten. Auto Adria had in Zeeland vestigingen in Goes en Zierikzee. De curator was sinds het faillissement in overleg met een overnamekandidaat. Die ziet om onbekende redenen af van de overname en wil nu zelf een Ford-vestiging opzetten in de omgeving van Goes. Auto Adria is onderdeel van het Vlaamse concern Willy van Doorne International, waaronder een aantal autobedrijven valt. Dat de overname van de baan is, betekent volgens Van Leeuwen dat het faillissement wordt doorgezet. Bij Auto Adria werkten in totaal negentien werknemers. Het automerk Ford voelt de klappen in de sector. Volgens deskundigen zou het komen doordat het merk de slag naar kleine zuinige auto’s heeft gemist. Ook elektrische auto’s worden door Ford niet gemaakt, waardoor de verkoop harder is ingezakt dan bij branchegenoten. Overigens liet de brancheorganisatie van autobedrijven, Bovag, vorige maand weten dat de autoverkopen in januari 2015 acht procent zijn gestegen ten opzichte van januari 2014. Bestverkochte merk is volgens Bovag een Volkswagen, op een tweede plek volgt Renault en als derde staat Peugeot in de boeken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  17-02-2015

Kades als eerste aangepakt in plan ’t Sas Zierikzee

Herstel van kades en oevers komt als eerste aan de orde bij de uitvoering van plan ’t Sas in Zierikzee. Daarna wordt fase drie van de ontsluitingsweg Zuid aangelegd. Dat hebben B en W van Schouwen-Duiveland dinsdag besloten. Als derde op het lijstje staat de nieuwe stadsentree. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)      bron: PZC  17-02-2015

Kerkhove op karakter door in Altenkirchen

De 23-jarige Zierikzeese (WTA 215) versloeg dinsdag de Turkse Pemra Ozgn (WTA 255) in drie sets 1-6 6-0 7-6 (7-5). Het verging Kerkhove (foto) dus beduidend minder af tegen de Turkse dan in 2014 en 2013: toen was ze tweemaal in twee bedrijven de sterkste. Met name de trage baan werkt niet in het voordeel van de tennisster uit de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch trok ze het eerste setverlies knap recht in de tweede. De beslissende set ging gelijk. Ozgen kwam als eerste bij de zes maar ook deze keer vocht Kerkhove zich langszij. Nadat ze in de tiebreak met 0-3 achter kwam, deed ze nogmaals een beroep op haar vechtlust en zegevierde in de tiebreak. In de tweede ronde treft Kerkhove de Oekraïense Anhelina Kalinina (WTA 287). Finn Joziasse, plaatsgenote van Kerkhove, plaatste zich dinsdag voor de tweede ronde van een dubbeltoernooi van Tennis Europe in Zoetereer. Met Evelyne de Mey won ze met 6-0 6-2 bij de meisjes tot en met zestien jaar. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  17-02-2015

Bultrug niet meer gezien in Oosterschelde

De bultrug is niet meer in de Oosterschelde. Dat zegt Jaap van der Hiele van stichting A Seal Centrum voor Zeezoogdierenzorg op basis van patrouilles van Rijkswaterstaat en het ontbreken van verdere meldingen van de scheepvaart op de Oosterschelde. Dierenwelzijnsorganisaties gaan er definitief vanuit dat de bultrug via de Oosterscheldekering de Noordzee is opgegaan. “De gaten van de Oosterscheldekering zijn groot genoeg voor het tien meter langed zoogdier om doorheen te zwemmen.” Maandagmiddag werd de bultrug voor het laatst gezien bij het Engelse vaarwater voor de kust van Kats. Rond 14:00 uur verloor Rijkswaterstaat de walvis uit het oog vanwege de mist. Bij die laatste waarneming zwom de walvis richting Oosterscheldekering. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  17-02-2015

Zierikzeese De Weerdt naar EK bowlen

Elvira de Weerdt (foto) doet van 26 maart tot en met 6 april mee aan het EK bowlen. De achttienjarige Zierikzeese is lid van bowlingvereniging Goes en zit samen met een andere Zeeuwse, Lindsey Paling uit Koudekerke, in het Nederlandse meisjesteam dat uit vier personen bestaat. Het viertal is gekozen na uit een selectie van twaalf bowlsters. Het EK heeft plaats in het Duitse Leipzig. (foto: WereldRegio)               

bron: WereldRegio  17-02-2015

‘Bultrug zelf weer de Noordzee opgezwommen’

De bultrug is maandag op eigen kracht door de kering gezwommen. Dat zegt de stichting SOS Dolfijn. Volgens het opvangcentrum zagen twee toeristen de walvis aan het eind van de middag uit de kering komen. Het opvangcentrum werd maandagavond gebeld door het echtpaar. De man en vrouw reden over de Oosterscheldekering en zagen het dier bij de eerste pijlers vanaf Neeltje Jans naar buiten komen. “Eerst nog met de stroming mee, maar daarna zwom hij op eigen kracht verder”, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. Het echtpaar verloor het zeezoogdier daarna uit het oog vanwege de mist. Volgens Jaap van der Hiele van stichting A Seal Centrum voor Zeezoogdierenzorg is er nog geen hard bewijs voorhanden. “De scheepvaart op de Oosterschelde krijgt het verzoek uit te kijken naar de bultrug. Als we om 12.00 uur nog geen melding hebben gekregen, dan mogen we aannemen dat de walvis inderdaad weer de Noordzee is opgezwommen.” Volgens Van der Hiele is de walvis tien meter lang en een tot anderhalve meter breed. “Dat baseer ik op waarnemingen van Rijkswaterstaat, diverse foto’s en mensen van de AID aan boord van de ‘Luctor’.” Maandagmiddag werd de bultrug voor het laatst gezien bij het Engelse vaarwater voor de kust van Kats. Rond 14:00 uur verloor Rijkswaterstaat de walvis uit het oog vanwege de mist. Bij die laatste waarneming zwom de walvis richting Oosterscheldekering. Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  17-02-2015

Politie neemt drugs in beslag

Een 39-jarige man werd gearresteerd op verdenking van overtreding van de Opium. Hij had hard- en softdrugs bij zich. De arrestatie vond plaats op zondagavond 15 februari 2015. De man fietste rond 23.10 uur door de Ravestraat en dook weg bij het zien van politie. Dit was voor de agenten reden om hem te controleren. Bij dat onderzoek werden gripzakjes met wiet, diverse zakjes speed en een onbekende vloeistof aangetroffen (mogelijk GHB). Gezien de hoeveelheid en verscheidenheid van de drugs, gaat de politie ervan uit dat het niet voor eigen gebruik bedoeld was. De 39-jarige verdachte afkomstig uit Zierikzee, werd gearresteerd en naar het politiebureau overgebracht. De verdovende middelen werden in beslag genomen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  16-02-2015

Beleid parkeren Schouwen-Duiveland wordt flink doorgelicht

De gemeente zet extra vaart achter de herziening van het parkeerbeleid op Schouwen-Duiveland. De komende maanden wordt het van veel kanten doorgelicht. Dat gebeurt twee jaar eerder dan in het collegeprogramma staat vermeld. Volgens de fracties in de gemeenteraad is er aanleiding om het parkeerbeleid op een aantal punten aan te passen. Zo gaan er bij diverse fracties stemmen op om in de winter het parkeren op het Havenplein in Zierikzee weer mogelijk te maken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  17-02-2015

Bultrug zwemt in Oosterschelde

In de Oosterschelde is een bultrug gesignaleerd. Volgens de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren werd het walvisachtige dier van een meter of vijf zaterdag voor het eerst gezien bij de Zeelandbrug. Gisteren en vandaag dook het dier op in de buurt van Kattendijke, Wemeldinge en Yerseke. Vroeger zwommen er vaker bultruggen in de Oosterschelde, maar de stormvloedkering houdt ze tegenwoordig tegen. Volgens Jaap van der Hiele van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren zou het het beste zijn als de bultrug weer door de stormvloedkering terugkeert naar zee. Van der Hiele denkt niet dat er in de Oosterschelde voldoende voedsel voor de walvis is: “Als hij blijft hangen, zie ik het somber in voor hem.” Volgens Jaap van der Hiele is het niet mogelijk om de bultrug te vangen. “Dan moet je wel gigantisch grote netten hebben om hem te kunnen vangen en daarnaast heb je nog de stress die het voor het dier oplevert. Dus dat is geen optie.” Mocht de bultrug stranden dan is het walvisprotocol (pdf) van kracht. Het ministerie van Economische Zaken coördineert dan een reddingsoperatie. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  16-02-2015

Volleyballers Forza acteren onherkenbaar

De volleybalmannen van Forza hebben zich enigszins verslikt in laagvlieger Vollido. Er werd slechts met 2-3 (25-22 22-25 25-22 21-25 9-15) gewonnen. Er ging van alles mis, laat Forza-speler Valentijn Luijk weten. ,,We hebben twee sets verloren van Vollido, de scheidsrechter deed een negatieve duit in het zakje, maar die twee sets hebben we vooral van ons zelf verloren. We speelden onherkenbaar.” Door de magere zege wordt de kans kleiner dat Forza eerste wordt in de derde divisie C. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  15-02-2015

Fizi Zierikzee roept alle hens aan dek voor twee populaire films

Voor de vrijwilligers van filmtheater Fizi in Zierikzee breken er drukke tijden aan met ‘Gooise Vrouwen 2’ en ‘Michiel de Ruyter’. De belangstelling voor beide films blijkt bijzonder groot. Onder het motto ‘alle hens aan dek’ doet Fizi een groot beroep op de vrijwilligers. Hun inzet is van groot belang door de extra voorstellingen en de veelvuldig uitverkochte zalen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)            bron: PZC  14-02-2015

De gevangenis in om vrijheid af te dwingen

Voor drie uur vast achter tralies. Op die manier vroegen 35 vrouwen in Zierikzee aandacht voor vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld. De actie, gebaseerd op de landelijke actie Free a Girl, is een initiatief van de Stichting Zeeuwse Wereldvrouwen. Om 11.00 zaterdagmorgen lieten de meisjes en vrouwen zich opsluiten in het historische pand ‘s-Gravensteen in Zierikzee. In de bedompte cel daar werd er verteld over en geluisterd naar verhalen over seksueel onrecht. Na drie uur ging de deur weer van het slot en verplaatste de groep zich naar het centrum voor een dans op het lied Break the Chain in het kader van One Billion Rising. Dat is een jaarlijkse, Internationale manifestatie op Valentijnsdag, waaraan volgens de organisatie 1 miljard mensen in ruim 300 landen deelnemen. De actie in Zierikzee trok spontane aanmeldingen. Zo waren er vrouwen die in het verleden zelf misbruikt zijn en met deze actie een hoofdstuk wilden sluiten of een voorbeeld wilden zijn. Ook waren er meiden van het Pontes Pieter Zeeman college die zich spontaan hadden gemeld om zich op te laten opsluiten. De afgelopen tijd hebben de Zeeuwse Wereldvrouwen geld ingezameld voor de actie Free a Girl. Met de opbrengst, vijfduizend euro, is het de bedoeling dat vijf meisjes of vrouwen bevrijd kunnen worden. Bekijk hier de reportagvan omroep Zeeland en een videoregistratie van de manifestatie. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  14-02-2015

Ongeval in woning Watergang

Vrijdagavond omstreeks  23.35 uur zijn hulpdiensten opgeroepen voor een incident in een woning aan de Watergang in woonwijk Noorderpolder in Zierikzee. Er werd eerste hulp verleend door een tweetal ambulances. Vanuit Rotterdam is een traumaheli gekomen. De helikopter landde langs de Korte Blokweg. Een arts van het traumateam assisteerde bij deze eerste hulp. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ) in Goes. Meer informatie over het ongeval is niet bekend. (foto: Martijn Lokerse) bron: Zierikzee-Monumentenstad  14-02-2015

Vrijwilligersbijeenkomst over signaleren

Op maandagavond 2 maart organiseren Gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting Maatschappelijk werk en Welzijn Schouwen-Duiveland (SMWO) van 19.00-21.30 uur een thema-avond ‘’signalen achter de voordeur’’ in het MFC in Zierikzee. Iedereen die vrijwilligerswerk doet op het gebied van jongeren, ouderen, binnen een vereniging, de kerk, of op een ander gebied is welkom op deze avond. Inwoners die vrijwilligerswerk doen kunnen te maken krijgen met situaties van kinderen of volwassenen die in stille armoede leven, eenzaam zijn, mishandeld worden of waar andere problemen een rol spelen. Maar waar herken je dit soort situaties aan? En als je het herkent waar ga je dan naar toe met je signaal of hoe wijs je deze inwoners de juiste weg? Dit soort vragen komen op deze avond aan bod. De bedoeling is om samen met de aanwezigen te kijken wat er nodig is om te signaleren en waar ze met een signaal terecht kunnen. Voor een goede organisatie van de avond is het belangrijk om te weten hoeveel personen er deelnemen. Aanmelden kan via de website van het SMWO. En telefonisch via (0111) 453 444. De gemeente en SMWO organiseren deze avond omdat zij vrijwilligers heel belangrijk vinden maar ook omdat de rol van vrijwilligers in de toekomst nog belangrijker wordt. De gemeenten hebben per 1 januari 2015 nieuwe taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd en werk en inkomen. Door deze nieuwe taken, krijgt de gemeente de mogelijkheid de ondersteuning aan kwetsbare inwoners op een manier te organiseren die past bij de cultuur en sociale samenhang op Schouwen-Duiveland. Een van de punten waar Schouwen-Duiveland meer op in wil zetten is vroegtijdig signaleren. Hoe eerder je met een situatie bekend bent, hoe sneller je actie kunt ondernemen om de situatie te verbeteren om hiermee in veel gevallen erger te voorkomen. Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol vervullen in deze signaalfunctie. Zij signaleren vaak eerder dan een professional of de gemeente. De gemeente ziet de bijeenkomst als een eerste stap om samen met vrijwilligers vroegtijdig in te spelen op de signalen uit de samenleving.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  13-02-2015

Uitvaartcentrum zoekt nog locatie centrum

Uitvaartondernemer Rinus Arensman heeft nog steeds plannen om een nieuw uitvaartcentrum neer te zetten in Zierikzee. Plannen om dat te doen op de plaats waar de oude Theo Thijssenschool staat, maar ook het Businesspark is een optie. De Theo Thijssenschool staat al even leeg. Gesprekken tussen Arensman en de gemeente (eigenaar van de locatie) zitten vooralsnog muurvast,. Arensman wil niet de gevraagde €395.000 neertellen voor de locatie. Hij moet de school slopen en vervolgens nieuw bouwen. Dat loopt teveel in de papieren. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat de gesprekken op de verkoopprijs zijn vastgelopen. Overigens wil Arensman ook een crematieoven neerzetten en dat past niet op die plaats, zo laat de gemeente weten. De plannen voor een uitvaartcentrum heeft Arensman al laten uitwerken door architectenbureau Born in Middelharnis. ,,Ik wil best met de gemeente verder praten als ze dat wil,” aldus Arensman. Ook het Businesspark is een optie, die voor hem bespreekbaar is. Ondertussen praat de gemeente ook met het SMWO, dat in de oude schoollokalen van de Theo Thijssenschool opvangactiviteiten voor de jeugd wil organiseren. Nu komen jongeren bij elkaar in Brogum, ,maar daar kunnen ze niet altijd terecht. Ook Gors zoekt een plek om jongeren met een verstandelijke beperking op te vangen. Deze periode wordt er met de gemeente gesproken ,,want het kost natuurlijk wel geld,” bevestigt Jopie Koens, locatiemanager van SMWO in Zierikzee. Ondertussen wacht Arensman op een telefoontje van de gemeente. Volgens hem is er behoefte aan een uitvaartcentrum in Zierikzee en moet de gemeente dat ook wat waard zijn.

bron: WereldRegio  13-02-2015

Staatssecretaris Sander Dekker bezoekt Pontes Pieter Zeeman Zierikzee

Op maandag 23 februari zal staatssecretaris Sander Dekker, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bezoek brengen aan Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Doel van het bezoek is het kennismaken met het project E-klas (elektronische klas) en PAL-student (persoonlijke assistent leraar) voor de bètavakken. Staatssecretaris Dekker zal tussen 12.00 uur en 13.30 uur Pieter Zeeman bezoeken. Hij wordt ontvangen door de rector, de heer J. Lommen, daarna maakt hij kennis met de betrokken docenten en de school, ook volgt hij een les volgens het principe van E-learning. Naast het project E-klas is er tijdens het bezoek aandacht voor het zogenoemde Doorbraakproject, waarvoor Pieter Zeeman zich aanmeldde. Hierbij werken scholen in een Leerlab samen aan vraagstukken rondom gepersonaliseerd leren, daarbij ondersteund door een coach. Startpunt daarbij is dat de scholen een ‘versnellingsvraag’ moeten formuleren. Bij Pieter Zeeman is die vraag: “Hoe kunnen we digitale content inzetten om maatwerk in het onderwijs aan te kunnen bieden.” In de Leerlabs worden scholen die gepersonaliseerd leren voor ogen hebben, geholpen om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te gaan realiseren. De docent krijgt  de ruimte om de innovatie in de klas uit te voeren. Het vraagstuk kan variëren van het gebruik van digitale leermiddelen tot de rol van de docent in de klas. In het Leerlab werken scholen in clusters samen, ondersteund door verschillende experts vanuit het project Leerling 2020. Sinds februari 2011 wordt er in de bovenbouw havo/vwo van Pontes Pieter Zeeman gewerkt met E-klassen en het PAL-project, evenals op 29 andere scholen in Nederland. Het Ministerie van Onderwijs deed daarmee onderzoek naar een andere inrichting van de onderwijstijd bij de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Het project is afkomstig van de innovatiekalender van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. E-klas en PAL-student is één van de vijf innovatieprojecten van de InnovatieImpuls Onderwijs (www.innovatieimpulsonderwijs.nl) Doel van het project is te onderzoeken of met behulp van E-klassen en PAL-studenten hetzelfde rendement behaald kan worden in de bètavakken. Aanleiding voor de innovatieprojecten is de toenemende vergrijzing in Nederland, ook onder docenten van bètavakken, waardoor er steeds minder docenten beschikbaar zijn. Het onderzoek nam vier jaar in beslag en wordt voor de zomer afgerond.  

bron: Pontes Pieter Zeeman  13-02-2015

Terugdringen overlast heeft prioriteit in handhavingsplan Schouwen-Duiveland

De gemeente Schouwen-Duiveland legt voor het komende jaar de nadruk op het terugdringen van kleine overlastfeiten. Dan gaat het over fietsen op voetpaden, overlast door foutparkeerders of mensen die in de natuurgebieden de fout in gaan. Hondenoverlast krijgt ruim aandacht. Poepende en loslopende honden worden aangepakt. Het college van B en W probeerde in 2014 ook al eens de overlast door honden aan te pakken door poepzakjes verplicht te stellen via de APV. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  12-02-2015

De Bonte betreurt uitspraak homosexualiteit

Radar-bestuurslid Leon de Bonte (foto) heeft spijt van zijn uitspraak over homosexuele leerkrachten voor de klas en neemt die uitspraak terug. Dat heeft Radar-voorzitter Esther de Ruijter vrijdagmiddag aan WereldRegio laten weten. ,,Als voltallig bestuur nemen we afstand van die uitspraak en Leon de Bonte ook,” zo laat ze weten. De Ruijter stelt dat Radar alleen ‘kerkelijke meelevendheid’ verwacht van leerkrachten. Nadat De Bonte zijn uitspraak over homosexuele leerkrachten in WereldRegio had gedaan voor de klas, kreeg het Radar-bestuur veel over zich heen. Obase (openbaar basisonderwijs) wilde niet langer aan tafel met de christelijke basisschoolkoepel en ook de directeuren van de Radar-scholen namen snel afstand van de uitspraak. Volgens De Ruijter leefde De Bonte tijdens het interview met WereldRegio in de veronderstelling dat hij deze uitspraak op persoonlijke titel deed. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  13-02-2015

Trio Les Amis in Rode Kamer

Zaterdag 14 februari treedt Trio Les Amis op in de Rode Kamer aan het Havenpark 13-15 in Zierikzee. Les Amis brengt een zeer afwisselend programma in alle denkbare combinaties en bestaat uit twee bestaande duo’s, Follie a deux – mandoline en accordeon en Duo Giuliani – mandoline en gitaar. Door samenwerking van de musici opent zich een breed scala aan mogelijkheden. Fijnzinnige mandoline en gitaarmuziek, Italiaanse volksmuziek, Zuid-Amerikaanse choro’s en tango’s en een knipoog naar Django Reinhardt en zijn Hot Club de France. Mandoline – Marina Eckhardt, Gitaar – Ron Leendertse, Accordeon – Monty van Belzen. Aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt € 16,- per persoon en dat is inclusief het bekende hapje en drankje. Reserveren via derodekamer@monumentenweb.nl of 06 128 77 621. (foto: De Rode Kamer)

bron: de Rode Kamer  13-02-2015

Radar-directeuren nemen afstand van bestuurslid

De directeuren van de Radar-scholen nemen samen met hun algemeen directeur Kees van Damme afstand van de uitspraken die bestuurslid Leon de Bonte heeft gedaan. In een reactie schrijven de directeuren: ,,Radar herkent zich niet in de uitspraken over homoseksualiteit, zoals deze zijn verwoord door penningmeester Leon de Bonte. Radar neemt daar volledig afstand van. Er is door de medewerkers en ouders geschokt gereageerd op deze uitspraak. Radar staat vanuit de christelijke identiteit voor verbinding met anderen en niet voor uitsluiting. Elke dag leren we aan de kinderen hoe we respectvol omgaan met verschillen en met elkaar.” – einde citaat. (Op de foto bestuurslid Leon de Bonte, foto WereldRegio).

bron: WereldRegio  13-02-2015

Obase verwerpt homo-uitspraak Radar-bestuurder

Radar (christelijk basisonderwijs) moet afstand nemen van gemaakte opmerkingen over homosexuele leerkrachten wil Obase (openbaar basisonderwijs) nog bereid zijn om met die club verder te praten over samenwerking. Radar-bestuurder Leon de Bonte deed vandaag (vrijdag) in WereldRegio de uitspraak liever geen homosexuele leerkrachten voor de klas te zien. Directeur-bestuurder Ewald de Keizer van Obase noemt de uitspraak van De Bonte ,ongepast” en ,,deze uitspraak past niet in de huidige tijd.” De Keizer zegt het standpunt nooit eerder gehoord te hebben. ,,Als Obase zullen we niet verder praten met Radar als deze uitspraak niet ingetrokken wordt,” laat De Keizer desgevraagd weten. Volgens hem heeft het basisonderwijs op Schouwen-Duiveland er omwille van de kwaliteit groot belang bij dat er samengewerkt gaat worden. ,,Ik heb te doen met Kees van Damme en zijn team,” aldus De Keizer. Op directieniveau was de samenwerking tussen de twee organisaties al een eind uitgewerkt. Maar de achterban van de vereniging Radar wilde ook in deze fase niet praten over het behoud van de beider identiteit.

bron: WereldRegio  13-02-2015

Eerste politieke reacties op homostandpunt Radar-bestuurslid

CDA en Leefbaar Schouwen-Duiveland nemen afstand van de uitspraken van Radar-berstuurder Leon de Bonte, die ,,liever niet” een homosexuele leraar voor de klas ziet staan. De Bonte doet die uitspraak in WereldRegio in een artikel over de te varen koers door Radar (zie elders deze website). Robbert Lievense (fractievoorzitter van Leefbaar Schouwen-Duiveland) stelt dat het moet gaan om goed onderwijs en niet om de geaardheid. Datzelfde laat Daniel Joppe, fractievoorzitter van het CDA in de raad weten. Hij schrijft ,,enigszins aangeslagen” te zijn. Volgens hem is er nog een wereld te winnen en Lievense (foto): ,,Samenwerking met openbaar onderwijs leek nog nooit zo ver weg.” (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  13-02-2015

Dossier: Radar zoekt naar koers

Na de roerige bestuurswisseling binnen het protestants-christelijk basisonderwijs op het eiland (Radar) is het nog steeds onduidelijk welke koers het nieuwe bestuur gaat varen om de krimp te lijf te gaan. Eerst moet worden onderzocht hoe de christelijke waarden veiliggesteld kunnen worden. ,,En dat is een lastig vraagstuk,” vertelt Ester de Ruijter, voorzitter van de club. In december vorig jaar stapte het vorige bestuur op nadat de leden zich tegen de ingezette koers verzetten. Die zette in op een innige samenwerking met Obase, de koepel van openbaar basisonderwijs. Van de 250 leden kwamen er negentig opdagen en die gaven het signaal af dat er grote zorgen waren over de identiteit van de christelijke basisscholen. Het bestuur stapte op en directeur Kees van Damme werd door het nieuwe bestuur teruggefloten. Dat kwam hard aan bij hem ,,maar ik heb voldoende energie om met het nieuwe bestuur naar een oplossing te zoeken.” Schouwen-Duiveland stelt steeds minder kinderen en de eerste scholen hebben de deuren al gesloten. ,,Maar het samenvoegen van twee scholen is niet altijd de oplosing. Veel dorpen hebben maar één school. En kijk naar Brouwershaven,” legt De Ruijter uit. Daar gaat de christelijke basisschool dicht en de ouders nemen hun kind mee naar een andere christelijke school in de omgeving. Geen enkel automatisme dat de kinderen naar de nevengelegen openbare school gaan. De nieuw te bewandelen weg houdt de gemoederen binnen de achterban danig bezig. Radar-bestuurder Leon de Bonte erkent dat. Wat hem betreft was de roerige vergadering met negentig van de 250 leden legitiem. Wel is het nieuwe bestuur voornemens de hele achterban (dus ook ouders die geen lid van Radar zijn) bij het proces te betrekken. ,,Communicatie is van groot belang,” en die is volgens hem eerder niet goed gegaan. De Ruijter:,,We voeden onze kinderen vanuit christelijke waarden op. Als ze naar school gaan zijn ze een groot deel van de dag elders.” En dan is het in haar ogen van groot belang dat de christelijke waarden gewaarborgd blijven. Of die veilig zijn bij een samenwerking met Obase wordt door een deel van de achterban betwijfeld. Zo moeten leerkrachten binnen Radar een christelijke achtergrond hebben. Daar worden ze nu op aangenomen. Als een binnen de achterban omstreden onderwerp als de homosexuele leerkracht ter sprake gebracht wordt laat De Bonte weten die ,,vanuit wat de Bijbel zegt liever niet” voor de klas te willen zien. De Ruijter vult aan dat die discussie ook geldt voor bijvoorbeeld rouwverwerking. Of en op welke wijze Radar een samenwerking aan kan gaan met een niet christelijke organisatie als Obase blijven de bestuurders het antwoord vooralsnog schuldig. De Ruijter:,,We gaan met verschillende partijen praten.” Zo zullen bestuurlijke samenwerkingsverbanden buiten het eiland worden bekeken en ook samenwerking op het eiland. ,,Er zijn ook nog andere scholen op Schouwen-Duiveland”, waarmee De Ruijter doelt op het Reformatorisch onderwijs. Het zal zeker tot mei-juni duren voordat het bestuur met haar eerste bevindingen naar buiten gaat komen. De Ruijter:,,En misschien hebben we eind dit jaar pas in beeld wat we de leden willen voorstellen.” Onderwijs-wethouder Jacqueline van Burg laat desgevraagd weten nog niets van het nieuwe bestuur gehoord te hebben. Ze heeft vaker aangedrongen op samenwerking met Obase om zo sluiting van basisscholen op het eiland te voorkomen.

bron: WereldRegio  13-02-2015

Schouwse wethouder drinkt 30 dagen niet

Met het inschrijven op de website ikpas.nl belooft wethouder Cees van den Bos van Schouwen-Duiveland om in maart geen alcohol te drinken. Door dat te doen hoopt hij bij te dragen aan het bewustzijn over drankgebruik. Met de ‘Zeeuwse maand van Nix’ sluit de provincie aan op de landelijke actie ‘ikpas.nl‘. De actie wil dat er kritisch gekeken wordt naar ons alcoholgebruik. Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week en bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken. Dertig of veertig dagen geen alcohol drinken moet stimuleren om bewuster wel of niet te drinken. Jongeren worden al een tijd bewust gemaakt van het gevaar van alcohol door acties als ‘Laat ze niet (ver)zuipen’ en NIX18. Wethouder van den Bos drinkt naar eigen zeggen niet meer dan twee glazen alcohol per week. Stoppen met drinken kost hem geen moeite. Toch vindt hij zichzelf een goed rolmodel voor de actie. Hij kreeg een lichtblauw armbandje om na zijn belofte via het internet. De actie ikpas.nl begint op 18 februari voor de mensen die 40 dagen niet willen drinken. Voor wie dat te gortig vindt is er op 2 maart de mogelijkheid om 30 dagen te stoppen met drinken.

bron: Omroep Zeeland  13-02-2015

Plan: Nederlandstalig lied op Havenplein Zierikzee

Zierikzeeënaar Jaap Roskam probeert een Nederlandstalig muziekprogramma naar Zierikzee te halen. Hij is een actie begonnen om 15.000 euro in te zamelen. Voor dat geldt komt het tv-programma naar Zierikzee. Lees verder.  bron: PZC  12-02-2015

Radar zoekt naar veiligstellen christelijke waarden

Na de roerige bestuurswisseling binnen het protestants-christelijk basisonderwijs op het eiland (Radar) is het nog steeds onduidelijk welke koers het nieuwe bestuur gaat varen om de krimp te lijf te gaan. Vrijdag in WereldRegio een eerste kennismaking met het nieuwe bestuur. Het zal nog maanden duren voordat daarover duidelijkheid komt.

bron: WereldRegio  12-02-2015

‘Anders over auto’s op Havenplein gaan denken’

Wethouder Jacqueline van Burg (openbare werken) is er niet langer van overtuigd dat het Havenplein in de winter weer auto’s moet toelaten. ,,Als ik zie hoeveel er op de Mosselboomgaard nog aan plaats is, dan denk ik nu wel anders over parkeren op het Havenplein.” Dat zegt de wethouder vrijdag in WereldRegio. Daarmee neemt ze een voorschot op een studie naar de wenselijkheid van auto’s op het Havenplein in de stillere winter. Ondernemers zouden dat graag zien om zo meer mensen naar de winkels te krijgen. Van Burg’s standpunt is van belang omdat zij parkeren in haar portefeuille heeft. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-02-2015

Stella Boys loopt iets van achterstand in

In de eerste van de ZieZaVo-competitie is Stella Boys/’t Centrum twee punten ingelopen op  koploper De Strandloper/Ginsterveld. Stella Boys lukte het om in een moeizame wedstrijd tegen Airpack een 7-4-overwinning uit het vuur te slepen terwijl De Strandloper/Ginsterveld een gelijkspel (1-1) tegen Van Oeveren/WIK speelde. Daar had De Strandloper/Ginsterveld nog geluk bij want in de laatste minuut verzilverde Van Oeveren/WIK speler Mike de Voogd de strafschop niet. De Strandloper rest nu nog vijf punten voorsprong op Stella Boys. Motorenboys is bezig met een goede reeks en won in Sportblok met 4-2 van FC Hanse Staalbouw. IJtama had een riante voorsprong op ASZ maar de winst bleef met 6-5 net aan de goede kant van de Oosterlanders. In de tweede klasse heeft Stella Boys/’t Centrum 2 de naaste rivaal, Deco Home Zierikzee, met 5-4 verslagen. Hierdoor staat Stella Boys alleen aan de leiding met vier punten voorsprong op Deco Home Zierikzee. Faxe verspeelde een 3-0-voorsprong in de tweede helft tegen VIA Adviseurs dat uiteindelijk won met 4-5. De Strandloper/Ginsterveld 2 won met 4-1 van De Vlinder en FC Kerkwerve/Oliegeultje won met 4-2 van Fiets Outlet Zeeland. (foto: ZieZaVo

bron: WereldRegio  12-02-2015

Regiofinale Technasium Top Award 2015

Op woensdag 25 februari 2015 nemen vier leerlingen van Pontes Pieter Zeeman deel aan de regiofinale van de Technasium Top Award 2015, in de Avans Hogeschool te Breda. Na de schoolcompetitie is het nu tijd voor de twaalf voorronden in de regio, de laatste halte vóór de landelijke finale. De leerlingen van Pontes Pieter Zeeman presenteren hun ideeën samen met andere scholen, tijdens de voorronde West-Brabant en Zuidwest-Nederland. Aan deze regiofinale nemen namens Pontes Pieter Zeeman deel  Bohdi de Brabander, Sebastiaan Pahnke, Feyo Korenhof en Sanne Reintjes, zij worden begeleid door de heer J. Schootemeijer en de heer A. Berrevoets. De Technasiumleerlingen uit HAVO en VWO 2 verdiepten zich in de afgelopen tijd in het ontwerpen van een energieleverend gebouw, in opdracht van CAH Vilentium Hogeschool. Na ontwerp en bouw van een energieneutraal gebouw in Dronten, wil CAH Vilentum Hogeschool nu een energieléverend gebouw gaan neerzetten in Almere, waarin het leefklimaat optimaal moet zijn. De leerlingen leten zich bij hun ontwerp inspireren door oplossingen die de natuur al miljoenen jaren geleden bedacht heeft: biomimicry. Welke verschijningsvormen, strategieën of functies uit de wereld van planten en dieren kunnen worden vertaald in een technische oplossing en nagebootst in het ontwerp van het nieuwe gebouw? De leerlingen maken een ontwerp én een werkend prototype. Dit jaar neemt een recordaantal van 75 scholen, met ruim 5000 leerlingen, deel aan de Technasium Top Award. Alleen de winnaars van de regionale voorronden plaatsen zich voor de finale, op 17 en 18 april in Almere. Ook zijn er tijdens de regiofinale in totaal twee wildcards te winnen, waarmee nog twee teams zich kunnen plaatsen voor de finale. De Technasium TOP Award is een initiatief van Stichting Technasium en Bureau TOP, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Hierbij worden havo-/ vwo-leerlingen uit het tweede jaar uitgedaagd een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Het doel is jonge mensen te interesseren voor beroepen in de techniek. Elk jaar werken de deelnemers aan een maatschappelijk relevante wedstrijdopdracht. De teams ontwerpen én bouwen hun oplossingen zelf. Uiteindelijk strijden de allerbeste teams om een plek in de regiofinales. Aan het eind van het schooljaar is er dan een eindfinale. Eerdere edities van de Technasium TOP Award leverden onder meer bijzondere oplossingen op voor mensen met een functiebeperking, bruikbare ideeën voor veiliger fietsen en aanpassingen in huis waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

bron: Pontes Pieter Zeeman  12-02-2015

Renovatie Jannewekken in Zierikzee

Aannemingsbedrijf Lindeloof B.V gaat in opdracht van de gemeente het gebied rondom Jannewekken herinrichten. Op maandag 16 februari 2015 start de aannemer in het gedeelte tussen de Lange Nobelstraat en de Gasthuisboomgaard. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van de hoofdriolering, inclusief de huisaansluitingen, het aanbrengen van een nieuw hemelwaterriool en de gehele verharding wordt vernieuwd. Tijdens de werkzaamheden is het werkvlak geheel afgesloten. U kunt uw auto parkeren in ’t Vrije en op het parkeerterrein Gasthuisboomgaard. De bedrijven en de parkeergarage zullen zoveel als mogelijk bereikbaar blijven. Als de bereikbaarheid tijdelijk niet gewaarborgd kan worden, neemt de aannemer contact met betreffende bedrijven op. De ingangen van woningen en appartementen zullen door middel van loopschotten altijd bereikbaar zijn. De werkzaamheden in de 1e fase zullen naar verwachting vijf weken duren; tot 20 maart 2015. Daarna start fase 2. Dit is het gedeelte tussen de Gasthuisboomgaard en ‘t Vrije. Vervolgens volgt fase 3. Dit is de laatste fase en betreft het gedeelte tussen ’t Vrije en de Grachtweg. De planning is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle omleidingen worden door waarschuwingsborden aangegeven. De aannemer kan de werkzaamheden niet geheel zonder overlast uitvoeren. Hiervoor vragen wij uw begrip. Hebt u vragen, dan kunt u deze stellen aan de uitvoerder van de aannemer. Dit is de heer M. Abrahamse. Hij heeft elke woensdagmiddag van 14.00 – 15.00 uur spreekuur in de bouwkeet ter plaatse. Of u kunt contact opnemen met de projectleider van de aannemer, de heer N. van Peer. De heer Van Peer is te bereiken op telefoonnummer (0181) 331 050 of via e-mailadres n.vanpeer@lindeloof.nl. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  11-02-2015

Schennispleger actief in Zierikzee?

De politie heeft gezocht naar een schennispleger in de omgeving van de Zuidwellestraat. Dat gebeurde dinsdagavond 10 februari 2015. Volgens een 13-jarige jongen liep er rond 20.20 uur, ter hoogte van het witte bruggetje, een naakte man. Hij zou een getinte huidskleur en kort donkerkleurig haar hebben. Agenten stelden een zoektocht in door de wijk. Daarbij werd niemand aangetroffen die aan het signalement voldeed. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                   

bron: politie  11-02-2015

Rioolvervanging en herinrichting De Huijbertstraat en omgeving

Aannemingsmaatschappij M.J. Oomen B.V. start in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland met het werk rioolvervanging en herinrichting De Huijbertstraat e.o. in Zierikzee. Binnen dit project wordt de riolering en de verharding in De Huijbertstraat, Brauwstraat en de Kanterlaan vervangen.  Om deze werkzaamheden uit te voeren, worden de wegen waar de werkzaamheden plaatsvinden afgesloten voor doorgaand verkeer. Deze afsluitingen worden met bebording aangegeven. Op woensdag 18 februari start de aannemer met de werkzaamheden in De Huijbertstraat nabij de kruising met de Kaersemakerstraat. De werkzaamheden zijn opgedeeld in een vijftal faseringen conform onderstaande omschrijving:

  • Fase 1 De Huijbertstraat

  • Fase 2 De Huijbertstraat – Brauwstraat

  • Fase 3 Brauwstraat

  • Fase 4 Kanterlaan

  • Fase 5 Grondwerk ter plaatse van de groenstrook Kanterlaan

De uitvoeringsduur is mede afhankelijk van de weersomstandigheden en onvoorziene zaken. De verwachting is dat de werkzaamheden medio juni 2015 worden afgerond. Vanzelfsprekend zal er door de uitvoering van bovenstaande werkzaamheden enig overlast in de vorm van verkeershinder ontstaan. De aannemer en opdrachtgever vragen hiervoor uw begrip en proberen de overlast voor alle weggebruikers zoveel mogelijk te beperken. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met de heer B. Hessels, hoofduitvoerder namens Aannemingsmaatschappij M.J. Oomen B.V. op het nummer 06 22 57 34 71.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  11-02-2015

Provincie geeft 3,5 miljoen euro om huizen op te knappen

De provincie trekt voor de derde keer 3,5 miljoen euro uit om verouderde woningen op te knappen of te slopen. Iedere huiseigenaar die een woning heeft die voor 1970 is gebouwd, kan zich inschrijven voor deze zogenoemde Provinciale Impuls Wonen. Het geld is bedoeld om huizen geschikt te maken voor oudere mensen, verouderde huizen op te knappen, de aanblik van straten te verbeteren en de krimp tegen te gaan. Ook mogen mensen een aanvraag indienen om een verouderde en lang leegstaande woning naast hun huis bij hun woning te voegen. Het geld kan ook gebruikt worden om verpauperde huizen te slopen. Mensen kunnen zich tot 1 april bij de provincie inschrijven met projecten. Een extern bureau kijkt dan welke projecten voor subsidie in aanmerking komen. Voorwaarde is dat het project binnen een jaar na toekenning van de financiële steun moet beginnen en dat het binnen twee jaar klaar is. Het is de derde keer dat de provincie zo’n bedrag beschikbaar stelt voor de herstructurering van de woningmarkt. Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht zorgde vorig jaar deze zogenoemde Provinciale Impuls Wonen er voor dat er in totaal 41 miljoen euro in de woningmarkt is geïnvesteerd. Het grootste deel van de projecten is volgens Schönknecht uitgevoerd door lokale ondernemers.

bron: Omroep Zeeland  10-02-2015

Kunstenaarsduo houdt open huis aan de Mol in Zierikzee

Het kunstenaarsduo Leon van der Flier en Mary Remijnse houdt zaterdag in het leegstaand winkelpand aan de Mol 9 in Zierikzee open huis. De twee fotografen/filmmakers uit Yerseke leggen dan een deel van hun indrukken uit eerdere verblijven aan de Mol 9 vast op foto. Onder de noemer Operatie Inspiratiestorm interviewden zij passanten en ondernemers. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  10-02-2015

Calandweg betaalt prijs Ellemeet

Connexxion is alsnog bereid tegemoet te komen aan de zorgen in Ellemeet.De door het dorp aangeboden alternatieve busroute kan wat Connexxion worden gerealiseerd. Maar, zo laat de maatschappij weten, dan moeten de bussen in Zierikzee wel over de Calandweg moigen rijden in plaats van de provinciale weg. Hiermee hoopt de maatschappij eventueel verlies van reistijd in te lopen. De gemeente wil de bussen al lange tijd van de Caqlandweg af hebben omdat deze midden in een woonwijk ligt. Woensdag zitten de partijen met elkaar rond de tafel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: WereldRegio  10-02-2015

Afspraken over hulp bij psychische nood

Politie Zeeland-West-Brabant, Witte Kruis en Emergis tekenen vandaag een convenant over samenwerking bij opvang van en hulp aan mensen met psychische of verslavingsproblemen die overtredingen begaan, overlast geven of hulp nodig hebben. De afgelopen twaalf jaar is de samenwerking tussen politie, Witte Kruis en Emergis al sterk verbeterd. Toch is er een aantal praktische zaken waarover nog onvoldoende duidelijke afspraken bestaan. Met name op het gebied van bereikbaarheid en beschikbaarheid, insluiting, vervoer en informatie-uitwisseling. Door de heldere procedureafspraken die nu gemaakt zijn, kunnen ook deze knelpunten teruggebracht worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-02-2015

Turners Delta Sport plaatsen zich voor kwartfinale NK

Tijdens de 1/8 finale NK in Tilburg hebben de Delta Sport turners Stan de Looze, Sam Groothedde en Jur van der Wel zich geplaatst voor de kwartfinale NK. Groothedde (benjamin talent) plaatste zich als 13e met 83.20 punten op de zes turnonderdelen. De Looze (pupil 3 div.) werd 18e met 87.35 pnt en Van der Wel eindigde als 20e bij 2e divisie instap met90.85 pnt. Rik van Duin, junior 3e div. (44e), Chris Leenheer, 1e div. instap (38e), Daniek van der Wekken, 2e div. instap (35e) eindigde in de middenmoot van de ruim 1100 deelnemers over twee dagen. (foto: Delta Sport

bron: Delta Sport  09-02-2015

Forza heren 1 sportploeg van het jaar

Vrijdagavond is de volleybalploeg heren 1 van Forza in Sportboulevard Sportblok in Zierikzee sportploeg van 2014 op Schouwen-Duiveland geworden. Kitesurfster Annelous Lammerts uit Schuddebeurs ontving de ereprijs als beste sporter van 2014. Annelous verblijft in Spanje voor trainingen, zodat haar moeder de prijs in ontvangst nam uit handen van wethouder Verseput. De bijeenkomst in een goed gevulde kantine van het sportcentrum had een extra tintje door de inbreng van ex-international/doelman Hans van Breukelen en wielerjournalist Peter Ouwerkerk. De aanmoedigingsprijs was voor de broers Bart en Rob Kastelein uit Burgh-Haamstede voor hun mountainbike prestaties in hun leeftijdscategorie. De organisatie prijs werd gewonnen door het Beachsoccer toernooi Kantje la Vantje. Johan Hendrikse uit Noordwelle van Mountainbikevereniging X-Treme ontving de penning van verdienste voor zijn vrijwilligerswerk. De presentatie van de sportverkiezingen was in handen van Marcel Willemse en Joop van der Laan. (foto: Forza

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  09-02-2015

Warme wanten: een zondagmiddag met verhaal en muziek in het Stadhuismuseum

Zondagmiddag 15 februari krijgt het project Winter op Zolder een hartverwarmend vervolg met een literaire en muzikale middag. Vanaf 14.00 uur (inloop 13.30 uur) treden in de Trouwzaal van het Stadhuismuseum Debora Meier, Dominique Ventura, James van de Water, Roland Stolk en Willem Ploum op. Dit optreden heeft als titel Warme wanten en draait om hoop, liefde, verlangen en troost. Het programma biedt een afwisselend geheel met tekst en muziek. Willem Ploum verhaalt op luchtige wijze over het dorpsgeheim, een verhaal van de Vlaamse auteur Walter van den Broeck. Dit verhaal wordt omlijst met muziek van Dominique Ventura, Roland Stolk, Debora Meier en James van de Water. Na de pauze volgen enkele korte gedichten van onder meer de Canadese schrijver, dichter en zanger Leonard Cohen. Deze gedichten worden eveneens afgewisseld met muziek. Het is zondagmiddag 15 februari voor het eerst dat deze musici/artiesten in deze samenstelling optreden. Gezamenlijk zorgen zij voor verwarming van de Winter op Zolder in het Stadhuismuseum. De entreeprijs bedraagt: €3,50 plus de entree tot het museum. Deze muziek en verhaal-middag maakt deel uit van het project Winter op Zolder, waarmee het Stadhuismuseum in de winterperiode allerlei artistieke activiteiten aanbiedt. (foto: Stadhuismuseum)

bron: Stadhuismuseum Zierikzee  09-02-2015

Turnster Fleur Just 2e bij turnmeerkamp in Terneuzen

Delta Sport turnster Fleur Just is bij de regio turnmeerkamp finale in Terneuzen op een tweede plaats geëindigd bij de pupil 1 3e divisie. Just uit Zierikzee kwam slechts 0,075 honderdste te kort op de kampioen Lana Sira uit Oosterhout. Just heeft zich met 51.800 geplaatst voor de kwart finale NK. Noah de Ruijter uit Brouwershaven werd gedeelde zevende. Slechts zeven turnsters stromen door naar de landelijke wedstrijd en moet even wachten tot de wedstrijdcommissie een beslissing neemt. Senna Poortvliet eindigde bij de pupil 1 als zevende en daar miste ze de kwalificatie omdat daar slechts zes turnsters doorstromen. In Terneuzen kwamen ook negen turnsters van Delta Sport uit de 4/5 divisie bij de 2e voorwedstrijd. Daar eindigde Melissa Dooge (pupil2) en Tessa Roggeband (pupil 1) allebei als vierde. Rosanne Mol werd vijfde bij de instap. Overige Delta Sport resultaten: Senna Vrijland (pupil 2) 8e, Merel de Glopper (pupil 1) 10e, Babet Brouwer (instap) 10e, Indy Smits (instap) 16e, Maud Brockhus (instap D2) 16e, Pip van Slooten (pupil 2) 18e. (foto: Delta Sport) bron: Delta Sport  09-02-2015

Milou Verkerke 2e bij NK met Leidse springgroep

Milou Verkerke uit Zierikzee (links voor op de foto) heeft met haar High-level springteam Excelsior uit Leiden een tweede plaats behaald bij de Nederlandse kampioenschappen. In het Topsportcentrum IISPA in Almelo kwam de ploeg in het senioren-gemengd A-niveau net te kort voor de kampioenstitel. Verkerke, trainer bij Delta Sport, is door haar studie in Leiden al jaren verbonden met deze succesvolle ploeg die vorig jaar nog kampioen werd. (foto: Delta Sport

bron: Delta Sport  08-02-2015

Handballers Delta Sport passen op teveel momenten

Het eerste mannenteam van Delta Sport heeft in de wedstrijd tegen DWS te vaak niet thuis gegeven. Het 25-29-verlies was dan ook alleszins te verklaren. Ondanks een van DWS-kant grimmig vierde kwart, waartegen de jonge en ‘lichte’ handbalploeg uit Zierikzee logischerwijs niet bestand was, liet Delta Sport het zondag in Sportblok zelf liggen. Tel maar even mee. Bij een 4-1-stand lieten de handballers kansen schieten voor een 6-1-voorsprong, bij een overtalsituatie tegen vier veldspelers van DWS scoorde Delta Sport niet, tegen een andere overtalsituatie tegen vijf tegenstanders trof de thuisploeg geen doel en in de eerste twaalf minuten na rust vielen er slechts twee treffers te noteren. Vier momenten van ‘droog staan’ kwamen Delta Sport derhalve fataal te staan. John Jansen, de trainer van Delta Sport: ,,We hadden teveel schoten nodig en DWS sprong beter met overtalsituaties om dan wij”. Ondanks dat Delta Sport zelf schuldig was aan de nederlaag, moest ook het veel te harde spel van DWS worden aangestipt. In zekere zin kon Jansen wel begrijpen dat de Schiedamse formatie die ‘tactiek’ hanteerde. ,,Ze zijn gelauwerd en doortastend als ratten. Wanneer ze zien dat een ploeg uit balans is, gooien ze er een schepje bovenop om de tegenstander mentaal plat te krijgen.”

Scores Delta Sport: Koen de Bruijn 7, Tim Vleeshouwer 6, Kevin Meulmeester 4, Jordi Niemans 3, Dani van Crasbeek 2, Martijn Ravia, Ruben Bos. (foto: Delta Sport

bron: WereldRegio  08-02-2015

Invulling Inspiratiepaviljoen Zierikzee is zaak van stichting View

Voor het Inspiratiepaviljoen dat de stichting View wil neerzetten op het Kerkplein in Zierikzee moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dat meldt de gemeente aan LSD die vragen over het initiatief heeft gesteld. De stichting zal evenementen in de buurt moeten dulden en er zullen bij activiteiten ook weleens kraampjes elders moeten worden geplaatst. Over inhoud en financiering gaat de gemeente niet. De vragen die LSD daarover heeft, moeten aan de stichting worden gesteld. Lees verder. (foto: IDNA)  bron: PZC  08-02-2015

Info en vermaak bij Dierenfair in Zierikzee

Informatie en vermaak gingen hand-in-hand bij de zaterdag gehouden Dierenfair bij Bolle Dier en Tuin in Zierikzee. Mensen konden daar met hun huisdier langs bij de dierenarts voor een gezondheidscheck. Of hun kat of hond (en zelfs een papagaai – laten portretteren door een professioneel fotograaf. Lees verder.  bron: PZC  08-02-2015

Volleyballers Forza winnen in ‘boerenschuur’

De volleybalmannen van Forza, vrijdag verkozen tot sportploeg van 2014, heeft zaterdag met 0-4 (19-25 8-25 16-25 22-25) van WHV gewonnen. In een sportzaal, dat meer leek op een boerenschuur met een harde vloer, slecht licht en de thermostaat op amper vijftien graden, was het voor de Schouwse volleyballers in het eerste bedrijf even wennen. Twee serviceseries van Maurits en Valentijn Luijk gaven daarin de doorslag. Na een makkelijke tweede en derde set ging het in het vierde bedrijf wat moeizamer. Echter, bij 19-19 zetten vier goede blocks van Van der Velde en Luijk Forza op het juiste spoor richting vijf wedstrijdpunten. Door de winst staat Forza op vier punten van koploper Goirle in de derde divisie A. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  07-02-2015

Zierikzees fanatisme verslaat apathisch ‘Bru’

Bruse Boys tegen MZC’11. De nummer één tegen de nummer twee. Apathie tegenover fanatisme. Een Zierikzeese ploeg met een Bruse instelling. Revanche voor de 1-4-thuisnederlaag. Bruse Boys tegen MZC’11: 1-2. De competitie is weer helemaal open. Met de beste bedoelingen trad Bruse Boys, koploper in de tweede klasse E, de derby tegen de Zierikzeese rivaal tegemoet. ,,Om kwart voor twee zaten ze al klaar”, zag trainer Wim Nieuwland. Normaal gesproken is het elftal op dat tijdstip nog niet klaar. Dat belooft wat, moet de Dinteloordse oefenmeester zaterdag gedacht hebben. En met een wat andere voorbereiding dan voorgaande jaren – meer wedstrijden dan trainingen – wilde Bruse Boys proberen de bijna gebruikelijke dip na de winterstop een halt toeroepen. Immers, een goede start maakt de concurrentie wanhopig. Echter, tussen beloven en doen zit vaak een wereld van verschil. Nieuwland zag het vanaf de eerste minuut op sportpark Volharding. ,,Elke tweede bal was voor MZC’11.” Dat was bijna de hele wedstrijd het geval op de laatste twintig minuten van de eerste helft na. Op dat moment stond MZC’11 met 0-1 (benutte strafschop Martijn van Grunsven nadat Wesley Goud na een individuele actie in de ‘zestienmeter’ gevloerd was) voor, maar zag ze zich teruggedrukt worden door de thuisploeg. Reddingen van MZC’11-doelman Ruud van der Linde en missers aan Bruse zijde hielden de Zierikzeese voorsprong in stand. Je voelde aan de zijkant dat de gelijkmaker er toch aan zat te komen. Van der Linde verwerkte een schot van Domenique van den Berge niet goed waarna Mats Willemse er als de kippen bij was de 1-1 aan te tekenen op een heel prettig moment: een minuut voor rust. Het was voor een nagenoeg compleet Bruse Boys geenszins een teken na de rust MZC’11, dat Ramon Janson, Benjamin Verwest (beiden geschorst) en Matthijs Hage (bij Madrileense derby), eens stevig bij de strot te pakken. MZC’11-middenvelder Corné Schilperoort, met afstand de beste man van het veld: ,,Bruse Boys had de intentie niet te willen en wij hadden elke tweede bal. Als we nog iets willen, moesten we vandaag winnen.” Zijn trainer Adriaan Nieuwenhuijse daarover: ,,Dit was onze laatste kans. Daar waren we goed van doordrongen”. Een overtreding op dezelfde Schilperoort lag ten grondslag aan de winnende treffer. Enkele meters buiten het strafschopgebied mocht MZC’11 als gevolg van die overtreding een vrije trap (foto) nemen. De bal kwam bij Bruse Boys-doelman Mark Giljam terecht die volkomen onverwacht stevig de fout inging door de bal los te laten. Deze keer stond Freek Torensma gelijk aan Willemse voor rust op de goede plek. Voor de verdediger was het een koud kunstje in de 51e minuut de 1-2 te maken. Bijna een helft lang had Bruse Boys voor zo’n vijfhonderd toeschouwers de tijd om in ieder geval een gelijkspel af te dwingen. Het elftal straalde helemaal niets uit en kreeg pas in de slotfase een kansje via Mats Willemse omdat Fred van der Helm een zeldzaam slippertje beging. Het liep met een sisser af. MZC’11, dat na zaterdag op een punt van ‘Bru’ staat maar een duel meer speelde, zelf had voor veel meer vuurwerk moeten zorgen. Na de 1-2 kreeg ze uitgelezen kansen op een derde goal via Van Grunsven, Rick Bevelander en Goud. Door het missen van de kansen gaf ze Bruse Boys enerzijds de hoop op een puntje. Anderzijds stond de Zierikzeese defensie als een huis: ze deed geen gekke dingen en hield alles op reglementaire wijze tegen. De hele ploeg toonde bereidheid om voor elkaar te knokken, constateerde ook Schilperoort zeer tevreden. Met die alomvattende teamgeest zou je Bruse Boys eerder karakteriseren. ,,Bruse Boys was apathisch”, stelde Nieuwland simpelweg vast. ,,MZC’11 geloofde er meer in.” Typerend daarvoor was de reactie van zijn spelers toen Giljam enkele minuten voor tijd eens stevig in handen klapte en zijn ploeg in woord ondersteunde. De keeper, die met zijn fout toch al een rotmiddag kende, bleef letterlijk alleen staan. ,,We hebben de achtervolging ingezet”, reageerde Nieuwenhuijse na de terechte zege. ,,En hopelijk putten we hier vertrouwen uit.” Nieuwland stond er uiteraard anders bij. ,,Misschien is deze nederlaag wel goed ook en staan we weer met beide benen op de grond.” En – zo objectief en reëel was de Brabantse coach ook – zei hij: ,,Voor de competitie is dit leuk.” Dat geldt zeker voor MZC’11 dat met de winst goede zaken voor de tweede periode doet. Als ze de daarvoor twee resterende duels met Tholense Boys en GPC wint, is die periodetitel sowieso een feit. Dat zou het succes van de twee Schouwse ploegen in de tweede klasse tot nu toe helemaal compleet maken. MZC’11 op naar de tweede, Bruse Boys heeft de eerste en samen één en twee op de ranglijst. Reportages Omroep Zeeland.

bron: WereldRegio  07-02-2015

Van Oeveren/WIK strandt in strijd kampioenstitel zaalvoetbal

In de 1e klasse zaalvoetbal competitie ZieZaVo is Van Oeveren/WIK (foto) definitief afgevallen voor de kampioenstitel. Airpack speelde verrassend door de ploeg van Piet van der Kasteele te verslaan met 5-2. Stella Boys/’t Centrum had geen enkele moeite met FC Hanse Staalbouw. Met de 12-2 overwinning naderen ze de koploper De Strandlopers/Ginsterveld tot op zeven punten verschil. ASZ moest de puntendelen met degradatie kandidaat Motorenboys: 5-5. In de tweede klasse maakte de beide koplopers Stella Boys/’t Centrum 2 en Deco Home Zierikzee geen fouten. Stella Boys vaagde FAXE met 14-1 van de mat en Deco Home Zierikzee scoorde met een 9-2 overwinning op Spuiterij Elfrink er op los. Fiets Outlet Zeeland won met 5-2 van De Vlinder en De Strandlopers/Ginsterveld 2 won uiteindelijk met 6-5 van Via Adviseurs. (foto: ZieZaVo)

bron: ZieZaVo  05-02-2015

LZNVZ gaat fris de lente in met de Zeeuwse maand van nix

Fris de lente in! Zo luidt het motto van de nieuwe landelijke IkPas-actie om mensen te motiveren een periode geen alcohol te drinken. De Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ sluit daar bij aan met de ‘Zeeuwse maand van nix’. Iedereen kan hier aan mee doen door 30 dagen geen alcohol te drinken. Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de dagen in de week, en bij steeds meer gelegenheden lijkt het gewoon om alcohol te drinken: voor of tijdens het eten, als slaapmutsje, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel enzovoort. Door mee te doen met de IkPas-actie, wordt u gestimuleerd bewuster te kiezen om wel of niet te drinken. Daarnaast geven we een goed voorbeeld aan de jeugd (de NIX18-generatie) en we laten zien dat het ook gezellig kan zijn zonder alcohol. De benaming ‘IkPas’ is positief bedoeld om kort en krachtig een antwoord te hebben in situaties waar alcohol wordt aangeboden. De actie bouwt voort op eerdere initiatieven in het buitenland en in Nederland met periodes zonder alcohol. De resultaten van deze acties zijn positief: een grote groep deelnemers blijkt weken na de acties bijvoorbeeld minder te drinken, voelt zich fitter en slaapt beter. U kunt zich aanmelden via www.ikpas.nl. De ‘Zeeuwse maand van nix’ start op 2 maart 2015 en eindigt op 31 maart 2015.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  05-02-2015

Leven gaat door als je een stoma krijgt

Toen ze werd gevraagd voor de hoofdrol in de documentaire ‘Shit! de film’, over mensen met een chronische darmziekte, had Danielle van der Werf (28) haar twijfels. De Zierikzeese die zelf aan een heftige vorm van de ziekte van Crohn lijdt en een permanente stoma heeft, wist niet of zij haar verhaal met heel Nederland wilde delen. Maar haar drang om meer bekendheid aan de ziekte te geven was sterker. Lees verder.  bron: WereldRegio  05-02-2015

Kerkhove plaatst zich voor kwartfinale Schots Challenger

Lesley Kerkhove heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van een Challenger in Glasgow. In de Schotse stad versloeg de 23-jarige Zierikzeese in de tweede ronde de 24-jarige Italiaanse Anastasia Grymalska: 6-4 6-4. In drie eerdere ontmoetingen had de speelster van Russische komaf tweemaal van Kerkhove (WTA 213) gewonnen. Voor een plaats in de halve finale moet ze vrijdag afrekenen met Nina Zander (WTA 358). De Duitse versloeg in de tweede ronde verrassend topfavoriet Maryna Zanevska (WTA 124). Kerkhove (foto) en Zander ontmoetten elkaar in 2014 voor de eerste keer. De Duitse gaf, na de eerste set verloren te hebben, op.  (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  05-02-2015

Uitreiking sportprijzen 2014 in ‘sportcafe’ Sportblok

De jaarlijkse sportprijzen van Schouwen-Duiveland worden vrijdag 6 februari vanaf 17.00 uur uitgereikt in het horecagedeelte van Sportblok, aan de Lange Blokweg in Zierikzee. Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom in het ‘sportcafé’ dat voor deze gelegenheid speciaal is ingericht. De sportbijeenkomst wordt opgeluisterd door twee speciale gasten. Oud-international/doelman Hans van Breukelen en wielerjournalist/Tour de France-kenner Peter Ouwerkerk. Voor de sportploeg van het jaar zijn genomineerd de heren seniorenteams van de voetbalverenigingen Bruse Boys en MZC’11 en de volleybalvereniging Forza Schouwen- Duiveland. De genomineerden voor de sporter van het jaar zijn de watersporters Davy Scheffers (freestyle surfen) Annelous Lammerts (kitesurfen), Esmee van Drielen (zeilen) en Jolanda Bevelander (paardensport) en de winnaar van de sportbeker over 2013, Noah Heijnen (atletiek). Ook dit jaar worden naast de sportbekers nog andere prijzen uitgereikt: de Organisatieprijs, de Penning van Verdienste en de Aanmoedigingsprijs.      

bron: WereldRegio  05-02-2015

SP start hulpdienst op Schouwen-Duiveland

De Socialistische Partij op Schouwen-Duiveland is gestart met een hulpdienst. Mensen kunnen bij de hulpdienst terecht voor de meest uiteenlopende vragen. De SP krijgt regelmatig signalen van mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Die niet goed weten waar zij met vragen over bijvoorbeeld de veranderingen in de zorg terecht kunnen. ,,Zeker met de verschuiving van taken van het Rijk naar de gemeente die per 1 januari heeft plaatsgevonden, merken we dat er veel onduidelijkheid en onzekerheid is bij mensen. Maar ook met vragen over huurproblemen, arbeidszaken, bezwaarschriften, wet- en regelgeving, of problemen met het invullen van een ingewikkeld vragenformulier kunnen mensen terecht bij de vrijwilligers van de SP Hulpdienst, zo laat de afdeling weten. Soms kunnen vragen of problemen ter plekke worden opgelost door informatie en advies te geven, maar soms wordt er ook doorverwezen naar andere mensen of instanties die verder kunnen helpen. Een andere keer moeten problemen breder aangepakt worden: de hulpdienst heeft een ook signalerende functie voor de raadsfractie en de landelijke partij. ,,Komen veel mensen met eenzelfde probleem langs, dan zetten we dit onderwerp op de politieke agenda, door middel van acties en initiatieven”, vertelt hulpdienst-medewerker Sven van der Linde. De hulpdienst van SP Schouwen-Duiveland is te bereiken via telefoonnummer 06-27432668 of via e-mail: hulpdienstschouwen-duiveland@sp.nl.

bron: WereldRegio  05-02-2015

Project Engels – de invloed van jongeren op de inrichting van de binnenstad van Zierikzee

Van 2 tot en met 14 februari heeft de gemeente Schouwen-Duiveland een pop-up locatie in het centrum van Zierikzee (Mol 9). Voorbijgangers kunnen het pand binnenlopen om er rond te kijken. De gemeente brengt er actuele onderwerpen en projecten onder de aandacht. Zoals de plannen voor de binnenstad van Zierikzee, de veranderingen in de zorg etc. Vandaag, woensdag 4 februari, werden de leerlingen uit vwo 4 ontvangen door burgemeester Rabelink in het pand Mol 9. De leerlingen zullen zich in een project voor Engels de komende paar weken buigen over de inrichting van de binnenstad, met daarbij de nadruk op de aantrekkelijkheid voor jongeren. De leerlingen gaan foto’s maken van mooie en lelijke plekken in de stad en uiteindelijk maken ze een Facebookpagina in het Engels. Het project vindt plaats binnen de lessen Engels, zodat ook andere Europese partners van de gemeente kunnen meekijken en meelezen met de resultaten. Van wie is de stad eigenlijk, is een vraag die centraal staat tijdens het project. Jongeren zijn over het algemeen gebruikers van verschillende plekken in een stadscentrum, maar hebben zelf weinig invloed op de inrichting daarvan. Het is belangrijk dat ze zich serieus genomen voelen en dat hun ideeën en wensen ook bekend worden, zodat ze zich betrokken voelen bij hun eigen leefomgeving. De leerlingen proberen tijdens het project twee vragen te beantwoorden. In de eerste plaats zoeken ze een plek in het centrum van Zierikzee waar zij graag verblijven. Ze denken na over mogelijke verbeterpunten en illustreren hun ideeën met foto’s en schetsen. De tweede opdracht is een plaats op te zoeken in Zierikzee waar je liever niet komt. Ook van deze plek maken leerlingen een beschrijving, met verbeterplannen en foto’s of schetsen. Uiteindelijk worden de ideeën van de leerlingen gepresenteerd via Facebook. In een later stadium kunnen de eindverslagen ook internationaal gedeeld worden via een Europese website; www.euplett.eu, in het kader van een internationaal samenwerkingsprogramma voor het uitwisselen van ideeën over de ontwikkeling van steden en stadscentra. Verder zal het project uiteraard ter inspiratie dienen voor de gemeente Schouwen-Duiveland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Pontes Pieter Zeeman  04-02-2015

Calandweg Zierikzee nog niet bevrijd van bussen Connexxion

Bewoners van de Calandweg in Zierikzee zijn nog niet verlost van langsdenderende streekbussen. Dit ondanks de belofte van toenmalig wethouder Wim Stouten. In de nieuwe ‘lijnennetkaart’ die op de website van Connexxion is gepubliceerd, staat de Calandweg nog gewoon ingetekend. Volgens woordvoerder Hendri Belterman van Connexxion, heeft de provincie inderdaad in het nieuwe contract bedongen dat de bus weg moet van de Calandweg. Lees verder. bron: WereldRegio  04-02-2015

Jeugd weet schaatsbaan te vinden

De jeugd van Schouwen-Duiveland weet de weg naar de schaatsbaan op het Zierikzeese Havenplein wel te vinden. Dagelijks komen de scholen in groepsverband naar Zierikzee om de ijzers onder te binden. En ook nu (woensdag) blijkt het ideaal schaatsweer. De baan is ligt er tot 22 februari. (foto: VitaEvent)

bron: WereldRegio  04-02-2015

Kerkhove stuit na zeven jaar weer op Grymalska

Anastasia Grymalska is de volgende tegenstander van tennisster Lesley Kerkhove. De twee oude bekenden van elkaar treffen elkaar donderdag in de tweede ronde van een Challenger in Glasgow. Ze zijn met recht twee oude bekenden van elkaar want zeven jaar geleden troffen de twee speelsters, toen nog tieners, elkaar voor het laatst. Toen won de Italiaanse van Russische komaf in twee sets. In totaal hebben Kerkhove en Grymalska driemaal tegen elkaar gespeeld: de 23-jarige Zierikzeese won een keer. Kerkhove, 213e op de wereldranglijst, plaatste zich voor de tweede ronde in de Schotse stad door woensdag met 6-3 6-4 te winnen van de Duitse Laure Schaeder (WTA-ranking 555). (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  04-02-2015

Improvisatie- en saxofoonlessen

In Creatief Centrum ‘de Driehoek’ in Zierikzee worden er sinds 2015 improvisatie- en saxofoonlessen gegeven door saxofonist en componist Frans Blanker. De lessen vinden, om de week, op dondermiddag- en avond plaats en zijn toegankelijk voor alle leeftijden en niveaus. De improvisatielessen zijn er voor alle instrumenten. Meer informatie is te vinden op de website www.blanker.info. (foto: Ons Eiland/Frans Blanker)

bron: Ons Eiland  03-02-2015

Wereldkampioen De Loor geeft leerlingen schaatsles

Basisschoolleerlingen uit Zierikzee kregen vandaag schaatsles van een oud-wereldkampioen. Barbara de Loor won in 2005 de wereldtitel op de duizend meter. Dinsdag was ze op het Havenplein in Zierikzee. De leerlingen moesten verschillende oefeningen met pionnen doen, om hun evenwicht te leren bewaren. Dat ging bij de meesten goed, maar toch vielen er een aantal. Daar waren de speciale valoefeningen ook voor bedoeld. De oud-wereldkampioene kijkt zo af en toe of er talentjes tussen zitten, maar ze is vooral aan het lesgeven. De Loor is blij met de kunstschaatsbanen in Zeeland. “Het is mooi dat er zulke ijsbanen zijn. Schaatsen op natuurijs kan steeds minder vaak en zo blijven kinderen schaatsen”, vertelt De Loor. De schaatsbaan in Zierikzee staat er nog tot en met 21 februari. Bekijk hier de video van Omroep Zeeland. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  03-02-2015

Kunstlezing Hester van den Donk in Stadhuismuseum

Op donderdagmiddag 5 februari verzorgt kunsthistorica Hesther van den Donk een kunstlezing in het Stadhuismuseum, Meelstraat 6-8 in Zierikzee. Deze lezing staat in het teken van de bloemstillevens uit de Gouden Eeuw. In het begin van de 17e eeuw werden die bloemstillevens gezien als een verlengstuk van de tuin. De lezing maakt deel uit van een serie kunstlezingen, die tot begin maart steeds op donderdagmiddag in het Stadhuismuseum worden gegeven. In deze lezingen wordt elke keer een ander aspect van de schilderkunst belicht en ook wordt, waar mogelijk, aansluiting gezocht bij de collectie van het museum. De middag begint om 14.00 uur met een inloop vanaf 13.30 uur. Na 5 februari zijn er nog lezingen op 19 februari en 5 maart. De kosten per lezing bedragen: €3,50 plus de entreeprijs van het museum. Dit is inclusief koffie/thee voor aanvang. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: Stadhuismuseum Zierikzee  03-02-2015

Rechter stuurt veelpleger naar inrichting

Een 27-jarige veelpleger uit Zierikzee is dinsdag in Middelburg voor geweldsdelicten veroordeeld tot een voorwaardelijke plaatsing in een Inrichting voor Stelmatige Daders (ISD), met een proeftijd van twee jaar. Tijdens de proeftijd moet hij zich houden aan een aantal voorwaarden. Zo moet hij zich gedurende een jaar laten behandelen in de verslavingskliniek Bouman. Ook heeft hij een meldingsplicht bij de psychiatrische instelling Emergis. Als hij zich niet houdt aan de voorwaarden dan wacht hem alsnog de ISD-maatregel voor een behandeling van twee jaar. De rechtbank achtte alle feiten bewezen. De Zierikzeeënaar kampt met een alcoholprobleem. Dat bleek eerder al uit zijn strafblad met zestien pagina’s aan geweldsdelicten. Ook op 20 mei vorig jaar verkeerde hij onder invloed van alcohol toen hij zijn vriend toetakelde en tijdens zijn aanhouding geweld pleegde tegen twee agenten. Eerst in zijn woning en later in de politiebus, waar hij zich opnieuw fel verzette. De agenten pakten hem op hun beurt hardhandig aan. Daarbij raakte een politieman gewond aan zijn vinger en pols. De agent diende hiervoor een schadeclaim in van 2000 euro, maar daarvoor zal hij naar de civiele rechter moeten stappen. De man moet wel aan beide agenten 150 euro smartengeld betalen. In de strafmaat werd ook nog het binnendringen van de woning van zijn ex-partner, waarbij spullen werden vernield, meegenomen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden het opleggen van de onvoorwaardelijke ISD-maatregel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-02-2015

Kunstexpositie ‘Winter op Zolder’ in Stadhuismuseum

In het Stadhuismuseumin Zierikzee is tot en met zondag 15 maart werk te zien van Diana Hoogeveen, Hetty de Wette, Christiaan Keulemans en Kees van de Ven. Deze expositie vormt de start van het project Winter op zolder. Hiermee wil het Stadhuismuseum in de wintermaanden een aantal bijzondere activiteiten aanbieden. De expositie in de grote zaal (‘de zolder’) laat objecten, installaties, schilderijen en pentekeningen zien van deze vier kunstenaars die allen een bijzondere band met Schouwen-Duiveland hebben. De winter op zolder-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Stadhuismuseum. Tot en met maart is het museum van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. (foto: Stadhuismuseum)

bron: Stadhuismuseum Zierikzee  03-02-2015

Regionale informatiebijeenkomst openbaar busvervoer

Op 1 maart aanstaande treedt de nieuwe dienstregeling voor de bus in werking. De Provincie Zeeland houdt op 23 februari van 17.00-18.00 uur een informatieavond in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland. Laan van St. Hilaire 2 in Zierikzee. Tijdens deze bijeenkomst wordt stilgestaan bij de nieuwe dienstregeling en de introductie van de haltetaxi. Ook worden knelpunten en vragen geïnventariseerd. De bijeenkomst duurt een uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij busbijeenkomst@zeeland.nl. Om ervoor te zorgen dat iedere vraag beantwoord wordt, kunnen de aanwezigen hun vragen schriftelijk stellen, die vervolgens binnen enkele werkdagen beantwoord worden. Tijdens het plenaire deel worden de meer algemene vragen en opmerkingen behandeld. Op www.connexxion.nl is informatie te vinden over de nieuwe dienstregeling. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                       

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  03-02-2015

Pop-up bezoekerscentrum gemeente

Van 2 tot en met 14 februari bent u welkom in onze pop-up locatie in het centrum van Zierikzee (Mol 9). U kunt bij ons binnenlopen om de informatie over actuele onderwerpen en projecten te bekijken, zoals de plannen voor Zierikzee, de veranderingen in de zorg, de promotiecampagne “Ik heb een band met Schouwen-Duiveland” etc.  Ook staan onze medewerkers voor u klaar om uw vragen te beantwoorden of informatie te geven. Houdt u voor actuele activiteiten op deze locatie ons twitteraccount @gemeentesd in de gaten. Met deze proef willen we een eerste indruk krijgen van wat het ons oplevert als wij op locatie werken. De pop-uplocatie is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00-17.00 uur. Maandag vanaf 13.00 uur en op donderdagavond (koopavond) tot 21.00 uur. Houdt u voor actuele activiteiten ons twitteraccount @gemeentesd in de gaten. Vanaf 3 februari verschijnt er dagelijks een update over onze ervaringen in onze pop-up locatie. U kunt ze hieronder lezen of ons volgen op onze facebookpagina. Het Centrum Beeldende kunst Zeeland vroeg ons mee te doen aan het project Van Knoop naar Knop (onderdeel van Krot of Kans). Met deze pop-up locatie aan het centrum geven we hier invulling aan. Van Knoop naar Knop is geen kunstenaarsproject, maar een manier om te onderzoeken wat de problemen zijn en waar kansen liggen voor een ‘anticipeerregio’ als Schouwen-Duiveland. Dat is een regio waar de krimp nog niet is, maar wel wordt verwacht. Door mensen van allerlei disciplines in het centrum van Zierikzee te laten verblijven worden de kansen voor het centrum van alle kanten bekeken. Kijk voor meer informatie op www.krotofkans.nl. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  03-02-2015

Zeelandbrug komende nacht gestremd

In de nacht van maandag 2 februari op dinsdag 3 februari is de Zeelandbrug van 00.00 uur tot max. 05.00 uur voor het wegverkeer gestremd vanwege werkzaamheden aan de brug. Het verkeer wordt geadviseerd een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug en de wegen hiernaartoe toeleidingswegen worden informatieborden geplaatst. Het verkeer kan omrijden via de Stormvloedkering. In bijzondere situaties is het mogelijk om spoedtransporten van ambulances, brandweer of politie te laten passeren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                 

bron: WereldRegio  02-02-2015

Presentatie boek over Kajak Zierikzee

Een bijzonder boek met bijzondere verhalen over een bijzondere collectie. Zo kan het boek De kajak van Zierik en andere verhalen worden omschreven. Donderdag 12 februari presenteert de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum deze bijzondere uitgave in de Trouwzaal van het Stadhuismuseum Zierikzee. Tijdens deze avond reikt voorzitter Luitzen Bijlsma van de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum samen met de auteurs Betty Blikman en Peter Priester het eerste exemplaar uit aan wethouder cultuur Jacqueline van Burg. De kajak van Zierik is geschreven door Betty Blikman en Peter Priester. Betty Blikman publiceerde verschillende boeken en artikelen over het verleden van Zierikzee. Peter Priester was van 2000 tot 2014 conservator van het Stadhuismuseum. In het boek worden zeventig voorwerpen – dat is ongeveer 1% van de totale collectie – nader belicht. De voorwerpen zijn een persoonlijke keus van de auteurs uit de tentoonstelling én uit het depot. Deze keuze is niet beperkt gebleven tot de pronkstukken uit de collectie, zoals de kajak. Ook alledaagse gebruiksvoorwerpen hebben een plaats in dit boek gekregen. De kajak van Zierik en andere verhalen beschrijft niet alleen deze objecten, maar vertelt ook het verhaal rond en achter deze museumstukken. Samen vormen ze een bijzondere vertelling over de rijke geschiedenis van Zierikzee en ons eiland. De voorwerpen roepen ook vragen op. Van verschillende voorwerpen is namelijk niet bekend waarom en voor wie ze zijn gemaakt en….. waarom ze in de collectie zijn opgenomen. Een groot aantal van de beschreven voorwerpen is te zien in de vaste presentatie. De overige beschreven objecten zijn uit het depot gehaald en tot en met 30 september te zien in een speciale wisselexpositie in het Stadhuismuseum. De kajak van Zierik en andere verhalen is een uitgave van de Stichting Vrienden van het Stadhuismuseum. De Vrienden zetten zich met donaties en acties in om bijzondere activiteiten en projecten van het Stadhuismuseum te ondersteunen. Het boek is vanaf vrijdag 13 februari te koop in het Stadhuismuseum en bij boekhandel De Vries in Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentestad.nl)

bron: WereldRegio  02-02-2015

Schaatsclinic oud-wereldkampioen De Loor

Barbara de Loor geeft dinsdag 3 februari schaatslessen aan leerlingen van basisscholen van Schouwen-Duiveland. De oud-wereldkampioen van 2005 op de 1.00 meter doet dat op de schaatsbaan op het Havenplein in Zierikzee van 9.00 tot 15.00 uur. In totaal geeft ze vijf lessen waarbij de aandacht voor de techniek centraal staat. De Loor (midden op de foto) is werkzaam voor de KPN Junior Schaatsclub. (foto: Dick van der Veer)

bron: WereldRegio  02-02-2015

Moderne Devotie beweging vraagt Schouwen-Duiveland om meer aandacht

Gemeentes en provincies worden gevraagd om meer te doen met de Moderne Devotie. De actuele Moderne Devotie roept maar liefst 132 plaatsen op in Nederland om meer te gaan doen met de Moderne Devotie, op wat voor manier dan ook. Gemeentes in Zeeland zijn ook aangeschreven. Juist omdat Zeeland een belangrijke rol heeft gespeeld binnen de Moderne Devotie. Zeeland kende zeker zes devote plaatsen. Haamstede en Zierikzee waren bijvoorbeeld Moderne Devotie steden. Toch zijn de gemeentes zich niet daarvan bewust en wordt er weinig tot niets mee gedaan. Je kan zeggen dat dat voor heel Nederland geldt. Tweehonderd jaar geschiedenis, met invloed tot op de dag van vandaag, is onder tafel verdwenen. De aanwezigheid van de Moderne Devotie verschilt per plaats. Zo heeft Amsterdam, maar ook Utrecht, zeker twaalf broeder- en zusterhuizen en kloosters gekend van de Moderne Devotie. Nijkerk kent daartegenover maar een zusterhuis. Zierikzee kende ook weer meer gemeenschappen dan Haamstede. Voor meer info : www.postmodernedevotie.nl, www.thomasakempiszwolle.nl of www.geertgrootehuis.nl. Actuele Moderne Devotie Beweging; M.de Vries 06-28987955.

bron: Moderne Devotiebeweging  02-02-2015

Commissaris van de Koning op bezoek bij Keet

Het tienjarige muziekeducatie programma ‘Keet in de kerk’ mag zich verheugen in de komst van de Commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman.Hij zal op woensdagmorgen 18 maart in de Nieuwe Kerk als speciale gast optreden in de Cathy’s Music Show. In deze imitatie televisieshow komen allerlei gasten op bezoek bij Cathy Kotoun, veelal talentvolle jonge Zeeuwse musici. Maar een hoogtepunt zal de verschijning van de Commissaris van de Koning zijn, die ook op orgel of piano zal musiceren. Op deze wijze wil de Commissaris steun geven aan het belang van verantwoord muziekonderwijs op basisscholen. Toen het verzoek van ‘Keet in de kerk’ kwam reageerde de Commissaris onmiddellijk positief en was bereid zijn agenda van die dag om te gooien zodat hij van 10.00 – 11.00 bij de eerste aflevering van de Music Show aanwezig kan zijn. Zoals altijd zijn evenementen van ‘Keet in de kerk’ voor iedereen toegankelijk. Het is de tweede ondersteuning waarin Keet in de kerk zich mag verheugen. Vorige week, op de zeer goed bezochte openbare uitvoering van Peer Gynt, verraste de Wethouder van Cultuur van de Gemeente Schouwen-Duiveland, Jacqueline van Burg, met een bezoek aan de danspresentatie. Muziekles op basisscholen krijgt ook via het Ministerie van Onderwijs steeds meer aandacht. Het ministerie van Onderwijs heeft 50 miljoen euro ter beschikking gesteld tot een structurele verbetering van het muziekonderwijs op basisscholen. In verband hiermee is Keet in de kerk van plan overige enige tijd met de basisscholen van het eiland in overleg te gaan om na te denken hoe in gezamenlijkheid dit doel zal kunnen worden bereikt.

bron: WereldRegio  02-02-2015


Delta Sport toont karakter, maar knakt toch

Het was niet goed en niet slecht, maar het had beter kunnen aflopen. Deze ietwat cryptische omschrijving geeft het beeld weer van de wedstrijd Delta Sport-Hellas 3: 28-30. Gemengde gevoelens overheersten zondag derhalve na afloop van het vijftiende competitieduel van de Zierikzeese handbalploeg in de hoofdklasse D. Wat als Kevin Meulmeester drie minuten voor tijd geen wee minuten tijdstraf had gekregen? Wat als dezelfde Meulmeester, Ruben Bos, Thijs van Splunder en Tim Vleeshouwer niet te geforceerd op zoek naar een goal waren geweest? En wat als Delta Sport in de eerste tien minuten na de pauze niet zo weinig goals had gemaakt? Stuk voor stuk details die, alles overziend, de wedstrijd in het nadeel van de thuisploeg in Sportblok deden kantelen. Neem daarbij het bij tijd en wijlen gehaaide spel van de Hagenezen en hun winst is bijkans ‘logisch’ te noemen. De eerste helft, afgesloten met 15-16, ging gelijk op en was erg doelpuntrijk met ietsje meer dan een treffer per minuut. Het was vermakelijk en spannend voor het publiek. Na de pauze haalde Delta Sport niet haar niveau uit de eerste helft en viel het schotpercentage sterk terug. Denk dan ook nog een keer aan de geforceerde schoten en Hellas 3 kwam bijna freewheelend op 20-26. Met nog een kwartier kon ze weinig meer gebeuren. Of toch wel? Delta Sport kroop wonderlijk genoeg dichter- en dichterbij en kwam zelfs zes minuten voor tijd met 27-26 voor te staan. Delta Sport-trainer John Jansen: ,,Bij 27-26 moet je erop en erover, maar dat doe je niet. We kwamen wel goed terug want eigenlijk was de wedstrijd aan het doodbloeden”. Echter, toen Hellas 3 27-28 maakte en Meulmeester met de eerste twee minuten tijdstraf voor Delta Sport eraf moest, knakte het bij de thuisploeg. Met twee treffers tegen een man minder speelde Hellas 3 de wedstrijd routineus uit. ,,Toen we gelijk kwamen”, sprak Jordi Niemans, met zeven treffers topscorer, na afloop, ,,had ik het idee dat er meer in zat. Maar om van die zes punten achterstand terug te komen, was een hoop energie nodig. Dan zijn die laatste minuten wel pittig.” Zijn trainer Jansen toonde zich tevreden over het karakter van zijn ploeg en de perspectieven die deze verloren wedstrijd biedt, maar de teleurstelling stond vooraan bij de Middelburger. ,,Deze wedstrijd had je winnend kunnen afsluiten.” Scores Delta Sport: Jordi Niemans 7, Tim Vleeshouwer, Koen de Bruijn 5, Thijs van Splunder 4, Kevin Meulmeester 3, Ruben Bos, Martijn Ravia 2.

bron: WereldRegio  01-02-2015

Volleyballers Forza balen nog eens na winst

Het eerste mannenteam van Forza had er even de pee in: twee keer wel te verstaan. Allereerst was er zaterdagavond setverlies (3-1: 25-18 25-20 18-25 25-7) tegen de nummer één na laatste uit de derde divisie A en toen de spelers van de volleybalclub koud aan het bier zaten, kregen ze te horen dat titelconcurrent Goirle, voor haar redelijk ongebruikelijk, ook een set had laten liggen. Het verschil tussen de Brabantse koploper en de Zeeuwse runner up blijft derhalve vier punten, mits Forza de achterstallige wedstrijd met 4-0 wint. ,,Alles met 4-0 winnen en we zijn kampioen”, blufte Forza-coach Tonie van Breda een beetje. Hoe dan ook, de titelstrijd in de derde divisie ging, gaat en zal blijven gaan tussen Goirle en Forza. Speciaal voor het onderlinge treffen op 21 maart heeft de Schouwse vereniging van Sportblok naar thuisbasis De Vanger omdat daar eenvoudig weg meer sfeer is en je tenminste niet hoog door een glazen wand hoeft te kijken. Ook zaterdagavond klaagden er mensen op de tribunes van Sportblok over. Ze zagen een degelijke eerste set van Forza-zijde, maar gaandeweg het tweede bedrijf zag je al ‘sporen’ dat het in de derde set zou gaan ‘ontsporen’ voor de thuisploeg. Van Breda erkende dat. ,,We zaten niet goed in de wedstrijd. De passing was middelmatig en we liepen achter de feiten aan.” Door goede, individuele punten werd de tweede set wel ‘gewoon’ binnengehaald. Echter, wat Forza in de derde set liet zien, was ronduit slecht. ,,Het was onder ons niveau”, vond Van Breda, die daarom enkele spelers eruit haalde. ,,Om wat mensen te prikkelen.” Deze boodschap kwam aan want in de vierde set liet Forza enerzijds geen spaan heel van Triade. Anderzijds hoefde het voor de Tilburgse ploeg niet zo meer. Ze was gekomen met slechts één doel: een set van Forza afpakken, daarmee buurtgenoot Goirle al dan niet bewust een handje te hebben geholpen in de titelstrijd met Forza. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-02-2015

Kerkhove verliest dubbelfinale Frans Challenger

Op haar eerste toernooi van 2015 heeft Lesley Kerkhove een dubbelfinale gehaald. Met Ana Vrljic verloor ze de eindstrijd. Dit gebeurde in het Franse Andrezieux-Bouthon. Met de Kroatische trof de 23-jarige Zierikzeese in de finale Italiaanse Gioia Barbieri en de Letse Jelena Ostapenko aan de andere kant van het net. Laatstgenoemden wonnen met 2-6 7-6 10-3. In het enkelspel werd Kerkhove (foto) in de Franse plaats in de eerste ronde uitgeschakeld. Komende week speelt Kerkhove een Challenger in Glasgow. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  01-02-2015