Rijbewijs ingenomen

De politie heeft zaterdagavond 30 augustus 2014 het rijbewijs ingenomen van een 35-jarige man uit Brouwershaven. Agenten gingen rond 20.10 uur naar de Lange Nobelstraat na een melding dat daar twee mannen aan het vechten waren. Toen de agenten aankwamen waren de twee vechtersbazen uit elkaar en één van hen was niet meer aanwezig. De andere man wilde net het parkeerterrein afrijden. Agenten spraken de man aan over wat er gebeurd was. De man bleek onder invloed van alcohol en werd aangehouden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie  31-08-2014

Een en al lof over Sportblok: ,,Je weet niet wat je ziet”

De oh’s en ah’s waren de hele dag te horen en de complimenten vlogen na de openingshandelingen door de lucht. Sportboulevard Sportblok werd zaterdag 30 augustus officieel geopend en dat was te merken ook. Naar schatting vierduizend mensen baanden zich een weg door het nieuwe sportcomplex van Schouwen-Duiveland aan de Lange Blokweg. Je zag het ongeloof en de trots op de gezichten van de inwoners van de gemeente Schouwen-Duiveland. Immers, verreweg de meerderheid van alle bezoekers tijdens de openingsdag had al veel gehoord over de nieuwe accommodatie, maar had het nog niet met eigen ogen aanschouwd. ,,Een grootse accommodatie voor zo’n eilandje”, ,,je weet niet wat je ziet” en ,,alles onder één dak”, waren enkele van de vele reacties die de mensen uitspraken tijdens hun rondgang door het enorme complex. Want, in vijf minuten was je niet klaar. Om echt alles goed te kunnen zien en bewonderen, zowel binnen als buiten (foto’s), had daar zeker een uur voor nodig. Vooral de openheid van het Laco sportcentrum valt op. Wie het complex vanaf de eerste verdieping bekijkt, kan zien hoe zwemmers in het zwembad duiken, hoe volleyballers smashen, hoe zaalhockeyers eindelijk op Schouwen-Duiveland in de zaal kunnen hockyen, hoe basketballers dunken, hoe tennissers een bal slaan op een ondergrond waarover het laatste woord nog niet is gezegd en hoe lenige jongens en meisjes krioelen door de turnhal. De nieuwe plek van gymnastiekvereniging van Delta Sport trok zaterdag veel bekijks. De mensen van die turnclub hadden hun handen vol om de hele dag alles in goede banen te leiden. Niemand moet ook raar opkijken dat Delta Sport de komende maanden flink zou kunnen groeien. Een toename van sportende mensen en aantal leden bij de ‘bewoners’ van het complex wordt sowieso verwacht met de komst van Sportblok. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  30-08-2014

(Nog) geen ploeg door in bekerstrijd

De bekercompetitie heeft deze jaargang weinig succes opgeleverd voor de voetbalploegen van Schouwen-Duiveland. Met een beetje pech weet geen enkele ploeg de weg naar de volgende ronde te vinden. Door de resultaten van SKNWK, ZSC’62, MZC’11, Duiveland en WIK’57 op zaterdag 30 augustus zijn deze ploegen uitgebekerd. Blijft alleen Bruse Boys van de standaardploegen over. De formatie van trainer Wim Nieuwland waande zich zaterdag tegen Cluzona al zo goed als zeker van de volgende ronde, maar kreeg in blessuretijd een strafschop tegen. De thuisploeg benutte die waardoor het 1-1 werd. Cluzona heeft nog een wedstrijd tegoed. Het team uit Wouw mag die niet winnen: dan plaatst Bruse Boys zich alsnog. UITSLAGEN DERDE POULEDUEL GROEPSFASE BEKERCOMPETITIE:

Patrijzen-SKNWK 2-1 (1-1 Stefan Vermeer)
Ria W.-ZSC’62 8-1 (Robin Provoost (foto)
MZC’11-Wemeldinge 3-3 (Matthijs Hage, Martijn van Grunsven, Frank Kristalijn)
De Noormannen-Duiveland 3-4 (1-1 Ronald Zwager, 1-2 Johan van de Werf, 3-3 Ronald Zwager, 3-4 Masoud Osmanie)
Cluzona-Bruse Boys 1-1 (0-1 Mats Willemse)
DFS-FC Bergen 1-3 (Nicky van der Velden)
WIK’57-IJzendijke 0-8

bron: WereldRegio  30-08-2014

Sportboulevard Sportblok naam nieuwe sportcomplex

Het nieuwe sportcomplex aan de Lange Blokweg in Zierikzee gaat door het leven als Sportboulevard Sport. Deze naam, verzonnen door Jan van de Bos uit Zierikzee, werd zaterdagmorgen na het neerhalen van een metershoog doek onthuld in het bijzijn van enkele honderden genodigden – van bouwers tot sportclubs en van omwonenden tot gemeente – die betrokken zijn geweest bij totstandkoming van de nieuwe accommodatie die twaalf miljoen euro heeft gekost. Vanzelfsprekend waren er mooie en lovende woorden tijdens de opening van Sportboulevard Sportblok, kortweg Sportblok. Gerard Rabelink, burgemeester van Schouwen-Duiveland, zei: ,,Hier ligt twaalfhonderd vierkante meter sport van recreatief tot hoog niveau”. Laco-directeur Bert Lavrijssen voegde daar onder meer ‘dit is het bruisend en sportief hart van Schouwen-Duiveland’ aan toe. Bruisend moest ook de spectaculaire act (foto) van Laco zijn. Twee lenige vrouwen deden aan grote kroonluchters, waaraan champagneflessen hingen, met hun benen hangend in touwen fraaie oefeningen om de opening nog meer cachet te geven. Nog maar net begonnen aan hun optreden was er even flinke regenbui waardoor lang niet iedereen een glas champagne door de twee vrouwen kon worden ingeschonken. De naam van de schitterende sportboulevard is verzonnen door Jan van de Bos, een 49-jarige inwoner uit Zierikzee. De naam ligt voor de hand en klinkt logisch. Van de Bos zelf: ,,De naam moet kort en bondig zijn. Het sportcomplex is gelegen aan de Blokweg. En je hebt sport. Ja, dan kom je al heel snel op een afkorting van sport en blok. Je kunt wel met langere namen komen, maar op gegeven moment wordt het toch afgekort”. De nieuwe naam werd nog door vijftien andere ingezonden, maar Van de Bos was de eerste die er mee kwam. Als ‘dank’ mag hij een jaar gratis sporten in en op Sportblok. Van den Bos heeft vroeger veel gebadmintond en geturnd. Tegenwoordig zeilt hij vooral. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  30-08-2014

Kupalje in de Rode Kamer Zierikzee

 

Het tiende seizoen van De Rode Kamer in Zierikzee staat op het punt om te beginnen. Op zaterdagavond 20 september wordt gestart met de klassieker: Kupalje. Muziekensemble Kupalje bestaat uit tenor Viktor Streljtsjenja, bariton Alexander Krasnodubski, beide solist aan de Staatsopera van Wit Rusland. Met cimbaliste Tatjana Jeletskaja en pianist Nicolai Serdobov, beide verbonden aan het conservatorium in Minsk. Hun repertoire varieert van populair klassiek, volksmuziek, opera en operette en het verhalende lied in allerlei talen. De virtuositeit  van de cimbaal in dansen als de walsen, tango’s en andere overzeese dansen zal u verrassen. Een concert voor jong en oud. Dit benefietconcert heeft een doel. Met de netto opbrengst wordt  een project in Minsk ondersteund dat het mogelijk maakt gehandicapte kinderen en jongeren thuis te laten wonen en opgroeien. Tot nu toe gebeurde dit opgroeien in tehuizen en instellingen ver van huis. Het concert begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 16,- per persoon en dat is inclusief het bekende hapje en drankje. Voor meer informatie: De Rode Kamer, Havenpark 13-15 Zierikzee. Reserveren via derodekamer@monumentenweb.nl of 06 128 77 621. (foto: de Rode Kamer)

 

bron: de Rode Kamer  30-08-2014

Kruidvat Zierikzee kan eindelijk uitbreiden

Wat met andere pogingen niet lukte, gaat het Kruidvat in Zierikzee nu wel voor elkaar krijgen. De zaak kan gaan uitbreiden. Ronald Deurloo vertrekt vanuit het pand aan de Appelmarkt en brengt zijn volledige collectie vanaf februari volgend jaar onder bij zijn zaken aan de Mol en de Schuithaven. De Appelmarkt wordt verhuurd aan Kruidvat, dat daardoor eindelijk extra vierkante meters kan vullen. Het kruidvat probeerde eerder naar het Haringvlietplein te gaan, maar daar stak de gemeente een stokje voor. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-08-2014

MZC’11 verslaat DFS in tweede pouleduel bekerstrijd

MZC’11 heeft de tweede poulewedstrijd van de bekercompetitie gewonnen. Op een donkerachtig veld 5 van sportpark Den Hogen Blok versloeg de Zierikzeese formatie donderdagavond DFS met 4-2. De vier treffers van MZC’11 werden gemaakt door Ingmar Quist (2), Ramon Janson en Arne Holm. De DFS-goals kwamen Dylan Adelaar, die enkele goede acties aan de rechterkant had, en Kevin Veerhoek. De ploeg uit Burgh-Haamstede won haar eerste pouleduel met 3-0 van Wemeldinge en MZC’11 verloor met 1-0 van FC Bergen. Zaterdag 30 augustus wordt de laatste en derde groepswedstrijd gespeeld tegen respectievelijk FC Bergen en Wemeldinge. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  29-08-2014

Sportcentrum al volop in bedrijf

Veel inwoners van Schouwen-Duiveland hebben deze week geproefd, geroken en gevoeld aan het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg. Met het in gebruik nemen van de turnhal, de fitnesszaal en het zwembad was er al volop bedrijvigheid voor de openingsdag en –handelingen van zaterdag 30 augustus. De officiële openingsdag begint met de bekendmaking van de naam voor het nieuwe sportcomplex dat Schouwen-Duiveland rijk. Tussen 10.45 en 11.00 uur wordt de naam onthuld ten overstaan van enkele honderden genodigden. Daarna is er tot 11.30 uur een gezamenlijke openingsceremonie voor het sportcentrum en de buitensportaccommodaties. ,,Maar daar ga ik niets over zeggen”, houdt Ricardo de Winter, algemeen projectleider van het sportcomplex namen de gemeente Schouwen-Duiveland, het spannend. Vanaf 12.00 uur zijn er over het hele terrein en gebouw diverse demonstraties, wedstrijden en activiteiten die elke betrokken club op haar of zijn manier invult. Hierbij worden enkele duizenden bezoekers over de hele dag verwacht. Ter vergelijking: de open dag op 12 april, toen alles nog volop in aanbouw was, trok 2.500 mensen. Hoewel vele sporten met het Laco sportcentrum zijn voorzien, hebben de bouwers al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding. Aan de achterzijde van de turnhal (aan de kant van de Oudeweg) kan in de toekomst, mocht daar behoefte toe zijn, een stuk worden aangebouwd voor bowling- of squashbanen. Boven: Marika Padmos voert een spagaatsprong uit in de turnhal van het Laco sportcentrum (foto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  29-08-2014

Minister Kamp bezoekt Zeelandia

Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, brengt maandag 1 september een bedrijfsbezoek brengen aan Zeelandia in Zierikzee. Naast een gesprek met de Executive Board, Roelof Krist (CEO)/Guido Janssen (CCO)/Emile Hoekstra (CFO) en de Area Director Benelux, Ernst Erhardt, zal hij rondgeleid worden door de fabrieken en distributiecentrum op de productielocatie op het industrieterrein Zuidhoek.

bron: WereldRegio  27-08-2014

Geldinzameling voor Roggenplaat

In Nationaal Park Oosterschelde dreigt volgens Natuurmonumenten en Het Nationaal Park Oosterschelde een ecologische ramp. WereldRegio heeft hierover enige weken geleden uitvoerig bericht. De zandplaten in dit gebied, cruciaal voor het rijke leven in de Oosterschelde, verdwijnen langzaam maar zeker. Tienduizenden trekvogels en tientallen zeehonden zijn afhankelijk van de grootste zandplaat in de Oosterschelde, de Roggenplaat. En juist die belangrijke zandplaat dreigt het eerst kopje onder te gaan als gevolg van de zogenaamde ‘zandhonger’. Reden voor Nationaal Park Oosterschelde en Natuurmonumenten om de noodklok te luiden en een crowdfundingsactie te starten. Zo hopen ze minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) te overtuigen van de noodzaak om alles op alles te zetten om de waardevolle Roggenplaat te behouden. De natuurlijke rijkdom in de Oosterschelde is ontzettend groot. Boswachter Wendy Janse: ,,Het is niet voor niets een Nationaal Park. De aantallen, maar ook de diversiteit is enorm. Veel mensen weten niet dat er zeepaardjes, haaien en bruinvissen in de Oosterschelde leven. Door de enorme zandplaten in de Oosterschelde zit er op sommige plekken meer leven per m² dan in een tropisch regenwoud! Dat betekent genoeg voedsel voor vogels tijdens de vogeltrek, dan tanken ze met tienduizenden tegelijk bij op de zandplaten. Op de grootste zandplaat, de Roggenplaat, zijn er bij laagwater zomaar 40.000 scholeksters, grutto’s en andere soorten op zoek naar kokkels, pieren en andere bodemdiertjes. En ook voor de zeehonden in de Oosterschelde is die zandplaat echt onmisbaar. Zij baren en zogen er hun jongen.” Juist die belangrijkste zandplaat dreigt nu het eerst kopje onder te gaan. De oorzaak noemen we zandhonger. Door de Oosterscheldekering heeft het water niet genoeg kracht meer om zand weer op de zandplaten af te zetten en kalven de zandplaten langzaam af. Met desastreuze gevolgen: Al over vijf tot tien jaar kunnen vogels niet genoeg meer eten op de Roggenplaat, omdat de plaat te kort droogvalt en over 45 jaar is er geen plek meer voor de zeehonden in de Oosterschelde. Boswachter Wendy: ,,Gelukkig is er een relatief simpele oplossing. Met heel veel zand is de waardevolle Roggenplaat op te hogen. Met zo’n 1,6 miljoen kuub zand zijn de Roggenplaat en Oosterschelde voor de komende decennia gered. Maar voor een project van die schaal hebben we de steun nodig van Den Haag.” Minister Schultz neemt eind oktober het besluit of zij de Roggenplaat wil redden. Hoewel de €10.000 die de partijen willen binnenhalen met hun crowdfundingsactie maar een klein deel is van de totale kosten van het project, is die wel cruciaal. Om Minister Schultz te overtuigen is het noodzakelijk dat vooral ook omwonenden, toeristen en lokale bedrijven laten zien dat zij waarde hechten aan een gezond Zeeuws waddengebied en daar ook een financiële bijdrage voor over hebben. Lees eerder artikel in WereldRegio.

bron: WereldRegio  27-08-2014

VOF de Kunst komt naar Zierikzee

De band VOF de Kunst is het hoogtepunt van Muziek Monumentaal dat zaterdag 13 september in Zierikzee zal plaatsvinden. De band is vooral bekend van hits als Suzanne en Eén kopje koffie. Muziek Monumentaal heeft een groot aantal artiesten geboekt voor het jaarlijkse evenement dat samenvalt met de Open Monumentendag.                    

bron: WereldRegio  27-08-2014

Nutsfonds keert in 2014 weer meer uit

De Stichting Nutsfonds Zierikzee heeft dit jaar al aanzienlijk meer geld uitgekeerd dan vorig jaar. Uit de jaarlijkse uitkeringen blijkt dat het fonds steeds meer bekendheid krijgt. Zo heeft de Stichting Nutsfonds Zierikzee over 2013 in totaal 57.575,00 euro uitgekeerd. Tot augustus 2014 is al 80.825,00 euro uitgekeerd. Het fonds keert alleen uit aan verenigingen en stichtingen, dus bij voorbeeld niet aan overheden of particulieren. Uitvoerige informatie over het fonds staat op de website www.nutsfondszierikzee.nl. Daarop staat uitvoerige informatie over bijvoorbeeld de samenstelling van het  bestuur, het beleidsplan, alsmede de criteria en richtlijnen voor toekenning van bijdragen. Op de website staan ook vermeld de sedert 2010 aan verenigingen en stichtingen in totaal uitgekeerde bijdragen.  Gedurende het gehele kalenderjaar kunnen aanvragen worden ingediend, uitsluitend bij het secretariaat van het Nutsfonds. Een aanvraagformulier kan  van de website worden gedownload of uitgeprint van de website. In 2013 heeft het Nutsfonds in totaal € 57.575,00 uitgekeerd aan de volgende verenigingen en stichtingen:Voedselbank Schouwen-Duiveland (kerstwaardebonnen voor vleeswaren en wekelijkse pakketten versmarkt)Cameramuseum (aanschaf apparatuur), Rederijkers Zierikzee (openluchtspel ‘Watermensen, de zee geeft, de zee neemt’), Dorpsraad Ouwerkerk (pannakooi en kerstverlichting),Schouwen-Duivelandrunners (Roparun 2013),Harmonievereniging Nut en Uitspanning (eilandelijke muziek dag 2013),Zierikzeese Carillons (beiaard dag en zomerse concerten), ANBO Westerschouwen (aanschaf digitale bingoklok),Stad en Lande (Kroniek van het land van de Zeemeermin 2013),Verpleeghuis Cornelia Allévo (project Beweegtuin), Bru’s Running Team (Roparun 2013),Zierikzees koor Cantate (jubileumconcert),Harmonie Kunst en Eer (toiletvoorziening in de repetitieruimte),Het Zeeuws Orkest (zomerconcert Brouwershaven),Nieuwerkerk Bruist (dorpsfestiviteiten), Promotie Havendagen Zierikzee (aanschaf verlichting),Deelnemers Buitengebied Caissons Ouwerkerk (herinrichtingskosten),Aemstie Alive (evenement),Zeeuwse Wereldvrouwen (inloopactiviteit),Dorpsraad Bruinisse (update voetbalveld),Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland (aanschaf wegtrailer reddingsboten),Muziekvereniging ‘Apollo’ Brouwershaven (concert Brouwershaven),Stichting Oude Zeeuwse kerken (openingsmanifestatie Nieuwe Kerk),Luscinia (Weihnachtsoratorium),IJsvereniging Ouwerkerk (aanschaf veegmachine). Ook dit jaar zijn weer financiële bijdragen toegekend. Tot augustus heeft het Nutsfonds in totaal uitgekeerd € 80.825,00 aan de volgende verenigingen en stichtingen: Filmtheater fiZi (aanschaf theaterapparatuur),Voedselbank Schouwen-Duiveland (wekelijkse pakketten versmarkt),Burger Weeshuis Zierikzee (restauratie plafond),Stichting Zeeland houdt van schaatsen, via Stichting Markant Schouwen-Duiveland (schaatsbaan Zierikzee),Hervormde Gemeente Noordgouwe (toiletvoorziening in de kerk).Luscinia (Mattheüs Passion),SKNWK Nieuwerkerk (60-jarig jubileum),Het Zeeuws orkest (concert Brouwershaven),Rederijkers Zierikzee (De poortwachter van Zierikzee),Roparun Schouwen-Duiveland (Roparun 2014),Vocaal Ensemble Waisisi (Zierikzee en de Eerste Wereldoorlog),Koninklijke Harmonie Kunst en Eer (schoolproject),Stichting OVO Zierikzee (duurzame kerstverlichting Havenkwartier),Zangvereniging VZOS (oratorium Het nieuw Jeruzalem),Werkgroep Keet in de kerk (De zilveren bruiloft van Bach), Bru’s Running Team (Roparun 2014), Koninklijke Harmonie Witte van Haemstede (eilandelijke muziek dag 2014),Stichting Trekpaardendorp Noordwelle (Power Horse Competition Noordwelle), Cameramuseum Zierikzee (fotografie historische Schouwse klederdracht), LTC Den Haene (tent),Nieuwerkerk Bruist (editie 2014),Stichting Paardrijden Gehandicapten Schouwen-Duiveland (aankoop twee paarden), Hospice Kaaskenshof (telefooncentrale), Zeeuwse Wereldvrouwen (taalcursus), Stichting Brouwse Dag (muziek play-in),Agrarisch Schouwen-Duiveland (boerenbioscoop),Aemstie Alive (10-jarige jubileumeditie),Scouting Zierikzee (bouw clubhuis)Stichting Grote- of Sint Nicolaaskerk (Canto bij kaarslicht)Stichting Muziek Monumentaal (19e editie),Vereniging Stad en Lande (Kroniek 2014),Stichting Vrienden van de Adriaanskerk Dreischor (advertentie).Aanvragen kunnen gedurende het gehele kalenderjaar worden ingediend bij het secretariaat van de Stichting Nutsfonds Zierikzee.

bron: WereldRegio  27-08-2014

Archa, een filmisch dansant muziektheaterspektakel

De eerder op 5 juni afgelaste voorstelling van Archa in het kader van ‘200 jaar Zeeland vindt definitief plaats op zaterdag 6 september op het voorterrein van Campus Cultura in Zierikzee.’ Archa is een bijzonder muziektheaterspektakel, waarbij de professionals van de theatergroep ‘Het Bedrijf v/h’ samenwerken met een groot aantal jonge talentvolle Zeeuwen op het gebied van dans, muziek, theater, vormgeving en film. Ook Pontes Pieter Zeeman werkte aan dit project mee. Zo leverden de leerlingen van HAVO 3 een belangrijke bijdrage aan de poëtische teksten die in de voorstelling zijn verwerkt. Archa is een eigenzinnig filmisch dansante spektakelvoorstelling, die verhaalt over de niet aflatende strijd tussen de Zeeuwen en de natuurelementen, hun ijver, de passie en de hoop. Een aaneenschakeling van bewegingen, kleuren en klanken. Contrastrijk en ontregelend. Eigenzinnig en puur. Concept en regie: Rob Maaskant, muziek: Huibert-Jan Vader, choreografie: Suzanne de Jong. Vuur-en waterbeelden: Het Bedrijf v/h / Techniek: Tjoonk GVL. Eerdere voorstellingen vonden plaats op 14 juni 2014 in Middelburg en 21 juni in Hulst. De voorstelling in Zierikzee wordt gerealiseerd in samenwerking met Stichting View, Pontes Pieter Zeeman en Campus Cultura. Aanvang voorstelling: 21.15 uur. Toegang gratis. (foto: Archa)            

bron: Pontes Pieter Zeeman  26-08-2014

Sloopgeld voor Bruinisse, Ouwerkerk en Zierikzee

De provincie Zeeland wil de particuliere huizenmarkt geschikt maken voor de toekomst. Jaarlijks stelt zij hiervoor 3,5 miljoen euro beschikbaar met de Provinciale Impuls Wonen. Dit jaar ontvangen 37 projecten, verspreid over heel Zeeland, subsidie voor het slopen of samenvoegen van ‘ongewenste woningen’ waardoor een kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte of aan beeldbepalende leegstaande panden wordt gegeven. In Bruinisse kan het pand Kerkstraat 2 en Oudestraat 4 en 6 tegen de vlakte om plaats te maken voor een hotel (€75.000). Ook de Korte Ring 4 kan worden gesloopt. Plan Buijse (foto) in Zierikzee krijgt €275.000 om de wijk ruimer van opzet te maken. Er komen iets minder woningen terug. In Ouwerkerk gaan de panden aan de Phoenixstraat 9, 11, 13 en 15 tegen de vlakte (€40.000). Er komt een dorpstuin. Een dan trekt de provincie nog €354.000 uit voor de sloop van de oude aanleunwoningen aan de Zierikzeese Scheldestraat. Samen met de gemeente wordt gekeken naar de inriching van de openbare ruimte. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  26-08-2014

Bekerduel MZC’11-DFS afgelast

De bekerwedstrijd tussen MZC’11 en DFS gaat vandaag (dinsdag) niet door. De wedstrijd zou vanavond om 18.45 uur op sportpark Den Hogen Blok plaatsvinden, maar regen heeft de velden onbespeelbaar gemaakt. Het duel tussen Steenbergen en SKNWK is vanwege de regenval naar woensdag 27 augustus verplaatst. Tot nu toe zijn bovengenoemde duels de enigen die er voor eilandelijke ploegen uit ligt.                    

bron: WereldRegio  26-08-2014

Havendagen Zierikzee 2014

In Zierikzee klimt Neptunus ieder jaar tijdens de Havendagen van de toren en duikt hij de Oosterschelde in. De Zierikzeeënaren willen hem natuurlijk niet kwijt en wagen zich op zee om Neptunus weer terug naar huis te brengen. Editie bezocht op 23 augustus 2014 de jaarlijkse feesten in Zierikzee. Ieder weekend bezoekt Omroep Zeeland een Zeeuws evenement. Volgend weekend zijn we bij de picknick en het nazomerzingen van het Zeeland Nazomerfestival. Het verslag hiervan is vanaf maandag 1 september te bekijken op Omroep Zeeland via Editie 2014. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  25-08-2014

Shoez, Foodz, Colourz, Smoothiez, Fazhion, Lookz..

Na de succes (en) volle “afleveringen” van de Fashion & Beauty & Bubbels avonden gaan de ondernemende – dames van Zierikzee opnieuw hun expertise en ervaringen bundelen, om een niuew Fashion & Food avontuur te organiseren. TRENDZ EVENT 2014 is een waardige opvolger van een beproefd concept. Letterlijk alles wordt uit de kast gehaald om een inspirerende avond vol beleving en bezieling met hun gasten te delen. Meldt u aan en ontdek de lokale geheimen en mondiale TRENDZ van najaar / winter 2014. Kaarten voor deze avonden (vrijdag 5 september en vrijdag 3 oktober) zijn verkrijgbaar bij: Sluis ModeMeer Imago (06-20034295), Parfumerie de Zwaantjes en Ziezo PannenkoekENeterij in Zierikzee. 

bron: Meer Imago  25-08-2014

ALS-sponsortocht eindigt in Zierikzee

De afdeling ALS Zeeland organiseert een gesponsorde fietstocht door heel Nederland, waarmee aandacht gevraagd wordt voor de ziekte ALS. Een groep van twintig fietsers zal eind september, onder de titel ‘ALS ON TOUR” in Vlissingen beginnen aan de tocht die in totaal een week zal duren en eindigt in Zierikzee. ,,Elke volwassene die sterft ten gevolge van ALS is er een te veel. Daarom hebben we deze activiteit bedacht. Om aandacht te vragen voor de ziekte en om geld binnen te halen voor het broodnodige onderzoek,” aldus Marina Brokkinge,, één van de organisatorenALS Zeeland geeft hiermee een Zeeuwse invulling aan de nieuwe campagne die de Stichting ALS landelijk is gestart onder de titel ‘Ga door met mijn strijd’. Het is een vervolg op de eerdere campagne ‘Ik ben inmiddels overleden’ die veel aandacht heeft gekregen en ook grote impact heeft gehad op het publiek.” Het startsein voor de fietstocht zal op 27 september in Vlissingen worden gegeven door Han Polman, de Zeeuwse Commissaris van de Koning. De fietsers zullen in totaal 850 kilometer afleggen, met als verste punt het dorpje Zurich in Friesland. Via de afsluitdijk komen ze uiteindelijk weer terug in Zeeland om te eindigen bij verpleeghuis de Wieken van Eilandzorg in Zierikzee. Op de diverse stopplaatsen in het land wordt een sponsoractiviteit georganiseerd door plaatselijke ALS-teams. Op deze manier worden de verschillende acties in Nederland verbonden door dit Zeeuwse initiatief waarin landelijk aandacht wordt gevraagd voor de ziekte. ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. ALS kan bij iedereen op volwassen leeftijd ontstaan. De oorzaak is onbekend en er is geen medicatie om de ziekte te stoppen of te genezen. Door het langzaam afsterven van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen, leidt de ziekte tot progressieve zwakte van spieren in armen, benen, gelaat en romp. ALS is ongeneeslijk. Patiënten overlijden gemiddeld drie jaar na de eerste verschijnselen, veelal door zwakte van de ademhalingsspieren. Dit vraagt aandacht zodat ALS de wereld wordt uitgeholpen.

bron: WereldRegio  25-08-2014

Wie van de vijf?

Sportblok, De Gouwe Blok, De Starre, Campus Sportivia of Noordhavenpolder. Eén van deze wordt zaterdag 30 augustus bij de opening onthuld als naam van het nieuwe sportcomplex. Bij een zeer select groepje is de naam al bekend, maar welke naam spreekt de lezer van WereldRegio het meest tot de verbeelding? Omdat deze krant in haar papieren editie van vrijdag 29 augustus nog wat aandacht aan de opening besteedt, wil ze graag weten welke naam de lezers graag zouden willen. Laat het weten via peter@wereldregio.nl. Reageren kan tot donderdag 28 augustus voor 12.00 uur. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  25-08-2014

Zierikzeese wielerronde op naam van Belg

Bjorn de Decker heeft  de Wielerronde van Zierikzee gewonnen. De uit het Belgische Gent afkomstige wielrenner is daarmee de opvolger van Michel Stroosnijder. Dennis Raadtgever uit Kapelle was met een zesde plaats de beste Zeeuw. Bjorn de Decker kwam al vrij snel in een kopgroep terecht met Jurgen van Diermen, Umberto Atzori en drievoudig winnaar Mario Willems. In de afsluitende sprint bleek de Belg de snelste. De ronde van Zierikzee valt samen met de start van de Zierikzeese havendagen. Net als Dennis Raadtgever sprak De Decker na afloop van een ‘fantastische koers’. De renners moesten 45 rondes door Zierikzee rijden met start op de Nieuwe Haven en finish op het Havenplein. Bekijk de video van Omroep Zeeland

bron: Omroep Zeeland  22-08-2014

Hart van Nederland laat Pandabroodjes proeven op straat Zierikzee

 Ambachtelijke bakkers in heel Nederland vieren vanaf maandag 25 augustus het 25-jarige succes van het Pandabroodje. De bol, een unieke samenwerking van warme bakkers en het Wereld Natuur Fonds (WNF), heeft al vier miljoen euro opgeleverd voor bescherming van onder meer de panda, berggorilla, tijger en neushoorn. In 1989 was het Pandabroodje het eerste meergranenbrood in Nederland. Voor het jubileum introduceren de bakkers het Hollandse Pandabroodje, gebakken van 100 procent Nederlandse tarwe. Het Pandabroodje, een initiatief van bakkerijgrondstoffenfabrikant Zeelandia uit Zierikzee, was in 1989 bedoeld als WNF-actie voor slechts drie maanden. Het broodje met de opvallende pootafdruk van een panda bleek echter direct een enorm succes. Inmiddels zijn in een kwart eeuw 85 miljoen Pandabroodjes verkocht en bakken honderden warme bakkers nog steeds elke dag de populaire meergranenbol. Voor veel Nederlanders is het Pandabroodje een van de bekendste broodmerken. Natuurbescherming Van elk verkocht broodje gaat vijf cent naar WNF-projecten voor bescherming van bedreigde diersoorten als de panda, berggorilla, tijger en neushoorn. De afgelopen 25 jaar heeft het Pandabroodje 4 miljoen euro opgeleverd. Met dat geld heeft het WNF onder meer parkwachters getraind en uitgerust met materieel voor patrouilles om stroperij en illegale houtkap tegen te gaan. Ook is bos aangeplant en zijn ecoducten geïntroduceerd, zodat panda’s en tijgers van het ene naar het andere natuurgebied kunnen komen. Het eerste Pandabroodje werd 25 januari 1989 aangeboden aan prins Bernhard, oprichter van het WNF. Dat was het startschot voor de verkoop in bakkerswinkels in heel Nederland. De introductie was een primeur. Niet eerder werkten bakkers en een goed doel samen. Bovendien was het Pandabroodje het eerste meergranenbrood in Nederland. Eind jaren tachtig bestonden nog maar drie soorten brood: wit, bruin en volkoren. Het Pandabroodje kreeg een internationaal karakter door het gebruik van zeven soorten granen van verschillende continenten: gerst, rijst, rogge, gierst, mais, soja en tarwe. Nieuw: Hollands Pandabroodje Speciaal voor dit jubileumjaar hebben Zeelandia en de bakkers de WNF-bol in een modern jasje gestoken. Het vernieuwde Pandabroodje bestaat niet meer uit graansoorten die van ver worden gehaald, maar wordt gebakken met lokale tarwe van Nederlandse bodem. De ‘Hollandse Panda’ is meergranen volkorenbrood en dus rijk aan vezels. Daarnaast bevat het geen E-nummers en is er geen lactose toegevoegd. In de bakkerij van Zeelandia in Zierikzee werd vandaag de 25ste verjaardag van het Pandabroodje gevierd met het bakken van de eerste Hollandse Pandabroodjes. WNF-ambassadeur Harm Edens kreeg het zilveren Pandabroodje overhandigd van een bakker van het eerste uur en een bakker van vandaag. Het Hollandse Pandabroodje is vanaf 25 augustus verkrijgbaar bij ruim 1000 warme bakkers in heel Nederland. Bij aankoop krijgen klanten drie gratis WNF-ansichtkaarten. Elk setje is verpakt met een wikkel. Aan de binnenzijde van die wikkel staat een unieke code, waarmee de consument, via de website van het Pandabroodje, een elektrische Gazelle fiets kan winnen. Bekijk hier de Hart van Nederlandreportage. (foto: Zeelandia) 

bron: Zeelandia  22-08-2014

Goudswaard en Ton winnaars eerste Havenloop

De Zierikzeese hardlopers Niels Goudswaard en Leonie Ton hebben de eerste editie van de Havenloop gewonnen. Gezien de concurrentie waren de twee wel aan hun stand verplicht de wedstrijd, waaraan 82 mensen meededen, op hun naam te schrijven. Goudswaard zegevierde donderdagavond na 8.100 meter in een tijd van 28,45 minuten, Ton deed dat in 32,22 minuten. Achter de winnaars eindigden respectievelijk Arjo Verhage en Annemiek van de Velde uit Schuddebeurs op gepaste afstand. Boven: Deelnemers aan de Havenloop wachten op het startschot. Onder hen Niels Goudswaard (474) en Leonie Ton (204). (foto: WereldRegio)                      

bron: WereldRegio  22-08-2014

Opsteker voor carillon-stichting Zierikzee

Het bespelen van klokken komt op de lijst van immaterieel erfgoed. De Nederlandse Klokkenspel Vereniging droeg met succes de beiaardcultuur van Nederland voor tot plaatsing of de lijst. 186 beiaarden die met de hand worden bespeeld door zo’n 60 beiaardiers. Het gaat dus vooral om het bespelen zelf dat beschermd wordt. Regelmatig vonden sommige gemeentebesturen het nodig om juist hierop te bezuinigen. Ook op Schouwen-Duiveland is dat een aantal jaren geleden het geval geweest. Sinds de komst van toch een nieuwe beiaardier in Zierikzee, Janno den Engelsman en de inzet van de stichting Zierikzeese Carillons is de belangstelling gegroeid voor dit erfgoed waarin Nederland in de wereld de kroon spant. De regelmatige concerten in Zierikzee worden door een toenemend aantal mensen bezocht.

bron: WereldRegio  22-08-2014

Brandstichter Zierikzee weer actief

De Zierikzeese brandstichter lijkt weer actief. Afgelopen weekend was de oude muziekschool in de Zierikzeese Poststraat het doelwit. De politie herkent het patroon van eerdere brandstichtingen. De branden begonnen in november vorig jaar. Inmiddels is er achttien keer brand gesticht. De kantine van MZC’11, de vrijwilligersschuur van Natuurmonumenten, een restaurant aan de Schuitkade, een container achter restaurant de Beuze en diverse kleinere branden. Een politiewoordvoerder laat weten dat de recherche met de zaak bezig is en er zou na de brand bij de oude muziekschool een ‘vaag signalement’ zijn. De brand die in de vroege ochtend was ontstaan werd gesignaleerd door een toevallig passerend beveiligingsbedrijf. Getuigen spreken van diverse knallen op dat moment in de nacht. Het vuur was ontstaan aan één van de kozijnen. Een nacht later (van zaterdag op zondag) waren die knallen er weer en moest een fiets bij de Nieuwe Kerk het ontgelden. In januari van dit jaar waren de branden voor burgemeester Gerard Rabelink reden om de politie extra aandacht voor de zaak te vragen. Ook riep hij de bevolking op waakzaam te zijn en verdachte bewegingen altijd aan de politie te melden via 112 of 0900-8844. De oproep herhaalt de politie nu ook. Het blijkt erg lastig te zijn om de dader in de kraag te vatten.Een eerdere serie brandstichtingen in Oosterland hield de inwoners van het dorp ook vele maanden in de ban.

bron: WereldRegio  22-08-2014

IJzersterk deelnemersveld in ronde Zierikzee

De organisatie van de ronde van Zierikzee, waarin gestreden wordt om de Superprijs Emergo Group, heeft niets te klagen over het deelnemersveld. Dat geldt zowel kwalitatief als kwantitatief.  Ruim zeventig coureurs hebben zich ingeschreven voor het amateurcriterium door de straten en langs de haven van Zierikzee. Tot die zeventig behoort de winnaar van 2013: Michel Stroosnijder uit Hansweert. Hij hield vorig jaar routinier Ronald Roos op de tweede plaats. De renner uit het Belgische Merksplas is vandaag (vrijdag, start 18.30 uur) weer van de partij. De concurrentie met drievoudig winnaar Mario Willems (2010, 2011 en 2012) uit België, de 47-jarige oud-prof Lex Nederlof, Nispenaar Gerwin de Regt en Yoni Schmidt, Nederlands amateurkampioen bij de elite zonder contract, mag er zijn. In totaal staan liefst zeven renners uit de toptien van de ronde van vorig jaar en wielrenners uit Polen, Australie, Rusland en Israel op de deelnemerslijst. Naar Zierikzee komt eveneens Umberto Atzori. Op 25-jarige leeftijd kan hij tot de beste Nederlandse wielrenners gerekend worden: hij rijdt regelmatig wedstrijden waarin hij zijn krachten meet met Pro Continental-renners. (foto: Pieter van der Laan)

bron: WereldRegio  21-08-2014

Huttendorp Zierikzee verdwijnt weer

Drie dagen lang hebben vijftig kinderen uit de wijk Poortambacht in Zierikzee aan hun hutten gebouwd. Tot op het laatst waren ze donderdag bezig met hamer en kwast om hun eigen paleisje zo mooi mogelijk te maken, om daarna de boel weer af te breken. Niet om daarna het huttendorp af te sluiten met een vreugdevuur, ze moesten gewoon storten in de afvalcontainer en dat vonden veel kinderen best moeilijk. Lees verder

 

bron: PZC  21-08-2014

,,Het sportcentrum is er voor het hele eiland”

Opeens begon het woonwerkverkeer naar Dordrecht hem tegen te staan. Dat betekende ook dat de kans op een aan sport gerelateerde functie erg klein werd. ,,Zeeland is daar te klein voor. Ik was eigenlijk op zoek naar een managmentfunctie in de gezondheidszorg of onderwijs, maar opeens zag ik de vacature.” Dat zag Ronald van Dongen als een buitenkans: werkzaam in de sport op ‘zijn’ eiland. Het Laco sportcentrum in Zierikzee heeft in de 43-jarige Ronald van Dongen haar eerste vestigingsmanager. Ten tijde van de bouw dacht de inwoner van Zonnemaire er niet aan dat er voor hem op die locatie een functie zou komen. Totdat hij op de vacature stuitte. ,,In Dordrecht kon ik niet doorgroeien en de reistijd werd een probleem. Als je ouder wordt , word je gezin belangrijker. Ik was te veel weg. ’s Ochtends ging wel eens om half zes de wekker en als ik dan een congres had, was ik rond half één ’s nachts thuis. En dan was het de volgende dag weer vroeg.” Ronald van Dongen voldeed in vele opzichten aan de profielschets en de voor de functie gestelde eisen. Het enige waar hij niet in thuis was, was het terrein van accommodatie. ,,Het opzetten van projecten gaat me prima af, maar beheren en exploiteren had ik nog nooit gedaan. De vraag was dus of ik commercieel kon denken.” Na diverse gesprekken, assessments, rollenspellen en een intelligentietest kwam Ronald van Dongen er positief uit. Op de test, of hij commercieel gericht is, hoefde hij niet perse uit te blinken. ,,Ik moest wel een zes halen, maar scoorde een achteneenhalf.” Zo, dat probleem is dus ook getackled. Derhalve kan Ronald van Dongen zich richten op zijn dagelijks werk. Er is onder meer wekelijks overleg met de teamleiders zwembad, fitness en horeca/receptie. ,,Ik heb een geweldig team. Echt waar. Ze zijn allemaal enthousiast vanwege het nieuwe sportcentrum. Met teamleiders en personeel gaan we iets moois neerzetten.” Met zijn achtergrond (zie cv) heeft Laco een ideeënrijke en inspirerende man binnengehaald. Bovendien heeft Ronald van Dongen een zeer uitgebreid netwerk zowel op Schouwen-Duiveland als landelijk en weet hoe gemeenten werken. Met andere woorden: hij ziet alleen maar mogelijkheden en kansen voor het nieuwe sportcomplex. Luister maar. ,,Schouwen-Duiveland is één van de meest vergrijsde gemeenten. Die doelgroep van vijftigplus zijn enorm veel mensen die naar binnen kan halen.” Of: ,,De zwemvierdaagse loopt terug. Dat is niet gek want het wordt aangeboden zoals honderd jaar geleden. Laat ze niet starten, maar eerst glijden. Werk met vlotten en doe er een disco bij”. En: ,,Er is veel behoefte aan peuter- en kleutergym en de doelgroep van twaalf tot achttien jaar moet je een andere manier van sport aanbieden. Die moet je naar binnen halen met een toegevoegde waarde”. Volgens Van Dongen is er voor alles een toegevoegde waarde. ,,Nu moeten we eerst gaan draaien, maar wat later moet je niet alleen aan sport denken, maar een autoshow of een huishoudbeurs. Je kan er van alles doen. De mensen moeten hier met plezier heen en blijven hangen. Het is niet alleen sport en een broodje kroket. Het sportcentrum is er voor het hele eiland. Je krijgt zo’n mooi complex. Daar wil je als club toch inzitten?’ Naschrift redactie: dit is een van de verhalen die morgen (vrijdag 22 augustus) in een bijlage over het Laco sportcentrum en de nieuwe buitensportaccommodatie aan de Lange Blokweg verschijnt. Aan het woord komen verder onder anderen HSD’er Gerlo Roda, Jutta Padmos, hoofdtrainer van gymnastiekvereniging Delta Sport en sportclub Zierikzee-vrijwilliger Aad Willemse. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  21-08-2014

Uniek drijvend terras voor Zierikzee

Zierikzee mag zich vanaf dit weekend de trotse eigenaar noemen van het eerste drijvende terras van Nederland. Het terras beweegt mee met het getij. Het terras drijft aan de Vissersdijk ter hoogte van grand cafe De Werf en kan 3 meter verspringen. Om dat verval te behappen is een loopbrug geplaatst van ruim 12 meter. Bij laag water hangt het terras op een speciale stellage. Het drijvende terras is een initiatief van Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland. De Stichting betaalde 70.000 euro om het terras te realiseren. Het plan is ooit bedacht door de vorige eigenaar van het cafe. Na de overname kwam Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland met het idee het plan toch te realiseren. Komend weekend, tijdens de Havendagen in Zierikzee is het terras voor het eerst open. Bekijk hier de reportage.  (foto: Omroep Zeeland)                       

bron: Omroep Zeeland  20-08-2014

Cursus mandala tekenen start in najaar

Creativiteit is als een cirkel, eindeloos. De cirkel als mandala vorm is een speelveld waarin je op inspirerende wijze je eigen creativiteit ontwikkeld. In de cursus mandala tekenen ontdek je de kunstenaar in jezelf, je leert weer spelen, en experimenteren waarbij je in beeld brengt wat jou onbewust bezig houd. Tekenen en inkleuren van een mandala is een ontspannende en meditatieve vorm van tekenen. Tekenervaring heb je niet nodig door de stap voor stap begeleiding is het voor iedereen mogelijk om een mandala te maken. Iedere week staat een nieuw thema centraal waar een mandala bij gemaakt wordt. In de les wordt de mandala opgebouwd en deze kan thuis verder uitgewerkt worden. De les erna beginnen we eerst met het bekijken van het werk dat gemaakt is en worden de ervaringen gedeeld. Het proces delen met anderen maakt meer duidelijk wat jou mandala voor jou betekent. Cursusdata zijn: 02, 09, 16 en 23 september. De lessen worden gegeven door Jacqueline Roon, mandala docent en creatief therapeut. en zijn van 13.30 tot 16.15 uur in het Multifunctioneel Centrum (MFC), de Huybertstraat 35 in Zierikzee. Voor meer info kun je bellen of mailen: 0111-415499 of 06-20859937. jrmandala@zeelandnet.nl. Kijk op www.jrmandala.nl voor meer informatie over mandala tekenen of intuïtief tekenen en schilderen. (foto: Jacqueline Roon) 

bron: JRmandala  20-08-2014

Driedaags festijn in Zierikzee

Van 21 tot en met 23 augustus zijn er weer Havendagen in Zierikzee. Dit jaarlijks terugkerende evenement is een groot feest met veel gezelligheid en lekkere hapjes. Het evenement begint op donderdag om 18.00 uur met de officiële opening op de Loswal. Stichting Horeca Haven heeft dit jaar voor de Havendagen een originele manier gevonden om de Loswal om te toveren tot een bijzondere plek om te ontmoeten, te proeven en te ontdekken. De Loswal op de Engelse Kade zal een eigentijds, eigenzinnig karakter krijgen, gelardeerd met heerlijke hapjes uit de Zeeuwse wateren en bijpassende wijnen. Ook voor de vleesetende genieters is er voldoende aanbod. De combinatie van deze ingrediënten met een moderne markt met ambachten en streekproducten moet garant staan voor een uniek evenement in Zierikzee. Op donderdagavond is er ook nog een stilettorun op het Bietplein, vanaf 19.00 uur, een dikkeschoenenrace vanaf 19.15 uur en de Havenloop vanaf 19.30 uur. Vanaf 21.00 uur is er muziek op het Bietplein.

Vrijdag
Op vrijdag is de Loswal eten & drinken vanaf 16.00 uur open. Om 18.30 uur start de wielerronde, om 20.30 een lampionnenoptocht vanaf het Rollandhofplein. Vanaf 21.00 uur is er weer muziek op het Bietplein. Vanaf 23.30 uur staat daar DJ Philou Louzolo op het podium.

Zaterdag
Op zaterdag is er vanaf 11.00 uur een Havenfair aan de Nieuwe Haven. Om 12.00 uur start daar de Havenvaartocht en op het Rollandhofplein kinderattracties. Voor een havenvaartocht is opstappen mogelijk langs de hele haven. Zo kun je de Havendagen vanaf het water beleven. Om 13.00 uur is het inschepen voor publiek op de schepen die gemeerd liggen aan de Nieuwe Haven. De schepen vertrekken om 13.30 uur vanaf de Nieuwe Haven richting Roggenplaat. Op de Roggenplaat wordt Neptunus opgehaald, die symbolisch de eerste mosselen naar de mosselprinses brengt. Als Neptunus aan boord is, zullen alle schepen een ronde maken rond het vlaggenschip de ZZ7, waarna de terugreis naar Zierikzee wordt ingezet. Aankomend in de Nieuwe Haven is op de wal het programma in volle gang. De gehele dag door zijn er allerlei optredens. Vanaf 21.00 uur treden bands op bij het Luitje, Podium Bouwman, de Banjaard en het Bietplein. Om 23.00 uur is er een vuurwerkshow en vervolgens staat DJ Philou Louzolo weer op het podium op het Bietplein. Het programma eindigt om 02.00 uur.
www.havendagenzierikzee.nl/programma.

bron: Ons Eiland  20-08-2014

Uitslagen oefenduels amateurvoetba

Bruse Boys-Vlissingen (zon.) 1-7, MZC’11-Goes 1-2, Arendskerke-SKNWK 8-0. 

bron: WereldRegio  20-08-2014

Kerkhove wint eerste wedstrijd op US Open

Lesley Kerkhove heeft haar eerste wedstrijd van het kwalificatietoernooi op de US Open gewonnen. Ze versloeg de Letse Diana Marcinkevica overtuigend in drie sets (6-1, 6-7 en 6-1) en is daarmee door naar de volgende ronde van het toernooi. Voor de Schouwse tennisster is het haar eerste deelname aan een Grand Slam. In de eerste set kende Kerkhove weinig problemen en overrompelde ze Marcikevica. Pas bij 5-0 voor Kerkhove wist de Letse haar eerste game te winnen. In de tweede set vergat Kerkhove de wedstrijd snel te beëindigen. Ze kwam wel 4-1 voor, maar liet haar leeftijdsgenoot terug komen tot 4-4. Marcinkevica won de tiebreak, terwijl Kerkhove met 5-2 voor stond. Opnieuw kon ze de wedstrijd niet voortijdig beslissen. In de tweede set kende Kerkhove weinig moeite met Marcinkevica en liep uit naar 4-0. Ze won de beslissende set met 6-1. De twee tennissers hebben in totaal vijf keer tegen elkaar gespeeld. Vier keer daarvan won Kerkhove en de Letse trok één keer aan het langste eind. Beide dames ontlopen elkaar ook niet veel op de wereldranglijst. Kerkhove staat 248e en Marcinkevica 235e. In de tweede ronde van het kwalificatietoernooi neemt De 22-jarige het op tegen de Chinese Ying-Ying Duan die bijna honderd plekken hoger op de wereldranglijst staat dan Kerkhove. Duan won van Sofia Arvidsson (WTA 133) met 7-5, 6-3. De laatste Zeeuwse die het hoofdtoernooi van een Grand Slam bereikte was Stephanie Rottier uit Sint-Jansteen. Vorig jaar kwam Angelique van der Meet uit ‘s-Abtskerke tot de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  19-08-2014

SMWO organiseert weer stagemarkt

Het SMWO organiseert donderdag 9 oktober weer een stagemarkt. Deze is bedoeld voor leerlingen, die op zoek zijn naar naar een (maatschappelijke) stageplaats. Verenigingen presenteren zich en proberen leerlingen aan zich te binden. De markt wordt gehouden in het gebouw van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Organisaties die belangstelling hebben kunnen zich tot 21 september aanmelden bij het SMWO in Zierikzee, telefoon 453444.

bron: WereldRegio  19-08-2014

Bescheiden ‘herstart’ Zierikzees huttendorp

Negen jaar geleden leek er een definitief einde te zijn gekomen aan het vermaarde huttendorp in Zierikzee, maar dinsdag was het er weer. Bescheiden met 48 deelnemers, maar wel met een vertrouwd gezicht: ‘mister huttendorp’ Jaap Elenbaas himself. Elenbaas  (vroeger Stichting Jeugd) is de geestelijk vader van het huttendorp en is nu door Hart voor Poortambacht gevraagd de helpende hand te bieden. En dat deed hij met enthousiasme. En met een kijk op volgend jaar, want wat Elenbaas betreft worden er volgend jaar ecohutten gebouwd met zonnepanelen op het dak. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  19-08-2014

Oude bekende eerste opponent Kerkhove in New York

Diana Marcinkevica is de eerste tegenstander van Lesley Kerhove in het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema van de US Open. Voor de 22-jarige Zierikzeese tennisster (foto) is de Letse een oude bekende. De twee troffen elkaar vier keer eerder in het internationale seniorencircuit, waarvan Kerkhove met drie zeges aan de goede kant van hun onderlinge duels zit. De laatste overwinning was de meest overtuigende. Dat was in oktober 2013 tijdens de kwalificaties voor een WTA-toernooi in Luxemburg waar Kerkhove met 6-2 6-4 won. Eerder in het jaar won en verloor ze op ITF-toernooien en Frankrijk in drie bedrijven. De derde overwinning dateert van 2012 toen Kerkhove in twee sets op het gravel van Alphen aan den Rijn Marcinkevica de baas was. Kerkhove (248e op de wereldranglijst) en Marcinkevica (235e) spelen vandaag (dinsdag) om 17.00 uur (Nederlandse tijd) tegen elkaar. Via deze site is het verloop van de wedstrijd te volgen. (foto: Richard van Loon)                                                      

bron: WereldRegio  19-08-2014

Beiaard geeft in museumtuin alle details prijs

Het is een groot verschil of je de klanken van het carillon op straat over je uitgestrooid krijgt of dat je bewust een beiaardconcert beluistert in de Stadhuismuseumtuin in Zierikzee. Op die mooie besloten plek komen alle details van het klokkenspel tot hun recht. Zo bleek zaterdagmiddag weer tijdens het optreden van de Vlaamse beiaardier Kenneth Theunissen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  16-08-2014

Terpstra in WK-selectie MTB

Anne Terpstra, 23 jaar geleden geboren in Zierikzee en daar opgegroeid, zit in de Nederlandse WK-selectie mountainbiken. Het wereldkampioenschap heeft in de eerste week van september plaats in het Noorse Hafjell. Eliterenner Terpstra (foto) doet mee op twee onderdelen: de cross country en de afvalrace. Voor Terpstra is het haar zesde WK. In de individuele race was de vijfde stek haar beste prestatie en in de teamrelay de zesde plaats. Beide keren gebeurde dat op het WK van 2011 in Champery. In de afvalrace kwam ze nog niet verder dan de veertiende plaats. Dat was op het WK in Saalfelden in 2012.

bron: WereldRegio  18-08-2014

Kerkhove traint op centre court US Open

Dankzij een ex-coach van toptennisster Maria Sjarapova heeft Lesley Kerkhove vandaag en zondag getraind op het centre court (foto) van de US Open. De 22-jarige Zierikzeese traint daar als voorbereiding op het kwalificatietoernooi van het laatste en vierde Grand Slam van dit jaar. Kerkhove hoort maandagavond tegen wie ze haar eerste wedstrijd speelt. Deze wordt dinsdag of woensdag afgewerkt.  (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  18-08-2014

Vrouw gewond na val van fiets

Een 47-jarige vrouw uit Zierikzee is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt na een val van haar fiets. Even na 03.00 uur kwam de vrouw,die onder invloed verkeerde, ten val op de kruising van de Grachtweg met de Jannewekken. Omdat het slachtoffer mogelijk zwaargewond was werd er een traumahelikopter opgeroepen. De helikopter is even later gecanceld en de vrouw is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Goes.

bron: WereldRegio  17-08-2014

Haarlemse van de weg gehaald met alcohol

Op de weg naar de Val bij de Zeelandbrug is het rijbewijs van een 32-jarige vrouw uit Haarlem ingevorderd omdat zij onder invloed achter het stuur zat. Via de meldkamer kwam er informatie binnen dat een personenauto met kapotte banden bij de bushalte voor de Zeelandbrug stond. Agenten troffen in de gehavende auto twee dames aan. Na een blaastest bleek  dat de bestuurster onder invloed van teveel alcohol was. Omdat zij als beginnend bestuurster bijna 2,5 maal teveel alcohol had gedronken (550 ug/l) werd haar rijbewijs ingevorderd. De auto is door een takelbedrijf weggesleept. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  16-08-2014

Dertig jaar streek- en gemeentearchivaris

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat Huib Uijl benoemd werd tot streekarchivaris, een functie die in 1997, vanwege de gemeentelijke herindeling van Schouwen-Duiveland, overging in die van gemeentearchivaris. In 1984 functioneerde het Streekarchivariaat, een gemeenschappelijke regeling van de zes gemeenten op Schouwen-Duiveland, de Gemeente Sint Philipsland en het Waterschap Schouwen-Duiveland. Al bij zijn benoeming tot adjunct-streekarchivaris in 1979, bij de start van het Streekarchivariaat, toen hij Goes voor Zierikzee verwisselde, was de opvolging ter sprake gekomen. Het meest kenmerkende van die dertig jaar zijn niet in de eerste plaats de organisatorische wijzigingen maar de technologische veranderingen. Ze begonnen in Zierikzee met een bureau, een tafel, vijf stoelen, een ladekastje en een telefoon. In de gemeentehuizen van de deelnemende gemeenten was het vaak een tafel of een leegstaand bureau. Nu zijn alle archieven bij elkaar en zijn ze voorzien van ruime bureaus en computers die het werk vergemakkelijken. De ontwikkelingen met internet maken het aantrekkelijk om de mogelijkheden van onze archieven en verzamelingen beter dan ooit tevoren te tonen en er een breed publiek mee te bereiken. Maar er is ook continuïteit. Nog steeds is de archivaris de makelaar tussen de bronnen en de gebruikers en is hij de wegwijzer naar oude en nieuwe schatten. Voor die dertig jaar en na nummer vijftig van dit blog is Uil vooral dankbaar. Zijn column in Wereldregio gaat over een markante Schouwen-Duivelander: kapper Harry van Doorn. (foto: Huib Uil/@zierikzeearch)

 

bron: Huib Uijl, archivaris gemeente Schouwen-Duiveland  15-08-2014

Verdachte personen aan de deur

Donderdagavond 14 augustus tussen 21:00 en 22:00 uur liepen in Malta personen rond die zich uitgaven voor werknemers van een beveiligingsbedrijf. Het beveiligingsbedrijf zou zijn ingehuurd door de gemeente om namens de gemeente advies te geven over beveiligingssystemen en deze zelfs te verkopen. Gemeente Schouwen Duiveland heeft aan géén enkel beveiligingsbedrijf een dergelijke opdracht gegeven.  Deze mensen komen niet namens de gemeente Schouwen Duiveland. Het is de gemeente Schouwen Duiveland onbekend wat hun bedoeling is. Tip: Komt er namens de gemeente iemand aan de deur, vraag dan naar zijn legitimatiebewijs en een bewijs van opdracht van de gemeente. Als u het niet vertrouwt kunt u de politie  telefoonnummer 0900-8844  bellen of tijdens kantooruren naar de servicelijn van de gemeente Schouwen-Duiveland telefoonnummer 0111-452111.  

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  15-08-2014

Uitslagen oefenduels amateurvoetbal

MZC’11-Melissant 4-0, SKNWK-Stellendam 0-4, DBGC-Bruse Boys 5-3.

bron: WereldRegio  14-08-2014

Politie zoekt brokkenpiloot Zierikzee

De politieis op zoek naar de bestuurder van een witte bestelauto. Deze is dinsdag 12 augustus rond 22.20 uur op zowel de Manhuistraat als de Pieterseliestraat tegen een tuinhek gereden. Vervolgens raakte het voertuig op de Sint Domusstraat nog tenminste twee geparkeerde auto’s. Beide voertuigen liepen hierbij schade op. Vermoedelijk is de schade ontstaan doordat de deuren van bestelwagen open zijn geklapt. De politie verzoekt de bestuurder om zich te melden. Ook getuigen kunnen bellen met de politie via 0900-8844. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                            

bron: politie  13-08-2014

Rederijkers maken voorstelling voor Watersnoodmuseum

De Rederijkers Zierikzee spelen de korte voorstelling ‘De Foto’ in het Watersnoodmuseum en in het pop-up museum in Zierikzee. ‘De Foto’ is een unieke voorstelling die speciaal bedacht en gemaakt is voor het Watersnoodmuseum. Centraal in de voorstelling staat de groepsfoto die gemaakt werd op zaterdagavond 31 januari 1953. Er werd feest gevierd in het Dorpshuis van Oosterland. Het gebouw was opgeknapt en dat moest gevierd worden. De fanfare speelde speciaal ingestudeerd werk, er werd een klucht opgevoerd en er was bal na. Veel Oosterlanders en ook mensen uit de omringende plaatsen hadden voor 1 gulden een kaartje gekocht. Eén van de foto’s, genomen op die feestelijke avond wordt onder de loep genomen. Wie zijn deze mensen, hoe is het met ze gegaan na dit fotomoment. Hoe hebben zij de watersnood beleefd. Op welke manier praten ze daarover. Of niet. De Rederijkers kruipen in de foto en laten de mensen op de foto tot leven komen. ‘De Foto’ is een afbeelding van gewone mensen die werden overspoeld door water en emoties. De Rederijkers presenteren deze voorstelling op maandag 18 augustus in het Watersnoodmuseum en op dinsdag 19 augustus in het tijdelijke pop-up museum aan de Mol in Zierikzee. Op beide dagen start de eerste voorstelling om 13.00 uur en wordt daarna regelmatig herhaalt. De Rederijkers zijn ook aan het repeteren voor hun openluchtvoorstelling ‘de Poortwachter’. Deze voorstelling speelt op 11, 12, 13, 18, 19 en 20 september. Kaartjes hiervoor zijn te verkrijgen via www.toegangskaartjes.nu of bij hotel De Wildeman te Zierikzee.

bron: Rederijkers Zierikzee  12-08-2014

Fietsenzaak vertrekt naar Haringvlietplein

Fietsenhandel Centerpoint / Fiets Outlet Zeeland verhuist begin volgend jaar naar het Haringvlietplein in Zierikzee. Het bedrijf gaat in het pand waar tot voor kort nog Decotrend gevestigd was. Komende winter zal het pand verbouwd worden waarna de fietsenhandel in maart het pand zal betrekken. Met de verhuizing verlaat het bedrijf de binnenstad. Eigenaar Martijn den Boer is blij met het nieuwe onderkomen, waar ongeveer anderhalf jaar voorbereiding aan vooraf is gegaan. “We zijn zo gegroeid dat we wel moesten verhuizen of stoppen en op een andere locatie doorgaan”. De fietsenhandel zal op alle fronten worden uitgebreid. Zo zal er meer voorraad en een groter aanbod komen. Wat er na de verhuizing met het pand in de Meelstraat zal gebeuren is nog onbekend. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  12-08-2014

Volleyballers Forza hoogst spelende ploeg in Zeeland

Het eerste mannenteam van Forza is met ingang van het seizoen 2014/2015 de hoogst spelende volleybalploeg van Zeeland. Dit is het gevolg van de vrijwillige ‘degradatie’ van VVS’92. De Vlissingse club stelde zich aan het van afgelopen seizoen veilig in de derde divisie, maar een aantal spelers stoppen ermee. Met het materiaal, dat nu overblijft, gaat VVS’92 in de eerste klasse spelen. Hierdoor is Forza na de zomer de enige derde divisionist in Zeeland. (foto: Forza)                                            

bron: WereldRegio  11-08-2014

Huttendorp Poortambacht

Op 19, 20 en 21 augustus is er voor de kinderen weer een huttendorp op het Hatfieldpark (evenemententerrein bij het parkeerterrein aan de Laan van St. Hilaire). Zit je in groep 4, 5, 6, 7 of 8 van de basisschool en woon je in de wijk Poortambacht dan kan je je hiervoor nog opgeven bij de infobalie van Bolle Dier en Tuin. Wees er snel bij want er kunnen maximaal 50 kinderen mee doen en op 16 augustus stopt de inschrijving. Ook ouders kunnen zich hier nog opgeven als vrijwilliger. Het beloven leuke en spannende dagen te worden. Naast de huttenbouw kunnen kinderen mee doen aan sport en spel. Als sluitstuk is er een waterspektakel met de brandweer. De winnaars met de mooiste hutten krijgen een spectaculaire prijs waar ook de brandweer bij betrokken is. Meld je dus snel aan!

bron: Hart van Poortambacht  10-08-2014

Uitslagen oefenduels amateurvoetbal

Patrijzen-MZC’11 1-3, VVC’68-ZSC’62 0-1, Melissant-SKNWK 1-2, De Jonge Spartaan-DFS 1-4, NSVV-Bruse Boys 4-1.

bron: WereldRegio  10-08-2014

Nieuwe bezetting oranjecomité

Op zaterdag 23 augustus, tijdens de Havendagen van Zierikzee, stelt een nieuwe oranje comité zich graag aan u voor. Zij zullen met een marktkraampje aanwezig zijn voor het inzamelen van tips en ideeën. Kinderen van het eiland kunnen door middel van een tekenwedstrijd aangeven hoe hun Koningsdag-feest in Zierikzee er uit moet komen zien. De tekening kan bij het kraampje worden afgegeven. De 3 beste ideeën gaat het oranjecomité uitvoeren! Voor de volwassen is er de ideeënbus. Bij het kraampje is er een hapje en kunnen de kinderen een cupcake versieren. Volwassenen kunnen tijdens deze dag een financiële bijdrage leveren, zodat er op 27 april 2015 een leuk ouderwets feest van gemaakt kan worden.

bron: Oranjecomité  10-08-2014

Zeeuwse DJ’s zijn klaar voor feestje op Brouwersdam

Zaterdagavond staat de Brouwersdam in het teken van de veertiende editie van dance-event Beachboom. Dit jaar treden ook twee Zeeuwse DJ’s op. DJ-contestwinnaar Morriz (foto) uit Zierikzee opent het feest en Santos Suarez uit Scharendijke treedt later op. Het thema van Beachboom is dit jaar ‘When water falls’. De dresscode is aqua blauw. Het podium is twaalf meter hoog en vijftig meter breed. Volgens de organisatie het grootste van Zuidwest-Nederland. De DJ’s staan dit jaar in het midden van het podium en kijken zo op het terrein waar in totaal 7500 bezoekers terecht kunnen. Beide Zeeuwse DJ’s kwamen vrijdag al een kijkje nemen op het terrein dat nog in opbouw was. Voor Santos Suarez is het een thuiswedstrijd, hij draaide al zeven keer eerder op het strandfeest. Voor Morriz is het de eerste keer dat hij voor zo’n groot publiek staat: “Ik vind het ontzettend spannend en zeker nu ik hier ben en alles zo zie, het terrein en waar de DJ-booth komt te staan, dan begint het wel echt te kriebelen.” In de jaren negentig begon Beachboom als een kleinschalig strandfeest met 400 bezoekers, maar vanaf 2001 groeide het uit tot een grootschalig evenement dat ook landelijk de aandacht trok. Jaarlijks trok het enkele duizenden mensen. Het festival begint om 16.00 uur en duurt tot 01.00 uur ’s nachts. De organisatie verwacht meer dan 5000 bezoekers. Bekijk de video.  (foto: Omroep Zeeland)  

bron: Omroep Zeeland  08-08-2014

Bewoners Cornelia waaien uit op Oosterschelde

,,Erg leuk om bekende plekken van vroeger weer te zien” en ,,Ik zou het liefst op het water wonen.”De reacties van de bewoners van verpleeghuis Cornelia Allévo in Zierikzee, die vrijdagmiddag aan boord gingen van passagiersschip De Onrust voor een rondvaart over de Oosterschelde, waren positief. Eigenaar van ‘De Onrust’, Jacqueline van Mill: ,,Zeker als je moeilijk ter been bent kun op deze manier toch veel zien en beleven. Je kunt zowel binnen als buiten zitten, dus voor iedereen is er wat wils. Bovendien zijn veel bewoners hier in de buurt opgegroeid, dus ze hebben allemaal wel iets met de Oosterschelde”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-08-2014

Schouws duo na tweede ronde EK beachtennis klaar

Pieter Boot en Ronald van Slooten zijn in de tweede ronde van het Europees kampioenschap beachtennis uitgeschakeld. In de eerste ronde versloegen het Schouwse koppel vrijdagmiddag in het Engelse Brighton Lukas Mrnavy/Pavel Radek, een Tsjechisch duo met 6-4 6-3. Later op de dag speelden Boot, geboren en getogen in Zierikzee maar tegenwoordig Hagenees, en Van Slooten (links op de foto), wonend in Zonnemaire, tegen twee Russen, Nikita Burmakin en Sergey Kuptsov, die als derde geplaatst zijn. De Russen versloegen Boot en Van Slooten met 7-5 6-2. De Schouwse beachtennissers, die in 2013 verrassend de Nederlandse titel grepen, komen nog wel uit in het gemengd dubbel. (foto: WereldRegio)               

bron: WereldRegio  08-08-2014

Kerkhove strandt in kwartfinale NK

Romy Kerkhove heeft donderdag de kwartfinale van het Nederlands kampioenschap verloren.  In de leeftijdsklasse tot en met zestien jaar legde ze op de banen van het Rotterdamse Victoria af tegen de als derde geplaatste Nina Kruijer: 6-3 6-0. In de eerste ronde won de zestienjarige Zierikzeese eerder deze week met 7-5 6-2 van de als zevende genoteerde Fleur Eggink en tijdens de tweede doorgang was ze net wat beter dan Jill van Dungen: 6-4 7-6 (7-5). Voor twee anderen van Schouwen-Duiveland was de eerste ronde op het NK het eindstation. Finn Joziasse uit Zierikzee verloor met 6-2 4-6 1-6 van Roose van Reek tot en met veertien jaar en tot en met achttien jaar ging Robin van der Heijden tegen Hidde Sels onderuit: 6-3 6-1.(foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  08-08-2014

Moeilijke opdracht in derde termijn Jansen

John Jansen heeft er – goed bedoeld – een aardig handje van terug te keren bij clubs die hij in het verleden heeft getraind. Zo keerde de handbalcoach terug bij Heerle, Helius en EMM. Met Delta Sport doet Jansen er een schepje bovenop: het wordt namelijk zijn derde termijn. De eerste keer (,,Niet gelukt”) was volgens de 62-jarige Middelburger een moeilijke klus. Dat was het jaar na het eredivisieseizoen. Zijn tweede termijn waren de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004. ,,Toen heb ik het redelijk goed op de rails gekregen. Dat waren leuke jaren.” Voor zijn derde periode in Zierikzee heeft hij van het Delta Sport-bestuur een opdracht meegekregen. ,,Die is in mijn ogen niet makkelijk. Ik moet de talentvolle jeugd klaarstomen om zo goed mogelijk te gaan handballen. Maar ik heb naar het bestuur opgemerkt dat het opbouwen van een team en hoofdklassebehoud niet samen kunnen gaan.” De bovengenoemde opdracht was voor Jansen, die tot aan het begin van vorig seizoen Orion trainde, één van de twee redenen om voor de derde keer aan de slag te gaan bij Delta Sport. Hij omschrijft zelf de tweede. ,,Ik ben toch een trainer die nog steeds van het spelletje houdt.” Jansen, die overigens vlakbij Rob de Vos, een oud-trainer van Delta Sport, woont, vindt het geen nadeel dat hij voor de derde maal in Zierikzee terecht komt. Het is ook al lang geleden. ,,Ik heb met andere mensen te maken. De kaarten liggen nu anders.” De Middelburger weet dus ook dat hij geen beroep kan doen op de zes ervaren handballers, die vorige week in deze kolommen aangaven naar het tweede te gaan. Jansen: ,,Ik heb ze niet gesproken. Het bestuur heeft tegen mij gezegd: ‘Wij willen verjongen. Wil jij die opdracht aannemen’?”

bron: WereldRegio  08-08-2014

Beiaardconcert van Vlaamse beiaardier

Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van Gent en Hasselt, geeft op zaterdag 16 augustus een gevarieerd beiaardconcert, van 14.30 tot 15.15 uur. Van Beethovens ‘Für Elise’ tot ‘Music was my first love’. Van ‘Bist du bei mir’ van Bach tot ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton. Bovendien kiest de Vlaamse beiaardier voor een Amsterdams tintje met de ‘Tulpen van Amsterdam’ en ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Met een spectaculair slot: de Cavalleria Rusticana van Mascagni. De sprankelende Taylorbeiaard is in een grote cirkel rondom het Stadhuismuseum te horen maar de allermooiste en stilste plek is de binnenplaats van het museum die tijdens de bespelingen als concertzaal in de open lucht fungeert. Tijdens het concert kan van een drankje worden genoten. In het restaurant kunnen luisteraars door middel van een beeldverbinding de beiaardier aan het werk zien. Dankzij subsidies kunnen deze concerten door de Stichting Zierikzeese Carillons gratis aangeboden worden. De ingang is de hoofdingang van het museum.  Kenneth Theunissen won prijzen op de Internationale Beiaardwedstrijden te München, Venlo en werd in 1995 algemeen laureaat te Zwolle. Hetzelfde jaar behaalde hij bij slagwerkdocent Leo Ouderits zijn Meestergraaddiploma met grootste onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven.  In 2008 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Hasselt en werd hij algemeen laureaat van de vijfjaarlijkse prestigieuze internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard te Mechelen. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  06-08-2014

Onderdak Zierikzee moet snel gesloopt worden

Het dagelijks gemeentebestuur wil haast maken met de sloop van zwembad en sporthallen ‘Onderdak’. De sloopkosten van ‘Onderdak’ en van het naastgelegen bedrijfspand aan het Groene Weegje 13 in Zierikzee bedragen 275.000 euro. Dat is inclusief asbest- en bodemonderzoek en afsluiting van nutsvoorzieningen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  06-08-2014


Gemeente draagt bij aan sanering woonwagenkamp Zierikzee

De laatste stuiptrekkingen van het Woonwagenschap kosten Schouwen-Duiveland veertig mille. Voor sanering, onderhoud en beheer van terreinen moet het schap de deelnemende gemeenten nog acht ton betalen. Het schap heeft niet meer dan 475.000 euro. De deelnemende gemeente betalen de rest, naar rato van inwonertal. Lees verder. (foto:Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  06-08-2014


Kinderboerderij Zierikzee nationaal kampioen in recycling

Kinderboerderij De Punt is de beste van het land als het gaat om het inzamelen van oude apparaten. De Gors-vestiging in Zierikzee is een van de 120 kinderboerderijen die meedoen aan de actie ‘Wecycle’. Daarbij worden elektrische apparaten en spaarlampen verzameld en aangeboden voor recycling. Lees verder.

 

bron: PZC  06-08-2014

Rijk boekt 4,3 miljoen over naar Zierikzee voor WMO

De gemeente Schouwen-Duiveland krijgt volgend 4,3 miljoen voor haar zorgtaken in het kader van de WMO. Dat is 70.000 euro meer dan waar op was gerekend. Voor de uitvoering van de Jeugdwet betaalt het Rijk 5,8 miljoen; vier ton meer dan Schouwen-Duiveland had verwacht. Die bedragen staan in de Meicirculaire van de rijksoverheid. Lees verder. (foto: Zierikee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  05-08-2014

Open dag sportcomplex Schouwen-Duiveland

Komt u ook naar de open dag van het sportcomplex, aan de Lange Blokweg in Zierikzee op zaterdag 30 augustus? Op dit moment zijn de Handbal, Hockey en Korfbalverenigingen en Laco, de eigenaar van het sportcentrum, druk aan de slag met het bedenken en organiseren van een spetterend programma voor die dag. De gemeente belooft dat de organisaties flink gaan uitpakken. Zowel voor jong als oud is er op 30 augustus tussen 12.00 en 17.00 uur van alles te beleven. Er zijn tal van demonstraties, clinics en wedstrijden om u te laten zien en te ervaren wat het totale complex u allemaal te bieden heeft. Het is zeker de moeite waard om die dag eventjes een kijkje te komen nemen. Het complete programma van de open dag verschijnt in een special katern op 22 augustus in de WereldRegio.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  04-08-2014

Aanwinsten Gemeentearchief

Elk jaar opnieuw ontvangt het Gemeentearchief materiaal. Van hun aanwinsten maken zij tweemaal per jaar een lijst en zij lichten er elke keer een bijzondere uit. Deze keer is dat een prachtige kaart van Zeeland uit 1692 ! Het Gemeentearchief beschikt over veel beeldmateriaal, waaronder kaarten van Schouwen-Duiveland en Zeeland. Dit is daarvoor een fraaie aanwinst. Dick en Joan Blonk-van der Wijst beschrijven deze kaart (samen met andere kaarten over Zeeland vanaf 1549) in hun prachtige boek ‘Zeelandia Comitatus. Geschiedenis en Cartobibliografie van de provincie Zeeland tot 1860’ (Houten 2010, 269): “De franciscaner monnik Vincenso Coronelli (1650-1718) was een beroemde globemaker en een groot cartograaf. Hij verbleef enkele jaren in Frankrijk en construeerde daar voor Lodewijk XIV een paar reuzenglobes. Teruggekeerd in Italië werd hij cartograaf van de Republiek Venetië en stichtte daar de ‘Accademia cosmografica degli Argonauti’, de oudste geografische vereniging. Deze kaart is een kopie van de kaart van Zeeland van Nicolaas Visscher of Frederick de Wit. Het afgebeelde gebied is aan de bovenzijde iets kleiner, maar overigens is het voorbeeld nauwkeurig gekopieerd (..). Staats-Vlaanderen heeft een Italiaanse naam gekregen Parte del Contado di Fiandra. De stadsplattegrondjes hebben een sterk geprononceerde omwalling, het interieur is ingevuld met blokjes die niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Hoewel deze kaart onmiskenbaar een kopie is van de kaarten van Visscher en De Wit is het door de andere stijl van tekenen en graveren toch een volledig andere kaart. (..) De kaart heeft geen jaartal, ze wordt gedateerd naar het voorkomen in de Corso Geografico Universaledie in het jaar 1692 verscheen.” (foto: Collectie Gemeentearchief: ‘Contando de Zelanda’, Beeldbank: THA 1554 ‘Zeelandia Comitatus’, bibliotheek: 6497). Meer zien en weten? Kijk op Aanwinsten archief.

 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  04-08-2014

Boottocht Allévo cadeau van eigenaren De Onrust

De bewoners van verpleeghuis Cornelia Allévo in Zierikzee stappen vrijdag 8 augustus aan boord van passagiersschip De Onrust in Burghsluis voor een rondvaart over de Oosterschelde. Dit is een cadeau van de familie Van Mill, de eigenaren van de boot. Het idee van de boottocht is vorig jaar op Beursvloer Zeeland ontstaan. ,,Cornelia Allévo organiseerde toen al veel uitjes, dus we hielden het nog even ‘tegoed’”, legt Jaqueline van Mill uit. ,,We gunnen deze mensen echt een uitje. Ouderen kunnen hier enorm van genieten. Zeker als je moeilijk ter been bent kun op deze manier toch veel zien en beleven. Je kunt zowel binnen als buiten zitten, dus voor iedereen is er wat wils. Bovendien zijn veel bewoners hier in de buurt opgegroeid, dus ze hebben allemaal wel iets met de Oosterschelde.” Het passagiersschip vertrekt om 14.30 uur vanuit Burghsluis en is om 16.00 uur weer terug in de haven. Gastvrouw Van Mill geeft tekst en uitleg bij de vaarroute. ,,We varen langs de stormvloedkering en langs de mosselpercelen. Daarna gaan nog even door de Schelphoek. Misschien komen we nog een zeehond of een bruinvis tegen, het is hoog water dus dat weet je nooit.” (foto: WereldRegio)                          

bron: WereldRegio  05-08-2014

Nederlands kampioen in wielerronde Zierikzee

Yondi Schmidt uit Arnhem staat aan de start van de wielerronde in Zierikzee op 22 augustus. De student aan de Johan Cruyff University werd dit jaar in het Friese Ureterp Nederlands kampioen bij de eliterenners zonder contract.                       

bron: WereldRegio  04-08-2014

Busvervoer toch naar Connexxion

De nieuwe busconcessie Zeeland is, ondanks eerder ingediend bezwaar door Syntus, afgelopen vrijdag gegund aan Connexxion. Dit betekent dat Connexxion de komende tien jaar in heel Zeeland het busvervoer mag verzorgen. Op 22 april 2014 hebben Gedeputeerde Staten het voornemen uitgesproken om de busconcessie te gunnen aan Connexxion. Op 2 juni diende Syntus een bezwaar in bij de Provincie en een verzoek tot voorlopige voorziening bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Op 18 juli is er uitspraak gedaan. Het CBb is van mening dat Syntus geen bezwaar bij de Provincie kan maken of een verzoek tot voorlopige voorziening kan indienen tegen de voorgenomen gunning. Daarvoor moet Syntus het gunningsbesluit afwachten. De nieuwe concessieperiode begint op 14 december 2014. Door het ingediende bezwaar van Syntus is het onzeker of Connexxion de vereiste voorbereidingen voor de nieuwe busconcessie op tijd kan afronden. Om de continuïteit van het busvervoer te waarborgen, heeft de Provincie aan de huidige vervoerders gevraagd om alvast met voorstellen te komen voor de invulling van mogelijke overbruggingsconcessies. In dat geval rijden Connexxion en Veolia Transport nog een bepaalde periode door, mogelijk met aangepaste dienstregeling. De Provincie Zeeland is opdrachtgever van het openbaar vervoer over de weg binnen de provincie. Om hier invulling aan te geven, verleent de Provincie concessie aan een busvervoerder. Deze busvervoerder geeft vervolgens invulling aan de uitvoering van het busvervoer. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-08-2014

Finaledag GPII: Flikweert geen partij voor Nouwen

Puk Nouwen heeft op overtuigende wijze het Gruttepikkers II-toernooi op haar naam geschreven. In een poule van drie speelsters rekende ze eerst af met Nina der Weduwen (6-1 6-4) en in de ‘finale’ – Jeanne Flikweert had namelijk ook gewonnen van Der Weduwen – van zondag was de Zierikzeese tennisster heer en meester. Met 6-0 6-1 eiste Nouwen de eindzege in het vrouwenenkel A voor zich op de smashcourtbanen van TV Duiveland. In het mannendubbelspel A maakten de broers Thijs en Merijn de Vos hun plaatsing waar. In de eindstrijd troffen ze Koen de Bruijn en Chris Schoneman, die ze in drie bedrijven de baas waren: 6-2 6-7 (5-7) 6-4. Alle andere uitslagen zijn terug te vinden via ww.toernooi.nl. (foto: Richard van Loon)             

bron: WereldRegio  03-08-2014

Muziekschool Zierikzee krijgt dubbel betaalde huur deels terug

De Zeeuwse Muziekschool in Zierikzee krijgt 3400 euro huur terug van de gemeente. De Muziekschool huurt sinds september 2013 ruimte in de Campus Cultura bij de Pieter Zeemanschool, maar heeft van september tot en met december ook huur moeten betalen voor het oude pand aan de Poststraat. Lees verder.

 

bron: PZC  03-08-2014

Oude tijden herleven op veld 2 MZC’11

Oude knarren, talenten, kampioenen, dikke buikjes en grijze koppies. Het was zaterdagavond allemaal van dichtbij te bewonderen op veld 2 van MZC’11 (want het hoofdveld van de kersverse zaterdag-tweedeklasser is op z’n zachtst gezegd niet best). Aan de kant was het goed toeven. Want, zeg nu zelf, het is toch gewoon leuk om op een prachtige zomeravond te mijmeren over het verleden van de ‘sterren’ die op een paar meter van je vandaan tegen een balletje trappen? Zie daar Ben Wijnstekers, die om de haverklap met zijn handen door zijn haar gaat. Of kijk naar John van der Have, die enigszins in de breedte is gegroeid. En daar probeert Mike Obiku een tegenstander in de luren te leggen, maar hij struikelt over zijn eigen passeerbeweging. Let op trainer John de Frel die zichtbaar van deze avond vol nostalgie geniet. Oh daar gaat Regi Blinker, die nog best wel snel is. Zo, een redding van Eric Schot die zijn vele kilo’s stoer in de strijd gooit. Enfin, zo waren er nog veel Feyenoord-kampioenen uit vroeger tijden en Zierikzee/MZC’11-coryfeeën te benoemen op een avond waarbij Ron van Putten werd gehuldigd omdat hij al een kwarteeuw materiaalman van de voetbalclub is, waarop Barry Hage zijn allerlaatste duel voor MZC’11 speelde en waarvan de opbrengst naar de BAS Stichting is gegaan. En met een goede zeshonderd bezoekers kan laatstgenoemde op een geslaagde avond terugkijken. Het eerste deel van de wedstrijd ging tussen het huidige eerste elftal en oud-Feyenoord. Middels twee puntgave voorzetten vanaf rechts liet Frank Kristalijn eerst Martijn van Grunsven en wat later Ramon Janson scoren: 2-0. Na de pauze maakte de selectie van Adriaan Nieuwenhuijse plaats voor oud-spelers van Zierikzee en MZC’11. In het velde stonden bijvoorbeeld Patrick en Robbert Roggeband, Michel Winkels, Serge Berrevoets, Niels Lodewijk, Marco Jonker en Remco van der Wekken tegenover dezelfde ploeg van oud-Feyenoord. De Rotterdammers wilden zeker niet verliezen en draaiden de wedstrijd om: 2-1 Mike Obiku, 2-2 Peter Houtman en 2-3 Peter Barendse. Tussen de goals van oud-Feyenoord door werd Barry Hage (foto) met rood van het veld gestuurd. Het was geen echt rood maar bedoeld om de wedstrijd even stil te leggen om stil te staan bij het afscheid van de veertiger. ,,Er is overal een tijd van”, reageerde de verdediger. En over het spelen met oud-teamgenoten, zei hij: ,,Het is lachen gieren brullen en buikjes vergelijken, maar in het veld is er toch dat fanatisme.” (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-08-2014

Rust voor US Open na drukke tennismaand Kerkhove

Lesley Kerkhove had komende week nog een Challenger in het Belgische Koksijde op de rol staan, maar die laat ze bewust schieten. Eind augustus wil ze namelijk fit en uitgerust zijn voor haar eerste kwalificatieduel op de US Open. Dat de tennisster uit Zierikzee Koksijde van haar programma schrapt, is niet geheel onlogisch. Na in juli bijna onafgebroken in actie – enkel- en dubbelspel in Aschaffenburg, Darmstadt, Sobota en Plzen – te zijn geweest, was het beste er even een beetje van af. Dat merkte ze deze week in het Tsjechische Plzen waar Kerkhove de eerste twee ronden niet echt imponeerde tegen op papier wat mindere goden. Toch kwam ze vrijdag nog behoorlijk goed voor de dag tijdens de kwartfinale tegen de als tweede geplaatste Anastasiya Vasylyeva. De Oekraïense nummer 142 van de wereld moest alle zeilen bijzetten om de mondiale nummer 229 uit de halve eindstrijd te houden. Het werd 1-6 7-5 4-6. Pas bij 4-4 in het laatste bedrijf kon Vasylyeva Kerkhove van haar afzetten. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  01-08-2014

Feyenoorder Van Beek verricht aftrap MZC’11-oud-Feyenoord

Niet Adrie Koster, maar Feyenoord-verdediger Sven van Beek verricht zaterdag 2 augustus de aftrap van het vriendschappelijke duel tussen MZC’11 en oud-Feyenoord. Van Beek, die woensdagavond met Feyenoord aantrad in de derde voorronde van de Champions League tegen Besiktas (1-2), verricht om 19.00 uur de openingshandeling van de wedstrijd, waarvan de opbrengst naar de BAS Stichting gaat, waar het 25-jarig jubileum van materiaalman Ron van Putten wordt gevierd en waarin speler Barry Hage afscheid neemt van het eerste elftal.

 

bron: WereldRegio  01-08-2014

Jansen nieuwe trainer Delta Sport

John Jansen wordt de nieuwe trainer van Delta Sport. Met ingang van het seizoen leidt hij in Laco sportcentrum het eerste, verjongde (zie bericht ‘Stapje terug handballers’) mannenteam. Jansen was in het verleden al eerder actief bij de Zierikzeese handbalvereniging dat na de zomer voor het derde seizoen uitkomt in de hoofdklasse. Jansen volgt bij Delta Sport Peter Bos op, die het eerste mannenteam een seizoen heeft geleid.

bron: WereldRegio  01-08-2014

Stapje terug handballers

Delta Sport kiest het komend seizoen voor verjonging van haar eerste selectie. Dit blijft niet zonder gevolgen. Vanwege dat besluit hebben zes ervaren spelers van de Zierikzeese handbalvereniging besloten om in het seizoen 2014/2015 in het tweede team te spelen. De oudere garde, bestaande uit Jordi Niemans, Jimmy Niemans, Leon van de Sande, Jacco de Looff, Guust Sluijs en Guido de Graaf, kiest dus eieren voor haar geld. ,,We respecteren de keuze van het bestuur”, verwoordt Sluijs de beslissing van zijn generatiegenoten. ,,Helemaal prettig voelt het niet. Als je net 31 jaar bent, wil je nog een jaar of vijf schitteren en ik kun je nog een hoop doen voor het eerste.” Op hun beurt respecteren de nieuwe trainer, John Jansen, en het bestuur de beslissing van het zestal. ,,We hebben een gesprek gehad met de zes en daarin aangegeven”, verwoordt Rick Evertse namens het bestuur, ,,dat de mogelijkheid bestaat dat de zes uit elkaar worden gehaald. Als bestuur kunnen we geen basisplaats garanderen. We hebben ze wel gevraagd of we in noodgevallen een beroep op ze kunnen doen.” De keuze van de club komt er zoals gezegd op neer dat ze de jeugd een kans willen geven in de hoofdklasse. Evertse: ,,We hebben de jeugd wel gewaarschuwd dat een loodzwaar seizoen wordt”. Sluijs weer: ,,We willen graag met z’n allen blijven handballen en niet een paar in het eerste en een paar in het tweede. Het risico is groot dat we niet met elkaar in een team komen. Het eerste zal heus wel vragen of we willen invallen. Dat moet dan ieder voor zich bepalen.” Toch hadden de zes de keuze het liefst niet willen maken. Sluijs weer: ,,We zijn nog fit genoeg”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-08-2014

Duiklocaties bij Serooskerke en Zierikzee tijdelijk gesloten

De duiklocaties Schelphoek en Levensstrijd in de Oosterschelde zijn vanaf maandag 4 augustus tot mogelijk 1 november gesloten. Rijkswaterstaat begint volgende week op deze plaatsen met de voorbereidingen voor het verstevigen van de vooroevers met steen en staalslakken. Lees verder.

 

bron: PZC  01-08-2014

Genieten van de rust

In Zierikzee is er nu een bijzonder plekje dat je kunt bekijken: het havenhoofd. Mensen komen er om te genieten van het uitzicht en de rust. Cees en Tiny zijn met hun kleinzoon Steijn en familielid Nico op het havenhoofd in Zierikzee. Ze fietsen wel vaker naar het uiterste puntje van de haven om van het uitzicht te genieten. Lees verder.

 

bron: PZC  01-08-2014