Goed eerste weekeinde Anne Mazurka Deltaweek

Evert van de Zande heeft een goed eerste weekeinde van de Deltaweek achter de rug. De Zierikzeese schipper voer met zijn bemanning van de Anne Mazurka naar een eerste en tweede plaats tijdens de twee Zeelandwedstrijden op de Oosterschelde. Anne Mazurka komt uit in de ORC2-klasse. In de ORC3-categorie voer plaatsgenoot Arjen Zwart eveneens met de voorste boten mee. In Waterzooi kwam de Zierikzeeënaar tot een derde (zaterdag) en vijfde (zondag) plaats bij de Zeelandwedstrijden. In de klasse ‘Ongemeten’ werd Norbert Clarijs, ook uit Zierikzee, zaterdag vierde met zijn boot XAR.

bron: WereldRegio  30-06-2014

Zierikzee neemt afscheid van sportcentrum Onderdak

Op de kop af 198 zwemmers namen zondag afscheid van sportcentrum Onderdak in Zierikzee, dat wordt gesloten. Het zwembad was gratis toegankelijk. Wie er niet was, krijgt vandaag een herkansing. “In de politiek ging het geluid op dat degenen die dat op zondag bezwaarlijk vinden ook voor de laatste keer mogen komen zwemmen,” legt waarnemend bedrijfsleider Peter Bek uit. “Daarom zijn we maandag ook nog twee uurtjes open.” Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  30-06-2014

Loting met perspectief Kerkhove op Challenger Zeeland

Lesley Kerkhove heeft zeker geen slechte loting voor het Challenger Zeeland. Op het tennispark van MLTC, waar het internationale toernooi vanaf maandag 30 juni in Middelburg plaatsheeft, werd de 22-jarige Zierikzeese gekoppeld aan Ysaline Bonaventure. De Belgische staat op de jongste WTA-ranking 272, Kerkhove doet het met een 239e stek behoorlijk beter. In twee eerdere ontmoetingen was Kerkhove, die in 2010 en 2011 de finale in Middelburg speelde, twee keer de betere: eenmaal in drie sets in het Zweedse Bastad (gravel) in 2013 en een keer in twee sets in het Duitse Stuttgart (hardcourt) in 2014.

bron: WereldRegio  29-06-2014

PZC onzorgvuldig in berichtgeving

“Winkeliers Zierikzee willen vaker open” dat kopt de PZC kort na het middag uur op de website. In dit artikel gaf de krant aan dat ruim tweederde van de winkeliers in Zierikzee op ‘speciale dagen’ open wil zijn. Volgens de PZC zou dat blijken uit een peiling van ondernemersvereninging OVO. De informatie blijkt afkomstig te zijn uit een poll op de website www.Zierikzee-Monumentenstad.nl. Hierin werd gesteld: “Winkels in Zierikzee moeten op speciale dagen als 2e paasdag, 2e pinksterdag, hemelvaartsdag of op zondag in juli en augustus tussen 12.00-17.00 uur open”. In totaal gaven 198 mensen hierop hun mening: Ja [145] 73%; Nee [53] 27%. Ruim twee uur nadat het was geplaatst heeft de redactie het artikel van de website verwijderd en zijn excuses gemaakt door de betreffende correspondent.                                        

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  29-06-2014

Open dag Burgerweeshuis Zierikzee trekt vijftig mensen

Ongeveer vijftig mensen kwamen zaterdag kijken in het Burgerweeshuis in Zierikzee, waarvan de restauratie bijna klaar is. De interesse tijdens de open dag ging vooral uit naar het beschilderde plafond in de Regentenkamer. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-06-2014

Nieuwe publieksprijs monumenten op Havenplein Zierikzee uitgereikt

Inwoners van Schouwen-Duiveland mogen in september 2500 euro toekennen aan een persoon of organisatie die een monument voorbeeldig onderhoudt. De publieksprijs is nieuw en een aanvulling op de monumentenprijs van 2269 euro die een gemeentelijke commissie tweejaarlijks toekent aan een eigenaar van een monumentaal gebouw. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-06-2014

Open Monument van de maand juni – het Burgerweeshuis

In de aanloop naar Open Monumentendag, dit jaar op 13 september, wordt iedere maand op Schouwen-Duiveland een Monument gratis opengesteld voor publiek. In de maand juni is gekozen voor het Burgerweeshuis in Zierikzee te bezoeken op zaterdag 28 juni 2014. Het Burgerweeshuis is geopend voor publiek tussen 11.00 en 15.00 uur. Er zijn rondleidingen over de restauratie om 11.00, 12.30 en 14.00 uur Vanaf januari dit jaar wordt er hard gewerkt aan het 17e eeuws plafond van de regentenkamer. Dit is een uiterst delicaat werk dat zeer vakkundig wordt aangepakt door Roos Keppler en Annefloor Schlotter. De eerst fase van de grote restauratie is vorig jaar afgerond met het gereedkomen van de restauratie van het goudleerbehang en het exterieur. Het plafond wordt millimeter voor millimeter schoongemaakt, de vergeelde vernis laag verwijderd, verroeste nagels worden vervangen en de door roest aangetaste delen worden gerestaureerd waarna de schildering op die plekken hersteld wordt. Het is een tijdrovende klus die veel vakmanschap vereist. Stichting Burgerweeshuis Zierikzee heeft hiervoor eigen middelen beschikbaar gesteld en werkt aan fondsenwerving en crowdfunding. Van diverse fondsen en particulieren zijn donaties ontvangen. Toch is het bestuur van de stichting nog actief op zoek naar donateurs om dit bijzondere erfgoed in een goede staat te brengen en te behouden voor de toekomst. Altijd al eens rond willen kijken in dit bijzondere monument? Breng dan op 28 juni een bezoek aan het Burgerweeshuis, Open Monument van de maand juni! (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)                                      

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  27-06-2014

Oplossing voor landbouwverkeer Zierikzee tijdens oogstseizoen

Wethouder Jacqueline van Burg onderzoekt of de verkeersremmers op de Emil Sandströmweg in Zierikzee wat verder uit elkaar geplaatst kunnen worden zodat oogstmachines daar langs kunnen. Wim Dorst (CU) had om een oplossing gevraagd omdat de doorgang tussen de remmers te krap is voor bijvoorbeeld aardappelrooiers. Lees verder.

 

bron: PZC  27-06-2014

‘Hartelijke’ kleuterjuf Nel Brouwer 100 jaar

Eerst het hart en dan pas het brein, was het beginsel van hoofdleidster Nel Brouwer-Steur van de Nuts-kleuterschool in Zierikzee. Gisteren werd zij honderd jaar. Dat werd gevierd in Borrendamme, waar Brouwer sinds 1993 woont. Lees verder.

 

bron: PZC  27-06-2014

Opdracht van raad: praat met jongeren over alcoholbeleid

De meerderheid van de gemeenteraad wil dat er intensieve gesprekken gevoerd worden met jongeren, horeca, detailhandel en ouders om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan banden te leggen. Op voordracht van het CDA dienden CDA, LSD en Christenunie donderdagavond een voorstel in om daar de komende drie jaar jaarlijks 25.000 euro voor uit te trekken. De voltallige gemeneteraad – met uitzondering van Alert! ondersteunde het voorstel. Het is een aanvulling op het handhavingsbeleid, zoals dat burgemeester Gerard Rabelink is ingezet. Hij is gehouden aan nieuwe wetgeving, die alcohol voor jongeren onder de achttien aan banden legt. in het voorstel staat beschreven, dat jongeren van zestien en zeventien de maatregel als ‘zuur’ ervaren. Immers, tot voor kort mochten ze nog wel drinken. De gemeenteraad denkt met gesprekken meer te bereiken dan met handhaving alleen.

bron: WereldRegio  27-06-2014

Schoonmaakactie busstation Zierikzee

Het busstation aan de Grachtweg in Zierikzee moet schoner worden. Dat vindt de gemeente Schouwen-Duiveland. Daarom werd vrijdagmiddag begonnen met de schoonmaak van het busstation en de parkeerplaats. Wethouder Jacqueline van Burg verzorgde de aftrap van de actie. De parkeerplaats en het busstation zijn een bron van ergernis voor iedereen die Zierikzee binnenkomt, zegt de gemeente. Het wemelt van het plastic en de blikjes. Die werden vrijdagmiddag met een schoonmaakactie verwijderd. Inwoners, ondernemers en bezoekers werden uitgenodigd samen met de gemeente en het Natuur en Milieu Educatie centrum Schouwen-Duiveland aan het werk te gaan. Connexxion gaat structureel het vuil opruimen bij het busstation. Maai- en snoeiwerk wordt door het sociaal werkbedrijf De Zuidhoek uitgevoerd. De gemeente neemt de fietsenstalling over van Connexxion en knapt deze op. De actie is onderdeel van de campagne Schoon Zeeland. Daarmee wordt geprobeerd om het zwerfafval in de provincie terug te dringen. In deze campagne werkt de gemeente samen met het NME-centrum Schouwen-Duiveland. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  27-06-2014

Breuksteen over de staalslakken

Minister Melanie Schultz trekt drie miljoen euro uit om breeksteun over nieuwe stortingen staalslakken in de Oosterschelde te storten. Dat heeft ze donderdag bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Waterschap Scheldestromen. De minister heeft rijkswaterstaat toestemming gegeven om staalslakken te storten in de Oosterschelde. Dit leidde tot commotie bij natuur- en visserijorganisaties. Door breuksteen over de staalslakken te storten zouden kreeften zich alsnog kunnen hechten. Breuksteen wordt niet over al gestorte staalslakken gestort. (Cartoon: Hans Verhoog)

 

bron: WereldRegio  27-06-2014

Ook maandag nog gratis zwemmen in Zierikzee

Ook maandag kan er nog gratis worden gezwommen als afscheid van sportcentrum Onderdak in Zierikzee. Badgasten kunnen maandag terecht van 15.30 tot 17.30 uur en van 20.30 tot 22.00 uur. Eerder maakte de gemeente bekend dat er op zondag gratis gezwommen kan worden. Onderdak sluit dinsdag 1 juli definitief de deuren. Lees verder.(foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  26-06-2014

Rijtjeshuis ontneemt uitzicht huurders luxe appartement in Zierikzee

Het echtpaar Dijkstra in Zierikzee is onaangenaam verrast door de bouw van een huis op slechts 65 centimeter afstand van hun luxe appartement. Vanwege de bouwcrisis staat de gemeente Schouwen-Duiveland verdichting van de wijk Noorderpolder 2 toe. Lees verder.

 

bron: PZC  26-06-2014

Zeeuwland Zierikzee brengt wachttijd urgent woningzoekenden terug

Woningbouwvereniging Zeeuwland heeft de gemiddelde wachttijd voor mensen die dringend een huis zoeken teruggebracht van 12 naar 6,9 maanden. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  26-06-2014

Centree richt pijlen ook op de jeugd

Centree komt deze zomer met iets nieuws. Een editie speciaal voor kinderen: Centree Kids. Een dag vol muziek, theater, voorleesfestijn en veel lekkers voor alle kinderen op Schouwen-Duiveland en omstreken en toeristen. Centree Kids is op zaterdag 9 augustus en is, evenals voorgaande zomeredities van Centree, gesitueerd op het Kerkplein van Zierikzee, naast de Nieuwe Kerk. Binnenkort maakt de organisatie van Centree haar volledige programma bekend, maar het staat vast dat het voor alle kinderen een onvergetelijke dag zal worden. Er zal onder andere een kinderband optreden, er wordt voorgelezen, er is kindertheater, kinderen kunnen meedoen aan kinderyoga en ze kunnen creatief bezig zijn aan de knutseltafel. Daarnaast is er veel lekkers te eten en te drinken voor zowel kinderen als hun ouders. Omdat Centree met haar edities graag de mogelijkheden van het ‘Cultuurplein’ (Kerkplein) wil aftasten, vond voorzitter Frank van Asten het tijd voor weer eens wat anders. ,,We hebben nu vijf jaar achtereenvolgens succesvolle, meerdaagse zomeredities georganiseerd en we willen dit jaar de activiteiten van Centree meer spreiden over het jaar heen. Zo hebben we in april van dit jaar een succesvolle voorjaarseditie georganiseerd in de Nieuwe Kerk, organiseren we deze zomer een Centree Kids editie en laten we in het najaar nog een keer van ons horen. Omdat het doel van Centree is om een aanjaagfunctie te hebben voor functioneel gebruik van het Cultuurplein en de panden eromheen, kiezen we als bestuur voor deze koers in 2014.” www.centree.nl.

 

bron: WereldRegio  26-06-2014

Kerkhove redelijk kansloos tegen Colombiaanse Marino

Tennisster Lesley Kerkhove heeft het in de eerste ronde van een Challenger in Stuttgart niet kunnen bolwerken tegen Mariana Duque-Marino. De 22-jarige Zierikzeese verloor dinsdag in de eerste ronde met 6-4 6-1 van de Colombiaanse nummer 155 van de wereld. Komende week is Kerkhove (foto) op Zeeuwse bodem actief voor een toernooi van ongeveer dezelfde sterkte. Dan heeft namelijk Challenger Zeeland in Middelburg plaats. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  26-06-2014

Davy Scheffers ondanks blessure in de top tien bij wereldbeker surfen

Davy Scheffers eindigde bij de eerste wereldbekerwedstrijd freestyle surfen op Bonaire ondanks een blessure toch in de top tien. De Zierikzeeénaar, die vier weken geleden tijdens een training zijn middenhandsbeentje had gebroken, werd tiende overall. Scheffers mistte de nodige kracht. Lees verder. (foto: Omroep Zeeland)

 

bron: PZC  25-06-2014

Definitieve eindexamenuitslag Pontes Pieter Zeeman

Vandaag werd de normering van de examens van het tweede tijdvak van Pontes Pieter Zeeman. bekendgemaakt. Pontes is trots op alle geslaagden en medewerkers en feliciteert hen met de goede behaalde resultaten. In het bijzonder de kandidaten van het HAVO, VWO, basis en kader, leerwerktraject en AKA hebben een bijzondere prestatie geleverd. Daarmee komt het definitieve overzicht voor dit jaar op: HAVO 48 leerlingen: 92% geslaagd (44 leerlingen), 8% afgewezen (4 leerlingen). VWO 15 leerlingen: 93,9% geslaagd (14 leerlingen), 7,1% afgewezen (1 leerling). Leerwerktraject  2 leerlingen: 100% geslaagd. VMBO-basis 19 leerlingen: 100% geslaagd. VMBO-kader 43 leerlingen: 98% geslaagd (42 leerlingen), 2% afgewezen (1 leerling) MAVO – 106 leerlingen: 85% geslaagd (90 leerlingen), 15% afgewezen (16 leerlingen). (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Pontes Pieter Zeeman  25-06-2014

Bescheiden feestje Deltaweek in Zierikzee

De Deltaweek, die vrijdag in Zierikzee begint, is dit jaar een bescheiden watersportfeestje. De organisatie heeft niet veel geld en ervaart concurrentie van Concert at Sea. Ook het WK voetbal houdt naar verwachting publiek weg bij de zeilwedstrijden. Vrijdagavond draait Veronica-dj Ben Scheers in Zierikzee en op zaterdagavond speelt de coverband Glance. Lees verder

 

bron: PZC  25-06-2014

Ambtenaren moeten meer naar buiten

Bewoners geven de ambtenaren van de gemeente een 6,1, maar de ondernemers blijven in hun waardering steken op een 5,5. Dat is het resultaat van het imago-onderzoek dat de gemeente naar de ambtenaren heeft laten uitvoeren. Ambtenaren moeten meer naar buiten, zo luidt het advies. Vrijdag in WereldRegio meer aandacht voor het imago-onderzoek. (foto: Zierikzee-Monumententad.nl)

bron: WereldRegio  25-06-2014

BOK, team coach Van Liere, alsnog ‘gepromoveerd’

De Zierikzeese volleybalcoach Hennie van Liere speelt in het seizoen 2014/2015 met haar team, BOK, toch in de derde divisie. De volleybalvrouwen uit Kapelle grepen in de reguliere competitie naast het kampioenschap in de promotieklasse omdat Roosendaal te sterk was. Hierna pakte BOK in de promotieduels weer mis en dus leken de Zuid-Bevelandse volleybalsters ‘veroordeeld’ tot weer een seizoen promotieklasse. Leek, want zeer recent kregen BOK en Van Liere het aanbod om toch naar de derde divisie te gaan. ,,Een team had zich teruggetrokken uit de derde divisie B”, vertelt Van Liere, ,,en dus kregen wij het aanbod deze plek op te vullen.” De ‘promotie’ betekent onder meer verre uitwedstrijden naar Oost-Brabant en Limburg. ,,Maar wij willen deze uitdaging super graag aangaan”, aldus Van Liere. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                   

bron: WereldRegio  25-06-2014

Gratis voor laatste keer het water in

Onderdak sluit maandag 30 juni na 42 jaar haar deuren voor het publiek. Bij wijze van ‘’afscheid’’ wordt aan alle inwoners van Schouwen-Duiveland de mogelijkheid geboden om op zondag 29 juni gratis te komen zwemmen. Het is familiezwemmen (ouders en kinderen) vanaf 11.00-12.30 uur. Het vrijzwemmen vangt aan om 13.00 en eindigt om 15.30 uur. Natuurlijk zijn belangstellenden en ‘’oud’’ sporters en sportsters ook deze dag van harte welkom om nog een keertje te komen kijken. 42 jaar 42 jaar geleden opende sportcentrum Onderdak de deuren, het gebouw is gedeeltelijk gefinancierd door gelden opgebracht door de bevolking van Schouwen-Duiveland. Destijds een hele organisatie. Het beheer stond lange tijd onder leiding van: stichting Sportcentrum Schouwen-Duiveland, daarna 10 jaar stichting Renesse. De laatste jaren was het complex in eigendom van de gemeente Schouwen-Duiveland. De exploitatie van het nieuwe centrum aan de Lange Blokweg wordt opgepakt door Laco.  Op 30 augustus vindt de officiële opening van het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg plaats. Voor inwoners is er ’s middags van 12.00-17.00 uur een open dag. Er zijn diverse demonstraties en er kan deelgenomen worden aan workshops. Het complete programma wordt bekendgemaakt via diverse media. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-06-2014

Ondernemers buigen zich over toekomst

De Zierikzeese ondernemers, georganiseerd in de OVO, buigen zich dinsdag 1 juli over het thema Samenwerken en innoveren in een veranderende economie.Vanaf 19.45 uur komen de ondernemers bij elkaar bij Your Surprise. Eén van de sprekers is Daniël Joppe, ondernemer in Zierikzee en gemeenteraadslid voor het CDA. Hij gaat in op het thema samenwerken.

bron: WereldRegio  23-06-2014

Dj Morriz uit Zierikzee wint Beachboom DJ Contest

Dj Morriz uit Zierikzee heeft zaterdagavond de finale gewonnen van de Beachboom DJ Contest in Beachclub ’t Gorsje aan de Brouwersdam. Daarmee heeft de Zierikzeeënaar een plaats veroverd op Beachboom (9 augustus), waar hij de openingsset mag draaien. (foto: Jeroen Vermeyden)

 

bron: PZC  22-06-2014

Oud-Feyenoord komt naar Zierikzee

Oud-Feyenoord is zaterdag 2 augustus vanaf 19.00 uur te zien op sportpark Den Hogen Blok. Een selectie van voormalige voetballers van de Rotterdamse eredivisionist speelt een helft tegen het huidige MZC’11, dat in het seizoen 2014/2015 uitkomt in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal, en een helft tegen oud-spelers van MZC’11 en Zierikzee. De opbrengst van de wedstrijd gaat naar de BAS stichting, dat 2 augustus met de zogenaamde lichtjesactie start. Aanleiding voor de wedstrijd is het jubileum van Ron van Putten die al 25 jaar bij MZC’11/Zierikzee betrokken is. Ook wordt het duel gebruikt voor het afscheid van Barry Hage. De selectie van oud-Feyenoord speelt al jaren wedstrijden door bijna het hele land tegen diverse clubs en gelegenheidselftallen op allerlei niveaus. Talloze verenigingen hebben de oud-Feyenoorders al op bezoek gehad. Het is een hecht team (foto) dat zich onlangs heeft versterkt met een aantal van de jongere generatie zoals Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Jean-Paul van Gastel en Gaston Taument. Het is niet gezegd dat deze spelers op 2 augustus aanwezig zijn. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  22-06-2014

Oud-Zierikzeese tweede in PZC Familieloop

Krista Vaes, voormalig lid van zwemvereniging Onderdak, heeft zich in een andere sport onderscheiden. Tijdens de PZC Familieloop in Vlissingen werd de geboren Zierikzeese, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, zaterdag tweede op de halve marathon. Vaes moest bijna dertien minuten prijsgeven op winnaar Anjolie Engels uit Middelburg, die 1.23,30 uur liep.

bron: WereldRegio  21-06-2014

Pandabroodje 25 jaar

Het Pandabroodje van Zeelandia is jarig. 25 jaar is ze geworden. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Met onder andere een nieuwe Hollandse Panda. (gemaakt op basis van 100% Hollandse tarwe) maar ook met een geweldige consumentenactie die vanaf 25 augustus in heel veel Nederlandse bakkerswinkels te zien is. Consumenten moeten dus nog een zomertje geduld hebben maar bakkers kunnen vanaf maandag 23 juni al inschrijven voor deze prachtige jubileum-actie. Op 25 januari 1989 werd het 1e Pandabroodje aangeboden aan prins Bernhard, waarmee ook de verkoop in de winkels startte. Het Pandabroodje was meteen een groot succes en is nog steeds een begrip in de bakkerijwereld. Sinds de introductie heeft het broodje in België en Nederland zo’n 4 miljoen euro opgeleverd voor het WNF. Speciaal voor dit jubileumjaar introduceert Zeelandia een nieuw Pandabroodje; Het Hollandse Pandabroodje. Dit broodje wordt gebakken op basis van 100% Hollandse tarwe, is clean label (zonder E-nummers op het etiket), geen lactose toegevoegd, 100% volkoren en hierdoor rijk aan vezels. Vanaf maandag 25 augustus krijgt de consument bij een Hollandse Pandabroodje een cadeautje; namelijk een gratis setje van 3 WNF wenskaarten. Elk setje wenskaarten zit verpakt met een wikkel. Aan de binnenzijde van die wikkel staat een unieke code en met die code kan een prachtige  Elektrische Fiets worden gewonnen. Iedereen die de moeite neemt om zijn code te checken op www.pandabrood.nl kunnen ook nog eens gratis WNF-magazine naar keuze bestellen.

bron: Zeelandia  20-06-2014

Cleanup-actie rond busstation Grachtweg Zierikzee

Doe mee, en verlos op 27 juni van 15.00 – 16.00 uur de struiken, de parkeerplaats en het busstation aan de Grachtweg van plastics, papiertjes en blikjes! Wethouder Jacqueline van Burg trapt de actie om 15.00 uur af. Jong, oud, scholier, bewoner of bezoeker? Je bent van harte welkom om ons te helpen het busstation weer schoon en mooi te maken. Materiaal en een versnapering zijn uiteraard aanwezig. Als je meedoet maak je ook nog eens kans om door een professionele fotograaf geportretteerd te worden die straks misschien wel levensgroot in een abri opgehangen wordt. Zinkzand zal de opruimactie geheel in hun eigen onnavolgbare stijl muzikaal ondersteunen. Iedereen die Zierikzee binnenkomt ergert zich aan de rommel op en rond het busstation. Maar niet lang meer: er wordt aan gewerkt. Alle partijen die gebruikmaken van het busstation en de gebouwen eromheen maken zich hard voor een nieuwe schone start. De gemeente neemt de fietsenstalling over van Connexxion en knapt deze op. Connexxion heeft aangegeven structureel vuil te gaan ruimen. Dit, en het maai- en snoeiwerk wordt door De Zuidhoek uitgevoerd. Ook is de directe omgeving van de groepspraktijk van tandartsen (Kwadrant) door henzelf reeds opgeknapt. Belangrijk is om gezamenlijk te gaan voor een schone omgeving. De opruimactie op 27 juni vormt daarvoor een mooie start. Deze actie wordt georganiseerd door de gemeente Schouwen-Duiveland in samenwerking met NME. De actie maakt onderdeel uit van de provinciebrede campagne Schoon Zeeland, die bedoeld is om het zwerfafval in onze provincie terug te dringen.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  20-06-2014

Archa Een filmisch dansant muziektheaterspektakel

Op 5 juli a.s. om 22.00 uur vindt op het voorterrein van Campus Cultura een bijzonder muziektheaterspektakel plaats, in het kader van ‘200 jaar Zeeland.’ Archa is een bijzonder theaterproject, waarbij de professionals van de theatergroep ‘Het Bedrijf v/h’ samenwerken met een groot aantal jonge talentvolle Zeeuwen op het gebied van dans, muziek, theater, vormgeving en film. Ook Pontes Pieter Zeeman werkte aan dit project mee. Zo leverden de leerlingen van HAVO 3 een belangrijke bijdrage aan de poëtische teksten die in de voorstelling zijn verwerkt. Archa is een eigenzinnig filmisch dansante spektakelvoorstelling, die verhaalt over de niet aflatende strijd tussen de Zeeuwen en de natuurelementen, hun ijver, de passie en de hoop. Een aaneenschakeling van bewegingen, kleuren en klanken. Contrastrijk en ontregelend. Eigenzinnig en puur. Concept en regie: Rob Maaskant, muziek: Huibert-Jan Vader, choreografie: Suzanne de Jong. Vuur-en waterbeelden: Het Bedrijf v/h / Techniek: Tjoonk GVL. Eerdere voorstellingen vonden plaats op 14 juni 2014 in Middelburg en 21 juni in Hulst. Op 5 juli is Archa te zien in Zierikzee, op het voorterrein van Campus Cultura  aan het Hatfieldpark. De voorstelling in Zierikzee wordt gerealiseerd in samenwerking met Stichting View, Pontes Pieter Zeeman en Campus Cultura. Aanvang voorstelling: 22.00 uur. Toegang gratis. (foto: Archa)            

bron: Pontes Pieter Zeeman  20-06-2014

Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland breidt diensten uit met NUNazorg

Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland heeft haar diensten op het gebied van zorg rondom de uitvaart uitgebreid, met name op het gebied van nazorg. Uit ervaring is gebleken dat veel hulpvragen vaak niet direct na een verlies ontstaan, maar in een later stadium. ,,Wij horen steeds vaker dat er, naast de regulier`e nazorg van de uitvaartleider, ook behoefte is aan professionele nazorg op het gebied van rouwverwerking. Ons motto is: voor een zorgzame begeleiding. Wij willen ook na de uitvaart die zorgzame begeleiding bieden”, aldus Rien de Bruijne, eigenaar van Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland. Sinds kort maakt de uitvaartonderneming daarom, als eerste in Zeeland, gebruik van de diensten van NUNazorg. Deze organisatie wil een aanspreekpunt zijn voor hulp, zorg en vragen na elk verlies en is daarmee als het ware een verlengstuk van de eigen dienstverlening rondom de uitvaart. NuNazorg is onafhankelijk en zoekt, denkend vanuit unieke omstandigheden en mogelijkheden, naar de beste oplossingen voor een hulpvraag. Hiervoor werkt zij samen met onder andere gemeenten, welzijnsorganisaties en vrijwilligersorganisaties. Complete nabestaandenzorg dus op praktisch, emotioneel, levensbeschouwelijk of spiritueel gebied. De werkwijze is als volgt: ongeveer zes weken na de uitvaart zal de medewerk(st)er van NuNazorg contact opnemen en onder andere vragen naar het welbevinden van de mensen, hoe ze terugkijken op de uitvaart, of ze wel voldoende steun ervaren vanuit hun omgeving en natuurlijk of ze hulp nodig hebben. Op welk gebied dan ook. Rouwen is niet in een vast tijdsbestek te vangen. Daarom wordt er, als iemand daar behoefte aan heeft, in elk geval gedurende het eerste jaar contact met hem of haar onderhouden. Aan deze vorm van nazorg zijn geen kosten verbonden. Rien de Bruijne: ,,Die nemen wij voor onze rekening omdat wij van mening zijn dat u recht hebt op de beste zorg rondom de uitvaart, al is het een jaar na dato”. Op www.nunazorg.nl is na te lezen wat deze organisatie voor mensen kan betekenen. (foto: Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland)                                    

bron: Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland  20-06-2014

Politie houdt dief aan op terrein milieustraat Zierikzee

De politie heeft een 49-jarige man uit Zierikzee aangehouden. De man liep rond op het terrein van de milieustraat en had diverse inbrekersgereedschappen bij zich. Op donderdag 19 juni rond 18.00 uur kreeg de politie een melding dat er iemand over het hekwerk van de milieustraat was geklommen. Toen agenten daar aankwamen zagen ze op het terrein een man met meerdere tassen rondlopen. De man gaf geen gehoor aan de oproep van agenten om te blijven staan en nam de benen. De verdachte kon kort daarna worden aangehouden op het terrein van een nabij gelegen bedrijf. In de tassen zaten verschillende inbrekersgereedschappen. Hij is ingesloten voor verder onderzoek, de gereedschappen zijn in beslag genomen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-06-2014

Lintjesborrel in Nieuwe Kerk Zierikzee

Alle gedecoreerde inwoners van Schouwen-Duiveland zijn op 27 juni welkom op de lintjesborrel in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Burgemeester Gerard Rabelink ontvangt de gedecoreerden op deze informele bijeenkomst tussen 15.30 en 17.00 uur. De uitnodigingen voor de tweejaarlijkse borrel zijn inmiddels verstuurd.

bron: WereldRegio  19-06-2014

Avondvierdaagse Zierikzee finisht op Havenplein

De plek was misschien wat onwennig, maar de entourage voor de finish van de avondvierdaagse op het Havenplein van Zierikzee was zeker fraai. Al wandelend kregen de doordouwers een bloem of lekkers in de handen gedrukt van trotse familieleden om bij het Havenplein dan eindelijk de felbegeerde medaille in ontvangst te kunnen nemen. Lees verder.

 

bron: PZC  19-06-2014

Zeeuwland geeft vervolg aan Tuinendag

Woningbouwvereniging Zeeuwland geeft een vervolg aan haar tuinendag van vorig jaar. Een van de speerpunten van Zeeuwland is het verbeteren van het tuinonderhoud. De Zeeuwland tuindag op 20 juni is een manier om huurders te helpen bij het verbeteren van hun tuin. Samen met leerlingen van Pontes scholengroep Pieter Zeeman en medewerkers van De Zuidhoek gaan bewoners uit twee straten aan de slag. In de Schouwenbank en Plevierstraat in Zierikzee vindt de tuindag plaats. Een aantal bewoners van deze straten heeft gereageerd op de flyer die Zeeuwland onder huurders dit voorjaar heeft verspreid. Tweedejaars leerlingen (HAVO/VWO) van Pontes scholengroep Pieter Zeeman hebben de afgelopen maanden voor het vak Technasium gewerkt aan een ontwerp voor een biodiverse en onderhoudsvriendelijke tuin. Samen met bewoners is uiteindelijk afgesproken hoe de tuin eruit gaat zien. Per locatie gaan zo’n 25 leerlingen aan de slag. De leerlingen helpen onder andere mee met het aanplanten en tegels leggen. Zeeuwland biedt divers tuinmateriaal aan uit de ontwerpen van de leerlingen. De leerlingen helpen mee om dit materiaal in de tuin neer te zetten. Deze dag is er ondersteuning van medewerkers van Zeeuwland en de Zuidhoek. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-06-2014

Oud-Zierikzeeënaar verongelukt bij crash

De eerder deze week bij een vliegtuigongeluk in Frankrijk overleden piloot was de 69-jarige oud-Zierikzeeënaar Ko Stuik.Bij het ongeval met een Nederlands vliegtuig zijn Stuik en zijn zestigjarige echtgenote om het leven gekomen. Het toestel, een Zenith CH 601 HD (PH-LUC) , verongelukte kort na de start vanaf het Noord Franse vliegveld Marville (LFYK) toen het met de rechtervleugel door nog onbekende oorzaak een boom raakte. Stuik was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Amateur Vliegtuigbouwers (NVAV). De vereniging had op het Franse veld een samenkomst belegd. De Franse luchtvaartautoriteiten onderzoeken de ongevalsoorzaak.

bron: WereldRegio  18-06-2014

Havendagen wordt met hardloopwedstrijd sportiever

De Zierikzeese Havendagen krijgt een nog sportiever karakter. Naast de wielerronde op de vrijdagavond, komt er een hardloopwedstrijd op donderdagavond. Het bestuur van de Havendagen heeft hiervoor contact gelegd met atletiekvereniging Delta Sport omdat ze het evenement wil verlengen en daartoe wat wil doen op de eerste avond van de Zierikzeese Havendagen. Namens Delta Sport is Co de Feijter aan de slag gegaan en hij laat woensdag weten dat het een wedstrijd van zeven tot acht kilometer wordt. ,,We zijn er nu volop mee in ontwikkeling”, zegt De Feijter. De start is op de Nieuwe Haven en een deel van het parcours gaat langs Hoofdpoortstraat, Laan van St. Hilaire en Groeneweegje, maar meer details moeten nog worden uitgewerkt. Ook komen er ludieke bijnummers als een hogehakkenrace en een een dikkeschoenenrace. De hardloopwedstrijd is op donderdag 21 augustus, de wielerronde een dag later. De laatste keer dat er in en rond de binnenstad van Zierikzee een hardloopwedstrijd is gehouden, was in 2007 onder de naam Sporthuis Zierikzee-loop.

bron: WereldRegio  18-06-2014

Broodje van Nassau nieuwe zaak binnenstad

In het Huis van Nassau komt een nieuwe broodjeszaak: Broodje van Nassau. Nicole en Raymond Nicodem gaan de zaak runnen. Het wordt een ambachtelijke broodjeszaak waar alles vers wordt bereid, gebakken en klaargemaakt wordt ‘met een knipoog naar het verleden’. Broodje van Nassau gaat 1 juli open. Er kan binnen gegeten worden. Afhalen en levering aan bedrijven is ook mogelijk. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-06-2014

Start Zierikzeesche Avondvierdaagse woensdag om 18.45 uur

Net als de andere drie avonden is de start van de Zierikzeesche Avondvierdaagse woensdag (vandaag) om 18.45 uur. In verband met de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Australie, vanavond om 18.00 uur op het WK voetbal in Brazilie, werden er her en der wat andere vertrektijden genoemd. Het is en blijft 18.45. Maar, zoals een van de bestuursleden, Onno Kramer, afgelopen vrijdag in de krant meldde, wordt er niet moeilijk gedaan als de woensdagavond wordt overgeslagen. De wandelaars wordt die avond simpelweg dispensatie verleend. Onno Kramer: ,,Je mag ‘m laten schieten. Dan krijg je je kruisje toch”.

bron: WereldRegio  18-06-2014

Joziasse bereikt weer tweede ronde in Portugal

Finn Joziasse heeft zich net als vorige week voor de tweede ronde van een jeugdtoernooi in Portugal geplaatst. De dertienjarige tennisster uit Zierikzee won maandag met 7-5 6-3 van de Italiaanse Martina Zara. Het jeugdtoernooi tot en met veertien jaar wordt gehouden in Portimao. Omdat Joziasse in Portugal vertoeft, kon ze afgelopen weekeinde niet meedoen aan de kruisfinale om het Nederlands kampioenschap naar aanleiding van de competitie in de hoofdklasse tot en met zeventien jaar. LTC Zierikzee, haar team, verloor met 5-1 van Heerhugowaard. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  17-06-2014

Delta Sport strikt NK atletiek masters

Atletiekvereniging Delta Sport uit Zierikzee staat volgend jaar garant voor de organisatie van het Nederlands kampioenschap voor masters. Deze titelstrijd komt daarmee voor de tweede keer in korte tijd naar Zeeland.  Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  16-06-2014

Leerlingen HAVO en VWO 3 aan de slag met zonnepanelen

De leerlingen van HAVO en VWO 3 verdiepten zich in deze laatste schoolperiode in de werking van zonnepanelen. De leerlingen kregen de opdracht om voor hun eigen thuissituatie een plan te bedenken hoe de elektriciteitskosten omlaag te brengen met behulp van zonnepanelen. Daarbij kwamen ze automatisch een aantal vragen tegen. Hoe werken zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen heb ik thuis nodig, welke soorten zonnepanelen zijn er? Hoe wordt de opgewekte elektriciteit aan het openbare net geleverd? Welke omvormer is hierbij nodig? Wat gebeurt er met eventueel teveel opgewekte energie? Aan welke eisen moet een dak waarop zonnepanelen komen voldoen? Onder welke hoek worden zonnepanelen geplaatst? Wat is de terugverdientijd? Met andere woorden: wat kost het en wat levert het op? De opdrachtgever voor dit thema is de heer Daniel Lodders van Saman. De heer Lodders overhandigde medio april de opdracht en lichtte deze daarbij toe. Na de theoretische verdieping stelden de leerlingen in tweetallen een offerte op. Maquettes en PowerPoint presentaties maakten deel uit van hun onderzoek en de presentatie daarvan. Op dinsdag 17 juni a.s. presenteren de leerlingen hun offertes in het Auditorium van Pontes Pieter Zeeman. De aanvang is 19.30 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.15 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Pontes Pieter Zeeman  16-06-2014

Expositie mandala’s in verpleeghuis Cornelia

In de maanden Juni, Juli en Augustus exposeren cursisten van mandala docent Jacqueline Roon hun werk in Verpleeghuis Cornelia. De expositie is een overzicht van de verschillende thema’s die het afgelopen jaar in de mandala cursus aan bod zijn geweest. In totaal hangen er 36 verschillende mandala’s. Ieder heeft deze thema’s op haar eigen unieke manier verbeeld in de mandala vorm. Mandala betekent cirkel in het Sanskriet, binnen de cirkel worden tekeningen gemaakt die een helend effect kunnen hebben op degene die de mandala tekent. Op de expositie hangt ook werk van Jacqueline zelf, geschilderd in de ei tempera techniek, deze werken zijn te koop. In opdracht schildert Jacqueline ook persoonlijke mandala’s, waarin de symboliek van je leven verbeeld wordt in de mandala vorm. In september starten er weer nieuwe mandala lessen. Voor meer info kun je bellen naar 0111-415499 of 0620859937. Bekijk ook de website: www.jrmandala.nl. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van Verpleeghuis Cornelia. (foto Jacqueline Roon) 

bron: Jacqueline Roon Mandala  16-06-2014

Uitdaging voor pianoleerlingen

Voor ruim twintig leerlingen van pianostudio Keet uit Zierikzee gaat zaterdag 21 juni een droom in vervulling. De leerlingen mogen hun eigen voorstelling bedenken en uitvoeren. Met een speciaal orkest voor de leerlingen hier in begeleidt. Op zaterdagochtend komen de leerlingen bij elkaar. Zij ontmoeten elkaar hier voor het eerst. De gehele dag zullen zij bezig zijn met het verzamelen van ideeën voor het concert van de zaterdagavond. Geen grenzen, want zij gebruiken hun eigen creatieve vrijheid. Het concert is zaterdag 21 juni om 20.00 uur in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Kosten zijn €10,- en kaarten kunnen geïnteresseerden bestellen via www.keetkouton.com

bron: WereldRegio  16-06-2014

Aardig optreden Kerkhove tegen Spaanse topper

Lesley Kerkhove kan met redelijk opgeheven hoofd het WTA-toernooi van Rosmalen verlaten. De 22-jarige Zierikzeese verloor maandag met 6-4 6-2 van Garbine Muguruza, die in 2013 de halve finale op hetzelfde evenement behaalde. De Spaanse nummer 27 van de wereld zag Kerkhove (foto) in de eerste set een 3-1-voorsprong nemen, maar was ondanks een kans voor de Schouwse tennisster op 4-2, op tijd bij de les om het eerste bedrijf winnend af te sluiten. In de tweede set was een vroege break eigenlijk al voldoende om Kerkhove van zich af te houden. Zo bleef Kerkhove voor de derde keer in de eerste ronde van een WTA-toernooi steken. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  16-06-2014

Camper botst tegen appartementencomplex Rollandthof Zierikzee

Bewoners van appartementencomplex Rollandthof aan de Grachtweg in Zierikzee werden zondag begin van de middag opgeschrikt door een camper die tegen de voorzijde van het gebouw botste. De eigenaar had de camper aan de Grachtweg geparkeerd en vergat de handrem te gebruiken. De camper rolde weg en botste tegen één van de appartementen op de begane grond. Zowel de camper als het gebouw raakten licht beschadigd. Bij de botsing is niemand gewond geraakt. Bekijk video. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-06-2014

Mooie oogst Delta Sport in laatste turnwedstrijd

Met twintig medailles heeft GV Delta Sport afscheid genomen van het seizoen 2014/2015 en van sporthal Onderdak waar zaterdag het laatste grote sportevenement in dat complex werd gehouden. ,,We zijn heel tevreden met de resultaten en de organisatie liep gemeerd”, vatte Delta Sport-trainer Jutta Padmos de toestellenfinale voor Zuid-West-Nederland in verschillende categorieën samen. Van die twintig plakken waren er drie van een gouden kleur. Daar zorgden Tessa Roggeband(onderdeel brug, vierde divisie), Romy Reintjes (sprong, tweede divisie) en Noa de Vlieger (brug, tweede divisie) voor. Tessa Roggeband voegde daar twee zilveren plakken aan toe op de onderdelen sprong en balk. Tweede plaatsen waren er ook voor Daphne Rotte (vloer, derde divisie), Fleur Just (sprong, tweede divisie), Charlotte van Gils (vloer, tweede divisie) en Anne-Li Slootmaker. De Ouwerkerkse deed het zelfs op drie onderdelen: brug, balk en vloer. Voor zes turnsters van de gymnastiekvereniging was er brons. (foto: Delta Sport) 

bron: WereldRegio  15-06-2014

Clear Clamour wint Regioruis

De Zuid-Bevelandse band Clear Clamour is vanmiddag tijdens festival Anywave in Zierikzee winnaar geworden van Regioruis en kreeg daarmee de de titel ‘Beste jonge Zeeuwse band’. Tijdens deze finale werd The Shore Cries Attic en Keaton achtereenvolgens tweede en derde. Met rock en een vleugje funk heeft Clear Clamour in anderhalf jaar tijd een eigen sound ontwikkeld. Het is voor de eerste keer dat een band winnaar is geworden van drie van de vier regionale bandprojecten, want rerder dit seizoen won Clear Clamour ook de bandprojecten ‘Steenworp’ in Zeeuws-Vlaanderen en ‘Podium-Z’ op Walcheren. (foto: PJPictures)

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  14-06-2014

Feyenoord Soccer Camp bij MZC’11

Op 18 en 19 augustus organiseert Feyenoord Soccer Schools een tweedaags Soccer Camp bij sv MZC’11. De inschrijving hiervoor is reeds geopend. De trainingen worden inhoudelijk verzorgd door de Feyenoord Academy, dat in 2013 voor de vierde achtereenvolgende keer werd verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Het belooft een fantastisch voetbalkamp te worden, dus klik hier om direct in te schrijven! Het voetbalkamp is toegankelijk voor iedere voetballiefhebber van 6 – 15 jaar. De kosten bedragen 139 euro per deelnemer. Wat zit er allemaal bij de prijs inbegrepen? Twee dagen lang trainen op de Feyenoord-manier (beide dagen van ongeveer 9.00 – 16.00 uur). Professionele organisatie door Feyenoord. Training van in ieder geval één oud-speler van Feyenoord. Een officieel Feyenoord Soccer Schools-tenue van Adidas (shirt en broek). Elke dag een lunch. Gatorade sportdrank. Een Feyenoord-bal. Deelname-certificaat, getekend door de hoofdtrainer. Ben Wijnstekers, één van de hoofdtrainers van Feyenoord Soccer Schools en tevens oud-speler van Feyenoord, zal zelf ook aanwezig zijn bij dit voetbalspektakel. Hij heeft veel zin om de talenten in Zierikzee en omgeving te gaan trainen. Klik hier om in te schrijven! Voor meer informatie over Feyenoord Soccer Camps klik hier.

bron: MZC’11  14-06-2014

Voorbereidingen aanleg Ontsluitingsweg-Zuid, Fase II gestart

Op maandag 2 juni zijn de voorbereidingen voor de aanleg van de verbindingsweg tussen het Business Park en ’t Groeneweegje gestart. Het betreft het verleggen van kabels en leidingen. Op 17 juni start de aanleg en de weg wordt begin september dit jaar opgeleverd. De weg, opgenomen in de structuurvisie Zierikzee, verbindt de diverse bedrijventerreinen met elkaar en verbetert de doorstroming van het verkeer aan de zuidzijde van de stad. Ook verbeteren het woonklimaat en de verkeersveiligheid aan de Julianastraat. De eerste fase van de Ontsluitingsweg-Zuid is in 2008/2009 gerealiseerd en omvat een nieuwe rotonde en de aansluiting op de Julianastraat en het Business Park. Omwonenden worden door de aannemer H4A geïnformeerd over afsluitingen en uitvoeringsplanning. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de toezichthouder van de gemeente, Marnix de Jonge, op telefoonnummer 06 21.10 70 85. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  13-06-2014

Verordening starterslening Schouwen-Duiveland 2014

De gemeenteraad heeft in zijn openbare vergadering van 28 mei 2014 de “Verordening starterslening Schouwen-Duiveland 2014” vastgesteld. Deze verordening is met ingang van 12 juni 2014 in werking getreden. Tegelijkertijd is de “Verordening VROM starterslening Schouwen-Duiveland 2007” ingetrokken. In de nieuwe verordening is de reikwijdte van de doelgroep vergroot door de bepaling “minimaal een jaar zelfstandig te hebben gewoond” te schrappen. Toegevoegd is dat de aanvrager, verblijfsgerechtigd en woonachtig in de gemeente, daadwerkelijk in de GBA moet zijn ingeschreven. Verder is de doelgroep uitgebreid met de categorie studenten oorspronkelijk uit de gemeente afkomstig, die na afronding van hun studie elders, in onze gemeente een eigen woning willen betrekken. Tevens is het nu mogelijk dat ook aanvragers van buiten de gemeente zich, in een gelimiteerd aantal, voor een starterslening kunnen melden. De gemeente stimuleert met het aanpassen van de verordening, dat de aankoop van een eigen woning in de bestaande woningvoorraad onder starters wordt vergroot. Voor de financiering van de aankoop van een nieuwbouw woning (1e koper) kan geen starterslening meer worden verstrekt. Zo ook wordt met de gewijzigde verordening beoogd dat, indien een huurwoning wordt verlaten, de doorstroming voor nieuwe huurders wordt vergroot. Voor meer informatie wordt verwezen naar de gemeentelijke website: www.schouwen-duiveland.nl.  (foto: Zierikzee-Monumentendstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  13-06-2014

Schouwen-Duiveland krijgt sportstichting

Schouwen-Duiveland krijgt binnen drie maanden een sportstichting die de gemeentelijke sportvelden gaat exploiteren. Om te beginnen worden de nieuwe velden voor hockey, handbal en korfbal onder beheer van de stichting gesteld. Dat levert een voordeel van 25.000 euro per jaar op. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  13-06-2014

 

Vijf leerlingen Praktijkschool geslaagd voor MBO niveau 1

Vijf leerlingen van het Praktijkonderwijs Pontes Pieter Zeeman zijn geslaagd voor het diploma Algemeen Gekwalificeerd Assistent (AKA) op niveau 1. Deze route geeft in veel gevallen toelating tot niveau 2 opleidingen op het ROC, bijvoorbeeld Scalda. Dit lopende schooljaar volgden de vijf leerlingen de AKA-opleiding in samenwerking met het ROC West Brabant. Na het schooljaar 2014-2015 zal de opleiding in Zierikzee worden aangepast naar de landelijk ingevoerde entreeopleiding. Naast deze AKA-mogelijkheid biedt de praktijkschool de volgende praktische opleidingen: Groothuishouding, Veiligheidscertificaat, Kinderverzorging, Groenbeheer, EHBO en Lassen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Pontes Pieter Zeeman  13-06-2014

Wildcard Kerkhove WTA-toernooi Rosmalen

Lesley Kerkhove kan zich opmaken voor haar eerste optreden in een Nederlands WTA-toernooi. Marcel Hunze, toernooidirecteur van de Topshelf Open dat maandag in Rosmalen begint, gaf de 22-jarige Zierikzeese vrijdagmiddag de laatste wildcard voor het hoofdschema. De Schouwse tennisster hoeft dus geen kwalificaties te spelen. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  13-06-2014

Voorlopige eindexamenuitslag HAVO/VWO Pontes Pieter Zeeman

Vandaag werd de normering van de examens van het eerste tijdvak voor het HAVO en VWO bekend gemaakt. Goede slagingspercentages en ook hier leerlingen die nog een kans maken bij de herkansingen aanstaande dinsdag en woensdag. Het voorlopige overzicht HAVO en VWO van dit jaar:

HAVO 48 leerlingen: 85,4% geslaagd (41 leerlingen), 6,3% herkansing met kans op slagen (3 leerlingen), 8,3% afgewezen (4 leerlingen). VWO 14 leerlingen: 93,3% geslaagd (14 leerlingen), 6,7% afgewezen (1 leerling) 

De leerlingen zijn door de mentoren op de hoogte gebracht en hebben vanmiddag hun uitslag op school opgehaald. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                     

bron: Pontes Pieter Zeeman  12-06-2014

Van Dongen zwaait scepter in sportcentrum Laco Zierikzee

Ronald van Dongen uit Zonnemaire wordt manager van het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg in Zierikzee. Van Dongen is op 1 juni aangenomen door exploitant Laco. Hij was tot voor kort programmamanager sport van de gemeente Dordrecht. Lees verder.

 

bron: PZC  12-06-2014

Lindøy Zierikzee mogelijk gered van slopershamer

Het verwaarloosde houten schip Lindøy, in de haven van Zierikzee, hoeft mogelijk niet op kosten van de gemeenschap te worden gesloopt. Eigenaar Ed Schouten uit Rhoon heeft de gemeente laten weten dat hij zo goed als zeker een koper voor het wrak heeft gevonden. De Lindøy zou speelobject worden op een Pirateneiland in het Grevelingenmeer. Lees verder.(foto: Ineke Muste-Goudswaard)

 

bron: PZC  11-06-2014

Ontvangst rolstoel/wandeldriedaagse traditioneel in gemeentehuis

Maandag 16 juni ontvangt burgemeester Rabelink omstreeks 14.45 uur de deelnemers aan de rolstoel/ wandeldriedaagse voor senioren. Om 14:00 uur is vertrek vanaf locatie De Wieken (Hoge Molenstraat 13) en locatie Mitt Hem (Emil Sandströmweg 4). Er is een route uitgezet van ca. 3 km naar het gemeentehuis waar een kopje koffie met een bolus wordt uitgeserveerd. De stop in het gemeentehuis vormt een korte onderbreking van de eerste wandelmiddag en is inmiddels een traditie geworden. Eilandzorg Schouwen-Duiveland organiseert tijdens de jaarlijkse avondvierdaagse in Zierikzee haar eigen wandelevenement, de rolstoel/wandeldriedaagse. Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt voor de 19de keer georganiseerd op 16, 17 en 18 juni aanstaande. Iedereen mag meedoen. Met circa 100 deelnemers belooft het op voorhand een succesvol evenement te worden. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  11-06-2014

Driemaal scheepsrecht Kerkhove tegen Poolse opponent

Eindelijk zou je bijna zeggen. Na twee recente nederlagen tegen de Poolse Sandra Zaniewska trok Lesley Kerkhove in de derde ontmoeting in nog geen twee weken aan het langste eind. Twee keer verloor de Zierikzeese in de eredivisie in twee bedrijven, maar woensdag in Essen, tijdens de tweede ronde van een Challenger in het Duitse Essen, waren de rollen omgedraaid. De 22-jarige Kerkhove (foto) speelde goed en won derhalve met 6-3 6-4. Door de winst op Zaniewska speelt de Schouwse tennisster haar vierde kwartfinale op een Challenger in 2014. In het Portugese Vilamoura, op een jeugdtoernooi tot en met veertien jaar, werd Finn Joziasse, plaatsgenoot van Kerkhove, in de tweede ronde uitgeschakeld. De dertienjarige Joziasse verloor woensdag met 6-1 7-5 van de Spaanse Ana Lantigua de la Nuez. Komende week doet Joziasse mee aan een soortgelijk evenement in Portimão. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  11-06-2014

Voorlopige eindexamenuitslag VMBO Pontes Pieter Zeeman

Vandaag werd de normering van de examens van het eerste tijdvak voor het VMBO bekend gemaakt. Pontes Pieter Zeeman is er trots op dat zoveel leerlingen in één keer hun diploma hebben weten te behalen. Voor een aantal leerlingen is het een spannende tijd; maandag en dinsdag zijn de herkansingen en zij moeten alles op alles zetten om alsnog hun diploma te bemachtigen. Het voorlopige overzicht van dit jaar:

Leerwerktraject  2 leerlingen: 100% geslaagd; VMBO-basis 19 leerlingen: 95% geslaagd, 5 % herkansing met kans op slagen; VMBO-kader 43 leerlingen: 82% geslaagd, 18% herkansing met kans op slagen; MAVO – 106 leerlingen: 80% geslaagd, 10% herkansing met kans op slagen, 10% afgewezen.

De leerlingen zijn door de mentoren op de hoogte gebracht en hebben vanmiddag hun uitslag op school opgehaald. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Pontes Pieter Zeeman  11-06-2014

Duurzaamheid zorgt voor keuze in verlichting monumenten

De gemeente heeft een aantal beleidskeuzes gemaakt voor het verlichten van monumenten naar aanleiding van de nota integraal erfgoedbeleid 2012-2015 die samen met diverse eilandelijke partijen opgesteld is. Uit deze nota is naar voren gekomen dat veel verlichtingsinstallaties verouderd en dus niet duurzaam zijn. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente (concept)uitgangspunten voor de verlichting van monumenten opgesteld. Dit betekent dat de gemeente vanaf medio 2014 slechts bepaalde monumenten verlicht, gedurende bepaalde dagen en tijden. Dit zijn onder andere het Poortencomplex en de molens in Zierikzee en het Stadhuismuseum. Over het aanlichten van de Sint Lievemonstertoren (Dikke Toren) is de gemeente nog in overleg met de Rijksgebouwendienst, eigenaar van dit monument. In de kernen wordt in de toekomst alleen nog de gemeentelijke monumentale toren verlicht. Voordat de gemeente deze keuzes verder vaststelt in haar ‘Visie openbare verlichting’ en uitvoeren, wil zij wel eventuele reacties hierop inventariseren. Particulieren die hun monument verlichten of willen verlichten, kunnen dat blijven doen maar wel op eigen initiatief en kosten en soms gelden daarbij enkele voorwaarden. Voor eventuele telefonische vragen kunt u in eerste instantie terecht bij onze Servicelijn op telefoonnummer (0111) 452 111. Zo nodig geven zij uw vraag ter beantwoording door aan een vakspecialist. Ook kunt u een schriftelijke reactie sturen. U kunt dit doen door een brief te sturen aan burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland, ter attentie van Jan Dalebout van de afdeling Openbare Werken, Postbus 555, 4300 JA Zierikzee. Ook kunt u een reactie per email sturen ter attentie van Jan Dalebout op jan.dalebout@schouwen-duiveland.nl. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  10-06-2014

Ook Michiel de Ruyter heeft nu een band met Schouwen-Duiveland

Michiel de Ruyter is zelf waarschijnlijk nooit in Zierikzee geweest. Maar nu de film over zijn leven voor een groot deel in Zierikzee is gefilmd, is ook Michiel de Ruyter na de filmpremière begin 2015 onlosmakelijk verbonden met een stukje Schouwen-Duiveland.  Michiel de Ruyter is zelf waarschijnlijk nooit in Zierikzee geweest. Maar nu de film over zijn leven voor een groot deel in Zierikzee is gefilmd, is ook Michiel de Ruyter na de filmpremière begin 2015 onlosmakelijk verbonden met een stukje Schouwen-Duiveland. De film levert ongetwijfeld mooie beelden op van historisch Zierikzee, ook al stellen deze in de film oud Amsterdam voor. Een mooie (inter)nationale promotie voor ons eiland. Het gemeentebestuur wil hierbij alle omwonenden en ondernemers van Zierikzee, in het bijzonder rondom de Oude Haven, Havenpark en Havenplein, bedanken voor hun begrip en medewerking aan de totstandkoming van deze film. Mede dankzij uw inzet en begrip zijn de filmopnames soepel verlopen en was er sprake van een unieke belevenis in het centrum van Zierikzee. Ook bedanken wij alle figuranten uit Schouwen-Duiveland voor hun deelname aan deze filmopnames. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  10-06-2014

Muziekschool wordt woonhuis

De muziekschool aan de Poststraat in Zierikzee gaat een ‘nieuw leven’ in als woonhuis.De gemeente heeft het pand verkocht aan een nog onbekende particulier. De offiële overdracht vindt later deze week plaats en ook wordt er gewerkt aan een woonbestemming. Ten tijde van de muziekschool, die nu onderdak heeft in de Campus Cultura, was de bovenverdieping wel al bewoond. (foto: WereldRegio)                        

bron: WereldRegio  10-06-2014

Ook Verwest zegt ‘ja’ tegen MZC’11

Na de komst van Ingmar Quist, Patrick Verboom en Mathijs Hage heeft ook Benjamin Verwest zijn ja-woord aan MZC’11 gegeven. Dit meldt de website van de Zierikzeese voetbalclub dinsdag. De voetballer verruilde Zierikzee vier seizoenen geleden voor RSC om vervolgens drie jaar voor Vlissingen te gaan voetballen. Een tijdje geleden gaf Verwest aan te stoppen bij het naar de hoofdklasse gepromoveerde Vlissingen. Hij zei vorige maand dat hij meer tijd wilde overhouden voor zijn gezin. Ook het heen en weer reizen ging Verwest (rechts op de foto) tegen staan. ,,In combinatie met drukke werkzaamheden was het moeilijk om de motivatie vast te houden.” Na een gesprek met MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse, afgelopen zaterdag, heeft de 31-jarige Verwest enkele dingen op een rijtje gezet en inmiddels laten weten dat hij in 2014/2015 op sportpark Den Hogen Blok voetbalt. ,,Omdat mijn gezin er achter staat”, licht Verwest, momenteel blessurevrij, zijn keuze toe. Met Nieuwenhuijse heeft de voetballer overigens afgesproken dat hij minimaal eenmaal per week wil trainen. Dat geldt eveneens voor enkele andere spelers binnen de MZC’11-selectie.

bron: WereldRegio  10-06-2014

Jeugdtennisster Joziasse door eerste ronde Vilamoura

Finn Joziasse heeft de eerste ronde van een internationaal jeugdtoernooi in Vilamoura gewonnen. Op het Portugese evenement tot en met veertien jaar plaatste de dertienjarige Zierikzeese zich op Tweede Pinksterdag via tweemaal 6-2 voor de tweede ronde die woensdag wordt afgewerkt. Op hetzelfde toernooi heeft Joziasse dinsdag gedubbeld met haar landgenoot Femke Mars. De twee wonnen met 3-6 6-2 11-9 van een Portugees duo. Het toernooi in Vilamoura wordt gehouden onder de vlag van Tennis Europe. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  10-06-2014

Turnsters DeltaSport vallen in de prijzen

Tijdens de Open Bredase Turn Kampioenschappen (OBTK) in Breda waar in twee dagen tijd 850 turnsters aan meedoen heeft op de eerste dag (zaterdag) Heping Harsveldt van GV Delta Sport een knappe 8e plaats behaald bij de pupil 2 D2. Harsveld kwam in totaal uit op de meertkamp met 49.475 punten. Hierbij een knappe 6e plaats op de sprong en een 7e plaats op de vloer. Ook Emy Bleijswijk scoorde goed met een 10e plaats bij de pupil 2 D@ met 48.900 punten. Ook zij behaalde een 7e plaats bij de vloeroefening. Melissa Dooge (pupil 1 D1) behaalde een 17e plaats en Merel de Glopper (instap D1) een 24e plaats. (foto: DeltaSpprt) bron: DeltaSport  08-06-2014

Kerkhove en Zandvoort grijpen naast eredivisietitel

Het is het eredivisieteam van Lesley Kerkhove, Zandvoort, niet gelukt de titel in de vaderlandse eredivisie te veroveren. In de eindstrijd tegen het Amersfoortse Alta verloor Zandvoort zondag in Zevenbergen met 2-4. De twee punten van Zandvoort kwam tot stand na een zege in een mannenenkelspel en het vrouwendubbel waarin Kerkhove (foto) met Daniëlle Harmsen acteerde. In haar single legde de 22-jarige Zierikzeese geen goede wedstrijd op de ‘mat’. De Poolse Sandra Zaniewska, die ongeveer twintig plaatsen lager op de wereldranglijst staat dan de Schouwse tennisster, won net als een week geleden tijdens de poulewedstrijd in twee bedrijven. Nu deed dat Zaniewska dat met ruimere cijfers omdat Kerkhove bijna geen enkel moment een passend antwoord had op het spel van haar opponent. Het was voor Zandvoort de eerste keer in haar bestaan dat ze de finale van de eredivsie speelde. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  08-06-2014

Beiaarddag Zierikzee opent zomer vol activiteiten rond carillon

De vierde beiaarddag in Zierikzee opende zaterdag het zomerprogramma rond de carillons. Het was niet alleen muziek wat de klok sloeg. Een aantal schilders uit Bergen op Zoom liet zich op het nieuwe pleintje aan de Maarstraat inspireren door de klanken van het carillon. Lees verder.

 

bron: PZC  08-06-2014

Kerkhove en Zandvoort naar finale eredivisie

Lesley Kerkhove en haar team Zandvoort spelen zondag 8 juni de finale van de Nederlandse eredivisie oftewel het NK voor clubteams. In de ‘kruisfinale’ speelde Zandvoort zaterdag met 3-3 gelijk tegen Leimonias. Omdat de ploeg van de 22-jarige Zierikzeese, die zelf haar enkelspel won en het dubbelspel verloor, in zes partijen één set meer won, speelt Zandvoort zondag in Zevenbergen de finale waarin Alta de opponent is. In de acht wedstrijden, die Kerkhove (foto) tot nu toe speelde, won de tennisster zes singles. Het duel tegen Alta begint om 12.00 uur.. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  07-06-2014

Mathijs Hage keert terug op oude nest

Mathijs Hage speelt na de zomer voor MZC’11. Hiermee keert de inwoner van Breda terug op sportpark Den Hogen Blok. In 2008 verliet Hage (links op foto) Zierikzee om vervolgens te spelen voor Baronie, KFC Nieuwmoer, Alliance en Halsteren (2012/2013 en 2013/2014). ,,Ik heb een prachtig jaar gehad bij Halsteren, maar het is niet de club waar ik zou willen afsluiten”, laat Hage vrijdag optekenen op de site van MZC’11. ,,Daarvoor komen twee clubs in aanmerking: Baronie en MZC. Baronie was gezien de afstand logisch. Dat was ook bijna rond, maar dat is hem niet geworden.” Hage is voor het seizoen 2014/2015 de derde nieuwe speler voor MZC’11 dat voor het eerst uitkomt in tweede klasse van het zaterdagvoetbal. Ook Ingmar Quist (van Kloetinge) en Patrick Verboom (van DFS) komen naar MZC’11.

bron: WereldRegio  06-06-2014

Oud-Zierikzeese schrijft boek Vetstrijd

De uit Zierikzee afkomstige Renilde Barczuk heeft het boek Vetstrijd geschreven over eetbuienstoornis.Een verslaving die verder gaat dan het verlangen naar eten. Mensen met een eetbuienstoornis eten om andere redenen, vaak wordt eten een middel om met emoties om te gaan. Een dagelijks probleem, wat het leven gaat beheersen. Barczuk, die nu in Leiden woont. worstelde zelf jarenlang met de stoornis en vond in die tijd weinig steun. ,,Er was weinig over bekend’’ vertelt Barczuk. ,,Er was niets over te lezen of je moest gelijk over in zware behandeling. Ik vond dat lastig en heb besloten er zelf een boek over te schrijven. Om anderen te helpen’’. Barczuk vertelt in haar boek over haar eigen worsteling met eten en hoe zij na jaren er toch in is geslaagd een normale relatie met eten op te bouwen. (foto: Renilde Barczuk)

bron: WereldRegio  06-06-2014

Knappe zege Kerkhove draagt bij in plaatsing play-offs

Voor het eerst in haar loopbaan speelt Lesley Kerkhove de play-offs van de Nederlandse eredivisie. Met Zandvoort won de 22-jarige Zierikzeese donderdag met 4-2 van Van Horne, voldoende voor een plaats bij de beste vier teams van Nederland. Kerkhove (foto) had een mooi aandeel in het bereiken van de play-offs door de nummer 140 van de wereld te verslaan. In drie sets won ze namelijk van de Slowaakse Kristina Kucova: 6-4 6-7 (4-7) 6-2. De derde set was een tikkeltje onnodig omdat ze aan het einde van het tweede bedrijf drie matchpoints onbenut liet. Door de resultaten op de zevende en laatste reguliere speeldag komt Zandvoort zaterdag 7 juni in Zevenbergen tegen regerend kampioen De Lobbelaer of Leimonias uit.. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  05-06-2014

Open huis nieuwe Bredeschool

Na de meivakantie zijn basisschool Obase Theo Thijssen en Kibeo (buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal) gestart in het nieuwe gebouw aan de Emil Sandströmweg in Zierikzee.De officiële opening vindt plaats in het nieuwe schooljaar (september). Iedereen wordt echter nu al in de gelegenheid gesteld om donderdag 12 juni een kijkje te nemen in het splinternieuwe gebouw. Belangstellenden zijn welkom op donderdag 12 juni tussen 12.45 uur en 20.00 uur. (foto: Mathijs van IJsseldijk)

bron: WereldRegio  04-06-2014

Kijk mee met Neptunus in Stadhuismuseum

De video-installatie van Kianoosh Gerami, winnaar van de Kunstschouw Award 2013, is te zien in het Stadhuismuseum tot 1 juli.Bezoekers krijgen op deze manier de kans om eventjes in de huid van Neptunus te kruipen en te beleven hoe het moet zijn om vanaf de torenspits over Zierikzee uit te kijken. Het project van deze kunstenaar krijgt versterking van de expositie Fotospits tot 1 juli. De afgelopen tijd is er door het museum een oproep gedaan om foto’s op te sturen waarin de torenspits centraal staat. Het museum heeft mooie beelden ontvangen, nieuwe exemplaren zijn nog steeds welkom. In 2013 won Kianoosh Gerami uit Zierikzee de Kunstschouw Award met de video-installatie die hij gemaakt heeft in het kader van het project Jong schouwt Oud. Jonge kunstenaars lieten zich inspireren door een object uit een museumcollectie. Voor Kianoosh was dat Neptunus, de vergulde windwijzer boven op de toren van het Stadhuismuseum te Zierikzee. Foto’s voor deze tentoonstelling kunt u nog insturen tot en met 15 juni, de tentoonstelling kan nog groeien. Digitale foto’s kun u mailen aan fotospitszierikzee@gmail.com Oude afdrukken op fotopapier kunt u opsturen naar Stadhuismuseum Zierikzee, Meelstraat 6-8, 4301 EC Zierikzee. Vermeld zowel in de e-mail als bij de foto’s die per post worden verstuurd uw naam en adres. Als dank ontvangt u op dit adres een toegangskaartje voor het museum. Oude foto’s worden gekopieerd en het originele exemplaar ontvangt u retour. De foto’s worden geëxposeerd van 4 juni tot 1 juli.

bron: WereldRegio  04-06-2014

Eritreeërs arriveren op Schouwen-Duiveland

Tien vluchtelingen uit Eritrea kwamen dinsdagmiddag met een bus aan op Schouwen-Duiveland. Ze gaan wonen in Zierikzee en in Nieuwerkerk. De Eritreeërs verbleven tot voor kort in een vluchtelingenkamp in buurland Soedan. Een elfde Eritreeër was te zwak om de reis te maken, deze komt later nog naar Zeeland. De vluchtelingen komen dus niet uit een asielzoekerscentrum in ons land. Het gaat om een groep die rechtstreeks wordt gehuisvest in Nederland en hun status hebben gekregen via de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) De Eritreeërs hebben zich in het vluchtelingenkamp in Soedan al voorbereid op hun komst naar Nederland. Het gaat dan om zaken als taal, omgaan met geld, opvoeding en verkeer. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zullen de groep de komende tijd intensief begeleiden. Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  03-06-2014

Kerkhove troeft Zeeuwse rivaal af

Lesley Kerkhove heeft Angelique van der Meet, haar eeuwige, Zeeuwse rivaal, tijdens het eredivisieduel De Lobbelaer-Zandvoort verslagen. De wedstrijd, die dinsdag in Zevenbergen werd afgewerkt werd beslecht in een driesetter: 6-2 5-7 6-2. Afgaande op de posities op de wereldranglijst van de tennissters uit respectievelijk Zierikzee en ‘s-Heer Abtskerke was de zege van Kerkhove te verwachten: ze staat namelijk vijftig plaatsen hoger op de WTA-ranking. Het duel tussen De Lobbelaer en Zandvoort eindigde in 3-3 waardoor de ploeg van Kerkhove kansrijk blijft om de play-offs te bereiken.. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  03-06-2014

Dodelijk ongeval Weg naar de Val

Bij een ernstig ongeval op de Weg naar de Val in Zierikzee is dinsdagmiddag één persoon om het leven gekomen. Het betreft een 81-jarige man, afkomstig van Schouwen-Duiveland. De man bestuurde een bestelwagen die eerder vandaag in aanrijding kwam met een vrachtwagen. De bestelwagen is door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft geraakt en frontaal op de vrachtauto gebotst. De vrachtwagen belandde in de sloot. De bestuurder van de vrachtwagen is een 26-jarige man uit Zoetermeer, hij raakte lichtgewond en is door een arts behandeld aan zijn verwondingen. Hulpdiensten rukten massaal uit. De Zeelandbrug is in beide richtingen afgesloten. De afsluiting zal tot na de avondspits duren. Verkeer kan omrijden via de Stormvloedkering. Op nagenoeg dezelfde locatie kwam vorig jaar bij een verkeersongeval ook een persoon om het leven. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  03-06-2014

Feestje hoogste punt Buzee Zierikzee

De Poort van nieuwbouwproject Buzee (het vroegere plan Buijze) in Zierikzee heeft het hoogste punt bereikt.Dit moment viert Zeeuwland met de toekomstige bewoners. Op donderdag 5 juni kunnen bewoners en andere genodigden op de bouwplaats kijken. In fase De Poort realiseert Zeeuwland 40 woningen: 24 gezinswoningen en 16 levensloopbestendige woningen. De gezinswoningen zijn er in diverse types: groot met 4 slaapkamers (waaronder ook een twee-onder-een-kapwoning) en kleiner met 2 slaapkamers. De levensloopbestendige woningen hebben allemaal een compleet woonprogramma, dus slaapkamer en badkamer, op de begane grond. Sommige types van deze woningen hebben op de verdieping twee slaapkamers en een badkamer. De andere types hebben op de verdieping een grote ruimte met een mogelijkheid voor een of twee slaapkamers. Er keren drie huishoudens uit fase 1 terug naar de nieuwbouw. Zo’n 16 huishoudens, die nu in de oude woningen in fase 2 wonen, kiezen er ook voor om in de nieuwbouw van de Poort te gaan wonen. Ditzelfde geldt voor drie huishoudens uit fase 3. Achttien woningen zijn aangeboden aan overige geïnteresseerden. Hiervan komen er vijf van buiten Schouwen-Duiveland. De bouw verloopt spoedig. De verwachting is, dat de woningen na de zomervakantie afgebouwd zijn.

bron: WereldRegio  03-06-2014

Wachttijden avondvierdaagse Zierikzee afgeschaft

Deelnemers aan de Zierikzeese avondvierdaagsehoeven op de laatste dag niet meer op elkaar te wachten aan de Lange Blokweg. De ongeveer duizend deelnemers lopen op de laatste avond via de Scheepstimmerdijk het centrum in. Bloemen en snoep kunnen worden overhandigd aan de Oude Haven, waar de parkeervakken leeg zijn gehouden.

 

bron: PZC  02-06-2014