Doffe dreunen luiden oude jaar uit in Zierikzee

Een serie felgroene melkbussen op een rij, twee dozijn oude ballen en wat carbid en water. Meer heeft een vriendengroep uit Zierikzee niet nodig om de hele oudjaarsdag plezier te hebben. Vanaf tien uur in de ochtend zijn ze begonnen met schieten en waren de doffe dreunen tot ver in de stad te horen. Lees verder. (foto: Interpicture)           

  bron: PZC  31-12-2014

‘Keuzevrijheid zorg bij appartementen Zeeuwland is voldoende gewaarborgd’

De vrijheid van keuze voor een zorgaanbieder is voldoende gewaarborgd. Tot die conclusie komt wethouder Cees van den Bos naar aanleiding van vragen van raadslid Kees van den Berg (SGP) over de samenwerking tussen woningbouwvereniging Zeeuwland en zorgaanbieder Allévo in appartementencomplexen van Zeeuwland. Lees verder.                                     

  bron: PZC  30-12-2014

Mogelijk Glazen Huis bij Campus Cultura

De wijkgroepering Hart van Poortambacht in Zierikzee heeft plannen volgend jaar tijdens de Serious Requestweek in Zierikzee een lokaal Glazen Huis in te richten. Als locatie wordt gedacht aan het terrein van Campus Cultura aan het Hatfieldpark.Hart van Poortambacht wil de mening van de bewoners daarover peilen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  31-12-2014

Monument voor overleden kinderen

Een monument voor alle overleden kinderen. Dat is een wens die Anne van Mil van de stichting Enna heeft. De bedoeling is om dat in Zierikzee voor elkaar te krijgen. Anne verloor haar zoon Jessie in 1998 aan leukemie. Jessie was toen vijf jaar. Ze merkte dat het moeilijk was om met buitenstaanders over haar verlies te praten. Anne werd via de Vereniging Ouders Overleden Kinderen (VOOK) contactouder en maakte verschillende bijeenkomsten mee. Later richtte ze de stichting Enna op, omdat ze de behoefte had op Schouwen-Duiveland ook iets te organiseren. Anne probeert nu ook een monument te realiseren. Dat zou bij het Kaaskenswater in Zierikzee moeten komen; langs het wandelpad daar staan al veel herdenkingsbomen voor overleden mensen. Ze heeft daarover al een gesprek gehad met de gemeente. Het monument wordt een hek waar mensen een slot aan kunnen bevestigen, om verbondenheid te symboliseren. In het slot kan de naam van het kind worden gegraveerd. Het monument ter nagedachtenis aan verloren kinderen moet een plek worden waar mensen naar toe kunnen gaan, om te herdenken maar ook om het onderwerp bespreekbaar te maken. “Het leed bestaat. Wij willen het zichtbaar maken,” aldus Van Mil. Luuc Smit, docent psychotrauma en verlieswerking aan de Hogeschool Zeeland is enthousiast over het intiatief voor dit monument. “Het biedt een plaats aan ouders om er vedriet te zien en te hebben. Daar mag het, daar is het, daar kun je naar toe. Het houdt de herinnering levend.” Op 23 mei 2015 wordt in ieder geval een herdenking gehouden. Marinus van den Berg, een autoriteit op het gebied van rouwverwerking zal dan spreken. De stichting Enna wil proberen jaarlijks een herdenking te houden. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland)                                       

bron: Omroep Zeeland  29-12-2014

Volgend jaar weer ‘Tafelen in de buurt’

Ook in 2015 wordt er weer getafeld in de buurt. Gezellig lunchen met elkaar. Leerlingen van Pontes scholengroep Pieter Zeeman maken met behulp van vrijwilligers een lekkere maaltijd klaar voor ouderen uit de buurt. Ook dit seizoen kunt u weer op diverse plekken aanschuiven. Voor € 5,- krijgt u een heerlijke maaltijd (exclusief kosten drankjes). De leerlingen worden bijgestaan door een enthousiast team vrijwilligers, onder andere van het Rode Kruis. Het programma begint om 11.30 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur. Data in Zierikzee zijn: 6 en 27 januari en 17 februari 2015 in ’t Nieuwe Vrije; 20 januari en 10 februari 2015 in De Veste Zierikzee. Voor beide lokaties kan men zich aanmelden bij Yvonne Klaverkamp, telefoon: 06 232 38 555. Zie: Andere lokatie op Schouwen-Duiveland. (foto: Zeeuwland)

bron: Zeeuwland  29-12-2014

Bezoekers disco De Steeg Zierikzee houden reünie

Ongeveer 250 bezoekers van disco De Steeg komen zaterdag bij elkaar in poppodium Brogum in Zierikzee. Tijdens de reünie van de discotheek uit de jaren tachtig draaien oud-diskjockeys. Achter de bar staat ook oud-personeel van De Steeg. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  28-12-2014

Gastles Portretfotografie Dick van der Veer bij Kunst en Media

Op donderdag 8 januari verzorgt fotograaf Dick van der Veer een gastles over portretfotografie op Pontes Pieter Zeemanin Zierikzee, voor de leerlingen Kunst en Media van docente Petra Lauret. Dick van der Veer gaat de leerlingen uitleggen en laten zien hoe je een mooi portret fotografeert. Verder zal hij vertellen over zijn grote voorbeeld, zijn favoriete Belgische fotograaf die heel eenvoudige portretten maakt. Ook maken leerlingen kennis met een fotoprogramma op de computer en de mogelijkheden daarmee. De gastles van Dick van der Veer is een vervolg op de lessen Kunst en Media over emoties. De leerlingen verdiepten zich in emoties; welke emoties zijn er, waar herken je ze aan en ze zochten er foto’s bij. De leerlingen gaan naar aanleiding van de gastles zelf emoties fotograferen en daar een tentoonstelling van maken, die te zien zal zijn tijdens de Open Dag, op woensdag 21 januari. Naast de afgedrukte foto’s zullen er ook geschilderde en getekende portretten te zien zijn. (foto: Dick van der Veer)

bron: Pontes Pieter Zeeman  28-12-2014

Zierikzee iets meer inwoners, op Schouwen-Duiveland minder

De discussie over de krimp ten spijt heeft Schouwen-Duiveland ten opzichte van 1 januari 2014 slechts zevenentwintig inwoners ingeleverd. De trend dat steeds meer mensen Zierikzee verkiezen boven de dorpen zet zich door. De stad heeft er 52 inwoners bijgekregen. Op dit moment telt Schouwen-Duiveland 33.827 inwoners. Dat zijn er dus iets minder dan vorig jaar. Maar verrassend is dat het eiland qua inwoners nog ruim in haar jas zit. In 1997 (het jaar van de gemeentelijke samenvoeging) telde Schouwen-Duiveland 32.563 inwoners en dat waren er dus ruim 1260 minder dan nu het geval is. Een rondgang langs de dorpen leert dat er een aantal opmerkelijke dalers zijn. Zo heeft Burgh-Haamstede maar liefst 65 inwoners ingeleverd en ook Bruinisse als groeikern moet het met 16 mensen minder doen. Kerkwerve levert in verhouding ook fors in. In totaal 28 mensen minder. De drie groeiers daarentegen zijn Dreischor, Scharendijke en Zierikzee. Dreischor heeft er 20 inwoners bij en Scharendijke 21. Zierikzee is de ‘winnaar’ met 52 nieuwe inwoners. Die trend heeft zich eerder al ingezet. De discussie over het bouwen in de dorpen is dan ook een lastige. Het is niet zo dat bouwen automatisch betekent dat er meer inwoners komen. Mensen kiezen voor Zierikzee vanwege voorzieningen. En natuurlijk is er in de stad veel gebouwd. De bevolkingsopbouw is voor deel deel afhankelijk van natuurlijk verloop. Zo zijn er 254 baby’s geboren. Slechts 14 op het eiland zelf, de rest elders. En elders is dan naar alle waarschijnlijk vooral Goes, omdat daar het ziekenhuis staat. In totaal 254 mensen zijn overleden. Maar minstens zo interessant zijn de cijfers over vertrek en vestiging. En dan valt het op dat er weliswaar 972 mensen het eiland hebben verlaten, maar dat er meer – 999 – zijn gekomen. Vertrekkers zijn voor een belangrijk deel studerende jeugd. En een laatste detail. Het aantal mannen is met 34 afgenomen tot 16.721. Er zijn zeven vrouwen bijgekomen en dat betekent een totaal van 17.106 dames.                                          

bron: WereldRegio  28-12-2014

Carbidschieten in Zierikzee

Op het braakliggende terrein aan de Zierikzeese Regenwulpstraat wordt 1 januari carbid geschoten. Dat hebben de initiatiefnemers Marijn Kaashoek en Dave Hendrinks laten weten. Burgemeester Gerard Rabelink was gevraagd het eerste schot te verrichten, maar die zou daarvan afgezien hebben om de tegenstanders niet voor het hoofd te stoten. Nu is Serge Vogelenzang (oud-raadslid) gevraagd dit te doen. Hoewel het afsteken van vuurwerk pas ‘s avonds mag, is het carbidschieten gepland van tien uur ‘s morgens tot vijf uur ‘s middags. (foto: Interpicture)

bron: WereldRegio  28-12-2014

Joep Peeters met Gumbo Gabbers Trio in Rode Kamer

Zaterdag 17 januari treedt swingt De Rode Kamer met Joep Peeters en zijn Gumbo Gabbers Trio. Gumbo is zo’n typisch New Orleans gerecht: veel verschillende ingrediënten, allemaal vers, op smaak gebracht met allerlei heerlijke kruiden, maar vooral “Hot and Spicy”! En dat is nu precies de muziek van Joep Peeters en zijn Gumbo Vrienden oftewel Gabbers. Ingrediënten uit de honderdjarige jazzkeuken, flink door elkaar geroerd en in een dubbelgetrokken swingbouillon geserveerd door chefkok Joep en zijn Gumbobrigade. Smakelijk eten, enjoy your meal, bon appétit, Let The Good Times Roll! Joep Peeters, piano, vocal; Richard Frijters, bas; Onno de Bruijn, drums. Aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt € 16,- per persoon en dat is inclusief het bekende hapje en drankje. Reserveren via derodekamer@monumentenweb.nl of 06 128 77 621. De Rode Kamer, Havenpark 13-15, Zierikzee. (foto: de Rode Kamer)

bron: de Rode Kamer  28-12-2014

Glitter and Glamour op de BHD Nieuwjaarsparty

Het bedenken van een leuk thema voor de jaarlijkse Nieuwjaarsparty is altijd de uitdaging voor de leden van coverband Bad Hair Day. Na het doorslaande succes van de “A-meezing avond” van de vorige Nieuwjaarsparty, hebben de bandleden het deze keer over een iets andere boeg gegooid. Voor het feestje van 10 januari 2015 is gekozen voor het thema “Glitter and Glamour”. Net als ieder jaar gaan wij proberen om de zaal op z’n kop te zetten met het nieuwe repertoire, maar we zullen ook een greep doen uit een aantal oude vertrouwde liedjes.e filmopnames in Zierikzee over het leven van Michiel de Ruyter hebben ons o.a. geïnspireerd om dit keer iets met het thema film te gaan doen. De uitwerking was echter nog niet zo eenvoudig. Maar via de film premiere’s kom je dan snel op de rode loper, waarbij de gasten zich altijd in de meest prachtige kleding presenteren, “Glitter and Glamour” dus. Wij gaan dit jaar onze gasten dan ook vragen om met hun kleding iets in dit thema te doen. We zullen natuurlijk niemand weigeren die in zich lekker voelt in zijn T-shirt en spijkerbroek, maar voor het thema zou het leuk zijn als iedereen zich juist wat extra opdoft. Wij vragen onze gasten ook om met hun mobiele telefoons filmpjes te maken tijdens het optreden en deze op te sturen naar een speciaal email adres (filmpje@badhairday.nl). Dat mogen filmpjes van de band zijn, maar ook selfies of opnames van het publiek dat vol overgave staat mee te zingen. Wij hebben zelf ook een cameraploeg rondlopen o.l.v. Mikey Mollink. Deze vriend van de band studeert momenteel audiovisuele techniek aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hij zal de verschillende opnames verwerken tot een aftermovie mix/mashup. Het resultaat hopen wij dan z.s.m. op onze vernieuwde website te kunnen presenteren. Als laatste knipoog naar de filmwereld zal er filmmuziek worden gedraaid tijdens de pauzes van de band. Natuurlijk komen daar kaskrakers langs zoals Star Wars en Titanic. Maar we zullen vooral veel nummers laten horen die het echt tot top-50 hit hebben geschopt. Denk daarbij aan klassiekers als de Blues Brothers, Grease, Saturday Night Fever en Fame. Ook dit keer hebben wij gekozen om de Nieuwjaarsparty in poppodium Brogum te houden. De zaal gaat om 21:00 uur open. De toegangskaarten voor deze avond kosten 10 euro per stuk en laatste kaarten zijn deze week in de voorverkoop gegaan. Omdat er jaarlijks altijd een groot aantal fans uit Zuid-Beveland op het feest is, wordt er dit jaar een arrangement aangeboden door Meesterkapper William. Toegangsbewijs en busvervoer vanuit Heinkenszand en Goes voor een klein prijsje. Kijk voor alle voorverkoop adressen op onze website www.badhairday.nl

bron: WereldRegio  27-12-2014

Schilder valt van zeilboot in hal Zierikzee

Een 51-jarige man uit Uithoorn is zaterdagmiddag in Zierikzee gewond geraakt bij een val van een zeilboot. Deze boot staat in een bedrijfshal aan de Industrieweg in Zierikzee. Het slachtoffer, scheepsschilder van beroep, klom rond 13.15 uur met een zeil in zijn hand een tegen het schip staande ladder op. Lees verder

  bron: PZC  27-12-2014

Jongeman (20) gewond bij carbidschieten

Vrijdagmorgen is op de Steenovenseweg een jongeman tijdens het carbidschieten gewond geraakt. Het 20-jarige slachtoffer uit het Gelderse Wenum-Wiesel was rond 11.15 uur in een weiland bezig met carbidschieten, toen het ontstekingsmechanisme weigerde. Deze ontsteking kon op afstand bediend worden. Nadat de ontsteking weigerde, haalde hij de bal uit het apparaat, waarna de carbid alsnog tot ontsteking kwam. De man kreeg hierdoor een grote steekvlam in zijn gezicht. Hij is gelijk onder de douche gezet. Nadat een ambulance ter plaatse kwam, is het slachtoffer aan tweede graads brandwonden aan zijn gezicht behandeld. Voor verdere behandeling is hij overgebracht naar het ziekenhuis om te kijken of er mogelijk sprake was van oogletsel. (foto: Interpicture)

bron: politie  26-12-2014

Ondernemers in ontwikkelingslanden blij met Zierikzeese mosterdmaker

Ondernemers in ontwikkelingslanden zijn blij met een mosterdmaker uit Zierikzee. Ton Schroër van Ton’s Mosterd plakt namelijk stickers op zijn potjes om mensen op te roepen geld uit te lenen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De mosterdmaker probeert altijd om de wereld een stukje beter te maken. Zo denkt hij aan het milieu, rijdt hij met een elektrische auto en heeft hij zonnepanelen. Nu werd het tijd om aan de mensen zelf te denken. Hij kwam terecht bij de landelijke stichting Lend a Hand, een crowdfundingsproject om geld in te zamelen voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Ondernemers in de Filipijnen en Colombia kunnen via de stichting geld lenen om hun bedrijfje te laten groeien. Dat idee sprak de Zierikzeese ondernemer ook aan, want zo is hij zelf ook begonnen. “Toen ik begon had ik 10-duizend gulden nodig. Dat geld kon ik lenen bij familie en vrienden. In ontwikkelingslanden is die mogelijkheid er vaak niet en zijn banken ook niet vrijgevig. Dus probeer ik zo mensen te mobiliseren geld uit te lenen aan de stichting die het weer uitleent aan de Ton Schroër heeft op 15-duizend potjes mosterd zijn stickers geplakt. “Dat heb ik nu gedaan, omdat het een mooie kerstgedachte is. Als mensen die potjes kopen of cadeau doen moet het ze in deze tijd wel aanspreken.”. Bekijk/beluister hier de reportage. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  26-12-2014

 

Van den Bos verbreekt 41 jaar oud clubrecord

Nout van den Bos van atletiekvereniging Delta Sport heeft het clubrecord indoor kogelstoten van Leo de Pee verbroken. Bij de Eindejaarsmeeting in Gent stootte de B-junior de vijf kilo zware kogel over een afstand van 14,93 meter, slechts een centimeter minder dan winnaar Florian Ligneel. Van de Bos behaalde met deze prestatie niet alleen de tweede plaats bij de B-junioren maar verbeterde het clubrecord uit 1973 met maar liefst 73 centimeter.

bron: WereldRegio  26-12-2014

Van Keulen nieuwe trainer MZC’11

MZC’11heeft Alexander van Keulen aangesteld als opvolger van Adriaan Nieuwenhuijse. De trainer uit Kloetinge, momenteel werkzaam bij Terneuzense Boys dat in dezelfde tweede klasse E als de Zierikzeese ploeg uitkomt, komt met ingang van het seizoen 2015/2016 naar sportpark De Hogen Blok. Van Keulen (foto) was eerder trainer op Schouwen-Duiveland. In 1996 startte hij er zijn trainersloopbaan bij Bruse Boys. Daarna was Van Keulen actief bij Kapelle, RCS, Kloetinge, SSV’65, Terneuzen en Serooskerke. Met Bruse Boys en RCS werd hij kampioen. In totaal bereikten zijn elftallen viermaal de nacompetitie. (foto: MZC’11)                                                 

bron: WereldRegio  24-12-2014

Kerkhove buiten kwalificaties Australian Ope

Lesley Kerkhove staat buiten de kwalificaties voor de Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van 2015. Dit houdt echter niet in dat de 23-jarige tennisster het kwalificatieschema uiteindelijk misloopt. Op de zogenaamde acceptance list, die woensdag is gepubliceerd, is de nummer 207 rechtstreeks toegelaten tot de kwalificatiewedstrijden. Iedereen erachter moet wachten tot er tennissters afvallen door blessures, ziekte of andere omstandigheden en oorzaken. Op de acceptance list staat Kerkhove (foto) nu 223e. Vijftien speelsters voor haar lijkt veel, maar toch geeft ze niet zomaar de moed op. ,,Ik wacht tot het laatste moment of het gaat schuiven. Het kan nog.” (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  24-12-2014

Februari is schaatsmaand op Havenplein Zierikzee

Van vrijdag 30 januari tot en met zondag 22 februari kan er op het Havenplein in Zierikzee worden geschaatst. Net als vorig jaar plaatst de stichting Zeeland houdt van Schaatsen een kunstijsbaan op het plein. De baan is beschikbaar voor scholen, bedrijven en particulieren. Lees verder. (foto: WereldRegio)


  bron: PZC  24-12-2014

Diner op kerstavond van Eetcafé Marktzicht en het Leger des Heils

Horeca-ondernemers Albert Flikweert en Clim Hulsbosch in Zierikzee hebben in samenwerking met het Leger des Heils het initiatief genomen tot een gratis diner vanavond in Eetcafé Marktzicht voor 66 mensen die daarvoor zijn uitgenodigd. “Het is geweldig hoeveel steun we bij dit initiatief krijgen van een aantal vaste leveranciers van ons eetcafé en Toko & Take Away, maar ook van collega-ondernemers in Zierikzee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  24-12-2014

Weekmarkten Zierikzee verplaatst naar woensdag

De weekmarkt in Zierikzee wordt in verband met de feestdagen op woensdag gehouden. Woensdag 24 december is het markt en dat is ook zo op woensdag 31 december. Daartoe is besloten omdat eerste kerstdag en Nieuwjaardag op donderdag vallen. Lees verder.

  bron: PZC  23-12-2014

Volgend jaar extra aandacht voor arme kinderen Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland gaat volgend jaar extra werk maken van het armoedebeleid voor kinderen. Het college antwoordt op vragen van de fractie van de SGP dat het armoedebeleid voor kinderen volgend jaar wordt geïntensiveerd en dat de aanbevelingen van de Kinderombudsman daarbij richtinggevend zijn. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  23-12-2014

Geen kerstboom op Havenplein Zierikzee

Het Havenplein in Zierikzee moet het deze feestdagen zonder grote kerstboom doen. “We hebben de standaard en de lampjes uitgeleend aan Obase, die bij de bredeschool in Noorderpolder een zes meter hoge boom heeft gezet,” verklaart Norbert Clarijs van de Rotaryclub Schouwen-Duiveland het ontbreken van de boom op het Havenplein. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  23-12-2014

Parkeren in de gemeente tijdelijk gratis

Op Schouwen-Duiveland hoeft tijdelijk geen geld in de parkeermeter gestopt te worden. De parkeerautomaten worden voorzien van afdekkappen om vandalisme te voorkomen. U hoeft de komende periode dus niet te betalen voor het parkeren. De automaten worden 5 januari weer in werking gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-12-2014

Allevo viert kerst in de huizen

Tijdens de kerstperiode wordt er in de zorgcentra van Allévo op Schouwen-Duivelandeen groot aantal kerstactiviteiten georganiseerd. Borrendamme, In ’t Opper, Duinoord en verpleeghuis Cornelia bieden allen een breed kerstprogramma aan vrijwilligers, cliënten en medewerkers. Variërend van een kerstontbijt tot het organiseren van een kerkdienst. Op alle locaties van Allévo werd afgelopen week een kerstdiner georganiseerd voor de cliënten. Er werd naast het diner gezongen, muziek gemaakt en het kerstverhaal voorgelezen en gedichten voorgedragen. In ’t Opper wordt op Eerste kerstdag een kerkdienst georganiseerd. Het Leger De Heils organiseerde afgelopen week in ’t Opper en Borrendamme een kerstmiddag met zang en muziek en na afloop een leuke attentie. In Cornelia werd een kerstontbijt klaargemaakt voor ruim honderd vrijwilligers met na afloop een kerstpakket. In ’t Opper gaan cliënten aan tafel voor een kerstmaaltijd van Tafel thuis, dat op het eigen appartement en in de zaal wordt geserveerd. Cliënten op de woongroep krijgen een feestelijke kerstmaaltijd. Verder worden er koekjes gebakken, er is een extra lekker chocolaatje bij de thee en een advocaatje mag ook niet ontbreken.

bron: WereldRegio  23-12-2014

Lokale radio komt met eindejaarsuitzending

Op oudjaarsdag presenteert Radio Omroep Schouwen-Duiveland de uitzending “Dag 2014″. In de studio aan het Zelkevoetpad in Zierikzee zullen van 10.00 uur tot 16.00 uur zes presentatoren, in zittingen van twee uur, met prominente Schouwen-Duivelanders in gesprek gaan over gebeurtenissen uit het afgelopen jaar en een blik werpen op 2015. De webcam zal in de ontvangstruimte geïnstalleerd worden zodat de luisteraar ook mee kan kijken. Iedereen is van harte welkom om de uitzending te aanschouwen en een oliebol of appelflap te nuttigen.

bron: WereldRegio  23-12-2014

Nieuwe invulling zaterdagmiddag lokale omroep

De zaterdagmiddag van Radio Schouwen-Duiveland krijgt weer invulling. Vanaf zaterdag 3 januari wordt tussen 15.00 en 17.00 uur ‘Van Yperen In Het Weekend’ uitgezonden. Dit programma bevat muziek uit de 80’s en 90’s en items als ‘Het Fossiel’, ‘Zero’s For Hero’s’, ‘Weekend Showflits’, ‘De Moordkuil’ en ‘Weekend Sportflits’ met onder meer uitslagen van eilandelijke voetbalteams. Tevens wordt het lokale nieuws besproken. (foto: Interpicture)

bron: WereldRegio  23-12-2014

Cursus Geschiedenis leeft

Wederom organiseert de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland een cursus van vier avonden over de geschiedenis van het eiland. Dit keer gaat het over bezetters door de eeuwen heen. Vier avonden ( 13 en 26 januari ; 10 en 23 februari) van 19.30 tot 22.00 uur op verschillende locaties; de kosten zijn 25,- p.p. voor leden en niet-leden van Stad en Lande. Onderwerpen: 1e en 2e wereldoorlog (Corstiaan Prince), Franse bezetting (Jeanine Dekker), zeeslag op de Gouwe (Huib Uil), Noormannen/Romeinen (Robert van Dierendonck). Aanmelden bij secretariaat@stad-en-lande.nl of via 06-28513978.

bron: WereldRegio  23-12-2014

Bijna zeven mille voor Serious Request

De wintereditie van Centree in en rond de Dikke Toren in Zierikzee heeft zeker zevenduizend euro opgeleverd. De hele dag waren er activiteiten rond en in de toren. Zaterdagavond rond half twaalf werd gemeld dat er bijna zevenduizend euro was binnengekomen en dat er nog meer bij zal komen.

bron: WereldRegio  23-12-2014

Geld voor strijd tegen ebola

Leerlingen uit groep 7 en 8 van OBS ’t Kofschip in Zierikzee hebben donderdag een sponsorloop gehouden voor de strijd tegen ebola. Dit plan heeft lange tijd bij een viertal leerlingen uit groep 8 gesluimerd, naar aanleiding van een les waarin een artikel over de huidige uitbraak werd behandeld. Ook in de weken erna werd het onderwerp ebola regelmatig door de leerlingen zelf aangesneden. Zeker toen duidelijk werd dat ebola een niets ontziende ziekte is, waardoor kinderen hun ouders verloren en er in de getroffen gebieden ook voedseltekorten ontstonden. Naast een spontane donatie van 50 euro door een onbekende man, kwam ook een aantal leerlingen met bedragen van 50 euro en meer op school. Op vrijdagochtend was het eindbedrag bekend: 1.112,58 euro. (foto: Ons Eiland) 

bron: Ons Eiland  22-12-2014

Café Zierikzee in praktijkboek voor de horeca

Het trainings- en adviesbureau voor de horeca Lenting en partners heeft een boek uitgebracht. ‘Eredivisie Horeca’ bevat 25 portretten van toonaangevende ondernemers. Onder hen Robbert Roggeband van café De Biet in Zierikzee. Lees verder. (foto: Café de Biet)

 

  bron: PZC  22-12-2014

Reddingsbrigade Zierikzee draagt ruim 2500 euro bij aan Serious Request

De driedaagse sponsortocht van de vrijwillige reddingsbrigades in Nederland heeft 18.150 euro opgebracht voor de actie Serious Request. De cheque is maandagmiddag bezorgd bij het Glazen Huis in Haarlem. De reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland voer met vijftien man op twee bootjes mee. Met hun gesponsorde kilometers en de benefietavond in het Zierikzeese café De Troubadour komt de lokale brigade op ongeveer 2900 euro. Lees verder. (foto: Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland)

  bron: PZC  22-12-2014

Nieuwe vloer Sportblok ligt er in

De eerste fase van het leggen van de nieuwe vloer in de kleinste sporthal van Sportblok is voorbij. Er ligt nu een nieuwe in die een weekje nodig heeft om uit te harden. Vanaf 5 januari 2015 breekt de tweede fase aan. Dan wordt de belijning aangebracht voor handbal, zaalvoetbal, tennis en badminton. Over de aanleg van lijnen voor volleybalvelden wordt nog nagedacht. (foto: WereldRegio)                                 

bron: WereldRegio  21-12-2014

Nieuw fietspad over dijk bij Zeelandbrug Zierikzee

De dijkverzwaring, volgend voorjaar en zomer tussen het Havenkanaal van Zierikzee en haven De Val, levert Schouwen-Duiveland een nieuw fietspad op. Voor het werk wordt het fietspad achter de dijk afgesloten. Als omleiding legt projectbureau Zeeweringen een nieuw, geasfalteerd fietspad aan op de kruin van de dijk, achterlangs restaurant De Zeelandbrug. Na afloop van de werkzaamheden blijft dit pad liggen. Lees verder.  

  bron: PZC  20-12-2014

Cleijenborch gaat door met warme maaltijden

Zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat gaat in 2015 door met het bezorgen van warme maaltijden in Zierikzee. Cleijenborch is in het gat gesprongen nadat andere zorgaanbieders stopten met de dagelijkse warme maaltijd. Naast de warme maaltijden van Cleijenborch zijn er ook koelversmaaltijden van andere aanbieders. Maar die worden twee keer per week afgeleverd en moeten nog opgewarmd worden in de magnetron. 

bron: WereldRegio  19-12-2014

Stichting Koningsdag vraagt steun aan ondernemers Zierikzee

Ons land kent een lange traditie van Oranjefeesten, gekenmerkt door een vertrouwde, oer-Hollandse gezelligheid. Wie heeft er vroeger als kind niet oude spullen van zolder op een kleedje op de stoepen van Zierikzee verkocht, mee gedaan aan de zeskamp of zijn fiets versierd en achter de fanfare aangereden? Met deze gedachten en het gemis van een Koningsfeest in Zierikzee dat onze belangrijkste traditie eer aan doet, heeft de nieuwe stichting Koningsdag Zierikzee besloten om van Zierikzee opnieuw het bruisend hart van Schouwen-Duiveland te maken. Is het namelijk niet eeuwig zonde om deze waardevolle gebruiken verloren te laten gaan? Het feest op Koningsdag 2015 zal er een zijn van vertrouwde tradities maar ook een van nieuwe, frisse ideeën. Om van deze dag een groot succes te maken wordt bewust de balans gezocht tussen het bieden voor ruimte voor lokaal talent, activiteiten, initiatieven en ondernemingen en het aanbieden van grotere publiekstrekkers op het grote podium op het Havenplein. De gehele dag worden op diverse locaties in de stad activiteiten georganiseerd waarbij de inwoners en bezoekers worden betrokken: Koningsdag is immers een groot familiefeest dat met zijn allen gevierd moet worden. En omdat een dergelijk feest niet gevierd kan worden zonder de medestand, steun en input van de ondernemers van Zierikzee, vraagt de stichting Koningsdag Zierikzee in een brief om hierover met hen in gesprek te gaan. De stichting hoopt dat de Zierikzeese ondernemers hun steentje willen bijdragen om samen van deze dag het grote succes te maken dat de stichting voor ogen heeft. Voor meer informatie over de mogelijkheden en sponsorpakketten is een speciale pagina op de website aangemaakt. Om u al een concreet idee te geven, vindt u als bijlage een globale opzet van de geplande activiteiten en reeds geboekte acts. In de aan de ondernemers toegestuurde brief is een bijlage bijgesloten om hen op ideeën te brengen en hoe een bijdrage eruit kan zien. Uiteraard staan de stichting ook open voor andere voorstellen.

bron: stichting Koningsdag Zierikzee  19-12-2014

Verkeerslicht Julianastraat in Zierikzee is tot kerst buiten bedrijf

Het verkeerslicht in de Julianastraat in Zierikzee is tot en met woensdag 24 december 2014 buiten werking. Dat meldt de provincie Zeeland.  Het autoverkeer dat over de N256 Goes richting Zierikzee rijdt, ziet aan de gele waarschuwingsborden voor het kruispunt dat het verkeerslicht buiten bedrijf is. Lees verder.

  bron: PZC  19-12-2014

Beoogd opvolger Nieuwenhuijse blijft bij SSV’65

MZC’11 heeft naast Marco Groeneveld gegrepen als beoogd opvolger van Adriaan Nieuwenhuijse. De oefenmeester uit Goes, die in het verleden drie seizoenen Zierikzee heeft getraind en daar een goede indruk achterliet, maakte donderdagavond bekend dat hij bij de club in zijn woonplaats, SSV’65, blijft. Daar begint Groeneveld in 2015/2016 aan zijn vierde seizoen. MZC’11 moet derhalve voor het komend voetbaljaar blijven speuren naar een opvolger van Adriaan Nieuwenhuijse, die bijna rond is met een nieuwe club voor de na de zomer van 2015.                      

bron: WereldRegio  19-12-2014

Tien mille voor Sawasdee

Tijdens een gezamelijke lunch van Rotaryclub Schouwen-Duiveland en Rotaryclub Zierikzee in het Watersnoodmuseum, wordt vrijdag een cheque van 10.000 euro overhandigd aan de heer H. Loontjens, voorzitter van Stichting Sawasdee. De gift vloeit voort uit de opbrengst van het jaarlijkse Benefiet Menevenement in Oosterland. Dit jaarlijkse menevenement wordt onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Benefiet Evenementen Schouwen-Duiveland, georganiseerd door de leden van Rotary Schouwen-Duiveland en Rotary Zierikzee in het kader van fondsenwerving ter besteding aan goede doelen en instellingen. De cheque zal worden uitgereikt door B. de Graaf, voorzitter van Stichting Benefiet Evenementen Schouwen-Duiveland. In totaal hebben beide Rotaryclubs de laatste vier jaar ruim 30.000 euro geschonken met als doel een technische school in Cambodja te realiseren. Het bleef hierbij niet alleen bij een financiële bijdrage. Leden van beide clubs en leraren en leerlingen van Pontes Pieter Zeeman hebben zich ter plaatse ingezet voor de realisatie van de school. De gift van aanstaande vrijdag is een (voorlopige) afsluiting van het Cambodja-project van beide clubs. Komend jaar wordt voor de 10e en laatste keer het Benefiet Menevenement georganiseerd op 16 mei.

bron: WereldRegio  18-12-2014

Onderscheiding voor Gerrit Bouwman

Gerrit Bouwman uit Zierikzee heeft donderdagmorgen een oorkonde gekregen voor het redden van de Duitser A. Dengler. Die kwam in mei van dit jaar in de Oude Haven terecht nadat hij waarschijnlijk onoplettend aan het fotograferen was. Bouwman ontdekte dat de man zich bij Rollandthof aan een steiger vastklampte. Hij belde meteen 112 en ging vervolgens aan de slag. Dat leverde hem vandaag uit handen van burgemeester Gerard Rabelink een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen op. En een brief van de onfortuinlijke Duitser. Die kon vandaag niet aanwezig zijn, maar liet in een brief weten Bouwman erg dankbaar te zijn. En die brief viel in goede aarde, want Gerrit Bouwman had tot nu toe niets meer vernomen. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  18-12-2014

Centree klaar voor Serious Request

Op zaterdag 20 december is het zover; Serious Centree in de Dikke Toren in Zierikzee.Van 12 uur ’s middags tot 12 uur ‘s avonds organiseert de Stichting Centree een marathoneditie, waarbij samen met diverse lokale ondernemers en artiesten geld wordt ingezameld voor 3FM Serious Request. De wintereditie van Centree staat dit jaar geheel in het teken van Serious Request. Radiozender 3FM vraagt met Serious Request 2014 aandacht voor vrouwen en meisjes, die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Afgelopen weken zijn er diverse acties opgezet om geld in te zamelen voor het goede doel. Van de verkoop van Serious Centree Brood tot aan een Snertloop. Diverse partijen zetten zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen en daar is de Stichting Centree ontzettend trots op. Daarom is burgemeester Rabelink uitgenodigd om rond 21 uur, tijdens het avondprogramma, bekend te maken wat de voorlopige opbrengst is van al deze acties te samen. Middagprogramma Serious Centree start om 12 uur. Vanaf dan kunnen er plaatjes aangevraagd worden bij radio Schouwen-Duiveland. Daarnaast kunnen bezoekers, tegen betaling, op ontdekkingstocht in de Dikke Toren. Neem voor één keer een kijkje op de verborgen verdiepingen! Laat je verrassen door een optische illusie van Nuformer en bijzondere filmbeelden van Thumbed. Ervaar een moment stilte door Zumm en sluit af met een miniconcert op de top. Of kom kijken en luisteren naar een van de optredens in en om de Dikke Toren. De schoolband van Pontes Pieter Zeeman, Gwen van Oeveren (2e S-D Got Talent), Luna Pekaar (1e S-D Got Talent) en Sonnema komen spelen. Daarnaast wordt er Koek en Zopie verkocht! ’s Avonds is er een besloten programma in de Dikke Toren, waarvoor kaarten a € 15,00 gekocht kunnen worden bij de VVV kantoren op Schouwen-Duiveland (OP=OP). In een bijzonder ambiance, dankzij de speciale verlichting van Sound Delight kunnen de aanwezigen genieten van diverse muzikale optredens van; DJ Louis, Sjaan Duinhoven en Strange Brew. De avond wordt afgesloten met een funky set van Philou Louzolo.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-12-2014

Kleuters op bezoek bij ouderen

Om de zes weken komen de kleuters (groep 1&2) van de Jan Louis de Jonge School uit Zierikzee op bezoek bij de bewoners van Eilandzorg locatie De Wieken. Ze ondernemen dan altijd samen activiteiten. Zo ook deze week, ze hebben samen met een aantal bewoners gezellig kerstliedjes gezongen. Zowel de kinderen als de bewoners genieten van de tijd samen, jong en oud gaat heel goed samen! (foto: Ons Eiland) 

bron: Ons Eiland  17-12-2014

Schouwen-Duiveland controleert of zorgaanbieders afspraken nakomen

Het college van B en W blijft controleren of de zorgaanbieders op Schouwen-Duiveland de afspraken over de zorg wel nakomen. Dat schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de SP. Lees verder.

  bron: PZC  17-12-2014

Christmas Carols weer terug

Na twee jaar wordt de draad van de Christmas Carols in Zierikzee weer opgepakt en wel op vrijdag 19 december. De Nieuwe Kerk was lange tijd in restauratie. Vanwege de terugkeer naar deze kerk is gekozen voor het thema ‘Weerkeren’.  Een aantal kerstliederen komt uit gebieden in de wereld waar het dit jaar geen vrede was. Het vocaal ensemble Waisisi zingt Carols uit de Oekraïne en vanwege de strijd in Syrië zal het Stille Nacht in het Arabisch klinken. Ook zal voor deze gelegenheid het Thomaskoor gedirigeerd worden door de jeugdige gastdirigente Mirjam van den Hoek uit Kerkwerve. Mirjam studeert sinds enkele jaren het hoofdvak koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium en zal voor het eerst optreden op eigen bodem.  Naast de eerder genoemde koren werken mee een ensemble van koperblazers onder leiding van Gerard van Wagtendonk en het Prins Mauritskoor uit Middelharnis onder leiding van Marco van ’t Hoff. Een van deze koorleden zal de beroemde openingssolo ‘Once in royal Davids city’ zingen waarna de koren al zingend de kerk binnenlopen. Organist is Marien Stouten. De liturg is ds. Michiel de Zeeuw en de algehele leiding is in handen van Mar van der Veer. Kaarten Een groot deel van het programma zal weer bestaan uit wereldberoemde Carols. De uitvoering begint om 20.00 uur. Kaarten reserveren kan via de site www.toegangskaartjes.nu. (foto: Ons Eiland) 

bron: Ons Eiland  17-12-2014

Zeeuwen één keer per jaar naar bios

Zeeuwen gaan maar weinig naar de bioscoop. Gemiddeld maar één keer per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Zeeland. Van alle bioscopen wordt CineCity in Vlissingen het best bezocht. Zij kunnen rekenen op ruim 300.000 bezoekers per jaar. Volgend jaar krijgt de bioscoop er nog een extra zaal bij met 350 stoelen. In totaal telt Zeeland telt drie grote bioscopen. In Terneuzen, Goes en Vlissingen. Verder zijn er nog vier filmzalen. In Oostburg, Middelburg, Goes en Zierikzee. Die kleinere filmzalen worden vaak gerund door een groep vrijwilligers en die moeten hard werken om het hoofd boven water te houden. Jan van Winden is één van de zestig vrijwilligers bij Filmtheater Zierikzee (FiZi). Hij is programmeur en een groot filmliefhebber: “Ik voel me hier als een vis in het water. Dit is de enige bioscoop op Schouwen-Duiveland. Het is erg belangrijk dat die blijft bestaan.” Dat gaat niet vanzelf. FiZi is namelijk geen bioscoop maar een filmhuis. De echte Amerikaanse blockbusters worden hier niet gedraaid, maar je vindt hier onder meer culturele en Nederlandse films. Naast het filmprogramma genereert FiZi extra inkomsten. Ze hebben theatervoorstellingen en verhuren de ruimte voor bijvoorbeeld vergaderingen of andere bijeenkomsten. Bekijk hier de reportage.

bron: Omroep Zeeland  17-12-2014

 

B en W: Kinderziektes parkeerautomaten Zierikzee voorbij

Volgens B en W moeten de problemen met de nieuwe parkeerautomaten op Schouwen-Duiveland nu voorbij zijn. Dat antwoorden zij op raadsvragen van de VVD. Raadslid Tom Soeters wilden van B en W weten of zij wisten dat aan een aantal automaten niet met bankpas of creditkaart kan worden betaald. Lees verder.(foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  17-12-2014

Versterken dijktraject Zeelandbrug

Tussen maart en november 2015 versterkt projectbureau Zeeweringen dijktraject Zuidhoek Zierikzee.Het werkgebied loopt vanaf het oostelijke havenkanaal, onder de Zeelandbrug door tot in Haven de Val. Het dijktraject is 2,5 km lang. Het projectbureau heeft de plannen voor het werk gemaakt. Een aannemer voert het werk uit. Het is nog niet bekend welke aannemer dit is.

bron: WereldRegio  17-12-2014

Lintje voor mevrouw Verkaart

Mevrouw H.M. Verkaart uit Zierikzee heeft vandaag, woensdag, een Koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van burgemeester Rabelink. Een en ander vond plaats tijdens de jaarlijkse adventsmaaltijd voor ouderen, georganiseerd door Caritas, afdeling Schouwen-Duiveland. Mevrouw Verkaart zet zich vanaf 1984 onafgebroken in voor de Rooms Katholieke Parochie in haar woonplaats. Zij is altijd inzetbaar voor hand- en spandiensten. Bij afwezigheid van een voorganger verzorgt zij de diensten voor de geloofsgemeenschap, zowel de woorddiensten als de communiediensten. Zij doet dit vanaf 1990 ook in Verpleeghuis Cornelia Mevrouw Verkaart is nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Katholieke Bond van Ouderen, afdeling Schouwen-Duiveland. Vanaf de start in 2008 heeft beoogd decoranda de regionale afdeling uitgebouwd tot wat het nu is. Een bloeiende afdeling met 280 leden. De bond werkt nauw samen met de twee andere regionale ouderenbonden. Mevrouw Verkaart zit dan ook in het zogenaamd ’bondenberaad’. Zij organiseert en coördineert nagenoeg alle activiteiten. Sinds het begin van dit jaar is mevrouw Verkaart bezig met een werkgroep in oprichting om oudere, zieke en eenzame parochianen te bezoeken. Al 35 jaar is mevrouw Verkaart lid van Caritas op Schouwen-Duiveland. Vanaf 2004 is zij zelfs lid van het dagelijks Bestuur van de regionale instelling. Zij zet zich in voor ouderen, eenzamen en minderbedeelden en organiseert acties voor ontwikkelingslanden. Tevens is ze de motor voor de organisatie van de advents-maaltijd voor ouderen die ieder jaar in december wordt gehouden en waar ca. 70 ouderen aan deelnemen.

bron: WereldRegio  17-12-2014

Prijzen voor groene kinderboerderij De Punt in Zierikzee

De Gors-cliënten, werkzaam op kinderboerderij De Punt, mogen naar een theatershow en er komt ook een camerawagen naar Zierikzee voor een exclusief kijkje in het riool. Die prijzen kreeg De Punt dinsdag uitgereikt omdat de Zierikzeese kinderboerderij winnaar is van een wedstrijd inzamelen van oud frituurvet. Lees verder.

  bron: PZC  16-12-2014

Stadhuismuseum moet pijlen eerst op de stad richten

Het stadhuismuseum kan verzelfstandigd worden en zal zich de eerste drie tot vijf jaar vooral op Zierikzee zelf moeten gaan richten.Daarna kan een samenwerking met de andere musea verder worden opgepakt, al zal het nooit tot een fusie van de acht musea op het eiland komen.Tot die conclusie komt het bureau Twijnstra Gudde, dat onderzoek heeft gedaan naar de verzelfstandiging van het stadhuismuseum in Zierikzee. Dat betekent dat het museum vooral moet gaan samenwerken met de Noord- en Zuidhavenpoort, de Nobelpoort, de Museumhaven en het Cameramuseum. Op die manier zouden er meer mensen naar Zierikzee gelokt kunnen worden en kan het museum wat meer geld binnenslepen. Pas na een jaar of vijf kan er een kenniscentrum ontwikkeld worden, dat alle musea op het eiland kan ondersteunen. Daarvoor is wel extra personeel nodig en dus geld. Burgemeester en wethouders gaan zich over de maandagavond gepresenteerde plannen buigen en gaan een voorstel aan de gemeenteraad doen. Als b en w het advies opvolgen en de raad daar ook zo over denkt, zal een verdergaande samenwerking tussen alle musea dus wat langer op zich laten wachten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-12-2014

Padmos schenkt geld aan hospice en voedselbank

Scheepswerf Padmos in Bruinisse heeft de voedselbank en het hospice Kaaskenshuis elk een cheque van 2500 geschonken. De medewerkers van Padmos hebben hun kerstbonus voor het derde jaar aan een goed doel gegeven. Maandagmiddag zijn de cheques overhandigd. De vestiging in Stellendam schenkt 5000 euro aan de reddingsmaatschappij. De directie van Padmos had het gereserveerde bedrag voor de medewerkers verdubbeld.                            

bron: WereldRegio  15-12-2014

Nieuw bestuur Radar bekend

Het nieuwe bestuur van Radar, de koepel van protestants christelijk basisonderwijs op Schouwen-Duiveland, is bekend. Vorige week al trad het aan na een roerige vergadering, waarin de samenwerking met bijvoorbeeld openbaar onderwijs Obase op de agenda stond. Een aantal mensen probeerde een voorstel op tafel te krijgen om Radar van vereniging om te zetten in een stichting. Op deze manier zou Radar slagvaardig worden. Tot nu toe komt de samenwerking met Obase nog niet tot stand. Het nieuwe bestuur wil alle opties onderzoeken alvorens met een plan naar buiten te komen. Het nieuwe bestuur bestaat uit Leon de Bonte, Zierikzee, Esther de Ruijter, Scharendijke, André Flikweert, Zierikzee, Jeremy Harms, Dreischor, Martin van Schelven, Zierikzee en Krijna van de Panne, Kerkwerve. Nog deze week komt het nieuwe bestuur bij elkaar om over de ontstane situatie te spreken. Het vorige bestuur stapte op nadat ze onvoldoende steun voelde bij de leden. Dat bestuur wilde met Obase rond de tafel. Het nieuwe bestuur sluit dat niet uit maar wil eerst alles nog eens op een rijtje zetten.

bron: WereldRegio  15-12-2014

Bonuspunt Delta Sport met een dikke b

Het jonge Delta Sport, zo nu en dan aangevuld met wat ervaren handballers, gaat zich handhaven in de hoofdklasse D. Het is bijna halfweg de competitie een boude bewering van ondergetekende. Echter, wie letterlijk één seconde af is van een spectaculaire zege op de koploper Westlandia, wie enkele weken terug bij Kwieksport stuntte met een zege en wie de punten pakt als het er om gaat, gaat het dit seizoen redden. Het is ook cijfermatig te onderbouwen. Waarschijnlijk degraderen de onderste twee en het gat met die ploegen is nu acht (Gemini 2) en zes (HWC) punten. Delta Sport heeft na tien wedstrijden negen punten en het had bijzonder weinig gescheeld of de Zierikzeese handbalploeg had één op één gelopen. Immers, Westlandia, de tegenstander van zondag in Sportblok waar het op de hoge tribunes lekker druk en zeer sfeervol was, kwam pas in de allerlaatste seconde langszij. De lijstaanvoerder kwam dus enigszins van een koude kermis thuis en dan te bedenken dat Delta Sport Westlandia met enige vrees tegemoet trad. Luister maar naar Kevin Meulmeester, met acht goals topscorer aan Delta Sport-zijde: ,,We hadden verwacht dat we op ons donder zouden krijgen. Westlandia is toch een kampioenskandidaat”. En trainer John Jansen zei thuis bij vertrek tegen zijn vrouw: ,,Dit is één van de best handballende ploegen”. Ondanks de angst voor een afstraffing, wat Delta Sport dit seizoen tweemaal eerder overkwam, startte de thuisploeg met flair en overtuiging. De angst was opeens weg. Een goede, jeugdige onbevangheid verving haar. ,,Vanaf het begin stonden we heel sterk. Dit kan best een leuke pot worden”, sprak Meulmeester na afloop zijn gedachten hardop uit. Best een leuke pot klonk nog als een eufemisme, maar dat is achteraf makkelijk concluderen. Hoe dan ook, het was een leuke pot en dat bleef het ook. Letterlijk tot het einde. Halverwege bleef de wedstrijd ‘steken’ op 14-14. Voor Westlandia was dat tegenvallend, voor Delta Sport meer dan goed. Maar zou het ook goed blijven gaan? Westlandia staat niet voor niets aan kop en die zou haar klasse wel een keer gaan etaleren. Toch? Meteen na rust leek dat ook het geval te zijn, maar binnen de kortste keren werkte Delta Sport een achterstand van drie goals weg en kwam brutaal op 19-18. Het was een aanwijzing dat de wedstrijd nog lang niet beslist was en dat het verschil na zestig minuten minimaal zou zijn. Dat werd andermaal bevestigd toen Delta Sport 20-22 omzette in 24-22. Westlandia moet toen gevoeld hebben dat een nederlaag mogelijk was want er stonden nog maar een goede vijf minuten op de klok. Vanaf dat moment werd het bloedstollend – als dat al niet was – spannend en voelden de toeschouwers een sensatie in de lucht hangen. Mede door te blijven scoren en goed keeperswerk van Mick Vleeshouwer (Danny Wassink tegen ondergetekende: ,,Je weet toch wel wie man of the match is vandaag, hè?”) loerde Delta Sport op een sensatie. Het werd 24-24, 25-25 en 26-25. Toen was er nog ruim een halve minuut te gaan. Delta Sport wist dat ze minimaal gelijkspel zou spelen, maar wilde meer. Dat ‘meer’ kreeg Westlandia in de laatste tel van de wedstrijd middels een terechte strafworp die simpel werd benut: 26-26. Meulmeester: ,,Dit gelijkspel is geweldig”. Jansen sprak van een bonuspunt met een dikke b. ,,Het was een fantastische wedstrijd en we hebben het publiek vermaakt. Als trainer doet je dit goed. Ik ben trots op de ploeg. Dit voelt gewoon als een overwinning.”

Scores Delta Sport: Kevin Meulmeester 8, Koen de Bruijn, Thijs van Splunder 5, Tim Vleeshouwer 4, Guust Sluijs 3, Jan-Douwe Attema. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-12-2014

Local Underground in Brogum

Zaterdag vond in popcultura Brogum in Zierikzee het jaarlijkse Local Underground festival plaats. Een evenement waar lokale bandjes de kans krijgen om zich te laten zien en horen. Met optredens van onderandere MAIN4, DUKE JOHN, LEGIJA en XENO was het een gezellige avond. (foto: Interpicture)

bron: Interpicure  14-12-2014

Volleyballers Forza komen goed weg

Het eerste mannenteam van Forza is tegen Rowi goed weggekomen. Niet dat de volleyballers verloren hebben, maar ze kropen in twee van de drie door hen gewonnen sets door het oog van de naald: 3-1 (26-24 20-25 25-17 28-26). Met name in het eerste bedrijf gebeurde er iets wat je het volleybal sinds het rallypointsysteem nauwelijks meer ziet. Bij een 20-24-achterstand werkte Forza zaterdagavond in Sportblok eerst vier setpunten weg en vervolgens pakte ze nog eens twee punten om de set binnen te halen. Dit was te danken aan een goede servicereeks van Yuri van der Sluijs en twee goede smashes van Lennen Jonker. ,,Dat moet niet mogen”, refereerde Forza-coach Tonie van Breda aan de knappe inhaalrace van zijn team. De moeizame winst in het eerste bedrijf was een voorbode op een even moeizame eindoverwinning op de Etten-Leurse formatie. Voor ‘slechts’ de nummer zeven uit de regiodivisie, met anderhalf keer zo weinig punten dan Forza, was Rowi bijzonder taai. Forza kwam met uitzonderingen van de derde set nooit ‘los’ van de Brabantse volleyballers. Vanaf 4-4 in de tweede set liep Forza achter de feiten aan en toen het 18-24 stond, wist iedereen dat het huzarenstukje uit het eerste bedrijf niet herhaald kon worden. Daarvoor speelde Forza gewoon niet goed. Toch kwam de ploeg in de derde set weer bovendrijven met afgetekende cijfers, maar keek ze in de vierde set wederom een paar keer tegen een kleine achterstand aan. Wat heet, Rowi kwam als eerste op setpunt, maar Maurits van der Velden smashte dat weg. Van der Sluijs deed dat met het tweede setpunt voor Rowi. Dezelfde Van der Sluijs zette zijn team enkele punten verder op 27-26 waarna Rowi bij het tweede matchpoint van Forza de bal uitsloeg. Van Breda: ,,We hebben tegen ons zelf gespeeld. Gelukkig ging de pass in tegenstelling tot vorige week wel goed”. Ook het gemis van Raymond van Boven stipte de coach aan. ,,Hij is blokkerend en aanvallend belangrijk voor ons.” Dat waren twee van de punten waaraan het tegen Rowi nog wel eens wilde mankeren. Hoe dan ook, Forza is weer vier punten rijker maar moet in aantal verloren sets Goirle voor zich dulden. Bij Forza weten ze dat de Midden-Brabanders net even wat meer in hun mars hebben en dat ze tegen de ‘kleintjes’ uit de regiodivisie minder vaak sets laten liggen. Bij Forza kunnen ze daar vrede mee hebben omdat ze zich vooraf in het linkerrijtje hadden ingeschat: als debutant wel te verstaan. ,,Het gaat goed”, stelde Van Breda tevreden vast. In de promotieklasse A moeten de vrouwen van Forza genoegen nemen met een bescheiden positie. Tegen Meerkerk 2 konden ze zaterdag in Sportblok geen vuist maken. Het werd 0-4: 14-25 23-25 24-26 14-25. Halverwege de competitie staan de volleybalsters achtste en moeten ze na de ‘winterstop’ aan de bak om zich te handhaven. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-12-2014

Quist (MZC’11): ,,Deze voelen we nog wel even”

Met nog een helft te gaan, de laatste voor de winterstop van het seizoen 2014/2015, waande MZC’11 zich al aan de kerstdis. Echter, na een goed verteerde eerste helft, hield de Zierikzeese ploeg aan de tweede een bittere smaak over. Ja, de 3-3 (na een 3-1-voorsprong) trilt de komende dagen nog wel even na bij MZC’11. En bij het kerstdiner over een kleine twee weken is er vast wel een selectiespeler die terugdenkt aan zaterdag dertien december tweeduizendveertien, de dag waarop zijn ploeg zich lelijk verslikte in WHS. En dan mocht de thuisploeg nog blij zijn dat een geweldige kans van de formatie uit St. Annaland op spectaculaire wijze werd gekeerd door haar doelman Ruud van der Linde. ,,Anders lopen we helemaal achter de feiten aan”, sprak Ingmar Quist die een zeer verdienstelijk eerste helft speelde. In de laatste en dertiende wedstrijd van het huidige seizoen had MZC’11 wat moeite met voorgerecht: alsof er een botje dwars zat. Na de 1-0 – goed doorzetten van Quist op rechts een voorzet gevend op Martijn van Grunsven die de bal bij tweede paal inkopte – was het redelijk snel gelijk omdat MZC’11 achterin te slap handelde. Arvid de Witte – onthoud die naam – scoorde de 1-1. Het hoofdgerecht smaakte de bespeler van sportpark den Hogen Blok aanmerkelijk beter. Quist had een zeer smaakvolle volley vanaf het zestienmetergebied op zijn bord liggen (2-1) en Dennis Dekker had een ‘lekkere linker’ die goed was voor 3-1. Quist: ,,De eerste helft was goed en daarin beloon je jezelf”. Na de pauze serveerde WHS MZC’11 bitterkoekjes als nagerecht. Omdat de thuisploeg weinig daadkracht toonde, ze achterin werd afgetroefd op snelheid en met haar hoofd bij het heerlijke hoofdgerecht was, kreeg de Thoolse formatie het idee dat er meer in het voor MZC’11 zure vat zat. Tot tweemaal toe haalde – ja, daar is-ie weer – De Witte de trekker over. ,,Bij hun tweede goal geeft de keeper de assist”, zag Quist. ,,Dat zegt genoeg en mag nooit gebeuren. Die bal belandt voor de voeten van de spits. Dat lijkt me niet bedoeling. De tweede heft hadden we niet onder controle. We creëerden te weinig. Ik kreeg nog een mogelijkheid”, doelde Quist op een afzwaaier van jewelste terwijl hij tijd en ruimte had om door te lopen naar de goal. ,,Dan zie je dat alles mislukt.” Waar het dan voor MZC’11 zaterdagmiddag fout ging, kon Quist niet direct aangeven. ,,Die gasten kregen een beetje vertrouwen. Die 3-2 valt en dan voel je het aankomen omdat we zelf geen vuist konden maken.” Van onderschatting wilde de Zierikzeese spits niets weten. ,,Maar in de tweede helft geven we het gewoon weg en was het slordig.” En dan: ,,Deze voelen we nog wel even. De winterstop in zo, dat is ook niet ideaal”. Voor MZC’11 is het wel wrang (of misschien wel typerend) dat ze zich weer verslikt in een ploeg uit de kelder van de tweede klasse E. Twee maanden geleden verspeelde ze op eigen veld een 2-0-voorsprong tegen VVC’68 en zaterdag was een marge van twee treffers weer niet toereikend. Een blik naar een vergelijkbaar duel op de dertiende speeldag tussen koploper Bruse Boys en VVC’68 (voorlaatste) leert dat de Bruenaren zulke wedstrijden dit seizoen wel winnen. Ok, het was zaterdag in Halsteren verre van goed, maar er werd wel gewonnen. MZC’11 moet maar eens bij Bruse Boys te rade gaan hoe de ploeg van trainer Wim Nieuwland er wel in slaagt van ‘kleintjes’ te winnen. Niet voor niets staat Bruse Boys fier aan kop. Toch is er na de dertiende speeldag een klein lichtpuntje voor MZC’11. Vanwege de andere uitslagen is de concurrentie – Bruse Boys heeft de eerste periodetitel – in de strijd om de tweede periode op drie punten gebleven. Met andere woorden: MZC’11 heeft alles in eigen hand voor de tweede seizoensprijs. Niettemin, de bittere smaak van zaterdag 13 december wordt de komende tijd nog wel een paar keer geproefd. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-12-2014

Winst en parcoursrecord Harmes op ZK ten miles

Erwin Harmes is de nieuwe Zeeuws kampioen op de ten miles. De atleet won in een parcoursrecord van 54,05 minuten. Bij de eerste doorkomst na vijf mijl had Harmes (op de foto vanaf de rug gezien) al een flinke voorsprong genomen op zijn achtervolgers. Hij finishte op het Havenplein na de tweede omloop ruim een minuut sneller dan Tim Pleijte in 2011. Achter Harmes werd Marco Geldof tweede en Zierikzeeënaar Niels Goudswaard derde. De atleet van Delta Sport finishte in 1.01,18 uur en won het open Zeeuws kampioenschap in 2013. Bij de vrouwen was Leonie Ton uit Zierikzee zaterdag de snelste. Ze finishte in 1.08,58 uur ruim voor Paola van Gilst van AV’56 die in 1.13,35 uur finishte. De derde plaats was voor Digna de Boer van Delta Sport die de tien Engelse mijl in 1.20,02 uur aflegde. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-12-2014

Pontes zondagavond bij geschiedenisquiz Omroep Zeeland

Havo 4 van Pontes Pieter Zeeman is morgen, zondag, te zien bij de geschiedenisquiz van Omroep Zeeland.Zeeland viert dit jaar haar 200e verjaardag. Omroep Zeeland sluit dit jubileumjaar feestelijk af met een ‘Zeeuwse geschiedenisquiz voor scholieren’. Vier Zeeuwse scholen voor voortgezet onderwijs spelen de komende weken mee met een Havo 4 klas. Leerlingen van het Ostrea Lyceum in Goes, Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en het Reynaert College in Hulst doen een gooi naar de titel ‘Beste geschiedenisklas van Zeeland’. De programmareeks bestaat uit vier afleveringen waarin een klas de quiz speelt onder leiding van de eigen geschiedenisdocent. De quiz bestaat uit 4 ronden en levert per klas een winnaar op. De totaalscores van de deelnemende scholen bepalen aan het eind van de serie welke schoolklas de Zeeuwse geschiedenisquiz het beste heeft gespeeld. Meespelen kan thuis ook! Op de website omroepzeeland.nl/zeeuwsegeschiedenisquiz staan 20 vragen die de leerlingen in de uitzending ook voorgelegd krijgen. Vanavond is de eerste aflevering zien vanaf 18:10 uur. De andere afleveringen worden op 14 (Pontes), 20 en 21 december uitgezonden. Bekijk hier de reportage.

bron: WereldRegio  13-12-2014

Emergis vergeet subsidie aan te vragen in Zierikzee

De gemeente Schouwen-Duiveland dacht 80.000 euro over te houden uit de subsidiepot voor 2015, maar is hiervan alsnog ongeveer 30.000 euro kwijt aan Emergis. Deze instelling voor geestelijke gezondheidszorg was vergeten subsidie aan te vragen. Lees verder

  bron: PZC  13-12-2014

Rotary Club Schouwen-Duiveland deelt uit

Dinsdag 10 december heeft Rotaryclub Schouwen-Duiveland 5 cheques ter waarde van 1000 euro uitgereikt aan voorzitter van de Bewearschoole Maria Coole, Henny Sebrechts van de kledingbank, Carolijn Visser voor het Kika Prinses Maxima Centrum, voorzitter van de afdeling Schouwen-Duiveland  van het Rode Kruis Aad van der Wouden en Paul Engelsman van stichting YEPafrica. Voordat de uitreiking plaats vond vertelde de afgevaardigden van de goede doelen kort waar zij het geld aan gaan besteden. De Bewaerschoole  gebruikt de  donatie voor het project “Balanceren tussen zoet en zout” en de ontwikkeling van een nieuwe website. Carlijn maakt zich hard voor de stichting KIKA omdat zij als geen ander weet hoe het is om als kind kanker te hebben en alle behandelingen te moeten ondergaan. Aad van der Wouden gaf aan dat het Rode Kruis zich inzet tegen eenzaamheid onder veelal ouderen.  Op Schouwen-Duiveland zijn er 3500 personen (waaronder veel ouderen) zich eenzaam voelen. Ook zijn er 650 personen die zich ernstig eenzaam voelen. Dit zijn schrikbarende getallen. Aad gaf aan blij te zijn met de club die niet alleen steunt in giften maar in het verleden ook orginatorisch bijdroeg aan projecten van het Rode Kruis. Paul Engelsman Stichting van YEPafrica wil met het project “Lighting Africa”  één van de grootste aanbieders van elektriciteit op het platteland van Gambia en andere Afrikaanse landen worden. The Sunbox is een eenvoudige zonne-energieset die snel kan worden aangesloten. Een set kan energie leveren aan scholen,huizen, bedrijven en kleine ziekenhuizen. Ook voor scholing en training maakt de stichting zich hard. Inmiddels zijn er al 145 jonge ondernemers en is er een leercentrum.  www.yepafrica.org. Het geld voor de goede doelen is een deel van de opbrengst van het benefiet menevenement. Dit evenement vindt dit jaar voor de 10e keer plaats op 16 mei en is een initiatief van de Rotaryclub Schouwen-Duiveland en de Rotaryclub Zierikzee en wordt in samenwerking met de Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland georganiseerd onder auspiciën van de Stichting Benefiet Evenementen Schouwen-Duiveland. (foto: Rotary Schouwen-Duiveland)

bron: Rotary Schouwen-Duiveland  10-12-2014

Zeelandbrug dicht voor verkeer

De Zeelandbrug is sinds maandagmiddag afgesloten in beide richtingen. Een vrachtwagen heeft diesel gelekt en door de regen heeft de olie zich over een groot deel van het wegdek verspreid. Een deel van de olie is ook in de berm terechtgekomen. Ook het fietspad naast de rijbaan is afgesloten. De brug blijft naar verwachting tot dinsdag 2.00 uur gesloten, dat meldt de provincie Zeeland. Eerder hoopte de provincie nog dat de problemen rond 20.00 uur verholpen zouden zijn. De weg wordt schoongemaakt en er wordt gekeken hoe diep de olie in de grond is doorgedrongen, eventueel moet het worden afgegraven. Het verkeer moet voorlopig omrijden via de Oosterscheldekering en de N57. Het verkeer dat door het afsluiten van de brug vast kwam te staan, is inmiddels via de andere weghelft weggeleid. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-12-2014

OZB Schouwen-Duiveland stijgt minder dan verwacht

De gemeentelijke ozb stijgt wat minder dan eerder de bedoeling was. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de gemeenteraad nog vastgesteld dat de belasting met 1,5 procent (inflatiecorrectie) zou stijgen. Uit een laatste berekening blijkt dat niet nodig. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  08-12-2014

Vrijwilligers worden in zonnetje gezet

Op woensdag 10 december organiseert SMWO een waarderingsactiviteit voor alle vrijwilligers van Schouwen-Duiveland. Op deze wijze wil het Steunpunt Vrijwilligerswerk van SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland, hen bedanken voor hun inzet van het afgelopen jaar. Zo’n 160 mensen hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst in de Campus Culture. Veertig leerlingen van de Pontes Pieter Zeeman zijn al druk in de weer met de voorbereidingen voor het maken van een maaltijd voor de vrijwilligers. Het koken, serveren van de maaltijd voor de vrijwilligers is een onderdeel van hun examen. Tussen de maaltijd door zullen de vrijwilligers worden verrast door een gevarieerd programma. Het thema van de avond is de Hollandse Winter.

bron: WereldRegio  08-12-2014

Mogelijk toch geld Welzijnshuis voor gemeente

De kans dat de gemeente alsnog geld krijgt uit het failliete Welzijnshuis is aanzienlijk. Dat laat de curator desgevraagd weten. Het is volgens hem nog onbekend hoeveel geld de gemeente krijgt. Het bedrag moet nog worden vastgesteld. Volgens curator Benne van leeuwen zijn er meer schuldeisers, die mogelijk iets terugkrijgen. Hij verwacht het faillissement van eind 2012 in het eerste kwartaal van 2015 te hebben afgerond. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                       

bron: WereldRegio  08-12-2014

Tweetal aangehouden voor diefstal

Twee inwoners van Zierikzee zijn maandagmorgen rond 04:20 uur aangehouden voor diefstal. Een getuige had gezien dat het tweetal van 35 en 49 jaar uit containers op het terrein van de milieustraat aan De Zompe oude huishoudelijke apparaten had weggenomen. Na de diefstal waren zij in hun auto gestapt en weggereden. Agenten werden op de melding afgestuurd en kwamen hen in de auto tegen. In het voertuig lagen onder andere oude stofzuigers en computers. Zij zijn aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex van de politie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-12-2014

Filmmakers Zierikzee zoeken budget voor film over carnaval

Amateurfilmers Henk Verhage en Janine Versteeg uit Zierikzee zijn een crowdfunding actie begonnen. Zij hopen daarmee hun nieuwe plan gefinancieerd te krijgen. Het duo wil een film maken over het Canarische Eiland La Palma en dan specifiek over de bijzondere wijze waarop daar carnaval wordt gevierd. Lees verder. (Bekijk de video: http://voordekunst.nl/vdk/project/view/2940-zwerftocht-door-la-palma)

  bron: PZC  06-12-2014

Delta Sport deelt in Zoetermeer gevoelige tik uit

Het eerste mannenteam van Delta Sport heeft in Zoetermeer haar vierde wedstrijd van het seizoen 2014/2015 in de hoofdklasse D gewonnen. De thuisspelende vereniging Gemini 2 werd na een 8-15-ruststand met 23-27 verslagen. De twee punten, die de handballers uit Zierikzee als gevolg daarvan pakten, brengen ze in enigszins rustig vaarwater in deze competitie. Het gat met rode lantaarndrager Gemini is na zondag zeven punten en met de nummer voorlaatst, HWC, waarvan thuis werd gewonnen, vijf punten. Uit de hoofdklasse D degraderen waarschijnlijk twee teams. Delta Sport-trainer John Jansen waarschuwde zijn ploeg vooraf voor een ‘knokwedstrijd’ en voorspelde geen goede handbalwedstrijd. De Middelburgse oefenmeester kreeg het gelijk aan zijn zijde. Na een acceptabele eerste helft volgde een rommelig, tweede deel. Dit kwam omdat de scheidsrechters er kort op zaten en snel floten (voor beide kanten), vanwege de vele tijdstraffen, slecht spe, balverlies en geforceerde aanvallen. Zodoende werd de mooie marge bij rust bijna verspeeld en kreeg Gemini 2 bij 20-22 een goede kans op haar 21e treffer. ,,Toen was het toch even billenknijpen”, aldus John Jansen. ,,We wankelden.” Niettemin was het Delta Sport dat de marge op drie bracht. Met name goals van Martijn Ravia en Dani van Crasbeek deden er toe in die rommelige fase. Ook Koen de Bruijn toonde zich met vijf benutte pingels in de hele wedstrijd van waarde. Jansen verwacht niet dat Delta Sport komende zondg in Sportblok is opgewassen tegen Westlandia, één van de betere ploegen in de hoofdklasse D. ,,Ik ben blij dat we acht punten hebben. De belangrijke wedstrijden tot nu toe hebben we gewonnen. Scores Delta Sport: Koen de Bruijn 8, Kevin Meulmeester 6, Martijn Ravia 4, Tim Vleeshouwer, Thijs van Splunder, Dani van Crasbeek 3.


bron: WereldRegio  06-12-2014

Parkeren Poststraat Zierikzee straks verboden

De gemeente gaat een parkeerverbod instellen voor de Poststraat vanaf de kruising Manhuisstraat tot aan de Appelmarkt Zierikzee. De bewoners in de Poststraat kunnen dan hun auto niet meer voor de deur parkeren. Compensatie daarvoor zoekt de gemeente in het omzetten van zeven betaalde parkeerplaatsen voor het voormalige postkantoor in vergunningshoudersplaatsen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  06-12-2014

Man aangehouden voor gestolen motor

Agenten hebben vrijdagmiddag een man aangehouden. De politie vond op een terrein aan de Klerksweg een gestolen motor. Agenten vonden na een tip rond 15.45 uur een motorframe. Bij navraag bleek deze tussen 11 en 16 oktober jl. op de Nieuwe Haven in Zierikzee te zijn gestolen. Een 41-jarige man uit Zierikzee werd aangehouden. Hij werd voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht. Vrijdagavond kreeg hij te horen dat hij langer vast blijft zitten. De motor is in beslag genomen en naar het politiebureau in Zierikzee gebracht. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  06-12-2014

Holm nieuwe beheerder dorpshuis Bruinisse

Michel Holm uit Zierikzee wordt de nieuwe beheerder van het dorpshuis in Bruinisse. Holm neemt de plaats in van de vorige beheerder, die na een conflict met het bestuur het veld moest ruimen.

bron: WereldRegio  06-12-2014

Restauranthouder Zierikzee plakt foto’s van dieven op zijn pand

Op enkele ramen en deuren van restaurant Concordia in Zierikzee prijken sinds deze week afbeeldingen van de dieven die vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag de kerstlampjes van de horecagelegenheid aan het Havenplein stalen. Ben Bul van Concordia hoopt daarmee te achterhalen wie de daders zijn, maar wil eventuele andere dieven ook afschrikken door ze te laten zien dat hij camera’s heeft hangen. Lees verder

  bron: PZC  05-12-2014

Gepuzzel bij nieuwe parkeerautomaten op Schouwen-Duiveland

Nog even rustig boodschappen doen in Zierikzee ging vrijdagmiddag niet voor iedereen op. Wie op de parkeerplaats aan de Gasthuisboomgaard geen muntgeld bij zich had, kon op een bepaald moment geen parkeerkaartje kopen en riskeerde daarmee een boete. Bij de gemeente was er echter niets bekend over een storing. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  bron: PZC  05-12-2014

Tentoonstelling Schouwen-Duiveland en WO1

“Mooie tentoonstelling van de Eerste Wereldoorlog. Er is nog veel bewaard gebleven!” Huib en Stien Bouwman, Serooskerke. “Heel aardig en interessant opgezet, weer wat geleerd. Ook dank voor de uitleg.” Rien van de Luitgever en Jaak Blocker (BE). Zomaar twee reacties uit het Gastenboek. Tot en met 31 december 2014 bent u nog elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bij het Gemeentearchief welkom voor een tentoonstelling over het leven op Schouwen-Duiveland in de moeilijke jaren 1914-1918. Foto: Zierikzeese miliciens van de lichting najaar 1913. Zij gingen op 15 juni 1914 met kort verlof in afwachting van groot verlof. Hun burgerbestaan duurde echter niet lang. Door de mobilisatie moesten zij op 1 augustus 1914 opnieuw voor bijna vier jaar onder de wapenen. V.l.n.r.: Marien Lavooij, Marinus van den Hoek, Cornelis de Mooij, Adriaan Fierens en Arie van Loo. (foto: Collectie Gemeentearchief, X3566)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  06-12-2014

Hoop gloort voor rommelmarkt Zierikzee

De rommelmarkt in De Driehoek in Zierikzee kan voorlopig gewoon doordraaien. De gemeente ziet bij nader inzien toch mogelijkheden om een vergunning te verlenen en de procedure wordt voortgezet. Eerder kreeg initiatiefnemer Peter van Baal een ‘voornemen tot afwijzing van vergunning’ van de gemeente. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

  bron: PZC  05-12-2014

Nieuwe vloer Sportblok komende week gelegd

De zaalvoetballers van ZieZaVo, de badmintonners en Sport Overdag moeten nog tot en met 15 december geduld hebben, maar dan is het eindelijk zo ver. Dan ligt de nieuwe vloer in de tennishal van Sportblok, het deel van het nieuwe sportcomplex waarin ook zojuist genoemde partijen actief hadden willen zijn vanaf de opening van eind augustus. Hadden, want de vloer bleek niet geschikt om er zonder risico’s sport op te bedrijven. Tennissen gaat er overigens prima, leert de ervaring. De nieuwe vloer wordt vanaf maandag 8 december gelegd en de werkzaamheden nemen een werkweek in beslag. De dagen daarna worden gebruikt om de geur van de nieuwe vloer uit de hal te laten verdwijnen. ZieZaVo, de zaalvoetbalvereniging, heeft er woensdag 17 december haar eerste voorrondewedstrijden voor de bekercompetitie gepland. In de papieren editie van vrijdag 12 december een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen omtrent de ‘oude’ vloer en het gesteggel tussen de gemeente Schouwen-Duiveland, Wind-groep en Laco. Hierin hopelijk ook een antwoord op de vraag wie er verantwoordelijk is geweest voor het plaatsen van de ‘verkeerde’ vloer. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  05-12-2014

Bejegening blijkt incident

Uitlatingen van mantelzorgcoordinator Marianne Ketting, dat mantelzorgers onheus bejegend worden door ambtenaren, zijn ongenuanceerd. Althans dat blijkt uit de beantwoording van vragen door burgemeester en wethouders op vragen van het CDA. Ketting had in de PZC opmerkingen gemaakt dat mantelzorgers geschoffeerd zouden worden. Volgens wethouder Cees van den Bos betrof het een incident en zou Ketting hem al hebben laten weten dat haar opmerkingen ongenuanceerd in de krant terecht waren gekomen.

bron: WereldRegio  04-12-2014

De Strandloper/Ginsterveld nieuwe koploper ZieZaVo

De Strandloper/Ginsterveld is de nieuwe koploper in de eerste klasse van de ZieZaVo-competitie. In een mooi duel werd IJtama verslagen met 4-2. De matchwinnaars Don van Vliet en Delano Westerink kregen in de slotfase IJtama op de knieën met schitterdende doelpunten. Het was lang spannend nadat in de negende minuut van de tweede helft IJtama op 2-2 kwam. Keeper Fabian Verkaart wist met mooie reddingen IJtama nog enige hoop te geven maar uiteindelijk moest hij ook capituleren op een sterk spelende Westerink. Van Oeveren/WIK had veel moeite met Motorenboys maar uiteindelijk in de slotfase won de ploeg van coach Piet van de Kassteele met 4-1. ASZ kwam ook pas in de tweede helft op stoom en dankzij Patrick Verkaart won de ploeg met 6-1 van FC Hanse Staalbouw. Airpack trok aan het langste eind tegen Vivars en won met 6-5. In de tweede klasse won de koploper Deco Home Zierikzee met een doelpuntenregen van 9-0 tegen FC Kerkwerve/’t Oliegeultje. Stella Boys/’t Centrum 2 blijft volgen met een 7-1-overwinning op VIA Adviseurs. De Vlinder was te sterk voor Spuiterij Elfrink met 7-4 en Fiets Outlet Zierikzee scoorde in de laatste minuut en winnende doelpunt tegen Faxe : 6-5. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  04-12-2014

Wereldlichtjesdag in Zierikzee groeit gestaag

Hoewel Wereldlichtjesdag in Zierikzee zonder toeters en bellen wordt ingekleurd, trekt de bijeenkomst beetje bij beetje meer bezoekers. Dit jaar wordt in Zierikzee op zondag 14 december de vierde editie gehouden. Lees verder.

  bron: PZC  04-12-2014

Knettergek viertal in de Weverij

In het derde programma van dit knettergekke viertal gaan de meiden van LOS verder, sneller en harder dan ooit. Ze gaan niet gewoon LOS, ze gaan Total LOS! Op dinsdag 9 december is deze voorstelling te zien in de Weverij in Zierikzee, vanaf 2015 uur. Een kaartje kost 16 euro, zie www.theatersaanzee.nl. De mens heeft een onnavolgbaar talent voor destructie: alles gaat kapot of raakt beschadigd. Gooi je het dan weg, of ga je het maken? Eén ding is zeker; Femke, Charlotte, Kim en Dookje zijn niet bang om flink wat deuken op te lopen. Met hun indrukwekkende muzikaliteit, prachtige teksten en fysieke uitspattingen blijft LOS haar publiek verbazen. Femke, Charlotte, Kim en Dookje zijn afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Total LOS is hun derde voorstelling.

bron: Ons Eiland  03-12-2014

‘Gemeente, let op tijdige betaling’

De gemeente heeft de facturen goed op orde, maar moet er wel op letten dat er op tijd betaald wordt. De gemeente heeft door een extern bureau onderzoek laten doen naar de kwaliteit van haar crediteurenadministratie. Het bureau heeft bijna 72.000 facturen geanalyseerd over de jaren 2008 tot en met 2012 met een totaalwaarde van € 354 miljoen. Het bureau heeft geconstateerd dat de gemeente haar zaakjes goed op orde heeft. Er zijn nauwelijks facturen dubbel betaald of creditnota’s niet verrekend. Wel wordt geadviseerd de betalingstermijn van dertig dagen beter te bewaken en de NAW-gegevens van leveranciers nog eens goed na te lopen. Voor het onderzoek heeft het bureau vierhonderd van onze leveranciers aangeschreven.

bron: WereldRegio  03-12-2014

Half december alle parkeerautomaten vervangen

De aannemer is begonnen met het vervangen van de huidige parkeerautomaten.Deze zijn aan vervanging toe, omdat de apparatuur verouderd is en de gemeente de betaalmogelijkheden wil uitbreiden. Als volgens de planning op vrijdag 12 december alle parkeerautomaten zijn vervangen, kan men niet alleen met munt betalen, maar ook met pinpas (ook pinnen zonder pincode zoals Dip&GO is mogelijk) en creditcard. Betaling met chipknip niet meer mogelijk. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-12-2014

Raad Schouwen-Duiveland werkt aan aanpassing plan schrappen bouwkavels

De meerderheid in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil dat grondeigenaren die hun bouwkavels dreigen kwijt te raken langer de tijd krijgen om alsnog met een bouwplan te komen. De eigenaren krijgen nu een jaar om alsnog met een bouwplan te komen. Lees verder.

  bron: PZC  02-12-2014

Zierikzee krijgt digitale informatieborden

Bij Zierikzee worden digitale informatieborden geplaatst. De gemeenteraad stelt hiervoor budget beschikbaar. De raadsleden hebben wel aandacht gevraagd voor de landschappelijke inpassing van de borden. ook de verkeersveiligheid is een punt van zorg. Burgemeester Gerard Rabelink heeft toegezegd hier nog eens goed naar te kijken. Lees verder.   

  bron: PZC  02-12-2014

Sportverkiezingen verhuizen naar Sportblok

De jaarlijkse sportverkiezingen van Schouwen-Duiveland worden op een andere locatie gehouden. Was de voorgaande drie jaren de burgerzaal van het gemeentehuis de ‘locatie van dienst’, vrijdag 6 februari 2015 heeft het sportgala over het jaar 2014 plaats in het horecagedeelte van Sportblok. Buiten de andere plaats verandert er weinig aan het programma en opzet van de verkiezingen waar onder andere de beste sporter, ploeg en talent worden gekozen. Dit betekent dat weer wordt geprobeerd een sportvrouw of –man met ‘een verhaal’ uit te nodigen. De samenstelling van de vakjury is wel gewijzigd. Of beter gezegd: er zitten minder mensen in. De PZC en Radio Schouwen-Duiveland zitten om hun redenen niet meer in de groep die bepaalt wie de prijzen krijgen. (foto: Pieter van der Laan)

bron: WereldRegio  02-12-2014

Lindøy wordt op kade Zierikzee gesloopt

De verwaarloosde houten tweemaster Lindøy wordt dinsdag op de Engelse kade in Zierikzee gesloopt. De kotter moest eigenlijk naar het terrein van het voormalige zwembad Onderdak, waar sloopbedrijf Sagro nog steeds bezig is. Maar toen het schip dinsdagochtend uit het water was getakeld, bleek het hout zo sponzig dat de kiel boog. Lees verder. (foto: Ineke Muste-Goudswaard)  

  bron: PZC  02-12-2014

Drempel bij sportcentrum Laco in Zierikzee te hoog

De drempel op het midden van het parkeerterrein bij het Laco sportcentrum in Zierikzee is te hoog. Auto’s raken er beschadigd en ook het wegdek ondervindt schade. Maandag start een aannemer in opdracht van de gemeente met het aanpassen van de verhoging. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

  bron: PZC  02-12-2014

Van den Nieuwendijk nieuwe koploper schaakstrijd

Na elf ronden heeft de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee weer een nieuwe lijstaanvoerder: Kees van den Nieuwendijk slaagde erin Marnix den Boer zijn eerste nederlaag sinds eind september toe te brengen. Van den Nieuwendijk passeerde daarmee Sjaak Spiegels, die van Martin Krijger verloor. Ook Kees Bimmel en Ben Snethorst kwamen beiden na een zege dichter bij de top. Omdat Den Boer intussen een reputatie heeft opgebouwd als een bijna niet te verslane schaker, begon Van den Nieuwendijk met een degelijke opstelling aan zijn partij. Stevig centrum neerzetten, stukken goed ontwikkelen, koning veilig opbergen, zo staat het in de boekjes. Hij stond goed, maar kwam pas echt beter te staan toen Den Boer een loperruil toe liet. De velden van de kleur van die loper werden een hopeloze zwakte in de zwarte stelling. Den Boer kon de aanval niet meer tegen houden en gaf op. Spiegels en Krijger speelden al vaak De Draak tegen elkaar, ieder zowel met wit als ook met zwart. Krijger, nu met zwart, week op de negende zet af waarop Spiegels direct reageerde met een koningsaanval, zonder eerst zijn eigen koning in veiligheid te brengen. Krijger kon deze aanval niet goed stoppen en viel op zijn beurt de koning van Spiegels aan. De stelling werd steeds ingewikkelder en het was Spiegels die uiteindelijk de beslissende fout maakte. In het eindspel kon Krijger gebruik maken van de ongedekte positie van de witte koning en zoveel materiaal winnen dat Spiegels opgaf. Snethorst was al snel klaar met zijn partij. Hij opende bedrieglijk met een gesloten stelling, maar liet een van zijn paarden de vrije loop. Het edele ros richtte zoveel schade aan dat tegenstander Hans Baris opgaf vanwege wat hij noemde ‘een rondzwalkend paard’. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-12-2014

Tannie Schot 10.000e bezoeker van fiZi

Tannie Schot uit Zierikzee is dinsdagmiddag in de bloemetjes gezet als 10.000e bezoeker van het filmtheater FiZi in Zierikzee. Ze bezocht het filmhuis met haar man Bart voor de allereerste keer. FiZi-voorzitter Ria Geluk heette het stel met bloemen welkom en overhandigde twee vrijkaarten voor een volgende voorstelling. Geluk is blij met de groei van het aantal filmbezoekers. Er worden meer voorstellingen georganiseerd. Per voorstelling is het aantal bezoekers wel lager dan voorgaande jaren. Bij de 10.000 bezoekers zijn geen theatergangers gerekend. Met theatervoorstellingen verhuurt FiZi de zaal aan derden. Vorig jaar kwam het aantal filmbezoekers op 9000 personen. Geluk hoopt het record te kunnen vasthouden en met een nieuw beleidsplan gaat onderzocht worden hoe er meer bezoekers per voorstelling getrokken kunnen worden. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  02-12-2014

Slopershamer verwoest rijke historie Delta Sport

De laatste muur van de oude turnzaal van gymnastiekvereniging Delta Sport is gevallen. Zonder ontzag haalde de slopershamer dinsdagmorgen om 9.30 uur het hoogste punt van het gebouw (foto) aan de Zierikzeese Mulockstraat definitief naar beneden. Hiermee is een lange geschiedenis van de turnclub op die plek afgesloten. Sinds enkele maanden maakt ze gebruik van de nieuwe turnhal in het Sportblok. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  02-12-2014

Eisler Trio in de Rode Kamer

Op zaterdag 13 december 2014 treedt in de Rode Kamer in Zierikzee het Eisler Trio op. Dit trio, bestaande uit Bauwien van der Meer, Annedee Jaeger en Joris van Haaften, verbindt muziek uit het interbellum met componisten die het vizier op zowel Europa als Zuid-Amerika richtten. Voeg daar de opmerkelijke combinatie van sopraan, gitaar en cello aan toe en het is duidelijk dat het publiek een niet bepaald alledaags programma te horen krijgt. Het decor is contrastrijk: terwijl in de jaren ’30 Europa afstevende op een crisis van ongekende grimmigheid, was er in Zuid-Amerika in dezelfde periode ruimte voor ‘saudade’, een onvertaalbaar zoet-smartelijk verlangen. Deze contrasterende sferen vormen de basis van het programma ‘Es wechseln die Zeiten’, dat daarmee een breed scala aan muzikale stijlen en stemmingen bevat. Villa-Lobos is een naam die daarbij snel opkomt. Hij gebruikte typisch Braziliaanse vormen van volksmuziek, maar weefde daar op een unieke manier zijn liefde voor de muziek van Johann Sebastian Bach doorheen, en noemde het resultaat toepasselijk Bachianas Brasileiras. Maar ook de link vanuit Duits perspectief wordt belicht: het lied ‘Youkali’ van Kurt Weill is een tango habanera over een fictief eiland vol mooie dromen. Het trio doet zijn naam eer aan door de  indringende, te weinig gehoorde muziek van Hanns Eisler een belangrijke plaats te geven in het programma. Hun in 2012 uitgebrachte CD met dit programma kreeg 4 sterren in “Luister” en werd in het muziekblad HVT geprezen als ‘een klankjuweel’

 

bron: de Rode Kamer  01-12-2014

Haven Zierikzee is niet langer te ‘vol’

Capaciteitsuitbreiding en afname aantal overnachtingen in de haven maken overloophaven in Argelohaven Zierikzee overbodig. Het aantal passantenovernachtingen in de haven neemt sinds een aantal jaren af. Dat is volgens het college van B&W een van de redenen dat een overloophaven in de Argelohaven niet meer nodig is. Lees verder.

 

  bron: PZC  01-12-2014

Bemoedigende start springgroepen Delta Sport

Nog maar slechts twee maanden echt in training in de nieuwe turnhal met de beide wedstrijdspringgroepen, gevormd door trainer Milou Verkerke en nu al acteren op de eerste KNGU-wedstrijd in Fijnaart. Het viel de speaker van de organiserende vereniging De Kieviten in Fijnaart ook op dat GV Delta Sport speciaal welkom werd geheten. Na zoveel jaar (25 jaar geleden) was er eindelijk weer Delta Sport die meedeed aan de springwedstrijden. Logisch ook met zo’n perfecte turnhal en dankzij de ervaren coach Verkerke zijn er naast de grote groepen recreatieve springgroepen ook weer echte wedstrijdgroepen. Verkerke: ,,De springgroepen groeien zo hard en daar zit ongelooflijk veel talent tussen dus dat geeft voor de toekomst zeer veel mogelijkheden”. Verkerke, die vorig jaar met een springgroep uit Leiden Nederlands kampioen werd, heeft naar haar studie de draad opgepakt bij Delta Sport nadat ze afgelopen jaar weer op Schouwen-Duiveland is komen wonen. De eerste springwedstrijden waren vooral voor Delta Sport een vuurdoop. ,,We moeten nog veel leren zoals variatie in sprongen, iedereen de juiste kleding en goed opmarcheren. Maar dat komt wel”, zei Verkerke na afloop van de wedstrijd in Fijnaart. Het springniveau in de Brabantse plaats was hoog door de verschillende ploegen. De seniorenploeg (foto) eindigde bij de minitramp als derde en werd vierde bij de minitrampoline Pegasus. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-12-2014