Sunset op herhaling

Na twee succesvolle voorstellingen in juni zal Waisisi de productie Sunset, op veler verzoek, nog eenmaal uitvoeren op vrijdag 3 oktober in de Nieuwe Kerk in Zierikzee, aanvang 20.00 uur. Sunset is het eerste deel van een productie ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. In beelden, liederen, gedichten en theater wordt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog getoond, maar er is in lied en toneel ook aandacht voor de vraag wat deze oorlog voor Zierikzee en het eiland betekende. Sunset’ is niet louter een droevige productie.  Tegenover de liederen vanuit en over het slagveld staat de amusementsmuziek, de soldaten-marcheer-liederen en het bijtende cabaret.  Dwars daar doorheen is de ‘kunstmuziek’ geweven die Rien Balkenende op orgel en vleugel laat horen.  Hij vertolkt werken die tussen de periode 1914 – 1918 door grote componisten gemaakt zijn, vaak ook componisten die de oorlog aan den lijve hebben onder vonden. Vooral de zelden gespeelde finale van de orgelsymfonie van Vierne maakte bij de eerste uitvoering diepe indruk. Tussen al die muziek wordt door Cees Möhlmann het verhaal van een soldaat verteld. De man die met veel elan de oorlog ingaat maar gedesillusioneerd ziet dat zijn kameraden op het slagveld verdwijnen.  Lies Hanse vertolkt voorbeelden van “war poetry”. Aangrijpende gedichten van onder andere Owen. Jan Oosterloo laat de eerste wereldoorlog in beelden zien. Toegangskaartjes à €12,50 (inclusief 1 consumptie) voor de voorstellingen zijn te bestellen via de website www.waisisi.nl of www.toegangskaartjes.nu. Ook is er de mogelijkheid een combinatietoegangskaartje te kopen voor een gereduceerde prijs van €20,-. Met dit toegangskaartje is er toegang tot beide voorstellingen Sunset & Sunrise (1 november a.s.).

bron: Waisisi  29-09-2014

Testwedstrijd op vloer tennishal Sportblok

Er wordt een testwedstrijd tussen twee teams van de ZieZaVo-voetbalcompetitie gespeeld op de vloer van de tennishal van Sportblok. Deze staat voor woensdag 1 oktober 20.00 op de rol. De testwedstrijd komt er op verzoek van de gemeente Schouwen-Duiveland, die momenteel met de Windgroep en Laco in overleg is wat te doen met de vloer die volgens velen niet geschikt is voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de testwedstrijd zijn vertegenwoordigers van de gemeente, bestuursleden van de ZieZaVo en vestigingsmanager Ronald van Dongen aanwezig. Aan de hand van de bevindingen van de spelers wordt er een (keuringsrapport) opgemaakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-09-2014

Bewoners Weststraat Zierikzee willen aanpak verkeer

Bewoners van de Weststraat in Zierikzee hebben een comité opgericht met als doel de verkeerssituatie in hun straat te verbeteren. Door de Weststraat rijdt veel (zwaar) verkeer en er wordt vaak flink hard gereden. Het comité wil de pijnpunten op een rij zetten, ze aankaarten bij de gemeente en naar oplossingen zoeken. Lees verder

 

bron: PZC  28-09-2014

Verbraak verder bij Sinke Komejan Makelaars

Makelaar Anton Verbraak treedt op 1 november in dienst bij Sinke Komejan makelaars in Zierikzee.Het team van Schouwen-Duiveland zag de markt aantrekken en het consumentenvertrouwen weer groeien. Met een constant stijgende lijn in het aantal woningverkopen is ook het werk toegenomen .Erik de Bruine, werkzaam op vestiging Zierikzee, is blij met de versterking: ,,Sinke Komejan heeft de afgelopen jaren goed gedraaid. Vanaf begin dit jaar zien we het aantal verkopen echter fors stijgen. Het vertrouwen in de markt is grotendeels terug. Daarom is uitbreiding noodzakelijk om onze onderscheidende dienstverlening te kunnen handhaven. We zijn blij dat een zeer ervaren makelaar met een uitstekend netwerk op Schouwen-Duiveland bij ons komt werken. Met de komst van Anton zijn we verzekerd van kwaliteit.“ Anton Verbraak heeft van 1993 tot 2012 bij Bijdevaate Makelaardij in Zierikzee gewerkt. Sinds 2012 werkte hij als zelfstandig makelaar. ,,Ik kijk er naar uit om weer als woningmakelaar binnen een team te gaan werken. Als zelfstandig makelaar mis je deze contacten. Daarnaast kan ik de klant meer bieden als makelaar en taxateur bij Sinke Komejan. Ik ken de markt goed op Schouwen-Duiveland en kan de klant nog beter van dienst zijn vanuit dit bedrijf. Dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait. Sinke Komejan heeft een goede naam en werkt uitermate professioneel.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-09-2014

HSD-vrouwen schieten half dozijn vol

De hockeyvrouwen van HSDhebben ook de derde wedstrijd in de reserve derde klasse gewonnen. Op de kunstgrasvelden van Sportblok werd Prinsenbeek 4 op een 6-2-nederlaag getrakteerd. Dat zag er aanvankelijk niet naar uit omdat Prinsenbeek iets meer dan een helft gelijke tred met HSD hield. Het werd 0-1, 1-1, 2-1 en net na rust 2-2. De Schouwse treffers kwamen hierbij op naam van Coco d’Olivo. Na de West-Brabantse gelijkmaker was de thuisploeg niet meer te houden. Achtereenvolgens scoorden Renee Lammerts en Lizet Lammerts beiden twee keer. Na de derde zege op rij gaat HSD samen met Etten Leur en Zwart Wit aan de leiding. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-09-2014

Koude douche voor basketballers Mevo’80

Het eerste optreden in de nieuwe basketbalcompetitie is het eerste mannenteam van Mevo’80 slecht bevallen. Uitkomend in een klasse hoger – vorig seizoen werd de ploeg kampioen – kregen ze er tegen Souburg flink van langs: 90-31. Gelijk vanaf het begin werd er een hoog tempo gespeeld waarin Souburg het beste liet zien, zowel aanvallend als verdedigend. Mevo’80 liet zich hierin meenemen in plaats van het eigen spel te spelen, maar er waren wel enkele mooie scores van Klaasjan van der Maas en Ko Passchier.

bron: WereldRegio  28-09-2014

Burendag trekt driehonderd belangstellenden

Op kinderboerderij de Punt en Brugzicht is dit weekend de Burendag gevierd. Zo’n driehonderd bezoekers genoten van onder meer spelletjes voor kinderen, de Poortambacht Express en een optreden van Muis en Leeuw. De Burendag in de Zierikzeese wijk Poortambacht is dit jaar georganiseerd door Gors, Betrokken Buur-Rode Kruis, Zeeuwland en Hart van Poortambacht. Op het terrein van de kinderboerderij waren verschillende activiteiten voor jong en oud. Voor de kinderen stond er een springkussen en was er een optreden van Muis en Leeuw. Voor de wat ouderen was er de ‘witte tent,’ waar koffie en cake te halen was. Vlak voor Brugzicht stond de ‘Poortambacht Express,’ een treintje die de wijk doorreed. Het thema van de Burendag dit jaar was Energie. Er stonden op het terrein van Brugzicht stands van Saman, Zeeuwland en Delta, om het gebruik van zonnepanelen te promoten. Naast dit thema is het volgens een van de organisatoren, Greet Timmerman (Gors), heel belangrijk om mensen samen te brengen. ,,Er zijn veel cliënten van Gors ingezet, die kunnen hier zo van genieten.’’ Op het terrein stond ook het ‘Vraag en Aanbo(r)d,’ een initiatief van Gors en Hart van Poortambacht. Hierop konden buurtbewoners een advertentie plaatsen of reageren op advertenties van andere buurtbewoners, wat ook mensen samenbrengt. Bij de eerste Burendag in 2013 waren zo’n honderd mensen. Dit jaar waren het er zeker driehonderd en is het veel grootschaliger aangepakt. Volgens Hart van Poortambacht en Zeeuwland komt er volgend jaar zeker weer een Burendag in de wijk. De aangekondigde barbeque is overigens afgeblazen door gebrek aan belangstelling. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  28-09-2014

Goed weekeinde volleybalploegen Forza

Volleybalclub Forza heeft een goed weekeinde achter de rug. Het eerste mannenteam won met 4-0 en de vrouwen zegevierden met 3-1. De mannen kenden tegen Vollido in sportzaal de Vanger alleen in de tweede set een mindere fase. Twee door coach Tonie van Breda doorgevoerde wissels brachten de debuterende derde divisionist weer op de rails: een 9-16-achterstand werd goedgemaakt door elf punten te maken waar Vollido in die periode er slechts twee scoorde. Het werd uiteindelijk nog spannend in de derde set, maar Forza kwam netjes als eerste bij de 25. De setstanden in de tweede competitiedag waren 25-18 25-23 25-15 25-13. Lisa Weeber sprak namens de volleybalsters van Forza over ‘een verschil met dag en nacht’ met vorige week toen de openingswedstrijd van het seizoen met 3-1 verloren werd. In Bruinisse was de jonge formatie zaterdag in Bruinisse Benevia met 3-1. De eerste, zware set werd na hard werken toch uit het vuur gesleept. In het tweede bedrijf startte Forza prima, maar gebrek aan scherpte later deed ze de das om. ,,Vervolgens hebben we ons heel goed hersteld in de derde en vierde set”, aldus Weeber. ,,Iedereen heeft zijn niveau gehaald. Het was echt een teamprestatie.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-09-2014

Bruse Boys pijnigt MZC’11 in allereerste derby

In de jacht op een mooie serie van vier miste MZC’11 alleen nog een Bruse heer. Die zou niet misstaan na zeges op een Oostkapelse boer, een Goese vrouw en een Thoolse aas. Bijna lag de Bruse heer bovenop de stapel en voor het grijpen, maar de Bruse heer liet zich niet aftroeven. Integendeel, dat deed hij met MZC’11. Er viel bijzonder weinig af te dingen op de 1-4-overwinning van de Bruenaren op de Zierikzeeënaren op sportpark Den Hogen Blok. ,,We zijn weer even terug bij af”, zag MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse zijn ploeg van de roze wolk afgeschoten worden. De eerste drie weken van het competitieseizoen 2014/2015 oogste de Zierikzeese ploeg veel lof: aanvallend voetbal, smaakmakers en veel doelpunten. Resultaat: negen punten na drie wedstrijden. Hoe anders waren de eerste weken bij Bruse Boys, dat voorafgaand aan de competitie tot de titelfavorieten werd gerekend. Begonnen met een nederlaag tegen De Meeuwen, net gelijk tegen Tholense Boys en pas vorige week een beetje overtuigend met een 3-1-zege op het toen nog ongeslagen Zwaluwe. In de derby met MZC’11, de allereerste ooit, trok de thuisploeg de lijn van de eerste drie duels door. Buiten een goede kans van Domenique van den Berge, die zijn ‘misser’ later ruimschoots goedmaakte, was MZC’11 heer en meester. Het resulteerde in de dertiende minuut in een treffer van Martijn van Grunsven, zijn vijfde in dit seizoen, na een afgemeten voorzet van Corné Schilperoort. Nog geen tien minuten later viel de gelijkmaker uit een strafschop van Mats Willemse, die dat vorige week tegen Zwaluwe ook al deed. Echter, de aanleiding voor de penalty deed meer stof opwaaien. In de kluwen van spelers was het bijzonder lastig te zien wat er allemaal gebeurde. Oordeel zelf na enkele reacties. Bruse Boys-coach Wim Nieuwland: ,,Ik weet niet of het penalty was. Jasper Maaskant werd in zijn rug geduwd”. Olaf Willemse, verdediger bij de paarshemden: ,,Het was geen hands, maar Jasper kreeg een duw”. En, tot slot in de rij van getuigen, MZC’11-aanvaller Ramon Janson. ,,De scheidsrechter zei in de rust tegen een aantal jongens dat hij eigenlijk niet wist waarom hij de penalty gaf”. Dit was ook Nieuwenhuijse ter ore gekomen. Hoe dan ook, de benutte strafschop was het keerpunt in de wedstrijd. Van het goede spel van MZC’11 was weinig meer over en Bruse Boys borduurde voort op de tweede helft van vorige week tegen Zwaluwe. Alleen, ze deed het nu nog beter door vreselijk effectief te zijn. Dat beaamde Van den Berge. ,,In voorgaande wedstrijden hadden we dat niet. Het gaat steeds beter.” Nieuwenhuijse: ,,Door die penalty brak er iets. De spelers begonnen te praten tegen de scheidsrechter. Hij was de boosdoener en wij vergaten te voetballen. Maar”, stelde de Kruininger terecht vast. ,,Bru deed het gewoon goed. Het is een verdiende zege. Wij hebben het nog niet voor elkaar om met een tegenslagje om te gaan.” Ook Janson zat het optreden van de jonge scheidsrechter niet lekker. ,,Hij had het niet onder controle. Een derby moet je aanvoelen.” De tiener moest vooral toegeven dat de winst van Bruse Boys terecht was. ,,We waren met alles een stapje te laat, met duels en zo. Wij moesten komen. Daardoor gingen we uit elkaar lopen en zij konden op hun posities blijven. Vandaag liep het niet zoals gewenst.” De 1-2 door Martijn Backx deed MZC’11 vanzelfsprekend nog meer pijn. Olaf Willemse gooide vooral daarna nog wat olie op het vuur door MZC’11 uit haar spel te halen. ,,Ik ben nog licht geblesseerd. Het enige dat ik kan doen, is slim voetballen. Ik had juist verwacht dat zij ons uit het spel wilde halen en zij slim zouden spelen met enkele gelouterde voetballers. Maar op de eerste kans na maakten we het af.” En hoe! Was de 1-2 nog een makkelijke binnenschuiver van Backx, de 1-3 was technisch gezien het hoogtepunt van de wedstrijd. Al was de maker, Van den Berge, er iets bescheidener over. ,,Dat doe ik geen tweede keer. Het was een zondagsschot: aannemen en gelijk schieten.” MZC’11-doelman Ruud van der Linde was kansloos, net als bij de 1-4 van dezelfde spits die bal van redelijke afstand fraai inkopte. Niet alleen de (mooie) treffers van Van den Berge waren doorslaggevend voor de onderhoudende derby, ook de strijd aan Bruse zijde. Nieuwland: ,,We hadden het plan om ze echt aan te pakken. Daar houdt MZC’11 niet zo van. Er was meer strijd bij ons. Na de tweede helft van vorige week zet je dat hier zestig minuten voort. Mede door die aanpak kon de voorhoede van MZC’11 nauwelijks gevaarlijk worden en dat was echt de verdienste van Bruse Boys. Met de zege kon ze er uiteraard drie punten bijschrijven, nadert de Bruse ploeg MZC’11 tot op twee punten en doet ze weer voorzichtig mee om de bovenste plaatsen. Terneuzense Boys, tot zaterdag medekoploper met MZC’11, is als enige in de tweede klasse E zonder puntenverlies. Maar dat MZC’11 en/of Bruse Boys dit seizoen hoge ogen gaat gooien, is ook na de allereerste derby tussen de twee klip en klaar.

bron: WereldRegio  27-09-2014

Lintje voor Lydia de Raad uit Zierikzee

Lydia de Raad uit Zierikzee heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van G. Ligtelijn-Bruins, de loco-burgemeester van Ede. De Raad (foto) kreeg haar onderscheiding vanwege haar grote inzet voor de samenwerkende borstvoedingsorganisaties in het algemeen en La Leche Lague in het bijzonder. La Leche League (LLL) is een organisatie van moeders voor moeders. LLL wordt wereldwijd gezien als autoriteit op het gebied van borstvoeding en moeder-tot-moeder-support. Van moeder die zich inzette voor de plaatselijke speel-o-theek en borstvoedingsgroep is De Raad uitgegroeid tot manager van LLL International. Als president-directeur van de Raad van Bestuur geeft ze leiding aan een organisatie met 6200 vrijwilligers in 70 landen in alle werelddelen, van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Afrika en Amerika. In 2000 verzoekt de dan zittende minister van VWS, mw. dr. Borst-Eilers, meer aandacht te besteden aan het stimuleren van borstvoeding. In antwoord daarop heeft het Voedingscentrum het Masterplan Borstvoeding ontwikkeld. Dankzij de persoonlijke inzet, kennis en vaardigheden van De Raad wordt het SBO hierbij een serieuze gesprekspartner voor het Voedingscentrum.In 2013 werd De Raad gekozen als co-chair van de Board of Directors (BoD) van La Leche League International. Vanuit die positie geeft ze onbezoldigd ongeveer veertig uur per week leiding aan de hele organisatie, met 6200 vrijwilligers in 70 landen. In Ede werd donderdag zoor de zesde maal het SBO-Borstvoedingcongres georganiseerd. Mevrouw De Raad is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  26-09-2014

Radar praat verder over samenwerking onderwijs

Volgende week donderdag buigen de leden van Radar (protestants-christelijk basisonderwijs) zich opnieuw over de koers, die zij willen uitzetten voor de toekomst. Eerder hielden de leden de boot met Obase (openbaar onderwijs) nog af uit vrees voor de eigen identiteit. Kees van Damme, directeur van Radar, bevestigt dat er donderdag een nieuwe ledenvergadering zal zijn. Hij zet vooral in op het beantwoorden van vragen, die tijdens de vorige ledenvergadering op tafel kwamen. Kern daarvan was de vrees dat Radar haar identiteit zou verliezen. ,,Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden,” aldus Van Damme. Hij wil niet voor zijn beurt spreken, maar bevestigt dat de leden hernieuwd gevraagd zullen worden naar samenwerking. ,,Er zijn meerdere vormen van samenwerking mogelijk,” laat hij weten ,,maar als het gaat om de problematiek van de kleine scholen in de gemeente gaat, is de lokale onderwijspartner Obase wel de eerst aangewezen partij,” aldus Van Damme. Eerder werd het woord fusie nog uitgesproken. Maar Van Damme wil het nu liever hebben over ‘samenwerking’ en verwacht en hoopt dat daarvoor voldoende draagvlak zal zijn. Het onderwijs op Schouwen-Duiveland staat aan de vooravond van een krimpperiode, waarin zich minder leerlingen zullen aandienen. Dat betekent dat scholen in de dorpen onder druk komen te staan. Door samen te werken, zoals ook de gemeente graag ziet, zouden de onderwijsaanbieders zich kunnen wapenen tegen de krimp. In de oorspronkelijke plannen is gesproken over meerdere regioscholen, waarin openbaar en protestants-christelijk onderwijs samen optrekken. Scholen tot 250 leerlingen. Daarnaast zou er plaats zijn voor een volledig op de identiteit geschoeide school zijn voor Radar.

bron: WereldRegio  26-09-2014

De Wieken in strijd tegen eenzaamheid

Zorgcentrum de Wieken in Zierikzee heeft speciale aandacht besteed aan de Week tegen de eenzaamheid.  In De Wieken kwamen deze week de kleuters van groep 1 van de Johan Louis De Jonge school langs. Zij hadden speciaal voor de bewoners een dansje ingestudeerd. Daarna is men samen gaan schilderen. Een erg leuke, gezamelijke activiteit die goed is bevallen. De schilderijen zijn nog niet af, dus een vervolgafspraak staat al gepland! ’s Middags is een aantal leerlingen van groep 7 en 8 langsgeweest die een speciaal gedicht hebben gemaakt over eenzaamheid. Zij hebben dit voorgedragen aan de bewoners. Ook hebben zij hen een symbolisch hart onder de riem gestoken. Een ontzettend leuk gebaar wat erg werd gewaardeerd. Jong en oud verbindt. Eilandzorg Schouwen-Duiveland is een kleinschalige, regionale zorgaanbieder gevestigd in Zierikzee. Met  een zeer uitgebreid pakket faciliteren zij wonen, zorg, ondersteuning en begeleiding aan iedereen voor wie dit wenselijk is in de gemeente Schouwen-Duiveland. Welzijn, eigen identiteit, participatie, autonomie, veiligheid en privacy staan bij Eilandzorg centraal. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  26-09-2014

Kerkhove krijgt ‘tennisles’ van Hradecka

Lesley Kerkhove hoefde niet lang te denken hoe de wedstrijd tegen Lucie Hradecka te omschrijven. Het voelde alsof ze tennisles had gehad van de voormalige nummer 41 van de wereld uit Tsjechië. Hradecka, nu 155e, versloeg de 22-jarige Zierikzeese donderdagmiddag binnen het uur met 6-2 6-0 in de tweede ronde van een Challenger in het Franse Clermond-Ferrant. In de eerste ronde versloeg Kerkhove nog de Oekraïense Beygelzimer, een speelster die tachtig plaatsen hoger op de WTA-ranking staat, in drie bedrijven. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  25-09-2014

Inwoner Zierikzee veroordeeld voor bedreiging en mishandeling

De rechtbank in Middelburg heeft vandaag een 33-jarige inwoner van Zierikzee voor bedreiging van een collega met een kettingzaag, het mishandelen van een agente en een vernieling bij zorginstelling Emergis veroordeeld tot 258 dagen gevangenisstraf. De celstraf heeft de Zierikzeeënaar al in voorarrest uitgezeten. De man bedreigde 7 januari van dit jaar bij een bedrijf in Zierikzee een collega op de werkvloer met een draaiende kettingzaag. Daarbij had hij grove taal gebezigd en dreigementen geuit, zoals ‘’ik wil je hoofd wel kraken en ik zaag je poten eraf.” In de zomer van 2013 kon hij zich ook niet beheersen. Hij vernielde een intercompaal van Emergis in Middelburg, omdat hij zijn zin niet kreeg rond een afspraak met de zorgverleningsinstantie. Het schadebedrag van 5035, 74 euro moet de man aan Emergis betalen. Daarna verliep zijn aanhouding door de politie niet vlekkeloos. Toen ze hem geboeid wilden afvoeren sloeg hij een agente. Aan het slachtoffer dient hij 200 euro smartengeld te betalen. Van een aanranding van een vrouw in Zierikzee en het plegen van huisvredebreuk werd hij vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een jaar gevangenisstraf met tbs met voorwaarden geëist. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-09-2014

Zierikzee krabbelt op als winkelstad

In Zierikzee staan relatief gezien minder winkels leeg dan in Goes en Vlissingen. Dat zegt de Schouwen-Duivelandse economiewethouder Ad Verseput woensdag in de PZC. Tot voor kort was er veel leegstand. Volgens Verseput is nu duidelijk sprake van herstel. Eind volgende maand opent de Action in Zierikzee. Drie maanden later verdubbelt low budget-drogist Kruidvat zijn winkeloppervlak. Lees verder.

 

bron: PZC  24-09-2014

ChristenUnie:,,Vraag extra zorggeld bij rijk”

De eilandelijke ChristenUnie wil dat de gemeente bij het rijk aanklopt voor extra zorggeld. Er is extra geld beschikbaar voor gemeenten voor huishoudelijke hulp. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten gemeenten vóór 15 oktober officieel een aanvraag indienen bij het ministerie volksgezondheid. Veel gemeenten weten dit niet. De ChristenUnie Schouwen-Duiveland vraagt zich af of het college op de hoogte is van deze extra financiële middelen. Fractievoorzitter Wim Dorst: ,,Veel mensen maken zich grote zorgen over de huishoudelijke hulp via de Wmo vanaf volgend jaar, omdat veel gemeenten bezuinigen op de hulp of deze helemaal schrappen. Wij vragen ons af wat de stand van zaken is in Schouwen-Duiveland”. Eerder is al 75 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor huishoudelijke hulp. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is een motie van de ChristenUnie aangenomen waardoor 40 miljoen euro extra beschikbaar komt voor huishoudelijke hulp. Wim Dorst: ,,De gemeente heeft al met zoveel bezuinigingen te maken dat je een extra potje met geld niet kunt laten liggen. Wij willen daarom weten of het college een aanvraag heeft ingediend voor extra geld voor huishoudelijke hulp, of dat ze dit nog gaat doen. Uiteindelijk gaat het erom dat de mensen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daar is geld voor nodig.” Als gemeenten vóór 15 oktober 2014 bij het ministerie een verklaring indienen waarin zij aangeven dat ze vóór 1 december 2014 een plan zullen indienen, dan ontvangen zij, na indiening van het plan, het gehele voorziene bedrag voor 2015 Als de gemeente echter niets indient ontvangt ze ook geen extra geld.

bron: WereldRegio  24-09-2014

Kerkhove boekt knappe zege op ervaren Beygelzimer

Na een vroege exit in het Engelse Shrewsbury vorige week heeft Lesley Kerkhove zich aan de ‘overkant’ in het Franse Clermont-Ferrand wel geplaatst voor de tweede ronde. En dat terwijl de tegenstand in de persoon van Yuliya Beygelzimer, een ervaren speelster uit de Oekraine, niet makkelijk was. Beygelzimer, 167e op de wereldranglijst, drukte in de eerste set het verschil op de WTA-ranking met de 22-jarige Zierikzeese nog wel uit: 2-6. Kerkhove kwam er daarna wat beter in en dicteerde dinsdag vanaf 3-3 in het tweede bedrijf de wedstrijd. Pas bij 5-0 in de derde set stribbelde Beygelzimer nog even tegen, maar maakte de nummer 24o van de wereld het af: 6-3 6-1. Voor een plaats bij de laatste acht moet Kerkhove (foto) in de tweede ronde afrekenen met de Tsjechische Lucie Hradecka, 185e op de wereldranglijst. (foto: Richard van Loon)                                           

bron: WereldRegio  23-09-2014

Snethorst neemt leiding over van Bimmel in interne schaakstrijd

In de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee is het al na vier ronden buitengewoon spannend. Kees Bimmel won zijn eerste drie ronden en ging daarmee aan kop, maar deze ronde was hij niet aanwezig. Ben Snethorst was er de eerste ronde niet, en zag nu zijn kans schoon de koppositie in te nemen. Derde staat Adrie de Jonge die ook nog niet verloor. Ben Snethorst had het niet gemakkelijk tegen Henny de Jonge, maar hij bleef voor de wist gaan en stelde hiermee uiteindelijk zijn eerste plaats veilig met zijn derde zege op rij. Het zal niet gemakkelijk zijn hem hiervan te verdringen. Snethorst combineert snel spel met tactisch inzicht wat het heel riskant maakt hem met aanvallend spel te bestrijden. De partij tussen Paul Greefhorst en Frans Nijman ging tot en met de opening vrij gelijk op. Greefhorst speelde aanvallend maar Nijman was niet onder de indruk. In het middelspel miste Greefhorst dat een van zijn lopers instond en kwam een vol stuk achter. Hij wist echter Nijman te dwingen zijn toren op te sluiten en kwam goed terug waarna deze met het afdwingen van een dameruil lucht wist te scheppen. In het eindspel stond Greefhorst op het punt een kwaliteit terug te winnen en begon alweer voorzichtig aan een remise te denken. Een black-out van Nijman leverde hem twee zetten achter elkaar een vork op koning en toren op waarna Nijman opgaf. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-09-2014

Haast maken met bouw van een woning

Inwoners die in het verleden van de gemeente een akkoord hebben gekregen op het bouwen van een woning, maar daarmee nog niet begonnen zijn, kunnen maar beter opschieten. Burgemeester en wethouders hebben vandaag besloten om alle bouwprojecten van particulieren onder een loep te leggen. Als er toezeggingen liggen mag er nog worden gebouwd, maar dan moeten de bouwers niet te lang wachten. Het kan gaan om principe-akkoorden, bestemmingsplannen en andere vormen van toezeggingen. Vaak dateren die toezeggingen uit het verleden mag is er van echt bouwen nog steeds geen sprake. Volgens b en w zijn er op deze manier nog tientallen woningbouwplannen. Als die allemaal worden uitgevoerd dreigt er leegstand door een overspannen woningmarkt. Zoals gezegd krijgen de mensen met een toezegging de kans om alsnog aan de slag te gaan, maar de termijnen wordt aangescherpt.

bron: WereldRegio  23-09-2014

Doe mee en maak je eigen krant

SMWO Schouwen-Duiveland en WereldRegio grijpen de herfstvakantie aan om jongeren de kans te bieden hun eigen krant te maken. Vrijdag 24 oktober verschijnt deze als bijlage bij de krant. Kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen zich aanmelden via www.welzijnsd.nl. De kosten bedragen slechts €1,50. Op maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 oktober bedenken en schrijven de deelnemers hun artikelen samen met medewerkers van SMWO en WereldRegio. Dat gebeurt in het mfc in Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-09-2014

Archief dingt mee naar ‘Mooiste archiefstuk’

Wat is het mooiste, meest bijzondere of vreemdste archiefstuk uit de Nederlandse collecties? Het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland wedijvert met 50 archieven in de maand oktober om de titel ‘Stuk van het Jaar 2014’. Het thema dit jaar is ‘vriend en vijand’. De inzending van het Gemeentearchief is een foto van de Schutterij in Zierikzee, genomen omstreeks 1904. De Schutterij in Zierikzee hield elke maandagmiddag in mei en oktober schietoefeningen in de buurt van de zeedijk, ten zuiden van de stad. We zien de stoere manschappen in uniform en met snor. Nieuwsgierige jongens zijn ook paraat. Net zoals in andere steden kende Zierikzee een Dienstdoende Schutterij, in tegenstelling tot het platteland waar een Rustende Schutterij was. De Zierikzeese schutters moesten in actie komen als ons land werd aangevallen. De foto is omstreeks 1904 genomen, drie jaar voor de opheffing. In het vervolg zouden het leger en de landweer de taak van de schutterij overnemen. Stuk van het Jaar is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven. Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober hun archiefstuk op www.stukvanhetjaar.nl. De hele maand oktober kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk. Uiteraard hoopt het Gemeentearchief dat de Schutterij een schot in de roos is. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar van het Stuk van het Jaar bekendgemaakt. Ook de stemmers kunnen leuke prijzen winnen. (foto: gemeentearchief Schouwen-Duiveland) 

bron: WereldRegio  23-09-2014

Zwarte Piet welkom op Schouwen-Duiveland

Burgemeester Gerard Rabelink is niet van plan om de komst van Zwarte Piet te voorkomen. Aan WereldRegio laat hij desgevraagd weten geen plannen te hebben om in de vergunningverlening extra voorwaarden op te nemen om het fenomeen aan banden te leggen. Landelijk spreken burgemeesters zich steeds vaker uit over het kinderfeest. In de vergunning kunnen bepalingen worden opgenomen dat Zwarte Piet minder uitgedragen wordt. Maar daar heeft Rabelink dus geen plannen voor. (foto: Peter Kouijzer)

bron: WereldRegio  23-09-2014

Scaldina doet zichzelf tekort tegen Tilburgs Irene

Scaldina heeft zichzelf in Tilburg tekort gedaan met een 5-5-gelijkspel tegen Irene. Het eerste team van de Zierikzeese tafeltennisvereniging begon slecht aan de wedstrijd en kwam met 3-1 achter waarbij de dubbel wat ongelukkig verloren ging. Alleen Tristan Benschop won zijn eerste partij. Het vervolg was iets beter met nog een overwinning van de verder matig spelende Koen van Velthoven en Herbert Keijman op Remco van Opstal en nog twee overwinningen van Benschop, waaronder een hele knappe 3-1-winst tegen de sterke Joost van Mier.  Na twee wedstrijden staat Scaldina met acht punten op de gedeelde vierde plaats in poule A van de hoofdklasse. Komende vrijdag speelt Scaldina tegen het sterke Tanaka met Erik van Opstal in de gelederen, die vorig seizoen nog uitkwam in de eredivisie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-09-2014

Goed debuut Forza-mannen in derde divisie

De volleybalmannen van Forzakunnen terugkijken op een goed debuut in de derde divisie. De eerste wedstrijd in het seizoen 2014/2015 werd namelijk met 1-3 (18-25 20-25 16-25 25-23) gewonnen van het combinatieteam Zuvo/De Burgst. De start van het team van coach Tonie van Breda was een beetje weifelend, getuige de 7-3-achterstand in de eerste set. Daarna begon het te draaien, werden taken goed uitgevoerd en dito verdedigd. Met een goede passe kon er verder goed verdeeld worden. Pas in de vierde set, toen Forza al zeker was van de winst, zakte het wat in en ging de set nipt naar de thuisploeg. Forza-speler Valentijn Luijck: ,,Gezien het spelbeeld van de tweede en de derde set was de teleurstelling over de vierde set toch groot. Aan de andere kant mogen we tevreden zijn met deze start”. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  21-09-2014

IJtama start ZieZaVo-strijd met 9-4-zege

In de zaalvoetbalcompetitie van Ziezavo startte IJtama (foto) het seizoen met een 9-4-overwinning op ASZ. De uiteindelijk forse zege was niet vanzelfsprekend omdat ASZ de eerste helft met 1-3 voorstond. Maar de vier spelers en keeper van IJtama liet zien dat er wel degelijk kracht en techniek bij de Oosterlanders in huis is. Fietsoutlet Zeeland won met 4-1 van FC Kerkwerve/’t Oliegeultje. Het gedegradeerde Deco Home verloor van Stella Boys/’t Centrum 2 met 0-5 en de Vlinder won met 5-0 van De Strandlopers/Ginsterveld 2. Vanwege de problemen met de vloer in de tennishal van Sportblok worden er komende week drie wedstrijden in sportcentrum Westerschouwen gespeeld. Deze hebben donderdag 25 september vanaf 19.40 uur plaats. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  21-09-2014

ALS-tocht naar Zierikzee op schema

De twintig Zeeuwse fietsers die volgende week door heel Nederland gaan fietsen om aandacht te vragen voor de ziekte ALS, liggen met hun voorbereidingen goed op schema. Het startsein voor  ‘ALS ON TOUR‘ wordt op 27 september gegeven door de Commissaris van de Koning, Han Polman, in Vlissingen, waarna de fietsers in één week tijd 850 kilometer zullen afleggen en op diverse plaatsen in het land aandacht vragen voor de afschuwelijke ziekte ALS. Op 4 oktober eindigt de tocht in Zierikzee.

bron: WereldRegio  21-09-2014

The Pheromones opent nieuw seizoen Brogum

Zaterdag 20 september speelde The Pheromones als opening voor een nieuw seizoen in popcultura Brogum in Zierikzee. De broertjes van Nuff Said met hun nieuwe band ‘The Pheromones’ werden bekend toen hun eerste single ‘Stronger’ werd gebruikt voor een promo van de Amerikaanse serie Californication. Voorafgaand speelde de lokale band Jimmy Dumbell. Vlak nadat ze de band oprichtten stonden ze al in het voorprogramma van oa. Racoon. Bekijk hier foto’s en video. (foto: Interpicure) 

bron: Interpicure  21-09-2014

Zierikzee maakt kennis met tien elektrische auto’s

Zeker driehonderd inwoners van Schouwen-Duiveland maakten zaterdag kennis met de elektrische auto. Het was zaterdag Nationale Instapdag, georganiseerd door de stichting Natuur en Milieu. Tien particulieren en ondernemers uit Zierikzee stelden van 10.00 tot 15.00 uur hun eigen auto tentoon op het Havenplein. Lees verder. (foto: Interpicture)

 

bron: PZC  20-09-2014

Volleybalsters Forza open met verlies

Het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza heeft haar eerste wedstrijd in het seizoen 2014/2015 verloren. De tweede keus van Spivo 2 was zaterdag met 3-1 (25-15 22-25 25-17 25-15) te sterk voor de Schouwse volleybalsters. Lisa Weeber, één van de speelsters, sprak van een wedstrijd met ‘hoge pieken en diepe dalen’. ,,Hoewel de stand anders doet vermoeden, gaan we met een goed gevoel naar huis”, aldus Weeber. Zijzelf, Willemijn Olree, Chantal Savenije, Willemijn Verkamman, Marit Klein, Aimee van Lint en Britt van Beveren waren de speelsters van Forza voor het treffen met Spivo 2. De selectie is smal op dit moment omdat Esther Muller en Louise Vleugel geblesseerd zijn en Marije Munter pas bevallen is. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-09-2014

Reparatie vloer De Beuze in Zierikzee

De laatste jaren zijn er beschadigingen aan de vloer van het monumentale beursplein “De Beuze” aan het Havenplein in Zierikzee ontstaan. Om meer schade te voorkomen èn om de tegelvloer weer een mooi aanzicht te geven, worden de slechte stukken gerepareerd. Dit gebeurt door een aantal tegels te vervangen en de voegen te vernieuwen. Op maandag 22 september 2014 start Timmerman Natuursteen met het herstel. De werkzaamheden zullen enkele dagen in beslag nemen. Hiervoor worden de reparatieplekken tijdelijk afgezet. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de heer Hans Verkaart. Via emailadres hans.verkaart@schouwen-duiveland.nl of via telefoonnummer 06 52 66 36 57. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  19-09-2014

Trio Nomade in de Rode Kamer Zierikzee

Op zaterdagavond 4 oktober treedt in de Rode Kamer Trio Nomade op met het programma Vogelvrij. Trio Nomade bestaat uit pianiste Kanako Inoue, klarinettist Emirhan Tuga en bariton Sinan Vural. Ze zijn voor het eerst in juni 2012 min of meer toevallig bij elkaar gekomen voor een gelegenheidsconcert. Daarna onstond het idee om het trio voort te zetten in deze ongewone bezetting. Ze bewegen zich over zowel landsgrenzen als muzikale grenzen heen, en brengen een gevarieerd en breed repertoire. Zo kunt u in hun huidige programma luisteren onder meer naar weemoedige Turkse volksliederen, hartstochtelijke Argentijnse tangomuziek, vurige Griekse en Spaanse liederen, meeslepende Franse chansons en zelfs Nederlandse liedjes van weleer, die u wellicht mee kunt zingen! Kanako, afkomstig uit Japan,  Emirhan en Sinan, beiden afkomstig uit Turkije, hebben alle drie bij Nederlandse conservatoria gestudeerd en zijn woonachtig in Nederland. Ze zijn regelmatig op Nederlandse podia te beluisteren met verschillende ensembles en gezelschappen. (foto: de Rode Kamer)                                    

bron: de Rode Kamer  19-09-2014

Aanpassing vloer Sportboulevard Sportblok

Op 30 augustus 2014 is Sportboulevard Sportblok aan de Lange Blokweg te Zierikzee officieel geopend. Een druk bezochte festiviteit, waarbij veel waardering is uitgesproken voor het nieuwe sportcomplex en de binnensport in het bijzonder. Ook tijdens de eerste weken van de exploitatie is het erg druk geweest in het sportcentrum. Er zijn echter ook een aantal punten die op korte termijn de aandacht behoeven. De afgelopen weken heeft de gemeente Schouwen-Duiveland van diverse gebruikers, waaronder de badmintonclub en de organisatie van de zaalvoetbalwedstrijden, het signaal ontvangen dat de vloer in de tweede sporthal niet geschikt is voor de betreffende sporten. Een vervelende situatie, gelet op het feit dat de betreffende sporters dolgraag hun (volledige) activiteiten in het nieuwe sportcentrum willen uitoefenen. Daarom is de gemeente in overleg getreden met de combinatie Wind/LACO, waarbij samen gezocht wordt naar een aanpassing van de sportvloer. Gelet op het brede aanbod aan sportactiviteiten dient de wijze waarop, zorgvuldig te worden uitgewerkt. Daarom is er begin volgende week een laatste overleg, waarna duidelijk wordt hoe de vloer wordt aangepast en op welke termijn dat mogelijk is. Partijen streven ernaar om de vloer half oktober speel gereed te hebben voor onder meer de zaalvoetbal en badminton. (foto: WereldRegio)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  19-09-2014

Vrijdag meer duidelijkheid vloer Sportblok

Over de vloer in de tennishal van Sportblok komt vrijdag duidelijkheid.  De betrokken partijen, gemeente Schouwen-Duiveland, Laco en de vloerenlegger, hebben donderdag overleg gehad op het gemeentehuis in Zierikzee. Wat daar uit is gekomen, staat in een persbericht dat vrijdag 19 september naar buiten wordt gebracht en dan ook op deze website verschijnt. De vloer van de tennishal is sinds de opening voer voor discussie. De ondergrond (foto) is te ruw en te hard. De meeste sporters en clubs vinden het niet verantwoord en te gevaarlijk om daarop hun sport te bedrijven. Vanwege net genoemde redenen is badmintonvereniging Zierikzee uitgeweken naar Bruinisse en speelt ZieZaVo vanaf volgende week een deel van haar zaalvoetbalwedstrijden in sportcentrum Westerschouwen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  18-09-2014

Burgerweeshuis Zierikzee goed bezocht tijdens open monumentendag

Het Burgerweeshuis is goed bezocht tijdens de afgelopen open monumentendag. Chris Braat en Theresia Koelewijn, die er volgend jaar in gaan wonen, kijken tevreden terug op een geslaagde dag. Het Burgerweeshuis is tijdelijk gesloten vanwege een uitgebreide restauratie. Tijdens de monumentendag konden bezoekers toch de beroemde Regentenkamer met het gerestaureerde goudleerbehang bekijken. Op dit moment wordt de beschildering van het plafond gerestaureerd, een karwei dat nog tot het einde van 2014 zal duren. De voorzitter van de stichting Burgerweeshuis Zierikzee, Sander Lettinga, gaf informatie hierover, tussen de steigers van de restauratoren. Er was ook een schermpresentatie waarop bezoekers de voortgang van de restauratie konden zien: de allegorische figuren en engelen van het plafond zijn weer stralend van kleur tevoorschijn gekomen nu de vergeelde vernislaag is verwijderd. De rest van het Burgerweeshuis, waaronder de mooie beeldentuin, was ook open voor publiek. Een speciale kamer was gewijd aan Ad en Tessa Braat, het kunstenaarsechtpaar dat hier tot 2013 heeft gewoond. De beelden van Ad en de keramiek van Tessa konden overal in het huis bewonderd worden. Begin 2015 willen Chris Braat en Theresia Koelewijn in het Burgerweeshuis  komen wonen. Dan is de Regentenkamer weer open voor publiek en rondleidingen. In de rest van het huis zal verkoop plaatsvinden van keramiek en beelden van (schoon-)ouders Ad en Tessa Braat. Verder zal er de mogelijkheid zijn om ruimtes te huren voor exposities en activiteiten. Als buurman van Centree en filmtheater fiZi hoopt het Burgerweeshuis een rol te kunnen spelen in het culturele leven van Zierikzee en Schouwen-Duiveland, ook in de winters. Het Burgerweeshuis zoekt nog ambassadeurs en vrijwilligers die het Burgerweeshuis willen steunen en helpen. Informatie: info@burgerweeshuiszierikzee.nl. Informatie over de restauratie: www.stichtingburgerweeshuis.nl. (foto: Burgerweeshuis) bron: Burgerweeshuis  17-09-2014

Groot culinair evenement in Zierikzee

Vrijdag 11 tot en met zondag 13 september 2015 vindt in Zierikzee het evenement ZZEE plaats. Het evenement moet een landelijke uitstraling krijgen. Tijdens ZZEE worden Schouwse streekproducten gepresenteerd en geproefd.

 

bron: PZC  17-09-2014

Auto gestolen

In de nacht van maandag 15 op dinsdagmorgen 16 september tussen 21.00 uur en 09.00 uur werd een auto gestolen vanaf de Oude Haven. De grijze BMW type 520 met Belgisch kenteken 1-EFZ746. de eigenaar van de auto parkeerde deze op maandagavond aan de Noordzijde van de Oude Haven en zag dinsdagmorgen dat de wagen was verdwenen. Er is aangifte gedaan van de diefstal. Heeft u informatie over de diefstal van deze wagen dan kunt u contact opnemen met 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  16-09-2014

Vloer tennishal Sportblok deze week belijnd

Er komt vooralsnog geen nieuwe vloer in de tennishal van het pas geopende Sportblok. Volgens de leverancier van de vloer is de ondergrond geschikt voor alle sporten. Derhalve komen er deze week lijnen voor de andere sporten in. De belijning van de tennisbanen ligt er al. Met deze ontwikkeling wordt tegen de wens van enkele sportverenigingen ingegaan. Zij vinden de vloer te ruw en te hard om op een veilige en verantwoorde manier hun sport te bedrijven. Volgens (sport)wethouder Ad Verseput is er nog niets bekend wat er met de vloer gebeurt. Hij laat weten daarover ‘in overleg’ te zijn. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  16-09-2014

Snelle revanche Hogenkamp op Kerkhove

Lesley Kerkhove heeft niet lang na kunnen genieten van haar zege op landgenoot Richel Hogenkamp. Troffen ze elkaar vorige week in de tweede ronde van een Frans Challener, dinsdagmiddag stonden ze in het Engelse Shrewsbury tegenover elkaar. Was Kerkhove in St. Malo na een tiebreak in de derde set net wat beter, in Engeland ging Hogenkamp er met de zege vandoor: 6-4 6-3. Tussen de twee wedstrijden tegen Hogenkamp verloor de 22-jarige Zierikzeese in de kwartfinale in St. Malo van een zeventienjarige Spaanse in twee bedrijven.. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  16-09-2014

Wethouder neemt afstand publicatie WereldRegio

Wethouder Jacqueline van Burg (LSD) heeft in een mail naar alle medewerkers van het Stadhuismuseum afstand genomen van een publicatie in WereldRegio van afgelopen vrijdag. In een ingezonden brief uit oud-projectleider van het museum Ton de Vos uit Schuddebeurs zijn zorgen over de verzelfstandiging van het Stadhuismuseum. Vooral de gevolgde procedure stuit hem tegen de borst. Inmiddels heeft de VVD ook vragen gesteld over het besloten karakter van de speurtocht naar een kwartiermaker. Van Burg mailt de medewerkers: ,,Jullie hebben ongetwijfeld gelezen of gehoord dat afgelopen vrijdag in de Wereldregio een ingezonden brief is geplaatst van Ton de Vos. Ik hecht eraan jullie te berichten dat het gemeentebestuur naast een aantal onjuistheden zich in het geheel niet herkent in de geschetste gang van zaken. Deze is dan ook geheel voor rekening van de inzender. Wij als gemeentebestuur nemen daar nadrukkelijk afstand van. Daarnaast willen wij benadrukken dat de procedure tot kwartiermaker in alle openheid is gevoerd en een vertegenwoordiging van onder anderen de vrijwilligers en de vaste medewerkers daar nadrukkelijk bij betrokken geweest. Het is jammer dat een dergelijk stuk afleidt van de goede koers waarop het museum zich bevindt. Zowel twee nominaties en het winnen van de publieksprijs zijn daar uitdrukking van”. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  16-09-2014

Zonnepanelen voor huurders Poortambacht Zierikzee

Zeeuwland biedt vanaf september haar huurders van een gezinswoning uit Poortambacht de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen.Door het plaatsen van de panelen kunnen huurders besparen op de energiekosten.Een van de ambities van Zeeuwland is: betaalbaar kunnen wonen. Zeeuwland zorgt er voor dat het grootste deel van haar huurwoningen bereikbaar blijft onder de huurtoeslaggrens. Ook wordt gewerkt aan energiebesparende maatregelen, waardoor energielasten lager worden. Het plaatsen van zonnepanelen sluit daarom bij deze ambitie aan. Zeeuwland kan dit jaar op 150 woningen zonnepanelen laten plaatsen. Bewoners uit de wijk Poortambacht krijgen als eerste de mogelijkheid om gebruik te maken van dit aanbod. In 2015 laat Zeeuwland opnieuw op 150 woningen zonnepanelen plaatsen. Deze eerste 300 woningen zijn een pilot project. Hiermee doet Zeeuwland ervaring op om te kijken of op grotere schaal hiermee in de toekomst verder wordt gegaan. Vanaf 2016 tot 2022 start Zeeuwland met het duurzamer maken van haar woningen. Als de zonnepanelen aan de verwachtingen voldoen, dan worden deze zeer waarschijnlijk ook opgenomen in de energieprojecten vanaf 2016. Zeeuwland stelt als voorwaarde voor plaatsing dat de zonnepanelen 80% rendement opleveren. Hierbij is de ligging van de daken belangrijk en bijvoorbeeld de hoogte van begroeiing in de nabijheid van de woning. Als het rendement behaald kan worden, dan installeert Saman uit Zierikzee de zonnepanelen. De huurder betaalt hiervoor € 12,- per maand in de huur, maar kan met de zonnepanelen zo’n € 24,- per maand* besparen. Zeeuwland biedt een set aan van zes zonnepanelen met een rendement van ongeveer 1350 kWh per jaar. Zeeuwland neemt 1/3 van de kosten voor eigen rekening. Zeeuwland werkt samen met andere Zeeuwse woningcorporaties (RWS in Goes, L’escaut in Vlissingen, R & B wonen in Heinkenszand, Woonburg in Koudekerke en Clavis in Terneuzen) in ‘Zuid-West Samen’ om kostenvoordeel voor de huurders te behalen. Een succes is de gezamenlijke inkoop en installatie van zonnepanelen door de zes Zeeuwse woningcorporaties. De komende twee jaar schaffen deze corporaties gezamenlijk voor ruim 1.600 huurwoningen in Zeeland zonnepanelen aan. Zo kunnen meer huurders profiteren van het product en brengen de corporaties de woonlasten voor deze huurders omlaag.

bron: WereldRegio  16-09-2014

Raadsvragen over kwartiermaker Stadhuismuseum

Terwijl er al een kwartiermaker aan de slag gegaan is bij het Stadhuismuseum, heeft de gemeenteraad er nog geen geld voor beschikbaar gesteld. De VVD heeft bij monde van gemeenteraadslid Laurence Haack om opheldering gevraagd. Ze wil ook weten of het proces versneld kan worden en waarom ervoor gekozen is een kwartiermaker achter gesloten deuren te selecteren. Uit de verdere vragen valt ook op te maken, dat de VVD-fractie goed op de hoogte gehouden wenst te worden over de vervolgstappen. De VVD heeft eerder al de steun vanuit de raad gekregen om vooral een externe kwartiermaker aan te trekken. Dat is gebeurd. Deze man krijgt de opdracht een bedrijfsplan te schrijven voor de verdere verzelfstandiging van het Stadhuismuseum. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-09-2014

Kadewoningen Zierikzee gaan grif over de toonbank

Van de tien te bouwen ‘kadewoningen’ in Zierikzee zijn er al acht verkocht of in optie gegeven. Delta Makelaardij en projectontwikkelaar Van der Poel hielden eind vorige week een verkoopmiddag in het Zierikzeese café De Gekroonde Suikerbiet. Twee huizen werden direct verkocht, zes werden in optie gegeven. Lees verder. (foto: Gert Baartmans)

 

bron: PZC  15-09-2014

Tegenvaller van acht ton voor gemeente

De gemeente krijgt in 2014 zo’n €813.000 minder van het rijk voor het uitbetalen van de bijstandsuitkeringen. Wethouder Cees van den Bos (SGP) heeft dat laten berekenen. Volgens hem wordt de rijksuitkering gebaseerd op gegevens uit het verleden. En dat terwijl  er in het afgelopen jaar maar liefst 47 mensen in de bijstand zijn bijgekomen. Het tekort wordt nu uit de algemene reserve van de gemeente gehaald. Maar Van den Bos kondigt aan om vooral in te gaan zetten op het verlagen van het aantal bijstandsgerechtigden. Zo kunnen er zeventien binnenkort aan de slag in een gesubsidieerde baan en wordt er ook een extra jobcoach aangetrokken, die zich vooral op de jeugd gaat richten. Vorige week werd bekend, dat er bij tomatenkwekerij Grevelingen in Sirjansland zo’n tachtig banen verdwijnen. Niet duidelijk is of er nog meer bedrijven slachtoffer van de Rusland-boycot gaan worden. Van den Bos rekent erop dat deze mensen in eerste instantie een ww-uitkering zullen krijgen, waarvoor de gemeente geen verantwoordelijkheid draagt. Maar wie niet aan het werk komt, zal uiteindelijk toch aankloppen bij de gemeente voor een uitkering. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-09-2014

Stella Boys herstelt zich van zwakke start

De zaalvoetbalkampioen van vorig seizoen, Stella Boys, startte zwak aan het eerste duel in het nieuwe seizoen. De 1-3-achterstand tegen Airpack was niettemin van korte duur. Hoewel Airpack niet slecht speelde, kon ze de aanvalsdrift van een vernieuwd Stella Boys niet meer verwerken en werd het uiteindelijk 8-3. De nummer twee van vorig jaar, Van Oeveren/WIK, leed in de eerste wedstrijd een gevoelige nederlaag tegen het sterke De Strandlopers/Ginsterveld: 2-6. Het gepromoveerde Motorenboys verloor met 3-4 van FC Hanse Staalbouw. In de tweede klasse  won Via Adviseurs met 6-3 van Faxe. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  15-09-2014

Monumentenprijs voor team Nieuwe Kerk

De mensen achter de restauratie van de Nieuwe Kerk in Zierikzee hebben de gemeentelijke monumentenprijs gewonnen. Uit handen van raadslid Robbert Lievense nam men de cheque van €2.296 in ontvangst. De publieksprijs ging naar de vrijwilligers van het Stadhuismuseum in Zierikzee. De monumentenprijs is in 2002 in het leven geroepen om extra aandacht te geven aan personen en/of groepen die zich inzetten voor het monumentaal erfgoed op Schouwen-Duiveland. De publieksprijs is nieuw. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  14-09-2014

De 2-3 valt niet bij SSV’65, de 3-2 wel bij MZC’11

Met een katachtige reflex behoedde MZC’11-doelman Ruud van der Linde zijn ploeg voor een 2-3-achterstand, de aanval erop bezorgde Ramon Janson SSV’65 een kater van jewelste. Het is de wedstrijd tussen de Zierikzeese en de Goese formatie tijdens de tweede speelronde in de tweede klasse E in een notedop. En zo leidt de verrassende kampioen van de derde klasse B van het vorig seizoen nu verrassend de dans, op doelsaldo weliswaar, in de voetbaljaargang 2014/2015. Terneuzense Boys en Zwaluwe zijn de medekoplopers. MZC”11 had na zaterdag ook zomaar niet op de gedeelde eerste plaats kunnen staan want had Van der Linde zijn vingertoppen niet tegen het fraai geplaatste schot van een SSV’er kunnen krijgen, waren de Goesenaren voor de tweede keer op voorsprong gekomen op sportpark Den Hogen Blok gekomen. Gezien het spelbeeld en de verhoudingen binnen de lijnen was dat niet eens onterecht geweest. SSV’65, vorige week gestart met een 5-2-zege op Zaamslag, had de touwtjes in de eerste helft stevig in handen. Na twee minuten werd ze daarbij geruggensteund door een voorsprong omdat Martijn van Grunsven (,,Het was mijn fout”) niet kordaat ingreep bij een gevaarlijke voorzet vanaf links. Van der Linde bleef vervolgens hulpeloos achter en zag de bal achter zich verdwijnen. Oud-Zierikzee-trainer Marco Groeneveld, die de meeste spelers van het huidige MZC’11 onder zijn hoede heeft gehad: ,,De eerste helft was er voor ons niets aan de hand. We waren absoluut heer en meester. We speelden goed, verzorgd positiespel en konden makkelijk onder ze uitspelen”. Het was geen verrassing dat SSV’65 de score in de 23e minuut verdubbelde. Een grotere nederlaag leek in het verschiet te liggen. Van Grunsven zuchtte er na afloop bijkans nog van: ,,Het begin was niet best”. MZC’11-oefenmeester Adriaan Nieuwenhuijse deed er een schepje bovenop: ,,Het eerste halfuur was zwak. Er zit een bepaalde gemakzucht in het elftal”. Dankzij een goed benutte vrije trap van Benjamin Verwest, die aan het einde met een blessure aan zijn hamstring uitviel, kreeg de wedstrijd rond het halfuur een wat gunstigere wending voor de thuisploeg. Groeneveld: ,,Het was misschien geen vrije trap. Daar kun je over discussiëren.” De 1-2 deed MZC’11, hoewel SSV’65 wat kansen bleef creëren, goed en de spelers begonnen elkaar beter te vinden. Dit resulteerde nog voor rust in de 2-2 van Van Grunsven na een snelle aanval over vele schijven. In de eerste minuut rust kwam Van der Linde met zijn bewuste, katachtige redding waarna de 3-2 niet in het Zierikzeese maar in het Goese doel viel. Corné Schilperoort gaf een splijtend passje door het hart van de SSV’65-defensie waar Ramon Janson wel raad met wist. Alhoewel, raad. De jonge spits wilde de bal langs de keeper schuiven maar het werd een stift. ,,Ik raakte ‘m verkeerd.” Genoeg ‘verkeerd’ om de 3-2 te maken waarmee hij na twee duels viermaal heeft gescoord. Een minuut later was de Zeeuwse derby gespeeld. De SSV’65-doelman liet een voorzet los, Van Grunsven rekende er op dat hij de bal niet klemvast zou hebben en scoorde in een leeg doel toen de keeper de bal inderdaad niet goed verwerkte: 4-2. Drie momenten in drie minuten tegen kwam SSV’65 niet te boven. Nieuwenhuijse en Van Grunsven vonden de 4-2 de nekslag voor hun opponent uit Zuid-Beveland. ,,Misschien was dat wel de 2-2”, oordeelde Groeneveld op zijn beurt. ,,Maar bij 4-2 was het klaar.” Van Grunsven weer: ,,Deze zege zegt mij niet veel. We zijn prima begonnen en alle ploegen zijn nieuw voor ons maar we moeten niet te makkelijk denken. Nu sloop er een paar keer nonchalance in en dat moet er gewoon uit”. Het nonchalance zit ‘m in het feit dat MZC’11 makkelijk voetbalt. Dat was ook Groeneveld niet ontgaan. ,,Aardig elftal. Toch? MZC’11 is één van de titelkandidaten en wij spelen ook om de bovenste plaatsen.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-09-2014

Gelderblom en Dirkzwager breken stokoud, Zeeuws record

De Zierikzeese atleten Pelle Gelderblom en Lars Dirkzwager hebben met de B-junioren van het Goese AV’65 een heel oud, Zeeuws record op de 4×100 meter sprint verbroken. Met Jorick de Vries en Evan de Schrijver noteerden ze een tijd van 44,03 seconden. De oude tijd, dertig jaar geleden gelopen, stond op 45,01 seconden. De nieuwe tijd is de tweede nationale tijd ooit bij de B-junioren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-09-2014

Verkeerscontrole leidt tot vondst tien kilo hennep

De politie heeft donderdag 11 september rond 13.40 uur twee mannen aangehouden tijdens een verkeerscontrole op de Weg naar de Val. In de auto waar ze in reden troffen agenten zeven kilogram hennep aan. De twee verdachten, 41 en 58 jaar, beiden afkomstig uit de gemeente Schouwen-Duiveland zijn daarop direct opgepakt. Ze hadden naast de softdrugs ook 5965 euro aan contact geld op zak. Het geld, de hennep en de auto zijn in beslag genomen. Met toestemming van beiden verdachten zijn hun woningen doorzocht. In het huis van de 58-jarige man werd nog eens bijna drie kilo hennep gevonden. De recherche doet verder onderzoek. De verdachten zijn ingesloten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  12-09-2014

Grootse viering van Burendag

In de Zierikzeese wijk Poortambacht vindt zaterdag 27 september de Burendag plaats. Deze dag wordt georganiseerd door Gors, Hart van Poortambacht, Rode Kruis (Schouwen-Zierikzee) en Zeeuwland. Onder de titel ‘Poortambacht: vol energie’ vinden tal van activiteiten plaats, op en rondom kinderboerderij De Punt aan de Scheldestraat. Beter een goede buur, dan een verre vriend. Een gezegde waarbij de organiserende partijen zich helemaal bij aansluiten. En een van de redenen waarom Burendag wordt georganiseerd. Deze dag kunnen bewoners uit de wijk met elkaar, maar ook met de mogelijkheden die De Punt biedt, kennismaken. Kinderen vermaken zich deze dag op het springkussen of met verschillende spelletjes. Ook vindt om 14.30 uur een liedjesvoorstelling plaats van Muis en Leeuw. Volwassenen kunnen zich vermaken op de rommelmarkt of de duurzaamheidsmarkt. Aan het eind van de middag organiseert Hart van Poortambacht een buurtbarbecue waarvoor buurtbewoners zich kunnen aanmelden. Zeeuwland heeft plannen om in de wijk op honderdvijftig woningen zonnepanelen te installeren. Tijdens Burendag is op de duurzaamheidsmarkt alvast meer informatie over zonnepanelen te krijgen. Medewerkers van Zeeuwland, maar ook van Saman Groep en Delta zijn aanwezig om bezoekers te informeren.

bron: WereldRegio  12-09-2014

Bimmel en Den Boer als enige schakers zonder puntverlies

Na twee speelronden in de Zierikzeese schaakcompetitie zijn er nog maar twee spelers die honderd procent scoorden: Kees Bimmel en Marnix den Boer wonnen beiden weer en staan nu gezamenlijk aan kop. Frans Nijman en Marnix den Boer speelden Scandinavisch, net als hun vorige partij op de boot. Het ging gelijk op tot de zestiende zet toen Nijman de zwarte loper met zijn loper aanviel. Maar de dekking was niet optimaal dat werd hem fataal. Dat kostte hem zijn loper, daarna sloeg Marnix pion h2 met schaak, en Nijman wist zijn koning niet meer in veiligheid te brengen. Kees Bimmel opende met een verrassing voor Martin Krijger: De Trompovsky, een opening waarvan meervoudig kampioen Hans Aangeenbrug zich vaak bediende. Het legde hem geen windeieren. Krijger leek goed uit de opening te komen maar Bimmel bleek een solidere stelling te hebben en teisterde met een solerend paard al ras de zwakke velden in de zwarte stelling, wat hem eerst en pion en na een fout van Krijger ook nog een toren opleverde. Even later gaf Krijger zich gewonnen. Peter de Vrieze verdedigde zich tegen Sjaak Spiegels aanvankelijk met een Philidor, maar toen hij verder ging met het plaatsen van zijn loper op g7 begon het meer een Siciliaanse Draak te worden. Beide partijen rokeerde naar de andere kant en de strijd kon beginnen. Spiegels dreigde een stuk te verliezen door de opstormende pionnen van De Vrieze maar met een uitgekiende combinatie wist hij dit te voorkomen. De Vrieze kon zijn pionnen niet meer op gang krijgen richting de vijandelijke koningsstelling maar het lukte zijn opponent wel om een pionnenstorm te ontketenen op De Vrieze zijn koningsstelling. Even later wist Spiegels met een fraai torenoffer de partij in zijn voordeel te beslissen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-09-2014

Schouwen-Duiveland in de race voor Juichwilg-trofee

Schouwen-Duiveland is een van de elf Nederlandse gemeenten die genomineerd is voor de Juichwilg-trofee van Landschapsbeheer Nederland. Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) nomineerde Schouwen-Duiveland omdat ze van mening is dat de gemeente er als beste van Zeeland in slaagt om bewoners te betrekken bij het landschap. Lees verder.

 

bron: PZC  12-09-2014

Snel duidelijkheid vloer tennishal Sportblok

Aan het einde van deze week of anders begin volgende week is er meer duidelijkheid omtrent de vloer in de tennishal van Sportblok. Dat laat (sport)wethouder Ad Verseput woensdag weten in een reactie op de ondergrond die de gemoederen sinds de opening van het nieuwe sportcentrum bezighoudt. De vloer is geschikt voor tennissers maar niet voor andere sporten. Terwijl het de bedoeling was dat er een multifunctionele ondergrond in zou komen. Door de ongeschiktheid van de vloer kan bijvoorbeeld de zaalvoetbalcompetitie ZieZaVo slechts in een hal terecht en moet er voor de afgelaste wedstrijden een nieuwe datum worden gezocht. ,,Iedereen is gebaat bij een goede vloer”, is Verseput stellig. ,,Laco en de Windgroep zijn nu bezig naar een oplossing te zoeken. Want zoals het nu is, gaat het niet. Er moet gewoon een oplossing komen, linksom of rechtsom. We kunnen de vloer niet laten zoals het is. Het is van belang dat alle sporters tevreden zijn over de hal.” Verseput wil zich (nog) niet uitlaten over de ‘schuldvraag’. Met andere woorden: waar is het mis gegaan, hoe is dat gebeurd en wie is er dan verantwoordelijk? ,,Er zijn afspraken gemaakt hoe de vloer eruit moet komen te zien. Waar de fout is gemaakt, weet ik niet. Of er een nieuwe vloer in komt, weet ik ook niet.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-09-2014

Kerkhove bijt zich stuk op Spaanse tiener

Een Spaanse tiener heeft Lesley Kerkhove uit de halve finale van een Challenger in het Franse St. Malo gehouden. De 22-jarige Zierikzeese, die zich donderdag in drie sets knap  langs landgenote Richel Hogenkamp werkte, beet zich tijdens de kwartfinale stuk op de zeventienjarige Sara Sorribes Tormo, ‘slechts’ 321e op de wereldranglijst. Kerkhove (foto), zelf de nummer 233 op de WTA-ranking, verloor vrijdagmiddag met 7-5 6-3. Kerkhove sprak na afloop van een ‘taaie’ tegenstander. ,,Ze speelde goed.” Komende week speelt Kerkhove een 25.000 dollartoernooi in Engeland. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  12-09-2014

Brugzicht neemt nieuwe schommel in ontvangst

De cliënten van Dagcentrum Brugzicht in Zierikzee kunnen weer naar hartelust schommelen. Eerder dit jaar werd hun schommel, speciaal geschikt voor meervoudig gehandicapten, gestolen. Als reactie op de diefstal werd er op Facebook een inzamelingsactie georganiseerd. Met steun van het Platform Kerken Zierikzee was er binnen korte tijd voldoende geld ingezameld om een nieuwe schommel voor Brugzicht te financieren. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-09-2014

Branderhorst bezoekt Wereldvrouwen

Gaya Branderhorst uit Amsterdam is woensdag 17 september te gast bij de organisatie Wereldvrouwen Ahoy! Gaya is een van de initiatiefnemers van een burgeninitiatief om een boete in te stellen op het ‘naschelden’ en seksueel intimideren van vrouwen op straat. Via de site www.straatintimidatie.org verzamelt dit initiatief handtekeningen om een wetsvoorstel hiertoe in te dienen bij de Tweede Kamer. In haar presentatie gaat Gaya Branderhorst onder andere in op de redenen om de boete genderspecifiek in te steken, het verband dat zij ziet tussen verbaal geweld en fysiek geweld jegens vrouwen, en de reacties die ze kreeg nadat het initiatief volop in de media kwam. Vrouwen en meisjes worden dagelijks geïntimideerd op straat. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden voor ‘hoer’, krijgen agressieve seksueel expliciete opmerkingen te horen, of worden een tijdje achtervolgd. Het zou een normale zaak moeten zijn dat vrouwen in een vrije samenleving ongehinderd over straat kunnen gaan. Door middel van het burgerinitiatief vragen de ondertekenaars de overheid door middel van wetgeving een duidelijk signaal af te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd.Belangstellende vrouwen zijn welkom. Er zijn geen kosten behalve voor thee/koffie. Plaats: Ondernemersatelier, aan het Calandplein in  Zierikzee. 

bron: WereldRegio  12-09-2014

Deel Berlijnse muur naar Zierikzee

Uiterlijk 22 september vertrekt vanuit Berlijn het motorschip ‘Res Nova’, dat een deel van de Berlijnse Muur naar Zierikzee verscheept. Het muurdeel, met een kraan in het ruim getild, is niet beschilderd door een Nederlandse kunstenaar, zoals de bedoeling was. Het schippersechtpaar hoopt eind oktober, beurtelings varend, via de Oosterschelde in Zierikzee aan te komen. Met de trage vaartocht moet minstens 900 km worden overbrugd. De muur komt tijdelijk op het Zierikzeese Havenplein te staan. In totaal worden drie muurdelen naar Nederland overgebracht. Op 9 november, de dag waarop 25 jaar geleden in 1989 de gehate Berlijnse Muur viel, worden ze tentoongesteld in drie Nederlandse gemeenten: Sittard, Amsterdam en Zierikzee. De organiserende stichting Muurbrekers wil hiermee aandacht schenken aan de forse groei van grensmuren wereldwijd. Meer dan tienduizend kilometer is in de afgelopen tien jaar opgeworpen. De contacten met Zierikzee zijn ontstaan vanuit hotel-restaurant de Wildeman. Op 1 en 2 september verlieten drie van de vier deelnemende schepen Berlijn. Via de Oostzee varen zij op Nederland aan. De Ebenhaezer gaat daarna naar Sittard, waar het muurstuk op de grens met Duitsland zal worden geëxposeerd. De Deo Volente, met Plet als schipper, eindigt in Amsterdam, bij het poppodium Melkweg. De Mentor, die de bloembollen aanboerde, keert leeg terug. De Res Nova, die aankoerst op Zierikzee, moet als enige nog vertrekken. Niet eerder kwam de Berlijnse Muur naar Nederland. Het is de bedoeling dat de muurdelen na november elders tijdelijk of permanent worden geplaatst, en zo steeds hun verhaal vertellen: Hoop op een wereld zonder grensmuren, zoals ook het thema is van de herdenkingsfestiviteiten in Berlijn in november. Arne van Herk (1944) en Sabien de Kleijn (1946), beiden architect en schipper van de Res Nova, waren er destijds niet bij in Oost-Berlijn. Alleen de Ebenhaezer heeft de historische tocht onlangs opnieuw gemaakt, zeggen ze. ,,Maar er zijn wel nog enkele schippers van toen naar Berlijn overgekomen”, aldus Sabien. ,,Ze hebben alleen hun schip niet meer.” Arne: “Die schippers van 1987 zijn nu natuurlijk ook al oud, 75 tot 80 jaar.” Het echtpaar kocht het motorschip in 1970 in Rotterdam en gebruikt het sindsdien als woning in Amsterdam, liggend aan de Veemkade. Ze varen er geregeld mee, zij het niet in opdracht, maar ,,voor de lol”, zegt Arne, en dan hoofdzakelijk in Nederland. Soms wordt het België. De tocht naar Berlijn maken ze op uitnodiging. ,,Wij hebben het grootste schip, dertig bij 4,75 meter, en het laadruim kan 130 ton aan lading hebben.” De Res Nova zou oorspronkelijk dan ook twee muurdelen vervoeren. Maar dat ging ter plekke niet door. Doordat de werkelijke maten niet overeenkwamen met de schriftelijk opgegeven afmetingen, konden er geen twee muurdelen in het motorschip worden geladen, maar slechts een. Hoe het met het vierde deel gaat aflopen, is nog niet bekend. In het midden van het ruim van de Res Nova ligt nu dat ene deel voor Zierikzee, massief, lomp en onverzettelijk. En onbeschilderd. Op het muurstuk zit alleen wat gebruikelijke graffitti. Arne van Herk weet niet of het Zierikzeese muurdeel alsnog wordt beschilderd; dat wordt nog besproken. Voor hem persoonlijk hoeft het niet. ,,De twee andere delen zijn al beschilderd, door Michiel Ragner en Bas van der Wal. Maar daardoor is er iets verdwenen.” Hij bedoelt: aan authenticiteit. “Een kunstenaar heeft immers iets toegevoegd.” Het Berlijnse steen wordt 8 november op het Havenplein gezet. Volgende week meer nieuws over het unieke project. Plet deelt vanaf de Deo Volente telefonisch mee dat het beschilderen niet meer lukt. Arne en zijn vrouw wilden Berlijn niet meteen weer rechtsomkeert verlaten en blijven daarom nog een poos in de stad. ,,We nemen de kans om Berlijn, de cultuur, mee te maken.” Zij kunnen ook hun tijd zelf indelen; ze hoeven zich niet te haasten. Maar op 22 september gaan ze toch echt Berlijn uit. De tocht naar Nederland duurt lang en is vermoeiend genoeg; ze moeten bijtijds vertrekken. De route staat al vast. Arne: ,,We gaan terug over de rivier de Weser. Via Minden naar Bremen, en dan via de Dollard naar Delfzijl, Groningen, Lemmer, Enkhuizen, Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht.” Vanuit Dordrecht wordt aangevaren op het Volkerak en zo bereikt het echtpaar via de Oosterschelde dan ten slotte Zierikzee, waar het muurdeel een maand lang wordt getoond. ,,Je kunt”, zegt Arne, ,,niet dag en nacht varen. ,,Amsterdam is al 800 km en met Zierikzee komt er honderd bij. De tien kilometer per uur halen we echt niet. Vijf uur achtereen varen is voor ons, op onze leeftijd, het maximum. Je bent immers in het buitenland; het is vreemd water. Je moet zeer geconcentreerd varen.” Sabien vult aan dat er misschien onderweg nog wel matrozen aan boord moeten komen, om de tocht naar op tijd in Zierikzee te vervolmaken. Een ding is zeker: het muurdeel zal de Res Nova niet aan snelheid doen inboeten. Voor dit schip is het stuk beton een peulenschil. De Wildeman gaat rondom de Muur diverse activiteiten organiseren. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-09-2014

Eis celstraf voor bedreiging met kettingzaag

Een 33-jarige man uit Zierikzee heeft met een draaiende kettingzaag een collega op de werkvloer bedreigd. Tot die conclusie kwam officier van justitie J. Valente bij de rechtbank in Middelburg. Hij eiste een jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. In zijn eis werd meegenomen een mishandeling van een agente, een poging tot verkrachting, huisvredebreuk en een vernieling van een intercompaal bij Emergis, waarvoor hij de rekening van 5035 euro kreeg gepresenteerd. Verder vond Valente 200 euro smartengeld voor de agente passend. De officier nam de conclusies over van de bevindingen van de reclassering en gedragsdeskundigen, die vaststelden dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was. Het incident met de kettingzaag vond plaats op 7 januari van dit jaar in een werkplaats bij een bedrijf in Zierikzee. De verdachte had nog een appeltje te schillen met een collega, die hem eerder te pakken had genomen. Hij hield de kettingzaag  omhoog en had vervolgens stekende bewegingen in de richting van zijn collega gemaakt en dreigende taal (‘’ik wil je hoofd wel kraken”) geuit. Getuigen hadden hem ook horen zeggen. ,,Ik zaag je poten eraf.” De Zierikzeeënaar ontkende de bedreiging met de kettingzaag. De vernieling van de intercompaal vorig jaar 12 juli bij Emergis in Middelburg zou volgens verdachte te maken hebben gehad met problemen rond een afspraak. Toen hij na de vernieling werd aangehouden, wilde de politie hem geboeid afvoeren. ,,Zij kwamen in een kring rond me heen staan. Ik liet me even gaan. Ik heb uitgehaald, maar ik dacht niet de agente te raken.”  De vuistslag raakte vol het gezicht. Nog geen vier maanden later ging het weer mis toen verdachte in Zierikzee de woning van een vrouw binnendrong en haar op bed besprong en probeerde haar te verkrachten. Het slachtoffer verzette zich sterk en wist hem van haar af te duwen. Haar aanvaller was stomdronken en had geblowd. Raadsman D. Olie zag geen bewijs voor de bedreiging met de kettingzaag. De advocaat vond dat de collega de situatie ook had uitgelokt. De verbale bedreiging was volgens de advocaat een gevolg geweest van het escaleren van het conflict. Olie vond de poging verkrachting niet bewezen. ,,Hij kent de beschuldigingen niet. Het is een zwart gat voor hem. Hij had ook veel gedronken. Het is haar woord tegenover mijn cliënt.” De Zierikzeeënaar heeft een strafblad met geweldsdelicten en verkeerde nog in zijn proeftijd van eerdere veroordeling. Uit de bevindingen van de reclassering, de psychiater en de psycholoog kwam naar voren dat de man weinig controle over zijn gedrag heeft, te snel agressief wordt en niet de gevolgen van zijn handelingen wilt inzien. Het advies is een tbs behandeling met voorwaarden gedurende twee jaar. Een reclasseringsmedewerkster gaf op zitting aan dat er op korte termijn een opname te realiseren valt. De verdachte, die inmiddels 241 dagen in voorarrest zit, stond sceptisch tegenover het (verplichte) gebruik van medicatie. ,,Ik wil wel meewerken, maar niet verplicht worden.” De rechtbank doet 25 september uitspraak. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-09-2014

YourSurprise haalt Europa naar Zierikzee

YourSurprise is de afgelopen jaren actief geworden op veel West-Europese markten. In die landen heeft de online cadeauwinkel geen mensen voor zich werken; YourSurprise werft native speaking werknemers, die aan de slag gaan op het kantoor in Zierikzee. Medeoprichter Wouter de Vries vertelde gisteren over de internationale expansie van YourSurprise op het Cross Border E-commerce Event in Bunnik. Eerder dit jaar nam het bedrijf de Cross Border E-Commerce Award in ontvangst bij de uitreiking van de Thuiswinkel Awards. De jury sprak zijn waardering uit voor het ondernemerschap van De Vries en compagnon Gerbrand Verton. Het keurkorps noemde de schaalbaarheid van het bedrijf een ‘minput’ en tekende aan: ‘Het hoofdkantoor is gelijk ook het enige kantoor, gevestigd in Zierikzee.’ De Vries legde gisteren uit waarom YourSurprise niet zelf in landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland of Noorwegen gaat zitten, maar de internationale mensen juist in huis haalt. Dat heeft volgens hem alles met de huidige schaal te maken: ‘De concentratie in Zierikzee (ook op logistiek terrein, red.) hangt samen met twee zaken: het productievolume dat we nu hebben en de kennisdeling die we ambiëren. Het is moeilijk om activiteiten decentraal te organiseren. Je wiltlearnings over verschillende markten met anderen delen, elkaar eens kunnen aanstoten. Naar ons idee is het effectiever als de mensen gewoon naast elkaar zitten.’ In Zierikzee werken momenteel zo’n 65 mensen voor YourSurprise, uit verschillende Europese windstreken. De Vries liet weten dat sommige werknemers worden geworven in een Zeeuws restaurant met een internationale keuken. Andere mensen worden in het buitenland gerekruteerd: ‘Dan wijzen we erop dat we hier zo lekker dicht bij de fantastische uitgaansstad Rotterdam zitten’, aldus De Vries. ‘Of we zeggen dat je goed kunt kitesurfen hier in de omgeving. Je moet het toch aantrekkelijk maken.’ Volgens De Vries hoeven de buitenlandse krachten geen e-commerce professional te zijn: ‘Het moeten vooral doeners zijn, die de klantenservice en de marketing voor een land op zich nemen. Als de verkoop stijgt, splitsen we de werkzaamheden en nemen we een nieuwe native speaker aan. Het is een organisch model en daarmee voor ons een goed model. Iedere euro die erin gaat, moet er ook uitkomen.’ Twee werknemers van YourSurprise werken wel buiten de landsgrenzen, maar die hebben geen vaste stek; het zijn vertegenwoordigers voor de b2b-activiteiten van het bedrijf, die steeds meer omzet in het laatje brengen. YourSurprise wist onder andere Coca-Cola al tot zakelijke klant te maken. Het bedrijf sprak eerder dit jaar de verwachting uit 2014 met een totale omzet van 11 miljoen euro af te kunnen sluiten.

bron: Twinkle Magazine  11-09-2014

Instapdag elektrisch rijden Zierikzee

Zierikzee is steeds vaker het toneel van de elektrische auto. Bestuurders van deze elektrische voertuigen worden regelmatig aangesproken over het gebruiksgemak, milieuwinst, het bijzondere van een stille auto of hoe de je kunt betalen bij een oplaadpaal. Op 20 september vindt de landelijke instap-dag voor elektrische auto’s plaats georganiseerd door de stichting Natuur en Milieu. Enkele Zierikzeeënaren met zo’n technisch wondertje zagen hierin de gelegenheid om in Zierikzee ook anderen mee te laten genieten en te informeren. Want wat is er nu zo bijzonder aan zo’n vervoermiddel en is het wel zo geluidloos, stank vrij en goedkoop als wordt beweerd? Ziet u zichzelf al in zo’n auto rijden en wilt u ook eens proberen hoe het voelt? De initiatiefnemers zijn nu op zoek naar zoveel mogelijk verschillende merken elektrische auto’s om op die dag alle mogelijkheden naast elkaar laten zien; dus objectief presenteren en informeren. U krijgt dan uit alle antwoorden uit eerste hand. Bent u elekrische rijder en wilt u als enthousiaste ambassadeurook meedoen aan deze landelijke instapdag in Zierikzee, mail dan naar Erik@zumm.nl. Voor meer informatie over de landelijke instapdag: www.instapdag.nl

bron: Tons Mosterd  11-09-2014

Dubbel feestje bij opening brede school

Het Eilandzorg appartementencomplex Mitt Hem en de brede school (beiden in de Zierikzeese wijk Noorderpolder) zijn donderdag feestelijk in gebruik genomen. Officieel, want de twee nieuwe panden worden al langer gebruikt. Voor de bewoners van Mitt Hem was er een gezamenlijke maaltijd en was er open huis. De bredeschool Theo Thijssen zette in op een kindercircus. In de bredeschool zit ook kinderopvang van Kibeo. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  11-09-2014

Kerkhove nu wel beter op gravel dan Hogenkamp

Het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk heeft Lesley Kerkhove land- en generatiegenoot Richel Hogenkamp op gravel weer verslagen. De 22-jarige Zierikzeese deed dat donderdagmiddag in de tweede ronde van een Challenger in het Franse St. Malo. De leeftijdgenotes waren zeer aan  elkaar gewaagd, getuige de setstanden: 2-6 6-2 2 7-6 (7-4). In het beslissende bedrijf moest Kerkhove van een 1-3-achterstand terugkomen en stond ze later met 5-4 voor maar ook met 5-6 achter. Met de winst op de Doetinchemse heeft de Schouwse speelster de stand in de onderlinge duels rechtgetrokken. Het is nu 3-3 voor wedstrijden in het internationale circuit. De laatste zege op Hogenkamp dateert van augustus 2014 toen Kerkhove (foto) op het Challenger Zeeland in Middelburg na drie sets de beste was. De zege van donderdag mag er ook zijn als je onderlinge rankings op de wereldranglijst naast elkaar legt: Hogenkamp staat 165e en Kerkhove 233e. In de kwartfinale van het Franse Challenger speelt ze vrijdag tegen de Spaanse Sara Sorribes Tormo, 321e op de WTA-ranking.. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  11-09-2014

Scheffers kwartiermaker Stadhuismuseum

Albert Scheffers wordt de nieuwe kwartiermaker van het Stadhuismuseum in Zierikzee. Scheffers moet in maart 2015 een bedrijfsplan klaar hebben. Scheffers zal bijgestaan worden door Kees van Tilborg en Peter de Regt (beiden van Twijnstra Gudde). Scheffers heeft ervaring met de verzelfstandiging van het muntmuseum en heeft ervaring als interim-manager in Leerdam, en is betrokken geweest bij de doorrekening van de exploitaties van het Philips Museum, Museum de Lakenhal in Leiden en het adviseren van de gemeente Amersfoort over de problematiek in het cultuurcluster aldaar. Daarnaast heeft Kees van Tilborg recente ervaring met de verzelfstandiging van het Frans Halsmuseum, Museum Jan van Cunen in Oss en het Centraal Museum in Utrecht. De mannen zijn inmiddels gestart. Zij maken kennis met het museum en medewerkers. In de komende weken zal Scheffers ook de andere museumorganisaties opzoeken om kennis te maken en mogelijke scenario’s te bespreken. De planning is dat er voor de jaarwisseling duidelijkheid is over het voorkeurscenario, zodat dat vervolgens in een bedrijfsplan kan worden uitgewerkt. Dit gehele traject dient voor medio maart 2015 afgerond te zijn.

bron: WereldRegio  11-09-2014

Muurschildering geeft Maarstraatplein kleur

Het kunstenaarsinitiatief Kunst1/4ier uit Zierikzee heeft aan het vernieuwde plein aan de Beddeweeg/Maarstraat een prachtige gevelschildering met Zeeuwse gevels gemaakt. Op donderdag 18 september 2014 wordt officieel gevierd dat dit project afgerond is. Wethouder Jacqueline van Burg en directeur/bestuurder van Zeeuwland Antoine de Ceuster verrichten samen de ‘openingshandeling’. Eef de Graaf Gerami van EK Gallery is initiatiefneemster voor dit project. Zij heeft samen met stichting View, de gemeente Schouwen-Duiveland en woningcorporatie Zeeuwland, eigenaar van de woning op de hoek van Beddeweeg en Maarsstraat, de vraag voorgelegd om de muurschildering te maken. Gemeente Schouwen-Duiveland en Zeeuwland ondersteunen het initiatief en Schults Schilders sponsort de steiger. Kunstenaar Kianoosh Gerami van EKgallery heeft het ontwerp gemaakt. Samen met de kunstenaars uit de Beddeweeg – Yvon Lievense van de Verbeelding, Irene Hendriks van het Magisch Creatief en Inge de Groot van Paal 3 – is Gerami in juli aan de slag gegaan. Nu de muurschildering af is, wordt dit feestelijk gevierd. Het plein aan de Maarsstraat heeft er een echte eyecatcher bij.

bron: WereldRegio  11-09-2014

Fracties willen aanpak trillingsoverlast Zierikzee

De meeste partijen in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland willen dat het college eindelijk werk maakt van de aanpak van trillingsoverlast in de binnenstad van Zierikzee. Al in 2008 werd een plan gemaakt. Vrachtwagens langer dan acht meter zouden uit de binnenstad worden geweerd, maar er zijn inmiddels zoveel ontheffingen verleend dat deze regel nauwelijks effect heeft. Lees verder

 

bron: PZC  10-09-2014

Eerste windmolen Zierikzee staat volgende week

Naar verwachting staat volgende week de eerste van de drie windmolens aan de Gouweveersezeedijk in Zierikzee. Op dit moment worden de drie locaties voorbereid en zijn de onderdelen van de eerste molen  al gearriveerd. Overigens wordt de locatie wel bewaakt nadat de initiatiefnemers enkele keren zijn verrast door ongenode ‘gasten’.

bron: WereldRegio  10-09-2014

Twintig mille voor stichting Leergeld

De gemeente trekt €20.000 uit voor de stichting Leergeld Oosterschelderegio. De gemeente wil op deze manier gezinnen tegemoet komen, die het financieel erg krap hebben. Het geld kan door de stichting worden ingezet voor kinderen van vier tot achttien jaar en is bedoeld voor uitgaven voor school, sport en cultuur. Wethouder Cees van den Bos (SGP) heeft hiervoor gekozen omdat de gemeente wettelijk minder mogelijkheden heeft om deze groep tegemoet te komen. Gezinnen met een netto inkomen van maximaal 120 procent van de bijstand (1330-1580 euro) kunnen aan de bel trekken. In een gesprek thuis wordt bekeken wat de stichting kan betekenen. Van den Bos zegt wel te hopen, dat de samenleving (vaak de serviceclubs) de stichting ook blijven steunen. Er zijn aanzienlijk meer aanvragen dan dat er geld beschikbaar is.

bron: WereldRegio  09-09-2014

Kerkhove doorstaat eerste ronde nu wel

Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van een Challenger in het Franse St. Malo. De 22-jarige Zierikzeese deed ten kost van een de Francaise Jade Suvrijn, dochter van oud-profvoetballer Wilbert Suvrijn. De setstanden in de eerste ronde waren dinsdag 6-3 6-0. Met de winst doet de Schouwse tennisster, momenteel 233 op de wereldranglijst, het beter dan vorige week in Alphen aan den Rijn waar ze de eerste ronde niet overleefde. Daar haalde ze trouwens wel de dubbelfinale die Kerkhove aan de zijde van  de Richel Hogenkamp verloor. Deze generatiegenoot is de volgende tegenstander in Frankrijk. De laatste twee onderlinge duels verloor Kerkhove. In totaal is het 2-3 voor Hogenkamp bij wedstrijden in het internationale wedstrijden. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  09-09-2014

Bredeschool en Mitt Hem officieel open

De Bredeschool en het gebouw Mitt Hem van Eilandzorg vieren donderdag 11 september hun officiële opening. In Mitt Hem is er tevens open huis en is het publiek welkom tussen 15.00 uur en 16.30 uur. De bewoners van Mitt Hem wordt een gezamenlijke lunch aangeboden en de kinderen van de Bredeschool verzorgen een heus circus. De circusvoorstelling begint om 14.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-09-2014

Ride for the Roses doet eiland aan

Elfduizend deelnemers telt de Ride for the Roses. En een groot aantal van hen (achtduizend) kwam over Schouwen-Duiveland en door Zierikzee op weg naar de finish in Goes. De overtocht door Schouwen-Duiveland heeft zich zonder problemen voltrokken. Met name in Zierikzee trok de tocht veel bekijks. Gedurende de doorgang waren grote delen van de stad afgesloten voor het verkeer. De wijk Poortambacht is zelfs twee uur afgesloten geweest. Alleen hulpverleners hadden vrije doorgang. Op de foto een beeld van de Nieuwe Haven in Zierikzee. (foto: Interpicture)

bron: WereldRegio  07-09-2014

Janson scoort na negen seconden en maakt er nog twee

MZC’11 heeft een vliegende start in de tweede klasse E gekend. Ramon Janson maakte er drie waarvan een hele snelle. Na negen tellen moest de doelman van Oostkapelle, de eerste tegenstander van de Zierikzeese formatie in het seizoen 2014/2015, al vissen. Janson heette derhalve de maker, waarna hij MZC’11, na ook al een snelle gelijkmaker (vierde minuut), weer op voorsprong zette. Daarna was het team van trainer Adriaan Nieuwenhuijse heer en meester op sportpark Duinhelm. Op basis van het doelsaldo leidt MZC’11 na de eerste competitieronde. Volgende week treft ze op sportpark Den Hogen Blok SSV’65, de ploeg van oud-Zierikzee-trainer Marco Groeneveld en een team dat tegen Zaamslag zaterdag vijfmaal scoorde. In deze afdeling begon een andere oud-coach van Zierikzee ook al goed. Ronald van Oeveren zag Tholense Boys met 5-1 winnen van VVC’68. Op basis van het doelsaldo leidt SKNWK in de vierde klasse B. De Nieuwerkerkers openden thuis met 7-1 tegen Alliance. Een klasse hoger kan Duiveland terugkijken op een geslaagd optreden tegen Krabbendijke. Masoud Osmanie, die in de bekerduels tweemaal scoorde, deed dat in Reimerswaal weer. In de derde klasse B had DFS de zege binnen handbereik, maar kwam DBGC diep in blessuretijd nog op 2-2.

UITSLAGEN AMATEURVOETBAL
ZATERDAG
Tweede klasse E:
Bruse Boys-De Meeuwen 1-2 (1-0 Marc Bij de Vaate)
Oostkapelle-MZC’11 1-6 (0-1 en 1-2 Ramon Janson, 0-3 Ingmar Quist, 1-4 Ramon Janson, 1-5 Martijn van Grunsven, 1-6 Arne Holm)

Derde klasse B:
Kruiningen-ZSC’62 2-3 (0-1 Robin Provoost, 1-2 Mark Provoost, 1-3 Robin Provoost)
DBGC-DFS 2-2 (0-1 Nicky van der Velden, 1-2 Wouter van den Berge)
Krabbendijke-Duiveland 1-3 (0-1 Osmanie Masoud, 0-2 Ronald Zwager, 1-3 Masoud Osmanie)

Vierde klasse B:
SKNWK-Alliance 7-1 (1-0 Stefan Vermeer, 2-0 Robbert Padmos, 3-0 Robbert Uijl, 4-1 Remco van den Berge, 5-1 Stefan Vermeer, 6-1 Colin Duinhouwer, 7-1 George van Heukelom)
WIK’57-Halsteren 0-1

VROUWEN
Tweede klasse:
MZC’11-Brielle 3-2 (1-0 Ellen Bijzet, 2-0 Jetske Meintema, 3-2 Ellen Boot)

bron: WereldRegio  06-09-2014

Benzinedieven slaan hun slag in Zierikzee en Bruinisse

Tussen 14 en 28 augustus 2014 zijn bij de politie in Zierikzee negen aangiftes binnengekomen van benzinediefstal uit personenauto’s. De dader(s) forceren hierbij de benzinedop en halen vervolgens de tank leeg. De diefstallen vonden allemaal plaats in Zierikzee en Bruinisse. De politie denkt dat dit slechts het topje van de ijsberg is omdat een garagehouder wist te vertellen dat hij een keer op één dag 22 klanten in de zaak heeft gehad met vernielde benzinedoppen. Bent u ook slachtoffer geworden van benzinediefstal? Doe hiervan aangifte. Of misschien heeft u personen gezien die zich verdacht gedroegen bij voertuigen. U helpt ons door uw informatie te delen via 0900 8844 of kom persoonlijk langs bij het politiebureau aan de Kerkhof in Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  06-09-2014

Vloer tennishal Sportblok stevig punt van discussie

Het laatste woord over de ondergrond van de tennishal van Sportblok is nog niet gezegd. Tijdens de openingsdag, bijna een week geleden, was er links en rechts al wat commentaar over de vloer te horen en dat is er nog steeds. De ondergrond voelt ruw, hard en schuurpapierachtig aan. Voor tennis is het geschikt, maar voor andere sporten (zoals zaalvoetbal dat komende woensdag begint) veel minder. Ronald van Dongen, vestigingsmanager van het nieuwe sportcentrum van Schouwen-Duiveland, erkent het probleem maar kan er zelf weinig aan doen. Het is wachten op het afgeven van de certificering die aan de normen voldoet. Maar als die certificering er komt, blijft de vraag of de clubs er gebruik van willen maken. Enkele verenigingen hebben al laten weten dat niet te gaan doen. Het is aan de Laco-directie en B en W van de gemeente Schouwen-Duivelandom er uiteindelijk een besluit over te nemen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  05-09-2014

Minder geld voor Theaters aan Zee

B en w willen met Theaters aan Zee rond de tafel om de subsidie voor de komende tijd af te bouwen. De stichting krijgt al geruime tijd geld om theatervoorzieningen op het eiland te verzorgen. Het dagelijks gemeentebestuur wil daar na 2015 verandering in aanbrengen. Niet duidelijk is of en op welke manier de gemeente het geld in de toekomst wil verdelen.

bron: WereldRegio  05-09-2014

Gemeenteraad komt met motie om profielschets burgemeester aan te passen

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil de profielschets voor de burgemeester aanpassen aan de huidige tijd. “De wereld van nu is niet meer de wereld van 2008”, zei Wout van den Berg van de VVD namens alle fracties. Lees verder. Links: Burgemeester Rabelink. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland

 

bron: PZC  05-09-2014

SMWO blij met groen licht gemeente

Gebak voor de medewerkers nadat de gemeenteraad het SMWO groen licht gaf om het welzijnswerk op Schouwen-Duiveland blijvend inhoud te geven. Een jaar nadat het SMWO het werk overnam van het failliete Welzijnshuis. Jopie Koens, die het kantoor van de Zierikzeese Calandweg aanstuurt is blij. ,,Natuurlijk waren er wel signalen dat we verder mochten, maar nu is het zeker en daar zijn we erg blij mee.” Een jaar geleden ging ze aan de slag. Met een deel van de oud-medewerkers van het verdwenen Welzijnshuis, dat door grote tekorten bij de kinderopvang door het ijs zakte. Maar ook als welzijnsorganisatie liet de club volgens Koens in het functioneren niet uit de verf. Vooral op het terrein van jeugdbeleid ging het volgens haar niet goed. Voorzichtig kiest ze jaar woorden, geen zin in vuilspuiterij. Maar er was in haar ogen een te grote ‘vrijblijvendheid’ en de het welzijnshuis slaagde er onvoldoende in de jeugd te bereiken. ,,Jongerenwerkers moeten de straat op en niet in een zaal wachten totdat ze misschien komen.” En dat gaat nu anders volgens Koens. Jeugd is één van de speerpunten van het SMWO. ,,In Goes werken we met vijf FTE (fulltime) en hier op Schouwen-Duiveland in een vergelijkbare omgeving maar met 1,5 FTE.” Voor haar is het wel duidelijk dat er op termijn extra slagkracht moet komen. Meer geld dus. ,,Er komt heel veel op de gemeenten af en ik begrijp dat men voorzichtig is met het uitgeven van geld. Maar ja, ik denk dat er uiteindelijk wel bij moet.” Ook omdat de samenleving sneller dan ooit verandert. Ook omdat de politiek inzet op een participatiesamenleving. Mensen moeten meer naar elkaar gaan omzien. Waar mogelijk eerst elkaar hulp bieden voordat de overheid over de brug komt.Juist in die omgeving voelt Koens zich prettig in de overtuiging, dat ,,de samenleving er wel eens beter op kan worden.” Het SMWO ziet voor zelf zich een taak om als een soort van verbindingsofficier verbanden te leggen. Mensen zonder baan aan het (vrijwilligers)werk krijgen is zo’n voorbeeld. ,,Ik heb het gevoel dat de gemeente er net zo over denkt. We praten er met elkaar over en dat gaar goed.” Contacten leggen in de samenleving en mensen de helpende hand bieden. Sommigen hebben die hulp blijvend nodig, anderen eventjes. En daarbij is het volgens haar een groot voordeel dat het SMWO welzijnswerk en maatschappelijk werk onder één dak heeft. ,,Dat lukte bij het Welzijnswerk niet. Daar waren nauwelijks contacten tussen welzijn en maatschappelijk werk.”   En dat is nodig omdat de samenleving en daarmee ook de problemen steeds complexer worden. Neem mensen met een psychiatrische achtergrond. Ze zitten niet langer in een instelling, maar wonen thuis. ,,Dat vraagt extra aandacht om problemen te voorkomen. En problemen komen er echt wel. Daar moeten we voorbereid op zijn.” Haar organisatie zal flexibel moeten zijn, snel inspelen op veranderingen. Koens wil de komende periode inzetten op de jeugd, maar wil ook de mantelzorgers op Schouwen-Duiveland in kaart hebben. Steeds meer mensen zorgen voor hun directe naasten, maar worden daarmee soms wel (te) zwaar belast. Juist die mensen hebben ook steun nodig, die vanuit het SMWO kan worden gegeven. Verder is er aandacht voor de dorpen én moeten er meer vrijwilligers gaan komen. Uitdagingen genoeg en een boodschap aan de gemeente dat er blijvend geïnvesteerd moet worden in de samenleving. Met meer geld uiteindelijk. ,,Ja, ik denk dat het met alle uitdagingen die we hebben wel mooier kan worden op Schouwen-Duiveland. We zullen ontdekken dat het oplevert als we ons om elkaar bekommeren.”

bron: WereldRegio  05-09-2014

Aftrap voor verkoop kadewoningen Waterwijk

De plannen voor weer tien kadewoningen in de Zierikzeese Waterwijk worden vrijdag 12 september gespresenteerd. In café de Biet zal dan ook op informele wijze de verkoop starten. Nadat de Waterwijk lange tijd heeft stil gelegen zijn de plannen aangepast en naar deze tijd gemaakt. ,,Een maximale diversiteit aan woningen en woning typologieën,” schrijft de ontwikkelaar. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft na een intensieve voorbereiding de samenwerking met Aannemingsbedrijf Van der Poel uit Terneuzen vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Hierin is de (gedeeltelijke) nieuwe opzet van de Waterwijk in opgenomen en is er afgesproken dat het herstel wat er zich voordoet op de woningmarkt benut wordt om dit nieuwbouwproject nieuw leven in te blazen. Met de start van de verkoop van de eerste tien kadewoningen wordt hier vorm aan gegeven. De belangstelling is groot, zelfs voor de start van de verkoop hebben zich al meerdere mensen gemeld en is er al een aantal opties verstrekt. Indien deze optanten daadwerkelijk over gaan naar kopers zouden we begin 2015 kunnen starten met de bouw. Totaal komen er 29 kadewoningen die gefaseerd in verkoop zullen gaan. Daarnaast is de ontwikkelaar bezig met 18 parkappartementen. Deze komen midden in het landschap tussen de dijk, de Waterwijk en de stad met zicht op het water én de stad.Zestien royale appartementen van ruim 100 m2 en 2 Penthouses van zo’n 140 m2. Iets verder in de tijd zullen er tevens hofappartementen in verkoop (en wellicht ook verhuur) worden gebracht. Zo’n dertig compacte appartementen met een eigen binnen hof. De verkoop van de kadewoningen is in handen van Delta Makelaardij uit Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-09-2014

Weer brandstichting in Zierikzee

Vanmorgen in alle vroegte (rond 04:30 uur) is de brandweer weer in actie gekomen voor een brandstichting in Zierikzee. Ter plaatse waren er fietsen tegen een gevel van een woning in de Meelstraat in brand gestoken. De eigenaar van het pand heeft eerst zelf geblust en de fietsen weggehaald. De brandweer heeft het raamkozijn nageblust. Na een half uurtje kon de brandweer retour kazerne. Het pand liep schade op aan de raamkozijnen en het raam. (foto: brandweer Zierikzee)                                                  

bron: WereldRegio  04-09-2014

Gestolen rottweilerpup terug bij baasje

Een gestolen rottweilerpup is weer herenigd met haar baasje. De pup, Ayka, werd afgelopen zondagavond gestolen bij het bedrijf van haar baas aan de 1e Deltaweg bij de Zandkreekdam. Woensdag is Ayka in goede gezondheid teruggevonden in een achtertuin van een woning in Dreischor. De baas van de pup, Simon Voorbeijtel, was zondagavond in zijn cafetaria bij de Zandkreekdam aan het opruimen, terwijl Ayka buiten los liep te spelen. Opeens merkten Voorbeijtel en zijn vrouw Sophie dat de hond weg was. Het echtpaar startte met hulp van vrienden een grote zoektocht en meldde de vermissing op onder meer Facebook. Een vriend van het echtpaar liet het bericht op Facebook op zijn werk aan een collega zien. Die merkte verrast op dat de hond sinds een paar dagen in de tuin van een buurman van hem in Dreischor zat. De twee gingen meteen poolshoogte nemen, en riepen Voorbeijtel erbij. Die constateerde dat het zijn Ayka was, waarna de politie en de Dierenbescherming werden gealarmeerd. Via een chip in de huid van Ayka kon Voorbeijtel aantonen dat het inderdaad om zijn hond. Volgens Voorbeijtel woont in de betreffende woning in Dreischor een aantal Polen, dat in Zeeland in de fruitteelt werkt. Toen de groep thuis aankwam, is één van de mannen door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau. “Hij is degene die de afgelopen dagen met de hond op straat is gezien,” aldus Voorbeijtel. Simon Voorbeijtel sluit uit dat de Poolse man de hond heeft meegenomen omdat hij ervan uitging dat het een zwerfhondje was. “Dit is gedaan voor de handel. Vanuit Polen wordt op grote schaal gehandeld in pups.” Voorbeijtel kan zijn geluk niet op. “Ik kon wel over de schutting springen, toen ik haar daar in die tuin zag.” Volgens hem verkeert Ayka in goede gezondheid. “Maar voor de zekerheid gaan we donderdag even met haar naar de dierenarts.” (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  04-09-2014

Dognapping

Een hond en zijn baasje zijn weer met elkaar herenigd. Het beest werd zondag 31 augustus gestolen terwijl de 33-jarige eigenaar bezig was met schoonmaakwerkzaamheden bij zijn bedrijf aan de Katseveerweg. De eigenaar meldde woensdag 3 september rond 13.30 uur dat het dier in Dreischor in een achtertuin zat. Politie en dierenambulance kwamen ter plaatste. De agenten haalden de 16 weken oude Rottweiler uit de tuin. Een medewerker van de dierenambulance kon de chip van het dier uitlezen. Daaruit bleek dat het om de gestolen hond ging. Een 50-jarige bewoner van het pand is aangehouden. Baasje en pup zijn herenigd. (foto: WereldRegio)

bron: politie  03-09-2014

Drie toppers interne schaakcompetitie afgehaakt

Het nieuwe schaakseizoen is de interne competitie zonder drie toppers van het afgelopen jaar begonnen.  Kampioen Kedem Gutkind rondde het VWO succesvol af en speelt nu elders, Bas van de Graaf is verhuisd en meervoudig kampioen Hans Aangeenbrug speelt dit jaar geen interne competitie. De nieuwe competitie startte derhalve met een ‘topwedstrijd’ tussen de nummers vier en vijf van de vorige competitie: Martin Krijger (op de foto in het midden) en Sjaak Spiegels tegen elkaar. Het werd een mooie en moeilijke partij met strijd over het hele bord. Toen de dame van Spiegels de koningsstelling van Krijger bedreigde leek hij in het voordeel te komen en was Krijger gedwongen tot een alles of niets aanval. Eigenlijk was het niet goed maar door tijdnood maakte Spiegels foutjes en kwam Krijger echt in het voordeel. De koning van Spiegels kwam steeds meer open te staan waardoor Krijger voldoende dreigingen had om de partij in zijn voordeel te beslissen. Frans Nijman had zich met een fietstocht door de Utrechtse bossen goed voorbereid en won in de opening een paard tegen twee pionnen. Tegenstander Marco Vieveen, mountainbiker en bekend om zijn uithoudingsvermogen, deed er alles aan om de achterstand om te buigen maar Nijman gaf geen krimp en schoof het eindspel bekwaam naar winst. Peter de Vrieze moest zijn meerdere erkennen in Kees Bimmel. Zijn zoon Erik, voor het eerst meespelend in de wintercompetitie, deed het beter en versloeg Dick Doeswijk. In een slecht gespeelde partij liet Teun Brouwer eerst een paard insluiten maar kwam sterk terug toen Paul Greefhorst twee lopers achter elkaar liet lopen. Met een stuk achter maar met een betere stelling kon Greefhorst de partij nog lang spannend houden. Brouwer echter ruilde tactisch heel sterk steeds meer af en zette zijn voordeel in winst om. Marnix den Boer kon al snel met een gemeen aftrekschaakje de dame van Chris van Eldik winnen waarna de stukken meteen weer in de doos konden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-09-2014

Minister Kamp bezoekt Zeelandia

Minister Kamp van economische zaken heeft een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Zeelandia in Zierikzee.Hij liet zich door de directie informeren over het reilen en zeilen binnen de onderneming. Het was een informeel bezoek, waar verder geen mededelingen over gedaan zijn. Op de foto directeur Roelof Krist in gesprek met de minister, die eerder die dag elders in Zeeland op bezoek was. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  02-09-2014

Nieuwe datum tijdelijke afsluiting Groene Weegje

Maandagnacht 25 augustus 2014 zouden i.v.m. de aanleg van de nieuwe Stadsentree de asfaltwerkzaamheden plaatsvinden aan het Groene Weegje in Zierikzee. Deze werkzaamheden zijn echter door hevige regenval letterlijk en figuurlijk in het water gevallen waardoor de werkzaamheden niet konden worden uitgevoerd. De werkzaamheden staan nu gepland op de avond en nacht van woensdag 3 september aanstaande. Het Groene Weegje is afgesloten van woensdag 3 september 19.00 uur tot uiterlijk donderdagochtend 4 september 6.00 uur. Vrachtverkeer van en naar Zeelandia en busverkeer van Van Oeveren kan gebruik maken van de route ’s Heer Lauwendorp en Julianastraat. Hier wordt gedurende de afsluiting van het Groene Weegje een parkeerverbod ingesteld. Aanwonenden worden over het parkeerverbod per brief geïnformeerd door de aannemer, H4A Bouw & Infra. Mochten er desondanks tijdens de werkzaamheden problemen zijn aangaande de bereikbaarheid, dan kunt u contact opnemen met de uitvoerder van H4A, de heer Peter van Dongen. De heer Van Dongen is bereikbaar op telefoonnummer 06 27 65 82 40.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  01-09-2014

Doe mee met keuze monumentenprijs

Dit jaar wordt er naast de Monumentenprijs ook een publieksprijs uitgereikt. Kans op deze prijs maken een persoon of groep personen, een organisatie of instelling of een gebouw op zich. Laat nu weten wie er volgens u moet winnen. De kandidaat winnaars zijn: Het Stadhuismuseum; Het Burgerweeshuis; De vrijwilligers en medewerkers van het Stadhuismuseum; Muziek Monumentaal. Stemmen kan door een e-mail te sturen naar vivian.albers@schouwen-duiveland.nl met daarin de naam van uw winnaar. Stemmen kan tot 10 september. De prijsuitreinking vindt plaats op Open Monumentendag tussen 13.00 en 14.00 uur in de pagodetent op het Havenplein. 

bron: WereldRegio  01-09-2014

Ernstig ongeval Zeelandbrug

Even na half elf is er aan de voet van de Zeelandbrug een ernstig ongeluk gebeurd. Onduidelijk is wat er precies is gebeurd ter hoogte van restaurant de Zeelandbrug. Een traumahelicopter is ingeschakeld en het verkeer is zo’n twee uur omgeleid. De brug is inmiddels weer vrijgegeven. Inmiddels is het duidelijk dat een jongeman gewond geraakt is bij het oversteken. Hij is zwaar gewond maar niet in levensgevaar, zo laat de politie weten. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. (foto Martijn Lokerse).

bron: WereldRegio  01-09-2014

Zierikzeese Rottweiler spoorloos

De vier maanden oude Rottweiler Ayka uit Zierikzee is spoorloos. Het vier maanden oud teefje wordt sinds zondagavond omstreeks half acht vermist vanaf de parkeerplaats bij cafetaria Katsebrug op de Zandkreekdam.. Ze draagt een donkergrijze halsband. Volgens de eigenaresse uit Zierikzee is ze  of weggelopen of gestolen. ,,Er reed een donkerblauwe Golf 5 van de parking af en twee minuten later was de  hond verdwenen. In de omgeving was ze niet te vinden. We hebben melding bij de politie en Amivedi gedaan, ” laat ze weten. Wie informatie denkt te hebben kan bellen met 0683440021 en 0627898567 (foto: WereldRegio) bron: WereldRegio  01-09-2014