Samenwerking ROSD en WereldRegio in eindejaarsuitzending

Op de laatste dag van 2015 neemt Radio Schouwen-Duiveland (ROSD) samen met WereldRegio in een speciaal programma onder de titel ‘Dag 2015′, afscheid van 2015 en wordt voorzichtig vooruit gekeken naar 2016.Het drie uur durende programma wordt live uitgezonden op 107.1 FM en op 108.1 FM in de Westhoek. In de studio van ROSD aan het Zelkevoetpad in Zierikzee is het tussen 11.00 en 15.00 uur een komen en gaan van medewerkers en bekende Schouwen-Duivelanders. Samen gaan zij daar vanwege de jaarwisseling drie uur eilandelijke radio maken en live uitzenden. De belangrijkste zaken uit 2015 worden door de presentatoren Aad van der Wouden (WereldRegio) en Daan van der Wekken (ROSD) besproken en becommentarieerd met en door speciale gasten. Er is muziek, er zijn verrassingen en oliebollen. Burgemeester Rabelink sluit om 14.50 uur af met een nieuwjaarsboodschap. Elk uur heeft een thema. Van 11.00-12.00 uur is dat ‘Zierikzee leefbare stad’, van 13.00-14.00 uur ‘Kernen in de knel’ en van 14.00-15.00 uur gaat het over ‘Wereldregio Schouwen-Duiveland’. Mensen deze uitzending willen bijwonen zijn van harte welkom aan het Zelkevoetpad 2 (achter Profile Tyrecentrum Rinus Roon) in Zierikzee. Wie wil bellen voor een reactie kiest 0111- 420555. (foto: Interpicture.nl)

bron: WereldRegio 29-12-2015

DA Kik Zierikzee blijft open

Landelijk mag DA Drogisterij dan vandaag failliet zijn verklaard, in Zierikzee blijft de vestiging van DA Kik geopend. In Zierikzee is een franchise-constructie. Het bedrijf laat weten haar eigen leveranciers te hebben en heeft dus geen noemenswaardige last van het verdwijnen van DA, dat overigens al een nieuwe eigenaar heeft gevonden.

bron: WereldRegio 29-12-2015

Awards voor Zeeuwse mountainbikers

De Zeeuwse mountainbikers vielen dinsdagavond in de prijzen bij de verkiezingen van de stichting MTB Platform. Didi de Vries (Wilhelminadorp) werd gekozen tot talent van het jaar bij de vrouwen, en bij de mannen talenten ging de award naar Milan Vader (Middelburg). De uit Zierikzee afkomstige Anne Terpstra won bij de vrouwen senioren. Lees verder

bron: PZC  29-12-2015

Zierikzee praat 3 februari over de BIZ

Ondernemend Zierikzee praat woensdag 3 februari over de BIZ, de bedrijven investeringszone.De ondernemers hebben eerder al aangekondigd deze vorm van ondernemersbijdrage in het nieuwe jaar op de agenda te willen zetten. Eerder sneuvelde het plan om het in te voeren. Een BIZ verplicht alle ondernemers tot een bijdrage aan de stad, die door de gemeente wordt opgelegd en doorgesluisd wordt naar een ondernemerspot. De gemeente heeft al besloten om het bedrag tot een maximum van €25.000 te verhogen. Het voordeel van een BIZ is volgens de voorstanders, dat ook de niet samenwerkende winkeliers/ondernemers verplicht worden tot een bijdrage. Overigens is de eindejaarsborrel van de OVO (de club van ondernemers) is afgeblazen omdat te weinig ondernemers zich hadden aangemeld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 29-12-2015

FiZi verwacht 12.500e bezoeker

Filmtheater FiZi in Zierikzee verwacht deze week haar 12.500e betalende bezoeker te verwelkomen. Vorig jaar bleef de teller steken op 10.000 bezoekers, dus FiZi heeft een sterke groei doorgemaakt. Een leuk afscheidscadeautje voor scheidend voorzitter Rita Geluk, die de ‘gelukkige’ deze week in de bloemetjes zal zetten. Geluk wordt opgevolgd door Remco Delfgauw. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 28-12-2015

Kerkhove rekent op deelname aan Australian Open

Tennisster Lesley Kerkhove uit Zierikzee rekent er op dat ze in januari mee kan doen aan het kwalificatietoernooi van de Australian Open. De Schouwse staat op de wereldranglijst op plaats 202 en is daarmee voorlopig tweede reserve op de deelnemerslijst van het Grand Slam toernooi. Toch denkt Kerkhove dat het 99% zeker is dat ze in Melbourne aan het kwalificatietoernooi mee mag doen. “De wildcards moeten er ook nog af”, weet Kerkhove. “Dus ik ga er sowieso heen. Op 6 januari vertrek ik.” In januari van dit jaar reisde Kerkhove ook af naar Australië. Toen was ze de nummer dertien op de wachtlijst en bleek later dat ze voor niets naar Melbourne was gegaan. (foto: Richard van Loon)

bron: Omroep Zeeland  28-12-2015

Gratis parkeren

In de periode 24 december tot en met 3 januari is hetgratis parkeren in Zierikzee. De parkereerautomaten worden afgesloten, ter voorkoming van vuurwerkschade. U hoeft in deze periode ook niet via mobiel te betalen.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 26-12-2015

Nieuw meldpunt Openbare Verlichting gemeente Schouwen-Duiveland

Per 1 januari 2016 neemt de gemeente Schouwen-Duiveland een nieuwe, digitale, service in gebruik om storingen en schade aan openbare verlichting te melden. Op de website van de gemeente kunt u in het digitale loket via het product “Straatverlichting, melding van storing” op een kaartje de locatie aangeven van de kapotte straatlantaarn. U kunt uw melding ook telefonisch doorgeven via de servicelijn van de gemeente Schouwen-Duiveland, te bereiken op werkdagen van 8:00 uur tot 17:00 uur het nummer is (0111) 452 111. Hoewel alle lampen voortijdig worden vervangen tegen het einde van hun levensduur, kan het voorkomen dat de openbare verlichting het niet doet. Uw melding is daarom van groot belang om storingen te verhelpen.  Als u denkt dat een lamp kapot is, is het belangrijk dat u dit na 23.00 uur waarneemt. Dan horen alle lampen te branden. Op de nieuwe website klikt u op de kaart de betreffende lichtmast aan, de plaatsnaam, straatnaam en lichtmastnummer worden automatisch ingevuld. Als een lichtmast al is gemeld is deze rood gekleurd, u kunt deze dan niet nogmaals melden.  Een gedeelte van de lichtmasten op Schouwen-Duiveland zijn uitgerust met “intelligente openbare verlichting”. Deze lichtmasten kunt u niet melden, dat doen ze zelf! Deze lichtmasten krijgen begin 2016 nieuwe stickers.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 26-12-2015

Aangehouden na aanrijding

Na een aanrijding die plaatsvond op 23 december jl. aan de Jannewekken in Zierikzee is een 67-jarige man uit die plaats aangehouden door de politie. Toen de aanrijding rond 19.45 uur was gebeurd hebben omstanders de politie gebeld omdat een van de betrokkenen, volgens deze omstanders, teveel zou hebben gedronken. Agenten kwamen ter plaatse en hebben een blaastest van de man afgenomen. Hieruit bleek dat de man niet teveel had gedronken, hij blies een P. Toch is de 67-jarige Zierikzeeenaar door de agenten aangehouden. Bij controle van de papieren van beide betrokkenen bleek namelijk dat de man reed met een ongeldig verklaard rijbewijs. Hiervoor krijgt hij dan ook een proces-verbaal. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: Politie  24-12-2015

Roofdier doodt konijnen in Zierikzee

Op Facebookpagina ZierikNieuws waarschuwen de Zierikzeese leden elkaar voor een roofdier dat het op konijnen in de stad gemunt heeft. Afgelopen weken troffen verschillende bewoners een levenloos konijn aan in het hok. Lees verder.   bron: PZC  24-12-2015

Inbrekers Zierikzee aan de haal met tafelvoetbalspel

Inbrekers zijn er maandagavond vandoor gegaan met het tafelvoetbalspel uit de kantine van atletiekvereniging Delta Sport in Zierikzee. Ook een deel van de barvoorraad van de club is ontvreemd. De inbrekers kwamen binnen door het intikken van een ruit. De politie kreeg de melding kort voor 21.00 uur. De inbraak heeft mogelijk al rond 18.00 uur plaatsgevonden.Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  bron: PZC  22-12-2015

Laatste kans: hoogaars te koop voor 1 euro, anders gaat ze naar de sloop

Een roemloos einde lijkt het nog enig overgebleven vooruitzicht van de ARM-27. Nu duikbond NOB afziet van aankoop van de uit 1932 daterende motorhoogaars, is alles wat rest de sloop. Het schip verkeert in een dusdanig slechte staat van onderhoud, dat restaureren of zelfs opknappen niet opweegt tegen de kosten. Wie het 16 meter lange schip desondanks graag zou willen hebben, mag het na betaling van de symbolische 1 euro zo meenemen, zegt voorzitter Jaap Verwest van de Stichting Museumhaven Zeeland. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  22-12-2015

Vervanging kademuur aan de Vissersdijk

De kademuur aan de Vissersdijk te Zierikzee is aan vervanging toe. Uit inspecties is gebleken dat de kwaliteit van de kademuur slecht is. In de meerjarige onderhoudsplanning is opgenomen dat de kademuur begin 2016 wordt vervangen. De kademuur bevindt zich binnen het plangebied van Masterplan Zicht op ‘t Sas. In het Masterplan is voorgesteld om de kademuur, net als bij Rollandthof, te voorzien van een voorhangwand met metselwerk. Dit levert niet alleen een duurzame maar ook een fraaie oplossing op. Met de aannemer is nu overeengekomen dat naast het vervangen van de bestaande kademuur meteen ook de voorhangwand wordt aangebracht, binnen het bedrag van de aanbesteding. Vervolgens wordt deze voorhangwand voorzien van metselwerk  Door alle noodzakelijke werkzaamheden in een keer uit te voeren, worden niet alleen kosten bespaard, maar wordt ook de overlast voor omwonenden beperkt. Het maximaal beschikbare budget voor vervanging van de kademuur is € 715.000.-. De aannemer voert de vervangingswerkzaamheden uit voor € 640.000.- en plaatst een voorhangwand voor 75.000,–.  Dit totale bedrag wordt betaald uit de voorziening onderhoud havens. Het metselwerk aan de voorhangwand kan binnen de werkzaamheden uitgevoerd worden voor € 100.260,-. Als het metselwerk later wordt uitgevoerd, los van de vervanging van de kademuur, dan zouden de kosten €165.000 bedragen. Het metselwerk is niet opgenomen in de voorziening onderhoud havens. De extra kosten voor het metselwerk worden gedekt uit de algemene reserves. Omwonenden worden nog uitgenodigd voor een inloopavond waar het definitieve ontwerp en de uitvoeringsplanning is in te zien.  Als de gemeenteraad in januari 2016 akkoord gaat met het raadsvoorstel kunnen de werkzaamheden van start gaan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 22-12-2015

De Quilt Ster en ZeeYes zijn gezelligste winkels van Schouwen-Duiveland

De Quilt Ster in Dreischor en Bruidsboutique ZeeYes in Zierikzee zijn verkozen tot gezelligste winkels van de gemeente Schouwen-Duiveland. Bij de landelijke verkiezing via www.gezelligstewinkel.nl stemden in totaal vijfentwintigduizend mensen op de winkel die zij het gezelligst vonden. De Quilt Ster kreeg van de winkels in Schouwen-Duiveland de meeste stemmen en Bruidsboutique ZeeYes de hoogste waarderingscijfers. Lees verder. bron: PZC  22-12-2015

Oudjaarstoernooi ZieZaVo telt zestien zaalvoetbalteam

Zestien zaalvoetbalploegen doen er op maandag 28 december mee aan het Oudjaarstoernooi van ZieZaVo. Onder de zestien bevinden zich een aantal teams die ook meedoen aan de reguliere competitie van de ZieZaVo in Sportblok, maar er zijn ook andere ploegen bij. Dit zijn team De Vanger, Barretje, Quant, RKZ en Saman. De zestien zaalvoetbalploegen zijn onderverdeeld in twee poules van acht die vanaf 9.30 uur in twee zalen spelen. Rond 16.00 uur hebben de kruisfinales plaats waarna om 17.00 uur de eindstrijd begint.

bron: WereldRegio 21-12-2015

Schouwen bereid noodopvang te bieden aan maximaal 200 vluchtelingen

Het gemeentebestuur van Schouwen-Duiveland wil 150 tot 200 vluchtelingen noodopvang bieden. Als dat niet nodig is, zijn B en W bereid vijftig statushouders extra te huisvesten. Kortdurende crisisopvang, zoals in oktober, is niet meer nodig. Maar de minister kan nog wel aankloppen voor noodopvang. Dat is een sobere manier van huisvesten voor zes tot twaalf maanden van ongeveer 300 mensen. Ben W willen hieraan meewerken, maar dan wel in evenredigheid. Lees verder.  bron: PZC  21-12-2015

Anbo wordt Senioren Vereniging Schouwen-Duiveland

De Anbo Zierikzee gaat over in de Senioren Vereniging Schouwen-Duiveland (SVSD). De leden waren het niet langer eens over het beleid van de landelijke bond in Woerden. Voor SVSD wordt zaterdag 2 januari een oprichtingsvergadering gehouden in het hervormd kerkcentrum aan het Zierikzeese Havenplein. Er wordt gesproken over statuten, reglementen, activiteiten en de contributie1

bron: WereldRegio 21-12-2015

Sneldamtoernooi Zierikzee

Damclub Zierikzee houdt weer haar jaarlijkse sneldamkampioenschap op 28 december in De Driehoek.Tijdens het toernooi worden acht ronden gespeeld, waarbij iedere partij tien minuten bedenktijd krijgt. Het toernooi begint om 19.00 uur en de prijsuitreiking vindt plaats rond 23.00 uur. Inschrijven kost 5 euro en kan bij Cor Boot via 0111-461374 of clboot@hetnet.nl. 

bron: Ons Eiland 21-12-2015

Delta Sport lijdt ingecalculeerde nederlaag

Nee, van te voren had Delta Sport geen rekening gehouden met een overwinning op Quintus 3. In de wedstrijd leek er even wat mogelijk. Leek, want de nummer drie van de hoofdklasse D ging met duidelijke cijfers naar huis: 20-29. ,,Het was een bonus geweest”, refereerde Delta Sport-coach Johan van der Voorn aan een eventuele zege op de sterke opponent uit Kwintsheul. ,,Voor rust hadden we een paar mogelijkheden en dan zou je een andere wedstrijd kunnen krijgen.” Het werd geen andere wedstrijd. Vlak voor rust – het stond toen 11-12 voor Quintus 3 – luidde Delta Sport-speler Kevin Meulmeester min of meer het verval van zijn ploeg in met een slechte pass op een ploeggenoot. Deze werd onderschept door Quintus 3 en de ruststand nog ‘even’ op 11-13 gebracht. Een tussenstand als deze is in het handbal zeker niet onoverkomelijk, maar het ervaren Quintus 3 met vier oud-eredivisiespelers behield na rust steeds een marge van twee à drie goals. Van der Voort: ,,En wij hebben een ploeg met een gemiddelde leeftijd van negen tien jaar”. Het was geen excuus van de trainer uit den Bosch, maar een simpele constatering. Vanaf 19-22 was het helemaal over en uit bij de thuisploeg in Sportblok en liep Quintus zeer vlotjes en makkelijk uit. Met name de 20-28, een heerlijke flyer zoals Rick Evertse, oud-speler van het eerste, ze regelmatig in vijandelijke doelen deponeerde, was een juweel van doelpunt. Als trainer van de andere ploeg kon Van der Voorn daar oprecht van genieten en wilde hij niet al te veel woorden vuil maken over de vooraf ingecalculeerde nederlaag. Tijd voor een drankje nam hij deze keer niet. Hij wilde naar huis om op tijd voor de buis te kunnen zitten voor de WK-finale van de Nederlandse handbalsters. Scores Delta Sport: Koen de Bruijn 5, Tim Vleeshouwer, Kevin Meulmeester 4, Dani van Crasbeek 3, Sebastiaan Hoftijzer, Aron Groenendijk, Thijs van Splunder, Brendan Meulmeester. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 20-12-2015

Dertien mille voor Lichtjesactie Basstichting

De Lichtjesactie van de Basstichting heeft een eindbedrag van 13.180 euro opgeleverd. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Molenberg in Burgh-Haamstede. Zo’n vijfhonderd mensen kwamen op de slotavond af. Het bedrag was zo hoog omdat de Molenberg al eerder aankondigde het bedrag te gaan verdubbelen.

bron: WereldRegio 20-12-2015

B en W vullen tekort Schouwse bibliotheek aan

Voor haar dienstverlening op Schouwen-Duiveland komt de bibliotheek Oosterschelde volgend jaar een kleine 25.000 euro te kort. De gemeente vult dit aan. De Bibliotheek Oosterschelde maakt aparte begrotingen voor elk van de zes gemeenten waar zij actief is. Schouwen-Duiveland vertoont het grootste gat in de begroting.  Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  20-12-2015

 

Serious Request Zierikzee passeert 11.000 euro

Serious Request in Zierikzee heeft meer dan 11.000 euro opgebracht. Dat bedrag is zaterdagavond bekend gemaakt door Aad van der Wouden, voorzitter van het Rode Kruis, afdeling Schouwen-Zierikzee. Formeel was er een bedrag van 10.986 euro genoteerd, maar daar waren de bedragen die nog spontaan werden geboden, niet bij opgeteld. Frank van Asten (Centree) en Geert Jan de Bruijne (Hart van Poortambacht) toonden zich dik tevreden met het resultaat.

bron: WereldRegio 19-12-2015

Volleybalsters Forza stunten in Rotterdam

De volleybalsters van Forza hebben vier fraaie punten bijgeschreven. De rode lantaarndrager van de promotieklasse A versloegen zaterdag in Rotterdam Volley Zuid met 1-3 (18-25 21-25 22-25 25-22). ,,Het zat er al weken in, heus”, doelt Forza-trainer Hennie van Liere op de stunt. ,,Eindelijk komt het er uit.” Onder het motto ‘niets te verliezen, alles te winnen’ startte de volleybalvrouwen van Schouwen-Duiveland voortvarend. ,,Onze servicedruk was goed waardoor zij voor ons ook weer doorzichtig moesten aanvallen”, aldus Van Liere. ,,Wij verdedigden super en de lange rally’s wonnen we ook telkens.” (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 19-12-2015

MZC’11 raakt koppositie weer kwijt aan FC Axel

MZC’11 moet tot na de winterstop wachten tot de koppositie in de tweede klasse E weer kan gaan innemen. De Zierikzeese formatie raakte de eerste plek zaterdag kwijt aan FC Axel, dat de inhaalwedstrijd tegen GPC won. In Zeeuws-Vlaanderen werd het 1-0 waardoor FC Axel nu een punt voorsprong heeft op MZC’11. Op haar beurt staat de ploeg van coach Alexander van Keulen liefst acht punten voor op de nummers drie Dauwendaele en SSV’65. De competitie wordt zaterdag 23 januari 2016 hervat.

bron: WereldRegio 19-12-2015

Man aangehouden dankzij alerte buurtbewoners

Vrijdagavond is in de Meelstraat een man aangehouden met een zakje XTC-pillen. Rond 21.00 uur kreeg de politiemeldkamer van een alerte getuige een melding van een verdachte situatie. Buurtbewoners zagen namelijk dat een man zich verdacht bij hun woning ophield. Agenten zagen de man in de Meelstraat lopen. Omdat hij zich niet legitimeerde, werd hij gefouilleerd. De agenten troffen een zakje met roze pillen aan, waarvan zij vermoedden dat het XTC betrof. Hierop werd de 32-jarige man uit Brouwershaven aangehouden. Hij werd voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht en daar ingesloten. Zaterdagmorgen heeft de politie de pilletjes getest. Het bleek te gaan om ruim vijftig amfetamine pillen (XTC). De man werd verhoord en mocht zaterdagmiddag het cellencomplex verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: Politie  19-12-2015

Kerstmaaltijd proeven in de kerk

Vluchtelingen schoven vanmiddag aan tijdens de kerstmaaltijd van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zierikzee. Bij de maaltijd proefden de aanwezigen van elkaars kerstgerechten. Rond de maaltijd werd vastgehouden aan de christelijke liturgie. Zo werd er een Bijbeltekst voorgelezen. De moslimvrouwen die aanwezig waren vonden dat geen probleem. Net zoals dat de christelijke vrouwen het respecteerden dat mannen en vrouwen vandaag gescheiden aten. De Zierikzeese kerk vindt het belangrijk om voor iedereen in de buurt iets te betekenen. Bekijk hier de reportage. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  19-12-2015

Nieuwe ouderenbond voor het eiland na ANBO-debacle

Schouwen-Duiveland krijgt een nieuwe ouderenbond als vervanger voor de ANBO, die landelijk door interne problemen onderuit is gegaan.Voor de nieuwe Senioren Vereniging Schouwen-Duiveland (SVSD), met inmiddels bijna 100 inschrijvingen, wordt op zaterdag 2 januari een oprichtingsvergadering gehouden in het Hervormd Kerkcentrum aan het Havenplein in Zierikzee. Aanvang 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Er wordt gesproken over statuten en reglementen, activiteiten en contributie.

bron: WereldRegio 18-12-2015

Delfgaauw nieuwe voorzitter FiZi

Vanaf half januari 2016 wordt Remko Delfgaauw uit Zierikzee, de nieuwe voorzitter van filmtheater fiZi. Remko volgt Ria Geluk op, die na 3,5 jaar voorzittersschap heeft aangegeven dat zij, nu de organisatie ‘staat’, het tijd vind om wat ruimte in haar agenda te maken. Remko Delfgaauw is 49 jaar en is medeoprichter van het bedrijf ‘Bever Innovations’ in Zierikzee, waar hij tot 2012 werkzaam was als commercieel directeur-eigenaar. Ria Geluk is vanaf augustus 2012 voorzitter van fiZi geweest en was betrokken bij de opstart en de verhuizing van fiZi naar de Weverij. De nieuwe voorzitter zal op 14 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van fiZi worden voorgesteld aan alle medewerkers van fiZi. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 17-12-2015

‘Glazen huis’ Zierikzee is er klaar voor

Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het driedaagse Glazen Huis in Zierikzee.Burgemeester Gerard Rabelink trapt het evenement vanavond om 18.30 uur af. Tot zaterdagavond laat zijn er uitzendingen en optredens met als doel geld in te zamelen voor de landelijke Serious Request-actie.In het project werken Hart van Poortambacht, FiZi, Centree en de lokale radio samen. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 17-12-2015

Turkse neemt revanche op Kerkhove

Eind oktober hield Lesley Kerkhove Cagla Buyukakcay uit de halve finale van een Challenger in het Amerikaanse Macon, donderdag nam de Turkse op eigen bodem revanche. Buyukakcay belette de 24-jarige Zierikzeese de doorgang naar de laatste vier met een duidelijke en een zwaarbevochten set: 6-1 7-6 (7-5). In het tweede bedrijf stond Kerkhove met 5-3 voor. Niettemin is de tennisster tevreden over het 50.000 dollar-toernooi in het Turkse Ankara omdat ze er genoeg punten verzamelde om zeker te zijn van een plaats in het kwalificatieschema voor de Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi in 2016.  (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 17-12-2015

Druk op vrijwillige zorg neemt sterk toe

Het wordt steeds duidelijker dat de participatiesamenleving een beroep doet op de creativiteit van mensen. Bij SMWO in Zierikzee is wel duidelijk geworden, dat de professionele hulp verder wordt teruggeschroefd. Teamleider Jopie Koens van het SMWO schrijft dat in haar ‘eindejaarswoord’ in WereldRegio van vrijdag. ,,Mensen krijgen minder snel professionele hulp. Steeds meer mensen hebben afgelopen jaar bij ons aangeklopt voor vrijwillige thuiszorg en mantelzorgondersteuning. Zo kwamen bijvoorbeeld veel meer vragen voor een bezoekvrijwilliger of vrijwilliger die boodschappen kan doen. Mantelzorgers krijgen het ook steeds zwaarder.”

bron: WereldRegio 17-12-2015

Aantal statushouders kan in 2016 tot 120 oplopen

Formeel is het nog onduidelijk hoeveel vluchtelingen met een verblijfstatus op Schouwen-Duiveland gehuisvest gaan worden in 2016, maar het getal van ‘120’is inmiddels gevallen.Dat gebeurde woensdagavond tijdens een bijeenkomst van gemeete, Vluchtelingenwerk, SMWO en Zeeuwland in Kerkwerve. Daar kwamen maatschappelijke partijen bij elkaar om na te denken over de manier waarop de nieuwkomers een plaats in de samenleving kunnen verwerven. Formeel moet Schouwen-Duiveland het eerste half jaar veertig mensen huisvesten. Maar de verwachtingen zijn dat het uiteindelijke aantal aanzienlijk hoger zal liggen.Dat heeft ook te maken met gezinsherenigingen, die volgen op het bieden van huisvesting. Dit jaar was de verplichting 56 personen, maar meer dan het dubbele wordt door de betrokken partijen niet uitgesloten. Zeeuwland kiest mede daarom voor plaatsing in de kernen, waar basisvoorzieningen beschikbaar zijn.

bron: WereldRegio 16-12-2015

Kaviaar speelt in Fizi (breng zelf een Kerstkliek mee)

Zondag ‘Derde kerstmiddag’ speelt Kaviaar in fiZi. Bij een optreden van Kaviaar wordt muziek en beeld op een eigenzinnige manier gecombineerd. Speciaal voor de Kerst Kliek met Kaviaar middag hebben we een aantal jonge filmmakers gevraagd voor beeld te zorgen. Het publiek wordt van harte uitgenodigd de Kerstkliek van de dagen ervoor mee te nemen. Die worden op een grote tafel gezet voor gebruik en zo is er dan een U.F.F.M.(unieke fusion food maaltijd) in de pauze en voor en na de uitvoering. Ook zal Eric Odinot Gebraden Schouwen-Duiveland Gans serveren. Rowan van As zal zijn verlangen naar een gebakken ei vorm geven. Swen Blikman komt met een film over skaten en Anouk Van de Sande heeft beelden van haar ‘Print in motion’ mode ontwerpen. Zij werkt met moiré effecten. Marinus van Dijke zal zijn film Snowdivers tonen. Kaviaar laat veel nieuwe muziek horen & zien. Een desolaat station in Dakar, een vervolg op de thriller Lange Jasse, veel nieuwe trieste, tragische, rauwe en vrolijke thema’s. Toegang is € 7,50. Zaal fiZi Kerkhof 3 Zierikzee. Reserveren via www.fizi.nl Voor € 7,50 krijg je Kaviaar muziek en beeld, twee consumpties en lekkere hapjes . Deur 14.30, programma 15.00. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 16-12-2015

Cor Pols overleden

Cor Pols uit Zierikzee is op 84-jarige leeftijd overleden.Pols genoot grote bekendheid als uitgever van boekjes met Zeeuwse ansichten. Hij gaf de boekjes uit en verkocht ze ook in zijn Zeeuwse Boekhandel in Zierikzee.

bron: WereldRegio 16-12-2015

Drie burgervaders op een rij

Brasserie Maritime in Zierikzee heeft deze week een bijzonder moment vastgelegd op de foto.Tijdens een bijeenkomst waren de drie laatste burgervaders van Zierikzee bij elkaar. Jack Asselbergs, zijn voorganger Theo de Meester en de huidige burgemeester Gerard Rabelink. De Meester was nog burgemeester van alleen Zierikzee. Asselbergs zijn gemeente groeien na de gemeentelijke herindeling van 1997 en Rabelink trad ruim zes jaar geleden aan. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 16-12-2015

Kerkhove zeker van kwalificatieschema Australian Open

Dankzij een makkelijke overwinning op de voormalige nummer negentien van de wereld kan Lesley Kerkhove deelnemen aan het kwalificatietoernooi van de Australian Open. Met de vijftien punten die de Zierikzeese tennisster deze week op ene 50.000 dollar-toernooi heeft vergaard, komt ze maandag bij de publicatie van de nieuwe wereldranglijst rond de tweehonderdste plaats te staan. Deze notering is voldoende voor een plaats in het kwalificatieschema van het eerste Grand Slam van 2016. De zege op de voormalige nummer negentien van de wereld, woensdag tijdens de tweede ronde, betrof de Spaanse Marie Jose Martinez Sanchez. Met 6-1 6-3 was er geen vuiltje aan de lucht voor Kerkhove die in de kwartfinale op de Turkse Carla Buyukakcay stuit. Deze speelster versloeg ze 30 oktober in de kwartfinale van een Challenger in het Amerikaanse Macon in drie bedrijven.  (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 15-12-2015

Informatiepaneel voor jarige Zeelandbrug

De Zeelandbrug bestaat vandaag vijftig jaar.Met een formele bijeenkomst in de Nieuwe kerk wordt dit feit luister bijgezet. Halverwege de bijeenkomst is er een informatiepaneel onthuld bij de Val. Ook krijgt de brug de status van Rijksmonument. Dat kan de provincie als eigenaar belastingvoordeel en eventueel subsidies opleveren. In het Stadhuismuseum start een expositie over de brug en de ontsluiting van het eiland (foto Wilco Jacobusse)

bron: WereldRegio 15-12-2015

Kouwenberg wint prijs met actie WereldRegio

Rini Kouwenberg uit Zierikzee heeft een cadeaubon gewonnen met een actie van de Wereldwinkel in Zierikzee. Zijn vrouw Corry nam de prijs in ontvangst uit handen van coördinator Philip Delfgauw in het bijzijn van voorzitter Margot de Pagter. Klanten van de winkel konden hun adresgegevens achterlaten waarna een winnaar geloot werd. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 15-12-2015

Kunstmarkt op Plein Montmaertre in Zierikzee

Op Plein Montmaertre in Zierikzee wordt op zaterdag 19 december een kunstmarkt gehouden geheel in het teken van kerst. Deze dag wordt in Dickens-sfeer de inmiddels alom bekende creatieve gezelligheid neergezet. Rond de fontein is er naast de kunst ook een modeshow, voor de warmte een houtvuur, soep, chocomelk en glühwein. Belangstellenden kunnen een wens in de kerstboom hangen en daarmee de stichting Montmaertre steunen met een donatie. Vanaf 13.00 is iedereen van harte welkom! (foto: Kianoosh/www.ekgallery.nl)

bron: Ons Eiland 15-12-2015

Plataan verhuist naar Havenpark

De plataan die tot dinsdagochtend nog op de hoek van het Kraanplein in Zierikzee stond, is verplaatst naar een beplantingsvak. De plataan stond in de weg voor de werkzaamheden aan het plein en kreeg daarom een nieuwe plek. Lees verder. Bekijk hier de foto’s. bron: PZC  15-12-2015

Dieven gaan er met kerstverlichting vandoor

Onbekenden hebben de kerstverlichting gestolen uit de kerstboom bij Fiets Outlet in Zierikzee. De boom staat buiten op het terrein. De eigenaar probeert via Facebook de daders te achterhalen en vraagt de verlichting terug te brengen. De boom, de binnen opgetuigd staat, is onberoerd gelaten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 15-12-2015 

Schouwse kermissen beginnen later en duren langer

De kermissen van Zierikzee en Renesse worden komende zomer een week later gehouden dan normaal. Ze duren ook een dag langer. Burgemeester en wethouders hebben dat dinsdag besloten. Door ze een week op te schuiven vallen beide kermissen in de bouwvakantie, die in de regio Zuid van 8 tot en met 26 augustus duurt. Lees verder.  bron: PZC  15-12-2015

Nieuwjaarsborrel gemeente op woensdag 13 januari

Alle inwoners zijn van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Schouwen-Duiveland.De gemeente houdt de nieuwjaarsbijeenkomst samen met de ondernemerskring Schouwen-Duiveland. De receptie wordt gehouden op woensdag 13 januari in de Nieuwe Kerk in Zierikzee van 17.00 tot 19.00 uur. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 15-12-2015 

Kerstfeest bij de Wereldvrouwen Zierikzee

De Wereldvrouwen sluiten op vrijdagavond 18 december het jaar af met een kerstfeest voor vrouwen en hun kinderen. Op het programma staan gedichten, rap, dansoptredens, muziek en een voorstelling door de Wereldkinderen. De gasten krijgen een presentje, daarnaast is er een buffet met hapjes en een drankje. Bezoekster wordt gevraagd een klein gerecht of wat lekkere hapjes mee te brengen. Het feest is van 19.00 tot 22.00 uur in Room no. 9 in het Ondernemersatelier, Calandplein 1 te Zierikzee.

bron: Ons Eiland 15-12-2015

Bloemenmeisje na 50 jaar terug bij Zeelandbrug

Bij de viering van 50 jaar Zeelandbrug opende de gemeente dinsdag een informatiepunt met een picknicktafel en een zuil met daarop de wandel- en fietsroutes en de bezienswaardigheden op Schouwen-Duiveland. De opening werd verricht door burgemeester Gerard Rabelink en Janty Arends-Koevoets, die op 15 december 1965 bloemen mocht geven aan koningin Juliana. Lees verder.  bron: PZC  15-12-2015

Gemeentearchief Schouwen-Duiveland scoort hoge ogen

Cora en Joop van Steijn zijn maandagavond door het gemeentearchief Schouwen-Duiveland uitgeroepen tot Vrijwilligers van het Jaar 2015. Het archief zelf scoort eveneens hoge ogen. Uit een recent gehouden enquête onder diverse archiefdiensten blijkt dat het gemeentearchief Schouwen-Duiveland hoger dan het landelijk gemiddelde scoort. Dat geldt zowel voor het eindcijfer (een 8,2 ten opzichte van een landelijk gemiddelde van 7,7) als voor de beoordeling door vrijwilligers (8,4 versus 7,7). Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  bron: PZC  14-12-2015

Zeeuwland gaat het nieuwe jaar in mét huurders

Onder het motto ‘Met elkaar’ (want samen bereik je meer) zijn niet alleen belanghouders maar ook huurders welkom bij de nieuwjaarsreceptie van Zeeuwland. Die nieuwjaarsreceptie wordt maandag 4 januari 2016 gehouden in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Lees verder.  bron: PZC  14-12-2015

Kerkhove nog een zege af van gewenst toernooi

Nog een luttele zege is Lesley Kerkhove verwijderd van een plaats in het kwalificatietoernooi van de Australian Open, het Grand Slam-evenement waar ze in 2016 het nieuwe tennisseizoen wil beginnen. De 24-jarige Zierikzeese heeft twee overwinningen nodig om deel te kunnen nemen aan het toernooi in Down Under. De eerste van de twee boekte de tennisster maandagmiddag tijdens de eerste ronde van een 50.000 dollar-toernooi in Ankara waar ze als achtste geplaatst is. In de Turkse plaats ontdeed Kerkhove (foto) zich in een pittige maar knap gewonnen ontmoeting van Akgul Amanmuradova. De ervaren Oezbeekse won de eerste set met 3-6 waarna Kerkhove in het tweede bedrijf een 3-0-voorsprong nam. Amanmuradova, in 2010 de nummer 69 van de wereld, maakte het Kerkhove knap lastig door op 4-4 te komen. In de negende en tiende game hield de Schouwse het hoofd koel: 6-4. In het beslissende bedrijf gaven de twee – bijna vier weken geleden won Kerkhove al van de Oezbeekse in twee sets in het Engelse Shrewsbery – elkaar weinig toe. Dit leidde tot een tiebreak die Kerkhove met 7-4 won. In de tweede ronde treft de winnares ook een ervaren speelster. Dan is Maria Jose Sanchez-Martinez de tegenstander. De Spaanse was in 2010 de nummer 19 op de WTA-ranking. Kerkhove staat nu 209e. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 14-12-2015 

Al ruim 800 stemmen binnen voor MVO-prijs Schouwen-Duiveland

Na negen dagen en ruim 800 uitgebrachte stemmen is er een voorlopige tussenstand bekend gemaakt in de race om de MVO-prijs Schouwen-Duiveland. De top 3 wordt op dit moment gevormd door Saman Groep, Afval Service Zeeland en TonS Mosterd en Heerlijkheden. De andere deelnemers zijn MienDomus, Manege Balans en Habo Hoveniers. Lees verder. bron: PZC  14-12-2015

Zendtijd ‘te koop’ voor artiesten op lokale omroep Schouwen-Duiveland

In Zierikzee wordt woensdag begonnen met de opbouw van het ‘Glazen Huis’ voor de jaarlijkse actie 3FM Serious Request. Het programma zit bomvol muziek, cabaret en film. Een deel van de optredens is gratis. Voor de concerten op de podia in de Dikke Toren moet worden betaald. Radio-omroep Schouwen-Duiveland verzorgt 58 uur een live-uitzending vanaf het terrein. Presentator Matthijs Meulblok biedt vrijdag tussen 17 en 21 uur in zijn radioprogramma een podium voor iedere artiest die van zich wil laten horen. Voorwaarde is wel dat het akoestisch moet zijn en er een donatie aan vast zit. Aanmelden kan via info@rosd.nl. “Maar spontaan binnenvallen mag natuurlijk ook altijd”, benadrukt Meulblok. Lees verder. bron: PZC  14-12-2015

Workshop ‘last minute’ kerstkaarten maken

heresia Koelewijn biedt op dinsdag 15 en 22 december een workshop last minute kerstkaarten maken aan in Zierikzee. Na ontwerp en snijden van eigen kerststempels worden de kerstkaarten gemaakt waarbij geëxperimenteerd wordt met materiaaldruk. De kaarten worden gestempeld met de zelfgemaakte stempels al dan niet in combinatie met exemplaren uit Koelwijns stempelbibliotheek. Ontwerpen kunnen gescand worden zodat de kaarten ook digitaal verstuurd kunnen worden of geprint op fotopapier. Locatie: keuken van het Burgerweeshuis, Poststraat 45. Kosten bedragen 25 euro, inclusief drinken met wat lekkers. De workshop (gehouden van 14.00 tot 16.00 uur) gaat door bij minimaal vier deelnemers. Maximum aantal deelnemers is acht. Aanmelden kan via 06-14355597.

bron: Ons Eiland 14-12-2015

Kerstconcert Groot Zeeuws Projectkoor in Zierikzee

Het Zeeuws Projectkoor, aangevuld met gastzangers, geeft op woensdag 23 december een kerstconcert in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Onder leiding van dirigent Marien Stouten zingen de ruim honderd zangers een afwisselend kerstprogramma. Instrumentale medewerking wordt verleend door de pianist Christiaan Stouten, Arianne Stouten speelt viool, Aleida Stouten dwarsfluit. Organist Jan Peter Teeuw uit Ridderkerk bespeelt het orgel. Liturg is dominee Van Langevelde uit Zierikzee, hij verzorgt de verbindende teksten tussen de koorwerken. Naast koorzang is er ook samenzang en zijn er instrumentale intermezzo’s. Bijzonder is de medewerking van twee jonge sopranen, de Lailly Voices. De zussen Lize & Laura Verkamman zingen solo maar ook samen met het koor. Het Zeeuws Projectkoor is een jong koor afkomstig uit heel Zeeland en Goeree-Overflakkee. Voor dit concert werken er gastzangers mee uit heel Nederland. De afgelopen seizoenen presenteerde het koor diverse koorconcerten in Zierikzee. Ook werkte het koor mee aan TV-opnames voor het programma ‘Nederland Zingt’. Het concert begint om 19.30 uur. Kaarten zijn voor 5 euro per persoon te koop bij boekhandel De Kanselier in Nieuwerkerk of aan de deur van de kerk voor aanvang van het concert. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang. Er is een collecte voor de onkosten. Meer informatie staat op onze website www.zeeuwsprojectkoor.nl. (foto: Marien Stouten)

bron: Ons Eiland 14-12-2015

Roeier Kort Nederlands kampioen indoorroeien

Tijmen Kort is met de Utrechtse studentenroeivereniging Triton Nederlands kampioen indoorroeien geworden. De Zierikzeeënaar veroverde de titel bij de eerstejaars jongens 8 afgelopen zaterdag in Amsterdam. Kort (op de foto vierde van links) en zijn zeven teamgenoten startten niet als favoriet en lagen gedurende de wedstrijd rond de derde en vierde plaats. In de laatste 500 meter (van de 2000) rukten ze op en in de laatste 150 meter werden ze met een fenomenale eindsprint. In de klasse van Kort waren er drie heats met in totaal negentien teams. Kort neemt het roeien serieus en heeft getekend om veel te trainen en een gezonde levensstijl aan te houden. Dit traject ziet plaatsgenoot Jessey Johnson niet zitten, zoals ze vrijdag in de papieren editie van WereldRegio aangaf. De Zierikzeese deed nog wel mee aan het NK. Met haar studentenclub, het Tilburgse Vidar, werd ze bij de eerstejaars dames 8 twintigste. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 14-12-2015 

Handballers Delta Sport herpakken zich goed

Een andere manier van verdedigen heeft tot de derde seizoenszege van de handballers van Delta Sport geleid. Rode lantaarndrager Hercules 3 werd in eigen huis met 23-26 (12-11) verslagen. Een kwartier voor tijd leidde de Haagse ploeg nog met 19-16 en moest de Zierikzeese formatie nog wennen aan een ander verdedigingssysteem, laat trainer Johan van der Voorn weten. Vanaf die stand ging het echter verdedigend beter. ,,Het team werkte keihard en stond er ook echt als een team”, zag de Bossche coach zondag. Met het betere verdedigen kwam ook de snelheid in de aanvallen terug. Hierdoor kwam Delta Sport terug tot 20-20, liep uit naar 21-24 en speelde het netjes uit naar de eindscore. (foto Ruud van der Nat) Scores Delta Sport: Koen de Bruin 8, Tim Vleeshouwer, Kevin Meulmeester 6, Thijs van Splunder 3, Sebastiaan Hoftijzer 2, Jordy van Crasbeek. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 14-12-2015 

Schrijver Frits Spits doet Zeeland aan

Frits Spits sloot in Zeeland zijn promotietour af voor zijn onlangs verschenen boek ‘De standaards van Spits’. De radiomaker begon zondag in Zierikzee. Daar besprak hij in café De Biet zijn in September uitgekomen boek. In het boek beschrijft Spits negentig Nederlandstalige nummers. “Het boek is een gang door de tijd geworden”, aldus Spits in Goes. Daar besprak hij het boek, waar ook vier cd’s bij horen met tachtig nummers, in boekhandel De Koperen Tuin. “Het is nu een soort radioprogramma op papier, waar ik negen maanden aan heb gewerkt. Ik ben met vierhonderd liedjes begonnen en ben toen gaan afstrepen.” Lees verder.  bron: PZC  13-12-2015

Stilstaan bij álle overleden kinderen tijdens Wereldlichtjesdag in Zierikzee

De verschillen tussen wie overleden zijn, zijn enorm. Van kleine kinderen tot volwassenen, die net zo goed iemands kind zijn. Bij de zondagavond in Zierikzee gehouden Wereldlichtjesdag kwamen ouders van al die kinderen bijeen. Dat gebeurde overigens niet alleen in Zierikzee maar over de hele wereld. Door allemaal op dezelfde plaatselijke tijd een kaarsje aan te steken, trekt er een slinger van licht over de aarde. Lees verder

bron: PZC  13-12-2015

Semmy Schilt geeft seminar bij team Zeltech Zierikzee

Voor de tweede keer kwam Semmy Schilt naar Zierikzee om weer een knallende Kickboks Seminar te geven bij Team Zeltech! 40 kickboksers waren vandaag aanwezig om van de oud K1 wereldkampioen training te krijgen. Twee uur lang werd er met veel plezier hard getraind en veel gelachen! Team Zeltech dat van de week ook 2 Awards binnen haalde voor leukste Sportvereniging van Schouwen-Duiveland en van de provincie Zeeland sloot dat deze week af met deze spetterende seminar! Positiviteit voor de Kickboks sport en de sportclub, dat kwam deze week erg naar voren, iets waar de club zich sterk voor maakt en naar streeft! Team Zeltech en Semmy Schilt kunnen weer terug kijken naar een geslaagde dag. (foto:Interpicture.nl

bron: Interpicture.nl  12-12-2015

Kerstmarkten op Schouwen-Duiveland begonnen

De weken van de kerstmarkten zijn begonnen. Onder meer in de Willibrorduskerk in Zierikzee werd zaterdag kerstmarkt gehouden met een knapperende vuurkorf voor de deur. “We doen dit al een jaar of acht, vooral voor de verbondenheid”, zegt Rian Duinhouwer. “Daarnaast geven we goede doelen de kans zich te presenteren”, wijst ze op onder meer organisaties als Kika, het Rode Kruis, Dorcas en de Zonnebloem. Ook Caritas van de eigen parochie is van de partij. Lees verder. bron: PZC  12-12-2015

Bikkelen bij de ‘Leukste sportclub van Zeeland’

Het bikkelen, je eigen grenzen opzoeken, het respect en de enorm gemoedelijke sfeer. Elise Kunst uit Scharendijke en Joyce Lokerse uit Zierikzee zijn, sinds ze een klein jaartje geleden binnenliepen bij team Zeltech in Zierikzee, niet meer uit het trainingshonk aan de Kaersemakerstraat weg te slaan. De kickboksschool werd vorige week uitgeroepen tot ‘Leukste sportclub van Zeeland’. Lees verder. (foto: Interpicture.nl)  bron: PZC  12-12-2015

Kerkhove heeft in Turkije twee zeges nodig

Om zeker te zijn van het kwalificatietoernooi van de Australian Open in januari 2016 heeft Lesley Kerkhove nog twee zeges nodig. Voor deze ‘missie’ zit de Zierikzeese tennisster (foto) nu in Turkije waar ze komende week in Ankara meedoet aan een 50.000 dollar-toernooi. Wanneer de 24-jarige speelster er in slaagt tot de kwartfinale door te dringen, stijgt ze naar een plaats rond de tweehonderd op de wereldranglijst en kan ze haar koffers voor het Grand Slam-evenement in Down Under pakken. Sneuvelt ze in tweede ronde, stijgt ze ook maar is het een tikkeltje onzeker of ze hoog genoeg komt te staan voor een plaats in de kwalificatieschema. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio 12-12-2015 

Zeeuwse Feyenoorder krijgt 1,5 jaar cel voor gooien vuurwerkbom

Een 21-jarige Feyenoordfan uit Zierikzee moet 1,5 jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De Zeeuw gooide eerder dit jaar een vuurwerkbom naar een agent in Rome. Hij stond vrijdag samen met 43 andere verdachten van de zogenoemde Rome-rellen voor de rechtbank van Rotterdam. De eis van Justitie was twee jaar cel voor poging tot doodslag. De rechter vond deze strafeis te zwaar en veroordeelde de man voor poging tot zware mishandeling. Vandaar dat de straf lager uitpakte. Van de 18 maanden cel zijn er zes voorwaardelijk. Hij kreeg geen stadionverbod met meldplicht. De supporter was niet aanwezig bij de rechtszaak. Een 29-jarige man uit Arnemuiden stond ook terecht voor zijn aandeel in de rellen. Hij kreeg een taakstraf van 200 uur, zonder voorwaardelijke celstraf. Ook deze Feyenoordfan bleef een stadionverbod bespaard. De Arnemuidenaar was niet aanwezig in de rechtbank. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  11-12-2015

Aanwezig bij het 50-jarig jubileum van de Zeelandbrug?

Dinsdag 15 december 2015 is het 50 jaar geleden dat HM Koningin Juliana de Zeelandbrug heeft geopend. Tijdens deze feestelijke dag organiseert de Provincie een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Zierikzee vanaf 13.30 uur voor genodigden. Wilt u bij de bijeenkomst aanwezig zijn? Dan kan! Stuur een e-mail aan 50jaarzeelandbrug@zeeland.nl met uw contactgegevens. We geven tien plaatsen weg. Uiterlijk maandagmiddag 14 december 2015 rond 17.00 uur ontvangen vijf personen een e-mail met de uitnodiging. We starten bij de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Vervolgens rijdt een stoet met oldtimers gevolgd door een touringcar met de genodigden over de Zeelandbrug. Terug in de Nieuwe Kerk wordt de Zeelandbrug officieel aangewezen als rijksmonument.

bron: provincie Zeeland 11-12-2015

Koren zingen in Nieuwe Kerk Zierikzee

In de Nieuwe Kerk van Zierikzee vindt op zaterdag 19 december een concert plaats ten bate van Woord en Daad, een christelijke organisatie voor armoedebestrijding. Medewerking wordt verleend door kinder- en meisjeskoor Jedaja uit Nieuwerkerk, onder leiding van dirigent Frans Nieuwenhuyzen, het christelijk gemengd Eilandenkoor uit Zierikzee onder leiding van Joost van Belzen en het Duivelands Mannenkoor onder leiding van Bram Bout. Het concert begint om 19.30 uur en de entree bedraagt 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen, met een gezinsmaximum van 15 euro.

bron: Ons Eiland 11-12-2015

Pleintje Zierikzee krijgt naam ‘Plein Montmaertre’

Het pleintje op de hoek van de Maarstraat en de Beddeweeg in Zierikzee gaat ‘Plein Montmaertre’ heten. B en W van Schouwen-Duiveland hebben dat besloten. Het idyllische pleintje met de kikkerfontein krijgt deze naam omdat de kunstenaars uit de Beddeweeg er regelmatig kunstmarkten houden naar het voorbeeld van Mont Martre in Parijs. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  10-12-2015

Expositie Marian Schellekens Borrendamme Zierikzee

Fotografe Marian Schellekens exposeert deze maand in zorgcentrum Borrendamme in Zierikzee. De werken van Schellekens zijn te zien op de kleinschalige woongroepen en in de hal. Haar doel is om Iedereen te laten meegenieten van al het moois dat Zeeland te bieden heeft. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 10-12-2015

Vrijwilligersavond van het archief

Maandagavond 14 december houdt het gemeentearchief de jaarlijkse vrijwilligersavond. Deze avond wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. Tijdens deze avond reikt burgemeester Gerard Rabelink de prijs ‘Vrijwilliger van het jaar 2015’ uit. Deze prijs is bedoeld om een van de vrijwilligers in de schijnwerper te plaatsen. Daarnaast wordt ook een groepsprijs uitgereikt. Bij het gemeentearchief zijn momenteel veertig vrijwilligers actief. Met deze avond wil het gemeentebestuur hen bedanken voor hun inzet. De vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het beter toegankelijk maken van de archieven en verzamelingen in het gemeentearchief. Mede dankzij hen kunnen bezoekers de informatie sneller en gemakkelijker raadplegen.Deze avond houdt Eef van Brummelen, medewerker van het Gemeentearchief, een inleiding. Hij gaat de vrijwilligers bijpraten over zijn onderzoek. Die gaat over de betrokkenheid van het publiek bij de archieven en verzamelin¬gen in het Gemeentearchief en hoe die kan worden vergroot. Dat is in het bijzonder toegespitst op het ontwikkelen van een digitale onder¬zoeks¬omgeving via Atlantis, het zoeksysteem van het Gemeentearchief. Vervolgens houdt ir. Bob Coret een inleiding over ‘De schatkist die open data heet’. Hij wil stilstaan bij de vraag hoe genealogische data, data vanuit de gemeente en data uit andere organisaties gebruikt kunnen worden. Bob Coret is adviseur en ondernemer. Als adviseur helpt hij organisaties in de publieke sector, waaronder gemeenten en archiefinstellingen, op het gebied van informatie en informatietechnologie. Als ondernemer voorziet hij stamboomonderzoekers van hulpmiddelen via internet, waaronder Genealogie Online en het Stamboom Forum. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 10-12-2015 

Schaker Spiegels zet zeer fraaie reeks neer

Sjaak Spiegels behaalde zijn achtste overwinning in de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee. Verder speelde hij twee maal remise en verloor nog niet. Het is één van de beste scores ooit in de 103-jarige geschiedenis van de club. Mede door zijn huidige, fraaie reeks liep Spiegels weer verder uit op het merendeel van zijn concurrenten. Spiegels speelde met wit tegen Piet de Vreede een rustig partij. In de opening ruilde wit zijn loper tegen een zwart paard en bezorgde zwart een dubbelpion. Hierna ontwikkelde beide spelers rustig hun stukken. Spiegels manoeuvreerde zijn paarden naar de koningsvleugel om daar dreigende posities in te nemen. Zwart had last van de dubbelpion en probeerde door het centrum te breken. Echter, Spiegels had dit doorzien en schoof ook zijn pion naar voren. Na afruilen zat zwart opgescheept met een geïsoleerde dubbelpion. Wit zette druk op het centrum en won hierbij een pion. Na afruilen won wit nog een van de dubbelpionnen. Het eindspel werd met twee pluspionnen door wit gewonnen. Ben Snethorst en Kees van den Nieuwendijk speelden een spannende partij met veel respect voor elkaar. Snethorst bood remise aan wat Van den Nieuwendijk niet accepteerde, maar even later zelf wel aanbood. Snethorst accepteerde het en beide heren gingen aan de analyse. Bleek Van den Nieuwendijk gewonnen te staan… Mark van Rooten koos zomaar een plek voor zijn dame. Nu moet je een dame nooit ‘zomaar’ ergens neerzetten. Daar kwam hij te laat achter. Kees Bimmel maakte dankbaar gebruik van de verkeerde plaats waar zij stond. Met meerdere dreigingen won hij twee stukken en besloot zijn fraaie partij glimlachend met een mat. Eric Bouman besloot in een Slavische opening het initiatief naar zich toe te trekken met de gewaagde opmars f7-f5. Dat hij daarbij veld e6 verzwakte viel pas op toen de met wit spelende Hans Aangeenbrug in de tegenaanval ging en het betere spel kreeg. Pas in het eindspel wist hij na een dubbele torenaanval op koning en paard Bouman op de knieën te dwingen. Paul Greefhorst is één van de meest creatieve spelers van de club. Zo bedacht hij tegen Peter de Vrieze een prachtig paardoffer en een plan om de vijandelijke dame te veroveren. In beide gevallen overzag hij een slimme tussenzet van De Vrieze, die de stelling van Greefhorst langzaam maar zeker ondermijnde en hem tot opgeven dwong. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 10-12-2015 

Saman geeft ‘energieles’ in nieuw inspiratiecentrum Zierikzee

De Saman Groep gaat zich meer richten op onderwijs en scholing in relatie tot energiebesparing. “Wij willen de ruimte bieden aan onderwijsinstanties om jeugd te laten zien hoe belangrijk energiebesparing is en wat je er zelf aan kunt doen”, aldus algemeen directeur Daniël Lodders. Het bedrijf krijgt regelmatig verzoeken vanuit het onderwijs om presentaties of gastlessen te komen geven. “Wat is er nou mooier om ze straks met eigen ogen te laten zien hoe alles in z’n werk gaat.” Saman start volgende maand met de bouw van een nieuw kantoor op het businesspark in Zierikzee. Lees verder.  bron: PZC  09-12-2015

Schouwen-Duiveland doet nieuwe poging nationale nationalisatiedag

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft dit jaar 32 nieuwe inwoners uitgenodigd voor de jaarlijkse nationale naturalisatiedag op 15 december. Deze formele bijeenkomst dient om het verkrijgen van het Nederlanderschap extra glans te geven. Lees verder.

bron: PZC  09-12-2015

 

Wil Alkemade stapt per direct op als voorzitter Radio Schouwen-Duiveland

De lokale radio-omroep Schouwen-Duiveland (ROSD) moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Wil Alkemade-Bousché heeft haar functie met onmiddellijke ingang neergelegd, zo werd gisteren bekend gemaakt. Haar onverwachte vertrek is ingegeven door ‘privé-omstandigheden’. Lees verder. (foto: Interpicture.nl) bron: PZC  09-12-2015

Wereldlichtjesdag Zierikzee

Tijdens de Wereldlichtjesdag in Zierikzee, die zondag 13 december voor de vijfde keer plaatsvindt, worden overleden kinderen herdacht. Dit jaar is ook stichting Enna, die zich inzet voor het gedenken van overleden kinderen, betrokken bij de organisatie. De bijeenkomst vindt plaats in de Thomaskerk in Zierikzee en begint om 18.30 uur. 

bron: Ons Eiland 09-12-2015

Engeland geeft eeuwenoud kanon terug aan Zierikzee

Zierikzee heeft vandaag een kanon uit 1552 teruggekregen. Een Britse delegatie overhandigde het stukje cultureel erfgoed in de Nieuwe Haven aan burgemeester Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland. Vrijwilligers brachten het kanon, waar het wapen van Zierikzee op staat, in een kist van de kade naar het Stadhuismuseum. Daar is het voortaan te bezichtigen voor publiek. De Britse justitie kwam het Zeeuwse kanon bij toeval op het spoor. Een schatduiker had het opgedoken in Britse wateren en bewaarde het illegaal in huis. De man werd aangehouden toen hij een ander illegaal kanon probeerde te kopen. Zijn spullen werden in beslag genomen, waaronder dus het kanon uit Zierikzee. “Het kanon moest terug naar de plaats waar het feitelijk vandaan komt. Ze zagen het wapen van Zierikzee, maar konden dat niet vinden omdat de gemeente Zierikzee niet meer bestaat, maar natuurlijk wel de gemeente Schouwen-Duiveland”, verklaart burgemeester Rabelink. Na wat speurwerk werd Zierikzee toch gevonden. Het bronzen kanon werd vanuit Zuid-Engeland verscheept door de mijnenveger Zijne Majesteit Zierikzee. “Dat schip is nu voor de derde keer in Zierikzee en ik vind het echt leuk dat ik ‘m weer eens terug kan zien”, aldus één van de vele toeschouwers op de kade. Het marineschip werd bemand door tal van mariniers en ook dat trok veel bekijks. Het is nog niet duidelijk met welk doel Zierikzee destijds het kanon heeft laten vervaardigen. In 1552 had Zierikzee namelijk geen eigen marine. Er zijn deskundigen die denken dat het kanon bedoeld is geweest voor op de stadsmuur. Ook wanneer het kanon op een schip terecht is gekomen en naar Engeland is gevaren is tot nu toe een mysterie. Burgemeester Rabelink laat dit nu verder onderzoeken. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland. (foto: Interpicture.nl)

bron: Omroep Zeeland  09-12-2015

Kleine hennepkwekerij ontmanteld

In een woning aan de De Brauwstraat in Zierikzee is dinsdagmiddag rond 14.45 uur een kleine hennepkwekerij ontmanteld. De bewoner van de woning waar de kwekerij aanwezig was is aangehouden. In de woning werden door agenten 26 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. Ook zaken die helpen om de kwekerij in stand te houden, zoals assimilatielampen en transformatoren, zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Een medewerker van energiebedrijf Delta is ter plekke gekomen om te onderzoeken of er stroom buiten de meter om werd afgetapt, dit bleek niet het geval. De bewoner van de woning aan de De Brauwstraat is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een verklaring heeft afgelegd. Op last van de officier van justitie heeft hij een transactievoorstel gekregen van 600 euro. De politie en de gemeente geven veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast en het risico op brand is zeer groot. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Politie  09-12-2015

25e Ceremony of Christmas Carols Zierikzee

In de Nieuwe Kerk in Zierikzee wordt voor de 25e keer de Ceremony of Christmas Carols gehouden. Dit jubileumconcert vindt vrijdag 18 december plaats. Naast het Thomaskoor, Prins Mauritskoor, vocaal ensemble Waisisi en een koperensemble, treedt ook een strijkensemble en solozangeres Martine van de Kar op. Het thema luidt ’herders van mensen’. Het concert begint om 20.00 uur, kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via www.toegangskaartjes.nu of bij Van der Krieke computers, Mol 11, Zierikzee.

bron: Ons Eiland 09-12-2015

Zierikzee heeft kanon terug

Het kanon dat lange tijd op de bodem van de Thames heeft gelegen, is terug in Zierikzee.Woensdagmorgen is het onder grote belangstelling van oord gehesen aan ‘t Luitje in Zierikzee. Het kanon is door het marinefregat Zierikzee naar de stad gebracht.Het kanon is in 1552 in Mechelen gegoten. Meer over de historie stond in WereldRegio van afgelopen vrijdag: Een apart verhaal doet zich voor omtrent de vondst van het kanon. Het vuurwapen is aangetroffen in het huis van een Britse schatduiker. Dit was puur toeval. De schatduiker, de 48-jarige Vincent Woolgrove, werd in de kraag gevat door de Britse autoriteiten naar aanleiding van een poging andere door hem opgedoken kanons in eigendom te krijgen. De Britse douane voelde nattigheid bij de aangifte van de schatduiker en is eens stevig gaan doorvragen. Toen werd al snel duidelijk dat Woolgrove een interessantere buit had opgedoken dan dat hij in eerste instantie had toegegeven. Aangezien het ging om cultureel erfgoed dat aanwijsbaar binnen de Britse territoriale wateren was opgedoken, heeft de Britse justitie al zijn opgedoken goederen in beslag genomen. De MCA, ook wel het Wreck Office genoemd, heeft uiteindelijk besloten om het kanon aan Zierikzee te geven. Het had voor deze organisatie nogal wat voeten in de aarde om ‘Zierikzee’ te vinden, omdat het niet direct bekend was dat de stad tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Schouwen-Duiveland. Via de Nederlandse ambassade en vervolgens via de Nederlandse douane en marine is het toch goed gekomen. Toen de contacten eenmaal gelegd waren, werd het plan besproken om het bronzen kanon vanuit een depot in Zuid-Engeland te verschepen naar de haven van Zierikzee. En welk schip van de Nederlandse marine is daarvoor nou beter geschikt dan de Zr. Ms. Zierikzee? Om de geschiedenis van het bronzen kanon te achterhalen is nog veel onderzoek nodig. Vragen waar nog antwoorden op gezocht dienen te worden zijn onder meer: met welk doel heeft de stad Zierikzee destijds het kanon laten vervaardigen? En, wanneer en waarom is het kanon op een schip terecht gekomen en naar Engeland gevaren? In 1552 had Zierikzee geen eigen marine. Het kanon moet haast wel bedoeld zijn geweest voor op de stadsmuur. (foto: Interpicture.nl

bron: WereldRegio 09-12-2015 

Sportboulevard krijgt speelobject in de vorm van Schouwen-Duiveland

Op het voorterrein van Sportboulevard Sportblok in Zierikzee komt een openbare speelvoorziening te staan. De bedoeling is dat het half 2016 in gebruik wordt genomen. Dat laat de gemeenteraad weten in een brief. De gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting Renesse daagden de bewoners van het eiland uit, door een prijsvraag in het leven te roepen. Zo konden mensen hun ideeën voor de speelvoorziening insturen. BTL Bruinisse bedacht het winnende ontwerp: een speelobject in de vorm van Schouwen-Duiveland, waar je op kunt klimmen en vanaf kunt glijden. Lees verder. (foto: Artist Impression) bron: PZC  09-12-2015

Erwin Harmes verdedigt zijn Zeeuwse titel

Erwin Harmes verdedigt zaterdag zijn titel bij het Open Zeeuws kampioenschap tien Engelse Mijl. De wedstrijd begint net als vorig jaar in het historische hart van Zierikzee. Van daaruit is er een ruim acht kilometer lang parkoers in het buitengebied uitgezet. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  08-12-2015

Mysterieus kanon na eeuwen terug in Zierikzee

Mijnenveger Zr. Ms. Zierikzee is dinsdag de haven van Zierikzee binnengevaren. Het schip heeft een verloren gewaand kanon teruggebracht vanuit Engeland. Het kanon, dat Zierikzee rond 1552 in Mechelen heeft laten gieten, wordt woensdag officieel door een Britse delegatie overhandigd aan burgemeester Rabelink. Het kanon is per toeval aangetroffen in het huis van de Britse schatduiker, de 48-jarige Vincent Woolgrove. Hij werd gearresteerd omdat hij een opgedoken kanon in zijn bezit probeerde te krijgen. De Britse douane voelde nattigheid bij de aangifte en al snel werd duidelijk dat het ging om cultureel erfgoed dat binnen de Britse territoriale wateren was opgedoken. De Britse justitie heeft het kanon toen in beslag genomen. De MCA, ook wel het Wreck Office genoemd, heeft uiteindelijk besloten om het kanon aan Zierikzee te geven. Via de Nederlandse ambassade, douane en de marine werd het plan geboren om het bronzen kanon vanuit een depot in Zuid-Engeland te verschepen naar de haven van Zierikzee. Het is nog niet duidelijk met welk doel de stad Zierikzee destijds het kanon heeft laten vervaardigen. In 1552 had Zierikzee namelijk geen eigen marine. Er zijn deskundigen die denken dat het kanon bedoeld is geweest voor op de stadsmuur. Ook wanneer het kanon op een schip terecht is gekomen en naar Engeland is gevaren is tot nu toe een mysterie. Het kanon is een geschenk van de Britse Kroon aan de gemeente Schouwen-Duiveland. Uiteindelijk krijgt het kanon op de binnenplaats van het Stadhuismuseum zijn definitieve plaats en is hij te bezichtigen voor het publiek. (foto: Interpicture.nl)

bron: Omroep Zeeland  08-12-2015

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando houdt grote oefening in Zeeland

Tot en met vrijdag houdt het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) een oefening in Zeeland, waarbij de militairen verschillende regio’s aandoen. Onder meer aan de Weldamseweg bij Levensstrijd in Zierikzee is een kampement opgeslagen. Op de dijk staat een gecamoufleerde stinger opgesteld. Verderop draait een radar. Lees verder.  bron: PZC  08-12-2015

Kickboxclub Zierikzee leukste sportvereniging

Kick- en Thaiboxingschool Team Zeltech uit Zierikzee is verkozen tot leukste sportvereniging van Zeeland. De sportclub kreeg online de meeste stemmen en beste beoordelingen. Landelijk eindigde de Zeeuwse vereniging op de zesde plek. De Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade werd tweede van Zeeland. De reddingsbrigade eindigde landelijk een plaats na Team Zeltech. Beide sportclubs zijn trots op het resultaat, valt op hun Facebook-pagina’s te lezen (zie onderaan pagina). De stemmers moesten online een cijfer geven over de sfeer, deskundigheid en betrokkenheid van de vrijwilligers. De eindresultaten per gemeente zijn op de website van de verkiezing te vinden. De top 20 van Zeeland is in de tweede afbeelding te zien. De afgelopen drie jaar was JudoGoes de Zeeuwse winnaar van de verkiezing. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  08-12-2015

Plan Tureluur is gunstig gebied voor grutto

Tegen de landelijke trend in, is het aantal grutto’s aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland de afgelopen jaren toegenomen. De aanleg van meer natte natuur in Plan Tureluur, werpt zijn vruchten af. Tegenover de rest van Nederland, gaat het aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland steeds beter met de weidevogel. Zo werden er in de jaren tachtig nog 27 paren geteld in het gebied, nu zijn dat er 69, volgens ecoloog Rienk Geene. Landelijk gezien werden er destijds nog 120.000 grutto’s geteld, tegenwoordig ligt dat getal rond de 30.000. Dat blijkt uit cijfers van de Vogelbescherming. Lees verder.  bron: PZC  08-12-2015

Kerstviering Protestants Christelijke Ouderen Bond

De Protestants Christelijke Ouderen Bond houdt woensdag 16 december een kerstviering in Zierikzee. Tijdens de kerstbijeenkomst worden bekende kerstliederen gezongen en is er ruimte voor declamatie en meditatie. Elke maand is er in Zierikzee een middagbijeenkomst in het kerkelijk centrum, de ruimte achter de Gasthuiskerk. De kerstbijeenkomst begint om 14.15 uur. 

bron: Ons Eiland 07-12-2015

Herbalife kennismakingsavond in Zierikzee

In sportcentrum Laco in Zierikzee vindt op woensdag 16 december Herbalife kennismakingsavond plaats. Op deze avond wordt er door een ervaren deskundige uitgelegd wat het principe is van Herbalife op het gebied van gezondheid en welzijn. Ook vindt er aansluitend een proeverij plaats waarbij deelnemers met een aantal producten kunnen kennismaken. De avond begint om 19.30 uur en duurt ongeveer tot 20.45 uur. De toegang is geheel kosteloos. Opgeven kan telefonisch: 06-46070267. Of per mail: petrusvanbaal@gmail.com.

bron: Ons Eiland 07-12-2015

Keersluis vanaf dinsdag beperkt open door komst mijnenjager naar Zierikzee

De Nederlandse mijnenjager Zr. Ms. Zierikzee brengt woensdag een kanon van 463 jaar oud vanuit Engeland terug naar de stad waar het oorspronkelijk vandaan komt: Zierikzee. Dit heeft aardig wat voeten in de aarde, want het marinevaartuig kan alleen de keersluis binnenvaren bij hoogwater. Dat heeft als consequentie dat de keersluizen alleen open gaan bij hoogwater, zodat de mijnenveger niet in de problemen komt. De havenmeester ging hierover in overleg met de beroeps- en pleziervaart; die heeft geen problemen met de sluiting. De scheepvaart kan nu dus van dinsdagavond tot donderdagochtend alleen uitvaren bij hoogwater. De mijnenjager zou ook woensdag al kunnen vertrekken, maar omdat de commandant het schip woensdagmiddag wil openstellen voor publiek vaart het donderdagochtend weer weg. Lees verder. (foto: Ministerie van Defensie) bron: PZC  05-12-2015

Schouwen-Duiveland is een doctor rijker!

“De scholen syn planthoven van de gemeente. Het onderwijs in Zeeland en Staats-Vlaanderen 1578 – 1801”Zo luidt de titel van het proefschrift waarmee gemeentearchivaris Huib Uil op donderdag 3 december aan de Vrije Universiteit te Amsterdam met succes is gepromoveerd.  Hiermee is Schouwen-Duiveland een ware doctor rijker. We feliciteren Huib dan ook van harte met deze bijzondere prestatie! (foto: gemeente Schouwen-Duiveland) 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 04-12-2015

Pontes werkt aan nieuwe visie school

Pontes Pieter Zeeman komt in 2016 met een nieuwe visie voor de toekomst.Rector Marcel de Looff heeft een bureau in de arm genomen om dat proces te begeleiden. Wat er in komt te staan is nog niet duidelijk, maar wat de kersverse rector betreft wordt het vooral ‘waarmaken wat je belooft’. De Looff is nu drie maanden bezig en wil het marktaandeel van zijn school vergroten. Lees het hele interview in WereldRegio. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio 04-12-2015 

Defensieve zorgen MZC’11 blijven, Backx traint weer

MZC’11 blijft defensieve zorgen houden en krijgt met Dauwendaele een tegenstander op bezoek die de weg omhoog op de ranglijst heeft gevonden. Met de blessures van Jesse van der Linden, Lars Holm en Benjamin Verwest kan MZC’11-trainer Alexander van Keulen geen beroep op spelers die probleemloos in de Zierikzeese defensie passen en daar dit seizoen al diverse keren hebben gestaan. Vanwege deze afwezigen speelde MZC’11 afgelopen weekeinde tegen Klundert (3-3) met Corné Schilperoort naast Freek Torensma, maar Schilperoort komt toch echt uit beter tot zijn recht als middenvelder. Hoe dan ook, Dauwendaele is een tegenstander om rekening mee te houden. De Middelburgers wonnen in de tweede klasse E de laatste drie wedstrijden waaronder een 4-1-zege op SSV’65. In de eerste klasse C speelt Bruse Boys haar eerste duel nadat trainer Wim Nieuwland donderdag bekendmaakte dat hij aan het einde van dit seizoen stopt. Er kwam deze week nog meer ‘nieuws’ vanaf sportpark Volharding: spits Martijn Backx trainde voor de eerste keer mee na zijn in augustus opgelopen schouderblessure. Niettemin is de Nieuwerkerker pas – en dat is geen nieuws – de winterstop inzetbaar. Bruse Boys mist zaterdag in de thuiswedstrijd tegen SHO, de nummer zeven op de stand, ook de geblesseerde Rudo van den Berge, de geschorst Yarick Dorst en mogelijk Mark Bij de Vaate. Hij lag deze week met koorts op bed. SHO is de ploeg die op de eerste speeldag Rijsoord met 9-0 vermorzelde. Voor DFS-trainer Marcel de Nijs blijft het puzzelen in de derde klasse B. Zonder de geblesseerden Wouter van den Berge, Sebastiaan van de Berge, Mick van Eck en Jeffrey Pronk en de afwezig Tim van Eck treedt de ploeg uit de Westhoek op sportpark Van Zuijen aan tegen WHS, de op één na best scorende ploeg in de poule van DFS. Poulegenoot Duiveland gaat bij Rimboe proberen de onverwachte nederlaag van vorige week tegen Kogelvangers te doen vergeten. Albert Verhoek (schorsing) en Reinier Looij (blessure) zijn daar niet bij. Net als bij Bruse Boys stond een langdurig geblesseerde voetballer deze week weer op het trainingsveld: Roy Quik is er weer bij na te zijn hersteld van een gebroken middenvoetsbeentje. In de vierde klasse kennen SKNWK en WIK’57 geen personele zorgen voor hun duels met respectievelijk Vrederust en FC Bergen. ZSC’62, nummer drie, gaat naar Halsteren, de nummer vijf, zonder Andre Derzhavets en Jos Erades (beiden weekend weg).

bron: WereldRegio 04-12-2015 

Saman start in januari met bouw op Businesspark

De Saman Groep start in januari met de bouw van een nieuw kantoor op het businesspark te Zierikzee en zal dat eind augustus betrekken. Het nieuwe pand zal worden voorzien van een ruim opgezet inspiratiecentrum waar particuliere en zakelijke opdrachtgevers uitgebreid inzicht kunnen krijgen in de technieken die zorgen voor duurzaam en comfortabel wonen en werken. Binnen Zuid-West Nederland ontstaat hiermee een concept waarin de markt op een vernieuwende wijze wordt benaderd. De sterke groei van de afgelopen jaren maakt deze bedrijfsverplaatsing noodzakelijk en met de nieuwe zichtlocatie verwacht het bedrijf nieuwe stappen te maken. Daarnaast wil het bedrijf verder inspelen op de toenemende vraag naar comfort en energiebesparing binnen de particuliere en zakelijke markt. Onderdeel van het gebouw is een inspiratiecentrum waarbinnen een breed scala aan producten zal worden opgesteld zoals warmtepompen, zonne-energie, energiezuinige verlichting, gebouwautomatisering en andere producten waarmee bedrijven en particulieren de mogelijkheid krijgen om hun woning of bedrijfspand energiezuinig te maken met het hoogste comfort. ,,Wij zien een behoefte in de markt voor zowel particulieren als bedrijven om op een laagdrempelige manier inzicht te krijgen in de technieken die zorg dragen voor maximaal woon- en werkcomfort met een minimaal energieverbruik.” volgens directeur Daniël Lodders van de Saman Groep. ,,Daarnaast willen we graag meer doen op het gebied van onderwijs en scholing. Energiebesparing is op dit moment een belangrijk onderwerp binnen de samenleving en we verwachten dat deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzet. Wij willen de ruimte bieden voor onderwijs instanties om jeugd te laten zien hoe belangrijk energiebesparing is en wat je er zelf aan kunt doen.” Het gebouw zal volledig energieneutraal worden uitgevoerd en voorzien van moderne technieken voor een optimale werkomgeving. Het ontwerp van het gebouw komt van de hand van de Zierikzeese architect Erik van den Bos en de realisatie zal verzorgd worden door Bijkerk Bouw uit Burgh-Haamstede. De Saman Groep hecht er grote waarde aan om de werkzaamheden met partijen uit de regio uit te voeren.

bron: WereldRegio 04-12-2015 

Azerbeidzjan-stichting opgericht in Zierikzee

Met het oprichten van een stcihting om de wederzijdse band tussen Nederland en Azerbeidzjan te versterken, komt voor Vugar Abassov uit Zierikzeen een droom uit.Samen met zijn collega bij vluchtelingenwerk Wim van Embden uit Kerkwerve heeft hij Connect opgericht. Een belangrijk doel is het opzetten van een culture uitwisseling tussen Azerbeidzjan en Nederland. ,,Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan het organiseren van culturele avonden, lezingen, toneel, muziek, traditioneel thee drinken, en meer maar dit zijn maar een paar voorbeelden, in dit kader kunnen nog veel meer activiteiten georganiseerd worden,” laten de initiatiefnemers weten. Ook kan er gedacht worden aan informatie-uitwisseling bijvoorbeeld . Verder is het ook de bedoeling om voor nieuwkomers in Nederland culturele activiteiten te organiseren, om ze op een informele manier verder met de Nederlandse cultuur kennis te maken. Deze activiteiten zullen met name op Schouwen-Duiveland georganiseerd worden. In de toekomst kan ook aan activiteiten elders worden gedacht. Ook het bevorderen van de handelscontacten tussen Azerbeidzjan en Nederland is belangrijk. Hier liggen mogelijkheden bijvoorbeeld door het bekend maken van Nederlandse producten in Azerbeidzjan en omgekeerd. Ook kunnen we informatie en advies geven op het gebied van commerciële mogelijkheden en procedures. Verder zijn er plannen voor de uitwisseling op het gebied van kunst, cultuur wetenschap en sport tussen Azerbeidzjan en Nederland. De stichting Connect kan zich ook gaan toeleggen op het organiseren van bijvoorbeeld cursussen op maatschappelijk of cultureel gebied. ,,Verder wordt er onderzocht of we een rechtswinkel kunnen opzetten. Een belangrijk doel, dat ook door alle bovengenoemde activiteiten wordt bevorderd, is het bevorderen van religieuze tolerantie tussen aanhangers van alle geloofsovertuigingen en levensbeschouwingen.” (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 04-12-2015 

Twee adventsconcerten van Zeeuws Projectkoor

Het Zeeuws Projectkoor geeft samen met het Thools Mannenkoor Rehoboth op zaterdag 12 december twee adventsconcerten in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Onder leiding van dirigent Marien Stouten brengen de koren bekende traditionele kerstliederen ten gehore, evenals Engelse Carols van John Rutter. Ook zingen beide koren als een groot koor van 120 zangers de werken van André van Vliet. Christiaan Stouten speelt piano, Arianne Stouten viool en Aleida Stouten dwarsfluit. Organist Jan Peter Teeuw uit Ridderkerk bespeelt het orgel. Ds. J. van Rijswijk verzorgt de verbindende teksten tussen de koorwerken. Naast koorzang is er ook samenzang en zijn er instrumentale intermezzo’s. Het middagconcert begint om 15.00 uur, de avonduitvoering is om 19.30 uur. Kaarten zijn voor 5 euro per persoon te koop bij boekhandel De Kanselier in Nieuwerkerk. Bij het middagconcert hebben kinderen onder de twaalf jaar gratis toegang. Er is een collecte voor de onkosten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland 04-12-2015

D66 Schouwen wil meer verschil in tarieven reinigingsrecht

D66 in de Schouwse gemeenteraad wil meerdere tarieven in de reinigingsheffing. Uitgangspunt daarbij is dat degene die veel afval aanbiedt ook het meest betaalt. “Je hebt nu tarieven voor een grote of voor een kleine rolcontainer,” zegt D66 raadslid Marja Krans. “Dat hebben we in 1999 met elkaar afgesproken. Maar inmiddels hebben we er een aantal appartementencomplexen bij gekregen en zijn er ook veel ondergrondse containers.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  03-12-2015

Wijnsteker zet IJtama op goede spoor in ZieZaVo

IJtama heeft met een 3-1-overwinning op Van Oeveren/WIK weer aansluiting gekregen met de koploper in de eerste klasse van de ZieZaVo, De Strandlopers/Ginsterveld. Deze ploeg won afgetekend met 13-2 won van Deco Home Zierikzee. IJtama maakte het wel erg spannend want met nog acht minuten op de speelklok stond het met 1-0 achter. Toen kwamen er mooie acties van Bjorn Wijnsteker die de gelijkmaker scoorde. Van Oeveren/WIK was even de weg kwijt en daar profiteerde vooral Wijnsteker van met een mooie pass op zijn scorende medespeler Leendert Dooge. Vivars won met 2-1 van Stella Boys/’t Centrum 2 en ASZ (foto) nam afstand van de laatste plaats met een 7-2-overwinning op FC Hanse Staalbouw. In de tweede klasse nam FC Kerkwerve/Oliegeultje definitief de leiding met een 10-3-overwinning op VIA Adviseurs. Fiets Outlet Zeeland startte met een 0-2-achterstand tegen Spuiterij Elfrink. De ploeg kwam terug tot 3-3 en toen zelfs twee keer achter elkaar een tijdstraf van twee minuten moest incasseren, won Fiets Outlet Zeeland alsnog met 4-3. DDEZOM was gelijkwaardig aan Motorenboys en wist iedere keer van een achterstand terug te komen. maar in de slotfase was het Motorenboys die met 5-4 won. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio 03-12-2015 

Burgemeester trapt 58 uur durend evenement bij Glazen Huis in Zierikzee af

Het Glazen Huis Schouwen-Duiveland wordt donderdagavond 17 december om 18.30 uur geopend door burgemeester Rabelink. Achtenvijftig uur lang zendt Radio Omroep Schouwen-Duiveland vanuit een glazen huis naast de Dikke Toren in Zierikzee programma’s uit. Tijdens het evenement, dat duurt tot zaterdagavond 19 december, zijn er vele optredens op een buitenpodium en binnen in de Dikke Toren. Onder meer de Scaldis Jazz Band, dj Kostas, Freak Out, Superfly, Main4, Siruside, Bad Hairday, Moving Frost, Joost Pieters, Enge Buren, OddJob, Snabbel&Babbel en Hakim van Sesamstraat treden op. In de toren is een expositie van Karin van Dam en een film van Eef de Graaf te zien. Aan de overkant van het terrein worden in filmhuis fiZi op zaterdag de films Echoes of War en Dheepan vertoond. Lees verder

bron: PZC  03-12-2015

Schouwen-Duiveland gaat minder adverteren

De gemeente Schouwen-Duiveland zet haar publicaties steeds vaker online en steeds minder in een nieuws- of huis-aan-huisblad. “Het adverteren gaan we drastisch verminderen”, licht gemeentelijk communicatieadviseur Toon Wandel toe. De gemeente koopt nu nog wekelijks twee pagina’s in Wereldregio, maar wil op korte termijn terug naar één pagina. Wandel: “Adverteren in een huis-aan-huisblad is nu nog leidend. Straks zal digitaal leidend zijn en wordt er als service aan de burger nog geadverteerd. Lees verder.  bron: PZC  02-12-2015

Meer Schouwen-Duivelanders in aanmerking goedkope zorgverzekering

Schouwen-Duiveland verhoogt de inkomensgrens om in te kunnen tekenen op de collectieve ziektekostenverzekering van 110 naar 130 procent van de bijstandsnorm. Dat hebben B en W in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Als de inkomensgrens wordt verhoogd kunnen meer mensen met een laag inkomen deelnemen aan de aanvullende zorgverzekering. Momenteel zijn 283 inwoners van Schouwen-Duiveland op deze manier verzekerd. Lees verder. bron: PZC  02-12-2015

Fietser aangereden in Zierikzee

Vanmiddag, woensdagmiddag, is omstreeks 15.30 uur is een fietser aangereden door een auto op de kruising N59 – Oudeweg in Zierikzee. Een auto die wilde afslaan naar de Oudeweg zag een fietser over het hoofd en is in botsing gekomen met de fietser. Er is een ambulance ter plaatse gekomen om de gewonde af te voeren naar het ziekenhuis. Een meisje dat achterop zat raakte gewond in het gezicht maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Door het ongeval was er kleine verkeershinder op de N59. (foto: twitter Douwe de Vries, @wa_schouwenduiv)

bron: WereldRegio 02-12-2015 

Kerstmarkt Willibrorduskerk

De Rooms-Katholieke parochie organiseert een kerstmarkt op 12 december in en rond de Willibrorduskerk in de Mosselstraat en Hoge Molenstraat te Zierikzee. Er is van alles te koop, zoals kerststukken, kerststallen, engeltjes, beelden, kaarten, kaarsen, sieraden, baby/peuter-artikelen, wol-/breigarens, handwerkjes, houtsnijwerk uit Gambia en er is tevens een boekenmarkt. Voor de lekkere trek worden er oliebollen, bolussen, broodjes, soep, gluhwein en meer verkocht. De kerstmarkt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

bron: Ons Eiland 02-12-2015

Spreekuur rijbewijskeuring in Zierikzee

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen op 11 december en 15 januari 2016 terecht in het Multifunctioneel Centrum Zierikzee. De keuring is verplicht voor automobilisten die 75 jaar of ouder zijn op het moment dat het rijbewijs moet worden verlengd en voor automobilisten met rijbewijs C/D/E. Soms is een bezoek aan een keuringsarts ook verplicht als de leeftijd van 75 jaar nog niet is bereikt. Of dat voor u het geval is, kunt u nagaan op www.keuringscheck.nl. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: ‪088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.  Het multifunctioneel centrum ligt in de Huijbertstraat 35. Voor senioren kost de keuring € 35,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00.

bron: Ons Eiland 02-12-2015

Diepte haven Zierikzee in kaart gebracht

De gemeente Schouwen-Duiveland laat momenteel de diepte van de havens peilen. Dat gebeurt met een bootje van het Amsterdamse bedrijf Deep BV. Woensdag was de haven van Zierikzee aan de beurt. Er worden ook bodemonderzoeken gedaan om te kijken of er sprake is van vervuiling. Peilingen en bodemonderzoek kosten respectievelijk 16.700 en 35.000 euro. Lees verder. (foto: Anja de Glopper) bron: PZC  02-12-2015

November levert €1800 op

De actie Movember heeft in Zierikzee €1800 opgeleverd.Dat heeft Barbershop Van Dam bekend gemaakt. Movember is een jaarlijks terugkerende geldinzamelingsactie. Het geld is bedoeld voor de strijd tegen prostaatkanker. Mannen laten hun snor staan tegen betaling.

bron: WereldRegio 01-12-2015 

Schouwen houdt miljoen over van WMO-budgetten

Schouwen-Duiveland houdt meer dan een miljoen over van het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor veranderingen in het sociaal domein. Voor de begeleiding van zorgbehoevenden door het SMWO houdt de gemeente 778.000 euro over. Voor het verstrekken van huishoudelijk hulp heeft de gemeente een overschot van 480.000 euro. Dat blijkt uit de financiële managementsrapportage over de eerste drie kwartalen van dit jaar. “Daarmee krijgen we voor het eerst inzicht in hoe de decentralisatie voor ons uitpakt,” zegt wethouder Cees van den Bos. Voor wat betreft de zorgbegeleiding heeft het Rijk geen richtbedragen genoemd. Lees verder. bron: PZC  02-12-2015

Zierikzeese Feyenoord-fan hoort celstraf eisen

Tegen een 21-jarige Feyenoord-supporter uit Zierikzee is twee jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij hoorde deze straf omdat hij een mortierbom naar Italiaanse agenten heeft gegooid tijdens de rellen in Rome in februari van dit jaar. De Zierikzeeënaar ontkende dinsdag tijdens de rechtszitting dat hij het bewuste projectiel heeft gegooid. Het volledige verslag van de rechtszitting is op de site van het Algemeen Dagblad te lezen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio 01-12-2015 

Stemmen op genomineerden MVO-prijs Schouwen-Duiveland is begonnen

Vanaf vandaag (dinsdag) kan gestemd worden op één van de zes genomineerden voor de MVO-prijs Schouwen-Duiveland. Genomineerd zijn Afval Service Zeeland, Habo Hoveniers, Manege Balans, MienDomus, Saman Groep en TonS Mosterd. Stemmen kan via de website www.mvoprijs.nl. Deze gemeentelijke prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een initiatief van de gemeente Schouwen-Duiveland en de Rabobank Oosterschelde. Stichting Switch is verantwoordelijk voor de uitvoering. Lees verder. bron: PZC  01-12-2015

College ‘fout’ met nieuwe naamgeving gratis parkeerterreinen rand Zierikzee

De gratis parkeerterreinen aan de rand van Zierikzee houden hun oude naam. In het collegebesluit van maart dit jaar staat dat de locaties met het plaatsen van nieuwe toeristische bewegwijzering een nieuwe naam zouden krijgen. Maar dat blijkt ‘bij nader inzien niet de bedoeling van het college te zijn geweest’, zeggen B en W nu. De nieuwe naamgeving op de stadsplattegronden wordt uitsluitend gekoppeld aan de routes naar de ‘monumentale kroonjuwelen’. Fractievoorzitter Robbert Lievense van LSD stelde de situatie drie maanden geleden aan de orde. De nieuwe naamvoering op informatieborden is vragen om problemen, meende hij. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: PZC  01-12-2015

Volleybalsters Forza stunten in Rotterdam

De volleybalsters van Forza hebben vier fraaie punten bijgeschreven. De rode lantaarndrager van de promotieklasse A versloegen zaterdag in Rotterdam Volley Zuid met 1-3 (18-25 21-25 22-25 25-22). ,,Het zat er al weken in, heus”, doelt Forza-trainer Hennie van Liere op de stunt. ,,Eindelijk komt het er uit.” Onder het motto ‘niets te verliezen, alles te winnen’ startte de volleybalvrouwen van Schouwen-Duiveland voortvarend. ,,Onze servicedruk was goed waardoor zij voor ons ook weer doorzichtig moesten aanvallen”, aldus Van Liere. ,,Wij verdedigden super en de lange rally’s wonnen we ook telkens.” (foto: WereldRegio)