Wethouder altijd al tegen verdwijnen kikkerfontein

Wethouder Wim Stouten is altijd faliekant tegen het weghalen van de kikkerfontein op het Havenpark geweest. Maar hij kan zijn hart ophalen; de fontein, het anker én Job Baster blijven in de nieuwe plannen staan. Ook de geplande paden (het geulenpatroon) in het Havenpark worden bescheidener. Wethouder Stouten liet donderdag desgevraagd weten dat hij in het college van burgemeester en wethouders een minderheidsstandpunt had ingenomen ten aanzien van de kikkerfontein. ,,Ik zag dat nooit zitten.” Maar hij heeft het nooit hardop gezegd en het standpunt van zijn collega’s altijd uitgedragen; ondanks de felle protesten in de stad. Stouten deed die ontboezeming nadat hem gevraagd werd of hij blij is met de versobering van het plan. De vraag of hij de suggesties van omwonenden ‘een verrijking’ heeft gevonden, daarop bleef een antwoord uit, maar dat hij de kikkerfontein niet weg wilde hebben is nu dus wel duidelijk. En dat voorstel gaat dus naar de gemeenteraad in november. De omstreden bestrating tussen het Havenpark en de panden daar blijft wel staan. Dat is volgens Stouten nodig om aansluiting te houden met de wegenstructuur op het Havenplein. Op het Kraanplein komen wat hem betreft terrassen en ook de Spaanse trappen worden aangelegd naar de Oude Haven toe. Dat betekent dat Zierikzee binnenkort twee kikkerfonteinen heeft. Want op het plein aan de Maarstraat wordt er ook één aangelegd, die eerder bedoeld was als alternatief voor de fontein aan het Havenpark. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  31-10-2013

ZieZaVo: Stella Boys schudt Vivars.nl maar net af

Stella Boys, koploper in de eerste klasse van de won woensdagavond maar net van het goed spelende Vivars.nl. De 3-2-voorsprong in de tweede helft moest met hand en tand worden verdedigd. Schot op schot werd door Stella Boys-keeper Jurgen Schoenmakers uit het doel gekeerd. De grote aanvalsdrift van Vivars.nl zorgde er wel voor dat er gaten in de verdediging viel. In de laatste minuut kon Stella Boys via een counter de 4-2-winst op het scorebord brengen. De nummer twee in de stand, IJtama, had het in de eerste helft moeilijk tegen Airpack. Tot twee keer toe moest er een achterstand weggewerkt worden. Maar in de tweede helft toonde IJtama haar werkelijk kracht en won met 8-2. Deco Home Zierikzee sleepte een winstpunt uit de partij tegen Van Oeveren/WIK met 3-3. ASZ won verrassend van De Strandloper/Ginsterveld met 4-3. Spuiterij Elfrink won de eerste wedstrijd dit seizoen met 6-2 van De Vlinder. Fiets Outlet Zeeland gaf de winst uit handen tegen Via Adviseurs. Na steeds voor te hebben gestaan kwam Via Adviseurs knap terug tot 3-4 en won uiteindelijk met 4-5. Stella Boys 2 won eenvoudig van FC Kerkwerve.’t Oliegeultje met 6-1. FC Hanse Staalbouw had geen moeite met FAXE: 9-4.

bron: WereldRegio  31-10-2013

ZZ Movember vliegend van start op vrijdag 1 november

Het gloednieuwe initiatief uit Zierikzee voor deelname aan de wereldwijde actiemaand Movember, ZZ Movember, maakt zich op voor een vliegende start. De kick-off vindt plaats op vrijdag 1 november in Café de Gekroonde Suikerbiet te Zierikzee. Vanaf 18.00 uur kunnen deelnemers zich hier live laten ontdoen van baard en snor. Hiermee wordt het startschot gegeven voor de actie die een volledige maand duurt en waarmee aandacht wordt gevraagd en geld wordt ingezameld voor de strijd tegen prostaatkanker. In die maand is het de bedoeling dat deelnemende mannen hun snor laten staan en zich daarbij laten sponsoren. Inmiddels hebben verschillende lokale ondernemers al aangekondigd ook acties in het leven te roepen ten bate van ZZ Movember. Samen met de initiatiefnemers, Café de Gekroonde Suikerbiet, reclamebureau 10uur, en kapperszaken ’t Kappertje en Barbershop van Dam uit Zierikzee, hopen ze het initiatief tot een groot succes te maken en de bewustwording rond de ziekte zo te vergroten. Het fenomeen Movember is over komen waaien uit Australië en is uitgegroeid tot een beweging waar maar liefst 21 landen zich bij hebben aangesloten. Vorig jaar werd er tijdens de actiemaand wereldwijd 113,5 miljoen euro opgehaald. Helemaal nieuw is de Zierikzeese deelname niet; vorig jaar leverde een bescheiden samenwerking tussen ’t Kappertje en Café de Biet al ruim € 2.500,- op. “Uiteraard is het dit jaar de bedoeling dat bedrag ruimschoots te overtreffen”, aldus Robbie Stoutjesdijk van Café De Biet. Gedurende de hele maand november vinden er diverse activiteiten plaats om de actie kracht bij te zetten. Op woensdag 23 oktober heeft er een eerste informatieavond plaatsgevonden, waarbij Uroloog Drs. Joris Jaspars een korte lezing gaf over prostaatkanker. Op www.zzmovember.nl zijn alle komende activiteiten te bekijken.

bron: 10 uur  30-10-2013

B en W laten gevel gemeentehuis in Zierikzee inspecteren

De titanium gevel van het Schouwen-Duivelandse gemeentehuis in Zierikzee wordt volgend jaar aan een nauwkeurige inspectie onderworpen. Tijdens de storm van afgelopen maandag waaide een gevelplaat van het gebouw af. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  30-10-2013

Kyra Droppers nieuwe kinderburgemeester

Kyra Droppers (11) uit Zierikzee is woensdagmiddag gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. Zij volgt Annah Kooman uit Zierikzee op die op 24 oktober 2012 werd benoemd tot eerste kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  30-10-2013

Minnaard verzorgt MTB-clinic bij raceshow De Jonge

Marco Minnaard verzorgt zaterdag 9 november een clinic bij de race- en MTB-show van Jan de Jonge Fietsen. De Zeeuwse ATB-renner doet dat vanaf 13.00 uur in de buurt van de Dikke Toren en de fietsenzaak aan de Weststraat. Minnaard laat vooral de technieken van en de behendigheid op een ATB zien. De MTB’er uit Wemeldinge won recent met plaatsgenoot Birgit Lavrijssen een zware mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika.

bron: WereldRegio  30-10-2013

Eerste MTB-race meteen raak voor Tolhoek

Ezra Tolhoek is de Zeeuwse ATB-wintercompetitie goed begonnen. Bij de eerste wedstrijd in Wolphaartsdijk pakte de Zierikzeese coureur meteen de overwinning in de categorie 13/14-jarigen. Het was overigens de eerste, officiele wedstrijd voor Tolhoek. Bij de 15/16-jarigen werd Davy van Mourik vierde en Niels Haisma vijfde. Ook Van Mourik en Haisma wonen in Zierikzee.

bron: WereldRegio  30-10-2013

Kerkhove legt het af tegen Diyas

esley Kerkhove is er woensdag niet in geslaagd de laatste acht van een 50.000 dollar-toernooi in Taiwan te halen. In de hoofdstad Taipei legde de 21-jarige Zierikzeese het in twee sets af tegen Zarina Diyas: 6-4 6-1. Het duel tussen Kerkhove en de tennisster uit Kazachstan stond bol van de breaks: twaalf waarvan Kerkhove er vier voor haar rekening nam. In de eerste ronde boekte de Schouwse speelster, momenteel de nummer 249 van de wereld, een eenvoudige zege op een thuisspeelster. (foto: Richard van Loon)     

bron: WereldRegio  30-10-2013

Brede school en appartementen ‘even’ open

Donderdag gaan de deuren van 16.00 tot 19.00 uur van de brede school en de appartementen in Noorderpolder in Zierikzee open. Leerlingen van openbare basisschool Theo Thijssen in Zierikzee en medewerkers van Eilandzorg brengen een bezoek aan de bouw. Het hoogste punt is bereikt. Een nieuwe mijlpaal in de realisatie van de brede school en appartementen. De bouw van de brede school en de appartementen is een samenwerking van Zeeuwland, Marsaki, gemeente Schouwen-Duiveland en Eilandzorg. Deze middag nemen de leerlingen en (potentiële) ouders/verzorgers van basisschool Theo Thijssen een kijkje in hun toekomstig school. De brede school van twee verdiepingen biedt onderdak aan basisschool Theo Thijssen, kinderdagverblijf / peuterspeelzaal / buitenschoolse opvang van Kibeo en een multifunctionele ruimte voor welzijnsactiviteiten. Ook de medewerkers van Eilandzorg bezoeken deze middag de bouw. Toekomstige bewoners krijgen later de gelegenheid de appartementen te bezoeken, omdat de bouw voor hen nu nog niet toegankelijk is. Het appartementengebouw telt vier woonlagen met 28 zelfstandige huurappartementen. Deze appartementen, met een oppervlakte van circa 85 m2, zijn bedoeld voor ouderen met een somatische zorgvraag en volwassenen met niet aangeboren hersenletsel. Eilandzorg biedt in de appartementen 24 uur zorg. Ook zijn er vier ontmoetingsruimtes voor de bewoners. De gebouwen staan er. Het project bevindt zich nu in de afbouwfase. Als alles volgens planning loopt, wordt het project begin april 2014 opgeleverd.

bron: WereldRegio  30-10-2013

Geen reisdocumenten af te halen op 1 november

Vrijdag 1 november 2013 kunnen geen reisdocumenten worden afgehaald. Op deze dag wordt de apparatuur voor de reisdocumenten vervangen.

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  29-10-2013

Hockeysters HSD pakken goede draad tegen Pelikaan op

Na twee weken zonder competitie hebben de hockeysters van HSD de draad goed opgepakt. De koploper van de reserve vierde klasse versloegen Pelikaan 4 met 0-2. Na een 0-0-ruststand opende HSD pas in de 32e minuut de score via Coco D’Olivo. Iris Oude Weernink verdubbelde in Roosendaal drie minuten later de marge. Komende zondag speelt HSD om 12.00 uur op sportpark Bannink tegen DDHC uit Raamsdonkveer.

bron: WereldRegio  29-10-2013

Beplating gemeentehuis Schouwen-Duiveland laat los door harde wind

De titanium gevelbekleding van het gemeentehuis aan de Laan van Saint Hilaire in Zierikzee heeft schade opgelopen door de storm. Verschillende platen zijn door de harde wind aan één kant losgerukt. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-10-2013

Dodelijk slachtoffer ongeval Zierikzee

Zondagmiddag is de bestuurder van een personenauto om het leven gekomen bij een frontale botsing met een bus op de Weg naar de Val in Zierikzee. De brug is voor alle verkeer afgesloten. De bestuurder reed in de richting Zierikzee en is vermoedelijk op de  verkeerde weghelft terecht gekomen.  Hulpdiensten zijn ter plaatse. De (Belgische) bus reed richting Goes. In de bus zijn geen gewonden.  De politie adviseert een andere route te kiezen. Volgens de politie zal de Zeelandbrug nog zeker enkele uren afgesloten zijn. De politie adviseert een andere route te kiezen. Video Omroep Zeeland. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  27-10-2013

Gemeente dimt straatverlichting in Zierikzee en Bruinisse na klachten

Op het nieuwe industrieterrein Straalweg II in Zierikzee en bij het eveneens nieuwe sportcomplex in Bruinisse, heeft de gemeente Schouwen-Duiveland de openbare verlichting tot een minimum gereduceerd. De lantaarns op deze twee plaatsen staan nu ’s nacht op tien procent van hun vermogen afgesteld. Lees verder.

 

bron: PZC  27-10-2013

MZC’11 zeer efficiënt

De eerste competitiederby ooit tussen MZC’11 en DFS was de wereld op z’n kop. De Zierikzeese ploeg, dat de laatste weken goed speelde maar niet of moeizaam scoorde, was ineens dodelijk efficiënt tegenover de formatie uit de Westhoek, dat de voorbije weken vooral teamprestaties leverde, maar waarbij het individualisme plotseling hoogtij vierde. Tsja, dan is het volkomen verklaar- en beredenbaar dat MZC’11 zaterdag op sportpark Den Hogen Blok volkomen verdiend met 3-0 zegevierde en in de stand van de derde klasse A in punten op gelijke hoogte kwam met DFS. Maar wel nog altijd zes punten achterop koploper Nieuwdorp, de eerstvolgende tegenstander van DFS. Een betere competitiestart van laatstgenoemde en afdoende trefzekerheid bij MZC’11 hadden beiden op een aanzienlijk kleinere achterstand van Nieuwdorp kunnen brengen. De competitie is nog erg lang, kan een clichématige conclusie luiden. Wat viel er nu meer op tijdens het door ongeveer 250 mensen bezochte streekduel? De efficiëntie van MZC’11 of het gebrek aan beleving bij DFS? Het laatste, want dat is de basis van iedere wedstrijd. Als dat er niet is, kun je lang voetballen maar is het lastig scoren. DFS-trainer Ben van de Bos: ,,Van te voren hoorde ik al 1-3, 1-4 en 1-5 voorbij komen. Maar dit voel je aankomen. MZC’11 heeft vorige week schlemielig verloren. Dan gebeurt er wat met zo’n ploegje. Ze laat zich echt niet afslachten door DFS. Ik zei dat het een moeilijk potje zou worden maar ze hebben het veel te makkelijk opgepakt. Je kunt allemaal een keer tegen een zeperd aanlopen. Dat kan. Maar dit, geen beleving, geen inzet, geen passie, geen bezieling. Je ziet het erin sluipen.” MZC’11-collega Adriaan Nieuwenhuijse: ,,Ik had van DFS ook meer beleving verwacht”. Mocht DFS met een strijdplan naar Zierikzee zijn gekomen, kon dat na drie minuten de prullenbak in. Een vlotlopende aanval werd door Rick Bevelander, de laatste drie wedstrijden als bankzitter begonnen, keurig afgerond. Daarna bleef het een kwartier ‘stil’, laat staan dat er sprake was van een derby(sfeer), nota bene de eerste ooit tussen de twee elftallen. In de twintigste minuut maakte Nuno Andrade Varela met één van zijn solo’s het heel MZC’11 lastig. Hij stuitte uiteindelijk op doelman Ruud van der Linde, die vier minuten later een poeier van Lennart Padmos knap tot corner verwerkte. Daarna viel het streekduel eigenlijk weer stil tot MZC’11 haar tweede, goede aanval met een doelpunt bekroonde. Een door Frido Tims onnodig over de zijlijn geschoten bal was daar de oorzaak van. De ingooi kwam bij Corné Schilperoort, die zijn vrije rol in de spits zaterdag puik invulde. De oud-speler van Kloetinge vond Bevelander aan de linkerkant, die een voorzet op maat gaf bij de tweede paal waar de opgekomen middenvelder Martijn van Grunsven beheerst en koelbloedig afrondde: 2-0. Nog voor rust rommelde het nog wel voor de goal van MZC’11 maar de aansluitingstreffer van DFS bleef uit. Nieuwenhuijse: ,,In de eerste helft speelde DFS goed”. Ook Van de Bos had toen nog wel vertrouwen in een bevredigende afloop. ,,Ik had wel het idee het in de tweede helft recht te zetten want we we hebben een team dat vijf keer in een helft kan scoren. Maar er zat helemaal geen beleving meer in.” Was het ontluisterend? ,,Ja, en als MZC’11 het slim uit had gespeeld, maken ze er nog drie. We hebben zoveel goede spelers in een team en onafhankelijk van elkaar wilden ze laten zien hoe goed ze kunnen voetballen. Je voetbalt als een team en dat was ook het succes van de afgelopen tijd. Dan gaan individuele kwaliteiten helpen en ga je winnen. Nu werkte het tegen je.” Het beginoffensief van DFS in de tweede helft duurde slechts enkele minuten. Daarna werden de spelers van DFS makke schapen waarbij MZC’11 inderdaad vergat ze naar de slachtbank te brengen. De 3-0 was ook al weer een goed uitgespeelde aanval met deze keer Schilperoort als eindstation. Nieuwenhuijse: ,,Het waren allemaal drie uitgespeelde kansen. Dat vind ik wel belangrijk. Dit hadden we echt nodig”. Na de derde treffer speelde MZC’11 het slim uit. Waar nodig en op veilige afstand van het strafschopgebied onderbrak het de aanvallen van DFS, dat daarmee de moed steeds verder in de schoenen voelde zakken. Hoewel bijna alle wissels werden verbruikt, voelde de scheidsrechter van dienst de wedstrijd en het verloop en vooral het moedeloze en machteloze gevoel van DFS feilloos aan. De klok was de negentig minuten nauwelijks gepasseerd of het laatste fluitsignaal klonk. De eerste derby tussen MZC’11 en DFS was verleden tijd maar gaat slechts voor de statistieken de boeken in. Historisch was het duel niet. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  26-10-2013

Geen apart voorstel voor herinrichting Havenpark Zierikzee

Het college van B en W komt niet met een apart voorstel naar de gemeenteraad voor de herinrichting van het Havenpark in Zierikzee. Als de gemeenteraad eind november instemt met de programmabegroting 2014-2017, geeft zij daarmee automatisch groen licht voor een investering van 1.1 miljoen in het Havenpark. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  26-10-2013

Visserij-inspecteurs redden schaap uit kanaal Zierikzee

De bemanning van visserij-inspectieschip Regulus van het ministerie van EZ heeft vrijdagmiddag een schaap gered uit het kanaal van Zierikzee. Het schaap sprong in paniek in het water nadat het was opgejaagd door een loslopende hond op de dijk. Lees verder.

 

bron: PZC  25-10-2013

Onderzoek munitiedump

Er komt toch weer een onderzoek naar de risico’s van de munitie die na de oorlog is gedumpt in de Oosterschelde, pal voor het Zierikzeese Havenkanaal. Het gaat om bommen en granaten en andere munitie die in de periode tussen 1945 en 1967 is gestort. Zowel de gemeente als de provincie vroegen jaren geleden al aan het minister van Defensie om de enorme hoeveelheid munitie op te ruimen of in ieder geval af te dekken. Maar zowel Defensie als Rijkswaterstaat zagen daar nooit een reden voor. Er zouden geen risico’s kleven aan de dumping. Totdat deze week het televisieprogramma Een Vandaag het weer op de agenda zetten. Deskundigen spreken van een risico. Met name het vrijkomen van schadelijke stoffen werd als een probleem gezien. Afdekken zou de beste oplossing zijn omdat met het ruimen van het oorlogstuig teveel risico’s genomen zouden worden. De munitie ligt nu open en bloot op de bodem van de Oosterschelde. Het zout vreet het aan en daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Daarmee wordt ook het explosiegevaar vergroot. Dat is geen probleem voor de directe veiligheid omdat het op de bodem van de Oosterschelde gebeurt, maar voor natuur en milieu zou het een ‘tikkende tijdbom’ zijn. Burgemeester Gerard Rabelink wijst erop dat hij eerder gevraagd heeft om het af te dekken. Maar Defensie en Rijkswaterstaat hikken tegen de kosten aan. En dus is het niet gebeurd met de mededeling dat er geen gevaar is. Provinciebestuurder Carla Schönknecht denkt daar anders over. Deze week maakte ze bekend dat Rijkswaterstaat een nieuw onderzoek gaat starten naar de risico’s. Dat betekent dat Rijkswaterstaat ook voldoende reden ziet om ermee aan de slag te gaan. Op de bodem van de Oosterschelde voor het Zierikzeese Havenkanaal ligt een onvoorstelbaar grote hoeveelheid munitie. Er wordt gesproken over miljoenen kilo’s, waarvoor alleen al achthonderd vrachtwagens nodig zijn om het te vervoeren. In een recente reactie laat het gemeentebestuur weten voorstander te zijn van actie. Als onderzoek uitwijst dat er beter iets gedaan kan worden, dan moet dat gebeuren, zo luidt de reactie.

bron: WereldRegio  25-10-2013

Trio Bombelini in de Rode Kamer

Trio Bombelini komt op zaterdag 2 november naar de Rode Kamer in Zierikzee. Trio Bombelini bestaat uit accordeon (André Bombelijn), gitaar (Stefan de Ridder) en contrabas (Frank de Lombaert). In lijn met de vurige sfeer die accordeonisten veroorzaakten in kroegen en restaurants, op pleinen en balzalen in het vooroorlogs Parijs, zal Bombelini luisteraars in vervoering brengen met swingende musettes, Hot Club-repertoire, Braziliaanse en tangomuziek en nummers uit de Franse Chansonwereld van Piaf, Brel en Yves Montand. Aanvang 20.00 uur. De entree is 16 euro per persoon en dat is inclusief het bekende hapje en drankje. Reserveren kan via derodekamer@monumentenweb.nl of 06-12877621. Bekijk de video.                                  

bron: Ons Eiland  24-10-2013

Circa 135 leerlingen Pontes op afvalfietstocht door Zierikzee

Rond de 135 leerlingen van Pontes Pieter Zeeman zijn donderdag langs bedrijven in Zierikzee gefietst om zich te laten informeren over afvalstromen. Vijftien bedrijven deden aan dit initiatief van de stichting Natuur- en Milieu-educatie Schouwen-Duiveland mee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  24-10-2013

Vertraging op Zeelandbrug door ongeval

Een kop-staartbotsing op de Zeelandbrug zorgt voor oponthoud op de Zeelandbrug. Het verkeer wordt door de politie geregeld. Twee auto’s reden aan de Bevelandse kant van de brug tegen elkaar. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  24-10-2013

D66-er: ‘Weer tijd voor vierde wethouder’

Wat Chiel Weezepoel (in de gemeenteraad voor D66) betreft komt er na de verkiezingen van maart volgend jaar weer een vierde wethouder. Die kan zich speciaal bezig gaan houden met alle veranderingen in het ‘sociale domein’. Dat idee opperde hij deze week tijdens een debat met zijn mede-kandidaatlijsttrekker Eric van Doorn. De vierde wethouder is na de vorige verkiezingen geschrapt als bezuinigingsmaatregel. Vrijdag in WereldRegio een verslag van het debat tussen de twee.

bron: WereldRegio  24-10-2013

Janson leidt Stella Boys naar zege op IJtama

Stella Boys-speler Ramon Janson zette in de tiende minuut van de wedstrijd tegen IJtama de toon voor zijn ploeg. Met die fraaie goal luidde hij de overwinning in voor zijn ploeg in de eerste klasse van de ZieZavo-competitie. Wat IJtama woensdag ook probeerde tijdens de wedstrijd, de doelpunten kwamen niet. Daar was ook Stella Boys-keeper Jurgen Schoenmakers die de hoofdrol opeiste en elk schot keerde. Met nog vijf minuten op de speelklok was het weer Janson die scoorde en een minuut later bracht Arne Holm de 3-0 op de klok. Zoals Janson begon zo eindigde de wedstrijd ook met nog een fraaie goal van zijn voet: 4-0. Stella Boys heeft nu de koppositie verstevigd met zes punten voorsprong op IJtama. Door de 7-5-overwinning van Van Oeveren/WIK op Vivars.nl klimt de ploeg naar een tweede plaats met een beter doelgemiddelde dan IJtama. De Strandloper/Ginsterveld blijft met de 8-3 overwinning op Deco Home Zierikzee aansluiting houden met de koploper. Airpack won met 6-3 van ASZ. Motorenboys behoudt de koppositie in de tweede klasse. De 3-3-eindstand tegen de nummer twee Stella Boys/t’Centrum 2 kwam pas in de laatste minuut tot stand. Stella Boys gaf de volle winst uit handen want de ploeg had een ruime voorsprong van 3-1 met nog vier minuten op de klok. FC Kerkwerve won met 2-1 van FC Hanse Staalbouw en Via Adviseur won met 4-1 van Spuiterij Elfrink. Fiets Outlet Zeeland won met 9-1 van FAXE.

bron: WereldRegio  24-10-2013

Half november verhuizing bewoners Borrendamme

De bewoners van zorgcentrum Borrendamme gaan vanaf 11 november verhuizen naar hun nieuwe woningomgeving. Het is de bedoeling dat de operatie een week gaat duren. De officiële heropening van Borrendamme staat gepland voor het derde kwartaal van 2014. Er is voor gekozen om eerst het totale project af te ronden. Dat betekent dat er nog een deel gesloopt en gebouwd moet worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-10-2013

Traumahelikopter landt in Zierikzee

Woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur is er een traumahelikopter ingezet in Zierikzee.  De helikopter landde op een grasveld nabij de Nobelpoort. Het traumateam werd ingezet ter ondersteuning van een ambulance en motorambulance die reeds ter plaatse waren in verband met een medisch noodgeval aan de Korte Nobelstraat. Er is een patiënt met onbekende verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  23-10-2013

WereldRegio maakt verkiezingskrant

WereldRegio gaat op verzoek van de gemeente de verkiezingskrant maken voor de raadsverkiezing in maart 2014. In de bijlage worden de lezers geinformeerd over alles wat met de verkiezingen te maken heeft en krijgen de politieke partijen de gelegenheid hun standpunten uit te dragen. De speciale krant wordt op verzoek van de gemeente huis-aan-huis verspreid. In de reguliere edities zal de redactie van WereldRegio analyses en achtergronden over de lokale politiek verzorgen.

bron: WereldRegio  23-10-2013

Van der Wekken toezichthouder Obase

Oud onderwijs-wethouder Daan van der Wekken uit Zierikzee is voorzitter van de Raad van Toezicht bij Obase geworden. Obase is de stichting, waaronder de openbare basisscholen op Schouwen-Duiveland vallen. Obase kent een stuctuur, waarbij de directeur ook de bestuurder is. De Raad van Toezicht houdt de directeur ‘in de gaten’.

bron: WereldRegio  23-10-2013

Petri d’Anjou lijsttrekker Partij van de Arbeid

Pettri d’Anjou uit Zierikzee wordt naar alle waarschijnlijkheid de lijstrekker van de Partij van de Arbeid voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Op nummer twee staat oud-directeur Welzijnshuis Corina van der Vliet en huidig raadslid Brigitte Troost staat nummer drie. De plaatsen vier en vijf worden ingenomen door Mirza Dzanic en Margreet Leijdekker. De Partij van de Arbeid heeft op dit moment twee raadszetels. De leden moeten zich nog uitspreken over de lijst.

bron: WereldRegio  23-10-2013

Fikse woningbrand Scheepstimmerdijk Zierikzee

In een woning aan de Scheepstimmerdijk in Zierikzee is dinsdagavond rond 21.00 uur brand uitgebroken. De brand is ontstaan op de bovenverdieping. Op het moment dat de brand ontstond waren er nog personen in de woning aanwezig, zij hebben zichzelf in veiligheid gesteld. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te blussen. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  22-10-2013

Zeeuwland moet meebetalen aan drama Vestia

Zeeuwland moet nog dit jaar € 922.050,- aan het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) betalen.Dit bedrag is bedoeld voor het financieel gezond maken van woningcorporaties die in financiële problemen zijn gekomen. In 2012 en 2013 zijn door deze steun de corporaties Vestia (€ 675 miljoen) en Woningstichting Geertruidenberg (€ 118 miljoen) gered. In de begroting 2013 heeft Zeeuwland al rekening gehouden met een heffing voor de zogenoemde saneringssteun aan het CFV. Volgend jaar verwacht het CFV opnieuw een heffing op te leggen, omdat het saneringsfonds na de heffing in 2013 nog steeds een tekort van € 200 miljoen heeft. Zeeuwland reserveert in de begroting de komende jaren € 600.000,- per jaar voor de bijdragen aan het saneringsfonds. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft twee wettelijke kerntaken. Allereerst het houden van financieel toezicht op woningcorporaties. De tweede taak is het financieel gezond maken van corporaties die in financiële problemen zijn geraakt. De kosten hiervan worden betaald uit een fonds, het saneringsfonds, dat door alle corporaties wordt gevuld via de saneringsheffing. Het saneringsfonds wordt door het CFV beheerd. Dit komt voort uit het garantiestelsel waarin corporaties aan de ene kant goedkoop geld kunnen lenen, maar aan de andere kant kosten voor saneringen gezamenlijk moeten dragen.

bron: WereldRegio  22-10-2013

Kandidaat-lijsttrekker D66: ‘Coffeeshop moet kunnen’

Kandidaat lijsttrekker Eric van Doorn (D66) is niet tegen de komst van een coffeeshop op Schouwen-Duiveland. Tijdens een partijbijeenkomst in Zierikzee  liet hij weten niet tegen een coffeeshop voor softdrugs te zijn als daarmee de handel op straat of op het schoolplein doeltreffend kan worden bestreden. Hij reageerde hiermee op een vraag van provinciaal statenlid en partijgenoot Alex Hijgenaar. Die wilde weten hoe Van Doorn over een coffeeshop denkt. Zijn opponent Chiel Weezenpoel is faliekant tegen. ,,Ik heb als politieman teveel gezien met drugs. Ik ben tegen.” De discussie over een coffeeshop wordt vaker gevoerd op initiatief van D66. De gemeenteraad ziet het echter niet zitten.

bron: WereldRegio  22-10-2013

Kerkhove bij beste 250

Voor het eerst in haar loopbaan staat de 21-jarige Lesley Kerkhove bij de beste 250 tennissters van de wereld. Dankzij haar goede optreden in het kwalificatieschema voor een WTA-toernooi in Luxemburg, waar de Zierikzeese vorige week onder meer de nummer 56 van de wereld versloeg, maakte ze een klein sprongetje van 252 naar 247. (foto: Richard van Loon)    

bron: WereldRegio  22-10-2013

Serge Vogelenzang bezoekt politiek debat

Gemeenteraadslid Serge Vogelenzang, die na een ernstig ongeval in coma raakte en uit de politieke arena verdween, heeft dinsdagavond voor de eerste keer weer een debatavond van zijn D66 bezocht. In de Werf in Zierikzee woonde hij een bijeenkomst bij, waar de twee kandidaat-lijstrekkers Eric van Doorn en Chiel Weezenpoel zich aan de leden voorstelden. Serge liet na afloop via zijn vader weten het ‘leuk’ gevonden te hebben. Vrijdag in WereldRegio een verhaal over de twee kandidaat-lijsttrekkers.

bron: WereldRegio  22-10-2013

Hondenbezitter bijt van zich af

Twee mannen die zondagmiddag hun hond uitlieten op de Brouwersdam zijn slaags met elkaar geraakt. Beide mannen raakten daarbij gewond. De vechtpartij vond plaats rond 14.50 uur. Een 65-jarige man uit Ouddorp had zijn kleine terriër aangelijnd. De hond van een 21-jarige man uit Zierikzee liep los. De loslopende hond liep op de terriër af. De Ouddorper hield hem met zijn been op afstand. Daar was de eigenaar van de loslopende hond niet van gediend, waarna een vechtpartij ontstond waarbij werd geschopt en geslagen. Bij de vechtpartij beet de 65-jarige man uit Ouddorp letterlijk van zich af. De 21-jarige man uit Zierikzee liep door de bijtwond een ernstige verminking op aan zijn neus. Beide mannen deden aangifte. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen van het voorval. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  22-10-2013

Museumhaven Zierikzee voert actie voor herstel veerboot Zuidvliet

De Museumhaven Zeeland in Zierikzee is een actie begonnen voor herstel van de veerboot Zuidvliet (foto). De boot verkeert in slechte staat. De verroeste romp moet worden vervangen. Als de vrijwilligers van de Museumhaven dit werk zelf doen, kost het 50.000 euro. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  22-10-2013

Gemeente blijft voorstander afdekken munitie

De gemeente Schouwen-Duiveland blijft voorstander van het afdekken van de munitie die na de oorlog in de Oosterschelde is gedumpt. Voor het Havenkanaal van Zierikzee ligt zo’n dertig miljoen kilo. Het ministerie van Defensie ziet het niet zitten om het af te dekken of zelfs weg te halen. Daar is door de provincie en de gemeente vaker om gevraagd. Het televisieprogramma Een Vandaag heeft het verhaal deze week nog eens gebracht en haalt deskundigen aan die zich wel degelijk zorgen maken over de dump. Maar de gemeente rekent erop dat Defensie en Rijkswaterstaat juiste informatie hebben verstrekt over de risico’s. Alleen de feiten veranderen ziet de gemeente alsnog graag actie van Defensie. Bekijk de reportage van EénVandaag

bron: WereldRegio  22-10-2013

Boots schrapt avond- en weekend openstelling

Boots apotheek in de binnenstad van Zierikzee is gestopt met de avond- en weekendopenstelling. De werkzaamheden worden in die periode overgenomen door Mediq apotheek in Goes. Dat laat de apotheker weten in een open brief aan de inwoners van ‘Zierikzee en omstreken’. Sinds kort is er een nieuwe apotheker in het medisch centrum Borrendamme. Veel patiënten stappen over op de nieuwkomer, omdat deze samenwerkt met de plaatselijke huisartsen. Boots wijst er in de brief op dat patiënten te alle tijden vrij zijn in hun apotheekkeuze. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  22-10-2013

Marktkramen op Havenplein Zierikzee kunnen vanaf donderdag weer en wind doorstaan

Nee, de gemeente Schouwen-Duiveland was de marktkooplieden niet vergeten bij de herinrichting van het Havenplein in Zierikzee. “We hadden op papier bedacht waar de kramen moesten komen staan, maar het is beter om af te wachten hoe ’t in de praktijk uitpakt”, zegt Kees Paauwe van de gemeente. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  22-10-2013

Aanpassen voetbalkooi Zierikzee

Dinsdag 22 oktober wordt gestart met aanpassingen aan de voetbalkooi aan de Mosselboomgaard in Zierikzee. Het lage hekwerk aan de zijde van de Basterstraat wordt vervangen door een hoog hekwerk en er wordt een daknetconstructie over de kooi gehangen. Hierdoor ontstaat een gesloten geheel waardoor ballen altijd binnen de kooi blijven. De werkzaamheden zijn vrijdag 25 oktober afgerond.                            

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  21-10-2013

Roparun steunt Hospice met gift 26.000 euro

Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee krijgt ruim 26.000 euro van Stichting Roparun. Dit bedrag is een bijdrage voor de inrichting van de gemeenschappelijke woonkamer en de bewonerskamers van het hospice. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  21-10-2013

Breed theateraanbod Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland was twaalf jaar verstoken van een theateraccommodatie. Daar is plots verandering in gekomen. Met Podium De Weverij, Campus Cultura bij Scholengemeenschap Pontes Pieter Zeeman en straks de gerestaureerde en heringerichte Nieuwe Kerk beschikt Zierikzee vanaf dit seizoen over drie goed geoutilleerde accommodaties voor professioneel theateraanbod. Lees verder.

 

bron: PZC  20-10-2013

Goede ouverture handballers Delta Sport

De handballers van Delta Sport zijn keurig uit de startblokken gekomen in de hoofdklasse D. Op de openingsdag kreeg EHC, de ploeg uit Leidschendam van wie vorig seizoen een keer gewonnen en eenmaal verloren werd, in sporthal Onderdak een 30-25-nederlaag te slikken. Volgens Peter Bos, één van de trainers van de Zierikzeese handbalmannen, kwam de overwinning tot stand op basis van een ‘echte teamprestatie’. Dat bleek bijvoorbeeld uit het gegeven dat alle spelers tot scoren kwamen. Bovendien hielden de handballers zich goed aan de opdrachten waarop in de laatste trainingen was gehamerd. Bos: ,,Ook was er heel veel spelvreugde en werden er mindere onnozele ballen gespeeld. Verder hebben we EHC conditioneel overlopen”. Volgend weekeinde is Delta Sport vrij – het team speelt in een competitie met elf tegenstanders – en een week later (zondag 3 november) is er weer een thuiswedstrijd tegen Helius. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  20-10-2013

Weer tien mille voor Centree

De culturele organisatie Centree kan ook in 2014 rekenen op steun van de Stichting Renesse. Die schrijft €10.000 bij op rekening van Centree omdat het culturele aanbod rond de Nieuwe Kerk als waardevol wordt gezien. De gemeente doet nog steeds niet mee omdat Centree als een particulier initiatief wordt gezien. Of Centree inmiddels voldoende centen heeft om door te gaan is nog niet duidelijk. De organisatie zoekt supporters.

bron: WereldRegio  20-10-2013

Open Archievendag Zierikzee goed bezocht

De Open Archievendag in het gemeentehuis in Zierikzee is zaterdag met circa honderd mensen behoorlijk goed bezocht. Vooral de twee inleidingen door Jack Asselbergs over zijn functie als kamerheer van de Koning trokken veel belangstellenden. Zijn verhaal paste naadloos in het thema ‘Vorst & Volk’ van deze ‘Maand van de geschiedenis’. Lees verder.

 

bron: PZC  19-10-2013

Volleyballers Forza eenvoudig door in bekerstrijd

De volleybalmannen van Forza hebben de eerste bekerronde doorstaan. In de thuiswedstrijd in sporthal Onderdak versloeg het eerste mannenteam van de Schouwse vereniging Yum met 3-o (25-11 25-19 25-22). Forza overrompelde Yum en dat was eigenlijk tot aan het begin van de derde set het geval. Aan het einde van dit bedrijf kwam Yum tot een punt (22-21), maar met een paar goede punten op rij werd de terechte zege meer dan veilig gesteld. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  19-10-2013

Wisselend succes DFS en MZC’11 bij inhaalduels

DFS en MZC’11, die zaterdag 26 oktober tegen elkaar spelen, hebben hun inhaalwedstrijden met wisselend succes afgesloten. De Zierikzeese formatie toonde zich zaterdag in de derde klasse A niet van haar beste kant tegen rode lantaarndrager Nieuwland, dat nog niet had gewonnen. Op sportpark Den Hogen Blok slaagde Nieuwland daar wel in: 0-1. DFS zegevierde bij Oostkapelle met 1-2. Met de overwinning komt de ploeg van trainer Ben van de Bos op elf punten uit zes wedstrijden en drie punten van koploper Nieuwdorp. Duiveland plaatste zich zaterdag in de eerste schifting van de knock out-fase van het bekertoernooi voor de tweede ronde. In en tegen Waarde werd Thijs Rentier matchwinnaar: 0-1. UITSLAGEN Derde klasse A: Oostkapelle-DFS 1-2 (0-1 Kevin Veerhoek, 0-2 Dennis Schuitemaker) MZC’11-Nieuwland 0-1 RESERVES Vierde klasse: DFS 2-Brouwershaven 6-2 (Patrick Berrevoets, Ivo Fonteine)

bron: WereldRegio  19-10-2013

Nieuwe horeca aan Melkmarkt in Zierikzee

Het pand aan de Melkmarkt in Zierikzee waarin de Zeeuwse Hemel is gevestigd, krijgt een horecabestemming. Dat hebben B en W besloten op verzoek van de ondernemer. De zaak is een combinatie van delicatessenwinkel, ontmoetingsplaats en eetcafé. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  18-10-2013

Inhaalwedstrijden MZC’11 en DFS opmaat voor derby

Als enige twee, eilandelijke voetbalploegen in de standaardklasse komen MZC’11 en DFS zaterdag 19 oktober in actie. De twee ploegen spelen volgende week hun derby op sportpark Den Hogen Blok. Het betreffen inhaalwedstrijden tegen respectievelijk Nieuwland en Oostkapelle. MZC’11, dat thuis speelt, staat momenteel gedeeld vijfde in de derde klasse A en treft in Nieuwland de rode lantaarndrager. De Walcherse club heeft nog geen punt vergaard. DFS, dat de vijfde plaats met de Zierikzeeënaren deelt, ontmoet met de andere Walcherse ploeg de nummer negen van de ranglijst. Het betreft een uitwedstrijd.

bron: WereldRegio  18-10-2013

Volleybalmannen Forza klimmen naar derde plaats

Een midweeks en makkelijke zege op Switch’89 heeft de volleyballers van Forza een voorlopige derde plaats in de promotieklasse B opgeleverd. Tegen Switch’89 werd het woensdagavond 0-4 voor de eerste mannenploeg van de eilandelijke volleybalclub. De 0-4 (17-25 13-25 23-25 18-25) betekende eveneens de eerste vijfpunter sinds de start van het seizoen 2013/2014. In de eerste twee bedrijven kwam Switch’89 niet onder de druk uit van Forza. De derde set verliep wat moeizamer omdat Forza series van punten maar ook reeksen van fouten produceerde. Desalniettemin was Forza het eerste bij de twintig punten waarna Switch’89 op 23-24 een servicefout maakte. In het laatste bedrijf was het verzet van de thuisploeg gebroken en speelde Forza de wedstrijd gecontroleerd uit. Met de zege komt Forza op vier punten van koploper Krimpen 3. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  18-10-2013

Kibeo start met goedkopere kinderopvang

Kinderopvangaanbieder Kibeo brengt ook haar nieuwe Littels-concept naar Schouwen-Duiveland.Een ‘lichtere en goedkopere’ variant van de reguliere kinderopvang. In Zierikzee en binnenkort ook in Nieuwerkerk kunnen ouders er terecht. Kibeo-directeur Elly Brand verwacht hiermee een groei te kunnen realiseren.                   

bron: WereldRegio  18-10-2013

Zierikzee krijgt eigen krekengebied

Een brak krekensysteem rondom Zierikzee wordt het sluitstuk van landinrichtingsproject Schouwen-Oost. Graafmachines en werklui gaan begin volgend jaar aan de slag. Lees verder.

 

bron: PZC  18-10-2013

Binnen de Veste bij KRO’s reunie

Groep 8 van de openbare basisschool Binnen de Veste in Zierikzee (jaar 1999) zit zondagavond in het KRO-programma de Reunie. De klas haalt herinneringen op aan de schooltijd van toen en zoals gebruikelijk worden er ook verhalen uitgelicht. Het programma wordt uitgezonden op Nederland 1.

bron: WereldRegio  18-10-2013

‘Zierikzeese’ Bottlenecker op televisie

Aanstaande zondag oktober zal het programma Ondernemend Nederland op RTL7 aandacht besteden aan de ‘Zierikzeese’ Bottlenecker. Deze uitzending is van 10:00 tot 11:00 uur, en wordt een week later, op zaterdag 26 oktober om 13:00 uur herhaald. De verwerking van lege flessen neemt altijd kostbare ruimte in. Daarnaast leidt het tot geuren en ongewenste insecten, kan het geluidsoverlast geven en kan gebroken glas gevaarlijke situaties opleveren. De Bottlenecker neemt al die negatieve bijkomstigheden van het glasafval weg. de Bottlenecker is doorontwikkeld door Licas Roose uit Zierikzee, die het apparaat wil laten ontwikkelen in de werkplaatsen van de sociale werkvoorziening.

bron: WereldRegio  18-10-2013

In februari weer leven voor ‘t Poortuus

Hotel-restaurant ’t Poortuus aan het Havenplein in Zierikzee gaat mogelijk half februari volgend jaar weer open. Herman Swaters uit Zierikzee en Robert van der Wouden uit Oud-Beijerland zien volop mogelijkheden. Het wachten is op een akkoord van de brouwer (eigenaar van het pand) en medewerking van de gemeente. Meer in WereldRegio van vrijdag. Daarin blikt Swaters terug op de eerdere pogingen van ondernemers iets te maken van ‘t Poortuus. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  17-10-2013

Ouderen Borrendamme in onzekerheid

Een deel van de bewoners van zorgcentrum Borrendamme in Zierikzee kan 11 november naar hun nieuwe woning. Maar een tiental andere bewoners weet nog steeds niet wanneer ze kan verhuizen. Volgens zorginstelling Allevo en Woonzorg Nederland moet dat eind deze week of begin volgende week bekend zijn. De 91-jarige Marie Berrevoets is één van de wachtenden en vindt de onzekerheid vervelend. Ze moest al een keer verhuizen omdat haar gebouw gesloopt werd voor het nieuwe complex. In juni zou ze haar intrek kunnen nemen in het nieuwe complex, maar dat werd uitgesteld. Daarna werd het oktober, maar dat werd weer uitgesteld. “In de nieuwsbrief die ik vorige week kreeg staat over enkele weken, maar ja daar heb je nog niet veel aan”, legt Berrevoets uit. Allévo, eigenaar van Borrendamme huurt het huidige onderkomen van Woonzorg Nederland en zal ook straks het nieuwe complex huren. Manager Dirk Deceuninck vindt het uitstellen van de verhuizingen heel vervelend, maar kan er weinig aan doen. Volgens hem is het weer vooral de grote spelbreker als het gaat om de vertraging van de bouw. Eén gebouw is nu af, dus 11 november kan de eerste groep bewoners verhuizen. De 45 appartementen in het gebouw aan de Scheldestraat kunnen nog niet worden opgeleverd. In dat gebouw zitten al wel vier huisartsen, een apotheek en de huisartsenpost. Ook Woonzorg Nederland, eigenaar van het nieuwe complex, vindt de situatie vervelend. Maar ze leveren liever een gebouw zonder gebreken op, dan dat er na de oplevering nog bouwvakkers heen en weer lopen. Verder laat Woonzorg Nederland weten dat er fouten zijn gemaakt tijdens de bouw, maar dat dat altijd kan gebeuren. “Sommige dingen waren nog niet naar onze wens en die moeten nog aangepast worden. Zodat wij, naar onze mening, kwalitatief goede woningen kunnen opleveren aan de bewoners”, vertelt een woordvoerder. Daar heeft mevrouw Berrevoets geen boodschap aan. Ze weet dat ze niks anders kan dan wachten tot ze wel mag verhuizen, maar zin om naar haar nieuwe huis te gaan heeft ze inmiddels niet meer. “De lol is er voor mij af. Laat mij maar hier zitten zo lang ik nog leef.”. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

 

bron: Omroep Zeeland  17-10-2013

Kandidaten stellen zich in WereldRegio voor

De zeventien kandidaat-kinderburgemeesters van Schouwen-Duiveland stellen zich vrijdag in WereldRegio voor het eerst voor aan het grote publiek. Zeventien kinderen azen op de functie, die afgelopen jaar vol verve door Annah Kooman (foto) uit Zierikzee werd vervuld. Die viel met het koninklijk bezoek aan Zierikzee en de kroning in Amsterdam met haar neus in de boter. Maar ook voor haar opvolger of opvolgster zal er ongetwijfeld veel op de agenda komen te staan. op 30 oktober wordt de kinderburgemeester voor de tweede keer gekozen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  17-10-2013

Ondernemers Zierikzee slaan handen ineen voor Movember

Café de Gekroonde Suikerbietreclamebureau 10uur, en kapperszaken ’t Kappertjeen Barbershop van Dam uit Zierikzee zetten zich dit jaar gezamenlijk in voor Movember: de wereldwijde actie waarbij geld wordt ingezameld voor de strijd tegen prostaatkanker. Movember begon in 2003 in Australië en verwierf door de jaren heen steeds meer bekendheid, met name vanwege het ludieke karakter van de actie: gedurende de hele maand november laten de deelnemende mannen hun snor staan en laten zich daarbij sponsoren. In 2012 werd tijdens Movember wereldwijd ruim 98 miljoen euro opgehaald. Wat begon als geintje door uit sympathie ‘gewoon de snor een maandje te laten staan’, leverde vorig jaar door samenwerking van ’t Kappertje en de Biet al ruim € 2.500,- op voor het goede doel. Doelstelling is, zeker nu ook Barbershop van Dam en 10uur zich hebben aangesloten, om in 2013 een nog mooier bedrag in te zamelen. De medewerkers van het café en de betrokken kapperszaken zamelen geld in bij hun klanten en proberen deze eveneens aan te sporen om op hun beurt ook deel te nemen aan de actie. “Dat zorgt voor een leuke interactie met de gasten, er komen vermakelijke activiteiten uit voort en het ondersteunt ook nog eens fantastisch doel! Wat wil je nou nog meer?”, aldus Robbie Stoutjesdijk van Café de Gekroonde Suikerbiet. De kick-off van de ZZ Movember-actie, zoals we het initiatief in Zierikzee zullen noemen, vindt plaats op vrijdag 1 november in Café de Biet, waar deelnemers voor de laatste keer geschoren zullen worden. Gedurende de maand vinden er vervolgens diverse activiteiten plaats om de actie kracht bij te zetten. Voorafgaand aan de actiemaand staat er op 23 oktober al een informatieavond gepland, waar onder andere een lezing over prostaatkanker zal worden gegeven. ZZ Movember wordt afgesloten op zaterdag 30 november tijdens een spetterende slotavond in Café de Biet. Uiteraard is het de bedoeling om dan ter plekke zoveel mogelijk snorren af te scheren! Voor een overzicht van alle activiteiten omtrent ZZ Movember kan men terecht op www.zzmovember.nl.

bron: 10 Uur  17-10-2013

Inval Mastgatstraat Zierikzee

De politie heeft woensdagmorgen een inval gedaan in de Zierikzeese Mastgatstraat. Mogelijk is er sprake van illegale hennepteelt. Ook energiebedrijf Delta is ter plaatse. De politie bezoekt regelmatig ‘verdachte’ adressen. Door eigen waarneming of door tips uit de omgeving worden invallen gedaan. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  16-10-2013

Fikse stroomstoring treft Poortambacht

In de Zierikzeese buitenwijk Poortambacht heeft men in de nacht van maandag op dinsdag gekampt met een stevige stroomstoring. Ruim 2000 aansluitingen hebben van 02.34 tot 3.33 uur zonder stroom gezeten. De oorzaak van de stroomstoring is volgens woordvoerder Gerard Fokker van Delta Netwerkbedrijf nog niet bekend. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  15-10-2013

Weezepoel en Van Doorn strijden om lijsttrekkerschap D66

Machiel Weezepoel uit Brouwershaven en Eric van Doorn uit Zierikzee strijden om het lijsttrekkerschap van D66. Beiden willen D66 door de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar loodsen. De leden mogen de keuze maken en kunnen de twee in debat zien op 22 oktober. Weezepoel vertegenwoordigt de partij momenteel al in de gemeenteraad als vervanger van Serge Vogelenzang, die na een ongeval niet langer deze rol op zich kon nemen.

bron: WereldRegio  15-10-2013

Monteur Tamerus ziet Rolfes tweede worden

De laatste wedstrijd in het ONK Dutch Superbikes was er eentje om niet snel te vergeten. In deze race viel voor de Emmense coureur Nelson Rolfes, met zijn Zierikzeese monteur Wim Tamerus, weinig te winnen maar vooral veel te verliezen. Het kampioenschap werd reeds tijdens de British Superbikes beslist door Danny de Boer, maar het was vanaf race één duidelijk dat Rolfes zich niet nog eens de kaas van het brood liet eten. Met twee podiumplaatsen sloot hij het seizoen van het raceteam in stijl af en verzilverde daarmee de tweede plek in het kampioenschap.

bron: WereldRegio  15-10-2013

Volleybalsters Forza medekoploper na makkelijke zege

Het eerste vrouwenteam van volleybalclub Forza is na vier speeldagen in de promotieklasse A medekoploper met Sliedrecht Sport 5. De ploeg dankt die positie aan een makkelijke overwinning in sporthal Onderdak op Erasmus: 4-0 (25-12 25-22 25-18 25-13). In hetzelfde complex versloegen de Forza-mannen het Roosendaalse Mikro Elektro met 3-1 (20-25 25-17 25-19 25-13). ,,De eerste set was ronduit slecht”, meldde Forza-speler Valentijn Luijk. ,,In het begin van de tweede set lukte het nog niet bij ons, maar we vochten ons goed in de wedstrijd, onder andere door een goede service van Raymond van Boven.” Het tweede bedrijf werd gewonnen, al was het niet met overtuiging. Vanaf de derde set draaide het steeds iets beter bij Forza en de vierde set was min of meer een formaliteit. ,,Wij gingen beter spelen en bij Mikro was de pijp leeg”, aldus Luijk. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  14-10-2013

Heropeningsfeest Groenleer Metaalrecycling in Zierikzee

Metaalhandel Sinke Kruiningen (MSK) en Groenleer Zierikzee gaan verder onder de naam Groenleer Metaalrecycling bv. Het vernieuwde bedrijf richt zich voortaan – als vanouds – ook weer op de ‘kleine’ particulier. Lees verder.

 

bron: PZC  14-10-2013

Minder optreden houdt Kerkhove uit hoofdschema WTA

Een dag na haar stunt op de Amerikaanse nummer 56 van de wereld, Alison Riske, heeft Lesley Kerkhove haar meerdere moeten erkennen in Kristina Kocva, 166e op de wereldranglijst. ,,Het is jammer ja”, reageerde de Zierikzeese maandagmiddag vanuit Luxemburg waar ze zich tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd probeerde te plaatsen voor de Luxembourg Open, een WTA-evenement. ,,Maar ik heb minder gespeeld dan gisteren.” Kerkhove, zelf 252e van de wereld, verloor in twee bedrijven van Kucova: 6-4 6-3. (foto: Richard van Loon)                                 

bron: WereldRegio  14-10-2013

Tafeltennissers Scaldina komen er beter in

Het eerste team van tafeltennisvereniging Scaldina heeft de smaak te pakken in de hoofdklasse. Na de zege van de Zierikzeese formatie van vorige week zette ze nu Middelburg 4 met 6-4 aan de kant. Tristan Benschop was de beste man van de avond en won zijn drie partijen. Martijn Stouten volgde door tegen Patrick Vroomen en Rogier Berndsen knap zijn eerste twee winstpartijen van het seizoen te boeken. Tegen Jordin Heijens kwam hij met 11-7 in de vijfde game net tekort. Herbert Keijman voegde een punt aan het geheel toe door Vroomen met 11-6 11-8 15-17 11-9 te verslaan. Het dubbelspel met Benschop en Keijman ging nipt met 12-10 in de vijfde game verloren. In de vijfde speelronde in de vierde klasse trad Kerkwerve uit aan tegen SAR’72, een duel om de bovenste plaats. SAR’72, met Peter Sloot, Martie Provoost en Carmen Maas begon sterk en liep in no-time uit naar 4-0. Robin Kool verloor van Sloot, Stoffel van de Wekken van Proost en Bart de Bruine van Maas. Toen ook de dubbel Sloot/Maas won van Kool/Vande Wekken, zag het er donker uit voor Kerkwerve. Echter, in de achtste partij was de stand weer gelijk. Kool won van Proost, Van d Wekken bleef Maas voor en De Bruine klopte Sloot in een spannende vijfgamer. Het slot was echter weer voor de Zeeuwa-Vlamingen. Maas veegde Kool van de tafel en Van de Wekken bleek ook niet in staat zijn derde partij te winnen waardoor Kerkwerve uiteindelijk met 6-4 verloor. Door dit resultaat komt Kerkwerve nu op de helft van de competitie met 33 punten op de tweede plaats van de ranglijst, twee punten minder dan SAR’72.

bron: WereldRegio  14-10-2013

Kerkhove bevestigt vorm tegen mondiale nummer 56

Tegen de voormalige nummer 32 van de wereld gaf Lesley Kerkhove een paar dagen geleden in Frankrijk haar visitekaartje af, tegen de huidige nummer 56 bevestigde ze zondag in Luxemburg haar uitstekende vorm. Dat Zierikzeese speelster de laatste dagen in goeden doen is, bewees ze met een nipte nederlaag tegen Mirjana Lucic, die nummer 32, tijdens de tweede ronde van een 50.000 dollar-toernooi in Frankrijk. Vol goede moed reisde ze daarop zelf naar het kwalificatietoernooi voor een WTA in Luxemburg. Tijdens de eerste schifting trad ze zaterdag aan tegen Diana Marcinkevica, een Letse tennisster die ze in drie eerdere ontmoetingen tweemaal in drie sets had verslagen. Nu gebeurde het in twee bedrijven, een bevestiging dat Kerkhove momenteel in vorm is. In de tweede ronde had ze zondag de ‘pech’ dat ze Alison Riske, de mondiale nummer 56 tegenover, haar trof. De Amerikaanse is geen kleintje want op de jongste US Open reikte Riske tot de laatste zestien. Gezien de einduitslag deden Kerkhove en Riske weinig voor elkaar onder: 7-6 (7-3) 7-6 (11-9). Hoewel Kerkhove in het tweede bedrijf met 3-5 achter kwam, brak ze Riske terug en werd het weer een tiebreak. Bij 7-6 kreeg ze haar eerste matchpoint, maar bij het vierde was het wel raak. In de derde en laatste kwalificatieronde ontmoet Kerkhove, 261e op de wereldranglijst, maandag de nummer 166 van de wereld, Kristina Kucova. De Slowaakse was eind augustus op een Belgisch Challenger in twee sets net wat beter dan Kerkhove. (foto: Richard van Loon)                                 

bron: WereldRegio  13-10-2013

Straatcoaches effectief in bestrijden overlast hangjeugd Schouwen-Duiveland

De straatcoaches helpen de overlast van hangjongeren te bestrijden. Tot deze conclusie komt de gemeente Schouwen-Duiveland. De coaches zijn een half jaar actief op het eiland en in die tijd is een goed beeld ontstaan van de diverse groepen jongeren. Lees verder.

 

bron: PZC  13-10-2013

Nederlandse surftitels Scheffers en Jendrusch

Davy Scheffers heeft de Nederlandse freestyletitel in de open klasse veroverd. De Zierikzeese surfer deed dat zondag onder zeer ware omstandigheden op de Brouwersdam. In de strijd om het nationaal kampioenschap liet hij zijn Belgische rivaal Dieter van Eijken (tweede) en zijn eilandelijke collega Rick Jendrusch (derde) achter zich. De Scharendijkse plankzeiler pakte wel de Nederlandse titel bij de jeugd. Het brons hierbij was voor Nieuwerkerker Tim Ruyssenaars. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  13-10-2013

Hospice tevreden over belangstelling open dag

Het bestuur van het hospice Kaaskenshuis in Zierikzee is tevreden over de belangstelling voor de open dag. Zaterdag hebben zeker honderd mensen het huis bezocht om meer te weten te komen over het hospice. Eerdere jaren nam de belangstelling al toe, maar het aantal mensen dat er naartoe komt blijft bescheiden. Enkele mensen hebben zich als vrijwilliger aangemeld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-10-2013

Nette zege Kerkhove eerste ronde kwalificatie Luxemburgs WTA

Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van het hoofdschema van het Luxembourg Open, een WTA-toernooi in het gelijknamige land. In de eerste ronde trof de 21-jarige Zierikzeese zaterdag een bekende in de Letse Diana Marcinkevica, die zo’n dertig plaatsen hoger op de wereldranglijst staat. De twee troffen elkaar in ruim een jaar al drie keer en tweemaal ging de zege – steeds in drie bedrijven – naar Kerkhove.  In de eerste schifting in Luxemburg trok de Schouwse speelster deze keer in twee sets aan het langste eind: 6-2 6-4. Ze moet nog twee duels winnen om in het hoofdtoernooi te geraken. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  12-10-2013

Polman opent Campus Cultura in Zierikzee

Commissaris van de Koning Han Polman heeft vrijdagmiddag de Campus Cultura in Zierikzee geopend. De campus – als onderdeel van Pontes Pieter Zeeman – huisvest de bibliotheek, de jeugdtheaterschool Zeeland en de muziekschool. De gemeente heeft 4,2 miljoen euro geinvesteerd in het project dat meteen een einde maakt aan de slechte huisvesting van met name de bibliotheek en de muziekschool. Pontes heeft met het verhuren van de ruimtes extra inkomsten. Nu het gebouw er staat is de volgende uitdaging om de gebruikers meer samen te laten werken. Dat gebeurde al bij de opening, waar leerlingen muziek maakten, leerling Jelt Pekaar als een welhaast volleerd cabaretier het podium opklom en klarinetensemble Klezz acte de presence gaf. Commissaris Polman noemde de Campus Cultura een voorbeeld voor andere gemeenten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  11-10-2013

Bedrijven laten zich niet naar Schouwen-Duiveland lokken

De inspanningen die de gemeente Schouwen-Duiveland de afgelopen jaren heeft gepleegd om bedrijven te lokken heeft nauwelijks iets opgeleverd. Dat blijkt uit een onderzoek van het college van B en W in opdracht van de gemeenteraad. Lees verder.

 

bron: PZC  11-10-2013

Schip Lindøy moet weg uit Zierikzee

De verwaarloosde tweemaster Lindøy moet vóór 28 oktober weg zijn uit de haven van Zierikzee. De klassiek getuigde, houten kotter is zwaar verwaarloosd en B en W van Schouwen-Duiveland verwachten niet dat de eigenaar in staat is het schip op te knappen. Lees verder. (foto: Ineke Muste-Goudswaard)

 

bron: PZC  11-10-2013

Verhuizing Borrendamme komt eraan

In de week van 11 november verhuizen de bewoners van zorgcentrum Borrendamme Allévo naar de nieuwbouw.het project liep eerder de nodige vertraging op. Afhankelijk van hun persoonlijke situatie verhuizen de bewoners naar een appartement met zorg en diensten of een woning die gedeeld wordt met zes bewoners met 24-uurs zorg. De hulp en zorg wordt verleend door de medewerkers van Allévo. Ook de medewerkers van Allévo Thuiszorg, de diëtisten en de uitleen van Welzorg verhuizen vanuit de Grevelingenstraat in Zierikzee naar Borrendamme. Zij openen in dezelfde week de deuren van hun nieuwe locatie. Met deze verhuizing maakt Allévo de omslag naar wonen met zorg, passend bij de ontwikkelingen en eisen van deze tijd. De bewoners wonen daarbij zo lang mogelijk zelfstandig met zorg en diensten nabij. Alle nieuwe bewoners van de appartementen, ook die van buiten het zorgcentrum naar Borrendamme verhuizen, worden persoonlijk op de hoogte gebracht van het moment van sleuteloverdracht. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  11-10-2013

Maartje en Kine naar de Weverij

Het duo Maartje & Kine komt donderdag 24 oktober naar de Weverij in Zierikzee. De brengen de voorstelling Vreemd folk. Maartje de Boer en Kine Handlykken ontmoetten elkaar in de gangen van het conservatorium. Met hun eerste cabaretprogramma schopten ze het meteen tot de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2010 en de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Inmiddels zijn ze regelmatig te zien op VARA HumorTV en spelen en schrijven ze alle muziek voor de Eindemaandshow in Toomler met Martijn Koning van Comedytrain. Maartje & Kine speelden op verschillende festivals (o.a. Lowlands) en diverse theaters in Nederland en België. Met 11 verschillende muziekinstrumenten, een verfrissende blik op de actualiteit en hun ontwapenende aanwezigheid op het podium brengt dit unieke en muzikale duo op een eigenwijze manier het oude cabaret terug in het theater. ‘Vreemd folk’ gaat over excentriek publiek, merkwaardige componisten en bijzondere types in de actualiteit. Op een podium vol met instrumenten bezingen en bespelen Maartje & Kine deze vreemde figuren in allerlei muziekstijlen. Instrumenten: Viool/Accordeon/Ukelele/Banjo/Basbalalaika/Piano/Autoharp/Melodica/ Mondharmonica/Klokkenspel/Kazoo. De combinatie van stalen blikken en hilarische teksten zorgt er telkens voor dat het publiek krom ligt van het lachen.  (…) Opzwepende klezmermuziek, Ierse folklore, Franse chansons, Argentijnse tango, klassieke muziek, cabareteske liedjes en verhalen. Deze dames zijn van alle markten thuis. (Recensie CultuurBewust). Hier staan twee dames die nergens bang voor zijn. Niet om harde noten te kraken, niet voor gemene tackles op de enkels. De combinatie Noorwegen-Houten neemt nergens een blad voor de mond en is op een hele fijne manier actueel. (Juryrapport Amsterdams Kleinkunst Festival) Voor meer informatie kijk op www.maartjeenkine.nl. Kaarten à € 14,50 zijn verkrijgbaar via www.cultuurpodiazeeland.nl/deweverij of info@cultuurpodiazeeland.nl.

bron: WereldRegio  11-10-2013

Kerkhove verliest maar krijgt complimenten

Lesley Kerkhove is er niet geslaagd voor de tweede dag op rij te stunten tegen een hoger geplaatste tennisster op de wereldranglijst. Mirjana Lucic-Baroni was donderdagavond in de tweede ronde van een Frans Challenger (50.000 dollar) in Joue-Les-Tours nipt te sterk voor de 21-jarige speelster uit Zierikzee. Kerkhove stuitte op de 31-jarige Kroatische nadat ze drie partijen in het kwalificatietoernooi had gewonnen en de eerste ronde in het hoofdschema waarin ze de Canadese Stephanie Dubois, nummer 155 van de wereld, in twee bedrijven versloeg. De vorm van haar wedstrijd tegen Dubois nam ze mee naar de tweede ronde waarin ze in Lucic, momenteel 110e maar in 1998 de mondiale nummer 32 en in 1999 halve finalist op Wimbledon, een geduchte opponente trof. Na een overdonderend begin van de Kroatische knokte Kerkhove, 261e op de wereldranglijst, zich goed terug door een 3-5-achterstand recht te trekken na 5-5. In de elfde en twaalfde game ging Lucic er toch met de eerste set vandoor. In de tweede set waren de verschillen eveneens gering: 4-6. Derhalve kon Kerkhove terugkijken op een goede wedstrijd en een goed toernooi in Joue-Les-Tours. De complimenten van de coach van Lucic over het goede optreden aan het adres van Kerkhove maakten haar goede gevoel over het Franse Challenger compleet. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  11-10-2013

Vestiging Klein Kleding in Zierikzee

Klein Kleding heeft onlangs een nieuwe vestiging geopend op de Dam in Zierikzee. Na een verbouwing van enkele weken is de winkel gerestyled naar het huidige modebeeld. Klein Kleding is een familiebedrijf met de hoofdvestiging in Sliedrecht en heeft een jarenlange ervaring in dames-, heren en kindermode. In Zierikzee worden de collecties voor dames en heren verkocht van merken zoals Moscow, Josephine & Co, La Fée Maraboutée, Gerry Weber, Frank Walder, Betty Barclay, Gardeur, Brax voor dames. Voor heren heeft Klein Kleding Zierikzee de merken Aeronautica, McGregor, Cavallaro, John Miller en Roy Robson kostuums in de collectie opgenomen. Na de bestaande winkels heeft Klein Kleding ook een webshop. Een groot gedeelte van de collecties voor dames, heren en kinderen zijn ook online te bestellen op www.KleinKleding.nl.

bron: Ons Eiland  10-10-2013

Schetsontwerp Poortvernieuwing in Poortambacht Zierikzee gepresenteerd

Het schetsontwerp Poortvernieuwing wordt donderdagavond gepresenteerd in Poortambacht in Zierikzee. Het gaat om een herinrichtingsplan voor het gebied dat grofweg tussen de Zandkreekstraat, Sloestraat, Grevelingenstraat en Kabbelaarsbank in Zierikzee in ligt. Lees verder.

 

bron: PZC  10-10-2013

Onderhoud Westbrug

De leuningen van de Westbrug (brug aan de Weststraat) te Zierikzee worden ontdaan van de oude verflagen en wordt een nieuwe verflaag aangebracht. Deze werkzaamheden, in het kader van groot onderhoud aan de gemeentelijke bruggen, worden uitgevoerd door Aannemersbedrijf Damsteegt B.V. uit Meerkerk. Hiertoe wordt vrijdag 11 oktober een constructie aangebracht om de oude verfresten op te vangen. Op maandag 14 oktober wordt daadwerkelijk met de werkzaamheden gestart. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  10-10-2013

Einde zelfstandige VVV in regio

Na meer dan honderd jaar is het gedaan met een zelfstandige VVV op Schouwen-Duiveland. Op 1 januari is er een nieuwe VVV Zeeland. Maar wat beoogd directeur Patrick Polie betreft verandert er niets aan het aantal kantoren op het eiland en blijven ook de baliemedewerksters op hun vertrouwde plek. Schouwen-Duiveland heeft een bijzondere VVV-historie. Half vorige eeuw waren er nog meerdere zelfstandige VVV’s op het eiland met allemaal een eigen bestuur. Het is nog niet eens zo lang dat er sprake is van een eilandelijke VVV die samenwerkt met Ouddorp. Maar ook dat eilandelijke verband is onvoldoende gewapend tegen de veranderingen in de markt. Boven: het VVV-kantoor in Zierikzee aan de Nieuwe Haven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: WereldRegio  10-10-2013

Bezuinigen gemeente gaat door

De gemeente is erin geslaagd om in 2014 zo’n twee miljoen euro over te houden voor nieuw beleid. Gemeenten worden stevig gekort, maar Schouwen-Duiveland is tijdig gaan bezuinigen. Over tekent zich wel een tekort af voor de periode na 2016. De gemeente heeft al een nieuwe bezuinigingssronde aangekondigd en gaat proberen ook vooral in de eigen organisatie naar financiële besparingen te zoeken. De tijden blijven onzeker, omdat nog steeds niet duidelijk is wat de plannen van het kabinet zijn. Daarnaast komen er steeds meer zorgtaken af om de gemeente zonder het benodigde geld. Die onzekerheden maken, dat de gemeente door wil gaan met bezuinigen. De gemeenteraad zal binnenkort de begroting vo0r 2014 en de drie jaren daarna vaststellen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  10-10-2013

Start van baggerwerk Rollandthof vervroegd

Het baggerwerk in de Nieuwe Haven ter hoogte van wooncomplex Rollandthof – nodig om daar een passantnesteiger te kunnen plaatsen – is vandaag begonnen. Dat is enkele dagen eerder dan gepland. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  09-10-2013

Koplopers schaakstrijd verstevigen positie

De beide koplopers in de Zierikzeese schaakcompetitie, Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind, deden goede zaken. Beiden wonnen en hun concurrenten verspeelden allen punten. In het topduel tussen Sjaak Spiegels en Hans Aangeenbrug probeerde Spiegels met een vroeg schaakje van zijn loper op b5 zijn tegenstander buiten het openingsboek te krijgen. Aangeenbrug speelde met zijn randpionnen naar het centrum toe en kreeg toch een mooie stelling zonder zwaktes in zijn pionstructuur. Via de b-lijn kwam de stelling van Spiegels onder druk, en Aangeenbrug ging het lopereindspel in met een pion meer. De in flinke tijdnood geraakte Spiegels leek de remise binnen te kunnen slepen, maar uiteindelijk belandde de winst toch bij Aangeenbrug. Kedem Gutkind speelde dezelfde opening als Spiegels. Omdat zijn tegenstander Kees van den Nieuwendijk de zwarte verdediging niet optimaal neerzette, kreeg Gutkind groot voordeel. Zo groot zelfs, dat Van den Nieuwendijk al snel opgaf. Martin Krijger offerde al op de zesde zet een loper op f7, het zwakste punt in de stelling van Kees Bimmel. Hij kreeg er een toren voor terug, maar Bimmel veroverde met een dameuitval het initiatief. Daar had hij meer uit kunnen halen, maar nadat Bimmel de dames geruild had stond Krijger iets beter. Hij bouwde dit uit tot een gewonnen staande stelling, maar vergat op zijn klok te letten, en verloor doordat zijn bedenktijd verstreken was. Het combinatieteam Zie Scherpe Combinatie, samengesteld uit spelers van Zierikzee en Scherpenisse, verloor met 3,5-4,5 van het sterke Goes. Winst was er voor de Scherpenisse spelers Dig van de Graaf en Sebastiaan Koedoot, de Zierikzee spelers Hans Aangeenbrug, Kedem Gutkind en Arend Bansma remiseerden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-10-2013

Scholieren op de fiets voor afvalproject

Ongeveer 135 leerlingen van de tweede klassen MAVO en HAVO van Pontes Pieter Zeeman fietsen de komende week langs verschillende bedrijven en instellingen om voorlichting te krijgen over soorten en hoeveelheden afval die vrijkomen en de wijze waarop de bedrijven en instellingen met het afval omgaan.Het doel van deze afvalfietstocht is de leerlingen een indruk te geven van de verschillende afvalstromen in onze maatschappij. Daarnaast verwerven ze kennis en inzicht in de problemen die de locale afvalberg met zich meebrengt voor het milieu en de samenleving. Op donderdag 24 oktober fietsen ruim 135 leerlingen in groepjes langs bedrijven om te horen hoe zij met afval omgaan. De leerlingen krijgen een opdrachtenboekje mee waarin gerichte vragen staan. Natuurlijk zijn ze zelf vrij om ook andere vragen te stellen. Op school worden de opgedane ervaringen en resultaten verder verwerkt, zoals in een presentatie voor de andere leerlingen in de klas. Wim Stouten, wethouder,  zal op donderdag 24 oktober  om 09.00 uur de ‘aftrap’ van de afvalfietstocht verzorgen. Ruim zestien bedrijven en instellingen in Zierikzee werken mee aan deze afvalfietstocht en zullen tussen 9.00 en 15.00 uur de leerlingen ontvangen om op hun beurt een aspect van afval toe te lichten. De afvalfietstocht wordt georganiseerd door het NME Centrum Schouwen-Duiveland in samenwerking met Pontes Pieter Zeeman. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-10-2013

Hoofdklasser Scaldina pakt eerste winst bij hekkensluiter

Het eerste team van de Zierikzeese tafeltennisvereniging Scaldina heeft zijn eerste zege in de hoofklasse te pakken. Tegen hekkensluiter ATTC’77 uit Aarle-Rixtel eindigde het in 6-4. Koen van Velthoven won gemakkelijk zijn drie partijen en stond alleen tegen Jean-Paul Kanters een game af. Herbert Keijman kende ook een goede wedstrijd en speelde drie marathonpartijen, die hij knap alle drie in de vijfde game in zijn voordeel beslechte. Martijn Stouten was dichtbij zijn eerste winstpartij, maar ging met 11-7 in de vijfde game toch de boot in tegen Kanters. Het dubbelspel met ditmaal Van Velthoven en Keijman was niet voldoende op elkaar ingespeeld en ging in vier games verloren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-10-2013

Sluitende begroting voor Schouwen-Duiveland

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft dinsdagavond een sluitende meerjarenbegroting tot en met 2017 gepresenteerd. In de begroting is al rekening gehouden met de 6,1 miljard euro die het Rijk wil bezuinigen. Zaak is wel dat de gemeente de komende jaren voldoende taken, activiteiten en projecten vindt die met minder geld toekunnen. Jaarlijks gaat in de gemeentebegroting zo’n 91 miljoen euro om. In 2014 en 2015 houdt de gemeente nog geld over, respectievelijk 2 miljoen en 1,3 miljoen euro. In 2016 is de verwachting dat Schouwen-Duiveland 476 duizend euro tekort komt. Dat heeft vooral te maken met de bezuinigingen door het Rijk. In 2017 is de verwachte balans weer positief en houdt de gemeente 106 duizend euro over. Voorwaarde voor deze sluitende begroting is wel dat Schouwen-Duiveland de komende jaren steeds meer gaan bezuinigen. Volgend jaar nog 50 duizend euro, in 2015 100 duizend euro, in 2016 150 duizend euro en in 2017 200 duizend euro. Dat kan alleen als de gemeenteraad het eens wordt over bezuinigingen op taken, activiteiten en projecten die nu nog voldoende geld krijgen. De komende jaren zal de politieke discussie voor een groot deel gaan over dit bezuinigingsdoel. Bijzonder aan de meerjarenbegroting van Schouwen-Duiveland is het feit dat al rekening is gehouden met de Rijksbezuinigingen van 6,1 miljard. Veel gemeenten hebben dat nog niet gedaan. Boven wethouder Verseput. (foto: Gemeente Schouwen-Duiveland

 

bron: Omroep Zeeland  09-10-2013

Zierikzee bezien door de ogen van Neptunus

In het stadhuismuseum in Zierikzee is de komende maanden een kunstproject van Kianoosh Gerami te zien. Gerami is de winnaar van de Kunstschouw Award 2013. De award is een project in samenwerking met de musea op Schouwen-Duiveland deze zomer. Daarbij lieten acht jonge kunstenaars zich inspireren door een museumobject. Kianoosh Gerami koos voor het beeld van Neptunus, de windwijzer op de toren van het oude stadhuis in Zierikzee. Het kunstwerk bestaat uit een kubus waarvan drie zijden een panorama van Zierikzee voorstellen, gezien door de ogen van Neptunes, de windwijzer op de toren. De vierde zijde is een animatiefilmpje van Neptunus. De kunstenaar stond zelf model voor de Neptunusfiguur in het filmpje. Kianoosh Gerami is geboren in Caïro als zoon van een diplomaat. Hij studeerde kunstacademies in Teheran, Rome en Rotterdam. Nu woont en werkt hij in Zierikzee. De video-installatie is tot volgend jaar april te zien op de bovenste verdieping van het Stadhuismuseum in Zierikzee. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  08-10-2013

Radar en Obase zetten zoektocht samenwerking Schouwen-Duiveland voort

De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Radar en de stichting vooropenbaar primair onderwijs Obase zetten de zoektocht naar samenwerking voort. Directeuren Kees van Damme van Radar en Ewald de Keijzer van Obase tekenen morgen een intentieverklaring. Lees verder.

 

bron: PZC  08-10-2013

Verzet tegen loslaten van lengtebeperking vrachtwagens Zierikzee

Bewoners van de Zierikzeese binnenstad en oppositiepartijen in de gemeenteraad trokken maandag fel van leer tegen een raadsbrief waarin het college op een rijtje zet wat de gevolgen zijn van een minder strenge lengtebeperking voor vrachtwagens. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  07-10-2013

Enorme stunt Kerkhove tegen mondiale nummer 155

Een lange dag wachten is beloond voor Lesley Kerkhove. In een bijkans lege hal in het Franse Joue-Les-Tours stuntte de 21-jarige tennisster uit Zierikzee dinsdagavond tegen de nummer 155 van de wereld, de Canadese Stephanie Dubois. Kerkhove, zelf 261e, won na een aarzelende start – ze leverde de eerste twee games in – met 6-4 6-2. De zege van de Schouwse speelster betrof een duel uit de eerste ronde van een met 50.000 dollar gedoteerd Challenger. Hiervoor had ze zich de afgelopen dagen geplaatst na drie zeges in het kwalificatietoernooi. Omdat de wedstrijden voor haar nogal uitliepen, kon Kerkhove pas twee uur later dan gepland de baan op. ,,Je wordt helemaal gaar”, reageerde ze daarop. Dat er bijna geen toeschouwers waren, deerde haar niet. ,,Ik vond het wel lekker rustig.” En over de fraaie, onverwachte zege zei ze net na de wedstrijd: ,,Ik ben hier erg blij mee en heb super gespeeld.” In de tweede ronde speelt Kerkhove donderdag tegen de als derde geplaatste Mirjana Lucic-Baronie, momenteel 110e op de WTA-ranking en in 1998 32e van de wereld. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  08-10-2013

Raad verwerpt voorstel landbouwroute Banninklaan Zierikzee

Wethouder Wim Stouten moet van de gemeenteraad met een ander voorstel voor een nieuwe landbouwroute langs Zierikzee komen. Het voorstel van het college van B en W om de Banninklaan aan te passen en door te trekken, zodat trekkers van de Lange Blokweg via de verbreedde Van Veenlaan naar de Weg naar de Val kunnen rijden, viel maandagavond bij niet één partij in goede aarde. Lees verder.

 

bron: PZC  07-10-2013

The Lumineers voor het eerst in het Zierikzees

De eerste De grootste verrassing tot nu toe is De Kruk, die Ho Hey van The Lumineers vertaalde in Eej Jie in het dialect van Zierikzee. Misschien zie je wat bekende gezichten. Dat ze nooit de winnaar kunnen worden van de Beste Zeeuwse Cover van 2013 vinden ze zelf jammer, maar heel begrijpelijk! Ze mogen wèl de tijd opvullen die de jury nodig heeft om te overleggen wie dan wel de winnaar wordt. Je kunt tot 20 oktober stemmen op jouw favoriete Zeeuwse cover.

bron: Omroep Zeeland  07-10-2013

Keurige kwalificatie Kerkhove Frans Challenger

Lesley Kerkhove had er drie sets voor nodig, maar de kwalificatie voor het met 50.000 dollar gedoteerde en sterk bezet Challenger in Joue-Les-Tours is een feit. De Deense Karen Barbat stribbelde onverwachts nog een set tegen terwijl de 21-jarige Schouwse de wedstrijd volkomen onder controle had. Ze stond namelijk 6-2 en 3-0 voor, maar zag daarna de tweede set als sneeuw voor de zon verdwijnen (4-6). In het derde bedrijf was Kerkhove weer bij de les en kopieerde ze maandag de eerste setstand. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi speelt de Zierikeese tennisster tegen Stephanie Dubois. De 26-jarige Canadese bekleedt de 156e plaats op de wereldranglijst, Kerkhove staat er ruim honderd lager.  (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  07-10-2013

Sportieve herfstvakantie in Onderdak

In de herfstvakantie van maandag 14 oktober tot zaterdag 19 oktober worden de Nationale Zwem4daagse en de Sport Kids dagen georganiseerd op Schouwen-Duiveland in samenwerking door SMWO en Sportcentrum Onderdak. Dit de laatste keer in Onderdak. Zwemmen, spelen, dansen, het kan allemaal. Op maandag start deze sportieve week met een duik in het water. Doe mee aan de Nationale Zwem4daagse en behaal een medaille. Kinderen zwemmen 10 banen (250 meter) en volwassenen 20 banen (500 meter).  In de sporthal organiseert  men de Sport Kids dagen. Op maandag en dinsdag is er een stormbaan, een voetbalveldje, een springkussen en er zijn nog andere leuke spelletjes. De kinderen kunnen even bijkomen met tekenen aan de tafel. Er worden nog clinics tussendoor gegeven waar de kinderen aan mee kunnen doen. Waaronder ook dit jaar weer dans. Woensdagmiddag is volop zwemplezier in het zwembad met spelletjes voor de jeugd. Dit onder begeleiding van zowel de medewerkers van SWMO als Sportcentrum Onderdak. Tijdens deze middag verzorgt Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland een speelse en leerzame clinic. Op zaterdagavond wordt de sportieve week afgesloten met een disco zwemfeest. Inschrijven is niet nodig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-10-2013

Identiteit dode man Zierikzee bekend, geen misdrijf

De man die vanmorgen dood werd aangetroffen aan de Meelstraat in Zierikzee blijkt een 47-jarige man uit Brielle te zijn. Dit heeft de politie bekend gemaakt. De man was te gast in Zierikzee. Naar alle waarschijnlijkheid is hij slaapwandelend het platte dak opgegaan. Dit dak bleek niet voorzien van een reling, waardoor hij naar beneden kon vallen. Volgens de politie is er na onderzoek gebleken dat er geen sprake is van een misdrijf. Voor de familie is slachtofferhulp ingeschakeld. (foto: Martijn Lokerse)                   

bron: WereldRegio  06-10-2013

Scheffers vaart wel bij aftrek slechtste resultaat

Davy Scheffers is in de eindrangschikking van de PWA-wedstrijden als zesde geëindigd. De 21-jarige surfer uit Zierikzee dankt deze keurige notering nadat het slechtse resultaat van de vier wedstrijden in dit seizoen werd afgetrokken. De laatste van het kwartet races was afgelopen weekeinde in Sylt, een Duits eiland, waarin Scheffers zevende werd. In eerdere wedstrijden werd hij in Podersdorf vijfde, bij Fuerteventura 21 en op de Brouwersdam zesde. Als er in een PWA-seizoen vier wereldbekerwedstrijden zijn, wordt het slechtse resultaat afgetrokken.In het geval van Scheffers kwam dat derhalve niet slecht uit. De omstandigheden in Sylt waren verre van optimaal. Een vlagerige aflandige zuidoostenwind en slechts zeven graden celsius maakten het zwaar voor de surfers. Er werd op donderdag een volledige single-eliminatie afgewerkt waarbij  Scheffers aan het eind van de dag op een gedeelde vijfde plaats stond. Tijdens de double eliminatie zakte hij iets terug. Scheffers maakte in de strijd om plaats zes een move te weinig en verloor met een halve punt verschil van Taty Frans uit Bonaire. Rick Jendrusch uit Scharendijke was in Sylt eveneens van de partij. Na de singles stond hij negende, maar na de doubles vond Jendrusch zijn naam terug op de zeventiende plaats. In het eindklassement van de wereldbekercylus is de surfer achttiende geworden. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: WereldRegio  06-10-2013

Kerkhove stap verwijderd van sterk Challenger

Lesley Kerkhove is één westrijd af van het hoofdtoernooi in Joue-les-Tours, een sterk bezet 50.000 dollar-toernooi. In deze mid-Franse plaats heeft de 21-jarige Zierikzeese dit weekeinde twee wedstrijden in het kwalificatieschema afgewerkt en gewonnen. De als tweede geplaatste Kerkhove rekende eerst af met de Duitse Tamara Korpatsch (6-2 4-6 6-1), een dag later (zondag) had ze nauwelijks een kind aan de Oekraïense Anhelina Kalnina: 6-2 6-1. Om zich te plaatsen moet Kerkhove maandag de Deense Karen Barbat te verslaan. Het verschil tussen de twee is ongeveer driehonderd plaatsen ten faveure van eerstgenoemde.  (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  06-10-2013

Man overleden na noodlottige val in Zierikzee

Een nog onbekende man is zondagmorgen in Zierikzee overleden na een val van het dak. De politie heeft de Kinderstraat aan beide zijden afgezet om een en ander te onderzoeken. De politie gaat niet uit van een misdrijf. Naar alle waarschijnlijkheid is de man van het dak gevallen. Het noodlottig voorval heeft voor veel beroering in de directe omgeving gezorgd. De oorzaak van de val is nog niet officieel bekend. In de directe omgeving wordt gesproken over slaapwandelen van de man. (foto: Martijn Lokerse)

bron: WereldRegio  06-10-2013

Krimp onderwerp van de dialoogtafels

Tijdens de Week van de Dialoog van 4 tot 9 november wordt aan verschillende tafels op Schouwen-Duiveland gesproken over Krimp als Kans. Juist in tijden van bezuiniging en van krimp is het de kunst om alle zeilen bij te zetten om elkaar te ondersteunen om creatieve oplossingen te vinden. Dat begint bij het luisteren naar elkaars verhalen. Al tijdens het oefenen met de dialoogvragen merken we dat het thema ‘Krimp als Kans’ inspirerende verhalen oplevert over hoe mensen en organisaties nieuwe kansen weten te creëren uit situaties waarin sprake is van krimp. Denk bijvoorbeeld aan een vereniging die kampt met ledenverlies en de situatie aangrijpt om nieuwe wegen in te slaan. Of aan een organisatie die dreigt te moeten sluiten door omzetverlies en haar werknemers aanspoort om met nieuwe ideeën te komen. Of ‘gewone’ mensen die vanuit een periode van stilstaan bij zichzelf erachter komen wat zij echt belangrijk vinden en er voor kiezen een andere weg in te slaan. Iedereen die benieuwd is naar de verhalen van anderen en die bereid is zijn/haar eigen verhaal  met anderen te delen, kan zich aanmelden als tafelorganisator of als deelnemer. Met vragen of voor het aanmelden als gespreksleider of tafelorganisator, zie www.schouwen-duivelandindialoog.nl. U kunt ook contact opnemen via info@schouwen-duivelandindialoog.nl.

bron: WereldRegio  06-10-2013

Volleybalmannen Forza knokken zich naar zege

Het had weinig gescheeld of de volleybalmannen van Forza hadden hun tweede vijfsetter op rij verloren. In tegenstelling tot vorige week tegen Atak’55 kon het team van coach Tonie van Breda zich in de vijfde set op tijd herstellen tegen Benevia. In de eerste set van de tweede competitiewedstrijd in de promotieklasse B begon Forza zaterdag aardig. Ze had steeds wat punten voorsprong, maar opeens stokte het en werd het spannend waarbij de thuisploeg aan het langste eind trok: 27-25. Zonder echt te overtuigen trok Forza het tweede bedrijf (20-25) naar zich toe. ,,In de derde set”, zo gaf speler Valentijn Luijk aan,,,lukte het verdedigend en blokkerend niet: 25-22. Op den duur konden we wel bij blijven, maar was het gat al geslagen. In de vierde set (21-25) gooiden we alle remmen los en verklasten Benevia enigszins.” In het beslissende bedrijf startte Forza weer matig en keek ze tegen achterstanden van 8-4 en 10-6 aan. In een vijfde set is dit meestal dodelijk, maar op vechtlust veroverde Forza de set met 14-16 Het eerste vrouwenteam van Forza won eveneens. Tegen Spivo werd het in Spijkenisse 1-3 (22-25 19-25 22-25 25-18) (foto: Forza)

bron: WereldRegio  05-10-2013

Week tegen Eenzaamheid in Zierikzee afgesloten met pannenkoekenmaaltijd

De Week tegen de Eenzaamheid heeft bij Eilandzorg zorgcentrum De Wieken in Zierikzee eenzaamheid uit de taboesfeer gehaald. ,,Het is bespreekbaar geworden”, zegt manager wonen en welzijn van De Wieken Piet van der Velden. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  05-10-2013

Vlootschouw Zierikzee en Bruinisse niet in gevaar

De gemeente Schouwen-Duiveland is niet van plan veiligheidseisen rond de vlootschouw tijdens de havendagen Zierikzee en de Visserijdagen in Bruinisse aan te scherpen. Dat zegt wethouder Ad Verseput. “Dat is een traditie en voor je het weet ben je die om zeep aan het helpen”, zegt Verseput. Lees verder. (foto: PBL-Pictures)

 

bron: PZC  04-10-2013

Meer dan 13.000 bezoekers Monumentendag

De Monumentendag op Schouwen-Duiveland heeft maar liefst 13.062 geregistreerde bezoekers getrokken. En dat zijn er 3500 meer dan in 2012. De meeste mensen (1631) kwamen af op de Dikke Toren in Zierikzee. Het Stadhuismuseum telde er 1216 en de Nieuwe Kerk bijna 1100 mensen. Dit jaar waren er 65 locaties tegen 58 in het jaar ervoor. De cijfers zijn vrijdagmorgen bekend gemaakt.                                                

bron: WereldRegio  04-10-2013

Drie mille voor MFC in Zierikzee

Het Oranje Fonds, het nationale fonds voor sociale initiatieven, heeft het Multifunctioneel Centrum in Zierikzee verrast met het Oranje Fonds Buurtcadeau van 3000 euro.  Dit is het eerste Buurtcadeau dat het fonds uitreikt in Zierikzee. In buurten waar de straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs. De prijs wordt vrijdag uitgereikt.                                     

bron: WereldRegio  03-10-2013

Van Bos beoogd wethouder SGP na verkiezingen

De SGP wil – als ze na de verkiezingen van maart volgend jaar een wethouder kan leveren – Cees van den Bos uit Bruinisse naar voren schuiven als wethouder. De huidige wethouder Gilles Houtekamer gaat er zoals bekend mee stoppen. Van den Bos is deskundig in het sociale  domein en die portefeuille wil de SGP graag binnenhalen. Tenminste als de SGP weer een wethouder kan leveren. Kees van de Berge uit Burgh-Haamstede blijft de fractievoorzitter en ook de lijstrekker.                                   

bron: WereldRegio  03-10-2013

Veel belangstelling voor kinderburgemeester

Na een voorzichtige start hebben zich inmiddels zeventien kinderen aangemeld voor de functie van kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland. Eén van hen volgt Annah Kooman (foto) uit Zierikzee op, die de eerste kinderburgemeester was. De verkiezing is 30 oktober. De kinderen zullen zich voordien in WereldRegio presenteren. (foto: WereldRegio)              

bron: WereldRegio  03-10-2013

Zeeuwland gaat reorganiseren

Zeeuwland is voornemens om per 1 januari 2014 te reorganiseren. De woningcorporatie wil het bestaande klantconcept – iedere klant heeft één aanspreekpunt voor alle diensten van Zeeuwland – optimaliseren met minder medewerkers in een aangepaste organisatiestructuur. Verder wil Zeeuwland zich beperken tot de core business en activiteiten uitbesteden, omdat derden het goedkoper of beter kunnen. Het gaat hier om de onderhouds- en klussendienst, de schoonmaakwerkzaamheden van conciërges in appartementengebouwen en de verkoop van woningen.  Door de voorgenomen reorganisatie gaat Zeeuwland van 47 arbeidsplaatsen terug naar 33. Dit heeft een grote impact op de organisatie. Met een sociaal plan zal Zeeuwland zich inzetten om de boventallige collega’s van werk naar werk te begeleiden. Door de reorganisatie en andere bezuinigingen bespaart Zeeuwland vanaf 2015 jaarlijks bijna acht ton. De status van de reorganisatie is een voorgenomen besluit van het bestuur, waarover de ondernemingsraad om advies is gevraagd. De wereld om Zeeuwland heen verandert snel. De koopkracht van de huurders neemt af, veel ruimte om de huren te verhogen is er niet, de opbrengsten uit woningverkopen zijn gedaald, de verhuurderheffing legt een fors beslag op de investeringsruimte van Zeeuwland. De politieke en maatschappelijke druk op corporaties om de eigen bedrijfslasten terug te dringen is groot. Daarom vindt Zeeuwland het nodig de eigen organisatie onder de loep te nemen.

bron: Ons Eiland  02-10-2013

‘Als alles bij het oude zou moeten blijven, liepen we nog in berenvellen’

Wél bomen, geen bomen, verstening, mooi plein, geen gezicht. Over de herinrichting van het Havenplein en de daaropvolgende aanpak van Havenpark en Kraanplein is het laatste woord nog niet gesproken. Lieten we een paar weken geleden de tegenstanders van de herinrichting aan het woord, bij monde van Jacques Geschiere die een handtekeningenactie hield, dit keer is het woord aan de voorstanders van de herinrichtingsplannen. “Je kunt het niet beter treffen”, constateerde Kees Bin afgelopen zaterdag op het Havenplein. Een heerlijk septemberzonnetje, VW-klassiekers en een proeverij op het Havenplein, van plaatselijke culinaire ondernemers. “Deze kant moet het op! Met die fontein erbij is het hartstikke leuk, ook ’s avonds. En ik zeg altijd maar; een huis is ook niet in één keer ingericht.” Samen met Heleen de Vries begon Kees Bin een Facebookgroep ‘Voorstanders voor Herinrichting Havenpark’. “Wij zagen de plannen van de gemeente en vonden het meteen prachtig. Er was al een partij van tegenstanders van de herinrichting en op een gegeven moment kwamen we erachter dat die een verkeerde tekening van de plannen liet zien aan de mensen die de petitie tekenden: van een Havenpark zonder bomen. Dat vonden we een verkeerde manier van voorlichten en Heleen de Vries begon vervolgens de voorstanders Facebookgroep, om openheid van zaken te geven. Er zijn immers méér meningen dan alleen die van de tegenstanders.”  De Facebookgroep heeft inmiddels 268 leden en er wordt druk gediscussieerd over wat de leden mooi en niet mooi vinden, zowel vroeger als nu, vaak ondersteund door foto’s. Als alles bij het oude zou moeten blijven, liepen we nu nog in berenvellen rond, is een van de conclusies. En verder zou het fijn zijn wanneer de gemeente nog wat meer duidelijkheid zou geven over de precieze invulling van de plannen. “Kijk goed naar de actuele informatie en juiste plannen”, adviseert Kees Bin de mensen die hun kanttekeningen hebben bij de herinrichtingsplannen. “En geef het een kans. We leven immers niet meer in vervlogen tijden en je laat je huis ook niet vijftig jaar onveranderd. Prachtig toch, die verbondenheid van Zierikzee met het water, bij het Kraanplein, met die Spaanse trappen!?”  Op de Facebookpagina is ook de nota ‘Visie Binnenstad’ in te zien, die ten grondslag ligt aan de plannen voor de herinrichting. In november spreekt de gemeenteraad zich uit over de herinrichting van het Havenpark en Kraanplein. www.facebook.com/#!/groups/232173123598352/ (foto: Marieke Mandemaker)  

 

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Speciaal menu bij Zeelandbrug

Anja en Piet Scheermeijer zijn per 1 oktober precies twintig jaar lang eigenaar van restaurant Zeelandbrug in Zierikzee. Dit heugelijk feit willen zij graag vieren met een speciaal menu, waarbij een gedeelte van de opbrengst naar de Alzheimer stichting gaat. In de maand oktober zijn gasten welkom in restaurant De Zeelandbrug om te genieten van een 4-gangen diner voor 25 euro per persoon. Daarvan gaat 2,50 euro naar de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO). ISAO strijdt voor een leven zonder Alzheimer en aanverwante vormen van dementie. De stichting steunt daarom wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan het vinden van een oplossing. Ook geven zij voorlichting over Alzheimer om de bewustwording over de ziekte te vergroten. Anja Scheermeijer aan het woord: “Mijn man, Piet Scheermeijer, kampt de laatste jaren met deze vreselijke ziekte. Ik vind het dan ook het heel erg belangrijk dat er nog meer onderzoek naar wordt gedaan en hopelijk dragen wij met ons hele team daar een steentje aan bij. Alle gasten die bij ons dit heerlijke menu komen eten, steunen in de maand oktober ook nog eens dit goede doel. Houd ook onze website, Facebook en Twitter in de gaten, want daar staat het jubileum menu in omschreven. Veel bedrijven hebben al een vrijwillige donatie gegeven. Volgt u ook?”, aldus Scheermeijer. Anja en Piet hopen dat er veel gasten dit goede doel komen steunen. Onder alle gasten die dit menu hebben gegeten, worden er bovendien nog gesponsorde prijzen verloot.

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Meezingen met projectkoor

Streekkoor Ruach uit Zierikzee houdt twee Kerstzangdiensten in Zierikzee, op 16 en 24 december. Op 16 december verzorgt Ruach zelf de gehele dienst, met het projectkoor, en op 24 december werkt Ruach mee aan de Volkskerstzangdienst in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Ook dan zingt het projectkoor mee. Ruach repeteert elke maandag van 20.00 tot 22.00 uur in de Johan Louis de Jongeschool, Vrije 32, in Zierikzee. Voor meer informatie: Rianne, 0111-642209 of Cobie, 0111-880207 of kijk op www.streekkoorruach.nl Wie wil meezingen met het (project) koor is welkom om eens te kijken en mee te doen. (foto: PR/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Boekstart ochtend in de bibliotheek

Op woensdag 9 oktober wordt in bibliotheek Zierikzee om 10.00 uur een Boekstart koffieochtend gehouden. BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van een boekje samen met hun baby leuk en leerzaam is. Omdat het de Week van de Opvoeding is én Kinderboekenweek, is in samenwerking met het Centrum voor jeugd en Gezin gekozen voor het thema Spelenderwijs. Tijdens deze ochtend laat de bibliotheek zien welke doe-, speel- geluid- en flapboekjes er in de bibliotheek te vinden zijn en welke het best passen bij de leeftijd van je kind. Baby Twinkel uit Zierikzee komt laten zien welk speelgoed en speelmaterialen voor baby’s en jonge kinderen tot en met 3 jaar in de winkel aangeboden wordt en vertelt over het kiezen van geschikt speelgoed. BoekStart is een samenwerking tussen gemeente, consultatiebureau, kinderopvang en bibliotheek. Het babyproject BoekStart wil ouders laten ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby leuk en leerzaam is. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die niet worden voorgelezen. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van. In de bibliotheek is een babyhoek ingericht waar ouders terecht kunnen voor speciale babyboekjes. Er zijn uitklapboeken, rammelaarboekjes en knisperboekjes voor baby’s. Daarnaast is de hele collectie van de jeugdbibliotheek beschikbaar.

bron: Ons Eiland  02-10-2013

The Royal Engineers

The Royal Engineers staan op vrijdag 4 oktober in De Biet in Zierikzee. Twee van de vier bandleden van The Royal Engineers zijn Zeeuwen: Michiel Buijsse en Rene Geelhoed. De band bestaat nu een jaar en was nog afsluiter op het SENA Cultuurpodium op het Bevrijdingsfestival Vlissingen, mei dit jaar. Verder is TRE samen gaan werken met twee backingvocals, Nienke Caljouw en Butet Tamba, wat de band een flinke dosis power geeft. De sound doet je denken aan Fleetwood Mac en Herman Brood & His Wild Romance. Het blijft Rock’n Roll, maar de songs krijgen met deze bezetting wat meer diepgang, dus zeker komen 4 oktober in de Biet! Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de band: www.theroyalengineers.nl.

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Fietsexcursie vanuit Zierikzee

Fiets mee met Natuurmonumenten, langs de inlagen en karrenvelden van de Zuidkust van Schouwen en langs het Nationaal Park Oosterschelde. De gids vertelt over het ontstaan van de inlagen, de vogels, planten en dieren die zowel binnendijks als buitendijks leven. Vanaf het fietspad heeft u een weids uitzicht over het water. Deze fietsexcursie is op zaterdag 12 oktober. Vertrek om 14.00 uur vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat aan de laan van Sint Hilaire in Zierikzee. Aanmelden kan via de site www.natuur
monumenten.nl/agenda of via 0113-644044. Leden van Natuurmonumenten betalen 4 euro, niet-leden betalen 7 euro en kinderen tot en met 12 jaar betalen 2 euro.

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Langs kunst wandelen in Zierikzee

De galeries die meedoen aan de kunstwandeling Zierikzee staan zondag 6 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur weer open voor publiek. De locaties zijn herkenbaar aan de blauwe vlag en ter plekke is er een plattegrondje verkrijgbaar. Naast de bekende locaties, zoals galerie La Ligne Rouge, Het Moment, Goos Verwoest en de Dikke Toren, is nu ook het Cameramuseum deelnemer. Bij de Vismarkt is de schilderclub Tussen de Havens weer present, waar ook de loge van de Odd Fellows open huis houdt voor uitleg over de doelstelling en een kijkje in de binnenkamers. In het straatje ernaast is Saskia Eggink met etsen en vintage aanwezig.

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Klaar voor de start? Af!

Sport en spel, Klaar voor de start, dit is het thema van de Kinderboekenweek 2013, een boekenfeest voor kinderen dat duurt tot en met zondag 13 oktober. Bibliotheken, scholen en boekhandels organiseren leuke activiteiten rondom het kinderboek. De bibliotheek in Zierikzee stond woensdagmiddag al in het teken van Biebolympics. Tijdens deze sport- en spelmiddag konden kinderen meedoen met workshops of opdrachten doen in de vijf kleuren van de Olympische ringen. Ieder kleur stond voor een andere discipline: kijken, weten, doen, denken en spelen.  Boeken over sporten zijn er genoeg. Als je nu op de kinderboekenafdeling bij Boekhandel de Vries in Zierikzee komt, zie je een hele kast vol met allerlei boeken die gaan over bewegen, spelen, sporten. Zoals bijvoorbeeld Klaar voor de start! van Geronimo Stilton. Wie voor tenminste 10 euro aan kinderboeken koopt, krijgt het geschenk van Harmen van Straaten, Je bent super…Jan!, er gratis bij. Op zaterdagmiddag 5 oktober kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar meedoen met Oud Hollandse kinderspelen op het Havenplein. Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je laten zien hoe handig of hoe snel je bent. Aanmelden kan in de boekhandel of via info@boekhandeldevries.nl. Dinsdagmiddag 8 oktober om 16.00 is er voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar een dansworkshop die georganiseerd wordt door Elly Geelhoed Ballet. Graag vooraf aanmelden. Kijk voor de schrijf- en tekenwedstrijd (inleveren voor 15 oktober) op www.libris.nl/devries

bron: Ons Eiland  02-10-2013

Open huis hospice Zierikzee

Het hospice Kaanskenshuis in Zierikzee houdt  zaterdag 12 oktober weer open huis. Tussen 11.00-15.00 uur is het publiek welkom om nader kennis te maken met het hospice, dat zich op steeds meer belangstelling mag verheugen. De bezettingsgraad neemt toe en is momenteel ongeveer 60 procent. Tijdens het open huis kan het publiek het gebouw bekijken en vragen stellen over het huis. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  02-10-2013

Duikers zoeken bommen in Zierikzee

Duikers zijn in de haven van Zierikzee op zoek naar mogelijke explosieven. In de haven komt een nieuwe passantensteiger. Maar voordat die wordt gebouwd wordt er eerst gezocht naar bommen en granaten die daar eventueel op de bodem liggen. Sonaronderzoek heeft uitgewezen dat er 42 objecten op de bodem van de haven liggen. Mogelijk zijn dat oude fietsen of andere metalen voorwerpen, maar het kunnen ook explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn. Zolang de bodem niet wordt beroerd kunnen die voorwerpen op de havenbodem geen kwaad. Maar nu moet er ook worden gebaggerd, om meer vaardiepte te krijgen in de haven. Daarom moeten de objecten worden weggehaald. Het onderzoek gaat twee weken duren. Daarna begint het baggeren. De nieuwe steiger moet eind dit jaar klaar zijn. De kosten voor de bouw van de steiger vallen door het onderzoek een kleine ton hoger uit. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  01-10-2013

Campus Cultura bereidt zich voor op feestje

Na maanden vanbouw- en inrichtingswerkzaamheden is het dan zover. Op vrijdag 11 oktober vindt de feestelijke opening plaats van Campus Cultura in Zierikzee. Binnen Campus Cultura hebben Pontes Pieter Zeeman, de JeugdTheaterSchool Zeeland, de Bibliotheek Oosterschelde en de Zeeuwse Muziekschool ieder hun eigen plek, om zo elkaar aan te kunnen vullen en te versterken. De gemeente investeerde een bedrag van 4,2 miljoen en sluit met deze ontwikkeling aan op de gedachten die verwoord zijn in de toekomstvisie ‘’Tij van de toekomst’’. Vanaf 14.30 uur is er een officieel programma, voor genodigden. De openingshandeling wordt verricht door de commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman en wethouder de heer W.P. Stouten. Tussen de toespraken en gesprekken door is er een programma met muziek en spel, onder andere verzorgd door de verschillende partners van Campus Cultura. Ook wordt het logo onthuld en een kunstwerk, gemaakt door leerlingen. Tussen 16.00 en 19.00 uur is het vervolgens open huis, waarbij iedereen –in het bijzonder de directe omgeving- van harte welkom is om een kijkje te komen nemen en te ervaren hoe mooi alles geworden is. WereldRegio heeft vrijdag een bijlage over de Campus Cultura. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: WereldRegio  02-10-2013