Funky Organizers verrassen bij RegioRuis

Drie jochies uit Dordrecht wisten de kans die ze als The Funky Organizers kregen om mee te doen aan het Schouwse muziekproject RegioRuis in een daverend succes om te zetten. Lees verder

 

bron: PZC  30-03-2013

Negen medailles Zeeuwse kampioenschappen

Met 17 turnsters van Delta Sport deelnemen aan de Zeeuwse kampioenschappen meerkamp turnen in Vlissingen en dan weer terug komen op Schouwen-Duiveland met 9 medailles is een pluim op het werk van zowel de turnsters als trainers. Een Zeeuws kampioens titel was er voor Anna Jendrusch (2e div. pupil 1), Daphe Rotte (3e div. pupil 2), Samantha Steenbakker (2e div. jeugd), Anne-Li Slootmaker (2e div. pupil2) en Lisa Padmos (2e div. junior). Zeer knappe prestatie van deze turnsters die toch de concurenten van MTV en Turnschool Zeeland achter zich lieten. Maar ook drie zilveren medailles waren er voor Femke Bogaert (4e div. pupil1), Joyce Papeveld (3e div. junior) en Romy Reintjens (2e div. jeugd). Het succes voor Delta Sport werd compleet gemaakt door een bronzen medaille voor Ilaria Vrensen ( 3e div. pupil2). Vooral de jonste turnsters lieten van zich spreken op de Zeeuwse kampioenschappen ondanks dat ze net buiten de podiumplaatsen vielen. Maar een duidelijke vooruitgang toonden deze turnsters in Vlissingen hun kwaliteiten. Zo waren er  5e plaatsen voor Quinty van Oeveren (instap d2) en Noach de Ruijter (2e div. instap N2). Melissa Dooge deed het erg knap met een 6e plaats in het grote deelnemersveld bij de instap D1. Senna Vrijland (instap D1) en June van Overbeke ( 4e div. pupil1) eindigden op een 9e plaats. Heping Harsveld (4e div. pupil1) en Franka Sleicher (instap d2) maakten teveel fouten op de balkoefening en eindigde daarop respectievelijk op een 14e en 15e plaats. (foto: Delta Sport)

 

bron: Delta Sport  30-03-2013

Nieuw Zeeuws koningslied in Zierikzee

Componist Mar van der Veer (links) en dichter Michiel de Zeeuw uit Zierikzee hebben met het oog op de troonswisseling een nieuw koningslied geschreven. Met ‘Kom naar Zeeland’ sluiten ze aan bij een eeuwenoude traditie om met een lied uiting te geven aan verbondenheid met de vorst of vorstin. De aanleiding voor het schrijven van het lied is de manifestatie ‘Zierikzingt van Oranje‘ dat wordt gehouden op 27 april in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland. Volgens Van der Veer en De Zeeuw willen daar met een hedendaags lied hetzelfde gevoel oproepen als op aubades die vroeger werden gehouden op Koninginnedag. Het lied wordt ook beschikbaar gesteld om op allerlei gelegenheden rondom de troonswisseling te zingen. Op YouTube is een uitvoering te vinden. Op de website van Zierikzingt is vanaf volgende week het lied te zien en te beluisteren. Bovendien zijn de partituur, de tekst en diverse bewerkingen daar dan gratis te downloaden. Zie video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  30-03-2013

Carolijn uit Zierikzee is ambassadeur voor KiKa

De 11-jarige Carolijn Visser uit Zierikzee was deze week te zien bij de grote televisieshow van KiKa, Kinderen Kankervrij. Samen met twee andere kinderen zat ze in de opening van het programma. Ze is namelijk druk bezig met collecteren voor KiKa. Carolijn was negen toen ze leukemie kreeg. Ze is inmiddels genezen verklaard, maar zet zich op allerei manieren in voor KiKa. Ze haalt flessen op voor het statiegeld en ze verkoopt KiKa-speelgoedberen. Behalve in de televisieshow is Carolijn ook te zien in een reclamespotje voor de bouw van het Prinses Maxima Centrum. Daarin speelt ze samen met Frans Bauer. KiKa collecteert voor de bouw van het Prinses Maxima Centrum. Dat is een nieuw te bouwen ziekenhuis in Utrecht, speciaal voor kinderen met kanker. Het moet het grootste oncologisch kinderziekenhuis worden van Europa. Bekijk hier de video. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  28-03-2013

Geen extra steun voor Soepkokerij Zierikzee

Kringloopwinkel De Soepkokerij in Zierikzee kan niet rekenen op het tijdelijk stoppen van de afbouw van de gemeentelijke vergoeding. Een voorstel van GroenLinks om de afbouw van de vergoeding op te schorten kreeg onvoldoende steun in de raad. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

 

bron: PZC  29-03-2013

Raad Schouwen-Duiveland wil verpaupering aanpakken

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland voelt in meerderheid wel voor de aanpak van verpaupering op het eiland. De manier waarop dit gerealiseerd gaat worden, is nog niet duidelijk. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)  

 

bron: PZC  29-03-2013

 

Werkstraf voor roekeloze bromscooter

De rechtbank heeft vrijdag een 32-jarige inwoner van Zierikzee voor het veroorzaken van een aanrijding met een fietser in Oosterland veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Tijdens zijn proeftijd moet de man zich houden aan een aantal voorwaarden van de reclassering zoals een behandeling in de GGZ-instelling Emergis, een vaardigheids- en leefstijltraining. De rechtbank vond bewezen dat de Zierikzeeënaar op 2 september 2011 roekeloos en zeer onoplettend had gereden op een bromscooter, waardoor hij  op de parallelweg in Oosterland een vrouw op haar fiets aanreed. Het slachtoffer kwam daardoor hard ten val en werd met een zware hersenschudding en een botbreuk in de oogkas afgevoerd naar het ziekenhuis. De man was verder strafbaar, omdat hij na het ongeval was doorgereden. Niet veel later kon de politie hem thuis aanhouden. De Zierikzeeënaar kampt met een alcohol- en drugsprobleem en zal daarvoor behandeld worden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  29-03-2013

Autodief aangehouden bij Zierikzee

Een 54-jarige man uit Vlaardingen is donderdag bij Zierikzee aangehouden voor autodiefstal. Agenten zagen de man rijden over de N59 en controleerden het nummerbord. De auto bleek eerder deze maand te zijn gestolen in Vlaardingen, de woonplaats van de man. De politie zette het voertuig aan de kant. De bestuurder is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Zierikzee voor verhoor. De auto is in beslag genomen. Behalve autodiefstal wordt de man ook verdacht van inbraak of heling. In de auto werden namelijk diverse goederen aangetroffen, waaronder sieraden. De politie denkt, dat deze spullen gestolen zijn en heeft ze in beslag genomen voor verder onderzoek. Na verhoor in Zierikzee is de Vlaardinger overgedragen aan de politie in Rotterdam-Rijnmond. Omdat de auto daar gestolen is, gaat dat korps over het onderzoek. De gestolen auto is inmiddels teruggegeven aan de eigenaar. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Omroep Zeeland  29-03-2013

Omoda wederom beste online schoenenwinkel

Omoda is door consumenten weer verkozen tot beste online schoenenwinkel. Dit bleek tijdens de uitreiking van de Nationale Thuiswinkel Awards 2013 in Noordwijk, waar Omoda een award ontving in de categorie Schoenen. Consumenten beoordeelden Omoda de afgelopen maanden onder andere op klantgerichtheid en aanbod. De schoenenketen wint deze prijs al voor de derde keer op rij; ook in 2011 en 2012 werd Omoda verkozen tot beste online schoenenwinkel. Het bijzondere aan de Thuiswinkel Awards is dat niet een jury, maar juist klanten de webwinkels beoordelen. Het Omoda-team wil de klanten daarom ook graag bedanken voor de positieve beoordelingen. In tegenstelling tot andere jaren werd er nu één stemronde gehouden in plaats van twee. Omoda ging dit jaar de strijd aan met Zalando en Futurumshop. De prijs werd uitgereikt tijdens het Thuiswinkel Awards-gala in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk.

bron: WereldRegio  29-03-2013

Viskwekerij verder als zilte proeverij

Viskwekerij Neeltje Jans gaat op het voormalige werkeiland bij de Stormvloedkering haar bedrijf uitbouwen tot een zilte proeverij. Volgens directeur Simon Schot kan deze uitgroeien tot een attractie van formaat en zijn er al contacten gelegd met touroperators, de ANWB en diverse reisorganisaties. Na de ingebruikname van de Stormvloedkering in 1985 had Rijkswaterstaat nog het plan om het  ir. Topshuis te ontwikkelen tot grote attractie. Daarvoor is later de Delta Expo in de plaats gekomen. Wat Schot betreft komt daar nu een culinair alternatief bij. Op 25 mei opent de viskwekerij de deuren van haar ‘toonaangevend proef- en verkooppunt van pure Zeeuwse producten’. Schot: ,,Met uitzicht op de hangmosselpercelen de ideale locatie om kennis te maken met de smaak van Zeeland. Onder de vlag Proef Zeeland krijgt iedere klant of toerist namelijk de kans Zeeland letterlijk te proeven. Schot sluit hiermee aan op nieuwe ontwikkelingen die het publiek dichter bij de producten uit Zeeland wil brengen. Door het bedrijf nog meer dan in het verleden aan het publiek te tonen, kunnen toeristen en eigen inwoners inzicht krijgen in de weg die de mossel aflegt totdat het op een bord terecht komt. Nu al gaat er veel verkeer richting het bedrijf dat zich tot nu toe vooral richtte op de verkoop van mosselen. Maar het assortiment wordt fors uitgebreid met bijvoorbeeld kreeft en oesters. Schot verwacht dat dit initiatief een positieve impuls geeft aan de werkgelegenheid voor zowel de kwekerij als andere bedrijven in de regio. (foto: Mosselkwekerij Schot)

bron: WereldRegio  29-03-2013

Koningslied voor Zierikzee

Mar van der Veer en Michiel de Zeeuw uit Zierikzee schreven een lied voor de inhuldiging van de nieuwe koning.Onder de titel “Kom naar Zeeland” is de Zeeuwse invalshoek voor deze landelijke feestdag op muziek gezet. Het lied wordt gebruikt voor een speciale editie van Zierikzingt, maar kan ook elders in Zeeland vrij worden benut. Op zaterdag 27 april vindt van 16.00 -16.45 uur in het gemeentehuis te Zierikzee een muzikaal evenement plaats “Zierikzingt van Oranje”. Het lied is te beluisteren en in te oefenen via de website www.Zierikzingt.nl.  Hierbij het muziekblad: liedvel-zierikzingt-van-oranje.pdf 

bron: WereldRegio  29-03-2013

Zaalvoetbalteam Van Oeveren/WIK bekerkampioen Ziezavo

Het zaalvoetbalteam Van Oeveren/WIK (foto) is de bekerkampioen geworden van Ziezavo. Van Oeveren/WIK die met de gewonnen wedstrijden tegen Stella Boys/’t Centrum en ASZ al de beste papieren in  handen had kreeg in de laatste wedstrijd te maken met een afzegging van IJtama. Deze kon door blessures niet voldoende spelers op de been krijgen waardoor Van Oeveren/WIK reglementair de wedstrijd won. Het team van Piet van der Kasteele mag nu op 24 april uitkomen in de Zeeuwse kampioenschappen voor bekerwinnaars in Vlissingen. Op de laatste speeldag van het seizoen verloor de kampioen van de derde klasse Vivars.nl met 4-7 van FC Brus. Spuiterij Elfrink won met 8-3 van De Vlinder en in de inhaal wedstrijd kreeg De Vlinder een flink pak mslaag van FC Fraanje met 17-2. (foto: ZieZaVo) bron: ZieZaVo  28-03-2013

Kerkhove verlaat Croissy-Beauborg zeer eervol

Twee games scheidden Lesley Kerkhove van een halve finale op een met 50.000 dollar gedoteerd Challenger, maar de Francaise Julie Coin stak daar donderdagavond in een kleine twee uur maar ternauwernood een stokje voor: 4-6 6-4 4-6. In de eerste set had Coin aan een break voldoende en het was Kerkhove die bij een 5-4-voorsprong in de tweede set de service van haar opponente brak. In de derde set begon de 21-jarige Zierikzeese goed en kwam ze bijna op 2-0. Daarna was de wedstrijd tot 4-4 in evenwicht. Op deze stand leverde de Schouwse tennisster haar opslag in en kreeg ze in de tiende games drie breakkansen om 5-5 te maken. Het was echter Coin, 198e op de WTA-ranking, die vijf punten op rij scoorde en daardoor de set en wedstrijd won. Niettemin kan Kerkhove, 386e op de wereldranglijst, het toernooi in Croissy Beaubourg met opgeheven hoofd en eervol verlaten. Op haar weg naar de kwartfinale versloeg ze namelijk de nummers 140, 246, 251 en 357 van de wereld. Door de vijf zeges in Frankrijk stijgt ze waarschijnlijk zo’n veertig plaatsen op de wereldranglijst. Komende week speelt Kerkhove een Challenger in Dijon. (foto: Richard van Loon

 

bron: WereldRegio  28-03-2013

Volleybalsters Forza tweede na ‘walk over’

Het eerste vrouwenteam van Forza (foto) doet na een sterk inhaalduel tegen WIK 2 weer volop mee om promotiewedstrijden die uitzicht bieden op een plaats in de derde divisie.De volleybalsters hadden woensdagavond totaal geen problemen met WIK en sloegen in de uitwedstrijd heel hard toe: 0-4 (14-15 15-25 12-25 15-25) tegen de nummer vijf van de romotieklasse A. Afgelopen zaterdag haalde Forza ook al fors uit tegen Voltena, een ploeg uit het rechterrijtje: 0-4 (14-25 10-25 19-25 17-25). Na de twee zeges staat Forza op de tweede stek met twee punten voorsprong op Spivo staat. Er zijn nog drie wedstrijden te gaan om de tweede plaats te consolideren. De laatste van dat trio is 20 april: een thuiswedstrijd tegen….Spivo. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  28-03-2013

Met Pasen kan MZC’11 haar seizoen ‘redden’

Vormverlies. Dat is voor MZC’11-trainer Adriaan van Nieuwenhuijse de voornaamste reden dat zijn elftal de voorbije weken de titelkansen heeft verspeeld. Toch is de rol van MZC’11 niet uitgespeeld, want zaterdag 30 maart kan de tweede periodetitel worden veroverd. ,,We zitten duidelijk in een mindere periode. Te veel spelers zijn uit vorm”, constateert de Kruininger oefenmeester, die zijn team in de eerste vijf wedstrijden na winterstop slechts drie punten zag behalen. ,,Normaal zijn er wel eens twee à drie spelers uit vorm, maar nu zijn het er steeds zes à zeven. De afgelopen weken is het steeds hetzelfde. We starten goed en krijgen redelijk wat kansen maar scoren niet. Dan wordt het onrustig en krijgen we niets meer voor elkaar. Aan de inzet ligt het niet. Het ‘pakt’ gewoon niet.” Maar”, stelt Van Nieuwenhuijse terecht, ,,vorm kan heel snel omslaan. Het is iets ongrijpbaars.” MZC’11 heeft zaterdag tegen Krabbendijke, dat de voorbije weken beduidend betere resultaten behaalde, aan een punt genoeg voor het verkrijgen van de tweede periodetitel. Tijdens het paasweekeinde kan ook SKNWK goede zaken doen door de op papier zwakkere broeders Alliance (zaterdag) en Brouwershaven (maandag) te verslaan. Lukt dat, staat de Nieuwerkerkse ploeg tweede in de vierde klasse B en deze plaats geeft aan het einde van de competitie recht op rechtstreekse promotie omdat de derde klasse volgend seizoen veertien in plaats van twaalf teams telt.

bron: WereldRegio  28-03-2013

Kinderburgemeester Annah naar troonswisseling

Annah Kooman, de eerste kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland, is één van de Zeeuwen die naar de troonswisseling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam mag.Burgemeester Gerard Rabelink heeft Annah voorgedragen als kandidaat om bij de kroning op 30 april aanwezig te zijn. Annah krijgt sowieso gezelschap van haar Goese collega-kinderburgemeester Justin Reijerse. (foto: WereldRegio) 

 

bron: WereldRegio  28-03-2013

Koud water zorgt voor dure Oosterscheldekreeft

De prijs voor een Zeeuwse kreeft zal de komende weken hoog zijn door grote schaarste en een grote vraag. Door het koude weer blijven de kreeften in hun holen in hun winterslaap. Pas bij een graad of tien gaan ze rondlopen. Voor de dertiende keer is het kreeftenseizoen vandaag officieel geopend. Zo’n vijftig vissers mogen vanaf vandaag op kreeften vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen en het Veerse Meer. De eerste kreeft is onder grote mediabelangstelling gevangen op de Oosterschelde. Oud-bestuurder en BN’er Erica Terpstra (foto) zal de eerste kreeft van het seizoen in ontvangst nemen. Met de paasdagen voor de deur en veel Belgische toeristen in aantocht is er een grote vraag naar kreeft waardoor de prijzen opgedreven worden. Volgens Jaap Gelijnse, voorzitter van de vereniging van beroepsvissers, zal de prijs per kilo boven de dertig euro uitkomen. Pas als de temperaturen stijgen en het aanbod toeneemt, dalen de prijzen. Ook de prijzen van Canadese (zo’n 25 euro per kilo) en Schotse kreeften zijn hoger dan normaal. Voor de echte liefhebbers zijn de buitenlandse kreeften geen alternatief, want de Oosterscheldekreeft heeft een aparte smaak. (foto: Omroep Zeeland) 

bron: Omroep Zeeland  28-03-2013

Onderhoud gymzaal Raamstraat Zierikzee kan niet langer uitgesteld

Het onderhoud van de gymzaal aan de Raamstraat in Zierikzee duldt geen verder uitstel. De doucheruimtes zijn zo vuil dat een grondige schoonmaak alleen niet meer volstaat. De gemeente Schouwen-Duiveland stelt 13.700 euro beschikbaar om het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  28-03-2013

Tennisteam LTC Zierikzee krijgt promotie toegewezen

Het eerste mannenteam van LTC Zierikzee tennist vanaf zaterdag 30 maart in de Zeeuwse hoofdklasse. Dit is het gevolg van promotie bij keuze dat de ploeg heeft gekregen. De formatie speelde in 2012 nog in de eerste klasse en werd daarin tweede, een plaats te laag om te kunnen promoveren. Daarom heeft LTC Zierikzee promotie aangevraagd en dat is gelukt omdat er een plaatsje in de hoofdklasse vrijkwam vanwege het wegvallen van het Middelburgse MLTC. ,,Onze speelsterkten zijn wel toegenomen, maar we hadden niet verwacht dat we de promotie zouden krijgen”, aldus Ronald van Slooten, één van de zes spelers uit het team. De andere vijf tennissers zijn Jorben Sprong, Pieter Boot, Ike Joziasse, Koen de Bruijn en Jasper Smit. Laatstgenoemde is nieuw, Joziasse komt uit Zierikzee 2 en Boot speelde vorig seizoen competitie in Steenbergen. Het mannenteam begint de competitie, die zeven duels telt, tegen Game’78. De andere tegenstanders heten Sjef, Animo 1 en 2, Schelde, Drive en Yerseke.

bron: WereldRegio  28-03-2013

YourSurprise: ooit begonnen op de zolderkamer en nu in heel Europa

De veertig werknemers zijn hard aan het werk, verdeeld over de verschillende afdelingen binnen het gebouw van het Zierikzeese YourSurprise. Op de teller staat hoeveel er nog ingepakt moet worden binnen een bepaalde tijd. Het lijkt een gestroomlijnde machine, en dat is het ook. De afdelingen werken samen om gepersonaliseerde producten binnen één dag te kunnen verzenden. Onlangs won YourSurprise wederom de Thuiswinkel Award en werd de winkel uitgeroepen tot finalist van de Red Herring Top 100 Awards Europa. Deze awards worden jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve en veelbelovende technologie bedrijven. Volgens eigenaar Gerbrand Verton zit het succes met name in de variatie van persoonlijke cadeaus: “We hebben voor welke gelegenheid dan ook een passend cadeau.” Waar de winkel in 2005 begon op een zolderkamer, is het nu een belangrijke Europese speler op het gebied van persoonlijke cadeaus. Met veertig werknemers is het niet meer te vergelijken met de beginperiode. “In drukkere tijden werken er zelfs zeventig werknemers om alles goed te laten verlopen”, legt Verton uit. Wouter de Vries en Gebrand verton hebben YourSurprise opgericht en zijn de eigenaren. Het motto is sinds de begintijd hetzelfde gebleven vertelt Verton: “We proberen van niets iets te maken. Het begon met het op verzoek maken van liedjes. Mensen konden dan met behulp van gegevens, zoals naam en kleur van de ogen, een origineel muzieknummer aan iemand cadeau gegeven. Als je dat één of twee keer voor iemand hebt laten maken, is het tijd voor iets anders. Daarom hebben we sindsdien het assortiment steeds verder uitgebreid.” Duidelijk wordt dat de eigenaren Verton en de Vries het gemak van internet erg fijn vinden. “Omdat het online is, kunnen we in principe overal aan de slag met ons bedrijf. Zo ook vanuit het voor ons zo vertrouwde Zierikzee, waar onze families en vrienden wonen. Als er maar vrachtwagens af en aan kunnen rijden om producten te bezorgen door Europa.” Verton laat doorschemeren dat ze toekomstdromen hebben. Momenteel is YourSurprise in zes Europese landen actief en er zijn concrete plannen om dat aantal binnen korte tijd te verdubbelen. Laatst heeft de winkel een afdeling van PostNL overgenomen. Daarin willen ze zich richten op niet-persoonlijke cadeaus naast hun grote afdeling persoonlijke cadeaus. Verder wil het bedrijf groeien binnen de zakelijke en mobiele branche, zodat ze met de wereldwijde ontwikkkelingen mee gaan. Boven:Priscilla, Billy en Melissa aan de inpaktafel met puzzels, Iphone  houders en mokken. Vanuit Your Surprise in Zierikzee worden de cadeaus overal naar toegestuurd. (foto: Marieke Mandemaker)

bron: Ons Eiland  27-03-2013

Kerkhove stunt tegen nummer 140 van de wereld

In precies vijf weken valt Lesley Kerkhove van het ene in het andere uiterste. De Zierikzeese tennisster verloor 20 februari in de eerste ronde van een Challenger in Moskou van de jonge Russische Anna Koval in drie sets en woensdagmiddag versloeg ze in de tweede schifting de ervaren Yvonne Meusburger, 140e op de wereldranglijst, in twee sets op een Challenger (50.000 dollar) in het Franse Croissy-Beaubourg. Deze sensationele overwinning bezorgde Kerkhove vanzelfsprekend een plaats in de kwartfinale en tegelijkertijd een nieuwe mijlpaal in haar loopbaan. Nog nooit eerder bereikte Kerkhove de laatste acht van een dergelijk internationaal toernooi en, niet geheel onbelangrijk om het verloren terrein op de WTA-ranking van de laatst weken goed te maken, verdient ze 24 punten. Hiermee stijgt de nummer 386 van de wereld ongeveer veertig plaatsen. Kerkhove was de Oostenrijkse in de late woensdagmiddagin twee sets de baas, al waren de beste kansen op setwinst voor Meusberger. De ervaren speelster had bij een 6-5-achterstand een setpunt weggewerkt, speelde zich naar een tiebreak waarin ze met 6-1 voor kwam. Kerkhove liet zich niet van haar stuk brengen, speelde vijf setpunten weg en sloeg bij haar vierde zelf toe: 10-8. In de tweede set vlogen de breaks over en weer en behield Meusberger bij 3-3 als eerste haar service. De daarop drie volgende games gingen allen naar Kerkhove. Na afloop toonde Kerkhove verbouwereerd en kon ze niet geloven dat ze had gewonnen. ,,Meusburger was een moeilijke tegenstander. Ze speede heel degelijk, sloeg niet hard en maakte maar weinig fouten”, vertelde Kerkhove na afloop. Om de halve finale te bereiken moet ze afrekenen met de Francaise Julie Coin, nummer 198 op de WTA-ranking. Het duel wordt donderdag gespeeld. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  27-03-2013

Oplevering Havenplein verder vertraagd

De aanhoudende kou zorgt voor een verdere vertraging van de herinrichting van het Zierikzeese Havenplein. Het plan om de markt al volgende week naar de binnenstad terug te halen, gaat niet door. De marktcommissie is hierover woensdagsmiddag door de gemeente geinformeerd. Hoewel de marktkooplieden niets liever willen dan snel terug naar het Havenplein, laten ze weten begrip te hebben voor de situatie. Het weer is niet te beïnvloeden en voor het maken van voegen moet het minimaal vijf graden boven nul zijn. Projectleider Kees Paauwe durft nog geen nieuwe datum te noemen. Overigens heeft de marktcommissie woensdagsmiddag burgemeester Gerard Rabelink bereid gevonden de markt straks te (her)openen. Rabelink’s grootvader stond met emaille op de markt en kent de sfeer dus nog VAB vroeger. Als de markt teruggaat naar het Havenplein wordt samen met de omliggende horeca een actie opgezet. WereldRegio gaat een en ander publicitair ondersteunen. (foto: Cokkie Schwantje)

bron: WereldRegio  27-03-2013

Schaakviertal Zierikzee naar halve bekerfinale

Het Zierikzeese bekerviertal won overtuigend met 3-1 bij Middelburg 2 en bereikte daarmee de halve finale van de Zeeuwse bekercompetitie. Tegenstander hierin is de winnaar in de nog te spelen wedstrijd tussen Het Witte Paard uit Sas van Gent en Denk en Zet uit Scherpenisse. In de bekerwedstrijd stemde Bas van de Graaf al snel in met remise, tactisch gezien heel goed omdat de situatie op de andere borden er voor de Schouwenaren gunstig uit zag. Martin krijger won even later na een leuke partij waarin de stelling van zijn tegenstander helemaal was vastgelopen. Na een korte combinatie was het al na 27 zetten uit. Hans Aangeenbrug had het moeilijk tegen een op papier zwakkere tegenstander, die deze keer heel goed speelde en een kwaliteit voor kwam. Daar tegenover stonden twee dreigende vrijpionnen van Aangeenbrug die de vijandelijke stelling onder druk hielden. Uiteindelijk werd de kwaliteit teruggegeven om de vrijpionnen te neutraliseren en bleef een remisestelling over. Kedem Gutkind kreeg een klein voordeeltje en ruilde zijn twee torens tegen de vijandelijke dame. Nu zijn in een open stelling twee samenwerkende torens vaak sterker dan een dame, maar Gutkind wist zijn koning veilig op te bergen en speelde zijn laatste troef uit: een klein pionnetje die langs de rand opmarcheerde naar het promotieveld en zo de strijd besliste. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-03-2013

Kinderboerderij Zierikzee zamelt oud frituurvet in

Kinderboerderij De Punt in Zierikzee is begonnen met het inzamelen van gebruikt frituurvet en oliën. Lees verder

 

bron: PZC  26-03-2013

Groot onderzoek voor nieuw jeugdbeleid

Rond 6 april ontvangen alle ouders in Zeeland met een kindje geboren in 2009 een vragenlijst. De vragen gaan over de buurt, de gezondheid en de opvoeding van het kind, het consultatiebureau, de peuterspeelzaal, de kinderopvang en de school. De uitkomsten zijn belangrijk voor het jeugdbeleid van Zeeuwse gemeenten, Provincie Zeeland en diverse organisaties die werkzaam zijn op het gebied van jeugd. Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek van 2001, 2005 en 2009. Hierdoor kan de situatie van Zeeuwse gezinnen met jonge kinderen vergeleken worden met die van voorgaande jaren. Daarnaast vergelijkt Jeugdmonitor Zeeland de Zeeuwse uit- komsten met landelijke gegevens. De uitkomsten die in september beschikbaar zijn, staan op www.jeugdmonitorzeeland.nl. Daarnaast krijgt iedere gemeente een uitdraai van uit- komsten voor hun gemeente en brengt de Jeugdmonitor Zeeland twee themarappor- ten uit met daarin kerngegevens. Als eerste een overzichtsnummer, de ‘Trends op hoofdlijnen’ en vervolgens ‘Risicogezinnen en hulp’. Deze rapporten zijn te downloa- den via eerdergenoemde site. Het onderzoek onder ouders van jonge kinderen is één van de vier onderzoeken die binnen de Jeugdmonitor Zeeland worden uitgevoerd. De Jeugdmonitor Zeeland is een samenwerkingsverband van de Provincie Zeeland, de 13 Zeeuwse gemeenten en verschillende instellingen die op het gebied van jeugd werkzaam zijn. De Jeugdmoni- tor Zeeland brengt de leefwereld van de Zeeuwse jeugd in kaart door gegevens te verzamelen over kinderen en jongeren van 0 tot en met 23 jaar. Hoofdverantwoorde- lijke voor de uitvoering van de Jeugdmonitor Zeeland is SCOOP. SCOOP werkt in dit project samen met verschillende partijen, waaronder GGD Zeeland, Sport Zeeland en de politie.

bron: WereldRegio  27-03-2013

De Regels van Matthijs

Op donderdag 4 april, tijdens de Nationale Autismeweek, vertoont fiZi in De Weverij de documentaire De Regels van Matthijs van Marc Schmidt. Deze documentaire laat de wereld zien van een man die het Syndroom van Asperger heeft. Matthijs is een jeugdvriend van de regisseur. Met zijn eigen regels probeert hij de chaos in zijn hoofd te structureren. In zijn complexe wereld zijn mensen onbetrouwbaar. Om greep op die onvoorspelbare omgeving te houden, registreert Matthijs alle gesprekken. Ondertussen probeert hij zijn huishouden op orde te krijgen, maar zijn woning is net zo chaotisch als de wereld in zijn hoofd. Marc Schmidt registreert dicht op de huid hoe Matthijs worstelt met zijn chaos. Explosieve uitbarstingen worden gevolgd door filosofische bespiegelingen. Als de woningbouwvereniging hem de wacht aanzegt, is te zien dat de chaos niet meer te overwinnen valt. Deze indrukwekkende documentaire won de Grand Prix 2012 Visions du Réel, ontving een Gouden Kalf en was genomineerd voor de Tegel 2012, de jaarprijs voor de journalistiek. fiZi vertoont deze documentaire in het kader van de Nationale Autismeweek. Sinds 2009 haakt fiZi in op de Autismeweek met een passende documentaire of film die als extra voorstelling wordt vertoond. De documentaire op donderdag 4 april begint om 20.00 uur, de kassa is geopend vanaf 19.15 uur. Een kaartje kost € 7,50. Reserveren kan via www.fizi.nlof via de reserveerlijn: 0111 411223. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: fiZi  27-03-2013

Politieke partijen verzorgen samen cursus politiek

De eilandelijke afdelingen van PvdAGroenlinks en D66 organiseren in april  een cursus gemeentepolitiek voor iedereen die daar belangstelling voor heeft. De cursus is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de gemeentepolitiek of actief willen worden of misschien zelfs overwegen zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De cursus wordt bekostigd door de organiserende politieke partijen en daarom zijn er voor de deelnemers verder geen kosten aan verbonden. De cursusdata zijn woensdagavond 10, 17 en 24 april. De avonden beginnen om 20.00 uur en zijn vóór 22.00 uur afgelopen. De locatie is het MFC in  Zierikzee. WereldRegio start volgende week met een serie over de gemeenteraad. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-03-2013

Groen Links op de bres voor Soepkokerij

Groen Links wil niet dat de gemeente de subsidie voor de kringloopwinkel de Soepkokerij in Zierikzee nu al gaat afbouwen. Dat plan hebben burgemeester en wethouders. Groen Links wil eerst dat er onderzocht gaat worden of de Soepkokerij wellicht geholpen kan zijn met een samenwerking met de Zuidhoek of een andere organisatie. De Soepkokerij krijgt geld voor alle kilo’s huisraad, die door hergebruik niet op de vuilstort terecht komen. Groen Links kaart het donderdagavond aan in de gemeenteraadsvergadering. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-03-2013

Streekkoor Ruach treedt op met gospelzanger Gerald Troost in Zierikzee

Streekkoor Ruach geeft zaterdag 13 april een concert met gospelzanger Gerald Troost (foto) in het MFC in Zierikzee. Het cicrca 35 leden tellende koor is voor de gelegenheid aangevuld met twintig zangers en zangeressen uit Zoetermeer. Lees verder. (foto: website Streekkoor Ruach)

 

bron: PZC  26-03-2013

Zierikzees koor Cantare jubileert met Mozart

Deze zomer bestaat het Zierikzees koor Cantare uit Zierikzee 25 jaar. Dat viert Cantare op zaterdag 6 april met een concert in de Jacobuskerk in Renesse. Het werk van Wolfgang Amadeus Mozart staat centraal. Het is al bijna een traditie te noemen; Cantare geeft het concert in samenwerking met Zeeuwse musici om zo (jong) talent een podium te kunnen bieden. Het koor richt zich bij dit concert op een aantal religieuze werken van Mozart, de instrumentalisten – het duo L’Escaut en het klarinetkwartet KwartZZ – spelen delen uit zijn wereldlijke muziek. Voor de begeleiding van het koor zijn Jos Vogel (orgel), Mei-Lin Bos en Annette Jumelet (viool), Evelien de Kok (altviool), Corella Nijsse en Aafke van Dijk (cello), Henk Kappers (fagot) aangetrokken. Corella Nijsse neemt ook de sopraansolo’s voor haar rekening. Cantare zingt het Te DeumSancta Maria (Graduale), het Kyrië uit de mis in c-mol, Laudate Dominum uit Vesperae Solennes, Alma Dei Creatoris(Offertorium) en het motet Ave Verum Corpus. De wereldlijke muziek van Mozart omvat onder andere delen uit Don Juan en Die Zauberflöte. Cantare is 25 jaar geleden ontstaan uit de samenvoeging van de toenmalige eilandelijke oratoriumvereniging en kamerkoor. Al meer dan twintig jaar staat het koor onder leiding van Willie den Hollander die ook dit jubileumconcert dirigeert. Het gemengd koor wil graag verjongen en zoekt nieuwe enthousiaste koorleden. Wellicht dat dit concert voor geïnteresseerde, potentiële koorleden een goede gelegenheid is om kennis te maken. Het concert van Cantare, op zaterdag 6 april, wordt gehouden in de hervormde Jacobuskerk, Lange Reke 7 in Renesse.

bron: Cantare Zierikzee  26-03-2013

PvdA wil gratis parkeren koopavond Zierikzee

De Partij van de Arbeid in de gemeenteraad wil dat het winkelend publiek op koopavond gratis kan parkeren in Zierikzee. Donderdagavond gaat de partij het tijdens de gemeenteraadsvergadering aankaarten bij de andere partijen. Gratis parkeren kan de binnenstad een impuls geven. Onduidelijk is of de PvdA een oplossing heeft voor het wegvallen van de inkomsten. Ook is nog steeds onduidelijk wat de koopavond in Zierikzee is. Donderdagavond is het van oudsher, maar er gaan ook geluiden op om naar een andere dag te verhuizen; vrijdag wordt genoemd.

bron: WereldRegio  26-03-2013

Kerkhove trekt goede lijn uit kwalificaties door

Lesley Kerkhove-Diana Marcinkevica 2-1. Dit is de conclusie na de eerste ronde van het Challenger (50.000) in het Franse Croissy-Beaubourg waarin de Zierikzeese de Letse nummer 246 van de wereld voor de derde keer in acht maanden trof. De eerste ontmoeting in Alphen aan den Rijn was voor de 21-jarige Schouwse (in twee sets), de tweede op een ander Frans toernooi voor Marcinkevica (in drie sets) en nummer drie was dinsdagmiddag nadat Kerkhove al drie partijen in het kwalificatieschema had gewonnen. Het eerste bedrijf was voor Kerkhove met 6-2, daarna was ze met 0-6 kansloos maar trok ze in de beslissende set de wedstrijd naar zich toe: 6-3. In de tweede ronde krijgt Kerkhove waarschijnlijk een tegenstander van een zwaarder kaliber: de Oostenrijkse Yvonne Meusburger, de als tweede geplaatste nummer 140 van de wereld. Voor Kerkhove is het de tweede keer dat ze de derde ronde van een met 50.000 of 75.000 dollar gedoteerd toernooi haalt. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  26-03-2013

Veel belangstelling voor kennismaking met gemeentebestuur

Een groot aantal nieuwe inwoners heeft maandagavond de jaarlijkse kennismakingsbijeenkomst met het gemeentebestuur bijgewoond. Burgemeester en wethouders vertelden over hun werk en de bezoekers in het gemeentehuis maakten van de gelegenheid vragen te stellen. Soms van praktische aard, maar soms gingen die ook verder. Zijn er al genoeg vakantieparken, bent u tegen ontpolderen en vragen over de woningbouw. In 2012 zijn er op Schouwen-Duiveland 420 mensen komen wonen. Vrijdag in WereldRegio meer cijfers over de immigratie naar Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  25-03-2013

Kerkhove krabbelt langzaam weer op

Met een degelijke zege op de Duitse Julia Kimmelman heeft Lesley Kerkhove zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van het Franse Challenger (50.000 dollar) in Croissy-Beaubourg en krabbelt de tennisster langzaam op nadat ze de eerste paar maanden van 2013 bijna altijd in de eerste ronde verloor. In de plaats nabij Parijs werd het maandagmiddag 6-2 6-4 en was dat van de drie kwalificatiewedstrijden de meeste makkelijke. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi ontmoet de 21-jarige Zierikzeese Diana Marcinkevica. De Letse staat 246e op de wereldranglijst en staat binnen acht maanden voor derde keer tegenover Kerkhove, op de jongste WTA-ranking 386e. Eind januari won Marcinkevica in drie sets in het Franse Andrezieux-Boutheon en tijdens de halve finale van een Challenger in Alphen aan den Rijn in september 2012 was Kerkhove haar in twee sets de baas. Het duel tussen de twee ‘oude bekenden’ wordt dinsdag of woensdag gespeeld. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  25-03-2013

Turnsters Bogaert en Papeveld naar districtsfinale

De Delta Sport-turnsters Femke Bogaert en Joyce Papeveld hebben zich bij de regiokampioenschappen meerkamp in Breda hebben gekwalificeerd voor de districtskampioenschappen (vierde divisie) in Waspik. Bogaert (links op de foto) zorgde voor een uitstekende meerkamp in Breda. De turnster kwam in de vierde divisie (pupil 1) tot een achtste plaats met 47.350 punten. Op de sprong met 13.000 punten en een derde plaats en een vierde plaats bij de brug was Bogaert zelfs in de strijd om een podiumpaats maar op de balkoefening maakte ze teveel fouten (9.700 pnt) waardoor ze zakte in het klassement.Ook Joyce Papeveld plaatste zich in de vierde divisie bij de junioren voor de districtfinale. (foto: Delta Sport)

 

bron: WereldRegio  25-03-2013

Zestiende verlies verandert niets aan situatie Delta Sport

Het eerste mannenteam van handbalvereniging Delta Sport weerde zich kranig tegen HVV’70, maar moest toch het zestiende verlies van het seizoen 2012/2013 in de hoofdklasse D slikken: 31-27. Toch verandert er na het twee na laatste competitieduel niets aan de situatie voor de formatie van scheidend trainer Rob Vos: er moet zondag 7 april gewonnen worden van Helius om rechtstreeks lijfsbehoud enigszins in eigen hand te houden. Enigszins, want Helius staat nog altijd een punt voor op Delta Sport en de ploeg uit Hellevoetsluis heeft een wedstrijd minder gespeeld. Juist die in te halen wedstrijd (tegen Westlandia) staat nog niet geprogrammeerd. En dat is op z’n minst opvallend in een cruciale fase van de competitie. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  25-03-2013

Woningzoekenden laten het afweten op Maltatour van Zeeuwland

De ‘Maltatour’ die Zeeuwland zaterdag hield om woningzoekenden kennis te laten maken met het aanbod van oud-huurwoningen in de Zierikzeese wijk, heeft geen belangstellenden getrokken. Lees verder.

 

bron: PZC  24-03-2013

Interieur Thomaskerk Zierikzee wacht opknapbeurt

Het interieur van de Thomaskerk aan de Sint Domusstraat in Zierikzee wacht de komende maanden een opknapbeurt. Lees verder

 

bron: PZC  24-03-2013

Zwaarbevochten zege volleybalmannen Forza

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza moest alles uit de kast halen om het behoorlijk lager geklasseerde Benevia met 2-3 (25-19 25-19 14-25 17-25 12-15) te kunnen verslaan. Forza moest zaterdagavond al starten zonder Maurits van de Velde en halverwege de eerste set kwam daar Giulio van Lint. De speler blesseerde zich aan zijn enkel en mist sowieso de halve bekerfinale van komende zaterdag en is waarschijnlijk voor het restant van de competitie uitgeschakeld. Door het wegvallen van Van Lint was Forza meteen door haar wisselspelers. Het gevolg was dat libero Bart Ketting als aanvaller verder moest. Voordat iedereen aan zijn nieuwe positie gewend was, waren de eerste twee bedrijven al verloren voor Forza. ,,Vanaf de derde set ging het beter draaien”, liet speler Valentijn Luijk weten. ,,Onder aanvoering van Lennen Jonker pakten we de draad op”. Zo werden de derde en de vierde set veroverd. ,,Na het uitvallen van Giulio en de 2-0-achterstand in sets was het niet vanzelfsprekend dat we nog terug zouden komen tot 2-2. Met het gevoel dat er toch nog winst te behalen viel, gingen we de vijfde set in”, vertelde Luijk. Even dreigde het weer mis te gaan toen Forza met 10-8 achter kwam, maar de ploeg stond op als collectief en behaalde een zwaarbevochten overwinning, waardoor het team derde blijft in de promotieklasse B. In de promotieklasse A kende de vrouwenploeg van Forza weinig problemen met Voltena. Het werd 0-4: 14-25 10-25 19-25 17-25. Deze zege houdt Forza de derde plaats vaster in handen maar heeft ze nog kans op de tweede stek waar nu Spivo staat. Als ze tweede worden, spelen ze promotiewedstrijden. Komende dinsdag speelt Forza een inhaalwedstrijd: een uitduel met WIK 2. De laatste partij van de competitie is 20 april: een thuiswedstrijd tegen Spivo. (foto: Forza)  

bron: WereldRegio  24-03-2013

Kerkhove openhartig over leven proftennisster

Lesley Kerkhove vindt het vervelend dat ze niet al te veel toernooizeges boekt om zodoende haar ouders ‘terug te betalen’. Dat zegt de Zierikzeese tennisster vandaag (zaterdag) in een openhartig interview in Geniet!, een periodiek magazine van de PZC. ,,Ik zou soms wel wat meer willen winnen, juist voor hen. Als ik weer eens in een eerste ronde verlies, vind ik het best lastig om daarmee om te gaan, juist omdat ik weet dat zij heel veel voor mij gedaan hebben.” Over haar huidige positie op de wereldranglijst, 387e, zegt ze in Geniet!: ,,Ik ben geen Aranxta Rus of Kiki Bertens. Zij hebben heel snel de sprong gemaakt naar de tophonderd. Ik ga ook wel vooruit, maar bij mij duurt het wat langer. Mijn tennis is echt goed, maar nu moeten de resultaten nog komen”. Omdat de resultaten op dit moment niet goed zijn, is het lastig ook financieel te scoren. ,,Ik verdien wel prijzengeld, maar daarmee kan ik de kosten niet dekken. Ik ben blij als ik een week quitte kan spelen, maar meestal lukt dat niet.”. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  23-03-2013

Verkeerde aanslagen

De gemeente heeft een onbekend aantal verkeerde belastingaanslagen de deur uitgedaan. De oorzaak zit ‘m in de computer van de gemeente. Alleenstaande bewoners van zorgcomplex de Veste in Zierikzee bijvoorbeeld kregen een aanslag voor huishoudens met meerdere personen. En dat was een onaangename verrassing. Ook bij andere complexen op het eiland viel de verkeerde aanslag in de bus. De fout is al ontdekt bij de gemeente en de afdeling belastingen herstelt de fout. De oorzaak was een foute koppeling in de computerapplicatie. De complexen, die zo’n aanslag hebben gekregen, krijgen volgende week een brief met de juiste aanslag.

bron: WereldRegio  22-03-2013

Zierikzee moet het voorlopig met ‘gewone’ parkeerborden stellen

Nog voor het toeristenseizoen van start gaat, krijgt Zierikzee een nieuw parkeerverwijssysteem. Daarmee komt volgens wethouder Wim Stouten een eind aan de ‘ratjetoe’ aan borden die bezoekers nu de weg moeten wijzen naar een parkeerplaatsje. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  22-03-2013

Pieter Zeeman weer bij Over de Streep

Het KRO-programma Over de Streep besteedt volgende week weer aandacht aan Pontes Pieter Zeeman. Eind vorig schooljaar werden er op Pieter Zeeman opnames gemaakt in het kader van het programma ‘Over de Streep,’ die eind juli door de KRO werden uitgezonden. (Bekijk hier de reportage.) Het bleek een waardevol programma dat diepe indruk maakte op de deelnemers en een goede bijdrage leverde aan de sfeer in de klassen. Inmiddels zijn de filmmaker van ‘Over de Streep’ een paar maanden geleden weer op Pieter Zeeman geweest om te kijken hoe het nu met de leerlingen gaat. Van deze gesprekken en indrukken hebben ze een ‘Over de Streep Special’ gemaakt en deze komt volgende week op televisie. Op dinsdag 26 maart om 21.20 uur op Nederland 3 is de uitzending. (foto: KRO)

bron: WereldRegio  22-03-2013

Inwoners Zierikzee maken hun wijk Poortambacht schoon

Een flinke schoonmaakbeurt voor de wijk. Dat is een van de plannen die het netwerk Hart van Poortambacht heeft opgesteld. Bij dit ‘opschonen’ worden de twee basisscholen en werkvoorziening De Zuidhoek betrokken. Lees verder.

 

bron: PZC  22-03-2013

Argwaan rond nieuw zorgbeleid

De drastische omslag in het zorgbeleid wekt veel argwaan en verbittering op onder bewoners van Schouwen-Duiveland. Lees verder.

 

bron: PZC  22-03-2013

Hoofdrol vor Zierikzeese Carolijn

De Zierikzeese Carolijn Visser speelt een hoofdrol in de commercial voor de actie ‘Draag je steentje bij’. Deze actie met zanger Frans Bauer als ambassadeur zet zich in voor de bouw van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Carolijn is behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zelf kreeg ze de diagnose acute lymfatische leukemie. Twee intensieve jaren met chemokuren, beenmerg- en lumbaalpuncties en heel veel thuismedicatie volgden. Maar nu gaat het gelukkig heel goed. De behandeling sloeg vanaf de start goed aan en wordt nu elke drie maanden gecontroleerd. Eind december werd de familie benaderd door de arts van Carolijn, prof.dr. Rob Pieters met de vraag of Carolijn de hoofdrol wilde spelen in de reclamespot. Het filmpje (15/3) is regelmatig op televisie te zien, maar ook de bekijken op www.kikabouw.nl en youtube. (foto: Kika.nl)

bron: WereldRegio  22-03-2013

Officiële aftrap theaterproject Mondragon

Met het overhandigen van de sleutels van het oude Mondragon door bouwer Hans Boogert uit Oosterland is officieel gestart met de voorbereidingen voor het theaterproject Mondragon. Theatergroep Zierik gaat in september van dit jaar zeker zes voorstellingen geven in de oude Concertzaal. Zierik wil op deze manier het grote publiek de gelegenheid bieden om nog een keer het historische complex te bezoeken. Zierik doet dit samen met de Stichting Markant Schouwen-Duiveland. Projectleider Ron van der Zande kreeg de sleutels van Boogert en daarmee is de weg vrij voor de voorbereidingen. Het bouwbedrijf heeft Mondragon gekocht en wil er na de voorstellingen in september beginnen met de verbouwing en nieuwbouw. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-03-2013

Hage weet het al, Verwest nog niet

Matthijs Hage speelt ook in het seizoen 2013/2014 voor zondag-eersteklasser Halsteren. Dat liet de ex-speler van Zierikzee dinsdag na het bekerduel met Vlissingen weten.Hage, al weer enkele jaren wonend in Breda: ,,Er zit rek in de organisatie en het team. We kunnen ergens naar toe groeien en dat is voor een voetballer goed.” Zierikzeeënaar Verwest, voormalig ploeggenoot van Hage kan nog niets zeggen over een vervolg bij Vlissingen omdat er nog geen nieuwe trainer voor het nieuwe seizoen is aangesteld. Die trainer praat namelijk eerst met de spelers. Echter, Verwest op de foto rechts) spreekt niet uit dat hij weg wil, integendeel. ,,Het is een leuke club, ik heb het er hartstikke naar mijn zin en het gaat hartstikke goed.”

bron: WereldRegio  21-03-2013

Gemeente heet nieuwe inwoners weer welkom

Op maandag 25 maart organiseert het gemeentebestuur een kennismakingsbijeenkomst voor iedereen die zich vanaf 2012  op Schouwen-Duiveland heeft gevestigd. Deze jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners wordt gehouden in het gemeentehuis in Zierikzee. Nieuwe inwoners kunnen tijdens deze bijeenkomst kennismaken met het gemeentebestuur en uiteraard ook met andere nieuwkomers. In de hal van het gemeentehuis is een informatiemarkt waar de bezoekers zich kunnen informeren over allerlei maatschappelijke aangelegenheden. Inwoners die zich recentelijk in de gemeente hebben gevestigd maar geen uitnodiging ontvingen kunnen zich alsnog aanmelden: nannie.dorst@schouwen-duiveland.nl.

 

bron: WereldRegio  21-03-2013

Vragen over hekken Havenplein Zierikzee

De stichting OVO, ondernemers voor ondernemers, in Zierikzee vraagt de gemeentetijdens het Paasweekeinde de hekken rond het Havenplein zoveel mogelijk weg te halen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  21-03-2013

Zege Zierikzeese schakers in Zeeuwse competitie

Het A-team van schaakvereniging Zierikzee boekte een vrij gemakkelijke 2,5-1,5-zege in de Zeeuwse competitie op bezoek bij DZD-A in Kruiningen. Na een snelle overwinning van Kedem Gutkind remiseerde Bas van de Graaf en namen Hans Aangeenbrug en Martin Krijger in een betere stand genoegen met ook remise om de teamoverwinning veilig te stellen. Zierikzee A staat nog steeds onderaan in de eerste klasse, maar nu wel gedeeld met HWP-A en Vlissingen-A. In de huishoudelijke competitie verdienden heel wat leuke partijen de aandacht, maar die tussen Peter de Vrieze en Piet de Vreede was wel heel bijzonder. De Vrieze had tot nu toe altijd gewonnen van De Vreede en wilde nu proberen de topvijf te bereiken. Hij is een schaker die nogal vlug langs onbekende wegen trekt en daarbij een grote creativiteit aan de dag legt. Ook nu weer ging hij al op de vierde zet met de witte stukken zijn eigen weg en liet de openingstheorie voor wat het was. Hij raakte wel een pionnetje achter maar wist een loper van zwart te pennen, die ongelukkig voor de dame stond. Toen hij ook deze dame nog aanviel met zijn paard leek er even geen redden meer aan. De Vreede had echter gezien dat door dat geslagen pionnetje de d-lijn gevaarlijk open lag en die kon hij, ten koste van die loper, met zijn toren bezetten. Daardoor kwamen wits dame en toren buiten spel te staan en stond bovendien de witte koning op de tocht. Wat de Vrieze ook probeerde: zijn koning werd in een steeds kleiner hoekje gedwongen en, om niet mat te gaan, moest hij het gewonnen stuk met rente teruggeven. Uiteindelijk kostte hem dit ook nog zijn dame en toen was het uit. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  21-03-2013

Politieke partijen Schouwen-Duiveland schieten op supermarktplan

Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee onderzoeken de mogelijkheden van nauwere samenwerking. Deze week hebben de bestuuders met elkaar rond de tafel gezeten. Na de eerste kennismaking bespraken de collegeleden de samenwerkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van bereikbaarheid, recreatie, toerisme, economie, veiligheid, crisisbeheersing en kleine kernenbeleid. Tijdens de bijeenkomst reikte een vertegenwoordiger van de Kamer van Koophandel het rapport ‘Sociaal economische effecten van een upgrading van de N59’ uit. De verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid op de N59 van Hellegatsplein tot aan Zierikzee is een belangrijk aandachtspunt voor beide gemeenten. Het rapport van de Kamer van Koophandel bevat een advies met betrekking tot een verbetering van de N59 waardoor een betere bereikbaarheid van de regio en het bedrijfsleven ontstaat. Maar ook de veiligheid, de leefbaarheid in de regio, een snellere doorstroming van het verkeer en een robuust wegennet zijn belangrijke positieve effecten. “Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee zijn twee eilanden die met elkaar verbonden door de Brouwersdam. Het is een logische stap voor twee bijna identieke gemeenten om deze natuurlijke verbintenis uit te breiden”, aldus burgemeester Gerard Rabelink. Burgemeester Kleijwegt van de gemeente Goeree-Overflakkee blikt uitermate tevreden terug op deze eerste ontmoeting: ,,Beide gemeenten zijn verschillend, maar hebben ook veel overeenkomsten; groot in oppervlakte met veel verschillende kernen. In een prettige sfeer hebben we ervaringen kunnen uitwisselen waarbij een basis is gelegd voor intensievere samenwerking op allerlei gebieden.”

bron: WereldRegio  21-03-2013

Sterke toename gebruik noodopvang Zierikzee

In totaal 32 mensen hebben in 2012 gebruik gemaakt van de noodopvang in Zierikzee (foto). Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Stichting Noodopvang Schouwen-Duiveland. De stichting spreekt van een duidelijke toename van het aantal mensen, dat uit hun woning zijn gezet na betalingsachterstanden. Ook problemen in de relationele sfeer dienden zich weer aan. Opgeteld hebben de 32 mensen 83 nachten doorgebracht in de noodopvang. Overigens heeft woningbouwcorporatie Zeeuwland vorig jaar maar één persoon met achterstanden uit huis gezet. De uitzettingen komen dus uit de particuliere verhuur. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  20-03-2013

Onalledaags latertje voor Hage en Verwest

De bekerwedstrijd (achtste finale) tussen het Halsteren van Matthijs Hage en het VC Vlissingen van Benjamin Verwest heeft een zeer onalledaagse einde gekend. Bij een 4-2-stand in de strafschoppenserie in het voordeel van Halsteren ging dinsdagavond rond 22.00 de helft van de lichten uit op het hoofdveld van de West-Brabantse hoofdklasser. Kort daarna doofde ook de andere helft en moest er worden gewacht tot de lampen weer aanmochten. Na het gedwongen oponthoud gaf Halsteren de voorsprong in de penaltyreeks niet meer weg. Woensdag op deze site meer over het duel (1-1 na negentig minuten), dat zondag voor de competitie weer op het programma staat, en met reacties van Verwest en Hage.

bron: WereldRegio  19-03-2013

Voorzichtige start JOP in Brogum

In Brogum in Zierikzee is de JOP, Jongeren Ontmoetingsplaats, dinsdagavond voorzichtig van start gegaan. Op initiatief van het Welzijnshuis kunnen jongeren van dertien tot zeventien jaar daar iedere dinsdag terecht. Tot half tien kunnen ze elkaar ontmoeten, altijd in het bijzijn van een jongerenwerker van het Welzijnshuis. De eerste avond trok slechts een handvol jongeren, dat zich wel liet verleiden tot een workshop breakdance. Bekijk de video. (foto: Omroep Zeeland

bron: WereldRegio  19-03-2013

Blijvende prijzenregen bij YourSurprise

Na het winnen van de Thuiswinkel Award voor de beste webwinkel van Nederland isYourSurprise.com in Zierikzee nu ook finalist voor de Red Herring Top 100 Awards Europa. Deze prestigieuze awards worden jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve en veelbelovende technologie bedrijven in Europa door het gelijknamige internationale technologietijdschrift uit de Sillicon Valley.

bron: WereldRegio  19-03-2013

Forse eis na aanrijding door roekeloze scooterrijder

Een 32-jarige inwoner van Zierikzee kon maandag op een vraag van de rechtbankpresident niet verklaren waarom hij op zijn bromscooter na het aanrijden van een fietser op de parallelweg in Oosterland was doorgereden. ,,Ik weet niet waarom ik niet ben gestopt.” De officier van justitie vond bewezen dat verdachte die bewuste dag (2 september 2011) roekeloos en zeer onoplettend had gereden, waardoor een vrouw zwaar lichamelijk letsel (zware hersenschudding en botbreuk in de oogkas) opliep. Zij eiste 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met reclasseringstoezicht, ook als dat een klinische behandeling voor zijn alcohol- en drugsverslaving inhoudt. Daarnaast vond ze voor het rijden zonder rijbewijs 210 euro boete een passende straf. ,,Een rijontzegging helpt niet, want hij heeft geen rijbewijs.” De Zierikzeeënaar had volgens de officier onder invloed van medicijnen, die de rijvaardigheid beïnvloeden, onnodige risico’s genomen door slingerend heen en weer en met opzet in de richting van een aantal fietsers te rijden. Hij zag het als een geintje en wilde stoer doen. Dat leidde uiteindelijk tot het aanrijden van de vrouw, die van haar fiets viel en hard met haar hoofd tegen de grond smakte. Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Getuigen hadden de man even zien omkijken toen hij op zijn bromscooter ervan doorging. De officier rekende hem dit zwaar aan. ,,Ik maak me ernstig zorgen dat hij niet wilt inzien wat hij gedaan heeft, zonder zich te bekommeren om het slachtoffer.” Ook werd hem door de officier zeer kwalijk genomen dat hij later niet meer heeft geïnformeerd naar haar toestand. Uit de verklaring van het slachtoffer bleek dat ze vier maanden had gekampt met de naweeën (hoofdpijn, duizelig, vermoeidheidsverschijnselen) van haar val. Ze wist zich er niets van te herinneren. ,,Ik kwam bij in het ziekenhuis.” Het had haar emotioneel flink geraakt. ,,Als je iemand aanrijdt en vervolgens doorrijdt dan denk ik dat dit moedwillig is gebeurd.” De verdachte werd hiermee geconfronteerd. ,,Dat is niet leuk”, was het enige wat hij kwijt wilde. De politie spoorde aan de hand van getuigenverklaringen de verdachte op. Een van de rechters had de indruk dat de man met grote problemen kampte. Zo was eerder een poging tot afkicken van zijn alcohol- drugsverslaving mislukt. De raadsman meende dat er geen sprake was van zwaar lichamelijk letsel. Hij vroeg daarmee rekening te houden. Ook vond de advocaat dat het tijdsverloop mee gewogen moest worden in de strafmaat. De rechtbank doet 29 maart uitspraak. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-03-2013

Bijdevaate Makelaardij ’springlevend en actief’

Met een frisse, nieuwe communicatielijn wil Bijdevaate Makelaardij laten zien springlevend te zijn en breder actief dan ooit. ,,De misverstanden rond de naam Bijdevaate moeten voor eens en voor altijd de wereld uit’’, aldus Peter Vermeulen, makelaar-rentmeester bij Bijdevaate Makelaardij. Hij focust liever op de positieve impuls na de overname door Van der Slikke Rentmeesters vorig jaar. De naam Bijdevaate werd veel besproken in de afgelopen maanden. Eerst de interne reorganisatie van Bijdevaate Makelaardij-Verzekeringen-Hypotheken aan de Grachtweg, daarna de overname van de makelaardij door Van der Slikke Rentmeesters en tot slot de negatieve pers rond Bijdevaate Projecten. ,,Veel mensen weten niet dat al deze ‘Bijdevaates’ niets meer met elkaar te maken hebben’’, volgens Vermeulen. Hij wil het misverstand graag uit de wereld helpen. Samen met de specialisten van Van der Slikke Rentmeesters is Bijdevaate Makelaardij zelfs breder actief dan ooit. Vermeulen: ,,Als rentmeesters zijn wij gespecialiseerd in landelijk gebied, we weten wat er speelt in het boerenbedrijf en kennen de wetten en regels op het gebied van nieuwe landgoederen of woonboerderijen.” Vermeulen werkt aan de Grachtweg samen met makelaar Tonny Merle. Vermeulen: ,,Beiden zijn we goed voor 40 jaar kennis en ervaring” In tegenstelling tot de geruchten is Bijdevaate dus nog net zo actief als voorheen. Met de juiste aanpak wordt er ook nog steeds onroerend goed verkocht, volgens Vermeulen. ,,Onze kracht zit in degelijk advies en deskundige begeleiding. We willen de beste makelaar van Schouwen-Duiveland zijn.” De kracht van verkopen ligt volgens Vermeulen in het eerst goed luisteren naar mensen. Een bewezen visie in verleden en heden. ,,Wij zijn er nog steeds, en we blijven nog wel even ook.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-03-2013

2x Goud, 3 x zilver en 2 x brons op NK Gojukai Karate

Gisteren, zondag 17 maart, vond het NK Gojukai Karate plaats in Oud-Beijerland. In totaal namen maar liefst 106 karatekids deel aan dit toernooi, waarvan 11 van Gojukai Karatedo Zierikzee. De dag was opgedeeld in een ochtend- en middagprogramma. In de ochtend waren de onderdelen kata en kumite voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar, daaropvolgend team kata. In de middag de onderdelen kata en kumite voor 11 tot en met 17 jaar. Vanuit Zierikzee kwamen (zie foto) Deavin Vaes, Kelvin Vaes, Job Hillebrand, Yanick van der Linde, Tim Suur, Rik Suur, Morgan Tivers, Wesley Jongsma, Michelle den Ottelander, Tom van Vliet en Ricardo Molendijk naar het NK. Voor een aantal van hen was dit NK ook meteen hun eerste wedstrijd. Allemaal hadden ze zich goed voorbereid op het toernooi door middel van extra trainingen, speciale wedstrijdtrainingen. Deze lessen waren specifiek gericht op kata, kumite en hoe het er aan toe gaat op een wedstrijd. Ook heeft er een Fight Night plaatsgevonden, waarbij ze partijtjes kumite konden oefenen. Iedereen heeft een goed toernooi gedraaid en daar ook weer veel van geleerd. Het was erg spannend en een aantal waren dan ook flink zenuwachtig. Iedereen mocht drie kata lopen en die zagen er bij iedereen goed uit! De zes-jarige Rik Suur bleek in zijn poule uiteindelijk de beste en mag zich Nederlands Kampioen Gojukai Karate noemen! Bij het Team Kata – een team loopt met drie kinderen tegelijk hetzelfde kata – werden ook zeer goede kata getoond. Ook hier werd Rik Suur eerste, samen met Yanick van der Linde (11) en Job Hillebrand (10). Een succesvol team! Bij het kumite – sparren – werden actieve en felle rondes gezien, waarbij hier en daar wel een flinke klap of schop werd opgevangen. Maar de kids gingen gewoon stoer door en dat is al een overwinning op zich! Hoogst geplaatste werd Ricardo Molendijk (11), hij werd tweede in zijn categorie! Uitslagen: Kata: Goud: Rik Suur. Zilver: Yanick van der Linde. Brons: Kelvin Vaes. Team Kata: Goud: team Rik Suur, Yanick van der Linde, Job Hillebrand. Zilver: team Tim Suur, Ricardo Molendijk, Tom van Vliet. Kumite: Zilver: Ricardo Molendijk. Brons: Yanick van der Linde. (foto: Gojukai Karatedo Zierikzee)


bron: Gojukai Karatedo Zierikzee  18-03-2013

Delta Sport neemt afscheid van Peter Lefevre

Zondag jl. heeft Delta Sport afscheid genomen van Peter Lefevre als actief speler. Met zijn harde schoten heeft Peter furore gemaakt in heel Nederland. Na 32 jaar trouwe dienst vind Peter het ‘mooi geweest’. Hopelijk kan/wil Peter nog zijn steentje bijdragen aan de opleiding van de talrijke jeugd bij Delta Sport. Aangezien er een groot tekort is aan jeugdtrainers zou dit voor Delta Sport een mooi vervolg zijn van een mooie en imposante carriere…. (foto: Delta Sport)

bron: Delta Sport  18-03-2013

Eerdere herdenking bij Joods monument

Op vrijdag 22 maart houdt de Radar Jenaplanschool J.L. de Jonge in Zierikzee de jaarlijkse herdenking bij het Joods monument aan de Grachtweg. Begin maart 1942 kregen de in Zeeland woonachtige Joden bericht dat zij op dinsdag 24 maart naar Amsterdam dienden te vertrekken. De Zierikzeese joodse mensen vertrokken naar Goes en van daaruit met de trein naar Amsterdam. Velen van hen kwamen terecht in een concentratiekamp en keerden niet meer terug. Deze gebeurtenis op 24 maart 1942, is het uitgangspunt voor deze herdenking. Dit jaar valt 24 maart op zondag. Omdat de school het belangrijk vindt, dat alle kinderen erbij zijn, is de herdenking een paar dagen eerder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-03-2013


Keet sluit af met spannende wedstrijd

Het seizoen Keet-in-de-kerk krijgt dit jaar een groots slot. Een seizoen lang hebben de leerlingen van de  eilandelijke scholen die meedoen met ‘Keet’ kennis gemaakt met de muziekinstrumenten van het symfonieorkest. Gedurende vier theatervoorstellingen in ‘de Weverij’ en ‘de Harmonie’ leerde men de klank van de instrumenten kennen en koos men steeds het mooiste instrument van elke instrumentengroep. Als apotheose vindt er een spannende wedstrijd plaats tussen alle twaalf deelnemende scholen. Welke school weet het meest van de muziekinstrumenten af? Wie kan de klank van de instrumenten het beste herkennen? Deze finale vindt plaats in een bijzondere samenwerking met Radio Schouwen-Duiveland. Want in een rechtstreekse radio-uitzending op woensdagmorgen 3 april om 11.00 uur zullen de scholen de strijd aangaan. Daarbij komen geen kinderen in de studio, maar zijn alle scholen met elkaar verbonden via de radio, de telefoon en het internet. De bedoeling is dat alle scholen rechtstreeks in de uitzending komen. Reporters van Radio Schouwen-Duiveland zullen in razende vaart sfeerbeelden laten horen van de strijd om de beste luisterschool. Via projecties in de klas krijgen de kinderen beelden van muziekinstrumenten te zien. Via de radio wordt een fragment ten gehore gebracht en via internet worden de antwoorden doorgegeven aan de studio.  Daarbij gaat het om een bijzondere prijs. Een bezoek van de hele klas aan een speciaal concert voor kinderen in Concertgebouw De Doelen in Rotterdam door het Rotterdams Philharmonisch Orkest op vrijdag 12 april. Het thema van het concert luidt ‘Heldendaden’. De busreis is gesponsord door het Cultuurfonds Zeelandia. Aan het einde van de uitzending, die gepresenteerd wordt door Cathy Kotoun en Hans Erbrink, is bekend welke school de winnaar is. Daarnaast zal tijdens deze uitzending ook bekend worden welk muziekinstrument als allermooiste gekozen wordt door de kinderen van Schouwen-Duiveland. Eerder kozen de kinderen de trompet, de saxofoon en de xylofoon als mooiste groepsinstrument. Nu zal uit de vier overgebleven instrumenten  (de naam van het winnende strijkinstrument is nog niet bekend) het mooiste instrument gekozen worden. Op de website van Keet in de kerk kunnen de kinderen vooraf ‘reclamefilmpjes’ bekijken waarop de eerdere winnaars nog eens hun instrument goed aanprijzen.

bron: WereldRegio  18-03-2013

Zeelandbrug en Pasveersloot aangewezen als rijksmonument

De Zeelandbrug en Pasveersloot in Dreischor zijn aangewezen als rijksmonument. De in de jaren zestig gebouwde brug staat op een lijst van 89 mogelijke rijksmonumenten die minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangewezen. Het betreffen bouwwerken uit de periode 1959-1965, de tijd van de wederopbouw in Nederland. Gemeenten, de erfgoedwereld en andere experts konden bouwwerken voordragen voor de selectie. De lijst is nog niet definitief. De Raad van Cultuur brengt er in het najaar nog advies over uit. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-03-2013

Delta Sport ook tegen andere koploper kansloos

Net als enkele weken terug tegen Oliveo had Delta Sport tegen medekoploper Snelwiek weing in te brengen. Werd het tegen Oliveo 19-34, zondag tegen Snelwiek was de eindstand in sporthal Onderdak 22-33 (11-19). Oliveo en Snelwiek zijn in de hoofdklasse B al wekenlang in een felle titelstrijd verwikkeld. Beiden hebben nu 34 punten uit negentien duels. Met nog drie duels te gaan heeft het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging, Delta Sport dus, er slechts zeven. De grootste concurrent voor directe degradatie, Helius, komt 7 april naar Zierikzee en heeft een punt meer. Helius speelt verder nog tegen Snelwiek en Volendam, Delta Sport ontmoet HWC en HVV’70. Alleen voor Snelwiek staat er nog wat, de titel, op het spel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-03-2013

Nieuwe leerlingennorm van de baan

Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt er niets voor om scholen met minder dan honderd leerlingen te sluiten. Dat adviseerde de onderwijsraad onlangs aan de minister. In de regio zorgde het ook voor beroering. CDA en Socialistische Partij zagen de consequenties al op zich afkomen. De meeste scholen in de regio hebben minder dan honderd leerlingen. Burgemeester en wethouders wilden zich niet in de discussie mengen. Maar dat is nu ook niet meer nodig. Het advies is van tafel. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  18-03-2013

Forza speelt niet groots maar staat wel keurig derde

Het eerste mannenteam (foto) van volleybalvereniging Forza heeft beslag gelegd op de derde plaats in de promotieklasse B. De formatie deed dat ten koste van RVC Libanon dat tot voor de wedstrijd tegen Forza derde stond. Hoewel de verschillen op de ranglijst niet groot waren en Forza niet grootst speelde, was de zege behoorlijk afgetekend: 4-0 (25-23 25-12 25-20 25-17). Forza-speler Valentijn Luijk: ,,We speelden een matige eerste set, maar vanaf de tweede set speelden we beter en zetten we RVC goed onder druk”. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  17-03-2013

Hekwerk Havenplein weer tegen de vlakte

Door nog onbekende oorzaak is het hekwerk langs het Havenplein in Zierikzee weer tegen de vlakte gegaan. Langs de zijde van de Beuze is het volledig platgelegd. De oorzaak is niet bekend. Eerder gebeurde het ook door vandalisme. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  17-03-2013

Brugzicht in Zierikzee blij met Open Dag van Zorg

Dagcentrum Brugzicht in Zierikzee is blij met de zaterdag gehouden Open Dag van Zorg en Welzijn. Lees verder.

 

bron: PZC  17-03-2013

Hennepkwekerij in Nieuwe Bogerdstraat Zierikzee

Zaterdagnacht rond 01.00 uur heeft de politie een hennepkwekerij aan de Nieuwe Bogerdstraat in Zierikzee ontdekt en opgerold. Eerder deze week was het prijs in de Slabberswerf in Zierikzee. Of er in Zierikzee ook arrestaties hebben plaatsgevonden is nog niet duidelijk. De politie is nog niet met een bericht naar buiten gekomen. (foto: Omroep Zeeland)

bron: WereldRegio  17-03-2013

Romy Kerkhove naar finale driesterrentoernooi

Romy Kerkhove staat in de finale van een driesterrentoernooi in Geldrop. In de kwartfinale versloeg de veertienjarige Zierikzeese zaterdag Nina Roovers in drie sets: 6-2 1-6 6-1. Later op de dag versloeg de tennisster eveneens in drie bedrijven Arianne de Winter: 6-3 5-7 6-2. Kerkhove speelt zondag (morgen) de eindstrijd in de Oost-Brabantse plaats. (foto: Richard van Loon

bron: WereldRegio  17-03-2013

Hennepkwekerij opgerold in Zierikzee

De politie heeft vrijdagmiddag in Zierikzee een hennepkwekerij opgerold. Agenten troffen om 15.15 uur in een woning aan de Slabberswerf in Zierikzee twee kweekruimtes aan met in totaal 245 planten. De stroom werd illegaal afgenomen. Er zijn twee personen aangehouden, een 24-jarige man uit Zierikzee en de bewoner van de woning, een man van 32. De 24-jarige man is na verhoor in vrijheid gesteld, de 32-jarige bewoner van de woning zit zaterdag nog vast.

bron: Omroep Zeeland  16-03-2013

Vertrouwd op Schouwen-Duiveland, of liever een grotere stad?

 

Schouwen-Duivelandse jongvolwassen staan opvallend positief tegenover lokale carrièremogelijkheden. Jongeren hebben hun opleiding vaker buiten Zeeland gevolgd (43% versus 34% in heel Zeeland). Overigens zou een derde liever in Zeeland studeren als onderwijsvoorzieningen daartoe de mogelijkheden zouden bieden. In het weekend in het vertrouwde Zierikzee en doordeweeks in de drukke stad Utrecht. Evi Timmerman (21) woont al drie jaar op kamers maar gaat ieder weekend nog naar ‘huis’ in Zierikzee. Ze studeert psychologie in Utrecht. ,,Utrecht is echt een super leuke stad” vertelt Evi. Het eerste jaar op kamers was het een beetje wennen, maar ze is inmiddels al helemaal gewend. Het is dat de opleiding psychologie, die Evi volgt, niet in Zeeland zit, anders was ze zeer waarschijnlijk de opleiding hier gaan doen. Ze gaat liever in het weekend de deur uit in Zierikzee dan dat ze in Utrecht cafés opzoekt. ,,Het is in Zierikzee superleuk om in het weekend even de deur uit te gaan met m’n vriendinnen, dan krijg ik de kans om even lekker rustig bij te praten.” vertelt Evi. Blijven in Utrecht staat niet in de planning. Waarschijnlijk zal ze na haar studie eerst in een grote stad verblijven vanwege werkmogelijkheden en als ze later een gezinnetje heeft wordt het toch weer Zeeland. Of het Schouwen-Duiveland wordt weet Evi nog niet. Het kan ook helemaal anders, Mariëlle Vaane (22) woont al haar hele leven in Zierikzee en heeft kort geleden een huis gekocht met haar huidige vriend. Ze krijgt 15 mei de sleutel en dat betekent dat ze weer een aantal jaar in Zierikzee zal blijven. Ze zal niet zeggen dat ze heel haar leven in Zierikzee blijft wonen, maar zeker weten wel in Zeeland. Buiten Zeeland wonen is nooit ter sprake gekomen. Haar studie heeft ze in Goes gevolgd. Familie is erg belangrijk voor Mariëlle en aangezien haar familie in Zierikzee woont wil ze altijd graag in de buurt zijn. Soms vindt Mariëlle Zierikzee maar een ‘saaie boel’, maar haar liefde voor haar familie overwint alles. Schouwen-Duivelandse jongvolwassenen staan opvallend positief tegenover lokale carrièremogelijkheden, zeker in vergelijking met de Oorsterschelderegio. Bijna twee derde van hen vindt dat het werk aansluit bij de opleiding en meer dan twee derde vindt dat het werk past bij het niveau van de opleiding. Weliswaar vinden drie op de tien dat ze te hoog zijn opgeleid voor het werk dat ze doen, maar bijna zes op de tien zien doorgroeimogelijkhe- den bij het bedrijf waar ze werken, waarbij twee derde voor zichzelf carrièremogelijkheden in Zeeland ziet. Qua opleiding gaat het eveneens goed, vergelijkbaar met de regio. Jongeren uit Schouwen- Duiveland hebben hun opleiding vaker buiten Zeeland gevolgd (43% versus 34%). Overigens zou een derde liever in Zeeland stude- ren, mits onderwijsvoorzieningen daartoe de mogelijkheden zouden bieden. Verder lijkt de woonsituatie op Schouwen-Duiveland iets gunstiger dan in de rest van de Oosterschelderegio. Vergeleken met de Oosterschelderegio werken jongeren in Schouwen-Duiveland duidelijk minder buiten de gemeentegrenzen (15% versus 31%). Ook werken er relatief meer in de horeca en in de sector ‘cultuur, sport en recreatie’. • Bron: SCOOP, Jeugdmonitor Zeeland, onderzoek onder Jong Volwassenen 2012 in Zeeland is te downloaden op www.jeugdmonitorzeeland.nl (per gemeente opvraagbaar)

bron: WereldRegio  15-03-2013

OVO nu officiële club

De OVO is nu officieel een feit. Vrijdagmorgen heeft het bestuur bij notariskantoor Klaassen in Zierikzee de papieren getekend. De OVO is de opvolger van zzNeptunus, dat zich na een turbulente periode heeft opgeheven.

bron: WereldRegio  15-03-2013

Hatfieldpark Zierikzee nog niet in trek voor evenementen

Het ‘evenemententerrein’ dat in 2011 tegelijk met de uitbreiding van de parkeerplaats is aangelegd, heeft tot op heden alleen dienst gedaan als standplaats voor de salonwagens van de kermis. Lees verder

 

bron: PZC  15-03-2013

‘Jonge’ pannenkoeken voor ouderen De Wieken

Bijna dertig leerlingen van ‘t Kofschip mochten vrijdagochtend letterlijk in de keuken kijken van PannenkoekENeterij Ziezo. In het kader van de nationale pannenkoekdag bakten ze met de kok van dienst pannenkoeken voor bewoners van De Wieken. Zowel de school als de eterij als De Wieken bevinden zich in Zierikzee. De ‘actie’ pannenkoek bakken was een initiatief van de eigenaar van Ziezo. Na het bakken brachten de kinderen de pannenkoeken zelf naar de ouderen van het zorgcentrum. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  15-03-2013

Bewoners Havenpark krijgen pasje, bedrijven niet

Omwonenden van het Havenpark in Zierikzee, dat na de herinrichting op slot gaat tussen 12.00 en 17.30 uur (en op koopavond) krijgen een pasje om toch bij hun woning te komen. Hoewel het pasje als een proef wordt gezien, is de kans te verwaarlozen klein dat de pas na een jaar weer verdwijnt. Bedrijven aan het Havenpark krijgen de pas niet. Dat werd deze week duidelijk tijdens een zitting van de bezwaarschriftencommissie. Daar zaten bezwaarmakers, waaronder de belangengroep H2OK (bewoners Havenpark, Havenplein, Oude Haven en Kraanplein). De vrees werd uitgesproken dat de proef na een jaar als ‘niet gelaagd’ wordt beoordeeld en bewoners niet meer met de auto bij hun huis kunnen. Onder meer door Jan Kogelman die aan het Havenpark woont en een zaak heeft. Verkeersambtenaar Peter de Winter deelde die zorg niet. ,,Het invoeren van het systeem kost een vermogen. Het is nadrukkelijk geen zoethoudertje voor een jaar.” Maar hij kon bezwaarmakers als P. Van Traa (architect aan het Havenpark) niet overtuigen. ,,Intenties wijzigen naar de luimen van het college”, zei hij. Met een pasje kunnen de gebruikers de palen laten zakken zoals ook in de Nieuwe Boogertstraat het geval is. Samen met H2OK-voorman L. van Melle richtte Van Traa zijn bezwaren zeker ook op gevolgde procedures. Zo zou er geen besluit ten grondslag liggen aan de dynamische palen die het Havenpark straks overdag op slot gooien. Voor De Winter is de plaatsing van de palen louter bedoeld als ondersteuning van het verkeersbesluit. Leden van de bezwaarschriftencommissie hadden wel wat vragen over de door de gemeente gevolgde procedure. Een advies aan burgemeester en wethouders laat nog even op zich wachten. Van Traa en Van Melle haalden beiden ook aan dat de herinrichting van het Havenpark hen geld gaat kosten. Van Melle ziet een waardevermindering van zijn pand en Van Traa rekende voor dat de plannen hem (architectenbureau en bed en breakfast) jaarlijks 7500 euro gaat kosten. Burgemeester en wethouders deden deze claims eerder af als niet aannemelijk. Overigens wordt het Havenpark op 26 april opgeleverd en krijgt de gemeenteraad eind dit jaar een voorstel voor de aanpak van het Havenpark. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-03-2013

Oplevering Havenplein 26 april

Zoals het er nu uitziet wordt het Havenplein in Zierikzee op 26 april opgeleverd. Inmiddels is duidelijk dat de markt in het weekend na Pasen terug kan naar de binnenstad. Marktlieden klagen over de teruglopende omzetten nu ze ‘verbannen’ zijn naar de Balie in Zierikzee. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                 

bron: WereldRegio  15-03-2013

Mooie oogst turnsters Delta Sport

Vijf van de zes deelnemende turnsters van Delta Sport hebben zich tijdens de kwartfinale meerkamp in Tilburg geplaatst voor de halve finale van het Nederlands kampioenschap. Vooral de prestatie van de dertienjarige Lisa Padmos (foto) was opmerkelijk. Na twee jaar blessureleed is ze weer terug met een elfde plaats bij de junioren (tweede divisie). Anna Jendrusch, de regiokampioen (pupil 1 tweede divisie) werd zevende met 51,525 punten. Bij de jeugd behaalde Samantha Steenbakker een achtste plaats en Noah de Ruijter (instap) stroomde als laatste turnster door naar de halve finale. Anne-Li Slootmaker turnde met een geblesseerde pols naar de tiende plaats (pupil 2) en mag op 14 april in Reusel de strijd in de halve finale aan. Voormalig Delta Sport-lid Wendy Gebraad, nu uitkomend voor Flik Flak uit Den Bosch, plaatste zich op een andere kwartfinale voor de halve eindstrijd in haar categorie: eerste divisie NTS6. Gebraad uit Oosterland turnt haar halve finale in Leek. (foto: Delta Sport)

bron: WereldRegio  15-03-2013

Schaakteam Zierikzee nadert Zeeuwse top

Het eerste team, de Zie Scherpe Combinatie, doet het de laatste ronden in de Zeeuwse Hoofdklas uitstekend, en won zelfs in de vorige ronde van koploper Het Witte Paard uit Sas van Gent. De nieuwe lijstaanvoerder werd Middelburg, waartegen ZSC afgelopen zaterdag mocht aantreden. Het hoofdstedelijke team kwam volledig achter de borden, ZSC miste derde bord speler Bas van de Graaf. Al na anderhalf uur meldde Dig de Graaf op bord 2 dat hij een kansrijk offer geplaatst had, enige tijd later gevolgd door een stil gejuich: de diepe combinatie was gelukt en ZSC stond voor met goede vooruitzichten op de andere borden. Martin Krijger remiseerde kort hierop, even later gevolgd door een remise aan bord 1 van Hans Aangeenbrug. Na nog een uur had ook Arend Bandsma gewonnen, al vanaf de opening stond hij heel goed. Daarna was het nog lang wachten op de resterende 1,5 punten die nodig waren voor de overwinning. Op het 4e bord slaagde Rick van de Breevaart erin een mindere stelling om te buigen naar een betere, reden voor zijn tegenstander om remise te accepteren. Het verlossende sein kwam van het 8e bord: Theo Blonet had een boel kleine voordeeltjes omgezet in een klinkende overwinning. Dat de laatste twee partijen voor ZSC verloren gingen gaf niet meer zoveel: weer een koploper verslagen! Middelburg blijft overigens eerste, op de voet gevolgd door ZSC met 1 matchpunt minder. Er zijn nog twee ronden te gaan, een kans op het kampioenschap is nog altijd aanwezig. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  14-03-2013

Scaldina verliest van Taverbo/Sabo

In de hoofdklasse verloor het eerste seniorenteam van tafeltennisvereniging Scaldina nipt van Taverbo/Sabo uit Boxtel. Het werd 6-4 in het voordeel van de Brabantse tegenstander. Koen van Velthoven en Tristan Benschop versloegen Gijs Klop en Henk Mangnus. Het dubbelspel tegen Jos Heijmans werd verloren. Het bleef bij deze vier punten voor de Zierikzeeënaars. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Ons Eiland  14-03-2013

Jonge dammers naar finale NK

Afgelopen week werd in Lewedorp het Zeeuws schooldamkam-pioenschap voor basisscholen gehouden. Bij de jongste categorie met kinderen uit de groepen 5 en 6, zorgde de Jan Wouter van den Doelschool uit Zierikzee voor een verrassing door ongeslagen kampioen te worden. Bij de pupillen uit groepen 7 en 8, eindigde De Meerpaal uit Bruinisse derde. Beide Schouwse teams plaatsen zich daardoor voor de halve finale Nederlands Kampioenschap van 25 mei. Er deden in totaal 16 teams uit heel de provincie mee aan het Zeeuws Kampioenschap. Van andere Schouwse teams werd het 2e pupillenteam 8e en het welpenteam van De Meerpaal 5e. Boven: Het winnende welpenteam van de Jan Wouter van den Doelschool met invallers. (foto: Kees Rijk/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  14-03-2013

Deskundige geeft uitleg

Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram. Hoe ga je daar als jongeren, ouders en leerkrachten mee om? De ouderraad van Pontes Pieter Zeeman hield afgelopen maandag en dinsdag een succesvolle workshop voor de brugklasleerlingen én voor het voltallige personeel en de ouderraad van de school. Wat kun je zoal met Facebook en Twitter en wat kun je er beter niet mee doen, daar draaide het om bij de workshop die gegeven werd door mediacoach Yola Hopmans. Leerlingen lieten maandagavond de ouders hun eigen Facebook- en Twitteraccount zien en legden uit welke mogelijkheden en instellingen er zijn. Je moet geen dingen gaan verbieden aan jongeren, was de boodschap van de bijeenkomst. Het is wel belangrijk het er samen over te hebben wat je kind met Facebook en Twitter doet. Best goed, die aandacht voor social media, vinden de meeste leerlingen. “Ouders moeten wel sturing geven, maar kinderen moeten zelf leren hoe ze social media wel of niet moeten gebruiken,” vindt Davey. Kevin: “Ouders moeten zich er niet teveel mee bemoeien. Geen vriendschapsverzoekjes aan hun eigen kinderen sturen bijvoorbeeld. Mijn eigen ouders voeg ik ook echt niet toe op Facebook.” “Een gesprek doet wonderen,” benadrukt Brian. “Ouders moeten het vooral met hun kinderen hebben over gedragscodes. Kinderen moeten geen ruzie zoeken op Twitter en geen persoonlijke gesprekjes voeren via Facebook. Dan moeten ze een persoonlijk berichtje sturen.” “Het probleem met social media en ouders is vooral dat ze precies in de gaten kunnen houden wat we doen,” zegt Veerle. Ellis en Melody: “Ik vind het wél goed dat ouders weten hoe het werkt.” Kinderen hebben ook privacy nodig, vinden de drie dames. “Er zijn ook ouders die alle MSN-gesprekken van hun kinderen lezen.”  Melody: “Je kunt het beter aan je kind zelf vragen, dan alles gaan lezen.” (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  14-03-2013

Reünie Showband Rust Roest

Op 9 november 2013 zal er een reünie plaatsvinden voor oud-leden van drumband, showband of drum- & buglecorps Rust Roest uit Zierikzee. Er zijn veel oud-leden die zich al gemeld hebben, maar nog niet iedereen. Om deze mensen te kunnen traceren heeft de organisatie veel hulp nodig. Bent u lid geweest of kent u iemand uit uw familie- of kennissenkring die lid was van deze vereniging? Meld dit dan op het volgende e-mail adres: reunierustroest@zeelandnet.nl of zoek showband Rust Roest op Facebook. (afbeelding: PR) bron: Ons Eiland  14-03-2013

College wijst ondergrens 100 leerlingen niet af

Burgemeester en wethouders nemen geen afstand van de Onderwijsraad, die naar basisscholen met minimaal honderd leerlingen wil. In antwoorden op vragen van het CDA, dat zich grote zorgen maakt over die grens, laat het college zich niet verleiden tot een minimum aantal leerlingen. De onderwijsinspectie moet de kwaliteit van het onderwijs bewaken. Als de ondergrens naar minimaal honderd leerlingen zou gaan dan moeten er veel scholen opdoeken en daar maakt het CDA zich aan de vooravond van een eilandelijke discussie zorgen over.

bron: WereldRegio  13-03-2013

Goed weerwerk Kerkhove niet genoeg voor zege

Lesley Kerkhove heeft de eerste ronde van een Future in het Engelse Bath niet doorstaan. Na twee gewonnen kwalificatiewedstrijden moest de Zierikzeese in de eerste ronde van het hoofdschema woensdagmiddag haar meerdere erkennen in de Tsjechische Sandra Zahlavova: 3-6 6-2 2-6. De nummer 231 van de wereld had de 21-jarige Kerkhove afgelopen zomer ook al ‘dwars’ gezeten tijdens een Challenger-finale in Alphen aan den Rijn. Toen verloor Kerkhove, de huidige nummer 387 op de WTA-ranking, met 7-5 7-6. In zes toernooien in 2013 heeft Kerkhove slechts eenmaal de tweede ronde weten te bereiken. Door de slechte resultaten staat ze daarom 387. Enkele weken geleden was de nummer 308 van de wereld, haar hoogste ranking tot nu toe. (foto: Richard van Loon)  

bron: WereldRegio  13-03-2013

Tweemaal goud Zierikzeese zwemmer Van Gils

Tom van Gils heeft bij competitiewedstrijden in Terneuzen twee gouden plakken verzameld. De zwemmer van zwemverenging Onderdak werd eerste op de 100 meter wisselslag en de 100 meter schoolslag. Van Gils dat deed dat in de categorie ’jeugd 2′. Sem Bonte haalde in een persoonlijk record zilver op de 25 meter schoolslag en goud op de 50 meter vrije slag in de klasse ’minioren 4′.

bron: WereldRegio  13-03-2013

Bezwaarmakers herinrichting Havenpark houden vol

Vandaag hebben bezwaarmakers tegen de herinrichting van het Havenpark (foto) wederom hun standpunten gedeeld met de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. De bezwaarmakers vinden dat de gemeenteraad gekend had moeten worden in de plannen (dat zou onvoldoende gebeurd zijn) en ook zijn er zorgen over de proef met pasjes. Die pasjes zijn voor bewoners van het Havenpark, die op deze manier vierentwintig uur per dag met hun auto bij hun woning kunnen komen. De gemeente spreekt van een proef van een jaar. Omwonenden vrezen dat na een jaar de pas verdwijnt en daarmee ook de mogelijkheid om met de auto bij hun woning te komen. Een vertegenwoordiger van de gemeente liet weten dat de proef de intentie heeft om ook na een jaar door te gaan. Het vertrouwen daarin was niet groot. Na de herinrichting gaat de binnenstad op slot voor het gemotoriseerd verkeer tussen 12.00-17.30 uur en op koopavond tot 21.00 uur. Alleen met een pas kunnen de dynamische palen zakken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-03-2013

Zeeuwland bindt strijd aan met verrommelde tuintjes

Woningbouwvereniging Zeeuwland start een actie om huurders te stimuleren hun tuinen te verfraaien. Lees verder

 

bron: PZC  13-03-2013

Trainer De Vos stopt bij handballers Delta Sport

Rob de Vos is bezig aan zijn laatste maanden bij Delta Sport. Aan het einde van dit seizoen stopt de trainer uit Middelburg bij het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging. De Vos heeft er dan vijf jaar opzitten bij de club waarmee hij in 2011 kampioen werd en promoveerde naar de hoofdklasse. Daarin werd Delta Sport vorig seizoen verdienstelijk vierde. Dit seizoen vecht zijn ploeg tegen degradatie. De Vos maakte zijn besluit vorige week na het 22-22-gelijkspel in Volendam bekend. Ook de spelers Tijs de Vos en Jerry Aertssen stoppen bij Delta Sport. Vrijdag in de papieren editie van WereldRegio meer over het vertrek van De Vos en reacties van betrokkenen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-03-2013

Radarscholen trekken aan de bel

Op donderdag 14 maart om 8.30 uur trekken alle Radarscholen op Schouwen-Duiveland één minuut lang aan de bel (de schoolbel gaat en de leerlingen maken ‘herrie’ met muziekinstrumenten en toeters). Zo vragen basisscholieren aandacht voor leeftijdsgenoten met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen. Door mee te doen aan deze landelijke actie van het Liliane Fonds vragen de Radarscholen aandacht voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden voor wie onderwijs geen vanzelfsprekend recht is. In 2000 spraken Nederland en 188 andere VN-lidstaten af, dat in 2015 alle kinderen onderwijs moeten kunnen volgen: millenniumdoel 2. En afspraken moet je nakomen. In Nederland is het normaal dat kinderen naar school gaan. In ontwikkelingslanden is dat anders. Want wereldwijd zien meer dan 20 miljoen kinderen met een handicap nooit een klaslokaal van binnen. Ze kunnen er niet in of worden geweigerd. Ouders schamen zich voor hun kind of hebben geen geld voor school. Het Liliane Fonds is ervan overtuigd dat naar school gaan een basisrecht is voor ieder kind. In 2012 konden ruim 43.000 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden met hulp van het Liliane Fonds naar school, naar een dagopvang of een training volgen. Met de actie ‘Wij trekken aan de bel’ wil het Liliane Fonds kinderen, ouders en docenten bewust maken van de achterstandssituatie van kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Daarom roept het Liliane Fonds alle basisscholen op om op 14 maart met alle mogelijke toeters en bellen 1 minuut herrie te maken op het schoolplein.

bron: WereldRegio  13-03-2013

t Kofschip gaat weer uitdaging aan

Leerlingen van de openbare basisschool ’t Kofschip Zierikzee zijn een uitdaging aangegaan. De Uitdaging is dat je met een groepje een droom bedenkt en op de laatste dag uitvoeren. ,,Wij willen een spelletjesmiddag organiseren voor kinderen tussen 6 en 12 jaar als je mee wilt doen dan moet u een mailtje sturen naar uitdagingkofschip@gmail.com, “ laten de kinderen weten. De spelletjesmiddag is op woensdag 27 maaart van af half twee tot half vier. De entree is 1,50 euro  en de opbrengst gaat naar Kika. Het is een project van de leerlingen Roos, Thijs, Sten en Delano. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-03-2013

Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee in ban van social media

De Ouderraad van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee heeft maandag en dinsdag workshops social media aangeboden aan alle brugklassers, ouders en personeel van de school. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  12-03-2013

Kerkhove verder in kwalificatieschema Bath

Lesley Kerkhove heeft haar eerste kwalificatiewedstrijd voor het hoofdtoernooi in Bath (15.000 dollar) gewonnen. De Zierikzeese tennisster won maandagavond in de Engelse plaats van Sarah Beth Askew. De zeventienjarige Engelse pakte nog wel de eerste set met 4-6, maar daarna sloeg Kerkhove hard terug: 6-0 6-2. In de tweede en laatste kwalificatiewedstrijd speelt ze dinsdag waarschijnlijk tegen de Ierse Amy Bowtell, de nummer 562 van de wereld. Kerkhove staat sinds 4 maart 387e. (foto: Richard van Loon)

 

bron: WereldRegio  11-03-2013

Centree schrapt strijkkwartet: geen belangstelling

Vanwege tegenvallende kaartverkoop heeft Centree besloten om het concert van TY strijkkwartet op donderdag 14 maart in Podium De Weverij te annuleren. De andere voorstellingen “Het beste van Cameretten” op vrijdag 15 maart, de kindervoorstelling “Een ei met een staartje” en de voorleesavond met Nico Dijkshoorn op zaterdag 16 maart gaan wel gewoon door. Centree betreurt het zeer dat ze het concert hebben moeten annuleren. ,,Wij dachten juist dat er voor klassieke muziek een behoorlijk publiek was op het eiland. Het was een concert van hoge kwaliteit, met fantastische musici”, aldus Pieter Schotte, voorzitter van stichting Centree.

 

bron: WereldRegio  11-03-2013

Jong en nieuwsgierig: stel André Kuipers een vraag

Altijd al een vraag aan ruimtevaarder André Kuipers willen stellen en niet ouder dan dertien jaar? Stuur dan nu je vraag in en wie weet mag jij hem de vraag ‘live’ stellen op woensdag 10 april als hij in Zierikzee is. Vragen kunnen ingestuurd worden naar info@wereldregio.nl. Uit de vragen worden er vijf gekozen. Deze kinderen mogen met een begeleider naar de lezing in Zierikzee komen. En dat is een voorrecht, want de lezing is niet vrij toegankelijk voor het grote publiek. Alleen verenigingen en bedrijven, die zich aanmelden voor de Beursvloer die dag mogen naar binnen. En natuurlijk de leden van de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland, die zich bij hun organisatie hebben aangemeld. Die kunnen zich aanmelden bij het Welzijnshuis (vragen naar Sandra Engel). De beursvloer is een ontmoetingsplaats voor bedrijven en verenigingen, die elkaar diensten aanbieden met gesloten beurs. Wie zich tijdig aanmeldt, maakt ook kans op vermelding in de speciale Beursvloerkrant, die een week voor de beursvloer verschijnt in WereldRegio.

bron: WereldRegio  11-03-2013

Steunpunt doet onderzoek naar mantelzorg

Om inzicht te verkrijgen in de behoeften van de mantelzorgers op Schouwen-Duiveland heeft het Steunpunt Mantelzorg van het Welzijnshuis een enquête op de website geplaatst. Deze is te vinden onder de link mantelzorgers.hetwelzijnshuis.nl. Iedereen die mantelzorger is op Schouwen-Duiveland wordt gevraagd deel te nemen aan de enquête om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Deelnemen kan tot uiterlijk 22 maart. 

bron: WereldRegio  11-03-2013

Verkeerschaos na binnenbrand ‘t Centrum Zierikzee

Een binnenbrand bij cafetaria ‘t Centrum aan het Havenplein in Zierikzee heeft maandagmorgen voor de nodige verkeersoverlast gezorgd. De stad, die momenteel met veel omleidingen te maken heeft, kon de verkeerstroom niet goed verwerken. De brand was vanmorgen even na half elf ontstaan op de bovenverdieping van de zaak. De brandweer was snel ter plaatse en de brand ook snel meester. Mogelijk is er brand ontstaan door kortsluiting. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. (foto: Fieke van ’t Hoff).

bron: WereldRegio  11-03-2013

Renesser vrouwen en Zierikzeese kok in ochtendshow Giel Beelen

Tessa Overweel en Nicole Fennet waren maandag op bezoek bij de ochtendshow op 3FM van Giel Beelen. De twee vrouwen uit Renesse, Overweel van bakkerij Everaers en Fennet van de Scharendijkse Plus-supermarkt, hadden gereageerd op het telefonisch verzoek van het radiostation om schrooisel te brengen voor de dj en de Zeeuwse band Racoon, die in het kader van de Zeeuwse maand van de ochtendshow bij Beelen waren. Vanwege de Zeeuwse maand komt ook Wouter Kik, de Zierikzeese chef-kok van restaurant De Vierbannen, binnenkort op bezoek in de ochtendshow.

bron: WereldRegio  11-03-2013

Tennisster Joziasse strandt in halve finales NK jeugd

Finn Joziasse is in de halve finale van de nationale indoortenniskampioenschappen gestruikeld. Bij de meisjes tot en met met twaalf jaar had de Zierikzeese, die op het NK in Rotterdam als derde was geplaatst, in de halve eindstrijd zondag weinig in te brengen tegen Lian Tran, de nummer twee op de plaatsingslijst: 6-2 6-0. De drie wedstrijden voor de halve finale won Joziasse overtuigend in twee sets. Daarin stond zes games af. (foto: Richard van Loon)

 

bron: WereldRegio  10-03-2013

Delta Sport is Hercules 4 een helft de baas

De handballers van Delta Sport hebben de uitwedstrijd tegen Hercules 4 met 23-17 verloren. Het eerste mannenteam van de Zierikzeese club was zondagmiddag zeker niet kansloos voor een beter resultaat in Den Haag. De ploeg van trainer Rob de Vos maakte het Hercules 2 in de eerste helft meer dan lastig door een 2-7-voorsprong te nemen. Echter, zoals al vaker gebeurde in het seizoen 2012/2013 verdween de redelijk ruime marge nog voor rust: 7-9. Na de pauze waren de rollen volledig omgedraaid en moest Delta Sport haar nederlaag accepteren. Op de stand verandert er niets ten aanzien van de ploegen die net als Delta Sport voor degradatie ‘in aanmerking’ komen.

bron: WereldRegio  10-03-2013

De juiste weg door Zierikzee?

Dat het tijdens de herinrichtingwerkzaamheden van het Havenplein moeilijk is de juiste weg door Zierikzee te vinden, blijkt wel uit deze verzameling borden. Uit de nieuwsbrief van de gemeente Schouwen-Duiveland wordt aangegeven dat er op het Havenplein en Havenpark kan niet worden geparkeerd. Geparkeerde auto’s belemmeren de doorgang van het (bouw)verkeer en kunnen daardoor gevaarlijke situaties opleveren. Dit is aangegeven met behulp van borden, waarop gecontroleerd zal worden. De gemeente vraagt om medewerking en begrip. Of de ambtenaren uit de door hen geplaatste borden zelf ook wegwijs weet is nog maar de vraag. Overigens heeft het winterweer van de afgelopen weken de aannnemer parten gespeeld. Waar mogelijk zet deze extra personeel in om het werk zo min mogelijk vertraging op te laten lopen. Op het Havenplein is een waterkunstwerk aangebracht. Er is een fontein ontworpen die, in voorkomende gevallen, overrijdbaar is. De reden hiervoor is dat de weekmarkt, de paardenmarkt en een kermis mogelijk moet blijven op het Havenplein. De opbouw van het waterkunstwerk bestaat uit granieten banden en tegels, waarin spuiters en LED-verlichting is aangebracht. De spuithoogte van het water kan via diverse programma’s worden geregeld. De spuithoogte van het water wordt automatisch aangepast aan de windsterkte om onnodig waterverlies en overlast te voorkomen. De waterstralen worden verlicht door LED-lampjes. Ook hier is variatie in mogelijk. Tijdens Koningsdag kan bijvoorbeeld het water oranje worden aangelicht. Met een foutmeldingssysteem kan op afstand het kunstwerk worden bediend. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Zierikzee-Monumentenstad  10-03-2013

Volleyballers Forza lopen tegen onverwacht verlies aan

Het eerste mannenteam van Forza (foto) heeft een onverwachte nederlaag geleden. De nummer drie van de promotieklasse B ging in Waspik kansloos ten onder bij Atak’55 2: 4-0 (25-22 25-20 25-19 25-23). Hoewel de setstanden wat anders doen vermoeden, kwamen de volleybalmannen geen moment in de wedstrijd. ,,In de eerste set sloegen we gelijk een paar ballen in het blok”, sprak speler Valentijn Luijk. ,,Vanaf dat moment liepen we achter de feiten aan. We kwamen absoluut niet ons spel.” De vrouwen van Forza speelden deze week tweemaal. Op maandagavond werd er gewonnen van Erasmus Volley (1-3: 25-22 20-25 17-25 14-25) en zaterdagavond had de ploeg ook al geen moeite met een ander laaggeklasseerd team uit het rechterrijtje van de promotieklasse A. In sportzaal de Vanger werd het 4-0: 25-21 25-21 25-15 25-22. (foto: Forza)

bron: WereldRegio  10-03-2013

Duiveland ontglipt zege in blessuretijd

Duiveland is slechts met een punt huiswaarts gekeerd van het treffen met VCK. In Koudekerke leek de ploeg van trainer Ko Stoutjesdijk lange tijd op een overwinning af te koersen want Ronald Zwager had Duiveland met twee treffers op voorsprong gebracht in het Walcherse dorp. Na de aansluitingsgoal van VCK was Duiveland zaterdag nog steeds zeker van drie punten, maar in blessuretijd benutte de thuisploeg een strafschop: 2-2. Het gelijkspel maakt de positie van Duiveland nogal bijzonder op de ranglijst van de tweede klasse E. Ze is en drie punten verwijderd van promotie/degradatiewedstrijden en drie punte van de vierde plaats. In de derde klasse A leed een incompleet DFS op eigen veld een smadelijke nederlaag tegen rode lantaarndrager Apollo’69, de ploeg van de Zierikzeese trainer Jos Wesdorp: 1-3. MZC’11 deed het in de derde klasse B met 1-1 tegen laagvlieger Noad’67 iets beter maar kan haar titelaspiraties voorlopig op haar buik schrijven. Brouwershaven baarde in de vierde klasse B toch wel voor wat opzien. In de week dat besloten werd naar de reserves te gaan, speelde ze op sportpark Onder De Molen verdienstelijk 0- tegen DVO’60, de nummer zes van de ranglijst. Niettemin blijft Brouwershaven samen met Chrislandia kleurloos laatste. UITSLAGEN ZATERDAGAMATEURS Tweede klasse E: Bruse Boys-Dinteloord 2-0 (1-0 Jasper Maaskant, 2-0 Domenique van den Berge) VCK-Duiveland 2-2 (0-1 en 0-2 Ronald Zwager) Derde klasse A: DFS-Apollo’69 1-3 Derde klasse B: MZC’11-Noad’67 1-1 (1-1 Arne Holm) Vierde klasse B: SKNWK-Stavenisse 8-0 (1-0 Martijn Backx, 2-0 Robert Padmos, 3-0 Remco Veenboer, 4-0 Robbert Padmos, 5-0 Robbert Uijl, 6-0 Remco van den Berge, 7-0 Carlo van der Maas (penalty), 8-0 Martijn Backx (penalty) Brouwershaven-DVO’60 0-0 Kogelvangers-ZSC’62 2-1 (0-1 Mike de Voogd) RESERVES Vierde klasse: Duiveland 3-WIK’57 5-0 ZONDAGAMATEURS Vijfde klasse B: WVV’67-Renesse (14.30)

bron: WereldRegio  10-03-2013

Vijf mille voor eilandelijke kledingbank

De Kledingbank Schouwen-Duiveland ontvangt een bijdrage van € 5.000 van het Oranje Fonds voor de opstart van haar organisatie. Vanwege de strenge winter is de kledingbank eerder van start gegaan dan oorspronkelijk de bedoeling was. Zij richt zich vooralsnog primair op gezinnen die al gebruik maken van ondersteuning door de Voedselbank Schouwen-Duiveland. Inmiddels ondersteunt de Kledingbank negentien gezinnen. Doordat de Belastingdienst de Kledingbank heeft erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) kunnen donateurs hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  10-03-2013

Joziasse naar laatste vier NK jeugdtennis

Finn Joziasse heeft de halve finale van de nationale indoortenniskampioenschappen bereikt. Bij de meisjes tot en met met twaalf jaar had de Zierikzeese, die op het NK in Rotterdam als derde is geplaatst, zaterdagmiddag in de kwartfinale niet al te veel problemen met Ginelle Richardson: 6-1 6-2. Daarvoor versloeg ze Anna Brinkman Adsarias (6-2 6-1) in de tweede ronde en Naomi van Bose (6-0 6-0) in de eerste ronde. In hetzelfde schema moest Puk Nouwen, plaats- en clubgenote van Joziasse, al na de eerste ronde naar huis. Ze verloor met tweemaal 6-1 van Evelyne de Mey. (foto: Richard van Loon)

 

bron: WereldRegio  10-03-2013

Artiesten waarderen keuken poppodium Zierikzee

Om te zeggen dat ze er speciaal voor komen, zou overdreven zijn. Maar artiesten waarderen de keuken van Popcultura Brogum bijzonder. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  10-03-2013

Kikkers verhuizen naar Beddeweeg

De kikkers op het Havenpark verhuizen met fontein naar de Beddeweeg, waar de gemeente een gezellig pleintje wil gaan realiseren. Het vormt het sluitstuk van de opknapbeurt van deze omgeving, waar de oude pakhuisjes aan de Maarstraat verkeerden in deporabele toestand en waren deels ingestort. Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland heeft de omgeving onder handen genomen. In april worden de nieuwe pandjes opgeleverd. Op dit moment zijn er nog twee winkeltjes te koop. De andere (tien) eenheden zijn al verkocht. Op het moment dat de pandjes in april worden opgeleverd, kan de gemeente aan de slag met het plein. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-03-2013

Unieke vertoning Tons Mosterd commercial

Ton Schröer van Tons Mosterd en Heerlijkheden uit Zierikzee was de hoogste bieder tijdens de veiling van Serious Request 2012 en won hiermee een door Ster en reclamebureau INDIE mogelijk gemaakte televisiecommercial. De bijzondere commercial wordt uitgezonden op 12 maart 2013, voor de laatste aflevering van de natuurserie Africa op Nederland 1, die net als voorganger Earthflight al miljoenen kijkers aan de buis heeft weten te kluisteren. ‘Elk jaar breng ik een bod uit op de leukste veilingitems, en dit bod was raak’, aldus Ton. Het door hem geboden bedrag gaat via Serious Request volledig naar een goed doel. Het kleine bedrijf van Ton met zeven medewerkers won een televisiecommercial die gemaakt wordt door reclamebedrijf INDIE van de bekende reclamemaker Lode Schaeffer. INDIE nam de commercial volledig in samenwerking met Ton op en Ster verzorgt de unieke uitzending op prime time. De eerste commercial van Ton wordt geen gewoon spotje. Voor het eerst in de Nederlandse reclamegeschiedenis zullen tv kijkers namelijk tijdens het Sterreclame-blok een zwart beeld te zien krijgen. De 30 seconden zijn geen storing, maar een bewuste actie waarbij Ton slim gebruik maakt van de miljoenen kijkers die tussen het NOS Journaal en Africa ingeschakeld zijn. Door dit enorme aantal tv’s zo goed als uit te schakelen zorgt Ton in een halve minuut voor een enorme energiebesparing. Hiermee is zijn commercial net zo ecologisch verantwoord als zijn op zonne-energie geproduceerde biologische producten. Boven:Tons Mosterd. (Afbeelding PR/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  08-03-2013

Stadhuismuseum Zierikzee is Open Monument van de Maand

Het Stadhuismuseum in Zierikzee is op zaterdag 30 maart 2013 Open Monument van de Maand maart (Gratis toegang op zaterdag 30 maart 2013). Gidsen informeren bezoekers over de geschiedenis en er is een speurtocht voor kinderen uitgezet. Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendagom zo meer draagvlak te creëren voor het behoud van monumenten. Het gerestaureerde Stadhuis sluit naadloos aan op het thema van Open Monumentendag 2013: Macht & Pracht. Eerder waren onder andere de Statenpoort van Hoorn en de Basiliek in Oudenbosch Open Monument van de Maand. Meer informatie over deze en andere Monumenten van de Maand. Zaterdag 30 maart van 11.00 – 17.00 uur is het Stadhuismuseum gratis toegankelijk voor publiek. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid het museum bezoeken, maar voor wie de verhalen achter het monument en de tentoonstelling wil horen lopen er tussen 12:00 en 16:00 uur gidsen rond. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. Het jaarthema van Stichting Open Monumentendag is Macht & Pracht. Aanleiding voor dit thema vormen de vieringen van de Vrede van Utrecht in 2013 en die van 200 jaar Koninkrijk. (foto: Zierikzee-Monumrentenstad.nl)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 08-03-2013

Gewelddadige laptopdieven gevangen

Donderdagavond omstreeks 20:15 uur reden surveillerende agenten door de Regenboogstraat in Zierikzee. Opeens zagen zij een man met een bebloed gezicht op zich afkomen. De man was behoorlijk in paniek en wenkte de agenten. Hij vertelde dat hij zojuist in zijn woning aan de Ravestraat in Zierikzee was bestolen van zijn laptop door twee mannen. Hierbij was geweld gebruikt en daardoor was het slachtoffer gewond geraakt aan zijn hoofd. Het 38-jarige slachtoffer vertelde dat de mannen in een auto waren gevlucht en ook kon hij het merk van de personenauto noemen aan de agenten. Het merk en de kleur van de auto zijn direct via de meldkamer gecommuniceerd naar alle dienstdoende collega’s, zodat alle agenten uit konden kijken naar deze twee gewelddadige dieven. En dat gebeurde natuurlijk ook. En door deze goede samenwerking bleef het niet alleen bij uitkijken… Ongeveer een half uur na het incident troffen agenten een soortgelijke auto aan op de Colijnsplaatseweg in Colijnsplaat. Ze hielden de auto staande en zagen in de auto twee mannen zitten die aan het signalement van de geweldplegers voldeden. De beide mannen zijn direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de auto zagen de agenten de gestolen laptop liggen. De auto is in beslag genomen en voor onderzoek naar het politiebureau gereden. De verdachten betreffen een 16-jarige jongen uit de gemeente Noord-Beveland en een 20-jarige man die afkomstig is uit Polen. Ze zitten nu vast in een politiecel in Torentijd en worden vandaag verder gehoord over het misdrijf waarvan zij verdacht worden. Het 38-jarige slachtoffer is door de agenten naar de huisartsenpost gebracht waar hij is behandeld aan zijn verwondingen. Hij hoefde niet in het ziekenhuis te blijven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  08-03-2013

‘Niemands meisje’ in Zierikzee

Over drie weken komt Marjolein Meijers (foto) met haar programma “Niemands Meisje” naar de Rode Kamer in Zierikzee. Niemands Meisje is een muzikale roadshow langs de uiteinden van het bestaan. Marjolein Meijers en haar muzikanten nemen u mee naar een Café in dead-end street. Een bar die bol staat van verhalen. In twee keer drie kwartier wordt u meegenomen naar de uithoeken van het leven. Hartverscheurende liederen, zwarte monologen met een blinkend randje, gierende gitaren en melancholische soundscapes vormen de wereld van Niemands Meisje. Een show waarin onvervalste humor en levensleed het podium delen. Marjolein Berini Meijers schakelt met verve tussen verschillende vrouwen die een ding delen; ze zijn Niemands Meisje. Een rauwe komedie vol heartbreakers en tearjurkers, muzikaal ondersteund door Walter Kuipers en Onno Kuipers. Er zijn vanwege de grote belangstelling 2 avonden gepland: vrijdag 29 en zaterdag 30 maart om 20.00 uur. Reserveren via derodekamer@monumentenweb.nl  of 06 128 77 621. (foto: Rode Kamer)

 

bron: de Rode Kamer  08-03-2013

Verlichting historisch stadhuis Zierikzee wordt hersteld

De monumentenverlichting van het historische stadhuis aan de Meelstraat in Zierikzee wordt hersteld. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  08-03-2013

Coomans ziet met Whizzburger droom in vervulling gaan

ander Coomans heeft al een klein jaartje meegedraaid en hij en zijn vriendin Kelly van der Moere weten waar ze aan beginnen. Bij de Whizzburger staan er in het hoogseizoen op meerdere tijdstippen lange rijen met mensen voor friet en snacks. De 25-jarige Sander Coomans had al vanaf zijn zestiende een droom om een eigen zaak te beginnen. Op die leeftijd stopte hij met school en werkte veel in het Zierikzeese eetcafé ’t Centrum. “Ik ben me wat meer gaan verdiepen in de horeca en het laatste jaar is het echt mijn ding en passie geworden. Op mijn zestiende riep ik al dat ik een keer voor mezelf wilde beginnen.” Via zijn vriendin kwam Whizzburger min of meer op zijn pad. Eigenaar Marcel de Bil, die ook ’t Genot in Zierikzee heeft en die Whizzburger vijf jaar had, nam daarop contact met Sander Coomans. “Vanaf mei 2012 heb ik meegedraaid om te zien hoe alles verloopt”, zegt de Zierikzeeënaar. Het contract van overname is per 1 maart ingegaan. Sander Coomans weer: “Als startende ondernemer is dit een goede zaak”. Kelly van der Moere zegt daar over: “Het is een hele investering, zeker in deze tijd. Het is een uitdaging. Je weet nooit hoe het loopt als je het niet probeert”. Sander Coomans kent inmiddels de verschillen tussen ’t Centrum en Whizzburger. In de Zierikzeese zaak was hij gewend mensen aan de bar te hebben en trof hij veel eigen bevolking en vaste klanten. “Dit”, doelt hij op de Whizzburger, “is puur Duitsers en toerisme. In de zomer moet je het hier verdienen.” In Whizzburger draait het puur om friet en snacks, als is er bijvoorbeeld ook schnitzel, een hamburger en een halve kip. Verder verkoopt Sander Coomans softijs, verpakt ijs, koffie en thee, slushpuppy’s en milkshakes. Om er een eigen draai aan te geven heeft hij Whizzburger wat frissere kleuren gegeven. En om de ‘nieuwe’ Whizzburger wat meer bekendheid te geven heeft Sander Coomans met een openingsactie in Noordwelle, Serooskerke, Renesse en Ellemeet geflyerd. Wat er daarmee te halen valt? Een gratis, klein frietje met een frikadel of kroket.  (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  08-03-2013

Jongeren ontmoetingsplek (Jop) in Brogum in Zierikzee gaat door

Na een pilot in de wintermaanden gaat de Jongeren ontmoetingsplek (Jop) in het Zierikzeese Brogum vanaf dinsdag 19 maart door. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  08-03-2013

Spaanse 4-daagse slaat aan

De Vierdaagse van Marbella is een blijvertje. Oud-Zierikzeeënaar Hans Wohl organiseert het wandelevenement aan de Spaanse zuidkust dit jaar voor de derde keer. Lees verder

 

bron: PZC  08-03-2013

Kringloopwinkel wil ondersteuning gemeente houden

De kringloopwinkel de Soepkokerij in Zierikzee zegt de steun van de gemeente blijvend nodig te hebben. De gemeente is van plan de steun aan de winkel af te bouwen én de huur van het pand aan de Lange Nobelstraat te verhogen. Er zouden inmiddels voldoende kringloopinitiatieven zijn. De eigenaar van de Soepkokerij bestrijdt dat. Hij heeft al vaker aangegeven, dat andere tweedehandsconcepten niet voldoen aan het kringloopprincipe. In een gemeentelijke commissievergadering heeft de eigenaar een beroep gedaan op de politiek. De gemeente geeft een vergoeding voor de spullen die door verkoop via de Soepkokerij niet bij de vuilstort terecht komen. Die besparing steekt de gemeente nu in de winkel, maar daarmee wil ze stoppen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  08-03-2013

Buurtpension timmert aan de weg

Je komt ze regelmatig tegen: de medewerkers van Buurtzorg, een landelijke organisatie actief in de thuiszorg. Op Schouwen-Duiveland zijn er vier regionale buurtteams werkzaam, die zorg bieden bij verpleging en verzorging aan huis. Buurtzorg biedt kleinschalige hulp op maat, met professionele verpleegkundigen, passend in de huidige trend, waarbij mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De hulp aan huis varieert van dagelijkse verzorging en verpleging bij ziekte, tot langdurige begeleiding bij herstel, persoonlijke adviezen en overleg met artsen. Dank zij het initiatief van een drietal Zeeuwse verpleegkundigen werd een nieuw experiment opgestart, in de vorm van het Buurtzorgpension. De eerste locatie, een primeur voor Nederland, werd begin vorig jaar geopend in Zierikzee. Dit zorgpension bevindt zich in het voormalige Zweedse Rode Kruis Ziekenhuis, op de tweede etage van de Victoriakliniek. De Zeeuwse initiatiefnemers Annie Joosse, Thea Terlouw en Jac van der Schaaf, vonden, dat een pension met kortdurende verpleging, een uitstekende aanvulling zou zijn op de bestaande mantelzorg en buurtzorg, bovendien ook kosten -efficient ten opzichte van verpleeghuiszorg, kortom een gat in de markt. De kosten voor verblijf worden, op medische indicatie door (huis)arts of specialist, vergoed via de AWBZ. Ook kan men een zorgvakantie boeken om familie en mantelzorgers te ontlasten of tijdens hun vakanties. Op ons bezoek aan het buurtpension, spraken wij met mevrouw Coby van der Linden, bestuurslid van de ANBO, die er onlangs ruim 6 weken heeft doorgebracht. Na een ziekenhuisopname was zij niet in staat zelfstandig thuis te blijven en koos zij bewust voor het buurtzorgpension. “De verzorging was buitengewoon goed, dagelijks een keuzemenu en ook met mijn dieet werd zorgvuldig rekening gehouden. www.buurtzorgpension.nl. Boven: Coby van der Linden (links) in gesprek met Thea Terlouw (rechts). (foto: Thea Horsmans) bron: Ons Eiland  07-03-2013

Doe mee met museuminspectie

Hij is bijna tien jaar, maar Koen Groenevelt uit Zierikzee mag zich inmiddels ‘museuminspecteur’ noemen. En nu zoekt hij supporters voor zijn beoordelingen. Koen doet mee aan de actie van museuminspecteurs door musea te bezoeken en ze te beoordelen op kindvriendelijkheid. En hij heeft ook twee musea in de regio met een bezoek vereerd. Het stadhuismuseum in Zierikzee krijgt van hem ene 6,9 en het Watersnoodmuseumkomt er met een 7,6 vanaf. Wie de site www.museuminspecteur.nl bezoekt en de lijst van museuminspecteurs aanklikt, kan bij Koen een stem uitbrengen. Met de nodige steun uit de regio kan hij een heel eind komen. (foto: WereldRegio) 

bron: WereldRegio  08-03-2013

Punk in Brogum

In Brogum is zaterdag 9 maart een punknacht. Er spelen drie bands deze avond. Als eerste Die nakse Bananen, dit is een van de langstlopende punkbands uit Rotterdam. Met hun nieuwe single Wodka Speed en Haarlak zijn Die nakse Bananen zelf ook weer helemaal overtuigd dat ze leven deze avond in Brogum. Vervolgens een optreden van The Cenobites. De Cenobites is een psychobilly band. Daarna volgen The Blues Junkies. Meer info via www.brogum.nl.

 

bron: Ons Eiland  07-03-2013

Theatergroep Zierik speelt de tragi-komedie ‘Spirit’

Theatergroep Zierik speelt op zaterdag 9, vrijdag 15, zaterdag 16, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart ‘Spirit’, een tragikomedie in een vitale woonomgeving. De voorstellingen worden gegeven in het MFC te Zierikzee en beginnen om 20.00 uur. ‘Spirit’, geschreven door Peg Kehret, staat onder regie van Gabri de Groot. Het stuk wordt opgevoerd door Inge Kooijmans, Margaret van Velthoven, Carina Kik, Ylva Spiekerman van Weezelenburg, Yolanda Smits, Mels Hoogenboom, Peter Jan Schouten, Kalijn de Groot en Hildegard van Popering.  Het verhaal speelt zich af in verzorgingshuis Happy Hollow, ergens in de Verenigde Staten. In het verzorgingshuis heerst een strakke discipline, bepaald en gecontroleerd door Miss Monroe, de directrice. Volgens haar is Happy Hollow een ‘vitale woonomgeving voor ouderen’, want er is immers een mooie recreatieruimte en de bewoners mogen allen meedoen met Bezigheidstherapie, ‘B.T.’, waar ze bijvoorbeeld mooie sleutelhangers mogen knutselen. Dat er bewoners zijn die nog wat meer willen dan dit, kan ze zich dan ook nauwelijks voorstellen. Clara Panowski, één van die bewoners, legt zich hierbij niet neer en organiseert zelf allerlei activiteiten, zoals elke woensdag een pokeravond met pizza’s en spirituele seances. Dit alles tot vreugde van de andere bewoners, die de excentrieke Clara in hun harten hebben gesloten.  Deze chaos wordt niet door Miss Monroe getolereerd en het liefst zou zij Clara Panowski het verzorgingshuis uitzetten. ‘Spirit’ is een bijzondere tragikomedie, die aantoont dat het vervullen van wensen en verlangens zeker niet aan leeftijd gebonden is. Bovendien is het een actueel stuk, want net als in Amerika, is ook de ouderenzorg in Nederland in beweging. Maar hoe de zorg ook wordt ingevuld: juiste zorg staat of valt bij de personen die de zorg geven. Voor een voorproefje van de voorstelling kunt u op www.theatergroepzierik.nl een trailer bekijken. Via de site kunt u reserveren voor de voorstelling. Reserveren ook via telefoonnummer: 0111-417149. De entree bedraagt 10,00 euro. Boven:Mels Hoogenboom, Margaret van Velthoven, Peter Jan Schouten en Inge Kooijmans (van links naar rechts). (Foto: PR) bron: Ons Eiland  07-03-2013

Scheerwinkel in de Barbershop

De naam Van Dam is al 58 jaar gevestigd als kapsalon in het hart van het Havenkwartier te Zierikzee. Onlangs is er een heuse scheerwinkel bijgekomen, dit omdat het ook mogelijk is om je te laten scheren bij Barbershop van Dam. Nu is er naast een goed advies dus ook de mogelijkheidheid om scheerspullen aan te schaffen zoals kwasten en scheerzepen. Er wordt bij voorkeur op afspraak gewerkt. www.barbershopvandam.nl.

bron: Ons Eiland  07-03-2013

Saman Groep neemt IPZ over

Door middel van een overname van de particuliere en zakelijke klanten en een deel van het personeelsbestand van het vorige week failliet verklaarde bedrijf Installatie Partners Zierikzee (IPZ) ziet de Saman Groep mogelijkheden om hun activiteiten verder uit te breiden. Algemeen Directeur Daniël Lodders verduidelijkt: “De laatste jaren zijn wij sterk gegroeid doordat wij ons de laatste 10 jaar hebben geprofileerd als klantgerichte organisatie met een focus op duurzaamheid en comfort, door deze overname kunnen wij een verdere groei realiseren met een bredere klantenkring en ervaren monteurs. Met een personeelsbestand van 50 medewerkers behouden wij de flexibiliteit om snel in te kunnen springen op innovaties en blijven de lijnen met onze opdrachtgevers kort. In de toekomst zien we dat het belangrijker wordt om kennis op te bouwen van de verschillende technieken en producten om de opdrachtgevers optimaal van dienst te kunnen zijn.” Voormalig eigenaar van IPZ Werner Kafoe treedt in dienst bij de Saman Groep en voorziet als adviseur de opdrachtgevers van IPZ en de Saman Groep van advies binnen de installatie- en elektrotechniek. Een vertrouwd aanspreekpunt blijft dus aanwezig.

bron: Ons Eiland  07-03-2013

Zorgboulevard opent de deuren

De dertiende landelijke Open Dag van Zorg en Welzijn is de slotdag van de eerste nationale Week van Zorg en Welzijn. Op zaterdag 16 maart, van 10.00 uur tot 14.00 uur, kan het publiek ook een kijkje nemen in de praktijken van Zorgboulevard Zierikzee. Er zijn diverse demonstraties en testen. De Zorgboulevard Zierikzee is aan de Koning Gustaafweg 2 te Zierikzee. (foto: Zieikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: Ons Eiland  07-03-2013

Keukenprinses zorgt voor lintje voor horecaman Paul du Buf

Het was een complete verrassing voor Paul du Buf. Hij zag de burgemeester binnenkomen en dacht dat hij kwam voor een jarige bewoner van de Cornelia. Toen Paul echter ook zijn broers en zussen zag, ging hem iets dagen. Hij kreeg uit handen van burgemeester Rabelink een Koninklijke onderscheiding. Wie hem heeft voorgedragen voor de onderscheiding weet Paul du Buf niet. Hij vermoedt de ‘keukenprinses’ van verpleeghuis Cornelia, omdat hij daar al zeventien jaar vrijwilligerswerk doet. Met veel plezier overigens. “Ik kom twee keer per week ‘s ochtends om de tafels te dekken op afdeling Hoge Duin. Daarvoor moet ik de tafels leegmaken en dat is soms een hele klus, want de bewoners hebben er allerlei persoonlijke spulletjes op staan. Als het tafelkleed erop ligt, ga ik met de menulijst de mensen langs om te vragen welke keus ze hebben gemaakt. Om 11.00 uur schep ik de soep op en daarna ga ik de tafel verder dekken. Dan volgt het opscheppen van het eten en het afruimen van de tafel.” Paul doet dit werk vanaf dat hij op zijn 55ste stopte met werken. Hij heeft ook nog bij het Gors hand-en spandiensten verricht en bij de plaatselijke bridgeclub, waar hij een enthousiast lid van is. Maar zijn hart ligt vooral bij de Cornelia. “Ik had vijftien jaar café-restaurant Markzicht gerund en opeens ging het niet meer. Na veertig jaar in de horeca was de koek op.” “Ik was ’s ochtends altijd de eerste om de deur open te doen en de laatste om weer af te sluiten”, vervolgt Du Buf. “In de Cornelia doe ik ook een beetje horecawerk, maar dan veel rustiger. Zo nu en dan zet ik een elektrische kookplaat in de huiskamer en bak een eitje of een omeletje voor de mensen. Daar zijn ze heel blij mee. ’s Zondags ben ik er ook altijd. Dan ga ik met de drankwagen langs. De mensen kunnen dan kiezen uit een sapje, wijn, jenever of een advocaatje. Dat is altijd heel gezellig. Er is dan geen soep, dus we hebben even de tijd voordat ik de tafels moet gaan dekken. De ‘meiden’ van Cornelia vinden het fijn dat ik ze zo werk uit handen neem.” Dat beaamt ‘keukenprinses’ Janny van den Berge, die Paul inderdaad heeft voorgedragen voor het lintje. “Paul is meer dan goud waard voor ons. Hij hoort er helemaal bij op de afdeling. Hij neemt ons veel werk uit handen! En het is natuurlijk heel gezellig, we zouden hem niet graag missen.” Boen:Paul du Buf was zeer verrast door de Koninklijke onderscheiding. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  07-03-2013

Bedrijven steunen het Technasium

Morgen is de ondertekening van de sponsorcontracten met Airpack en Bema Kunststoffen, voor ondersteuning van het Technasium van Pontes Pieter Zeeman. BEMA sponsort het Technasium de komende vijf jaar voor totaal 2500 euro. Ook het bedrijf Airpack sponsort de hard- en software in het Technasium voor 7500 euro gedurende de komende vijf jaar. Door het Technasium te ondersteunen helpen bedrijven mee hun eigen toekomstige werknemers op de leiden.

bron: Ons Eiland  07-03-2013

Muziek, cabaret en kindertheater

Centree houdt op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart drie avonden en een middag diverse voorstellingen in Podium De Weverij in Zierikzee. Het publiek kan genieten van diverse muziekstijlen, cabaret, literatuur en kindertheater. Op donderdag 14 maart om 20.00 uur is er klassieke muziek met het TY Strijkkwartet. Op vrijdag 15 maart is er cabaret. Cabaretier Edo Berger treedt op met zijn show: “Iedereen Heeft Er Een”. Op zaterdag 16 maart om 14.00 uur is de ontroerende en humoristische kindervoorstelling ‘Een ei met een staartje’. Op zaterdag 16 maart is een literaire avond met Nico Dijkshoorn. Centree verloot 2 x 2 kaartjes voor het TY Strijkkwartet en voor de kindervoorstelling. Stuur een mail naar info@centree.nl en maak kans op vrijkaartjes! Info www.centree.nl.

bron: Ons Eiland  07-03-2013

Hulpactie voor Syriërs in Zierikzee

De hulpactie voor Syriërs gaat onverminderd voort. Volgende week vertrekt de 34ste auto, een ambulance, met hulpgoederen naar de miljoen vluchtelingen in het land.Lees verder. (archieffoto: Omroep Zeeland)

 

bron: PZC  07-03-2013

Vermist: 49-jarige Poolse man uit Zierikzee

De 49-jarige Stanislaw Karol uit Zierikzee is nog steeds vermist. Al sinds donderdag 21 februari is er niets meer van de man vernomen. Volgens de politie is er sprake van verdachte omstandigheden. De Pool is donderdag rond 06.30 uur voor het laatst gezien bij tankstation De Schelphoek aan de Serooskerkseweg in Burgh-Haamstede. Stanislaw Karol is sinds twee jaar, zonder problemen, in dienst van Thermecon Isolatienet in Zierikzee. Hij woonde samen met collega’s in een woning in Zierikzee. De eigenaar van dit bedrijf heeft Karol op 22 februari jl. bij de politie als vermist opgegeven. Karol was donderdag met een bedrijfsbus van Thermecon Isolatienet onderweg naar een klus in Katwijk. Maar daar is hij nooit aangekomen. Op de dag van de vermissing droeg hij een rode jas. Daarop stond met witte letters de naam ‘Thermecon’. Ook droeg hij zwarte werkschoenen en een spijkerbroek. De witte Mercedes Sprinter, voorzien van het kenteken 6-VRS-82, is een dag later afgesloten teruggevonden in de Mosoelstraat in Hoogvliet. Volgens de politie is het opvallend dat de auto flink beschadigd was. “Het betreft een dusdanige schade dat de auto waarschijnlijk niet meer verder heeft kunnen rijden”, aldus de politie. Er zijn geen sporen aangetroffen die zouden kunnen leiden naar de verblijfplaats van Karol. De politie heeft samen met verschillende collega’s, bekenden en familieleden van de 49-jarige Pool op verschillende plekken naar de man gezocht. Dat gebeurde zowel in Nederland als in Polen. Tot nu toe leverde dat niets op. Omdat er verdachte omstandigheden zijn bij deze vermissing en er tot nu toe geen teken van leven van de 49-jarige Poolse man is ontvangen, heeft de politie de volgende vragen:

– Wie weet waar Stanislaw Karol op dit moment is?
– Wie heeft Karol na 21 februari 06:30 uur nog gezien?
– Wie heeft de Mercedes Sprinter bedrijfsbus met opschrift Thermecon Isolatienet na 21 februari 2013 06:30 uur nog gezien? Het signalement van Stanislaw Karol luidt als volgt:
Voornaam: Stanislaw
Naam: Karol
Geboortedatum: 17-03-1963
Huidige leeftijd: 49
Lengte: 1.82m bron: Omroep Zeeland  06-03-2013

Tijdelijke vervanging raadslid ‘maximaal haalbare’

D66 gaat vandaag in de Tweede Kamer proberen om tijdelijke vervanging van het Schouwse raadslid Serge Vogelenzang mogelijk te maken. Vogelenzang ligt sinds een ernstig ongeval nog steeds in coma. De wet staat niet toe, dat een raadslid wordt vervangen als deze daar zelf geen actieve rol in speelt. Maar Vogelenzang is daartoe niet in staat. Dus heeft de lokale fractie van D66 Chiel Wezenpoel naar voren geschoven. Die mag nu wel meepraten in de gemeentetraad, maar heeft geen stemrecht. Dat wil D66 in Den Haag nu wél mogelijk maken. Het oorspronkelijke doel om de vervanging definitief te maken, is vooralsnog niet mogelijk. Daartoe dient de wet aangepast te worden en dat kost veel tijd.

bron: WereldRegio  06-03-2013

Bouw Bredeschool eindelijk van start

Twaalf jaar lang is er over gesproken, maar de bouw van de Bredeschool in Zierikzee is vandaag dan toch gestart. Met een eerste paal, die niet eens voor de school was maar voor de 32 appartementen van Eilandzorg, die bij het complex in de Noorderpolder worden neergezet. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  06-03-2013

Omoda Schoenen opent winkel in Antwerpen

Omoda Schoenen opent een filiaal in Antwerpen. Dat wordt voor het Zierikzeese bedrijf de eerste winkel in het buitenland. De ruimte aan de Lombardenvest in Antwerpen heeft een oppervlakte van 321 vierkante meter en beschikt daarnaast over 250 vierkante meter stockruimte. De winkel gaat voorjaar 2013 open. In het pand zijn veel beeldbepalende elementen aanwezig, zoals hoge plafonds, een mooie gevel en een binnentuin. De winkel bevindt zich midden in winkelgebied ‘De Wilde Zee’ in het centrum van Antwerpen. Omoda Schoenen is sinds 2008 actief in België met de webshop Omoda.be, maar dit is de eerste fysieke winkel die in het buitenland wordt geopend. Vorig jaar is de schoenenketen door de Belgische consumenten verkozen tot beste online schoenenwinkel. Ook in Zeeland viel Omoda in de prijzen. In januari 2012 kregen de broers en mede-eigenaren Lourus en Wilhelm Verton de titel creatiefste onderneming van Zeeland van de Zeeuwse Kamer van Koophandel toebedeeld, onder meer vanwege de webshop. Het bedrijf van de broers Verton startte in 1961 als kleinschalig familiebedrijf met één winkel, die ze overnamen van hun ouders. Nu 52 jaar later hebben ze dertien schoenenwinkels in Nederland en met de vestiging in Antwerpen erbij staat de teller straks op veertien.

bron: Omroep Zeeland  05-03-2013

Van Geer winnaar HE D Caps Nobel-toernooi

Brian van Geer (foto) heeft het mannenenkel D op het Caps Nobel-toernooi, het voormalige ZuidWest Lease-toernooi in Goes, gewonnen. De tennisser uit Zierikzee versloeg in de finale de als eerste geplaats Rob Bartelen in twee (verkorte) sets: 4-2 4-2. In het mannenenkel D speelden tennissers die een actuele rating hadden tussen 5,72 en 6,49. Puk Nouwen, clubgenoot van Van Geer bij LTC Zierikzee, moest in het vrouwenenkel E (actuele rating 6,35-7,11) genoegen nemen met een tweede plaats in de finale omdat ze met tweemaal 4-1 verloor van favoriete Flory Bierma. De drie duels voor de eindstrijd won de Zierikzeese allen met 4-1 4-1. (foto: WereldRegio)                        

bron: WereldRegio  04-03-2013

Zeelandbrug gestremd

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 maart 2013 is de Zeelandbrug vanwege werkzaamheden afgesloten voor al het wegverkeer. Dit duurt van middernacht tot ongeveer 05.00 uur ’s morgens. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug én bij de wegen naar de Zeelandbrug staan informatieborden. Een omrijroute is aangegeven via de Oosterscheldekering. De brug wordt tijdens de sluiting geveegd en er wordt onderhoud gepleegd aan de verkeerslichten vooraan de brug. Het afsluiten van de Zeelandbrug is bij werkzaamheden altijd noodzakelijk in verband met veiligheidsregels. Hierdoor is het laten passeren van gemotoriseerd verkeer tijdelijk niet toegestaan. In bijzondere situaties is het mogelijk ambulances en de regionale brandweer te laten passeren. Dit wordt door de hulpdiensten zelf geregeld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                   

bron: Provincie Zeeland  03-03-2013

Delta Sport neemt punt mee uit Volendam

Een punt in en tegen Volendam. Dat is de ‘oogst’ van de handballers van Delta-Sport na de verste uitwedstrijd van de hoofdklasse D in het seizoen 2012/2013. Bovendien kan het ‘Volendamse’ punt aan het einde van de rit – er volgen nog vijf wedstrijden – goud waard zijn in strijd om rechtstreeks lijfsbehoud. Er had enerzijds wat meer in gezeten dan het 22-22-gelijkspel, anderzijds scoorde het eerste team van de Zierikzeese club in de laatste minuut haar 22e treffer toen de thuisploeg dat al had gedaan. Dat er wat meer in zat, mag je voorzichtig herleiden uit de 7-12-ruststand, die echter in de tweede helft snel verdween. Daarna kwam Delta Sport steeds wel voor, maar was Volendam toch als eerste bij 22. Met het punt uit Noord-Holland kruipt Delta Sport een punt dichterbij Helius, de ploeg die na 22 wedstrijden gepasseerd moet zijn om nog een jaar in de hoofdklasse te kunnen uitkomen. Die formatie komt 7 april naar sporthal Onderdak en het ziet er steeds meer naar uit dat dat treffen de ‘finale’ van het huidige seizoen voor Delta Sport wordt. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-03-2013

Wedstrijd MZC’11 C1 tijdelijk gestaakt vanwege klap

Het duel tussen de C1-jeugd van MZC’11 en SSV’65 is zaterdagmiddag tijdelijk gestaakt. Aanleiding was een klap die werd uitgedeeld door een buitenstaander die lid van MZC’11 noch van SSV’65 is. Op de Twitter van MZC’11 werd het voorval als volgt omschreven: ‘De wedstrijd is gestaakt. Een trainer van de tegenpartij heeft een speler van C1 geduwd en toen werd er nog één geslagen’. Voor de duidelijkheid: die klap werd niet door de trainer van SSV’65 gegeven. Voor het voorval vond er nog enig duw- en trekwerk plaats. Eric Ronkes, voorzitter van MZC’11 laat zondag weten te hebben gehoord dat er wat is voorgevallen in de betreffende wedstrijd. ,,Maandag gaan we in de bestuursvergadering inventariseren wat er is gebeurd. Meer kan ik er nu niets van zeggen.” De wedstrijd eindigde in 3-2 voor MZC’11 en is uitgespeeld.                           

bron: WereldRegio  03-03-2013

Forza-mannen hebben weinig moeite met Voko

De volleybalmannen van Forza hebben een regelmatige zege geboekt op Voko. De Schouwse formatie, nummer drie in de promotieklasse B, won met 3-1 van het laaggeklasseerde Voko. Laatstgenoemde stribbelde alleen in het tweede bedrijf tegen: 17-25. Daarvoor en daarna was er voor Forza in sportzaal de Vanger niets aan de hand: 25-15 25-12 25-13. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                           

bron: WereldRegio  03-03-2013

Flinke tik voor MZC’11 in strijd om titelrace

In de strijd om het kampioenschap in de derde klasse B heeft MZC’11 pas op de plaats moeten maken. De formatie uit Zierikzee kreeg zaterdagmidag tegen Tholense Boys een zeer gevoelige nederlaag te verwerken: 5-1. MZC’11 maakte vooral veel persoonlijke fouten en zag bij 3-1 Lars Holm met rood vertrekken. Omdat De Fendert Rillandia een flink pak slaag (8-0) gaf, heeft de ploeg uit Fijnaart een gat van vier punten geslagen met MZC’11. Beiden teams spelen nog acht duels in de derde klasse B. Een afdeling hoger moest Bruse Boys twee punten laten liggen in en tegen Arnemuiden, een ploeg die eerder in de competitie op eigen bodem Klundert en Zwaluwe punten afhandig maakte. Vanzelfsprekend leidt Bruse Boys de titelrace in 2E maar ziet ze Klundert tot op één punt naderen. De Brabanders hebben wel een duel meer gespeeld. UITSLAGEN ZATERDAGAMATEURS Tweede klasse E: Arnemuiden-Bruse Boys 0-0 Duiveland-Oostkapelle 2-1 (1-1 en 2-1 Masoud Osmanie) Derde klasse A: MZVC-DFS 2-2 (1-1 Vincent Bakker, 1-2 Tom van de Berg) Derde klasse B Tholense Boys-MZC’11 5-1 (2-1 Frank van der Helm) Vierde klasse B: DVO’60-SKNWK 1-3 (0-1 Carlo van der Maas, 1-2 en 1-3 Robbert Padmos) Alliance-Brouwershaven 2-0 ZSC’62-SPS 1-0 (1-0 Mike de Voogd) RESERVES Vierde klasse: WIK’57-Colijnsplaatse Boys 0-6 ZONDAGAMATEURS Vijfde klasse B: Renesse-Odio 1-4 RESERVES Zesde klasse: Ouwerkerk-Goes 4 5-0 (1-0 Sylvain Caverlé, 2-0 Ramon Durleijn, 3-0 Casey Okker, -0 en 5-0 Sylvain Caverlé)

bron: WereldRegio  03-03-2013

Hoofdofficier Valente vertrokken

Hoofdofficier Jo Valente van het openbaar ministerie in Middelburg heeft afscheid genomen. Valente was drie jaar geleden ook de officier van justitie, die verantwoordelijk was voor het ministerie rondom het gezinsdrama in Zierikzee, waarbij twee kinderen en de dader om het leven kwamen. Valente (hier op de foto) kreeg met zijn openbaar ministerie de nodige kritiek te verwerken rondom dit drama. Het openbaar ministerie zou onvoldoende regie hebben gehad op de periode die aan het drama vooraf ging. Valentekreeg uit handen van procureur-generaal Herman Bolhaar het TOM-beeldje uitgereikt voor zijn verdienste bij het openbaar ministerie. Hij werd geroemd om zijn “jarenlange inzet, vakkundigheid en collegialiteit.”Hoewel hij met pensioen gaat kan hij toch niet helemaal afscheid nemen. Hij wordt plaatsvervangend officier van justitie en zal in die functie met enige regelmaat in de zittingszalen in het arrondissement Zeeland-West-Brabant te vinden zijn.  (archieffoto: Marieke Mandemaker)

bron: WereldRegio  02-03-2013

Kleurrijke kerkdienst

Op zondagmiddag 3 maart is er een gezamenlijke kerkdienst waarbij mensen met een verstandelijke beperking wat meer in het middelpunt staan. Verschillende deelnemers van de Bijbelgespreksgroep Schouwenoord werken actief mee aan deze dienst. Het thema is in de (bijbel)verhalen van dit seizoen op de gespreksgroep al vaak aan bod gekomen: “Mijn huis, mijn kamer”. Een aantal weken geleden kwam de nieuwe woonvoorziening in de Regenboogstraat in Zierikzee gereed. Verschillende deelnemers van de gespreksgroep zijn verhuisd naar deze mooie appartementen. Alle deelnemers, ook zij die niet verhuisden, zijn vol verhalen over wat die veranderingen met je doen. Het lijkt bij verhuizen wel alsof er steeds een nieuw laatje open gaat. Wat zou er in het volgende laatje zitten? Dit seizoen werden op de gespreksgroep deze verhalen aan elkaar verteld en ook luisterden we naar Bijbelverhalen over hoe je het huis van je leven kunt inrichten. We gebruiken daarbij een klein ladekastje, waarin we steeds nieuwe dingen ontdekken. In de kerkdienst staat op het podium een ladekast, iets groter dan de exemplaren die we op de gespreksgroep gebruiken. Wat daar allemaal uit tevoorschijn komt… Ook hebben de mensen van de gespreksgroep hard gewerkt aan een bijzondere verrassing. De dienst begint om 17.00 uur in de Thomaskerk in Zierikzee (st.Domusstraat 35), waarbij vanaf 16.00 uur de koffie (met wat lekkers!) al klaar staat.

bron: Thomaskerk  01-03-2013

Onthulling bord markeert start bouw ‘Onderdak’

De eerste paal wordt in april geslagen en vooralsnog is er geen reden om de naam ‘Onderdak’ te wijzigen. Echter, met de onthulling van het bouwbord van het nieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg in Zierikzee is het officiële startsein voor de bouw gegeven. Het bord werd donderdagochtend onthuld door de drie hoofdpartijen: wethouder Ad Verseput (gemeente Schouwen-Duiveland), de heer R. Wind (Wind Design & Build) en de heer B. Lavrijsen (Laco). Het nieuwe Onderdak is het op een na grootste project in de geschiedenis van de eilandelijke gemeente. Het grootste was het gemeentehuis. (foto: Pieter van de Laan)

bron: WereldRegio  01-03-2013

View stap dichter bij film Dikke Toren

e nieuwe stichting View heeft 7,500 euro gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hiermee is het eerste project, een film op een binnenwand van de Dikke Toren in Zierikzee, een stap dichterbij gekomen. Filmmaakster Eef de Graaf verwacht half volgend jaar klaar te zijn met de film. Een verhaal van silhouetten die de schoonheid van Schouwen-Duiveland laten zien. De cheque van het fonds is donderdagavond overhandigd door bestuurslid Charles Linssen in het Stadhuismuseum in Zierikzee.

bron: WereldRegio  01-03-2013

Bouwer Campus Cultura failliet

Waarvoor al gevreesd werd is nu bewaarheid, de bouwer van de Campus Cultura in Zierikzee, is failliet. Pontes Pieter Zeeman onderhandelt nu met de curator over een doorstart. Bouwer BVR was enthousiast aan de Campus begonnen, maar nu is het over en uit voor het bedrijf. Daardoor ligt de bouw al even stil en kan er niet voor de zomervakantie opgeleverd worden. Daarmee staat ook de verhuizing van de bibliotheek en de muziekschool – gepland voor deze zomer – onder druk. Paula de Nooijer, directeur bedrijfsvoering bij Pontes, is voorzichtig in haar uitspraken. ,,De curator is een ultimatum gesteld. We bekijken of er een andere partij verder kan en onder welke voorwaarden.” Dat de Campus Cultura afgebouwd gaat worden staat voor haar buiten kijf. Maar spannend is het wel of dat voor hetzelfde geld kan als eerder is bedacht. De gemeente heeft fors geïnvesteerd in het project. Of het faillissement consequenties gaat krijgen voor de kosten, is nu nog niet duidelijk. Ook het oplevermoment is onzeker geworden. Pontes Pieter Zeeman zit daarmee ook langer in de ‘rommel’. Door de bouw is het op dit moment passen en meten in het gebouw. Met de bouw is een bedrag gemoeid van 4,2 miljoen euro.

bron: WereldRegio  01-03-2013

Carillon Zierikzee speelt weer

a maanden van renovatie speelt het carillon van de Zierikzeese stadhuistoren weer zijn deuntjes. De klokken zijn gerenoveerd en de mechanische installatie is gemoderniseerd. Volgens beiaardier Janno den Engelsman is het geluid nu ook mooier. Den Engelsman kan nu ook vanaf zijn woonplaats Bergen op Zoom nieuwe muziekstukken in de computer van het carillon zetten. Hierdoor kan sneller op de actualiteit worden ingesprongen. Voorheen moest iemand de toren in om stukken te wisselen. Zie video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  01-03-2013