Pieter Zeemankalender voor Bhutan te koop

Bij een aantal bedrijven van Schouwen-Duiveland is op een helder blauwe raamfolder de actie ‘Word vriendje, geef een tientje voor Bhutan’ van de Pieter Zeeman school te lezen. Hierop is in het klein ook de afdruk van de kalendermaand Juli te zien, die, om nog eens extra hierop uw aandacht te vestigen, bij dit artikel is afgedrukt. U kunt nu bij Kadoshop Viergever Havenpark 42 te Zierikzee, de VVV kantoren van Burgh Haamstede, Renesse en Zierikzee (aan de Haven en bij de Dikke Toren), Watersnoodmuseum te Ouwerkerk, Trudy van ‘t Westeinde acupunctuur Poststraat 46 te Zierikzee en Wijnhoeve de Kleine Schorre Zuiddijk 4 te Dreischor de verjaardagkalender van de maatschappelijke actie ‘Pieter Zeeman bouwt aan bruggen naar Bhutan’ voor 10 euro verkrijgen. Op www.pieterzeeman.nl kunt u alle foto’s van de verjaardagskalender bekijken en uitgebreid lezen hoe deze actie samen met de leerlingen is opgezet en waarvoor de opbrengst bedoeld is. Daarin kunt u ook lezen hoe u één of eventueel meerdere exemplaren kunt bestellen. Op de foto ziet u het Thorthormi Gletsjermeer in Bhutan dat op 5000  meter hoogte gelegen is en dreigt open te breken. Om de 250 Bhutanen, die eraan werken om een ramp te voorkomen door het waterpeil te verlagen, van warme kleding, goede tenten en gereedschappen te voorzien, wordt deze actie u van harte aanbevolen. De opbrengst van de actie wordt doorgesluisd naar het Umojafonds (lees meer op www.umojafonds.nl onder ‘Bhutan’.) De uitgave van de eerste oplage van slechts 300 stuks van deze schitterend uitgevoerde verjaardagskalender is mede mogelijk gemaakt door donaties, bestellingen van de kalenders en/of producties op basis van de kostprijs door de volgende bedrijven en instellingen:G.van ‘t Westeinde, Acupunctuur, Zierikzee; Woningcorporatie Zeeuwland, Zierikzee; De Klerk Waterbouw, Werkendam; Groenendijk Onderwijs, Hardinxveld Giesendam; Robbert Zweegman grafisch ontwerper, Malden; LnO Drukkerij, Zierikzee; De factor  -Y- Uitgeverij, Zierikzee en Pontes Pieter Zeeman Scholengroep, Zierikzee. Deze bedrijven zijn opgenomen in de ‘Dertiende maand’ van de kalender, die ontstaan is doordat aan het Jaar van het Water, 2012, nog de maand januari van 2013 extra werd toegevoegd als dertiende maand, om op 1 februari de watersnoodramp van 1953 voor de zestigste maal te herdenken. Nieuwe bedrijven en instellingen die ook ‘over de brug willen komen voor Bhutan’ zijn van harte welkom om mede hun naam aan de tweede uitgave van de verjaarsdagkalender voor Bhutan, eind september 2013, te verbinden. Hierdoor zal de netto opbrengst per kalender nog aanzienlijk kunnen toenemen voor het zeer arme dun (700.000 inwoners) bevolkte  land Bhutan waar het ‘Bruto Nationaal Geluk’ de maatstaf is voor de inrichting van hun economie.

bron: WereldRegio  31-05-2013

Rioleringswerkzaamheden Beddeweeg

Op 3 juni 2013 start de vervanging van de riolering en de waterleiding in de Beddeweeg te Zierikzee. De werkzaamheden vinden plaats in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland en Delta Infra B.V. De uitvoering gebeurt door aannemingsbedrijf de Voogd B.V. uit Grijpskerke. De werkzaamheden duren ongeveer 4 weken. Het werk begint op het kruispunt Beddeweeg / Klokstraat / Kromme Elleboog. Deze werkzaamheden vinden plaats vooruitlopend op de herinrichting van de Maarstraat. De uitvoering van de Maarstraat begint op zijn vroegst in september 2013. Door de werkzaamheden wordt de Beddeweeg gestremd voor doorgaand verkeer. De doorgang voor voetgangers blijft gewaarborgd. De parkeerfunctie van het plein verdwijnt vanwege de werkzaamheden en opslag van materialen. Hebt u vragen of opmerkingen over de uitvoering van de werkzaamheden dan kunt u contact opnemen met de toezichthouder, de heer N. Murre via telefoonnummer 06 11 53 27 30. 

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 31-05-2013

E-bikedag bij Jan de Jonge

Jan de Jonge fietsen houdt zaterdag 1 juni een e-bike testdag met de elektrische fietsen van Batavus. Op deze geeft een team van Batavus de klanten uitleg over de verschillende soorten e-bikes en is het mogelijk een proefrit te maken. De testdag wordt gehouden in de winkel aan de Weststraat 5 in Zierikzee.

bron: WereldRegio  31-05-2013

Handtekeningen onder huurcontract Campus Cultura

De feestelijke ondertekening van de Campus Cultura-huurovereenkomst is donderdagmiddag toch wat overschaduwd door de aangekondigde reorganisatie bij Pontes Pieter Zeeman. Het door WereldRegio al in april aangekondigde schrappen van de sectordirecteuren houdt de gemoederen nog steeds bezig. Jan Hendriks, voorzitter van het College van Bestuur van Pontes Goes én Zierikzee, zegt de onrust te begrijpen. ,,Natuurlijk, dat weet je als er functies verdwijnen. We hebben er begrip voor en leggen het graag uit.” Ook rector Sjef Lommen van Pieter Zeeman zelf zegt begrip te hebben. ,,Ik hoor toch dat het vooral de snelheid is waarmee de reorganisatie wordt doorgevoerd.” Het gaat om het schrappen van de functie sectordirecteur, waarvan Pieter Zeeman er twee heeft. ,,Met de mensen wordt gesproken over een andere plaats in de organisatie,” aldus Hendriks. Die plaatsen vervallen omdat het College van Bestuur naar één baas wil voor Pieter Zeeman en dat wordt (en blijft) Sjef Lommen. Ook de gemeenteraden van Goes en Schouwen-Duiveland willen opheldering. Ook het College van Bestuur bestaat straks uit één persoon. Maar donderdagmiddag probeerde de schoolleiding toch vooral een feestje te organiseren. De Campus Cultura vordert gestaag en met de nieuwe huurders (bibliotheek, muziekschool en jeugdtheater) zijn de huurovereenkomsten getekend. Met een grote doos gebak werden de handtekeningen feestelijk gezet. Het betekent dat de bibliotheek naar verwachting in september over gaat. Hendriks: ,,We hebben ons verplicht om voor de komende vijfentwintig jaar voortgezet onderwijs op Schouwen-Duiveland te garanderen. Daar moeten stappen voor gezet worden. Organisatorisch, maar ook door het zoeken vans samenwerking met anderen. En dat is wat we nu doen.” Zijn koers heeft de instemming van onderwijs-wethouder Wim Stouten, die donderdag een gebakje mee at.

bron: WereldRegio  31-05-2013

Geen extra budget voor kinderburgemeester Schouwen-Duiveland

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland geeft geen extra geld voor de kinderburgemeester. Een meerderheid van de raad vindt dat het Welzijnshuis het benodigde extra geld voor het project maar in de eigen begroting moet vinden. Lees verder.

 

bron: PZC  31-05-2013

Geen structurele subsidie voor CameraMuseum Zierikzee

Het CameraMuseum in Zierikzee kan de komende jaren niet op subsidie van de gemeente Schouwen-Duiveland rekenen. Het college van B en W heeft een aanvraag om drie jaar lang 3000 euro subsidie te verstrekken afgewezen. Lees verder. (foto: Bob Noomen)

 

bron: PZC  31-05-2013

Binnen vier dagen twee jaarmarkten in Zierikzee

Door misverstand in het gemeentehuis worden kort na elkaar twee jaarmarkten gehouden in het centrum van Zierikzee. De traditionele paardenmarkt is woensdag 5 juni. Morgen, zaterdag 1 juni wordt een jaarmarkt gehouden. Op beide markten staat een groot aantal verkoopkramen.Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  31-05-2013

Havenplein Zierikzee ‘open’ op 21 juni

Het geheel vernieuwde Havenplein in Zierikzee wordt op 21 juni geopend. Dan is het plein helemaal af. De komende weken worden de laatste werkzaamheden afgerond. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  30-05-2013

Raad Schouwen-Duiveland wil actiever geïnformeerd worden over ontwikkelingen Pontesgroep

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland wil actiever geïnformeerd worden over ontwikkelingen bij de Pontes scholengroep. Hierover heeft de raad een motie aangenomen. Bij de gemeenteraad was ongerustheid ontstaan over een structuurwijziging in de top van de school. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  30-05-2013

Bibliotheek Zierikzee drie weken dicht voor verhuizing

Om het nieuwe gebouw Campus Cultura te kunnen betrekken gaat de bibliotheek in Zierikzee in de zomer drie weken dicht. Als alles volgens plan verloopt sluit de oude bieb op 19 augustus de deuren om op maandag 9 september geheel vernieuwd weer open te gaan. Lees verder.

 

bron: PZC  30-05-2013

‘t Poorthuus sluit de deuren

Hotel-restaurant ‘t Poorthuus in Zierikzee heeft het niet gered en de deuren zijn gesloten. Daarmee is een derde poging om dit horecabedrijf op de rails te krijgen mislukt. Hans Landman – de laatste exploitant van dit bedrijf – reageert vrijdag in WereldRegio.

bron: WereldRegio  30-05-2013

Noordelijke stadsentree Zierikzee wacht opknapbeurt

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat in 2014 0f 2015 het Jannewekken in Zierikzee herinichten. De straat, die de noordelijke stadsentree van Zierikzee vormt, wordt tegelijkertijd met het vervangen van het riool aantrekkelijker en veiliger gemaakt. Lees verder.

 

bron: PZC  29-05-2013

Omoda laat giganten als Wehkamp en Zalando achter zich

Omoda in Zierikzee heeft de eerste prijs gekregen van onderzoeksbureau GFK en is daarmee de beste kleding- en schoenenverkoper on line in Nederland. GFK heeft een onderzoekspanel van achtduizend klanten ven webwinkels bevraagd naar hun bevindingen. Lourus Verton van Omoda laat weten erg blij te zijn met de prijs. Hiermee laat de onderneming giganten als Wehkamp, Zalando, H&M en de Bijenkorf achter zich.

bron: WereldRegio  29-05-2013

Raad van State tikt gemeente op vingers over dwangsom Zierikzee

De gemeente Schouwen-Duiveland moet preciezer omschrijven waarom een inwoner een dwangsom krijgt opgelegd. Dat zei een rechter van de Raad van State woensdag tegen een Schouwen-Duivelandse ambtenaar. Het gaat om een bewoner van de Scheepstimmerdijk in Zierikzee. Die moest zijn botensteiger uit zijn tuin verwijderen. Niet alleen de steiger, maar ook de bijbehorende trap. Lees verder.

 

bron: PZC  29-05-2013

Bezoek Koningspaar aan Zierikzee in teken van water

Het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Zierikzee staat in het teken van water en ontmoeting. Het voorlopige programma gaat uit van een historisch getint deel rond de Oude Haven en een presentatie van het hedendaagse Schouwen-Duiveland op het Havenpark. Lees verder.

 

bron: PZC  29-05-2013

Mosselboomgaard officieel open

Vrijdag 7 juni wordt de nieuwe Mosselboomgaard in Zierikzee officieel geopend. De parkeerplaats met Cruijff Court is een feestelijke opening waard, zo laat het gemeentebestuur weten. Om 10.30 uur worden er ballonnen opgelaten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-05-2013

Haring te laat voor eigen party

Verschillende haringparty’s in Zeeland gaan volgende week niet door. De party’s in ondermeer Goes en Zierikzee worden twee weken uitgesteld, omdat de haring nog niet de gewenste kwaliteit heeft. Het slechte weer in het voorjaar is de oorzaak van het uitstel. Doordat er weinig zonlicht was, groeide het plankton, dat de haring eet, erg langzaam. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt in plaats van 4 juni nu op 19 juni geveild. 

bron: Omroep Zeeland  29-05-2013

Bin en Verwest winnaars nationale hengeldag

Zaterdagmorgen werd in de zoete gracht te Zierikzee gevist ter gelegenheid van de Schouwse editie van de Nationale hengeldag. In de oudste groep ging de overwinning naar Jasper Bin, in de jongste groep naar Milan Verwest. De Nationale Hengeldag geeft ook het einde van de gesloten tijd voor het vissen op de binnenwateren aan, maar wordt ook al jaren benut om de sportvisserij te promoten. Op Schouwen-Duiveland organiseren de vier eilandelijke hengelsportverenigingen, Oosterschelde, Dreischor, de Krabbe en ‘t Zijpe dan een viswedstrijd voor de jeugd. Dit jaar werd de wedstrijd vervist aan de zijde van Touwbaan tussen het Jannewekken en de Caubrug in. De meeste deelnemers visten dicht onder de kant, vlak achter het riet, in de hoop een schooltje voorns te treffen. De vis bleek echter dieper te zitten, meer naar het midden van de gracht. De meer ervaren vissertjes die het diepere water met de langere hengel konden bereiken waren nu in het voordeel, zij vingen de meeste voorns. Behalve de voorns werd er ook een baarsje gevangen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-05-2013

Geen aangifte meer voor vermist paspoort

Als een staatsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) is gestolen of is zoekgeraakt, is het niet meer noodzakelijk om daarvoor bij de politie aangifte te doen.Bij de aanvraag van het nieuwe document bij de gemeente, wordt de aangifte van vermissing van het oude document direct meegenomen. Met ingang van 1 juni 2013 nemen alle gemeenten in Zeeland de aangifte van Vermissing Staatsdocumenten over van de politie.Deze nieuwe werkwijze is voor inwoners een belangrijke verbetering. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en de betrokken gemeenten hebben zich samen sterk gemaakt om deze vorm van dienstverlening ook juridisch mogelijk te maken. De combinatie van aangifte doen en het aanvragen van een nieuw document vereenvoudigt de noodzakelijke procedure aanzienlijk voor de betrokkenen. Aangifte van vermissing is verplicht, ook als men geen nieuw document wil aanvragen. Ook dan is het gemeentehuis het aangewezen loket. Het doen van aangifte moet persoonlijk gebeuren. Dit kan niet digitaal of per telefoon. De gemeente rekent voor deze nieuwe dienstverlening geen extra kosten. Wel is het zo dat voor de aanvraag van een nieuw staatsdocument na verlies of diefstal extra leges worden gerekend. Dit bedrag verschilt per gemeente en blijft bij deze nieuwe werkwijze hetzelfde.

bron: WereldRegio  29-05-2013

Politie deelt boetes uit op Calandweg Zierikzee

Op de Calandweg in Zierikzee zijn dinsdag 24 automobilisten bekeurd omdat ze te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 59 kilometer per uur. De maximum snelheid op de Calandweg is 30 kilometer. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  29-05-2013

Boogert krijgt Buzee

Bouwbedrijf Boogert mag gaan bouwen aan het nieuwe Buijze in Zierikzee. De wijk, die de nieuwe naam Buzee heeft gekregen, is al deels tegen de vlakte. Boogert heeft met de laagste prijs ingeschreven, zo heeft Zeeuwland laten weten. En dat betekent dat Boogert fase 1 op zak heeft; een opsteker voor de bouwer uit Oosterland. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  28-05-2013

Turnsters Delta Sport bij Bondsfinale

Anne-Li Slootmaker is tijdens de Bondsfinale meerkampturnen 2e divisie pupil 2 in Dordrecht op een negende plaats geëindigd. De turnster uit Ouwerkerk van GV Delta Sport behaalde een score van 52.850 punten. Samantha Steenbakker kwam van de 36 geplaatste turnsters bij de jeugd tot een twaalfde plaats met 45.200 punten. Een dag later mocht ook Ann-Li Slootmaker uitkomen op de NK-toestellenfinale bij het onderdeel vloer. Daar kwam ze tot een 8e plaats met 13.200 pnt. Anna Jendrusch uit Scharendijke (pupil 2) zorgde op de brugoefening voor een 8e plaats met 13.300 pnt. Bij de districtsfinale meerkampturnen kwamen de Delta Sport turnsters Joyce Papeveld (junior) en Femke Bogaart (pupil 2) tot een respectievelijke 12e en 27e plaats in de 4e divisie. Boven: Trainsters Sanne Tamerus en Jutta Padmos met turnsters Anne-Li Slootmaker en Samantha Steenbakker. (foto: Delta Sport) bron: Ons Eiland  27-05-2013

Paard in de sloot

Starters op de woningmarkt kunnen sinds kort weer rekenen op een financieel steuntje in de rug bij de aankoop van een starterswoning op Schouwen-Duiveland. Het is voor een starter namelijk nog steeds moeilijk om een passende woning te financieren. Door ze een duwtje in de rug te geven via een starterslening, willen we de aankoop van woningen voor deze doelgroep makkelijker maken. Zij zorgen bovendien voor doorstroming op de woningmarkt. Daarom heeft het college eind maart 2013 besloten om de regeling voor startersleningen vooralsnog nieuw leven in te blazen. De vorige regeling liep eind 2012 af. Het college van B en W wilde eigenlijk wachten op de nieuwe woonvisie, maar doordat het Rijk nu weer geld beschikbaar heeft gesteld en doordat er de afgelopen maanden veel vraag naar de lening was, is het besluit nu genomen de regeling weer voort te zetten. Bij de vaststelling van de woonvisie in juni 2013 zal de raad definitief beslissen onder welke voorwaarden de starterslening wordt voortgezet. En er is vraag, in twee maanden tijd zijn er al 6 startersleningen aangevraagd. De starterslening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten (koopsom + bijkomende kosten) van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Starterslening is een lening waarover de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaald hoeft te worden. Wil je voor het eerst een woning kopen en zijn de kosten net te hoog dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een starterslening. Je moet ouder zijn dan 18 jaar, woonachtig zijn op Schouwen-Duiveland en niet eerder in het bezit zijn geweest van een woning of in een huurwoning wonen. De verwervingkosten van de woning mogen in totaal niet hoger zijn dan € 180.000,-. Maximale hoogte van de starterslening bedraagt ongeveer 20% van de verwervingskosten met een maximum van € 36.000,-. Als je in het bezit bent van een voorlopige koopovereenkomst, kun je een aanvraagformulier bij de gemeente aanvragen.

bron: WereldRegio  27-05-2013

Huurders Campus Cultura zetten handtekening

Op donderdag 30 mei tekenen de deelnemende partijen de huurcontracten en samenwerkingscontracten van Campus Cultura. Het betreft de Bibliotheek Oosterschelde, de Zeeuwse Muziekschool, de Jeugdtheaterschool en Pontes Pieter Zeeman. Na het zetten van de handtekening zijn de partijen ‘tot elkaar veroordeeld’ en kiezen ze voor gezamenlijke huisvesting in het nieuwe gebouw aan de school. Namens de gemeente is wethouder Wim Stouten aanwezig bij dit moment.

bron: WereldRegio  27-05-2013

Politie zoekt gestolen kluis met inhoud

De politie is op zoek naar de dieven van een kluis met een bedrag van zo’n 2000 euro die is gestolen uit het havenkantoor ’t Luitje in Zierikzee. De kluis, van 70x50x50 centimeter en met een gewicht 150 kilogram, is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen. De inbreker(s) is/zijn via een geforceerd achterraam naar binnen gekomen en zijn er via de voordeur met de kluis vandoor gegaan. Volgens de havenmeester is het niet de eerste keer dat er spullen gestolen worden bij het havenkantoor. Vorige week nog was er een klein bedrag gestolen uit een zogenaamde stroomkast, dat is een kast waarin passanten geld stoppen om stroom te tappen voor hun boot. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  25-05-2013

Roer moet om bij gemeente

De gemeente staat aan de vooravond van grote veranderingen. Vanaf 1 januari 2015 komen er nog meer zorgtaken op de gemeente af. Zoveel zelfs, dat straks 65 procent van de gemeentelijke begroting in het ‘sociale domein’ (zorg en inkomen) zit. Het rijk zet taken over als jeugdzorg, persoonlijke verzorging, passend onderwijs, dagbesteding en nog meer naar de gemeenten. Daar komt ook geld bij, maar naar verwachting wel iets van vijfentwintig procent minder dan er nu door het rijk zelf aan wordt uitgegeven. Zorgwethouder Gilles Houtekamer heeft er wel zorgen over, zo laat hij weten. ,,Er is nog zoveel onduidelijk en het kabinet verandert zo vaak. Maar dat het op ons afkomt, ja dat lijkt me wel duidelijk.” In het gemeentehuis wordt de komende maanden gekeken wat al die nieuwe taken met de organisatie zullen gaan doen. Afdelingen zullen nauw met elkaar moeten samenwerken. Hoewel de financiële consequenties dus niet duidelijk zijn, is het wel zo dat de gemeente er goed voor staat. Volgens wethouder financiën Ad Verseput is de bezuiniging, zoals de politiek die zichzelf heeft opgelegd, bereikt. In de achterliggende acht jaar is er tien procent van de uitgaven afgehaald; tien miljoen euro. ,,Dat is mooi, maar we zijn er nog niet,” aldus Verseput. Samen met de gemeenteraad worden alle taken van de gemeente tegen het licht gehouden. Gekeken wordt wat nog efficiënter kan, welke taken er wellicht afgestoten kunnen worden. Een poging om op het gebied van vuilinzameling met andere gemeenten te gaan samenwerken, is op niets uitgelopen. Het wordt volgens Verseput wel steeds lastiger om nog op de eigen organisatie te bezuinigingen. Eenzelfde geluid, dat gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel eerder ook al liet horen. Deze week was er nog een ‘kleine’ meevaller. Uit de jaarrekening van 2012 is gebleken, dat de gemeente structureel tweehonderdduizend euro extra te besteden heeft komende jaren.

bron: WereldRegio  25-05-2013

Vijftig huurders protesteren bij Zeeuwland tegen huurverhoging

Zo’n vijftig huurders hebben bij Zeeuwland bezwaar gemaakt tegen de aangekondigde huurverhoging per 1 juli. Het gaat volgens directeur Antoine de Ceuster zonder uitzondering om klanten die een verhoging van 4 of 6,5 procent zijn aangezegd. Lees verder

 

bron: PZC  24-05-2013

Muziek en poppenkast bij Centree

De vijfde zomereditie van het festival Centree op zaterdag 10 en zondag 11 augustus in Zierikzee zit vol muziek. Soul Snatchers, rockband Navarone, salsaband Los Misticos en de band Mdungu zijn klinkende namen in het programma. Lees verder.

 

bron: PZC  24-05-2013

Bloemen op bouwgrond in Zierikzee

De gemeente zaait bloemzaad op braakliggende bouwgrond in de Waterwijk in Zierikzee. Het gaat om grond bij de Poortkade waarop ooit nog eens huizen moeten komen. Lees verder.

 

bron: PZC  24-05-2013

JW van den Doelschool naar NK

Afgelopen zaterdag werd in Vlissingen de halve finale van het NK schooldammen voor viertallen gehouden. Bij de welpen, kinderen uit de groepen 5 en 6, deed het team van de Jan Wouter van den Doelschool uit Zierikzee het zo goed, dat ze naar de finale van het Nederlands Kampioenschap mogen. Het viertal was goed op dreef en dat kwam omdat er van te voren goed was geoefend, zowel op school als thuis. In hun categorie met negen deelnemende teams werd de Jan Wouter van den Doel tenslotte tweede in de eindrangschikking achter kampioen De Wegwijzer uit Hoogblokland. De finale wordt op zaterdag 8 juni in Zuid-Holland gespeeld. Boven: Het winnende team van de Jan Wouter van den Doelschool. Zes spelers en speelsters deden bij toerbeurt mee: Leila Kordic, Efraim Pronk, Sem de Graaf, Evert Bin, Romy Tanis en Stef Koster. (foto: Ons Eiland / PR)

bron: Ons Eiland  23-05-2013

Avond digitale fotografie MFC

In het MFC aan De Huijbertstraat 35 in Zierikzee is dinsdag 28 mei een avond met het thema ‘digitale fotografie, 1000 foto’s en nu?’. Er wordt uitgelegd hoe je met behulp van Picasa je foto’s eenvoudig kunt organiseren, bewerken en delen. De zaal is open vanaf 19.30, de presentatie is van 20.00 tot 22.00 uur. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  23-05-2013

Richelles taartenbakkerij Chelles

“Taarten, cupcakes, nougat en meer. Vraag het me en ik maak het.” De pas 19-jarige ambitieuze taartenbakster runt vanuit huis haar eigen bedrijfje Chelles, taart enzo. “Sinds ik 1 maart ben begonnen, heb ik al zo’n 25 taarten gemaakt. De positieve reacties zijn overweldigend.” Speciaal voor Ons Eiland maakte Richelle een rozentaart gemaakt van biscuit, gevuld met bosvruchtenbavarois, gemaskeerd met botercrème, bekleed met marsepein en gedecoreerd met crèmerozen. Een ingewikkelde, arbeidsintensieve taart om te maken. “Voorheen zou ik over zo’n taart acht uur doen. Dat is nu nog maar drie uur, want ik krijg er handigheid in.” Ze ontwikkelt zich langzaam tot ervaren taartenbakster. Zelf vergelijkt ze het als volgt: “Het is hetzelfde als met leren fietsen. Dat gaat ook steeds beter naarmate je meer oefent.” “Mijn moeder vindt wat ik doe heel leuk, maar het hele huis staat wel vol bakspullen.” Ook haar broer ondervindt zo de gevolgen van haar hobby. “Hij verhuist binnenkort naar zolder en zijn huidige slaapkamer wordt dan mijn eigen echte taartenkamer.” Een vooruitstrevende verhuizing, want het idee is er om professioneel met taartenbakken aan de slag te gaan. “Ik wil de opleiding banketbakker niveau 3 gaan doen en dan een jaar patisserie.”  Wat haar leukste opdracht was tot nu toe? “Deze!” en ze wijst enthousiast op de rozerode ‘Ons Eiland-taart’ op het aanrecht. Waar haar toekomstplannen zijn? “Langzaam wil ik uitbreiden en meer technieken ontwikkelen, zoals airbrush en het maken van suikerbloemen.” Ze werkt hard om Chelles steeds bekender te maken. Op facebook werft ze actief ‘likes’ en houdt ze regelmatig ‘like-share-en-winacties’. Uiteindelijk komt het toch zoals het komt. Ook een zoete lekkernij van Chelles bestellen óf winnen? Kijk op facebook.com/ChellesTaarten of mail naar chelles@live.nl. (foto: Ons Eiland/Iris Kouwen)

bron: Ons Eiland  23-05-2013

Lenny schröder gaat dialoog aan

Lenny Schröder gaat in het monumentale pand “de Vagher” aan de Oude Haven in Zierikzee met haar werk de dialoog aan. In het eeuwenoude pand met opstapjes, niveauverschillen, bijzondere lichtval, schaduwen, kleuren en verborgen plekken zoekt zij met fascinatie naar het verleden en het heden, door haar werken in deze omgeving een plaats te geven. Geopend vanaf 25 mei tot en met 1 juni van 13.00 tot 17.00 en op afspraak. Op zaterdagavond 25 mei maakt de tentoonstelling deel uit van het suite en sofa festival. De celliste Marinke Visser neemt de bezoeker binnen de tentoonstelling verder mee op reis:www.suitesofafestival.nl. Bezoekadres: Maria Coolen, Oude Haven 48, 4301 CL, Zierikzee : 0111 652744/0614948622. www.lennyschroder.info

bron: Ons Eiland  23-05-2013

Leerlingen maken kunst

Vorige week werkten leerlingen van Pontes Pieter Zeeman onder leiding van de Franse beeldhouwer Raphaël Paingris aan een groot beeldhouwwerk, bedoeld voor de entree van het Campus Cultura. Tijdens de opening van Campus Cultura zal het definitieve kunstwerk onthuld worden. Farao’s, het alfabet, een schip; leerlingen met veiligheidsbril op zijn ingespannen bezig met beitel en hamer, in het metsellokaal van Pieter Zeeman in Zierikzee. “Dit is een binaire code,” legt Naomi uit, die nullen en enen in reliëf uithakt op haar stuk Bourgondisch hardsteen. “Samen met Tanja en Annika zat ik in het voorbereidingsgroepje. Het kunstwerk krijgt vier zijden, met daarop afbeeldingen met thema’s uit de maatschappij, kunst, schrift en wetenschap.” Beeldhouwen is leuk en een kunst op zich, ervaren de leerlingen. Gedurende de verschillende lesuren komen er elke keer andere groepjes leerlingen verder werken aan de voorstellingen in hardsteen. Naomi had ooit al eerder bedacht dat ze wilde beeldhouwen en nu komt het er eindelijk van. “Ik ben hier ook tussen de lessen door. Wat lastig is; soms zitten er kleine steentjes in het hardsteen en krijg je een gat in het werk als je daarop slaat.” Medeleerling Martijn vindt het leuk dat hij nu juist een stukje beeldhouwwerk met muzieknoten toegewezen kreeg. “Je moet wel het materiaal eerst leren kennen merk ik. Rechte lijnen gaan nog wel, maar die ronde muzieknoten zijn knap lastig. Voor je het weet worden ze vierkant!” Beeldhouwer Raphaël Paingris, die het project samen met docent Jan Brokke begeleidt, heeft ondertussen de ‘blazoenen’(wapenschilden) van Frankrijk, Nederland, de Bourgogne en Zeeland minutieus uitgehakt. “Pays et region; c’est comme le jumelage,” lacht hij. Na deze week is het beeldhouwwerk nog lang niet af, ook al werkten Raphaël Paingris en Jan Brokke er zelfs in de avonduren aan verder, in de tuin van Brokke, bekennen ze. Jan Brokke: “Doordat er allerlei verschillende leerlingen aan de diverse tableaus werkten, is er ook een groot verschil in aanpak. Dat is niet erg; we werken op dezelfde manier als Rodin, leg ik de leerlingen uit. Die had ook personeel in dienst en maakte uiteindelijk zelf het werk af. In de weken hierna en in de zomer werken we verder aan het beeldhouwwerk. En Raphaël is de artiest, wij zijn de uitvoerders!” Boven: Kunstenaar Raphaël Paingris in het midden. Hij begeleidt samen met docent Jan Brokke het project waarbij leerlingen kennis kunnen maken met het beeldhouwen. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  23-05-2013

Oude klipper De Marinus uit Zierikzee vertrekt naar Londen

De in 1901 gebouwde klipper De Marinus uit Zierikzee is verkocht aan een echtpaar uit Londen. Het Zeeuwse vrachtschip van weleer heeft de laatste vijftien jaar onder schipper Johan Nieuwenhout dienst gedaan als charterschip vanaf ’t Luitje. Lees verder. (foto: klipper Marinus)

 

bron: PZC  23-05-2013

Strenge controle op onveilig parkeren in binnenstad Zierikzee

Autobezitters in de binnenstad in Zierikzee zijn deze maand gecontroleerd op hun parkeergedrag. Onveilig geparkeerde auto’s zijn voorzien van een waarschuwing of bekeuring. Fout geparkeerde auto’s leveren met name in smalle straten en krappe bochten een groot risico op als er brand uitbreekt in de binnenstad. Lees verder.

 

bron: PZC  23-05-2013

Zierikzeese Hoofdpoortstraat vier dagen dicht

De Hoofdpoortstraat in Zierikzee is van 27 tot en met 30 mei afgesloten voor doorgaand verkeer. Voor bewoners van de straat blijven de woningen bereikbaar.Voor het verkeer wordt een omleiding ingesteld met pijlborden en er geldt een parkeerverbod in de Krepelstraat. Tijdens de drie genoemde dagen worden de laatste aanpassingen aan de riolering gedaan. Enkele jaren geleden is het grootste deel van het werk al uitgevoerd. Het uitgangspunt was en is dat alle rioolaansluitingen vanuit de achtertuin naar een nieuw riool in de straat verplaatst worden. Het bestaande riool achter de woningen kan, nadat alle rioolaansluitingen op het nieuwe riool zijn aangebracht, worden volgeschuimd en zo buiten werking worden gesteld. Tijdens de uitvoering bleek het echter bij een aantal woningen niet mogelijk om de werkzaamheden direct uit te voeren. In overleg met de bewoners is een alternatieve oplossing bepaald welke nu wordt toegepast. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  23-05-2013

Feestje voor project bouwvergunningen

In het gemeentehuis wordt donderdagmiddag 30 mei een feestje gevierd. Dan wordt aandacht besteed aan het project bouwvergunningen.Vanaf 2004 zijn vrijwilligers van het Gemeentearchief bezig om de bouwvergunningen van de voormalige gemeenten toegankelijk te maken. Bouwvergunningen worden afgegeven vanaf 1902. De gemeente Zierikzee en enkele andere gemeenten gaven weliswaar eerder soortgelijke vergunningen af, maar deze waren alleen in relatie met de openbare veiligheid. De afgifte van bouwvergunningen is gebaseerd op de Woningwet. Die wet stond op 22 juni 1901 in het Staatsblad, maar trad pas in werking op 1 augustus 1902. Het doel van de Woningwet was om bewoning van slechte en ongezonde woningen onmogelijk te maken en de bouw van goede woningen te bevorderen. Daardoor werd een begin gemaakt met de huidige volkshuisvesting. Drie vrijwilligers werken aan dit project mee: Simon Lindhout, Jan van Vossen en Theo van Wijngaarden. Zij maken de series toegankelijk van maar liefst tweeëntwintig gemeenten die Schouwen-Duiveland telde. Bij de vergunningen horen tekeningen en in het bijzonder die zijn waardevol. De serie bouwvergunningen wordt vaak geraadpleegd in verband met plannen voor verbouw. Bovendien geven de tekeningen en bijbehorende stukken allerlei details die van belang zijn. De toegankelijkheid van de bouwvergunningen is door dit project sterk verbeterd. De toegang op deze series is, dankzij het werk van deze vrijwilligers, te raadplegen via de website van de gemeente: www.schouwen-duiveland.nl. Daarna Gemeentearchief/zoeken in de collectie/Nadere Toegangen. De bouwvergunningen zijn tot en met 2007 ter inzage in de studiezaal van het Gemeentearchief. Bij deze mijlpaal wordt op donderdagmiddag 30 mei stilgestaan met de betrokken vrijwilligers en burgemeester Rabelink. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  23-05-2013

Acht sportclubs op Schouwen-Duiveland lonken naar ledverlichting

Als de gemeenteraad akkoord gaat, stelt de gemeente Schouwen-Duiveland dit jaar 40.000 euro beschikbaar voor het vervangen van traditionele veldverlichting door ledverlichting op sportvelden. Acht sportverenigingen op Schouwen-Duiveland hebben vooralsnog aangegeven belangstelling te hebben voor ledverlichting. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  21-05-2013

Gemeente Schouwen-Duiveland aan slag met nieuwe sociale taken

De gemeente Schouwen-Duiveland zet de schouders onder de ‘decentralisaties in het sociaal domein’. Vanaf 1 januari 2015 komen allerlei taken uit de AWBZ, jeugdzorg en de Participatiewet op het bordje van gemeenten te liggen. Lees verder.

 

bron: PZC  21-05-2013

Masterplan Haven ’t Sas in Zierikzee rond zomervakantie verwacht

Het conceptmasterplan Haven ’t Sas in Zierikzee wordt rond de zomervakantie verwacht. Dit plan maakt deel uit van de transformatie zuidelijke stadsrand Zierikzee.  Lees verder.

 

bron: PZC  21-05-2013

Gemeente twee ton ‘goedkoper’

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een structureel voordeel van ruim tweehonderdduizend euro. Dat voordeel wordt voor de komende jaren als extra financiële ruimte ingeboekt. Voor dit jaar lukt dat nog niet, omdat er ook een éénmalige tegenvaller van  €357.000 was. Maar voor de komende jaren is er dus weer wat meer. Dat blijkt uit de jaarrekening, die dinsdagmorgen door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-05-2013

Meerkamptitel turnster Steenbakker

Tijdens de open Bredase turnmeerkampkampioenschappen is Samantha Steenbakker van GV Delta Sport kampioen geworden bij de jeugd in de tweede divisie. Steenbakker, die op 23 mei ook uitkomt op de NK-finale in Dordrecht, turnde een zeer stabiel kampioenschap. Voor Delta Sport kwamen 22 turnsters uit waarbij Anna Jendrusch (pupil 1 2e div.) een tweede plaats behaalde. Isabelle Vrensen werd derde bij de pre-pre-instap N2. Daphne Rotte (pupil2 3e div.) en  Fleur Just (pre-instap D1 2e div) behaalden een vierde plaats. Drie turnsters van Delta Sport eindigden als vijfde: Noa de Vlieger (jeugd 2e div.), Franka Sleicher (instap D1) en Xin-Da van der Wekken (pre-pre-instap). Boven: Samantha Steenbakker Bredase kampioen. Laat haar gouden medaille zien samen met Romy Reintjens en Noa de Vlieger. (foto: Delta Sport) 

bron: WereldRegio  20-05-2013

Harmonie wijdt Havenplein Zierikzee muzikaal in

De koninklijke harmonie Kunst & Eer geeft zaterdag 25 mei het eerste concert op het gerenoveerde Havenplein in Zierikzee. De koninklijke harmonie Kunst & Eer geeft zaterdag het eerste concert op het gerenoveerde Havenplein in Zierikzee. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  19-05-2013

Teams uit Tholen en Zierikzee naar NK dammen voor basisscholen

Teams uit Tholen en Zierikzee vertegenwoordigen Zeeland op 8 juni bij het Nederlands kampioenschap dammen voor basisscholen te Purmerend. Ze plaatsten zich zaterdag tijdens de halve finale in de Theo Thijssenschool te Vlissingen. Lees verder

 

bron: PZC  18-05-2013

Kat profiteert van pinksterdrukte in Zierikzee

Winkeliers in de binnenstad van Zierikzee mogen zaterdagmiddag niet klagen. Het is erg druk in de winkelstraten van de Monumentenstad. Er zijn veel Duitse, Belgische en Nederlandse toeristen die de pinksterdagen op Schouwen-Duiveland doorbrengen. Lees verder.

 

bron: PZC  18-05-2013

Kerkhove verliest in Brussel en Den Bosch

Tijdens haar tweede optreden in een kwalficatieschema voor een WTA-toernooi is Lesley Kerkhove er niet geslaagd te winnen. In Brussel stuitte de Zierikzeese zaterdagmiddag op de Portugese nummer 105 van de wereld, Maria Joao Koehler. In bijna twee uur bood Kerkhove goed weerwerk: 4-6 6-2 3-6. Bij het derde wedstrijdpunt van Koehler moest ze zich gewonnen geven. Vier jaar geleden speelde Kerkhove voor het eerst op een WTA-evenement. Dat was in Rosmalen. Haar zes jaar jongere zus Romy capituleerde vrijdag van een een A-toernooi in Den Bosch. Op de banen van Bastion Baselaar verloor de Schouwse tennisster in de kwartfinale met 6-1 6-4 van Samentha van Damme-Helderop. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  18-05-2013

Vorstelijk Zierikzee

Ter gelegenheid van het bezoek van het koningspaar op 21 juni komt Zierikzee ‘vol’ te hangen met vlaggen en banieren. Hierbij het beeld, zoals dat in opdracht van de gemeente is ontworpen door Buro 111 in Zierikzee. Het is ook de bedoeling, dat de reclameborden op het eiland met soortgelijke posters komen vol te hangen. Overigens is het programma voor het Koningsweekend nog niet helemaal bekend. Wel werken groepen aan de invulling van één en ander. 

bron: WereldRegio  17-05-2013

Bedrijfsleven pakt handschoen Zuidhoek op

Het bedrijfsleven op Schouwen-Duiveland denkt constructief na over het plaatsen van werknemers, die nu nog in de Sociale Werkvoorziening De Zuidhoek in Zierikzee werken. Het kabinet gaat fors snijden in de sociale werkbedrijven en wil dat het reguliere bedrijfsleven haar verantwoordelijkheid neemt. Zowel wethouder Gillis Houtekamer (sociale zaken en voorzitter Zuidhoek) als Zuidhoek-directeur Jos Rijk zijn hoopvol gestemd. Rijk: “De signalen zijn goed en ook deze maand hebben we weer een workshop met het bedrijfsleven.” Hard nodig, want dat het kabinet het mes in de sector gaat zetten is wel duidelijk. Het frustreert Houtekamer wel dat de plannen vanuit Den Haag al vijf keer zijn aangepast en ook nu nog is het wachten op definitieve bezuinigingsmaatregelen. “Maar we kunnen niet wachten. Gelukkig zijn de plaatsen voor mensen, die nu nog bij de Zuidhoek werken niet in het geding. Maar vanaf 1 januari 2015 komen er in de sociale werkplaats in principe geen mensen meer bij.” Er werken nu 280 mensen in het SW-bedrijf van de Zuidhoek. Dat betekent dus dat het bedrijfsleven aan de bak moet. Het kabinet wilde eerder dat bedrijven van minimaal 25 mensen vijf procent can de doelgroep zou plaatsen. “Dat quotum is nu losgelaten, maar het blijft een stok achter de deur voor het geval dat het bedrijfsleven niet meedoet,” aldus Houtekamer. Maar dat wordt op Schouwen-Duiveland dus wel goed opgepakt. Met de gemeente voorop, die bijvoorbeeld de schoonmaak in het gemeentehuis aan de Zuidhoek heeft gegund. En met een plaatselijk schoonmaakbedrijf wordt bekeken of Zuidhoek-ers naar een vaste baan kunnen worden geleid. Ook hebben zich de eerste ondernemers al aangediend, die bedrijven willen opzetten waar mensen vanuit de Zuidhoek aan de slag kunnen. Houtekamer wil “grensoverschrijdend en innovatief” meedenken over plannen, die op zijn bureau komen. Overigens staat de Zuidhoek er financieel nog goed voor. Dik tweehonderdduizend euro winst in 2012 en dat is iets meer dan begroot, hoewel de omzet iets achter is gebleven. (foto: WereldRegio)

 

bron: PZC  14-05-2013

Een artistiek protest

Sportschoolhouder Peter van der Zande (Sportworx) kreeg onlangs bijgaand artistiek protest van een anonieme kunsternaar. Donkere wolken boven twee plaatselijke sportscholen met de komst van het grote fitnesscomplex, dat in een gesubsidieerde omgeving aan de slag kan volgend jaar. De doodsteek voor de twee kleinere scholen in Zierikzee, zo vreest de kunstenaar. De twee kleine scholen hebben tevergeefs aandacht voor hun situatie gevraagd. “Het gaat ons niet om het sportcomplex, wel om het grote fitnessbedrijf dat erin mag, terwijl de markt al verzadigd is.”, aldus Van der Zande. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  17-05-2013

Sven van der Burgh nummer twee bij NK Glazenwassen

Sven van der Burgh van schoonmaakbedrijf Koster en Co in Zierikzee is tweede geworden tijdens de nationale kampioenschappen glazenwassen.Samen met collega Marco Goethals streed hij deze week in Nieuwegein om deze eervolle plaats. Van der Burgh woont in Nieuwe Tonge, maar werkt veel op Schouwen-Duiveland. Op de foto uiterst links Sven van der Burgh. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  17-05-2013

Kerkhove naar derde ronde A-toernooi Den Bosch

Romy Kerkhove heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van een A-toernooi in Den Bosch. Op de banen van Bastion Baselaar won de vijftienjarige Zierikzeese donderdag in twee sets van de als vierde geplaatste Tiffany Höberth: 6-4 6-3. In de eerste ronde had Kerkhove weinig moeite met Danique Sprokholt: 6-2 6-0. In de kwartfinale stuit ze vrijdag op Samentha van Damme-Helderop. (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  17-05-2013

Steun voor filmproject ‘Silhouetten tegen het licht’

De gemeente Schouwen-Duiveland steunt het project ‘Silhouetten tegen het licht’ van Stichting View met een subsidie van 5000 euro. Stichting View wil met het filmproject op multimediale en artistieke wijze invulling geven aan de identiteit van Schouwen-Duiveland. Lees verder. Boven het interieur van de Sint Lievensmonstertoren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  17-05-2013

Stank Havenplein Zierikzee wordt aangepakt

Stratenmakers gaan de stanksloten in de rioolputjes op het gerenoveerde Havenplein in Zierikzee controleren. Dit onder meer naar aanleiding van berichten op Twitter, waarin wordt geklaagd over een hardnekkige putlucht. Ook bij de toezichthouder van het project is geklaagd. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  17-05-2013

Presentatie koninklijk banier vrijdag in WereldRegio

WereldRegio toont vrijdag in de krant de koninklijke banieren, zoals die de komende periode in de stad komen te hangen ter gelegenheid van het koninklijk bezoek op 21 juni. Ook heeft de gemeente de reclameborden op het eiland gereserveerd om het beeldmerk aan het publiek te laten zien. De koninklijke banieren zijn ontworpen door Buro111 in Zierikzee.

bron: WereldRegio  16-05-2013

Prima combi: beiaard en theater

De derde Zierikzeese beiaarddag op 18 mei zal het voor de muziekliefhebber aantrekkelijker maken om naar de beiaardmuziek te luisteren. Het zitten op een stoeprand is voorbij. Door de komst van het restaurant van het Stadhuismuseum en het rustieke historische binnenplaatsje is het mogelijk om zittend met een kopje koffie of thee in de hand te luisteren naar de fraaie beiaard van het carillon van het stadhuismuseum. Bovendien is er dit jaar zelfs een onderdeel ‘beiaard en theater’. Ook bij regen is het mogelijk om van de beiaardconcerten getuige te zijn want op de wand worden beelden van de spelende beiaardier getoond. Op 18 mei is er om 11.00 uur een koffieconcert door Janno den Engelsman. Om 14.00 uur volgt een bijzonder theeconcert. Het thema zal zijn ‘Dido en Aeneas’. De componist Henri Purcell maakte daar prachtige muziek bij. Het verhaal zal beneden op de binnenplaats van het museum worden verteld door actrice Phili Welten. Haar echtgenoot, de beiaardier Arie Abbenes vertolkt tussendoor delen uit de opera. Ondertussen is het mogelijk om in het auditorium van het museum te kijken naar filmpjes die leerlingen van de Pontes Scholengemeenschap hebben gemaakt in het kader van kunst en media. Door de Stichting Zierikzeese Carillons is een prijs uitgeloofd voor het beste filmpje. Tijdens de beiaarddag wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn. Als sluitstuk van de dag is in de Meelstraat een concert voor beiaard en orkest waaraan dit jaar meewerkt de muziekvereniging Crescendo uit Dreischor onder leiding van Cathy Kotoun. Doordat het verkeer geen toegang heeft tot de Meelstraat krijgt het concert een intiem karakter en fungeren de muren als akoestische begrenzing. Het concert begint om 16.00 uur. (foto: Ons Eiland/PR) bron: Ons Eiland  16-05-2013

Voorjaarsmarkt Willibrordusschool in Zierikzee levert 2750 euro op

De donderdag gehouden voorjaarsmarkt op de Willibrordusschool in Zierikzee heeft 2750 euro opgebracht. Dat geld wordt verdeeld over de Bas Stichting en de Stichting Semmy, twee organisaties die strijden tegen respectievelijk juveniele dermatomyositis en hersenstamkanker. Lees verder.

 

bron: PZC  18-05-2013

Wijnstekers leert pupillen MZC’11 fijne kneepjes

Oud-Feyenoord-voetballer Bennie Wijnstekers heeft de pupillen van MZC’11 F5 met een bezoekje verrast. De ex-international, die was geregeld door hun trainer Koos Kalf, gaf het team woensdag training op sportpark Den Hogen Blok en leerde ze allerlei techniek en trucjes. De jonge voetballers van de Zierikzeese voetbalclub waren zo enthousiast dat ze Wijnstekers vroegen om vaker te komen.

bron: WereldRegio  17-05-2013

Culinaire Boulevard Havendagen Zierikzee verdwijnt

Tijdens de komende Havendagen in Zierikzee wordt geen Culinaire Boulevard meer gehouden. De horeca aan de Nieuwe Haven vindt de kosten van het evenement niet meer in verhouding staan tot de verdiensten van de restauranthouders in hun eetstalletjes. Lees verder

 

bron: PZC  16-05-2013

Vermiste Pool Stanislaw Karol uit Zierikzee is terecht

Naar de sinds 21 februari vermiste Poolse Stanislaw Karol hoeft niet meer te worden uitgekeken. Sinds jl. 10 mei is zijn verblijfplaats via de Poolse autoriteiten bij de Nederlandse politie bekend geworden. Het is op dit moment nog niet bekend onder welke omstandigheden hij vanuit Nederland is vertrokken en hoe zijn gezondheid nu is. Na de vondst van persoonlijke bezittingen in een bos bij Hoogvliet leek het er op dat er sprake was van een vrijwillige verdwijning. Desondanks gaat de politie nog wel proberen contact met de man te krijgen om hem te vragen waarom hij op deze manier is vertrokken en wat er met zijn auto is gebeurd.  (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

                                 

bron: politie Zeeland/West-Brabant  16-05-2013

Baby’s houden van boeken

In bibliotheek Zierikzee is woensdag 22 mei om 10.00 uur een Boekstart koffieochtend. Tijdens deze ochtend geven deskundigen tips over hoe je kunt lezen met jonge kinderen. Zij laten zien welke boekjes het best passen bij welke leeftijd. Daarnaast wordt de workshop: ‘Baby- en Kindergebaren, communiceren met je kind als praten nog niet lukt’ gehouden. Tijdens deze workshop verzorgt Brechje Koster, docent baby- en kindergebarentaal een actief programma voor ouders én kinderen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan aan de balie van de bibliotheek, via telefoonnummer 0111 414548 of via de mail l.vandevelde@bibliotheekoosterschelde.nl.

bron: Ons Eiland  16-05-2013

Zierikzee klaar voor nieuw Havenplein

Nog wat laatste aanpassingen en het havenplein is klaar. Enkele straten zijn nog opengebroken, de laatste stenen worden gelegd en er is nog veel lawaai. “Wel even wennen”, zegt een winkelende Zierikzeeënaar. Daar denken meer mensen zo over. Tussen de bouwmaterialen staan terrasjes opgebouwd welke, ondanks de drukte, niet leeg blijven. Enkele mensen wagen het er met mooi weer op om even buiten te zitten bij één van de horecagelegenheden in Zierikzee. Door aanhoudend winterweer heeft de boel flinke vertraging opgelopen. Het havenplein van Zierikzee is vernieuwd, het centrum wordt autovrij en deze krijgt een nieuwe indeling. De Stichting Ondernemers Voor Ondernemers, OVO, is sinds 15 maart een samenwerkingsverband tussen ondernemers en inwoners van Zierikzee en de rest van Schouwen-Duiveland. Karin Kouijzer en Corry de Boer doen hun boodschappen bij de Spar. Als ze horen dat het over het Havenplein gaat hebben ze één gezamenlijke reactie: “Het is niet mooi en het is in feite één grote vlakte”. Daar valt iets voor te zeggen, want er staat geen enkele boom en alle parkeervakken zijn verdwenen. Mevrouw De Boer leunt op een kruk, dat brengt het gesprek meteen op een voor haar gevoelig onderwerp: “Er is weinig rekening gehouden met de mensen die slecht ter been zijn. ” Ada van Tiggelhoven vindt juist het tegenovergestelde, ze is tevreden. “We zitten even in de narigheid, maar daarna wordt het mooi.” Mede-eigenaresse van tabakswinkel De Pupekop, Amber Bijdevaate, kijkt uit over de ‘vlakte’ met terrasjes. Één voor één druppelen de klanten binnen om een staatslot te kopen, een tijdschrift af te rekenen of tabak in te slaan. Ze vraagt zich af of de mensen nog zullen komen als de rust is teruggekeerd. “Ik ben benieuwd of het druk blijft als de auto’s in de winter niet in de buurt kunnen parkeren. In de zomer lijkt mij dat een prima idee, maar in de winter is het anders.” Robert van der Krieke, voorzitter en bestuurder communicatie van OVO, legt uit dat de winkeliers graag meer parkeerplekken in het centrum zien. “Dat is ook fijn voor mensen die slecht ter been zijn.” Vivian Albers, van de Gemeente Schouwen-Duiveland, benadrukt dat het onderwerp bij de gemeente net zo hoog in het vaandel staat als bij de inwoners en de ondernemers. Er komt een parkeerverwijssysteem. Stichting OVO is druk bezig met voorbereidingen op de feestelijke opening in juni. Boven:Het nieuwe Zierikzeese Havenplein waar de laatste hand aan wordt gelegd. Winkeliers en toeristen leggen zich neer bij de verandering en zijn benieuwd wat de toekomst hen brengt. (foto: Elize IJzenbrandt)   bron: Ons Eiland  16-05-2013

Sofie van den Ende wint zeereis Slavenkas

Burgemeester Rabelink heeft uit de inzendingen met goede oplossingen van de prijsvraag Sofie van den Ende uit Zierikzee als gelukkige getrokken. Zij mag op kosten van de Slavenkas een zeereis gaan maken met het zeilschip de Eendracht. Dit jaar waren er zeven inzendingen, vorig jaar acht. Sofie van den Ende studeert in Amsterdam en deed voor de vijfde keer mee. De prijsvraag had dit jaar de watersnoodramp van 1953 als thema. De Slavenkas is in 1735 opgericht om gevangen genomen Zierikzeese zeelui los te kopen uit de handen van Barbarijse zeerovers. Nu worden de middelen aangewend voor maritiem-historische zaken in Zierikzee. Naast de kooi op de Eendracht gaan op kosten van de Slavenkas ook elk jaar de hoogste groepen van basisscholen op toerbeurt varen op de Oosterschelde.

bron: WereldRegio  16-05-2013

Schouwen-Duiveland ruimt eigen rommel op

Schouwen-Duiveland blijft zelf het huisvuil ophalen en gaat niet samen met andere gemeenten aan de slag. De gemeenten Veere, Middelburg, Vlissingen en Schouwen-Duiveland hebben onderzocht of zij door middel van strategische en operationele samenwerking op het gebied van huisvuilinzameling voordelen zouden kunnen behalen. Er is onderzocht of samenwerking de kwaliteit en klanttevredenheid verhoogt en er een substantiële efficiencyslag kan worden gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat een strategische samenwerking op dit terrein niet tot directe efficiency zal leiden. Daarbij leidt de huidige dienstverlening in de diverse gemeenten ook nu tot goede klanttevredenheid. De colleges van de vier gemeenten hebben daarom unaniem besloten om géén gezamenlijke afvalinzameling voor de vier gemeenten te organiseren. Individuele gemeenten zien op diverse operationele terreinen wel mogelijkheden voor andere vormen van samenwerking, zoals uitruil van materiaal, uitwisseling van kennis en eventueel gezamenlijk inkopen. Waar mogelijk zal dit verder worden benut, zonder dat dit leidt tot een strategische samenwerking.

bron: WereldRegio  16-05-2013

Gemeente plaatst parkeerverwijssysteem

Een aantrekkelijke en bereikbare binnenstad van Zierikzee, dat is een van de doelstellingen waar de gemeente met diverse projecten op inzet. De resultaten hiervan zijn al op verschillende plaatsen goed zichtbaar. Zo is het parkeerterrein Hatfieldpark aangelegd en heeft parkeerplaats Mosselboomgaard een transformatie ondergaan. Om de bereikbaarheid van de binnenstad van Zierikzee en de parkeerplaatsen te verbeteren wordt deze week een statisch parkeerverwijssysteem geplaatst. Dit houdt in dat in de komende weken op de verschillende aanrijroutes naar Zierikzee en op de ring rond het centrum borden komen te staan die aangeven waar de diverse parkeerplaatsen zijn. Bezoekers van Zierikzee worden zo snel en efficiënt naar de parkeerterreinen geleid, waardoor zoekverkeer in de binnenstad vermindert. In het parkeerverwijssysteem zijn de parkeerterreinen Gasthuisboomgaard, Hatfieldpark, Balie, Scheldestraat, Mosselboomgaard en Hoofdpoortstraat opgenomen. Dat er, met name bij toeristen, behoefte is aan een dergelijk systeem blijkt onder andere uit de enquête die onlangs is afgenomen in Zierikzee. Bij deze enquête is op straat aan inwoners en toeristen gevraagd wat zij van de openbare ruimte vinden. Iedereen kan ook nu nog de enquête online invullen via de gemeentelijke website. De resultaten worden gebruikt als input bij projecten en het ontwikkelen van nieuw beleid.Boven de vernieuwde parkeerplaats aan de Mosselboomgaard. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                        

bron: WereldRegio  16-05-2013

VVN in Zierikzee: Blijf altijd ruim en rechts achter de vrachtwagen!

VVN-vrijwilliger Willem van Dijke kan het niet vaak genoeg herhalen. Zie je als fietser een vrachtwagen, blijf er dan áltijd ruim en rechts achter. Als de bovenbouwleerlingen van de Willibrordusschool in Zierikzee dat onthouden, is de kans op ernstige verkeersongevallen het kleinst. Lees verder.

 

bron: PZC  15-05-2013

Nieuwe attractie Cameramuseum Zierikzee

Het Cameramuseum in Zierikzee bestaat één jaar en heeft zichzelf getrakteerd op een studio, waarin bezoekers zichzelf kunnen laten portretteren in Schouwse klederdracht. De studio werd woensdagmiddag geopend door burgemeester Gerard Rabelink. Lees verder. (foto: Cameramuseum) 

 

bron: PZC  15-05-2013

Kees Visser opent nieuw restaurant Bij Kees in Zierikzee

Chefkok Kees Visser opent woensdag 5 juni aan de Lammermarkt in Zierikzee zijn nieuwe restaurant ‘Bij Kees’. Daarmee is Visser terug op de plek waar hij een aantal jaren geleden de Gouwe Geit runde. Lees verder.

 

bron: PZC  14-05-2013

Programma Zierikzee zet alle projecten op rij

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een Programma Zierikzee opgesteld. Daarin zijn alle lopende projecten en plannen in Zierikzee op een rij gezet en van een planning voorzien. Lees verder.

 

bron: PZC  14-05-2013

Verrassing voorop bij Suite & Sofa Festival in Zierikzee

Voor de derde keer wordt zaterdag 25 mei het Suite & Sofa Festival in Zierikzee gehouden. Bezoekers krijgen op vier bijzondere plaatsen in de historische binnenstad van Zierikzee vier verrassingsoptredens voorgeschoteld. Lees verder.   

 

bron: PZC  14-05-2013

Combinatie vrijwilligersmarkten Zierikzee niet succesvol

Het Welzijnshuis houdt in het najaar twee aparte markten voor vrijwilligers. De ene is voor scholieren die hun maatschappelijke stage moeten doen. De andere is voor vrijwilligerswerk bij zorginstellingen en culturele organisaties. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  14-05-2013

Sponsorloop én sponsloop voor BAS Stichting in Zierikzee

Op het voetbalveld van MZC ’11 in Zierikzee wordt woensdag 29 mei om 19 uur een sponsorloop én sponsloop gehouden voor de BAS Stichting. De bedoeling is er, met verklede deelnemers, een kleurig feestje van te maken. Lees verder

 

bron: PZC  14-05-2013

Laparoscopie bij dierenartsenpraktijk Schouwen-Duiveland

Dierenartsenpraktijk (DAP) Schouwen-Duiveland in Zierikzee heeft het aanbod uitgebreid met laparoscopie, ofwel de kijkoperatie. De apparatuur is aangeschaft en dierenartsen Astrid Meijninger en Ineke Wisse hebben zich de techniek via intensieve scholing eigen gemaakt. Zij kunnen laparoscopie uitvoeren bij tal van aandoeningen, bij dieren vanaf ongeveer vijf kilo. Lees verder.

 

bron: PZC  13-05-2013

Eerste sepia’s gespot in Oosterschelde

In de Oosterschelde bij de Zeelandbrug hebben duikers weer sepia’s gespot. De sepia, ook wel zeekat genoemd, behoort tot de inktvissen en komt veel voor in de Oosterschelde. In het voorjaar trekken de dieren terug naar hun geboortegrond om daar naar een partner te zoeken voor de paring. De sepia’s zijn dit jaar iets later dan normaal, omdat het zeewater te koud was na de lange winter. Duikers plaatsten de eerste foto’s van parende sepia’s op Facebook. Het paren gebeurt vervolgens in de Oosterschelde, waar speciale kraamkamers zijn gemaakt. Op het paarritueel komen ieder jaar veel duikers af uit binnen- en buitenland. (foto: René Lipmann)           

bron: Omroep Zeeland  13-05-2013

Bewonerscommissies Zeeuwland bij elkaar

Donderdag 16 mei organiseert Zeeuwland een dag voor de bewonerscommissies. Twaalf appartementengebouwen van Zeeuwland hebben een bewonerscommissie. Zij zijn allemaal uitgenodigd om deze dag bij te wonen. Het thema is ‘ontmoeting voor elkaar’. Op een informele wijze, onder leiding van presentator Eric Holm, worden in de Wijnhoeve in Dreischor ervaringen uitgewisseld over het organiseren van activiteiten door en voor de bewoners van de appartementengebouwen. Daarnaast wordt deze dag nagedacht hoe gezamenlijk, dus ‘gebouw overschrijdend’, activiteiten georganiseerd kunnen worden. Zo kan men met nog meer plezier wonen met elkaar. Zeeuwland vindt het belangrijk dat er bewonerscommissies in de appartementengebouwen zijn. De commissies fungeren als spreekbuis voor de bewoners naar Zeeuwland toe en ze leveren een belangrijke bijdrage aan het woonklimaat in de appartementengebouwen.

bron: WereldRegio  13-05-2013

Bram Nuytinck bij Goedbloed Auto’s Zierikzee

Afgelopen woensdag 8 mei was Bram Nuytinck in Zierikzee. Onder het toeziend oog van vele ouders gingen alle Pupillen van de Week van het seizoen 2012/2013 met Bram en met Jelle den Boer en Hanco de Vos (van Goedbloed Auto’s) op de foto. Na het maken van de foto deelde Bram nog handtekeningen uit aan alle Pupillen van de Week. Bram had tevens een wedstrijdshirt meegenomen voor de sponsor van het MZC’11 jeugdtoernooi. (foto: Marieke Mandemaker)

                                 

bron: MZC’11  12-05-2013

Aanhouding wegens vernieling

Een 30-jarige man is zaterdag 11 mei rond 20.30 uur in zijn woning in Zierikzee aangehouden wegens vernieling van diverse goederen. Deze vernieling vond plaats in de relationele sfeer. De man, die onder invloed van alcohol verkeerde, had in zijn woning allerlei apparaten vernield, waaronder een flatscreen televisie en een laptop. De overige bewoners hadden inmiddels de woning verlaten. Toen een familielid ter plaatse kwam kreeg de man de keus om daarmee mee te gaan, zodat de overige bewoners terug in de woning konden en de rust kon wederkeren. De man weigerde dat, waarna hij werd aangehouden. De man werd bij zijn aanhouding onder dwang geboeid. Hierbij liep één van de agenten een verwonding op aan zijn hand. Hij is hiervoor behandeld bij de huisartsenpost. De 30-jarige man heeft inmiddels een verklaring afgelegd en is zondagmiddag weer in vrijheid gesteld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                  

bron: politie Zeeland/West-Brabant  12-05-2013

Ontsnapte paarden op hol langs N59

Twee paarden zijn aan het begin van de avond op hol geslagen langs de N59. De paarden kwamen vanaf het terrein van het menevenement waar ze wisten te ontsnappen. De dieren zetten het op een hollen richting Zierikzee. Daar liepen ze langs de rotonde richting de Lange Blokweg. Lees verder. (foto: bij redactie bekend, rechten verkregen) 

 

bron: PZC  12-05-2013

Tennissers Zierikzee besluiten met gelijkspel

Het eerste mannenteam van LTC Zierikzee heeft de competitie in de Zeeuwse hoofdklasse afgesloten met een gelijkspel. Tegen Drive werd het zaterdag 3-3. Er had iets meer in gezeten, maar Ike Joziasse slaagde er in zijn enkelspel niet in twee wedstrijdpunten te benutten. Met het gelijkspel is LTC Zierikzee op een vierde plaats geëindigd en speelt ze ook in 2014 in de hoofdklasse.

bron: WereldRegio  12-05-2013

Waterleiding springt in Zierikzee

De brandweer heeft zaterdag in de Grevelingenstraat in Zierikzee water weggepompt. Rond 11.00 uur ontstond daar een breuk in een waterleiding. (foto: Martijn Lokerse) 

bron: Omroep Zeeland  11-05-2013

Kraan in brand bedrijventerrein

De brandweer van Zierikzee is woensdagmorgen omstreeks 8.00 uur met groot materieel uitgerukt wegens brand aan de Industrieweg op het bedrijventerrein de Zuidhoek in Zierikzee. Het vuur woedde in een kraanvoertuig op het terrein van een vestiging van het Nederlands Heibedrijf, dat vorig jaar september failliet ging. De brand, die gepaard ging met veel rookontwikkeling is door de brandweer geblust. (foto: Brandweer Zierikzee)

bron: Brandweer Zierikzee  09-05-2013

Volleyballers Forza verliezen bekerfinale

De beker van de volleybalregio Zuid-Nederland staat niet in de prijzenkast van Forza, maar van het jubilerende Civitas. ,,Toen we met 4-5 in de vijfde set achter kwamen, wist ik het eigenlijk al”, schetste Lennen Jonker. ,,Dat is ook niet goed. Eigenlijk moet je dan terugvechten.” Het eerste mannenteam van de eilandelijke volleybalvereniging toonde in de slotfase van de bekerfinale voor divisieteams en lager in de regio Zuid-Nederland geen vechtersmentaliteit. Ze is sowieso geen ‘knokploeg’; Forza moet het hebben van goed, verzorgd en puur volleybal waarmee dit seizoen in de competitie en tijdens de bekerstrijd betere tegenstanders de wil werd opgelegd. Dat type spel was tijdens de eindstrijd in sporthal Ruben Kogeldans ver te zoeken. Derhalve vond Forza geen antwoord op het stugge, maar zeker niet hoogvliegende spel van Civitas, dat in in Venlo een thuiswedstrijd afwerkte. En daarom verloor Forza op Hemelvaartsdag met 3-2 (25-17 23-25 27-29 25-18 15-11). De wedstrijd overziend kende Forza twee perioden die ze opbrak. Dat begon al in de eerste set, waaraan de Schouwse volleybalmannen met een 6-2-voorsprong goed begonnen. Bij een 12-9-voorsprong was de geest al uit de fles en kreeg Civitas de geest. De thuisploeg scoorde negen punten op rij en niets eens omdat ze zelf zo goed speelde. De voordelige marge werd aan het einde van het eerste bedrijf groter. De tweede set ging gelijk op, al kwam Forza aan het einde daarvan steeds wel als eerste op voorsprong. Met een fraai blok werd stand in sets geëgaliseerd en leek Forza het vertrouwen te hebben wat nodig is voor een bekerfinale. Leek, want Civitas bleef volharden in hard werken en kreeg in die derde set ook bijna loon naar werken. Bij 23-24 en 24-25 kreeg ze twee setpunten die door respectievelijk Lennen Jonker en Maurits van de Velde onschadelijk werd gemaakt. Een uitgeslagen smash van Civitas op het derde setpunt van Forza was wel goed voor setwinst. Zou dit voor Forza de opkikker zijn, het vertrouwen terugwinnen en een boost geven om door te stoten? Nee, terwijl menigeen wel zo dacht. Coach Tonie van Breda: ,,Ik dacht: ‘we pakken die vierde set ook en klaar’. Maar dat ging niet gebeuren”. Het eerste punt was nog wel voor Forza, maar Civitas kende vervolgens betrekkelijk weinig problemen om haar beurt de stand in sets in evenwicht te brengen. Waar de thuisploeg dus vrij eenvoudig haar sets won, kostte dat Forza de grootst mogelijke moeite. Volgens betrokkenen was dat een direct gevolg van een samenspel van factoren. Zenuwen? ,,Gezien het spelbeeld kun je stellen dat sommigen dat wel waren”, oordeelde Valentijn Luijk, één van de spelers. ,,Op ieder vlak was het heel rommelig. We keken elkaar aan, set ups bleven hangen, aanvallers die een paar ballen achter elkaar fout slaan, de blokkering bij ons was niet super. Het klopte allemaal net niet.” Van Breda: ,,Het hele team speelde wat minder dan normaal en we gewend zijn in dit soort wedstrijden. De dragende spelers trokken de kar ook niet meer. Als je één of twee spelers hebt die buiten de boot vallen, kun je wisselen en ga je verder. Maar nu waren het er teveel”. En Jonker zei: ,,Een paar jongens zaten er doorheen en waren ook jongens die sowieso niet lekker in de wedstrijd zaten. Balen dat je allemaal niet echt in de wedstrijd zat”. Ondanks alle terechte constateringen van spelers en coach deed Forza aan het begin van de vijfde set hele goede zaken. In een minuut stond het zo 4-0. In een vijfde, beslissende set ben je er dan nog niet, maar je geeft de tegenstander wel een stevige knauw. Toen brak de tweede periode, die Forza opbrak, aan. Civitas scoorde zeven punten op rij. Het was een bijna dodelijke puntenserie voor Forza. Jonker: ,,Toen we met 4-5 in de vijfde set achter kwamen, wist ik het eigenlijk al. Dat is ook niet goed. Eigenlijk moet je dan terugvechten. Maar onbewust voelde je dat een beetje. De sfeer wordt wat minder. Je juicht minder.” Forza kwam nog wel terug tot 11-12, Civitas had echter al op mentaal vlak toegeslagen. In twee perioden dat Forza ’gewoon’ een paar punten had moeten maken, was het juist Civitas dat touwtjes volledig in handen had. Luijk: ,,Je kunt beter verliezen dat je duidelijk de mindere ben dan op deze manier”. Speler Raymond van Boven voegde daar vooraf al wat aan toen. ,,Als we ons niveau halen, winnen we.” En dat haalde Forza in Venlo geen moment. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  09-05-2013

Grote namen in theateraanbod Schouwen-Duiveland

Sara Kroos, Wibi Soerjadi  en Youp van ’t Hek zijn namen in het theaterprogramma, dat WereldRegio vrijdag publiceert. Lezers van de krant kunnen met korting donateur worden en zo nog goedkoper naar de voorstellingen in het nieuwe seizoen. Voorstellingen komen er in de Weverij, de Nieuwe Kerk, het dorpshuis Renesse en later ook in de Campus Cultura. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                                      

bron: WereldRegio  09-05-2013

Moment voor een gezonde huid

Na drie maanden verbouwen opende Linda Kik haar schoonheidsinstituut Moment aan de Hoofdpoortstraat 3. Ze heeft hier meer ruimte dan op haar oude locatie. De tweede cabine geeft groeimogelijkheden voor de toekomst. “De passie voor het vak heb ik in Delft bij mijn oude baas gekregen”, zegt Linda. Daar heb ik geleerd hoe mooi het is om met een huid te werken. Door cursussen heb ik steeds meer ontdekt wat er mogelijk is. In dit vak moet je je onderscheiden, daarom heb ik van huidverbetering mijn specialiteit gemaakt. Dat kan in kuurverband in de salon, maar ik geef ook adviezen voor thuis.” Als de klant in de stoel plaatsneemt, wordt zij verrast door een weldadige warmte: er is stoelverwarming. Tijdens de behandeling kijkt Linda naar de huid en schrijft daarna een behandelplan.”Het reinigen van de huid is de basis voor alles”, vertelt Linda. “Daarmee verwijder je alle afvalstoffen en verontreinigen die overdag en ’s nachts ontstaan. Daarna kunnen de crèmes hun werk doen.” Linda is blij met haar nieuwe werkplek.”Er is hier meer parkeergelegenheid en ik zit meer in de loop. In de vier jaar dat ik nu in Zierikzee werk, heb ik een leuke klantenkring opgebouwd. Dat heb ik bereikt door veel te werken en flexibel te zijn. Ik geniet van mijn werk en vind het geweldig als iemand schoon en mooi de deur uitgaat.” (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  08-05-2013

Welke liefhebber maakt de beste amuse met Zeeuwse asperges?

Het witte goud, zo worden asperges niet voor niets liefkozend genoemd. En wat kun je er een lekkere gerechten mee maken. Dat bleek ook afgelopen maandag, toen in restaurant De Zeelandbrug voor de negende keer de Asperge Amuse wedstrijd plaatsvond. Asperges met achterham, eigeel, quinoa, krieltjes, pannacotta, als sushi, met mosselen, aspergesoep, oesters en spek; allerlei combinaties kwamen langs deze middag. Het gezelschap dat meedeed aan deze spannende proeverij bestond uit professionals, proevers en prominenten, daarnaast was er een deskundige jury die uiteindelijk de beste drie kandidaten uitkoos. Het ging erom dat de verschillende koks een mooie wijn-spijs combinatie wisten te presenteren. De vooraf gekozen wijn was de Longridge Blanc 2012, een Zuid-Afrikaanse witte wijn, gemaakt uit zes verschillende druivensoorten en een perfecte begeleider van aspergegerechten. Twaalf koks streden om de eer, onder wie vijf Zeeuwen. De jury, bestaande uit Jos van Grunsven (Euro Toques), Sjaak Jobse (Meesterkok SVH), Marjolein van den Brink (Verbunt Wijnkopers), Wil van Bruchem (Brabants Asperge Genootschap) en Theo Pieper (Koksgilde), besliste uiteindelijk welke Asperge Amuse de beste van 2013 was. De derde prijs was voor de cannelloni van asperges van Erik Jager, van Rue de la Gare uit Emmen. Niels le Roy van Brasserie Domburg ging naar huis met de tweede prijs voor zijn ‘Asperges aan het water.’ De eerste prijs ging naar de coquilles met asperges en oester van Sjako Minderhoud van De Oase in Domburg. Er was een speciaal woord van dank voor Anja en Piet Scheermeijer van De Zeelandbrug en hun personeel, maar ook voor alle sponsoren, zonder wie deze Amuse Wedstrijd niet mogelijk zou zijn. Chef kok Johan van Schelven van De Zeelandbrug leidde in de keuken alles in goede banen. Alex Minderhoud van Gastro Support in Rilland was vorig jaar eerste. Dit keer maakte hij een duo van asperges op oosterse wijze. “Ik haal inspiratie uit allerlei dingen,” vertelt hij. “Het is erg leuk om je te meten met collega’s, maar tegelijkertijd helpen we elkaar ook.” Erik Jager uit Emmen deed dit jaar voor de vijfde keer mee en eindigde als derde. “Aan wedstrijden meedoen is een hobby en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je bijblijft in je vakgebied. Het geeft echt een kick. Ooit was ik 32 uur bezig met één bord!” De sfeer in de keuken blijft relaxt, ook al zijn er soms drie ploegen tegelijkertijd bezig elk 68 amuses perfect af te werken. De voorbereiding vond al eerder plaats, in eigen keuken. Zo bestempelden Serge Brondgeest en Martijn Mastenbroek van camping De Brem serviesgoed met eetbare inkt en sneden ze minutieuze figuurtjes voor hun las VEGASperge. “Er waren 25 inzendingen,” vertelt Anja Scheermeijer. “Samen met Jos van Grunsven doe ik de selectie. Het is zó leuk om zo’n wedstrijd te organiseren en het geeft een gevoel van genoegdoening. Dit doen we niet voor onszelf; het gaat om de kick die de deelnemers ervan krijgen.” Boven: De koks aan het werk tijdens de amuse-wedstrijd. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  08-05-2013

Electriciteitskasten opengebroken in Zierikzee

In de Zierikzeese haven hebben onbekenden donderdagnacht maar liefst 27 electriciteitskastjes opengebroken. De kasten leveren de pleziervaart tegen contante betaling stroom. In de kastjes zat volgens de politie overigens niet meer dan tien euro. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  09-05-2013

MZC’11-vrouwen spelen om lijfsbehoud

Het eerste vrouwenelftal van MZC’11 treedt zaterdag 11 mei aan voor haar eerste nacompetitiewedstrijd. Als tiende geëindigd in de tweede klasse is het Zierikzeese team ‘genoodzaakt’ nacompetitie om lijfsbehoud te spelen. De eerste tegenstander is FC Zutphen, dat in de derde klasse D van het district Oost de tweede periodetitel veroverde. De return is 18 mei in Zutphen. (foto: MZC’11)

bron: WereldRegio  08-05-2013

Derde Suite en Sofa Festival

Het derde Suite en Sofa Festival staat voor de deur. Op 25 mei zijn er optredens in vier unieke locaties in de binnenstad van Zierikzee. Dit jaar zijn vier nieuwe locaties aangewezen, die alleen al zonder muziek een bezichtiging waard zijn. Hier worden optredens verzorgd, die elk twintig minuten duren. De bezoeker moet rekening houden met korte loopafstanden en op-en afstapjes. In combinatie met het verassende programma belooft het een bijzondere avond te worden. Naborellen kan in de tuin van ‘De Aveling’. Kaarten kosten 20 euro en zijn te bestellen via 0111-450187. De avond begint om 20.00 uur en welkomstlocatie is Oude Haven 55 in Zierikzee.

bron: Ons Eiland  08-05-2013

Fonds van Kazernering deelt uit

De commissie van beheer van het Fonds van Kazernering te Zierikzee heeft het beschikbare bedrag voor 2013 verdeeld. Dit keer werden elf aanvragen ontvangen. De commissie besloot er daarvan drie te honoreren. Het grootste bedrag – 299 euro – is bestemd voor de Scouting. De Meester Bakkergroep in Zierikzee krijgt dat bedrag voor de aanschaf van een groepstent. 267 euro werd toegekend aan het Gors. Voor de kinderboerderij, onderdeel van ‘Brugzicht’ in de wijk Poortambacht in Zierikzee, kan met dit bedrag een picknicktafel worden aangeschaft.  Tot slot werd een bedrag van 150 euro ter beschikking gesteld voor de versieringen van de zangmanifestatie ‘Zierikzingt van Oranje’, die op 27 april plaatsvond in het gemeentehuis ter gelegenheid van de troonswisseling. Het Fonds dateert uit 1811 toen troepen moesten worden ingekwartierd in Zierikzee en daarvoor onder meer kazernes werden ingericht. Nu worden uit de rentebaten bedragen beschikbaar gesteld voor sociaal-culturele doeleinden in Zierikzee of gericht op inwoners van Zierikzee. Het bestuur van het fonds wordt gevormd door een commissie van beheer. Deze bestaat uit mevrouw M.R. de Pagter-ten Kate, mevrouw B.W.M. Troost en D.P.W. Joppe (deze beiden uit de gemeenteraad) en H. Uil. Administrateur van het fonds is A.J. Geleijnse. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 08-05-2013

Winst Zuidhoek ruim twee ton

De sociale werkvoorziening de Zuidhoek heeft in 2012 nog een winst gemaakt van ruim €217.000. Dat is minder dan verwacht en de directie voert de crisis aan als voornaamste oorzaak. Maar wel is de financiële positie van de Zuidhoek nog steeds goed. Onzekerheid is er wel over kabinetsplannen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-05-2013


Meer jeugdige lezers bij bibliotheek

Het totaal aantal abonnementen bij de bibliotheken in de Oosterschelde is 33.690. Dat wil zeggen dat  22% van het totaal aantal inwoners  van de Oosterschelderegio lid is van de bibliotheek. Daarmee is de bibliotheek  de grootste culturele instelling in de regio. Het aantal jeugdbibliotheekleden ( tussen 0- en 18 jaar) is nu bijna 21.000 en nam toe ten opzichte van 2011 met 8%, oftewel 1700 leden . Dit laat zien dat het beleid van de organisatie dat zich specifiek richt op jeugd succesvol is. Zowel de programma’s Boekstart, Boekstart in de kinderopvang als de Bibliotheek op school  stimuleren de jeugd tot lezen en bibliotheekgebruik.

bron: WereldRegio  08-05-2013

Finale Forza (3): niet gewonnen, wel de beker

In aanloop naar de bekerfinale van de Forza-mannen blikt WereldRegio, nadat speler Raymond van Boven afgelopen week in de krant uitvoerig aan bod kwam, in een kleine drieluik vooruit op deze website. Vandaag: de beker. Kansloos was Kwiek in de eindstrijd van vijftien jaar geleden. Geen beker dus, of toch wel? ,,Ik weet nog wel dat de tegenstander de beker – ik geloof dat Erik van Breda de beker heeft opgepikt – met weinig respect behandelde. Er speelden jongens die alles al hadden gezien en die vonden het leuk om een potje te volleyballen”, vertelt Raymond van Boven, de speler die er toen bij was en op Hemelvaartsdag weer van de partij is. Navraag bij Van Breda bevestigt de lezing van Van Boven. ,,De tegenstander had vergeten mee te nemen”, knipoogt Van Breda. ,,Dat hebben wij toen maar gedaan. Wij waren tenslotte ook mentaal winnaar.” Waar de beker nu is. Van Breda weer: ,,Geen idee. Ik denk in de bekerkast in De Vanger”. De afloop van de bekerfinale (aanvang 18.00 in sporthal Ruben Kogeldans in Venlo) is donderdagavond terug te vinden op deze website.

(foto: Forza)

bron: WereldRegio  06-05-2013

Flinke oorwassing hoofdklasser LTC Zierikzee

Het hoofdklasseteam van LTC Zierikzee is tegen een kansloze nederlaag aangelopen. In de thuiswedstrijd tegen het Zeeuwse-Vlaamse Animo werd het zaterdag 0-6. In elke wedstrijd – er worden zoals altijd vier singles en twee dubbelspelen afgewerkt – haalde Zierikzee maximaal drie games per wedstrijd. Bij de thuisploeg viel Jacco de Looff in, maar ook hij was niet opgewassen tegen het Zeeuws-Vlaamse tennisgeweld. Ondanks de nederlaag blijft Zierikzee, met nog een wedstrijd te gaan, behouden voor de Zeeuwse hoofdklasse.

bron: WereldRegio  06-05-2013

Sjako Minderhoud wint aspergestrijd

Sjako Minderhoud uit Domburg is nummer één geworden tijdens de asperge amusewedstrijd in restaurant de Zeelandbrug in Zierikzee. Vandaag streden tien koks om de eerste plaats in het restaurant.

bron: WereldRegio  06-05-2013

Derde beiaarddag in Zierikzee

De derde Zierikzeese beiaarddag – zaterdag 18 mei – zal het voor de muziekliefhebber aantrekkelijker maken om naar de beiaardmuziek te luisteren. Het zitten op een stoeprand is voorbij. Door de komst van het restaurant van het Stadhuismuseum en het rustieke historische binnenplaatsje is het mogelijk om zittend met een kopje koffie of thee in de hand te luisteren naar de fraaie beiaard van het carillon van het stadhuismuseum. Bovendien is er dit jaar zelfs een onderdeel ‘beiaard en theater’ . Ook bij regen is het mogelijk om van de beiaardconcerten getuige te zijn want op de wand worden beelden van de spelende beiaardier getoond. Op 18 mei – de zaterdag voor Pinksteren – is er om 11.00 uur een koffieconcert door Janno den Engelsman. Om 14.00 uur volgt een bijzonder theeconcert. Het thema zal zijn ‘Dido en Aeneas’. De componist Henri Purcell maakte daar prachtige muziek bij. Het verhaal zal beneden op de binnenplaats van het museum worden verteld door actrice Phili Welten. Haar echtgenoot, de beiaardier Arie Abbenes vertolkt tussendoor delen uit de opera. Ondertussen is het mogelijk om in het auditorium van het museum te kijken naar filmpjes die leerlingen van de Pontes Scholengemeenschap hebben gemaakt in het kader van het vak kunst en media. De opdracht was een beeld te geven van de beiaardcultuur in Zierikzee. Leerlingen hebben de beiaardier geïnterviewd maar ook voorbijgangers op straat naar hun reacties gevraagd. Door de Stichting Zierikzeese Carillons is een prijs uitgeloofd voor het beste filmpje. Tijdens de beiaarddag zal bekend worden wie de winnaars zijn. Als feestelijk sluitstuk van de dag is er in de Meelstraat een concert voor beiaard en orkest waaraan dit jaar meewerkt de muziekvereniging Crescendo uit Dreischor onder leiding van Cathy Kotoun. Doordat het verkeer op dat moment geen toegang heeft tot de Meelstraat krijgt het concert een intiem karakter en fungeren de muren van de straat als akoestische begrenzing. Het concert begint om 16.00 uur. De beiaarddag vormt het begin van een aantal aansprekende zomeractiviteiten. Allereerst komen er op drie zaterdagmiddagen speciale concerten door vrouwelijke beiaardiers uit Nederland, Polen en waarschijnlijk Spanje. Een van de concertgevers is Rosemarie Seuntjes, stadsbeiaardier van Eindhoven (22 juni)  een ander is Monica Kazmierczak (stadsbeiaardier van Gdansk). 20 juli  Ook voor deze concerten is het mogelijk in of nabij het museumrestaurant te luisteren. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  06-05-2013

Vijf Zeeuwse koks in wedstrijd Zierikzee

Aan de jaarlijkse wedstrijd amusemaken met asperges, maandag in restaurant De Zeelandbrug, doen vijf Zeeuwse koks mee. Lees verder.

 

bron: PZC  03-05-2013

Zhineng Qigong dagworkshop in Zierikzee

Op woensdag 22 mei  organiseert Osmanthus samen met de Chinese leraar Xi Xiao Feng een Zhineng Qigong dagworkshop in Zierikzee. Dat er een Chinese leraar naar Zeeland komt is uniek. Leraar Xi Xiao Feng is persoonlijk onderwezen door dr. Pang Ming, de grondlegger van de vorm Zhineng Qigong. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in het Huaxia Center en geeft sinds 1995 Qigong-trainingen en healings. Zhineng Qigong (ook wel Chineng Qigong genoemd) is een meditatieve bewegingsvorm uit China die zorgt voor rust, ontspanning én energie. Zowel voor beginners als voor gevorderden belooft het een interessante en inspirerende dag te worden. Voor mensen die willen kennismaken met Zhineng Qigong organiseert Osmanthus op 10 mei 2013 een kennismakingsworkshop in de Driehoek in Zierikzee. Kijk voor meer informatie op www.osmanthus.nl.

bron: WereldRegio  03-05-2013

Koninklijk paar stapvoets met bus over Nieuwe Haven

Het gemeentebestuur wil het koninklijk bezoek van 21 juni aangrijpen om er een koninklijk weekend van te maken. Deze week zijn werkgroepen van start gegaan om in recordtempo een feestprogramma samen te stellen. Koning Willem Alexander en koningin Maxima zullen even na 11.00 uur in Zierikzee aankomen en wandelen van de Noordhavenpoort naar de muziektent. Daar stapt het weer in de bus en rijdt via de Nieuwe Haven de stad stapvoets uit. In Middelburg is het thema stad, in Goes land en in Zierikzee tot slot water. Op verzoek van burgemeester Gerard Rabelink wordt gewerkt aan een dagvullend programma met ’s avonds een spectaculair slot voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland op het Havenplein. Met het bezoek krijgt het koninklijk paar veel elementen van het eiland voorgeschoteld. De stad zal worden ‘volgehangen’ met koninklijke banieren en ook alle billboards op het eiland dragen de boodschap van het bezoek uit.

bron: WereldRegio  03-05-2013

Marktkooplui weer op oude stek Zierikzee

Het Havenplein van Zierikzee is bijna af. Het plein in het centrum van Zierikzee is helemaal op de schop gegaan. Tijdens de werkzaamheden stonden de marktkooplui noodgedwongen buiten het centrum. En dat scheelde ze naar eigen zeggen veel inkomsten. Nu staan ze weer op hun oude stek op het Havenplein, alhoewel nog niet helemaal in de juiste volgorde. Want het plein is nog niet helemaal af. Dat duurt nog enkele weken, maar dan is alles weer bij het oude voor de marktkooplui. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  02-05-2013

Zierikzee krijgt er nieuwe modezaak bij

Half juni opent Klein Kleding een filiaal in Zierikzee. In het pand aan de Dam (voorheen Bliek Mode) start Klein na Sliedrecht en Putten een derde vestiging.Directeur Wim Klein bevestigt de komst naar Zierikzee. Volgens hem heeft Zierikzee nog geen zaak zoals de zijne. Klein richt zich op kinder-,, dames en herenkleding. Hij verwacht in Zierikzee ook het toeristisch publiek aan zich te kunnen binden. ,,Half juni is het niet mogelijk om meteen het nieuwe assortiment te tonen, dus we beginnen met wat we dan hebben,” aldus Klein. Op die manier probeert hij snel een plaats te verwerven, waarna hij in augustus verwacht volledig in de pas te lopen met de collecties in de andere filialen. Met de komst van Klein krijgt Zierikzee er een trekker bij. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-05-2013

Zeeland bouwt voor leegstand

Zeeland is minder aantrekkelijk om te wonen. Steeds meer gezinnen verkiezen een woning in de grote stad. Toch worden in Zeeland meer huizen gebouwd dan er huishoudens bijkomen. Daarmee wordt gebouwd voor leegstand. Lees verder.

 

bron: PZC  03-05-2013

Onrust over oncologie en dagbehandeling

Onder het personeel en patiënten van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Zierikzee heerst grote onrust over het mogelijke verdwijnen van de dagbehandeling en de afdeling oncologie. Het ADRZ heeft naast Zierikzee ook ziekenhuizen in Goes en in Vlissingen. De directie heeft het plan opgevat om oncologie te concentreren in Goes en de dagbehandeling naar Walcheren te verplaatsen. Een woordvoerder laat weten dat er ,,wellicht nog dit jaar besluitvorming zal plaatsvinden”. Als dat voor Zierikzee betekent dat oncologie (behandeling van kanker) en dagbehandeling verdwijnen, is het volgens hem vervolgens nog niet duidelijk wanneer dat dan daadwerkelijk gaat gebeuren. Het concentreren van het zorgaanbod heeft, zo laat de woordvoerder weten, te maken met de filosofie dat concentratie tot een betere zorg kan leiden. Tegelijkertijd geeft hij toe dat dit ook de betaalbaarheid ten goede kan komen. De onzekerheid, nadat Zierikzee eerder een heropeningsfeestje vierde, is dus weer terug voor delen van het personeel en patiënten. Wethouder Gilles Houtekamer zegt ook verrast te zijn door de berichten. ,,In het verleden heb ik aangegeven dat het volstrekt onverantwoord is mensen die een chemokuur ontvangen en niet in het bezit zijn van eigen vervoer, met het openbaar vervoer te laten reizen. Nimmer heeft het ADRZ aangegeven hiermee te stoppen  Uiteraard zal ik me zo snel mogelijk op de hoogte laten stellen”, aldus de zorgwethouder. De dagbehandeling biedt mensen de mogelijkheid om ‘s morgens het ziekenhuis in te gaan en nog diezelfde dag weer naar huis te gaan. De Victoriakliniek, deels eigendom van het ADRZ, ‘doet ook aan’ planbare zorg. Het is niet duidelijk of Victoria de ambitie heeft om iets van die planbare zorg over te nemen als het besluit voor Zierikzee verkeerd uitvalt. De ziekenhuisdiscussie over waar welke zorg moet worden aangeboden, maakt vooral op de Bevelanden en op Walcheren veel tongen los. Het heeft het imago van het ziekenhuis geschaad. Binnen het provinciebestuur wordt er veel over gesproken. Op Schouwen-Duiveland was het tot nu toe vrij rustig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-05-2013

Bloemenwinkel aan Oudeweg Zierikzee mag niet

Bloemist Henk Padmos krijgt geen vergunning om bloemen te verkopen vanuit zijn loods aan de Oudeweg in Zierikzee Tegen deze weigering ging Padmos in beroep. Een bedrijf aan huis is toegestaan. Detailhandel echter niet, tenzij die van geringe omvang is en ondergeschikt aan de overige bedrijfsuitvoering. Als hoofdactiviteit heeft Padmos een bloembinderij. Hij levert op bestelling aan bedrijven. Lees verder

 

bron: PZC  02-05-2013

Historisch vooronderzoek haven bij Rollandthof

In de binnenstad van Zierikzee in haven ’t Sas ter hoogte van de Scheepstimmerdijk en Rollandthof worden de bestaande ligplaatsen uitgebreid door de aanleg van een nieuwe drijvende steiger ter hoogte van het Rollandthof en het verlengen van de passantensteiger in de Nieuwe Haven. Voor de bereikbaarheid van deze nieuwe drijvende steiger wordt de bestaande havenbodem op de benodigde vaardiepte gebracht. Om de benodigde vaardiepte te bereiken moet er worden gebaggerd. Alvorens te starten met de bagger werkzaamheden is er in het kader van veiligheid een historisch vooronderzoek uitgevoerd naar activiteiten in het verleden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn aanleiding geweest om een vervolg onderzoek met behulp van sonar uit te voeren. Dit vervolgonderzoek heeft geresulteerd in acht locaties waar mogelijk een object in de bodem aanwezig is. Wat voor object dat zou kunnen zijn, is nog niet te zeggen. Het kan bijvoorbeeld een stalen voorwerp zijn of een explosief dat nog niet is afgegaan uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Op korte termijn zal er daarom een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Dit betekent dat de geplande opleverdatum komt te vervallen en er vooralsnog geen nieuwe datum genoemd kan worden. De haven is en blijft open voor gebruik tot nader bericht. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  02-05-2013

Asselbergs raadsheer van de koning

Oud-burgemeester Jack Asselbergs uit Zierikzee blijft verbonden aan het hof van de koning. Asselbergs was eerder kamerheer van de koningin en mag zich nu raadsheer van de koning noemen. Asselbergs is rond de kroning ook actief geweest in het begeleiden van de diverse gasten.

bron: WereldRegio  02-05-2013

Iets meer klachten over de gemeente

In 2012 hebben 21 mensen geklaagd over de gemeente. En dat zijn er vier meer dan in 2011. Dat rapporteert burgemeester Gerard Rabelink aan de gemeenteraad. De klachten geven geen aanleiding voor een andere koers. Wel kost het de ambtelijke organisatie moeite om klachten binnen gestelde termijnen af te handelen.                     

bron: WereldRegio  02-05-2013

Gemeente mobiliseert inwoners voor openbare ruimte

Wat vindt u van de openbare ruimte? Dat is de centrale vraag die de gemeente Schouwen-Duiveland in de komende periode aan inwoners, ondernemers, dorpsraden en toeristen stelt. Aanleiding hiervoor is de integrale visie op de kwaliteit van beheer van de openbare ruimte die de gemeente dit jaar ontwikkelt. Het actief betrekken van de inwoners, ondernemers, dorpsraden en toeristen/recreanten gaat de gemeente doen door op verschillende manieren informatie op te halen. Een van deze manieren is een online enquête die ingevuld kan worden via de gemeentelijke website, www.schouwen-duiveland.nl De gemeente wil graag weten wat de doelgroepen van de openbare ruimte vinden op dit moment en hoe zij deze willen zien in de toekomst. Daarnaast komen onderwerpen als burgerparticipatie en beleving van de openbare ruimte aan bod. De uitkomsten van het onderzoek fungeren als bouwstenen voor de op te stellen visie. Het uiteindelijke doel is om zo te komen tot een visie die breed gedragen wordt en waar mogelijk aansluit op de wensen van de verschillende doelgroepen.Het onderzoek loopt tot en met juli. Daarna wordt de visie ontwikkeld en behandelt de gemeenteraad deze in het voorjaar van 2014.                      

bron: WereldRegio  01-05-2013

Organisatie Beursvloer tevreden

De organisatie van de vijfde Beursvloer kijkt tevreden terug op het evenement en wil volgend jaar verder. Tijdens de vijfde Beursvloer heeft het Welzijnshuis nauw samengewerkt met onder meer de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland. Dat maakte dat er meer ondernemers dan eerder op het evenement afgekomen zijn. Ook gastspreker André Kuipers heeft veel belangstellenden getrokken. Op welke wijze en of er een volgende Beursvloer komt moet nog worden besloten.

bron: WereldRegio  01-05-2013

Nieuw stuk Rederijkers

De organisatie van de vijfde Beursvloer kijkt tevreden terug op het evenement en wil volgend jaar verder. Tijdens de vijfde Beursvloer heeft het Welzijnshuis nauw samengewerkt met onder meer de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland. Dat maakte dat er meer ondernemers dan eerder op het evenement afgekomen zijn. Ook gastspreker André Kuipers heeft veel belangstellenden getrokken. Op welke wijze en of er een volgende Beursvloer komt moet nog worden besloten.

bron: WereldRegio  01-05-2013