Raad Schouwen-Duiveland zoekt hulp bij minister verkeer

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil overleg met Minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer De gemeenteraad zoekt het hogerop nu Rijkswaterstaat Zeeland weigert mee te werken aan een veilige oplossing voor het landbouwverkeer rond Zierikzee. De gemeenteraad wil het zware landbouwverkeer uit de stad hebben omdat de risico’s op ongevallen met fietsers of voetgangers te groot zijn.

 

bron: PZC  28-02-2014

Arrestatieteam in actie in Zierikzee

Op het Haringvlietplein in Zierikzee is een arrestatieteam in actie gekomen om een persoon aan te houden. De persoon wordt verdacht van vuurwapenbezit en opiumbezit. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-02-2014

Pand Sint Domusstraat Zierikzee ontruimd

In de Sint Domusstraat in Zierikzee is vrijdagochtend shoarmazaak De Pyramide ontruimd. De zaak is voor zes maanden gesloten. De zaak moest dicht omdat in het pand eerder twee maal een hennepkwekerij is gevonden. Lees verder. (foto: Martijn Lokerse)

 

bron: PZC  28-02-2014

Raad vleegt vloer aan met voorstel Stadhuismuseum Zierikzee

De gemeenteraad heeft het heft in eigen hand genomen bij de verzelfstandiging van het Stadhuismuseum in Zierikzee. Op vrijwel alle beslispunten is het voorstel aangepast, en dat gebeurde unaniem. Zo wil de gemeenteraad dat de man of vrouw die de verzelfstandiging gaat begeleiden van buiten wordt aangetrokken en niet uit het ambtelijk apparaat komt. Lees verder.(foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-02-2014

‘Herinrichting Zierikzee is een historische vergissing’

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland heeft donderdagavond met een krappe meerderheid ingestemd met de herinrichting van het Havenpark en Kraanplein in Zierikzee. Daarmee is een door elfduizend inwoners ondertekende petitie tegen dat plan van tafel geveegd. De initiatiefnemer van die petite, Jacques Geschiere, heeft geen goed woord over voor de beslissing. “Deze beslissing over de herinrichting van het Havenpark en het Kraanplein is een historische vergissing.” Twaalf van de raadsleden stemden voor het doorgaan met de herinrichting. Tien stemden tegen. Tot de voorstanders behoorden raadsleden van de VVD, PvdA, SGP en de ChristenUnie. Volgens Geschiere is de kans groot dat deze partijen de gevolgen van deze keuze gaan voelen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. “Veel van de ondertekenaars van de petitie hebben tegen mij gezegd dat ze hun stemgedrag laten afhangen van deze kwestie”, zegt Geschiere. Elfduizend mensen ondertekenden de petitie tegen de herinrichtingsplannen. Met deze uitslag van de gemeenteraad ziet Geschiere geen kansen meer om de herinrichting van het Havenpark en het Kraanplein tegen te houden. Wel toont hij zich nog strijdbaar wat betreft het voorstel om drijvende trappen bij het Kraanplein aan te leggen. De beslissing over dat onderdeel van het plan is vooruitgeschoven naar de besluitvorming over de laatste fase: de herinrichting van de Oude Haven. Dus kunnen Geschiere en gelijkgestemden zich nog verzetten tegen de komst van die trappen. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Omroep Zeeland  27-02-2014

Kleinst mogelijke meerderheid voor herinrichting Zierikzee

De kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad is donderdagavond akkoord gegaan met de herinrichting van het Havenpark en Havenplein in Zierikzee. Dat betekent dat de bestrating wordt aangepast, er een bescheiden geulenpad in het Havenpark komt en de kikkerfontein wordt vervangen door een replica. De Spaanse trappen in de Oude Haven worden later besproken als de Oude Haven op de agenda staat. Dat betekent dat VVD, SGP, ChristenUnie en Partij van de Arbeid met twaalf van de drieëntwintig raadszetels hun zin hebben gekregen. Tot verdriet van CDA, LSD, Alert, Groen Links, D66 en ONS. Die partijen zagen liever een verder uitgekleed plan, waarin het Havenpark zelf onaangetast zou blijven. D66 heeft formeel geen stemrecht in de huidige raad en dat betekent 12 tegen 10. Had D66 wel stemrecht gehad (de zetel van raadslid Serge Vogelenzang is formeel niet ingevuld), had de uitslag 12 voor en 11 tegen geweest. Omdat een amendement (aangepast plan zonder trappen Oude Haven) van de VVD werd aangenomen, stemden uiteindelijk ook anderen mee om te voorkomen dat er niets zou gebeuren. Uiteindelijk stemden zestien raadsleden voor het aangepaste raadsvoorstel. Met dit raadsbesluit komt er een voorlopig einde aan de strijd, die zowel in de politieke arena als daarbuiten haar sporen heeft nagelaten. Tijdens het debat in de raad maakten partijen elkaar over en weer verwijten. Opmerkelijk was ook de reactie van LSD-woordvoerder Robbert Lievense naar zijn eigen wethouder Wim Stouten. Hem verweet hij af te wijken van het partijbeginsel, dat er geen plannen ontwikkeld worden omdat er mogelijk subsidie te halen valt. Dat zou volgens Lievense nu het geval zijn. Stouten reageerde er niet op. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-02-2014

Omoda betrekt nieuw hoofdkantoor en distributiecentrum

 

Het maar liefst 9.500 vierkante meter beslaande hoofdkantoor en distributiecentrum van Omoda is woensdag 26 februari officieel in gebruik genomen. Met adembenemend uitzicht op de Oosterschelde en ruime werkomgeving is dit vanaf nu de werkplek van meer dan 140 werknemers van Omoda. In het nieuwe distributiecentrum kunnen er zo’n tweeduizend producten per uur verwerkt worden. Vanuit deze locatie worden zes dagen per week binnenkomende goederen verwerkt en de winkels van Omoda bevoorraad. Ook de online bestellingen en retouren worden hier verwerkt en gedistribueerd. Het distributiecentrum en magazijn beslaat 6750 vierkante meter, het hoofdkantoor 2750 vierkante meter. Bij Omoda staat de klant op de eerste plaats. Vanuit deze efficiënte werkomgeving  kan Omoda zijn klanten nog beter en sneller van dienst zijn. De klantenservice is dagelijks geopend tot 22.00 uur en deze week gaat ook de video-chat live als extra service. Ook in de avonden worden orders verwerkt, om de volgende dag bij de klant thuisbezorgd te worden. De voorbereidingen voor de verhuizing zijn al maanden in volle gang, zodat klanten hier geen hinder van hebben ondervonden. Alle werkzaamheden zijn opeenvolgend in de nachtelijke uren van de verhuizing ingepland en het Omoda-team heeft tijdens de verhuizing gewoon door kunnen werken. Een open dag van het nieuwe distributiecentrum en hoofdkantoor zal naar verwachting in april of mei plaatsvinden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  27-02-2014

Eilandelijke CJG via 0113

Met ingang van 1 maart zijn de Centra voor jeugd en gezin (CJG) van Schouwen-Duiveland, Kapelle en Reimerswaal te bereiken op één telefoonnummer: 0113 – 244 323. De CJG’s in de Oosterschelderegio gaan steeds meer samenwerken. Het gezamenlijke telefoonnummer voor deze drie CJG’s is daar een uitwerking van. Jeugdverpleegkundigen van de GGD Zeeland bemensen het telefoonnummer. Het CJG is dé plaats waar ouders, opvoeders en kinderen de meest deskundige, laagdrempelige en betrouwbare informatie en advies over gezond opvoeden en opgroeien kunnen verkrijgen. Denk aan informatie over voeding en bewegen, maar ook bijvoorbeeld drugsgebruik of driftbuien. De jeugdverpleegkundige geeft indien mogelijk zelf antwoord op de vragen of begeleidt iemand naar de juiste hulp. De CJG’s van Schouwen-Duiveland, Reimerswaal en Kapelle zijn bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur. Men kan ook vragen per e-mail stellen en de website en facebookpagina van het CJG bieden ook een schat aan opvoedinformatie; www.cjgoosterschelderegio.nl.

bron: WereldRegio  27-02-2014

Voice-finaliste komt naar Zierikzee

Anouk op den Brouw uit Sint-Maartensdijk komt 22 en 29 maart naar Zierikzee om op te treden tijdens Schouwen-Duiveland Got Talent. Dat is een wedstrijd, die door Rotary Schouwen-Duiveland is uitgeschreven voor de jeugd. In theater de Weverij strijden kinderen om de eerste plaats. Anouk op den Brouw won eerder een Thoolse variant en stond in de finale van The Voicekids van RTL4. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-02-2014

ChristenUnie pleit voor zorgteams ouderen

Er moeten speciale zorgteams worden samengesteld, die ouderen op het eiland bijstaan in hun toenemende zorgvraag. En een goed preventiebeleid kan daarnaast de zorgvraag indammen. Dat is in simpele bewoordingen het plan van de ChristenUnie, dat door fractievoorzitter Wim Dorst in de gemeenteraad wordt neergelegd. Vanavond zal de partij tijdens de gemeenteraadsvergadering het voorstel doen om hieraan te gaan werken. Ook preventie moet aandacht krijgen van alle partijen.

bron: WereldRegio  27-02-2014

,,Gratis parkeren op zaterdag in Zierikzee”

CDA-er Frans Babijn ziet wel iets in het schrappen van betaald parkeren in Zierikzee op zaterdag. Volgens hem kan dat een opsteker voor de stad zijn. Hij gooit een balletje op via social media. Eerder slaagde de Partij van de Arbeid erin om het betaald parkeren op koopavond (donderdag) af te schaffen. Of het CDA ook daadwerkelijk met een voorstel gaat komen is niet duidelijk.

bron: WereldRegio  26-02-2014

Ingezonden brief over Havenpark

Er doen al zo lang geruchten de ronde over het te vernieuwen Havenpark! Bomen zouden verdwijnen, hetzelfde geldt voor het groen, kortom, een waslijst narigheid kwam achteraf over de Voorstanders voor de herinrichting heen! En een handtekeningenactie van tegenstanders waarde als een spook door Zierikzee, met totaal verkeerde informatie, toegegeven, uit onwetendheid. De tekeningen kwamen veel te laat in de openbaarheid. Dus ging men raden! Achteraf vermoeden wij dat er niemand zorgvuldig naar de tekening en artist impression gekeken heeft. Of men wil tegen wil en dank zijn gelijk halen! Tegenargumenten: Mensen gaan door het park lopen, dat is ook de bedoeling! Dan lopen ze in ieder geval niet meer langs de gevels = meer vrijheid. De rest spreekt voor zich; goed naar de tekening en artist impression kijken en geniet op voorhand! Namens de Voorstanders herinrichting Havenpark, Heleen de Vries/Kees Bin.

bron: Ons Eiland  26-02-2014

Gutkind loopt wat in op schaakkoploper

Kedem Gutkind maakte in de 21e competitieronde van schaakvereniging Zierikzee iets van zijn achterstand op Hans Aangeenbrug goed. Hij won, terwijl Aangeenbrug niet speelde. Bas van de Graaf schudde in de strijd om de derde plaats weer een achtervolger af. Die achtervolger was Sjaak Spiegels, die een voor hem bekende variant van het vierpaardenspel speelde. Het leek erop dat Spiegels met een sterke centrumpion in het voordeel kwam, maar Van de Graaf wist door een goede opstelling van zijn stukken onder de druk van de wit uit te komen en won in het eindspel. Gutkind speelde de voor velen vrij onbekende Grand Prix Attack. een mooie naam voor een zijvariant van het Siciliaans. Kees Bimmel antwoordde goed met een opening van de zwarte velden op zijn koningsvleugel, maar zette verkeerd voort door de loper die de zwarte velden controleert af te ruilen. Gutkind buitte de zwakte supersnel uit, 1-0 na twaalf zetten. Martin Krijger en Jac Weeland speelden een wild-west partij met dames die al snel de vijandelijke koningen belaagden. Uiteindelijk werd de partij beslist in het voordeel van wit door een klein pionzetje van Krijger waardoor de dame van Weeland afgesloten werd van het strijdtoneel. Hans Baris speelde Hongaars en raakte al snel een toren kwijt tegen een loper. Gesterkt door dit meevallertje trok Dick Doeswijk hartstochtelijk ten aanval, maar overzag dat hij zijn dame verloor, en gaf teleurgesteld op. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-02-2014

Inwoners vinden investeringen binnenstad belangrijk

nwoners van Schouwen-Duiveland vinden het van groot belang dat er geïnvesteerd wordt in de binnenstad van Zierikzee. Dat blijkt uit een enquete van Scoop en de PZC. Dinsdagavond werd er een debat over gevoerd in café de Biet in Zierikzee. Eén van de stellingen gaat over de versterking van de economie. Van de deelnemers uit de gemeente Schouwen-Duiveland geeft een ruime meerderheid aan dat de gemeente vooral moet investeren in een aantrekkelijke binnenstad: volgens 68,4 procent doet de gemeente er wijs aan om daar geld aan te besteden. Investeren in een winkelboulevard aan de rand van de stad krijgt van 12,4 procent de voorkeur en slechts 3,5 procent vindt de aanleg van industrieterreinen de beste keus. De Zeeuwse gemiddelden voor deze stelling waren 65 procent voor de binnenstad, 5 procent voor een winkelboulevard en 10 procent voor industrieterreinen. In de enquête kwam het parkeren op Schouwen-Duiveland nog eens aan de orde, namelijk het parkeren bij de stranden. Liefst 84,5 procent van de mensen die aan de peiling deelnamen vindt het niet redelijk dat er buiten het hoogseizoen betaald moet worden. Wat hen betreft blijft betaald parkeren bij de stranden beperkt tot de maanden juli en augustus. Verder vindt een ruime meerderheid (79,3 procent) dat er al genoeg vakantiehuisjes op het eiland zijn. Over gemeentelijk geld steken in het veiliger maken van de N57 en de N59 is men verdeeld. Iets meer dan de helft vindt dat de gemeente ook zelf moet investeren in deze rijkswegen. De meningen op Schouwen-Duiveland lopen over de algemene stellingen in de pas met het Zeeuwse gemiddelde.

bron: WereldRegio  26-02-2014

Winkelhart Zierikzee in de lift

Het winkeliersbestand in Zierikzee breidt zich de laatste tijd verder uit. Waar het een paar jaar geleden in steeds meer panden ook overdag donker bleef, doet een horde nieuwe ondernemers het licht weer aan. Zierikzee zit in de lift. Clim Hulsbosch gaf in december vorig jaar het startsein voor deze nieuwe frisse wind. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  25-02-2014

Rioleringswerkzaamheden Zierikzee

Vanaf week 6 tot eind april 2014 worden er rioleringswerkzaamheden uitgevoerd op de Grachtweg (Caustraat tot Maltastraat) in Zierikzee. Het vuilwaterriool en wordt vervangen en er wordt een regenwaterriool aangebracht. De werkzaamheden starten in week 10. Omwonenden worden door de aannemer geïnformeerd over afsluitingen en uitvoeringsplanning. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de uitvoerder, de heer Erik de Wit van aannemingsbedrijf De Voogd op telefoonnummer 06 46 13 18 38.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  25-02-2014

Uw aanslag gemeentelijke belastingen komt eraan

Eind februari wordt voor eerste keer de aanslag gemeentelijke belastingen vanuit het samenwerkingsverband aan u verstuurd. Op de envelop die u ontvangt, staan daarom naast het logo van de gemeente Schouwen-Duiveland ook de logo’s van de gemeenten Middelburg en Vlissingen. Per 1 januari 2014 werkt de gemeente Schouwen-Duiveland op het gebied van belastingen samen met de gemeente Middelburg en Vlissingen. Er is nu één organisatie in Middelburg, die alle belastingzaken regelt voor de drie gemeenten. Bij de aanslag ontvangt u een flyer met de belangrijkste informatie over de belastingen. De flyer plus aanvullende informatie vindt u vanaf 28 februari op de website. Omdat we nu samenwerken, staat deze op de website van de gemeente Middelburg www.middelburg.nl. Als u op de website van Schouwen-Duiveland op de knop Belastingen klikt, wordt u direct doorgestuurd naar de juiste pagina op de site van Middelburg. Of u gaat direct naar de site van Middelburg en klikt daar op de knop Belastingen. Dan belt u met nummer (0118) 675 000. Dit kan iedere werkdag tussen 08.30 en 16.30 uur. U kunt uw brief sturen naar de Samenwerking Belastingen Middelburg -Vlissingen-Schouwen Duiveland, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg. Stuurt u liever een e-mail? Dan kan dit naar het e-mailadres belastingen@middelburg.nl. Wilt u persoonlijk langskomen? Dan kunt u na 28 februari terecht bij de balies Burgerzaken in het gemeentehuis van Zierikzee. De medewerkers Burgerzaken beantwoorden graag uw vragen en brengen u indien nodig in contact met medewerkers van de samenwerking. De openingstijden van Burgerzaken leest u op de website www.schouwen-duiveland.nl.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  24-02-2014

Ook VVD laat drijvende trappen Oude Haven varen

Na CDA en Leefbaar Schouwen-Duiveland laat nu ook de VVD al weten dat het niet zal instemmen met de aanleg van de Spaanse trappen in de Oude Haven van Zierikzee. Althans niet dit moment. Net als LSD wil de VVD het dáár nog eens over hebben als de Oude Haven op de agenda staat. De VVD staat wel voor de verdere herinrichtingsplannen van het Havenpark, zoals het geulenpatroon. De gemeenteraad moet er donderdagavond een besluit over gaan nemen. De herinrichting houdt de gemoederen al jaren bezig. Fractievoorzitter Wout van den berg heeft zijn fractiestandpunt zojuist in een extra nieuwsbrief kenbaar gemaakt.                 

bron: WereldRegio  24-02-2014

Oud-wereldkampioene geeft schaatsles in Zierikzee

Oud-wereldkampioene Barbara de Loor geeft maandag schaatslessen aan kinderen van de basisscholen op de ijsbaan in Zierikzee. Van 9.00 tot 15.00 uur verzorgt zij vijf schaatslessen met daarbij aandacht voor de techniek van het schaatsen. (foto: Dick van der Veer) 

bron: WereldRegio  23-02-2014

Delta Sport zet eerste stap naar lijfsbehoud

Zelden zal zich een ploeg in de rust zo zeker hebben gevoeld over een aanstaande zege. Nog nuchterder bekeken was de wedstrijd Delta Sport-Gemini 2 (33-21) na een kwartier al gespeeld.Vanaf het begin was bijna elke aanval van de handbalmannen uit Zierikzee raak. In no-time was het 5-0 en na dat bewuste kwartier was het verschil al zeven. Wanneer je het handbal bij Delta Sport door de jaren heen enigszins volgt, weet dat het met zo’n voorsprong zelden mis gaat. En dat was tegen het armetierige Gemini 2 niet anders. Delta Sport was bij rust (18-9) al zo zeker van twee broodnodige punten dat de lichtgeblesseerde Guido de Graaf besloot in zijn normale kloffie de tweede helft te bekijken en zijn vizier op volgende week te richten. Dan reist de formatie van trainer Peter Bos af naar DWS, de rode lantaarndrager uit de hoofdklasse D. Behaalt Delta Sport ook in Schiedam twee punten, net zoals afgelopen zondag in sporthal Onderdak, is lijfsbehoud een feit. Daarom was de zege op Gemini 2 behoorlijk belangrijk. ,,Onverwachts makkelijk”, noemde Guust Sluijs de grootste overwinning van zijn ploeg in het seizoen 2013/2014. Ploeggenoot Leon van de Sande keek als volgt terug. ,,Je begint gewoon goed. De eerste ballen gaan er in en dat is voor Delta Sport belangrijk. Iedereen houdt zich aan de afspraken en we spelen de systemen.” Verder speelde zijn ploeg tegen een zogenaamde 6-0-verdediging, iets dat Delta Sport wat beter ligt dan wanneer er verdedigers uitstappen. ,,We krijgen dus flink wat ruimte.” Bovenal gingen alle spelers er tegen Gemini 2 voor de volle honderd procent voor. Van de Sande: ,,Dat zie je ook aan het resultaat”. Scores Delta Sport: Tim VleesHouwer, Guust Sluijs 7, Ruben Bos 6, Jordi Niemans, Koen de Bruijn 4, Leon van de Sande 3, Thijs van Splunder 2. (foto: WEreldRegio)

bron: WereldRegio  23-02-2014

Schaatskampioene Barbara de Loor in Zierikzee

Oud-wereldkampioene van 2005 op de 1000 meter, Barbara de Loor van de KPN Junior Schaatsclub komt op maandag 24 februari schaatslessen geven aan de leerlingen van eilandelijke basisscholen. Vanaf 09.00 tot 15.00 uur zal zij vijf schaatslessen verzorgen met daarbij aandacht voor de techniek van het schaatsen. Ook de klas van ijstijdambassadeur in Zierikzee, Kyra Droppers, zal een clinic krijgen van de oud-wereldkampioene De ijsbaan op het Havenplein in Zierikzee is nog tot en met 8 maart dagelijks geopend van 09.00-22.00. Voor juiste openingstijden en activiteiten kijkt u op www.ijsbaanzierikzee.nl. (foto: WereldRegio)                                                  

bron: WereldRegio  23-02-2014

Zwier stapt geruisloos uit zwembad

Eén van de beste Zeeuwse zwemmers van de afgelopen jaren heeft afscheid genomen van de sport, die hij tien jaar bedreef en waarin hij veertien nationale titels (individueel en estafette) behaalde.,,Ik vind het gewoon leuk geweest”, reageert Casper Zwier op zijn geruisloze vertrek uit de zwemsport. De zestienjarige Zierikzeeënaar heeft in zijn hoofd het zwemmen al lang vaarwel gezegd omdat hij niet meer precies weet wanneer hij voor het laatst in het water heeft gelegen. Een goede maand geleden, laat hij desgevraagd weten. ,,Daarna ben ik gestopt en traint niet meer.” De beslissing om te stoppen met zwemmen komt zoals zo vaak niet van de ene op de andere dag. ,,Ik ging andere dingen naast het zwemmen doen. Ik moest kiezen tussen fanatiek zwemmen en zwemmen op halve kracht met andere dingen er naast doen. Maar dan kun je niet presteren zoals je gewend bent en was het niet meer dan middenmoot. Ik ging ook minder vaak trainen. Was het eerst vier à vijf keer per week, de laatste tijd drie of twee keer en soms maar één keer. Ik smokkelde een beetje, Dan zwem je om mee te doen.” Meer dan een jaar geleden kende Zwier al een dipje. ,,Ik had een paar weken dat ik echt niet meer wilde en ben toen twee à drie weken niet geweest. Ik dacht dat trekt wel weer bij en ben weer begonnen om naar de estafette toe te werken.” Voor het Nederlands jeugdkampioenschap, in juli 2013 in Utrecht, trainde de zwemmer als iets minder. Niettemin werd Zwier individueel tweede op de 400 meter vrije slag en eerste op de estafettenummers 4×100 en 4×200 meter. ,,Het ging ook wel weer goed. Ik wilde nog één keer de spanning voelen.” Niet de veertien nationale titels, maar op winst tijdens de Pieter Cup in Eindhoven in 2008 kijkt Zwier met de meeste voldoening terug. ,,Die ervaring op zich was echt gaaf. Het aantikken en de vele toeschouwers. Het was echt heel groot. Dat gaf me een olympisch gevoel.” (foto: Casper Zwier)

bron: WereldRegio  22-02-2014

Verdachte klimt op dak woning

Vrijdagavond is in De Huijbertstraat een man, die ten einde raad was, op het dak geklommen. Hij dreigde eraf te springen en dakpannen naar beneden te gooien. Na een tijdje is hij eraf gekomen en door de politie aangehouden. De politie was sinds donderdag jl. op zoek naar een 32-jarige man uit Zierikzee. Tegen de man loopt een onderzoek naar huiselijk geweld. De officier van justitie had toestemming gegeven om de man aan te houden. Agenten hadden donderdag en vrijdag al op diverse locaties in Zierikzee zonder resultaat gezocht. Vrijdagavond belde de man naar het politiebureau. Er werd afgesproken dat agenten voor een gesprek naar de woning aan De Huijbertstraat zouden komen. Toen de agenten om 19.50 uur bij de woning aankwamen, zat de man op het dak te schreeuwen. Familieleden en agenten probeerden de man te kalmeren. Wat resulteerde dat hij rond 20.35 uur vrijwillig van het dak kwam. De man is daarna aangehouden en voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                        

bron: politie Zeeland/West-Brabant  22-02-2014

ChristenUnie schuift mogelijke wethouder naar voren

Niet lijsttrekker Wim Dorst maar Richard Pannekoek wordt door de ChristenUnie naar voren geschoven als mogelijke wethouder na de verkiezingen. Pannekoek woont in Bruinisse en is werkzaam in het onderwijs. En daarmee is de ChristenUnie de zoveelste partij die al voor de verkiezingen met een kandidaat op de proppen komt. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart. Tot nu heeft de partij geen zetel in het dagelijks bestuur van de gemeente.

bron: WereldRegio  21-02-2014

Weldamseweg dreigt te verdwijnen

Op verzoek van Natuurmonumenten is de gemeente van plan de Weldamseweg in Zierikzee (onder de Havendijk) te laten weghalen. Natuurmonumenten streeft naar grotere beheersgebieden. Dat zou voor zowel natuur als portemonnee beter zijn. Maar onder wandelaars in het gebied is er wel onrust over. Bezwaar maken kan tot zes weken na 24 januari jongstleden bij de gemeente. De weg zou eruit kunnen nu de Levensstrijdweg klaar is. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-02-2014

Epinie nu officieel online

Vanaf vandaag kunnen álle inwoners van Schouwen-Duiveland in hun eigen woonomgeving een debat starten over de meest uitéénlopende onderwerpen. WereldRegio introduceert als eerste lokale krant een digitale debatplaats onder de naam Epinie. Internet is al langere tijd een uitgelezen medium om een mening te geven over uitéénlopende onderwerpen. Maar met Epinie wil WereldRegio de discussie vooral op het eiland laten plaatsvinden. Een debat van mensen, die in dezelfde omgeving wonen. Maar Epinie gaat nog een stapje verder. Voor ieder debat of iedere discussie is het van groot belang dat de deelnemers beschikken over dezelfde informatie. Relevante cijfers, historie of wat dan ook. De Zeeuwse Bibliotheek en SCOOP gaat de debatten voorzien van relevante informatie. Epinie gaat als volgt in zijn werk. Gelijkertijd kunnen er vijf debatten worden gevoerd. Bezoekers van de website kunnen een debat aandragen, dat door WereldRegio kan worden geactiveerd. Op datzelfde moment gaat medewerkers van SCOOP en de Zeeuwse Bibliotheek met het thema aan de slag en proberen de relevante informatie zo snel mogelijk bij de stelling te plaatsen. Bezoekers van Epinie kunnen aan alle debatten deelnemen. Dat kan door een ‘eens’ of ‘niet eens’ te geven. Maar ook door inhoudelijk op een stelling te reageren, waar andere bezoekers dan ook weer op in kunnen gaan. WereldRegio hoopt dat haar lezers op deze manier een platform hebben waar ze met elkaar het debat kunnen aangaan. Voorbeeld is de herinrichting van de Zierikzeese binnenstad. Op tal plaatsen is er soms heftig gediscussieerd. Door het debat naar Epinie te leiden komen voor- en tegenstanders elkaar in eenzelfde omgeving tegen. Een omgeving waar alle relevante informatie te vinden is. Het webadres is www.epinie.nl/wereldregio. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-02-2014

Dronken bestuurder vlucht tevergeefs

Agenten hebben donderdagavond een dronken bestuurder aangehouden. Hij probeerde tevergeefs aan een controle te ontkomen. Een attente verkeersdeelnemer zag rond 21.30 uur op de Zeelandbrug een auto rijden. Gezien het rijgedrag werd aan een dronken bestuurder gedacht. De getuige meldde dit aan de politiemeldkamer, die snel een politieauto en een -motor die kant opstuurde. Op de Weg naar de Val bij Zierikzee zagen agenten de auto rijden. Diverse keren gaven ze hem een stopteken en werd geprobeerd om het voertuig aan de kant te krijgen. Dit mocht niet baten. Bij de verkeerslichten bij de Laan van Sint Hilaire werd de politiemotor voor de auto gezet. De bestuurder wist toch te ontkomen door rechtdoor te rijden over de Nieuwe Koolweg. Tijdens de achtervolging werden snelheden van 130 a 140 kilometer per uur bereikt. Nadat de man richting Kerkwerve was afgeslagen, eindigde de achtervolging op de parkeerplaats van het voetbalveld. Agenten hebben de man aangehouden en geboeid, omdat hij tegenwerkte. Het bleek te gaan om een 48-jarige man uit de gemeente Schouwen-Duiveland. Op het politiebureau is een uitgebreide ademanalyse gehouden. Het onderzoek resulteerde in 650 ugl. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en zijn gevaarlijk rijgedrag. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  21-02-2014

CDA opent verkiezingswinkel

Het CDA start woensdag 5 maart een eigen verkiezingswinkel in IJssalon Capri in Zierikzee. Onder het mom van ‘We scheppen geen ijs, maar klare taal’ wordt het publiek uitgenodigd om kennis te maken met de CDA-ers die zich inzetten voor de lokale politiek. Lijstrekker Daniel Joppe opent de politieke inloopwinkel op 5 maart om 13.00 uur. Het zal tot aan de verkiezingen op vaste tijden geopend zijn en de christen-democraten willen er actuele thema’s aansnijden.

bron: WereldRegio  20-02-2014

Stella Boys dichterbij kampioenschap ZieZaVo

In de eerste klasse van de ZieZaVo komt Stella Boys/’t Centrum (foto) steeds dichter bij de kampioenstitel. In sporthal Onderdak won het eenvoudig met 9-3 van ASZ en met nog acht duels te gaan is de voorsprong op de nummer twee, IJtama, acht punten. De ploeg uit Oosterland (IJtama) won het van Vivars.nl uit Bruinisse met 7-1. Van Oeveren/WIK kreeg pas in de slotfase de volle winst tegen het goed spelende Strandlopers/Ginsterveld met 4-3. Airpack won het belangrijke duel in de kelder van de eerste klasse. Met een 7-4-overwinning op Deco Home Zierikzee kruipt Airpack langzaam maar zeker uit de degradatiezone.Motorenboys deed goede zaken in de tweede klasse met een 7-2 overwinning op FAXE. De belangrijkste concurrent, Stella Boys/’t Centrum 2, verspeelde opnieuw punten  tegen Via Adviseurs met een 2-2. Motorenboys staat inmiddels elf punten voor en een wedstrijd minder gespeeld. FC Hanse Staalbouw had geen moeite met De Vlinder (9-1) en Fiets Outlet Zeeland behaalde de 6-4 winst op Spuiterij Elfrink pas in de laatste twee minuten. (foto: ZieZaVo)                

bron: WereldRegio  20-02-2014

Volledige Matthäus Passion in Zierikzee

Voor Schouwen-Duiveland wordt het zaterdag 12 april de eerste keer dat de Matthäus Passion van Bach integraal wordt uitgevoerd. Dat gaat gebeuren in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Dit bijzondere concert betreft een samenwerking van het regionale vocaal ensemble Luscinia met koor Hortus Musicus Religiosus uit Bergen op Zoom, een projectkoor onder de naam Scaldis Consortium en zes professionele solisten. Lees verder.

 

bron: PZC  20-02-2014

Regiofinale Technasium Top Award 2014

Op dinsdag 25 februari gaan 9 leerlingen uit HAVO en VWO 2 van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee met hun docenten naar Roosendaal, voor de Regiofinale van de Technasium Top Award 2014. Na de schoolcompetitie is het nu tijd voor de twaalf voorronden in de regio, de laatste halte vóór de landelijke finale. De leerlingen van Pontes Pieter Zeeman presenteren hun ideeën samen met tien andere scholen tijdens de voorronde West-Brabant en Zuidwest-Nederland. De brandweer, opdrachtgever van dit jaar, beoordeelt mee. Alleen de winnaars van de voorronden in de regio plaatsen zich voor de finale. Die is op 11 en 12 april bij het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem, hét instituut voor brandweerzorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Vanaf maandag 4 november verdiepten de Technasium leerlingen uit HAVO en VWO 2 van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zich in het bedenken van een systeem wat tijdwinst geeft na het uitbreken van een woningbrand. Elk jaar vallen er nog teveel slachtoffers, doordat mensen hun brandende huis niet op tijd konden verlaten. Vooral mensen die verminderd zelfredzaam zijn vormen een risicogroep. Het Technasium is een nieuwe vorm van onderwijs binnen het havo en vwo, waarbij vakken als wiskunde, natuurkunde, techniek, scheikunde en biologie (bètavakken) gecombineerd worden. De leerlingen doen onderzoek en werken aan een opdracht uit de praktijk. De Technasium TOP Award is een initiatief van Stichting Technasium en Bureau TOP, dat havo-/ vwo-leerlingen uit het tweede jaar uitdaagt een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Elk jaar werken de deelnemers aan een maatschappelijk relevante wedstrijdopdracht. De teams ontwerpen én bouwen hun oplossingen zelf. Uiteindelijk strijden de allerbeste teams om een plek in de regiofinales. Aan het eind van het schooljaar is er dan een eindfinale. In het afgelopen jaar won het team van Pieter Zeeman daarbij brons. Eerdere edities van de Technasium TOP Award leverden onder meer bijzondere oplossingen op voor mensen met een functiebeperking, bruikbare ideeën voor veiliger fietsen en aanpassingen in huis waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. 

bron: Pontes Pieter Zeeman  20-02-2014

Rabobank schrapt oplaten ballonnen na protest

De Rabobank Oosterschelde schrapt het oplaten van ballonnen bij de officiële opening van het kantoor aan de Zierikzeese Grachtweg. Aanleiding is een protest van Patricia Woldring uit Zierikzee. De bank had de kinderen van het basisonderwijs benaderd met het idee een ballon te komen oplaten. Dat schoot bij moeder Patricia in het verkeerde keelgat. In een brandmail aan de bank en een groot aantal gemeentebestuurders tekende ze protest aan. Ballonnen in de lucht zorgen voor vervuiling zo luidt haar oordeel. De bank zag er reden in om het af te blazen.

bron: WereldRegio  20-02-2014

Alles wijst op uitgekleed plan Havenpark/Kraanplein

Wie zijn oor goed te luisteren legt bij de politiek kan er haast vanuit gaan dat er een vette streep gezet wordt door de verdere herinrichting van de Zierikzeese binnenstad. Dat betekent geen geulenpatroon op het Havenpark en geen Spaanse trappen in de Oude Haven. De enige aanpassing die nog zal worden doorgevoerd is het doortrekken van de bestrating vanaf het Havenplein richting Kraanplein. Zou dit niet gebeuren dan is er een onlogisch bestratingspatroon. De gemeenteraad moet er zich op 27 februari over uitspreken. Onlangs kwam een door de gemeenteraad voorgestelde werkgroep met een advies dat nog wel van een herinrichting spreekt inclusief Spaanse trappen. Maar die werkgroep als klankbord vanuit de samenleving is omstreden door de tegengestelde geluiden. Vorig jaar vroeg het VVD-raadslid Dick Meulblok al om de plannen nog eens goed te bekijken na alle commotie. Maar die werd toen nog door zijn fractie teruggefloten.

bron: WereldRegio  19-02-2014

CDA wil opheldering over trajectcontrole

Het CDA in provinciale staten wil opheldering over de effecten van de trajectcontrole op de Zeelandbrug. In 2013 is er aanzienlijk minder gecontroleerd en daarmee zijn ook de snelheidsboetes teruggelopen. Het CDA wil weten of daarmee ook meer ongevallen hebben plaatsgevonden. De partij stelt haar vragen aan het dagelijks provinciebestuur. De vraag is ook of gedeputeerde staten de controles van belang vinden voor de verkeersveiligheid. Diezelfde vragen stelt de partij over de Westerscheldetunnel, waar ook minder is gecontroleerd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-02-2014

Schaker Aangeenbrug alleen koploper

Hans Aangeenbrug is in de twintigste ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee alleen koploper geworden. Hij deed dit door zijn grootste concurrent voor de titel, Kedem Gutking, te verslaan. Aangeenbrug bracht met wit een nog onbekende variant van het Indisch op het bord. Deze schijnt alleen nog maar in de allernieuwste boekjes te staan. De met zwart spelende Gutkind was veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste bestrijding, maar slaagde erin goed tegenspel te krijgen. Onder groeiende tijdsdruk maakte hij echter een foute inschatting wat door Aangeenbrug goed afgestraft werd. Gutkind verloor en moet in deze competitie nog één keer tegen Aangeenbrug, een partij die hij moet winnen om nog kampioen te kunnen worden. Martin Krijger kwam goed uit de opening en Bas van de Graaf was veel tijd kwijt aan het vinden van goede tegenzetten. Toen Krijger even niet de beste voortzetting vond zette Van de Graaf een tegenaanval op. Krijger offerde daarop een loper, en had er nog remise uit kunnen halen, maar koos de verkeerde voortzetting en gaf op na dameverlies. Kees van den Nieuwendijk leek een mooie stelling te krijgen en zette de aanval op de koningsstelling van Sjaak Spiegels in. Deze kreeg even later kans op een tegenaanval, die Van den Nieuwendijk verkeerd inschatte. Hij beging een ernstige fout, een buitenkansje dat de dit seizoen zeer scherpe Spiegels zich niet liet ontgaan en de partij won. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  19-02-2014

Elfde nederlaag deert Delta Sport (nog) niet

Delta Sport staat na het elfde verlies in de hoofdklasse D op een veilige tiende plaats. Dit is de – positieve – conclusie na de 27-16-nederlaag tegen Hercules 3. Uit de hoofdklasse D degradeert aan het einde van het seizoen een ploeg. Vijf speeldagen voor het einde van de competitie hebben de handballers uit Zierikzee twee ploegen onder hen staan. Een van die twee, Gemini 2, is zondag 23 februari de tegenstander van Delta Sport in sporthal Onderdak. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  19-02-2014

Uitbater Restaurant de Zeelandbrug stopt ermee

Anja en Piet Scheermeijer stoppen na twintig jaar met restaurant de Zeelandbrug aan de voet van de brug. Op 28 februari stopt het paar met de exploitatie. De eigenaar van het pand gaat op zoek naar nieuwe gegadigden, die er al zouden zijn. Op dit moment is niet duidelijk wat de nieuwe bestemming van het pand gaat worden óf dat het toch restaurant blijft. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  19-02-2014

CDA: ‘Onderzoek naar effecten autovrij Havenplein’

Er moet een onderzoek komen naar de economische effecten van het autovrije Havenplein. Dat stelde CDA-lijsttrekker Daniel Joppe dinsdagavond tijdens het politiek debat van Radio Schouwen-Duiveland en WereldRegio. En als uit dat onderzoek blijkt dat het de ondernemers grote schade heeft berokkend moet de raad bereid zijn de autovrije status nog eens op de agenda te plaatsen. Het economiedebat vond plaats bij bouwbedrijf Boogert in Oosterland en is vanaf woensdag na te luisteren op deze website. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                    

bron: WereldRegio  18-02-2014

Tweede voorronde van RegioRuis

Met drie jonge Zeeuwse bands, een debuterende singer-songwriter en een special act die landelijk aan de weg timmert vult RegioRuis de tweede voorronde van dit seizoen. Ragpunt vertegenwoordigt Schouwen-Duiveland op vrijdag 28 februari in Brogum. Dit trio heeft het raggen als motto en neigt naar een mix van punk en snoeiharde rock. Phased Curve stond ook vorig jaar op het RegioRuis-podium. De Zuidbevelandse band heeft met nieuwe nummers en een zangeres een eigen weg gevonden in de poprock. Ook uit Zuid-Beveland debuteerde enkele maanden geleden de band Square Four in het circuit van beginnende bands met een verrassende set catchy en gruizige rocksongs. Ze garandeerden zich al bij Spectra – het broertje van RegioRuis op Zuid-Beveland – van een finaleplek. Oscar Redwood uit Zeeuws-Vlaanderen geeft met een underground sfeer zijn liedjes een bijzondere lading. Eerder een blik gericht op Pink Floyd dan op de aartsvader van de singer-songwriters Bob Dylan. The Royal Engineers zorgen voor de afsluiting van de tweede voorronde tijdens het juryberaad en tellen van de publieksstemmen. De band die officieel Utrecht als thuisbasis opvoert, kent een belangrijk Zeeuws aandeel. Frontman René Geelhoed en drummer Michiel Buijsse deden een aantal jaar gelen nog mee aan RegioRuis met respectievelijk Vota Fonzie en The Nuclear Brothers. In Utrecht kwamen ze elkaar weer tegen en richtten met enkele bevriende muzikanten The Royal Engineers op. Met succes, want die band kreeg de aandacht die nodig is grenzen te overschrijden. De aanstekelijk mix van jaren 70 pop en rock ‘n roll zorgt voor herkenbare en dansbare songs die met gemak in het geheugen blijven plakken. RegioRuis begint vrijdag 28 februari om 20.00 uur. De entree is gratis. Informatie over bands en programma is te vinden op www.regioruis.nl.

bron: Ons Eiland  18-02-2014

Gemeente waarschuwt voor colportage

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft van diverse inwoners in Zierikzee te horen gekregen dat er afgelopen vrijdagavond een man aan het colporteren was aan de deur. De persoon zou langs de deur zijn gegaan met de mededeling dat er in de gemeente de laatste tijd veel woninginbraken zijn. Daarnaast bood hij aan de beveiliging van de woning te kunnen verbeteren. Hierbij toonde de heer een kaartje. Het is de gemeente niet duidelijk wat er op dit kaartje stond vermeld. Welke vormen van beveiliging (fysiek, alarminstallatie o.i.d.) hij aanbood is ons evenmin bekend. Het is niet verboden te colporteren, maar voorzichtigheid is wel geboden. Zeker in het geval van woninginbraken en het nemen van preventiemaatregelen (aanbrengen van beveiliging). Als u benaderd wordt met een dergelijke vraag is het goed dat u nadrukkelijk doorvraagt naar een legitimatiebewijs en personen niet zomaar uw woning binnenlaat. U kunt eventueel bij het bedrijf van de colporteur navragen of het juist is dat zij deze actie uitvoeren, voordat u besluit de betreffende persoon uw huis binnen te laten. Ook kunt u vragen naar de  vergunning van de gemeente Schouwen-Duiveland bij de colporteur of navraag doen bij de gemeente naar de vergunning van het bedrijf. Colportage is namelijk een vorm van venten. Voor venten moet men een vergunning hebben volgens artikel 5.15 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Schouwen-Duiveland. De APV zegt dat het ten eerste verboden is te venten zonder vergunning van het college en ten tweede dat het college extra regels kan stellen voor het venten.

bron: WereldRegio  18-02-2014

Hoge temperatuur geen bedreiging voor kunstijsbaan

De hoge temperaturen vormen geen bedreiging voor de tijdelijke kunstijsbaan in Zierikzee. Zaterdag ging de baan op het Havenplein officieel open. Door de warme wind vormen zich dit weekend wel wat plassen op het ijs maar dat is volgens organisator Patrick Gabriëlse niet verontrustend. Ondanks het weer en het schaatsen op tv trekt de ijsbaan in Zierikzee veel publiek. De baan blijft open tot de tweede week van maart. Bekijk de video

bron: Omroep Zeeland  17-02-2014

Onafhankelijk Schouwen-Duiveland wil meer invloed dorpsraden

De partij Onafhankelijk Schouwen-Duiveland presenteert als laatste partij haar verkiezingsprogramma. De partij heeft drie hoofdthema’s: samen met de inwoners het eiland besturen; het versterken van de lokale samenleving en het behoud van de cultuur en natuur. In het programma valt op dat de dorpsraden meer invloed moeten krijgen bij het maken van nieuw beleid. Lees  verder.

 

bron: PZC  17-02-2014

Schoolschaatsen vandaag van start

Vandaag, maandag, start het schoolschaatsen op de ijsbaan in Zierikzee. Alle scholen op Schouwen-Duiveland zijn uitgenodigd om kennis te komen maken met de schaatsbaan. Buiten de voor de scholen gereserveerde tijden kan iedereen het ijs op. Daar werd zondag gretig gebruik van gemaakt. De stralende zon nodigde uit om de stad in te gaan en de schaatsen onder te binden. De baan blijft tot 8 maart op het Havenplein staan.

bron: WereldRegio  17-02-2014

WIK’57 en MZC’11 doen het in blessuretijd

WIK’57 en MZC’11 hebben tijdens de zeventiende speelronde in blessuretijd toegeslagen.De Kerkwerfse formatie boekte in Kamperland haar vierde zege van het seizoen 2013/2014 in de vierde klasse A. Wilmar Berrevoets zorgde in de extra tijd tegen Bevelanders voor de 0-1. Kerkwervenaar Elmar Verhage (rechts op de foto) werd voor MZC’11 in de derde klasse A de matchwinnaar tegen rode lantaarndrager Spui, de ploeg die MZC’11 in Zeeuws-Vlaanderen op een gelijkspel hield. Pas in de 92e minuut viel op sportpark Den Hogen Blok de enige treffer. Waar WIK’57 en MZC’11 goed weg kwamen, maakte Bruse Boys wederom een slechte indruk. Tegen het laag geklasseerde Zwaluwe verloor de formatie van trainer Wim Nieuwland met 1-0. Daarmee bewees Bruse Boys buurman Duiveland een slechte dienst. Door het gelijkspel van de Oosterlandse ploeg tegen Tholense Boys, de nieuwe ploeg van Ronald van Oeveren, heeft Zwaluwe zes punten meer dan Duiveland, dat na zaterdag 15 februari op de tweede degradatieplaats in de tweede klasse E staat. Twee trapjes lager heeft SKNWK de koppositie heroverd door met 2-3 te winnen – de winst was tevens goede voor het veroveren van de tweede periodetitel – bij het Apollo’69 van Zierikzeeënaar Jos Wesdorp. Enkele kilometers verderop verslikte ZSC’62 zich in Waarde, een ploeg waarvan de Scharendijkenaren thuis ook hadden verloren. (foto: WereldRegio)

ZATERDAG UITSLAGEN:

Tweede klasse E:
Duiveland-Tholense Boys 2-2 (1-0 Dennie le Comté, 2-1 e.d.)
Zwaluwe-Bruse Boys 1-0

Derde klasse A:
Domburg-DFS 1-2 (0-1 Orlando Monteiro Brito, 0-2 Nuno Andrade Varela)
MZC’11-Spui 1-0 (1-0 Elmar Verhage)

Vierde klasse A:
Bevelanders-WIK’57 0-1 (0-1 Wilmar Berrevoets)
Apollo’69-SKNWK 2-3 (0-1 en 1-2 Robbert Padmos, 2-3 Remco van den Berge)
Waarde-ZSC’62 4-3 (2-1 Barry van der Stel, 3-1 Arjan Smalheer, 4-3 Mike de Voogd)

VROUWEN
Tweede klasse B:
IJzendijke-MZC’11 1-0

ZONDAG UITSLAGEN
RESERVES
Zesde klasse: 
Ouwerkerk-Vlissingen 3 2-2 (1-0 Barry Manni, 2-0 Sylvain Caverlé)

bron: WereldRegio  15-02-2014

Gemeente Schouwen-Duiveland draagt bij aan theaterproductie

De makers van de theaterproductie Archa kunnen rekenen op een bijdrage van 7.500 euro van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze productie wordt gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de provincie Zeeland. De voorstelling wordt in drie plaatsen in Zeeland gegeven: Zierikzee, Hulst en Middelburg. Lees verder.

 

bron: PZC  15-02-2014

Forza deelt (kampioens)tik uit aan Krimpen 3

De volleyballers van Forza hebben een belangrijke slag geslagen in de strijd om het kampioenschap in de promotieklasse B. Het eerste mannenteam van de eilandelijke volleybalclub heeft zaterdag namelijk met succes hun koppositie verdedigd door de nummer twee, Krimpen 3, met 1-3 (25-2 24-26 20-25 17-25) te verslaan. In de thuiswedstrijd was Forza ook te sterk voor de runner up. Door de zege op Krimpen staat Forza zes punten voor op die ploeg. Er zijn nog zes wedstrijden te spelen, maar promotie naar de regiodivisie lijkt slechts een kwestie van tijd na de zege op de vijftiende speeldag. Na een matige eerste set gooide Forza tegen Krimpen in het tweede bedrijf de schroom van zich af en sloeg de formatie van Tonie van Breda op precies het goede moment een gaatje waarop de stand in sets gelijk werd. Mede door een goede serviceserie van Raymond van Boven kwam Forza in de derde set op 2-10. ,,Hierna verslapte de aandacht wat”, geeft Forza-speler Valentijn Luijk aan. ,,Krimpen kwam wat terug, maar waren wij op tijd bij de les. In de vierde set was de pijp bij Krimpen leeg en konden we de wedstrijd vrij gemakkelijk uitspelen.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-02-2014

Staalslakken ‘uitglijder van jewelste’

Een vergunning verlenen voor het storten van staalslakken in de Oosterschelde is een ‘uitglijder van jewelste’. Dat zegt Jan Schot, voorzitter van de Zierikzeese vissersvereniging in Visserijnieuws. De provincie heeft de vergunning verleend aan Rijkswaterstaat. En dan mogen die staalslakken volgens Schot ook nog eens bij de kreeftenplekken gedropt worden. Hij zegt het niet te begrijpen dat zoiets kan in een Natura 2000-gebied en vraagt zich af of de Oosterschelde aan één munitiedumpplek niet voldoende heeft. 

bron: WereldRegio  14-02-2014

De Punt prima inzamelaar

Kinderboerderij De Punt in Zierikzee staat op nummer 8 in de “Top 25 Inzameling Wecycle-apparaten 2013” met 20 bakken. De Punt heeft daarmee het grootste aantal van Zeeland! Wecycle heeft deze lijst samengesteld op basis van de ingeleverd bakken van afgelopen jaar. In totaal doen er meer dan 110 kinderboerderijen mee als Wecycle inleverpunt, dus een plekje in de top 25 is een mooie prestatie. Oude elektrische apparaten zijn de grondstof voor onze toekomst! Deze verdwenen tot voor kort vaak in de afvalbak. Wecycle organiseert daarom de inzameling en recycling van gebruikte elektrische apparaten en spaarlampen. Kinderboerderij De Punt heeft zich aangesloten bij Wecycle als partner en zamelt ook dit jaar weer kleine elektrische apparaten in. Breng oude elektrische apparaten dus naar Kinderboerderij De Punt, Scheldestraat 5 in Zierikzee. De Kinderboerderij is van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 8.30 uur en 16.30 uur. Je kunt de apparaten in de daarvoor bestemde groene Wecycle-inzamelbakken doen. Op Kinderboerderij De Punt werken mensen met een beperking. De werkzaamheden bestaan uiteraard uit het verzorgen van de dieren. Ook het terrein, de speeltuin en de knuffelstal worden door cliënten onderhouden. Daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd zoals kinderfeesten, kraamfeesten, bezoek door scholen en andere educatieve mogelijkheden. De boerderij is zo ingericht, dat de deelnemers nooit onder druk hoeven te werken. In een goede en ontspannen sfeer kan men zoveel mogelijk zichzelf zijn en tot ontplooiing komen. De kinderboerderij ligt op hetzelfde terrein als Kadoshop – Lunchroom De Punt en Brugzicht, aan de rand van Zierikzee.

bron: WereldRegio  14-02-2014

Goede papieren Forza in titelstrijd

Het is misschien iets te kort door de bocht om te stellen dat het eerste mannenteam van Forza afstevent op het kampioenschap in de promotieklasse B, maar het moet wel raar lopen. ,,We zijn los”, roept de teruggekeerde Maurits van der Velde. Coach Tonie van Breda: ,,Degene die wint, gaat het redden”. Met de uitspraken van de speler en trainer blikken ze vooruit op de aanstaande wedstrijd tegen de nummer twee, Krimpen 3. De volleybalmannen van Schouwen-Duiveland hebben ongetwijfeld de beste papieren. Na een nederlaag op de eerste speeldag – thuis werd het op 28 september 2013 2-3 voor Atak’55 na een 2-0-voorsprong in sets voor Forza – werd er niet meer verloren in de promotieklasse B. Tijdens die zegereeks werd Krimpen, op dat moment de lijstaanvoerder, op 23 november met 3-1 verslagen. Na vijftien speelronden leidt Forza sinds twee weken de titelrace omdat Krimpen met een te smalle basis van Voltena verloor. Het sterkt Van Breda in de gedachte dat Forza favoriet voor het duel van zaterdag 15 februari in Krimpen aan den IJssel is. ,,Ik wil niet zeggen dat het een makkie wordt, maar we gaan winnen. We beginnen veel stabieler aan wedstrijden. We kunnen een paar punten tegen krijgen, maar dat wordt dan weer opgepakt. Er is zelfvertrouwen in het team. Vorig seizoen hadden we dat niet. Toen speelden we met ups en downs.” Tot aan de ‘winterstop’ deed Van Breda het met een niet al te grote spelersgroep en dat zet de hoge klassering in een mooier daglicht. Inmiddels zijn Van der Velde en Jos Frickus na een halfjaar buitenlandse stage teruggekeerd en maken ze weer deel uit van de Forza-mannen. Ze zijn echter niet zeker van een plaats vanaf de eerste minuut. ,,Het team is vooruitgegaan. Dat is me wel opgevallen. Ze zijn veel stabieler”, heeft Bruenaar Van der Velde inmiddels ervaren. Dat hij niet altijd speelt, snapt hij wel. Van Breda, die weinig reden heeft om het één en ander om te gooien, haakt daar op in. ,,Jos en Maurits moeten zich maar bewijzen. Het is niet zo dat je alles speelt. Nu moet je echt laten zien dat je er bent en dat je punten maakt.” (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  14-02-2014

Inzet op buurtbemiddeling

Wie met enige regelmaat naar het televisieprogramma de Rijdende Rechter kijkt is niet langer verbaasd over het groeiend aantal burenconflicten. Mensen staan elkaar soms naar het leven om een overhangende boom of een net niet goed geplaatste schutting. Woningbouwvereniging Zeeuwland én de gemeente gaat er mee aan de slag. Woningbouwvereniging Zeeuwland investeert al langer in het aanpakken van conflicten in de straat. Zeker bij huurders, waarvoor Zeeuwland een verantwoordelijkheid heeft. Klant- en kernmedewerkers zijn verdeeld over de woongemeenschappen en hebben ook al de nodige tijd gestoken in bemiddeling. Maar sinds kort heeft Zeeuwland in de persoon van Gerard van Wanrooij een zogenoemde wooncoach. Volgens Jeffrey van Doorenmalen van Zeeuwland is het de taak van de wooncoach om problemen in de kiem te smoren. Van Wanrooij is net van start gegaan en deze week is er overleg met de gemeente om afstemming te zoeken met de buurtbemiddelaar, waarvoor de gemeente geld heeft uitgetrokken. Veertigduizend euro om precies te zijn. Buurtbemiddeling ontstaat door een netwerk van vrijwilligers. Die gaan niet direct de problemen oplossen, maar proberen de communicatie tussen ‘strijdende’ partijen op gang te krijgen. Het geld dat de gemeente deze week vrijgemaakt heeft gaat naar Diadeo Mediation, dat de vrijwillige buurtbemiddelaars gaat begeleiden.

Die bemiddeling berust op drie peilers. Relaties tussen strijdende buren moeten in de kiem gesmoord worden en vooral ook hersteld. Volgens de gemeente komen conflicten vooral vaak voort uit het gebrek aan communicatie. Dit moet in de leefbaarheid ten goede komen, zoals die staat beschreven in de toekomstvisie Tij van de Toekomst. En een derde gedachte achter de buurtbemiddeling het ontlasten van het rechtsysteem en andere professionals. Daarom ook komt er afstemming met niet alleen Zeeuwland, maar ook de politie. Bestuurlijk verantwoordelijk is burgemeester Gerard Rabelink, die openbare orde en veiligheid in zijn portefeuille heeft. Het project buurtbemiddeling gaat twee jaar lopen, waarna er een evaluatie komt.

bron: WereldRegio  14-02-2014

Ook lokale D66 schort campagne op

D66 op Schouwen-Duiveland schort de verkiezingscampagne op tot na dinsdag 18 februari. Dit in verband met het overlijden van D66-prominent en minister van staat Els Borst. Dat betekent concreet dat Chiel Weezepoel, de lijsttrekker van D66, niet zal deelnemen aan het tweede radiodebat dat dinsdagavond wordt gehouden. D66 volgt hiermee het besluit dat de partij landelijk heeft genomen. Vandaag is bekend geworden dat vroeger minister van volksgezondheid Els Borst naar alle waarschijnlijkheid door een misdrijf om het leven is gekomen. Het debat van dinsdag is van WereldRegio en Radio Schouwen-Duiveland en wordt gehouden bij bouwbedrijf Boogert in Oosterland. De uitzending is van 19.00-21.00 uur.

bron: WereldRegio  13-02-2014

Airpack verslaat Van Oeveren/WIK

In de eerste klasse van de Ziezavo-competitie heeft Airpack de kampioensaspiraties van Van Oeveren/WIK definitief ontnomen. Airpack (foto) behaalde een knappe 4-0-overwinning op de ploeg van Piet van de Kasteele. Omdat ASZ met 3-6 verloor van IJtama heeft Airpack ook de laatste plaats overgedaan aan ASZ. Stella Boys/’t Centrum had geen enkele moeite met Deco Home Zierikzee. Een wedstrijd die in de eerste fase nog wel gelijk opging (2-2) maar toen Stella Boys meer snelheid in de aanval bracht won het gemakkelijk met 11-2. De strandloper/Ginsterveld verzamelde ook in sporthal Onderdak weer de  winst met een 3-2-overwinning op Vivars.nl. De moeizame winst van Motorenboys op FC Kerkwerve/Oliegeultje met 3-2 was niet opmerkelijk maar wel de volle winst van FAXE op Stella Boys/’t Centrum 2 in de tweede klasse met 6-2. Hiermee raakt het tweede team van Stella Boys steeds verder achter op de koploper Motorenboys. FC Hanse Staalbouw is aan een opmars bezig in de ranglijst. Via Adviseur was nu het slachtoffer met 6-2. Fiets Outlet Zierikzee won met 6-1 van rode lantarendrager De Vlinder. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  13-02-2014

Opbouw schaatsbaan Zierikzee begonnen

Op het Havenplein in Zierikzee wordt momenteel hard gewerkt met de opbouw van de ijsbaan, die vanaf zaterdag voor het publiek geopend zal zijn. Vrijdagavond wordt de baan door burgemeester Gerard Rabelink en kinderburgemeester Kyra Droppers officieel geopend. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-02-2014

Onverwachte nederlaag schakers ZSC

Zie Scherpe Combinatie (ZSC), met vier schakers uit Zierikzee en vier uit Tholen, is tegen een  onverwachte nederlaag in de Zeeuwse Hoofdklasse aangelopen. Ondanks een hogere rating aan elk bord verloor ZSC van SKS Souburg 2. De drie topborden, Hans Aangeenbrug, Dig de Graaf en Kedem Gutkind wonnen, de vijf overige borden verloren. ZSC staat nu onderaan de middenmoot, maar nog ruim boven de degradatiestreep. In de huishoudelijke competitie viel, ondanks dat er slecht vijf partijen te spelen waren, heel wat te beleven. Hans Aangeenbrug nam revanche voor de remise die hij eerder dit seizoen aan Jac Weeland moest toestaan. Het viel niet mee, maar na veel lastige klippen omzeild te hebben won Aangeenbrug en kwam in punten precies gelijk met Kedem Gutkind. Het belooft een spannende eindstrijd te worden tussen de twee laatst overgebleven titelkandidaten, die nog twee keer tegen elkaar in het strijdperk komen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-02-2014

Bruidsboutique ZeeYes opent haar deuren op Valentijnsdag

Sinds jaar en dag moeten bruidjes die een bruidsjurk willen kopen, ons eiland hiervoor verlaten. Dit is vanaf nu niet meer nodig. Vanaf 14 februari kun je in Zierikzee terecht bij Bruidsboutique ZeeYes.  In deze splinternieuwe winkel vind je niet alleen prachtige bruidsjurken in alle soorten, maten en prijsklassen, maar het is ook het adres voor bruidsaccessoires als sluiers, tasjes, kroontjes enz. Alles wat een bruid nodig heeft voor haar perfecte bruiloft. Er hangen ook hele mooie jurkjes voor bruidsmeisjes. Wil jij ook een droomjurk kiezen in een ongedwongen sfeer, waar de tijd voor je wordt genomen en waar je aandacht krijgt? Laat het ZeeYes weten via www.zeeyes.nl. Passessies duren ca. 1,5 tot 2 uur en zijn alleen mogelijk op afspraak. Om de opening te vieren geeft ZeeYes de eerste 10 klanten voor € 75,- aan accessoires cadeau, dus maak snel een pasafspraak via de website!

bron: Ons Eiland  12-02-2014

Vierde plaats Honig en promotie naar ZZ zwaar

Vicky Honig is tijdens de Zeeuwse dressuurkampioenschappen in het ZZ licht vierde geworden. De Zierikzeese amazone plaatste zich in Nieuw en St. Joosland met haar eerste proef, beloond met 61,57 procent, voor de finale. Hierin kreeg haar kur op muziek met Donna Gloria 65,75 procent. Door haar optreden tijdens de provinciale titelstrijd vergaarde Honig voldoende punten om de overstap te maken naar het ZZ zwaar. Denise van der Panne met Diva Sterre, net als Honig lid van Schouwse Ruiters, werd vijfde in de klasse M1 D/E-pony’s met 58,17 procent. Bij de M1 paarden reden Sonja de Feiter uit Burgh-Haamstede en Avarelle 64,67 procent, goed voor een vierde plaats. Bij de L2 A/B-pony’s was er een derde plaats voor Joyce van der Panne met Avanti: 63,17 procent. Mariëtte Boonman met Catootje werden in dezelfde categorie vierde met 62,67 procent. Cleo Boot en IJsseldijks Amadeus werden derde bij de D/E-pony’s in de klasse L2 met een score van 60,83 procent. Bij de paarden in de klasse B liepen Kim van ‘t Hul en Lucca naar een vierde plaats. (foto: Anja Dorst)                           

bron: WereldRegio  11-02-2014

Sportcentrum Zierikzee krijgt cijfers concurrent niet te zien

De eigenaren van fitnesscentrum Sportworx in Zierikzee krijgen de exploitatiecijfers van aanstaand concurrent Laco niet te zien. De gemeente Schouwen-Duiveland hield dinsdag in de commissie Bezwaarschriften voet bij stuk. Lees verder.

 

bron: PZC  11-02-2014

Nee tegen nieuwe landbouwroute Zierikzee

De meerderheid in de gemeenteraad voelt niets voor een alternatieve landbouwroute over de Van Veenlaan in Zierikzee. Zeker na een haast emotioneel betoog door landbouwer Kees Hanse, die zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid, is de politiek om. Het plan van wethouder Wim Stouten om het verkeer van Oost naar West-Zierikzee over de Van Veenlaan te leiden, is van de baan. De raad ziet liever dat Rijkswaterstaat zich nog eens goed beraadt over het toestaan van tractoren op het stukje N59 van verkeerslichten tot rotonde. Dat is de meest veilige route en bespaart de gemeente veel geld. Maar Rijkswaterstaat vond die route even prima toen de wegen in de wijk Malta werden aangepast. Nu klinken er steeds meer geluiden om de wegversmalling in de Calandweg weg te halen zodat tractoren daar weer doorheen kunnen. Tenzij Rijkswaterstaat de N5 vrijgeeft voor landbouwvoertuigen, zoals die overigens weer wel van Zierikzee naar Haamstede op die N59 mogen rijden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  10-02-2014

Centree Sing & Swing-In

 Centree organiseert vrijdag 11 april een Sing & Swing-in in de nieuwe Nieuwe Kerk in Zierikzee. De elfkoppige coverband Grandpa Nick Sessieband verzorgt deze avond een optreden samen met gastartiesten als Martin van der Starre. De Grandpa Nick Sessie is een 11-koppige coverband, die bestaat uit een groep musicerende vrienden, onder leiding van opa Nick van Raaij. In 1987 nam een aantal bevriende muzikanten zich voor om, naast alle andere muzikale bezigheden die iedereen had, minstens een keer per maand met elkaar te spelen. Tot op de dag van vandaag doen zij dit nog steeds. Iedere laatste zondag van de maand treedt de band op voor publiek in een Middelburgs café. De band heeft in de lange tijd dat ze nu samen spelen een groot repertoire opgebouwd, maar iedere sessie worden er nieuwe bronnen aangeboord in de vorm van een nieuw thema of een of meerdere gastmuzikanten. Zo wordt men regelmatig gevisiteerd door bekende en minder bekende muzikanten uit het hele land. Speciaal voor de avond van Centree op 11 april stelt de Grandpa Nick Sessieband een uniek repertoire samen. Van rock tot soul, van pop tot jazz… er komt zelfs een vleugje Michael Bublé voorbij! En, om het feest helemaal compleet te maken speelt de band deze avond samen met drie gastartiesten van topniveau! De in Den Haag geboren en getogen zanger Martin van der Starre (foto) is al vele jaren professioneel actief in de muziek. Naast leadzanger van vele coverbands waaronder jeWelste en de Edwin Evers Band speelde Martin een aantal grote rollen in landelijke musical-producties. Zo speelde hij de rol van Judas in ‘Jesus Christ Superstar’, waarvoor hij een John Kraaijkamp Informatie over de kaartverkoop komt binnenkort online op de website van Centree en Facebook. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-02-2014

Vrijdagavond opening ijsbaan Zierikzee

De ijsbaan in Zierikzee wordt vrijdag 14 februari officieel geopend door burgemeester Gerard Rabelink en kinderburgemeester Kyra Droppers. De baan van de Stichting Zeeland houdt van Schaatsen blijft tot en met 8 maart op het Havenplein staan. Dankzij de steun van diverse lokale partijen is het gelukt de baan naar Zierikzee te krijgen; tijdens de Olympische Winterspelen en begin maart de krokusvakantie in het basisonderwijs.

bron: WereldRegio  10-02-2014

Delta Sport turnster in top tien

Bij de eerste voorrondewedstrijd meerkamp turnwedstrijden in Breda is het Emy Bleijswijk, Heping Harsveldt en Franka Sleicher gelukt bij de top tien van de pupil 1 en 2 4e divisie te eindigen. Voor Emy Bleijswijk uit Renesse kwam de hoogste sore tot stand met een zeer knappe 7e plaats. De pupil 2 turnde een geconcentreerde wedstrijd met een totale score van 44.550 punten. Heping Harsveldt eindgde in dezelfde categorie als achtse met 44.350 punten. Harsveldt verspeelde een podiumplaats door bij de balkoefening (7.300 pnt) twee keer te vallen en een oefenstof niet uit te voeren. Hiermee verspeelde ze vier punten. Met de vloeroefening van 13.450 pnt en een vierde plaats maakte ze alsnog en goede eindstand van de 17 deelnemers. Franka Sleicher kwam een wedstrijd eerder in actie bij de pupil 1 D2 vierde divisie. Met 24 tegenstanders behaalde Sleicher een knappe 9e plaats met als uitzondering een eerste plaats op de sprong met 12.725 pnt. In totaal kwam ze uit op 46.325 pnt op de vier onderdelen. De drie turnsters staan al met één been in de halve finale districtskampioenschappen. Er volg op 9/10 maart nog een voorronde wedstrijd. (foto: GV DeltaSport)

bron: GV Deltasport  09-02-2014

Ouderraad organiseert interactieve en informatieve theatervoorstelling ‘Cashen’

Op donderdag 13 februari krijgen de vijf derdeklassen HAVO en VWO een theatervoorstelling aangeboden door de ouderraad van Pontes Pieter Zeeman. Het thema is ‘Cashen’. Hoe gaan jongeren om met geld, kennen ze de risico’s van geld lenen? Wat zouden ze graag willen kopen en zijn ze ‘spenders’ of spaarders? In de interactieve en informatieve theatervoorstelling ‘Cashen’ denken en doen jongeren van het voortgezet onderwijs actief mee. “Er zit ook een competitie-element in de voorstelling ingebouwd,” lichten Arie Bontekoe en Monique Schipper van de ouderraad alvast een tipje van de sluier op. “De groepen worden tijdens de voorstelling elk in drieën verdeeld.” Dat de voorstelling dit keer bedoeld is voor de leerlingen van 3 HAVO en VWO heeft ermee te maken dat er voor de VMBO en MAVO-leerlingen al eerder in het jaar activiteiten zijn, met een bijdrage van de ouderraad. Voor deze leerlingen was er namelijk de Challenge Day, gebaseerd op het televisieprogramma Over de streep. “In voorgaande jaren hadden we vaak een speciale workshop voor ouders, tijdens de jaarvergadering van de ouderraad,” vertelt Arie. “Die avond werd aardig bezocht, maar we zagen meestal dezelfde gezichten. Dit jaar hebben we als ouderraad er voor gekozen om het budget te besteden aan workshops voor de leerlingen zelf.” Tijdens de voorstelling observeren en analyseren twee oud-leerlingen van Pontes Pieter Zeeman, inmiddels studenten aan de Hogeschool Zeeland, de reacties en keuzes van de leerlingen. Deze analyses zullen naderhand, tijdens de lessen, behandeld worden. De voorstelling wordt verzorgd door Helder Theater. Dit theatergezelschap verzorgt interactief theater, waarbij het publiek actief gevraagd wordt te reageren. In de voorstellingen staat meestal een lastig of spannend onderwerp centraal. Zo’n onderwerp wordt bespreekbaar door middel van de zorgvuldig vormgegeven theaterstukken. De theaterstukken van Helder Theaterzijn niet ‘belerend’ bedoeld, maar helpen de deelnemers bij het vormen van een eigen mening. Deze werkwijze maakt ook dat de voorstelling in relatief kleine groepen gespeeld wordt, van maximaal dertig personen. Helder Theater heeft voorstellingen voor verschillende doelgroepen, variërend van kinderen en jeugd tot jongeren en ouders. Zo zijn er voorstellingen over onderwerpen als alcohol, blowen, verliefdheid, vandalisme, voeding en nog tal van andere actuele thema’s.

bron: Pontes Pieter Zeeman  09-02-2014

Tennissters Oranje dwingen promotieduel af

Lesley Kerkhove heeft met het Nederlands Fed Cup-team een promotiewedstrijd afgedwongen voor een plaats in de Wereldgroep II. Oranje mag half april voor dit duel in actie komen omdat de ploeg zondag Wit-Rusland met 2-0 versloeg. Voor het Nederlands team (foto) wonnen Kiki Bertens en Richel Hoogenkamp hun enkelspelen, waarna het dubbelspel door Krajicek en Kerkhove niet meer gespeeld werd omdat Wit-Rusland de ’schade’ niet meer kon repareren. Kerkhove kwam deze week tweemaal in actie tijdens het dubbelspel: tegen België en Luxemburg. Beide malen zegevierde de 22-jarige Zierikzeese met Krajicek. (foto: WereldRegio)              

bron: WereldRegio  09-02-2014

Handballers Delta Sport weer in mineur

De handballers van Delta Sport hebben wederom niet de punten in eigen huis kunnen houden.Waren ze vorige week tegen HWC veel en veel minder, zondag verloren ze in sporthal Onderdak met 20-25 van HVV’70. Met name het geringe schotpercentage deed het team van trainer Peter Bos, waar Guido de Graaf halverwege de eerste helft geblesseerd uitviel, de das om. Scores Delta Sport: Jimmy Niemans 9, Guust Sluijs 5, Guido de Graaf, Koen de Bruijn, Tim Vleeshouwer, Leon van de Sande, Jordi Niemans. (foto: WereldRegio)                        

bron: WereldRegio  09-02-2014

MZC11 weer geplaagd door brand

Nadat in december de kantine het moest ontgelden, ging er zondagmorgen een container in brand bij voetbalvereniging MZC11 in Zierikzee. Rond negen uur moest het brandje worden geblust. Of er sprake is van brandstichting is niet duidelijk. Half januari was de laatste brand in een restaurant in Zierikzee. (foto: K. Broekhuizen, brandweer Zierikzee)

bron: WereldRegio  09-02-2014

Minder mensen naar noodopvang Zierikzee

In 2013 zijn er iets minder mensen in de noodopvang in Zierikzee terecht gekomen. Maar de problemen die de mensen hebben zijn vaak wel ernstiger; vooral van financiële aard en in de relationele sfeer. Er werd door 25 mensen onderdak gevraagd: negen mannen, acht vrouwen en acht kinderen. In totaal 67 nachten. Vooral in het geval van kleine kinderen kwam de vraag naar voren of het wel wenselijk is ze overdag de ‘straat op te sturen’ omdat de noodopvang in principe alleen nachtopvang is. ,,Het bestuur zal zich hierover beraden,” zo laat voorzitter Daan Schiettekatte van de Stichting Noodopvang Schouwen-Duiveland weten. Ook nu is het al wel per geval bekeken en zijn er bij kinderen uitzonderingen gemaakt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-02-2014

Middelburger winnaar Graanbeurs-toernooi

Voor het Graanbeurs-toernooi was het meegenomen dat er een biljarter van eigen bodem in de finale stond, maar voor Ron Speijer (foto) zat het niet mee. De biljarter uit Dreischor moest het na een aanvankelijk gelijk opgaande eindstrijd afleggen tegen Cees Vreeke uit Middelburger. In de strijd om de derde en vierde plaats verdiende de 91-jarige Hans Stols maar weer eens het respect van zijn medebiljarters. Hoewel de finaledag voor de Zierikzeeënaar, zoals hij zelf al voorspeld had, te lang was, werd Stols keurig vierde. Martin Sturm versloeg hem in de troostfinale van de zestiende van het evenement om de Graanbeurs-trofee. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  09-02-2014

Regelmatige zege volleybalsters Forza

De volleybalsters van Forza hebben een regelmatige zege geboekt op DVO. In Hendrik-Ido-Ambacht werd het zaterdag 1-3 voor de nummer drie uit Schouwen-Duiveland tegen een ploeg uit het rechterrijtje van de promotieklasse A. De setstanden waren 20-25 25-23 12-25 22-25. Met dit resultaat blijft het eerste vrouwenteam van de volleybalclub derde. Een tweede plaats is noodzakelijk om promotie/degradatiewedstrijden te mogen spelen. De mannen van Forza speelden dit weekeinde niet. De koploper uit de promotieklasse B speelt 15 februari de topper tegen Krimpen 3. Meer over dit duel in de papieren editie van vrijdag 14 februari.               

bron: WereldRegio  09-02-2014

Heijnen Nationaal kampioen 60 meter

In zijn laatste wedstrijd bij de A-junioren heeft Noah Heijnen een ontbrekende titel op zijn palmares bijgezet. Op het nationaal kampioenschap 60 meter in Apeldoorn kwam Heijnen in de vroege zaterdagavond als eerste over de finish. De achttienjarige atleet uit Burgh-Haamstede deed dat in een nieuw persoonlijk record van 7,02 seconden. Met zijn titel op de 60 meter heeft een hij een fraaie dubbelslag geslagen. Vorig jaar werd hij Nederlands kampioen op de 100 meter. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-02-2014

Kerkhove wint ook tweede dubbelspel met Oranje

Met aanzienlijk veel minder moeite dan tegen België heeft Lesley Kerkhove haar tweede optreden in het Nederlandse Fed Cup-team met een overwinning bekroond. Wederom aan de zijde van Michaela Krajicek was de 22-jarige Zierikzeese vrijdag veel te sterk voor het Luxemburgse duo Pesh/Cornelius: 6-1 6-0. Voor het dubbelspel hadden Kiki Bertens en Richel Hoogenkamp Oranje op een 2-0-voorsprong gezet tegen Luxemburg. Eerder deze week werden België en Kroatië eveneens met 3-0 verslagen. Zondag treft Nederland Wit-Rusland voor een plaats in Wereldgroep II.

bron: WereldRegio  07-02-2014

Heijnen beste, Schouwse sporter 2013

Noah Heijnen is de opvolger geworden van Davy Scheffers. De atleet uit Burgh-Haamstede is namelijk vrijdagavond uitgeroepen tot beste sporter van Schouwen-Duiveland over het voorbije jaar. Zijn Nederlandse titel op de 100 meter bij de A-junioren gaf de doorslag ten opzichte van de prestaties van de andere genomineerden, al blijft het altijd, uitzonderingen op de regel daar gelaten, appels met peren vergelijken. Op het ‘podium’ in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland trof Heijnen een collega: Tommy Staal uit Nieuw-Haamstede stond op het een na hoogste treedje. Beiden hebben dit weekeinde een NK op hun programma staan. Heijnen gaat naar Apeldoorn voor een 60 meter sprint en Staal reist af naar Schoorl voor een cross over tien kilometer. Het podium werd gecompleteerd door Davy Scheffers, de beste sporter van 2012. Vanwege trainingen op de Nederlandse Antillen ontbrak de Zierikzeese freestylesurfer op het jaarlijkse sportgala. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  07-02-2014

Stella Boys vaster aan kop ZieZaVo

Stella Boys/’t Centrum heeft haar koppositie in de eerste klasse van de Ziezavo-competitie flink verstevigd. In sporthal Onderdak won ze van Van Oeveren/WIK met 7-4. Robin Provoost opende de score voor Van Overen/WIK maar Ramon Janson maakte al snel de gelijkmaker. Opnieuw was het Provoost die zijn ploeg op 2-1-voorsprong bracht en Mike de Voogd maakte zelfs de marge nog groter met 3-1. Frank Kristalijn wist net voor het einde van de eerste helft de marge weer terug te brengen tot 3-2. Sven Heijboer bracht in de beginfase van de tweede helft Stella Boys langszij (3-3) en Janson bracht Stella Boys voor het eerst op voorsprong met 3-4. Door een tijdstraf van Heijboer maakte Van Oeveren/WIK-speler Provoost vanwege een tijdstraf bij de opponent weer de gelijkmaker (4-4). Dezelfde Provoost ging met nog acht minuten op de speelklok in de fout door de bal in de voeten van Janson te leggen die genadeloos de 4-5 scoorde. Met een tijdstraf voor Martijn van Grunsven was de ban gebroken bij Van Oeveren/WIK en scoorde Janson in de laatste twee minuten de 4-6 en was het Rick Bevelander die met een eigen doelpunt de stand op 4-7 bracht. Door de winst van Stella Boys heeft de ploeg nu acht punten voorsprong op de nummer twee IJtama. IJtama won wel met 4-3 van Deco Home Zierikzee. Airpack, de nummer laatst in de eerste klasse, verweerde zich goed tegen De Strandlopers/Ginsterveld. De ruime voorsprong van Airpack werd uiteindelijk teniet gedaan door de spelers uit de Westhoek met een eind resultaat van 8-8. Viavars.nl won van ASZ met 2-1. Een spannend duel tussen Stella Boys/’t Centrum 2 en FC Kerkwerve/Oliegeultje werd uiteindelijk in de laatste drie minuten beslist. Tot de laatste fase was het 2-2 en FC Kerkwerve/Oliegeultje verzuimde de voorsprong te nemen nadat er vier keer op de doelpaal werd geschoten. Emiel Dorst wist wel te scoren voor Stella Boys en vervolgens was het ijs gebroken en won Stella Boys met 5-2. Fiets Outlet Zeeland is een opmerkelijk inhaalslag bezig. Vorige week werd er gewonnen met 9-1 van FAXA en nu moest Via Adviseurs er met 10-2 nederlaag aan geloven. FC Hanse Staalbouw won met 6-2 van FAXE en De Vlinder haalde na vijftien duels in deze competitie het eerste punt binnen door een 1-1 tegen Spuiterij Elfrink. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  07-02-2014

Feestelijke opening Rabobank-kantoor Zierikzee

Het nieuwe Rabobank-kantoor aan de Grachtweg 23b in Zierikzee wordt vrijdag 21 februari feestelijk geopend. Belangstellenden zijn op 21 februari van 16.30 tot 18.30 uur van harte welkom voor een kijkje in het nieuwe kantoor (foto). Voor alle kinderen uit Zierikzee en omgeving organiseert de Rabobank een ballonnenwedstrijd. De ballonnen gaan om 17.00 uur de lucht in. Ter plekke worden ballonnen en kaartjes uitgedeeld. Ook Rabber, de mascotte van de Rabo KidsClub, is bij de ballonnenwedstrijd aanwezig.

bron: WereldRegio  06-02-2014

Holty Lingerie sluit op 1 april de deuren

Holty Lingerie te Zierikzee stopt ermee. Op 1 april gaan de deuren dicht. Door een ,, aaneenschakeling van omstandigheden is tot dit besluit gekomen”, zo laat eigenaar Herman Holty weten. Klein Kleding neemt per 1 maart het gedeelte aan de Melkmarkt over voor dameskleding. Voor het pand aan Dam 21 wordt nog een oplossing gezocht.

bron: WereldRegio  06-02-2014

Ben Meziane laat opnieuw van zich horen

Rachid Ben Meziane, oud-inwoner van Zierikzee, loopt met grote plannen rond. Vorige week liet de voormalige atleet in de papieren editie van WereldRegio optekenen dat hij regelmatig op Schouwen-Duiveland te vinden is om rondjes te lopen in Boswachterij Westerschouwen. Hij wil echter meer. Daarover meer in de papieren editie van vrijdag 7 februari. (forto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  05-02-2014

Winnend (dubbel)debuut Kerkhove in Fed Cup

Lesley Kerkhove heeft voor Nederland haar debuut gemaakt in de strijd om de Fed Cup. Met Michaela Krajicek speelde de 22-jarige Zierikzeese het dubbelspel tegen het Belgische koppel Van Uytvanck/Mestach. Het werd een winnend debuut met 6-3 6-7 7-6. Voor het dubbelspel hadden Kiki Bertens en Richel Hoogenkamp Oranje al aan de zege op het favoriete België geholpen. De wedstrijden hebben plaats in Hongarije. Vrijdag is de derde en laatste poulewedstrijd tegen Luxemburg, de eerste tegen Kroatië werd dinsdag met 3-0 gewonnen. Oranje is met de zege op België al groepswinnaar.

bron: WereldRegio  05-02-2014

‘Sportcafe-achtige’ opzet sportverkiezing

De opzet van avond van de sportverkiezing is vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar is toch wel een tikkeltje anders. Iedereen is welkom.In de vorm van een sportcafé komen vrijdag 7 februari niet alleen de diverse prijswinnaars aan bod, ook is er aandacht voor aansprekende sportevenementen die worden ‘becommentarieerd’ door kenners en organisatoren. Tussen het uitreiken van de gemeentelijke sportprijzen over 2013 – sporter van het jaar, Organisatieprijs, Penning van Verdienste en Aanmoedigingsprijs – neemt presentator Joop van der Laan de aanwezigen mee (terug) naar enkele fraaie evenementen die in 2012 op Schouwen-Duiveland plaats hebben gehad. Zo laten de oud-renners Chris de Jonge en Wim Evertse hun licht schijnen over de Eneco Tour en de mogelijke komst van de Tour de France op Schouwen-Duiveland in 2015. Naar alle waarschijnlijkheid komt Pieternel van der Linde van surf- en zeilcentrum Brouwersdam het één en ander vertellen over het watersportevenement DAM7 en is Henk Kortlever van atletiekvereniging Delta Sport aanwezig om de goed georganiseerde hardloopwedstrijden onder de loep te leggen. Het ‘sportgala’ heeft vanaf 17.00 uur (inloop vanaf 16.30) plaats in de burgerzaal van het gemeentehuis in Zierikzee. De genomineerden voor de belangrijkste onderscheiding, de beste sporter van 2012, zijn Davy Scheffers, Tommy Staal, Noah Heijnen, Jade Ottema en Annelous Lammerts. Scheffers en Lammerts zitten ten tijde van de sportverkiezingen in het buitenland. (foto: Kees Verkerke)

bron: WereldRegio  05-02-2014

Afgelaste voetbalduels naar komend weekeinde

De voetbalwedstrijden van clubs op Schouwen-Duiveland, die afgelopen zaterdag werden afgelast, worden zaterdag 8 februari ingehaald. Dit betekent dat SKNWK in een topper uit de vierde klasse A Arendskerke ontmoet. In dezelfde afdeling staan ook WIK’57-Vlissingen en ZSC’62-Apollo’69 op de rol. In 3A speelt MZC’11 tegen Veere en in 2A gaat Duiveland op bezoek bij VVC’68.

bron: WereldRegio  05-02-2014

Duizendste deelnemer Tafelen in de Buurt

Het project Tafelen in de Buurt heeft dit jaar haar duizendste bezoeker in het zonnetje gezet.Mevrouw Maatje Quaak schoof dinsdagmorgen aan in het dorpshuis van Noordgouwe en was daarmee de duizendste. Een groot succes laat Anneke Bruel van het Rode Kruis (afdeling Schouwen-Zierikzee) weten. Op steeds meer plaatsen komen voornamelijk ouderen bij elkaar om samen te eten. Dat wordt gemaakt door leerlingen van Pontes Pieter Zeeman. Tafelen in de Buurt is een project van het Rode Kruis, Zeeuwland, Pieter Zeeman, SMWO en de gemeente. Naast een bloemetje voor mevrouw Quaak waren er ook twee vrijkaarten voor FiZi. Die kreeg Bram Hilleman uit handen van Zeeuwland directeur Antoine de Ceuster. Hilleman is de vaste chauffeur van mevrouw Quaak. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  04-02-2014

Onderdak Zierikzee gaat plat zodra sportcentrum opent

Zodra het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg in Zierikzee open is, gaat de slopershamer in zwembad Onderdak. Wethouder Ad Verseput wil geen leegstand. Daarom moeten zwembad en sporthallen snel tegen de vlakte. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  04-02-2014

Ernstig gewonde in Sint Domusstraat Zierikzee

In de Zierikzeese Sint Domusstraat is vanavond even voor zes uur een onbekend iemand ernstig gewond geraakt. De ambulancehelicopter is ter plaatse geweest. De oorzaak van de verwondingen is nog niet duidelijk. Meer bijzonderheden volgen. Een gewonde zou door de traumaheli meegenomen zijn naar het EMC in Rotterdam. (foto: PBLpictures)

bron: WereldRegio  03-02-2014

CDA-vragen over ontmoetingsruimte voor Noorderpolder Zierikzee

De wijk Noorderpolder in Zierikzee dreigt de eerder toegezegde multifunctionele ruimte niet te krijgen. Tot die conclusie komt de CDA-fractie. De fractie is verbaasd over een raadsbrief, waarin wordt medegedeeld dat de ruimte in de nieuwe brede school gebruikt gaat worden voor kinderen. Lees verder.

 

bron: PZC  03-02-2014

Vijftig jonge Zeeuwse muzikanten laten van zich horen tijdens play-in in Zierikzee

Ruim vijftig Zeeuwse jonge muzikanten doen zaterdag 8 februari mee aan de jeugd play-in die wordt gehouden in het auditorium van Campus Cultura in Zierikzee. Het evenement is een initiatief van de Zeeuwse Muziekbond. De hele dag wordt samen muziek gemaakt, waarna om 15.00 uur een afsluitende presentatie wordt gegeven voor belangstellenden. Lees verder.

 

bron: PZC  03-02-2014

Duizendste bezoeker Tafelen in de Buurt

Het vierde seizoen van Tafelen in de buurt is ongekend populair. Dinsdag 4 februari heten leerlingen van Pontes Pieter Zeeman en vrijwilligers van het Rode Kruis zelfs de 1.000-ste bezoeker van Tafelen in de buurt van harte welkom in dorpshuis Noordgouwe. Antoine de Ceuster, directeur/bestuurder van Zeeuwland en Aad van der Wouden, voorzitter van het Rode Kruis Schouwen-Zierikzee, zijn aanwezig om de gelukkige in het zonnetje te zetten. Het aantal locaties is dit seizoen uitgebreid naar acht. Afwisselend wordt getafeld in appartementengebouwen van Zeeuwland, te weten: ’t Nieuwe Vrije en de Veste in Zierikzee, Vronenburg in Renesse en Steenzwaenshof in Nieuwerkerk. Ook in de dorpshuizen van Noordgouwe, Ouwerkerk, Kerkwerve en Serooskerke kunnen mensen aanschuiven voor gezelligheid en een lekkere maaltijd. Tijdens de bijeenkomsten van Tafelen in de buurt serveren leerlingen van Pontes Pieter Zeeman voor €5,- een heerlijke maaltijd aan ouderen uit de buurt. De leerlingen worden bijgestaan door een enthousiast team vrijwilligers. Een dag Tafelen in de buurt draagt bij aan een plezierige middag voor ouderen en voor de leerlingen is het een leerzame dag. Ook dit jaar word het project georganiseerd door Pontes Pieter Zeeman, de eilandelijke afdelingen van het Rode Kruis, het SMWO Schouwen-Duiveland en Zeeuwland.

bron: WereldRegio  03-02-2014

Damteam GZC wint van koploper Middelburg

Het achttal van GZC (damcombinatie Goes-Zierikzee) heeft verrassend met 9-7 van koploper Middelburg gewonnen. Hierdoor staat GZC na vijf ronden nu derde in de tussenstand. GZC was sterker aan de onderste borden. Jan Flikweert en John Honig wonnen beiden door betere behandeling van het eindspel dan hun tegenstanders. Kees Rijk verloor van Daaf Kasse, de kopman van Middelburg en momenteel aan de leiding bij het lopende Zeeuws kampioenschap. De partijen van Jos de Wild, Aart Walraven, Cor Boot en Chiel Poulisse eindigden allen in remise waardoor de 9-7 winst voor GZC een feit was.

bron: WereldRegio  03-02-2014

Stad en Lande boos over Havenpark-werkgroep

De vereniging Stad en Lande is op geen enkele wijze te spreken over de opzet van de werkgroep Havenpark, dat zich nog eens gebogen heeft over de herinrichting van de binnenstad.De werkgroep bestond uit voor- en tegenstanders, maar volgens Stad en Lande was alles gericht op het doorpakken van de plannen. Een beetje bescheidener van opzet, maar aan de kern van de plannen kon volgens Stad en Lande niet worden getornd. Dat was ook de kritiek van Jacques Geschiere (initiatiefnemer van handtekeningenactie tegen de plannen). Maar Geschiere stapte uit de werkgroep, Stad en Lande bleef zitten. De vereniging maakt in een brief aan burgemeester en wethouders haar frustratie kenbaar, overigens nadat b en w er nog eens een besluit over nam. De gemeenteraad is 27 februari aan zet. Overigens is de voorzitter van Stad en Lande oud-wethouder Wijnand Renden, in zijn tijd verantwoordelijk voor de herinrichting van de binnenstad.

bron: WereldRegio  03-02-2014

Perfect weer op finaledag WDTT

De organisatie van het Winter Dikke Toren-toernooi kan terugkijken op een geslaagde, achtste editie. Onder veel publieke belangstelling werden op een zonnige zondag bijna alle finales afgewerkt. Bijna, want twee finales konden geen doorgang vinden vanwege een liesblessure bij Ferry de Gans. Hierdoor werd er niet getennist in het gemengd dubbel 4 en mannendubbel 5 en was Leon Weeda (met respectievelijk Inge Cobussen en Edwin van Delft) tweemaal winnaar zonder te spelen. Het sterkste koppel van het achtste WDTT was Pieter Boot/Ronald van Slooten, tevens de regerende Nederlands kampioenen beachtennis. Op het smashcourt van LTC Zierikzee hadden ze in de eindstrijd geen kind aan John van der Have en Jasper Smit: 6-1 6-1. Over een maand kunnen de tennissers op Schouwen-Duiveland weer terecht voor een wintertoernooi. Van 1 tot en met 9 maart staat de tweede uitgave van Wintergrutt bij het Nieuwerkerkse TV Duiveland op het programma.

bron: WereldRegio  02-02-2014

Verschil tussen Delta Sport en HWC drie klassen

Zijn collega-trainer vond dat er in de eerste helft nog wel sprake was van een ‘gevecht’. Delta Sport-coach Peter Bos fronste zijn wenkbrauwen eens bij die opmerking en repliceerde met: ‘ik heb iets anders gezien’. Met een kanttekening van ondergetekende ging de Zierikzeese trainer wel mee. Wat heet, hij versterkte de opmerking alleen maar. ‘Eén of twee klassen beter?’, luidde vraag na de 23-37-nederlaag, de eindstand van de zondagse wedstrijd tussen Delta Sport en HWC in een weer goed bezochte sporthal Onderdak. ,,Drie klassen”, was het antwoord van Bos. Het was ook het verschil tussen de laatste (donderdag)training en de twaalfde competitiewedstrijd van Delta Sport in de hoofdklasse D. Want Bos herkende zijn team totaal niet met dat van drie dagen geleden. De veertiger schreef het toe aan de druk die de spelers zichzelf oplegde na de overwinning van vorige week in Hellevoetsluis. Ze wilden volgens hem te graag winnen voor eigen publiek. ,,Die druk heeft zich vertaald in een uitermate slechte wedstrijd”, meldde Bos. ,,Ze kunnen wel goed handballen, maar dan moet je jezelf niet continu onnodige druk opleggen.” Slechts in de beginfase kwam Delta Sport, onder toeziend oog van de vertrokken trainer Jaco Vleeshouwer, goed voor de dag: 2-0 en 4-2. Daarna kwam de thuisploeg nimmer op voorsprong, laat staan op gelijke hoogte. Een paar lange, ervaren aanvallers van de Vlaardingse ploeg schoten er lustig op los en bleven dat de hele wedstrijd doen. Om een voorbeeld te geven: van 11-15 net voor rust ging het naar 11-19 net na rust en Delta Sport verspeelde daarvoor en erna teveel kansen. ,,Uitgekookt”, typeerde Bos de speelwijze van HWC, dat thuis ook won van Delta Sport. Met acht treffers verschil, al zo ‘kort’ in de tweede helft, ben je als handbalploeg kansloos voor de zege na zestig minuten. En dat was ook zo. Daarom kon en hoefde Bos niet veel woorden vuil te maken aan het optreden van zijn team. Hij stipte wel het optreden van Wessel Groen aan. De B-junior verving een paar keer Jacco de Looff en zag eerst een strafworp op de paal belanden en stopte er later in het duel echt eentje. Groen had nog enkele, goede reddingen, maar kon bij lange na de enorme nederlaag niet voorkomen. Het publiek kreeg hij er wel mee op zijn handen, maar HWC verdiende zondag het meeste applaus.
Scores Delta Sport: Guido de Graaf, Jimmy Niemans 5, Koen de Bruijn 4, Tim Vleeshouwer 3, Guust Sluijs, Ruben Bos 2, Leon van de Sande. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  02-02-2014

Eilandelijke delegatie naar IJstijd Amsterdam

Onder leiding van kinderburgemeester Kyra Droppers is een Schouwen-Duivelandse delegatie zondagmorgen in alle vroegte afgereisd naar Amsterdam. Daar wacht de jeugdige groep een schaatswedstrijd tegen kinderen uit de andere regio’s van Nederland. Ze strijden op de baan, die voor deze gelegenheid in het Olympisch Stadion is gelegd. Het is voor Schouwen-Duiveland de voorbode van de schaatsbaan, die vanaf 14 februari in Zierikzee zal liggen.

bron: WereldRegio  02-02-2014

Rederijkers brengen in september Poortwachter van Zierikzee

‘De poortwachter van Zierikzee’ is de titel van de nieuwe productie die het gezelschap De Rederijkers Zierikzee in september opvoert. Het stuk speelt in de roerige periode 1795-1813. Zierikzee zucht onder de Franse bezetting en worstelt met grote handelsbeperkingen die zijn opgelegd door de Fransen. Lees verder.

 

bron: PZC  02-02-2014

Noordwelse Dorst traint volleybalsters Forza

Tot het einde van het seizoen heeft Forza een trainer gevonden voor de dinsdagavondtraining van de Forza-volleybalsters, die momenteel derde staan in de promotieklasse A. De trainer heet Margo Dorst en volgt Arie van de Zwan op, die er enige tijd geleden mee stopte. Dorst woont al enige jaren in Noordwelle en speelt competitie bij in het tweede team van Spivo in Spijkenisse. De Schouwse volleybalvrouwen wonnen overigens zaterdag hun vijftiende competitiewedstrijd met 3-1 van Voleco. In sportzaal De Vanger waren de setstanden 25-16 25-21 12-25 25-14. Hennie van Liere uit Zierikzee, een oud-speelster van de eilandelijke volleybalclub, blijft als trainer/coach van BOK koploper in de promotieklasse B. Met het team uit Kapelle, waar ook de Zierikzeese Mandy Juffermans speelt, werd zaterdag Voko met 4-0 verslagen. Omdat Roosendaal, nummer twee in de stand, ook met 4-0 won, blijft het verschil op de ranglijst een punt in het voordeel van de ploeg van Van Liere. Er zijn nog zeven wedstrijden te spelen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-02-2014

Forza-mannen profiteren van verlies medekoploper

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza heeft maximaal geprofiteerd van het verlies van medekoploper Krimpen 3. De formatie van coach Tonie van Breda zette zaterdagavond in sportzaal de Vanger in een zeer degelijke en constante partij Voko met 4-0 (25-14 25-21 25-20 25-21) aan de kant. De thuisploeg beschouwde het duel met Voko als een ‘belangrijke wedstrijd’ omdat de jongste tegenstander vorige week twee sets van Krimpen had afgesnoept en hetzelfde Krimpen vrijdagavond van Voltena had verloren. Echt onverwacht was het verlies van de andere lijstaanvoerder niet omdat Krimpen een paar spelers miste en daarmee ‘aantoonde’ niet over een brede selectie te beschikken. Dat is met Forza wel het geval. Tijdens de vierde set, toen de winst al binnen was, kon Van Breda het zich permitteren om bijvoorbeeld Raymond van Boven, Yuri van der Sluijs en Maurits van der Velde enkele punten aan kant te houden. Tot voor kort had Van Breda een iets smallere selectie, maar met de terugkeer van Van der Velde en Jos Frickus kan Forza veel beter en makkelijker afwezigen of geblesseerden opvangen. Bovendien is dit Forza, vergeleken met nagenoeg hetzelfde team van vorig seizoen, veel constanter. Ze laat zich ook nauwelijks van de wijs brengen. Het redelijke taaie Voko ondervond dat ook. Steeds wanneer Voko dacht gelijk of op voorsprong te kunnen komen, pakte Forza het punt. En na de twintig punten gaf de thuisploeg nog wat extra gas. Met de 4-0-zege kwam Forza voor het eerst in het seizoen 2013/2014 alleen aan kop in de promotieklasse B. De volleybalmannen van Schouwen-Duiveland hebben meteen een voorsprong van drie punten genomen op Krimpen 3, dat trouwens 15 februari de eerstkomende tegenstander is. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  02-02-2014

Nieuwdorp spoelt kater MZC’11 weg

Nieuwdorp heeft de voetballoze zaterdag van MZC’11 – de uitwedstrijd tegen Veere werd afgelast – opgefleurd met een zege op Arnemuiden. De ploeg van oud-SKNWK-trainer Thomas de Ridder won zaterdag in het vissersdorp met 2-3. Hiermee spoelde Nieuwdorp voor MZC’11 de kater van vorige weg toen Arnemuiden op sportpark Den Hogen Blok er met de winst vandoor ging en waardoor de Zierikzeese formatie een flinke knauw kreeg in de race om het kampioenschap van de derde klasse A. Met de uitslag van zaterdag 1 februari heeft MZC’11 weer twee verliespunten meer, maar moet ze de inhaalwedstrijd in en tegen Veere wel winnen om Arnemuiden in het kampioenschapsspoor te blijven.

UITSLAGEN
ZATERDAG
Tweede klasse E:
Bruse Boys-GPC 1-2 (1-2 Mats Willemse)

Derde klasse A:
DFS-VCK 1-1

bron: WereldRegio  02-02-2014