Onrust onder buurtbewoners over wintereditie Beachboom in Zierikzee

Er is onrust onder buurtbewoners van de Lange Blokweg in Zierikzee nadat bekend is geworden dat dancefestival Beachboom een wintereditie wil houden in het sportcentrum in Zierikzee. De buurtbewoners zijn bang voor veel overlast en vinden het vreemd dat in een sportcentrum met een ‘gezond’ imago een evenement kan worden dat wordt geassocieerd met drank en drugsgebruik. Lees verder.  

bron: PZC  31-10-2014

Inbrekers in de kraag gevat in Burgh-Haamstede

Aan de Hogeweg in Burgh-Haamstede arresteerde de politie donderdagmiddag een 31-jarige inwoner van Vlissingen en een 34-jarige inwoner van Zierikzee. Het tweetal wordt verdacht van een inbraak. Een getuige zag rond 16:45 uur dat twee mannen zich verdacht ophielden bij een woning in een appartementencomplex aan de Hogeweg. Hij aarzelde niet en waarschuwde direct de politie. Agenten waren er snel bij en zagen dat een ruit was vernield. In een kamer waar de 34-jarige man werd aangehouden lagen koperen leidingen gereed om te worden gestolen. Zijn handlanger stond daarbij op de uitkijk. Het tweetal werd ingerekend en overgebracht naar het cellencomplex van de politie in Torentijd. Zij zijn door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  31-10-2014

Leerlingen Pontes rijden afvalfietstocht Zierikzee

Zo’n twintig bedrijven in Zierikzee kregen gisteren gedurende de dag mavo en havo- leerlingen van het Pontes Pieter Zeeman op bezoek. Ze waren daar tijdens de afvalfietstocht om wat op te steken over de verwerking van afval, een initiatief van NME (Natuur en Milieu Educatiecentrum). Bij kinderboerderij de Punt in Zierikzee krijgen enkele tweedeklas sers een rondleiding van directeur Louis Kunst. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)   

bron: PZC  31-10-2014

Action trekt meteen veel publiek

De Action is vandaag geopend in de oude bibliotheek aan het Haringvlietplein in Zierikzee. Vanaf het allereerste moment blijkt het een publiekstrekker van formaat en is het er erg druk. De Action probeerde al jaren naar Zierikzee te komen, maar kreeg eerder geen toestemming van de gemeente. De gemeente voorzag in de stad parkeerproblemen. Uiteindelijk is een tijdelijke oplossing gevonden. De Action mag vijf jaar in de bibliotheek blijven, waarna het een definitieve stek moet vinden. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  31-10-2014

Wesdorp per direct weg bij Apollo’69

Na zeven wedstrijden in het seizoen 2014/2015 zit het er op voor trainer Jos Wesdorp bij Apollo’69. De Zierikzeese coach is per direct weg bij de vierdeklasser uit ‘s-Gravenpolder waar Wesdorp (foto) aan zijn derde jaar bezig was. Volgens de officieuze lezing zijn club en trainer ‘in goed overleg’ uit elkaar gegaan en ‘was er geen chemie’ meer. Uit de eerste zeven wedstrijden van dit seizoen behaalde Apollo’69 twee punten.

bron: WereldRegio  31-10-2014

Radar: ‘Wel samenwerken, geen fusie’

Het protestants-christelijk basisonderwijs Radar wil verdergaande samenwerking met Obase (openbaar onderwijs) onderzoeken, maar zet niet langer in op een fusie. Die boodschap hebben de ouders van kinderen binnen Radar vandaag, vrijdag, gekregen. Tot twee keer toe hebben de leden van Radar hun zorgen uitgesproken over het mogelijk aantasten van de christelijke identiteit als er samenwerking gezocht wordt met Obase. De directies van beide schoolbesturen willen samenwerken om zo samen de krimp van het aantal leerlingen tegen te gaan. De krimp heeft al geleid tot het besluit om de twee Radar-scholen in Kerkwerve en Brouwershaven samen te voegen. Binnen Radar is er dus zorg over de toekomst. Opmerkelijk is dat de leden weliswaar samenwerking zien zitten, maar dat zij zich hierbij niet uitspreken voor Obase. Toch wil het Radar-bestuur deze koers wel inzetten. Bij een eerdere presentatie van de samenwerkingsplannen spraken de directeuren van Radar en Obase nog van een mogelijke fusie. Die laat Radar nu dus varen, zo valt op te maken uit de brief aan de ouders.

bron: WereldRegio  31-10-2014

Doelpuntrijke speelronde ZieZaVo-competitie

In de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie blijven IJtama, Stella Boys en ASZ veel doelpunten maken. Koploper IJtama won met 8-3 van Vivars en de nummer twee op de stand, Stella Boys , won met 8-2 van FC Hanse Staalbouw. Ook ASZ scoort de afgelopen weken gemakkelijk. Vooral onder aanvoering van Patrick Verkaart wonnen ze nu met 8-4 van Motorenboys. Van Oeveren/WIK heeft na drie nederlagen weer de winst te pakken door met 6-1 te winnen van Airpack. Stella Boys 2 is nu al de grote favoriet voor het kampioenschap in de tweede klasse. Het zeer verjongde team weet geen maat te houden met scoren. Faxe werd het slachtoffer met een 17-2-nederlaag. Deco Home Zierikzee volgt als de nummer twee door Spuiterij Elfrink een 13-2-nederlaag te trakteren. Fiets Outlet Zeeland had geen moeite met De Vlinder: 4-2 en De Strandloper/Ginsterveld wist pas in de slotfase de 8-6-overwinning te boeken op VIA Adviseurs. (foto: WereldRegio)  

bron: WereldRegio  31-10-2014

Cadeautje voor nieuwe Sportblok

Het nieuwe sportcentrum in Zierikzee heeft nog een ‘cadeautje’ van €125.000 tegoed van de Stichting Renesse. Aan wethouder Ad Verseput (sport) is gevraagd om met een suggestie te komen. Dat vertelt Renger Erenst, die na twaalf jaar de voorzittershamer van de Stichting Renesse neerlegt en plaats maakt voor Hans Simons uit Renesse. Erenst had graag aangebleven, maar de statuten maken dat niet mogelijk. De stichting dacht eerst aan een glijbaan, maar dat lijkt technisch een probleem In Erenst’s periode heeft de Stichting Renesse ondermeer theater de Weverij (samen met Zeeuwland) en de Werf in Zierikzee gerealiseerd. De stichting geeft jaarlijks zo’n €500.000 uit aan projecten in de regio. Zo steunde de club ook het culturele project Centree gedurende drie jaar. Erenst is ervan overtuigd, dat de stichting veel projecten een duw in de goede richting kan geven. Met name projecten als de Centree en theater de Weverij zouden zonder steun van de Stichting Renesse niet van de grond komen. ,,Hier had de gemeente ook een verantwoordelijkheid kunnen nemen, maar heeft dat niet gedaan,” aldus Erenst. De Stichting Renesse was ooit een beheersclub van de vroegere gemeente Westerschouwen. Na de gemeentelijke herindeling van 1997 bleef de stichting overeind. Af en toe loerde de gemeente naar het kapitaal van de club (nu ruim €8.000.000). Maar onder bewind van Erenst is de discussie over het opheffen van de stichting nooit meer gevoerd. ,,Als het naar de gemeente was gegaan, was het geld zo verdwenen. Nu kunnen we projecten blijven steunen.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  31-10-2014

Zierikzee in teken van kleine monsters

Poppodium Brogum in Zierikzee houdt vanavond in samenwerking met SMWO een griezeltocht en horrorbal voor kinderen van vier tot en met dertien jaar. Het is de bedoeling dat de kinderen tijdens de tocht door de binnenstad van Zierikzee op zoek gaan naar elf letters. Degenen die met deze letters het snelst het juiste woord raden, krijgen een prijs. Lees verder.   

bron: PZC  30-10-2014

Eerste bewoners nemen intrek in wijk Buzee Zierikzee

De straten in nieuwbouwwijk Buzee in Zierikzee komen langzaam tot leven. De eerste sleutels worden deze week uitgereikt. In 1964 kwam ze te wonen in de P.D. de Vosstraat op nummer één, later op vijf en gisteren kreeg ze de sleutel van nummer zeven. “Het lijkt wel alsof ik elke keer een huisje opschuif”, lacht Adrie van Oeveren uit Zierikzee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  29-10-2014

Extra geld voor scholen Zierikzee

Zes Zierikzeese basisscholen krijgen een vergoeding voor het vervoer van leerlingen naar het Laco Sportcentrum aan de Lange Blokweg. Deze scholen kregen tot aan de zomervakantie zwemles in sportcentrum Onderdak en gymles in het zaaltje aan de Raamstraat. Die zijn nu beide gesloten en het Laco Sportcentrum is voor deze scholen een stuk verder weg. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  29-10-2014

Een op vijf fietsen van scholieren Zierikzee deugt niet

Eén op de vijf fietsen van middelbare scholieren op Schouwen-Duiveland vertoont gebreken. Dat is woensdagochtend vastgesteld bij een controle op de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Er werden tachtig fietsen gecontroleerd op onder andere verlichting en remmen. Het bezit van een fiets zonder gebreken werd beloond met een oorsetje voor de telefoon. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  29-10-2014

Voshart nieuwe voorzitter sportclub Zierikzee

Sportclub Zierikzee, de omnivereniging uit de gelijknamige plaats, heeft snel een nieuwe voorzitter gevonden. Jan Voshart volgt namelijk de in september opgestapte Kees Verkerke op. Zierikzeeënaar Voshart, die in het verleden voorzitter is geweest van All Ready, de korfbalclub die is opgegaan in sportclub Zierikzee, is door leden van het bestuur van de omnivereniging verzocht het voortouw te nemen. ,,Ik laat deze club niet stikken en ik zie het ook zitten om het te doen”, aldus Voshart donderdagavond. ,,Kees Verkerke heeft het opgezet, ik ga het voortzetten opdat deze club klaar is voor een andere generatie. Mijn opvolger moet tussen de veertig en vijftig jaar zijn en dan de kar gaan trekken.” Naast zijn voorzitterschap is Voshart voor het laatste zaalseizoen actief als trainer van korfbalclub Togo uit Goes. Het nieuwe seizoen start zaterdag 8 november.

bron: WereldRegio  29-10-2014

Van den Bos nieuwe beheerder MFC Zierikzee

Heleen van den Bos uit Zierikzee wordt de nieuwe beheerder van het multifunctioneel centrum in Zierikzee. Ze volgt John Hobé (65) op, die er sinds het begin van het mfc in 1993 de scepter heeft gezwaaid. Heleen van den Bos was al assistent sinds 1996. Hobé blijft nog wel bij het ontmoetingscentrum betrokken. (foto: Wereldregio)

bron: WereldRegio  29-10-2014

Holty nieuwe voorzitter ondernemersvereniging Bruinisse

Herman Holty uit Zierikzee is de nieuwe voorzitter van de ondernemersvereniging van Bruinisse. Holty is door de vereniging benaderd voor de functie en heeft deze aanvaard. Holty is zelf ook ondernemer en heeft zich in de periode dat hij ondernemer in Zierikzee was ook nadrukkelijk ingezet voor de ondernemersvereniging in Zierikzee. Nu gaat hij zich inzetten voor Bruinisse, dat aan de vooravond van veel veranderingen staat.

bron: WereldRegio  29-10-2014

Zierikzee stapt over op Zeeuwse knop-lampen

Nog voor Sinterklaas krijgt Zierikzee een ander straatbeeld. Inmiddels hebben de ondernemers in de stad zo’n dertig straatlampen in de vorm van een Zeeuwse knop aangeschaft. Het initiatief komt van de plaatselijke ondernemersvereniging. Lucie Krans en Sonja Pankow zijn de boer opgegaan. Het gaat per lamp om een investering van zo’n vierhonderd euro. Veel ondernemers kiezen ervoor om een lamp met de buren aan te schaffen. En dat betekent dat het straatbeeld in de stad snel gaat veranderen. Het lukt vooralsnog niet om ook lampen op het Havenplein en het Havenkwartier te verkopen. Daar is de belangstelling beduidend minder. De OVO hoopt ook dat particulieren een Zeeuwse knop-lamp willen kopen, zodat er nog meer bijzondere verlichting in de stad komt te hangen. Meer informatie via info@ovozierikzee.nl. Ovo wil dat er zeker vijftig lampen in de stad komen te hangen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-10-2014

Drugdealer van bed gelicht

Agenten hebben dinsdagochtend rond 6.30 uur een 26-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland van zijn bed gelicht. Hij wordt verdacht het handelen in synthetische drugs. In de woning van de man zijn verschillende zakje met drugs gevonden. Vermoedelijk gaat het om amfetamine. In totaal is er ongeveer 95 gram van dit verdovende middel aangetroffen. De politie kwam de man op het spoor dankzij een anonieme tip. De man is gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  28-10-2014

Indoor rommelmarkt de Driehoek

Vanaf 1 November vindt er iedere zaterdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur een indoor rommelmarkt plats in de Driehoek in Zierikzee (Kerkhof naast de dikke toren). Er zijn nog enkele tafels vrij van 2 meter breed die gehuurd kunnen worden voor € 6,00 en 2 tafels voor € 10,00. Tel.nr. 06-46070267 wees er wel op tijd bij ivm maximale aantal tafels. Verder is iedereen welkom om eens te komen kijken en leuke dingen te kopen. Koffie met koek staat klaar voor € 1,00. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  28-11-2014

‘Berlijnse muur’ aangekomen in Zierikzee

Het binnenvaartschip dat een deel van de Berlijns muur naar Zierikzee vervoerde, is aangekomen aan ‘t Luitje. Zaterdag 8 november wordt de betonnen strook uit de roemruchte muur op het Havenplein neergezet om aandacht voor de bevrijding luister bij te zetten. Mogelijk dat de steen enkele dagen wordt opgeslagen bij gemeentewerken. Op zaterdag 8 november wordt de steen in het bijzijn van burgemeester Gerard Rabelink en een vervanger van de Duitse ambassadeur onthuld. Een dag later gebeurt dit ook elders in Nederland. (foto: WereldRegio)                 

bron: WereldRegio  28-10-2014

Veelpleger komt niet opdagen

Een 22-jarige inwoner van Oosterland verscheen vandaag om onduidelijke reden niet op de zitting van de meervoudige strafkamer in Middelburg. Zijn advocaat, die niet gemachtigd was om de verdediging te voeren, wist ook niet waarom zijn cliënt er niet was. De veelpleger moet zich verantwoorden voor een aantal geweldsdelicten. Zo mishandelde hij dit jaar op 13 januari in Zierikzee een fietser. Nog geen vier maanden later (26 april) werd de Oosterlander in Zierikzee door de politie op heterdaad aangehouden voor een mishandeling. Bij de aanhouding verzette de verdachte zich dusdanig dat hij een hoofdagent in het gezicht zou hebben geschopt. De politieman was als slachtoffer op de zitting. De rechtbank besloot de zaak aan te houden. ,,We doen een bevel tot medebrenging, want de verdachte dient hier verantwoording af te leggen”, zei rechtbankpresident B. Duinhof. Ook wil de rechtbank een rapport over de mogelijkheden voor een behandeling. Een reclasseringsmedewerker liet weten dat het moeilijk is om contact te krijgen met de Oosterlander, die zijn afspraken slecht nakomt. De strafzaak werd voor onbepaalde tijd aangehouden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-10-2014

Hobbycreabeurs in mfc te Zierikzee

In het multifunctioneel centrum in Zierikzee wordt zaterdag 1 november voor de vierde keer een hobbycreabeurs georganiseerd. Het kostte organisator Heleen van den Bos weinig moeite om een groot aantal hobbyisten te verzamelen. Meer dan twaalf verschillende hobbyisten presenteren hun werk; varieerend van kaarten maken tot sieraden. Ook is er een tafel met engelse wol. Meer dan vijftig tafels vormen samen de beurs, die jaarlijks op veel belangstelling kan rekenen. De beurs is gratis toegankelijk en duurt van 10.00-16.00 uur.

bron: WereldRegio  27-10-2014

Filmmakers Zierikzee naar La Palma voor reportage carnaval

Janine Versteeg en Henk Verhage uit Zierikzee gaan een documentaire maken over het carnaval op het Canarische eiland La Palma. “Ze vieren daar op een bijzondere manier carnaval,” vertelt Versteeg. “Op maandag gaat iedereen in het wit en ze bestrooien elkaar met talkpoeder.” Versteeg heeft het bedrijf Video Zeeland. Ze maakt bedrijfsreportages en promotiefilms. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  26-10-2014

Franse nobody bezorgt Kerkhove ‘pijnlijk’ verlies

Lesley Kerkhove heeft één van de pijnlijkste nederlagen uit haar carrière geleden. De Francaise Audrey Albie, die slechts de zevenhonderdste plaats op de wereldranglijst bekleedt, stuurde de 22-jarige Zierikzeese (foto), 243e op de WTA-ranking, in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor een 50.000 dollar-toernooi in Nantes na drie bedrijven naar huis. De Franse nobody deed dat na een 6-1 en 4-2-achterstand. Het werd vervolgens zaterdag in de Franse stad 5-7 en 4-6 in de tweede en derde set voor Albie. Achteraf  is het verlies wel te verklaren. Voorafgaand aan de wedstrijd sprak Kerkhove moe te zijn en geen energie meer te hebben. Bovendien heeft ze last van haar rug waardoor ze haar buikspier, waarvan ze eerder last heeft gehad, weer voelt. Kerkhove zou in Nantes dubbelen met Richel Hogenkamp, maar ziet daar nu van af. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  25-10-2014

Volleybalsters Forza ontdoen zich van WIK 2

Het eerste vrouwenteam van Forza heeft de uitwedstrijd bij WIK 2 met 1-3 gewonnen. Met de zege nemen de volleybalsters ook in de stand van de promotieklasse A afstand van de zaterdag verslagen opponent. Waar Forza twee weken terug collectief faalde, stond het team er nu wel weer. De eerste set was nog onwennig omdat Forza haar libero miste. Na het ‘gewenningsproces’ verliep het vanaf het tweede bedrijf stukken beter. Veel servicedruk, goede verdedigend werk en vooral slim spelen zorgden voor drie sets op rij voor Forza, waarbij Liselotte Groeneveld uitblonk: 25-12 14-25 20-25 22-25. De mannen van Forza wonnen eveneens met 1-3 en deden dat tegen het Tilburgse Triade 2. Het werd ondanks de vijfde zege op rij in de derde divisie A het zwakste optreden tot nu toe in het seizoen 2014/2015. De eerste en tweede set waren zaterdagavond spannend en daarin trof Forza een ploeg die vooral blokkerend goed bij de les was. Niettemin won Forza die bedrijven met 26-28 en 22-25. De derde set haalden de mannen van coach Tonie van Breda hun gebruikelijke niveau wat meteen in een makkelijke zege resulteerde: 16-25. Tot 20-20 ging de laatste set gelijk op, maar daarna gaf Forza even niet meer thuis: 25-21. Ondanks het setverlies en ondanks het niet al te beste optreden in Tilburg blijft Forza koploper. Ze wordt op een punt gevolgd door Goirle. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-10-2014

Vrijheidskaravaan komt naar Zierikzee

De landelijke vrijheidskaravaan About Freedom komt zaterdag 22 november naar Zierikzee. Het rondreizend vrijheidsfestival ‘meert af’ bij de hotel de Wildeman, waar begin november ook een deel van de Berlijnse muur wordt neergezet. ‘About Freedom’ wordt ondersteund door het Nationale comité 4 en 5 mei. Het festival is opgezet omdat het zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Het pop-up evenement maakt een maandenlange reis door Nederland en doet daarbij dertien steden aan, waaronder Zierikzee. Op zoek naar verhalen en symbolen over de oorlog. Wie verhalen of symbolen heeft kan deze nu al kwijt via info@aboutfreedom.nl.

bron: WereldRegio  24-10-2014

Koster houdt het voor gezien bij Jong Oranje

Adrie Koster is gestopt als coach van Jong Oranje. De geboren en getogen Zierikzeeënaar heeft zelf zijn conclusies getrokken na de teleurstellende resultaten met het Nederlandse beloftenteam. Jong Oranje is er namelijk niet in geslaagd zich te plaatsen voor het EK in 2015. Via het Europees kampioenschap had Jong Oranje zich kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016. Koster, bijna zestig jaar, is slechts vijf maanden coach van Jong Oranje geweest. ,,We wilden met zijn allen naar het EK en dan is het doodzonde als dat niet lukt”, schrijft Koster (foto) in een persbericht van de KNVB. ,,En uiteindelijk ben ik daar verantwoordelijk voor. Daar loop ik niet voor weg.”

bron: WereldRegio  24-10-2014

Man (64) onwel in restaurant Zierikzee

Een 64-jarige man uit IJsselstein is vrijdagavond rond half zeven onwel geworden in restaurant Marktzicht op het Havenplein in Zierikzee. Hij zakte in elkaar toen hij de trap op liep naar zijn tafeltje. De gast is door een ambulance naar het ziekenhuis in Goes gebracht. Lees verder.   

bron: PZC  24-10-2014

Zowel AH als Lidl kan naar Groeneweegje Zierikzee

Op de plaats in Zierikzee waar momenteel sportcentrum Onderdak wordt gesloopt, komt ruimte voor Albert Heijn en Lidl. Beide supermarkten willen uitbreiden en kunnen dat niet op hun huidige locaties aan respectievelijk Lange Nobelstraat en Schelphoekstraat. Dat in de gemeentelijke structuurvisie die mogelijkheid wordt geboden betekent nog niet dat de supers zich daar ook daadwerkelijk zullen vestigen, zegt wethouder Ad Verseput.

 

bron: PZC  24-10-2014

Mysterieus luik op zolder woning Zierikzee is inspiratie voor boek

Het mysterieuze luik dat schrijver Aldo de Spirt uit Burgh-Haamstede als elfjarige jongen ontdekte in het ouderlijk huis van zijn vriendje in Zierikzee is hem altijd blijven intrigeren. Zo erg dat hij er op 71-jarige leeftijd nog een boek over schreef. ‘De kamer zonder deur’ is het eerste boek van De Spirt, die zichzelf niet omschrijft als schrijver, maar als omhooggevallen analfabeet. Lees verder.   

bron: PZC  23-10-2014

Wintereditie Beachboom 7 maart 2015 in Zierikzee

Beachboom krijgt een wintereditie en de datum is ook al bekend. De organisatie spreekt op facebook over zaterdag 7 maart 2015. De locatie wordt sportcentrum Sportblok aan de Lange Blokweg in Zierikzee. Beachboom is een bekend dancefestival op de Broouwersdam en trok afgelopen jaar zo’n zesduizend bezoekers. Over de invulling van het festival in maart is nog niets bekend.                            

bron: WereldRegio  23-10-2014

Alweer vierde nederlaag Van Oeveren/WIK

In de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie heeft ASZ de vierde nederlaag toegebracht aan het ooit zo sterke team Van Oeveren/WIK. De 4-2-nederlaag voor het team van coach Piet van der Kasteele betekent dat de kampioen van vele jaren nu onderin de standenlijst is te vinden. Stella Boys/’t Centrum won moeizaam met 4-2 van Vivars en koploper IJtama had een makkelijke avond doordat Motorenboys door vele blessures niet kon spelen en de wedstrijd reglementair won met 5-0. De Strandlopers/Ginsterveld won eenvoudig met 14-2 van FC Hanse Staalbouw. Een speler van FC Hanse kreeg al vroeg in de wedstrijd een rode kaart wegens opzettelijk hands in het doelgebied waarmee hij een scoringskans ontnam. De vijf minuten tijdstraf en verder geen deelname van de speler aan de wedstrijd zorgden voor de hoge uitslag. In de tweede klasse won Stella Boys 2 ook haar vijfde wedstrijd. Nu werd Fiets Outlet Zierikzee met 9-5 het slachtoffer. Stella Boys, dat zeer veel nieuwe jonge spelers opstelde, is koploper in de tweede klasse. Deco Home Zierikzee behoud de tweede plaats met een 13-0-overwinning op FAXE. De Strandloper/Ginsterveld 2 had weinig moeite met Spuiterij Elfrink (6-3) en FC Kerkwerve won met 5-0 van VIA Adviseur.

bron: WereldRegio  23-10-2014

Geen krachtstroom bij Nieuwe kerk

Er komt wat burgemeester en wethouders betreft geen krachtstroom bij de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Vanuit de gemeenteraad is daarom gevraagd. Vooral voor het culturele evenement Centree, dat regelmatig in die omgeving opereert. Maar B en W vinden het te kostbaar en zeggen dus nee. De kosten zijn berekend op €25.000. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-10-2014

Sloop sportcentrum Onderdak in Zierikzee is begonnen

De sloop van het voormalige sportcentrum Onderdak in Zierikzee is begonnen. Het terrein is afgesloten voor nieuwsgierigen omdat in het pand asbest verwerkt is. Onderdak wordt gesloopt nu het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg klaar is. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  23-10-2014


Gemeentehuis wordt huis van gemeente

Er zijn inmiddels zoveel lege werkplekken in het gemeentehuis, dat er een onderzoek komt naar het binnenhalen van nieuwe gebruikers. Burgemeester en wethouders starten een onderzoek naar de mogelijkheden en trekt daar €20.000 voor uit. Het moet gaan om organisaties, die een zekere relatie hebben met de gemeente. Dat er buitenstaanders in het gemeentehuis komen is niet nieuw. Het gebeurde eerder. Maar door het vertrek van ambtenaren naar samenwerkende gemeenten bijvoorbeeld, vallen er aardig wat plekken vrij. Burgemeester Rabelink staat open voor ieder idee. ,,Waarom zou je hier geen kopje koffie kunnen komen drinken,” laat hij weten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-10-2014

Half december nieuwe parkeerautomaten op Schouwen

Begin november wordt op Schouwen-Duiveland begonnen met het vervangen van alle zeventig parkeerautomaten door 64 nieuwe. Half december moet alles werken. De operatie kost zes ton. Het achteraf betalen van de parkeerplaats, wat de winkeliers in Zierikzee graag willen, wordt slechts ten dele ingevoerd. Lees verder.  

bron: PZC  22-10-2014

Voortaan boete voor niet opruimen hondenpoep

Wie zijn of haar hond in de toekomst in de bebouwde kom laat poepen en het niet opruimt loopt het risico op een boete. De gemeente gaat de regels hiervoor aanscherpen omdat er veel klachten over binnen komen. Nu kan er nog geen bon uitgeschreven worden. Ook moeten honden op drukke plaatsen aangelijnd zijn. Burgemeester Gerard Rabelink heeft dit dinsdagmiddag aangekondigd. De raad neemt er in november een besluit over. Ook wordt het carbid-schieten in de bebouwde kom verboden. En komt er een uitjouwverbod. Wie anderen op straat meent te moeten uitjouwen kan daar een boete voor krijgen. Nu is dat nog niet strafbaar. De gemeente neemt de verscherpte maatregelen ook op verzoek van de politie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  21-10-2014

Over vier weken nieuwe vloer in Sportblok

Over vier weken ligt er een nieuwe vloer in de tennishal van Sportblok. Dit liet (sport)wethouder Ad Verseput dinsdagmiddag tijdens een persbijeenkomst weten. De kosten voor de vloer bedragen tussen de 100.000 en 150.000 euro waarvan de gemeente Schouwen-Duiveland er 35.000 voor haar rekening neemt. Verseput liet weten ‘heel blij’ te zijn met het feit dat er een nieuwe vloer komt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-10-2014

Borrendamme gaat oude woningen alsnog slopen

De veertig oude woningen op het terrein van zorgcentrum Borrendamme in Zierikzee worden alsnog gesloopt en maken plaats voor een park. Eigenaar Woonzorg Nederland wilde ze laten staan omdat verdere nieuwbouwplannen zijn geschrapt. Maar de gemeente ziet dat niet zitten en vindt de oude woningen het nieuwe karakter van de omgeving aantasten. In samenspraak met Woonzorg is nu gekozen voor sloop en de aanleg van een park. De gemeente en de provincie leggen net als Woonzorg geld op tafel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) bron: WereldRegio  21-10-2014

Kademuren Vissersdijk afgezet wegens instortingsgevaar

De gemeente heeft de betonnen kademuren in de haven ’t Sas laten inspecteren en die blijken onveilig. Uit de inspectie bleek dat nader onderzoek nodig is. Uit de rapportage blijkt dat de constructie niet stabiel en niet sterk genoeg is. Dit is een gevaarlijke situatie die op korte termijn verholpen moet worden. De constructie kan plotseling instabiel worden en mogelijk zelfs instorten. In afwachting van verdere maatregelen wordt de kademuur over de gehele lengte met een breedte van circa 8 meter afgezet. De uitvoorzorg genomen afzetting loopt van de Vissersdijk, ter hoogte van huisnummer 44 – 46, tot aan ’t Sas. Daarnaast wordt de Vissersdijk van de Kleine Zelkeweg tot aan de Melkweg afgesloten voor doorgaand verkeer (motorvoertuigen). Bestemmingsverkeer plus fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik maken van dit stuk Vissersdijk. Hebt u vragen, dan kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, R. Korstanje. Korstanje is bereikbaar via e-mailadres rene.korstanje@schouwen-duiveland.nl of via telefoonnummer (0111) – 452 459. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-10-2014

Bietentocht Zierikzee afgelast vanwege slecht weer

De bietentocht, de vaartocht met platbodems die dinsdagochtend zou starten vanaf de haven in Zierikzee, gaat niet door. Het bestuur heeft daartoe besloten vanwege het slechte weer. Bestuurslid Hans van Gent: “Het is erg jammer, want het is een mooi rondje maar als we toch uitvaren bestaat er een kans dat er gewonden vallen. Kijk voor meer foto’s op de pagina van Interpicture.  Lees verder. (foto: Interpicture)  

bron: PZC  21-10-2014

Buurtbemiddeling sluit zich aan bij landelijke website

Buurtbemiddeling Schouwen-Duiveland heeft samen met zo’n tachtig andere lokale organisaties voor Buurtbemiddeling uit andere steden een website ontwikkeld: www.problemenmetjeburen.nl. Op deze site is algemene informatie over de tien meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven. Bezoekers worden direct doorverwezen naar de voor hen dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling. Maar liefst 27 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van omwonenden en 6 procent van de Nederlanders heeft vaak overlast van de buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken. Frannie Herder van het onafhankelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is content met de nieuwe website. ,,Tijdig met elkaar in gesprek gaan is de oplossing voor problemen tussen buren. Daardoor wordt escalatie voorkomen en de ervaring leert dat de burenruzie in twee van de drie situaties wordt opgelost dankzij de helpende hand van buurtbemiddelaars. Doordat men via deze laagdrempelige website snel terecht komt bij de Buurtbemiddeling die in hun stad actief is, kan het gesprek snel worden aangegaan.”              bron: WereldRegio  21-10-2014

Action Zierikzee opent 31 oktober

In de voormalige bibliotheek aan het Haringvlietplein in Zierikzee opent vrijdag 31 oktober de non-food discounter Action. Action Zierikzee biedt werk aan ongeveer dertig mensen en wordt 700 vierkante meter groot. De verbouwing van de voormalige bibliotheek is bijna klaar. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  21-10-2014

Ellen Parkinson Project populair op Facebook

De pas door Ellen van Velthoven opgerichte stichting ‘Ellen Parkinson Project’ trekt veel belangstelling op Facebook.  Nadat de pagina van deze stichting zaterdagochtend online is gegaan, hebben ruim zevenhonderdvijftig mensen een zogenaamde like uitgedeeld. Met Ellen Parkinson Project wil de 44-jarige Zierikzeese geld inzamelen om onderzoek naar de oorzaak van Parkinson mogelijk te maken. Facebook: Ellen Parkinson Project Onderstaand verhaal over Ellen Parkinson Project heeft vrijdag 17 oktober in WereldRegio gestaan: ,,Tot nu toe kan ik heel veel en ik hoop dat het heel lang zo blijft.” Stel je voor: je bent 43 jaar en je krijgt te horen dat je Parkinson hebt. Iets eenvoudigs als met een volle wasmand van de trap lopen, is verleden tijd. Met de (mentale) krachten, die ze nog heeft, ziet Ellen van Velthoven haar ziekte als een kans. Met het oprichten van de stichting ‘Ellen Parkinson Project’ wil ze middels de verkoop van een sieraad geld inzamelen voor onderzoek naar de oorzaak van Parkinson. ‘s Avonds bij een bakje koffie ongecontroleerd in slaap vallen en vervolgens pas drie uur later wakker worden, heel veel moe zijn en frequent trillen. ,,In de zaak zeiden we gekscherend tegen elkaar: ‘je hebt Parkinson’.” Lange tijd ontkende de nu 44-jarige Zierikzeese dat ze de ziekte onder de leden zou hebben. Ze kwam er achter door haar arts, waaraan ze na zachtjes doch resoluut aandringen van haar man eindelijk een bezoekje bracht. ,,Ik vond zelf niet dat ik wat mankeerde. Ik had wel wat gekke klachtjes, maar ik ben geen huisartsenloper. Bij de dokter waren er een aantal oefeningen die ik niet goed volbracht. Ik had me nooit bedacht dat het iets was. Ik vond het overdreven en heb een druk leven. Maar”, kreeg ze te horen, ,,ik moest naar mijn vermoeidheid luisteren.” En zo is het sinds 25 november 2013 officieel dat Ellen van Velthoven Parkinson heeft. Officieel voor alle duidelijkheid, want zelf wilde ze er nog niets van weten. ,,Eerst was ik verdrietig, toen boos en toen kwam ik een ontkennende fase terecht. Het is niet zo, het is een vergissing en Parkinson is toch een ouderdomsziekte”, hield ze zichzelf voor. De Zierikzeese wilde een second opinion en kwam daarvoor in het Nijmeegse Radboud-ziekenhuis terecht. ,,Het was heel confronterend daar. Er zaten allemaal oudjes in de wachtkamer. Mensen zullen zich afgevraagd hebben wie van ons tweeën Parkinson heeft”, doelt ze op zichzelf en haar man. ,,Je ziet namelijk niets aan mij. Toen klonk het: ‘wil Ellen van Velthoven mee komen’? Ik probeer er op luchtige en positieve manier mee om te gaan. Dat doe ik ook om mezelf te beschermen.” Hoe dan ook, toen ook ‘Nijmegen’ oordeelde dat Ellen van Velthoven Parkinson heeft, kon ze er niet meer om heen. ,,Ik ben er over gaan lezen en googelen. Je komt er steeds meer over te weten en dan blijkt het een heftige ziekte te zijn. Het gekke is dat niemand weet wat exact de oorzaak is. In Nederland hebben vijftigduizend mensen het, maar het is niet bekend waar het vandaan komt.” Met de oprichting van de stichting ‘Ellen Parkinson Project’ wil ze geld inzamelen om onderzoek naar de oorzaak van de ziekte te verrichten. ,,Terug in de auto vanuit Nijmegen zei ze: ‘ik heb het niet voor niets, ik moet er wat mee doen’. Natuurlijk ging ik door een emotionele rollercoaster en moest ik ‘uit de kast’ komen. Ik ging er meer over lezen en kreeg steeds meer het gevoel er wat mee te doen. Ik geloof er in dat er iets bereikt kan worden. Als de oorzaak gevonden wordt, kunnen er steeds meer mensen geholpen worden. Dat is mijn drive.” Met haar neuroloog in Nijmegen, Bart Post, wordt er voor gezorgd dat het geld op de juiste plek komt. De centjes wil Ellen van Velthoven inzamelen met een door haar en de Bruse Tanya Hakkenberg ontworpen sieraad. Het is een ketting met een locker erin. In de locker zitten symbolen van geloof, hoop en liefde die te maken hebben met Parkinson. Ellen van Velthoven, die vanaf januari 2015 een onderzoek ingaat om te kijken hoe snel het achteruit kan gaan met Parkinson-patiënten: ,,Het leuke van de locker is dat je er ook een foto van je kleinkind in kunt doen. Je kunt het helemaal eigen maken.” De volledige verkoopprijs – het sieraad is te koop bij de vrouwenkledingzaak Kompassen – gaat naar ‘Ellen Parkinson Project’. Met de stichting treedt Ellen van Velthoven met haar ziekte in de totale openbaarheid. Iedereen, die er nog geen weet van had, weet het nu. ,,Daar ben me wel van bewust. Ik moet het maar ondergaan.” En ondanks dat haar leven er anders uitziet en ze een heftige tijd doormaakt, blijft Ellen van Velthoven positief. ,,Tot nu toe kan ik heel veel en ik hoop dat het heel lang zo blijft.”

bron: WereldRegio  20-10-2014

Zeilers redden kater uit sluis Zierikzee

De bemanning van zeilboot Waterzooi heeft zaterdag een kat gered die bekneld zat tussen muur en deur van de Zierikzeese keersluis. De rode kater was in het water gevallen en was langs de binnenkant van de deur geklommen. Lees verder.

bron: PZC  20-10-2014

Recordaantal bezoekers Dikke Toren Zierikzee

Zaterdag werd de 60.000 ste bezoeker verwelkomd in de Dikke Toren in Zierikzee. Het was echtpaar Nijssen uit Barendrecht dat een bezoek aan Zierikzee bracht. Publiekstrekker in de Dikke Toren is dit jaar de kostuumexpo over 200 jaar Koninkrijk, die in samenwerking met de VVV en de Vrienden van het Stadhuismuseum tot stand gekomen is. De Dikke Toren is voorportaal van Zierikzee en Schouwen-Duiveland met informatie over de eilandelijke attracties, inclusief musea. Karin Boot, inspiratiemedewerker van de VVV begroette het paar met een bloemetje en streekpakket. Namens de Vrienden en het Stadhuismuseum werd hen een bezoek en drankje met bolus aangeboden in het Stadhuismuseum. Vorig jaar waren er 48.000 bezoekers , nu is de verwachting 65.000 bezoekers voor het seizoen 2014. Er zijn circa 15.000 bezoekers die daadwerkelijk de toren beklimmen om van het fantastische uitzicht te genieten. Torenwachter en vraagbaak Hans Baris vertelt over de geschiedenis van de Dikke toren . De Dikke Toren is nog geopend tot en met 2 november. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-10-2014

Subsidieverzoek Cameramuseum Zierikzee afgewezen

Het Cameramuseum in Zierikzee krijgt geen steun van de gemeente Schouwen-Duiveland. Het museum had om financiële of materiële steun gevraagd in de vorm van subsidie of hulp bij huisvesting. Het museum in de Visstraat trekt steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland, maar de inkomsten zijn nog onvoldoende om de exploitatie volledig te kunnen dekken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  19-10-2014

Volleyballers Forza naar tweede bekerronde

Het eerste mannenteam van volleybalclub Forza heeft op eenvoudige wijze de tweede ronde van het bekertoernooi bereikt. De derde divisionist versloeg promotieklasser Capelle met 3-0 (25-14 25-12 25-17). Het jonge team van Capelle speelde te wisselvallig om het de Schouwse ploeg echt lastig te maken. Bovendien serveerde Forza zaterdag zeer degelijk, maar verder haalde de ploeg zelf niet een al te hoog niveau. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  18-10-2014

Kerkhove kansloos in Thaise Challenger-finale

Kansloos. Met dit woord is de finale van Lesley Kerkhove van een Challenger in Bangkok beschreven. De Russische nummer 172 van de wereld, Elizaveta Kulichkova, eerder dit jaar in Frankrijk in drie sets beter dan de Zierikzeese, voerde zaterdagochtend in de Thaise hoofdstad een strafexpeditie uit: 6-1 6-0. ,,Ze speelde erg goed”, sprak Kerkhove (foto). ,,Ik had totaal geen kans.” Ondanks de dikke nederlaag kijkt de 22-jarige Zierikzeese terug op een goede trip naar Thailand. Met een plaats in de kwartfinale (vorige week) en een plaats in de eindstrijd (nu) heeft ze bijna veertig punten voor de wereldranglijst verzameld. Ze staat nu nog 242e.. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  18-10-2014

Grote succes overvalt nieuw sportcentrum Zierikzee

Sportcentrum Schouwen-Duiveland is zo’n succes dat in hoog tempo nieuw personeel wordt aangenomen om aan de vraag te kunnen voldoen. De toeloop naar met name het zwembad en de fitness is veel groter dan vooraf was ingeschat. De groepsactiviteiten raakten daardoor te vol. Lees verder.

 

bron: PZC  17-10-2014

Energiecongres in Campus Cultura Zierikzee

In de Campus Cultura in Zierikzee wordt maandag 17 november een congres over energie gehouden. Mensen uit de praktijk en mensen uit de wetenschap komen tijdens deze ‘kennisarena’ meepraten over hoe Schouwen-Duiveland een energieneutraal eiland kan worden. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  

bron: PZC  17-10-2014

Tweede Challenger-finale Kerkhove in 2014

Voor de tweede keer in 2014 heeft Lesley Kerkhove de finale van een Challenger bereikt. De tennisster uit Zierikzee versloeg in de Nederlandse vrijdagochtend in Bangkok de Kroatisch Tereza Mrdeza. Deze halve finale tussen de nummers 242 en 290 van de wereld eindigde in 7-5 6-3. Net als de voorgaande dagen was het in de Thaise hoofdstad bijzonder warm. De eindstrijd speelt Kerkhove, in Bangkok als zesde genoteerd, zaterdag tegen de als vierde geplaatste Elizaveta Kulichkova, de Russische 172 van de wereldranglijst en in 2014 tijdens een Frans Challenger in drie bedrijven beter dan de Schouwse. Eerder dit jaar won Kerkhove (foto) haar eerste Challenger in het Duitse Aschaffenburg. Na het bereiken van de enkelfinale speelde Kerkhove de eindstrijd in het dubbelspel met de Tsjechische Borecka. Het tweetal verloor van de Thaise zussen Wongteanchai met 2-6 7-5 7-10. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  17-10-2014

Benefitdiner voor Burkina Faso

Het restaurant van de Wildeman in Zierikzee staat donderdag 13 november volledig in het teken van Burkina Faso. Sala de Clercq uit Burgh-Haamstede organiseert er dan met haar stichting La Filabumbu een benefit-diner voor dit Afrikaanse land.Sala de Clercq is enige jaren geleden haar liefde naar Nederland gevolgd maar haar verbintenis met haar geboorteland Burkina Faso is nooit verdwenen. Al enkele jaren zamelt ze kleding en spullen in en probeert ze met haar stichting geld binnen te halen om die spullen naar het land te vervoeren. Ook wordt er gewerkt aan het slaan van drinkputten. In samenwerking met WereldRegio hield ze enkele jaren geleden een inzamelingsactie in het basisonderwijs. En nu dus een benefit-diner in de Wildeman. Belangstellenden betalen vijftig euro per driegangendiner (exclusief drinken). Volgens Sala de Clercq een leuke en leerzame manier om iets meer over het land te weten te komen. En een deel van de opbrengst is voor de stichting. ,,Samen met de kok van het restaurant heb ik een diner samengesteld. Een toegankelijk menu maar natuurlijk wel met typische kruiden uit Burkina Faso,” legt ze uit. De maximaal vijftig aanwezigen worden bijgepraat over de stichting en het werk dat ze doet voor Burkina Faso. Ook zal er een speelse veiling zijn van producten uit het land. ,,Wat ik ook hoop is dat er misschien mensen zullen komen, die iets van hun vrije tijd voor onze stichting kunnen geven. Alle hulp is welkom en het is zó belangrijk voor het land, dat nog veel nodig heeft.” Daarbij kiest de stichting ervoor om vooral projecten op te zetten, die door de lokale bevolking zelf kunnen worden voortgezet. Dus niet alleen steun, maar vooral helpen bij het inrichten van bijvoorbeeld de lokale economie. ,,Daar probeert onze stichting juist ook producten uit het land te verkopen.” Belangstellenden kunnen ze aanmelden via de email lafilabumbu@gmail.com. Het aantal plaatsen is beperkt dus snel aanmelden is verstandig. ,,We zullen de mensen dan meteen een uitnodiging sturen. We hebben er echt zin in.” Overigens helpt Sala in de keuken en zijn er ook landgenoten, die zich in de bediening zullen manifesteren. Meer informatie over de stichting op www.lafilabumbu.com.

bron: WereldRegio  17-10-2014

Bedrijven haken aan bij actie Movember Zierikzee

De organisatie van ZZ Movember, de jaarlijkse novemberactie voor onderzoek naar prostaatkanker, betrekt dit jaar het Zierikzeese bedrijfsleven bij de actie. Deelname van online cadeaushop Your Surprise staat al vast. Lees verder.

 

bron: PZC  16-10-2014

Aantrekkelijk gelijkspel Stella Boys en IJtama

In een aantrekkelijke wedstrijd hebben Stella Boys en IJtama (foto) elkaar tijdens een duel in de eerste klasse van de ZieZaVo in evenwicht gehouden. In Sportblok werd het woensdagavond 5-5. In de laatste seconden liet het Oosterlandse IJtama de kans op winst liggen. Met de uiteindelijk puntendeling behoudt IJtama de koppositie in de eerste klasse. FC Hanse Staalbouw kreeg tegen Airpack een 1-2-verlies te verwerken. Van Oeveren/WIK maakte korte metten met Vivars door een fikse  11-4-overwinning en Strandloper/Ginsterveld won met 4-2 van ASZ. Stella Boys won in de tweede klasse overtuigend met 9-2 van FC Kerkwerve/Oliegeultje in  sporthal Westerschouwen en behoudt daarmee de koppositie in de tweede klasse. De Strandlopers/Ginsterveld 2 sloot aan door een 3-2-overwinning op Deco Home Zierikzee. Fiets Outlet Zierikzee speelde een dubbele wedstrijd in het Sportblok. Eerst won het team van VIA Adviseurs met 7-4 en in de tweede wedstrijd won het van Spuiterij Elferink met 5-2. Ook VIA Adviseurs speelde een dubbele wedstrijd en wist de tweede wedstrijd wel te winnen: met 8-2 van De Vlinder. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  16-10-2014

Begeleidsters blij met terugkomst Space Station naar Zierikzee

Veertien meervoudig gehandicapten zijn sinds enige weken bezig met theaterworkshops op het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. De opleiding, die inspeelt op zintuiglijke waarneming, wordt verzorgd door de Stichting Space Station, die in 2006 als theaterproject in Zierikzee begon. Ze verhuisden drie jaar geleden naar Goes, maar zijn sinds september weer terug in Zierikzee. Lees verder.

 

bron: PZC  16-10-2014

Halloweenfeest voor kleine creepers

Op 31 oktober 2014 organiseert SMWO in samenwerking met Brogum een Halloween griezeltocht en aansluitend een Horrorbal voor alle kleine creepers van 4 t/m 13 jaar van Schouwen Duiveland. Dit jaar wordt de binnenstad van Zierikzee jullie horror scene. Jullie kleine creepers gaan op jacht naar letters, door de binnenstad van Zierikzee. Als jullie met deze letters het juiste woord raden dan krijgen de snelste spoken, heksen, zombies of wat dan ook een leuke prijs. Ook voor het mooiste kostuum wordt er een prijs uitgereikt. De kleine creepers kunnen zich samen met hun begeleiders onder aan deze pagina inschrijven. De kosten voor inschrijving en deelname zijn € 1,- per deelnemer. Hiervoor krijgen de kleine creepertjes een leuke verrassing. Na de tocht en de prijsuitreiking, kunnen de kleine monstertjes nog even dansen op de Halloweenbeats die speciaal voor jullie worden gedraaid. Het kleine horrorfeestje begint om 18.45 uur en stopt om 21.30 uur. Verkleed komen is niet verplicht voor de begeleiders en kleine creepers, maar zou wel heel leuk zijn! De begeleiders en kleine creepers mogen zaklampen en trommels meenemen om de boze geesten te verjagen. Laat het monster in je los en kom ons in Haunted Brogum vergezellen.

Aanmelden via: http://bit.ly/1txeY1S.

bron: SMWO Schouwen-Duiveland  17-10-2014

Traditionele, grote Gymfeest Delta Sport

Gymnastiekvereniging Delta Sport houdt zaterdag 18 oktober het traditionele, grote Gymfeest. Dit heeft plaats in de turnhal van Sportblok. Tijdens het Gymfeest kunnen zoveel mogelijk kinderen kennismaken met gymen, turnen en springen. Het is een landelijk feest bij vele gymnastiek- en turnverenigingen in Nederland. Het programma is al volgt: 9.45-10-30 uur ouder/kindgym 1 tot en met 3 jaar, 10.45-12.15 uur 4 tot en met 7 jaar en 13.00–14.30 uur 8 tot en met  13 jaar. (foto: WereldRegio)      

bron: WereldRegio  15-10-2014

Mooie cijferlijst voor Zeeuwland

Woningbouwvereniging Zeeuwland heeft een cijferlijst met vier achten ontvangen voor de wijze waarop het bedrijf functioneert. Zeeuwland is beoordeeld door Ernst &Young. Directeur Antoine de Ceuster is er erg blij mee en heeft gebak laten komen voor alle medewerkers.

 

bron: WereldRegio  15-10-2014

De Biet markantste ondernemer

Café de Biet in Zierikzee mag zich het meest markant noemen van Horeca Nederland. Tweejaarlijks organiseert Koninklijke Horeca Nederland de verkiezing Meest Markant. Voorafgaand aan de landelijke verkiezingen, roept iedere regio van Koninklijk Horeca Nederland de meest Markante ondernemer uit.  Deze ondernemer wordt vervolgens voorgedragen voor de landelijke verkiezingen waar hij kans maakt op de landelijke titel Meest Markant. Gerard Rabelink, burgemeester van Schouwen-Duiveland reikte de prijs uit in café de Biet aan eigenaar Robbert Roggeband.               

bron: WereldRegio  15-10-2014

Tweede ‘zege’ Kerkhove tweede toernooi Bangkok

Lesley Kerkhove heeft zich amper hoeven inspannen om de kwartfinale van een Challenger in Bangkok te halen. In de Thaise hoofdstad was de 22-jarige Zierikzeese (foto) woensdag zo klaar in haar tweede 25.000 dollar-toernooi op een rij in Bangkok. De Turkse Ipek Soylu, 332e op de wereldranglijst, gaf bij een 3-1-achterstand vanwege een blessure op. In de kwartfinale speelt Kerkhove tegen thuisspeelster Varatchaya Wongteanchai, 360e op de WTA-ranking. Kerkhove staat op de jongste lijst 242e. (foto: Richard van Loon)


bron: WereldRegio  14-10-2014

Btw-voordeel bij verhuur sportvelden Zierikzee

Hockeyclub Schouwen-Duiveland en de combinatie van handbalvereniging Deltasport en korfbalvereniging All Ready krijgen jaarlijks 20.000 euro extra subsidie als tegemoetkoming in de fors hogere huur die zij op boulevard Sportblok moeten betalen. Dat hebben B en W besloten. Lees verder.

 

bron: PZC  14-10-2014

Achttien bedrijven doen mee aan afvalfietstocht Zierikzee

Circa 120 leerlingen uit de tweede klassen van Mavo en Havo aan de Pontes Pieter Zeeman gaan donderdag 30 oktober bij Zierikzeese bedrijven kijken hoe die omgaan met hun afval. Deze ‘afvalfietstocht’ wordt sinds 2011 gehouden en betaald uit een gemeentelijke subsidie. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  14-10-2014

Europees geld voor innovatieve visserij

In Zeeland krijgen vijf bedrijven of bedrijfscombinaties een subsidie uit het Europees Visserijfonds. De lokale Visserijgroep, onder voorzitterschap van gedeputeerde Van Beveren, heeft hiertoe besloten. In totaal gaat 546.000 euro naar initiatieven die een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de concurrentiekracht van Zeeuwse visserijgemeenschappen versterken. De Zeeuwse Mossel krijgt een subsidie van 72.000 euro voor alternatieve toepassingen van de schelpen van mesheften (bijvoorbeeld om oesterbroed op te vangen). Dit past in het duurzaamheidsbeleid van de Provincie Zeeland. De ARM 25 van C. Caljouw wordt geschikt gemaakt voor de visserij op langoustines; hiervoor is 97.000 euro bestemd. Roem van Yerseke ontvangt een bijdrage van 120.000 euro voor de ontwikkeling van een triploïde oester; het bedrijf werkt daarbij nauw samen met Imares. Een triploïde oester geeft meer oestervlees, maar is onvruchtbaar. Daardoor kan de oester ook in mei geoogst worden. Fry-Marine gaat met het geld (114.000 euro) een copepodenfarm bouwen. Copepoden zijn kleine kreeftachtigen die als voedsel dienen voor vislarven. Fa. Gebroeders Schot krijgt een aanvullende subsidie van 143.000 euro voor het innovatief oogsten voor mosselzaad. In een vorige ronde kregen zij de gevraagde subsidie niet volledig, nu ontvangen zij alsnog het restbedrag. De bedrijven hebben tot eind 2015 de tijd om hun project af te ronden. Duurzaamheid en innovatie waren belangrijke criteria van de Lokale Visserijgroep Zeeland – bestaande uit vertegenwoordigers van visserijorganisaties, gemeenten en de toeristische sector – om deze projectvoorstellen te honoreren. De bedrijven hebben tot eind 2015 de tijd om hun project af te ronden. Vanaf 2015 zijn er geen regionale subsidierondes meer. Het Europees Visserijfonds maakt dan plaats voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, dat zich richt op de visserij- en aquacultuursector in het algemeen. De focus ligt dan op grotere samenwerkings- en innovatieprojecten.                                    

bron: WereldRegio  13-10-2014

Nieuwe soort zeenaaktslak in Oosterschelde ontdekt

Er is een nieuwe soort naaktslak in de Oosterschelde ontdekt. Het is de Aeolidiella sanguinea: de verborgen vlokslak in het Nederlands. Volgens de website Natuurbericht.nl is de Aeolidiella sanguinea de 58e Nederlandse soort zeenaaktslak. Voor sportduikers, die hem hebben gespot, is het beestje lastig te vinden omdat hij ‘s nachts actief is.                  

bron: WereldRegio  13-10-2014

3D-aangifte Zierikzee en Terneuzen uitgebreid

De openingstijden van de twee 3D-politieloketten in Zeeland worden verruimd. Vanaf zaterdag kan er ook in het weekend en ’s avonds digitaal aangifte worden gedaan. Dat moet er volgens de politie voor zorgen, dat meer mensen aangifte gaan doen via het digitale politieloket. Sinds maart zijn er in Terneuzen en Zierikzee zogenoemde 3D-loketten. Via een televisiescherm met driedimensionaal beeld heeft degene die aangifte wil doen contact met een medewerker van de politie die op een andere locatie zit. Daar werd tot nu toe weinig gebruik van gemaakt. In Terneuzen veertien keer en in Zierikzee twee keer. De 3D-loketten waren alleen doordeweeks tussen acht en vijf uur bereikbaar als het politiebureau bemand was. Vanaf zaterdag kan er dus ook aangifte gedaan worden als het bureau onbemand is, namelijk zeven dagen per week van acht uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds. De politie hoopt dat dit voor meer aanloop zorgt. De deur van het politiebureau kan op afstand door een medewerker geopend worden. De medewerkers nemen de aangiftes op vanuit het politiebureau in Roosendaal. Het aantal 3D-loketten wordt voorlopig niet uitgebreid, al zijn de eerste ervaringen positief. De loketten leveren volgens de politie een besparing op doordat de politie zo vanuit één plek een grotere regio kan bedienen. Ook kunnen burgers dichterbij huis aangifte doen, omdat ze niet naar een groot politiebureau hoeven komen. Een medewerker van de politie maakt een inschatting welke manier van aangifte doen het best past bij elk geval dat gemeld wordt via het politienummer 0900-8844. Een diefstal van een fiets kan eenvoudig via een aangifteformulier op internet. Een zedenzaak zal altijd in een persoonlijk gesprek behandeld worden. Wat daar tussenin zit zou nu via een 3D-loket kunnen, bijvoorbeeld als de politie nog wat specifieke vragen heeft. Bekijk de video. Boven: Distrctschef Ronald Weydema. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  12-10-2014

Delta Sport en Orion maken reclame Zeeuws handbal

Het was een strijd tussen (soms heel) oud en (piep)jong en het werd een confrontatie tussen het grove schietgeweld en het pure handbal. Oké, Orion stond verreweg het grootste deel van de Zeeuwse derby voor, maar een punt had Delta Sport best verdiend. Echter, je krijgt niet altijd wat je verdient. Ook al had Delta Sport met nog tien seconden te spelen bij een 22-21-stand de bal in handen, de gelijkmaker kwam niet. En dus werd 22-21 (rust 11-10) tevens de eindstand na een prachtig treffen in een sfeervol De Stenge waar de twee hoogste spelende ploegen van Zeeland reclame voor hun sport maakten. De thuisploeg uit Heinkenszand, debuterend in de hoofdklasse, slaakte een zucht van verlichting toen de wedstrijd werd afgeblazen en Delta Sport, dat zich, met het merendeel van de toeschouwers tegen de Zierikzeeënaren, meer dan kranig had verweerd, zat er even goed doorheen. Delta Sport-trainer John Jansen was dat in de catacomben van De Stenge goed aan te zien. Met de adrenaline nog in zijn lijf zei hij onder meer: ,,Ik ben heel tevreden”.Dat mocht, nee dat moest, ondanks de fikse teleurstelling, de Middelburger zijn. Wat zijn ploeg in Heinkenszand zondag neerzette, was het maximale gezien de gebrekkige voorbereiding en het smeden van een jong team met handballers die vorig seizoen in het eerste mannenteam, de A- en B-junioren acteerden. Daar kwam nog bij dat Jansen in tegenstelling tot vorige week toen met 19-16 van Helius werd gewonnen, niet over een paar ervaren krachten kon beschikken. Maar goed, was en is dat niet de insteek van de club om met alleen jonge honden de strijd in de hoofdklasse D aan te gaan? Dat deden de youngsters, met op een enkele uitzondering na alleen tieners binnen de lijnen, tegen Orion met verve. Al verried Jansen na afloop wat anders. ,,We hebben te weinig trainingsarbeid verricht. Ik ging hier met angst en beven naar toe.”Die vrees bleek dus eigenlijk onterecht want Delta Sport toonde zich het grootste deel van de wedstrijd gelijkwaardig aan Orion. Toegegeven, de thuisploeg herbergt meer power en ervaring, maar Delta Sport was geenszins geïmponeerd en bleef gewoon handballen. Na een gelijkopgaande eerste helft, waarin Delta Sport eigenlijk twee opgelegde kansen miste, was ze het direct na rust helemaal kwijt. Orion liep zomaar uit naar 16-10 en 17-11. Waar Delta Sport voor rust er steeds scores tegenover stelde, viel er na de pauze even niets binnen. Orion overschatte zichzelf in deze fase en dacht door flinke overtredingen Delta Sport de definitieve genadeslag te geven. Daar waren de scheidsrechters niet van gediend. Zij moesten zoveel tijdstraffen uitdelen dat Orion op een gegeven moment slechts drie veldspelers binnen de lijnen had staan. Delta Sport buitte de manmeersituaties knap uit door slim en goed te handballen. Het resultaat was een 18-17-tussenstand met nog dertien minuten op de klok. Hierna sprong de Zierikzeese formatie weer even slordig met haar kansen om waardoor Orion, met good old ex-Delta Sport-speler Jean-Marie Toubiana, toch weer een gaatje sloeg: 20-17. Weer rechtte Delta Sport haar jonge rug en kwam terug tot de eerder aangegeven 22-21. Een kroon op een goede wedstrijd, één punt, bleef uit. Jansen, nog steeds in de ‘ban’ van de meeslepende wedstrijd. ,,Orion is mijn oude ploeg. Dan is de teleurstelling wat groter.”

Scores Delta Sport: Tim Vleeshouwer 5, Koen de Bruijn, Thijs van Splunder, Ruben Bos 4, Martijn Ravia 2, Kevin Meulmeester, Dani van Crasbeek. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-10-2014

Forza-mannen wachten op ‘echte tegenstand’

Wanneer een tegenstander bij het volleybal niet over de twintig punten komt, weet je dat je een makkelijke avond hebt gehad. ,,Veel te makkelijk”, deed Forza-coach Tonie van Breda er een schepje bovenop. De vijftiger (,,Iedereen heeft lekker kunnen spelen”) zag de volleybalmannen zaterdag in Sportblok met 4-0 winnen van Spivo 3: 25-14 25-15 25-19 25-19. De tegenstander uit Spijkenisse had derhalve niets in te brengen. De enige opponent van Forza was ze zelf omdat ze soms wat moeite had de concentratie vast te houden. ,,We werden niet uitgedaagd”, sprak speler Bart Ketting. Teamgenoot Valentijn Luijck vond het zelfs ‘doodsaai’. De overwinning op Spivo was de vierde op rij sinds het begin van het competitieseizoen 2014/2015. Met de punten, die Forza daarmee behaalde, staat de Schouwse debutant in de derde divisie aan kop. ,,Het is wachten op echte tegenstand”, doelde Van Breda op de tot dusver tegenvallende concurrentie. Goirle zou daartoe kunnen behoren. Niet toevallig wonnen de Brabanders zaterdag ook met 4-0. De onderlinge confrontatie staat voor 22 november op het programma. De vierde wedstrijd van de volleybalvrouwen van Forza eindigde in een flinke teleurstelling. Voltena 2 troefde ze op alle fronten en won in Zierikzee met 4-0. ,,Snel vergeten”, riep Forza-speelster Lisa Weeber. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-10-2014

Lintje voor C. M. Leijdekker

Zaterdag 11 oktober ontving de heer C. M. Leijdekker uit Zierikzee een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Rabelink. Een en ander vond plaats tijdens het jaarlijkse schoolzwemtoernooi voor alle basisscholen van Schouwen-Duiveland. Beoogd decorandus heeft zich 25 jaar lang bijzonder ingezet voor Zwemvereniging Onderdak. Vanaf 1989 was de heer Leijdekker penningmeester van de Zwemvereniging. In april heeft hij zijn functie neergelegd. De heer Leijdekkerheeft dit bestuurswerk altijd met grote inzet gedaan en vrijwel geen vergadering overgeslagen. Tijdens zijn werkzame leven bij motorenfabriek Smit en Bolnes was betrokkene 15 jaar lang lid van de personeelsvereniging. Ook daar hield de heer Leijdekker zich bezig met de financiën. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)                    

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  11-10-2014

Winst voor IJtama en Stella Boys

IJtama (foto) en Stella Boys, twee ploegen uit de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie, hebben in de jongste speelronde gewonnen. Het Oosterlandse IJtama won in Sportblok  met 8-3 van Van Oeveren/WIK. De ploeg van Robbie Wijnstekers was in de aanval veel attractiever waardoor de bal veel meer in het doel belandde dan bij de tegenstanders die te veel kansen nodig had om te scoren. IJtama heeft door dez ege de leiding genomen in de eerste klasse, maar wordt gevolgd door Stella Boys die met 7-0 won van Motorenboys. Vivars incasseerde de eerst winstpunten door een 6-4 overwinning op De Strandlopers/Ginsterveld. Wel zal Vivars de keeper voor een aantal wedstrijden moeten missen die met een rode kaart de zaal uit werd gestuurd. ASZ speelde in Westerschouwen tegen Airpack en won met 7-3. In de tweede klasse won Stella Boys/’t Centrum 2 in sportcentrum Westerschouwen met een monsterscore van 17-1 tegen De Vlinder. Hiermee neemt Stella Boys na drie gewonnen wedstrijden de leiding in het klassement. Deco Home Zierikzee had alle moeite om Fietsoutlet Zierikzee van zich af te schudden. Deco won uiteindelijk met 7-5. FC Kerkwerve/Oliegeultje won met 10-5 van Spuiterij Elferink en het tweede team van De Strandlopers/Ginsterveld won met 6-3 van Faxe. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  10-10-2014

Filmmakers zoeken fanfare en figuranten

De laatste filmopnames voor de film Silhouetten tegen het licht staan gepland voor op zaterdag 25 oktober in Zierikzee en in het landschap van Schouwen-Duiveland.De filmmakers zoeken nog figuranten en een goede fanfare.,,We willen graag zaterdag 25 oktober opnames gaan maken in Zierikzee. Het is de bedoeling dat we een kleurige optocht met een fanfare en muzikanten en tevens veel figuranten bij elkaar krijgen. Wie doet er mee als figurant?,” vraagt filmmaker Eef de Graaf. Silhouetten tegen het Licht is een film die komt te draaien in de Dikke Toren van Zierikzee (de Sint-Lievens Monstertoren). Een film die gaat over het landschap van dit eiland. Met deze film wordt het landschap van Schouwen-Duiveland op een bijzondere manier in beeld brengen. Een man komt al zwemmend aan bij het eiland Schouwen-Duiveland en komt er achter dat hij alles in Silhouet ziet, inclusief zichzelf. ,,We volgen de man op zijn tocht maar gaan ook mee in zijn belevingswereld. Hij begint een tocht over het eiland, een reis zonder doel. Wij worden meegenomen op zijn reis. Hij gaat langs verschillende locaties. Loopt door akkers, komt bij boerderijen ontmoet verschillende figuren en komt uiteindelijk weer terug bij de zee”. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 bezoekers naar de Dikke Toren van binnen nog totaal ruw en in bijna originele staat, alleen één van de muren binnen in is wit gekalkt en daar gebeurd niets. Deze film zal in het hoogseizoen doorlopend worden vertoond.  Op elk willekeurig moment in de film kan men het verhaal oppakken en worden meegevoerd door de beelden van het landschap, het reizende personage in het landschap en de schoonheid van de beelden. Aanmelden: Eef de Graaf en Inge Teunissen, Inge Teunissen: inge.teunissen@gmail.com, tel: 06 10 33 63 82 Eef de Graaf:ekgalleryatelier@gmail.com. Kijk ook op: www.stichtingview.nl.

bron: WereldRegio  10-10-2014

Lof voor wethouder over voorbereiden nieuwe zorgtaken

Wethouder Cees van den Bos (SGP) heeft alle vertrouwen gekregen van de politiek voor de manier waarop hij de nieuwe zorgtaken voorbereidt. Van den Bos heeft bij zijn aantreden vooral als taak gekregen om de nieuwe zorgtaken, die per 1 januari 2015 op de gemeente afkomen, vorm te geven.  Donderdagavond moest hij zijn plannen presenteren aan de commissie Samenleving en Bestuur. Alle partijen gingen uitgebreid in op de nieuwe uitdagingen. Van den Bos wist moeiteloos de commissie gerust te stellen. Niet dat er geen zorgen zijn, maar Van den Bos kreeg alle vertrouwen om verder aan de slag te gaan. De ChristenUnie wist er nog een extraatje uit te slepen. Wim Dorst van deze partij introduceerde het fenomeen ‘Welzijn op recept’ . Mensen met een zorgvraag hebben niet altijd een dokter nodig, maar zijn soms beter geholpen met een verwijzing naar een welzijnsactiviteit. De andere partijen steunden Dorst in dit initiatief, dat later wordt uitgewerkt. Van den Bos herhaalde nog eens dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook krijgt. Hij zegde toe nauwlettend in de gaten te houden of er geen  mensen buiten de boot dreigen te vallen. De raad wil hierover regelmatig worden geinformeerd. 

bron: WereldRegio  09-10-2014

Kunstgras op hoofdveld MZC’11

Voetbalvereniging MZC’11 krijgt in het seizoen  2015/2016 een kunstgrasveld. Het is de bedoeling dat het kunstgras op het hoofdveld wordt gelegd. De gemeenteraad heeft hier een bedrag van 335.000 euro uitgetrokken. ,,Aanleg van een kunstgrasvoetbalveld wordt noodzakelijk omdat de huidige trainingsfaciliteiten structureel onvoldoende alle trainingen naar behoren te kunnen laten verlopen. Dit gaat op den duur ten koste van de toekomst van MZC’11″, schrijven B en W in de begroting. MZC’11 is de tweede club op Schouwen-Duiveland die op kunstgras gaat spelen. ,,We zijn erg blij dat het gerealiseerd gaat worden”, reageert MZC’11-voorzitter Eric Ronkes. Bruse Boys heeft ook kunstgras maar niet op het hoofdveld. Ook bij DFS bestaat de wens om over een kunstgrasveld te beschikken.

bron: WereldRegio  09-10-2014

Kerkhove in kwartfinale Bangkok uitgeschakeld

Na zich te hebben gerevancheerd op Olga Fridman in de tweede ronde is Lesley Kerkhove in de kwartfinale van een Challenger in Bangkok uitgeschakeld. De revanchewedstrijd voltrok zich in de Thaise woensdagavond omdat de wedstrijd bij een 5-3-voorsprong werd afgebroken vanwege de regen. Na de hervatting bleek de zestienjarige Oekraïense een taaie tegenstander voor de 22-jarige Schouwse tennisster. Niettemin zegevierde Kerkhove met 7-5 6-4. Enige maanden geleden verloor de Zierikzeese nummer 235 van de wereld in drie bedrijven van de Fridman. In het Duitse Darmstadtt verloor ze op gravel in drie bedrijven. Voor een plaats bij de laatste vier moest Kerkhove in de kwartfinale afrekenen met de Oezbeekse Sabina Sharipova (300e op WTA-ranking). Dat ging haar stukken minder af. Onverwacht verloor Kerkhove in met 6-4 7-6 (7-5). Komende week speelt de tennisster een ander Challenger in Bangkok. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  08-10-2014

Oratorium Gebroken Jaren

Een aantal jaren geleden schreven dichter Michiel de Zeeuw en componist Mar van der Veer samen het oratorium Gebroken Jaren. Na de première werd het gehele oratorium of delen eruit op meerdere plaatsen in Nederland door andere koren met veel succes uitgevoerd. Het Thomaskoor en Thomaskleinkoor gaan dit gehele oratorium in herziene versie samen met twee andere koren en een klein orkest uitvoeren in de Nieuwe kerk in Zierikzee en de Rooms-Katholieke Maria Magdalenakerk in Goes. Op vrijdag 17 oktober om 19.30 uur zal in Zierikzee deze Zeeuwse compositie worden uitgevoerd samen met het Nicolauskerkkoor uit Wolphaartsdijk en het kinderkoor ‘De Duizendpoot’ onder leiding van Esther van der Schee. Entree: 7 euro. Kaartjes zijn aan de deur verkrijgbaar of via 
www.toegangskaartjes.nu

bron: Ons Eiland  08-10-2014

Zierikzeese De Weerdt in voorlopige EK-selectie bowlen

Elvira de Weerdt zit in de voorlopige selectie voor het Europees jeugdkampioenschap bowlen. De zeventienjarige De Weerdt woont in Zierikzee en speelt competitie bij bowlvereniging Goes. De bowlster behoort tot een selectie van twaalf meisjes. Op het EK, dat in het voorjaar van 2015 in het Duitse Leipzig wordt gehouden, is plaats voor vier Nederlandse bowlsters. Elvira de Weerdt is de jongere zus van Mariëtte, die enige jaren geleden op nationaal niveau behoorlijk acteerde. Een voorlopige EK-selectie zat er voor haar niet in.

bron: WereldRegio  08-10-2014

Man uit Zierikzee gearresteerd na liquidatie

De politie arresteerde drie mannen, waaronder een Zierikzeeënaar in het onderzoek naar de liquidatie van de Litouwer Gintas Macionis (37) uit Huijbergen. De officier van justitie en het rechercheteam spreken over een belangrijke doorbraak in dit onderzoek. Het rechercheteam spreekt over een belangrijke doorbraak in dit onderzoek. Wellicht dat er op korte termijn nog meer aanhoudingen volgen. Politie en Justitie hebben namelijk aanwijzingen dat de liquidatie van Gintas Macionis niet op zichzelf staat. Het Team Grootschalig Opsporing houdt rekening met verbanden naar andere liquidaties. Er wordt in dit onderzoek overigens ook op internationaal niveau met andere opsporingsdiensten nauw samengewerkt. De verdachten zijn op dinsdagochtend 7oktober gearresteerd. Het gaat om: een 34-jarige man uit Zierikzee; een 39-jarige man uit Vlissingen en een 31-jarige man uit Zoetermeer. Deze laatste verdachte werd in zijn cel gearresteerd. Hij zat al gedetineerd in verband met een ander misdrijf. Tijdens doorzoekingen van de woningen van de arrestanten werden vandaag drie wapens (waaronder een vuurwapen), grote contante geldbedragen en verdovende middelen (zowel hard- als softdrugs) aangetroffen en in beslag genomen. Ook werd er apparatuur voor de bereiding/verwerking van amfetamine geconfisqueerd. De destijds 37-jarige Gintas Macionis, afkomstig uit Litouwen werd op zaterdagavond 22 februari jl. geliquideerd. Hij werd die avond rond 21.00 uur ernstig gewond aangetroffen op de oprit van zijn woning aan de Groenendries. Hij is daar waarschijnlijk opgewacht door de daders. Macionis was in zijn hoofd geschoten en overleed kort daarna in een ziekenhuis.(foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-10-2014

Gemeente doet mee aan Archievendag

Het gemeentearchief Schouwen-Duiveland neemt zaterdag 25 oktober deel aan de Open Archievendag. Deze archievendag is een onderdeel van de Maand van de geschiedenis en staat deze keer in het teken van het thema ‘Vriend en Vijand’. Deze open dag wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in het gemeentearchief in het gemeentehuis in Zierikzee (ingang achterzijde). In augustus 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Nederland was een van de weinige neutrale landen in Europa. Velen denken daarom dat er hier niets gebeurd is, maar dat is niet waar. De neutraliteit kende een prijs. De oorlog was niet ver weg van Schouwen-Duiveland. En wij kregen te maken met vluchtelingen, soldaten, rantsoenering, militair bestuurr, explosies en nog veel meer. Met archiefstukken, tekeningen, prenten, foto’s en films maakt het Gemeentearchief het leven op Schouwen-Duiveland in die moeilijke tijd tastbaar. Historicus Corstiaan Prince houdt om 11.00 uur en 13.30 uur een inleiding onder de titel: ‘Schouwen-Duiveland en de Eerste Wereldoorlog’. Wanneer het weer het toelaat kunt u om 14.30 uur met de spreker een stadswandeling in Zierikzee maken met hetzelfde thema. Vrijwilligers helpen mee om de archiefstukken vindbaar en doorzoekbaar te maken. Enkelen van hen zijn die dag in het archief achter hun computer. De bezoekers kunnen over hun schouder meekijken en uiteraard vragen aan hen stellen. De vrijwilligers vertellen graag over hoe zij de archiefstukken bewerken en wat zij daarbij zoal tegenkomen in het archief. De resultaten van hun werk zijn te zien op de website van de gemeente.(foto gemeentearcheif Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  07-10-2014

College presenteert de begroting voor komende jaren

Burgemeester en wethouders presenteren vandaag hun jaarlijkse meerjarenbegroting. In die begroting staat wat de gemeente aan inkomsten verwacht en wat ze denkt uit te geven in 2015. Ook wordt er naar de drie daarop volgende jaren gekeken. Op deze website en in de krant van vrijdag een overzicht van de belangrijkste feiten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-10-2014

Zierikzeese predikant Michiel de Zeeuw aan de slag in Bruinisse

Predikant Michiel de Zeeuw van de Thomaskerk in Zierikzee gaat voor tien uur in de week aan de slag als predikant van de Gereformeerde kerk in Bruinisse. De Zeeuw was al als consulent betrokken bij de Bruse gemeente die bekend staat als ‘het kerkje onder d’n diek’. Lees verder.

bron: PZC  06-10-2014

Verkiezing Stuk van het jaar: De schutterij van Zierikzee, schot in de roos?

Het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland wedijvert met 50 archieven in de maand oktober om de titel ‘Stuk van het Jaar 2014’. Het thema dit jaar is ‘vriend en vijand’. De inzending van het Gemeentearchief is een foto van de Schutterij in Zierikzee, genomen omstreeks 1904. De Schutterij in Zierikzee hield elke maandagmiddag in mei en oktober schietoefeningen in de buurt van de zeedijk, ten zuiden van de stad. We zien de stoere manschappen in uniform en met snor. Nieuwsgierige jongens zijn ook paraat. Net zoals in andere steden kende Zierikzee een Dienstdoende Schutterij, in tegenstelling tot het platteland waar een Rustende Schutterij was. De Zierikzeese schutters moesten in actie komen als ons land werd aangevallen. De foto is omstreeks 1904 genomen, drie jaar voor de opheffing. In het vervolg zouden het leger en de landweer de taak van de schutterij overnemen. Vanaf 1 oktober t.m. 31 oktober kunt u stemmen op uw favoriete archiefstuk op www.stukvanhetjaar.nl. Uiteraard hoopt het Gemeentearchief dat de Schutterij een schot in de roos is..!  Ook U als stemmer kunt leuke prijzen winnen. (foto: gemeentearchief Schouwen-Duiveland)                                                     

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  06-10-2014

Ruim half miljoen voor Jannewekken Zierikzee

De Schouwen-Duivelandse gemeenteraad wordt eind november gevraagd 550.000 euro uit te trekken voor de herinrichting van het Jannewekken in Zierikzee. De riolering wordt vernieuwd of gerenoveerd, de rijbaan wordt opnieuw bestraat en er komen ook nieuwe trottoirs. Lees verder.

 

bron: PZC  06-10-2014

Jany Floris exposeert in gemeentehuis

“Hoor je de bazuin al?” Jany Floris exposeert in het gemeentehuis van 30 september tot 11 november 2014. Jany is autodidact en schildert al 20 jaar. Ze is lid van de Christian Artists voor Beeldende Kunst en organiseert samen met anderen kunstenaarsweekenden en workshops. Veel van haar werk is verbonden met de zoektocht naar God. Ze vindt inspiratie in de bijbel, in de natuur, in het leven van alledag. Ook deze expositie getuigt daarvan. Ze heeft afgelopen jaar gewerkt aan een 8-luik over de brieven aan de gemeenten uit het bijbelboek Openbaringen. Naast dit 8-luik waar, zoals ze zelf noemt de WIE OVERWINT-SPREUKEN heeft proberen te verbeelden, hangt er ook eerder werk. Al eerder exposeerde ze op Schouwen-Duiveland (Burgh-Haamstede en Brouwershaven). Nu ze sinds 2 jaar ook woont op dit eiland heeft ze gewerkt aan een expositie voor het gemeentehuis in Zierikzee. Juist in deze tijd vindt ze bemoediging en steun in het boek OPENBARINGEN. Dat wil ze graag d.m.v. haar schilderijen delen. De meeste schilderijen zijn olieverfschilderijen, soms opgezet in acryl. Soms wordt er een stuk materie in verwerkt, wat haar enerzijds een beperking geeft en anderszins uitdaging om het toevallig gevonden stuk te integreren in het geheel. Ze is nog steeds zoekende naar een meer abstractere vormgeving. Haar werk is te bekijken op haar website www.colorsofgod.nl. Haar nieuwste werk echter alleen in het gemeentehuis.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  06-10-2014

Veel fietsen onder de maat bij eilandelijke keuring

Bij de jaarlijkse fietsenkeuring op het eiland bleek de helft van de tweewielers onder de maat. Er werden ongeveer 1150 fietsen gecontroleerd op zaken als verlichting, remmen en andere noodzakelijke voorzieningen. Ruim de helft van de fietsen vertoonde gebreken, vooral op het gebied van verlichting. Veilig Verkeer Nederland, afdeling Schouwen-Duiveland, verrichtte de keuring. De vrijwilligers van VVN toonden zich geschokt. Met het najaar en de winter in aantocht zouden de fietsen toch goed zichtbaar moeten zijn. Op ons eiland heerst een bijzondere verkeerssituatie. Kinderen fietsen soms lang over donkere wegen om zich daarna in goed verlicht stadsgewoel te begeven ( Zierikzee), met de daar heersende specifieke gevaren. In de Randstad fietsen kinderen veelal van huis naar school door de ( verlichte) stad, dat is toch anders. Kinderen op ons eiland moeten zich bewegen onder meer wisselende omstandigheden dan in de grote stad, waar altijd verlichting is.

bron: WereldRegio  06-10-2014

Goede doelenmarkt in mfc in Zierikzee

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 november wordt er een Goede doelenmarkt georganiseerd in het Multifunctioneel Centrum in Zierikzee. Belangstellenden, die er voor een goed doel iets willen verkopen kunnen zich aanmelden via v.d.hoek@filternet.nl.

bron: WereldRegio  06-10-2014

Zorgbus op bezoek bij ambtenaren

Ambtenaren van de gemeente zijn maandagmorgen meegeweest  met Han van Dienst, de vaste chauffeur van de Stichting Zorgvervoer. Al jaren rijdt hij dagelijks over het eiland om warme maaltijden te bezorgen en om zelfstandig wonende ouderen van hun huis naar dagbestedingsprojecten op het eiland te brengen. De route zoals deze door Zierikzee gereden wordt, heeft hij laten zien aan ambtenaren, die hiermee inzicht krijgen in dit stukje van de zorg aan ouderen waarmee zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Door het vaste dagelijkse contact dat Han heeft bij het brengen van de maaltijden of het ophalen voor de dagbesteding, is er een prima en prettige sociale controle bij deze kwetsbare doelgoep. Daarna heeft hij hen langs diverse dagbestedingsprojecten gereden, zoals de Kaersenkamer in Zierikzee voor ouderen met psychiatrische problematiek en Stichting Ojee adhd!  in Ouwerkerk waar jongeren gezinsvervangend worden  begeleid met ADHD en autisme en Zorgboerderij de Stelle waar zowel ouderen als verstandelijk gehandicapten en volwassenen met ADHD en autisme hun dagbesteding vinden.  Na een korte rondleiding over de zorgboerderij, waren de afgevaardigden een hele ervaring rijker.  De gemeente moet vanaf 1 januari allerlei nieuwe taken uit gaan  voeren met betrekking tot de zorg, met name in de begeleiding van deze doelgroepen en van jeugd binnen de nieuwe Jeugdwet. Het vervoer hoort hier ook bij. De Stichting Zorgvervoer zet zich al 4 jaar in met behulp van reeds 35 ondernemers van het eiland om dit vervoer mogelijk te houden. Met de overgang van AWBZ- naar WMO komt een gedeelte van de vervoerskosten mogelijk in de vergoedingen terecht die samengevat van de ene regeling naar de andere gaan. De gemeente  neemt in ieder geval een positieve houding aan en laat zich graag informeren onder het motto: ,,Wat hebben we nu en hoe kunnen we dat met elkaar zo goed mogelijk in stand houden”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-10-2014

Kerkhove soepeltjes door eerste ronde Bangkok

Lesley Kerkhove, die momenteel in Zuid-Oost-Azië verblijft, heeft de eerste ronde van een Challenger in Bangkok soepeltjes doorstaan. In de Thaise stad versloeg de 22-jarige Zierikzeese, op dat toernooi als derde geplaatst, Kamila Kerimbayeva. Het werd maandag 6-2 6-0. De tweede ronde speelt de Schouwse tennisster woensdag. Volgende week doet Kerkhove (foto) aan een ander toernooi in Bangkok mee.. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  06-10-2014

Voor herfstvakantie uitspraak Radar-leden over samenwerking

De 240 leden van het protestant-christelijk basisonderwijs op Schouwen-Duiveland spreken zich voor de herfstvakantie uit over samenwerking met Obase, het openbare onderwijs in de regio. Dat is de uitkomst van een besloten ledenvergadering van Radar. Eerder nog trapten de leden op de rem voor wat de samenwerking met Obase betreft. De leden vrezen voor hun christelijke identiteit als deze twee organisaties samen gaan werken of zelfs zouden gaan fuseren. Daarop volgende een tweede vergadering. Daar waren bij lange na niet alle leden aanwezig. Daarom is ervoor gekozen de leden alsnog om hun mening vragen. Radar-directeur Kees van Damme bevestigt dat vooral de vraag over de samenwerking met Obase voor ligt. De peiling is niet bindend. Met de uitslag zullen de directie en het bestuur van Radar een vervolgstap formuleren.

bron: WereldRegio  06-10-2014

Vierde zege op rij hockeysters HSD

De hockeysters van HSD hebben ook de vierde wedstrijd van het seizoen in de reserve derde klasse gewonnen. In en tegen Breda werd het zondag 1-5. De doelpunten werden gemaakt door Lizet Lammerts (2x), Renee Lammerts, Veerle Kleppe en Melissa Mol. Bij rust was het 0-3. De Schouwse hockeyvrouwen zijn geen moment in gevaar geweest. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-10-2014

Handballers Delta Sport beginnen met zege

Het jonge Delta Sport is de nieuwe competitie begonnen met een overwinning op Helius. In Sportblok werd het team uit Hellevoetsluis zondag met 19-16 verslagen. Trainer John Jansen startte de wedstrijd met Tim Vleeshouwer, Thijs van Splunder, Jordy van Crasbeek, Kevin Meulmeester, Mick Vleeshouwer, Jimmy Niemans en Dani van Crasbeek. Delta Sport had het in het begin lastig tegen Helius en raakte meteen op een flinke achterstand. Bij het ingaan van de rust was de schade ‘aardig’ gerepareerd tot een 7-10-achterstand. Naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg Delta Sport meer grip op Helius. De thuisploeg werd daarbij geholpen door de vele tijdstraffen bij Helius. Omdat het bij die formatie twee minuten regende, stond Helius op een gegeven moment met drie veldspelers. Deze situatie buitte Delta Sport, waarbij doelman Tim Vleeshouwer uitblonk, goed uit en vervolgens kon de eerste zege van het seizoen 2014/2015 worden bijgeschreven.              

bron: WereldRegio  05-10-2014

Zierikzeese Ton tweede in Zeeuwse Kustmarathon

Leonie Ton, winnaar van de Kustmarathon in 2009, is tijdens de twaalfde editie tweede geworden. De Zierikzeese atlete (foto) finishte zaterdag in een tijd van 3.15,50 uur. De overwinning ging naar de Utrechtse Agnes Schipper. De 46-jarige atlete noteerde bij de finish in Zoutelande een tijd van 3.06,50 uur. De Kustmarathon, met de start in Burgh-Haamstede, was voor Schipper de eerste marathon in haar leven. Iets voor Ton finishte plaatsgenoot Niels Goudswaard als snelste man van Schouwen-Duiveland. Daarmee is ook alles gezegd, want in voorgaande jaren kwam de Zierikzeeënaar goed voor de dag met een achttiende, dertiende en twaalfde plaats. Zijn streven is ooit nog een plaats bij de beste tien, zoals hij vrijdag in de papieren editie van WereldRegio vertelde. Daarin zei hij ook dat de voorbereiding voor deze Kustmarathon te wensen overliet. Dat was te merken in zijn eindklassering: een Goudswaard onwaardige 47e plaats in een tijd van 3.15,19 uur. Het weekend van de Kustmarathon, dat vrijdagavond begon met de Ladiesrun, wordt zondag 5 oktober vervolgd met de wandelmarathon. Deze begint eveneens in Burgh-Haamstede. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  04-10-2014

Wereldrecord hondenwassen naar Zierikzee

Mirjam van Oord, de Hondenkapper’t uit Zierikzee, heeft het wereldrecord hondenwassen met 40 honden gebroken. In acht uur tijd waste ze 208 honden. Dat gebeurde zaterdag tijdens het dierendagevenement Dog Soap op het parkeerterrein van hotel De Zeeuwse Stromen in Renesse. Mirjam moest 168 honden wassen om in het Guinness Book of Records te raken en ze ging er ruimschoots overheen. Lees verder. (foto: Interpicture)

 

bron: PZC  04-10-2014

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

Vrijdagavond is het rijbewijs van een 34-jarige man uit de gemeente Noord-Beveland ingevorderd wegens het rijden onder invloed. Omstreeks 19.50 wordt de meldkamer in kennis gesteld dat er mogelijk een dronken bestuurder op de Weg naar de Val rijdt. Opgeroepen agenten zien het betreffende voertuig in de berm staan bij de kruising De Val/Julianastraat nadat deze blijkbaar op een voorganger is gebotst. Bij de test op straat blaast de verdachte een F-indicatie (Fail). Op het bureau geeft de ademanalyse een score van 640 ug/l. Vervolgens is zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast is tegen de man een proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  04-10-2014

Wanneer heb jij voor het laatst écht gedanst?

Van jongs af aan is Karolina Klein bezig met dans. Waar ze eerst altijd lessen gevolgd heeft, gaat ze nu zelf starten met het geven van Zumba lessen. Als gediplomeerd Zumba instructrice brengt Karolina je in shape op het ritme van de muziek. De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De gratis proefles voor dinsdag 7 oktober is inmiddels volgeboekt. Wegens het grote aantal aanmeldingen is daarom een extra gratis proefles ingelast op donderdag 9 oktober van 20.00 tot 21.00. Er zijn nog maar een paar plaatsen vrij, dus wees er op tijd bij! Een lesuur kost 5 Euro en wordt gegeven in Gymzaal de Meije, Grachtweg 8 in Zierikzee. Vanaf 14 oktober starten de lessen. Om aan te melden of voor meer informatie, kijk op www.facebook.com/zumbakaro of mail naar zumba-karo@hotmail.com.

bron: ZumbaKaro  03-10-2014

Derde zege op rij volleybalmannen Forza

Misschien een tikkeltje voorbarig, maar debutant Forza voelt zich in de derde divisie als een vis in het water. Ook de derde wedstrijd in het seizoen 2014/2015 zegevierden de volleybalmannen van die club. Deze keer werd Sliedrecht Sport 3 verslagen. Het werd vrijdagavond in Sliedrecht 0-4: 14-25 22-25 4-25 23-25. Na een sterke eerste zet ging het in het tweede bedrijf wat stroever. Na een gelijke stand werden door Forza met goed spel de juiste keuzes gemaakt wat resulteerde in de tweede setwinst. Na een hele makkelijke derde set moest de ploeg van coach Tonie van Breda weer ‘aan de bak’. Hoewel Forza steeds twee à drie punten voor stond, kwam Sliedrecht Sport 3 aan het einde van de vierde set op 23-23. Door een middenaanval van Forza en een passfout door de thuisploeg pakte de Schouwse volleyballers toch de vierde set. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  03-10-2014

Jasmijn Schell wint fotowedstrijd dierendag

WereldRegio heeft veel reacties gekregen op de oproep om foto’s in te sturen in het kader van Werelddierendag op 4 oktober. Jasmijn Schell heeft gewonnen en krijgt haar foto op canvas. Gefeliciteerd! Maar natuurlijk krijgen alle inzenders een plaatsje op de website van WereldRegio. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-10-2014