Brabander betaalt met vals geld in Zierikzee

De politie heeft zaterdag in Zierikzee een 18-jarige inwoner van Deurne aangehouden. De Brabander had geprobeerd een artikel af te rekenen met een vals briefje van vijftig euro. Dat gebeurde rond 14.30 uur in een winkel aan het Havenpark. Lees verder. (foto: Zierkzee-Monumentenstad.nl)   bron: PZC  30-11-2014

Actie Movember levert in Zierikzee zeker 12.000 euro op

De wereldwijde actie Movember, voor meer onderzoek naar prostaatkanker, zal in Zierikzee tussen 12.000 en 13.000 euro opleveren. Dat verwacht mede-organisator Robbie Stoutjesdijk. Zaterdag was de laatste dag van Movember. Lees verder


  bron: PZC  30-11-2014

Nieuwe koploper te sterk voor Delta Sport

  Een week na de stunt tegen Kwieksport heeft het eerste mannenteam van handbalvereniging Delta Sport het hoofd moeten buigen tegen HVOS. De Spijkenisser formatie, dat zich na het treffen in Sportblok aan kop van de hoofdklasse D terugvond, won zondag in Zierikzee met 25-36. Met name in de beginfase liet de ploeg van trainer John Jansen het afweten: in de eerste tien minuten troffen zijn spelers geen doel. ,,Ze waren veel beter”, gaf Delta Sport-handballer Koen de Bruijn nog een reden voor de ruime zege van HVOS aan. Scores Delta Sport: Tim Vleeshouwer, Guido de Graaf 6, Koen de Bruijn 4, Jordi Niemans, Ruben Bos 3, Kevin Meulmeester, Thijs van Splunder 2. (foto: WereldRegio)

 

bron: WereldRegio  30-11-2014

Skaters stunten in poppodium Zierikzee

Met veertien deelnemers en zestig man publiek mag de eerste skateboardwedstrijd, zaterdag in het Zierikzeese poppodium Brogum, een succes worden genoemd. “Publiek is leuk, maar het gaat om het plezier van de skaters”, zegt organisator, skater en Brogumbestuurslid Swen Blikman. Lees verder

  bron: PZC  29-11-2014

Acht lintjes voor de brandweer

Acht brandweermannen van de vrijwillige brandweer hebben vanavond (zaterdag) uit handen van burgemeester Gerard Rabelink een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse korpsavond van de brandweer Schouwen-Duiveland Het betreft de heren A.P.J. Hage en W.C. van Kampen (post Scharendijke), W.J. Louwerse en van A. vanden Berge (post Oosterland), T.C. Schipper en I.E. van Sorge (post Zierikzee), B. Barendrecht (post Kerkwerve) en J.M.A. Boot (post Dreischor). De mannen zijn meer dan twintig jaar brandweervrijwilliger en zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

bron: WereldRegio  29-11-2014

ZK ten miles op de schop

Het parcours voor het open Zeeuws kampioenschap tien Engelse mijlen is flink veranderd. Werd er bij de voorgaande drie uitgaven vanaf Intersport aan het Haringvlietplein gestart en gefinishd en richting en aan de Oosterschelde gelopen, de vierde editie op zaterdag 13 december kent de start en finish op het Havenplein. Vervolgens lopen de deelnemers langs de museumhaven naar de vissershaven, langs de Oosterschelde en weer terug naar het centrum. Deze ronde van vijf Engelse mijl die twee keer wordt afgelegd. Het ZK ten miles werd in 2013 gewonnen door Niels Goudswaard (foto). (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-11-2014

Huib Uil ere-lid Stad en Lande

Gemeente-archivaris Huib Uil uit Zierikzee is vrijdagavond benoemd tot erelid van de vereniging Stad en Lande. Uil is een autoriteit op historisch vlak voor de regio. Ook schrijft hij wekelijks over die historie en markante inwoners in WereldRegio. Stad en lande bestaat 75 jaar. (foto: Twitter (@Zierikzeearch) 

bron: WereldRegio  28-11-2014

Schouwse Giro verhuist van Renesse naar Zierikzee

De recreatieve fietstocht Giro di Schouwen-Duiveland verhuist van Renesse naar Zierikzee. De Schouwse Giro wordt zondag 2 augustus 2015 gehouden. Start en finish zijn bij café De Gekroonde Suikerbiet aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Voorgaande edities startten bij strandpaviljoen Our Seaside in Renesse. Lees verder.

  bron: PZC  28-11-2014

Culinair succes Schouwse koks

Het Culinair Team Zeeland heeft bij de Culinairy World Cup in Luxemburg een bronzen medaille veroverd. De Zeeuwse delegatie, waaronder vier koks van Schouwen-Duiveland – Daniel Viergever, Perry Berkhout, Serge Brondgeest en Kees Visser – kregen net als de 104 andere teams de volgende opdracht: maak een buffet op een tafel van drie bij drie meter met daarop een koud plateau, fingerfood, een vijfgangenmenu, drie warme voorgerechten, vier desserts en vier soorten petit fours. Ze werden beoordeeld door 55 chefs uit de hele wereld. ,,We zijn blijer dan blij”, liet Visser donderdag vanuit Luxemburg weten. ,,Dit betekent dat we internationaal meedoen op het hoogste niveau. Voor ons voelt het als goud aangezien we pas twee jaar bezig zijn en veel wijzigingen in het team hebben gehad.” Half januari staat Visser van BijKees uit Zierikzee, voor een nieuwe uitdaging. Dan neemt hij op de Horecava deel aan het NK Leermeester-Leerling om het Gouden Koksmes. Visser doet dat samen met Berkhout. (foto: BijKees, twitter)

bron: WereldRegio  28-11-2014

Gemeenteraad wil verder met Rabelink

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland heeft vanavond, donderdag, besloten burgemeester Rabelink bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan te bevelen voor herbenoeming als burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland. Gerard Rabelink is sinds 15 maart 2009 burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland, zodat zijn ambtstermijn per 15 maart 2014 afloopt. Met het oog hierop heeft de commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, per brief van 26 juni 2014 de gemeenteraad verzocht uiterlijk 1 december 2014 een aanbeveling over de herbenoeming te zenden. De gemeenteraad benoemde op 25 september 2014 een vertrouwenscommissie procedure herbenoeming burgemeester, bestaande uit de fractievoorzitters. Daniel Joppe, fractievoorzitter CDA, werd vanuit de commissie tot voorzitter aangewezen. Aan de hand van het verslag van bevindingen heeft de gemeenteraad tot voordracht voor herbenoeming besloten. De aanbeveling wordt via de commissaris van de Koning, die zijn eigen advies toevoegt, gezonden aan de minister van BZK. De minister volgt in beginsel de aanbeveling van de gemeenteraad, tenzij gronden ontleend aan het advies van de commissaris van de Koning, dan wel andere zwaarwegende gronden, aanleiding tot afwijking gegeven. Als bij de herbenoeming van de burgemeester is afgeweken van de aanbeveling, informeert de minister van BZK de gemeenteraad over de motieven die aanleiding waren voor deze afwijking. De minister van BZK beslist over zijn voordracht aan de Koning. Herbenoemingen worden niet behandeld in de Ministerraad. Na ondertekening van het Koninklijk besluit is de herbenoeming definitief. Afschriften van het Koninklijk besluit tot herbenoeming worden door tussenkomst van de commissaris van de Koning aan de gemeenteraad en de burgemeester gezonden. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  27-11-2014

Mo-Exit in de Biet

Zaterdag gaan de snorren eraf tijdens MO-EXIT in café de Biet in Zierikzee. Deze hele maand heeft de Biet in het teken gestaan van Movember. Movember is een wereldwijde actie in de maand november waarbij geld wordt ingezameld voor de strijd tegen prostaatkanker. Hét kenmerk van de actie is dat deelnemende mannen gedurende de hele maand hun snor laten staan. De Biet heeft hierdoor aandacht gevraagd met verschillende activiteiten. Zo was er een speciaal Movembergerecht, een fotowand van Zierikzeese fotograaf Dick van der Veer, een exclusief Movember-bier en je kan bieden op een schilderij van Arie van Roon. Alle opbrengsten van de Biet gaan naar ZZ Movember

bron: Zierikzee-Monumentenstad  27-11-2014

Koplopers ZieZaVo morsen punten

De koplopers in de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie hebben punten verspeeld. Stella Boys/’t Centrum ging in Sportblok met 4-8 onderuit tegen Van Oeveren/WIK en IJtama speelde gelijk tegen Airpack. Johan Dooge (foto) van Airpack was de matchwinnaar nadat hij in de laatste twee minuten speeltijd zijn ploeg op een fraaie 3-3 bracht. Airpack stond in de eerste helft met 2-1 voor maar zag IJtama twee fraaie goals maken in de tweede helft. Dooge was snel en behendig en schoot zijn ploeg van uit de rechterhoek naar een verdiende punt. Airpack verdedigde uitstekend tegen de geroutineerde spelers van IJtama. De Strandloper/Ginsterveld profiteerde in Westerschouwen nog het meeste met de krappe winst op Motorenboys met 3-2 en klimt naar de tweede plaats in het klassement. Vivars won van FC Hanse Staalbouw met 8-5. In de tweede klasse blijft Deco Home Zierikzee  koploper met een 6-1-overwinning op De Vlinder. Faxe verraste met een 3-2-overwinning op FC Kerkwerve/Oliegeultje en De Strandloper/Ginsterveld 2 won overtuigend met 11-2 van Fiets Outlet Zeeland. VIA Adviseur won met 12-4 van Spuiterij Elfrink. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  27-11-2014

BTW-verhoging raakt bouw Campus Cultura

De verhoging van de BTW van 19 naar 21 procent maakt dat de bouw van de Campus Cultura in Zierikzee ruim € 60.000 hoger is uitgevallen. Met een overschrijding van de bouwkosten met ruim € 9000 is het complex uiteindelijk zo’n € 70.000 duurder geworden. Het totale project koste zo’n 4,2 miljoen euro. De bouwkosten zijn niet verder opgelopen ondanks het faillissement van de aannemer tijdens de bouw. Dat blijkt uit de afrekening van Pontes Pieter Zeeman, die vanavond – donderdag – als één van de punten op de agenda van de gemeenteraad (foto) staat. De vergadering begint om 19.30 uur. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  27-11-2014

Ondernemers krijgen hun nieuwe verlichting

In de binnenstad van Zierikzee worden vanaf vandaag donderdag de Zeeuwse knop-lampen opgehangen.In totaal 47 lampen worden er boven de straten en aan de gevels bevestigd. Het is een initiatief van de plaatselijke ondernemersclub OVO. De Zuidhoek is bereid gevonden om mensen beschikbaar te stellen om de verlichting aan te brengen. De eerste is al opgehangen bij initiatiefnemer Mien Domus aan het Havenpark. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-11-2014

Bredere kopgroep in schaakcompetitie

In de huishoudelijke competitie van schaakvereniging Zierikzeeis het dringen aan de top. Koplopers Sjaak Spiegels en Kees van den Nieuwendijk kwamen tegen elkaar tot remise, twee eerdere koplopers, Kees Bimmel en Ben Snethorst, verloren. Het gaf Marnix den Boer en Martin Krijger gelegenheid ook aansluiting te vinden bij de kopgroep. Spiegels en Van den Nieuwendijk speelden voor de eerste plaats op de ranglijst. Spiegels ontweek de Siciliaanse Draak van zijn tegenstander door een ander systeem te kiezen. Het centrum kwam redelijk dicht te staan en Spiegels kon de zwarte stukken van Van den Nieuwendijk opsluiten. Door het volle centrum kon wit echter geen doorbraak forceren naar de zwarte koning die nog in het midden stond. Omdat beide spelers geen mogelijkheid zagen om de stelling op een van de vleugels open te breken, werd besloten tot remise. Snethorst speelde zijn vertrouwde systeem: lopers aan de zijkant ontwikkelen, centrumpionnen naar voren en aanvallen. Ook dit keer boekte hij aanvankelijk succes. Met nog een open aanvalslijn op c erbij leek alles klaar te staan voor een vernietigende aanval op de vesting van Den Boer. Het kwam er niet van. Den Boer had goed gerekend, hij ruilde een stel paarden af en won met een vorkje een kwaliteit. Toen hij er op het eind ook nog in slaagde een paard en een loper van Snethorst vast te zetten gaf deze op. Bimmel beantwoordde de openingszet van Krijger met de Svesjnikov, een mooi en scherp systeem waarin elk foutje direct fataal kan zijn. Bimmel deed als eerste een onnauwkeurige zet waarop Krijger een sterke aanval kreeg. Toen deze op zijn beurt een onnodige zet deed keerde het tij. Bimmel rook zijn kans en viel met zijn dame de vijandelijke koningsstelling aan. Dit offensief ging gepaard met meerdere valletjes die Krijger net op tijd zag. Hij versterkte zijn defensie en Bimmel verlegde zijn aanval naar de andere kant van het bord. Dat was een verkeerde keuze. Krijger forceerde met een schijnoffer een opening naar Bimmel ’s koning, die dit niet meer kon pareren omdat zijn zware stukken verkeerd stonden. Bimmel zette nog heel knap een paar valletjes waar Krijger niet intuinde, en gaf toen op. (foto: Zierikzee-Monumenenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-11-2014

Gemeente zet regenwormen uit in Poortambacht

Op 24 november zijn bij wijze van proef regenwormen uitgezet in de wijk Poortambacht. Het gaat hier specifiek om plantvakken in de Oesterstraat.  Er zijn vier verschillende soorten regenwormen uitgezet die ieder op een verschillende manier werken. De bedoeling is dat de regenwormen de grond verbeteren, zodat de planten in de plantvakken beter gaan groeien en het water makkelijker weg.  Het duurt ongeveer een tot twee jaar voordat er bepaald kan worden of de wormen hun werk goed gedaan hebben.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  26-11-2014

Moeders en baby’s bijeen in Zierikzee

“Als het niet wil vlotten met kolven dan moet je eens een videofilmpje maken van je huilende baby en daar naar kijken als je kolft. Nou dan krijg je wel stuwing hoor”, weet Viola Schrier uit Oosterland uit eigen ervaring. Zij is een van de moeders die elkaar ontmoeten bij ‘Moeders treffen Moeders’ in het Ondernemersatelier in Zierikzee. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  25-11-2014

Auto vernield door vuurwerk

Dinsdagmorgen is in de Slabberswerf een personenauto vernield, vermoedelijk door een zwaar stuk vuurwerk. Het incident gebeurde rond 04.30 uur. Een omwonende hoorde een harde knal. De man zag dat een auto, die voor zijn woning stond, deels in brand stond. Hij bluste de brand en probeerde om de eigenaar te informeren. Omdat dit niet lukte, heeft hij hem later gewaarschuwd. De auto raakte aan de voorzijde beschadigd. De politie stelt een onderzoek naar deze brandstichting in. Zo is er een buurtonderzoek gehouden en is een sporenonderzoek uitgevoerd. De politie onderzoekt of dit feit verband houdt met de brandstichting, die op 19 november jl. in de Nieuwe Bogerdstraat plaatsvond. Hebt u informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Belt u liever anoniem: 0800-7000. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  25-11-2014

Koster assistent van Stevens bij VfB Stuttgart

Adrie Koster wordt de assistent van Huub Stevens bij VfB Stuttgart, de Duitse club waarbij oefenmeester Armin Veh zondag opstapte. De aanstelling van Koster (foto), zestig jaar geleden geboren en getogen in Zierikzee, wordt dinsdag gemeld door Voetbal International. VfB Stuttgart staat momenteel laatste in de Bundesliga. De club sprokkelde in twaalf wedstrijden slechts negen punten bij elkaar. Veh stapte op na de 0-1-thuisnederlaag tegen FC Augsburg. Koster was tot voor kort werkzaam als bondscoach van Jong Oranje waar hij onlangs opstapte vanwege een mislukte kwalificatiereeks voor het EK. Koster was als speler van 1979 tot 1983 actief voor PSV, Stevens speelde daar in die jaren ook. Eenmaal actief als trainer werd Koster na zijn ontslag bij Roda JC Kerkrade in maart 1993 opgevolgd door Stevens. Koster was in Nederland onder meer werkzaam bij Excelsior, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en de jeugd van Ajax, waar hij daarnaast bijna een seizoen lang interim-trainer was van het eerste.

bron: WereldRegio  25-11-2014

Gemeente attendeert op financieel extraatje bijstand

De rijksoverheid heeft geld aan de gemeenten beschikbaar gesteld om inwoners met een laag inkomen eenmalig extra geld te geven, een koopkrachttegemoetkoming. Het extraatje is bedoeld voor inwoners met een bijstandsuitkering, weinig loon of weinig inkomsten. De eerste groep ontvangt de bijdrage automatisch. Maar ook inwoners die geen gebruikmaken van inkomensondersteunende maatregelen komen in aanmerking voor het extraatje. Zij moeten alleen zelf het initiatief nemen om de bijdrage aan te vragen. Dit kan tot en met 31 december 2014. Inwoners die een WWB/IAOW/IOAZ uitkering hebben of gebruikmaken van een van de andere inkomensondersteunende regelingen van de gemeente zoals het declaratiefonds hebben al bericht ontvangen en aan hen wordt de tegemoetkoming automatisch overgemaakt. Inwoners die een ‘’aanvullende inkomensvoorzieningen ouderen’’ (Aio-uitkering) ontvangen, krijgen de bijdrage via de Sociale Verzekeringsbank op hun rekening gestort. Inwoners die niet onder de eerder genoemde groepen vallen maar denken wel in aanmerking te komen voor deze bijdrage kunnen tot en met 31 december 2014 een aanvraag insturen bij de gemeente. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-11-2014

Leerlingen basisscholen helpen handje mee met planten bomen

Een kale bedoening noemen meerdere scholieren van de Sint Willibrordusschool in Zierikzee het nabijgelegen Businesspark waar O’Moda gevestigd is. Gisteren kregen ze de kans om daar wat aan te veranderen door tien jonge bomen te planten. Lees verder.   

bron: PZC  25-11-2014

Vroeg kerstfeest voor ambtenaren

De ambtenaren van de gemeente hebben dit jaar een vroege kerstviering. Dinsdag 9 december is het gemeentehuis vanaf 12.30 uur gesloten in verband met de jaarlijkse kerstbijeenkomst. De volgende dag gaat iedereen weer aan de slag. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  25-11-2014

Zeeuwland zet in op betaalbaar wonen

Woningbouwverenigjng Zeeuwland wil de komende jaren inzetten op betaalbare woningen. Met een gemiddelde huurstijging van 2,5 procent spreekt directeur Antoine de Ceuster over een ‘bescheiden verhoging’. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de huren voor individuele bewoners gaan doen. Het rijk biedt de coöperatie de mogelijkheid om mensen met hogere inkomens meer te laten stijgen. Volgens De Ceuster wordt er de komende jaren gestreefd naar maatwerk.

bron: WereldRegio  25-11-2014

De Biet stijgt naar derde plaats top 100

Café de Biet in Zierikzee staat op de derde plaats van de Misset top 100 van beste cafe’s van Nederland. Daarmee is de kroeg weer gestegen op de lijst. Vorig jaar nog stond de Biet op nummer acht. (foto: café de Biet)

bron: WereldRegio  24-11-2014

Naakte man duikt op in achtertuin

In de achtertuin van een woning aan de Lange Nobelstraat is maandag 24 november rond 3.15 uur een 30-jarige man uit Zierikzee aangehouden. De man had geen kleding aan, was vermoedelijk onder invloed van alcohol en lichtgewond. Hij had bovendien de ruit van een achterdeur van het pand vernield. De politie werd kort na 3.00 uur door de bewoonster van het pand gealarmeerd. Er zou een naakte man in haar achtertuin lopen. Agenten troffen de man in zwaar beschonken toestand aan. Hij had bovendien een snijwond in zijn gezicht. Zijn kleding vonden de dienders op een nabijgelegen parkeerterrein. De man is gearresteerd en na behandeling van een arts ingesloten.

bron: politie  24-11-2014

Vissers vinden lichaam oogarts

Vissers hebben het lichaam van de sinds zondag vermiste oogarts Nikola Smoljanic gevonden. Smoljanic was oogarts in het ziekenhuis in Dirksland en heeft ook lange tijd in Zierikzee gewerkt. De man was zondag gaan joggen en keerde niet terug. De politie gaat niet uit van een misdrijf. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-11-2014

Zeelandia trakteert bakkers op promotiefilmpje

Zeelandia trakteert de bakkers op een bijzonder eindejaarsgeschenk. Geen standaard flesje wijn of kalender maar een promotiefilm waarbij de bakker de hoofdrol speelt en waarin het bakkersvak op een leuke, positieve wijze wordt neergezet. Een cadeau van Zeelandia voor al haar klanten. Het filmpje is te gebruiken op de sociale media, websites, winkelschermen en dergelijke. Alle bakkers in Nederland krijgen het twee minuten durende filmpje via een USB mailing overhandigd van hun Zeelandia-adviseur. De film is ook te downloaden via www.zeelandia.nl ,,We hebben gemeend om het beschikbare budget eens op een andere manier te besteden dan het gebruikelijke flesje wijn. Zeelandia vindt dat de branche de afgelopen jaren onterecht veel onder vuur heeft gelegen met diverse negatieve publicaties over brood en banket. En daarom is het nu tijd voor een positief weerwoord over het mooie bakkersambacht. Dat doen we met het beschikbaar stellen van dit filmpje waarvan wij hopen dat het een positieve bijdrage zal leveren aan het imago van de bakker”, aldus senior communicatie medewerker Leo Nouwen. Bekijk hier de promotievideo.

bron: WereldRegio  24-11-2014

BAS voor de tweede maal ‘in concert’

Zaterdag 22 november vond in popcultura Brogum in Zierikzee de tweede editie plaats van het benefietconcert “Bas in Concert”. Tijdens deze avond traden de Zierikzeese Rockband WAF en KingFisherLive geheel belangenloos op. De avond stond in het teken om geld in te zamelen voor het goede doel ‘De BAS-stichting’. De BAS-stichting is vernoemd naar  Bas van den Ouden uit Zierikzee die op 5 juli 2010 op 9 jarige leeftijd overleed aan de chronische ontstekingsziekte juveniele dermatomyositis. De ouders van Bas, Annita en Rob, hebben hebben op 9 mei 2011 de BAS stichting! opgericht om daarmee geld in te zamelen voor onderzoek naar deze chronische ontstekingsziekte waaraan hun zoon overleed. (foto: Interpicture)

bron: Interpicture  23-11-2014

Stad en Land viert 75e verjaardag

Op vrijdag 28 november 2014 aanvang 19.30 uur houdt de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland haar 75-jarig jubileum najaarsvergadering in de Nieuwe Kerk, Kerkplein 1 te Zierikzee. Naast een aantal huishoudelijke zaken, zoals het benoemen van nieuwe bestuursleden en het vaststellen van de begroting 2015, volgt de aanbieding van de 39e jaargang van de “Kroniek van het Land van de Zeemeermin (Schouwen-Duiveland)” door de commissie Jaarboek. Op deze avond zal de burgemeester van Schouwen-Duiveland, dhr. G. Rabelink de aanwezigen toespreken. Dhr. H. Uil, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland houdt een presentatie in woord en beeld getiteld: “75 jaar omgang met erfgoed in Zierikzee”. De avond zal worden omlijst met muzikale optredens door het klarinetensemble Klezzen in informele sfeer worden afgesloten. Op de website www.stad-en-lande.nl vindt u de volledige agenda van de voorjaarsvergadering. Op deze voorjaarsvergadering zijn leden en belangstellenden van harte welkom.

bron: Stad en Lande  23-11-2014

Inbrekers slaan grote slag bij woninginbraak

Zaterdagavond werd in gebroken in een woning aan de Roggenplaat. De dader(s) hadden een deur opengebroken. De buit bestond uit computerapparatuur en een kluis met geld. De politie stelt een onderzoek in naar deze inbraak. In de woning is zondag door forensische onderzoekers naar sporen gezocht en een buurtonderzoek ingesteld. Hebt u de laatste dagen iets bijzonders gezien, wat met een van deze woninginbraken te maken kan hebben? Bel dan naar de politie: 0900-8844. Belt u liever anoniem: 0800-7000. Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt. Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje. Bespreek deze adviezen eens met uw (oudere) familieleden. Op de website Politie.nl staan meer maatregelen om ervoor te zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. De aanpak hiervan heeft dan ook topprioriteit bij de politie. U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte! Ook van een poging tot woninginbraak. U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig, neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. De kans dat woninginbrekers opgepakt kunnen worden, neemt toe als u bij de politie meldt wanneer u verdachte zaken waarneemt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  23-11-2014

Vijfmaal Janson: ,,Het was een mooie wedstrijd”

Vijf goals in een wedstrijd. Dat zijn er maar weinig gegeven. Ramon Janson: ,,2-0 achter, daar gaan we weer zoals tegen GPC”. Hoe het tegen Terneuzense Boys ‘even’ wat anders liep. En hoe de mooiste goal van de wedstrijd niet van Janson kwam. De bijna negentienjarige Janson (rechts op de foto) blijft redelijk nuchter, daags na zijn handvol doelpunten in Zeeuws-Vlaanderen tegen de ploeg van oud-Bruse Boys-coach Alexander van Keulen. Nog maar een paar weken geleden besliste Bruse Boys bij Terneuzens Boys de strijd om de eerste periodetitel. Ze won met 1-3. MZC’11 deed het zaterdag ‘dunnetjes’ over. Op de site van de PZC werd al gesuggereerd dat het seizoen 2014/2015 zijn laatste in het shirt van MZC’11 is. ,,Daar heb ik niets over gezegd.” Janson snapt dat hij in de belangstelling staat, maar houdt zich er totaal niet mee bezig. Ook niet na vijf treffers in een wedstrijd. ,,Ik ga pas na de competitie nadenken wat ik ga doen. Dat heb ik vorig seizoen ook gedaan.” Van Keulen: ,,Janson is een speler met potentie. Hij zou in mijn optiek nog een paar jaar moeten rijpen bij MZC’11 met ervaren spelers om zich heen. Hij kan zeker hogerop, maar moet fysiek nog wat sterker worden”. Op een ander vlak is hij al sterk: doelpunten maken. Met zijn vijf tegen Terneuzense Boys brengt Janson zijn totaal op dertien uit tien wedstrijden. Maar zijn doeltreffendheid laat ook wel eens te wensen. Weet hij zelf. ,,Bij andere wedstrijden heb ik zes kansen nodig om er twee te maken. Nu krijg ik vijf kansen en schiet ik er vijf binnen.” En dan te bedenken dat MZC’11 tegen Terneuzense Boys belabberd startte: 2-0 achter na een kleine twintig minuten. ,,Daar gaan we weer”, dacht Janson. ,,Voetballend waren we niet minder dan zij. We geven twee kansen weg en het zijn twee goals. De 2-1 kwam uit het niets, maar toen kregen we wel het gevoel dat er wat te halen viel.” Natuurlijk hielpen de doelpunten van Janson zijn ploeg op weg naar een prachtig eindresultaat in Terneuzen, maar zelf loofde hij het hele team. ,,We hebben voor elke meter gevochten. Elke meter liep je extra om je medespeler te helpen.” Van Keulen: ,,Na de 2-3 van MZC’11 kregen we nog wel wat mogelijkheden maar de eindpass of laatste balbehandeling was niet goed. Er ontstonden veel ruimtes op het veld waardoor spelers als Janson met sterke dribbels en snelheid op zijn best zijn”. De vierde goal van Janson was daar het beste voorbeeld van. Vanaf eigen helft passeerde hij op weg naar dat doelpunt vier à vijf spelers van Terneuzense Boys. Janson vond dat zelf de mooiste van de vijf, maar de allermooiste kwam niet van hem maar van Schilperoort. Janson vertelt. ,,Hij controleerde de bal van Sven Heijboer, zag de keeper voor de goal staan en stiftte de bal vanaf zeventien meter over hem hen. Ja, het was een mooie wedstrijd.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  23-11-2014

Handballers Delta Sport stunten in Den Haag

Tegen de koploper werd Delta Sport vorige week behoorlijk kansloos afgeserveerd, maar tegen de nummer twee zorgde het eerste mannenteam van de Zierikzeese club voor een fikse stunt. Het Haagse Kwieksport werd in eigen huis met 21-25 verslagen. ,,Ik had het niet verwacht”, sprak John Jansen, trainer van Delta Sport, zondagmiddag vanuit diergaarde Blijdorp. ,,En na vier minuten viel Tim Vleeshouwer uit met een voetblessure. Ik dacht: ‘dat begint alweer ‘goed”.” De rest van het team – Kwieksport miste ook een belangrijke speler – liet zich niet van de wijs brengen door het vroege uitvallen van lange handballer. Jansen zag dat ook. ,,Het team stond als een eenheid. Op een gegeven moment wilde ik een speler wisselen, maar op de bank zeiden ze tegen me: ‘laat ‘m maar staan, hij speelt goed’. Als spelers dat zelf zeggen, hoort dat ook bij zo’n teamprestatie. Het viel op zijn plek gisteravond. We hebben het geweldig afgedwongen.” De ploeg van de Middelburgse oefenmeester stond vanaf het begin aan de goede kant van de score. Dat had te maken met succesvolle aanvallen en een goede verdediging. Jansen: ,,Ik heb genoten van de verdediging. Iedereen was actief in de dekking. We hebben ze verdedigend verslagen met de manier waarop we trainen”. Tegen het einde van de wedstrijd kneep Jansen ‘m nog een beetje toen Kwieksport tot op twee punten naderde. Toen zijn ploeg het verschil naar drie tilde, kon de zege in de tas. ,,We hebben ons visitekaartje voor volgende week afgegeven”, aldus Jansen. Dan speelt Delta Sport in Sportblok tegen HVOS, de nummer drie in de hoofdklasse D.

bron: WereldRegio  23-11-2014

MZC’11, GPC en SSV’65 zetten 2E op haar kop

Het is weer eens ouderwets spannend in de tweede klasse E, de afdeling waarin de laatste seizoenen bijna van alles kan. Op de tiende speeldag was het weer zover. Om nogmaals aan te geven dat het soms een gekkenhuis in de tweede klasse E is, zaterdag 25 november verloor de topdrie. Koploper Bruse Boys verloor met 2-0 bij GPC, Zwaluwe, nummer twee, deed dat met dezelfde cijfers bij SSV’65 en nummer drie, Terneuzense Boys, kreeg de grootste kat in de zak: 2-6 tegen MZC’11. De Zierikzeese ploeg richtte zich na een 2-0-achterstand, net als tegen SSV’64 (4-2) en De Meeuwen (2-4), op en was daarna niet te houden. Dit alles gebeurde onder regie van Ramon Janson die er vijf (!) maakte. De onverwacht ruime zege past ook wel weer in het plaatje van de prestatiecurve van MZC’11 tot nu toe. Het is nogal wisselvallig: neem bijvoorbeeld de 2-2 tegen VVC’68 of de 6-2-nederlaag bij GPC. Bij laatstgenoemde leed Bruse Boys haar tweede nederlaag in het seizoen 2014/2015. Wie al tweeëneenhalve maand niet heeft verloren, kan een keer tegen de lamp lopen. Dat gebeurde dus zaterdag in Vlissingen, met opmerkelijke feitjes: voor het eerst in deze competitie scoorde Bruse Boys niet en voor de eerste keer sinds de openingsdag kreeg ze twee goals tegen. Achter het cijfermatige verhaal klinken de woorden van trainer Wim Nieuwland. ,,Uiteindelijk heeft GPC terecht gewonnen. Ze heeft goed geprofiteerd van een totale offday bij ons. Er was geen beleving, geen overtuiging, alles op tachtig procent.” De Dinteloorder merkt terecht op dat Bruse Boys bij 0-0 tweemaal de paal en een keer de lat raakte. ,,Maar het zat er echt niet in. Een ‘geluk’ is dat Zwaluwe ook verliest.” Daardoor blijft Bruse Boys koploper, maar staan ineens de bovenste zes ploegen binnen drie punten van elkaar in het ‘gekkenhuis’ van de tweede klasse E. Een afdeling lager is het niet zo bont. Daar zijn de verhoudingen na tien speeldagen duidelijk in beeld gebracht. De ploegen uit de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee maken de dienst uit en dat was zaterdag ook het geval op het Oostersportpark waar Duiveland en Den Bommel (foto)elkaar troffen. De Oosterlanders, vertoevend in het rechterrijtje van de derde klasse B, trof in de Flakkeese ploeg de nummer vier van de competitie, kwam nog wel voor maar trok toch aan het kortste eind. Tot slot, van deze enerverende tiende speeldag, krijgt het duel in de vierde klasse B tussen WIK’57 en Rimboe nog een staartje. Bij 1-1 net voor rust staakte de jonge scheidsrechter het duel op sportpark de Vospit. Hij had de wedstrijd niet in de hand en besloot, toen het hem te heet onder zijn voeten werd, het duel te staken. UITSLAGEN: 

ZATERDAGVOETBAL:

Tweede klasse E:
GPC-Bruse Boys 2-0
Terneuzense Boys-MZC’11 2-6 (1-2, 2-2, 2-3, 2-4 en 2-5 Ramon Janson, 2-6 Corné Schilperoort)

Derde klasse B:
Duiveland-Den Bommel 2-3 (1-0 Thijs Rentier, 2-3 Mehari Marcos)
DFS-De Fendert 1-1 (1-0 Orlando Monteiro Brito)
WFB-ZSC’62 4-1 (1-1 Mike de Voogd)

Vierde klasse B:
SKNWK-DVO’60 2-1 (Leendert van Heukelom, 2-1 Carlo van der Maas)
WIK’57-Rimboe 1-1 (1-0 Wilmar Berrevoets)

VROUWEN
Tweede klasse:
MZC’11-Jodan Boys 0-1

ZONDAGVOETBAL
RESERVES
Zesde klasse:
sportclub Zierikzee-Goes 3 3-1 (Thomas Vos 2, Jeroen Nouwens)
DZC’09-Luctor’88 3 3-0 (Jerry Verwest 2, Jan-Kees Uijl)

bron: WereldRegio  23-11-2014

Spectaculaire wedstrijd volleybalmannen Forza

In een rechtstreekse en zeer spannende confrontatie is het eerste mannenteam van volleybalclub Forzahaar leidende positie in de derde divisie A kwijtgeraakt. In en tegen Goirle verloor de ploeg van trainer/coach Tonie van Breda zaterdag na een spectaculair duel met 3-2 (25-22 25-20 24-26 20-25 18-16). Door het eerste verlies in competitieverband sinds september 2013 moet Forza even pas op de plaats maken wat de titelaspiraties betreft. Het gaatje met Goirle, de nieuwe lijstaanaanvoerder, is drie punten. De ploeg uit Midden-Brabant heeft echter als voordeel dat ze de onderlinge confrontatie met de Schouwse formatie heeft gewonnen en haar wedstrijden iets vaker dan Forza met 4-0 wint. Die extra punten kunnen Forza aan het einde van de competitie opbreken voor een eventueel kampioenschap. En dat terwijl Forza in de vijfde set twee matchpoints kreeg. Tijdens de eerste twee sets liep Forza min of meer achter de feiten aan. De eerste set werd beslist door een goede servicereeks van een Goirlese volleyballer en in het tweede bedrijf scoorde de thuisploeg op de goede momenten. In de derde set keek Forza weer tegen een achterstand aan maar werd deze teniet gedaan door de goede pass van libero Bart Ketting. In een spannende slotfase trok Forza aan het langste eind en had ze het idee dat er onder de rook van Tilburg meer te halen was. Met goed spel werd de set vanaf 18-17 redelijk makkelijk binnen gehaald. In het beslissende bedrijf raakte Forza drie punten achterop, werd het 6-6 en 8-6. In een zeer spannende slotfase, waarmee het topdue een waardig einde kreeg, liet Forza twee matchpunten onbenut en trok deze Goirle aan het langste eind. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  23-11-2014

Schouws onderonsje op Aruba

Plaats: Aruba. Locatie: het grootste beachtennistoernooi ter wereld. Omstandigheden: zon en ruim dertig graden. Er zijn slechtere plaatsen op de wereld waar je op dit moment kunt vertoeven. In de wetenschap dat twee beachtennissers van Schouwen-Duiveland en twee eilandelijke voetballers momenteel op dat eiland van de Nederlandse Antillen vertoeven, liet WereldRegio die kans niet onbenut en vroeg Kasimier Snoek, één van de vier, op zoek te gaan naar de beachtennissers. ‘Ik heb ze gevonden’, appte Snoek vrijdag. ‘En we gaan zo even op de foto’. Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat is dat Kasimier Snoek (links op de foto), Pieter Boot, Ronald van Slooten (tweede van links) en Joeri de Voogd (rechts) zich op het strand van Eagle Beach op Aruba hebben laten vereeuwigen. Op dat strand heeft momenteel het grootste beachtennisevenement van de wereld plaats. Hieraan nemen oud-Zierikzeeënaar Boot en Van Slooten uit Zonnemaire deel. Snoek, vorig seizoen spelend in een lager elftal van MZC’11, en De Voogd, selectielid van het eerste elftal van ZSC’62, werken vlakbij Eagle Beach een aantal maanden in de horeca.

bron: WereldRegio  22-11-2014

About Freedom karavaan in Zierikzee

De About Freedom karavaan was zaterdagmiddag in Zierikzee. In en bij restaurant De Wildeman aan het Havenplein kon gekeken worden naar korte filpmjes of konden mensen hun eigen beleving van vrijheid vertellen aan de mobiele keukentafel. Petra Stienen interviewde onder meer Maatje Kesteloo. Lees verder. (foto: Laurence Haack)  

bron: PZC  22-11-2014

Rommelmarkt Driehoek Zierikzee ondanks weigeren vergunning

De kleine rommelmarkt in gebouw De Driehoek in Zierikzee is gewoon doorgegaan ondanks dat de organisatie vrijdag te horen kreeg dat er geen vergunning voor werd afgegeven. De rommelmarkt trok veel publiek. Sinds vier weken wordt iedere zaterdagmiddag in de Driehoek een rommelmarkt gehouden. De rommelmarkt is een particulier initiatief en bedoeld voor inwoners die hun zolder opruimen en van overbodige spulletjes afwillen. Lees verder.(foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  22-11-2014

Titelkandidaat WHV verslaat volleybalsters Forza

Het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza heeft niet al te veel te vertellen gehad in haar negende competitiewedstrijd. Tegen WHV ging het team vrijdagavond in Sportblok met 4-0 onderuit met de setstanden 11-25 15-25 14-25 12-25. Het verlies is geen schande want WHV, een zekere titelkandidaat in de  promotieklasse A, liet tot nu toe slechts een set liggen. ,,Ze waren heel degelijk, maakten geen fouten en wachtten geduldig af tot wij die maakten”, aldus Forza-speelster Lisa Weeber. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  22-11-2014

Gouden Pieter uitgereikt aan Hans de Munnik

Vandaag, vrijdag 21 november, is de Gouden Pieter uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het kader van de ‘Bèta4U’-dag op Pontes Pieter Zeeman. De winnaar is Hans de Munnik, vorig jaar leerling in VWO 6 van Pontes Pieter Zeeman. Hij ontving het beeldje ‘de Gouden Pieter’ en een bedrag van 500 euro voor zijn profielwerkstuk getiteld ‘De sleutel naar digitale veiligheid’. Dit profielwerkstuk bevat een uitvoerige uiteenzetting van zowel de moderne als de historische wijze waarop gegevens geheim gehouden kunnen worden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-11-2014

Stienen leidt plenair debat bevrijdingskaravaan

Petra Stienen leidt morgen, zaterdag 22 november, het debat over vrijheid tijdens de Bevrijdingskaravaan, die tussen 14.00-17.00 uur neerstrijkt in Zierikzee. Petra Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Thans is ze publiciste en zelfstandig adviseur. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Tone en de Volkskrant, heeft een column in Opzij en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s. De karavaan staat bij hotel de Wildeman in Zierikzee en is vrij toegankelijk voor belangstellenden.                                

bron: WereldRegio  21-11-2014

Gravensteen monument van de maand

In het kader van de Open Monumentendag wordt iedere maand een monument op Schouwen-Duiveland opengesteld.Deze maand is dat het Gravensteen, de oude stadsgevangenis aan de Mol in Zierikzee.Zaterdag 29 november is het Gravensteen daarom gratis voor het publiek toegankelijk tussen 13.00 en 16.00 uur.

Een bezoek aan dit monument is mogelijk via een rondleiding (maximaal 15 personen). Deze rondleidingen starten ieder half uur bij het Gravensteen. U kunt zich voor deze rondleiding opgeven bij de gids. Het Gravensteen is een markant monument in het stadshart van Zierikzee. Vijfhonderd jaar lang deed het gebouw dienst als stadsgevangenis. Tijdens de rondleiding kan het publiek een kijkje nemen in de vijfhonderd jaar oude cellen met talloze inscripties van de gevangenen. Een aantal van hen werd onder veel publieke belangstelling op het bordes ter dood gebracht. Een van de bekendste was Jan Rap, die in 1784 werd opgehangen. Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring. Daarna was het Gravensteen lange tijd in gebruik als Maritiem Museum. Vanaf 2012 is het Gravensteen het onderkomen van de Wereldwinkel.Iedere maand wordt op Schouwen-Duiveland een monument gratis opengesteld voor het publiek. Eerder waren onder meer de Corneliuskerk in Noordwelle, landschapscamping De Zonnehoeve in Zonnemaire, de Dikke Toren in Zierikzee, en de Plompe toren gratis te bezoeken. De campagne Open monument van de maand is een initiatief van de Stichting Open Monumentendag, bedoeld als aanvulling op de jaarlijkse Open Monumentendag in september. Door iedere maand een ander monument onder de aandacht van het publiek te brengen wil men de toegankelijkheid van en belangstelling voor monumenten vergroten.

bron: WereldRegio  21-11-2014

Schouwen-Duiveland plant!

Met het vallen van de bladeren breekt het plantseizoen aan. Bij diverse projecten van de gemeente, zoals de realisatie van het Oostplantsoen in Bruinisse, Brede School en Business Park in Zierikzee, maar ook voor het project Natuurontwikkeling Duinzoom met daarin het Klimaatbos van DELTA NV staat het planten van bomen en bosplantsoen in de komende periode op de planning. Gewoonlijk wordt dit werk uitgevoerd door de aannemer. Dit keer zijn in veel projecten plantactiviteiten gepland in dezelfde periode en het betreft ook veel bomen en planten. We hebben daarom samen met het NME in het kader van natuur en milieu educatie een speciale actie opgezet genaamd: ‘Schouwen-Duiveland plant!’ In de week van 24 tot en met 28 november gaan leerlingen van verschillende basisscholen op een aantal locaties bomen en bosplantsoen planten. Dit doen zij niet alleen, want ook de leden van het college van B&W, de directeur van de provincie, raadslid Marleen van Kooten en afgevaardigden van Delta en Staatsbosbeheer zijn op verschillende locaties hierbij aanwezig. En dat is niet het enige. Op school maken de leerlingen een wensboom. De naam zegt het al, in deze boom komen al hun wensen te hangen. De posters met de wensbomen worden op locatie uitgereikt aan de aanwezige bestuurder. In week 49 en 50 worden de posters met de wensbomen ophangen in de bibliotheek in Zierikzee. Kinderen met hun ouders en andere belangstellenden kunnen in die periode een bezoek brengen om te laten zien wat ze hebben gemaakt en samen wensen. Tot slot maken de leerlingen ook nog een eigen boompaspoort en krijgen ze een smakelijke appel als traktatie.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  20-11-2014

Beachtennisser Boot overleeft poulefase niet

Pieter Boot heeft de poulefase van het grootste ITF beachtennistoernooi niet overleefd. Op Aruba verloor de oud-inwoner van Zierikzee twee van zijn drie poulewedstrijd. Van een sterk spelende Griek verloor Boot (foto) met 7-2 en een goede beachtennisser uit Venezuela was met 7-3 te sterk voor Boot. Zijn laatste wedstrijd won hij met 7-5 van een Arubaan. Donderdag (vandaag) hervat Boot de strijd op het ITF-toernooi in het dubbelspel met Ronald van Slooten uit Zonnemaire. Volgens de laatste is de loting in een poule met tegenstanders uit Brazilie, Amerika en Spanje. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-11-2014

Nieuwenhuijse vindt 4,5 jaar lang genoeg

Adriaan Nieuwenhuijse (foto) verlaat aan het einde van het seizoen 2014/2015 zaterdag-tweedeklasser MZC’11. De Kruiningse trainer heeft er dan viereneenhalf jaar op zitten. Zijn ‘record’ was vier seizoenen bij de club in zijn woonplaats. ,,Ik vind viereneenhalf jaar lang genoeg”, vertelt Nieuwenhuijse (foto), die zijn vertrek donderdagavond bij de spelersgroep heeft aangekondigd. ,,Ik had wel mijn twijfels omdat ik nog steeds prima naar mijn zin heb. Maar het grootste deel van de spelersgroep is er ook al zo lang. Het wordt te eigen.” Met het naderende vertrek van de vijftiger moet MZC’11 op naar een opvolger. Er is inmiddels contact geweest met een kandidaat. De van DFS overgekomen verdediger Patrick Verboom heeft het einde van het seizoen niet gehaald. Blessures, gebrek aan spelplezier en werkverplichtingen hebben hem doen besluiten er per direct mee te stoppen. Nieuwenhuijse: ,,Hij valt er naast. Ik snap dat dat moeilijk voor hem is”. Een tweede verdediger van MZC’11, Benjamin Verwest, kan na een korte blessureperiode zaterdag spelen tegen Terneuzense Boys. Een derde verdediger, Freek Torensma, staat tot de winterstop aan de kant vanwege een hamstringblessure. Spits Ingmar Quist is wel op de goede weg terug. Hij kan mogelijk zaterdag na een schouderblessure zijn rentree maken. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  20-11-2014

‘Poolse’ nederlaag typerend voor vorm Kerkhove

En weer was een dreumes in het internationale tenniscircuit op dit moment beter dan Lesley Kerkhove. Deze keer, tijdens de tweede ronde van haar laatste Challenger in 2014 in het Poolse Zawada, zette Karolina Muchova de Zierikzeese de voet dwars. Het werd 6-3 2-6 5-7 voor de Tsjechische nummer 730 van de WTA-ranking, een lijst waarop Kerkhove op de 226e plaats bivakkeert en, om maar eens iets te noemen, richting toptweehonderd was gegaan als ze in Zawada de finale zou hebben gewonnen. Dat het zover niet kwam, heeft alles te maken met haar vorm die na een succesvolle trip van begin oktober naar Bangkok (kwartfinale ene week en verliezend finalist tweede week) ver te zoeken was. Het was ook ver ‘op’ met de Schouwse tennisster. In Thailand speelde ze al weer haar 25e en 26e internationale toernooi in 2014. Dan is het kaarsje – na vliegtuig in en uit, hotel in en uit, veel wedstrijden in enkel- en dubbelspel – ook een keer op. Niettemin vervolgde Kerkhove al vier dagen na Bangkok haar weg op de internationale toer. Ze speelde achtereenvolgens in Nantes, Bath, Minsk en deze week Zawada. In de Franse, Engelse en Poolse plaats verloor ze respectievelijk van de nummers 532, 708 en 730 van de mondiale ranking. Een Kerkhove in vorm en bij de les zet dat soort tegenstanders aan de kant. In Minsk geraakte ze op karakter in de halve finale, maar in de eerste twee ronden had ze de grootst mogelijke moeite met de nummers 399 en 639 van de wereld. Om nogmaals maar aan te geven dat de pijp ver leeg was. Toch kan ze die halve eindstrijd in Wit-Rusland met een klein gouden randje omcirkelen. Met de daar behaalde punten stijgt ze maandag op de nieuwe WTA-ranking naar haar hoogste positie – waarschijnlijk 216 of 217 – ooit. En ze behaalde daarmee naar alle waarschijnlijkheid alvast het eerste doel voor 2015: een plaats in het kwalificatieschema voor het hoofdtoernooi van het eerste Grand Slam na de jaarwisseling: de Australian Open. Kijkend naar de zogenaamde acceptatielijst van 2014 kon de nummer 221 van de wereld daaraan deelnemen. Met andere woorden: de kans dat Kerkhove naar Down Under afreist, is levensgroot. Dat laatste kan trouwens ook gezegd worden van haar winstkansen donderdag in de tweede ronde in Zawada. Met het laatste stukje vechtlust in haar lichaam kantelde ze de derde set van een 2-4-achterstand na een 5-4-voorsprong. Op de service van Muchova kreeg Kerkhove drie matchpoints. Ze benutte ze niet waarna de Tsjechische drie games op rij en de partij won. Later op de dag verloor Kerkhove met de Zwitserse Xenia Knoll de halve finale in het dubbelspel. Daarna is ze naar huis gegaan: even geen tennis, even geen hotels, even geen vliegtuigen. Die wachten haar in 2015 nog volop. Als voorbereiding op het nieuwe tennisjaar speelt ze in 2014 half december nog wel de KNLTB Masters.

bron: WereldRegio  20-11-2014

Bliek plaaggeest voor Stella Boys

De Strandlopers/Ginsterveld toonde op de jongste speelavond in de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie de kracht van het team.  Stella Boys/’t Centrum liet zich veel te veel in de verdediging drukken en daar profiteerden de spelers uit Burgh-Haamstede optimaal van. De 6-2-overwinning kwam puur uit de aanvalsdrift van met name Julius Bliek die opnieuw zijn stempel drukte met drie fraaie goals. Tevens was de keeper van De Strandlopers, Leander Rouw (foto), in grote vorm. IJtama profiteerde van het verlies van Stella Boys. Met een 9-2-overwinning op FC Hanse Staalbouw is het nu alleen koploper. Vivars won met 7-4 van ASZ en Airpack duwde Motorenboys nog vaster op de laatste plaats met 10-3-overwinning. Deco Home Zierikzee blijft koploper in de tweede klasse met een 8-1-overwinning op VIA Adviseurs. Stella Boys/’t Centrum 2 volgt met een 10-3-winst op Spuiterij Elfrink en de Strandlopers/Ginsterveld 2 boog een 0-2-achterstand om in een 8-5 winst tegen FC Kerkwerve/Oliegeultje. De Vlinder en Faxe speelden 3-3 tegen elkaar.

bron: WereldRegio  20-11-2014

Remise Spiegels voldoende voor koppositie schaakstrijd

In de negende ronde van de competitie van schaakvereniging Zierikzee werd flink strijd geleverd aan de top van de ranglijst. Sjaak Spiegels belandde na een remise op de eerste plaats met een minimale voorsprong op de vorige koploper. Dat is Kees Bimmel – hij verloor van een gretige Kees van den Nieuwendijk – die nu kort achter de koplopers de derde plaats bezet. Koploper Bimmel moest het opnemen tegen achtervolger Van den Nieuwendijk die met zwart De Draak op het bord bracht. Bimmel kwam iets beter uit de opening maar verzuimde in het middenspel een afgeruild paard terug te slaan met zijn loper in plaats van met zijn pion. Hierdoor kreeg Van den Nieuwendijk een open c-lijn. Uiteindelijk kon hij via deze open lijn een toren op de 7e rij plaatsen en beginnen met het opsnoepen van Bimmel’s pionnen. Na dit snoepfestijn – het is immers sinterklaastijd – gaf Bimmel op. Ben Snethorst speelde met wit zijn vertrouwde systeem tegen Sjaak Spiegels. Zwart probeerde het spel van wit te ontregelen maar de witte stelling was stevig. Er volgde een positionele strijd om invloed in het centrum. Toen alle lichte stukken waren afgeruild, was de dynamiek uit de wedstrijd. Beide spelers besloten tot remise. Martin Krijger dacht met de zwarte stukken Marnix den Boer een zwakke pion en daarmee een mindere stelling te bezorgen. Het eerste lukte, het tweede niet. Den Boer speelde aktief tegen en behaalde langzaam maar zeker met een reeks uitstekende zetten. In het eindspel bleef Den Boer ondanks dreigende tijdnood een beter stelling houden. Heel even leek zijn overwinning nog in gevaar te komen doordat een toren verloor, maar Krijger overzag even later dat zijn paard in stond. Met veel meer pionnen op het bord wist Den Boer de vijandelijke koning klem te zetten en Krijger gaf op.

bron: WereldRegio  20-11-2014

Informatie over de zorg

De gemeente organiseert op 9,11 en 16 december informatiebijeenkomsten over de veranderingen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugd (Jeugdwet) en werk en inkomen (Participatiewet).Iedereen die benieuwd is hoe de gemeente Schouwen-Duiveland het aanpakt in 2015 is welkom. 9 december, Zierikzee 19.00-21.00 uur in de Brede School Noorderpolder Theo Thijssen. Adres: Emil Sandströmweg 6 11 december, Bruinisse van 19.00-21.00 uur in dorpshuis De Vanger. Adres: Molenstraat 52. 16 december, Renesse van 19.00-21.00 uur in het dorpshuis. Adres: Zeeanemoonweg 1. Als inwoners in de gelegenheid zijn zichzelf aan te melden dan wordt dit erg op prijs gesteld. Aanmelden kan bij Janny De Jonge via Janny.de.jonge@schouwen-duiveland.nl of telefoonnummer 0111 452 347. De avond wordt geopend door de gemeente. Vervolgens kunnen de aanwezigen kiezen uit presentatie over het thema werk en inkomen (Participatiewet), jeugd (Jeugdwet) of maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tijdens de presentatie wordt aan de hand van een concrete situatie verteld hoe de gemeente de ondersteuning vanaf 2015 organiseert, wat inwoners zelf moeten organiseren en waar zij vanaf 1 januari terecht kunnen met hun vragen. Voor de gemeente zijn de professionals op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd en werk en inkomen een van de belangrijkste partners in deze zogenoemde transitie. Zij hebben vaak al contact met inwoners die op een of andere manier ondersteuning ontvangen. Om die reden organiseert de gemeente op 2 december van 13.30 – 17.00 uur een bijeenkomst speciaal voor professionals op het gemeentehuis. Personen die hieraan deel willen nemen kunnen zich aanmelden bij Janny de Jonge via janny.de.jonge@schouwen-duiveland.nl of 0111 452 347.

bron: WereldRegio  20-11-2014

Allevo schrapt vijftig fulltime-plaatsen huishoudelijke hulp

Zorgaanbieder Allevo schrapt in haar werkgebied Noord- en Midden-Zeeland vijftig fulltime plaatsen in de huishoudelijke hulp. Allevo heeft alleen al op Schouwen-Duiveland ruim zeshonderd clienten. Meer over deze bezuinigingsmaatregel en de consequenties voor Schouwen-Duiveland in WereldRegio van vrijdag.

bron: WereldRegio  20-11-2014

SGP vraagt om opheldering uitspraken De Ceuster in WereldRegio

De SGP in de gemeenteraad wil opheldering over uitspraken van Zeeuwland-directeur Antoine de Ceuster in WereldRegio. Het gaat om samenwerking tussen Zeeuwland en zorgaanbieder Allevo. Wie een appartement bij Zeeuwland huurt wordt geacht zorg af te nemen bij Allevo. De SGP maakt zich daar zorgen over. Haar achterban kiest vaak voor een zorgaanbieder met een christelijke identiteit. De SGP vraagt zich af of deze beperking van de keuzevrijheid wel kan en of de gemeente hiervan op de hoogte is. Directeur Ineke Dekker van Allevo laat desgevraagd weten dat huurders van de appartementen – wanneer zij dit echt willen – hun eigen zorgaanbieder kunnen kiezen. Allevo en Zeeuwland denken met de samenwerking 24-uurszorg te kunnen aanbieden. Eerder al sluit ook Eilandzorg een deal met Zeeuwland. Wie in de Nieuwe Veste gaat wonen, koopt in principe zorg in bij Eilandzorg. De SGP heeft vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

bron: WereldRegio  19-11-2014

Kunstproject CBK strijkt neer in Zierikzee

De Rotterdamse kunstenaar Michiel van Bakel heeft woensdag zijn intrek genomen in het leegstaande winkelpand Mol 9 in Zierikzee. Van Bakel werkt de komende week vanuit die winkel. Hij gaat iets maken rond het thema ‘Zien en gezien worden’. Het plaatsen van ‘observerende mensen’ in leegstaande panden is onderdeel van het project Krot of Kans van het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) Zeeland. Lees verder.  

bron: PZC  20-11-2014

Makkelijke eerste ronde in laatste Challenger Kerkhove

Zonder noemenswaardige problemen heeft Lesley Kerkhove de tweede ronde van een Pools Challenger gehaald. In Zawada versloeg de 23-jarige Zierikzeese (foto) woensdagmiddag Tayisiya Morderger, De Duitse nummer 470 van de wereld kreeg er met 6-3 6-2 van langs van de Nederlandse nummer 226e op de WTA-ranking. Voor een plaats in de kwartfinale moet de Schouwse speelster afrekenen met de Tsjechische Karolina Muchova, 730e van de wereld. In Zawada speelt Kerkhove, daar als zevende geplaatst, haar laatste Challenger van 2014. Een goed resultaat brengt haar heel dichtbij de kwalificaties voor de Australian Open in januari 2015. In de Poolse Stad dubbelt ze ook met Xenia Knoll. De eerste ronde verliep met tweemaal 6-0 bijzonder soepel voor het Nederlands/Zwitserse duo.

bron: WereldRegio  19-11-2014

Dikke toren ingezet voor windenergie

Wie Schouwen-Duiveland met een scherpe blik in zich opneemt kan tot bijzondere beelden komen.Een lezer van de krant maakte de redactie opmerkzaam op het beeld van de Dikke Toren, dat – zo doet de foto geloven – bestemmingsplanmatig ook voor windenergie ingezet kan worden. De foto is vanaf de Heerenkeet gemaakt. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  19-11-2014

Prestigieuze prijs voor Nemag Zierikzee

Grijperfabrikant Nemag B.V. uit Zierikzee heeft tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van het vakblad International Bulk Journal de prestigieuze ‘IBJ Innovative Technology award 2014’ gewonnen.Nemag is sterk gericht op innovaties en productontwikkeling in de droge bulkoverslag. Recent is simulatiesoftware voor bulkmateriaal en een milieuvriendelijke grijper met speciale schelpvorm ontwikkeld. Een internationale vakjury heeft de innovaties van Nemag verkozen boven 20 andere inzendingen. De prijs is een erkenning van de inspanningen van het hele Nemag team op het gebied van innovatie en productontwikkeling. De International Bulk Journal is het internationale vakblad voor de maritieme droge bulk industrie. Jaarlijks reikt het vakblad in een aantal categorieën prijzen uit aan bedrijven die een bijzondere prestatie verricht hebben. Nemag B.V. ontwerpt en bouwt grote grijpers (met een inhoud tot 60 m3 en 38 ton eigen gewicht) voor de overslag van bulkgoederen. De grijpers worden vanuit de productielocatie in Zierikzee wereldwijd geëxporteerd. Door de sterke focus op innovatie heeft Nemag sinds de oprichting in 1924 een range van grijpers en aanverwante producten zoals kabelverbindingssystemen (kettingschalmen en kabelperen) ontwikkeld, gericht op het verhogen van de efficiency bij het lossen van bulkmateriaal en het verlagen van de kosten per overgeslagen ton lading.

bron: WereldRegio  19-11-2014

Lucratief verkeersbord

Op het pleintje aan de Maarstraat in Zierikzee staat een opmerkelijk bord.Een parkeeraanwijzing, op zich niks mis mee. Maar ‘Geld voor het hele plein’ wekt meer de indruk dat er iets te verdienen valt, dan dat het plein geen parkeren toelaat. Een spelfout die zich eerder aandiende in de Grevelingenstraat in Zierikzee. ‘Geld in de berm’ stond er indertijd. Een hardnekkig probleem dus.

bron: WereldRegio  19-11-2014

Politie spreekt van mogelijk explosief bij brand auto Zierikzee

Woensdagmorgen is in de Nieuwe Bogerdstraat – vermoedelijk door een exposief – een personenauto zwaar beschadigd. Vijf andere auto’s werden hierdoor met verf besmeurd. Het incident gebeurde rond 06.00 uur. Een bewoner hoorde een harde knal. De personenauto raakte aan de voorzijde zwaar schade, vermoedelijk door een explosief. Door de knal zaten diverse auto’s, die in de onmiddellijke omgeving stonden, onder de verf. De politie stelt een onderzoek naar deze vernieling in. Zo worden aangiften opgenomen, wordt een buurtonderzoek gehouden en is een sporenonderzoek uitgevoerd. Hebt u informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. Belt u liever anoniem: 0800-7000.

bron: WereldRegio  19-11-2014

Start opknapbeurt Poortambacht Zierikzee

Wethouder Jacqueline van Burgh heeft woensdagmorgen de opknapbeurt van de Zierikzeese wijk officieel afgetrapt. Dat deed ze door een rioolbuis te plaatsen aan de Grevelingenstraat in de wijk. In totaal wordt er de komende twee jaar voor zo’n drie miljoen euro opgeknapt aan de wijk. Dat gebeurt in samenwerking met de bewoners en woningbouwvereniging Zeeuwland.

bron: WereldRegio  19-11-2014

Weer mogelijke brandstichting in Zierikzee

Vanmorgen, woensdag rond zes uur, moest de brandweer uitrukken voor een autobrand in de Nieuwe Bogerdstraat in Zierikzee.Ter plaatste kwam er rook uit de motorkap van een auto. Buurtbewoners hebben eerst zelf met een brandblusser geblust waarna de brandweer heeft nageblust met schuim. Mensen in de omgeving hebben voor de melding een harde klap gehoord vanaf de parkeerplaats. De politie heeft een paar meter verder een blik verf gevonden die ontploft was. De auto heeft schade opgelopen aan het raam, motorkap en de motor. Auto’s die ernaast stonden zijn onder de verf komen te zitten. 

bron: WereldRegio  19-11-2014

Tweede editie BAS in concert in Brogum Zierikzee

Na in 2012 al eens eerder een succesvolle editie op poten te hebben gezet, wordt zaterdag 22 november in Brogum in Zierikzee opnieuw de benefiet ‘BAS in concert’ gehouden. Kingfisherlive en W.A.F. werken beide belangeloos mee aan het benefietconcert, waarvan de opbrengst bestemd is voor de BAS Stichting in Zierikzee. Lees verder.

 

 

bron: PZC  18-11-2014

 

Gemeente betaalt mee aan Schouws energiebedrijf

B en W van Schouwen-Duiveland stellen 20.000 euro beschikbaar als bijdrage aan ‘Energie Werkt’, de energiecoöperatie van Ondernemersvereniging Schouwen-Duiveland. Dat maakte wethouder Ad Verseput maandag bekend tijdens de Kennisarena Energie & Landschap in de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Lees verder.  

bron: PZC  18-11-2014

Gouden Pieter voor Hans de Munnik

Aanstaande vrijdag 21 november wordt een feestelijke dag op Pontes Pieter Zeeman, met als thema ‘Bèta4U’.Een dag die in het teken staat van de uitreiking van de Pieter Zeemanprijs en de Gouden Pieter. De Pieter Zeemanprijs, een bedrag van 2500 euro, wordt dan uitgereikt aan degene die de beste afstudeerscriptie natuurkunde heeft geschreven aan de Universiteit van Amsterdam. De prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt, wordt beschikbaar gesteld door de stichting Pieter Zeeman, maar toegekend en uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt naast de Pieter Zeemanprijs ook de Gouden Pieter uitgereikt aan Hans de Munnik, vorig jaar leerling in vwo 6. Hij maakte het beste profielwerkstuk in één van de bètavakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie). Met zijn profielwerkstuk getiteld ‘De sleutel naar digitale veiligheid’ heeft hij aangetoond te beschikken over een hoge mate van zelfstandigheid, gedegen kennis van de wiskunde, diepgaande interesse en een wetenschappelijke onderzoeksgeest. Het profielwerkstuk bevat een uitvoerige uiteenzetting van zowel de moderne als de historische wijze waarop gegevens geheim gehouden kunnen worden. Hans heeft met zijn werkstuk aangetoond te beschikken over eigenschappen en kwaliteiten die onmisbaar zijn voor een wetenschappelijke carrière en komt daarom in aanmerking voor de Gouden Pieter. Hans de Munnik ontvangt een speciaal beeldje; de ‘Gouden Pieter’ en een bedrag van 500 euro. De winnaar van de Pieter Zeemanprijs 2014 voor studenten natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam is Berend Zwartsenberg, die zijn prijs zal krijgen voor zijn afstudeerwerk aan Topologische Isolatoren, wat hij uitvoerde onder begeleiding van Prof. Mark Golden. Zijn onderzoek richtte zich op de beïnvloeding van oppervlaktetoestanden van materialen, door bestraling met ultraviolet licht. Berend Zwartsenberg zal zijn prijs zoals het er nu naar uitziet op een later tijdstip in ontvangst nemen, omdat hij op het moment van de uitreiking in het buitenland verblijft. Het thema van de dag is ‘Bèta4U’- anders gezegd: beter bètaonderwijs voor jou. In de ochtend krijgen de brugklassen 1F, 1G en 1H een les in robotica, met demonstratie van de robot Nao, een humanoïde robot met mechanische, elektronische en cognitieve vaardigheden. Verder krijgen alle tweede en derde klassen HAVO/VWO een show voorgeschoteld door studenten van de Universiteit van Leiden, getiteld ‘Freezing Physics.’ In de middag zijn de leerlingen uit 4, 5 en 6 VWO en 5 HAVO met een N-profiel aanwezig bij de prijsuitreikingen in de aula.

bron: WereldRegio  17-11-2014

Kinderboerderij Zierikzee tijdelijk gesloten

Kinderboerderij de Punt in Zierikzee is tot woensdag gesloten als preventieve maatregel in verband met de uitbraak van vogelpest.Dat gebeurde in Hekendorp. Als antwoord daarop zijn alle kinderboerderijen in Nederland drie dagen gesloten. (foto: WereldRegio)          

bron: WereldRegio  17-11-2014

Delta Sport-handballers verliezen verdiend

Meer dan een subtopper was HVV’70, de tegenstander van Delta Sport in haar zesde competitieduel, de voorgaande jaren niet. In het seizoen 2014/2015 is het helemaal ander: het ‘sub’ is er af en HVV’70 is nu een topper. Dat ondervond Delta Sport aan den lijve: 25-37 (14-22). John Jansen, trainer van de handbalploeg uit Zierikzee, hoefde er niet om heen te draaien. Gewoon verloren van een goede, handballende ploeg, luidde de eerste vraag. Een volmondig ‘sowieso’ was het antwoord na de wedstrijd tegen koploper HVV’70, dat, zo zei Jansen zondag in Sportblok, liever geen kampioen wil worden. Het zijn ‘luxeproblemen’ die de Middelburgse coach totaal niet heeft. Hij moet het jonge Delta Sport in de hoofdklasse zien te houden en gezien de stand op de ranglijst voldoet hij vooralsnog aan die ‘doelstelling’. Tegen HVV’70 was er geen seconde twijfel dat Delta Sport een punt aan haar totaal van vier zou gaan toevoegen. De eerste goal werd gescoord door de tegenstander en daarna waren vele aanvallen doeltreffend achter Delta Sport-doelman Mick Vleeshouwer. De thuisploeg pikte in het begin nog wel enigszins aan, maar vanaf 9-11 scoorde HVV’70 bij wijze van spreken van uit alle hoeken en standen. ,,We hadden weinig kijk op hun wissels”, doelde Jansen op de gevarieerde aanvallen van HVV’70. ,,Dan zie je dat een ploeg, die jong is, dat tactisch inzicht nog niet heeft.” Ondanks dat de marge bij rust liefst acht treffers – een achterstand die voor elke handbalploeg schier onoverbrugbaar is – was, vond Jansen dat Delta Sport een ‘acceptabele’ tweede helft had gespeeld. ,,Ze hebben niet slecht gespeeld.” Maar bovenal was Delta Sport niet opgewassen tegen de lijstaanvoerder dat nog geen punt heeft laten liggen. Scores Delta Sport: Koen de Bruijn 7, Kevin Meulmeester 6, Thijs van Splunder 4, Jordi Crasbeek 3, Guust Sluijs, Jimmy Niemans, Guido de Graaf, Ruben Bos . (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  16-11-2014

Meurs nieuwe hoofdredacteur Inwonerskrant

Esther Meurs uit Zierikzee is de nieuwe hoofdredacteur van de Inwonerskrant. Ze volgt Mariska den Hartogh op die door drukke werkzaamheden gekozen heeft te willen stoppen. Esther Meurs is logopediste, maar heeft ook een sterke voorliefde voor de Nederlandse taal. De Inwonerskrant is een project van Hart voor Leefbaarheid. De krant verschijnt maandelijks als bijlage in WereldRegio en wordt geschreven door een team van vrijwilligers.

bron: WereldRegio  16-11-2014

Zure nederlaag volleybalsters Forza

Het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza heeft een ietwat zure nederlaag in Oud-Beijerland geleden. De thuisploeg, DVO, zegevierde zaterdagavond met 3-1 (25-21 23-25 25-21 25-22) en maakt slechts negen punten meer dan de Schouwse volleybalsters. Bovendien had Forza te maken met een enigszins partijdige scheidsrechter omdat de leidsman van de bond niet kwam opdagen. Forza-speelster Lisa Weeber: ,,Dat is geen excuus maar op cruciale momenten is het wel heel zuur als er eenzijdig (af)gefloten wordt”. Een zeer zwakke start kwam Forza in de eerste set niet meer te boven, maar de goede lijn aan het einde van het eerste werd in het tweede bedrijf doorgetrokken: met setwinst tot gevolg. Door wat mindere servicedruk in de derde en vierde set kwam DVO wat meer aan aanvallen toe. ,,Wij kwamen hier moeilijk uit”, zag Weeber. ,,Dus werd ons spel te voorspelbaar en we konden ook niet echt profiteren van de gaten. Het was wel echt een spannende pot waarin we meer hadden verdiend”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-11-2014

Aftrap voor nieuwe kinderburgemeester

Floris Hoogenboom uit Burgh-Haamstede heeft zijn eerste taak als kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland erop zitten.In Zierikzee haalde hij samen met burgemeester Gerard Rabelink Sinterklaas binnen. En zijn zwarte Pieten. Later deze maand bezoekt Sinterklaas ook de vele dorpen op het eiland. Het volledige overzicht van de activiteiten staat in WereldRegio van vrijdag jongstleden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-11-2014

Winkeliers Zierikzee pleiten voor supermarkt in het centrum

Winkeliersvereniging OVO vindt dat er een supermarkt moet zijn in het centrum van Zierikzee. Sinds de sluiting van de Spar, afgelopen zomer, is dat niet meer het geval. In de bijgestelde detailhandelsvisie van B en W wordt verhuizing van de Albert Heijn naar de locatie van het gesloopte zwembad Onderdak mogelijk gemaakt. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  15-11-2014

Vrijwilligster VluchtelingenWerk de laan uit gestuurd om familie

Imaan Alashqar, tot voorkort werkzaam als vrijwilligster bij Stichting Vluchtelingen, zegt te moeten stoppen met werkzaamheden vanwege ‘terrorismeverleden’ van haar vader. Imaan Alashqar uit Zierikzee reageerde geschokt toen ze te horen kreeg dat ze niet langer als vrijwilligster voor de Stichting VluchtelingenWerk mocht werken. Lees verder

 

bron: PZC  14-11-2014

College wil investeren in ‘eerlijke’ winkelroute

Het college van B en W wil een bijdrage van 1400 euro verstrekken voor de realisatie van een ‘eerlijke’ winkelroute op Schouwen-Duiveland. Met het bedrag kan een route met 24 eerlijke winkels en horecagelegenheden die biologische fairtrade en/of tweedehands producten verkopen worden gerealiseerd. De subsidie is aangevraagd door de Wereldwinkel Schouwen-Duiveland. Lees verder.  

bron: PZC  13-11-2014

Zwaarbevochten zege De Strandloper/Ginsterveld

De Strandloper/Ginsterveld (foto) heeft met een zwaarbevochten zege op Van Oeveren/WIK de aansluiting gevonden bij beide koplopers in de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie. De koplopers Stella Boys/’t Centrum en IJtama wonnen hun duel gemakkelijk. Stella Boys won met 5-3 van Airpack en IJtama won met 6-1 van ASZ. In het duel tussen De Strandloper en Van Oeveren ging de strijd lang gelijk op tot dat halverwege de tweede helft De Strandloper op een 5-4 voorsprong kwam door een doelpunt van Julius Bliek. De gemoederen gingen een rol spelen bij Van Oeveren waardoor er twee spelers gelijktijdig een gele kaart en strafminuten kreeg. Bij de 6-4 mocht er een speler terug maar de andere speler van Van Oeveren had al geel en kreeg dus rood en werd uitgesloten voor verdere deelname aan de wedstrijd. Gebrek aan wisselspelers bij Van Oeveren brak de ploeg op en verloor met 5-6. FC Hanse Staalbouw won met 4-3 van Motorenboys. In de tweede klasse zorgde Deco Home Zierikzee voor een verrassing door Stella Boys/’t Centrum 2 te verslaan: 6-3. Hierdoor veroverde Deco Home Zierikzee de koppositie in de tweede klasse. Stella Boys stond lang met 3-2 voor tot dat in de slotfase de spelers Marcel Verschoor en Bas Bosschaart de eindstand op 3-6 brachten. Faxe verloor met 1-11 van VIA Adviseurs en Fiets Outlet Zierikzee kreeg behoorlijk klop van FC Kerkwerve/’t Oliegeultje: 2-10. De Strandlopers/Ginsterveld 2 won met 4-0 van De Vlinder. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  14-11-2014

Bestuur Radar stapt op bij gebrek aan vertrouwen

Het voltallige bestuur van Radar (protestantschristelijk basisonderwijs) is opgestapt omdat ze geen vertrouwen meer ervaart onder de leden. In een brief aan de leden heeft het bestuur dit bekend gemaakt. Het bestuur ziet alleen in een structurele samenwerking met het openbaar basisonderwijs van Obase kansen voor de toekomst. Maar de leden hebben dit tot twee keer toe geblokkeerd. Het basisonderwijs op Schouwen-Duiveland heeft te maken met een teruglopend aantal leerlingen. De besturen van Radar en Obase zien kansen door samen te werken. Het merendeel van de Radar-leden is daar huiverig voor en vreest dat de identiteit wordt aangetast. Het bestuur blijft aan tot 10 december. Dan zal er een nieuw bestuur moeten worden gevormd.

bron: WereldRegio  14-11-2014

Russische stopt Kerkhove in Wit-Rusland

De Russische Ekaterina Alexandrova heeft Lesley Kerkhove uit haar derde Challenger-finale in 2014 gehouden. In Minsk had de 23-jarige Zierikzeese na een 3-1-voorsprong in de eerste set weinig meer in te brengen: 4-6 1-6. ,,Ze was beter”, vond de Schouwse speelster. Niettemin kan Kerkhove, ondanks enkele moeizame optredens in het de Wit-Russiche stad, terugkijken op een geslaagde week. Met de behaalde punten stijgt ze naar haar hoogste positie ooit op de wereldranglijst. Volgende week speelt Kerkhove haar waarschijnlijkste laatste Challenger van dit jaar. Dan speelt ze in Polen… (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  14-11-2014

Nieuwe sportvloer laat langer op zich wachten

De soap omtrent de vloer in de tennishal van Sportblok is nog niet ten einde.  De nieuwe vloer komt er niet, zoals eerder werd gecommuniceerd, te liggen voor de laatste week van november.Op 21 oktober liet (sport)wethouder Ad Verseput tijdens een persbijeenkomst weten dat het vanaf die datum nog vier weken zou duren om een nieuwe vloer (kosten tussen 100.000 en 125.00 euro) in de kleinste hal van Sportblok te leggen.Over de vloer in de tennishal was al meteen na de opening van eind augustus veel te doen. De vloer werd als te hard en te ruw ervaren waardoor zaalvoetballers, badmintonners, zaalhockeyers en (in mindere mate) tennissers er niet of nauwelijks uit de voeten konden. Na veel overleg tussen de gemeente en de combinatie Wind/Laco, een testwedstrijd en een keuringsrapport is besloten een nieuw vloer te leggen.De gemeente is evenals de sportverenigingen van mening dat de vloer niet voldoet aan het multifunctionele karakter dat zij voor ogen had. De nieuwe vloer is van (vrijwel) dezelfde kwaliteit als de vloer in de grootste hal van Sportblok.Vestigingmanager van Sportblok, Ronald van Dongen, gaat er nu vanuit dat de nieuwe vloer er voor Kerstmis ligt. Met hem is trouwens niet gecommuniceerd dat de vloer er voor de laatste week van november zou liggen. Ook zaalvoetbalvereniging ZieZaVo, een van de gedupeerden de perikelen rond de vloer, heeft al ‘voorzorgsmaatregelen’ getroffen door de zaal in sportcentrum Westerschouwen tot eind december vast te leggen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-11-2014

Eerste, grote, landelijke turnwedstrijd in Sportblok

GV Delta Sport organiseert in samenwerking met KNGU Zuid West op 17 en 18 januari 2015 de eerste grote turnwedstrijd op landelijk niveau in Sportblok. De wedstrijd wordt gehouden in de grote sporthal die wordt omgebouwd in een turnwedstrijdvloer met twee wedstrijdbanen. Het betreft een tweede voorwedstrijd divisie 2 N2 en jeugd N3. Deze wedstrijd is  de laatste van de twee voorwedstrijden waar kwalificatie wordt afgedwongen voor deelname aan de kwartfinale voor het NK. Er zijn in totaal 337 turnsters ingeschreven uit Limburg, Brabant en Zeeland. De wedstrijd zou eerst plaats vinden in Brabant Oost maar de organiserende vereniging heeft deze terug gegeven aan de KNGU. Daarna is gevraagd door de KNGU-Zuid  aan Delta Sport om deze organisatie op zich te nemen. Vanuit Delta Sport zijn er uit de A-selectie diverse turnsters actief. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-11-2014

Weinig kritiek op begroting Schouwen-Duiveland

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland heeft de begroting 2015-2018 goedgekeurd. Alleen de fractie van de SP stemde tegen de begroting. De raad heeft met moties en amendementen nog wel wat accenten verschoven. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  13-11-2014

Onderwijsinspectie tevreden over Pieter Zeeman

De inspectie van het onderwijs heeft Pontes Pieter Zeeman een basisarrangement toegekend voor zowel HAVO als VWO.Dit betekent dat de kwaliteit weer op orde is en dat de school voldoet aan de eisen van de inspectie. Sinds vorige schooljaar heeft Pontes Pieter Zeeman zaken opgepakt en in de steigers gezet. Er is voldoende vertrouwen bij de inspectie dat ze in staat is om deze lijn te kunnen borgen en doorzetten; daarvoor heeft de school de kwaliteiten in huis. De inspectie lette bij haar beoordeling vooral op drie aspecten. Allereerst werd er gekeken naar de opbrengst van het onderwijs. Daarbij ging het om de gemiddelde cijfers van het Centraal Examen en de mogelijke afwijking tussen het Centraal Examen en de schoolexamencijfers. Verder werd er gekeken naar het rendement van de bovenbouw en onderbouw- hoeveel leerlingen onvertraagd doorstromen naar een volgend leerjaar. Voor dit onderdeel scoort Pieter Zeeman een voldoende, gezien de resultaten van de afgelopen jaren. Ook bezochten de inspecteurs een groot aantal lessen, waarbij aandachtspunt was in hoeverre de leerlingen actief betrokken werden, hoe de lesopbouw was en in hoeverre er sprake was van differentiatie. Ook hiervoor deelden de inspecteurs een voldoende uit. Het derde aandachtpunt was kwaliteitszorg; hoe houd je de vinger aan de pols wat betreft wat er in de school gebeurt. Ook daarvoor werd een voldoende uitgedeeld. Rector Sjef Lommen is blij dat de resultaten van de extra aandacht in de afgelopen jaren ook opgemerkt zijn door de inspectie. ,,Je weet dat je met een hele hoop goede dingen bezig bent, maar zal de inspectie dat ook zien, dat hoop je dan maar. Er zijn uiteraard nog wel wat verbeterpunten, maar de inspectie was erg tevreden. Het is nu belangrijk om deze lijn goed door te trekken, cijfermatig en planmatig.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-11-2014

Kerkhove haalt in Minsk vierde halve finale 2014

Lesley Kerkhove heeft voor de vierde keer in 2014 de halve finale van een Challenger gehaald. De Zierikzeese deed dat donderdag in Minsk. De drie andere halve finales haalde ze in Essen, Aschaffenburg en Bangkok.  In de kwartfinale haalde de 23-jarige tennisster eindelijk weer eens een voor haar doen acceptabel niveau. Want na haar succesvolle trip naar Bangkok (kwartfinale en finale) raakte Kerkhove totaal uit vorm met nederlagen tijdens de eerste ronde in Nantes en Bath tegen zeer laag geplaatste spelers. Ook in Minsk trof ze in de eerste twee ronden tennissters van minder allure, maar Kerkhove (foto) had er de grootste moeite mee. Tot tweemaal toe wist ze met hangen en wurgen de partij er na drie moeizame sets uit te slepen. ,,Ik ben niet echt in vorm”, liet ze na de tweede ronde weten. Haar reactie na de gewonnen kwartfinale, 6-3 7-6 (7-4) tegen Viktoria Kamenskaya, 757e op de wereldranglijst, was een totaal andere. ,,Het ging eindelijk lekker”, aldus de nummer 226 van de wereld die nog wat punten nodig heeft voor het kwalificatietoernooi van de Australian Open in januari 2015. Om de eindstrijd in het Wit-Russische Minsk te bereiken, moet Kerkhove in de halve finale afrekenen met Ekaterina Alexandrova, de Russische nummer 258 op de WTA-ranking. (foto: Richard van Loon)                       

bron: WereldRegio  13-11-2014

Laatste Muis en Leeuw in Nieuwe kerk

Mede door vele andere werkzaamheden heeft het duo Muis en Leeuw besloten om er na twintig jaar met de Sinterklaasvoorstelling ‘Sinter Meezingconcert’ een punt achter te zetten.Het laatste optreden op Schouwen-Duiveland is 22 november in de Nieuwe kerk (aanvang 14.00 uur). Muis en Leeuw wordt gevormd door Eric Holm uit Zierikzee en Peter Adriaanse uit Middelburg.Vanaf 1993 tot 2002 werden Muis & Leeuw een begrip binnen en buiten Zeeland. Ooit begon dit duo met de voorstelling ‘Twee vingers in de pap’, geschreven en geregisseerd door Josien de Graaf. Deze voorstelling is meer dan 240 keer gespeeld op scholen en in theater, zowel in Nederland als België. Na het verdwijnen van de theatergroep “’t Hondje van de Ruyter” maakten Muis & Leeuw een doorstart met de voorstelling ‘Het duizend bomenbos’. Deze voorstelling werd wederom een groot succes. Sinterklaas werd jaarlijks door het duo binnengehaald in Middelburg en op feesten en braderieën waren Muis en Leeuw graag geziene gasten. (foto: Muis & Leeuw)

bron: WereldRegio  13-11-2014

Basketbalmannen Mevo’80 vinden steeds beter draai

Het eerste mannenteam van basketbalvereniging Mevo’80 staat na de 56-50-zege op Smokkelhoek 2 derde op de ranglijst. In de eerste helft lieten Mevo’80 snel en flitsend spel zien: inside-acties van Ko Passchier en Klaasjan van der Maas leverden goede punten op. Van afstand lieten (weer) Van der Maas en Bart Kloet zich gelden. In de tweede helft speelde de Kapellenaren anders: man-to-man met een flinke dosis inzet en energie. Het leverde genoeg problemen op voor Mevo’80. Van der Maas mocht gaan zitten met vijf fouten. Slechte passes en slecht spel waren ook de oorzaak voor de score van 50-44. Vervolgens toonden ze toch weer veerkracht door te spelen als een team met maximale inzet en de winst als beloning.

bron: WereldRegio  13-11-2014

Monumentenstatus woningen Schouwen-Duiveland versneld op de helling

 Bewoners van een gemeentelijk monument in Schouwen-Duiveland hebben van deze status meer last dan gemak. Daarom wil Leefbaar Schouwen-Duiveland (LSD) deze regeling versneld afschaffen. Schouwen-Duivelanders die in een monumentaal huis wonen of daar hun bedrijf in hebben, moeten voor elk bouwkundig wissewasje een omgevingsvergunning aanvragen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  12-11-2014

Projectie op plein voor Nieuwe Kerk Zierikzee

Op het plaveisel aan de voet van de Nieuwe Kerk in Zierikzee is sinds vorige week – op dagen dat er iets te doen is in het monumentale gebouw – in de avonduren een kleurige projectie te zien met daarin de tekst de Nieuwe Kerk. De projectieapparatuur is bij de opening in april geschonken door Group A; de studio die tekende voor het interieurontwerp van de drastisch verbouwde Nieuwe Kerk. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  12-11-2014

LSD wil BIZ terug op de agenda

Leefbaar Schouwen-Duiveland wil een actieve rol vanuit de gemeente om de omstreden Bedrijven Investerings Zones (de BIZ) weer nieuw leven in te blazen. De BIZ is een systeem, waarbij ondernemers financieel bijdragen aan de omgeving, waarmee de attractiviteit van een winkelgebied wordt vergroot. Het gaat ervan uit dat alle ondernemers bij het inrichten van een BIZ worden verplicht om mee te doen. Eerdere pogingen in Zierikzee en Renesse zijn op niets uitgelopen, omdat de ondernemers in meerderheid nee zeiden tegen de plannen. Burgemeester en wethouders zijn voor een BIZ maar laten initiatief bij de ondernemers. Leefbaar Schouwen-Duiveland als initiatiefnemer van het huidige college wil nu toch stappen gaan zetten. Hierbij moet ook gedacht worden aan een bijdrage vanuit de gemeentekas. Tijdens de begrotingsvergadering aanstaande donderdag brengt LSD dit plan in.

bron: WereldRegio  12-11-2014

Kerkhove wint in Minsk weer op karakter

Lesley Kerkhove is de laatste weken duidelijk niet in goeden doen, maar in Minsk staat ze desondanks in de kwartfinale van een Challenger. Waar de 23-jarige speelster uit Zierikzee de eerste ronde na de eerste set verloren te hebben het tweede en derde bedrijf uit het vuur sleepte, deed Kerkhove dat tijdens de tweede ronde weer. Wederom, deze keer van de Litouwse Lina Stanciute, 690e op de wereldranglijst, moest de Schouwse de eerste set inleveren: 3-6. In het tweede en derde bedrijf was er sprake van een gelijkopgaande strijd, maar Kerkhove toonde, die Stanciute ook nog eens twintig aces zag slaan, zowel op 5-5 als 4-4 karakter en trok de sets met 7-5 en 6-4 naar zich toe. In de kwartfinale speelt ze wederom tegen een lager genoteerde speelster. Het is de Russische Viktoria Kamenskaya, 757e op de WTA-ranking. Het is niet gezegd dat Kerkhove, 226e op dezelfde lijst, daar even van wint. ,,Het ging wel iets beter dan gisteren, maar ik ben niet echt in vorm. Ik kan alleen maar vechten”, zei Kerkhove woensdagochtend vanuit Wit-Rusland. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  12-11-2014

Bouw hotel Zierikzee is uitgesteld

De sloop van theater Mondragon in Zierikzee en de bouw van een hotel op die plaats zijn met acht maanden uitgesteld. De ambtelijke procedures rond de bouw gaan langer duren dan verwacht. “Volgende week moet ik weer naar de Monumentencommissie. Een van de kleinere panden naast Mondragon is ook een rijksmonument. Dat moeten we precies zo herbouwen”, vertelt Hans Boogert van het bouwbedrijf dat het hotel gaat realiseren. Lees verder.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  10-11-2014

Week van de Dialoog in Zierikzee afgetrapt

De Week van de Dialoog op Schouwen-Duiveland is maandagavond in de Nieuwe Kerk in Zierikzee in bijzijn van directeur Karin Oppelland van Nederland in Dialoog geopend. Aan acht tafels werd gepraat over het thema van dit jaar ‘Jouw zorg, mij ’n zorg’. Er waren onder meer tafels in het burgerweeshuis en bij Zeeuwland neergezet. Lees verder.   

bron: PZC  10-11-2014

Raadsvragen over mantelzorg Schouwen-Duiveland

Het CDA heeft raadsvragen gesteld over de manier waarop aan het gemeentelijk wmo-loket wordt omgegaan met mensen die een zieke naaste helpen. In een interview in de PZC van zaterdag zegt Marianne Ketting van het steunpunt mantelzorg dat mensen zich soms ‘geschoffeerd’ voelen als zij zich met vragen aan het loket melden. Lees verder.   

bron: PZC  10-11-2014

Moeizame zege eerste ronde in Minsk voor Kerkhove

Het ging zeker niet van een leien dakje, maar Lesley Kerkhove heeft zich niet voor de derde week op rij laten verrassen door een lager genoteerde tennisster. De 23-jarige speelster uit Zierikzee plaatste zich dinsdag voor de tweede ronde van een Challenger in het Wit-Russische Minsk door de Russische Olga Doroshina in drie sets te verslaan. De strijd tussen de nummers 226 en 396 van de wereld eindigde in 6-7 (2-7) 6-3 6-4. ,,Ze was een lastige tegenstander, maar ik speelde zelf ook niet goed”, constateerde Kerkhove vanuit Minsk. De als derde geplaatste Kerkhove speelt woensdag haar tweede ronde in het enkeltoernooi tegen Lina Stanciute, 690e op de wereldranglijst. In het dubbelspel won Kerkhove ook haar eerste wedstrijd. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  11-11-2014

Geen wintereditie Beachboom in Sportblok

De gemeente geeft geen toestemming voor de Beachboom-wintereditie in het nieuwe Sportblok in Zierikzee. Burgemeester Gerard Rabelink heeft dit vanmiddag bekend gemaakt. Het festival past niet in het bestemmingsplan, dat wel andere activiteiten als beurzen toestaat in het nieuwe sportcentrum. Omwonenden maakten bezwaar tegen het voornemen en hebben nu hun zin gekregen. De gemeente wacht een nieuwe aanvraag voor een andere locatie af. Beachboom was al volop bezig om aandacht voor het evenement te krijgen, maar had de vergunning nog niet op zak.

bron: WereldRegio  11-11-2014

SP voelt niets voor cameratoezicht

De Socialistische Partij voelt niets voor cameratoezicht in de gemeente. Burgemeester Gerard Rabelink heeft aangekondigd camera’s te willen gaan ophangen op ‘gevoelige’ plaatsen. Maar de SP spreekt over ‘schijnveiligheid’ De inbreuk op de privacy staat volgens de partij in geen verhouding tot de geringe mate van preventieve werking. De SP wil camera’s alleen in het uiterste geval inzetten. Andere politieke partijen spreken zich niet tegen de camera’s uit.

bron: WereldRegio  11-11-2014

Herinrichting Poortambacht komt eraan

De herinrichting van Poortvernieuwing Poortambacht in Zierikzee wordt nu werkelijkheid en gaat op 19 november met een officieel openingsmoment van start. De gemeente heeft in het najaar een uitgebreid voorbereidingstraject met bewoners als ‘de wijkdeskundigen’ afgerond. Een gezamenlijk product ‘een passend en kwalitatief herinrichtingsontwerp’ is hieruit tot stand gekomen. In het afgelopen jaar 2013 en 2014 is tijdens ‘ateliersessies’ met ontwerpambassadeurs, als vertegenwoordiging van de bewoners, gewerkt aan een goede invulling en inpassing van de plannen in de leefomgeving. Op de bewonersavond zijn de definitieve plannen uitgebreid aan de bewoners gepresenteerd. Aannemersbedrijf Lindeloof heeft in de voorbereidingsfase haar steentje bijgedragen om tot het kwalitatieve uitvoeringsontwerp te komen. En draagt met deze kennis in de komende 1,5 tot 2 jaar zorg voor een goede uitvoering van de plannen. Met betrokkenheid en vanuit zorg voor de leefomgeving worden deze werkzaamheden uitgevoerd. Het eindresultaat zal in de komende jaren zichtbaar gaan worden, te weten: verbetering van het rioolstelsel, een oplossing voor het grondwateroverlast probleem en een hogere kwaliteit, veiligheid en leefbaarheid van de openbare ruimte. De opening vindt op woensdag 19 november van 9:30 tot 10:30 uur plaats, op locatie hoek Grevelingenstraat / Sloestraat. De officiële openingshandeling wordt door wethouder Jacqueline van Burg op een ludieke manier verricht.

bron: WereldRegio  11-11-2014

Stem op Zierikzee-Monumentenstad

Stichting Zierikzee-Monumentenstad is aangemeld voor Stichting Specsavers Steunt. Vanaf vandaag 10 november 2014 kunt u tot 8 december 2014 stemmen op dit doel. De instelling met het hoogst aantal stemmen krijgt een jaar lang donaties uit de winkels. Zierikzee-Monumentenstad zet zich al jaren in om de stad Zierikzee te promoten. Door inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven te binden wil deze stichting zich hard maken om samen, gratis en vrijwillig te komen tot een bruisende stad met nieuwe evenementen. 

Laat jouw gratis stem niet verloren gaan! 
Stem hier: http://stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl/zierikzee/zierikzee-monumentenstad_16566/?iframe 

 

 

Let op: u mag eenmaal per 24 uur per e-mailadres een stem uitbrengen.

bron: Zierikzee-Monumentenstad  10-11-2014

CDA wil opheldering over klachten WMO-loket

Worden burgers met zorgvragen nu wel of niet geschoffeerd en niet gehoord bij het zorgloketvan de gemeente? Het CDA vraagt burgemeester en wethouders om opheldering naar aanleiding van een publicatie in de PZC. Daarin geeft het Steunpunt Mantelzorg aan dit soort geluiden van burgers te horen. Eerder ook al waren er in WereldRegio ingezonden brieven van burgers, die een soortgelijk geluid lieten horen. Het CDA wil weten of en zo ja wat er aan de hand is en wat het college van plan is om dit uit de wereld te helpen. Het zorgloket moet mensen met vragen over de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) de wijs wegwijzen in de voorzieningen. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  10-11-2014

Waterschapslasten paar euro naar boven

Het waterschap Scheldestromen neemt 4 december een besluit over de tarieven van de waterschapsbelastingen in 2015.Het voorstel is om deze met gemiddeld 1,97% te laten stijgen. Dat blijkt uit de begroting van het waterschap voor volgend jaar. Voor een gemiddeld gezin betekent dit een stijging tussen de 4 en 8 euro. Portefeuillehouder Denis Steijaert: ,,Deze begroting past bij deze tijd. Er is een balans gevonden tussen de uitvoering van het noodzakelijke waterschapswerk en een compensa- tie van de inflatie.” De afgelopen jaren werd het waterschap geconfronteerd met forse tegenvallers. Meest recent is een eigen bijdrage bij de financiering van kustversterkingswerken. Deze bedraagt 4,2 mil- joen euro per jaar en wordt volledig gefinancierd uit de exploitatiebegroting. Steijaert: “Deze tegenvaller zou alleen al een belastingverhoging van meer dan 5% betekenen. Dat vindt het waterschap niet te verkopen aan de Zeeuwse burger. Iedereen moet de broekriem aanhalen, dus ook het waterschap.” Eerder vielen de jaarlijkse dividenduitkering van de Nederlandse Waterschapsbank en de bij- drage voor de muskusrattenbestrijding al weg. Bovendien werd het btw-tarief verhoogd van 19 naar 21%. Dit alles kost het waterschap 8 miljoen euro per jaar. Het waterschap heeft een doelmatigheidsprogramma doorgevoerd, waardoor slimmer en zuiniger gewerkt wordt. Bespa- ringen zijn gevonden in de afslanking van de organisatie qua personeel, uitbesteden van werk- zaamheden en inkrimping van het wagenpark. In 2015 investeert het waterschap veel. De uitvoering van de kerntaken staat niet ter discussie. Er worden diverse projecten op het gebied van veiligheid tegen overstromingen uitge- voerd. Voorbeelden hiervan zijn de kustversterking bij Cadzand-Bad, de versterking van het dijkvak Emanuelpolder (Waarde) en de realisatie van een keermiddel in de haven van Tholen. Ook op het gebied van het waterbeheer trekt het waterschap miljoenen uit. Bijvoorbeeld de bouw van een nieuw gemaal met vispassage in Schore (Zuid-Beveland). In Zeeuws-Vlaanderen wordt o.a. geïnvesteerd in de afwatering van de Nijspolder en het aanpassen van diverse ri- oolgemalen. Op waterzuiveringsgebied wordt er gestart met de voorbereiding van de energiefabriek Wal- cheren en de uitbreiding van rwzi Breskens. Voor wegreconstructies trekt het waterschap in 2015 meer dan anderhalf miljoen euro uit. Ook wordt langs de Gerbernesseweg in Zuid-Beveland een vrijliggend fietspad aangelegd. Behalve de begroting voor 2015 wordt ook de Meerjarenraming 2015-2018 gepresenteerd.

bron: WereldRegio  10-11-2014

VVD: ‘zichtbare resultaten reorganisatie openbare werken’

De VVD in de gemeenteraad wil dat de reorganisatie bij openbare werken ook daadwerkelijk zal leiden tot beter beheer van het openbaar groen. Dat schrijft de partij in de aanloop naar de begrotingsvergadering van donderdag 13 november. De VVD: ,,Een slordige 20 miljoen zit in het onderhoud van onze openbare infrastructuur. Onze inwoners hechten aan een mooie en schone omgeving. De VVD krijgt signalen dat mensen ontevreden zijn over het groenonderhoud in de openbare ruimte en de staat waarin sommige bedrijventerreinen zich bevinden. Wij willen dan ook dat de reorganisatie bij openbare werken zal leiden tot zichtbare resultaten”. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  10-11-2014

Eerste zege Kloetinge met Schouws drietal

Pas in de negende wedstrijd in de hoofdklasse B heeft Kloetinge haar eerste zege te pakken. Ze deed dat met drie spelers van Schouwen-Duiveland min of meer in de basis. Min of meer omdat Julius Bliek uit Burgh-Haamstede al in de twaalfde minuut de geblesseerde Dangelo Martien verving. De Zierikzeese doelman Jaco van der Schee (foto) en Bruenaar Michel Maaskant startten wel in de basis tegen ‘s-Gravenzande, een ploeg waarvan met 1-0 werd gewonnen. Door de overwinning verlaat Kloetinge de laatste plaats in de hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal en staat het team nu twaalfde. Goes verging het in de eerste klasse C van het zondagvoetbal minder goed. De Bevelandse formatie, met in de basis Bruenaar Dimitri Hooftman, Jeremy Hubregtse uit Scharendijke, Nieuwerkerker Gert-Jan Tierie en Ray Kroon uit Renesse, verloor bij RKAVV met 2-0 en moet nu even pas op de plaats maken in de titelstrijd. (foto: VV Kloetinge)

bron: WereldRegio  10-11-2014

Voedselinzameling Dorcas succesvol

De actie op Schouwen-Duiveland heeft 421 voedseldozen opgeleverd. In negen winkels, zeven kerken en een school werd het voedsel verzameld. Op dit moment worden uit alle ingezamelde goederen voedselpakketten samengesteld door vrijwilligers in vier sorteercentra. Zeker 20.000 voedselpakketten zullen nog voor kerst hun bestemming bereiken, of dit nu om arme ouderen in Oost-Europa en Afrika gaat, of om Syrische vluchtelingen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-11-2014

Fototentoonstelling Monumentaal in het gemeentehuis

Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de Vereniging Stad en lande van Schouwen-Duivelandis aan de Fotogroep Schouwen-Duiveland gevraagd een tentoonstelling in te richten over het thema “Monumentaal”. De fotogroep heeft deze uitdaging aangenomen en de resultaten zijn te bewonderen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis in de hal op de begane grond van 17 november tot eind december 2014.  De officiële opening van deze tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 14 november om 16.00 uur door Joop van Loo, erelid van Stad en Lande. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Aan deze expositie is een prijsvraag verbonden. Bezoekers kunnen de mooiste, spannendste, meest originele foto waarderen met een cijfer. De scores worden bij elkaar opgeteld en de foto met de hoogste score wint. Uit diegenen die voor deze foto gekozen hebben, wordt de winnaar getrokken. Prijs: een ingelijste afdruk van de foto. De maker van de winnende foto wordt door Stad en Lande beloond met een VVV-bon van € 50,-. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Stad en Lande  10-11-2014

Aanpak per Kern (APK) in Zierikzee op het gebied van “jeugd en alcohol”

Jongeren in Zeeland drinken (net als jongeren in de rest van Nederland) te veel en te vaak alcohol op te jonge leeftijd. Vier op de tien jongeren drinkt op een avond regelmatig meer dan 5 glazen alcohol (het zogenoemde “bingedrinken”). Hoewel de leeftijd van “bingedrinkende” jongeren licht gestegen is, neemt het aantal jongeren dat is opgenomen met een alcoholvergiftiging de afgelopen jaren nog steeds toe. Dit drinkgedrag van jongeren brengt op korte en lange termijn ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo is er een verminderde ontwikkeling en groei van hersenen en vergrote kans op verslaving. Ook heeft alcohol grote invloed op grensoverschrijdend gedrag dat jongeren laten zien zoals; vandalisme, agressie, onveilig gedrag in het verkeer en onveilig seksueel gedrag.

 Om het thema jeugd en alcohol onder de aandacht te brengen is in 2010 van start gegaan met de Zeeuwse “Laat Ze Niet Verzuipen”- campagne. Als afgeleide hiervan in de pijler “bewustwording en educatie” wordt op Schouwen-Duiveland de Aanpak per Kern (afk.:APK) uitgevoerd. Na APK’s in 2012-2013 in Bruinisse, Nieuwerkerk en Burgh-Haamstede, wordt dit jaar in Zierikzee een APK uitgevoerd. In de APK wordt samengewerkt met lokale verenigingen, stichtingen, scholen, horeca en anderen die te maken hebben met jeugd en ouders om via deze weg de boodschap van de Laat Ze Niet Verzuipen- campagne over te brengen. Concreet wordt er in een werkgroep in Zierikzee aan de slag gegaan om in de periode vanaf december 2014 t/m maart 2015 zoveel mogelijk LaatZeNietVerzuipen- acties uit te voeren. Hierbij wordt vooral aangesloten bij de bestaande activiteiten van de clubs. Zo wordt er tijdens een aantal activiteiten van de Ouderraad van Pontes Pieter Zeeman op een “ludieke” manier aandacht aan het onderwerp besteed. De Horeca en Brogum in Zierikzee werken 26 november a.s. samen aan een informatieve stapavond voor ouders. (zie uitnodiging op deze website) Ook andere verenigingen (o.a. Stichting Zierikzee Monumentenstad, MZC’11) werken mee en laten hiermee zien dat ook zij jongeren en alcohol geen goede combinatie vinden. Ze worden hierbij ondersteund door o.a. SMWO Welzijn S-D, Indigo Preventie, GGD Zeeland etc. Omdat de APK in Zierikzee nog in opbouw is kunnen nog steeds verenigingen of organisaties aansluiten om een actie te doen. Ook individuele mensen (bijv. ouders) die het belangrijk vinden anderen bewust te maken van de risico’s van alcohol bij jeugd kunnen aansluiten en een rol vervullen in de werkgroep. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland, tel.; 0111-453444, e-mail; info@welzijn-sd.nl Houdt u verder de media, deze website een www.welzijnsd.nl in de gaten over de verschillende activiteiten!

bron: SMWO Schouwen-Duiveland  09-11-2014

Janine van Osta winnaar Zing Zeeuws 2014

Zaterdagavond vond in popcultura Brogum in Zierikzee de vijfde editie plaats van het liedjesfestival ‘Zing Zeeuws’ plaats. ‘Zing Zeeuws’ is een liedjeswedstrijd waarbij de deelnemers hun liedje in het Zeeuwse dialect zingen. Er deden een achttal deelnemers mee; ‘Toen en nu’, Janine van Osta, Pier en Co, Krapuul, Berry Berry magicbass, Revolt hardtimes, 4-joe en Yvonne Kostanjevee. Tussentijds vond er een gastoptreden plaats van Vage Klachten. Nadat alle bandjes en zangers/zangeressen hun nummer tot gehore hadden gebracht ging de jury in beraad. Na een klein half uurtje werd de uitslag bekendgemaakt. Grote winnaar van de avond was Janine van Osta, die naast de titel ‘Zing Zeeuws 2014’  ook een geldbedrag van 250 euro in ontvangst mocht nemen. ‘Toen en Nu’ werd glansrijk tweede en Joan Oak derde. De avond werd aan elkaar gepraat door Bert van Leerdam. Voorheen bekend als presentator bij Omroep Zeeland. (foto: Interpicture)    

bron: Interpicture  09-11-2014

Delta Sport laat het verdedigend afweten

Delta Sport heeft de vijfde competitiewedstrijd in de hoofdklasse D verloren. Vooral in verdedigend opzicht liet het handbalteam, getuige de 47-36-eindstand, het zaterdagavond wel eens liggen tegen DWS. ,,Het was verdedigend onder de maat”, meldde Delta Sport-coach John Jansen. ,,We hebben onze verdedigende taken niet optimaal uitgevoerd en hebben veel in ondertal gestaan.” Verder vormden de Schiedammers in eigen huis een irritante ploeg waartegen de jonge spelers van Delta Sport niet zijn opgewassen, constateerde de Middelburgse oefenmeester ook. Hoewel elk verlies geen punten oplevert, was het voor Jansen wel een ‘recordnederlaag’. Nog nooit in de lange loopbaan van de zestiger moest hij als coach 47 doelpunten incasseren. ,,Dat doet pijn.” Scores Delta Sport: Thijs van Splunder 11, Kevin Meulmeester 9, Koen de Bruijn, Tim Vleeshouwer 5, Martijn Ravia, Dani van Crasbeek, Nico Yuen 2.

bron: WereldRegio  09-11-2014

Zwaarbevochten zege volleybalmannen Forza

Twee weken voor de topper tegen Goirle hebben de volleybalmannen van Forza, ondanks dat het niet makkelijk ging, weer geen steken laten vallen. Ook het Madese Jola kon Forza, debutant in de derde divisie C, niet laten struikelen: 2-3 (25-16 19-25 10-25 25-21 9-15). De ploeg van coach Tonie van Breda liet eigenlijk een tikkeltje onnodig een punt liggen in de Brabantse plaats. Want na het verlies van de eerste set, die tot 16-16 gelijk opging, was Forza heer en meester. Met name goede services en dito blokken werd Jola de pas afgesneden. Echter, steeds drie à vier punten voorsprong in het vierde bedrijf bleken niet voldoende met een 1-3-zege van het veld te stappen. Derhalve werd er een beroep gedaan op de mentale weerbaarheid van Forza en werd mede door de goede blocks van Raymond van Boven de vijfde set gewonnen. Over twee weken wacht Forza waarschijnlijk een lastigere wedstrijd tegen de nummer twee van de derde divisie C: Goirle. Deze ploeg is weliswaar runner-up, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld en twee sets minder dan Forza ingeleverd. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  09-11-2014

‘Verbinden in plaats van muren’

Mensen moeten verbindingen leggen in plaats van muren bouwen. Die boodschap had burgemeester Gerard Rabelink zaterdagmiddag tijdens de onthulling van een Berlijns muurdeel op het terras van de Wildeman in Zierikzee. Daar is in het bijzijn van een vertegenwoordiger mevrouw Stockl van de Duitse ambassade een deel van de muur onthuld. Het leidt een maand van bevrijding in met onder meer een expositie, films en debatten (bevrijdingskaravaan). Het muurdeel blijft voorlopig te zien op het terras. Zondag is het 25 jaar geleden dat de muur gevallen is en worden er ook op andere plaatsen muurdelen geplaatst. De primeur was voor Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-11-2014

Dubbelspel Kerkhove voelt wel als warm Bath

Hoe slecht het enkelspel voor Lesley Kerkhove in het Engelse Bath verliep, zo goed is het in het dubbelspel gegaan. De 23-jarige tennisster zegevierde zaterdagmiddag met de Zwitserse Xenia Knoll, met wie ze wel vaker dubbelt, in de finale van het Challenger. Met 6-3 6-1 werden Ozgen uit Turkije en de Tsjechische Bonic verslagen. Komende week speelt Kerkhove in het Wit-Russische Minsk.. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  08-11-2014

Stichting zorgt voor reuring op Havenplein Zierikzee

Herman Swaters, uitbater van hotel-restaurant De Wildeman, richt een stichting op die ervoor moet zorgen dat er het hele jaar door wat te beleven valt op het Havenplein in Zierikzee. De gemeente Schouwen-Duiveland en de Rabobank Oosterschelde nemen deel in de stichting en financieren die ook. Swaters wil try-outs van theatervoorstellingen en muziekuitvoeringen organiseren op het recentelijk heringerichte plein. Lees verder.   

bron: PZC  08-11-2014

Jong Forza op karakter langs laagvlieger VCN 5

Mentale weerbaarheid verbind je meestal niet met sporters op jongere leeftijd. Pas later komt logischerwijs de ervaring en weet je wat er gevraagd wordt binnen de lijnen. Hoewel veel van de speelsters van de volleybalsters van Forza nog behoorlijk jong zijn, toonden ze een ervaren eigenschap tegen VCN 5: op karakter winnen. Het was zeker geen al te beste wedstrijd: de zevende wedstrijd van Forza in de promotieklasse A, maar gewonnen werd er wel door de ploeg van gelegenheidscoach Louise Vleugel, de ervaren speelster die waarschijnlijk komende week na een langdurige rugblessure de training mag hervatten. Het werd vrijdagavond in Sportblok 3-1 (14-25 26-24 25-22 25-23). Naast Vleugel kan Forza nog altijd niet beschikken over Marije Munter en Ester Muller, ook twee geroutineerde volleybalsters. Des te knapper is de zege op VCN 5, de nummer elf op de ranglijst, te noemen. Het betekende de derde zege in het competitieseizoen 2014/2015 waarin een plaats bij de eerste zes de doelstelling is. En het was een overwinning die Vleugel trots maakte. Ze wil graag nog vele wedstrijden spelen in het eerste team van haar club, maar weet dat ze te zijner tijd met ene gerust hart een stapje terug kan doen. In het veld stond bij tijd en wijlen een team met een zestien-, achttien- en negentienjarige die het niveau van de promotieklasse zeker aan kunnen. In de eerste set lukte er weinig tegen VCN 5. ,,De pass haperde”, constateerde Vleugel. Hierdoor wordt het voor elk team lastig meer punten te maken dan de tegenstander. Het tweede bedrijf ging het langzaam maar zeker met de pass en dus het vervolg van het spel door de Schouwse volleybalsters. Bij 9-7 kwam Forza voor de eerste maal op voorsprong in de wedstrijd. Ze zette dat door naar 119-9, 15-13, 20-18 en 23-20. Het gelijkmakende bedrijf kwam dicht in de buurt, maar het ook niet bepaalde oude VCN 5 vocht zich langszij: 24-24. Op het derde setpunt sloeg Forza alsnog toe. Vleugel: ,,We kregen overal een handje onder. Dat is voor een tegenstander frustrerend”. Tijdens het derde bedrijf keek Forza vanaf 6-10 tot en met 17-21 constant tegen een achterstand van vier punten aan. Op karakter en met een paar goede punten werd het 22-22. Met onder andere een gelukkige service trok de thuisploeg de laatste drie punten van de set naar zich toe. VCN 5 leek behoorlijk geknakt na het verlies van de derde set en Forza kreeg juist wat meer vleugels. Te veel eigenlijk, want de jeugdigheid brak het team na een goede start (10-4) bijna. De concentratie was even weg en onbedoeld werd de vierde set een spannende getuige de 23-23-tussenstand. Een foute service van VCN bracht Forza op matchpoint. Dat buitenkansje liet de jonge ploeg zich niet ontfutselen. Vleugel, die als één van de eerste onderkende dat het spelniveau niet goed was, was erg tevreden over het eindresultaat. ,,Als je maar hard genoeg vecht.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-11-2014

Deel Berlijnse muur geplaatst

Een deel van de Berlijnse muur is vrijdagmiddag op het Havenplein in Zierikzee geplaatst. Zaterdag 8 november wordt de betonnen strook uit de roemruchte muur in het bijzijn van burgemeester Gerard Rabelink en een vervanger van de Duitse ambassadeur onthuld. Er worden op drie andere plaatsen in Nederland ook delen geplaatst. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-11-2014

Horeca verzuimt massaal ID-controle

Het is op Schouwen-Duiveland geen enkel probleem om als minderjarige aan alcohol te komen in de horeca. Bij een controle van de gemeente bleken tien van de elf horecagelegenheden geen leeftijdscontrole uit te voeren. Ze krijgen allemaal een officiële waarschuwing. Sinds 1 januari van dit jaar is het verboden alcohol te schenken aan jongeren onder de achttien jaar. Om dat te voorkomen moet er aan gasten tot vijfentwintig jaar een identiteitskaart gevraagd worden. Maar dat gebeurt dus niet of nauwelijks. Burgemeester Gerard Rabelink noemt het resultaat van de controles ,,zeer teleurstellend”. Met ‘mysterieguests’ ging de gemeente vorig weekend op pad met bovengenoemd resultaat. Rabelink wil deze maand nog met de overtreders rond de tafel. Volgens Peter Arkenbout van Horeca Nederland is het controleren niet altijd even eenvoudig. Hij noemt het een gewenningsproces. Overigens niet alleen voor de horeca-uitbaters, maar ook voor de bezoekers. Die zouden wat hem betreft uit zichzelf een ID moeten laten zien. Hij laat weten dat de ‘getroffen horeca’ niet te spreken was over de controles, maar zegt blij te zijn met het gesprek dat zal volgen op het gemeentehuis. Rabelink heeft bewust gekozen voor een stevige waarschuwing. Deze of volgende week ligt er bij de uitbaters een brief op de deurmat. ,,Een gele kaart”, noemt handhavingcoördinator Wout van Brouwershaven het ,,een gele kaart en twee keer geel is…”. Of bij een volgende overtreding ook daadwerkelijk beboet gaat worden is niet duidelijk al zijn de regels in de verordening duidelijk. Blijvende overtredingen kunnen zelfs tot sluiting leiden. De mysterieguests die op pad zijn gestuurd waren rond de twintig jaar en hadden een officiële bevoegdheid om het werk te doen. Op het moment dat een overtreding werd geconstateerd, werd de uitbater later op de avond (telefonisch) op de hoogte gebracht. Van Brouwershaven probeert op deze manier te voorkomen dat de constatering in het café tot onrust zou leiden. Rabelink hoopt dat de ondernemers (er was trouwens één sportkantine bij) eieren voor hun geld kiezen en bijvoorbeeld een bandjessysteem gaan starten. Daarvoor heeft Maikel van Westenbrugge (foto) van café de troubadour in Zierikzee inmiddels gekozen. Dit weekend verstrekt hij 18-plusbandjes en legt hij een gastenboek aan, waarin iedereen wordt geregistreerd. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-11-2014

Stank gracht Zierikzee houdt nog een week aan

De penetrante moeraslucht in het centrum van Zierikzee blijft nog tot eind volgende week hangen. De stank komt van het bootje waarmee het riet in en lansg de gracht wordt gesnoeid. De schroef van het bootje woelt het water om en daarmee komt vanaf de bodem moerasgas vrij. Lees verder. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  07-11-2014

Pijnlijke tegenvaller voor gemeente

Het jaarlijkse ‘extraatje’ dat de gemeenten in Zeeland van energiebedrijf Delta krijgen, zit er voor de komende drie jaar niet in. En dat is een tegenvaller voor de gemeente Schouwen-Duiveland, die in de begroting voor de komende jaren rekening heeft gehouden met een jaarlijks bedrag van ruim zeshonderdduizend euro. Delta heeft donderdag bekend gemaakt dat ontwikkelingen op de markt dit niet mogelijk maken. De provincie en de gemeenten in Zeeland zijn aandeelhouder van Delta en krijgen daarom ieder jaar een deeltje van de winst; dividend. Maar een week voor de begrotingsvergadering van de gemeente komt nu deze onheilstijding. Wethouder Ad Verseput gaat een en ander onderzoeken en zal in de begrotingsvergadering opheldering geven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-11-2014

Filmproject Pontes genomineerd voor onderwijsprijs

Op 20 november a.s. wordt de Onderwijsprijs van de provincie Zeeland uitgereikt in het provinciehuis te Middelburg. Ook Pontes Pieter Zeeman stuurde een project uit de schoolpraktijk in; het filmproject De Bunker, van docente Cathy Kotoun en haar leerlingen. De jury hield onlangs haar laatste bijeenkomst en de deelnemende scholen kregen deze week een brief, met daarin vermeld of ze al dan niet genomineerd zijn voor 20 november. Docente Cathy Kotoun kreeg vandaag, donderdag 6 november, te horen dat haar project genomineerd is voor de Onderwijsprijs van de provincie Zeeland. Op donderdag 20 november 2014 maakt gedeputeerde George van Heukelom bekend wie van de genomineerden de prijs gaat winnen. De prijsuitreiking vindt plaats vanaf 14.00 uur in het provinciehuis, Abdij 6 te Middelburg. Een afvaardiging van Pontes Pieter Zeeman zal aanwezig zijn bij deze feestelijke gebeurtenis. Er wordt een eerste prijs uitgereikt in twee categorieën: primair onderwijs en voortgezet onderwijs. De verschillende scholen krijgen die middag de gelegenheid het ingezonden project te presenteren aan de genodigden. Naast de onderwijsprijzen zal ook een publieksprijs worden uitgereikt voor het best gepresenteerde project. Deze prijs is beschikbaar gesteld door de provincie Zeeland. De winnaar van de Zeeuwse Onderwijsprijs wordt automatisch genomineerd voor de Nationale Onderwijsprijs. Deze zal worden uitgereikt in maart 2015. Op de bijbehorende website www.onderwijsprijs.nl worden de uitslagen en te zijner tijd alle ingezonden projecten geplaatst, inclusief de namen van de scholen, contactpersoon en een korte omschrijving van het project. Op deze website is tevens te zien welke scholen in Zeeland en de andere provincies genomineerd zijn. Bekijk hier de video ‘de Bunker’ 

bron: Pontes Pieter Zeeman  07-11-2014

Opening Week van de Dialoog

Maandag 10 november is het zover! Dan vindt de feestelijke opening plaats van de Week van de Dialoog in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Burgemeester Rabelink geeft het officiële startsein. Karin Oppelland, verbindend directeur van Nederland in Dialoog, is deze avond aanwezig en neemt deel aan één van de openingstafels. Verder is er een vrolijke noot van Zeeuwse Sien en heerlijke hapjes van de Wereldvrouwen. Het officiële programma start om 19.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur met koffie, thee en lekkers verzorgd door de Wereldvrouwen. Iets voor achten gaan de aanwezigen in groepjes uiteen om in en rondom de Nieuwe Kerk deel te nemen aan één van de acht dialoogtafels. Deze openingstafels staan onder meer in de Nieuwe Kerk, het Burgerweeshuis, de Zeeuwse Hemel, Zeeuwland, het Stadhuis Museum, het kantoor van de Wereldregiokrant en Het Gors- De Punt. Om 22.00 uur komen de deelnemers aan de dialoogtafels weer bij elkaar in de Nieuwe Kerk om de avond plenair af te ronden met een praatje, een hapje en een drankje. Iedereen die zich betrokken voelt bij het Dialoognetwerk is maandagavond welkom in de Nieuwe Kerk. Ook als u deze avond niet aan een tafel deelneemt. In totaal zullen er in de Week van de Dialoog 29 tafels worden georganiseerd. Meer dan 25 getrainde gespreksleiders zullen deze tafels begeleiden.

bron: Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland  06-11-2014

Gemeenteraad veegt voorstel apv in prullenbak

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil het voorstel voor de nieuwe apv niet behandelen. De raad is boos omdat het college afspraken over het schrappen van regels niet is nagekomen. In plaats daarvan zijn er juist regels bijgekomen. Burgemeester Gerard Rabelink heeft de opdracht gekregen een heel nieuw voorstel te maken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  06-11-2014

Ruim twee ton voor herstel Gasthuiskerk in Zierikze

Voor de restauratie van de Gasthuiskerk te Zierikzee komt 235.736 euro rijkssubsidie beschikbaar. Het provinciebestuur, dat in totaal voor bijna 1,4 miljoen euro aan rijkssubsidiegelden verdeelt, heeft dit besloten.De totale kosten van de restauratie van de kerk bedragen bijna 338.000 euro. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

bron: PZC  06-11-2014

Zing Zeeuws beleeft eerste lustrum in Brogum Zierikzee

De vijfde editie van het liedjesfestival ‘Zing Zeeuws’ biedt vrijdag in Brogum in Zierikzee een gevarieerd programma. Het Zeeuws dialect is wat de acht deelnemers bindt, maar in stijl zijn er grote verschillen. “Dat gaat van kleinkunst tot stevige rock en alles daar tussenzit”, zegt Veronique De Tier, adviseur streektalen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).  Lees verder.   

bron: PZC  06-11-2014

Stella Boys op gelijke hoogte met IJtama

Stella Boys is met een 8-2-overwinning op ASZ medekoploper geworden in de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie. IJtama, dat niet in actie kwam, heeft nu evenveel punten en hetzelfde doelsaldo als Stella Boys.  Van Oeveren/WIK heeft geen last meer van geblesseerde spelers en toonde haar kracht met een 15-3-overwinning op FC Hanse Staalbouw. Degradatiekandidaat Motorenboys won ook niet van Vivars: 2-5. De Strandlopers/Ginsterveld won met 7-5 van Airpack. In de tweede klasse was koploper Stella Boys 2 met 5-2 te sterk voor De Strandlopers/Ginsterveld. Faxe liet eindelijk weer eens een winstpartij zien na een moeizame start in de competitie. Met 3-1-winst tegen Spuiterij Elferink zijn ze nu drie punten verwijderd van rodelantaarndrager Spuiterij Elferink. Deco Home Zierikzee won met 5-0 van Via Adviseurs en De Vlinder trok aan het langste eind in het duel tegen FC Kerkwerve met 6-5. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-11-2014

Kerkhove kopje onder in Bath

Lesley Kerkhove heeft ‘het’ even niet. Na haar laatste nederlaag op een Challenger in Frankrijk, waar ze, niet geheel fit, van de nummer 700 van de wereld verloor, ging het woensdagmiddag weer mis tegen een behoorlijk laag geklasseerd tennisster. De gisteren 23 jaar geworden Kerkhove, nummer 222 op de WTA-ranking, verloor tijdens de eerste ronde in het Engelse Bath, ook op een Challenger, met 6-0 7-6 (8-6) van de Engelse Harriet Dart, 532e op de WTA-ranking, De Zierikzeese speelster had zeker kansen om er meer van te maken tegen Dart, ondanks een zeer belabberde start. Pas na een 0-6 en een 0-4-achterstand kwam ze enigszins in de wedstrijd. Op vechtlust kwam ze tot 4-4 in de tweede set en kreeg ze bij een 6-5-voorsprong zelfs een setpunt. Dart vocht zich op haar beurt terug tot een tiebreak waarin ze met 5-2 voorkwam. Weer kwam Kerkhove (foto) terug – tot 6-6 – maar daarna pakte Dart de laatste twee punten van de wedstrijd.. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  05-11-2014

Gemeente treedt niet op tegen diefstal uit havens Zierikzee

Al meer dan een jaar accepteert de gemeente Schouwen-Duiveland dat dieven er soms vandoor gaan met geld uit stroomautomaten langs de jachthavens van Zierikzee. Bij een inbraak in het havenkantoor in mei 2013 zijn de sleutels van de stroomkastjes gestolen. Om de buit voor dieven zo klein mogelijk te houden halen de havenmeesters de automaatjes vrijwel dagelijks leeg. Lees verder.  

bron: PZC  05-11-2014

Op zoek naar granaten in haven Zierikzee

Aannemer Martens en Van Oord zoekt bij de keersluis in de Zierikzeese haven naar bommen en granaten. Dat gebeurt met scanapparatuur achter een bootje. Een duiker zoekt onder de steigers. Volgens documentatie uit de Tweede Wereldoorlog valt niet uit te sluiten dat er explosieven zijn achtergebleven. Lees verder.  

bron: PZC  05-11-2014

PvdA bepleit busverbinding Centrum Arbeidsontwikkeling

De PvdA wil dat er gekeken wordt naar een goede openbaar vervoersverbinding met de Zuidhoek als daar het Centrum voor Arbeidsontwikkeling van start gaat.Dat stelt de partij in het kader van de begroting, die volgende week donderdag wordt behandeld. ,,Inwoners die een bijstandsuitkering aanvragen moeten zich daar melden. Het centrum zal worden ondergebracht bij de Zuidhoek. Voor ons is hierbij een aandachtspunt de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Heeft het college hiervoor een plan?, laten de socialisten weten.

bron: WereldRegio  05-11-2014

Zierikzee finishplaats ZLM Roompot Tour

Zierikzee is in 2015 één van de finishplaatsen van De ZLM Roompot Tour. Op zaterdag 17 april finisht het peloton rond 14.00 uur op de Nieuwe Haven. De ZLM Roompot Tour (voorheen ZLM Tour) wordt in 2015 voor de eerste keer over twee dagen uitgesmeerd. De eerste etappe start zaterdag 17 april in Kamperland en eindigt dus in Zierikzee. ’s Avonds heeft er in dezelfde Noord-Bevelandse plaats een tijdrit plaats en zaterdag 18 april staat de etappe Goes-Goes op het programma. De ZLM Tour bestond alle voorgaande jaren uit deze ene etappe vanaf en naar de Zuid-Bevelandse stad. De ZLM Roompot Tour is de enige, Nederlandse wedstrijd die meetelt voor de UCI Nations Cup onder 23 jaar. De renners die meedoen, zijn mogelijke wielertoppers voor de toekomst. Er wordt deelgenomen door nationale selecties vanuit de hele wereld. (foto: Interpicture

bron: WereldRegio  05-11-2014

Douchescène op het grote scherm

Alfred Hitchcock heeft meer dan dertig jaar na zijn dood nog steeds een belangrijke invloed op de filmindustrie. Als eerbetoon aan de ‘Master of Suspence’ krijgen filmliefhebbers van vanaf zaterdag 8 tot en met dinsdag 11 november de kans om werken van Alfred Hitchcock te zien zoals ze bedoeld zijn: op het grote scherm. Alfred Hitchcock stond niet alleen bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, maar ook om zijn briljante scenario’s en visuele vondsten, die niets aan kracht hebben ingeboet. Hitchcock heeft op vele kunstvormen zijn stempel gedrukt en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Op zaterdag 8 en maandag 10 november vertoont het fiZi ‘The Birds’, een spannende horrorklassieker waarin een grote zwerm agressieve vogels in het kustplaatsje Bodega Bay mensen aanvalt. Op zondag 9 en dinsdagmiddag 11 november staat ‘Psycho’ geprogrammeerd. Anthony Perkins zette met zijn rol van moordenaar Norman Bates een van de meest opzienbarende psychopaten uit de filmgeschiedenis neer. De weergaloos gefilmde douchescène is legendarisch. Beide films zijn gerestaureerde, gedigitaliseerde versies in het kader van het EYE Hitchcock retrospectief. Reserveren kan via www.fizi.nl of met de MrMovie app.

bron: FiZi  05-11-2014

Allévo en Zeeuwland zetten in op verdere samenwerking

Op donderdag 6 november ondertekenen Ineke Dekker, raad van bestuur van Allévo, en Antoine de Ceuster, directeur van Zeeuwland, een samenwerkingsovereenkomst. Beide partijen gaan intensiever samenwerken om het voor ouderen mogelijk te maken zelfstandig te blijven wonen. De overheid wil de zorg steeds meer in de buurt en thuis organiseren. Klanten van Zeeuwland en Allévo willen dat ook. Daarom bundelen woningcorporatie Zeeuwland en zorgaanbieder Allévo hun krachten. Zij willen ouderen optimale zorg bieden in het behouden van zelfstandigheid van hun eigen woonomgeving. Allévo en Zeeuwland werken samen in zeven appartementengebouwen van de woningcorporatie. Daarnaast willen zij een gezamenlijke visie uitdragen waarin omzien naar elkaar binnen en buiten de appartementengebouwen wordt gestimuleerd. Door bewoners, voor bewoners in samenwerking met vrijwilligers en eventueel professionals. In appartementengebouw de Veste in Zierikzee is in samenwerking met de bewonerscommissie en met ondersteuning van SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland het project ‘Omzien naar elkaar’ opgestart. Binnen dit project wordt bekeken wat bewoners nodig hebben om hun zelfstandigheid te behouden en welke ondersteuning daar voor nodig is. Zeeuwland en Allévo zullen met bewonerscommissies verder bekijken hoe het project uit de Veste eventueel kan worden uitgerold naar andere locaties. Daarnaast heeft het personeel van beide organisaties kennis met elkaar gemaakt om de samenwerking binnen de appartementengebouwen beter op elkaar af te stemmen. Ook hierin zullen de bewonerscommissies worden betrokken.

bron: WereldRegio  05-11-2014

Zeelandia Zierikzee plaatst 750 zonnepanelen

Bij Zeelandia in Zierikzee zijn 750 zonnepanelen geplaatst. De panelen zijn gisteren in gebruik genomen. Zeelandia is lid van de coöperatie Energie Werkt op Schouwen-Duiveland. In deze coöperatie werken ondernemers, de sociale werkvoorziening en de gemeente samen om Schouwen-Duiveland energieneutraal te maken. Lees verder.  

bron: PZC  04-11-2014

Vlaginstructies voor nationale herdenking MH17

Op maandag 10 november vindt de nationale herdenking plaats van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. De minister-president heeft een vlaginstructie vastgesteld voor deze dag. Alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid voeren op 10 november de Nederlandse vlag halfstok. Gemeenten volgen deze instructie. Dat betekent dat de vlag op deze dag wordt uitgestoken op het gemeentelijk hoofdgebouw, het gemeentehuis in Zierikzee. Desgewenst kunt u als particulier de vlaginstructie volgen en op 10 november de vlag tussen zonsopgang (07.50 uur) en zonsondergang (± 16.56 uur) half stok hangen.

bron: WereldRegio  04-11-2014

Tennisclub Zierikzee wil zonnepanelen met hulp leden

Tennisvereniging LTC in Zierikzee wil energiebesparing verder doortrekken door leden maar ook niet-leden te vragen zich via energieleverancier Delta aan te melden. Het bedrag dat zij daarvoor ontvangen, investeert de club dan in de aanschaf van zonnepanelen. Lees verder.  

bron: PZC  04-11-2014

Eilandzorg waarschuwt voor babbeltruc

Afgelopen week is er weer een ouder iemand, dit keer in Zierikzee, slachtoffer geworden van een babbeltruc. Zorgaanbieder Eilandzorg heeft in een brief al haar cliënten gewaarschuwd voor deze vorm van criminaliteit. Het betrof een cliënt in Zierikzee. Terwijl deze in gesprek was met iemand die aanbelde, haalden anders waardevolle spullen weg. ,,Ontzettend kwalijk” noemt Eilandzorg-directeur Arie Pinxteren het voorval. Het heeft hem doen besluiten om alle cliënten van zijn instelling per brief te waarschuwen. Drie weken geleden besteedde ook WereldRegio aandacht aan het fenomeen babbeltrucs, dat steeds vaker voorkomt op het eiland. Algemeen advies is om geen mensen binnen te laten, die onaangekondigd aan de deur staan. Ook de gemeente en Zeeuwland hebben hiervoor eerder gewaarschuwd.

bron: WereldRegio  03-11-2014

VVD wil juist minder regels in apv

De VVD is niet enthousiast over de door burgemeester en wethouders aangekondigde verscherping van de algemene plaatselijke verordening. Sterker nog, de VVD is voornemens om het aantal regels juist terug te dringen, zo laat fractievoorzitter Wout van den Berg (foto) weten in zijn wekelijkse column op de website van de VVD. B en W willen boetes invoeren voor het niet opruimen van hondenpoep, ongelijnd uitlaten, uitjouwen op straat, carbid schieten en nog meer. Van den Berg: ,,Het louter invoeren van strenge regels leidt niet tot ‘de verandering die je in de wereld wilt zien’. Het vergroot de kloof tussen burgers onderling, omdat dit bevestigt dat onze overheid het allemaal wel regelt. Het vergroot het wantrouwen in de overheid, omdat onze overheid al die regels gewoonweg niet kan nakomen”. Inmiddels is ook bekend dat de carbid-schieters van Zierikzee de commissievergadering aanstaande donderdag aangrijpen om bezwaar aan te tekenen. Welke regels de VVD wel en niet wil opnemen in de apv is niet bekend. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  03-11-2014

Mobiele telefoons ambtenaren voor 10-jarige Elmer

De tienjarige Elmer van Boven uit Burgh-Haamstede heeft bijna tweehonderd mobiele telefoons gekregen van de ambtenaren van de gemeente. Burgemeester Gerard Rabelink verrastte elmer maandagmorgen op de Meie. Elmer zamelt oude mobiele telefoons in. Die leveren €2,50 per toestel op en dat geld gaat naar de Stichting Opkikker, een organisatie die zieke kinderen in het zonnetje zet. Elmer was bedust toen burgemeester Rabelink vier zakken met mobiele telefoons als het ware over hem heen uitstortte. Elmer van Boven is op jonge leeftijd zelf ernstig ziek geweest en dat motiveert hem om andere kinderen op deze manier te helpen. De ambtenaren van de gemeente hebben inmiddels een nieuwe telefoon gekregen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-11-2014

Delta Sport niet opgewassen tegen ervaren Hellas 3

Het eerste mannenteam van handbalvereniging Delta Sport heeft met 23-18 verloren van Hellas 3. In Den Haag waren de handballers van de Zierikzeese club zondag niet opgewassen tegen de ervaren spelers van de thuisclub. Delta Sport-trainer John Jansen vond desalniettemin dat zijn ploeg niet slecht had gespeeld. ,,Maar we hadden teveel schoten nodig om tot een doelpunt te komen.” Met het verlies is Delta Sport middenmoter met vier punten uit vier duels. Komende week wacht ze weer een uitwedstrijd: in Schiedam tegen DWS. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                     

bron: WereldRegio  02-11-2014

Zesde zege op rij volleyballers Forza

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza heeft ook de zesde wedstrijd in winst omgezet. Deze keer werd Fusion 2 met een nederlaag uit sportzaal de Vanger gestuurd. Net als vorige week tegen Triade kende de ploeg van coach van Tonie van Breda in de eerste set wat opstartproblemen, maar ging het daarna lopen op basis van een goede pass en een hoge servicedruk: 25-115 25-11 25-18. Echter, ook net als vorige week, kon Forza het net niet opbrengen om ook de vierde set naar zich toe te trekken waardoor het 3-1 werd. Forza blijft wel leider in de derde divisie A. De volleybalsters van Forza legden een verdienstelijk wedstrijd tegen Volley Zuid 2, de nummer vier van de promotieklasse A, op de mat, maar verloren wel met 2-3 (25-21 19-25 23-25 25-22 13-15). Na een goede start van Forza kreeg Volley Zuid in het tweede bedrijf meer grip op het spel van de thuisploeg. In de derde set ging het gelijk op. ,,Maar op beslissende momenten zijn wij dan nog niet vast genoeg”, verklaarde Forza-speelster Lisa Weeber. In de vierde stond de Schouwse ploeg achter, maar door heel hard te werken werd dit bedrijf gewonnen. In de beslissende set waren de twee teams gelijkwaardig, maar kon Forza op het moment suprême niet scoren. Weeber: ,,Hun ervaring won het van onze vechtlust. Het was een leuke, goede pot”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  02-11-2014

Liggend de Canto Ostinato in Nieuwe Kerk Zierikzee

Zeker 55 mensen grepen zondagmiddag hun kans om eens liggend op een matje een concert te beleven in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Voor wie de Canto Ostinato liever in verticale stand beluisterde, waren stoelen weggezet. Bekijk de videoLees verder.  

bron: PZC  02-11-2014

Doorrijden na aanrijding; getuigen gezocht

De politie is op zoek naar de bestuurder van een zwarte personenauto, die zaterdagavond betrokken was bij een aanrijding met een 16-jarige meisje uit Bruinisse. Hij reed na het ongeval in Zierikzee door. Het meisje liep rond 17:25 uur over het zebrapad aan de Grachtweg. De bestuurder van de auto reed haar aan, waardoor zij ten val kwam. De auto kwam uit de richting van de rotonde. Na de aanrijding reed de automobilist om haar heen en reed weg in de richting van de Schuurbeque Boeijenstraat. Het slachtoffer werd overheid geholpen door een onbekend gebleven (mogelijk frans sprekende) man en heeft last van haar ribben. Bent u getuige geweest. Bent u wellicht de automobilist of weet u wie hij of zij is? Neem dan contact op met de politie via 0900 8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  02-11-2014

Halloween Brogum Zierikzee 2014

Zaterdag stond popcultura Brogum in Zierikzee in het teken van Halloween. Voor de kinderen was er een spooktocht samengesteld. Op hun route door de stad kwamen ze verschillende vossen tegen kwamen. Na de spooktocht werd er in Brogum wat gedronken en volgde er een kinderdisco. Aan de spooktocht namen 120 kinderen deel een heeft veel positieve reacties van ouders en kinderen opgeleverd.  Vanaf 22.30 uur gingen de deuren van Brogum open voor de Halloween Party waarbij iedereen speciaal was uitgedost was. De avond werd door Brogum in samenweking met SMWO georganiseerd en beiden spreken van een zeer geslaagde avond. (foto: Interpicture)

bron: Interpicture  02-11-2014

Zeeuwse mannen laten weer maandlang snor staan

In Zierikzee gaat vanavond ZZ Movember van start. Movember is een wereldwijde actie in de maand november waarbij geld wordt ingezameld voor de strijd tegen prostaatkanker. Deelnemende mannen laten voor deze actie gedurende de hele maand hun snor staan en laten zich hiervoor sponsoren door familie, vrienden en kennissen. ZZ Movember in Zierikzee wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Vorig jaar werd ruim 15.000 euro opgehaald. Daarmee behaalde de ZZ Movember de derde plaats op de landelijke ranglijst. Dit jaar wil de organisatie de opbrengst van vorig jaar overtreffen. Tijdens de de aftrap vanavond in Café de Gekroonde Suikerbiet krijgen enkele lokale modellen een stijlvolle snor aangemeten en worden de deelnemende mannen voor het laatst geschoren. Ook is er een optreden van de band Wild May West. Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland)             

bron: Omroep Zeeland  01-11-2014

WereldRegio ‘adopteert’ Vrijheidskaravaan

WereldRegio sluit zich actief aan bij de Vrijheidskaravaan, die op zaterdag 22 november naar Zierikzee komt. De karavaan, ondersteund door het Comite 4 en 5 mei is op zoek naar oorlogsverhalen. Die worden met een reis door Nederland verzameld om tijdens een slotmanifestatie op het Oeralfestival op Terschelling te bundelen. Het publiek wordt uitgenodigd om 22 november tussen 13.00-17.00 uur naar hotel de Wildeman in Zierikzee te komen om daar deel te nemen aan keukentafelgesprekken over de oorlog. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar alle oorlogen komen aan bod tijdens deze vrijheidsmanifestatie. WereldRegio streeft ernaar vooral ook verhalen van inwoners van Schouwen-Duiveland op te tekenen en toe te voegen aan de speurtocht naar verhalen. Tijdens de manifestatie zijn er ook optredens en wordt er voedsel bereid dat een link heeft met de oorlog. De aftrap wordt zaterdag 8 november gegeven als een deel van de Berlijnse Muur op het Havenplein in Zierikzee wordt neergezet in het bijzijn van de Duitse attache van de ambassade. Ook burgemeester Gerard Rabelink zal daarbij aanwezig zijn.                           

bron: WereldRegio  01-11-2014