MZC’11 nadert koplopers na vijfde zege op rij

MZC’11 mengt zich steeds nadrukkelijker in de strijd om de eerste plaats in de derde klasse A. Dankzij haar vijfde zege op rij en de halve uitglijder van koploper Nieuwdorp. De Zierikzeese formatie won zaterdag op sportpark Den Hogen Blok in een doelpuntrijk duel van Heinkenszand, maar had het lange tijd best moeilijk met de Zuid-Bevelandse formatie. Na een 1-0- en 2-1-voorsprong kwam Heinkenszand op 2-3. Daarna bepleitte Martijn van Grunsven het slecht door drie treffers op rij te maken. MZC’11 heeft nu 23 punten, twee minder dan de koplopers Arnemuiden en Nieuwdorp, dat gelijkspeelde tegen FC Axel. Zowel MZC’11 als Heinkenszand beëindigen de wedstrijd met tien man. Bij de thuisploeg zag Corné Schilperoort rood. In de vierde klasse A verslikte ZSC’62 zich enigszins in laagvlieger Borssele. In Scharendijke kwam de koploper niet verder dan 1-1.

UITSLAGEN
ZATERDAG
Tweede klasse E:
Bruse Boys-Duiveland 3-2 (0-1 Robbert de Bruine, 0-2 Barry Steenpoorte, 1-2 Tommy Pronk, 2-2 Domenique van den Berge, 3-2 Gerard Vogel)

Derde klasse A:
MZC’11-Heinkenszand 5-3 (1-0 Ramon Janson, 2-1 Frank Kristelijn, 3-3, 4-3 en 5-3 Martijn  van Grunsven)
Veere-DFS 2-2 (1-1 Koen van de Berge, 2-2 Dennis Schuitemaker)

Vierde klasse A:
ZSC’62-Borssele 1-1 (Arjan Smalheer)
Colijnplaatse Boys-WIK’57 2-1 (Camiel Kleppe)
SKNWK-Lewedorpse Boys 2-1 (Stefan Vermeer, Martijn Backx)

VROUWEN
Tweede klasse B:
DSVP-MZC’11 1-0

ZONDAG
RESERVES
Vijfde klasse:
Grenswachters 3-Renesse 2-3 (Fabian Oostvogels, Maarten van Kempen,Rick Werry)
RCS 5-DZC’09 0-1 (Rogier Voorzaat)

bron: WereldRegio  30-11-2013

‘Ploegentijdrit over kering en Zeelandbrug’

Met de komst van de Tour de France naar Nederland in 2015 – La Grande Boucle start in Utrecht – is de kans zeer aanwezig dat Zeeland wordt aangedaan. Kees Bal gaat nog wat verder. ,,Als het aan mij ligt, is de kans heel groot de Tour op Schouwen-Duiveland komt.” De oud-renner, die deel uitmaakt van een initiatiefgroep die de Tour de France naar Zeeland wil halen, heeft in een brief aan Tour-directeur Christian Prudhomme al verschillende suggesties gedaan. ,,We zouden graag een ploegentijdrit over de Stormvloedkering en de Zeelandbrug willen hebben”, zegt Bal. ,,Maar”, benadrukt de Goesenaar, ,,we zijn afhankelijk van de ASO (organisator Tour de France, red.) waar ze vanuit Utrecht heen willen.”  De kans is groot dat een etappe langs Rotterdam gaat. ,,Als een soort eerbetoon aan de Grand Depart in 2010”, aldus Bal, die niet zoals in dat jaar voor een doorkomst door maar een aankomst van een etappe in Zeeland gaat.  ,,Ik kan me voorstellen dat er dan een finish op Neeltje Jans ligt. Daar liggen voor ASO voldoende mogelijkheden. Er is alle ruimte. Je moet wel heel veel opbouwen en een stukje middenberm asfalteren, maar het publiek kan met de auto dichtbij komen. Bovendien kent ASO de doorkomst op Neeltje Jans van de World Port Classic.  Wij”, doelt Bal op Zeeland zijn niet de enige, maar liggen strategisch in 2015 wel goed.” Volgend jaar gaat de Tour langs de oostkant van Frankrijk en dan is er een mogelijkheid dat de ronde in 2015 de westkant ‘opzoekt’.  Verder weet Bal dat Prudhomme – de twee hebben elkaar donderdag ontmoet tijdens een perspresentatie in Utrecht – erg te spreken is over het Zeeuwse. In de plannen die de Zeeuwse initiatiefgroep hebben, komt de Brouwersdam niet voor. Dat is, zo meent Bal, voor een etappe vanuit Utrecht, langs Rotterdam en naar Zeeland, net te ver om.

bron: WereldRegio  29-11-2013

emeenteraad zet in op vernieuwing

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland zal er na de verkiezingen van 19 maart volgend jaar heel anders uitzien. Ongeveer de helft van de nu zittende raadsleden komt naar alle waarschijnlijkheid niet terug. Met zekerheid is dat niet te zeggen omdat de kiezer een voorkeurstem kan geven aan een kandidaat naar keuze. Die kan met voldoende voorkeurstemmen dan alsnog in de gemeenteraad komen ten koste van een door de partij naar voren geschoven kandidaat. Alle partijen – met uitzondering van Alert! – hebben hun kandidaten al gekozen De gemeenteraad telt 23 raadszetels, die nu nog verdeeld zijn onder negen politieke partijen. Als de Socialistische Partij besluit mee te doen (wat nog steeds niet duidelijk is) strijden er tien partijen om de zetels. Er zijn op dit moment geen geluiden dat er zich nog andere partijen aandienen. Binnen het college van burgemeester en wethouders hebben de wethouders Wim Stouten (LSD) en Gilles Houtekamer (SGP) laten weten er na de verkiezingen mee te stoppen. De partijen hebben achtereenvolgens Jacqueline van Burg uit Zierikzee uit Cees van den Bos uit Bruinisse naar voren geschoven mochten de partijen na de verkiezingen weer een wethouder leveren. De VVD wil Ad Verseput als wethouder in het zadel houden. 

bron: WereldRegio  29-11-2013

Brand bij schuur Zandweg

De brandweer van Zierikzee heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand geblust bij een schuur aan de Zandweg in Zierikzee. Rond 00.30 uur werd ontdekt dat er een flinke stapel hout in brand stond. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen. De schuur en een caravan liepen lichte schade op als gevolg van de brand. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. (foto: Fieke van ’t Hoff)

bron: brandweer Schouwen-Duiveland  28-11-2013

Kandidatenlijst CDA vastgesteld

CDA Schouwen-Duiveland hield dinsdagavond een ledenvergadering in de Willibrordusschool in Zierikzee. In deze ledenvergadering is de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Fractievoorzitter Daniël Joppe was op 9 april al tot lijsttrekker gekozen. Nummer twee op de lijst is Marleen van Kooten-van Donge uit Bruinisse. Frans Babijn staat op nummer 3, Jan Bij de Vaate op nummer 4 en op nummer 5 staat Marieke Braber-Schot uit Renesse. 

bron: Ons Eiland  27-11-2013

En daar zijn ze!

En daar zijn ze! De kikkers nemen hun plaats in op de fonteinrand aan de Maarstraat in Zierikzee. Lange tijd had de gemeente het plan om de kikkerfontein weg te halen op het Havenpark. Ter compensatie zouden er kleinere varianten in de Maarstraat komen. De mallen waren er nog. Maar met het vorderen van de metamorfose in de Maarstraat verdween het plan om de kikkers op het Havenpark weg te halen. En nu heeft Zierikzee dus twee kikkerfonteinen in de stad. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-11-2013

Extra financiële controle in opdracht gemeente

Om 100 procent zeker te zijn dat de financiën op orde zijn laat de gemeente een extern bureau dat onderzoeken. Het Amsterdamse bedrijf Fynyard heeft haar diensten aangeboden. Met een brief is een groot aantal bedrijven op Schouwen-Duiveland aangeschreven met de vraag of zijn nog geld tegoed hebben van de gemeente. Of natuurlijk of zij nog een rekening open hebben staan bij de gemeente.Ook bedrijven die geen posten hebben openstaan, worden gevraagd dit te laten weten. Bedrijven kunnen dit doen op basis van vrijwilligheid. Het bedrijf krijgt betaald op basis van no cure no pay. Vindt het bedrijf dus geen openstaande posten, dan kost het de gemeente niets. De gemeente zegt desgevraagd een extra controle goed te vinden, maar verwacht er niet veel van. Jaarlijks gaan er zo’n vijftienduizend rekeningen door het gemeentehuis. ,,Er kan altijd wel eens iets open staan,” laat een woordvoerder desgevraagd weten. De afdeling financiën maakt zich geen zorgen zo stelt hij. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-11-2013

Pieter Zeeman op Goede doelenmarkt

Leerlingen van Pontes Pieter Zeeman staan vrijdag 22 en zaterdag 23 november op de goede doelenmarkt in het MFC in Zierikzee. Dit wordt de afronding van het maatschappelijk project “Pieter Zeeman bouwt aan bruggen naar Bhutan” dat als vervolg op het project van het “Jaar van het Water” geld heeft opgebracht voor aanschaf van warme kleding, tenten en dergelijke voor driehonderd Bhutanezen. Die op vijf kilometer hoogte, werkend aan de dam van een gletsjermeer, hebben kunnen voorkomen dat er een grote watersnoodramp zou ontstaan, die voor de half miljoen inwoners van het armste land van de wereld Bhutan ernstige gevolgen zou hebben gehad. De opbrengst van de verkoop van een verjaardagskalender en de sponsoring door bedrijven en instellingen heeft tot nu toe netto € 900,- opgebracht. Vrijdag, tussen 14.00 en 21.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur kan men voor een eventueel kerstgeschenk of sinterklaas surprise een kalender voor 10 euro aanschaffen. Kunt u niet naar de goede doelenmarkt komen, dan kunt u ook de kalender bestellen door € 10,- over te maken op rekening 54.31.30.266 van Pontes Pieter Zeeman Scholengroep met vermelding Bhutan. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-11-2013

‘We zullen Zierikzee een beetje meer ‘Spaanse peper’ moeten geven’

Wat in 2005 begint als een startpagina met links: www.Zierikzee-Monumentenstad.nl, is inmiddels een uit de hand gelopen hobby geworden voor Zierikzeeënaar Jaap Roskam. Als inwoner van Zierikzee vond hij dat de promotie van zijn stad beter kon en zette zelf de website op om Zierikzee te promoten. “Alle plaatsen op Schouwen-Duiveland hadden een eigen website, zelfs de kleinste dorpjes, maar Zierikzee niet!? Dat is toch gek!” Uiteindelijk vloeide uit de website in 2010 de Stichting Zierikzee Monumentenstad voort, met als doel de activiteiten van allerlei verschillende instanties en organisaties te bundelen. Het is een ANBI-stichting (Algemeen Nut Beogende Instelling). Alle inkomsten (donaties, advertenties en de verkoop van promotiematerialen) vloeien weer terug in de stichting. Jaap Roskam: “Samen, vrijwillig en gratis zijn daarbij de kernwoorden. Laten zien waar Zierikzee goed in is en gebruik maken van de expertise die in de stad te vinden is. Ik doe nu alles alleen, maar in de toekomst zou het mooi zijn om verschillende werkgroepjes te hebben, die verschillende activiteiten/krachten bundelen. Denk daarbij aan groepjes met thema sport, muziek, cultuur, onderwijs en dergelijke. Op deze manier komt niet alles op dezelfde schouders terecht. Promotie van de stad is niet enkel een taak van gemeente, VVV of bedrijven. Inwoners moeten daarin ook een belangrijke rol spelen.” Jaap bruist van de ideeën. Het bijhouden van de website kost hem elke dag een uur. “De nieuwspagina van de website is belangrijk en die moet ook actueel blijven. De evenementenkalender wordt het meest aangeklikt.” Positief zijn, is zijn lijfspreuk. De kunst is om creatief en uniek te zijn en de krachten te bundelen. En soms moet je dingen veranderen. Is het nog nuttig koopavonden te hebben in Zierikzee, waarbij veel winkels dicht zijn en het soms wel érg rustig is? Of is het misschien beter om één keer in de maand flink uit te pakken, met een goed georganiseerde thema-avond, aangekleed en ondersteund door verschillende organisaties en opleidingen? We moeten niet denken in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden. En dat zullen we met elkaar moeten doen. We zullen met elkaar Zierikzee een beetje meer ‘Spaanse peper’ moeten geven.” Mensen die zich ‘Vriend van Zierikzee’ voelen, zijn van harte welkom om mee te doen. Mail naar info@zierikzee-monumentenstad.nl Zie verder de site www.zierikzee-monumentenstad.nltwitter (ZierikzeeTweets) of facebook (Zierikzee.Monumentenstad). (foto: Marieke Mandemaker)                     

bron: Ons Eiland  21-11-2013

Verhuizing binnen Borrendamme is een grote logistieke operatie

Vrijdagochtend wordt mevrouw De Vlieger wakker tussen achttien verhuisdozen. Die zijn een dag eerder al ingepakt. Het is 15 november en het is dan eindelijk zover: de verhuizing naar haar nieuwe appartement in Borrendamme. Die avond staat haar bed in een andere kamer. Mevrouw De Vlieger zit die vrijdag in de recreatiezaal. “Ze kwamen mij al om half acht wakker maken”, zegt mevrouw De Vlieger met een lach. “Voor mij vroeg hoor, normaal slaap ik wel lekker tot een uur of half negen. Maar ja, er moest natuurlijk veel gebeuren. We gingen in de recreatiezaal ontbijten, want de koelkast was afgesloten en de borden ingepakt.” Het is gezellig in de recreatiezaal. Er worden spelletjes gedaan en koffie gedronken en ook de warme maaltijd wordt er gezamenlijk gegeten. Na de maaltijd gaat mevrouw De Vlieger even met haar scootmobiel boodschappen doen. “Want anders heb ik vanavond geen brood. Als het mooi weer is, ga ik vaak even met de scootmobiel naar Albert Heijn. Nu zitten we vanmiddag nog in de recreatiezaal. Ze draaien muziek, we drinken koffie of thee en we praten een beetje met elkaar. De verpleging komt ons straks halen om naar ons nieuwe appartement te brengen. Zaterdag en zondag helpen ze ons om van onze kamer naar het Grand Café te gaan. Dat is allemaal anders. Deze recreatiezaal gaat binnenkort ook plat. We gaan eten in het Grand Café.” “Morgen komen mijn nieuwe spullen”, zegt mevrouw De Vlieger. Mijn bed en mijn relaxstoel worden nu verhuisd. Er staat een linnenkast, daar leggen en hangen ze mijn kleding in. Ze hangen ook de lampen op. Ik hoef daar niets aan te doen. Ik heb van tevoren stickers met mijn naam op alles geplakt en op de plattegrond aangegeven hoe het moet komen te staan. Ze sluiten ook de koelkast aan, dan kan ik daar mijn melk vanmiddag in zetten. Dat is wel anders straks, ik moet zelf voor mijn ontbijt en de broodmaaltijd gaan zorgen. ’s Ochtends is dat makkelijk, ik neem altijd cornflakes en die paar boterhammen ‘s avonds gaat ook wel lukken. Ik hoop dat ze mijn Senseo hebben uitgepakt, dan kan ik vanavond een kopje koffie maken. En anders neem ik wel een glaasje melk of limonade. Morgen komen twee schoonzussen helpen om mijn vitrineast weer in te ruimen. Dan kan ik beginnen met wennen. De laatste dagen was het zo’n rommeltje in mijn kamer, ik heb wel zin in mijn nieuwe appartement waar alles netjes op orde is.” (foto: Marieke Mandemaker)                     

bron: Ons Eiland  21-11-2013

Theater De Belt geopend

Zondag werd het kleinste theater in de stad feestelijk geopend. In dit theater kunnen bewoners die kleinschalig in een van de vier ‘straten’ in De Wieken wonen muziek beleven. Dit kan door te luisteren, muziek te maken of mee te zingen. Dit zorgt voor ontspanning en plezier bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Jacqueline Bouwman is staffunctionaris Welzijn van Stichting Eilandzorg, locatie De Wieken. Zij laat met gepaste trots het kleine theater zien. Door de wandbekleding, de ramen met rode gordijnen en gedrapeerde vitrages en de vier rode stoelen en de piano krijgen de bezoekers het idee in een echte concertzaal te zitten. “Het is voor ons een uitdaging wat we er allemaal mee kunnen doen. We beginnen met het luisteren naar muziek via Spotify op de computer. Daar kunnen we echt elke soort muziek op vinden van André Hazes tot Bach. We willen elke keer drie tot vier mensen die bij elkaar passen qua smaak in het theater laten genieten van muziek. Het blijkt dat liedjes uit de jeugd het langst in het geheugen blijven zitten. Dus zingen we bijvoorbeeld over Jarig Jetje die ging trakteren of Het karretje op de zandweg. We hebben ook instrumenten waarmee de mensen kunnen begeleiden. Het is natuurlijk het mooist als we live muziek hebben. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die zo nu en dan iets willen spelen op de piano of op een eigen ander instrument. Dat zou prachtig zijn. Het nodigt ook uit om over de muziek te praten. Word je er blij of juist verdrietig van?” Het kleinschalig wonen bestaat nu vijf jaar in De Wieken. De medewerkers hebben gemerkt dat er veel meer rust komt. Jacqueline: “De bewoners kunnen hun eigen levensritme behouden en hoeven niet met een grote groep mee te doen. Op elke afdeling wonen zeven mensen met eigen kamer en een gezamenlijke huiskamer en keuken. De bewoners mogen zelf aangeven hoe laat ze ’s ochtends of ’s avonds geholpen worden. Daar passen wij onze looproute op aan. Ze kunnen in de gezamenlijke huiskamer zitten, maar ook naar hun eigen kamer lopen. Het welzijn van de mensen staat voorop. Daar is theater De Belt een mooie aanvulling op.” Boven: Mevrouw Ravesloot-Versteeg speelt in het nieuwe theater op de piano die zij op 10-jarige leeftijd van haar vader kreeg. Naast haar staat haar ‘buddy’ Nella Houkamp en vooraan Jacqueline Bouwman. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  21-11-2013

Van Oeveren/WIK houdt Stella Boys op gelijkspel

Van Oeveren/WIK heeft uit het duel tegen koploper Stella Boys/’t Centrum in de eerste klasse van de ZieZaVo een punt overgehouden. In een wedstrijd met veel kwaliteit was het Maurice de Vlieger die Van Oeveren/WIK op een 1-0-voorsprong bracht. Van Oeveren had meer kansen maar Stella Boys keeper Jurgen Schoenmakers keerde knap de schoten van Martijn van Grunsven en Mike de Voogd. Net voor het eindsingnaal van de eerste helft was het Ramon Janson die gelijkmaakte. Halverwege de tweede helft kwam Van Oeveren/WIK opnieuw aan de leiding nadat keeper Schoenmakers te laat uit zijn goal kwam en Martijn van Grunsven de bal simpel bij Bart Boot bracht: 2-1. Een verrassing leek in de lucht maar met nog zes minuten op de speelklok scoorde Janson de gelijkmaker. In de laatste seconden ontsnapte Van Oeveren/WIK aan een nederlaag door een schot van Frank Kristalijn op de lat.  IJtama won vrij gemakkelijk van Deco Home met 9-2. De Strandloper/Ginsterveld had geen moeite met Airpack: 5-0. Vivars.nl won met 8-5 van ASZ. Motorenboys, koploper in de tweede klasse, won met 6-0 van VIA Adviseurs. Ook de nummer twee, Stella Boys/’t Centrum 2, won met 7-3 van De Vlinder.

bron: WereldRegio  21-11-2013

Neeltje Jans Mosselen hét familiebedrijf 2013

De beheermaatschappij Schot (Neeltje Jans mosselen) mag zich het WereldRegio Familiebedrijf van 2013 noemen. Wethouder Ad Verseput heeft vanavond in de burgerzaal de bijbehorende oorkonde overhandigd. Schot was tot vanavond één van de genomineerden naast Verton Bike Totaal in Haamstede en Airpack in Zierikzee. De jury bestond uit vertegenwoordigers van Rabo Oosterschelde, de gemeente Schouwen-Duiveland, DRV Accountants en belastingadviseurs en Klaassen Notarissen. De deelnemers aan de eerste verkiezing op Schouwen-Duiveland moesten voor de jury uitgebreide vragenlijsten invullen over zaken als bedrijfsbeleid- en bedrijfsopvolging. In WereldRegio vrijdag een uitgebreid verslag. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  20-11-2013

Proeverij wederom leukste restaurant van Zeeland

estaurant de Proeverij in Zierikzee is wederom verkozen tot het Leukste restaurant van Zeeland.Eerder al was de Proeverij koploper van Schouwen-Duiveland. Het gaat om een internetverkiezing, waarbij het publiek een restaurant naar keuze kan kiezen. Op 26 november komen de winnaars van de provincies bij elkaar en wordt bekend wel restaurant zich de leukste van Nederland mag noemen.

bron: WereldRegio  20-11-2013

Wie krijgt het predikaat Familiebedrijf 2013?

Woensdagavond maakt wethouder Ad Verseput bekend welk bedrijf op Schouwen-Duiveland het predikaat Familiebedrijf 2013 krijgt. Een kleine vijftig familiebedrijven zijn met elkaar de strijd gegaan. Het initiatief voor deze verkiezing komt van WereldRegio. De partners DRV Accountants, Klaassen Notarissen, Rabo Oosterschelde en de gemeente hebben samen de jury gevormd. De verkiezing is woensdagavond in de burgerzaal van het gemeentehuis.

bron: WereldRegio  19-11-2013

Gutkind en Aangeenburg geven elkaar weinig toe

Ook na elf ronden zijn de twee koplopers in de competitie van schaakvereniging Zierikzee, Hans Aangeenbrug en Kedem Gutkind, er nog niet uit wie van hen de sterkste is. Net als in de tweede ronde remiseerden ze ook nu weer in een onderling gevecht. Er kwam zoals verwacht de Pirc opening op het bord waarin Aangeenbrug met zwart als snel de thematische opstoot e5 plaatste. Gutkind had het juiste antwoord en het evenwicht werd verder niet noemenswaardig verstoord. Hun vorige partij werd ondanks wilde taferelen remise, nu wist Bas van de Graaf te winnen van Kees van den Nieuwendijk. Van de Graaf, de laatste tijd steeds beter in vorm komend, dirigeerde de witte stukken met grote precisie naar voren. Zijn tegenstander had uiteindelijk geen verweer tegen de dreigingen en moest in het eindspel opgeven. Jac Weeland opende met zijn vertrouwde 1.b4-opening, en lanceerde zonder zijn koning veilig gesteld te hebben een scherpe aanval op de zwarte koning van Martin Krijger. Deze zette een tegenaanval door het centrum op, waardoor over en weer veel dreigingen ontstonden. Uiteindelijk won Krijger doordat Weeland in groeiende tijdnood niet altijd de beste voortzetting vond. Frans Jansen verbaast regelmatig zijn clubgenoten met zijn compromisloze en optimistische stijl, maar verrast zichzelf nu waarschijnlijk ook met de resultaten die hij boekt. Hij verloor in deze competitie nog maar twee keer en speelde geen enkele remise. Dat laatste is bij Jansen eigenlijk vanzelfsprekend. Nu won hij van Ben Snethorst en steeg met stip naar de vijfde plaats in de rangschikking. Piet de Vreede is weer terug na een lange periode niet gespeeld te hebben en vierde zijn rentree met een klinkende overwinning op Peter Verkaart. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-11-2013

Vierde overwinning MTB’er Tolhoek

Ook bij een ATB-wedstrijd in het Belgische Zelzate is Ezra Tolhoek uit Zierikzee de beste gebleken.Net als bij drie voorgaande wedstrijd in de Zeeuwse wintercompetitie won hij bij de dertien- en veertienjarigen. Twee plaatsgenoten van Tolhoek, Davy van Mourik en Miels Haisma, werden bij de vijftien- en zestienjarigen respectievelijk tweede en derde. Bart Kastelein uit Burgh-Haamstede finishte bij de negen- en tien jarigen zevende en zijn jongere broer Rob vierde in de leeftijdsklasse tot en met acht jaar.

bron: WereldRegio  19-11-2013

De Biet beste café van Zeeland

Het Zierikzeese café De Gekroonde Suikerbiet is weer het beste cafe van Zeeland. Dit blijkt uit de jongste Top 100-verkiezing van beste cafés in Nederland. De Biet, zoals iedereen het kent, staat in de ranglijst van organisator Misset Horeca achtste. Het biercafé Olivier uit Utrecht is eerste geworden. In de tophonderd staat Zeerust uit Renesse 25e en het Scharendijkse Salud 82e.

bron: WereldRegio  19-11-2013

Gemeente Schouwen-Duiveland: Lindøy moet echt weg

Tweemaster Lindøy moet nu echt vertrekken vanuit de haven van Zierikzee. Het schip mag ook niet aanmeren in een andere haven op Schouwen-Duiveland. Dat heeft de gemeente Schouwen-Duiveland laten weten aan de eigenaar, stichting Lindøy. Lees verder. (foto: Ineke Muste-Goudswaard)

 

bron: PZC  18-11-2013

Jamaicaanse vrouwen trouwen in Zierikzee

Yvonne Cunningham (51) en Denise Artis Shaw (54) uit Jamaica zijn maandag getrouwd in Zierikzee. De twee zijn hun Caribisch eiland ontvlucht vanwege de homohaat. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

  

bron: PZC  18-11-2013

Temmink beoogd lijsttrekker Groen Links

Groen Links stelt woensdag 27 november de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar vast. Zoals verwacht is Gerwi Temmink (nu ook al in de raad) de beoogd lijsttrekker. Andere namen op de lijst zijn oud-statenlid Ankie Smit, Ruud van de Laar en Henk Struijk.

bron: WereldRegio  18-11-2013

Van Wagtendonk muzikaal onderscheiden

Gerard van Wagtendonk uit Zierikzee is tijdens het najaarsconcert van muziekvereniging Crescendo te Dreischor verrast. Hij ontving uit handen van de voorzitter van Crescendo, namens de KNFM, het speldje voor zestig jaar lidmaatschap van de amateurmuziek. Van Wagtendonk is als jeugdig muzikant begonnen op een klarinet, maar koos daarna vrij snel voor het slagwerk. Via verschillende verenigingen en met goede herinneringen aan Rust Roest (showband uit Zierikzee) is hij nog steeds actief op het slagwerk. Al geruime tijd is hij ook lid van muziekvereniging Crescendo. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  18-11-2013

Delta Sport laat zege uit handen glippen

Thuis ongeslagen, uit verslagen. Dat is de balans na vier wedstrijden van Delta Sport in de hoofdklasse D. Van het kwartet werden de eerste twee thuisduels gewonnen en de andere twee op vreemde bodem verloren. De tweede verliespartij (27-26) had zondag plaats in Voorschoten en dat was tegen HVV’70 niet nodig geweest. In de voorstad van Den Haag leek het mannenteam van de Zierikzeese handbalploeg een voorschot te nemen op de derde zege in het seizoen 2013/2014. Echter, een voorsprong van twee treffers en een man meer op het veld waren niet aan Delta Sport besteed. In de laatste vier minuten boog HVV’70 de achterstand om in een nipte overwinning. Scores Delta Sport: Guust Sluijs 8, Guido de Graaf 6, Jimmy Niemans 5, Koen de Bruijn, Ruben Bos 2, Leon van de Sande, Tijs van Splunder, Tim Vleeshouwer. (foto: Delta-Sport)

bron: WereldRegio  17-11-2013

Grote belangstelling voor intocht Sinterklaas

In Zierikzee is een groot aantal mensen afgekomen op de intocht van Sinterklaas. Dit jaar kwam de Goedheiligman weer aan bij de Oude Haven, waar hij door jong en oud werd toegezongen. Ook bezoekt hij vandaag Brouwershaven. De overige intochten zijn de komende twee weken. (foto: PBLpictures

bron: WereldRegio  16-11-2013

Vriendenstichting toont gaanderij van Nieuwe kerk Zierikzee

Tijdens de donateursdag van de Vrienden van de Nieuwe Kerk in Zierikzee kon de gaanderij in het gerestaureerde gebouw worden bewonderd. Het paarsgeschilderde bouwwerk binnen in de kerk bestaat uit een keuken, een koffiebuffet en een toiletgroep. Bovenop is plaats voor 42 stoelen. In de gaanderij is ook ruimte voor de lichttechnicus. Lees verder.

bron: PZC  16-11-2013

MZC’11 zet sterke reeks door in Axel

MZC’11 heeft de smaak in de derde klasse A behoorlijk goed te pakken. Na de miskleunen tegen Walcheren en Nieuwland heeft de ploeg zich volledig herpakt. Na drie 3-0-zeges op DFS, VCK en Domburg, moest Axel, ook een fusieclub, er zaterdag met 2-4 aan geloven. Smaakmaker, net als vorige tegen de ploeg van Zierikzeeënaar Eddie Kiesenberg, was Ramon Janson. Toen bereidde de tiener twee goals voor, tegen Axel trof hij driemaal zelf raak. De vierde opeenvolgende zege bracht MZC’11 een stapje dichterbij koploper Nieuwdorp dat tegen Domburg niet verder kwam dan 1-1. Tussen Nieuwdorp en MZC’11 staat Arnemuiden. Waar MZC’11 al vier wedstrijden niet meer heeft verloren, geldt dat voor DFS in tegenovergestelde zin. Op sportpark Van Zuijen werd het tegen Arnemuiden 0-2 en zag Nuno Andrade Varela rood na tweemaal geel. In de tweede klasse E verloor Bruse Boys met dezelfde cijfers bij VVC’68. Het was in Halsteren geen beste beurt, vond trainer Wim Nieuwland. ,,Het was een wedstrijd van ‘net niet’. We raakten driemaal de lat en het ontbrak een beetje aan overtuiging”. SKNWK trakteerde WIK’57 in de vierde klasse A op de grootste nederlaag tot nu toe. Op sportpark De Vospit werd het 0-7. Buurtgenoot ZSC’62 voert de ranglijst in die afdeling na een zege op Lewedorpse Boys tijdelijk aan omdat een wedstrijd van koploper Arendskerke net als vorige week niet tot een einde kwam. Deze keer had de scheidsrechter een blessure.

UITSLAGEN
TWEEDE KLASSE E:
VVC’68-Bruse Boys 2-0
Duiveland-Zwaluwe 3-1 (1-1 Leen IJzelenberg, 2-1 Robbert de Bruine, 3-1 Bary Steenpoorte) – verslag volgt later op deze site

DERDE KLASSE A:
FC Axel-MZC’11 2-4 (Ramon Janson 3, Corné Schilperoort)
DFS-Arnemuiden 0-2

VIERDE KLASSE A:
WIK’57-SKNWK 0-7 (0-1 Robbert Padmos, 0-2 en 0-3 Wilco de Valk, 0-4 Robbert Padmos, 0-5 Martijn Backx, 0-6 Remco van den Berge, 0-7 Martijn Backx)
Lewedorpse Boys-ZSC’62 0-1

VROUWEN
TWEEDE KLASSE B:
MZC’11-ARC

bron: WereldRegio  16-11-2013

Gehavend Forza verslaat angstgegner Dordrecht

Het eerste mannenteam van Forza heeft een zeer knappe 2-3-overwinning (17-25 25-23 25-17 24-26 12-15) in en tegen Dordrecht behaald. De tekenen voorafgaand aan het duel met de tweede keus van de gelijknamige volleybalvereniging waren verre van gunstig voor de eilandelijke promotieklasser. Dordrecht 2 was in 2012/2013 de enige ploeg die Forza tweemaal versloeg, Rutger Pesch was zoals voor het team afwezig en daar kwam kort voor vertrek de absentie van Bart Ketting bij. De speler was nog ziek en niet in staat in actie te komen. In het eerste bedrijf leek het allemaal wel mee te vallen met de tegenspoed bij Forza omdat de ploeg gewoon prima speelde. Daarna leek het wat over met het ‘beginnersgeluk’ in de ploeg van coach Tonie van Breda. De thuisploeg zette Forza meer onder druk in de tweede set en in de derde werd het spel er niet beter op. In het vierde bedrijf krabbelde Forza weer op en gingen de scores over en weer. Op 24-22 kreeg middenmoter Dordrecht twee setpunten: ze dachten er te zijn, maar Forza, nummer drie in de promotieklasse B, dacht daar anders over. Als team sleepte ze er een vijfde set uit. Deze werd goed begonnen en mede daardoor boekte Forza een zwaar bevochten zege. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  16-11-2013

Flinke vechtpartij duel B1-junioren MZC’11-Dosko

De wedstrijd tussen de B1-junioren van MZC’11 en Dosko is flink uit de hand gelopen. Nadat de Zierikzeese jeugdploeg zaterdag de 3-4 maakte en bal wilde pakken om weer snel te kunnen aftrappen, ontstond er een zeer stevige knokpartij tussen de voetballers uit Zierikee en Bergen op Zoom. Over en weer werd er een aantal minuten stevig geslagen en geschopt. Voordat de spelers met elkaar op de vuist gingen, stond Dosko met negen man op het veld en waren er nog zes minuten te spelen. De wedstrijd is bij de 3-4-stand gestaakt.

bron: WereldRegio  16-11-2013

Veiligheidstrappen in havens Zierikzee worden langer

De veiligheidtrappen in de Oude Haven, de museumhaven en haven ’t Sas in Zierikzee worden aangepast. De trappen zijn nu bij laag water te kort en daardoor kunnen drenkelingen niet meer uit het water komen. Lees verder.

 

bron: PZC  15-11-2013

LSD zoekt voorstanders van nieuw Havenpark

Na vooral veel tegenstanders aangehoord te hebben, zoekt Leefbaar Schouwen-Duiveland nu vooral voorstanders van de herinrichting van het Havenpark en Kraanplein in Zierikzee. Via facebook worden juist de voorstanders gevraagd te reageren. Want de plannen voor het Havenpark en Kraanplein zijn nog niet definitief. En als er alleen tegenstanders zijn – zo laat LSD op facebook weten – is 1,1 miljoen euro wel erg veel geld voor de aanpassingen. De gemeenteraad heeft donderdag besloten dat er nog eens goed naar de plannen gekeken moet gaan worden. Burgemeester en wethouders hadden liever al een finaal besluit gezien. Maar dat ging een meerderheid in de raad te ver.

bron: WereldRegio  15-11-2013

Deeltijd Thai in Zierikzee

Overdag een lunchroom met een broodje of een biefstuk en ’s avonds een Thais restaurant: het is een ongebruikelijke combinatie. Lunchcafé 11 verandert van woensdag tot en met zaterdag in Dao’s Dining, een eenvoudig Thais eethuis. Lees verder.

 

bron: PZC  15-11-2013

Stella Boys verstevigt koppositie

Stella Boys heeft haar koppositie in ZieZaVo-competitie verstevigd. Terwijl IJtama verloor van het sterk spelende Van Oeveren/WIK (2-6) won Stella Boys uiteindelijk met gemak van De Strandlopers/Ginsterveld met 12-1. In de eerste tien minuten van de wedstrijd leek het duel een spannend verloop te krijgen nadat Frank Kristalijn de 1-0 scoorde maar Don van Vliet al snel de gelijkmaker maakte. Het was even tegenstribbelen van De Strandloper maar Stella Boys schakelde het tempo een tandje hoger en met doelpunten van broertjes Lars en Arne Holm en goed spelende Kristalijn was het snel gedaan met het team uit Westerschouwen. IJtama, de kampioen van vorig jaar, verloor de controle over de wedstrijd nadat het met een 2-1 voorsprong de rust inging. In de tweede helft werd het team van Rob Wijnstekers overklast door de snelle Van Oeveren-spelers Rick Bevelander, Mike de Voogd en Robin Proost. Airpack maakte in het begin van de wedstrijd nog een aardige vuist tegen Vivars.nl. Maar de spelers uit Bruinisse kantelde al snel de wedstrijd door een 2-0 achterstand om te buigen na een 3-10 winst. ASZ sprokkelde weer een puntje door Deco Home Zierikzee op 5-5 te houden. In de tweede klasse was er voldoende spanning maar uiteindelijk geen verrassende uitslagen. Koploper Motorenboys behaalde de volle winst in de laatste minuut door een fraaie goal van Michiel Tamerus tegen FAXE: 5-4. De nummer twee, Stella Boys/’t Centrum 2, kwam in de tweede helft knap terug van een 0-3 achterstand na een 5-3 winst tegen Via Adviseur. Het team van De Vlinder kwam in sportcentrum Onderdak twee keer in actie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-11-2013

Idee voor Vrijwilligersbedrijf sneuvelt

Het idee van D66 om een Vrijwilligersbedrijf op te richten wordt niet gesteund door de gemeenteraad. Het Vrijwilligersbedrijf zou vrijwilligers moeten werven en opleiden. Maar volgens wethouder Gilles Houtekamer (SGP) worden die taken al uitgevoerd door de vrijwilligerscentrale, die is ondergebracht bij de opvolger van het Welzijnshuis, het SMWO Schouwen-Duiveland. Dat zei hij tijdens de begrotingsvergadering van de gemeente.

bron: WereldRegio  14-11-2013

Onderzoek naar inhuren ‘kwartiermaker’

De gemeente gaat bekijken of er een kwartiermaker kan worden aangesteld in de strijd tegen de leegstand in bijvoorbeeld de Zierikzeese binnenstad. De ChristenUnie heeft daar donderdagmiddag om gevraagd. Een kwartiermaker kan potentiële bedrijven bijstaan bij het vinden van een geschikt winkelpand. Wethouder Ad Verseput zegde dit donderdagmiddag toe. ,,Het kost natuurlijk wel weer geld maar er zijn voorbeelden in andere gemeenten dat het kan werken”. Hij ziet ook werk in de dorpen op het eiland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-11-2013

Toekomst Havenpark en Havenplein terug op agenda

De gemeenteraad neemt vandaag geen besluit over de herinrichting van het Havenpark-Kraanplein in Zierikzee. Burgemeester en wethouders wilden dat wel doen, maar een meerderheid in de raad wil het eerst nog eens over de plannen en de financiële consequenties hebben. CDA en Alert waren eerder al kritisch. Maar in de raad is er groeiende zorg over de plannen. Of een nieuwe inhoudelijke discussie verandering in de plannen brengt is nog de vraag. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-11-2013

NuFormer Zierikzee ‘doet’ Philips

In Amsterdam is het nieuwe logo van Philips aan de wereld gepresenteerd. Dit gebeurde met een indrukwekkende video mapping projectie, geproduceerd door NuFormer uit Zierikzee. ,,We willen met onze nieuwe merkidentiteit uitdrukken dat technologie persoonlijk is. Technologie moet aan de wensen van mensen voldoen”, zo zei Philips-topman Frans van Houten in zijn toespraak die de onthulling inluidde. Het beeldverslag van de onthulling kon door alle Philips medewerkers over de hele wereld live worden gevolgd via internet. Een paar uur later werd dezelfde en voor de Portugese markt enigszins aangepaste onthulling van het nieuwe logo eveneens megagroot geprojecteerd in Sao Paulo, Brazilië. Ook deze projectie werd door NuFormer uitgevoerd. Bekijk de video. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-11-2013

Take Care naar Laco, Sportworxs blijft zelfstandig

Sportschool Take Care is overgenomen door de nieuwe exploitant van het in aanbouw zijnde sportcomplex in Zierikzee; Laco. Take Care en de andere kleinschalige sportschool Sportworxs hebben altijd grote moeite gehad met de komst van Laco, die volgens de twee in een door de gemeente gesubsidieerde omgeving van start mag gaan. Volgens de twee zou er geen ruimte zijn voor een derde sportschool in Zierikzee. Laco zelf heeft de gemeente laten weten dat die ruimte er wel is. Toch heeft de onderneming Take Care nu gekocht en daarmee een concurrent ‘uitgeschakeld’. Peter van der Zande van Sportworxs is niet benaderd door Laco en zegt op eigen kracht verder te willen gaan. ,,Wij onderscheiden ons door ons programma en onze kleinschaligheid,” zo laat Van der Zande weten.

bron: WereldRegio  14-11-2013

Vandaag begrotingsdebat gemeenteraad

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland debatteert vandaag over de begroting voor 2014 en de jaren daarna. De openbaar toegankelijke vergadering begint om 13.00 uur in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Burgemeester en wethouders verdedigen daar de begroting. Nu al is duidelijk dat er vanuit de politieke partijen diverse wijzigingen worden voorgesteld. WereldRegio volgt het debat via de website en ook in de krant van vrijdag aandacht voor dit jaarlijkse ritueel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-11-2013

Theater De Belt in De Wieken

Binnen de eigen deuren van locatie ‘De Wieken’ in Zierikzee realiseert Stichting Eilandzorg Schouwen-Duiveland theater ‘De Belt’. Dit kleinste theater van Zierikzee wordt 17 november op feestelijke wijze geopend met een lunchconcert. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat luisteren naar muziek of zelf muziek maken, zorgt voor ontspanning en rust bij mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking. Om hierop in te spelen en juist die bewoners nog beter te ondersteunen heeft Eilandzorg het theater ontwikkeld in ‘De Beltmolenstraat’. Het theater wordt feestelijk geopend op zondag 17 november met een lunchconcert. Daarbij wordt het restaurant ‘De Raadzaal’ aan de Hoge Molenstraat 13 omgetoverd tot concertzaal, met een optreden van pianist Art Zegelaar en bas/bariton operazanger Arjan van Etten. Na afloop is er gelegenheid om het theater ‘De Belt’ te bewonderen. Het concert begint om 11.30 uur, ontvangst vanaf 11.00 uur. Om 13.00 uur is er een informele lunch en de mogelijkheid om het theater te bezichtigen. Aanmelden voor de feestelijke opening is niet nodig. Voor de muzikale begeleiding is Eilandzorg nog op zoek naar een aantal extra vrijwilligers. Mensen die het leuk vinden om met de bewoners naar muziek te luisteren en/of te maken. Voor meer informatie: Jacqueline Bouwman via 06-20685782 of jbouwman@eilandzorg.com. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: Ons Eiland  13-11-2013

‘Het idee wekenlang alleen de oceaan te zien lijkt me bijzonder’

Zijn boeken en LP’s slaat hij bij zijn ouders op, zijn huis is verhuurd. Wiebe Radstake uit Zierikzee kiest voor een zeilavontuur. “Het is best heftig om zo alles achter je te laten,” vertelt hij, “maar ik merkte dat ik moe werd van de sleur hier. Ik had zin in wat nieuws.” Het afgelopen jaar hielp Wiebe mee in een boomgaard in Nieuwerkerk en maakte zo alle seizoenen mee. Tot mei gaat hij nu mee met de Tres Hombres. Dit zeilend vrachtschip -zonder motor – gaat deze winter naar de Caribbean, om lading op een ‘schone manier’ te vervoeren (zie fairtransport.nl) en rum en cacao te halen. Wiebe vertrekt op 14 november vanuit Lissabon, de oceaan over. Rond 14 april hoopt hij terug te zijn in Nederland.  Dit is de vijfde keer dat de Tres Hombres naar ‘de overkant’ zeilt. Tijdens de Sail in Vlissingen kwam Wiebe de crew van de Tres Hombres tegen. Hij kende het schip al een tijd en was geïnteresseerd. Wiebe: “Maar een mailtje werkt in zo’n geval niet. Ik raakte aan de praat en voer vervolgens een week mee; van Den Helder naar Vlissingen. Ze waren wel geïnteresseerd, omdat ik al elf jaar op de binnenwateren gevaren heb en de Enkhuizer Zeevaartschool gedaan heb, speciaal gericht op de zeilvaart.” Varen met de Tres Hombres is een avontuur. Zodra het schip de haven verlaat, gaat er een net omheen, zodat er onderweg niemand overboord kan slaan. En omdat het schip geen motor heeft, kan de reis soms langer duren dan gedacht. Toch is er ook moderne techniek aan boord, zoals radar en andere apparatuur. “Maar, aangedreven door wind- en zonne-energie”, haast Wiebe zich uit te leggen. Het is een droom voor Wiebe om de wereld over te trekken. “Ik wil nog geen huis-boompje-beestje-leven.” Daarnaast vindt hij het een prettig idee om mee te helpen de wereld mooier te maken, met gelijkgestemden. “Op dit moment is de Tres Hombres Nederlands trots! Iedereen heeft het erover.” Aan boord gaat iedereen ‘terug in de tijd’. Wiebe; “Je mag alleen een hutkoffer meenemen. Geen mobieltje, geen computer, geen Facebook. Dat wordt brieven schrijven en dagboeken vullen.” De Tres Hombres heeft tussen de 18 en 20 opvarenden. Het zijn allemaal mensen die iets met de zee hebben. Zijn band, Zinkzand, zal een half jaar zonder Wiebe moeten. Maar de gitaar gaat mee. De tijd aan boord zal Wiebe gebruiken om nieuw materiaal bij elkaar te schrijven en natuurlijk ook te spelen. “Het idee van wekenlang alleen maar oceaan zien lijkt me zó bijzonder”, zegt Wiebe. “Dan ga je je zó klein voelen.” svtreshombres.com. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  13-11-2013

Sinterklaas in Zierikzee

De Sint komt op zaterdag 16 november om 14.00 uur aan met zijn boten in de Oude Haven van Zierikzee. Altijd spannend of het past en of de oude brug wel open gaat. Maar de hoofdpiet heeft het goed voorbereid, het is opkomend water, dus het moet gaan lukken. De intocht zal in het thema staan van muziek. De Pieten zijn al heel de zomer aan het oefenen met hun muziekinstrumenten. Uit ieder kamertje klinkt weer een ander geluid. Boven in het torenkamertje oefent Drumpiet en in de kelder klinkt gitaarmuziek Ook zijn de Pieten aan het oefenen met trompetten. Veel pieten nemen hun muziekinstrument mee. Dus dat wordt een chaos, of een goed samenspel…  Op het Havenplein staat de PatsBoem-Show al klaar om Sinterklaas te ontvangen. Pats Boem trakteert iedereen op een knotsgekke show met veel muziek en comedy. Het belooft een hele gezellige middag te worden in Zierikzee. De Grote WildGeraasdag vindt plaats op de Winkelboulevard Zierikzee. Op zaterdag 23 november mogen de kinderen van 10.00 tot 15.00 uur in diverse winkels deelnemen aan spelletjes of knutselactiviteiten. Natuurlijk staat ook de Pieten-Taxi klaar om iedereen over de Winkelboulevard te rijden. Om 15.30 vindt de uitreiking plaats van de wedstrijd ‘Wie maakt de mooiste poster voor Sinterklaas’. De leerlingen van de hoge Pieten-muziekschool uit Madrid zorgen zaterdag 30 november vanaf 11.00 uur voor een muzikale noot in het centrum. Met verschillende muziekinstrumenten zijn ze te vinden in de binnenstad van Zierikzee. Natuurlijk zijn Sinterklaas en de snoeppieten ook van de partij. Ook dit jaar ‘dweilt’ de speciale pietenband ‘Oor ons noe’ deze dagen door Zierikzee, je komt ze overal tegen.  Natuurlijk is er dit jaar ook weer een wedstrijd. Het thema is: ‘Wie maakt de mooiste poster voor Sinterklaas’. In de Sinterklaaskrant en op de website staat precies beschreven hoe je de poster kunt maken, waar in te leveren en welke prijzen je kunt winnen. De Sinterklaaskrant wordt in Zierikzee huis aan huis verspreidt maar kom je ook tegen in verschillende winkels. Ook leuk is te vermelden dat filmtheater FiZi deze periode de film ‘Pepernotenchaos’ draait, ter ere van de Sint. Kijk voor informatie over het programma en de wedstrijd op de site www.sinterklaaszierikzee.nl.

bron: Ons Eiland  13-11-2013

Maak kans op twee gratis kaarten voor film naar keuze

Elke week belichten we in Ons Eiland een film die draait in Filmthea-ter Zierikzee (fiZi). Deze week is dat Stories We Tell. Beantwoord de vraag in dit artikel en maak kans op twee gratis filmkaarten voor een film naar keuze. In Stories We Tell gaat Sarah Polley (Away from Her) op zoek naar het levensverhaal van haar moeder. Diverse familieleden, vrienden en kennissen vertellen over moeder Diane en verschillende familiegebeurtenissen. We zien beelden van haar moeder door de tijd heen. Elk gezinslid heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen visie op het verleden en de waarheid. De film schetst een portret van een intelligent, warm en liefhebbend gezin en een fascinerende, mysterieuze vrouw. Maar toont ook hoe het geheugen de herinnering beïnvloedt. ‘Een ontroerende en telkens weer verrassende zoektocht van filmmaakster Sarah Polley naar haar gezin.’ (de Volkskrant). FiZi stelt twee gratis kaarten beschikbaar voor een film naar keuze voor lezers die het antwoord weten op de volgende vraag: Welke bekende actrice speelt de rol van de snob Jasmine? Stuur het antwoord naar: Postbus 91, 4330 AB in Middelburg of stuur een mailtje naar redactie.oes@wegener
media.nl. De winnaar ontvangt bericht thuis. Ga voor meer informatie naar de website www.fizi.nl

bron: Ons Eiland  13-11-2013

Bescheiden start vergroening Havenplein

Bijna een half jaar is het Havenplein in gebruik door de horeca en weekmarkt. Ook vele inwoners en toeristen maken gebruik van het plein. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in beperkte mate ook groen toe te voegen aan het geheel. Omdat het Havenplein een ruimte is die gebruikt wordt voor ontmoeten, handelen en het houden van evenementen is er slechts beperkt ruimte voor groen. Daarnaast moet de toevoeging van het groen ook passen bij het oorspronkelijke ontwerp. Concreet betekent dit dat er een drietal bloembakken op de locatie van het terras van hotel/restaurant “het Poortuus” aan Havenplein 25 geplaatst worden tot het moment dat een nieuwe exploitant het betreffende terras gaat uitbaten. Daarna worden als proef de bakken met groen in de lijn van het straatmeubilair op de loopstroken aan de noordzijde van het plein geplaatst. Afhankelijk van de evaluatie van de proef kan later ook de zuidzijde van het plein worden voorzien van drie bakken. De bakken worden begin 2014 geplaatst. En tot slot worden de lichtmasten op het Havenplein dit voorjaar voorzien van hangingbaskets. De totale kosten van de groenaankleding bedragen € 14.800. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-11-2013

Keurmerk voor Victoriakliniek

De Victoriakliniek in Zierikzee ontvangt woensdag 13 november het ZKN Keurmerk certificaat van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). ZKN erkent uitsluitend klinieken die een hoog kwaliteitsniveau van medische zorg waarborgen. Het behalen van dit certificaat was voor de Victoriakliniek vanaf oprichting één van de doelstellingen. Met het ZKN Keurmerk toont de Victoriakliniek de patiënt dat het centrum garant staat voor hoogwaardige kwaliteit van medische zorg in een veilige en persoonlijke omgeving. Het certificaat wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt door Annet Homan van ZKN.

bron: WereldRegio  13-11-2013

Landinrichtingscommissie sluit af met film

De landinrichtingscommissie Oost stopt ermee. De commissie was een samenwerkingsverband van partijen, die zich bogen over de inrichting van de omgeving in Schouwen-oost. Het werk zit erop en aan cultureel agrariër Jaap Verseput uit Zonnemaire is gevraagd hierover een film te maken. Die draait dinsdag 10, woensdag 11 en vrijdag 13 december in fiZi in Zierikzee. Belangstellenden kunnen een plaats in de filmzaal reserveren door te mailen met schouwen-oogst@dlg.nl. Ook is er muziek van Kaviaar. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-11-2013

Eerste nederlaag hockeyvrouwen HSD

De hockeysters van HSD zijn tegen hun eerste nederlaag in de vierde klasse reserve aangelopen. In en tegen Zundert 2, waar enkele speelsters uit het eerste mee speelden, werd het 2-1. Tegen het duidelijk versterkt Zundert 2 hadden de goed spelende HSD-vrouwen het zwaar. In  een op en neer gaande wedstrijd, waarbij beide teams aan elkaar gewaagd waren, kwam Zundert, desondanks vele reddingen van goalie Babette Steenbergen, in de twintigste minuut op voorsprong. HSD kreeg haar kansen, maar de bal wilde er niet. In de tweede helft, die qua wedstrijd beeld een kopie was van de eerste, tikte Lizet Lammerts vijf minuten na de hervatting de 1-1 binnen. Hierna had HSD een licht overwicht, maar scoorde Zundert in de 62e minuut de 2-1. Komende zondag verdedigt HSD haar leidende positie thuis tegen Push.

bron: WereldRegio  11-11-2013

Delta Sport door het hart afgestraft

Delta Sport-trainer Jaco Vleeshouwer kon in zekere mate wel vrede hebben met het verlies van zijn ploeg omdat hij HWC wel beter vond, maar de eindstand (28-23) toonde niet het echte verschil met de Vlaardingse opponent. Thuisploeg HWC maakte zondag het onderscheid door het midden. Oftewel: in het hart van de verdediging werd Delta Sport hard getroffen. ,,In het midden werd er niet goed uitgedekt en met onze bloklengte moet je schuiven, schuiven en nog eens schuiven”, vertelde Vleeshouwer, die de eerste twee (winnende) partijen van zijn ploeg vanwege een vakantie had gemist. In de eerste wedstrijd van de coach en de derde van zijn ploeg in de hoofdklasse D waren er zeker mogelijkheden om als winnaar uit de bus te komen en de gedeelde koppositie met Oliveo, Westlandia en Hercules 3 te pakken.  Na een 3-1-achterstand in sporthal Westwijk krabbelde Delta Sport keurig terug, nam ze meer en meer het initiatief, viel gevarieerd aan en stond steeds een doelpunt voor. Die ene treffer verschil hadden er voor rust zeker drie tot vier moeten zijn, oordeelde Vleeshouwer na afloop. ,,Voor rust krijgen we vier open kansen.” Opvallend was dat daarbij regelmatig pal en lat werden getroffen. Vleeshouwer: ,,Dan schiet je dus te scherp en dat is niet nodig. Er staan namelijk geen wereldkeepers in het doel”. In plaats van een voordelige marge voor rust te nemen, egaliseerde HWC in de laatste seconden van de eerste helft tot 11-11. In de tweede helft kwam Delta Sport nog tweemaal op gelijke hoogte (15-15 en 16-16), maar daarna ‘vloog’ HWC door tot het gat dat Delta Sport voor de pauze had moeten slaan. Alle aanvallen gingen door het midden en de Zierikzeese defensie had er geen afdoende antwoord op. ,,We deden niet meer wat we moesten doen. Verdedigend doen we niet meer dat extra stapje”, zag Vleeshouwer. In die fase verloor Delta Sport de wedstrijd want daarna scoorden beide handbalformaties zo goed als om en om. Sterker nog of misschien wel pijnlijker, Delta Sport produceerde in de tweede helft meer doelpunten dan in het eerste bedrijf. Vleeshouwer: ,,HWC is verder dan wij”. (foto: WereldRegio)
Scores Delta Sport: Guido de Graaf, Guust Sluijs 7, Koen de Bruijn 4, Jimmy Niemans 2, Ruben Bos, Roy Lefevre, Tim Vleeshouwer. 

bron: WereldRegio  11-11-2013

MZC’11 kopieert uitslag en goal

Over MZC’11-Domburg (3-0) viel genoeg te interessants te berichten, maar Martijn van Grunsven verzorgde zaterdag met afstand, zowel letterlijk als figuurlijk, het hoogtepunt van het treffen tussen de nummers drie en vier van de derde klasse A. De middenvelder vertelt zelf hoe het ging. ,,Mijn tegenstander wachtte met de aanname van de bal waardoor ik ‘m mee kon tikken. Ik had al gezien dat de keeper ver voor zijn goal stond want daar loerde ik al de hele wedstrijd op. Hij paste precies. Ik heb ze nog nooit zo mooi gemaakt en van die afstand.” Van Grunsven schatte de afstand tot de goal op zo’n vijfendertig meter. Met een voetbeweging liet hij de bal achter de lange goalie van Domburg belanden. Voetballiefhebbers die vrijdagavond naar Heerenveen-RKC hebben gekeken, dachten daar meteen aan terug. Tijdens die wedstrijd maakte Heerenveen-speler Ziyech een identiek doelpunt. Van Grunsven wist er niet van. ,,Ik heb het niet gezien, maar ik hoorde ze er wel over in de kleedkamer.” De fantastische afstandsboogbal was het ultieme slotakkoord van de wedstrijd, want meteen na de aftrap floot de scheidsrechter af voor een wedstrijd waarin MZC’11 het zichzelf onnodig lastig maakte tot de laatste minuten. De ploeg van trainer Adriaan Nieuwenhuijse kon zich maar moeilijk ontworstelen van een zwakke openingsfase. ,,Na tweemaal met 3-0 te hebben gewonnen wordt de ploeg onbewust gemakkelijk. Dat zit een beetje in deze ploeg. Er was veel balverlies en veel foute passes. Eddie Kiesenberg, de Zierikzeese coach in Domburgse dienst, zag ook dat er in de eerste twintig  minuten van het duel wat te halen viel. ,,We hadden het spel in handen en waren beter dan MZC’11. We hadden moeten scoren en dat vergaten we.” Na het zeer matige begin van MZC’11 kwam de thuisploeg wat beter in haar spel omdat ze meer de bal het werk liet doen. Tot hele grote kansen leidde het nog niet, maar er werd wel beter gevoetbald en bleef dat ook na rust doen. Kiesenberg: ,,MZC’11 begon goed aan de tweede helft en wij pakten het weer op na de 1-0″. Dan in alle eerlijkheid: ,,We kregen sporadisch kleine mogelijkheden. Het waren niet eens kansen”. Vanwege het beter voetbal kreeg MZC’11 wel kansen. Ramon Janson (Nieuwenhuijse: ,,Niet te veel over hem schrijven, hoor”), bij vlagen ongrijpbaar voor de Domburg-defensie, kreeg de bal in die diepte, haalde de achterlijn en liet Arne Holm bij de tweede paal scoren. Daarna vergat MZC’11 de score uit te breiden omdat de jonge spitsen Janson, Rick Bevelander en Arne Holm wel steeds makkelijk passeerden maar het overzicht met een eindpass niet hadden. Hierdoor bleef er een onzekere 1-0 op het bord staan en bleef Domburg in ieder geval voor een punt strijden. Pas in de negentigste minuut staakte Domburg, dat deze competitie in uitduels nog niet had verloren, de strijd voor een beter resultaat op sportpark Den Hogen Blok. Janson slalomde langs drie à vier spelers, legde af naar Arne Holm die eenvoudig nummer twee kon maken waarna Van Grunsven de al beschreven derde treffer fabriceerde. Met de 3-0-zege op Domburg passeert MZC’11 die ploeg op de ranglijst en klimt naar plaats drie. Over drieën gesproken: het was de derde 3-0-zege op rij voor MZC’11 en hiermee vertoont ze regelmatig kopieergedrag. Het zal vast in een of andere statistiekje deze week voorbijkomen. Hoe dan ook, MZC’11 zet een knappe reeks neer. Van Nieuwenhuijse: ,,Dit was de moeizaamste van de drie, maar we gaan bovenin meedoen. Zeker”. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  10-11-2013

Zierikzee figureert in Zo: Raymann

Presentator Quintis is onlangs op bezoek geweest in Zierikzee. Dat is zondagavond te zien in het tv-programma Zo:Raymann. Quintis spreekt met Omar Munie, de bekende mode-ontwerper die vooral wereldfaam heeft gekregen met zijn tassen. Munie heeft in Zierikzee op school gezeten. Lees verder.

 

bron: PZC  08-11-2013

Zorgwoningen speciale groep

De behoefte aan aangepaste woningen voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) blijkt bijzonder hoog te zijn. Eilandzorg gaat daarom samenwerken met de organisatie ’t Gors ten behoeve van deze doelgroep. Lees verder

 

bron: PZC  08-11-2013

Eilandzorg werkt samen met ’t Gors

De behoefte aan aangepaste woningen voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) blijkt bijzonder hoog te zijn. Zorgaanbieder Eilandzorg gaat daarom samenwerken met de organisatie ’t Gors ten behoeve van deze doelgroep. Lees verder.

 

bron: PZC  07-11-2013

Zaalvoetballers IJtama winnen doelpuntrijk duel

In een doelrijke wedstrijd tussen De Strandlopers/Ginsterveld en IJtama wonnen de Oosterlanders met 9-12. Hiermee blijft IJtama in de eerste klasse van Ziezavo aansluiting houden met koploper Stella Boys/’t Centrum. Deze ploeg won met 10-5 van Airpack die overigens met het fluitsignaal voor de tweede helft nog voorstond met 2-5. Van Oeveren/WIK won de slijtageslag tegen ASZ met 5-1. Dit resultaat werd pas in de laatste fase bereikt nadat ASZ, zonder wisselspelers, de vermoeidheid opbrak. Ook Vivars.nl verloor zonder wisselspelers met ruime cijfers van Deco Home Zierikzee: 2-8. In de tweede klasse blijft Motorenboys koploper na de 5-2 overwinning op FC Kerkwerve/Oliegeultje. De nummer twee, Stella Boys/’t Centrum 2, blijft in de voetsporen van de koploper met een 6-2-overwinning op FAXE. FC Hanse Staalbouw won met 7-6 van Via Adviseurs. Een overwinning die geschonken werd door de keeper van Via Adviseurs door twee keer achter elkaar mee te gaan in de aanval. Hierdoor bleef zijn doel onbeheerd waardoor de tegenpartij met twee afstandschoten de winst op het scoringsbord bracht. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-11-2013

Proeverij wil weer de leukste zijn

Restaurant de Proeverij in Zierikzee maakt weer kans op de titel Leukste restaurant van Zeeland.Inmiddels is de Proeverij als enige deelnemer op Schouwen-Duiveland over. Het publiek kan haar stem uitbrengen via www.restaurantverkiezing.nl. Dat kan tot 18 november en geldt ook voor degenen, die de Proeverij al tot Leukste restaurant van Schouwen-Duiveland hebben gekozen. Nu gaat het dus om de Zeeuwse titel.

bron: WereldRegio  07-11-2013

Verkiezing Familiebedrijf 2013

Woensdag 20 november wordt bekend welk bedrijf op Schouwen-Duiveland het predikaat Familiebedrijf 2013 gaat krijgen. Met een feestelijke bijeenkomst in de burgerzaal van het gemeentehuis maakt de jury van dit WereldRegio-evenement de winnaar bekend. Ter gelegenheid van de verkiezing verschijnt er die dag ook een boek met daarin de deelnemers aan de verkiezing. Eerder al kregen ze aandacht in de krant zelf. De verkiezing van het familiebedrijf is een initiatief van WereldRegio en is ondersteund door de gemeente, Rabobank Oosterschelde, DRV Accountants en KLaassen Notarissen in Zierikzee. Zij vormden samen de jury. Professor Roberto Flören van de universiteit Nyenrode verzorgt een inleiding over het fenomeen familiebedrijven.

bron: WereldRegio  07-11-2013

Ruim veertig deelnemers voor Movember

Er hebben zich inmiddels 42 deelnemers gemeld voor de actie Movember; de geldinzameling voor de strijd tegen prostaatkanker. De aftrap was 1 november in café de Biet. Daar werd een zogenoemde shave down georganiseerd. Mannen lieten zich scheren om vervolgens een maand lang de snor te laten staan. Op de foto kapper Mark Koornneef van Barbershop van Dam in Zierikzee, die één van de twee urologen van het Admiraal de Ruijterziekenhuis – Joris Jaspars – onder handen nam. Op dit moment is er al zo’n duizend euro ingezameld.

bron: WereldRegio  06-11-2013

Gutkind nieuwe leider schaakcompetitie

Kedem Gutkind heeft in de huishoudelijke competitie van schaakvereniging Zierikzee de koppositie van Hans Aangeenbrug overgenomen. Gutkind beantwoordde de opening van Marnix den Boer met de Siciliaanse Draak, een scherpe speelstijl die Gutkind goed ligt. Na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd kreeg Gutkind steeds meer overwicht wat resulteerde in zijn zesde achtereenvolgende zege. Zijn grootste concurrent Hans Aangeenbrug kreeg van Jac Weeland diens huisopening, de Orang Oetan, voorgeschoteld. Weeland voelt zich heel erg thuis in dit systeem en haalde alles uit de kast om een doorbraak te forceren, maar Aangeenbrug maakte geen fouten met een remise als logische uitslag. De nummer drie op de ranglijst heeft intussen al een flinke achterstand op het leidende duo. Kees van den Nieuwendijk speelde met wit de Boedapester zoals het moet, zonder de opening te kennen. Tegenstander Martin Krijger probeerde van alles om erdoor te komen, maar ging op het eind toch bijna direct in op het remiseaanbod van Van den Nieuwendijk. Geen van beide spelers had in de partij ook maar enig voordeel weten te behalen. Van Ben Snethorst is al lang bekend dat hij een fanatiek snel- en rapidschaker is. In de ‘gewone’ competitie doet hij inmiddels ook steeds vaker van zich spreken. Nu slaagde hij erin van Sjaak Spiegels te winnen, iets wat tot nu toe alleen de koplopers Gutkind en Aangeenbrug gelukt was. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                

bron: WereldRegio  06-11-2013

Rotary introduceert Jong-podiumtalent

Rotary Schouwen-Duiveland wil onder andere met de verkoop van kerstbomen de verkiezing van het Jong Podiumtalent in het leven roepen. Tot 23 november kunnen kerstbomen besteld worden via de website. De opbrengst wordt niet alleen gebruikt voor het talentenproject, maar ook voor filmtheater fiZi.

bron: WereldRegio  06-11-2013

Eerste ‘plichtpleging’ kinderburgemeester

Kinderburgemeester Kyra Droppers heeft woensdagmorgen haar eerste ‘plichtpleging’ volbracht.Het was een inkoppertje voor de bakkersdochter. Samen met leerlingen van ‘t Stoofje in Ouwerkerk en burgemeester Gerard Rabelink schoof ze aan voor een ontbijt in het restaurant van het gemeentehuis. Aan de kinderen vertelde ze hoe belangrijk het is om te ontbijten. Dat deden de meeste kinderen ook, zo lieten ze weten. Een van de kinderen beweerde s morgens altijd soep te eten. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-11-2013

Hockeysters HSD trekken goede lijn door

De hockeysters van HSD blijven winnen en dus koploper in de reserve vierde klasse. Het volgende slachtoffer heette DDHC 3: 5-1. De vrouwen hadden de eerste vijf minuten een licht overwicht, maar daarna liep het weer op rolletjes bij HSD. Een fel HSD liet de bal snel rond gaan waardoor de tegenstandsters regelmatig het nakijken hadden. Dit resulteerde in de vijftiende minuut in een prachtig doelpunt van Iris Oude Weernink, gevolgd door de 2-0 van Lizette Lammers. Na een aanval over vijf schijven, waarbij de bal maar één keer werd geraakt, rondde Lina Veenman de aanval af. Direct na rust maakte Lizette Lammers haar tweede. Na de 4-1 van DDHC 3 bepaalde Coco D’olivo de eindstand.

bron: WereldRegio  05-11-2013

Podiumplaatsen Schouwse atleet, kitesurfster en amazone

Drie sporters van Schouwen-Duiveland hebben in hun discipline een podiumplaats behaald.Tommy Staal, de negentienjarige atleet uit Nieuw-Haamstede, schreef in het Belgische Mol een cross voor A-junioren over 6,2 kilometer op zijn naam. De wedstrijd stond in het teken van de voorbereiding voor het EK cross dat op 8 december in Belgrado plaatsheeft. Annelous Lammerts, de twintigjarige freestylekitesurfster uit Schuddebeurs, werd derde bij de laatste race om het Nederlands kampioeschap. Zij moest haar meerdere erkennen in Vera Klabbers en Lisa van Ginkel. Vicky Honig, de dertigjarige amazone uit Zierikzee en uitkomend namens Schouwse Ruiters, werd bij een dressuurconcours in Oude-Tonge tweede en vijfde. Ze deed dat in de categorie ZZ licht en haar beoordeling van de jury waren tevens goed voor twee winstpunten. (foto: Vicky Honig)

bron: WereldRegio  05-11-2013

Inbraak bouwterrein nieuw sportcentrum Zierikzee

Op het bouwterrein van het nieuwe sportcentrum in Zierikzee zijn afgelopen weekend containers opengebroken. Het is niet bekend of er spullen vermist worden. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  05-11-2013

Kerhove niet opgewassen tegen Kroatische Martic

,,Ze was beter.” Eenvoudiger en duidelijker kon Lesley Kerkhove haar nederlaag in de eerste ronde van een WTA-toernooi in Taipei niet omschrijven. De 22-jarige Zierikzeese, die dinsdag voor de tweede maal in hoofdschema van een WTA-evenement aantrad, verloor met 6-2 6-4 van Petra Martic, de Kroatische nummer 116 van alle proftennissters van de wereld. Omdat Martic beter speelde, was het lastig om haar service te breken. Met de nederlaag komt er een einde aan de trip van twee weken naar de Taiwanese hoofdstad want in de eerste ronde van het dubbelspel leed ze met Aranxta Rus, ook vandaag (dinsdag) een nederlaag. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  05-11-2013

Gemeente ontvangt ‘gouden huwelijken’

Op maandag 11 november wordt een feestelijke middag georganiseerd voor Schouwen-Duivelanders die de afgelopen tijd 50 jaar waren gehuwd. De bijeenkomst vindt plaats in de voormalige bibliotheek De Stolpe in Zierikzee. Het is inmiddels een traditie om alle inwoners die hun gouden bruiloftsfeest hebben gevierd een gezamenlijke feestmiddag aan te bieden. Normaliter worden de echtparen ontvangen in het gemeentehuis. Dit jaar verwacht de gemeente een iets grotere toeloop. Daarom wordt uitgeweken naar De Stolpe. Shantykoor Neptunus verzorgt een optreden voor de jubilarissen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  05-11-2013

Van den Berg lijsttrekker VVD

Wout van den Berg uit Bruinisse is de lijsttrekker voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. De leden hebben zich volgens verwachting uitgesproken voor Van den Berg. Hij wordt gevolgd door Tom Soeters, Laurence Haack, Corine den Baars en Dick Meulblok. Met uitzondering van Den Baars al zittende raadsleden. Wethouder Ad Verseput staat op nummer negen en is de beoogd wethouder na de verkiezingen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  05-11-2013

De begroting van 2014

De negen politieke partijen in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland moeten zich 14 november uitspreken over de begroting van 2014. Vooruitlopend op het openbare debat in de burgerzaal van het gemeentehuis hebben de partijen hun algemene beschouwingen opgesteld en die zijn hier allemaal te lezen. Zie programma conceptbegroting 2014-2017. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)     

bron: WereldRegio  05-11-2013

Houdt God van Vrouwen?

Op donderdag 14 november vertoont fiZi in De Weverij de documentaire Houdt God van Vrouwen? van documentairemaker Emile van Rouveroy. De regisseur zal op deze avond aanwezig zijn. Hilligje Kok-Bisschop uit de gemeente Staphourst voelt zich als vrouw buitengesloten. Ze wil als vrouw, als mens gehoord worden en zoekt erkenning en liefde in haar kerk. Ook Hilligjes homoseksuele zoon Willem zoekt geborgenheid en acceptatie in diezelfde gemeenschap. Heteroseksuele mannen bepalen bij de orthodox protestante kerk echter alles. Op een SGP-partijbijeenkomst wijzen ze Hilligje de deur. Door de strikte opvattingen in de kerk ging zij niet naar de bruiloft van haar zoon. In de documentaire concludeert Hilligje: ‘Voor God zijn we allemaal hetzelfde, ook mijn zoon.’ Emile van Rouveroy maakte een indringende documentaire over een religieuze vrouw die zich met hart en ziel inzet voor een menslievender geloof. Na de film, die een uur duurt, interviewt Dieuwke Parlevliet regisseur Emile van Rouveroy. Rijnie Zuijdweg uit Kapelle-Biezelinge, die in de documentaire het standpunt van de Zeeuwse Gereformeerde Gemeente belicht, zal ook aanwezig zijn en deelnemen aan het debat. Kort nadat de documentaire uitkwam, werd bekend dat de SGP afdeling Vlissingen als eerste in Nederland een vrouw als lijsttrekker heeft bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De documentaire op donderdag 14 november begint om 20.00 uur, de kassa is geopend vanaf 19.15 uur. Een kaartje kost € 7,50. Reserveren kan via www.fizi.nl. Zie ook: www.houdtgodvanvrouwen.nl

bron: fiZi  05-11-2013

Kwartiermaker in strijd tegen leegstand

Er moet een ‘kwartiermaker’ aangesteld worden, die de leegstand van de winkelpanden in Zierikzee gaat aanpakken. Daar pleit de Christenunie voor in haar algemene beschouwingen voor de begroting van 2014. De politieke partij maakte onlangs de balans op in Zierikzee en telde twintig lege panden. De Christenunie heeft gekeken hoe Terneuzen met die leegstand omgaat. Daar is iemand aangesteld, die zich alleen bezig houdt met het vinden van nieuwe gebruikers. De partij denkt bijvoorbeeld aan startende ondernemers. Tijdens de begrotingsraad van 14 november komt de partij met een motie. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)            

bron: WereldRegio  04-11-2013

D66 wil vrijwilligers om kosten te drukken

D66 denkt fors te kunnen besparen door vrijwilligers te gaan inzetten voor bijvoorbeeld plantsoenenonderhoud, huishoudelijke zorg en sociaal-cultureel werk. De partij pleit voor het opzetten van een zogenoemd vrijwilligersbedrijf. Met het werven en opleiden van vrijwilligers kan de gemeente gaan snijden in de uitgaven. Het vrijwilligersbedrijf moet een eigen ‘academie’ gaat opzetten om de vrijwilligers te scholen. D66 gaat dit voorstellen tijdens het begrotingsdebat van 14 november. Overigens kent Schouwen-Duiveland al een vrijwilligerscentrale onder het dak van het vroegere Welzijnshuis.

bron: WereldRegio  04-11-2013

Einde voor de gemeentegids

Er komt geen nieuwe gemeentegids meer. De gemeente is gestopt met het leveren van redactionele informatie en ook drukkerij Lakenman en Ochtman in Zierikzee merkt dat de advertentie-inkomsten teruglopen. En die maken van de gids een gratis vraagbaak. De website waarop de gids ook te vinden is, blijft voorlopig wel draaien. Lakenman en ochtman in Zierikzee heeft de gids zestien jaar uitgegeven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-11-2013

Weezepoel wint van opponent Van Doorn

In het kader van de interne verkiezingen hebben de D66-leden op Schouwen-Duiveland Machiel Weezepoel (Brouwershaven) gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.Hij kreeg 57,1% van de stemmen. Machiel Weezepoel is de huidige fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad. Op de kieslijst is plaats 2 voor Eric van Doorn uit Zierikzee. Die had ook graag de lijst aangevoerd, maar heeft dus minder stemmen gekregen. Overigens telt D66 maar 25 leden, die een stem mochten uitbrengen.

bron: WereldRegio  04-11-2013

Kerkhove voor tweede keer in WTA-toernooi

Ten koste van haar dubbelpartner Aranxta Rus heeft Lesley Kerkhove voor de tweede keer het hoofdschema van een WTA-toernooi bereikt. De Zierikzeese tennisster, die bijna honderd plaatsen lager op de wereldranglijst staat dan de speelster uit Monster, deed dat maandag met 6-4 6-4 in de tweede en laatste kwalificatieronde voor het hoofdschema van het WTA-evenement in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Kerkhove speelde erg goed. ,,Ik brak haar elke set één keer en behield mijn service elke keer goed”, reageerde Kerkhove maandagochtend vanuit Taipei. Verder serveerde ze slim en goed. In de eerste ronde van het WTA-toernooi speelt de Schouwse, die vandaag 22 jaar is geworden, tegen Petra Martic. De Kroatische staat 116e op de wereldranglijst, Kerkhove staat op de jongste ranking 251e. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  04-11-2013

Handballers Delta Sport winnen tweede wedstrijd

De handballers van Delta Sport kennen een goede competitiestart.Na de eerste thuiswedstrijd tegen EHC (30-25) werd zondag in sporthal Onderdak gewonnen van Helius. De ploeg uit Hellevoetsluis keerde huiswaarts met een 24-19-nederlaag. Peter Bos, een van de trainers van de handbalmannen uit Zierikzee, was vanzelfsprekend tevreden met de punten maar wat minder opgetogen over het vertoonde spel. Het niveau van vorige week werd in ieder geval niet benaderd. Bos weet dat in eerste instantie aan het hoge verwachtingspatroon bij zijn spelers en de manier van spelen van Helius.  Na zo’n twintig minuten had Delta Sport daar vooral in verdedigend opzicht een passend antwoord op en dat bleek de sleutel tot de tweede opeenvolgende zege in de hoofdklasse D. Volgend weekeinde speelt Delta Sport haar uitwedstrijd tegen HWC. De Vlaardingse ploeg speelde onlangs gelijk – voor wat het waard is – tegen Helius. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  03-11-2013

Fraaie zege volleyballers Forza op koploper

De volleyballers van Forza hebben in een week een opmerkelijke ommekeer beleefd. Werd er vorige week met pijn en moeite en slecht spel gewonnen van Voko, zaterdag diende het koploper Krimpen de eerste nederlaag van het seizoen in de promotieklasse B toe. In sportzaal de Vanger werd het 3-1 (25-19 25-20 14-25 24-22). In de eerste twee sets werd Krimpen goed onder druk gezet waardoor Forza met goed volleybal toe kon slaan. ,,De derde set was eigenlijk een kopie van vorige week”, meldde Forza-speler Valentijn Luijk. ,,Plots lukte het niet meer en stonden wij onder de druk van Krimpen.” Tijdens het vierde bedrijf ging het tot halverwege gelijk op. Hierna liep Forza even flink uit, kwam Krimpen tot twee punten terug, maar volgde het herstel en dus de winst voor de thuisploeg op tijd. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  03-11-2013

Kerkhove: na met Rus nu tegen Rus

Lesley Kerkhove heeft nog een overwinning nodig om zich te plaatsen voor het hoofdschema van een WTA-toernooi in Taipei. Saillant detail is dat de 21-jarige Zierikzeese maandag tegen dubbelpartner Aranxta Rus speelt, de speelster uit Monster met wie ze zaterdag de dubbelfinale van een 50.000 dollar-toernooi in dezelfde hoofdstad van Taiwan won. In de eerste ronde van het kwalificatieschema zette Kerkhove overigens na ruim twee uur spelen de Taiwanese When-Hsin Hsu aan de kant: 7-6 4-6 6-4. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  03-11-2013

Jeugdige ATB-rijder Tolhoek weer eerste

Ezra Tolhoek is voor de tweede achtereenvolgende week winnaar geworden van een ATB-wedstrijd in het kader van de Zeeuwse ATB-competitie. Was de Zierikzeese coureur vorig weekeinde de beste in Wolfphartsdijk bij de dertien- en veertienjarigen, dit weekeinde deed Tolhoek hetzelfde in Heinkenszand. Een leeftijdsklasse hoger, de vijftien- en zestienjarigen, werd Davy van Mourik, ook uit Zierikzee, vierde. Bij de negen- en tienjarigen was Bart Kastelein uit Burgh-Haamstede vijfde en zijn jongere broer Rob finishte als tweede in de categorie tot en met acht jaar.

bron: WereldRegio  03-11-2013

PBLpictures zet Schouwen-Duiveland voor de camera

Sinds kort is Zierikzee een nieuw fotocollectief rijker. Initiatiefnemers en amateurfotograaf Peter Jacobs, Bas van Ast en Lennert Fokker hebben in juni van dit jaar PBL-pictures opgericht, kort daarop aangevuld met een vierde lid, Martijn Lokerse. Met hun brede interesse in fotografie en video willen zij alles wat Schouwen-Duiveland te bieden heeft belichten. Zij fotograferen alles wat voor de lens komt of het nu gaat om popconcerten, bands, lokale festivals, sportevenementen of bloemetjes en bijtjes. Afzonderlijk zijn Peter, Bas. Lennert en Martijn geen onbekenden op dit gebied. Ze hebben in het verleden al vele evenementen op de ‘digitale plaat’ vastgelegd, maar vanaf nu zullen zij onder de naam PBL-pictures op lokale festivals, concerten, en evenementen met hun camera te vinden zijn. Een regionaal of landelijk evenement zullen ze niet laten liggen als de gelegenheid zich voordoet. De foto’s zijn terug te vinden op hun website www.pblpictures.nl, waarvan Lennert Fokker de webmaster is, en facebookpagina www.facebook.com/PBLPictures en mogen door een ieder gebruikt worden, uiteraard wel met bronvermelding. PBL-pictures nodigt u van harte uit de website en facebookpagina regelmatig te bezoeken en te genieten van een breed aanbod aan foto- en videoreportages.           

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  03-11-2013

Zierikzee ‘stinkt’ niet meer

et stinkt niet langer langs de grachten van Zierikzee. De afgelopen week hing er een zware stanklucht. Dat had als te maken met het schoonmaken van de grachten. Met een speciaal vaartuig werden de grachten schoongemaakt. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

bron: WereldRegio  03-11-2013

Natuurbeschermers eisen weghalen munitie Gat van Zierikzee

Natuurbeschermingsorganisaties Coöperatie Mobilisation for the Environment U. A. en Vereniging Leefmilieu uit Nijmegen willen dat GS van Zeeland actie onderneemt met betrekking tot de munitiedump in het Gat van Zierikzee. In een brief aan het provinciebestuur wordt gevraagd de munitie ‘binnen een redelijke termijn’ weg te halen. Lees verder.

 

bron: PZC  02-11-2013

Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeluk in Zierikzee

Een 47-jarige motorrijder uit Bruinisse is vrijdagmiddag rond vijf uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in de Bagijnestraat in Zierikee. De motorrijder kwam vermoedelijk ten val en raakte met zijn helm de ruit van een woning. De man is met onbekend letsel met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  02-11-2013

Onderzoek naar tractoren op fietspad langs N59 bij Zierikzee

Het college van B en W moet onderzoeken of er tractoren kunnen rijden op het fietspad langs de N59 bij Zierikzee. Hiervoor moet het pad worden aangepast. Voor de fietsers moet dan een alternatief gevonden worden in een nieuw pad aan de andere kant van de weg tussen de rotonde en de stoplichten richting Zeelandbrug. Lees verder.

 

bron: PZC  02-11-2013

Dubbeltitel in Taipei voor Kerkhove en Rus

Samen met Aranxta Rus uit Monster heeft Lesley Kerkhove het dubbelspel van een Challenger in Taipei gewonnen. Het Nederlandse koppel versloeg zaterdag in de eindstrijd de tennissters Chen uit Taiwan en Kumkhum uit Thailand. Het eerste bedrijf was voor de 21-jarige Zierikzeese en haar partner (6-4) en de tweede moesten ze afstaan aan de speelsters uit het Verre Oosten. Derhalve was een super-tiebreak als derde set nodig om het pleit te beslechten in de Taiwanese hoofdstad. Hoewel Kerkhove en Rus (op de foto rechts) nog twee matchpoints tegen kregen, wonnen ze de beslissende ‘game’ met 14-12. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  02-11-2013

VVD eist opheldering over minderheidsstandpunt wethouder Stouten

De fractie van de VVD wil opheldering van het college van B en W Schouwen-Duiveland over het minderheidsstandpunt van wethouder Wim Stouten over het kikkerfontein in Zierikzee. Fractievoorzitter Wout van den Berg wil weten wanneer hij kenbaar heeft gemaakt dat hij een minderheidsstandpunt in zou nemen binnen het college. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  01-11-2013

Halloweenfeest bij Kinderboerderij

Bij Kinderboerderij De Punt in Zierikzee trok het Halloweenfeest vrijdagmiddag grote belangstelling. Veertig vrolijk uitgedoste kinderen tuigden uitgeholde kalebassen op als bloemstukjes en lieten zich schminken als heksen, skeletten of vampieren. Sommige monsters, die het nie t zo nauw namen met dat bloemstukjes maken, zochten hun vertier bij het voetbalspel. Lees verder.

 

bron: PZC  01-11-2013

Jeugdbrandweer Schouwen-Duiveland wacht al jaar op kleding

De jeugdbrandweer van Schouwen-Duiveland wacht al bijna een jaar op nieuwe kleding. Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar is door de raad 10.000 euro beschikbaar gesteld, maar de pakken en schoenen zijn er nog steeds niet. Raadslid Wim Dorst (ChristenUnie) wilde weten waarom er nog geen actie is ondernomen en stelde vragen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Lees verder.

 

bron: PZC  01-11-2013

Eilandzorg plaagt de Cornelia in Noorderpolder

De nieuwe appartementen van Eilandzorg in de Zierikzeese nieuwbouwwijk zijn ook bedoeld voor volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel.”Ja, op het gebied van huisvesting voor deze mensen concurreren we met onze Allévo-buurvrouw Cornelia,” erkent directeur Arie Pinxteren van Eilandzorg. “Maar bij ons wonen de mensen zelfstandig met 24-uurszorg en dat is een belangrijk verschil met de Cornelia. Lees verder.

 

bron: PZC  01-11-2013

Wandeling door ‘geraamte’ nieuw Onderdak

Groter dan je denkt en nauwelijks voor te stellen dat er over een goede tien maanden wordt gezaalvoetbald, geturnd, getennist, gekorfbald en ga zo maar door. Een wandeling door, onder en langs het geraamte van een nieuw te bouwen sporthal Onderdak – vrijdag ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt (negen meter) is best indrukwekkend. Langzaam maar zeker maar steeds beter worden de contouren van het moderne sportcomplex aan de Lange Blokweg in Zierikzee zichtbaar. De rondleiding begon bij het zwembad, waar al duidelijk te zien was hoe groot en diep het bassin wordt. Daarna voerde de wandeling door de toekomstige entree en het aanpalende horecagedeelte en de tennishal waar ook vele andere sporten plaats kunnen hebben en de turnhal die van alle gemakken en moderniteiten wordt voorzien. Naast de hallen zijn de plaatsen van buitenvelden voor de HSD en All Ready reeds zichtbaar en staan de eerste muren van de hockeykantine al. Met zoveel sporten en clubs onder(één)dak sprak sportwethouder Ad Verseput logischerwijs van een clustering van sporten en een sportboulevard. Want met de voetbal bij MZC’11 wordt ook een letterlijke verbinding gemaakt.  De ‘viering’ van het hoogste punt was voor de toekomstige gebruikers (lees clubs) tevens de eerste mogelijkheid te zien waar ze vanaf september 2014 hun sport kunnen uitoefenen. Verseput: ,,Het kan ook gebruikt worden voor topsportwedstrijden en grote, eilandelijke evenementen”.

bron: WereldRegio  01-11-2013

Project Technasium Top Award 2014

Wat doe je als er brand uitbreekt? Mensen hebben allemaal wel een idee wie of wat ze als eerste mee willen nemen, mocht er brand uitbreken in hun woning. Maar soms is die tijd er niet. Elk jaar vallen er nog teveel slachtoffers, doordat mensen hun brandende huis niet op tijd konden verlaten. Vooral mensen die verminderd zelfredzaam zijn vormen een risicogroep. Vanaf maandag 4 november verdiepen de Technasium leerlingen uit HAVO en VWO 2 van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zich in dit onderwerp, in het kader van de jaarlijkse strijd om de Technasium Top Award. De opdrachtgever is de heer drs. D.G.L. Kransen, regionaal commandant Brandweer Midden- en West Brabant. De aftrap van het project wordt die dag gegeven door de brandweer, die deze maandag ook op school langskomt met een hypermoderne brandweerwagen. De heer Leo de Jonge zal de leerlingen namens de veiligheidsregio Zeeland instrueren. Daarnaast is er praktische uitleg over de mogelijkheden van de brandweer en uitleg over de moderne tankautospuit. Na deze instructiedag gaan de leerlingen zeven weken lang aan de slag in groepjes, om de opdracht uit te voeren, namelijk het bedenken van een systeem wat tijdwinst geeft na het uitbreken van een woningbrand. Het eindproduct wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever. Het Technasium is een nieuwe vorm van onderwijs binnen het havo en vwo, waarbij vakken als wiskunde, natuurkunde, techniek, scheikunde en biologie (bètavakken) gecombineerd worden. De leerlingen doen onderzoek en werken aan een opdracht uit de praktijk. De Technasium TOP Award is een initiatief van Stichting Technasium en Bureau TOP, dat havo-/ vwo-leerlingen uit het tweede jaar uitdaagt een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Elk jaar werken de deelnemers aan een maatschappelijk relevante wedstrijdopdracht. De teams ontwerpen én bouwen hun oplossingen zelf. Uiteindelijk strijden de allerbeste teams om een plek in de regiofinales. Aan het eind van het schooljaar is er dan een eindfinale. In het afgelopen jaar won het team van Pieter Zeeman daarbij brons. Eerdere edities van de Technasium TOP Award leverden onder meer bijzondere oplossingen op voor mensen met een functiebeperking, bruikbare ideeën voor veiliger fietsen en aanpassingen in huis waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl) 

bron: Pontes Pieter Zeeman  01-11-2013

Oud-Zierikzeese leidt strijd tegen ‘twitterterreur’

Oud-Zierikzeeënaar Martine Vis leidt bij de politie de landelijke strijd tegen ‘twitterterreur’. Als plaatsvervangend korpschef in Rotterdam houdt ze zich met name bezig met social media en de vele doodsbedreigingen, die daar dagelijks op geplaatst worden. In het programma Pauw en Witteman deed ze donderdagavond haar verhaal.

bron: WereldRegio  01-11-2013

Kerkhove met Rus in dubbelfinale Taipei

Het enkelspel was na de tweede ronde voorbij, maar in het dubbelspel op een Challenger in Taipei staat Lesley Kerkhove in de eindstrijd. Samen met Aranxta Rus uit Monster, die in hetzelfde toernooi in de kwartfinale sneuvelde, won de Zierikzeese tennisster vrijdag in de halve finale van het als tweede geplaatste Taiwanese koppel Chin-Wei Chan/Wen Hsin Hsu: 7-6 (9-7) 6-3. In de eindstrijd van zaterdag treffen de Nederlandse speelsters Chen uit Taiwan en Kumkhum uit Thailand.  (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  01-11-2013

Maaien riet in gracht veroorzaakt stank

Via de servicelijn komen meldingen binnen over stank uit de gracht in Zierikzee. Dit komt omdat op dit moment met een speciaal maaibootje de gracht in Zierikzee wordt schoongemaakt. Door de werkzaamheden wordt de bodem omgewoeld wat de specifieke geur naar boven doet komen. Naar verwachting worden de werkzaamheden vrijdag 1 november afgerond. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)                  

bron: gemeente Schouwen-Duiveland  01-11-2013