Filmpje Zierikzees productiebedrijf blijkt wereldwijde hit

Een filmpje ter promotie van de Zeeuwse economie, gemaakt door productiebedrijf Thumbed uit Zierikzee, blijkt een wereldwijde internethit. Thumbed produceerde het filmpje “Zeeland – Something Different” in opdracht van de Provincie Zeeland en is bestemd voor publicatie op de website Impuls Zeeland die over een aantal weken wordt gelanceerd. Toen Thumbed het filmpje vijf dagen geleden in hun online portfolio plaatste verspreidde het filmpje zich snel via social media. Inmiddels is het filmpje meer dan 15.000 keer bekeken door bezoekers uit tientallen landen. Met Concert at Sea en een aantal succesvolle Schouwen-Duivelandse bedrijven zoals Omoda en Zeelandia is ook Schouwen-Duiveland in het filmpje vertegenwoordigd. Boven: De eigenaren van Thumbed, Maarten Kempen (R) en Henk van den Doel (L). (foto: WereldRegio). Bekijk de video.

bron: WereldRegio  30-04-2014

‘Ook verse maaltijden Tafeltje Dekje in Zierikzee’

Kok Hans Everse uit Colijnsplaat wil ook verse maaltijden voor Tafeltje Dekje in Zierikzee gaan bezorgen. Everse maakt nu met Cleijenborch CulinR elke dag verse maaltijden voor ouderen op Noord-Beveland. Omdat Eilandzorg Schouwen-Duiveland stopt met Tafeltje Dekje, wil Everse ook aan de andere kant van de Zeelandbrug maaltijden gaan bezorgen. Everse wil voorlopig alleen in Zierikzee maaltijden gaan bezorgen. “We gaan eerst kijken of het lukt. We hebben minimaal 25 afnemers nodig om rendabel te zijn”. In de keuken van zorgcentrum Cleijenborch worden dagelijks verse maaltijden gemaakt van streekproducten. Niet alleen voor de inwoners van Cleijenborch maar ook voor Tafeltje Dekje op Noord-Beveland. Zo’n 60 tot 80 ouderen maken daar gebruik van. Eilandzorg bezorgt op heel Schouwen-Duiveland twee keer per week een koelversmaaltijd. Ouderen kunnen die in de magnetron opwarmen. Zorgstroom Tafel Thuis wil alle klanten van Eilandzorg overnemen. Maar, Hans Everse wil de ouderen een keuze geven door ook verse maaltijden aan te bieden. Ook vindt hij het sociale aspect belangrijk. “We hebben ook een signaleringsfunctie. We komen elke dag bij de ouderen langs, dat is ook een stukje controle.” (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  30-04-2014

Eilandelijke surfers in topvijf eerste race EFPT

Davy Scheffers en Rick Jendrusch hebben zich op het eerste EFPT-evenement van 2014 goed gepresenteerd. In het Oostenrijkse Podersdorf werden de freestylesurfers uit respectievelijk Zierikzee (foto) en Scharendijke vierde en vijfde. De wedstrijd in Podersdorf telt mee voor het Europees kampioenschap. Deze bestaat uit meerdere evenementen. Degene die na alle tourstops bovenaan staat, mag zich Europees kampioen noemen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  30-04-2014

Kerkhove via Chileense en Tsjechische naar Duits hoofdschema

Met twee zeges op één dag heeft Lesley Kerkhove het hoofdschema van een Challenger in Wiesbaden bereikt. In de eerste ronde van het kwalificatieschema, waarin de 22-jarige Zierikzeese als tweede geplaatst was, schakelde ze maandag in twee sets (tweemaal 6-4) de Chileense Andrea Koch-Benvenuto uit. Een paar uur later moest ook de Tsjechische Barbora Krejickova er aan geloven, zij het in drie bedrijven: 6-3 2-6 6-2. Kerkhove is momenteel de nummer 253 van de wereld, Koch Benvenuto staat 412e en Krejickova 324e. Het hoofdschema van het Duitse Challenger start dinsdag.

bron: WereldRegio  28-04-2014

Veiling brief overtreft alle verwachtingen

De veiling van een bijzondere brief die in 1860 naar Zierikzee werd gestuurd heeft vrijdag alle verwachtingen overtroffen. De brief die was getaxeerd op 15.000 euro bracht maar liefst 27.000 euro op. De brief naar Zierikzee is vooral bijzonder door de postzegels op de envelop. Het gaat om zegels uit 1852 van de eerste serie die in Nederland werd uitgegeven. De serie bestaat uit een zegels van 5 cent in blauw, 10 cent in rood en 15 cent in oranje. Alle drie die zegels zijn geplakt op de bijzondere brief. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  26-04-2014

Claw Boys Claw speelt op Anywave in Zierikzee

De Amsterdamse garage-rockband Claw Boys Claw is de topattractie zaterdagavond 14 juni tijdens het Anywavefestival in Zierikzee. Deze viermansformatie was populair in de jaren tachtig en negentig. De band stond op Lowlands, Roskilde en twee keer op Pinkpop. Lees verder.

 

bron: PZC  25-04-2014

Twaalf gedecoreerden op het eiland

Schouwen-Duiveland is na vandaag weer twaalf koninklijk gedecoreerden rijker. Tien inwoners zijn vandaag benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau. Twee personen mogen zich ridder gaan noemen. Het is de jaarlijkse lintjesregen, voorafgaand aan Koningsdag. Burgemeester Gerard Rabelink bezocht vandaag zeven locaties op het eiland, waar mensen onvermoed wachtten op wat komen gaat. Een ritueel waarbij mensen onder het mom van een smoesje naar een dorpshuis of andere plek worden gelokt om daar – in het bijzijn van familie en vrienden – een onderscheiding opgespeld te krijgen. Vorig jaar werden er ook twaalf onderscheidingen uitgereikt. Het jaar daarvoor slechts vijf. Onderscheidingen worden aangevraagd door personen of verenigingen rond de persoon in kwestie. De aanvraag wordt getoetst en heeft formele goedkeuring nodig alvorens een burgemeester het verzoek krijgt de decoratie op te spelden. Dit jaar zijn er op Schouwen-Duiveland acht mannen en vier vrouwen die een lintje krijgen. In één geval is er een echtpaar dat gehuldigd wordt. De meeste onderscheidingen zijn die van het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau. En vandaag dus nog twee ridders. Alle lintjes zijn vandaag op Schouwen-Duiveland zelf uitgereikt. En de onderscheidingen zijn gegaan naar:

De heer D.J.Vleugel, Bruinisse
De heer J. Lasseur, Bruinisse
Echtpaar Schiettekatte-Bil, Nieuwerkerk
De heer A.H. Goudzwaard, Nieuwerkerk
De heer J.W. Heinen, Brouwershaven
De heer B. Lokerse, Zierikzee
De heer J.A. Fonteine, Zierikzee
Mevrouw T.J. Oostrom-Vet, Zierikzee
Mevrouw M.S. Sijrier-Boudeling, Dreischor
De heer H. Van den Hoek, Dreischor
De heer W. Uittenboogaard, Schuddebeurs

bron: WereldRegio  25-04-2014

Provincie draagt bij aan Haringvlietplein in Zierikzee

De provincie betaalt 785.000 euro mee aan de herstructurering van het Haringvlietplein in Zierikzee. Wethouder Ad Verseput beloofde de gemeenteraad donderdagavond dat hij in juni of juli met een plan komt voor dit gebied, dat volgens B en W geschikt is voor ‘volumineuze en veel verkeer aantrekkende’ detailhandel. Lees verder.

 

bron: PZC  25-04-2014

Airpack klimt op laatste speeldag twee plaatsen

Op de laatste speeldag van de ZieZaVo-competitie heeft Airpack fiks uitgehaald naar ASZ. Het werd 7-1. Was Airpack een paar weken geleden nog degradatiekandidaat, maar heeft ze nu veerkracht getoond door drie teams achter zich te laten. Van Oeveren/WIK pakte dit seizoen geen enkele hoofdprijs. Toch won ze in de laatste wedstrijd met 8-1 van Vivars.nl. In de tweede klasse heeft FC Hanse Staalbouw zich definitief op een tweede plaats gespeeld met een 9-3-overwinning op VIA Adviseurs. De kampioen Motorenboys verloor met 2-6 van FC Kerkwerve/Oliegeultje. FAXE ging met 3-5 ten onder tegen Stella Boys/’t Centrum 2 en De Vlinder verbaasde iedereen met de 9-0-overwinning op Fiets Outlet Zeeland.

bron: WereldRegio  25-04-2014

Mogelijk celstraf voor inbreker Haven Zierikzee

Een 27-jarige inwoner van Burgh-Haamstede hoorde vandaag bij de rechtbank voor zijn aandeel bij inbraken in vakantiewoningen dertig maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Het merendeel van de twintig inbraken vonden plaats op Schouwen-Duiveland. Zo ging de man samen met vrienden op strooptocht in Ouwerkerk, Burgh-Haamstede, Renesse, Brouwershaven en Zierikzee. Behalve het stelen van waardevolle spullen deden ze zich te goed aan drank en etenswaren, waarbij DNA-sporen werden achtergelaten. De man werd 17 augustus aangehouden toen hij zich verdacht ophield in de haven van Zierikzee. Daar bleek hij uit kluisjes van stroomkasten 500 euro te hebben weggenomen. Zijn DNA bleek te matchen met de sporen van zeventien inbraken. Die werden door hem ook bekend. Bij twee andere inbraken in Ouwerkerk, waarbij geen DNA werd aangetroffen, ontkende hij de betrokkenheid. Wel zou hij een tv en een hogedrukreiniger, die bij hem werden aangetroffen, hebben gekocht van de dader van die inbraken. Hij wilde de namen van zijn mededaders niet noemen, omdat hij zich bedreigd voelde. De Schouwenaar toonde zich bereid om het schadebedrag (ruim 1.400 euro) van enkele gedupeerden te vergoeden. Raadsman D. Olie pleitte voor een celstraf gelijk aan het voorarrest en een maximale werkstraf.,,Daar zou zijn gezin en de maatschappij het meest mee gebaat zijn.” De verdachte betuigde zijn spijt aan de slachtoffers en zei zijn leven te willen beteren. De rechtbank doet 8 mei uitspraak.

bron: WereldRegio  24-04-2014

Omleidingen Levensstrijddijkweg tijdelijk opgeheven

Het werk dat projectbureau Zeeweringen samen met het waterschap uitvoert langs de Levensstrijddijkweg in Zierikzee, ligt een aantal weken stil. Ook de omleidingen zijn tijdelijk opgeheven. De bermen zijn deels aangevuld met grond uit een depot in Kerkwerve. De grond die nodig is voor de rest van de klus komt pas over enkele weken vrij uit werkzaamheden aan de kruin van de dijk bij Levensstrijd. Het afronden van de bermwerkzaamheden zal dan nog twee à drie weken in beslag nemen. In die periode gelden op werkdagen ook de omleidingen weer. (foto: WereldRegio)                    

bron: WereldRegio  24-04-2014

Bromfietser in gevecht met politie na vergeefse vluchtpoging

De simpele rede dat agenten hem wilden aanspreken voor het rijden zonder licht, leidde er toe dat een bromfietser het hazenpad koos. Toen hij eenmaal werd achterhaald, ging hij bovendien het gevecht aan met de agenten. Woensdag 23 april, kort voor middernacht zagen agenten de bromfietser rijden op de Laan van Sint Hilaire in Zierikzee. Het viel hen daarbij op dat de bromfiets, waar een aanhangwagentje achter hing, geen licht en geen kentekenplaatje voerde. Daarom stopten de agenten even voorbij de bromfietser met het doel hem aan te spreken. De bromfietser keerde bij het zien van de politie echter meteen en ging er vandoor. De agenten zette meteen de achtervolging in, waarbij zij verschillende keren probeerden de bromfietser zijn doorgang te blokkeren. Dat lukte uiteindelijk net voor het bruggetje met de Zuidwellestraat. Gedreven om uit handen te blijven van de politie liet de man echter zijn bromfiets achter en vluchtte te voet door het water naar de overkant. Na een achtervolging te voet en een zoektocht in de brandgangen werd de verdachte (48) gevonden in een tuin. Daar probeerde hij weer te vluchten, maar hij werd daarbij tegen gehouden door de agenten. Hierop ging de verdachte het gevecht aan met de agenten, die hem uiteindelijk onder dwang kon aanhouden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  24-04-2014

Dré: door beren blijf ik van de drank af

“Teddyberen hebben me gered.” Dat zegt Dré Brekelmans uit Zierikzee. Jarenlang kampte hij met een alcoholverslaving waar hij maar niet van afkwam. Tot tien jaar geleden, toen hij een zoveelste poging ondernam. Met zijn vrouw was hij op vakantie en zag daar een mooie teddybeer. Zijn vrouw kocht die voor hem en gaf hem de naam ‘Beresterk’, omdat ze het beresterk vond van haar man dat hij niet meer dronk. Niet veel later kreeg Brekelmans van zijn zoon beer nummer twee: ‘Beregoed’ vanwege zijn bezoeken aan de AA (Anonieme Alcoholisten), een belangrijke mijlpaal in zijn strijd tegen de alcohol. Tien jaar later ‘wonen’ in het huis van Brekelmans en zijn vrouw 350 beren. Ze helpen hem om van de drank af te blijven. Brekelmans: “Als ik op een terrasje zit of als ik op een verjaardag een welkomstdrankje krijg, dan denk ik aan mijn beren. Dan denk ik: “Dré, je blijft ervan af. En dat helpt.” De beren hebben allemaal hun vaste plekje in het huis. Zo staan er beren bij het raam en zitten sommige op hun eigen stoel. “Alleen als er een verjaardag is, gaan de beren even het bad in”, vertelt Brekelmans vrouw. “We zitten samen op de bank en de rest van de meubels is voor de beren. Het zijn er wel veel, maar ik kan en wil er niks tegenin brengen. Want ik ben hartstikke blij dat hij niet meer drinkt.” Bekijk de video.  (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  23-04-2014

Bezuinigen op cultuur onvermijdelijk

Wethouder Wim Stouten denkt dat het onvermijdelijk is dat er bezuinigd gaat worden op de cultuur. Met alle zorgtaken in het verschiet zal de gemeente extra geld moeten vinden om daaraan invulling te kunnen geven. ,,Tot nu toe was het niet nodig, maar ik verwacht dat de gemeenteraad straks toch moet gaan bezuinigen,” aldus Stouten in een afscheidsinterview met WereldRegio. Het verhaal staat vrijdag in de krant. Met cultuur bedoelt hij overigens cultuur in de breedte: dus ook culturele verenigingen die nu uit de welzijnspot geld krijgen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-04-2014

Connexxion behoudt de bussen

Gedeputeerde Staten hebben besloten dat de gunning van de nieuwe busconcessie naar Connexxion gaat. Dit onder de voorwaarde dat er binnen zes weken geen bezwaar wordt uitgebracht. De nieuwe busconcessie loopt vanaf 14 december 2014 tot en met december 2024. De provincie Zeeland is opdrachtgever van het openbaar vervoer over de weg binnen de provincie. Zij verleent de concessie aan een busvervoerder. Deze busvervoerder zorgt vervolgens voor de uitvoering. Er waren drie inschrijvingen. Deze zijn beoordeeld op onder andere het aanbod aan dienstregelinguren, het vervoerplan, producten en tarieven. Daaruit is Connexxion als beste naar voren gekomen. Connexxion wordt verantwoordelijk voor het achterhalen van de marktvraag, het uitwerken van het lijnennet, het doen van voorstellen voor de dienstregeling en de tarieven, het vorm en inhoud geven aan communicatie en het zorgdragen voor een goede informatievoorziening. Vanaf dit moment start de invoeringsperiode, waarin verschillende onderdelen van de nieuwe busconcessie nog verder worden vormgegeven. Het gaat hierbij om het vaststellen van de dienstregeling, het vaststellen van de kaarten en abonnementen en de bijbehorende tarieven, het aanschaffen van de nieuwe voertuigen en de communicatie naar de reizigers. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)         

bron: WereldRegio  23-04-2014

Afdak asiel Zierikzee door gift J-Walk

Het dierenasiel in Zierikzee kon een nieuw afdak boven de hondenkennels bouwen dankzij een gift van de J-Walk. Het afdak kostte 3800 euro. Penningmeester Cora Jonker van het asiel liet de nieuwbouw woensdag zien aan de vrijwilligers van J-Walk en dierenasiel. Lees verder.

 

bron: PZC  23-04-2014

Auto zakt weg door kapotte waterleiding

In het Rodedorp in Zierikzee is maandagmorgen een groot gat in het wegdek ontstaan door een gesprongen waterleiding. Het gat was ongeveer tien meter lang, een halve meter breed en één meter diep. Een personenauto reed het gat in. De bestuurder raakte niet gewond. Monteurs van Delta hebben in de loop van de ochtend de waterleiding afgesloten. Op dat moment stond er ongeveer 25 centimeter water in de straat. Het water is inmiddels weggepompt. Door de kapotte leiding zaten veel huishoudens in Zierikzee enige tijd zonder water. De gesprongen waterleiding zorgde ook voor problemen met de waterdruk in de rest van Schouwen-Duiveland. Met het afsluiten van de kapotte waterleiding heeft de waterdruk zich langzamerhand weer hersteld. (foto: Omroep Zeeland)

 

bron: Omroep Zeeland  22-04-2014

Oranjecomite kondigt vertrek aan

Het vierkoppige Oranjecomite van Zierikzee kondigt in haar Koningsdaguitgave aan het bijltje er na zaterdag 26 april bij neer te gooien. De vier dames organiseren dit jaar nog een bescheiden Koningsdagfeest, maar wil er volgend jaar niet mee verder. Het organiseren van Koningsdag (eerder Koninginnedag) is in Zierikzee al een aantal jaren een hele opgave. Regelmatig was er onenigheid binnen het organiserend comite. Ook nu spreekt de organisatie van ‘zwaar weer’ in de voorbereidende periode. Overigens hebben de ondernemers aan het Maarstraatpleintje op het laatste nippertje ook nog wat activiteiten op touw gezet. 

bron: WereldRegio  22-04-2014

Brede school Zierikzee na meivakantie open

De brede school in de Zierikzeese wijk Noorderpolder gaat na de meivakantie open. Donderdag pendelt de verhuiswagen tussen de huidige Theo Thijssenschool en het nieuwe onderkomen. Gedurende de vakantie wordt de school met kinderopvang en multifunctionele ruimte ingericht. Lees verder.

 

bron: PZC  22-04-2014

Drukte door vroege parende sepia’s

Door parende sepia’s is het in en rond de Oosterschelde druk met duikers die getuige willen zijn van dit bijzondere tafereel. De parkeerplaats bij de Zeelandbrug stond maandag vol met auto’s. De sepia’s zijn vroeg in de Oosterschelde dit jaar. De inktvissen komen elk jaar naar de Zeeuwse wateren om te paren en hun eieren te leggen. Meestal worden de zeekatten pas in mei gespot. Waarschijnlijk is het warme weer de reden dat de zeekatten dit jaar vroeg zijn. Na de paring en het afzetten van de eikapsels sterven de oudere dieren van uitputting. Volwassen exemplaren van de zeekat kunnen ongeveer 45 centimeter groot worden. Een sepia heeft geen botten, alleen een interne skeletschelp. Deze schelp, die ook wel bekend staat als het knaagspeeltje in de kanariekooi, spoelt zeker in de zomer volop aan op de Nederlandse stranden. 

bron: Omroep Zeeland  21-04-2014

Snelle aftocht Kerkhove in Marokkaanse WTA-kwalificatie

De reis van Lesley Kerkhove naar Marokko, om zich in Marrakech te kwalificeren voor het hoofdschema van een WTA-toernooi, is van korte duur geweest. In de eerste ronde werd de 22-jarige Zierikzeese namelijk al uitgeschakeld en de Italiaanse Gaja Sanesi, 370e op de wereldranglijst, was daarvoor verantwoordelijk. Ze versloeg Kerkhove, momenteel 253 op de WTA-ranking, zaterdag in drie bedrijven. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  19-04-2014

Sleutels Bredeschool voor wethouder

Wethouder onderwijs Wim Stouten ontvangt aanstaande dinsdag van directeur Antoine de Ceuster van Zeeuwland de sleutels van de nieuwe brede school in Noorderpolder Zierikzee. Na de meivakantie nemen leerlingen van openbare basisschool Theo Thijssen hun nieuwe schoolgebouw in gebruik.De ontwikkeling van de brede school, een samenwerking van gemeente Schouwen-Duiveland, Zeeuwland en Obase, kent een lange geschiedenis van circa tien jaar, maar is dan nu echt gerealiseerd. Het gebouw van twee verdiepingen biedt onderdak aan openbare basisschool Theo Thijssen, kinderdagverblijf/peuterspeelzaal/buitenschoolse opvang van Kibeo en een multifunctionele ruimte voor welzijnsactiviteiten. Door de nieuwbouw heeft openbare basisschool Theo Thijssen de lang verwachte nieuwe school en kunnen zij weer verder groeien. Het aantal leerlingen kan in de nieuwbouw worden uitgebreid naar maximaal ca. 200 leerlingen. Het wordt één van de laatste plichtplegingen van Stouten, die donderdagavond afscheid neemt als wethouder. Hij wordt opgevolgd door Jacqueline van Burg, eveneens van LSD.

bron: WereldRegio  18-04-2014

Beroemde koorwerken in Nieuwe Kerk

Eén van de hoogtepunten tijdens de feestelijke openingsweken van de gerestaureerde Nieuwe Kerk in Zierikzee is de uitvoering van twee beroemde koorwerken op vrijdag 25 april. Het zijn de bekendste delen uit het bekende oratorium Messiah van Georg Friedrich Händel en Psalm 42 van de componist Felix Mendelssohn-Bartholdy. Voor deze gelegenheid is een koor samengesteld door dirigent Rinus Verhage dat bestaat uit leden van de COV Laudando en het Vocaal Emsemble Magnificat, aangevuld met koorleden van het Prins Mauritskoor uit Middelharnis. Van Schouwse bodem is de jonge zangeres Marlotte van ’t Hoff uit Oosterland, solozang studerend aan het Tilburgs Conservatorium. Organist en pianist is Wim Diepenhorst. Het concert is tevens een gezamenlijke donateursavond van donateurs van de Stichting Oude Zeeuwse kerken en de Stichting Vrienden van de Nieuwe Kerk Zierikzee. Voor hen én voor hen die aangeven donateur te willen worden is de toegang gratis. Anderen betalen toegangsgeld. (tien euro) Tijdens de uitvoering zal er ook plaats zijn voor de officiële overhandiging van de nieuwe Yamaha vleugel en het nieuwe kistorgel van de Stichting Vrienden van de Nieuwe Kerk, die de gelden daarvoor bijeengezameld heeft, aan de plaatselijke stichting. Dit zal op muzikale wijze gebeuren. Het kleine pijporgel wordt ingewijd met variaties van Händel, de vleugel zal te horen zijn o.a. bij de begeleiding van het lied van Mendelssohn ‘Auf Flügeln des Gesanges.’ Na afloop van de uitvoering van de Mattheus Passion van Bach roemden de uitvoerenden de ‘fantastische akoestiek’ van de vernieuwde Nieuwe Kerk. Vanwege het vocale karakter zullen deze avond dus alle gordijnen geopend zijn om de koorklank tot zijn recht te laten komen. Hoogtepunten zullen ongetwijfeld het grootste ‘Halleluja’ koor zijn en de aangrijpende aria ‘I know that my Redeemer liveth’ uit de Messiah. Het werk voor koor (mannenkoor) en sopraan van Mendelssohn, Psalm 42, is vanwege de tijd van ontstaan, de klankkleur van het orgel, ideaal voor de Nieuwe Kerk. Speciaal voor de gelegenheid is er een kleurrijk tekstboekje ontworpen met uitgebreide informatie over de muziek. Het concert begint om 20.00 uur.

bron: WereldRegio  18-04-2014

Deco Home Zierikzee degradeert uit eerste klasse ZieZaVo

  De zaalvoetballers Deco Home Zierikzee is na de 3-4-nederlaag tegen Airpack gedegradeerd uit de eerste klasse van de Ziezavo. Deco Home Zierikzee gaf in de laatste fase van de wedstrijd de volledige winst uit handen na een voorsprong van 3-0. ASZ verloor fors met 3-10 van kampioen Stella Boys/’t Centrum, maar was al behouden voor de eerste klasse. De bekerkampioen, De Strandloper/Ginsterveld, won met 6-4 van Van Oeveren/WIK en IJtama toonde een klasse verschil met Vivars.nl door te winnen met 10-2. In de tweede klasse heeft FC Hanse Staalbouw stevig de tweede positie in handen door een  6-4-winst op FAXE. Stella Boys/’t Centrum 2 verloor met 4-10 van FC Kerkwerve/Oliegeultje. Fiets Outlet Zierikzee en Via Adviseur delen de punten met een 3-3-eindstand en De Vlinder won verrassend met 4-2 van Spuiterij Elfrink.

bron: WereldRegio  17-04-2014

Brogum moet verplaatsen

Poppodium Brogum in Zierikzee moet nu echt weg uit de Julianastraat. Het pand is veel te slecht en het nieuwe college van burgemeester en wethouders wil nu doorpakken. Beoogd cultuurwethouder Jacqueline van Burg gaat op korte termijn met het bestuur van Brogum rond de tafel om te bekijken op welke plek er beter een popaanbod kan worden gerealiseerd. Formateur Robbert Lievense (net als Van Burg Leefbaar Schouwen-Duiveland) vindt dat Brogum sterk moet verjongen. Hij ziet wel mogelijkheden om activiteiten op een andere plek in de omgeving voort te zetten. Hij denkt daarbij aan een prefab-achtige constructie.

bron: WereldRegio  17-04-2014

Recordaantal matches zesde beursvloer

De zesde beursvloer van Schouwen-Duiveland heeft woensdagmiddag een recordaantal matches opgeleverd; 87 in plaats van de 80 van vorig jaar. In de Nieuwe Kerk in Zierikzee boden verenigingen en bedrijven elkaar diensten aan. Waar ze elkaar vonden werden de afspraken bevestigd door notaris mr Nini Soeters van notariskantoor Klaassen. Wethouder Ad Verseput (VVD) sprak van een geslaagd evenement maar zegde wel toe zich te zullen inspannen om meer bedrijven aan het project te gaan verbinden. De beursvloer is een initiatief van het SMWO en wordt ondersteund door partijen als Zeeuwland, Rabobank, WereldRegio en notariskantoor Klaassen. Er werd voor de eerste keer een winnende match gekozen. Camping het Zonnedorp sloot een deal met de Beatrixschool. De school levert materiaal voor creatieve activiteiten en Zonnedorp stelt een stageplaats beschikbaar. Het levert de Beatrixschool een bedrag van 250 euro op en het Zonnedorp een advertentie in WereldRegio. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  16-04-2014

Danny Vera en Rita Zipora treden op in Zierikzee

De Middelburgse zanger en gitarist Danny Vera en de Amsterdamse zangeres Rita Zipora treden zaterdag op bij platenzaak Marmur Go+ aan de Poststraat in Zierikzee. Vera speelt om 11.00 uur, Zipora zingt om 14.30 uur. Het is zaterdag ‘Recordstoreday’.  Lees verder.

 

bron: PZC  16-04-2014

Nieuwe college rond

LSD, VVD en SGP (met Christenunie) hebben een akkoord over een nieuw college van (burgemeester en) wethouders. Dinsdagavond hebben de fracties van LSD, VVD en SGP/ChristenUnie de formatiebesprekingen afgerond en is de definitieve tekst van het Collegeprogramma 2014 – 2018 vastgesteld. Ook is de definitieve portefeuilleverdeling vastgesteld. Het formatieresultaat wordt op vanavond om 19.30 uur in een openbare bijeenkomst gepresenteerd. De bijeenkomst wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Tijdens de presentatie staat formateur Lievense stil bij het formatieproces en het resultaat van dat proces in de vorm van het collegeprogramma en een voorstel tot benoeming van de wethouders. Het formatieresultaat wordt met een raadsvoorstel aan de gemeenteraad aangeboden, ter behandeling in de raadsvergadering van 24 april 2014. In die vergadering vindt dan de benoeming van de wethouders plaats.

bron: WereldRegio  16-04-2014

Geen feesttent tijdens Koningsdag in Zierikzee

Op Koningsdag is het na vijven stil in Zierikzee. Er staat geen feesttent op het Havenplein. Er spelen geen bands. Het Zierikzeese Oranjecomité is in de problemen gekomen door de nieuwe alcoholwet. Zonder hulp van de horeca krijgt het comité de controle op drankgebruik door 18-minners niet rond. Lees verder.

 

bron: PZC  15-04-2014

Gemeente gaat door met startersleningen

Inwoners van Schouwen-Duiveland kunnen, als starter op de woningmarkt, al een aantal jaar in de gemeente gebruik maken van een starterslening. Deze regeling wordt met de nieuwe verordening en de financiële injectie van het rijk voorgezet. Wel is er aan aantal voorwaarden gewijzigd, vanwege de veranderingen op de woningmarkt. Ten eerste hoeft de doelgroep niet meer minimaal 1 jaar zelfstandig te hebben gewoond in een huurwoning. Ten tweede moeten inwoners die gebruik willen maken van de regeling in de gemeentelijke basisadministratie van Schouwen-Duiveland ingeschreven staan. De regeling is uitgebreid door op te nemen, dat studenten die oorspronkelijk uit de gemeente afkomstig zijn en na afronding van hun studie elders, in onze gemeente een eigen woning willen betrekken, ook gebruik kunnen maken van de starterslening. De belangrijkste aanpassing is een toevoeging van de voorwaarde dat de starterslening alleen nog aangevraagd kan worden voor woningen uit de bestaande woningvoorraad met een aankoopbedrag tot €180.000. De gemeente past het beleid nu aan omdat er vanuit het Rijk weer geld beschikbaar is, 20 miljoen euro, voor de starterslening. Het doel van deze financiële injectie is nog meer starters te helpen. De lening wordt voor de helft door het Rijk betaalt, de andere helft door de gemeente. De aanpassingen in de voorwaarden voor het krijgen van een starterslening vloeien voort uit de woonvisie 2013-2022 van de gemeente Schouwen-Duiveland. In de visie worden kwantitatieve en kwalitatieve kaders aangegeven die moeten leiden tot het verbeteren van vraag en aanbod op de woningmarkt. Concreet betekent dit dat de gemeente wil stimuleren dat het eigen woningbezit onder starters wordt vergroot, dit doet zij door het aanbieden van de lening. Daarnaast wil zij dat de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad op peil blijft zo niet vergroot wordt. Daarom wordt de lening alleen verstrekt voor woningen uit de bestaande koopvoorraad. Een neven effect wat tevens kan ontstaan is een grotere doorstroming in de huursector wanneer men een huurwoning verruilt voor een koopwoning. De gemeente heeft de mogelijkheid om 12 leningen per jaar te verstrekken tot een maximum van €36.000 per lening, dit is inclusief de bijdrage van het Rijk. Als het maximumbedrag per lening niet wordt bereikt, kan de gemeente uiteraard meer starters op weg helpen. In de raadsvergadering op 28 mei neemt de raad een besluit over de aangepaste verordening met de gewijzigde voorwaarden. De nieuwe verordening zal dan in werking treden op 12 juni. Tot die tijd geldt de huidige verordening.

bron: WereldRegio  15-04-2014

Sepia’s erg vroeg in Oosterschelde

Afgelopen vrijdag zijn de eerste sepia’s in de Oosterschelde gezien.Door de zachte winter en het vroege voorjaar zijn de tienarmige inktvissen dit seizoen erg vroeg. Meestal wordt de eerste zeekat, zoals de sepia ook wel wordt genoemd, pas in mei gespot. Als de Oosterschelde de perfecte temperatuur voor de sepia’s heeft bereikt, zo’n 12 graden Celsius, komen de zeekatten weer massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven. Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd. Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee. Voor veel sportduikers is de komst van de sepia’s het startschot en meteen ook het hoogtepunt van het duikseizoen. De sepia’s hebben tijdens de paring namelijk een prachtige kleur, waardoor het een spectaculair gezicht is om deze beesten van dichtbij te zien. Het zal dan ook deze maand weer behoorlijk druk worden in de Oosterschelde. Hoewel sepia’s zich weinig aantrekken van mensen, verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden en de dieren niet aan te raken. Als het te druk wordt onder water, ga dan naar alternatieve duiklocaties rond de Oosterschelde waar de sepia’s ook te zien zijn. Het is bijzonder dat de zeekatten helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy! (foto: René Lipmann) 

bron: WereldRegio  15-04-2014

Teleurstelling hockeysters HSD na gelijkspel

Tegen de verhoudingen in zijn de hockeysters van HSD tegen Shot 7 niet verder gekomen dan 1-1.Dit voelde bij het vrouwenteam van Schouwen-Duiveland als een teleurstelling omdat ze veelal het initiatief hadden. De Tilburgse thuisploeg speelde vooral op de counter en dat had in de twaalfde minuut succes. Daarna was het wederom HSD dat het spel dicteerde maar de vele kansen niet wist te benutten. De tweede helft gaf een zelfde beeld: een constant aanvallend HSD, veelal binnen de twintigmeterlijn en in de Tilburgse cirkel met vele kansen en strafcorners maar zonder succes. Tijdens een van de uitvallen van Shot 7, die veelal op de middellijn al weer werd gestopt door de HSD verdediging, speelde Suzanne Klompe gestopt de bal direct door naar Coco D’Olivo, die na een solo Rene Lammerts wist aan te spelen. Zij schoot de bal snoeihard laag in in de 55e minuut. In de resterende vijftien minuten zochten de hockeysters van HSD constant het doel van Shot, maar beten ze zich stuk op het gelijkspel. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-04-2014

‘Mosterd na de maaltijd’

Bijna tien maanden na het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan Zierikzee heeft het gemeentebestuur alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Dat gebeurde maandagmiddag in de Nieuwe Kerk van Zierikzee. Burgemeester Gerard Rabelink sprak een dankwoord uit en bood alle aanwezigen als ‘mosterd na de maaltijd’ twee potjes Zierikzeese mosterd aan. De belangstelling voor de ‘borrel’ was ondanks het late moment toch groot.

bron: WereldRegio  14-04-2014

Succes voor muzikanten Kunst en Eer

Tijdens het solistenconcours voor solisten en kleine ensembles in Vlissingen, georganiseerd door de Zeeuwse Bond, behaalde een viertal muzikanten van Kunst en Eer uit Zierikzee goede resultaten.Sanne de Ruijter en Nikita Hulsken hebben op klarinet meegedaan in de jeugddivisie. Sanne haalde met het werk Minuet en Romance van Mozart een mooie eerste prijs met 83 punten. Ze werd begeleid door H. van Eersel op piano. Nikita heeft met Air van Händel de jeugddivisie gewonnen met een mooie eerste prijs met 86 punten; zij werd begeleid door E. van der Schee op klarinet. In de tweede divisie hebben Esther en Rianne van der Schee hun partij op klarinet en dwarsfluit gespeeld. Esther bracht Concertino van C.M. von Weber ten gehore, waarbij zij werd begeleid door H van Eersel. Haar prestatie werd beloond met een goede eerste prijs met 89 punten. Haar zus, Rianne scoorde met het werk Schwedisches Concert van G. Popp, onder begeleiding van H. van Eersel een eerste prijs met 90 punten.Er waren in totaal 33 deelnemers vanuit heel Zeeland. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-04-2014

Opsteker voor Wereldvrouwen

Het benefietconcert van de Soroptimisten Schouwen-Duiveland in samenwerking met Wereldvrouwen Ahoy heeft tweeduizend euro opgeleverd. De netto-opbrengst van deze avond maakt dat de wereldvrouwen Ahoy, onderdeel van de Stichting Zeeuwse Wereldvrouwen, hun wekelijkse inloopmiddag kunnen voortzetten met wellicht wat extra activiteiten. Deze benefietavond vond plaats in de Driehoek in Zierikzee. Het wereldbuffet, de modeshow en de dansen werden door de wereldvrouwen Ahoy zelf bereid en uitgevoerd. Meer dan zestig vrouwelijke gasten uit Schouwen-Duiveland, Zeeland en ver daar buiten genoten van een buffet met Arabische, Zuid Amerikaanse en Aziatische gerechten. Een spetterend zangoptreden, een prachtige modeshow met kleurrijke kleding uit de diverse landen van herkomst en verschillende dansen in traditionele klederdracht maakten deze avond tot een heerlijke, memorabele en cultuurrijke avond. De netto-opbrengst van deze avond bedroeg ruim 1000 euro. Daarnaast mocht het bestuur van de stichting Zeeuwse wereldvrouwen van de soroptimistclub Schouwen-Duiveland een cheque ter waarde van 2000 euro ontvangen. Dit geld wordt ingezet om professionele Nederlandse taal- en conversatie lessen te kunnen geven aan de vrouwen die de inloopmiddagen van Wereldvrouwen Ahoy wekelijks bezoeken. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  14-04-2014

Benefietsevenement brengt ruim vijfduizend euro op

Zaterdag heeft in Zierikzee het benefietsevenement plaatsgevonden. Een actie om geld in te zamelen om kinderdiabetes bij kinderen beter te kunnen onderzoeken. Er was die dag van alles te beleven in het Zierikzeese stadscentrum. Zo had de stadsbakker een speciaal ‘Benefiets-broodje’ gebakken om de actie kracht bij te zetten en werden diverse fietsactiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Bijvoorbeeld spinning onder de Beuze en kon er over Schouwen-Duiveland gefiets worden over 10, 40 en 110 kilometer. ‘s Middags werd het geheel opgeluisterd door de schoolband van het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee. Van deze dag werd live verslag gedaan door Radio Schouwen Duiveland. In totaal bracht deze dag ruim vijfduizend euro op. (foto: PBLpictures)

 

bron: PBLpictures  13-04-2014

Harry Merry in Brogum

Zaterdag trad Harry Merry op in Popcultura Brogum in Zierikzee. Het was zijn eerste show met een nieuwe live-band waarin bandleden van oa. Stoma en Cheech Wizard. Met een leuk gevuld Brogum was het een geslaagd optreden wat werd vastgelegd door de VPRO. Voor veel Nederlanders is Harry Merry een onbekende muzikant. Uit zijn vier pagina’s tellende biografie kun je opmaken dat hij sinds de jaren ’80 muziek maakt. Als kind begon hij met pianospelen en later ontwikkelde hij zich tot zolderkamercomponist. In 1996 stond hij voor het eerst op een podium. Met zijn keyboard, zijn woeste haardos en matrozenpak toerde hij door Europa en de Verenigde Staten. Door zijn bizarre voorkomen wordt hij vaak in het hokje van de outsiders geplaatst. (foto: PBLpictures)

 

bron: PBLpictures  13-04-2014

Indrukwekkende uitvoering Matthaüs Passion in Nieuwe Kerk Zierikzee

Het jubilerend vocaal ensemble Luscinia schitterde zaterdagavond in de Matthaüs Passion van Bach. Het publiek in de volledig uitverkochte Nieuwe Kerk in Zierikzee hoorde een indrukwekkende, passievolle uitvoering van dit grote oratorium van Bach. Lees verder. (foto: Wieske van Bleek)

 

bron: PZC  13-04-2014

Liefst 2.500 belangstellenden open dag Laco Sportcentrum

De open dag van het in aanbouw zijnde Laco Sportcentrum heeft zaterdag liefst 2.500 belangstellenden naar de Lange Blokweg gelokt. Zo’n grote opkomst was min of meer wel verwacht omdat Laco uit ervaring weet dat op soortgelijke projecten in Nederland veel mensen af komen. ,,Dit is prachtig”, sprak sportwethouder Ad Verseput zaterdagavond. ,,Het is een teken dat het leeft. Dat geldt sowieso voor de sport, maar ik heb mensen van alle leeftijdsgroepen gezien. Alle mogelijkheden zijn vandaag onder de aandacht gebracht. Veel mensen waarderen wat er wordt neergezet. Dat is een goed signaal. Hopelijk blijft dat ook zo voor het gebruik van het sportcentrum.” Boven: het nieuwe zwembad. Bekijk hier de reportage van Omroep Zeeland. (foto: WereldRegio)          

bron: WereldRegio  12-04-2014

Basstichting overhandigt megacheque

De Basstichting uit Zierikzee heeft vrijdag in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht een gigacheque ter waarde van € 30.000,= overhandigd. Dit vond plaats op een door henzelf georganiseerd minisymposium over juveniele dermatomyositis ( een zeldzame chronische ontstekingsziekte, waaraan Bas den Ouden op 5 juli 2010, op 9 jarige leeftijd, overleed. Het ingezamelde geld werd overhandigd door Rik van den Ouden en teakwandokampioen Tommy Mollet aan kinderreumatoloog en immunoloog Annet van Royen en wordt gebruikt voor onderzoek naar deze ziekte. Tommy Mollet vermaakte ondertussen, namens de stichting ‘Sport Helpt’ en onder begeleiding van een fysiotherapeut, de kinderen met een workshop teakwando. Burgemeester Gerard Rabelink (ambassadeur van de stichting) leidde aansluitend de paneldiscussie. Het vervoer van en naar het symposium werd gesponsord door busbedrijf Van Oeveren uit Zierikzee. Bekijk hier de fotoreportage. (foto: PBL) 

bron: PBLpictures  12-04-2014

Stevige knauw voor Duiveland en MZC’11

De 23e speelronde in het amateurvoetbal heeft bijna alle ploegen van Schouwen-Duiveland een hoop duidelijkheid verschaft. Met MZC’11 en Duiveland als grootste verliezers. De Oosterlandse ploeg is er zaterdag namelijk niet in geslaagd de must win tegen Zwaluwe goed af te sluiten. Bovendien werkte Tholense Boys ook al niet ’mee’. De toekomstige ploeg van trainer Ronald van Oeveren zegevierde verrassend bij de Meeuwen met 1-2. Door deze en andere uitslagen in de tweede klasse E moet Duiveland voor het ergste (lees: rechtstreekse degradatie) gaan vrezen. Met nog drie duels voor de boeg is het gat met VVC’68 en Tholense Boys vijf punten. Het zo vurig op promotie hopende MZC’11 kreeg in het bewerkstelligen van die wens op sportpark Den Hogen Blok een stevige knauw. Het Zierikzeese team heeft slechts een week van de koppositie kunnen ‘genieten’ want fusieclub FC Axel diende MZC’11 een terechte 1-2-nederlaag toe. Hiermee is de stand in de derde klasse A hetzelfde als twee weken terug: Arnemuiden leidt met twee punten voorsprong op MZC’11. Weer een trapje lager spitst kampioensstrijd zich zoals verwacht toe op een tweestrijd tussen koploper ZSC’62 en SKNWK (een punt minder). Beiden maakten in de 23e speelrond geen fout. Dat Arendskerk, tot zaterdag nummer drie op drie punten van de Scharendijkenaren, wel. Ze verloor thuis met 1-2 van Bevelanders.

UITSLAGEN
ZATERDAG
Tweede klasse E:
Zwaluwe-Duiveland 3-2 (3-1 Thijs Rentier, 3-2 Ronald Zwager)
Bruse Boys-VVC’68 3-1 (1-0 en 2-0 Domenique van den Berge (links op de foto), 3-0 Mats Willemse)

Derde klasse A:
MZC’11-Axel 1-2 (1-2 Sven Heijboer)
Arnemuiden-DFS 2-1 (1-1 Jeroen Grefkens)

Vierde klasse A:
ZSC’62-Lewedorpse Boys 2-1 (1-0 Robin Provoost, 2-0 Arjan Smalheer)
SKNWK-WIK’57 4-1 (1-0 Robbert Padmos, 1-1 Remco Theunisse (penalty), 2-1 Remco van den Berge, 3-1 Robbert Padmos 4-1 Martijn Backx)

VROUWEN
Tweede klasse B:
MZC’11-Botlek 1-0 (1-0 Ellen Boot)

bron: WereldRegio  12-04-2014

Brug Zuidhavenpoort Zierikzee weer dicht voor auto’s

De net gerenoveerde Brug bij de Zuidhavenpoort in Zierikzee is zaterdagmorgen weer voor auto’s afgesloten. Dat meldt de havenmeester. De brug is de afgelopen 2 weken afgesloten geweest in verband met onderhoud. Vrijdag werd de brug weer opengesteld waarna bleek dat de brug vanzelf omhoog ging wanneer er zwaardere voertuigen overheen reden. Hierdoor wordt de helling te groot en kunnen auto’s aan de onderkant schade oplopen. De brug is wel open voor fietsers en voetgangers. Wanneer de brug weer open is voor auto’s is nog niet bekend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-04-2014

Zaalvoetbal kampioen van ons eiland

Stella Boys/’t Centrum is zaalvoetbal kampioen van Schouwen-Duiveland geworden. In sportcentrum Onderdak was de ruime overwinning van 13-3 op Deco Home Zierikzee voldoende om twee weken voor het einde van de competitie de kampioen beker in ontvangst te nemen. Mede doordat IJtama verrassend verloor met 4-6 van ASZ en Van Oeveren/WIK met 4-5 verloor van Airpack is Stella Boys met ruime voorsprong de beste ploeg van het seizoen. De bekerkampioen, De Strandloper/Ginsterveld won met 8-4 van Vivars.nl De overwinning van ASZ op IJtama was een belangrijke zege want de ploeg van Kees Dorreman speelde zich daarmee degradatievrij. Voor Airpack en Deco Home Zierikzee komt op de laatste speeldag nog een onderlinge duel wie uit moet maken om te degraderen naar de 2e klasse. In die klasse won Motorenboys met 5-4 van Stella Boys/’t Centrum 2 en doordat FC Hanse Staalbouw met 7-0 won van FC Kerkwerve/Oligeultje klimt de ploeg naar de tweede plaats. Fiets Outlet Zeeland won met 7-2 van FAXE. (foto: ZieZaVo

bron: Ons Eiland  11-04-2014

Jeugdspelers Delta Sport uitgenodigd voor Oranje

Dani van Crasbeek en Wessel Groen, twee jeugdspelers van zestien jaar van handbalvereniging Delta Sport, zijn uitgenodigd voor het Nederlandse selectieteam onder zeventien jaar. Oranje speelt zaterdag 19 en zondag 20 april een toernooi in het Deense Kolding. Vanwege schoolexamen moet Van Crasbeek het mooie uitje met het Nederlands handbalteam aan zich voorbij laten gaan. Sinds de selectie van oud-Zierikzeeënaar Merijn de Vos is het niet meer voorgekomen dat jeugdspelers van Delta Sport voor een Nederlandse ploeg hebben gespeeld. Daarvoor was het evenmin het geval.

bron: WereldRegio  10-04-2014

Collegeprogramma nog niet afgerond

In het gemeentehuis wordt nog druk geschreven aan het nieuwe collegeprogramma van VVD, LSD en SGP (met steun van ChristenUnie). De eerdere verwachting dat het nog deze week afgerond zou zijn is daarmee niet uitgekomen. Woordvoerder Robbert Lievense laat desgevraagd weten dat het veel tijd vergt om het stuk te schrijven, maar hij verwacht geen moeilijkheden. In het collegeprogramma schrijven de deelnemers hun gemeenschappelijke plannen voor de komende raadsperiode en worden de portefeuilles verdeeld onder de nieuwe wethouders en burgemeester Gerard Rabelink. Het is nog steeds de bedoeling om het nieuwe college op donderdag 24 april te installeren.

bron: WereldRegio  10-04-2014

Koninklijk bezoek voor Nieuwe Kerk Zierikzee

Hoog bezoek voor de Nieuwe kerk in Zierikzee. Meester Pieter van Vollenhoven heeft vanmiddag het gerenoveerde gebouw geopend. De kerk is de afgelopen tijd ingrijpend opgeknapt voor zo’n 700.000 euro en kan nu gehuurd worden voor het organiseren van evenementen. Het orgel en de preekstoel zijn nog authentiek, maar de kerk heeft nu ook een modern interieur. Nieuw sanitair, een bar, en een opbergruimte. Verder zijn ook het podium en de verlichting aangepast en is er vloerverwarming. Zo’n 60 vrijwilligers zorgen voor het goed verloop van de verhuur van de kerk. Alles kan er georganiseerd worden, zolang het maar bij het karakter van het gebouw past. Er kunnen maximaal 500 gasten in de kerk. De Nieuwe Kerk is sinds 1977 in handen van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, die liet het pand met financiële steun in fases restaureren tussen 1978 en 1988. Dankzij een gift kon het meest recente grote onderhoud worden gedaan in het afgelopen jaar. Zie video en video  (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  09-04-2014

J.W. van de Doelschool wint schoolvoetbal meisjes Zierikzee

De meiden van de Jan Wouter van de Doelschool uit Zierikzee hebben woensdag het schoolvoetbal gewonnen. De Zierikzeese voetbalsters spelen op 21 mei de regiofinale in West-Kapelle. Lees verder.

 

bron: PZC  09-04-2014

Koplopers schaakstrijd vergroten voorsprong

Met nog vijf ronden te spelen werd de afstand tussen de beide koplopers Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind op de achtervolgers alleen maar groter. Bas van de Graaf lijkt zeker van de derde plaats. Over twee of drie ronden kan de competitie beslist worden, Aangeenbrug en Gutkind spelen nog één keer tegen elkaar. Bas van de Graaf, zelf al meerdere keren clubkampioen, deed er alles aan om in een rechtstreekse confrontatie Hans Aangeenbrug zijn eerste nederlaag te bezorgen. Het mocht niet zo zijn, enkele foutjes van Van de Graaf waren genoeg voor Aangeenbrug om ook deze partij in winst om te zetten. Kedem Gutkind maakte gebruik van een zwakte in de stelling van Martin Krijger. Hij moest daarvoor wel enkele lastige klippen omzeilen, maar liet zich niet misleiden, en won het eindspel met één pion meer koelbloedig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-04-2014

Zierikzee beste haven van Zeeland

Net als twee jaar geleden is Zierikzee uitgeroepen tot de beste haven voor de chartervaart in Zeeland. Daarna volgen Bruinisse, Middelburg en Goes. De vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) doet elke twee jaar onderzoek naar de faciliteiten die de havens de Bruine Vloot te bieden hebben. Het gaat alleen om de faciliteiten als water, elektra en afvalinzameling. Ook liggeld en toeristenbelasting tellen mee. Lees verder.

 

bron: PZC  09-04-2014

Openingsmanifestatie Nieuwe Kerk

De officiële opening van de Nieuwe Kerk door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven op woensdag 9 april is het startsein voor een veertiendaagse openingsmanifestatie. Op allerlei manieren wordt de Nieuwe Kerk gepresenteerd. Het Christelijk Gemengd Eilandenkoor bijt de spits af met een zangavond op donderdag 10 april; aanvang 20.00 uur. Het evenement is vrij toegankelijk. Op vrijdagavond 11 april houdt Centree hier haar Sing and Swing-In. Dit begint eveneens om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via de website van Centree. Op zaterdagavond 12 april wordt de Matthäus-Passion uitgevoerd door het ensemble Luscinia onder leiding van Wim Boer in samenwerking met Hortus Musicus Religiosus uit Bergen op Zoom. Deze avond is uitverkocht. Op dinsdagavond 15 april houden de serviceclubs op Schouwen-Duiveland een bijeenkomst die toegankelijk is voor leden van deze clubs. Op woensdagmiddag 16 april vanaf 16.30 uur vindt in de Nieuwe Kerk de Beursvloer plaats. Wie op zoek is naar een vrijwilligersdienst kan hier terecht om een match te sluiten. ‘Keetboven’ is de benaming van het muzikale evenement dat op woensdag 23 april om 9.00 en om 10.30 uur plaatsvindt. Cees Möhlmann en Cathy Kotoun laten als de stokdove Beethoven en zijn huishoudster zien hoe een nieuwe symfonie tot stand komt. Het evenement is bedoeld voor de schooljeugd maar ook anderen zijn welkom. Balletschool Prélude onder leiding van Hanna Mojet en Move-it dance masters (voorheen danscentrum Kramer) laten ballet en dans zien op donderdagavond 24 april vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij. Händel en Mendelssohn staan centraal in het laatste evenement. Op vrijdagavond 25 april vanaf 20.00 uur treden op de Christelijke Oratorium Vereniging Laudando en het vocaal ensemble Magnificat uit Middelharnis onder leiding van Rinus Verhage. De orgelbegeleiding is in handen van Wim Diepenhorst. Soliste is Marlotte van ’t Hoff uit Oosterland. Dit concert is gratis toegankelijk voor Vrienden van de Nieuwe Kerk en donateurs van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Voor overigen kost een kaartje 10 euro. Wie niet in de gelegenheid is geweest een van de evenementen bij te wonen is welkom op zaterdag 26 april. Van 10.00 tot 15.00 uur gaan de deuren van de Nieuwe Kerk open. De Nieuwe Kerk is op die dag uitgekozen als ‘Monument van de Maand’. (foto: omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  08-04-2014

College B en W betreurt vertrek Nuformer uit Zierikzee

Het college van B en W betreurt het vertrek van het Zierikzeese multimediabedrijf Nuformer naar Goes. Dat zei wethouder Ad Verseput in antwoord op vragen van D66. Volgens Verseput heeft het college geprobeerd het bedrijf in Zierikzee te houden. Lees verder.

bron: PZC  08-04-2014

Kerkhove niet in selectie FedCup

Lesley Kerkhove heeft geen uitnodiging ontvangen voor de FedCup-ontmoeting van Oranje tegen Japan. Captain Paul Haarhuis heeft gekozen voor Kiki Bertens, Aranxta Rus, Richel Hogenkamp en Michaela Krajicek. Met laatstgenoemde zegevierde Kerkhove tijdens de laatste FedCup-wedstrijden van het Nederlands team in het dubbelspel. ,,Ik vind het wel jammer”, reageert Kerkhove op het feit dat ze er deze keer niet bij zit. Ze had wel op wat krediet had gerekend naar haar laatste optreden in het FedCup-team. Doordat ze niet is opgeroepen, speelt ze volgende week een toernooi in Marokko. In de selectie neemt Rus de plaats in van de 22-jarige Zierikzeese. De speelster uit Monster gaf toen de voorkeur aan het spelen van ITF-toernooien in Zuid-Amerika. De wedstrijd tegen Japan is 19 en 20 april in Den Bosch.

bron: WereldRegio  08-04-2014

Tennissers LTC Zierikzee openen met gelijkspel

De tennissers van LTC Zierikzee, uitkomend in de hoofdklasse van het district Zeeland, zijn de voorjaarscompetitie begonnen met een 3-3-gelijkspel. Tegen Asoc werd het op het Grevelingenpark. Ronald van Slooten en Jasper Smit zorgen voor de punten door hun singles te winnen. Van Slooten won met Ike Joziasse ook een dubbelspel. In de landelijke hoofdklasse voor de jeugd tot en met zeventien jaar startte LTC Zierikzee voortvarend. In Zevenbergen werd De Lobbelaer met 1-7 verslagen.

bron: WereldRegio  08-04-2014

Paaszangdienst ‘Via Dolorosa’ in Zierikzee

Op Tweede Paasdag, 21 april wordt in de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Zevengetijstraat in Zierikzee een paaszangdienst onder de naam ‘Via Dolorosa’ gehouden. Tijdens deze dienst wordt Jezus gevolgd op de weg die hij aflegde naar het kruis en de opstanding in samenzang, gedichten en koorzang van kinderkoor De Sjofar en praiseband The Bridge. Deze dienst begint om 9.30 uur. 

bron: Christelijk Gereformeerde Kerk  08-04-2014

Grootste schip ooit in Zierikzeese haven

De Zierikzeese haven krijgt woensdagmorgen het grootste schip in haar geschiedenis op bezoek.Het gaat om het Rijnpassagierschip de Amadeus Silver. Het schip is 135 meter lang en maar liefst 11,40 meter breed. Het schip meert voor een bezoek aan Zierikzee af aan ‘t Luitje en zal rond 09.30 uur arriveren. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-04-2014

Hoekstra financieel directeur bij Zeelandia in Zierikzee

Emile Hoekstra (44) is de nieuwe financieel directeur van de koninklijke Zeelandia Groep in Zierikzee. Hoekstra was voorheen werkzaam bij Shell, SHV en tot voor kort bij Orica Mining. Hoekstra volgt J. Zuilhof op die met pensioen is gegaan. Lees verder

 

bron: PZC  07-04-2014

ADRZ doet mee met Benefietsevenement

Op 12 april fietsen diabetesverpleegkundige Ed Vader en kinderarts Lothar Gerling van het Admiraal de Ruiterziekenhuis  mee voor kinderen met diabetes. Het evenement vindt plaats in Zierikzee en start om 10.00 uur vanaf het Havenplein. Dat sporten meer grip geeft op diabetes verdient veel meer bekendheid. Daarom organiseert de Rotary Zierikzee samen met de Stichting Kinderdiabetes Zeeland en de foundation van Olympisch volleyballer (en diabeet) Bas van de Goor een sociaal en educatief sportfestijn op Schouwen-Duiveland. Om 10.00 uur wordt het startsein gegeven voor de 110 km. Daarna volgt de 10 – 40 km. route. Er zijn veel overige activiteiten, onder andere de beklimming van de Mont Ventoux, BMX-clinics en fietskeuringen. Er is een zonne-energie oplaadpunt en muziek. Het Benefietsbroodje is inmiddels al bij de bakker te koop. Voor meer informatie: kijk op www.BeneFIETSevenement.nl

bron: WereldRegio  07-04-2014

Centree pakt uit in Nieuwe Kerk

Centree organiseert vrijdag 11 april een SING & SWING-IN in de nieuwe Nieuwe Kerk in Zierikzee.De 11-koppige coverband Grandpa Nick Sessieband verzorgt deze avond een uniek optreden samen met gastartiesten die ‘aanschuiven’, waaronder Martin van der Starre. De Grandpa Nick Sessie is een 11-koppige coverband, die bestaat uit een groep musicerende vrienden, onder leiding van opa Nick van Raaij. In 1987 nam een aantal bevriende muzikanten zich voor om, naast alle andere muzikale bezigheden die iedereen had, minstens een keer per maand met elkaar te spelen. Tot op de dag van vandaag doen zij dit nog steeds. Iedere laatste zondag van de maand treedt de band op voor publiek in een Middelburgs café. De band heeft in de lange tijd dat ze nu samen spelen een groot repertoire opgebouwd, maar iedere sessie worden er nieuwe bronnen aangeboord in de vorm van een nieuw thema of een of meerdere gastmuzikanten. Zo wordt men regelmatig gevisiteerd door bekende en minder bekende muzikanten uit het hele land. Speciaal voor de avond van Centree op 11 april stelt de Grandpa Nick Sessieband een uniek repertoire samen. Van rock tot soul, van pop tot jazz… er komt zelfs een vleugje Michael Bublé voorbij! En, om het feest helemaal compleet te maken speelt de band deze avond samen met drie gastartiesten van topniveau! De eerste gastartiest die we bekendmaken is Martin van der Starre.De in Den Haag geboren en getogen zanger Martin van der Starre is al vele jaren professioneel actief in de muziek. Naast leadzanger van vele coverbands waaronder jeWelste en de Edwin Evers Band speelde Martin een aantal grote rollen in landelijke musical-producties. Zo speelde hij de rol van Judas in ‘Jesus Christ Superstar’, waarvoor hij een John Kraaijkamp Musical Award-nominatie ontving voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Productie. Samen met o.a. Frank Lammers had hij een rol in ‘Route 66′ en afgelopen anderhalf jaar speelde hij een grote rol in de Queen-musical ‘We Will Rock You’ in Nederland en België. Naast Martin van der Starre zullen er nog twee bekende gastartiesten komen optreden tijdens de “Sing & Swing-In” van Centree. Wie dat zijn, houden ze nog even geheim. Voor meer informatie, zie de website en Facebook pagina van Centree. Naast de muzikale invulling die avond is er ook tijd om te dansen! Er worden dansdemonstraties gegeven door Move-it Dance Masters uit Zierikzee.

bron: WereldRegio  07-04-2014

Meebouwen aan selfiemuseum tijdens museumweekend

Bezoekers van het Stadhuismuseum in Zierikzee bouwen dit weekend mee aan het grootste selfiemuseum van Nederland. De selfies die de museumbezoekers maken komen direct op een landelijke website en worden geprojecteerd in alle deelnemende musea. Een selfie is een foto die je van jezelf maakt met je mobiele telefoon. Vaak worden deze foto’s gepost op social media als Facebook en Instragram. Het woord ‘selfie’ werd in 2013 uitgeroepen tot woord van het jaar. Het Stadhuismuseum Zierikzee is één van de 300 musea die meedoet met het museumweekend dat dit jaar helemaal in het teken staat van de selfie. Bezoekers wordt gevraagd hun selfie te uploaden naar selfiemuseum.nl of met #selfiemuseum. Zaterdag liepen in het museum historische helden rond om het maken van selfies te stimuleren bij bezoekers. Zo kun je op de foto met de Zierikzeese beroemdheden Job Baster en Pieter Mogge. (foto: Selfiemuseum)

bron: Omroep Zeeland  06-04-2014

Tafeltennissers Scaldina consolideren koppositie

Het eerste mannenteam van tafeltennisvereniging Scaldina heeft in St. Willebrord met 9-1 gewonnen bij The Back Hands 2. Koen van Velthoven en Tristan Benschop wonnen al hun drie partijen soeverein. Herbert Keijman won tweemaal en werd in zijn tweede partij met 11-9 in de vijfde game verslagen door Ronnie Oonincx. Het dubbelspel werd daarentegen met dezelfde cijfers binnengehaald. Met de zoveelste grote zege op zak staan de mannen uit Zierikzee nog steeds op kop in de eerste klasse. Alleen Die Meede 2 uit Made, dat dichtbij blijft in de stand, kan ze nog van de titel onthouden. Na de vrij forse nederlaag van vorige week moest het eerste mannenteam van Kerkwerve tegen Middelburg 11 aan de bak om bij te blijven in de top van de ranglijst van de vierde klasse B. Het ging heel soepeltjes. Stoffel van der Wekken en Bart de Bruine wonnen beiden drie enkelspelen, Robin Kool zegevierde in twee singles. Samen met Van der Wekken won Kool wel het dubbelspel, al gebeurde dat pas in de vijfde game. Het tweede team van Kerkwerve, ook uitkomend in de vierde klasse (A) heeft het zwaar. De rode lantaarn is tot dusverre in hun bezit en het lijkt moeilijk om die nog terug te kunnen geven aan de naaste concurrent. Bij Kerkwerve zorgde Gerard Knol voor het ene punt tegen STV door Gelissen in vijf zwaarbevochten games te kloppen. Jos Lindeman  bracht het tweede punt op het formulier. In de stand op de ranglijst blijft Kerkwerve 2 onderaan staan met 26 punten, al is Middelburg 12 met maar een puntje meer zeker nog te achterhalen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-04-2014

Tweedehands kinderkleding gaat in Zierikzee nog grif over de toonbank

De halfjaarlijkse kinderkledingbeurs in de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee trok zaterdag ongeveer 125 kopers Die kochten allemaal tenminste drie kledingstukken. Eén vrouw ging met 73 tweedehands kledingstukken naar huis. De beurs wordt al 37 jaar in Zierikzee gehouden en trekt nog steeds veel kopers. Lees verder

 

bron: PZC  05-04-2014

MZC’11 wipt in extremis over Arnemuiden heen

In alle eerlijkheid, MZC’11-trainer Adriaan Nieuwenhuijse zag het niet meer zitten. De titelkansen leken uit zijn handen en dat van zijn elftal te glippen. Vier duels voor het einde. Leken…. Domburg, zaterdagmiddag 5 april, de 85e minuut. De thuisploeg komt met 1-0 voor. MZC’11, dat zonder Ramon Janson speelde, haakt af in de strijd om het kampioenschap met Arnemuiden. Trainer en spelers van de Zierikzeese formatie lijken definitief veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. Lijken, want net voor het einde van de officiële speeltijd krijgt MZC’11 een terechte penalty. Martijn van Grunsven is koel en benut de strafschop. En dan, in de 94e minuut, volleert Freek Torensma zijn team in extremis naar 1-2. Het is niet voor de eerste keer in dit seizoen dat de verdediger met een laat doelpunt belangrijk is. Na de wedstrijd volgde er meer goed nieuws voor MZC’11. Met dezelfde cijfers als de wedstrijd in Domburg versloeg Walcheren in haar thuiswedstrijd koploper Arnemuiden. Na deze nederlaag is de Walcherse formatie lijstaanvoerder af en moet ze MZC’11 met een punt voor zich dulden. Nummer drie, Nieuwdorp, volgt met vijf punten op enigszins gepaste afstand van de nieuwe koploper. Een titel voor MZC’11 betekent over vier wedstrijden logischerwijs een plaats in de tweede klasse E, een afdeling waarin Duiveland al maanden verwoede pogingen doet van een rechtstreekse degradatieplaats te komen. Na de 22e speeldag, na het 1-2-verlies tegen GPC, staat ze er nog steeds, Omdat Tholense Boys ook verloor, blijft het gat met de twaalfde stek, die recht geeft op nacompetitie voor lijfsbehoud, overbrugbaar voor Duiveland. In dezelfde klasse bewees Bruse Boys zich een slechte dienst door bij Dauwendaele met 7-3 te verliezen. Het is de grootste nederlaag van Bruse Boys sinds Dinteloorder Wim Nieuwland er trainer is. ,,We hadden geen grip op hun lopende mensen. Ons probleem was de snelheid van de tegenpartij”, verklaarde Nieuwland de nederlaag. De partij was na achttien minuten al gespeeld: de Middelburgse elf leidden op dat moment met 4-0. Bruse Boys miste Rudi van der Bijl, Johan Vroegindeweij, Marco Ketting en Olaf Willemse. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  05-04-2014

Brand in schuur door ongeluk wasbenzine

Zaterdagmiddag rukten hulpdiensten uit voor een woningbrand aan de Schuttershofstraat in Zierikzee. Het bleek te gaan om het schuurtje achter de woning. Toen de brand ontstond was de bewoner aan het palingroken. “Het vuur was uit, dus ik gooide er wat wasbenzine op. Toen vatte de fles vlam” vertelt de bewoner met de schrik er nog goed in. “Ik stond dus voor de keuze: waar gooi ik de brandende fles? Het was óf mijn huis, óf mijn schuurtje. Ik koos voor het schuurtje. En toen vloog de hele boel natuurlijk in brand”. De brandweer was snel ter plaatse en heeft het schuurtje geblust. De schade valt gelukkig mee.

bron: WereldRegio  05-04-2014

Afsluiting Zeelandbrug

In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 april 2014 is de Zeelandbrug vanwege werkzaamheden afgesloten voor al het wegverkeer. Dit duurt van middernacht tot ongeveer 05.00 uur ’s morgens. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug én bij de wegen naar de Zeelandbrug staan informatieborden. De omleidingsroutes staan ook op nieuws.zeeland.nl/verkeersinformatie. Tijdens de sluiting wordt aan één kant van het beweegbaar wegdek de slagboomkast vervangen en het wegdek wordt geveegd. Het afsluiten van de Zeelandbrug is bij werkzaamheden altijd noodzakelijk in verband met veiligheidsregels. Hierdoor is het laten passeren van gemotoriseerd verkeer tijdelijk niet toegestaan. In bijzondere situaties is het mogelijk ambulances en de regionale brandweer te laten passeren. Dit wordt door de hulpdiensten zelf geregeld. Nooit meer onverwacht vertraging oplopen op de Zeelandbrug? Download dan de Zeelandbrug-app in de Itunes App Store of de Google Play Store. De app laat ongeplande afsluitingen van de brug zien en geeft geplande onderhoudswerkzaamheden weer die tot stremmingen leiden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Provincie Zeeland  03-04-2014

Benefiet Wereldbuffet in de Driehoek

Op vrijdag 11 april organiseren De Soroptimistclub Schouwen-Duiveland en Wereldvrouwen Ahoy! in gebouw De Driehoek in Zierikzee een benefiet-diner. Voorafgaand aan dit diner, een ‘Wereldbuffet’, wat door de Wereldvrouwen zelf is voorbereid, is er een modeshow van de klederdrachten uit verschillende landen. Het Wereldbuffet wordt door de wereldvrouwen zelf bereid. Tijdens diner wordt een Cheque van 2000 euro overhandigd aan de Wereldvrouwen. De aanbieding van deze cheque zal rond 18.45 uur plaatsvinden. Het geld is bestemd voor de taalcursus voor buitenlandse vrouwen die deelnemen aan de inloopmiddagen van Wereldvrouwen Ahoy!. De netto opbrengst van deze avond gaat naar Wereldvrouwen Ahoy!. (foto: Wereldvrouwen Ahoy!) 

bron: WereldRegio  03-04-2014

Molen de Hoop in feestelijke jas

De uit 1850 daterende stellingmolen de Hoop aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee is versierd. Morgen, vrijdag 4 april treed Geraldine, dochter van molenaar Teun van der Bok, in het huwelijk met Levien de Visser. Het is een molenaarstraditie om de molen bij het huwelijk van de molenaar mooi te zetten. Per streek is de manier waarop dat gedaan wordt heel verschillend. In de Zaanstreek is de versiering heel uitbundig en in het Zuid Holland heel sober. Gezien de zware geloofsovertuiging zullen de molens in Zeeland vroeger ook niet zo bont gepavoiseerd zijn geweest. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  03-04-2014

Sportuitzendingen ROSD in gevaar

Radio Omroep Schouwen-Duiveland (ROSD) moet na de zomer vrezen voor het voortbestaan van haar sportuitzendingen op zaterdag en zondag. Nadat presentator Hans Kik aan het begin van deze week zijn vertrek aankondigde, toonden Arjan Meijer en Jan Remmers, twee andere sportmedewerker, zich solidair. Met het opstappen van de drie presentatoren – radio maken doen ze doen op vrijwillige basis en Kik sinds de oprichting van de lokale omroep in augustus 1996 – valt het sportteam zo goed als uit elkaar. Bekwame vervangers zijn er niet. Kik heeft al een stapje terug gedaan door elke twee weken de zaterdagsport voor zijn rekening te nemen; eerst deed hij dat tijdens het seizoen wekelijks. Meijer en Remmers waren meestal op zondag te horen. ,,Ik stop in verband met wanbeleid van het bestuur”, geeft Meijer aan. ,,Ik kan het niet mooier maken. Bij mij speelt het al een tijdje. Ik wilde eigenlijk aan het einde van het seizoen een beslissing nemen. Maar na het opstappen van Hans uit het bestuur en nu deze stap, ga ik gelijk ‘mee’. Jan geeft aan solidair met ons te zijn.” Meijer betreurt de huidige situatie wel en had best door willen gaan om de sportuitzendingen te kunnen redden. ,,Zoals de sfeer nu is, zou ik me dan niet prettig hebben gevoeld. Dat zou dan ook ten koste gaan van de uitzendingen.” Namen het ROSD-bestuur laat voorzitter Wil Alkemade weten dat ze het ‘vreselijk’ vindt dat de drie vertrekken. ,,Daarmee halen ze sport onderuit. We roepen al jaren om mensen die het team willen versterken, maar niemand heeft zich opgeworpen. Dit is een gevoelige aderlating. De luisteraars blijven nu van de sport verstoken.” Hiermee geeft ook Alkemade aan dat het voorbestaan van de sportuitzending in gevaar is. ,,Daar ben ik heel eerlijk in.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-04-2014

Geen breekpunten nieuw college

Niets staat de vorming van een nieuw dagelijks gemeentebestuur met VVD, LSD en SGP nog in de weg. Volgens formateur Robbert Lievense van LSD zijn er geen breekpunten en moet de klus binnen een week geklaard zijn. Donderdagmiddag hebben de drie partijen – in aanwezigheid van gedoogpartner ChristenUnie – verder onderhandeld. De wethouders worden Ad Verseput (VVD), Cees van den Bos (SGP) en Jacqueline van Burg (LSD). De portefeuilles zo goed als verdeeld al wil Lievense niet inhoudelijk op die taakverdeling ingaan. Er komt nog een integriteitstoets voor de nieuwe wethouders. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-04-2014

Tweede kampioenschap Forza in drie jaar

De volleybalmannen van Forza maken een aardige opmars in het Zeeuwse volleybal. Twee seizoenen geleden nog een eersteklasser en na de zomer een ploeg die simpelweg mee kan in de derde divisie. Dit niveau werd woensdagavond bereikt na een 0-4-zege (16-25 17-25 16-25 22-25) op Sliedrecht Sport 3. Na de eerste set was het kampioenschap in de promotieklasse B voor het eerste mannenteam van de Schouwse fusieclub een feit. Op dat moment kon nummer twee, Krimpen 2, Forza niet meer achterhalen. Ondanks dat de buit binnen was, verzaakte Forza, dat in 2013 de bekerfinale verloor, niet. Ze had het alleen in de vierde set lastig met de thuisploeg, maar een ferme eindsprint was voldoende voor een zege in vier bedrijven. ,,Nu hebben we toch de prijs waar we vorig seizoen zo hard naar op zoek waren”, meldde Raymond van Boven, een van de kampioenen, doelend op het bekerverlies. Ploeggenoot Matthijs Joppe moest een ‘prijs’ betalen tijdens het vieren van het kampioenschap. Een ongelukje met de champagnefles kostte hem een voortand. Een andere speler, Guilio van Lint, moest vanuit Dominicaanse Republiek vernemen dat zijn ploeg de titel had veilig gesteld. Van Lint was na de wedstrijd van afgelopen zaterdag naar dat land vertrokken. De titel betekent logischerwijs een plaats in de derde divisie, een afdeling waarin nu het Vlissingse VVS’92 en Mytilus uit Goes uitkomen. Dit is het hoogste niveau waarop het Zeeuwse volleybal zich begeeft. De vraag is echter of er dat in 2014/2015 drie blijven. Mytilus staat op degraderen en VVS’92 dreigt uiteen te vallen. Om die reden komen er bij Forza spelers van die club trainen. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  03-04-2014

Omoda gaat de Engelse markt op

Schoenen modeketen Omoda gaat zijn producten wereldwijd verkopen via het internet. Het Zierikzeese bedrijf start daarvoor na de zomer een Engelstalige webshop. Omoda heeft nu als sites in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf maakt een stormachtige groei door. Volgens directeur Wilhelm Verton bestaat er vraag vanuit de hele wereld naar schoenen uit Zierikzee. Omoda zet in op een combinatie van internetverkoop en fysieke winkels. Binnenkort wordt in Den Bosch het vijftiende filiaal geopend. Medio volgende maand organiseert Omoda een open dag zodat het publiek een kijkje kan nemen in het nieuwe bedrijfsgebouw, dat is gebouwd op een nieuw industrieterrein tussen Zierikzee en de Zeelandbrug. Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  02-04-2014

 

Gewonde bij aanrijding Zierikzee

Een 34-jarige inwoner van Zierikzee is woensdagochtend op de Calandweg in zijn woonplaats lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een lijnbus. De man reed in zijn auto achterop de stilstaande Connexxion-bus en liep daarbij een hoofdwond op. Lees verder.

 

bron: PZC  02-04-2014

Benefietsevenement Rotary op Havenplein

De vierde editie van het Benefietsevenement van Rotary Zierikzee heeft een boordevol en zeer afwisselend programma. Zo kunnen deelnemers op 12 april de ‘Mont Ventoux’ beklimmen of een mooi rondje over het oostelijk van Schouwen-Duiveland en Tholen fietsen. Het opnemen van de Mont Ventoux is één van de nieuwe onderdelen bij het Benefietsevenement waarvan de opbrengst naar kinderdiabetes, het goede doel van 2014, gaat. De beruchte Franse berg is ‘slechts’ op een superscherm te zien. Onder begeleiding van een sportinstructeur kunnen deelnemers op hun eigen tempo de Mont Ventoux ‘beklimmen’. ,,Je speelt met je verzet”, legt Ans Wandel, één van de mensen achter het Benefietsevenemen, uit. Van het rondje over 110 kilometer aan het oostelijk deel is ook werk gemaakt. Het parcours in uitgestippeld door de organisatoren van het succesvolle Giro di Schouwen-Duiveland. Hoewel het Benefietsevenement over een kleine twee weken is, neemt de organisatie vanaf 29 maart al een flinke aanloop. Dan is namelijk zes weken lang het fietsbroodje te koop. In de vorm van een bloem is bij vele Zeeuwse bakkers het broodje te koop voor 5,95 waarvan één euro naar kinderdiabetes gaat. Het fietsbroodje is een initiatief van Henk Krijger van Krijger Molenaars en de Stadsbakkerij. Tijdens het Benefietsevenement kunnen deelnemers ook korte toertjes van tien en veertig kilometer maken, is er een gratis fietskeuring, een verkeersquiz, een behendingheidstraining en kun je de kneepjes van een BMX-instructeur leren.

bron: WereldRegio  02-04-2014

Quist kiest voor MZC’11

Het zat er al een beetje aan te komen en het lag voor de hand: Ingmar Quist speelt volgend seizoen voor MZC’11. De aanvaller, die nu voor Kloetinge uitkomt, keert dan na vier terug bij zijn oude club dat toen nog als Zierikzee door het leven ging. Quist (foto), die interesse van Goes en SSV’65 terzijde schoof, is de eerste nieuwe speler van MZC’11 voor 2014/2015. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-04-2014

Bijeenkomst vrijwilligers Koninklijk bezoek

Op maandag 14 april bedankt de burgemeester alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan het vorstelijk onthaal van onze nieuwe koning en koningin. Iedereen die zich op welke manier dan ook heeft ingezet voor en tijdens dit succesvolle bezoek, heeft een uitnodiging gekregen. Tijdens deze bijeenkomst blikken wij graag met u terug op deze geslaagde dag en komen we alvast in de stemming voor Koningsdag 2014. Mocht u onverhoopt geen uitnodiging ontvangen hebben, kunt u zich alsnog aanmelden via e-mailadres: annemarie.roda@schouwen-duiveland.nl.

  

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  01-04-2014

Driemaal scheepsrecht Kerkhove tegen Bychkova

Na tweemaal van Ekaterina Bychkova in twee sets te hebben verloren, in Donetsk en Zwevegem, was het dinsdag op het Challenger in Edgbaston driemaal scheepsrecht. De Russische nummer 175 van de wereld werd in drie sets verslagen door Lesley Kerkhove (foto) in de eerste schifting van het Engelse toernooi waar ze in 2013 in de eerste ronde strandde. De Zierikzeese tennisster, nu 253e op de WTA-ranking, was de winnaar na  6-3 4-6 6-3. Aan het einde van het derde bedrijf sputterde Bychkova nog even tegen want de 22-jarige Kerkhove kon pas haar vierde matchpoint benutten. Om in het hoofdschema te geraken werkte Kerkhove, die nauwelijks meer last heeft van haar  buikspierblessure, twee pittige kwalificaties af. In de tweede ronde speelt ze donderdag tegen de Portugese Koehler of Camerin uit Italië. . (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  01-04-2014

Stuut Keuken Design betrekt Rabopand Zierikzee

Stuut Keuken Design betrekt waarschijnlijk in september al het pand van de Rabobank aan het Havenplein in Zierikzee. Stuut startte vier jaar geleden haar eerste vestiging in Goes en begint nu dus een tweede filiaal. In het Rabopand wordt een showroom ingericht. De verwachting is dat de zaak nog voor de woonmaand (oktober) opent.            

bron: WereldRegio  01-04-2014

Centree introduceert nieuwe website

Om met haar tijd mee te kunnen gaan, lanceert het culturele evenement Centree een nieuwe website. De website is van alle gemakken voorzien: voor zowel Centree zelf als voor de bezoekers van de Centree website. ,,De vorige website was verouderd” geeft bestuursvoorzitter Frank van Asten aan. De oude site werkte met Flash, waardoor je op telefoons en tablets van Apple sommige onderdelen niet te zien kreeg. Bovendien was de site niet responsive, dat wil zeggen dat hij zich niet aanpaste naar het medium zoals een telefoon, een tablet of een desktop. ,,We hebben nu een fantastisch nieuwe website waarop je alle informatie over Centree kunt vinden. Ook hebben onze partners een prominentere plek gekregen: namelijk op de homepage en op een aparte ‘partner-pagina’. Verder zie je nu in één oogopslag wanneer de volgende editie van Centree is, wat het programma inhoudt en je kunt gelijk kaarten bestellen. We zijn er ontzettend blij mee” aldus Van Asten. Om de lancering van onze nieuwe website te vieren verloot Centree 1 x 2 kaarten voor haar Sing & Swing-In op vrijdag 11 april in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Het enige wat men hiervoor moet doen is het volgende: ga naar het contactformulier op www.centree.nl (via contact) en stuur je motivatie op waarom jij op 11 april naar Centree wil komen. Onder de inzendingen worden op 9 april 1 x 2 vrijkaarten verloot. 

bron: WereldRegio  01-04-2014

Vijf namen nieuwe sportcomplex bekend

Sportblok, De Gouwe Blok, De Starre, Campus Sportivia of Noordhavenpolder. Uit een van deze vijf wordt de naam van het nieuwe sportcomplex aan de Lange Blokweg gekozen. Tot en met woensdag 30 april kunnen mensen hun voorkeur aangeven op www.schouwen-duiveland.nl. Tijdens de opening op 30 augustus wordt de naam onthuld. De vijf zijn gekozen uit ongeveer 250 suggesties die de gemeente Schouwen-Duiveland de afgelopen periode ontving. De namen zijn gekozen door wethouder Ad Verseput, gemeentearchivaris Huib Uil, HSD-voorzitter Edwin Oude Weernink Rick Evertse namens All Ready en Delta Sport en meneer Dijkstra. De laatste is betrokken geweest bij de oprichting van het huidige sportcentrum. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-04-2014

Kik weg bij Radio Schouwen-Duiveland

Hans Kik is bezig aan zijn laatste maanden bij Radio Omroep Schouwen-Duiveland (ROSD). De 59-jarige Brouwenaar (links op de foto) verzorgt sinds augustus 1996 de sportuitzendingen op zaterdag. Hiermee raakt de lokale omroep haar ‘sportgezicht’ kwijt. Kik had de laatste tijd al een kleine stap terug gedaan door eenmaal per twee weken de sportuitzending voor zijn rekening te nemen. De laatste uitzending van Kik is waarschijnlijk ergens in mei of juni. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  01-04-2014