Van der Schee handhaaft zich met Kloetinge in hoofdklasse

Jaco van der Schee speelt ook volgend seizoen, zijn tiende alweer, met Kloetinge in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal. Dit is het gevolg van de tweede en laatste gewonnen wedstrijd in de nacompetitie die zaterdag tegen Zwaluwen’30 in Hoorn werd afgewerkt. Het kostte Kloetinge wel veel moeite om het hoofdklasseschap te behouden. In Noord-Holland kwam de Zuid-Bevelandse ploeg met 2-0 achter, maar na de pauze trok ze de stand, onder meer door oud- en toekomstig Bruse Boys-speler Tom Blomaard, recht. In de noodzakelijk geworden strafschoppenreeks miste Kloetinge geen penalty en benutte Zwaluwen’30 er vier. De derde uit de reeks stopte Van der Schee, de doelman uit Zierikzee. Bij Kloetinge stond Bruenaar Michel Maaskant ook in de basis.

bron: WereldRegio  31-05-2014

‘Zierikzee perfecte locatie film De Ruyter’

De oude haven van Zierikzee is een perfecte locatie voor de film Michiel de Ruyter. Dat zegt Roel Reiné (foto), regisseur van de film over de zeeheld. Als de film straks klaar is zullen we Zierikzee overigens niet herkennen, want het verbeeldt de haven van Amsterdam. De scène die in Zierikzee wordt opgenomen speelt zich in het jaar 1672. Er wordt gefilmd hoe de schepen werden bevoorraad voordat ze ten strijde trokken tegen de Engelse en Franse vloot. Aan de kade ontmoeten de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna. Het jaar 1672 staat in de geschiedenisboeken als rampjaar. In dat jaar begon de Hollandse Oorlog en werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Bekijk de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  30-05-2014

fiZi ook deze zomer open met zomerprogrammering

Vanaf zaterdag 7 juni gaat bij fiZi de zomerprogrammering in. De hele zomer blijft fiZi filmvoorstellingen programmeren, maar dan op een lager pitje en ’s avonds een half uurtje later. Dit houdt in dat fiZi wekelijks één hoofdfilm op zaterdag- en zondagavond vertoont en op woensdagmiddag de wekelijkse kinderfilm. De voorstellingen op vrijdag- en maandagavond en de dinsdagmatinee vervallen. De twee avondvoorstellingen beginnen in de zomer een half uur later, namelijk om 20.30 uur. De woensdagmiddagvoorstelling begint zoals gewoonlijk om 14.00 uur. fiZi heeft een goed filmseizoen achter de rug, waarbij de acht voorstellingen van Het Diner er natuurlijk uitsprongen. Het fraaie, vroege voorjaarsweer heeft wel een duidelijke invloed op het aantal bezoekers, dat in april terugliep. In 2013 heeft fiZi geëxperimenteerd met een zomerprogrammering in juli en augustus, de maanden dat het filmtheater gewoonlijk gesloten was. Deze zomerprogrammering werd gewaardeerd door de verblijfstoeristen én de inwoners die niet op vakantie waren. Dit jaar is besloten opnieuw in de zomermaanden open te blijven waarbij de zomerprogrammering verlengd is met de maand juni. Vanaf september draait fiZi weer met een dubbele programmering van vrijdag- tot en met maandagavond en de wekelijkse matineevoorstelling op dinsdag. Op www.fizi.nl is te zien welke films er vertoond worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: fiZi  30-05-2014

Wethouder Van Burg (Cultuur) gaat beiaard bespelen

De nieuwe wethouder van Cultuur, Jacqueline van Burg gaat zaterdag 7 juni de beiaard in de stadhuistoren bespelen. Zij doet dit als openingshandeling van de vierde Zierikzeese beiaarddag, traditioneel op de zaterdag voor Pinksteren. Lees verder.  (foto: gemeente Schouwen-Duiveland) 

 

bron: PZC  30-05-2014

Laatste familiedag ‘Bannink’ brengt recordaantal op de been

Was het omdat het de laatste keer was? Had het te maken met het goede weer? Of hing het af van de huidige situatie bij HSD? Waarschijnlijk een beetje van alles en van alles een beetje. Hoe dan ook, de laatste familiedag van Hockeyclub Schouwen-Duiveland (HSD) op sportpark Bannink werd op Hemelvaartsdag door een recordaantal van driehonderd hockeyers, ook het aantal leden dat de club in 2014 denkt te verwelkomen, bezocht. Van veteranen tot mini’s en van een voormalig eerste mannenteam tot jeugd, heel veel jeugd. Al deze verschillende generaties krioelden op en naast het kunstgrasveld door elkaar. Tijdens de familiedag werd belangstellenden ook een kijkje gegund op het nieuwe complex aan de ‘overkant’ van de Lange Blokweg. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  30-05-2014

Zierikzee is Amsterdam uit 17e eeuw

Zierikzee was woensdag even omgedoopt tot het Amsterdam uit de 17e eeuw in verband met opnamen voor de film over Michiel de Ruyter. De stad was rondom de Oude Haven veranderd in de Amsterdamse binnenstad. Modder is op straat gegooid om alles maar zo oud mogelijk te laten lijken. Slechts één ding gooit roet in het eten. Beide bruggen bij het poortencomplex zijn pas geschilderd en die zien er nu wel heel wit uit. Te wit, volgens de opnameploeg, maar daar is niets meer aan te doen. Deze hele week en komende week wordt er nog gefilmd in Zierikzee. Behalve bij het poortencomplex gebeurt dat ook op andere plekken in de binnenstad.Vanwege opnamen voor de film is de Keersluis de komende dagen twee keer afgesloten.  Donderdag van 20.30 uur tot vrijdag 02.30 uur en zaterdag van 20.30 uur tot 02.30 uur zondag. De crew is nog tot zondag aan het filmen. Voor de zaterdagavond worden nog 350 figuranten gezocht. Dan wordt de begrafenis van Michiel de Ruyter gefilmd. Aanmelden kan via Robin@farmhousefilm.nl. Bekijk de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  28-05-2014

 

Keersluis Zierikzee tijdelijk gesloten

De keersluis in Zierikzee wordt de komende dagen’s avonds een aantal uren gesloten. Dit gebeurt in verband met de opnamen voor de film over de Zeeuwse zeeheld Michiel de Ruyter. De eerste maal dat de keersluis gesloten wordt is op donderdag 29 mei 2014 van 20.15 tot vrijdag 30 mei 02.30 uur ’s nachts. De tweede sluiting vindt plaats op zaterdagavond 31 mei van 20.30 tot zondag 1 juni 02.30 uur ’s nachts. Lees verder. (foto: Judith Roskam)

 

bron: PZC  28-05-2014

Rouwen om Michiel de Ruyter in Zierikzee

  De opnamen voor de film ‘Michiel de Ruyter’ van regisseur Roel Reiné zijn in Zierikzee in volle gang. Vooral de Oude Haven nabij het poortencomplex heeft voor even het aanzien van de 17e eeuw gekregen. Op de klinkers is een dikke laag slik aangebracht, straatnaambordjes en huisnummers zijn verwijderd, de palen van de op zich antiek ogende straatlantaarns zijn voorzien van omhulsels ogend als geblakerd hout. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-05-2014

Start renovatie Zeelandia-fabriek

Zeelandia is begonnen met een ambitieuze renovatie van de bestaande Spijs Carlo-fabriek in Zierikzee.Deze productiehal wordt de komende jaren in drie fasen uitgebreid, verduurzaamd en voldoet straks aan de hoogste normen op het gebied van voedselhygiëne. De eerste paal werd op geslagen door Area Director Benelux Ernst Erhardt. In de Spijs Carlo-fabriek worden onder andere echte amandelspijs, dips, gelei en het lossingsmiddel ‘Carlo’ geproduceerd, zowel voor de Nederlandse markt als voor de export. Omdat Zeelandia de komende jaren internationaal groeikansen ziet voor dit type hoogwaardige producten, rees de noodzaak om de bestaande productiefaciliteit uit te breiden. In eerste instantie zal de firma Sprangers uit Terneuzen een aanbouw met een vloeroppervlakte van 600 m2 realiseren. Later volgt een tweede aanbouw en tot slot wordt de bestaande productiehal gerenoveerd. ,,Dit zijn investeringen waarmee we ver vooruit kijken”, aldus directeur Roelof Krist. ,,Onze markt verandert continu en we hebben vertrouwen in de groeikansen voor ons bedrijf. Daarom investeren we in een toekomstbestendige, duurzaam en state-of-the-art productieomgeving.” Een belangrijke trend waar Zeelandia op inspeelt, is dat aan voedselverwerkende bedrijven steeds striktere eisen op het gebied van hygiëne worden gesteld. In de nieuwe ruimten komen onder meer ‘loze plafonds’ waar alle leidingen en luchtbehandelingssystemen in worden ondergebracht. Dit resulteert in een ‘sanitaire productieruimte’, die bijzonder goed vuil- en stofvrij gehouden kan worden en daardoor aan de hoogste normen op het gebied van voedselhygiëne voldoet. Bij de renovatie streeft Zeelandia naar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid. Er wordt gewerkt met duurzame materialen en zonnepanelen voor eigen, schone energieopwekking. Onlangs zijn de bestaande productiefaciliteiten al voorzien van een extra vetvanger, om het aantal vervuilingseenheden van het afvalwater verder te verminderen.

bron: WereldRegio  26-05-2014

Jeugdbrandweer Zierikzee wint 2e prijs

De Jeugdbrandweer van Zierikzee heeft tijdens de kwalificatiewedstrijd Junioren lage druk in Hillegom de 2e prijs weten te bemachtigen. Aan deze klasse deden in totaal 11 landelijke korpsen mee. Het jeugdbrandweerteam bestaande uit: Stanley, Max, Sem, Tim, Sjoerd en de meiden Sanne en Michelle maakt zich nu op voor de halve finale op 24 juni in Middelburg. (foto: Natascha van Genderen).                                       

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  24-05-2014

Speeltuin Noorderpolder Zierikzee krijgt de naam De Cattemeet

De speeltuin in de wijk Noorderpolder is zaterdag geopend. De speeltuin heeft de Cattemeet als naam gekregen, naar een historische benaming van het gebied. De speeltuin is er gekomen op initiatief van buurtbewoners. In totaal heeft het 1 jaar en drie maanden geduurd voordat uiteindelijk deze prachtige speeltuin in een nieuwe wijk met heel veel kinderen is gerealiseerd. Eerder was er een ontwerpwedstrijd. Kinderen mochten een tekening maken hoe de speeltuin er in hun droom uit zou moeten zien. De kinderen uit de wijk zijn vervolgens aan het knutselen gegaan en mochten dit ontwerp aan de burgemeester/wethouder overhandigen toen zij in de wijk kwamen kijken hoe de ‘speeltuin’ er bij lag. De wijk Noorderpolder was inmiddels een feit, maar een speeltuin was er nog steeds niet, terwijl die wel door de projectontwikkelaar was beloofd. De wijk kwam in actie en een aantal bewoners van de wijkcommissie hebben de burgemeester/wethouder een rondleiding gegeven. Tijdens deze rondleiding werd er nog eens duidelijk gemaakt wat er nog allemaal zou moeten gebeuren. Op de foto worden twee van de winnaars Djowy en Sil van de speeltuinontwerpprijs door burgemeester Rabelink gefeliciteerd, waarna door hen de bijbehorende prijs in ontvangst werd genomen. (foto: Wendy Knoot-van Leeuwen)

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  24-05-2014

Nieuw dak voor het praathuisje De Vloeiplanke aan ’t Luitje in Zierikzee

De bezoekers van dit markante praathuisje aan de haven krijgen bij een regenbui een natte pet. En dat is niet fijn. Dit komt omdat de bestaande houten, gepotdekselde dakbedekking lekt. Ondanks het feit dat de houten delen in het dak regelmatig werden afgekit. Daarom krijgt het huisje een nieuw dak. De gemeente vervangt het gepotdekselde dak door een schuin aflopend zinken dak. Een zogeheten roevendak. Dit materiaal past mooi in de omgeving, is duurzaam en onderhoudsvrij. De werkzaamheden vinden plaats in week 23 – 2014 (van 2 t/m 6 juni) en duren de hele week.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-05-2014

Tureluur nadert voltooiing

Het allerlaatste stukje nieuwe natuur in Tureluur begint vorm te krijgen. Het gaat om het gebied tussen Zierikzee en Kerkwerve nabij de Gasthuisdreef. Met graafmachines en tractoren wordt er momenteel hard gewerkt met het graven van nieuwe kreken en het aan- en afvoeren van grote partijen grond. Lees verder.

 

bron: PZC  23-05-2014

Clubgebouw buitensportverenigingen opgeleverd

Het nieuwe clubgebouw van de sportverenigingen HSD, HV Delta Sport en sportclub Zierikzee naast het Laco sportcentrum is vandaag (vrijdag) opgeleverd. Met de oplevering van de kantine is een bouwproces van acht maanden afgerond. Hierin verrees een clubgebouw dat zich kenmerkt door grote raampartijen met wijds uitzicht over de velden (foto). Het is één gebouw met twee entree’s en gescheiden voorzieningen. ,,Het gebouw symboliseert mooi hoe we de afgelopen jaren met elkaar hebben samengewerkt. Als één partij maar met behoud van eigen identiteit. Een prettige samenwerking met de gezamelijke clubs en de gemeente heeft tot een prachtig resultaat geleid”, verwoordt HSD-voorzitter Edwin Oude Weernink namens de gebruiker. De komende tijd worden de velden rond het clubgebouw aangelegd en houden de clubs zich bezig met de inrichting van de accommodatie. Oude Weernink geeft aan dat het nu op zelfwerkzaamheid aan komt. ,,Het meest in het oog springende project op dit moment zijn de eerste contouren van de bar, die met behulp van vrijwilligers is gemetseld.” Op 30 augustus wordt het sportcomplex officieel geopend. De gezamelijke buitensportvereningen verzorgen dan een programma op de velden. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  23-05-2014

Carpoort in brand gestoken

Vrijdagmorgen vroeg is een carpoort aan de Hoge Molenstraat door brand verwoest. De brand is vermoedelijk aangestoken. De brand werd rond 02.15 uur door de bewoner ontdekt, die belde onmiddellijk 112. De vlammen kwamen meters hoog. Gezien de geringe wind sloeg de brand niet over naar een naastgelegen gebouw. De toegesnelde brandweer bluste de brand. De carpoort kan als verloren worden beschouwd. De politie stelt een onderzoek in naar de brand. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan onmiddellijk 112. De politie kan de situatie dan direct onderzoeken. Heeft u mogelijk informatie over de brand bel dan met de politie: 0900-8844. Belt u liever anoniem: 0800-7000.                                          

bron: politie Zeeland/West-Brabant  23-05-2014

Warme maaltijd komt naar Zierikzee

Zorgcentrum Cleijnenborch in Colijnsplaat kondigde het al eerder aan, maar nu is het zeker dat ze gaat starten met warme maaltijden in Zierikzee. Nadat de zorgaanbieder haar voornemen aankondigde hebben zich al veertig mensen aangemeld. Vanaf 2 juni is er dus weer een warme maaltijd aan huis. Zorgaanbieder Allévo deed dit in het verleden ook, maar schakelde over op koelversmaaltijden. En onlangs werd bekend dat ook Eilandzorg ermee ging stoppen. Voor Cleijnenborch reden om het hier te gaan proberen. Cleijnenborch probeert ook buiten Zierikzee poot aan de grond te krijgen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  23-05-2014

Coöperatie duurzame energie van start

Volgende week worden de handtekeningen gezet bij de notaris en is de coöperatie Energie Werkt een feit. Een samenwerkingsverband dat haar bijdrage wil leveren aan een energie-neutraal Schouwen-Duiveland. Met als ambitie in enkele jaren zeker tien nieuwe banen te realiseren en in 2016 10.000 zonnepanelen te hebben geplaatst. Het initiatief komt van de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland en de sociale werkvoorziening de Zuidhoek. Allebei met een eigen ambitie. Want een groeiend aantal ondernemers wil overstappen op duurzame energie. Om aan de ene kant geld te besparen, maar anderzijds ook zeker om – zoals Martin Bouman van de coöperatie het verwoordt ,,de volgende generatie te helpen.” Want duurzame energie moet het antwoord zijn op de verdere terugloop aan fossiele brandstoffen. Dat directeur Jos Rijk van de Zuidhoek de kar helpt te trekken is omdat het zijn doel is om zoveel mogelijk mensen binnen zijn bedrijf aan het werk te helpen; als het even kan in een reguliere baan. En dat lijkt te lukken. De coöperatie zet in op vier pijlers: energiebeheersing, collectieve inkoop van energie, toepassing duurzame energie e een innovatief parkeer- en vervoerssysteem voor in eerste instantie Zierikzee. Het levert – zo denken de initiatiefnemers nu – meteen tien tot twaalf banen op. Daarnaast kan Rijk zijn relatie met het bedrijfsleven op het eiland verder aanhalen en dat is nodig om ‘zijn mensen’ buiten de Zuidhoek aan de slag te krijgen. De coöperatie sluit aan bij de ambitie van de gemeente om naar een energie-neutraal eiland te gaan. Dat betekent dat de energie die hier wordt verbruikt, ook hier geproduceerd wordt. Daarbij is de eerste inzet dus het plaatsen van zonnepanelen. Tienduizend panelen in 2016 is ambitieus, maar bekend is dat Zeelandia er al vijfhonderd wil hebben, de Zuidhoek haar dak aanbiedt aan ondernemers en er voldoende geluiden zijn dat ondernemend Schouwen-Duiveland er ook klaar voor is. Om te weten hoeveel energie er op het eiland wordt gemaakt en verbruikt zijn er cijfers nodig. Nu nog is het niet duidelijk hoe de verhoudingen zijn. Maar dat doet aan de ambitie niet af. Rijk wil dat er zoveel mogelijk energie achter de virtuele teller van de coöperatie komt. Het idee is dat bedrijven zich bij de coöperatie melden. Daar kunnen panelen worden ingekocht in een samenwerking met gespecialiseerde bedrijven als Saman en Deurloo. De Zuidhoek wil graag de mensen leveren voor de installatie. Deelnemers worden lid van de coöperatie en het idee is dat zij (een deel van) de besparing in de coöperatie steken om meer projecten van de grond te krijgen. Hoe dat geregeld moet worden is nog niet helemaal uitgewerkt en kan nog alle kanten op. Achter de schermen wordt de coöperatie vormgegeven door een team, bestaande uit Jos Rijk, Olivier Verwest, Ad Andeweg, Willem van Zalm, Martin Bouwman, Karlien Mabesoone, Eric Caspers en Janneke ’t Hart. Volgende week dus de handtekeningen en dan de boer op. Op zoek naar ondernemers die het belang van duurzame energie onderschrijven en misschien ook kansen zien op de kosten verder te beheersen.

bron: WereldRegio  23-05-2014

Gemeente Schouwen-Duiveland gaat verder bezuinigen

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat de komende raadsperiode anderhalf miljoen euro bezuinigen om financieel gezond te blijven. Dat heeft wethouder Ad Verseput (foto) bekend gemaakt tijdens de presentatie van de Kadernota. Het college van B en W verwacht extra geld nodig te hebben om de gevolgen van de overheveling van Rijkstaken op te kunnen vangen. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

 

bron: PZC  22-05-2014

Zierikzee ‘op slot’ voor filmopnames

Het centrum van Zierikzee gaat in de periode van 25 mei tot en met 7 juni grotendeels ‘op slot’ voor de opnames van de film over Michiel de Ruyter. Het gemeentebestuur kondigt vrijdag in haar officiële gemeentepagina in WereldRegio een groot aantal verkeersmaatregelen aan. Zo moeten de vergunninghouders aan de Oude Haven wijken voor de opnames. Zij kunnen hun auto gratis parkeren op de Mosselboomgaard. Daarnaast wordt het centrum dagelijks grotendeels afgesloten. De gemeente garandeert wel toegang voor hulpverleners. Het bedrijfsleven moet inzetten op bevoorrading buiten de afsluittijden. In de periode dat de filmopnames worden gemaakt adviseert het gemeentebestuur bezoekers van de stad zoveel mogelijk de parkeerterreinen buiten het centrum te gebruiken. Hierbij noemt ze de parkeerterreinen Hatfieldpark, Scheldestraat en Hoofdpoortstraat. Verder heeft de gemeente toestemming gegeven voor nachtopnames op 30 en 31 mei. Dat kan leiden tot geluidsoverlast, maar die zal na 01.00 uur voorbij zijn. Voor de film wordt er ook veel straatmeubilair verwijderd. Kijk voor alle maatregelen vrijdag in WereldRegio. De opnames zelf starten op 27 mei. Meer informatie.

bron: WereldRegio  22-05-2014


Feestelijke afsluiting Dynamic Art Sculpture project

De derdeklassers van de technasiums in Zuidwest Nederland werkten de afgelopen maanden aan de opdracht Dynamic Art Sculpture. Woensdag 11 juni worden de prijswinnaars bekend gemaakt, tijdens een feestelijke afsluiting voor de leerlingen van de deelnemende technasiums. Deze afsluiting zal plaatsvinden op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, vanaf 13.30 uur, in het Auditorium. De leerlingen moeten volgens het cradle-to-cradle principe een dynamisch kunstobject op schaal ontwerpen en bouwen. Door middel van aansprekende bewegende kunstwerken worden de aanwezige natuurkrachten water, wind en zon zichtbaar gemaakt. Tevens hebben alle kunstobjecten een Zeeuws thema. De opdrachtgever is John Elenbaas, de initiatiefnemer van het project. Het project wordt afgerond met een kort filmpje van het dynamisch object. Een deskundige jury van dynamic kunstenaars zal de objecten beoordelen. De eindresultaten zullen tot een maand na de afsluiting te zien zijn op de Campus Cultura bij Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. De afsluiting wordt georganiseerd door 8 leerlingen van MBO recreatie De Rooi Pannen in Breda. Zij hebben een interessant en interactief programma samengesteld met onder andere een presentatie van het Nuon Solar Team uit Delft. De deelnemende scholen aan dit project zijn RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom, het Goese Lyceum in Goes,  SSG Nehalennia in Middelburg, Pieter Zeeman in Zierikzee en SSG De Rede in Terneuzen. (foto: Pontes Pieter Zeeman)

bron: Pontes Pieter Zeeman  22-05-2014

Schrijfster Ilse de Ruiter draagt eigen werk voor in Zierikzee

Schrijfster Ilse de Ruiter uit Den Haag gaf donderdagochtend een voorleesvoorstelling bij de openbare Theo Thijssenschool in Zierikzee. Zij deed dat op basis van haar boek ‘De Koning & Ik’ . Lees verder

 

bron: PZC  22-05-2014

Onderhoud wegdek Nieuwe Koolweg

Afgelopen nacht is het wegdek van de Nieuwe Koolweg bij Zierikzee, tussen de verkeerslichten bij het gemeentehuis en de rotonde (Blokweg), voorzien van een nieuwe asfaltlaag. De werkzaamheden zijn omstreeks 19.00 uur gisteravond begonnen en vroeg in de ochtend kon het verkeer er weer overheen. Eerder werd in Zierikzee ook onderhoud uitgevoerd aan de door veel verkeer gebruikte Laan van Sint Hilaire. Het deel van de Scheldestraat tot de Hoofdpoortstraat. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  22-05-2014

Streep door samenwerking onderwijs

De achterban van het christelijk basisonderwijs (Radar) heeft met een overtuigende meerderheid nee gezegd tegen verdergaande samenwerking met de openbare basisscholen op het eiland (Obase). De leden van Radar vrezen voor de christelijke identiteit als de twee gecombineerde regioscholen gaan opzetten. Tijdens een ledenvergadering van Radar was dat deze week de duidelijke boodschap aan directeur Kees van Damme. Hij ziet een studie naar samenwerking wél zitten om zo een antwoord te vinden op de verwachte teruggang van het aantal leerlingen. Maar onder de bezorgde leden klonk door dat christelijk onderwijs iets anders is dan een uurtje levensbeschouwing op een openbare school. Van Damme noemt het ‘zeer teleurstellend’ dat hij de leden van zijn organisatie (ouders en andere betrokkenen) niet heeft kunnen overtuigen van een volgende stap in het samenwerkingsproces. ,,Men vreest dat op de regioscholen, waarin christelijk en openbaar onderwijs gaan samenwerken onvoldoende van de identiteit overblijft. Dat het snel zal verwateren. Directies en leerkrachten van Obase en Radar hadden dit jaar hun eerste gezamenlijke nieuwjaarsborrel. Een aftrap voor verdergaande samenwerking. Die behelst dat er één protestant-christelijke basisschool komt en verder regioscholen van zo’n 250 leerlingen, waar beide schoolrichtingen vorm aan moeten gaan geven.

bron: WereldRegio  21-05-2014

Atleten Delta Sport vergaren drie Zeeuwse titels

Anique van Klinken is bij de D-junioren Zeeuws kampioen op de 400 meter horden geworden. De atlete van Delta Sport deed dat tijdens de derde wedstrijd van het Zeeuwse Baancircuit in Goes en was daarmee één van de drie Schouwse atleten die bij AV’65 een Zeeuwse titel veroverde. Nout van den Bos stootte de vijf kilo zware kogel over 13,55 meter en werd daarmee Zeeuws kampioen op dit onderdeel bij de B-junioren. Bij de A-junioren evenaarde Fabian Verkaaik zijn persoonlijk record door over 1,80 meter ver te springen, ook goed voor een Zeeuwse titel. De vierde wedstrijd van het Zeeuwse Baancircuit is 28 juni bij De Wielingen in Oostburg. Daarna volgen er nog twee wedstrijden.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-05-2014

Polderman nieuwe voorzitter PvdA

Piet Polderman is de nieuwe voorzitter van de eilandelijke Partij van de Arbeid geworden. Hij volgt Albert de Vos op die het bestuur verlaat. Piet Polderman is momenteel werkzaam voor de gemeente Amsterdam bij het Project Management Bureau/Wibautgroep. Hij is project directeur van de renovatie van het Stadhuis/Muziektheater (Stopera). Hij heeft ruime bestuurlijke ervaring. Piet Polderman (59) was twaalf jaar stadsdeelwethouder in Amsterdam en vier jaar wethouder in Vlissingen. Hij is getrouwd en woont in Burgh Haamstede. Ook Gertjan van der Salm heeft het afdelingsbestuur verlaten. Nieuw is Anne van Mil die de secretaris functie overneemt van Huug Winfield.                   

bron: WereldRegio  21-05-2014

Roks weer Spartaan

Na twaalf jaar treedt Dolf Roks weer in dienst van Sparta. Vanaf 1 juni begint de 51-jarige inwoner van Zierikzee bij de Rotterdamse eerstedivisionist als manager spelerszaken en neemt hij de scouting voor zijn rekening. De nieuwe functie bij Sparta, dat afgelopen weekeinde in een wedstrijd tegen Dordrecht promotie naar de eredivisie misliep, is voor twintig uur per week. Dit betekent dat Roks (foto) zijn werkzaamheden bij JVOZ voortzet. In het verleden werkte Roks zeventien jaar – voor het laatst in 2002 – bij Sparta als (jeugd)trainer, hoofdcoach en technisch directeur. ,,Ik vind het helemaal perfect om terug te zijn”, reageerde Roks dinsdagavond op zijn ‘herintreding’ in Het Kasteel, het stadion van Sparta. ,,Zeker in combinatie met JVOZ. Leo Beenhakker belde en vroeg of ik bij Sparta wilde werken. Omdat het twintig uur is, heb ik ja gezegd. Het is een contract voor een jaar. Daarna zien we wel of het werkt.” (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  20-05-2014

Voshart gaat toch door als (zaal)trainer Togo

Jan Voshart begint toch aan een tweede seizoen bij de Goese korfbalclub Togo, maar is alleen voor de zaalcompetitie beschikbaar. In tegenstelling tot een eerder bericht in de papieren editie van WereldRegio blijft het niet bij één seizoen bij de derdeklasser in de zaal en op het veld. Zierikzeeënaar Voshart (foto) doet het in het zaalseizoen 2014/2015 overigens niet alleen meer, maar leidt samen met Kurt van der Welk de eerste selectie, waarbij de Schouwse korfballer Jan-Willem van Nieuwenhuijze afgelopen weekeinde zijn laatste wedstrijd speelde. Van der Welk was het huidige seizoen de trainer en coach van Togo 2. (foto: WereldRegio)                    

bron: WereldRegio  20-05-2014

Bouwensprijs voor vertrekkend, vijfvoudig schaakkampioen

Bas van de Graaf vertrekt aan het eind van het seizoen bij schaakclub Zierikzee om weer in de Randstad te gaan wonen. Na in 2001 lid geworden te zijn, behaalde hij vijf keer het kampioenschap, verzorgde thema-avonden op de club en vervulde diverse bestuursfuncties waaronder de laatste twee jaar die van voorzitter. Tijdens een korte ledenvergadering voorafgaand aan de jongste partijen van de interne competitie kreeg Van de Graaf (foto) maandagavond voor zijn vijf kampioenschappen een beker en voor zijn vele verdienste voor de club de Bouwensprijs. Dit is een eremedaille, die voor het eerst in 1979 uitgereikt werd en de naam van de initiatiefnemer draagt. Deze prijs wordt uitgerekt aan leden die een bijzondere bijdrage leveren aan het verenigingsleven van de club. Met nog één ronde te spelen in de interne competitie blijft het spannend aan de top. De hierboven gelauwerde Van de Graaf kwam niet verder dan remise maar kan nog steeds tweede worden. Volgende week valt de beslissing wanneer Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind in hun laatste onderlinge duel gaan uitmaken wie kampioen wordt. Aangeenbrug heeft aan remise genoeg. (foto: WereldRegio)                     

bron: WereldRegio  20-05-2014

Restaurant de Zeelandbrug weer te koop

Een ondernemersechtpaar uit het Gelderse Eefde gaat toch niet van start in restaurant de Zeelandbrug in Zierikzee. Eerder nog leek het erop dat het paar snel aan de slag zou gaan nadat de vorige eigenaren een punt achter het avontuur hadden gezet. Maar het project is niet haalbaar gebleken voor het stel. Nu staat het weer te koop of te huur. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-05-2014

Insluipers gaan ervan door met fooienpot restaurant Zierikzee

Bij Brasserie Maritime aan de Nieuwe Haven in Zierikzee is in de nacht van vrijdag op zaterdag de fooienpot gestolen. In die pot zat ruim 2000 euro. De politie spreekt van insluiping. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  19-05-2014

Hockeysters HSD hebben titelkansen in eigen hand

De hockeyvrouwen van HSD blijven in de race om het kampioenschap en de promotie in de promotiepoule van de reserve vierde klasse. Na het onverwachte verlies vorige week uit in Oosterhout tegen Warande, leek de titel uit zicht. Doordat de nummer één, Goirle, afgelopen  zondag in Breda onderuit ging tegen Shot, houden de HSD-speelsters de titelkansen in eigen ‘beheer’. De Schouwse hockeysters speelden zelf thuis tegen Zwart Wit uit Breda. Een beter HSD werd voor haar goede spel in de eerste helft beloond dooreen treffer van Lizet Lammerts. In de tweede heft verdubbelde haar zus Renee de score: 2-0. Komende zondag kan HSD en kroon zetten op hun eerste maar tot dusver succesvolle jaar, door uit, in en tegen Goirle, de huidige nummer één, een overwinning de titel te pakken en promotie naar de reserve derdeklasse te bewerkstelligen.

bron: WereldRegio  19-05-2014

Winst brengt jongensteam Delta Sport in finale

Het jongensteam van GV Delta Sport hebben de turnwedstrijd gewonnen tegen WIK uit Wijk en Aalburg. De zesmeerkamp, die uit meerdere competities bestaat tegen Brabantse ploegen, werd gehouden in de oude turnzaal van GV Delta Sport. Door de overwinning plaatste de jongensploeg (foto) van trainer Julian Ringelberg zich voor de finale op 7 juni in Veldhoven om de KNGU-districtszuidbokaal. Het was de laatste kleinschalige turnwedstrijd in de  turnhal aan de Mulockstraat in Zierikzee. GV Delta Sport verhuist half augustus naar de nieuwe turnhal in Zierikzee. Op zaterdag 14 juni organiseert GV Delta Sport nog in het oude Onderdak de districtstoestellenfinale Zuid West Nederland. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  19-05-2014

Toch speelvoorziening voor Noorderpolder

De wijk Noorderpolder heeft alsnog een speelvoorziening gekregen. In augustus vorig jaar bracht het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van een verzoek van de bewoners een bezoek aan de wijk Noorderpolder. Tijdens de rondgang lieten zij ook de zeer summier aangelegde speeltuin zien. ,,Hoewel het niet de directe verantwoordelijkheid van de gemeente is om de speeltuin aan te leggen, besloot het college toch om zich hiervoor in te zetten,” zo laat het gemeentebestuur weten. Dit tot tevredenheid van de bewoners die niet te spreken waren over het uitblijven van die voorziening. De kinderen van de wijk mochten allemaal een tekening maken van wat voor hen de ideale speeltuin zou zijn. Uit de vele inzendingen zijn een aantal winnaars gekozen, welke zijn verwerkt in het definitieve ontwerp. Spelen en ontmoeten is het centrale thema van de speeltuin. Na een periode van goede samenwerking met de buurtcommissie die de bewoners vertegenwoordigt, is de speeltuin nu gereed en het is prachtig geworden. Op 24 mei vindt de officiële opening plaats. Inloop vanaf 15.30 uur en het programma start om 16.00 uur met een kort woord van Rene Verboom (lid buurtcommissie) en burgemeester Gerard Rabelink. Tijdens dit feestelijk moment wordt ook de naam onthuld. Mede namens de buurtcommissie zijn inwoners en belangstellenden van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

bron: WereldRegio  19-05-2014

Drie nieuwe locaties bij Suite & Sofa Festival Zierikzee

Met drie nieuwe en twee al beproefde locaties in hartje Zierikzee op de kaart wordt zaterdag 24 mei voor de vierde keer het Suite & Sofa Festival gehouden. Verdeeld over vier groepen trekken bezoekers door de binnenstad om op vier locaties een ongeveer 20 minuten durend optreden bij te wonen. Alleen al die invalshoek zorgt ervoor dat geen enkele editie hetzelfde is. Lees verder.  

 

bron: PZC  18-05-2014

 

Joodse begraafplaats Zierikzee voor het eerst sinds 1947 gebruikt

Amanda Hoogervorst, lid van de Joodse Gemeente Gemeente Zeeland, is ter aarde besteld op de Joodse begraafplaats in Zierikzee. Het ging om de eerste teraardebestelling op de Joodse begraafplaats in Zierikzee sinds 1947. Omdat de Joodse bevolking van Zierikzee in de oorlog is weggevoerd is er geen Joodse gemeenschap meer. De begraafplaats wordt onderhouden door de gemeente Schouwen-Duiveland, maar werd niet meer gebruikt. Lees verder.         

bron: Monnikkenwerk  18-05-2014

Mannen LTC Zierikzee handhaven zich in hoofdklasse

Het eerste mannenteam van LTC Zierikzee is ondanks een 4-2-nederlaag tegen Schelde ook in 2015 zeker van een plaats in de hoofdklasse van het Zeeuwse districtstennis. De twee winstduels kwamen zaterdag tot stand na een knappe zege van Jasper Smit op Michel Kokelaar en het tweede dubbel waarin Ferry Sonnemans (Schelde) bij een achterstand van 7-6 4-3 opgaf. Nu het eerste team zich heeft gehandhaafd, kan ze zich opmaken voor een broedertreffen met LTC Zierikzee 2 dat kampioen werd in de eerste klasse. In dit team zitten Bert de Vos, Ferry de Gans, Erwin Verbraak, Andries Coppoolse, Gerrit van Splunder en Leo Nouwen.

bron: WereldRegio  17-05-2014

Wederom brandstichtingen Zierikzee

Tussen vrijdag-  en zaterdagmorgen is er diverse malen brand gesticht in Zierikzee. Een aanhanger en twee bouwcontainers moesten het ontgelden.  In de Krammerstraat ontdekte een bewoner vrijdag rond 12.00 uur dat het dekzeil aan de achterzijde van een aanhanger volledig weggesmolten was door brand. Het vuur is vermoedelijk vanzelf gedoofd en heeft de lading niet aangetast. Ook de gevel van de woning en de schutting van de buren hebben geen schade opgelopen. Vooralsnog zijn er geen getuigen van deze brandstichting. Zaterdagmorgen omstreeks 4 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand aan de Mosselboomgaard. Er bleek een container met een grote hoeveelheid materiaal en gereedschap van een aannemer in brand te staan. Ondertussen ontdekte de politie dat er ook op het parkeerterrein aan de Baden Powellweg een container met bouwafval in brand stond. De brandweer heeft de branden geblust. Vanaf november 2013 is er zestien keer brand gesticht in Zierikzee. De politie onderzoekt de brandstichtingen. Zie dossier brandstichingen Zierikzee. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  17-05-2014

Aanhanger in brand gestoken

Een bewoner van de Krammerstraat heeft vandaag aangifte gedaan van brandstichting. Onbekenden hebben een aanhangwagen in brand gestoken op het erf naast zijn garage bij de woning. Vanmorgen rond 12.00 uur ontdekt de aangever dat het dekzeil aan de achterzijde van de aanhanger volledig weggesmolten is door brand. Het vuur is vermoedelijk vanzelf gedoofd en heeft de lading niet aangetast. Ook de gevel van de woning en de schutting van de buren hebben geen schade opgelopen. Vooralsnog zijn er geen getuigen van deze brandstichting. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  16-05-2014

Theater project Archa in Zierikzee

Muziektheatergroep ‘Het Bedrijf v/h’ verrast deze zomer met de locatieproductie Archa. Deze filmisch dansante spektakel voorstelling wervelt langs 200 jaar Zeeuwse geschiedenis en verhaalt over de niet aflatende strijd tussen de  mens en de natuurelementen, de ijver, de passie en de hoop. Een aaneenschakeling van bewegingen, kleuren en klanken. Contrastrijk en ontregelend. Eigenzinnig en puur. Archa is een filmisch dansante spektakelvoorstelling die verhaalt over de niet aflatende strijd tussen de Zeeuwen en de natuurelementen, hun ijver, de passie en de hoop. Archa is bijzonder theaterproject in het kader van ‘200 jaar Zeeland’ waarbij de professionals van de theatergroep ‘Het Bedrijf v/h’ samenwerken met een groot aantal jonge talentvolle Zeeuwen op het gebied van dans, muziek, theater, vormgeving en film. Voor de realisatie van deze productie is samengewerkt met een groot aantal middelbare scholen en lokale organisaties op het gebied van kunsteducatie, muziek, theater en dans in Zeeland. Concept en regie: Rob Maaskant, muziek: Huibert-Jan Vader, choreografie: Suzanne de Jong. Vuur-en waterbeelden: Het Bedrijf v/h / Techniek: Tjoonk GVL. Voorstellingen: 14 juni 2014 in Middelburg (Hof van Tange / première), 21 juni in Hulst (Bierkaai) en 5 juli Zierikzee. (Campus Cultura / Hatfieldpark). Aanvang voorstellingen: 22.00 uur. Toegang gratis.

bron: stichting View  16-05-2014

Sasha Talmon uit VWO 5 wint prestigieuze vertaalwedstrijd

Donderdagavond 15 mei vond in het gebouw van de Internationale Deutsche Schule in Den Haag de prijsuitreiking plaats van de vertaalwedstrijd die jaarlijks gehouden wordt voor leerlingen van VWO 5-klassen uit heel Nederland. Dit jaar deden ongeveer 200 leerlingen uit het hele land mee en gisteren kregen de 15 prijswinnaars te horen welke prijs ze gewonnen hadden. Onder begeleiding van haar ouders en de sectie Duits werd de 1e prijs toegekend aan Sasha Talmon uit onze VWO 5-klas. Een geweldige prestatie, temeer omdat het een pittige literaire vertaling van het Duits naar het Nederlands betrof, waar tevens het schrijven van een gedicht aan gekoppeld was. Sasha mag in de komende zomervakantie voor drie weken naar het mooie stadje Freiburg in het Zwarte Woud, om daar een cursus Duits te gaan volgen! Trots en zonder enige schroom besteeg Sasha het podium, om samen met de schrijver Michael Köhlmeier  en onder het toeziend oog van de ambassadeurs van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland haar vertaling voor te lezen. Het is allemaal een geweldig compliment waard! (foto: Pontes Pieter Zeeman)

bron: Pontes Pieter Zeeman  16-05-2014

Gemeente heeft over 2013 1,6 miljoen over

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft over 2013 ruim 1,6 miljoen euro overgehouden. Dat blijkt uit de jaarrekening, die donderdag is gepresenteerd. Uit de jaarrekening blijkt dat een aantal geplande uitgaven zijn meegevallen. Daarnaast zijn de belastinginkomsten meegevallen. Maar de toeristenbelasting is ruim 235.000 euro tegengevallen. Een belangrijk deel van de meevaller wordt gebruikt om investeringen in de openbare ruimte versneld af te schrijven. Dat levert extra structurele ruimte op van €117.000 per 2017. Wethouder Ad Verseput is tevreden met het resultaat en is ook blij dat de accountant zijn handtekening onder de jaarrekening heeft gezet. ,,Het betekent dat we het goed doen,” aldus Verseput. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-05-2014

Gemeente zet lieveheersbeestjes in bij bestrijding bladluizen

Het voorjaar is begonnen en binnen enkele weken zullen alle bomen weer volop in het blad zitten. De insecten ontwaken dan ook en de populatie luizen en daarmee de overlast, zullen toenemen. Luizen houden zich voornamelijk op in linden, eiken en esdoorns. De luizen produceren een plakkerige stof, de zogenaamde honingdauw. Deze plak vervuilt auto’s, straatmeubilair en de bestrating. Naast de hinderlijke plak, zet zich roetdauwschimmel op de honingdauw vast. Al jaren zet de gemeente, ter bestrijding van de luizen, larven uit van het tweestippelig lieveheersbeestje. Het is gebleken dat deze milieuvriendelijk methode bijzonder effectief is. Bovendien blijft het ecosysteem onaangetast door gebruik te maken van het inheemse lieveheersbeestje. Direct na het uitzetten van de zakjes met larven, verspreiden deze zich in de boom. Een volwassen lieveheersbeestje vreet ca. 100 bladluizen per dag. Bij goede weersomstandigheden gaan de medewerkers van Openbare Werken van de gemeente Schouwen-Duiveland de zakjes met larven vanaf 21 mei in de bomen hangen. In Zierikzee zal dat gebeuren in linden aan het Havenpark, aan de Oude Haven, op het pleintje bij de st. Domusstraat, in de Zandkreekstraat en bij de Algemene begraafplaats. Daarnaast ook in enkele esdoorns aan de d’Ailystraat. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  14-05-2014

Zeeuwland scoort goed in dienstverlening

Woningcorporatie Zeeuwland scoort goed bij het kwaliteitsonderzoek naar haar dienstverlening door Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector(KWH). In haar categorie 4.000 -10.000 woningen belandde Zeeuwland met een gemiddelde van 7,82 op een tweede plaats. Het onderzoek is in 2013 en een deel in 2014 uitgevoerd. KWH onderzoekt, door middel van vragenlijsten, hoe de klant de dienstverlening van Zeeuwland waardeert. Het gaat hierbij om de beleving en ervaring van de klant op alle gebieden: van het afhandelen van reparatieverzoeken tot het informeren rondom onderhoudsprojecten. Naast het oordeel van de huurder, onderzoekt KWH de kwaliteit van de telefonische dienstverlening. Hier wordt gekeken naar snelheid waarmee de telefoon wordt opgenomen en het correct te woord staan van de klant. Boven landelijk gemiddelde De gemiddelde overall score van alle deelnemende corporaties, landelijk gezien, in 2013 kwam uit op een 7,6. Zeeuwland zit hier met haar uitkomst van 7,82 boven. Er zijn afgelopen jaar 155 woningcorporaties onderzocht door KWH. Zeeuwland staat met haar prestatie op de 20e plaats in het klassement waarin al deze corporaties staan opgenomen. Met dit behaalde resultaat is Zeeuwland de hoogst scorende Zeeuwse woningcorporatie. Bezuinigingen Zeeuwland is trots op het behaalde resultaat. Toch is besloten om te stoppen met het jaarlijkse onderzoek van KWH, omdat de woningcorporatie bezuinigt op haar bedrijfslasten. Zeeuwland houdt zelf de kwaliteit van haar dienstverlening in de gaten door klanten enquêtes voor te leggen na het uitvoeren van bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-05-2014

Wethouder wil af van afval rond busstation Zierikzee

Wethouder Jacqueline van Burg praat binnenkort met Connexxion over de troep rondom het busstation aan de Grachtweg in Zierikzee. Dat zei Van Burg op vragen van Johan Pannenkoek van de CU, mede namens LSD. De fracties storen zich aan de bende rond het busstation. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

 

bron: PZC  13-05-2014

Janson toegevoegd aan selectie Jong Zeeland

Ramon Janson zit toch bij de selectie voor Jong Zeeland die zaterdag 17 mei op sportpark Van Zuijen tegen Feyenoord A1 speelt. Toch, omdat de achttienjarige Zierikzeeënaar aanvankelijk niet was opgeroepen vanwege eventuele nacompetitieverplichtingen van MZC’11. Omdat er enkele spelers zijn afgevallen en Janson (rechts op de foto) afgelopen zaterdag met MZC’11 onverwacht kampioen werd, is de talentvolle tiener alsnog bij de selectie gehaald. (foto: WereldRegio)                        

bron: WereldRegio  13-05-2014

Burgemeester tekent petitie verruiming kinderpardon

Burgemeester Gerard Rabelink zet zijn handtekening onder de petitie die pleit voor een verdere verruiming van het kinderpardon. Dat heeft hij dinsdag desgevraagd laten weten. Volgens Rabelink is het vreemd dat de rijksoverheid nu nog een onderscheid maakt tussen verschillende overheden. Het pardon voorziet erin dat er alleen een verblijfsregeling komt voor kinderen, die in beeld zijn bij het rijk. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel kinderen in beeld bij lokale overheden doordat ze bijvoorbeeld naar school gaan en lid zijn van verenigingen. Rabelink heeft zich op de petitie beraden en vindt dat hij zich moet aansluiten bij zijn collega’s. Overigens zijn er volgens zijn informatie nu geen kinderen op het eiland die door het beperkte pardon buiten de boot zouden vallen. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)                  

bron: WereldRegio  13-05-2014

Verdachte straatroof aangehouden

Maandag is een man aangehouden. De politie verdenkt hem ervan dat hij vorig jaar op de Plevierstraat een man van zijn portemonnee heeft beroofd. De 31-jarige man uit Zierikzee is vandaag rond 12.00 uur op het politiebureau in zijn woonplaats aangehouden. Hij is voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht. Daar wordt hij maandagmiddag verhoord. Het slachtoffer werd vorig jaar op 22 september rond 02.15 uur door twee mannen overvallen. De belagers werkten het slachtoffer tegen de grond en sloegen en trapten hem. Daarna gingen ze er met zijn portemonnee vandoor. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de man uit Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  12-05-2014

Silhouetten tegen het licht en crowdfunding

Vanaf komende week begint Eef de Graaf uit Zierikzee met crowdfunding voor de film ‘Silhouetten tegen het licht’. Er is inmiddels een pilot en een interview. Op de pagina van cinecrowd.nl verstrekt zij binnenkort (hopelijk vanaf woensdag 14 mei), alle nodige informatie over de film en de mogelijkheden dit project te ondersteunen via cinecrowd. Iedereen die dat wil kan de link met het verhaal over de film, straks naar zo veel mogelijk vrienden en kenissen sturen. De film Silhouetten tegen het licht wordt een zeer esthetische film die voornamelijk zal worden vertoond in de Sint-Lievensmonstertoren van Zierikzee. Ook wel de Dikke Toren genoemd. Jaarlijks heeft de toren 52.000 bezoekers. Voor meer over het filmproject: Silhouetten op de muur van de Sint Lievensmonstertoren.

bron: stichting View  12-05-2014

Woonrijpmaken Oosterscheldestraat te Zierikzee

Vanaf 13 mei wordt een gedeelte van de Oosterscheldestraat woonrijp gemaakt. Het betreft het gedeelte tussen de Tureluurstraat en de Poortkade. De werkzaamheden betreffen de aanleg van het trottoir met parkeerstrook en volledige herbestrating van de rijbaan. Het betreffende gedeelte wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. De uitvoeringsduur zal 3 à 4 weken zijn. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de toezichthouder op dit werk, de heer J. van der Weele via telefoonnummer (0111) 452 457.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  12-05-2014

Jeugdteam LTC Zierikzee verliest ‘titelduel’

Het jeugdteam van LTC Zierikzee kan de eerste plaats in de hoofdklasse voor junioren tot en met zeventien jaar vergeten. Koploper Naaldwijk, dat zondag op bezoek kwam op het Grevelingenpark, versloeg de nummer twee, LTC Zierikzee, met 2-6. Door deze overwinning loopt Naaldwijk nog verder uit op LTC Zierikzee. Voor het thuisspelende team wonnen Mitchell de Keijzer en Flory Bierma hun enkelspelen. In de eerste klasse van het landelijk gemengd won Romy Kerkhove met Zandvoort met 5-3 van Dekker Warmond. De Zierikzeese tennisster verloor haar enkel- en dubbelspel met dikke cijfers. Het gemengd dubbel pakte ze wel, nadat ze in super-tiebreak met 9-5 achter stond en vijf matchpoints met haar partner had weggewerkt.

bron: WereldRegio  11-05-2014

Burgemeester beraadt zich op petitie kinderpardon

Burgemeester Gerard Rabelink beraadt zich de komende dagen op de vraag of hij als burgemeester de petitie voor een verdere verruiming van het kinderpardon gaat tekenen. Collega’s van hem in den lande hebben dit initiatief genomen omdat zij vinden dat er met het kinderpardon zoals dat er nu ligt kinderen het land uitmoeten die inmiddels volledig onderdeel van de samenleving zijn. Het pardon voorziet in een vergunning voor kinderen die bekend zijn bij het rijk. Maar ook veel kinderen zijn al jaren  bekend bij gemeenten, zitten op school, zijn lid van verenigingen. Die zouden buiten het pardon vallen. Rabelink onderzoekt in hoeverre er sprake is van nijpende ‘gevallen’ op het eiland. Hij heeft niet eerder kunnen reageren in verband een korte afwezigheid. In Zeeland zouden drie burgemeesters al getekend hebben. De landelijke politiek beraadt zich ook op de voorwaarden van het pardon. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  11-05-2014

VVD dringt aan op aanstelling museumdirecteur Zierikzee

De VVD op Schouwen-Duiveland wordt ongeduldig als het gaat over de aanstelling van een interim-directeur voor het Stadhuismuseum in Zierikzee. “Die moet er voor 1 juli zijn en ik heb nog niets gehoord van B en W,” zei VVD-raadslid Laurence Haack zaterdag na de opening van het gerenoveerde streek- en landbouwmuseum in Dreischor. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  11-05-2014

Huurbaas ontmantelt hennepkwekerij

De politie heeft in een loods aan de Industrieweg een hennepkwekerij geruimd. Daarbij zijn zo’n 76 planten vernietigd. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een voorbijganger die hennepplanten buiten zag staan. Het bleek dat de eigenaar van de loods zelfstandig de kwekerij was gaan ruimen toen deze had ontdekt dat zijn huurder hennep teelde. Toen de politie op zondag 11 mei rond 0.15 uur de loods betrad trof ze een deels ontmantelde kwekerij aan. De verdere ontmanteling werd gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. De politie is nog op zoek naar de huurder van de loods. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                           

bron: politie Zeeland/West-Brabant  11-05-2014

Zevenklapper omlijst onverwachte titel MZC’11

Veel over gedroomd, niet verwacht, wel gehoopt, een beetje irreëel, veel over gesproken,  maar toch waarheid geworden. MZC’11 is op de slotdag van het seizoen 2013/2014 kampioen in de derde klasse A geworden en speelt na de zomer voor het eerst in haar (nog korte) historie in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. Het waren lange minuten voor de spelers van MZC’11. Na de zeer fraaie voorstelling tegen Nieuwdorp, die met een zevenklapper werd omlijst, was nog niet zeker hoe het zou aflopen bij Axel-Arnemuiden. Op het moment dat de scheidsdrechter – hij voelde de wedstrijd en sfeer in op deze beslissende slotdag zeer goed aan – voor het laatst floot op sportpark Den Hogen Blok, wist iedereen dat Axel met 1-0 leidde en met een man meer speelde. De minuten tikten weg, het wachten voor MZC’11 na de grootste seizoenszege duurde maar langer en langer. Rasechte Zierikzeeënaren Kees Verkaart en Kees Hagesteijn wisten zich geen raad met de ‘lege’ tijd die maar voortduurde en voortduurde. Na tien minuten wachten nog steeds geen verlossend signaal vanuit Zeeuws-Vlaanderen, wel een tweede rode kaart voor Arnemuiden. ,,Het wachten duurde steeds langer”, zei Ramon Janson, dit seizoen één van de smaakmakers van deze competitie. ,,Je wil alleen maar dat hij snel affluit in Axel. We waren er zeker van dat Arnemuiden niet twee keer ging scoren. Nadat Arnemuiden met negen man komt te staan, is het gewoon gebeurd.” Edoch, het wachten bleef. ,,Het was lang wachten. Niet normaal”, zuchtte MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse. ,,Ik dacht alles al meegemaakt te hebben in het amateurvoetbal. En dan sta je maar te wachten.” Pas na een kwartier van het einde van haar wedstrijd kon MZC’11 juichen. Axel had definitief met 1-0 van Arnemuiden gewonnen en was haar bijna zeker gewaande titel op de allerlaatste dag kwijtgeraakt. Wat een apotheose! Hoe krankzinnig wil je het hebben? MZC’11 kampioen voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis. Vrijwel een competitie lang holde de Zierikzeese ploeg achter de feiten aan. Aanvankelijk bleek Nieuwdorp de beste papieren te hebben, daarna nam Arnemuiden het stokje, met MZC’11 in haar kielzog, over. Een week wipte de Zierikzeeënaren over het elftal van Carlos de Jonge heen, een week later was de ranglijst in 3A als vanouds omdat MZC’11 thuis van – jawel – Axel verloor na een erbarmelijk slechte eerste helft. Derhalve moest ze daarna alles zelf blijven winnen en hopen dat Arnemuiden zou gaan struikelen over de Zeeuws-Vlaamse formatie. ,,Heel knap van Axel”, oordeelde Nieuwenhuijse, ,,maar ook knap van ons. Hoe we deze wedstrijd met de spanning omgaan en hoe we het doen tegen een directe concurrent uit de competitie. Ja, mooi. Hier staat een zeer tevreden trainer. Het is jammer voor Arnemuiden”, doelde hij op de grote teleurstelling voor zijn oude ploeg. ,,Ze heeft bijna een heel seizoen bovenaan gestaan. Wij eentje en nu de laatste. Ja, dan doe je het niet slecht.” MZC’11-aanvoerder Freek Torensma, misschien wel de beste en meest constante Zierikzeese speler van het seizoen, noemde de titel ‘fantastisch’. ,,Het is mijn eerste kampioenschap en, denk ik, voor velen. ,,Je verwacht het eigenlijk niet en zelf speel je een hartstikke goede wedstrijd. We wilden het goed afsluiten voor de nacompetitie.” Het was zonder meer een goede wedstrijd van MZC’11-kant. Vanaf de eerste minuut had de thuisploeg aanvallende intenties en kreeg ze een niet te missen kans, maar Arne Holm deed dat wel. Uit de corner die daaruit voortvloeide, schoot Sven Heijboer alsnog de 1-0 binnen. Met een magistrale streep ver buiten het strafschopgebied liet hij de Nieuwdorp-doelman met een bal in de linkerkruising helemaal kansloos. Een flinke inschattingsfout – een corner ging er rechtstreeks in – van MZC’11-doelman Ruud van der Linde bracht Nieuwdorp in de 22e minuut op gelijke hoogte. Meteen vanaf de aftrap zorgde Martijn van Grunsven voor de 2-1. ,,Ja, het was gewoon een klotebal. Mijn fout”, keek Van der Linde zaterdagmiddag terug. ,,Daarna pak ik nog een lekkere bal. Die streep ik dan tegen elkaar weg en dan kun je weer verder.” En dan: ,,Hier heb ik zo lang op gewacht. Hier heb ik zo lang op gewacht, joh. Echt”. Na de 2-1 kende MZC’11 nog enkele hachelijke momenten, maar met de 3-1 van Janson voor rust had de ploeg gedaan wat ze moest doen: winnen van Nieuwdorp. De vier treffers na rust maakten het ‘kampioensduel’ alleen maar mooier, fraaier en beter. Bij dat kwartet goals zaten nog twee juweeltjes: een stift van Corné Schilperoort ((4-1) en een vrije trap van Lars Holm (7-1). ,,Ik heb best veel meegemaakt”, vertelde Schilperoort, die dit seizoen van Kloetinge overkwam, ,,maar ben nog nooit kampioen geworden. Zo’n ontknoping is niet te voorspellen, maar wel heel mooi. Het hele seizoen, op één dag na, lopen we achter de feiten aan en op de laatste dag slaan we toe. Mooier kun je het niet hebben.” Routinier Elmar Verhage verwoordde het als volgt. ,,Dit is een heerlijk gevoel om kampioen te worden. Het duurde lang om te wachten, maar dan is de ontlading des te groter.” Dat laatste ontbrak enigszins bij zijn stoppende generatiegenoot Barry Hage, die vanwege een schorsing niet mocht spelen. Met een brok in zijn keel: ,,Ik sta hier met mixed feelings. Opeens is het voorbij. Maar dit is mooi, fantastisch, prima. Maar ik heb al gezegd dat de mooiste periode gaat nu aanbreken. Het wordt alleen maar beter.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-05-2014

Kinderen Zierikzee met lawaaioptocht naar nieuwe school

De leerlingen van de Theo Thijssenschool in Zierikzee verhuizen maandag met een lawaaioptocht naar hun nieuwe schoolgebouw aan de Emil Sandströmweg. De feestelijke eerste schooldag na de meivakantie begint met een kort afscheid bij het oude gebouw aan de Calandweg. Lees verder.

 

bron: PZC  10-05-2014

Man gewond na val in water Zierikzee

Zaterdagmorgen omstreeks 10.45 uur is aan de scheepstimmerdijk te Zierikzee, nabij de Noordhavenpoort, een 70 jarige Duitser te water geraakt. De man wilde vermoedelijk een foto nemen en is uitgegleden. Met hulp van omstanders is de man uit het water getrokken. De man braakte wat water en is met een fikse hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Boven: De hulpdiensten rukten massaal uit. Gelukkig bleek de man al door omstanders uit het water gehaald te zijn. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  10-05-2014

Parasols Zierikzee veilig tot windkracht 5

De grote parasols op de terrassen van vijf horecazaken aan het Havenplein in Zierikzee zijn niet goed verankerd. Gemeente, aannemer, leverancier en de horeca steggelen over reparatiekosten en aansprakelijkheid. De aannemer heeft de terrasvoeten niet goed in de grondankers geplaatst. Dat komt omdat de leverancier een afwijkend type grondanker heeft verkocht. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  09-05-2014

Drie handbalclubs strijden om eerste Zeeland Trofee

Op initiatief van Rick Evertse van Delta Sport heeft zondag 18 mei de strijd om de eerste Zeeland Trofee plaats. Deze handbalbeker voor Zeeuwse seniorenteam komt in handen van Orion (Heinkenszand), EMM (Middelburg) of Delta Sport (Zierikzee). Dit zijn namelijk de drie ploegen die er om gaan strijden. Plaats van handeling is voor de eerste en meteen de laatste keer sporthal Onderdak in Zierikzee. De laatste maal omdat dit complex na de zomer tegen de vlakte gaat. Evertse vindt het in het leven roepen van de Zeeland Trofee belangrijk om binding te houden tussen de Zeeuwse clubs. Delta Sport opent de strijd om de Zeeland Trofee met een duel tegen EMM om 12.10, om 13.20 spelen EMM en Orion tegen elkaar en om 14.30 treft Delta Sport Orion. Het zijn steeds wedstrijden van 2 x 25 minuten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)       

bron: WereldRegio  09-05-2014

27 maanden cel voor inbreker vakantiewoningen

Een 27-jarige man uit Burgh-Haamstede is donderdag door de rechtbank in Middelburg voor een groot aantal inbraken in vakantiewoningen op Schouwen-Duiveland veroordeeld. Het vonnis is een celstraf van 27 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. In die proeftijd van twee jaar moet hij zich houden aan de voorwaarden van de reclassering. De man pleegde tussen oktober 2012 en augustus 2013 inbraken in Ouwerkerk, Burgh-Haamstede, Zierikzee, Renesse en Brouwershaven. Hij ging ’s nachts op strooptocht met een of meer kompanen en liet in veel vakantiewoningen een spoor van vernielingen achter. Behalve het wegnemen van waardevolle spullen en geld deden ze zich tegoed aan drank en eten. De man werd betrapt in Zierikzee toen hij op een gestolen fiets reed. Aan de hand van zijn DNA-profiel kon worden vastgesteld dat hij betrokken was geweest bij de woninginbraken. Aan enkele gedupeerden moet de man in totaal 1.500 euro schadevergoeding betalen. De meeste schade wordt gedekt door de verzekering. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 30 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-05-2014

College Style in pand Free Record Shop Zierikzee

De damesmodeketen College Style vestigt zich binnenkort aan de Appelmarkt in Zierikzee, in het pand van de eerder gesloten Free Record Shop. College Style is een onderneming met een hoofdvestiging in Ridderkerk en eenentwintig zaken in het land. De keten zit ook in Goes, Middelburg en Middelharnis. Er is een meerjarig huurcontract afgesloten via bemiddeling door Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars. Momenteel wordt het pand van binnen opgeknapt. Het is niet bekend wanneer de zaak open gaat. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-05-2014

Stadhuismuseum Zierikzee zoekt materiaal uit Eerste Wereldoorlog

Het Stadhuismuseum is op zoek naar materialen uit de Eerste Wereldoorlog voor een expositie over deze periode. Het museum en het gemeentearchief beschikken al over veel schilderijen en fotomateriaal, maar het Stadhuismuseum zou graag nog meer spullen willen hebben. Lees verder

 

bron: PZC  08-05-2014

Asfaltonderhoud Laan van St. Hilaire Zierikzee

Vanaf 12 mei 2014 gaat Dura Vermeer in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland asfaltonderhoud uitvoeren aan de gemeentelijke wegen. In de meeste gevallen gaat het niet om een hele straat, maar om een gedeelte daarvan. In Zierikzee wordt er ook onderhoud uitgevoerd aan de door veel verkeer gebruikte Laan van Sint Hilaire. Het betreft het deel van de Scheldestraat tot de Hoofdpoortstraat. Dit is afgesloten in de nachten (vanaf 19.00 uur) van maandag 12 mei op dinsdag 13 mei, dinsdag 13 mei op woensdag 14 mei en woensdag 14 mei op donderdag 15 mei. Ook de toegang tot het parkeerterrein Hoofdpoortstraat is hierbij afgesloten van 19.00 uur tot vroeg in de ochtend de volgende dag. Op de website en in de gemeenterubriek wordt een compleet overzicht gepubliceerd van de wegen waar asfaltonderhoud wordt uitgevoerd en de periode waarin deze wegen zijn afgesloten. Aanwonenden worden middels een bewonersbrief ingelicht door de aannemer. Ter plaatse worden omleidingen ingesteld.mVoor en na de genoemde periodes is er in sommige gevallen verkeershinder door voorbereidende werkzaamheden en afwerking, maar naar verwachting zijn de wegen dan niet gestremd. Zowel de gemeente als de aannemer stellen alles in het werk om mogelijke hinder te beperken. Voor eventuele vragen kan men rechtstreeks contact opnemen met de aannemer, Dura Vermeer. Via mail a.v.huizen@duravermeer.nl of door tijdens kantooruren te bellen met (0168) 415 100. Namens de gemeente is Marnix de Jonge toezichthouder. Zijn telefoonnummer is (0111) 452 463.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  08-05-2014

Vluchtelingen Eritria naar Zierikzee

Elf vluchtelingen uit Eritrea die nu nog verblijven in een opvangkamp in Soedan komen begin juni naar Schouwen-Duiveland. Tien mensen van deze groep worden gehuisvest in Zierikzee en één vluchteling krijgt een onderkomen in Nieuwerkerk. Lees verder.

 

bron: PZC  08-05-2014

Wethouder niet langer voorzitter Zuidhoek

De nieuwe wethouder Cees van den Bos (SGP) overweegt niet langer  voorzitter van de sociale werkvoorziening de Zuidhoek te willen zijn. Volgens hem beweegt de Zuidhoek zich in een steeds dynamischere en ondernemende omgeving. De gemeente is weliswaar verantwoordelijk voor de Zuidhoek, maar van de vanzelfsprekendheid dat de wethouder sociale zaken ook voorzitter van het bedrijf is wil Van den Bos af. Hij voelt meer voor een Raad van Commissarissen. Burgemeester en wethouders behouden wel hun verantwoordelijkheid naar de onderneming. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                        

bron: WereldRegio  08-05-2014


Kazernering keert weer geld uit

De commissie van beheer van het Fonds van Kazernering te Zierikzee heeft het beschikbare bedrag voor 2014 verdeeld. Dit keer werden zeven aanvragen ontvangen. De commissie besloot er daarvan vijf te honoreren. In totaal werd zevenhonderd euro toegekend. Tweehonderd euro ging naar de Rederijkers Zierikzee voor het opvoeren van ‘De Poortwachter van Zierikzee’. Het Vokaal Ensemble Waisisi krijgt honderd euro voor de uitgave van het programmaboekje met de activiteiten ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Zierikzee. De heer R. Pots van de Timmerclub krijgt eveneens honderd euro voor de aanschaf van materialen. De Streekdrachtvereniging De Arke organiseert dit jaar de ‘Zevende Zeeuwse Streekdrachtendag’. Het Fonds draagt daar tweehonderd euro aan bij. Tot slot krijgen de Wereldvrouwen Ahoy een bijdrage van honderd euro voor een cultureel uitstapje. Het Fonds dateert uit 1811 toen troepen moesten worden ingekwartierd in Zierikzee en daarvoor onder meer kazernes werden ingericht. Nu worden uit de rentebaten bedragen beschikbaar gesteld voor sociaal-culturele doeleinden in Zierikzee of gericht op inwoners van Zierikzee. Het bestuur van het fonds wordt gevormd door een commissie van beheer. Onlangs benoemden Burgemeester en Wethouders van Schouwen-Duiveland, op grond van het reglement, twee raadsleden. De plaats van Brigitte Troost wordt ingenomen door Petri d’Anjou. Daniël Joppe werd herbenoemd. De overige twee leden zijn Margot de Pagter-ten Kate en Huib Uil. Administrateur van het fonds is Adri Geleijnse.

bron: WereldRegio  08-05-2014

Kerkhove vecht zich knap terug in Tunis

Voor de tweede keer in 2014 staat Lesley Kerkhove in de de kwartfinale van een Challenger, maar dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Nadat de Zierikzeese tijdens de eerste ronde in Tunis ogenschijnlijk makkelijk de Turkse Pemra Ozgen (213e van de wereld) had verslagen, trof de 22-jarige tennisster woensdag de op papier mindere Tereza Mrdeza uit Kroatië. Minder vanwege haar ranking (283e), maar zeker niet ongevaarlijk. Mrdeza schreef twee weken terug een Italiaans Challenger op haar naam en kende in de eerste ronde van het Tunesisch Challenger eveneens een sterk optreden. Tegen Kerkhove zette Mrdeza die lijn door:  2-6 en 0-3. Hierna krabbelde de Schouwse speelster langzaam maar zeker terug en hervond ze zich op tijd om niet weer in de tweede ronde van een Challenger te sneuvelen: 6-4 6-3. In de kwartfinale treft Kerkhove de winnaar van het duel Vrljic-Von Deichmann.

bron: WereldRegio  07-05-2014

Eenvoudige overwinning hockeysters HSD

De hockeyvrouwen van HSD kenden een zeer makkelijke middag tegen DDHC 3. De speelsters uit Raamsdonksveer waren op voorhand al kansloos want ze waren met slechts negen vrouwen afgereisd naar sportpark Bannink. De 6-0-zege kwam tot stand via treffers van Lizet Lammerts (2), Coco d’Olivio, Renee Lammerts (2) en Iris Oude Weernink. Met nog drie duels te gaan in de reserve vierde klasse is HSD met een punt achterstand op koploper Goirle vanzelfsprekend kansrijk voor de titel

bron: WereldRegio  07-05-2014

Lezing psychiater Bakker bij Fysant

Bram Bakker verzorgt dinsdag 27 mei een lezing bij Fysant in Zierikzee. De psychiater, schrijver en hardloper heeft een tiental boeken op zijn naam staan over uiteenlopende onderwerpen: van ademhaling en hardlopen (Verademing, Ik hardloper, Bewegen voor beginners) tot verslaving en zelfmoord. Als columnist schreef Bakker (foto) voor onder andere Vrij Nederland, Psychologie Magazine, Viva, de Volkskrant en Algemeen Dagblad. Hij is ook nogal eens te zien en te horen op televisie met zijn kritische kijk op de gezondheidszorg. De lezing begint om 20.00 en opgeven kan via info@fysant.nl of 0111-450475. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-05-2014

Concert voor neefje Martin

In de Rode Kamer in Zierikzee is er op 11 mei een bijzonder concert. Olga Tkachenko, een soliste van Zeeuws Bizantijns Koor Srétenje, zet zich in voor haar neefje Martin. Martin is 2 jaar oud. Zijn gezin woont in Litouwen. Bij de geboorte kreeg hij cerebrale parese, een verlamming, waardoor hij nu niet kan zitten, kruipen en praten. Door het concert te houden hoopt Olga zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de behandeling van Martin. Olga heeft een gevarieerd programma voorbereid. Zij zingt onder meer beroemde stukken van P.I. Tsjaikovski, S.Rachmaninov, N. Rimski-Korsakov, M.Glinka, A.Varlamov. Natalia Pavlova zal haar op de piano begeleiden. Sonja Samarskaya, een scholiere uit Zierikzee, speelt enkele stukken op gitaar. Fred Mes, ook een solist van Zeeuws Bizantijns Koor, zingt samen met Olga.                  

bron: Ons Eiland  06-05-2014

Verwaarloosde zeilkotter Zierikzee moet gesloopt

De verwaarloosde zeilkotter Lindøy, die al twee keer zonk in de haven van Zierikzee, wordt gesloopt. Dat zegt voormalig eigenaar Eugène Biervliet. De gemeente Schouwen-Duiveland zou beslag hebben gelegd op het schip en het willen slopen. Lees verder. (foto: WereldRegio)

 

bron: PZC  06-05-2014

 

 

Gemeente knapt fietsenstalling Grachtweg op

De gemeente neemt de fietsenstalling aan de Grachtweg bij het busstation over van Connexxion. Eind april heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het huurcontract van de grond waar de fietsenstalling aan de Grachtweg op is gebouwd over te nemen van ConneXXion. Aanleiding voor dit besluit is de keuze van ConneXXion om het huurcontract met de staat van wie de grond is te beëindigen. De motivatie hiervoor is dat zij het beheer van objecten in de openbare ruimte niet als haar taak ziet. Dit zou betekenen dat de fietsenstalling moet worden gesloopt om zo de grond kaal op te leveren aan de eigenaar de staat. Het college is echter van mening dat de fietsenstalling moet blijven. De fietsenstalling wordt intensief gebruikt en levert een belangrijke aan het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer. Om ervoor te zorgen dat reizigers nog lang gebruik kunnen blijven maken van deze faciliteiten wordt de fietsenstalling ook gerenoveerd. De totale kosten van de renovatie zijn geraamd op € 13.745 waarna nog jaarlijks een bedrag van € 863,- moet worden voldaan voor de huur van de grond. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)              

bron: WereldRegio  06-05-2014

Asperge-contest verlaat het eiland

Het is gedaan met de jaarlijkse asperge amusewedstrijd in Zierikzee. Jarenlang organiseerden de uitbaters van restaurant de Zeelandbrug dit evenement, maar die zijn gestopt. Het initiatief wordt in een andere vorm voortgezet in restaurant Katse Veer bij Kats. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-05-2014

Aanvraag voor vergunning plan Mondragon ligt bij gemeente

Voor het restauratie- en nieuwbouwplan van het complex Mondragon in Zierikzee is nu officieel vergunning aangevraagd. Hans Boogert van het gelijknamige bouwbedrijf en Mondragon Project BV wil het hoofdpand restaureren en de aangrenzen panden slopen om ruimte maken voor nieuwbouw. De aanvraag voorziet in de realisatie van veertig hotelsuites met diverse voorzieningen, een restaurant / bistro, een parkeergarage onder het nieuwe gebouw met de hotelsuites en het plaatsen van een drijvende terras in de Oude Haven (Museumhaven). Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  04-05-2014

Nieuwe schommel voor dagcentrum Brugzicht Zierikzee

Dagcentrum Brugzicht in Zierikzee kan een nieuwe schommel aanschaffen dankzij een actie op Facebook van Jan Boot uit Zierikzee. Hij startte een inzamelingsactie nadat hij hoorde dat de speciale schommel was gestolen. Door de toezegging van het platform van vijf kerken uit Zierikzee om het via Facebook ingezamelde bedrag aan te vullen tot de benodigde 345 euro, is het snel gegaan. Lees verder.

 

bron: PZC  04-05-2014

Rus neemt in Duitsland revanche op Kerkhove

Lesley Kerkhove is er niet in geslaagd haar generatiegenoot Aranxta Rus uit de kwartfinale van een Challenger in Wiesbaden te houden. De Zierikzeese tennisster verloor vrijdagochtend – de wedstrijd was donderdag al aangevangen maar vanwege de regen halverwege de tweede set gestaakt – in drie bedrijven: 3-6 6-4 4-6. Bij de hervatting, toen Kerkhove (foto) met 3-2 in de tweede set leidde, pakte de 22-jarige Schouwse het goed op. In de beslissende set van deze wedstrijd in de tweede ronde leek alle spanning al snel weggeebt toen haar vriendin uit Monster een 4-1-voorsprong nam. Toch vocht Kerkhove zich weer terug in de wedstrijd (4-4), maar trok Rus aan het langste eind. Met de zege nam ze revanche op Kerkhove die Rus tijdens hun laatste ontmoeting in Taipeh had verslagen. Komende week doet Kerkhove mee aan een Challenger in Tunesie. (foto: Richard van Loon)                                  

bron: WereldRegio  02-05-2014

Kunst- en Cultuurroute in Zierikzee

Aanstaande zondag 4 mei kan weer een Kunst- en Cultuurroute in Zierikzee gevolgd worden. Zoals gebruikelijk zal deze iedere eerste zondag van de maand plaats vinden van 13.00 tot 17.00 uur. De deelnemers die dit keer hun deur openen voor bezoekers zijn weer te vinden in het Havenkwartier: Schildersclub Tussen de Havens in het Sint Jacobshofje, Vismarkt, Sint Domusstraat 51-53; in hetzelfde gebouw is ook de Luctor et Emergo Loge te bezichtigen van de Odd Fellows; Kunst en Vintage bij Saskia Eggink, Sint Jacobstraat 19; Het Paddehuys van Harry Koster, Korte Groendal 13; Rijnhard Schregardus in de Noordhavenpoort, het Cameramuseum, Visstraat 12 en de Dikke Toren.                           

bron: Ons Eiland  01-05-2014

Jeugdtennissers onderuit in Dordrecht en Hoorn

Romy Kerkhove heeft de kwartfinale van een viersterrentoernooi in Dordrecht verloren. Op de gravelbanen van Dash’35 verloor ze donderdag bij de meisjes tot en met zestien jaar van de als vierde geplaatste Barbara Huyskes met 7-6 6-0. Op hetzelfde toernooi sneuvelde Finn Joziasse (foto) in de tweede ronde tot en met veertien jaar. De dertienjarige Zierikzeese won haar eerste partij met 6-2 6-4 van Cato Tangkau, maar moest in de tweede schifting haar meerdere erkennen in de als derde geplaatste Stephanie Visscher met 6-1 6-2. Puk Nouwen, leeftijd- en teamgenoot van Joziasse, deed het een driesterrentoernooi in Hoorn aan. Net als Joziasse won ze de eerste ronde (van Fleur Bakker met 5-7 6-2 6-0) en ging ze onderuit in de tweede partij (tegen Evelyne de Mey met 6-1 6-0).6. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  01-05-2014

Zeeuw wil af van legeskosten zonnepanelen

Als voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig is, zouden de bijkomende legeskosten niet doorberekend moeten worden. Daar pleit Ton Schröer uit Zierikzee voor. Hij wil op een schoolgebouw in de Hoge Molenstraat in Zierikzee 164 zonnepanelen leggen, maar hij kreeg nu van de gemeente Schouwen-Duiveland een rekening van 759 euro voor de kosten. Voor het plaatsen van de zonnepanelen is echter een vergunning nodig, omdat het gebouw in Zierikzee onder beschermd stadsgezicht valt. Zo’n vergunning opstellen kost de gemeente geld. Daar moeten zogenaamde legeskosten voor betaald worden. En dat vindt Schröer vreemd. “De gemeente streeft naar een energieneutraal eiland. Het aanbrengen van zonnepanelen zou dan ook verder gestimuleerd moeten worden. En niet, zoals het nu lijkt, tegengewerkt moeten worden.” Het leek Schröer een mooi idee om met een kleine eigen investering een school van zonnepanelen te voorzien. Hij betaalt 4500 euro voor de zonnepanelen. Hij verhuurt ze gedurende een aantal jaren aan de school en daarna wordt de school – voor een schappelijk bedrag – eigenaar van de panelen. Schröer laat weten het plaatsen van de zonnepanelen door te zetten ook als de gemeente de legeskosten blijft doorberekenen. Hij pleit er wel voor dat de gemeenteraad zich hierover buigt en heeft daarom een brief geschreven. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft in een eerste reactie laten weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. Zodra het verzoek is bekeken krijgt Schröer een reactie. Bezoekers van de website reageerden als volgt op dit bericht: Hans: Het is zo wie zo belachelijk dat er overal vergunning voor aangevraagd moet worden, Toch zeker als het met het milieu te maken heeft. Petra: Als het milieu zo belangrijk zou zijn zouden ze subsidie moeten geven dus het gaat hier niet om het milieu maar om mensen nog extra geld uit hun zakken te kunnen kloppen. Edwin de Beule: Het is werkelijk niet te geloven dat men hiervoor een dergelijk hoog bedrag aan leges moet betalen, men zou het plaatsen van zonnepanelen juist moeten belonen. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  01-05-2014

Andere plek voor inname vuil water scheepvaart Zierikzee

Het gemeentelijk innamestation voor vuil water in de haven van Zierikzee verhuist dit najaar naar Jachtservice Mulder, aan het begin van de haven. Mulder legt een nieuwe steiger aan, waarop het innamestation wordt geplaatst. Dat is inmiddels de derde locatie voor de installatie. Het ding stond eerder op het dieselponton van Bouwman. Lees verder.

 

bron: PZC  01-05-2014