Weer ongeval Weg naar de Val, meerdere gewonden

Bij een ongeval op de Weg naar de Val in Zierikzee zijn donderdagmiddag meerdere personen gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak kwamen omstreeks 16.00 uur twee personenauto’s met elkaar in botsing. Er werden drie ambulances ingezet. De traumhelikopter werd ook opgeroepen, maar deze hoefde uiteindelijk niet meer ter plaatse te komen. Omdat één van de voertuigen vloeistof lekte kwam ook de brandweer ter plaatse. Over de toestand van de slachtoffers en de toedracht van het ongeval is nog niets bekend. Tijdens de werkzaamheden van de hulpdiensten was de Weg naar de Val in beide richtingen afgesloten. Omstreeks 17.00 uur is de weg weer vrijgegeven. Bij ongevallen op nagenoeg dezelfde locatie kwamen het afgelopen jaar twee personen om het leven.

bron: WereldRegio  31-07-2014

Vissterfte water aan de Noorderpolder

Afgelopen week heeft de visvereniging (Hengelsportvereniging Oosterschelde) een 100-tal vissen uit het water dat grenst aan de Noorderpolder gehaald. Voor de gemeente was onduidelijk waar deze plotselinge vissterfte vandaan kwam. Het Waterschap heeft daarom een watermonster genomen en onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Dit heeft uitgewezen dat het water een heel laag zuurstofgehalte heeft. Onduidelijk is wat de oorzaak hiervan is. Houdt u ook een oogje in het zeil? De kans op een uitbraak van botulisme, vergiftiging van het water, wil de gemeente zo klein mogelijk maken. Dit is namelijk ongezond voor de waterdieren die er in of nabij leven, want het veroorzaakt sterfte. Voor mensen is het ongevaarlijk. De visvereniging houdt het water daarom de komende tijd in de gaten en haalt dode vissen, als deze er zijn, eruit. De gemeente vraagt u om ook alert te zijn op zieke eenden. Mocht u deze bij het water aantreffen neemt u dan contact op met de servicelijn van de gemeente Schouwen-Duiveland, telefoonnummer 0111 452 111.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  29-07-2014

Inbraak bij Omoda: 500 paar schoenen weg

Bij het nieuwe distributiekantoor van Omoda is in de nacht van zondag op maandag tussen 1.30 en 3.30 uur ingebroken. Er zijn ongeveer vijfhonderd paar schoenen gestolen die een gemiddelde waarde van honderd euro hebben. Via het hekwerk en het gooien van een grote steen door een glazen pui konden de dieven hun slag slaan. ,,We dachten dat het veilig genoeg was, maar we zijn hier toch wel van geschrokken”, laat Wilhelm Verton namens de directie van Omoda maandagmiddag weten. Het schoenenbedrijf heeft camerabeelden van de inbraak.

bron: WereldRegio  28-07-2014

Expositie Koos van de Velde

Vanaf 15 augustus tot en met 29 september 2014. exposeert Koos van de Velde uit Zierikzee in de hal van het Gemeentehuis te Zierikzee. De expositie is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te bezoeken. Koos van de Velde is een echte Zeeuw, in 1942 geboren te Wolphaartsdijk en sinds 1987 wonende in Zierikzee. Al tijdens de basisschool viel zijn tekentalent op. Dit werd later nog versterkt gedurende de periode op de technische school. In de tussentijd werd ook de liefde voor het penseel ontdekt en werden de kunstzinnige aspiraties voortgezet op het linnen. Begin jaren ’60 is Koos terechtgekomen bij de Rijkswaterstaat in Bergen op Zoom afdeling Waterbouw. Al in die periode werd veelvuldig beroep gedaan op zijn artistieke talenten wat resulteerde in de opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een monument te ontwerpen wat de Schelde-Rijn Verbinding moest symboliseren. Het monument is destijds bij de Kreekraksluizen gebouwd en onthuld. Na de periode in Bergen op Zoom vervolgde hij zijn loopbaan bij de Rijkswaterstaat op Neeltje Jans in het Tops-huis. Was het in Bergen op Zoom de waterbouw, op Neeltje Jans werd hij de bouwkundige wat hem in contact bracht met vele toonaangevende architecten. Koos is een autodidact met een fascinatie voor alle technieken. De liefde en passie voor tekenen en schilderen is op een natuurlijke manier vanaf heel jong ontstaan en heeft zich alleen nog maar verder ontwikkeld. Dat uit zich in een enorme diversiteit aan kunstuitingen zoals schilderen, tekenen, cartoontekenen ,het ontwerpen van o.a. carnavalswagens, van decor voor toneel tot diverse logo’s etc. De hier aanwezige schilderijen en tekeningen zijn een impressie van zijn oeuvre. De hoop en wens is dat u er met evenveel plezier naar kijkt als de voldoening die ze hebben geschonken bij het schilderen en tekenen ervan.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  28-07-2014

Mini Watersnoodmuseum aan Zierikzeese Mol

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk krijgt een tijdelijke dependance aan de Mol in Zierikzee. Dit mini Watersnoodmuseum is vanaf vrijdag 1 augustus de hele maand augustus van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur open. Met de kleine versie wil het Watersnoodmusem mensen warm maken voor het echte, grote museum aan de Weg van de Buitenlandse Pers naast restaurant Vierbannen in het buitengebied van Ouwerkerk.

bron: WereldRegio  26-07-2014

Verliezende Kerkhove in kwalificaties US Open

Lesley Kerkhove is verzekerd van een plaats in het kwalificatietoernooi van de US Open, de vierde en laatste Grand Slam van 2014. De tennisster uit Zierikzee kan op basis van haar huidige ranking, 227e van de wereld, meedoen aan het altijd luidruchtige tennisevenement in New York. Met plaatsing voor de kwalificatiewedstrijden op Flushing Meadows (foto) heeft Kerkhove weer een doel bereikt. Het betekent voor de 22-jarige speelster een nieuwe mijlpaal in haar loopbaan. ,,Ik ben super blij dat ik mag mee doen”, reageert ze vanuit het Poolse Sobota waar ze vrijdagochtend in de tweede ronde van 50.000 dollartoernooi onderuit ging tegen de Oekraiense Maryna Zanevska. Kerkhove had zeker kansen tegen de nummer 142 van de wereld want ze leidde met 7-5, 4-2 en 4-0-. Daarna nam Zanevska het heft in handen en de partij over: 5-7 2-6. De kwalificatie van de US Open wordt haar eerste Grand Slam bij de senioren. ,,Ik heb er veel zin in. Ik wil er vooral genieten.” Als jeugdtennisster deed Kerkhove mee aan de andere Grand Slams: Australian Open, Roland Garros en  Wimbledon. In Engeland reikte ze trouwens tot de laatste zestien. Kerkhove is niet de eerste Zeeuwse tennisster die op een Grand Slam-tennispark verschijnt. Stephanie Rottier was in de jaren negentig de eerste, Angelique van de Meet ging de Zierikzeese in 2013 voor. Het kwalificatietoernooi voor de US Open begint 23 augustus. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  25-07-2014

Tijdelijk zebrapad voor Brasserie Maritime

Er werd al langer over nagedacht bij Brasserie Maritime. Maar donderdag heeft het restaurant ‘verkeersremmende’ maatregelen genomen omdat vele automobilisten te hard langs de terrassen van de Nieuwe Haven rijden. Serveerster Liliach de Kraa (foto) kan nu veilig over het al dan niet tijdelijke zebrapad. (foto: WereldRegio)                            

bron: WereldRegio  24-07-2014

Wachten op handtekening komst Action Zierikzee

De handtekeningen moeten nog gezet worden, maar niets lijkt de komst van een Action naar Zierikzee nog in de weg te staan. Wethouder Ad Verseput verwacht dat de veel besproken winkelketen zich binnen afzienbare tijd in het gebouw van de oude bibliotheek aan het Haringvlietplein zal vestigen. Daar mag de zaak maximaal vijf jaar blijven zitten. Daarna zal het een andere plek in de stad gevonden moeten hebben. De komst van een Action heeft de gemoederen lange tijd bezig gehouden. Overigens wordt er in het gemeentehuis ook gekeken naar de spelregels voor de vestiging of verhuizing van supermarkten. Deze vragen steeds meer vierkante meters oppervlakte. Ambtelijk worden de mogelijkheden onderzocht nadat er in de gemeenteraad om werd gevraagd.

bron: WereldRegio  24-07-2014

Sobere herdenking in gemeentehuis

Zo’n veertig ambtenaren hebben vanmiddag om vier uur stilgestaan bij de vliegramp. Dat deden ze door in de hal van het gemeentehuis met elkaar en in het bijzijn van de wethouders Cees van den Bos en Jacqueline van Burg en gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel naar de televisiebeelden van Eindhoven te kijken. Aansluitend was er een minuut stilte. Inwoners kwamen niet naar de herdenking. Wellicht vanwege het feit dat ze niet op de hoogte waren van de kleine herdenkingsmogelijkheid. (foto WereldRegio)

bron: WereldRegio  23-07-2014

Geen reclamevlaggen in de stad

Het bestuur van de Zierikzeese ondernemersclub OVO roept de winkeliers op vandaag geen reclamevlaggen op te hangen. Het is vandaag de nationale dag van rouw, waarbij de regering oproept om de nationale vlag half stok te hangen. Rond 16.00 uur is het één minuut stilte.

bron: WereldRegio  23-07-2014

Kerkhove verslaat in vorm zijnde Krejcikova

Lesley Kerkhove heeft zich ten koste van Barbora Krejcikova geplaatst voor de tweede ronde van een 50.000 dollar-toernooi in Sobota. In de Poolse plaats was de 22-jarige Zierikzeese,227e op de WTA-ranking, dinsdagochtend met tweemaal 6-4 te sterk voor de Tsjechische nummer 233 van de wereld. De zege mocht er zijn want Krejcikova had de laatste tijd enkele goede resultaten achter haar naam staan. Zo stond pas nog in een halve finale van andere 50.000-dollartoernooi en was ze in de maand winnaar van twee Challengers. In het dubbelspel kwalificeerde Kerkhove (foto) zich maandag voor de tweede ronde. In Sobota speelt de Schouwse tennisster met Arantxa Rus. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  22-07-2014

Zierikzeese veelpleger voor de rechter

Een Zierikzeese veelpleger staat donderdag voor de rechter in Middelburg. Hij wordt ervan verdacht een fietser van zijn tweewieler geslagen te hebben. Ook bij de aanhouding sloeg hij een agent. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-07-2014

Gemeente en ontwikkelaar bouwen weer

De gemeente en Aannemingsbedrijf Van der Poel BV. gaan gezamenlijk de woonwijk Poortambacht 11 (her)ontwikkelen en realiseren. In navolging van de in februari 2014 ondertekende uitgangspuntennotitie hebben zij nu de samenwerkingsovereenkomst hiervoor getekend. De herontwikkeling moet leiden tot een grotere diversiteit in het woningaanbod en meer levensloopgeschikte woningen. In de wijk komen kadewoningen die een voortzetting zijn van de bestaande kadewoningen, waarbij het ontwerp meer aangepast is naar nu. ,,Er blijft daarbij veel variatie in de uitstraling van de woningen en door een slimme manier van bouwen zijn er veel mogelijkheden om de indeling naar eigen wens uit te laten voeren,” zo laten de partijen weten. Eind augustus gaat een eerste serie van tien woningen in de verkoop, waarvoor er zich al geïnteresseerden hebben gemeld. Via een inschrijfformulier op de website www.zierikzee-kadewoningen.nl kan men zich inschrijven. Kort na de kadewoningen start medio september tevens de verkoop van de parkappartementen. Midden in het groen en op loopafstand van de stad komen er achttien appartementen in één gebouw. Doordat de parkeerkelder onder het gebouw niet helemaal onder de grond zit hebben alle appartementen  uitzicht, afhankelijk van de ligging op de Zeelandbrug of de stad.

bron: WereldRegio  17-07-2014

Terpstra prolongeert MTB-titel: ,,Top”

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Anne Terpstra (foto), geboren en getogen in Zierikzee, nationaal mountainbikekampioen geworden. ,,Top om de roodwitblauwe trui ook komend jaar aan te mogen houden”, sprak ze na haar zege. De 23-jarige ging in Noorbeek derhalve op herhaling in een koers waar ze de eerste twee ronden maar moeizaam doorkwam. ,,Daarna ging het beter, reed ik foutloos en waren er nog genoeg ronden over. Ik kwam bij de koploopster en heb de tweede helft van de wedstrijd mijn voorsprong kunnen opbouwen.” Op het NK van de beloftes werd Renessenaar Martijn de Vrieze negentiende en Niels Haisma uit Zierikzee 26e. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-07-2014

Tien buurtbemiddelaars voor Schouwen-Duiveland

In het vierde kwartaal van dit jaar zijn er tien buurtbemiddelaars actief op Schouwen-Duiveland.Deze vrijwilligers moeten burenruzies de kop in drukken door buren met elkaar in gesprek te laten komen. Vrijdag in WereldRegio meer hierover. Maandagmiddag is het contract door Zeeuwland, gemeente en politie getekend.

bron: WereldRegio  14-07-2014

Kerkhove laat zich niet uit finale Aschaffenburg houde

Lesley Kerkhove heeft voor de vierde keer een finale van Challenger bereikt. De Schouwse speelster deed dat zaterdag in het Duitse Aschaffenburg ten koste van de als tweede geplaatste Viktorija Golubic, de Zwitserse nummer 213 van de wereld. De 21-jarige Kerkhove (foto), zelf 240e en als derde geplaatst op het Challenger kreeg de finaleplaats niet cadeau. Hoewel ze met 7-5 6-3 won, stond ze in de eerste set achter met 1-4 en in de tweede met 0-3. De laatste maal dat de tennisster in de eindstrijd van een Challenger stond, was in 2012 in Alphen aan den Rijn. Kerkhove bereikte zaterdag ook de finale in het dubbelspel. Met Xenia Knoll, een opponent die ze in de eerste ronde van het Duitse Challenger versloeg, had ze in de halve eindstrijd een makkie: 6-2 6-0. Beide finales zijn zondag. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  12-07-2014

Obiku speelt tegen MZC’11, Koster verricht aftrap

Mike Obiku is één van de spelers die met oud-Feyenoord zaterdag 2 augustus vriendschappelijk tegen MZC’11 speelt. De ex-spits viel in zijn periode bij Feyenoord op door regelmatig zijn shirt uit te trekken – in die tijd stond daar nog geen gele kaart op – na een doelpunt. Zijn meest belangrijke goal maakte hij op 8 maart 1995 in het Olympisch stadion tegen het toen onaantastbare Ajax van trainer Louis van Gaal. In de verlenging van de kwartfinale van de bekerstrijd maakte Obiku (links op de foto) de 1-2. Ook na deze goal ging zijn shirt uit. Ook Ben Wijnstekers is van de partij bij het duel op sportpark Den Hogen Blok waarbij oud-Feyenoord een helft tegen het huidige MZC’11 speelt en een helft tegen oud-Zierikzee/MZC’11. Het duel is ten bate van de BAS Stichting en staat tevens in het teken van het afscheid van Barry Hage (sinds 1991 in het 1e) en materiaalman Ron van Putten (25-jarig jubileum). De aftrap van de wedstrijd wordt verricht door oud-Zierikzee-speler Adrie Koster.                                      

bron: WereldRegio  11-07-2014

Project buurtbemiddeling van start

Inwoners van de gemeente Schouwen-Duiveland die een uit de hand gelopen burenruzie hebben kunnen vanaf september terecht bij Buurtbemiddeling. Deze organisatie zal namens de politie Schouwen-Duiveland, woningcorporatie Zeeuwland en de gemeente Schouwen-Duiveland bemiddeling tussen buren verzorgen, zodat de leefbaarheid in de buurt verbetert. De service is gratis. De samenwerkende organisaties ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor dit project op 14 juli in het gemeentehuis. Burenruzies vinden overal plaats, ook op Schouwen-Duiveland. Bij politie, gemeente en Zeeuwland zijn tientallen gevallen bekend. Vaak zijn kleine ergernissen de aanleiding voor langslepende burenconflicten. Dit tast voor de betrokkenen de leefbaarheid enorm aan. Buurtbemiddeling kan helpen de leefbaarheid in buurten te verbeteren, door met name in een vroeg stadium te helpen bij het oplossen van buurtconflicten.Ruim tweederde van de burenruzies wordt succesvol opgelost met buurtbemiddeling. Maar niet alleen de oplossing van een conflict staat bij buurtbemiddeling centraal. Minstens zo belangrijk zijn het herstel van onderling contact en opheldering van misverstanden. Als de belangen en opvattingen van beide partijen helder zijn, ontstaat ruimte voor wederzijds begrip en respect. Vroegtijdige inzet van buurtbemiddeling voorkomt de escalatie van conflicten tussen buren. Herstel van de onderlinge communicatie leidt vaak tot een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Hiermee voorkomen partijen strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures. Het liefst zien de samenwerkende partijen dat buren in goed overleg tot een oplossing van een conflict komen. De kans dat het dan nogmaals gebeurt is dan vele malen kleiner. Als buren er zelf niet meer uit komen kunnen ze contact opnemen met de gratis service: buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling werkt met buurtbemiddelaars. Dit zijn getrainde vrijwilligers, die luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel, zijn neutraal en hebben een geheimhoudingsplicht. De buurtbemiddelaar vormen altijd een team van twee personen. Beide bemiddelaars hebben een gesprek met de conflicterende partijen. In veel gevallen is dat al voldoende om het probleem op te lossen. Mocht de gesprekken niet tot een oplossing leiden dan volgt er geen gezamenlijk gesprek tussen de buren met aanwezigheid van de bemiddelaars op neutraal terrein. De bemiddeling wordt in beide gevallen bekrachtigd met afspraken op papier. Buurtbemiddeling is voor de service opzoek naar vrijwilligers. Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die het leuk vinden om veel te leren over mensen en hoe datgene van wat zij denken dat de ander zegt vaak niet zo bedoeld is. Inwoners die interesse hebben in deze vrijwilligersbaan kunnen contact opnemen met de coördinator Anja Rijlaarsdam van Buurtbemiddeling via 06 45 77 25 16 of buurtbemiddeling@schouwen-duiveland.nl.Inwoners komen in aanmerking voor deze functie als ze in ieder geval inwoner zijn van Schouwen-Duiveland, openstaan voor anderen, het interessant vinden om deel te nemen aan leerzame trainingen, onderdeel willen zijn van een goed team vrijwilligers en ouder dan 21 zijn.                                                             

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  11-07-2014

Parasols Havenplein Zierikzee in november stormvast

De grondankers van de parasols op de terrassen van het Havenplein in Zierikzee worden in november vervangen. Dat zijn B en W van Schouwen-Duiveland overeengekomen met de zes horecabedrijven aan het plein. De ondernemers betalen 500 euro per parasol mee aan de reparatie. In de nieuwe overeenkomst is niet langer de horeca maar de gemeente opdrachtgever voor de reparatie. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  11-07-2014

 

Schouwen-Duiveland krijgt een sportstichting

Schouwen-Duiveland krijgt een sportstichting die de velden gaat beheren. In eerste instantie betreft het de nieuwe velden van HSD, handbalvereniging Delta Sport en sportclub Zierikzee.  De stichting, waarin de gemeente mensen uit de eilandelijke sportverenigingen wil hebben, levert bijvoorbeeld een belastingtechnisch voordeel op. Ook zou de stichting de organisatie van de jaarlijkse sportverkiezing voor haar rekening kunnen nemen. ,,Maar over de invulling van de stichting moeten we nog praten”, meldt (sport)wethouder Ad Verseput. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)                        

bron: WereldRegio  11-07-2014

Kerkhove naar laatste vier Duits Challenger

Voor de tweede keer in 2014 staat Lesley Kerkhove in de halve finale van een Challenger. Bij een toernooi van dat ‘kaliber’ in het Duitse Aschaffenburg versloeg de 22-jarige Zierikzeese in de kwartfinale de Ana Vrljic. De Kroatische nummer 245 van de wereld – Kerkhove staat vijf plaatsen hoger – verloor vrijdag met 6-4 6-2 van Kerkhove. Zaterdag staat de halve finale op het programma. Haar eerst halve eindstrijd bereikte ze vorige maand in Essen. (foto: Richard van Loon)                                

bron: WereldRegio  11-07-2014

Brogum zoekt nieuwe programmeur

Poppodium Brogum in Zierikzee zoekt door het vertrek van de huidige programmeur een nieuwe medewerker. De programmeur van het poppodium is voor een groot deel verantwoordelijk voor het programma bij Brogum. Het bestuur zoekt iemand met de nodige ervaring die een beeld heeft van wat er op muzikaal gebied te koop is. Iemand die alle doelgroepen van Brogum op hun wenken weet te bedienen. En dat doet voor de eer, want Brogum heeft geen betaalde programmeur, maar iemand op vrijwillige basis. Hoogtepunt is het jaarlijkse Anywavefestival. Brogum zoekt in de programmering een balans tussen vernieuwing en aantrekkingskracht. Belangstelling info@brogum.nl. 

bron: WereldRegio  11-07-2014

Schot nagenoeg zeker van finaleplaats DTT

Ruud Schot kan een een finaleplaats op het Dikke Toren-toernooi (DTT) nauwelijks meer ontlopen. De tennisser troefde donderdagavond in het mannenenkel A de als tweede geplaatste Leon Weeda uit Zierikzee af. Het werd 6-4 6-0 voor Schot, die een dag eerder Jorben Sprong, plaatsgenoot van Weeda, opzij zette: 6-0 7-5. Aan een set in zijn derde poulewedstrijd, tegen Bert de Vos, heeft Schot genoeg om de eindstrijd van zondag 13 juli te bereiken. In die finale is Jasper Smit of Simon Rijk zijn tegenstander.

bron: WereldRegio  11-07-2014

Meer bedrijvigheid op Schouwen-Duiveland

Het eerste half jaar van 2014 zijn er op Schouwen-Duiveland meer bedrijven gestart dan dat er gestopt zijn. In de eerste zes maanden zijn er maar liefst 163 bedrijven bijgekomen. Daar staat tegenover dat er 124 bedrijven gestopt zijn. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Bedrijven stoppen bijvoorbeeld door gebrek aan opvolging. Maar er zijn ook bedrijven bij die het niet hebben gered en de stekker eruit hebben getrokken voordat er zich een faillissement aandiende. In het eerste half jaar zijn ‘slechts’ drie bedrijven officieel failliet verklaard. Opgeteld betekent het dat Schouwen-Duiveland op dit moment 8081 ondernemingen (en vestigingen) telt. En dat zijn er opgeteld dus 39 meer dan vorig jaar. De nieuwe ondernemers startten over het eiland verspreid. In Burgh-Haamstede, Scharendijke en Zierikzee groeide het aantal. In Ouwerkerk en Renesse nam het aantal iets af. Maar de cijfers liggen erg dicht bij elkaar. Waar die bedrijvigheid op het eiland zit is niet bekend. Landelijk is er wel een beeld. Vooral de sectoren gezondheid en welzijn lieten in de afgelopen maanden een toename van het aantal starters zien. Veel van hen zijn zelfstandige zonder personeel. In 2013 waren voornamelijk de sectoren cultuur en recreatie populair bij starters. Het groeisaldo (het aantal starters minus het aantal stoppers) is het hoogst in de provincie Noord-Holland: daar zijn 23% meer bedrijven gestart dan gestopt. Zeeland heeft het laagste groeisaldo, namelijk 1%. Van de starters is eenderde vrouw, de gemiddelde leeftijd van starters ligt tussen de 45 en 49 jaar. Vrouwelijke starters richten zich vooral op de algemene dienstverlening (zorg, kinderopvang) en mannelijke starters zijn sterker gericht op facilitaire dienstverlening (consultancy, ICT).

bron: WereldRegio  11-07-2014

Compensatie eigen risico vervalt in 2014

Heeft u hoge zorgkosten, en betaalt u het volledig eigen risico voor de zorgverzekering? Dan kreeg u in 2013 waarschijnlijk een bijdrage in deze kosten van het Centraal Administratiekantoor (CAK). Onlangs heeft het kabinet besloten deze regeling ‘’Compensatie eigen risico (CER)’’ af te schaffen. De bijdrage ontving u altijd in het najaar. Dit jaar wordt het bedrag dus niet meer aan u uitbetaald. Als u in 2013 een tegemoetkoming ontving van het CAK voor het eigen risico dan krijgt u op 2 juli een brief van het CAK met informatie hierover. In deze brief verwijst het CAK onder andere naar eventuele ondersteuning die u van ons kunt krijgen. Op dit moment werken wij aan een nieuwe regeling. Eind 2014 weten we hoe deze eruit ziet. Op dit moment weten we alleen dat wij minder geld van het Rijk ontvangen, dan dat zij voorheen beschikbaar hadden. Wij kunnen dus al met enige zekerheid zeggen dat wij de regeling niet op precies dezelfde wijze kunnen voortzetten. Bij het maken van de regeling gaan wij vooral rekening houden met inwoners die een laag inkomen hebben. Als u vragen heeft over de brief van het CAK dan kunt u kijken op vraag- en antwoordlijst. Heeft u liever telefonisch contact, belt u dan met het Zorgloket van de gemeente Schouwen-Duiveland, telefoonnummer 0111 452 280.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  11-07-2014

Kerkhove op één dag naar kwartfinale Aschaffenburg

Met twee overwinningen op een middag heeft Lesley Kerkhove zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale in Aschaffenburg. De Zierikzeese tennisster kwam binnen een aantal uren in actie op het Duitse Challenger omdat haar wedstrijd uit de eerste ronde van woensdag vanwege de regen niet doorging. Derhalve speelde Kerkhove donderdag aan het begin van de middag tegen Xenia Knoll, de Zwitserse nummer 321 van de wereldranglijst. Kerkhove, zelf 240e, versloeg Knoll, met wie ze in Aschaffenburg dubbelt, met 6-4 6-3. Tegen het einde van de middag moest de 22-jarige Schouwse voor haar tweede ronde aantreden tegen de altijd lastige Myrtille Georges. De Franse nummer 269 van het mondiale tennis beet in de eerste set van zich af door met 5-7 te zegevieren, maar daarna was Kerkhove heer en meester op het gravel in Aschaffenburg: 6-2 6-1. Voor een plaats in de halve finale speelt ze vrijdag tegen de Kroatisch Vrljic, die enkele plaatsen lager op de wereldranglijst staat. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  10-07-2014

Obase pakt onderwijs hoogbegaafden zelf op

Obase (koepel openbaar onderwijs in de regio) heeft het faillissement van de landelijke Leonardo Stichting aangegrepen om in eigen beheer haar hoogbegaafdheidsonderwijs uit te breiden en aan te vullen met nieuwe initiatieven. Vanuit Binnen de Veste in Zierikzee draagt Obase al vier jaar bij aan een optimale ontwikkeling van hooggetalenteerde kinderen. Met het aanbieden van dit onderwijs in eigen beheer, blijft zij garant staan voor een plek waar deze kinderen kunnen opbloeien en blijven groeien in hun vele talenten. Naast een leerprogramma en de individuele aandacht die de kinderen verdienen biedt Obase ook alle ruimte voor extra activiteiten waarmee hoog-getalenteerde kinderen zich zo goed en zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Allemaal binnen de veilige leeromgeving van Binnen de Veste. Binnenkort presenteert Obase het eigen hoogbegaafdheidsonderwijs -waar kinderen met plezier leren en zichzelf met al hun talent zo optimaal mogelijk kunnen ontplooien- onder een nieuwe naam.

 

bron: WereldRegio  10-07-2014

Van Slooten en Boot naar EK beachtennis

Ronald van Slooten uit Zonnemaire en oud-Zierikzeeënaar Pieter Boot doen van 8 tot en met 10 augustus mee aan het EK beachtennis. De Europese titelstrijd heeft plaats in het Engelse Brighton en het Schouwse duo speelt daar vanwege hun (verrassende) nationale titel in 2013. In Brighton komen Van Slooten (links op de foto) en Boot (rechts) uit in het mannendubbel en het gemengd dubbel met Margot van Doorn en Fleur van Haasteren. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  09-07-2014

Jongerenwerker uit Zierikzee wordt uitvaartbegeleider

De 46-jarige Janine Schouls uit Zierikzee verloor haar baan als jongerenwerker. Nu werkt ze als uitvaartbegeleider. Die stap is minder groot dan het lijkt. Ook in het sociaal werk had Schouls rouw en verlies al als aandachtsgebied. Lees verder.

 

bron: PZC  09-07-2014

Toeristentreintje mag blijven in Zierikzee

Het toeristentreintje dat deze week op proef door Zierikzee rijdt, wordt een blijvende zomerattractie. De Zierikzeese winkeliers zijn er tevreden over. Het treintje vervoert toeristen van de parkeerterreinen naar het autovrije centrum. Lees verder.

 

bron: PZC  09-07-2014

Burgemeester Rabelink ambieert nieuwe termijn in Zierikzee

Gerard Rabelink wil worden herbenoemd als burgemeester van Schouwen-Duiveland. Zijn ambtstermijn loopt 15 maart volgend jaar af. Burgemeesters worden voor zes jaar benoemd. Rabelink is zestig en mag over vijf jaar met pensioen. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

 

bron: PZC  08-07-2014

Zonnepanelen Willibrordusschool Zierikzee in gebruik genomen

 In drie weken tijd hebben de zonnepanelen op het dak van de Willibrordusschool in Zierikzee al twee keer het jaarlijkse energieverbruik van een klein huishouden opgeleverd. De 170 panelen werden maandagochtend officieel in werking gesteld. Ton Schröer van het Zierikzeese bedrijf Tons Mosterd kwam met het idee om in zonnepanelen op het schooldak te investeren. Lees verder.

bron: PZC  08-07-2014

Gewonde bij ongeval Zeelandbrug

Bij een ongeval op de Zeelandbrug (N256) bij Zierikzee is dinsdagmiddag één persoon gewond geraakt. Door nog onbekende oorzaak botsten omstreek 13.30 uur twee auto’s op elkaar. Ambulancepersoneel heeft ter plaatse diverse betrokkenen onderzocht. Één persoon is naar het ziekenhuis vervoerd. De Zeelandbrug is korte tijd afgesloten geweest en is inmiddels weer open. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. (foto: Zierkzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-07-2014

Voortvarende start Droppert/De Groot op DTT

Rob Droppert en Bart de Groot zijn prima gestart op het Dikke Toren-toernooi (DTT) in Zierikzee. Op het Grevelingenpark won het duo de eerste twee van drie poulewedstrijden in het mannendubbel E. Tegen Jan-Kees Lievense en Ronald de Reus leverden ze drie games in en tegen Peter Kok en Martin Quist vier games. Of De Groot en Droppert de finale van zondag 13 juli halen, hangt af van  de laatste poulewedstrijd tegen de als tweede geplaatsten Jacco Heijboer en Camiel van Tiggelhoven. Het Dikke Toren-toernooi wordt vandaag (dinsdag) om 17.00 uur vervolgd.

bron: WereldRegio  08-07-2014

Timmerzomer voor de jeugd

In juli en augustus is op alle dinsdag- en woensdagmiddagen de Stads- en Commerciewerf aan de Vissersdijk in  Zierikzee geopend voor de jeugd van 6 tot 10 jaar. De kinderen kunnen deelnemen aan allerlei historische scheepsbouw werkzaamheden zoals: zagen, boren, pennen slaan, breeuwen en een wedstrijd met een bootje op het water. De toegang is gratis en de activiteiten vinden plaats op de werf van het museum van 13.00-16.30 uur. Inlichtingen: info@museumhavenzeeland.nl. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-07-2014

Beiaard in stijl van Eerste Wereldoorlog

Ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de tentoonstelling Van Bom tot Beiaard, die in het Stadhuismuseum gehouden wordt , klinken er deze weken melodieën van een eeuw geleden over Zierikzee.Stadsbeiaardier Janno den Engelsman heeft een aantal liedjes als kwartierwijsjes geprogrammeerd die honderd jaar terug zeer  populair waren.  Twee ervan zijn typische soldatenliederen.  Het eerste is ‘It’s a long way to Tipperary it’s a long way to go. Dit lied dat ook tijdens het muzikale project Sunset door Waisisi is uitgevoerd. Het beschrijft het verlangen naar Tipparary vanuit Engeland naar een plaats in Ierland en werd al twee jaar voor de Eerste Wereldoorlog geschreven.  Maar voor de soldaten werd dit lied het symbool als een verlangen naar huis. Opvallend is dat dit lied is geadopteerd door Russische en Franse soldaten.  Het tweede lied is ‘Pack up your troubles in your old kit bag’ dat in het Nederlands geworden is tot ‘Pak al je zorgen in je plunjezak’.  Dit lied werd in 1915 geschreven en werd hét lied waarop de soldaten marcheerden.  Als derde melodie is gekozen voor de slag van de Big Ben.  Ook deze klanken symboliseerden voor de Engelse soldaten het verlangen naar huis.  Nog steeds bekend in Zierikzee is het lied ‘Ik heb mijn hart in Zierikzee verloren’.  Het werd geschreven door de bekende Nederlandse cabaretier en liedjeszanger Kees Pruis, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als soldaat in Zierikzee gemobiliseerd was.  Het is een bewerking van het Duitse lied ‘Ich hab mein Herz in Heidelberg verloren’.   De Zierikzeese beiaard heeft zelf ook alles met de Eerste Wereldoorlog te maken: door een foutieve bomaanval op Zierikzee kreeg Zierikzee een tegemoetkoming van de Engelse regering waarvan onder ander ook een (Engelse) beiaard is aangeschaft. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-07-2014


Zierikzeese zeilers vooraan in geslaagde Deltaweek

De Deltaweek is met een machtig zeilweekend afgesloten: op zaterdag waagden 25 jachten zich bij uitdagende omstandigheden de Noordzee op voor de Veronicarace. Op zondag werd de Deltaweek-finale op de Oosterschelde gevaren zonder regen en met een stevige wind. De deelnemers waren erg tevreden over een aantal nieuwe elementen in de uitgave van dit jaar: de tweedaagse uitstap naar het Grevelingenmeer en de verplaatsing van de Veronicarace naar de zaterdag. Voorzitter Wim Dominicus is ervan overtuigd dat deze veranderingen zullen bijdragen aan de continuïteit en de groei van zijn evenement. Voor de Zierikzeese zeiler Norbert Clarijs was de Deltaweek extra mooi. In zijn boot XAR werd hij de overallwinnaar in de ORC1-klasse. In ORC2 moest plaatsgenoot Evert van de Zande, varend op Anne Mazurka (foto) genoegen nemen met een tweede plaats.

bron: WereldRegio  07-07-2014

Koster opvolger Stuivenberg bij Jong Oranje

Adrie Koster is tot 2017 de nieuwe coach van Jong Oranje. De coach, geboren en getogen in Zierikzee, volgt Albert Stuivenberg op. Koster was al eerder in dienst van de KNVB: in 2012 was de inwoner van Nuenen voor een korte periode trainer van de beloften.

bron: WereldRegio  07-07-2014

Bolle neemt postagentschap en postbussen over

Bolle Dier en Tuin in Zierikzee neemt het postagentschap en de postbussen over van de afgelopen zaterdag gesloten supermark aan het Zierikzeese Havenplein. Naar verwachting kunnen de postbussen dinsdag al in gebruik genomen worden. De inrichting van het postagentschap laat nog een week op zich wachten. Beiden functies worden in de entree van de winkel geplaatst.

bron: WereldRegio  07-07-2014

Kunst op gevel Maarstraat Zierikzee

Het kunstenaarscollectief Kunst1/4ier uit Zierikzee gaat het vernieuwde plein aan de Maarsstraat nog meer sfeer geven. Op de kop van een atelierwoning grenzend aan het plein brengen zij een gevelschildering aan van twee typisch Zeeuwse gevels. Deze schildering wordt een echte eyecatcher.
 De gemeente  en woningcorporatie Zeeuwland ondersteunen het initiatief. Ook stichting View was in de beginfase van het project betrokken. Momenteel is Schults Schilders uit Zierikzee bezig met het aanbrengen van een goede ondergrond. De kunstenaars gaan volgende week van start met het aanbrengen van de schildering. Dit wordt gedaan onder leiding van kunstenaar Kianoosh Gerami, die ook het ontwerp heeft gemaakt. De verwachting is, dat het kunstwerk eind augustus klaar is. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-07-2014

Zierikzee herdenkt vergeten bombardement

Het is bijna honderd jaar geleden dat Zierikzee per ongeluk werd gebombardeerd door de Engelsen. Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar kwam daar niet ongeschonden uit. Over dat bombardement en andere zaken die in de Eerste Wereldoorlog speelden, is een tentoonstelling gemaakt in het Stadhuis Museum in Zierikzee: “Van bom tot beiaard”. Het bombardement op Zierikzee is een vrij onbekend verhaal. In de nacht van 29 en 30 april 1917 vlogen Engelse vliegtuigen richting Zeebrugge, voor beschietingen en bombardementen op Duitse zeeschepen die daar op dat moment lagen. Eén van de Engelse piloten verdwaalde en dropte zes bommen in per ongeluk op Zierikzee. Er waren drie doden: de gareelmaker Leijdecker, zijn vrouw en hun pleegkind. Daarnaast vielen er tientallen (zwaar)gewonden en ontstond er een enorme ravage in het gebied rond de Molenstraat en Sint Domusstraat in Zierikzee. Zoals de Middelburgsche Courant destijds schreef: “De ledematen vlogen in het rond”. De Nederlandse pers sprak in die tijd schande van het incident. Nederland was immers neutraal. De Engelse autoriteiten werden om opheldering gevraagd en er werd een schadevergoeding geëist. Aanvankelijk ontkenden de Engelsen elke betrokkenheid bij het bombardement, maar later moesten ze toch toegeven. Er volgde een vergoeding van bijna 100.000 gulden als smartengeld en ter compensatie van de materiële schade. ‘Vergissingsbombardementen’ door de Engelsen kwamen tijdens WO1 overigens wel vaker voor. Ook in Cadzand, Goes en Sluis werden in datzelfde jaar Engelse bommen gedropt. Stelselmatig ontkenden de Engelsen elke betrokkenheid. De schendingen van de Nederlandse neutraliteit zouden immers aangemerkt kunnen worden als oorlogsmisdaden. Bekijk hier de video. (foto: Collectie gemeentearchief Schouwen-Duiveland, nummer ZG 0176)

bron: Omroep Zeeland  04-07-2014

Muziekschool geeft concert in bibliotheek Zierikzee

Leerlingen van de muziekschool in Zierikzee houden donderdagavond een klein en informeel concert in de bibliotheek van Zierikzee. De activiteit is tot stand gekomen in het kader van de samenwerking binnen de Campus Cultura en vindt plaats tijdens de avondopenstelling van de bibliotheek. Lees verder.

 

bron: PZC  03-07-2014

WK voetbal ‘verslaat’ filmisch spektakel Archa

Het filmisch, dansante spektakel Archa, dat de muziektheatergroep Het Bedrijf v/h speciaal ontwikkelde voor ‘200 jaar Zeeland’, is afgelast. De voorstelling zou zaterdag 5 juli om 22.00 uur beginnen op Campus Cultura in Zierikzee, maar op dat tijdstip begint het Nederlandse elftal op het WK voetbal aan haar kwartfinale tegen Costa Rica. Rob Maaskant, regisseur van Archa: ,,De pech wil dat op het tijdstip dat wij Archa af zouden trappen (22.00 uur) en ergens in Brazilië een aantal Hollanders hetzelfde doet. Met dit verschil dat die Hollanders daar een soort manie veroorzaken waar wij niet tegenop kunnen. En het heeft weinig zin om voor een leeg veld te spelen”. Er wordt naar een nieuwe datum gezocht in september, om dit tot nu toe zeer succesvolle project alsnog in Zierikzee uit te voeren. (foto: Archa)                                    

bron: WereldRegio  03-07-2014

Cameramuseum zoekt nieuwe vrijwilligers

Het Cameramuseum in Zierikzee is naarstig op zoek naar vrijwilligers. Met meer mensen kan het museum langer open. Nu is het museum dagelijks geopend van 13.00-17.00 uur (op donderdag en zaterdag vanaf 11.00 uur). In haar nieuwsbrief doet het museum een beroep op nieuwe vrijwilligers. (foto: Cameramuseum)

bron: WereldRegio  03-07-2014

Wethouder: ‘Bouw Zierikzee is volgens het boekje’

De bouw van een huis pal tegen een appartementencomplex in de Zierikzeese wijk Noorderpolder 2 is conform de voorschriften en het gemeentelijk ‘kwaliteitsboek’. Dat zegt wethouder Ad Verseput van Ruimtelijke Ordening na informatie bij zijn ambtenaren. Lees verder. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

 

bron: PZC  02-07-2014

Spar Zierikzee sluit de deuren

De Spar in Zierikzee is vanaf aanstaande  zaterdag definitief dicht. Het hoofdkantoor heeft dit besluit genomen. De verslagenheid bij de medewerkers is groot. Ze zijn nog maar net op de hoogte gebracht. Spar heeft ook direct de levering van goederen stopgezet. Tot voor kort werd er nog gesproken over een grote verbouwing. Het is onduidelijk wat Post NL nu gaat doen nu ook de nieuwe locatie voor de postbussen verdwijnt. De Spar vervult ook de functie van klein postkantoor. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-07-2014

OVO vernieuwt

Met een boven verwachting druk bezochte bijeenkomst hebben de ondernemers van Zierikzee hun belangenclub de OVO een nieuwe impuls gegeven. Met een vergadering bij Your Surprise presenteerde het bestuur haar plannen. Van digitale Zierikzee Pas tot Bierfeest en van digitale informatieborden tot een ‘treintje’ dat de komende week door de stad gaat rijden. Het OVO-bestuur vermeed de verdeeldheid over de openingstijden van de winkels, omdat de meningen daarover  nog te groot zijn. Ook heeft het bestuur ervoor gekozen om geen verplichte bijdrage aan de ondernemers te vragen maar een oproep gedaan om de plannen vrijwillig  met geld te steunen. Tijdens de bijeenkomst werd ook het plan gepresenteerd om met een Zeeuwse knopverlichting de stad te gaan opvrolijken. Voorzitter Robert van de Krieke toonde zich enthousiast over de grote opkomst.

bron: WereldRegio  01-07-2014