‘Kleine brand’ achter Gasthuiskerk Zierikzee

Vrijdagmorgen kwam er een brandmelding uit een bijgebouw van de Gasthuiskerk in Zierikzee. Later bleek er geen sprake van een brand, maar wat waterdamp dat door door een passant werd gezien als brand. De waterdamp kwam uit de CV-ketel. (foto: PBLpictures)

bron: WereldRegio  31-01-2014

Zondagteam MZC’11 gaat op in omniclub

Het zoemde al een tijdje rond en vorige week kregen de spelers het al te horen, maar de (voetbal)kogel is door de (omni)kerk. Het enige zondagteam van voetbalvereniging MZC’11 heeft aansluiting gevonden bij de in oprichting zijnde omnisportclub in Zierikzee.Door de fusie van Zierikzee en Mevo tot MZC’11, bijna drie jaar geleden, bleek er na het seizoen 2013/2014 geen mogelijkheden meer te zijn om op zondag te voetballen binnen de bestaande voetbalclub. Een poging om het bestuur van MZC’11 tot andere gedachten te brengen mislukte. Op de ledenvergadering van november 2013 stond het zondagteam op de agenda, maar hield het bestuur zich aan de fusie-afspraken. Hierna gingen de zondagvoetballers op zoek naar alternatieven. Het zich aansluiten bij clubs als Ouwerkerk en DZC’09 of het oprichten van een eigen club behoorden daartoe, liet Michel Winkels, woordvoerder namens het zondagteam, donderdag weten. Een derde idee was de toenadering tot All Ready dat momenteel bezig is de club om te bouwen tot een omnivereniging. Aangezien Winkels getrouwd is met een korfbalster, was de link makkelijk gelegd. Winkels legde het initiatief met het huidige resultaat tot gevolg. In de tussentijd werd ook de KNVB benaderd en de voetbalbond ging akkoord met een zondagteam dat uitkomt onder de vlag van en omniclub. Bovendien heeft ook de achterban van All Ready de komst van de voetballers goedgekeurd. Ondanks dat het zondagteam kan blijven voetballen op zondag, heeft Winkels wel gemengde gevoelens. ,,Ik voetbal al zo’n 35 jaar bij deze club en dit betekent toch een soort vertrek. Maar ik ben ook heel blij dat ik mijn balletje kan blijven trappen.” Voor het team van Winkels – niet iedereen weet of hij overstapt en er zijn ook gestopte voetballers die weer willen beginnen – verandert er qua speellocatie niets. Dat blijft een veld op Den Hogen Blok. De clubkleuren worden waarschijnlijk rood-zwart, de oude kleuren van Zierikzee en de huidige kleuren van All Ready. Met de komst van de voetballers bestaat de omniclub voorlopig uit drie sporttakken: korfbal, jeu de boule en dus voetbal.

bron: WereldRegio  31-01-2014

Vleeshouwer: ,,Beeldvorming tegen”

Jaco Vleeshouwer, één van de twee trainers die vorige week bij Delta Sport opstapte, kijkt niet om in wrok. ,,Ik ben blij dat ze gewonnen hebben”, doelt de Zierikzeeënaar op de recente winst op Helius van afgelopen zondag. ‘Ben ik toch niet voor niets weggegaan’, smste Vleeshouwer aan één van de spelers na de gewonnen wedstrijd in Hellevoetsluis.

bron: WereldRegio  30-01-2014

WDTT: Weeda/Van Delft op setsaldo door

Na een mooie en een spannende partij hebben Edwin van Delft en Leon Weeda zich geplaatst voor de knock out-fase in het mannendubbel 5 van het Winter Dikke Toren-toernooi (WDTT). Nadat alle scores waren verwerkt, bleek dat het duo op setsaldo door kon. De mooie wedstrijd was tegen het als tweede geplaatste koppel Chris Schoneman en Michel de Vlieger. In twee zinderende sets met prachtige slagenwisselingen wonnen Van Delft en Weeda met 6-4 7-6 (7-4). De meeste spanning zat in hun tweede wedstrijd in groep 5 van het mannendubel 5. Tegen Jeroen Goedegebuure en Martin de Jonge leek de partij met een fris oostenwindje op een makkie uit te draaien. Goedgebuure en De Jonge herstelden zich knap en zegevierden in drie bedrijven: 1-6 7-6 (7-5) 10-8. Laatstgenoemde koppel kwalificeerde zich op setsaldo ook voor de kwartfinale van het mannendubbel 5. Voor het overige is het toernooi de afgelopen dagen goed verlopen. Tennissen onder de huidige weersomstandigheden is vooralsnog prima te doen. De finaledag van het WDTT is zondag 2 februari.

bron: WereldRegio  30-01-2014

Stella Boys laat zich kaas van brood eten

Stella Boys/’t Centrum, koploper in de eerste klasse van de zaalvoetbalcompetitie Ziezavo, verspeelde woensdag in de slotfase van de wedstrijd alsnog de volle winst. De Strandloper/Ginsterveld keek met nog vier minuten op de speelklok tegen een 5-2-achterstand aan. In een alles-of-niets-offensief van de Westhoek-spelers werd Stella Biys-keeper Jurgen Schoenmakers met drie fraaie goals gepasseerd en werd de eindstand 5-5. IJtama speelde weer eens een productieve wedstrijd waarbij de nummer twee, Van Oeveren/WIK, het slachtoffer werd: 8-3. De overige twee duels in de eerste klasse eindigden beiden in 4-4 ASZ tegen Deco Home Zierikzee en Airpack tegen Vivars.nl deelden derhalve de punten. In de tweede klasse stoomt Motorenboys af op het kampioenschap met een 5-0-overwinning tegen Stella Boys/’t Centrum 2. Via Adviseurs won met 6-0 van Spuiterij Elfrink. FAXE scoorde aan de lopende band tegen Fiets Outlet Zeeland met 9-1 en FC Kerkwerve/’t Oliegeultje won met 2-1 van FC Hanse Staalbouw. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  30-01-2014

Laco sportcentrum

Het in aanbouw zijnde sportcentrum aan de Lange Blokweg gaat ‘Laco sportcentrum’ heten. Dat staat vermeld in de wekelijkse gemeenterubriek in WereldRegio. Echter, de gemeente Schouwen-Duiveland is op zoek naar een naam voor het hele sportcomplex dat wordt gerealiseerd. Onder het sportcomplex vallen het Laco sportcentrum, een clubgebouw en velden voor de hockey-, korfbal- en handbalvereniging. Inwoners van Schouwen-Duiveland mogen met een passende naam komen. Suggesties zijn in te sturen tot en met eind februari 2014 via www.schouwen-duiveland.nl. De winnende naam wordt bekendgemaakt bij de opening van het complex, naar verwachting aan het einde van de zomer van 2014. De winnaar krijgt een welkomstpakket, een membercard voor een jaar lang gratis fitnessen en zwemmen en de eer dat zijn of haar naam voor altijd bij de ingang prijkt. Het is mogelijk om meerdere namen in te sturen. Een jury selecteert vervolgens drie tot vijf namen. Deze namen worden in april 2014 gepubliceerd op de gemeentelijke website. Vervolgens krijgen alle inwoners de gelegenheid om te stemmen. De naam met de meeste stemmen wint.

bron: WereldRegio  30-01-2014

Minder woningen in Waterwijk Zierikzee

De plannen voor de bouw van woningen in Waterwijk in Zierikzee zijn aangepast om de ontwikkeling van de wijk weer vlot te trekken. Er komen minder woningen en het aanbod wordt gevarieerder. Daarover is overeenstemming met de projectontwikkelaar. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-01-2014

Nog geen spoor brandstichters Zierikzee

De politie is nog volop bezig met onderzoek naar de brandstichtingen in Zierikzee. Er is nog geen zicht op een dader of daders. De politie blijft daarom extra alert in Zierikzee, laat woordvoerder Alwin Don weten. Hij roept mensen op die iets weten of gehoord hebben, zich te melden bij de politie. Lees verder.  (foto: PBLpictures)

 

bron: PZC  28-01-2014

B en w nemen besluit over Havenpark

Burgemeester en wethouders nemen vrijwel alle suggesties voor de herinrichting van het Havenpark over van de door de gemeente ingestelde werkgroep. De gemeenteraad is nu aan het  woord. De plannen kosten ruim 1,1 miljoen euro. De suggesties van de werkgroep waren:

1. Om te voldoen aan het uitgangspunt ‘maximaal groen en maximaal bomen’, dienen de paden die door het Havenpark lopen smaller te worden gemaakt. Daarbij vervangen we stenen (grijs) voor beplanting/gras (groen). Daarbij houden we wel rekening met de aanbevelingen van het CROW voor de minimale eisen die gesteld worden aan wandelpaden.Hierdoor houden we bijvoorbeeld rekening met het passeren van voetgangers maar vooral mindervaliden.

2. Tevens vanuit ‘maximaal groen en maximaal bomen’ houden we drie wandelpaden die leiden naar de zijkanten van het park in tegenstelling tot vijf wandelpaden in het oorspronkelijke ontwerp. Ook daarbij vervangen we stenen (grijs) voor beplanting/gras (groen)

3. De terrassen van de restaurants worden 90m2 (vergelijkbaar Havenplein) en worden speelser van opzet in plaats van rechte vakken.

4. De beplantingsvakken op het Kraanplein worden vergroot, maar het dient desondanks mogelijk te blijven om op het Kraanplein kleine ‘evenementen’ te organiseren en te ‘verblijven’.

5. De boom in het midden van het Kraanplein blijft behouden, vanuit de bomenrij aan de noordzijde van het Kraanplein wordt een boom verplaatst indien mogelijk. Zo niet dan wordt een nieuwe boom geplaatst. Het aantal bomen op het Kraanplein in de huidige situatie blijft behouden. De bomen hoeven niet op dezelfde locatie te blijven staan maar het aantal bomen mag niet verminderen.

6. Het behouden van de bomen heeft gevolgen voor de invalidenparkeerplaatsen aan de noordzijde van het Kraanplein zoals deze nu zijn ingetekend. Het parkeren van voertuigen op het plein is bovendien niet fraai. Voorgesteld wordt de invalidenparkeerplaatsen niet te situeren op het Kraanplein maar het aantal van vijf te verdelen over de volgende locaties: Uitbreiding invalidenparkeerplaatsen noordzijde Oude Haven; Invalidenparkeerplaatsen zuidzijde Oude Haven; Uitbreiding invalidenparkeerplaatsen op één van de bestaande parkeerterreinen nabij het centrum.

7. De drijvende trap in de Oude Haven aan de zijde Kraanplein wordt uitgevoerd.

8. De boei op het Kraanplein kan verdwijnen en op een andere plek worden geplaatst.

9. De fontein in huidige vorm blijft behouden.

10. Het beeld van Job Baster blijft behouden op de locatie die reeds in het conceptontwerp is bepaald.

11 Het anker wordt gesitueerd op één van de grasperken in het Havenpark.

Burgemeester en wethouders nemen dus al die suggesties over met uitzondering van punt 5.

bron: WereldRegio  28-01-2014

Zierikzee dagelijks op tv bij de EO

Vanaf dinsdag 28 januari vandaag tot en met zaterdag 1 februari is Zierikzee elke dag op televisie. De EO heeft afgelopen weken veel opnames gemaakt voor het programma Geloven op 2. Het handelsverleden van Zierikzee, de munitiedump in de Oosterschelde en de Thomaskerk komen aan bod. Lees verder. (foto: EO)

 

bron: PZC  27-01-2014

Beatrixschool in Zierikzee blaast speel-o-theek nieuw leven in

De Beatrixschool in Zierikzee is bezig de speel-o-theek nieuw leven in te blazen. Het is één van de projecten waarmee deze school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK) haar leerlingen klaarstoomt voor een toekomst waarin ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven en werken. Lees verder

 

bron: PZC  27-01-2014

Spannende, laatste duels twee ronde ‘Graanbeurs’

De wedstrijden in de overgebleven poules uit de tweede ronde van het Graanbeurs-toernooi leverden behoorlijk wat spanning op. Op de ene tafel, met Gilles Sturm, Toon Klaassen, Martin Sturm en Rien Oostdijk, was een verrassing heel dichtbij maar Klaassen kreeg het net niet voor elkaar om Sturm uit het toernooi te knikkeren.
Op voorhand was de confrontatie tussen vader en zoon een heel interessante wedstrijd. Echter toernooispeler Gilles Sturm liet zien wie de sterkste was in de famillie. Hij wist van zijn zoon te winnen met overduidelijke cijfers 18-11. Gilles Sturm had zijn eerste partij ook al gewonnen van Rien Oostdijk en was voor aanvang van zijn laatste partij al zeker van een plaats in de derde ronde. Toon Klaassen mocht hopen dat de scherpte bij Gilles Sturm een beetje weg zou zijn want bij winst op hem zou Klaassen verrassend door gaan. Lange tijd mocht hij hopen op een plaats in de derde ronde want bij een stand van 17-11 in het voordeel van Gilles moesten beide spelers er nog eentje maken. Missers en kansen over en weer zorgden voor een bezorgd gezicht bij Martin Sturm. Uiteindelijk maakte Gilles Sturm zijn partij uit en de gelijkmaker mocht voor Klaassen niet meer baten. Vader en zoon gaan derhalve door naar de derde ronde. Op de andere tafel kwamen André Koot, Piet Bom, Arjan Rossen en Kees Vreeke in actie. Hier was het verrassend dat Bom al zijn partijen verloor. Zijn commentaar was terecht: ‘als je niet goed staat te spelen win je geen partij’. De andere drie spelers verloren allemaal een keer en eindigden dus met drie man op vier punten waardoor het percentage de doorslag zou moeten geven. Het kind van de rekening was hier Rossen. In zijn partij tegen Vreeke werd hij in zeventien beurten van tafel geveegd met 15-5. Dit verlies maar vooral de weinig caramboles die hij had gemaakt in zijn partij gaven de doorslag. Zijn hoop was gevestigd op Vreeke. Immers, zou hij ook zijn laatste partij winnen, was Vreeke ook door. Koot vechtend voor zijn laatste kans wist de partij te winnen van Vreeke. Het Graanbeurs-toernooi gaat woensdag en donderdag verder met de laatste zestien. De finale om de gelijknamige trofee is 8 februari.

bron: WereldRegio  28-01-2014

Degelijke zege basketballers Mevo’80

De basketballers van Mevo’80 hebben de eerste uitwedstrijd van 2014 gewonnen. In Kapelle werd Smokkelhoek 3 verslagen met 36-55. De lage uitslag was vooral het gevolg van goed verdedigen aan beide zijden. Doordat Mevo ’80 hier beter raad mee wist, trokken zij uiteindelijk aan het langste eind. De ploeg is inmiddels negen wedstrijden ongeslagen met een voorsprong van vier verliespunten op naaste concurrenten Voorwaarts en BV Souburg 2.
Scores: Michiel van der Maas 18, Ko Passchier 15, Klaasjan van der Maas 14, Jan-Kees Jongejan 4, Bart Kloet, Michel Pikard 2

bron: WereldRegio  28-01-2014

WDTT doorstaat eerste weekeinde redelijk

Geen sneeuw maar wel wat regen. Dat was wat een aantal deelnemers aan het achtste Winter Dikke Toren-toernooi (WDTT) het eerste weekeinde te wachten stond. Op zaterdag kon er onder droge omstandigheden worden getennist op het Grevelingenpark van LTC Zierikzee, maar aan het einde van de zondagmiddag waren zes van de acht banen vanwege regen onbespeelbaar geworden. Met dank aan de flexibiliteit van de deelnemers zijn de afgelaste wedstrijden naar een andere dag van deze week verplaatst. Dinsdag wordt er weer regen verwacht, daarna is het een paar dagen droog. Het WDTT duurt tot en met zondag 2 februari.

bron: WereldRegio  27-01-2014

Zierikzingt terug in Nieuwe Kerk

Na jaren te zijn weggeweest wordt aanstaande zondagmiddag 2 februari  in de gerestaureerde Nieuwe Kerk een nieuwe aflevering van Zierikzingt georganiseerd. Het thema is zingen en bidden in huis en kerk, het Nieuwe Liedboek. Deze bundel is vorig jaar de kerken aangeboden en bevat bijna 1000 bekende en onbekende liederen.  Om te ontdekken wat er allemaal in de bundel te vinden is zal een keuze worden gemaakt uit bekende en onbekende liederen, liederen in wisselzang, canons etc. Op deze wijze kan iedereen die graag zingt proeven van de liederen die niet altijd nieuw zijn, soms een nieuw jasje hebben. Ook zijn prachtige Engelse melodieën voorzien van een nieuwe Nederlandse tekst. Tegelijk zullen bekende liederen worden gezongen die het nieuwe liedboek niet meer gehaald hebben.  De bijeenkomst zal onder leiding staan van Mar van der Veer, die het muzikale deel voor zijn rekening zal nemen en begeleiden zal op het nieuwe kleinorgel en de fonkelnieuwe Yamahavleugel. Michiel de Zeeuw zal een en ander vertellen over de achtergronden van de nieuwe liederen die soms een verrassend licht op een lied geven.  Ook zal de Zierikzingt-cantorij weer optreden. Iedereen die graag zingt mag daaraan meedoen. Vanwege de nieuwe liederen wordt er een uur van tevoren eenmalig gerepeteerd (vanaf 14.30 uur). Op verzoek kan men de muziek al toegestuurd krijgen. Zierikzingt begint om 15.30 uur en duurt een uur.

bron: WereldRegio  27-01-2014

Delta Sport verslaat Helius voor tweede keer

Voor de tweede maal in het handbalseizoen 2013/2014 heeft Helius haar meerdere moeten erkennen in Delta Sport. Bijna gebeurde het met dezelfde cijfers. Een kleine drie maanden geleden werd het in sporthal Onderdak 24-19, zondag in Hellevoetsluis was het 18-23 (12-11). Het eerste kwartier was ronduit moeizaam. ,,Toen speelde Delta Sport zoals we in de afgelopen wedstrijden hebben gezien”, sprak Peter Bos, de trainer/coach van de Zierikzeese handbalformatie. ,,Dat was gewoon slecht.” Door wat actiever te coachen en het verdedigend beter neer te zetten, kwam Delta Sport halverwege de eerste helft beter in de wedstrijd. ,,Toen de verdediging stond, was het gelopen”, meldde Bos. ,,Aanvallend pakten we toen onze punten en verdedigend stond het zo dicht. En er stond nog een doelman op het doel, Jacco de Looff, die goed bezig was.” Bos is de degene die tot het einde van dit seizoen de trainer is van Delta Sport. Afgelopen week vertrok de andere trainer, Jaco Vleeshouwer, uit eigen beweging. Onder de Zierikzeeënaar won Delta Sport geen wedstrijden. De keren vier maal, dat Bos tot nu toe alleen de wedstrijd coachte, werd er gewonnen. Bos: ,,De jongens hebben duidelijkheid, structuur, begeleiding en sturing nodig”.
Scores Delta Sport: Guust Sluijs 5, Guido de Graaf, Jordi Niemans 4, Jimmy Niemans 3, Koen de Bruijn, Tim Vleeshouwer 2, Thijs van Splunder, Leon van de Sande, Ruben Bos 1.

bron: WereldRegio  26-01-2014

Derde vijfpunter volleybalvrouwen Forza

Het eerste vrouwenteam van volleybalvereniging Forza heeft haar derde 4-0-zege van het seizoen 2013/2014 geboekt. De overwinning, die vijf punten oplevert, kwam bij Eramus Volley, nummer elf uit de promotieklasse A, tot stand. De spannende setstanden waren 22-25 23-25 23-25 23-25. De volleybalmannen van Forza wonnen maar weer eens in de promotieklasse B, al moesten ze in en tegen Roosendaal, nota bene de nummer laatst uit de competitie, wel de eerste set aan de thuisploeg laten. Daarna stelde de volleyballers onder leiding van coach Tonie van Breda orde op zaken: 1-3 (25-16 17-25 12-25 20-25). Het enigszins katterige gevoel verdween toen dit weekeinde bleek dat koploper Krimpen onverwacht met 3-2 bij Voko verloor. Hierdoor staan Forza en Krimpen beiden aan kop. Voor Forza is dat de eerste keer in het seizoen 2013/2014.

bron: WereldRegio  26-01-2014

Sportverkiezing 2013

Vrijdag 7 februari 2014 is het zover! Dan wordt in de burgerzaal van het gemeentehuis te Zierikzee de Schouwen-Duivelandse sportverkiezing 2013 gehouden. De verkiezing kent een vergelijkbare opzet met die van het sportjaar 2012. Zo begint de verkiezing wederom met een inloop vanaf 16.30 uur tot circa 17.00 uur. Daarna volgt het programma van de sportverkiezing, dat duurt tot ongeveer 18.00 uur met daarna de mogelijkheid tot “napraten”. In het programma is tijd ingeruimd voor onder meer een aantal korte interviews met oud-sporters. Ook zullen de aansprekende sportevenementen op Schouwen-Duiveland van het afgelopen jaar onder de aandacht komen. Het programma heeft de opzet van een “sportcafé” met muziek, beeld en geluid. De vakjury heeft uit de voorgedragen kandidaten een voordracht van personen gemaakt, die in aanmerking komen voor de sportbeker 2013. De winnaar wordt op deze avond bekendgemaakt.  Ook de aanmoedigings- en organisatieprijs en de penning van verdienste worden uitgereikt. De toegang is vrij voor een ieder. Voor informatie kunt u terecht bij: Denny de Vos, tel. (0111) 452 126 en Joop van der Laan, tel. (0111) 452 225. (foto: Kees Verkerke)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-01-2014

Herinrichting Jannewekken en snelheidsremmers Touwbaan

De riolering in de omgeving Jannewekken is onderzocht en blijkt op enkele plaatsen aan vervanging of groot onderhoud toe. Ook de bestrating is aan onderhoud toe. Naast onderhoudswerk zijn in het verleden vragen gesteld over de verkeersveiligheid. Maatregelen op dit gebied worden gelijktijdig met het onderhoudswerk uitgevoerd. Door het gemeentelijk Ingenieursbureau is een aanzet voor een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de grachtoversteek en het Jannewekken. Verder is een voorstel voor snelheidsremmende maatregelen in de Touwbaan aangegeven. Het gemeentelijk Ingenieursbureau zal het ontwerp verder uitwerken en in het komende najaar ook daadwerkelijk uit laten voeren. Vanzelfsprekend gaan wij omwonenden in dit proces betrekken. Wij vragen dan ook hun mening en ideeën over ons eerste ontwerp waarmee eventueel rekening mee wordt gehouden tijdens de voorbereiding en uitvoering. Op 23 januari 2014 is een inloopavond georganiseerd. Personen welke niet op 23 januari in de gelegenheid waren om de inloopavond te bezoeken krijgen via onderstaand formulier alsnog de mogelijkheid hun mening te geven. Hieronder staan de eerste ontwerpen en reactieformulier. De sluitingsdatum voor het indienen van het reactieformulier is 29 januari 2014.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-01-2014

Vleeshouwer stopt per direct bij Delta Sport

Jaco Vleeshouwer is met onmiddellijke ingang gestopt als trainer/coach van het mannenteam van handbalvereniging Delta Sport. Dat meldt de Zierikzeese vereniging vrijdagavond op haar website. Henk Blanken, voorzitter van Delta Sport, verwoordt het op diezelfde site als volgt: ‘Na een aantal gesprekken tussen de hoofdtrainer en de spelersgroep die in de afgelopen weken hebben plaatsgevonden, is er door de hoofdtrainer geconcludeerd dat hij vanuit zijn visie niet langer kan voorzien in de behoefte van de spelersgroep’. De taken van Vleeshouwer worden per direct overgenomen door Peter Bos, de andere trainer die dit seizoen voor de groep staat. Delta Sport staat momenteel gedeeld laatste DWS en Gemimi 2. Alle drie hebben zes punten alleen Delta Sport heeft een wedstrijd minder gespeeld.

 

bron: WereldRegio  24-01-2014

Herbestrating Melkmarkt

Op maandag 27 januari 2014 start aannemingsbedrijf Traas & Ovaa in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland met de herbestrating van de Melkmarkt te Zierkzee. Hierbij worden de huidige keien en klinkers vervangen door gebakken klinkers, zoals aangegeven in de “Visie kernwinkelgebied Zierikzee”. De werkzaamheden zijn opgedeeld in 2 fasen. In het gedeelte Verrenieuwstraat tot Melkmarkt 10 wordt van 27 januari tot 7 februari gewerkt. Het gedeelte Melkmarkt 10 tot de Dam wordt vanaf 4 februari tot 15 februari aangepakt. Vanaf 13 februari wordt ter hoogte van Melkmarkt 2 een nieuwe rioolput geplaatst. Dit duurt enkele dagen. Gedurende de werkzaamheden is de Melkmarkt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Alle winkels in de Melkmarkt blijven wel voor voetgangers bereikbaar! De werkzaamheden zorgen voor enige overlast. De gemeente vraagt hiervoor uw begrip en doet er, samen met de aannemer, alles aan om de werkzaamheden zo spoedig mogelijk af te ronden. Voor nadere informatie of opmerkingen over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de heer Edwin Traas. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 12 96 21 68.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-01-2014

Biljarter Stols (91) naar derde ronde Graanbeurs-toernooi

Met zijn 91 jaar is Hans Stols verreweg de oudste deelnemer van het toernooi, maar de biljarter plaatste zich wel voor de derde ronde van het driebandenevenement. Stols werd in een poule met Hans Coomans, Sylvia Eckel en Thomas van de Wielen tweede, genoeg voor kwalificatie. Eckel dulde in deze poule  weinig tegenstand en won al haar partijen, al was het tegen Van de Wielen en Stols telkens op één carambole. Aan de andere tafel was Ronald van Geyt donderdagavond een maatje te groot voor  Ron Speijer, Rob Jacobs en Kees Rossen. Speijer, als een ‘beste’ verliezer in de tweede ronde gekomen, verloor alleen van Van Geyt en met winst op Jacobs en Rossen wist hij zich als tweede in de poule te plaatsen en zo een weg naar de derde ronde veilig te stellen. Hij maakte in zijn laatste partij tegen Rossen indruk door zijn vijftien caramboles in zestien beurten te maken en dus net geen één gemiddeld te spelen.

bron: WereldRegio  23-01-2014

Landbouwverkeer bij Zierikzee moet toch via nieuwe verkeersweg

Het landbouwverkeer bij Zierikzee moet in de toekomst toch via een nieuwe landbouwverkeersweg tussen de Bettewaardse dijk en de Van Veenlaan. Tot die conclusie komt het college van B en W. Een alternatief waar de raad veel voor voelde, blijkt vier miljoen euro duurder te zijn. Het college wil dolgraag het landbouwverkeer uit de wijk Malta hebben. Lees verder

 

bron: PZC  23-01-2014

Rode pluim voor Marike de Jonge van kledingbank

Marike de Jonge uit Zierikzee heeft donderdagmiddag de Rode Pluim ontvangen uit handen van Groen Links-lijsttrekker Gerwi Temmink. Ze heeft hem gekregen voor haar inzet voor de plaatselijke kledingbank. De pluim – eerder was die groen – wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk maakt in het sociale domein. De kledingbank voldoet daaraan doordat er directe steun verleend wordt aan mensen in een financieel moeilijke positie.

bron: WereldRegio  23-01-2014

Kerkhove verliest in Florida van Roemeense

Lesley Kerkhove heeft het in de tweede ronde van het Challenger in het Amerikaanse Daytona Beach af moeten leggen tegen Cristina Dinu. De als achtste geplaatste Roemeense startte donderdag als een wervelwind, maar daarna kwam de 22-jarige Zierikzeese, 260e op deWTA-ranking, bijzonder goed terug. Van 0-4 werd het 5-4. Het beslissende zetje kon de tennisster echter niet geven: 5-7. In het tweede bedrijf ging het tot 3-3 gelijk op, waarna Dinu, nummer 222 op de wereldranglijst, wederom drie games op rij pakte. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  23-01-2014

Johan D. C. Berrevoets overleden

Vandaag, donderdag, is oud-fotograaf Johan D. C. Berrevoets overleden op 85-jarige leeftijd.Johan Berrevoets uit Zierikzee genoot grote bekendheid als fotograaf, die voornamelijk veel fotografeerde voor de vroegere Zierikzeesche Nieuwsbode.

bron: WereldRegio  23-01-2014

Fitte selecties MZC’11 en ZSC’62 voor toppers

MZC’11 en ZSC’62 zijn klaar voor de toppers tegen respectievelijk Arnemuiden en Arendskerke. Bij de Zierikzeese formatie, dat in de derde klasse A twee punten achterstand heeft op de Walcherse koploper die zaterdag 25 januari naar sportpark Den Hogen Blok komt, zijn Fred van de Helm en Elmar Verhage twijfelgevallen. De rest is fit en beschikbaar voor MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse, die in het verleden ook als coach Arnemuiden actief is geweest. ,,We gaan voor de koppositie”, klinkt het strijdlustig uit zijn mond. De bovenste plaats heeft ZSC’62 al in haar bezit, maar die moet ze delen met Arendskerke, de tegenstander van zaterdag. Trainer Bram Kot heeft geen personele problemen. ,,Ik verwacht dat mijn spelers doorgaan waarmee ze momenteel bezig zijn. Ze zijn gedreven, gemotiveerd en hebben veel vertrouwen”, aldus een optimistische Kot. Er is nog een derde ploeg die bovenaan staat in de vierde klasse A, SKNWK. De Nieuwerkerkers ontmoeten 25 januari SVD en de week erop Arendskerke.

bron: WereldRegio  23-01-2014

Strandloper/Ginsterveld wint van IJtama in ZieZaVo

In de eerste klasse zaalvoetbal van ZieZaVo heeft De Strandloper/Ginsterveld de kampioen aspiraties van IJtama om zeep geholpen. IJtama, de kampioen van vorig seizoen, verloor met 4-6 waarmee de achterstand op koploper Stella Boys/’t Centrum inmiddels is opgelopen tot tien punten. Koploper Stella Boys keek in de eerste helft tegen een 1-3-achterstand aan tegen Airpack. Maar verzette de bakens in de tweede helft met fraaie goals van Michel Holm naar een 7-3-winst. Van Oeveren/WIK won overtuigend van ASZ met 8-2 waardoor de ploeg van Piet van der Kasteele nog steeds mee speelt voor de kampioenstitel. Vivars.nl won met 7-4 van Deco Home Zierikzee. In de tweede klasse verspeelde de koploper Motorenboys twee punten tegen FC Hanse Staalbouw. Van een achterstand op een 4-3-voorsprong met nog vijf minuten op de speelklok wist FC Hanse Staalbouw toch nog de gelijkmaker te scoren. De laatste twee minuten waren zeer spannend doordat beide teams de winnende treffer konden maken. Spuiterij Elfrink en FAXE deelden ook de punten met een eindstand van 3-3 en Via Adviseur had geen enkele moeite met De Vlinder: 10-1. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-01-2014

Kompassen damesmode bestaat tien jaar

Al tien jaar lang biedt Kompassen in Zierikzee een zeer ruime keuze aan smaakvolle en modieuze damesmode van hoogwaardige kwaliteit. En dat doen ze met heel veel plezier. Om het tienjarig bestaan te vieren trakteren zij het hele jaar door op verschillende spetterende acties. De feestelijke aftrap is woensdag 29 januari. Niet alleen gaat de nieuwe website die dag de lucht in, maar ook in de winkel zelf is het feest. Zo geeft Kompassen de hele dag kortingsbonnen weg die het gehele jaar geldig blijven. Ook geeft Kompassen dit jaar maar liefst tien speciale make-overs weg. En zij horen graag wie daar het meest voor in aanmerking komt. Kent u iemand die wel een oppepper kan gebruiken? Of wilt u iemand eens extra in het zonnetje zetten? Of wellicht op een originele manier bedanken? Laat het Kompassen weten via kompassen@zeelandnet.nl of loop gerust even binnen in de winkel aan het Havenplein in Zierikzee.

bron: WereldRegio  23-01-2014

Knappe zege Kerkhove op Hongaarse routinier

Lesley Kerkhove heeft haar eerste zege van 2014 te pakken. Nadat ze vorige week in Port St. Lucie van een Japanse, die dicht bij haar op de wereldranglijst staat, verloor, won ze woensdag in Daytona Beach van een andere speelster vlak bij haar op de WTA-ranking. Die ‘andere’ speelster was de ervaren Melinda Czink. De 31-jarige Hongaarse, in 2009 de nummer 38 van de wereld, won op het Amerikaanse Challenger de eerste set met 6-3. Kerkhove liet zich niet van de wijs brengen en in een gelijkopgaande tweede set forceerde ze bij een 5-4-voorsprong een break: 6-4. Tot 3-3 ging het in de beslissende fase gelijk op waarna de 22-jarige Zierikzeese bij een 4-3-voorsprong weer door de opslag van de routinier brak. Vervolgens serveerde ze het netjes uit en wacht de Schouwse tennisster in de tweede ronde waarschijnlijk de als tweede geplaatste Dinu uit Roemenië. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  22-01-2014

College zet in op verzelfstandiging stadhuismuseum

Burgemeester en wethouders willen dat het stadhuismuseum in Zierikzee vanaf 1 januari 2015 verzelfstandigd is. De gemeenteraad moet daar in februari nog een besluit over nemen. He geld dat de gemeente nu in het gemeentelijk museum steekt, blijft voor het zelfstandige museum ook beschikbaar. Het gaat om meer dan zeshonderdduizend euro per jaar. Iets meer dan nu nog het geval is. De klimaatinstallatie kost de gemeente jaarlijks 37.000 euro meer en ook komt er geld voor de aanstelling van een directeur. Er gaat geen extra geld naar de andere musea op Schouwen-Duiveland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-01-2014

Schaker Gutkind slaat Spiegels van zich af

Kedem Gutkind heeft in de jongste speelronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee Sjaak Spiegels verslagen. In de topwedstrijd tussen de  koploper (Gutkind) en de kampioen van twee jaar geleden (Spiegels) hadden beiden zich voorbereid op de ongewone variant van het Frans. Toen de spelers de theorie na een zet of tien niet meer wisten, speelden zij op intuïtie, en Spiegels leek een licht voordeel te krijgen. Bij latere analyse bleek dat hij minimaal remise in handen had. Maar Spiegels koos niet altijd de beste voortzetting en in het eindspel kon Gutkind met zijn actievere dame een pion winnen. Dit was, samen met zijn iets betere pionnenstructuur, genoeg voor de overwinning. Achtervolger Hans Aangeenbrug speelde de vrij onbekende Tsjigorin, waarop witspeler Kees van den Nieuwendijk na dameruil het recht op de rokade verspeelde. Het kostte hem enkele zetten zijn stelling weer te fatsoeneren, maar toen maakte hij de fout zijn loper van de zwarte velden af te ruilen, waardoor hij een zwakke geïsoleerde pion in het centrum overhield. Aangeenbrug buitte dit voordeel vakkundig uit en won de partij. Bas van de Graaf slaagde erin met zwart een koningsaanval op te zetten, en toen hij zijn f-pion kon doorschuiven naar f4 was het met de veiligheid van Kees Bimmel zijn koning gedaan en gaf deze op. Fokko Baakman hield het evenwicht lang bewaard, maar speelde zijn f-pion per ongeluk een veld te ver op. Dit kostte hem niet alleen de pion, maar omdat het verband in zijn stelling weg was, ook de hele partij. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-01-2014

Amazone Honig naar Zeeuwse kampioenschappen

Vicky Honig heeft zich geplaatst voor de Zeeuwse dressuurkampioenschappen. De amazone uit Zierikzee kwalificeerde zich daarvoor tijdens de laatste selectiewedstrijd in Nieuw -en St. Joosland. Honig komt tijdens de Zeeuwse titelstrijd uit in het ZZ licht. Het kampioenschap heeft 8 februari in Nieuw -en St. Joosland plaats. (foto: Vicky Honig)

bron: WereldRegio  21-01-2014

Reorganisatie gemeente Schouwen-Duiveland

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat reorganiseren. Afdelingen worden samengevoegd en daardoor komt er minder management. Er vallen geen gedwongen ontslagen. De organisatie gaat terug van negen afdelingshoofden naar vijf. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  21-01-2014

Kerkhove in Fed Cup-team

Lesley Kerkhove is opgenomen in de selectie van het Nederlandse Fed Cup-team. De 22-jarige tennisster uit Zierikzee, die deze week actief is in het Amerikaanse Daytona Beach, neemt de plaats van Aranxta Rus. Deze speelster heeft zich bij captain Paul Haarhuis afgemeld voor de Fed Cup, die van 4 tot en met 9 februari wordt gespeeld in Budapest. Rus heeft er voor gekozen om in die week naar Zuid-Amerika af te reizen waar ze enkele toernooien wil gaan spelen. Oranje neemt het in Groep I van de Europees/Afrikaanse Zone op tegen België, Kroatië en Luxemburg. De Fed Cup is de vrouwelijke evenknie van de Davis Cup bij de mannen. (foto: Richard van Loon

Pontes Pieter Zeeman is trots op eerste plek keuzegids middelbare scholen

Vmbo-staffunctionaris Anita de Munnik is ‘geweldig trots’ op de eerste plek van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee in de Keuzegids Middelbare Scholen van Elsevier. De Munnik ziet in de open dag vandaag bij Pontes Pieter Zeeman een mooie gelegenheid nadrukkelijk uit te dragen dat de school de leerlingen een veilige omgeving met individuele aandacht wil bieden. Lees verder.(foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  21-01-2014

Parkeerwachten in strijd tegen autoinbraken

Het CDA wil dat de gemeente zelf alles op alles gaat zetten om de toenemende diefstal van brommers, fietsen en scooters tegen te gaan. Ook woningbraken moeten voorkomen worden. Dat schrijft het CDA  in haar verkiezingsprogramma. ,,Wij verzetten ons tegen zaken die de samenleving aantasten, zoals criminaliteit, drugsgebruik en alcoholmisbruik. Daarom wil het CDA dat de gemeente de eigen burgers, scholen, dorps- wijk- en stadsraden, ondernemers, woningcorporatie Zeeuwland en (sport)verenigingen betrekt bij het veiligheidsbeleid”. Het aantal inbraken op Schouwen-Duiveland stijgt, evenals de diefstal van fietsen, brommers en scooters bij de busstations in Zierikzee en Bruinisse. Het CDA wil dat de gemeente met passende maatregelen die inbraken en diefstallen terugdringt. In de Westhoek vinden nog teveel autoinbraken plaats. Dat doet afbreuk doet aan het toeristisch imago. Het CDA wil dat de gemeente ook hiervoor zijn parkeerwachters en bijzondere opsporingsambtenaren(BOA) inzet om het aantal autokraken terug te dringen.

bron: WereldRegio  21-01-2014

D66 stelt verkiezingsprogramma vast

De leden van D66 Schouwen-Duiveland zich dinsdag 28 januari uit over het verkiezingsprogramma van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in Café de Biet aan de Nieuwe Haven te Zierikzee. Naast het verkiezingsprogramma wordt een toelichting gegeven op de campagne en de stand van zaken in de progressieve samenwerking met de PvdA en GroenLinks. Iedereen is van harte welkom.

bron: WereldRegio  21-01-2014

Graanbeurs-toernooi blijft oud-winnaars slecht gezind

De zestiende editie van het Graanbeurs-toernooi blijft een slechte uitgave voor oud-winnaars. Cees Roggeband, tweevoudig kampioen, was zaterdag de zoveelste in de rij die het evenement in de eerste ronde moest verlaten. In poule M met Chris Mijnsbergen, Rob van Dijk en Tonnie Merle was de uitschakeling van Roggeband verrassend te nomen. De biljarter wist alleen zijn partij tegen Tonnie Merle in winst om te zetten maar ook hier had hij de grootste moeite om de punten te pakken. Merle kwam in zijn eerste twee partijen telkens een carambole tekort en met een beetje meer geluk had hij niet puntloos onderaan gestaan. De winst in de poule was uiteindelijk voor Chris Mijnsbergen, die drie zeer goede partijen speelde met daaraan gekoppeld mooie moyennes met zes punten en een gemiddelde van 0,633 zal hij in de tweede ronde verhoogd worden naar achttien caramboles. Rob van Dijk werd tweede met vier punten en zorgde ervoor dat BV Onder vrienden heel sterk vertegenwoordigd zal zijn in de tweede ronde. Bijna alle spelers van onder vrienden die in hebben geschreven gaan door naar de tweede ronde. Met Mijnsbergen en Van Dijk hebben ook Rinus Kramer, Joop de Fouw, Thomas van der Wielen, Jurgen Bruggeman, Wim van de Welle en Piet Kock zich het afgelopen weekeinde geplaatst voor de tweede ronde. De strijd om de Graanbeurs-trofee wordt komende donderdag hervat. Omdat er dit jaar 56 deelnemers zijn, gaan er vier beste nummers drie mee naar de tweede ronde. Dat zijn Hans Stols, Adrie Verwest, Ron Speijer en Willem Hage.

bron: WereldRegio  20-01-2014

Zuidhoek zet in op schoonmaak

De Zuidhoek is inmiddels een derde ploeg medewerkers aan het opleiden tot schoonmaker. Op die manier probeert de sociale werkvoorziening haar mensen aan het werk te krijgen in het reguliere bedrijfsleven. De schoonmakers zijn al bezig in het gemeentehuis, waar wethouder Gilles Houtekamer hun inzet maandagmorgen prees. Vanmorgen zijn de contracten tussen de Zuidhoek en de gemeente officieel getekend. Dat gebeurde door Zuidhoek-directeur Jos Rijk en Peter Castel, ambtelijk verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering in het gemeentehuis. Houtekamer wil hiermee het goede voorbeeld geven naar het bedrijfsleven. ,,Als wij van de bedrijven vragen om maatschappelijk en sociaal te ondernemen, dan moeten wij het voorbeeld geven.” Voor de inzet van de medewerkers van de Zuidhoek betaalt  de gemeente wel iets meer. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)       

bron: WereldRegio  20-01-2014

Kringloopwinkel Zierikzee in andere handen

Kringloopwinkel Soepkokerij aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee heeft een nieuwe eigenaar. Carla Burcksen nam de zaak per 1 januari over van Ernesto Avelino. Burcksen breidde de openingstijden van de kringloopwinkel uit. Die zijn nu van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 muur. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  20-01-2014

Beursvloer op 16 april in Nieuwe Kerk Zierikzee

De Beursvloer, de jaarlijkse uitwisseling van diensten tussen bedrijfsleven en sociale en/of culturele organisaties wordt dit jaar in de Nieuwe Kerk gehouden. Het evenement, georganiseerd door SMWO, maatschappelijk werk in Zierikzee, vindt plaats op woensdagmiddag 16 april. Lees verder

 

bron: PZC  20-01-2014

Kinderburgemeester leest voor aan kleintjes in bibliotheek Zierikzee

Kyra Droppers, de kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland, leest woensdagmorgen voor in de openbare bibliotheek, gevestigd in de campus Cultura. Van 22 januari tot en met 1 februari houden de bibliotheken de Nationale Voorleesdagen. Lees verder. (foto: WereldRegio)

 

bron: PZC  20-01-2014

Gezochte man 44 dagen de cel in

Agenten hebben zondagmorgen aan de Jonkersweg een man aangehouden, die nog ruim 8.500 euro moest betalen. Omdat hij niet kon betalen, moet hij een vervangende straf ondergaan De 34-jarige man uit Zierikzee werd rond 11.30 uur in een caravan in Oosterland aangetroffen. De agenten wisten dat hij nog een flinke boete moest betalen. Omdat de man niet genoeg geld had, zat er niet anders op dan een straf van 44 dagen uit te gaan zitten. De man is aangehouden en naar Torentijd in Middelburg gebracht. (foto: Zierikzee-Monumentensrad.nl)

bron: politie  19-01-2014

Cameramuseum schaft stereokijkers aan

Dankzij een subsidie van Stichting Renesse beschikt het Cameramuseum in Zierikzee binnenkort over enkele wand-stereokijkers en een tafel-stereokijker (ook wel 3D-diakijkers genoemd). Momenteel is de bouw van de apparatuur in gang gezet en is het museum zelf bezig met het maken van de dia’s. In de tafel-stereokijker zullen markante plaatsen en gebouwen van Schouwen-Duiveland in stereo/3D te zien zijn, de wand-kijkers verdiepen het verhaal van het museum. (foto: Cameramuseum)

bron: Cameramuseum  19-01-2014

Eerste plaats voor streetdance-demoteam ‘Young Skills’

In een overvolle zaal van danscentrum Kramer in Zierikzee streden vandaag een groot aantal dansteams uit Zeeland en West-Brabant om de eerste plaats. Het nieuwe streetdance demonstratieteam ‘Young Skills’ van danscentrum Kramer danste zichzelf in hun allereerste wedstrijd, met veel energie en overgave, in de categorie ‘Second Division Kids’ naar de eerste plaats. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  19-01-2014

Eredienst in Nieuwe Kerk Zierikzee

De eredienst in de gerestaureerde Nieuwe Kerk in Zierikzee is zondagochtend door ruim vijfhonderd mensen bezocht. De dienst betrof een samenkomst van gezamenlijke kerken op deze ‘Zondag van de eenheid’ en droeg als motto: ‘Is Christus dan verdeeld?’. Lees verder.

 

bron: PZC  19-01-2014

Reguliere zege volleybalmannen Forza

Het eerste mannenteam van Forza heeft een degelijke en reguliere overwinning op Benevia geboekt: 4-0 (25-19 25-16 25-20 25-22). De eerste set begonnen de Schouwse volleybalmannen goed in sporthal Onderdak, daarna volgde een wat matig middenstuk en een goed einde. Het tweede bedrijf was, ondanks de afwezigheid van drie  spelers, goed te noemen en in de derde set bleek een opgebouwde voorsprong toereikend voor de winst. Het vierde bedrijf was het meest lastige voor Forza. Tot de tien ging het gelijk op waarna de ploeg van coach Tonie van Breda een serviceserie van acht punten op rij maakte. Benevia haakte nog wel enigszins aan maar de voorsprong van Forza was wederom groot genoeg om de set binnen te halen. Met de zege blijft het gat met koploper Krimpen, dat zelf ook met 4-0 won, twee punten. De twee titelkandidaten in de promotieklasse B treffen elkaar op 15 februari. In de promotieklasse A bij de vrouwen won Forza zaterdag met 3-1 van Spivo 2. De setstanden waren 25-15 25-18 22-25 25-15. De volleybalsters staan na dit resultaat derde en kunnen in tegenstelling tot de mannen het kampioenschap na de nederlaag van vorige week tegen de koploper vergeten. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  19-01-2014

ZSC’62 kiest voor Kiesenberg als opvolger Kot

Voor het eerst in zijn trainerscarrière wordt Eddy Kiesenberg de verantwoordelijke man van een standaardelftal bij een voetbalclub op Schouwen-Duiveland. Het Scharendijkse ZSC’62 gaat namelijk in zee met de Zierikzeese coach voor het seizoen 2014/2015. Kiesenberg (foto) wordt bij de zaterdag-vierdeklasser de opvolger van Bram Kot, die momenteel aan zijn tweede seizoen bij ZSC’62 bezig en met het eerste elftal meedoet om het kampioenschap. Kiesenberg traint dit seizoen zaterdag-derdeklasser Domburg en was vorig seizoen assistent bij Duiveland. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  18-01-2014

Bundel Zeeuwse kerkliederen gepresenteerd

Met een tournee over het eiland is zaterdag op Schouwen-Duiveland een bundel Zeeuwse kerkliederen gepresenteerd. Vijftig van de zeventig liederen in de bundel zijn gemaakt door componist Mar van der Veer en tekstschrijver Michiel de Zeeuw. Lees verder.

 

bron: PZC  18-01-2014

Muffinverkoop voor kinderziekenhuis

Met verkoop van muffins proberen twee leerlingen obs Binnen de Veste zaterdag geld te verdienen voor Sophia kinderziekenhuis. De jonge initiatiefneemsters zijn Quirine Polderman-Krane (11) en Indra Droppers (10). Die laatste naam doet herinneren aan de kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. Lees verder. Deze actie leverde €135,35 op. (foto: Wilfred Droppers)

 

bron: PZC  18-01-2014

Sociaal experiment in Brede School Zierikzee

In de, in mei te openen, Brede School de Zierikzeese wijk Noorderpolder wordt een sociaal experiment gehouden. Instanties als GGD, sportfunctionaris of de buurt mogen de multi-functionele ruimte in de school gratis gebruiken, maar alleen voor activiteiten waar de leerlingen ook wat aan hebben.

Dat wordt ‘social return’ genoemd. Lees verder

 

bron: PZC  18-01-2014

‘Graanbeurs’: ook Slootmans legt loodje

Na Anne Stins en Philip van der Male heeft Arnold Slootmans, net als de genoemde twee een oud-winnaar van het Graanbeurs-toernooi, het driebandenevenement in de eerste ronde moeten verlaten. In poule I met Cees Vreeke, Rob Jacobs en Peter Goedegebuure werd al snel duidelijk dat de Middelburgse oud-winnaar geen makkelijke avond tegemoet kon zien. Ook vertoonde Slootmans niet zijn beste kunsten. Alleen winst op Goedegebure bracht hem twee punten; van Vreeke en Jacobs werd verloren. Jacobs had een sterk optreden en wist al zijn partijen in winst om te zetten. Vreeke gaat met Jacobs mee naar de tweede ronde door alleen van Jacobs te verliezen. In poule G kwamen aan Martin Sturm, Johan Louwerse, Maarten Bruijnes en Jan Schouwenburg aan de tafel. In deze poule was het al snel duidelijk dat de sterkste man op papier, Martin Sturm, ook in de praktijk de sterkste was. Met goed spel wist hij alle drie zijn partijen makkelijk te winnen met in zijn laatste partij een mooie serie van acht. De overige drie deelnemers moesten dus uitmaken wie er met Martin meeging naar de tweede ronde. Jan Schouwenburg was uiteindelijk de gelukkigste door het hoogste percentage te behalen. In poule H stonden Gilles Sturm, Ad van de Werf, Albert Menheere en Jan Beije tegenover elkaar. Ook hier gaan de twee sterkste spelers op papier door naar de tweede ronde. Gilles Sturm moest er nog wel zijn best voor doen hij kon tegen Ad van de Werf nog net een gelijkspel uit het vuur slepen. Vervolgens wist hij te winnen van Albert Menheere en verloor hij van Jan Beije. Ad van de Werf behaalde wel een maximale score door eenmaal gelijk te spelen en de overige twee partijen te winnen. De verrassing in poule J was de plaatsing van de op papier twee ‘mindere’ spelers qua moyenne. Iman wesdorp had een heel sterk optreden en was na twee wedstrijden al zeker van plaatsing in de volgende ronde. Rinus Pankow had het heel moeilijk met de tafel en miste teveel ballen om een rol van betekenis te kunnen spelen: zijn handicap van dertig was te groot voor hem. Hij wist nog wel een partij te winnen van Wesdorp met een gemiddelde van 1.425. Ron Speijer,de laatste tijd in de competitie uitstekend op dreef, begon met winst op Pankow maar verloor daarna verrassend van Wesdorp en Oostdijk. Twee punten waren uiteindelijk te weinig om door te gaan.

bron: WereldRegio  17-01-2014

50 automobilisten gecontroleerd op alcoholgebruik

Donderdagavond hebben agenten in Zierikzee 50 bestuurders op alcoholgebruik gecontroleerd. De controle werd gehouden van 21.30 tot 23.00 uur. Eerst werd gecontroleerd op de kruising van de Trambaan met de Kleine Zelkjeweg. Er werden geen overtredingen geconstateerd (30 blaastesten). Daarna stond de politie op de rotonde van de Laan van Sint Hilaire en het Eerste Weegje (20 blaastesten). Een bestuurder blies met het selectieapparaat een A-indicatie. Na een uitgebreide ademanalyse op het politiebureau kreeg hij een rijverbod van een uur. Het is verboden om een voertuig te besturen als het alcoholgehalte in het bloed meer dan 220 Ugl bedraagt (ca. 2 glazen), maar het is uiteraard het beste om nuchter achter het stuur te zitten. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive). Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Deze automobilisten mogen al bij 88 Ugl niet meer achter het stuur kruipen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

 

bron: politie  17-01-2014

Zuidhoek en gemeente tekenen schoonmaakcontract

Het schoonmaakcontract tussen de gemeente  en De Zuidhoek wordt aanstaande maandag ondertekend.Deze samenwerking tussen gemeente en Zuidhoek is een voorbeeld van sociaal ondernemerschap. Begin dit jaar heeft De Zuidhoek het initiatief genomen om samen met de gemeente en ondernemend Schouwen-Duiveland een marktverkenning uit te voeren naar nieuwe vormen van sociaal ondernemen. Uit deze marktverkenning blijkt dat ondernemers een positief beeld hebben over sociaal ondernemen en daaraan een actieve bijdrage willen leveren. Vervolgens is een route uitgezet om de komende jaren met concrete sociale projecten meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Vervolgens hebben de gemeente  en De Zuidhoek onder de werknaam Loop13 gezamenlijk het initiatief genomen om nieuwe vormen van sociaal ondernemen te stimuleren. Een sociale onderneming gaat voor dubbel rendement. Het sociaal rendement en het financieel rendement. Het sociaal rendement ligt in het invullen van werkplekken door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het financieel rendement betekent dat er winst gemaakt moet worden. In een sociale onderneming of sociaal project gaan deze 2 elementen uitstekend samen en versterken ze elkaar juist. De gemeente geeft het goede voorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van de Zuidhoek in te zetten in het schoonmaken van de openbare gebouwen van de gemeente, waaronder het gemeentehuis zelf. De mensen van de Zuidhoek zijn al een tijdje bezig en de medewerkers van het gemeentehuis zijn erg tevreden over het resultaat. Niet vreemd aangezien de medewerkers van het schoonmaakbedrijf van de Zuidhoek niet alleen worden geschoold op het gebied van o.a. veiligheid maar tevens een vakgerichte opleiding (SVS) doorlopen die volledig voldoet aan de nationaal en door de schoonmaakbranche gestelde eisen. Met deze gediplomeerde medewerkers en vakbekwame leidinggevenden wordt dagelijks gewerkt aan het leveren van kwaliteit voor al diverse opdrachtgevers. De samenwerking tussen de gemeente en de Zuidhoek heeft wel kwaad bloed gezet bij medewerkers van het oude schoonmaakbedrijf, die hierdoor een grote opdrachtgever verloren.

bron: WereldRegio  17-01-2014

Winkeldief steelt fles Martini

Donderdagmiddag is een man in een winkel aan de Lange Nobelstraat aangehouden. Hij had een fles Martini niet afgerekend. Rond 15.30 uur was de 60-jarige man uit Zierikzee door het winkelpersoneel betrapt. Agenten brachten hem naar het politiebureau. Daar legde hij een verklaring af. Om 17.40 uur verliet hij het politiebureau met een boete van 200 euro. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

 

bron: politie  17-01-2014

Senioren Zierikzee oefenen met smartphone en tablet

Zeventien Schouwen-Duivelandse ouderen die in het bezit zijn van een tablet of smartphone, kregen vrijdagmiddag in De Veste in Zierikzee les in het gebruik van deze slimme speeltjes. Daartoe had de Pontes Pieter Zeeman vijf leerlingen afgevaardigd als docent. Lees verder

 

bron: PZC  17-01-2014

Hernieuwd initiatief stadsraad Zierikzee

Het wilde tot nu toe maar niet lukken, maar toch is er weer een initiatief genomen om een stadsraad voor Zierikzee in het leven te roepen. Jaap Roskam uit Zierikzee – de man achter de site Zierikzee -monumentenstad.nl meldt op twitter dat hij een eerste afspraak heeft gemaakt in het gemeentehuis én hij zoekt belangstellenden. Zoals bekend heeft Brouwershaven wel een stadsraad en alle dorpen ook een dorpsraad. In Zierikzee is het eerder nooit gelukt.

bron: WereldRegio  17-01-2014

Basisschoolbesturen introduceren regioschool

Op welke manier het openbaar en protestantchristelijk basisonderwijs op Schouwen-Duiveland ook gaan samenwerken, beide onderwijsrichtingen blijven bestaan. Obase (openbaar) en Radar (protestantchristelijk) werken aan regioscholen met een omvang van 225 kinderen. Dat betekent dat het aantal schoolgebouwen zal afnemen. Meer in WereldRegio van vrijdag.

bron: WereldRegio  16-01-2014

Visser derde bij Gouden Koksmuts

Bij de strijd om de Gouden Koksmuts is Kees Visser derde geworden. Visser heeft in Zierikzee het restaurant Bij Kees aan de Lammermarkt. Ratchawat Vichianrat, souschef bij restaurant La Rive Amstel hotel in Amsterdam, en Maurice Grendelman van Kiewiet in Dedemsvaart werden eerste en tweede. Lees verder.

 

bron: PZC  15-01-2014

‘Keet’ neemt bezit van Nieuwe Kerk in Zierikzee

‘Keet in de Kerk’ heeft woensdag als eerste gebruik gemaakt van de Nieuwe Kerk die na renovatie ruim twee jaar gesloten is geweest. Hoewel de schilder nog druk bezig was en er naast de kansel nog allerlei materialen stonden, zoals verfbussen, kwasten en dergelijke, was het voor ‘Keet’ nu toch echt het moment om na lange tijd weer bezit te nemen van de Nieuwe Kerk. Lees verder

 

bron: PZC  15-01-2014

Ontslag Koster bij Club Africain

Adrie Koster is na een goed half jaar ontslagen bij Club Africain, de huidige koploper in de Tunesische voetbalcompetitie. De 59-jarige trainer, geboren en getogen in Zierikzee, moet vertrekken omdat zijn team moeizaam tot scoren komt. Niettemin won Club Africain de laatste drie wedstrijden en leidt ze de titeldans in Tunesie met 29 punten uit dertien wedstrijden. Eerder in zijn loopbaan werd Koster ontslagen bij Club Brugge en Beerschot.

 

bron: WereldRegio  15-01-2014

Schaker Gutkind zet zinnen op titel

Kedem Gutkind heeft zijn voorsprong in de competitie van schaakvereniging Zierikzee weer een beetje vergroot. Hij won terwijl zijn concurrenten niet verder kwamen dan remise tegen elkaar te spelen. Gutkind zit in het examenjaar van het VWO en is normaal gesproken aan zijn laatste jaar bij de schaakclub bezig omdat hij na de zomer elders verder wil gaan studeren. De afgelopen jaren speelde hij altijd in de kop van de ranglijst mee, maar van het winnen van de competitie was nog geen sprake. Hij heeft nu zijn zinnen erop gezet de club met een kampioenschap te verlaten met in deze competitie tot nu toe drie maal te remiseren en de andere partijen te winnen. Ook nu slaagde Kees van den Nieuwendijk er niet in hem een halt toe te roepen.nGutkind liep hierdoor verder uit op zijn naaste concurrent Hans Aangeenbrug. Deze kwam in de zoveelste onderlinge Pirc niet verder dan remise tegen Bas van de Graaf. Sjaak Spiegels speelde allebei zijn paarden naar de koningsvleugel van Martin Krijger, maar deze zag er het nut niet van in en zette een actie op de damevleugel in. Tot Spiegels met een prachtig voorbereid loperoffer duidelijk maakte dat hij op mat uit was. Krijger zag de beste weerlegging niet en offerde een paard om in elk geval niet mat te gaan. Spiegels op zijn beurt miste hierop ook de allerbeste voortzetting en nam genoegen met een paard voorsprong. Krijger ging verder met zijn pion-opmars op de damevleugel die in elk geval sterk genoeg was om remise te forceren door herhaling van zetten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-01-2014

Tineke Kalwij lijsttrekker Alert!

Tineke Kalwij uit Burgh-Haamstede is de lijsttrekker geworden van Alert!. Kalwij vervangt de opgestapte Jos Beije, die met een andere partij (ONS) is begonnen. Kalwij zat voor de gemeentelijke herindeling namens het CDA in de gemeenteraad van Zierikzee. De nummer twee is Theo de Gelder uit Haamstede (voorheen Groen Links). Drie is Jos Hoeijmakers en vier is het huidige raadslid Co Eger. Alert! gaat met een lijst met negen kandidaten de verkiezingsstrijd in. De andere namen zijn nog niet bekend gemaakt.

bron: WereldRegio  15-01-2014

Nieuw Havenpark nog februari in de raad

De gemeenteraad neemt op 27 februari een besluit over de herinrichting van het Zierikzeese Havenpark en Kraanplein. Een door  de raad in het leven geroepen werkgroep lijkt een compromis te hebben gevonden, waarbij ‘maximaal bomen en groen’ de uitkomst is geworden. Sommige leden van de werkgroep willen er nog mee naar de achterban. Zoals bekend is eerder Jacques Geschiere uit de werkgroep gestapt omdat hij geen vertrouwen had in de uitgangspunten. Geschiere was de man van de handtekeningenactie tegen de herinrichting. De werkgroep heeft overigens achter gesloten deuren vergaderd. Een verzoek van WereldRegio om de bijeenkomst te mogen bijwonen is afgewezen. De afdeling communicatie verspreidde van beide bijeenkomsten alleen een persbericht.

bron: WereldRegio  14-01-2014

Geloven op 2 strijkt neer in Zierikzee

In de week van dinsdag 28 januari tot en met zaterdag 1 februari zendt de EO het programma ‘Geloven op 2‘ uit (17.05 op Nederland 2). Voor Geloven op 2 duiken Mirjam Bouwman en Herman Wegter wekelijks onder in een andere plaats in Nederland. Daar gaan ze op zoek naar inspirerende bewoners en (geloofs)verhalen die het hart raken. Een programma met inspiratie en hoop. Die week strijkt Geloven op 2 neer in Zierikzee. Presentatrice Mirjam Bouwman duikt samen met Guusje Poot terug in de tijd: wat is de oorsprong van het handelsverleden? In die tijd ging het Zierikzee voor de wind; koopmanslieden uitten hun rijkdom in de meest extravagante huisversieringen. Of was dat uiterlijke schijn? Dominee Michiel de Zeeuw uit Zierikzee heeft een bijzondere visie voor zijn kerk en weet dit goed uit te dragen. Door de drempel te verlagen wil hij de kerk openstellen voor iedereen. Dit doet hij bijvoorbeeld door speciale diensten te organiseren voor verstandelijk beperkten. Samen met presentator Herman Wegter bezoekt Michiel lunchroom ‘De Punt’. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking die ook graag de kerkdiensten bezoeken. Tijdens de zaterdaguitzending wordt de week smakelijk afgesloten. Presentator Kefah Allush maakt dan een streekgerecht. Hij heeft zo’n dertig stadsgasten uitgenodigd voor de maaltijd en krijgt hulp uit de stad, maar de druk staat op de ketel. De opnames voor deze zaterdaguitzending zijn zaterdag 25 januari op het Havenplein. (foto: EO)

bron: EO  14-01-2014

Bureau Zeeweringen beveiligt bocht in fietspad Zierikzee

Uit veiligheidsoverwegingen heeft projectbureau Zeeweringen een bocht in het fietspad langs het Zierikzeese Havenkanaal benadrukt. Dat is gebeurd door het plaatsen van witte, betonnen heuveltjes (biggenruggen). Lees verder.

 

bron: PZC  14-01-2014

Burgernet ingezet bij branden Zierikzee

Als in Zierikzee of omgeving brand uitbreekt, gaat de politie een bericht versturen via Burgernet. De politie hoopt op die manier meer tips binnen te krijgen. Sinds 20 november zijn in Zierikzee en omgeving een aantal branden geweest. Bij de meeste branden lijkt volgens de politie opzet in het spel. Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland heeft dinsdag bij de politie aangedrongen op extra aandacht voor de branden in Zierikzee. Gemeente, brandweer en politie slaan nu de handen ineen en de ogen en oren van de inwoners van Zierikzee worden ingeschakeld. Deelnemers van Burgernet die in en rond Zierikzee zijn, krijgen op het moment dat er een brand is een bericht. Hierin wordt gevraagd uit te kijken naar een verdacht persoon of voertuig. Binnenkort ontvangen deelnemers uit Zierikzee, die aangemeld zijn bij Burgernet, ook een mail met de vraag extra alert te zijn en eventuele informatie aan de politie door te geven. Naast een oproep via Burgernet zijn agenten extra aanwezig en alert op verdachte situaties en personen. Bovendien wordt iedereen die informatie heeft over de branden gevraagd om contact op te nemen met de politie. Dat kan ook anoniem.

bron: Omroep Zeeland  14-01-2014

Mogelijke brandstichtingen trekken aandacht SBS

SBS6 besteedt vanavond, dinsdag, om 22.30 uur aandacht aan de branden, die de afgelopen weken in Zierikzee hebben plaatsgevonden. Mogelijk is er sprake van brandstichting. Met Natuurmonumenten is Hart van Nederland naar de afgebrande schuur gegaan en in de stad zijn passanten geïnterviewd.

bron: WereldRegio  14-01-2014

Omoda binnenkort in nieuw distributiecentrum bij Zeelandbrug

Waar begin 2013 nog slechts een open vlakte was, rijst vlakbij de Zeelandbrug nu een groot pand uit de grond. Het nieuwe distributiecentrum van schoenenketen Omoda is zo goed als af. De eerste bedrijfshal, waar het logistieke proces plaatsvindt, is zelfs al in gebruik. Eind februari willen eigenaren en broers Wilhelm en Lourus Verton helemaal over zijn. Lees verder.

 

bron: PZC  14-01-2014

Recordaantal deelnemers Winter Dikke Toren-toernooi

Met het Winter Dikke Toren-toernooi (WDTT) is niets mis. Dat blijkt jaarlijks uit het aantal inschrijvingen. En voor de komende editie is het weer ‘raak’. Bijna driehonderd tennissers van Schouwen-Duiveland en daarbuiten hebben zich aangemeld. Dat is een record voor het evenement van LTC Zierikzee, dat van zaterdag 25 januari tot en met zondag 2 februari voor de achtste keer wordt gehouden op het Grevelingenpark.

bron: WereldRegio  14-01-2014

Burgemeester vraagt extra surveillance Zierikzee

De serie branden in Zierikzee heeft burgemeester Gerard Rabelink ertoe bewogen de politie te vragen extra te gaan surveilleren. De laatste brand was in een restaurant aan de Schuithaven; voorafgaand door branden in schuren en een sportkantine. Rabelink roept ook de burgers op om rond te kijken en verdachte bewegingen te melden via 112 of 09008844.

bron: WereldRegio  14-01-2014

Visser derde in strijd om Gouden Koksmuts

Kees Visser heeft bij de nationale titelstrijd om de Gouden Koksmuts een derde plaats veroverd. De eigenaar van restauranthouder Bij Kees in Zierikzee moest winnaar Ratchawat Vichianrat, souschef bij restaurant La Rive Amstel hotel in Amsterdam, en Maurice Grendelman (tweede) van restaurant Kiewiet in Dedemsvaart voor zich dulden. De opdracht bestond uit het à la minute bereiden van een amuse en een viergangenmenu voor vier personen op basis van uitsluitend verse ingrediënten. De Gouden Koksmuts, in Nederland de meest begeerde prijs voor koks, werd in Amsterdam voor de vierënvijftigste keer uitgereikt.
Kees Visser ‘fabriceerde’ de volgende gerechten maandag in Amsterdam:
Amuse: slakken met tuinkruiden, creme van bloemkool, waterkers en gepocheerde zeebaars.
Voorgerecht: gamba’s met zwarte quinoa, avocado, langoustine en een dressing met komkommer en worst van brandt en levi.
Tussengerecht: cocotte van kalfszwezerik met bospaddestoelen, bladerdeeg en truffel.
Hoofdgerecht: wilde eendeborst met groente zoet zuur, jus met calvados, creme van wortel, appel en gepofte boekweit.
Dessert: sinaasappelsouffle, sinaasappel met macadamia noten, caramel, noten en chocolade. (foto: WereldRegio)

 

bron: WereldRegio  14-01-2014

Pontes en Rode Kruis geven i-pad instructies

Leerlingen van Pontes Pieter Zeeman en vrijwilligers van het Rode Kruis geven uitleg aan ouderen over het gebruik van hun smartphone of tablet (zoals een i-pad). Dat gaat gebeuren in drie bijeenkomsten die Zeeuwland samen met het Rode Kruis en Pontes Pieter Zeeman organiseert. Op vrijdag 17 en 31 januari en 7 februari vindt er een bijeenkomst plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur. De bijeenkomsten zijn voor mensen met een eigen smartphone en/of tablet, die wel een paar handige tips kunnen gebruiken om meer uit deze apparaten te halen. Leerlingen van Pontes Pieter Zeeman helpen de mensen wegwijs in het gebruik van de apparaten. Ook is een medewerker van Van de Krieke computers-telecom uit Zierikzee aanwezig ter ondersteuning. Voor de bijeenkomsten kunnen geïnteresseerden zich aanmelden bij de conciërges van Zeeuwland. Vrijdag 17 januari De Veste, Manhuisstraat Zierikzee, Yvonne Klaverkamp: 0111 421 510. Vrijdag 31 januari Valletta, De Jongestraat Zierikzee, 0111 420 049. 

bron: WereldRegio  13-01-2014

SP:’Gemeente met meer pit nodig’

De Socialistische  Partij (SP) betreedt de politieke arena dit weekend met de presentatie van haar verkiezingsprogramma.De SP pleit hierbij nadrukkelijk voor een kritische gemeente, die goed beleid overneemt maar ook van zich laat horen wanneer door landelijke overheid opgelegd beleid niet deugt. Lijsttrekker de Vos: ,,Er mag wel wat meer pit in komen. Allerlei voorzieningen waar jarenlang aan gebouwd is dreigen te worden afgebroken. Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met budgetten die vele malen kleiner zijn dan voorheen. Maar wanneer er besloten wordt een voorziening zoals bijvoorbeeld een basisschool te sluiten, dan zul je die ook voorgoed kwijt zijn. Reden temeer om dit niet zonder slag of stoot te accepteren”. Ook de bezuinigingen en taakverschuivingen in de zorg baren de SP zorgen, mensen dreigen daardoor tussen wal en schip te raken.,,Één van de belangrijkste taken van volksvertegenwoordigers in tijdens van crisis is het bieden van zekerheid aan de inwoners. Wanneer het vertrouwen van inwoners afneemt, dan moet de gemeente hen de zekerheid geven dat er voor hen opgekomen wordt. Dat ze niet vergeten worden en dat ze met respect worden behandeld” aldus De Vos. Het volledige verkiezingsprogramma is beschikbaar op de website van SP Schouwen-Duiveland: schouwen-duiveland.sp.nl.

bron: WereldRegio  12-01-2014

En weer brand in Zierikzee

De brandweer van Zierikzee moest er in de nacht van zaterdag op zondag weer uit voor een brand.Dit keer dook de brand op in een restaurant aan de Schuithaven in de stad. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Naar de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan. Zierikzee wordt al enkele maanden geplaagd door branden, waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake van brandstichting kan zijn. Voor meer foto’s bekijk pagina brandweer.  (foto: Fieke van ’t Hoff / brandweer Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  12-01-2014

Enorme oorwassing handballers Delta Sport

De handballers van Delta Sport hebben op de elfde speeldag in de hoofdklasse D de grootste nederlaag tot nu toe in het seizoen 2013/2014 geleden. EHC legde de Zierikzeese club zaterdagavond ongenadig hard op de pijnbank: 36-19. Dat was een wereld van verschil met de openingswedstrijd toen Delta Sport in sporthal Onderdak nog van de huidige medekoploper uit Voorburg won. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  11-01-2014

Volleybalmannen Forza gaan door met winnen

Na een paar weken ‘winterstop’ is het eerste mannenteam van Forza gewoon doorgegaan met winnen in de promotieklasse B. Nou ja, gewoon, het was bij tijd en wijlen bloedstollend en -spannend, getuige de setstanden zaterdagavond in Waspik tegen Atak’55 2-3 (20-25 23-25 25-16 35-33 17-19). Een overwinning was noodzakelijk om koploper Krimpen in het vizier te houden. Aanvankelijk was er voor de volleyballers, waar Maurits van de Velde en Jos Frickus na een half jaar buitenlandse stage weer tot de selectie behoorden, weinig aan de hand. ,,De eerste twee sets speelden we degelijk”, liet Forza-speler Valentijn Luijk weten, ,,en wonnen door twee keer op het juiste moment een gaatje te slaan.” Na het met een lichte blessure uitvallen van Rutger Pesch in de derde set raakte Forza uit haar ritme. Dat raakte Forza tevens in haar spel, met als anti-climax het 35-33-verlies van het vierde bedrijf. In de beslissende set maakte de teruggekeerde Maurits van der Velde het winnende punt voor zijn team. Luijk: ,,Het was een leuke pot”. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  11-01-2014

Turnster Padmos regiokampioen en tweede in district

Lisa Padmos is kampioen geworden in de regio Zuid-West-Nederland. De prestaties van de Brouwse turnster in haar klasse, tweede divisie junioren, waren tevens goed voor een tweede plaats in het district Zuid (Zuid-West Nederland, Oost-Brabant en Limburg). Romy Reintjes werd zaterdag in dezelfde categorie in de regio derde, de Nieuwerkerkse werd in het district achtste. Anne Li Slootmaker uit Ouwerkerk pakte in de regiostrijd op haar niveau, tweede divisie jeugd, derde. Door de prestaties tijdens deze gecombineerde voorwedstrijd hebben de turnsters van Delta Sport zich geplaatst voor de kwartfinale (ergens in maart) van het Nederlands kampioenschap. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  11-01-2014

Na stilte toch weer branden in Zierikzee

Na een relatieve stilte wordt Zierikzee toch weer geplaagd door mogelijke brandstichtingen. Enkele dagen geleden moest een schuur van Natuurmonumenten het ontgelden en in de nacht van vrijdag op zaterdag een landbouwschuur aan de Hoeveweg in Zierikzee. De oorzaak van deze brand is nog niet bekend. In de schuur van Natuurmonumenten wordt rekening gehouden met brandstichting. Eind vorig jaar moest de kantine van de voetbalvereniging MZC11 het onder meer ontgelden. Voor meer foto’s zie brandweer Schouwen-Duiveland.  (foto: PBLpictures)

bron: WereldRegio  11-01-2014

Stella Boys net op tijd naar winst

Stella Boys, koploper in de eerste klasse van de ZieZaVo, vertoont wat scheurtjes in haar spel. Het gelijkspel tegen IJtama onlangs gaf de tegenstanders moed dat ook Stella Boys kwetsbaar kan zijn. Vivars.nl zorgde woensdag in ieder geval dat Stella Boys tot het uiterste moest gaan om tot een overwinning te komen. De 11-7-winst ontstond pas in de laatste zeven minuten. Daarvoor had Stella Boys alleen maar tegen een achterstand aangekeken wat zelfs uitgroeide tot drie doelpunten verschil. Maar door de individuele klasse van een enkele Stella Boys-spelers werd de achterstand in de slotfase weggewerkt naar ruime winstpartij. Van Oeveren/WIK won met 6-2 van Deco Home Zierikzee en IJtama pakte de 5-1 winst tegen Airpack. In de tweede klasse verloor de nummer twee, Stella Boys 2, verrassend van Fiets Outlet Zeeland met 4-3. Laatstgenoemde kwam nog een keer in actie tegen Spuiterij Elfrink maar verloor dat duel met 6-7. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  10-01-2014

Inspiratiezuilen in gemeentehuis en bij VVV

De gemeente heeft in samenwerking met de VVV Zeeland twee VVV-inspiratiezuilen aangeschaft en geïnstalleerd. Een staat er in de ontvangsthal van het gemeentehuis, de ander in het VVV kantoor op het Transferium in Renesse.Tezamen met twee zogenaamde ‘narrowcasting schermen’ in de hal van het gemeentehuis, willen VVV en de gemeente, gasten, inwoners en ondernemers bedienen met actuele en digitale omgevingsinformatie van het eiland. De gemeente en de VVV willen met deze plaatsing vooral ook het gebruik van ZIDS verder stimuleren onder de Schouwen-Duivelandse recreatie-ondernemers. ZIDS is een informatiesysteem van VVV Zeeland en staat voor Zeeuws Informatie DistributieSysteem. Het ZIDS is een innovatief systeem dat alle toeristische informatie van Zeeland en Schouwen-Duiveland digitaal ontsluit. Het ZIDS systeem is uniek in Nederland en inmiddels is er ook vanuit andere VVV-regio’s belangstelling voor dit innovatieve systeemHet systeem is mede met subsidie van de gemeente Schouwen-Duiveland ontwikkeld en bevat een verzameling van applicaties en informatiekanalen waarmee de gast actuele omgevingsinformatie kan raadplegen. Aan het systeem in het gemeentehuis is ook nog eens gemeentelijke informatie toegevoegd. Geïnteresseerden kunnen informatie van het gemeentelijk archief, het gemeentenieuws, kernen op Schouwen-Duiveland, gemeentelijke projecten en fotocollages met het DNA van Schouwen-Duiveland raadplegen. Tevens is aan het ZIDS in het gemeentehuis ook een narrowcasting gekoppeld. Het is de bedoeling om wachtenden in de publieksruimte via dit kanaal te voorzien van actuele omgevings- en gemeentelijke informatie. (foto: WereldRegio)                   

bron: WereldRegio  10-01-2014

Schaatsen in Zierikzee; Kyra zoekt schaatsers

Van 14 februari tot en met 8 maart staat er een heuse schaatsbaan op het Havenplein van Zierikzee. Mede dankzij de marktkooplieden, die bereid waren te schuiven met de kramen. Kinderburgemeester Kyra Droppers is officieel ambassadeur van de baan en zoekt leeftijdgenoten (van 9 tot en met 14 jaar) die met haar naar het Olympisch stadion in Amsterdam willen voor een echte schaatswedstrijd. Wie zin heeft in dat avontuur op zondag 2 februari meldt zich snel aan via j.deglopper@smwo.nl. De baan wordt neergelegd door de Stichting Zeeland houdt van Schaatsen en diverse lokale partijen dragen hun steentje bij. Binnenkort uitgebreid informatie over die evenement, dat zowel met de Olympische Spelen als de krokusvakantie samenvalt. Op de foto Kyra met schaatscoryfee Barbara de Loor, die ook naar Zierikzee komt. Kyra zoekt ook nog leeftijdgenoten die mee willen doen aan de Spinningmarathon in Burgh-Haamstede. Daarvoor kunnen belangstellenden zich ook aanmelden via het eerder genoemde e-mailadres. Dat kan tot de 20e januari.

bron: WereldRegio  10-01-2014

Balletschool Prélude is verhuisd naar De Driehoek in Zierikzee

“Eigenlijk heb ik mijn voortbestaan in Zierikzee aan hen te danken”, vertelt Hanna Mojet van Balletschool Prélude en prijst daarmee Erik en Huibert van den Bos van De Driehoek. Sinds deze week geeft ze haar lessen in dit mooie pand in Zierikzee. “Het is er prachtig. De ruimtelijke zaal met veel daglicht, een houten vloer en fraaie akoestiek leent zich heel goed voor het klassieke ballet.” Het is maandag eind van de middag en de elf jonge danseressen verzamelen zich in de nieuwe zaal. Tegen de wand staat een rij spiegels – “Ik heb ze zelf laten ophangen” – en er is een barre. Volgens voorschrift draagt iedereen netjes een bordeauxrood balletpakje met lichtgekleurde balletmaillot en een knotje in het haar. Een meisje met een verkeerde maillot wordt daar door Hanna op aangesproken. “Ik kan best streng voor ze zijn. Toch hebben we het fijn samen en soms maken we ook best eens lol.” In 2009 is ze gestart met Balletschool Prélude. “In die tijd kreeg ik mijn vierde kind en had ik geen tijd meer om fulltime op een academie les te geven.” Uit die ontwikkeling kwam haar eigen balletschool voort. “Ik ben nu vrijer om mijn eigen tijd in te delen en dat bevalt heel goed.” Hanna geeft momenteel les op twee locaties in Zierikzee en Middelharnis. Per locatie zijn dat zo’n veertig leerlingen. Ze verzorgt lessen in academisch klassiek ballet en caractère dans. “Als voormalig danser heb ik bewust gekozen voor academisch ballet. Recreatief ballet geef ik niet, want dat past totaal niet bij mijn achtergrond.” Wat de jonge meiden daarvan merken is een goed georganiseerde, gedisciplineerde balletles die voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Elke les zit zo in elkaar dat de opbouw van een klassieke les nauwkeurig wordt gevolgd. “We werken aan muzikaliteit, techniek en aan uitstraling”, licht Hanna toe. Ze heeft bewust deze keuze gemaakt en laat, met een heldere reden, het recreatieve lesgeven over aan iemand anders. “Ik doe alles in het belang van mijn leerlingen, om ze zo goed mogelijk te begeleiden om het klassiek ballet onder de knie te krijgen.”  Vrij plotseling heeft Hanna haar balletschool naar de nieuwe locatie moeten verhuizen. Na vijf jaar met plezier de lessen te hebben gegeven in Dansschool Kramer, kwam hier een einde aan door de sluiting van het pand. Dansschool Kramer is eveneens verhuisd naar een andere locatie. Door de eigenaren van De Driehoek wordt de samenwerking optimistisch ontvangen, aldus Hanna. Boven: De leerlingen van Balletschool Prélude dragen allemaal keurig een bordeauxrood balletpakje met lichtgekleurde balletmaillot. (foto: Iris Kouwen)

bron: Ons Eiland  09-01-2014

Gebouw Theo Thijssenschool in Zierikzee geschikt voor sociaal-maatschappelijke functies

In het gebouw aan de Calandweg in Zierikzee waar nu de Theo Thijssenschool is gevestigd, zijn na verkoop allerlei sociaal-maatschappelijke bestemmingen mogelijk. Een organisatie als jeugdzorg, medische functies, een uitvaartcentrum of culturele bestemming. Het behoort allemaal tot de nieuwe mogelijkheden. Lees verder.

 

bron: PZC  09-01-2014

ONS wil de gemeente wakker houden

Ze hebben er zin in, dat is wel duidelijk, de vijf oprichters van de nieuwe politieke partij ONS. “De politiek op Schouwen-Duiveland is tot nu toe samen te vatten als top-down”, schetsen de initiatiefnemers hun visie. “De raad en de burgers reageren op het beleid van de gemeente. Terwijl dat natuurlijk eigenlijk omgekeerd zou moeten zijn. De gemeente zou moeten reageren op signalen en behoeften vanuit de burgers en het bedrijfsleven- bottom-up dus!” De gemeente is nu meer aan het ondernemen dan aan het faciliteren, vinden de vijf. En dat terwijl er zoveel goede initiatieven vanuit burgers en bedrijfsleven komen. “Neem nu de eilandmarketing”, geven Jos Beije en Sjoerd de Jong als voorbeeld. “De Havendagen, de Strao, de Visserijdagen, gedaan door inwoners en ondernemers, er is geen betere vorm van eilandmarketing denkbaar.” Het is tijd voor een partij die zich nog meer richt op het eiland Schouwen-Duiveland, vinden ze. “Er zijn te veel landelijke partijen met lokale politiek bezig. Terwijl het belangrijk is dichtbij de mensen te staan en niet zomaar landelijke thema’s lokaal te vertalen. Dorpsraden zouden bijvoorbeeld meer inbreng en bevoegdheden moeten hebben. Inspraak hebben mag nu wel, maar beleid vormgeven niet. Verder willen we graag meten of zaken van belang zijn voor de inwoners van ons. “We hebben de energie en de expertise”, vertellen de oprichters. “We willen die graag gebruiken om positief kritisch de gemeente wakker te houden en signalen vanuit de samenleving te geven, zodat er gedaan wordt wat nodig is. Het is belangrijk dat de gemeente niet naar regels en plannen zoekt, maar naar mogelijkheden. Het kan allemaal wel wat klantgerichter. We moeten onze gemeente niet alleen laten bepalen wat goed voor ons eiland is, maar we moeten met z’n allen bepalen wat de gemeentelijke organisatie voor ons kan betekenen. We zijn een heel toegankelijke partij, we horen veel van wat op straat leeft. Het gaat erom op een goede manier informatie te krijgen, zowel vanuit de dorpsraden als van de inwoners en ondernemers zelf. De ambtenaren zouden ook meer buiten het gemeentehuis moeten kijken, pas dan weet je wat er leeft op ons eiland Schouwen-Duiveland.” Boven: De oprichters van de nieuwe politieke partij ONS, ONafhankelijk Schouwen-Duiveland. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  09-01-2014

Inloop bij percussiegroep

De Percussiegroep Zierikzee van Kunst en Eer houdt op donderdag 16 januari van 19.30 tot 20.30 uur een open inloopavond voor jongens en meisjes vanaf groep 4. De kinderen kunnen proberen mee te doen met de slagwerkers en krijgen dus direct al de eerste oefeningen. De inloopavond is in het gebouw De Harmonie aan de Kaersemakerstraat in Zierikzee.

bron: Ons Eiland  09-01-2014

Liederenbundel ‘In een land dichter bij de zee’ is streekproduct

‘In een land dichter bij zee’ luidt de titel van een nieuwe liederenbundel van de Zierikzeese dichter Michiel de Zeeuw en componist Mar van der Veer. Op zaterdag 18 januari wordt de bundel gepresenteerd. Het lied ‘In een land dichter bij zee’ is gemaakt ter gelegenheid van de eerste Zeeuwse kerkendag. Het Zeeuwse ‘Koningslied’, dat vorig jaar gezongen werd voor de nieuwe koning en koningin, vertelt ook over Zeeuwse begrippen die een beeld zijn van het koningschap. Een canon ‘Gevleugeld wil ik leven’ ontleent zijn inspiratie aan de vogels en zo zijn er nog tal van liederen te noemen waaruit blijkt dat de beelden om ons heen kunnen werken als een ‘Beeldfontein’. Vaak zijn de liederen geschreven vanuit een bepaalde situatie of voor een bepaald gebeuren. Regelmatig vonden liederen een weg buiten Zeeland. Mede om die reden hebben Michiel de Zeeuw en Mar van der Veer besloten om de hoeveelheid geschreven liederen niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor anderen samen te brengen in een kleurrijke bundel voor koor, solozang of gemeentezang. Enkele liederen komen uit grotere werken die door het duo geschreven zijn waaronder het Kerstoratorium ‘Plaats vinden’ (2012) . Aan het einde van de bundel is ook een aantal nieuwe vertalingen van onbekende Duitse kerkliederen opgenomen, onder anderen van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen journalist en schrijver Jochen Klepper. Op zaterdagmiddag 18 januari wordt een muzikale ‘ronde van Schouwen-Duiveland’ gehouden. Gestart worden in de pas gerestaureerde Nieuwe Kerk van Zierikzee. Daar klinkt onder meer het lied ‘De wind steekt op’. Daarna volgt een tocht over het eiland waarbij op een viertal plaatsen liederen ten gehore worden gebracht met medewerking van een ensemble bestaande uit fluit, viool, altviool en contrabas. Iedereen is daarbij van harte welkom om te luisteren of mee te zingen. Vanuit Zierikzee (aanvang 12. 15 uur) begeeft de karavaan zich naar de Protestantse Kerk van Scharendijke (aanvang 13.00 uur), vervolgens naar de Gereformeerde Kerk van Bruinisse aan de Noorddijk (aanvang 14.15 uur). Toepasselijke liederen over het water worden vervolgens gezongen in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk (15.30 uur). De afsluiting is in de Thomaskerk aan de Sint Domusstraat in Zierikzee om 16.45 uur Nadat een aantal liederen daar is uitgevoerd wordt besloten met een hapje en een drankje. bron: Ons Eiland  09-01-2014

Gemeenteraad veegt bezuinigingsvoorstel onderwijs van tafel

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil niet bezuinigen op de schoolbegeleiding. Een voorstel hierover van wethouder Wim Stouten sneuvelde. De timing is slecht omdat het onderwijs te maken heeft met grote bezuinigingen en bovendien moet het onderwijs de kans krijgen elders bezuinigingen te vinden. Lees verder.

 

bron: PZC  09-01-2014

‘De politiek is nu aan zet’

“De politiek is aan zet nu.” Dat zegt Jacques Geschiere uit Zierikzee, initiatiefnemer van de handtekeningenactie tegen de herinrichting van het Kraanplein/Havenpark in Zierikzee. Eind december stapte hij uit de werkgroep die met de gemeente moet samenwerken om te komen tot een ontwerp voor de herinrichting. Volgens Geschiere is de doelstelling van deze werkgroep niet te verenigen met de doelstelling van zijn actie. De werkgroep kwam er op voorstel van de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Jacques Geschiere: “Ik werd, als initiatiefnemer van de petitie, uitgenodigd zitting te nemen in de werkgroep. Maar tijdens de eerste bijeenkomst bleek dat er in de werkgroep zeven voorstanders van de herinrichtingsplannen zitten en maar twee tegenstanders. Bovendien mochten we alleen praten over aanpassingen van het huidige plan. Daarom heb ik besloten uit de werkgroep te stappen. Ik wil niet praten over kleine aanpassingen van het plan, ik ga voor behoud van de situatie zoals die nu is en dat kan ik op deze manier niet bereiken in de werkgroep.” Geschiere is om verschillende redenen tegen de plannen voor de herinrichting. “In deze tijd van bezuinigingen is het wat mij betreft waanzin om zoveel geld uit te geven terwijl het helemaal niet nodig is. Daarnaast wordt het er naar mijn mening niet mooier op: veel van het groen gaat weg en er komen stenen voor terug.” Geschiere hield daarom afgelopen zomer een handtekeningenactie tegen de plannen. Hij haalde daarmee ruim 11.000 handtekeningen op, die hij in september aanbood aan burgemeester Rabelink. “Het signaal vanuit de bevolking is duidelijk, er moet iets gebeuren. Het is belangrijk dat de politiek zich nu gaat uitspreken over de herinrichting, vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen. De mensen willen weten hoe de partijen hierin staan.” Geschiere geeft de strijd niet op: “Ik ben hier heel enthousiast aan begonnen, niet wetende wat het allemaal teweeg zou brengen. Het is een eenzame strijd die ik altijd fair heb gespeeld. Maar ik ben veerkrachtig en ik ga door.” Boven: Jacques Geschiere is tegen de plannen voor de herinrichting in Zierikzee. Eerder overhandigde hij al ruim 11.000 handtekeningen aan burgemeester Rabelink. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  09-01-2014

De gezelligste winkel is…

Mondragusto aan de Appelmarkt 5 in Zierikzee is verkozen tot gezelligste winkel van Schouwen-Duiveland. Tini, Annemarie en Niels Verkaart gaan nu op voor de gezelligste winkel van Zeeland en wellicht zelfs van Nederland. Er kan gestemd worden t/m 31 januari 2014, ook door de mensen die reeds gestemd hebben. Dit kan op: www.gezelligstewinkel.nl. Bij Mondragusto in Zierikzee kun je terecht voor een groot assortiment aan delicatessen, zoals verschillende soorten noten en chocolade.

bron: Ons Eiland  09-01-2014

Vertrek Geschiere uit werkgroep ‘raar’

Bram Bierens, voorzitter van de werkgroep Havenpark vindt het ‘raar’ dat actievoerder Jacques Geschiere uit het overleg is weggelopen. Die uitlating doet hij in WereldRegio van vrijdag. Bierens zegt desgevraagd geen poging ondernomen te hebben om Geschiere (de man van de elfduizend handtekeningen tegen de herinrichtingsplannen) terug te halen. Bierens noemt het een actie ‘voor de buhne’ waarmee Geschiere zichzelf buitenspel heeft gezet. Geschiere blijft welkom maar deze laat weten geen behoefte te voelen.

bron: WereldRegio  09-01-2014

VVD zet in op anderhalve wethouder

De verkiezingsstrijd moet nog losbarsten, maar de VVD zet nu al in op anderhalve wethouder. VVD-voorman Wim Jumelet opperde dit maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. De gemeente telt momenteel drie wethouders nadat bij de vorige verkiezingen de vierde wethouderspost was wegbezuinigd. Maar daar komen steeds meer partijen op terug. Er komen steeds meer taken af op de gemeente en met drie wethouders zou dat niet te behappen zijn. Jumelet gaat ervan uit dat de VVD na de verkiezingen de grootste partij van het eiland blijft. En dat rechtvaardigt volgens hem een tweede – parttime  – bestuurder. Huidig wethouder Ad Verseput is al naar voren geschoven door zijn partij.  Wie die tweede zetel moet bekleden – mocht de VVD het voor het zeggen krijgen – is niet bekend.

 

bron: WereldRegio  08-01-2014

Omniclub in de maak

Na 47 jaar komt er een einde aan All Ready. De korfbalvereniging uit Zierikzee gaat op in een nieuw op te richten omniclub. Deze ziet waarschijnlijk nog voor de opening van het nieuwe sportcomplex aan de Lange Blokweg het levenslicht. De komst van een nieuw ‘Onderdak’ en het gegeven dat All Ready een kleine tak is en nooit meer groter wordt (voorzitter Kees Verkerke: ,,De aanwas is minimaal”), heeft het korfbalbestuur doen besluiten haar pijlen te richten op een omnivereniging. Nu al heeft All Ready een jeu de boule-tak binnen haar vereniging. Met de komst van een omniclub heeft inmiddels een klaverjasvereniging te kennen gegeven daar deel van te willen uitmaken. ,,De club krijgt een nieuwe naam met nieuwe statuten. Met een omnivereniging kunnen we wat betekenen voor kleine clubs die het elders niet redden”, meent Verkerke. Zo heeft een eilandelijke dartclub ook al bij All Ready geïnformeerd over de mogelijkheden tot toetreding. ,,Iedereen mag meegenieten van de nieuwe accommodatie. Dan redden we het korfbal en andere clubs.”

bron: WereldRegio  08-01-2014

Bierens voorzitter productschappen

Bram Bierens uit Zierikzee start als voorzitter productschappen Akkerbouw, Diervoeder, Wijn en HPA. Bram Bierens ging maandag voor het eerst aan de slag als voorzitter van de productschappen Akkerbouw, Diervoeder, Wijn en HPA. Dit was mogelijk doordat koning Willem Alexander half december de voordracht van Bram Bierens namens de betrokken besturen omzette in een benoeming. Tijdens zijn eerste werkdag gaf de nieuwe voorzitter onder andere een korte speech voor het personeel tijdens een bescheiden nieuwjaarsbijeenkomst. In zijn speech schonk de voorzitter aandacht aan de negatieve gevolgen die ontstaan voor personeelsleden en bedrijfsleven door het opheffen van de productschappen. De voorzitter ziet het de komende periode als zijn taak om die gevolgen zoveel als mogelijk te beperken. Bierens (66) was de laatste 20 jaar voor zijn pensionering Algemeen Directeur van CZAV, Agrimarkt en Nedato. Naast zijn baan als Algemeen Directeur was hij onder andere 8 jaar plaatsvervangend voorzitter van het (Hoofd) Productschap Akkerbouw, plaatsvervangend voorzitter Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en voorzitter Adviesraad Dienst Regelingen. Naast zijn functie als voorzitter van de productschappen Akkerbouw, Diervoeder en Wijn is hij onder andere voorzitter van het Visserij Innovatie Platform (VIP).

bron: WereldRegio  08-01-2014

Imabo Esselink Zierikzee gaat samen met Bouwcentre

Imabo Esselink, met vestigingen in Zierikzee, Middelharnis en Hellevoetsluis gaat verder als Bouwcenter Esselink. Door de fusie ontstaat een bedrijf dat in Nederland de grootste inkoopkracht op het gebied van bouwmaterialen heeft. Lees verder.

 

bron: PZC  07-01-2014

Open Dag Pontes Pieter Zeeman 2014

Pontes Pieter Zeeman is in vol bedrijf te bezichtigen op woensdag 22 januari. Dan is het namelijk weer tijd voor de jaarlijkse Open Dag, waarop ouders en leerlingen van groep 7 en 8 een kijkje kunnen nemen in de school. “De Open Dag is een mooi moment om te laten zien waar we mee bezig zijn,” zegt rector J. Lommen. “Vorig jaar zaten we nog midden in een verbouwing. Inmiddels is Campus Cultura geopend en wie nog geen bezoek heeft gebracht aan de nieuwbouw en heeft rondgekeken, nodigen we vooral uit dat te doen tijdens de Open Dag. Doordat we met zoveel partners, de Openbare Bibliotheek, Jeugdtheaterschool en Zeeuwse Muziekschool samen in een goed geoutilleerd gebouw gevestigd zijn, ontstaan er ook weer nieuwe mogelijkheden voor onze leerlingen. Maar ook zijn er mogelijkheden voor de inwoners van Schouwen-Duiveland, om gebruik te maken van ontmoetingsruimten. We zoeken in alles de verbinding met het eiland.” Sinds vijf jaar zijn er ook speciale ‘werkbezoeken’ voor de leerlingen van groep 8, waardoor leerlingen al ruim voor de Open Dag kennis kunnen maken met Pieter Zeeman. Leerlingen komen dan een dagdeel op school, met hun juf of meester en begeleidende ouders en volgen een aantal lessen. Zo kunnen leerlingen ervaren hoe het er in de praktijk van alledag aan toegaat, in alle openheid. In december brachten brugklasleerlingen van Pieter Zeeman ook een bezoek aan hun oude basisschool, om persoonlijk de uitnodigingen voor de Open Dag te verspreiden en te vertellen over hun eerste ervaringen op de ‘grote school.’ “Het is wel heel anders, om elke dag met een rugzak vol boeken naar school te gaan en je moet van te voren, liefst ’s avonds al, goed kijken welke boeken je mee moet nemen,” vertelt brugklasser Alex aan de leerlingen waarmee hij vorig jaar nog in de combinatiegroep 7/8 zat. “Maar gelukkig zijn er wel kluisjes. Want al die boeken zijn best zwaar.” Hoe zit het met te laat komen? Zijn de leraren streng? Is er veel lesuitval? Er komen allerlei vragen vanuit groep 8. “De eerste week zijn de leraren nog niet zo streng op te laat komen,” stelt Alex de leerlingen gerust. “Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk om bijvoorbeeld ineens lokaal 124 te vinden. En als er lesuitval is, krijg je vervanging, maar soms wordt er ook in je rooster geschoven.” “Kom vooral eens binnen,” benadrukt rector J. Lommen. “We willen laten zien dat we een school met een open karakter zijn. Het is goed om je als ouders en leerlingen breed te oriënteren, dus ga ook vooral op verschillende scholen kijken, zeg ik altijd. Informeer je goed, stel voldoende vragen en ga niet alleen passief ergens heen, maar wees actief als ouder of leerling. Het is ook goed om op de kwaliteitskaart van het Ministerie van Onderwijs te kijken naar hoe een school functioneert.” Het is handig van te voren terug te denken aan hoe en waarom je voor de basisschool hebt gekozen, adviseert staffunctionaris zorg mevrouw V. Faut. “Is mijn kind een doener of een denker? Wat is er speciaal aan mijn kind en hoe zou ik willen dat school daarmee omgaat? Praat ook eens met andere ouders over hun ervaringen. Bedenk van te voren wat je te weten wilt komen en ga niet weg, voor er overal een vinkje bij staat! En natuurlijk is het altijd mogelijk een afspraak te maken voor een persoonlijk advies.” De Open Dag vindt plaats op woensdag 22 januari aanstaande. Het middagprogramma duurt van 13.30 uur tot 16.00 uur en is geschikt voor ouders én hun kinderen; die krijgen ieder een eigen programma waarbij de kinderen dingen kunnen doen. ’s Avonds zijn er verschillende voorlichtingen en rondleidingen tussen 19.00 uur en 21.30 uur. In alle praktijkafdelingen kunnen leerlingen zelf iets doen of maken. Er zijn praktijklessen Sport, Kunst en Cultuur, Technasium en daarnaast worden de ‘gewone vakken’ gegeven. De schoolband speelt en er zijn rondleidingen door leerlingen. Bij de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur laten leerlingen iedereen graag kennis maken met de afdeling. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

 bron: Pontes Pieter Zeeman  07-01-2014 

Schade bij jaarwisseling aanzienlijk lager

De schade veroorzaakt aan gemeentelijke eigendommen tijdens de jaarwisseling geraamd op € 5.500. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan vorig jaar (€ 13.000). Uiteraard blijft iedere schade die veroorzaakt is er een te veel. Burgemeester Rabelink kijkt terug op een prettig verlopen jaarwisseling. Volgens hem is dit mede bereikt dankzij de inwoners. Zelf heeft de gemeente ook allerlei maatregelen genomen om de schade aan gemeentelijke eigendommen te beperken. Natuurlijk werden de gebruikelijke maatregelen getroffen zoals het verwijderen van prullenbakken en afsluiten van parkeermeters. Daarnaast vond er dit jaar extra toezicht plaats door de politie, afdeling handhaving van de gemeente Schouwen-Duiveland en de straatcoaches (ingehuurd door de gemeente jaarrond). Hierdoor kon er pro-actief gehandhaafd worden. Daarnaast zijn notoire overlastveroorzakers vooraf aangesproken en met jeugdsoos De Pull werden afspraken gemaakt.

bron: WereldRegio  07-01-2014

Postbussen verkassen wederom

Na het Haringvlietplein, IPZ en Sport2000 gaat Post nl met haar postbussen nu naar de Spar in Zierikzee. Sport2000 is Intersport geworden en er is geen overeenstemming bereikt met Post NL over de condities waarop de postbussen geëxploiteerd moeten worden. Bij de Spar is al een postagentschap. Daar komen per 14 januari de postbussen bij. Bij de Spar is geen parkeermogelijkheid.

 

bron: WereldRegio  07-01-2014

Duikpas Oosterschelde minstens jaar uitgesteld

De komst van de betaalde duikpas voor het duiken in de Oosterschelde is met minstens een jaar uitgesteld. Dat laten de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) en het Nationaal Park Oosterschelde weten. Het was de bedoeling dat de duikpas per 1 januari 2014 in zou gaan, maar die deadline is niet gehaald. Dat heeft volgens Desmond van Santen van de NOB twee redenen: “We willen eerst uitzoeken of er voldoende draagvlak is bij onderwatersporters voor zo’n maatregel.” Daarnaast wil de NOB dat als er een duikpas komt, die pas niet alleen voor de Oosterschelde geldt, maar voor heel Zeeland. Volgens Siebe Kramer van het Nationaal Park Oosterschelde betekent dat onder meer dat er weer een hoop opnieuw moet worden uitgezocht. Er is nog geen nieuwe datum ingesteld als richtlijn, maar volgens Kramer gaat het minstens nog een jaar duren. Van Santen van de NOB: “We willen liever zorgvuldig zijn en iets langer uittrekken om alles zorgvuldig te onderzoeken dan haastwerk leveren om een deadline te halen.” Zeeland heeft ruim tien jaar geleden al een duikpas gehad. Dat duikbewijs werd na een paar jaar weer afgeschaft. De opbrengsten van het bewijs waren amper hoog genoeg om de de administratie van het systeem te kunnen betalen. In de oude plannen voor de pas, die in had moeten gaan op 1 januari, stond dat de pas zo’n dertig euro moest gaan kosten. De opbrengst zou naar duikvoorzieningen in de provincie gaan. Bijvoorbeeld ter verbetering van dijkovergangen bij duikplekken. In de plannen ging een kwart van het geld naar het Nationaal park Oosterschelde. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: Omroep Zeeland  06-01-2014

Schouwse liederen gaan op tournee

Dichter Michiel de Zeeuw en componist Mar van der Veer hebben een bundel met Schouwse canons, kerk- en kinderliederen samengesteld. De titel luidt: ‘In een land dichter bij zee’. Op zaterdagmiddag 18 januari wordt de liederenbundel gepresenteerd tijdens een muzikale rondgang over het eiland. Lees verder.

 

bron: PZC  06-01-2014

Mona Keyzer bezoekt Schouwen-Duiveland

Op maandag 27 januari komt Mona Keyzer, Tweede Kamerlid voor het CDA, naar Schouwen-Duiveland.De Rijksoverheid heeft besloten tot een stelselherziening in de langdurige zorg, die er toe leidt dat aanspraken en voorzieningen worden versoberd of geschrapt. Ook de huishoudelijke hulp in de Wmo wordt aanzienlijk beperkt. Wat zal blijven is een zogenaamde kern-Awbz voor de meest kwetsbaren en aanspraken voor medische kosten via de zorgverzekering. En gemeenten worden verantwoordelijk voor ondersteuning bij zelfredzaamheid en participatie. Keyzer zal ingaan op de kabinetsplannen en daarop de visie van het CDA geven.Het werkbezoek aan de Victoriakliniek in Zierikzee begint om 14.00 uur. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-01-2014

Delta Sport gaat ook bij Hellas ten onder

De situatie voor Delta Sport in de hoofdklasse D begint een beetje zorgelijk te worden. De handballers van de Zierikzeese club verloren zondag in Den Haag hun zevende competitieduel in tien wedstrijden. Deze keer was het ervaren Hellas 3 met 27-20 te sterk. Door de nederlaag staat Delta Sport gedeelde één na laatste.
Scores Delta Sport: Guust Sluijs 5, Koen de Bruijn 4, Jimmy Niemans, Jordy Niemans, Leon van de Sande 3, Tim Vleeshouwer, Ruben Bos 1.

bron: WereldRegio  06-01-2014

N-Sea Zierikzee neemt deel Stork over

N-Sea Group (voorheen Noordhoek Diving) in Zierikzee heeft de Subsea activiteiten van Stork’s subsea divisie in Aberdeen overgenomen. Voor beide ondernemingen is deze consolidatie een logische stap en geven de gezamenlijke activiteiten een nieuw impuls aan de strategie van N-Sea om een leidende speler te worden op het gebied van Survey en IRM (inspectie, reparatie en onderhoud) aan subsea infrastructuur.De combinatie van beide activiteiten levert een solide bedrijf op met oplossingen voor operators met subsea infrastructuur in de olie & gas en renewables industrie in Noord Europa. N-Sea heeft door deze overname meer dan 120 onshore medewerkers in dienst en biedt aan meer dan 150 offshore professionals werk. De onderneming beschikt over 10 duiksystemen, 9 ROV’s, 3 offshore diving & ROV Survey support schepen, 3 daughter craft diving RHIB’s en 3 support RHIB’s. Uitgebreide data management mogelijkheden completeren de survey, inspectie en installatie dienstverlening.

bron: WereldRegio  06-01-2014

Hoofdpoortstraat nog niet tevreden

Bewoners van de Hoofdpoortstraat in Zierikzee zijn de racebaan voor hun huis zat. Na jarenlang gezeur over geluidsoverlast, trillende huizen, en voorbijrazend automobilisten zijn er verkeersremmers geplaatst. Navraag onder de bewoners laat een beeld zien dat de verkeersremmers te ver uit elkaar zijn geplaatst waardoor de verkeersremmers nu uitnodigen om er zo snel mogelijk door heen te slalommen. Buurtbewoners zijn het zo zat dat een van hen nu zelf maar een snelheidsbordje heeft opgehangen om de racemonsters tot snelheidsmatiging te dwingen. (foto: PBLpictures)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  05-01-2014

Vrijwilligersschuur brandt uit

Vanmorgen (zaterdag) is in alle vroegte brand uitgebroken in de vrijwilligersschuur van Natuurmonumenten aan de Levensstrijdweg in Zierikzee. De brandweer schaalde al snel op omdat het om een behoorlijke brand ging. Rond zes uur vanmorgen kon het sein brand meester gegeven worden. De voormalige woning is volledig uitgebrand. Vooralsnog is er niets bekend over de oorzaak van de brand. Bekijk hier de omroep Zeeland video. (foto: PBLpictures)

bron: WereldRegio  04-01-2014

Kiesenberg weg bij Domburg, Kriens blijft bij VCK

Eddie Kiesenberg, de trainer uit Zierikzee, stopt bij Domburg. De coach is bezig aan zijn eerste seizoen bij de zaterdag-derdeklasser. Met Domburg staat hij Kiesenberg (foto) achtste in derde klasse A, de afdeling waarin ook DFS en MZC’11 uitkomen. In dezelfde klasse is VCK actief. De trainer van dat elftal, Edwin Kriens, heeft zaterdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club bekendgemaakt dat hij een seizoen blijft. De Renesser oefenmeester is in Koudekerke bezig aan zijn eerste seizoen en staat elfde. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  04-01-2014

Theater in Renesse en Zierikzee

Theaters aan Zee heeft voor januari twee bijzondere voorstellingen op het programma staan. Scrum in het dorpshuis van Renesse 11 januari, 20.15 uur) en Pepijn Schoneveld in de Weverij in Zierikzee (16 januari, 20.15 uur). In hun eigen theaterkroeg staat Scrum garant voor bijzonder grootse, uitzinnige uitbarstingen, welke afgewisseld worden met kleine, intense momenten, aan elkaar geregen door verhalen met een lach en een traan. Je geniet met volle teugen van saamhorigheid, vriendschap, muziek en drank. De akoestische folk met een keur aan instrumenten (gitaren, viool, banjo, mandoline, accordeon, drums, tin whistle en bagpipes) doet je met een glimlach de pub verlaten. Na de voorstelling sluit je de avond in de foyer af onder het genot van een single malt scotch whisky en dan ineens sta je weer buiten. Of het regent of niet, het maakt niet uit. Dit smaakt naar meer. ‘s Nachts sluit je je ogen en waan je je nog even in die Schotse kroeg. Scrum: zes gepassioneerde muzikanten en een zingende barvrouw met een grote liefde voor rauwe, eerlijke en energieke muziek, die zij doorgaans als pure folk punkrock het publiek in smijten. Akoestisch weigert Scrum echter in te leveren op kracht en beleving. Reserveer kaarten a € 17,00 via: www.theatersaanzee.com of (06) 83 70 72 80. Pepijn Schoneveld kan van alles. Maar hij is ook van alles. Sommige mensen vinden hem namelijk een jongetje, op het infantiele af. Maar anderen zien hem als een echte man. Hij is een kleuter in een maatpak. Een gangster met een Super Soaker. Een zakenman met een soft ijsje. Een kans in ieder geval voor u om een nieuw cabarettalent te ontdekken. Op televisie heeft Pepijn gespeeld in het eerste seizoen van de serie ‘Feuten’ en in 2011 was hij te zien in de NCRV-serie ‘Mixed-Up’, oa. geregisseerd door Paula van der Oest. Juryrapport over Pepijn Schoneveld: ,,Valt helemaal onder de noemer origineel. Van een ogenschijnlijk ondenkbaar onderwerp als geur bouwt hij een afgerond programma op, dat een authentieke indruk achterlaat door dynamiek en een uitgekiend absurdisme. Hij kan spelen en weet door zijn acteurschap een aansprekend personage neer te zetten. Via vlagen van poëzie en literaire subtiliteit slaagt hij er in een echte voorstelling te maken. Een functioneel bewegingsschema, z’n mimiek, z’n plastiek en effectieve gebaren ondersteunen hem daarin. Op die momenten is Schoneveld ook de kwetsbare theatermaker die hij wil zijn. Dan steekt hij een betoog af, dat diverse onderdelen smeedt.” Reserveer kaarten a € 14,50 via: www.theatersaanzee.com of (06) 83 70 72 80; ( Scrum €17 en Schoneveld €14.50).

bron: WereldRegio  03-01-2014

Verseput terug op eerste plaats

Wethouder Ad Verseput is terug op de eerste plaats van de lijst met invloedrijke Schouwen-Duivelanders. Deze lijst wordt jaarlijks samengesteld door WereldRegio. Verseput was twee jaar geleden ook al de nummer 1 maar zakte nadat hij te kennen gaf te willen stoppen als wethouder. Maar daar is hij op teruggekomen. De nummer 1 van vorig jaar Ria Geluk heeft plaats moeten maken voor de liberale politicus uit Renesse. De volledige top 40.

bron: WereldRegio  03-01-2014

Mammoet blijkt slachtkoe

De botten, die enkele weken geleden door twee spelende jongens werden gevonden in de Noorderpolder in Zierikzee, zijn niet van een mammoet maar van een koe. Die conclusie trekt Naturalis na bestudering van de foto’s die de jongens instuurden. Geen botten van een dier uit lang vervlogen tijden, maar van een slachtkoe. Dat laatste maakt Naturalis op uit kleine sneden in het bot. (foto: WereldRegio)

 

bron: WereldRegio  03-01-2014

Parkeren met oude parkeervergunning Zierikzee niet beboet

Nog niet alle parkeervergunningen voor automobilisten uit de binnenstad van Zierikzee zijn verstuurd. Parkeerwachters steken daarom nog geen bekeuring achter de ruitenwisser van auto’s waarin nog de vergunning van 2013 ligt. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  03-01-2014

KNRM wil reddingsstation in Zierikzee

De KNRM heeft de gemeente Schouwen-Duiveland verzocht om medewerking bij het stichten van een reddingsstation in haven De Val in Zierikzee. Het nieuwe station bij de Zeelandbrug is nodig omdat het oostelijke deel van de Oosterschelde vanuit de vestigingen Hansweert en Neeltje Jans niet binnen een half uur aan te varen is. Lees verder. (foto: PBLpictures)

 

bron: PZC  03-01-2014

 

Hotel aan Havenplein Zierikzee later open

Omdat de onderhandelingen met Bavaria, eigenaar van het pand, langer hebben geduurd dan verwacht gaat het hotel aan het Zierikzeese Havenplein pas in de tweede helft van maart open. Exploitanten Herman Swaters en Robert van der Wouden hebben hun contract met de brouwerij ‘tot op de komma’ uitonderhandeld en menen nu een gezonde, economische basis te hebben. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-01-2014

Oorbeschadiging door gooien met vuurwerk

Een 68-jarige vrouw raakte op dinsdagmiddag 31 december in Zierikzee gewond door afgestoken vuurwerk.De vrouw liep rond 14.30 uur met haar man over de Appelmarkt. Zij voelde iets tegen haar voet aankomen en zij hoorde een harde klap. De vrouw zag dat een groepje jongens vuurwerk had afgestoken. De jongens renden snel weg. Een arts constateerde dat het trommelvlies van haar oor is gescheurd. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling. De politie zoekt getuigen van het vuurwerkincident. Heeft u meer informatie? Bel dan met de politie: 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-01-2014

Zierikzees tintje aan Boer zoekt vrouw

Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvonne Jaspers heeft de voice-over voor haar programma van aanstaande zondag ingesproken bij Radio Schouwen-Duiveland. De populaire televisiemaakster was met haar gezin op het eiland. Maar het werk voor het goed bekeken programma gaat gewoon door. Hier aan het werk met Mart Kik van de lokale radio. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  02-01-2014

Zeven nieuwkomers in lijst Invloedrijken

In de lijst van veertig Invloedrijke Schouwen-Duivelanders staan deze week zeven nieuwkomers. De lijst wordt jaarlijks door WereldRegio samengesteld. Op de lijst staan mensen, waarvan WereldRegio – mede ingefluisterd door lezers – meent dat zij invloed hebben in de regio. En die invloed wordt dan omschreven als het hebben van een visie, het bekleden van een strategische positie en de gave om de visie uit te dragen. Met zeven nieuwkomers verdwijnen er natuurlijk ook zeven van de lijst. De lijst wordt vrijdag gepubliceerd in de krant en zal ook op de website van WereldRegio geplaatst worden.

bron: WereldRegio  02-01-2014

Miljoen voor de Krabstraat: pech en geluk vlak bij elkaar

Vreugde en verdriet liggen in de Krabstraat in Zierikzee dicht bij elkaar. In de Krabstraat viel één van de tien prijzen van 1 miljoen van de Postcodeloterij. Maar omdat de Krabstraat twee postcodes heeft, behoren alleen de bewoners op even nummers tot de gelukkigen. Op postcode 4301 ZA moet het miljoen verdeeld worden. Het gaat om alle bewoners die op de even nummers wonen van de Krabstraat. Bewoners op de oneven nummers zijn niet in de prijzen gevallen, omdat ze daar de postcode 4301 ZB hebben. De familie Juffermans speelt mee met één lot. Vader Cor reageert blij, maar nog terughoudend: “We hebben op de televisie gezien dat onze postcode gewonnen heeft, maar vanuit de Postcodeloterij zelf hebben we nog niks gehoord. Maar het idee dat we een leuk bedrag gewonnen hebben is natuurlijk fantastisch.” Ook de buren van Juffermans zijn in de prijzen gevallen. De ene buurman speelt mee met twee loten en een andere buurman zelfs met vier loten. Of er nog andere buren in de prijzen zijn gevallen is onder de bewoners nog niet duidelijk. In totaal zou het gaan om een huis of zestien, maar wie allemaal mee speelt weten ze niet. De bewoners kunnen rekenen op enkele tienduizenden euro’s. Al zouden alle 16 bewoners meespelen met gemiddeld 2 loten, dan nog winnen ze minstens een bedrag van 30.000 euro. Wanneer bekend wordt gemaakt hoe veel de winnaars precies krijgen is nog onduidelijk. Ook op Walcheren vielen mensen in de prijzen met de Postcode Loterij. Vrouwenpolder heeft er 9 miljonairs bij. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  02-01-2014