Wethouder in de herkansing

Hoewel het Havenplein in Zierikzee vrijdagavond officieel is geopend, heeft wethouder Wim Stouten het dinsdagmorgen nog eens dunnetjes overgedaan. Onder toeziend oog van zijn collega-bestuurders plaatste hij één van de vijf mahoniehouten banken op het plein. De banken zijn alleen met een kraan verplaatsbaar. Wat Stouten betreft wordt het plein daarmee al iets gezelliger. Ook wordt er gekeken naar het plaatsen van bakken met groen erin. De banken zijn gemaakt door Bouwbedrijf Boogert in Oosterland. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  25-06-2013

Zeelandbrug app in de lucht

Wie wil weten of de Zeelandbrug open is, kan voortaan kijken op de Zeelandbrug app. De provincie heeft deze app laten ontwikkelen om een goede en veilige doorstroming te bevorderen en ergernis te voorkomen. Vanaf vandaag is de app te downloaden. De app voor de Iphone en de Android smartphones waarschuwt weggebruikers voor ongeplande afsluitingen van de brug. Dit kan zijn door een ongeval, verlies van lading of een storing in de brug. Daarnaast worden de geplande onderhoudswerkzaamheden via de app gemeld. De Zeelandbrug app is onderdeel van een storingsprocedure die in werking treedt bij een afsluiting van de brug. Zo kan de provincie de verkeerslichten bij de toegangswegen naar de brug van afstand bedienen en waarschuwt het matrixbord ter hoogte van de verkeerslichten Zierikzee-Goes bij een stremming. Op maandag 16 september neemt gedeputeerde Kees van Beveren de app officieel in gebruik. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  25-06-2013

Schouwse hengelsporters in nationaal team

Zierikzeeënaar Niek Romijn en Arjan van de Zande uit Burgh-Haamstede zitten in het Nederlands hengelsportteam dat 28 en 29 juni een kustinterland vist. Het duo van Schouwen-Duiveland maken deel uit van een ploeg van vijftien sportvissers en strijdt tegen de nationale teams uit België en Engeland. De interland heeft plaats in het Britse Weymouth.

bron: WereldRegio  24-06-2013

Adrie Koster toch trainer van Club Africain

Adrie Koster, afkomstig uit Zierikzee, gaat toch aan de slag in de Tunesische voetbalcompetitie, zo meldt het ANP. De 58-jarige oefenmeester, die in het verleden werkzaam was bij onder andere Willem II, Roda JC, Excelsior, Ajax en Club Brugge, heeft een contract voor 2 jaar ondertekend bij Club Africain. Vorige week leek de deal nog af te ketsen, maar zondag werden de wensen van de Zeeuw ten aanzien van onder meer de technische staf alsnog ingewilligd.  Harald Wapenaar werd aangesteld als keeperstrainer en Jan Van Winckel als conditietrainer. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  24-06-2013

Barman De Biet kandidaat ‘leukste barman’

Ger Dikmans is één van de acht kandidaten die in aanmerking komt voor de titel ‘leukste barman van Nederland’. Dit is een verkiezing die is uitgeschreven door Vrouw Magazine van de Telegraaf. Dikmans is 62 jaar, woont in Zierikzee en werkt in café De Biet. Vrijdag is de bekendmaking van de winnaar van de verkiezing.

bron: WereldRegio  24-06-2013

Verzinkbare palen staan op hun plaats

De herinrichting van de binnenstad, onderdeel van het Verkeersplan binnenstad Zierikzee, is weer een stap verder. Een van de maatregelen uit het Verkeersplan zijn de verzinkbare palen om verkeer in bepaalde straten te weren. Het gaat om de Poststraat, Appelmarkt, Dam, Mol, het Havenplein en het Havenpark. De palen zijn inmiddels geplaatst. Zij treden met ingang van 1 juli in werking. Van 06.00 uur tot 12.00 uur staan de palen omlaag. Verkeer kan de stad inrijden om goederen te laden of te lossen. Van 12.00 uur tot 17.30 uur (op koopavond tot 21.00 uur) staan de palen omhoog en is het gebied gesloten voor motorvoertuigen op twee of meer wielen. Met de fiets of bromfiets kunt u er gewoon langs. Bewoners van bovengenoemde straten kunnen beschikken over een pasje waarmee ze de paal kunnen laten zakken. Van 17.30 uur (op koopavond vanaf 21.00 uur) tot 06.00 uur staan de verzinkbare palen ook omhoog, maar dalen deze automatisch voor iedereen die ze nadert. De palen hebben daarmee een snelheidsremmende en doserende werking.

bron: WereldRegio  24-06-2013

Bronzen speld turntrainer Ringelberg

Trainer José Ringelberg van GV Delta Sport heeft tijdens de sprookjesuitvoering in sporthal Onderdak de bronzen speld van de KNGU gekregen. KNGU-gedelegeerde Henk Goulooze (r) mocht het kleinnood bij Ringelberg (links op de foto) opspelden voor haar 12,5 jaar trainersschap bij de recreatiegymgroepen. Tijdens het feest, ook vanwege het vijftigjarig bestaan, werd afscheid genomen van de trainers Suzanne Geurts (studie Utrecht), Femke Meintema (opleiding defensie) en Tara Vrensen (immigreren naar Nieuw Zeeland). Vervolgens werden zes  trainers in het zonnetje gezet voor het behalen van de KNGU-opleiding trainersschap assistent niveau 2. Dit zijn Babette Verkerke, Rik van Duin, Romée Baart, Vivian in ‘t Anker, Tabitha Muller en Marissa van Milt. (foto: GV Delta Sport) 

bron: WereldRegio  24-06-2013

Zeilend circus Deltaweek strijkt weer neer in Zierikzee

Zierikzee staat 28, 29 en 30 juni weer in het teken van het zeilevenement Deltaweek. Voor de verschillende races hadden zich maandag 120 bemanningen aangemeld. Het walprogramma in Zierikzee voorziet in een optreden van de coverband Qwark op vrijdagavond en de band Voluit op zaterdagavond. Lees verder.

 

bron: PZC  24-06-2013

Taxatiemiddag in Zierikzee: driekwart komt voor ’t verhaal

Taxatiemiddag: een bonte parade van schilderijen, tegeltjes, vazen en boeken. En verhalen. Uit de plastic tas van de man komen twee grote Delfts-blauwe schalen. ,,Zeg maar wat ze waard zijn. Ik wil er vanaf”, klinkt het afgemeten. Taxateur Arne Bonsaksen van Vendu Notarishuis Rotterdam noemt een bedrag. De man knikt instemmend, tekent de papieren en is weer weg. Hij is in de minderheid volgens Bonsaksen. ,,Driekwart komt voor het verhaal.” Lees verder

 

bron: PZC  24-06-2013

Opnieuw inbraken aan haven Zierikzee

In het clubhuis van de watersportvereniging Zierikzee is afgelopen weekeinde ingebroken. Zaterdagochtend vroeg verdwenen hier enkele tientallen euro’s en een aantal flessen drank. Het was de tweede keer binnen veertien dagen dat in het clubhuis aan de Westhavendijk werd ingebroken. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  24-06-2013

Kunstschouw Award voor Kianoosh Gerami

Beeldend kunstenaar Kianoosh Gerami uit Zierikzee is winnaar van de Kunstschouw Award 2013. Gerami is een van de acht deelnemers aan het jubileumproject van de 20e editie Kunstschouw ‘Jong schouwt Oud’. De jonge kunstenaars lieten zich daarbij inspireren door een objecht uit een van de musea op Schouwen-Duiveland tot het maken van nieuw eigen werk. Lees verder.

 

bron: PZC  23-06-2013

Surfer Scheffers verricht opening ’speurtochtkisten’

De Zierikzeese freestylesurfer Davy Scheffers is woensdag 3 juli in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk om samen met een aantal kinderen vijf ’speurtochtkisten’ in gebruik te nemen. De kisten zijn een nieuw element in de kinderspeurtocht van het museum en bedoeld om kinderen op hun eigen manier de vernieuwde expositie in caisson 4: ‘Innovaties in de Zuidwestelijke Delta nu en in de toekomst’ te laten beleven. De speurtocht door het Watersnoodmuseum is bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar en heeft tot doel kinderen op speelse wijze te laten kennismaken met het museum en het verhaal van de Watersnoodramp van 1953. De vernieuwde inrichting van caisson 4, die gaat over de toekomst, hoort uiteraard ook thuis in de speurtocht. Met de nieuwe interactieve speurtochtkisten wordt hier op kindvriendelijke manier aandacht aan besteed.

bron: WereldRegio  23-06-2013

Overwinning en pr atlete Ton

Leonie Ton heeft de halve marathon van Vlissingen, die deel uitmaakt van de PZC Familieloop, gewonnen. De Zierikzeese atlete liep de ruim 21 kilometer zaterdag in een nieuw persoonlijk record: 1.28,13 uur. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  23-06-2013

MZC’11 en DFS samen in derde klasse A

DFS en MZC’11 zitten in één poule in het voetbalseizoen 2013/2014. Dat blijkt uit de nieuwe indelingen die de KNVB vrijdag bekend heeft gemaakt. De twee Schouwse ploegen maken deel uit van de derde klasse A, die net als de andere schema’s uit veertien teams bestaan. Duiveland en Bruse Boys zitten weer in de tweede klasse E en de eilandelijke vierdeklassers, SKNWK, ZSC’62 en WIK’57, gaan de strijd aan in de vierde klasse A.

bron: WereldRegio  23-06-2013

Surfers praten over hun sport met koningspaar

,,Super tof. Heel leuk. En bijzonder”. Met deze woorden omschrijft Rick Jendrusch zijn ontmoeting met het koningspaar dat vrijdag op bezoek was is Zierikzee. Samen met collega-freestylesurfer Davy Scheffers uit Zierikzee sprak de Scharendijkse plankzeiler zo’n vier minuten met koning Willem-Alexander en koningin Maxima over de watersport in Zeeland, het surfen en de wedstrijden. Het gesprek (foto) vond plaats op het Zierikzeese HavenpEK. Forza-volleyballer Bart Ketting zag tussen het talrijk opgekomen publiek het paar aan zich voorbijtrekken. Hoewel het kort was, is Ketting een mooie ervaring rijker. ,,Ze waren uiterst vriendelijk en namen de tijd voor iedereen. Het weer was wat minder maar dat deerde de sfeer niet.” (foto: Davy Scheffers)

bron: WereldRegio  21-06-2013

Tweeënveertig koninklijke minuten

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn vrijdagmorgen tweeënveertig minuten in Zierikzee gebleven. En dat is bijna een kwartier langer dan het strakke programma toestond. Het paar had uitgebreid aandacht voor alle presentaties en zocht nadrukkelijk contact met het publiek. Voor het koninklijk bezoek was grote belangstelling van de media. Het is vandaag ook de laatste dag van een bezoekenreeks van het koninklijk paar. In Zuid-Holland wordt het afgesloten. Het bezoek in Zierikzee is zonder problemen verlopen. Wel is er een oudere vrouw onwel geworden, waarvoor snel hulp ter plaatse was. Rens Vermeer, ambtelijk verantwoordelijk voor de veiligheid rond het bezoek, is erg tevreden met het verloop. Ook burgemeester Gerard Rabelink liet zijn tevredenheid blijken. Commissaris van de koning, Han Polman, bedankte Zierikzee voor haar inspanningen. Daarna vertrok het koninklijk gezelschap naar de Brouwersdam voor een lunch bij Natural High. In Zierikzee gaan de activiteiten vandaag, vrijdag en zaterdag door. Met vrijdag optredens van het theater gezelschap Close act op het Havenplein en zaterdag ondermeer met kinderactiviteiten. (foto: Anja Hitz)

bron: WereldRegio  21-06-2013

Wateroverlast in Zierikzeese straten

De Nieuwe Bogerdstraat, de Molenstraat en de Steenbank in Zierikzee hebben donderdagavond te maken gehad met wateroverlast. Op enkele plaatsen in de stad viel ook de straatverlichting uit. Of dat een gevolg is van de wateroverlast, is niet bekend.

bron: WereldRegio  21-06-2013

Bovenbouw Pontes Zierikzee blijft

Volgens bestuursvoorzitter Johan Hendriks van de Pontesgroep is er geen sprake van dat de bovenbouw in Zierikzee verdwijnt. Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee worstelt al enige tijd met dat onterechte gerucht dat de bovenbouw van deze scholengemeenschap binnen afzienbare tijd wordt opgeheven. “Dat is volkomen uit de lucht gegrepen”, zegt Hendriks. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  21-06-2013

 

Zierikzee klaar voor koninklijk bezoek

Zierikzee is klaar voor het koninklijk bezoek. Een grote delegatie onder aanvoering van burgemeester Gerard Rabelink heeft donderdagavond de route gelopen en geinspecteerd. Tegelijkertijd zijn alle voorbereidingen getroffen voor de de presentaties aan het koninklijk paar en wordt alles opgebouwd voor het theater Close Act. Dat laat zich vrijdag een aantal keren zien met als hoogtepunt een voorstelling om 20.00 uur ’s avonds op het Havenplein. Ook zaterdag is er van alles te doen onder de vlag van Vorstelijk Zierikzee. Vrijdag worden enkele duizenden belangstellenden verwacht in de stad. Zijstraten naar het centrum zijn afgesloten en er zijn zelfs betonblokken geplaatst om te voorkomen, dat er auto’s in de stad kunnen komen. Maatregelen die zijn genomen na het drama van Apeldoorn enkele jaren geleden.                                  

bron: WereldRegio  20-06-2013

Open dag in jubilerende Gasthuiskerk Zierikzee

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Gasthuiskerk wordt zaterdag 22 juni open dag gehouden in het Godshuis. Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen in de kerk aan het Havenplein. Voor de bezoekers is er koffie en thee en kan er naar orgelspel geluisterd worden. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  20-06-2013

Kinderburgemeester in koninklijk gezelschap Zierikzee

De Schouwen-Duivelandse kinderburgemeester Annah Kooman uit Ouwerkerk heeft vrijdag een taak bij het koninklijk bezoek aan Zierikzee. Annah staat vrijdag om half twaalf samen met haar ‘mattie’ Gerard Rabelink aan de Noordhavenpoort om koning Willem-Alexander en koningin Máxima te ontvangen. Lees verder.

 

bron: PZC  20-06-2013

Muziektent Zierikzee in de bloemen gezet

De muziektent in Zierikzee is donderdag in de bloemen gezet door zeven leerlingen van het Edudelta College uit Goes. Vrijdag is het Havenplein in Zierikzee één van de locaties waar het koningspaar zich laat zien. Als belangrijkste kleur voor de bloemen is gekozen voor meekraprood. Een kleur die bij Schouwen-Duiveland past vanwege de vroegere teelt van de meekrap.  Volgens docent bloemschikken Jeanet van Duijn kunnen de bloemen zonder probleem de nacht doorstaan. Naast Zierikzee bezoekt het koningspaar morgen ook Middelburg en Goes. Het programma van het bezoek van het koningspaar is terug te lezen op onze speciale website. Om 9.00 uur komen de koning en koningin aan op het Abdijplein in Middelburg. Ze worden daar ontvangen door commissaris van de Koning Han Polman. Na een wandeling over het Abdijplein vertrekt het paar naar Goes en daarna naar Zierikzee. Zie video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  20-06-2013

Beiaardconcert Seuntiëns in Zierikzee uitgesteld

Het beiaardconcert door Rosemarie Seuntiëns dat voor aanstaande zaterdag gepland stond, is verschoven naar zaterdag 29 juni om 15.00 uur. Lees verder.

 

bron: PZC  20-06-2013

Vleeshouwer nieuwe trainer handballers Delta Sport

Jaco Vleeshouwer staat in principe in het seizoen 2013/2014 als trainer/coach voor het mannenteam van handbalvereniging Delta Sport. De Zierikzeese oud-speler van het eerste team, in een recent verleden al eerder betrokken als trainer van de handbalploeg, volgt Middelburger Rob de Vos op die het afgelopen seizoen na vijf jaar afscheid nam. Voordat Vleeshouwer aan het trainerschap bij Delta Sport begint, gaat hij nog in gesprek met de huidige selectie en de A-junioren om te zien wat ze van elkaar kunnen verwachten. De technische commissie van de handbalclub voorziet echter geen problemen dat een samenwerking tussen trainer en spelers in de weg kan staan.                             

bron: WereldRegio  20-06-2013

Geen betaald parkeren op koopavond Zierikzee

Op koopavond kan er voortaan gratis geparkeerd worden in Zierikzee.Burgemeester en wethouders hebben dit besluit genomen. Ze komen hiermee tegemoet aan de wensen van de ondernemers, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

bron: WereldRegio  20-06-2013

Koninklijk bezoek kost Schouwen-Duiveland 23.000 euro

Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdag aan Zierikzee kost de gemeente Schouwen-Duiveland 23.000 euro. Aan activiteiten in het centrum is de gemeente 8000 euro kwijt. De beveiliging (o.a dranghekken en verkeersborden) kost 9000 euro. Zierikzee is versierd. Lees verder.

 

bron: PZC  19-06-2013

 

Zierikzeese inbreng op Umbrella march Schiphol

De Zierikzeese  Yvonne Artis spreekt donderdag bij de Umbrella March op Schiphol. De Umbrella March, die plaats zal vinden in Schiphol wordt door VluchtelingenWerk Nederland georganiseerd ter gelegenheid van Wereld Vluchtelingendag: de Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vluchteling. Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. De uit Jamaica gevluchte Yvonne zet zich regelmatig in voor mensenrechten van vluchtelingen in Nederland. Deze keer komt ze op voor de vluchtelingen die, na aanvragen van asiel in Schiphol, in de cel terecht komen. Recht van spreken heeft ze, want het is haar en haar partner Denise ook overkomen. We vluchtten uit het homofobische Jamaica omdat we vervolgd werden. ,,Na aankomst in  Nederland werden we gelijk de cel ingestopt.” Yvonne wil dat er geen vluchtelingen in de cel terechtkomen, zeker geen kinderen. ,,Je voelt alsof je geen adem kunt halen wanneer je achter tralies zit, je brandt van binnen met schaamte en woede . Wanneer de bewakers, de ochtend na je late aankomst,  je om zes uur ‘s ochtends roepen om je in met het gevangenis vervoer te verplaatsen naar een andere locatie, besef je dat ze olie op het vuur gooien. Het is alsof Schiphol brandt. “ In het bijzonder vraagt Yvonne morgen aandacht voor de positie van vluchtelingen uit landen waar homofobie woedt.

bron: WereldRegio  19-06-2013

Trainer Koster ontkent contract bij Tunesische club

Voetbaltrainer Adrie Koster uit Zierikzee ontkent woensdagmiddag dat hij de nieuwe trainer wordt van de Tunesische club Africain. “Het is de enige club waar ik momenteel mee in gesprek ben, maar het is nog niet rond”, zegt Koster. De twaalfvoudig kampioen van Tunesië meldt op de website dat Koster voor twee jaar is vastgelegd als nieuwe trainer en dat Harald Wapenaar mee gaat als keeperstrainer. Koster was eerder ook in beeld om bij PSV aan de slag te gaan als hoofd jeugdopleiding en om trainer Erik ten Hag op te volgen bij Go Ahead Eagles. Koster werkte de laatste jaren vooral in België, bij Club Brugge en Beerschot. In Nederland was de voormalig voetballer onder meer actief bij Willem II, Roda JC en Ajax. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  19-05-2013

Cornelia krijgt ‘beweegtuin’

Op 26 juni wordt de nieuw aangelegde beweegtuin bij Verpleeghuis Cornelia in Zierikzee geopend worden. De opening heeft als thema “Cornelia Vitaal – Beweeg je mee?”. Er wordt een parcours uitgezet waarbij op uitdagende wijze wordt bewogen. De middag wordt in stijl afgesloten met zitdansen voor iedereen op het beweegplein onder leiding van de activiteitenbegeleiders van de Cornelia. Dan wordt ook de door de bewoners gekozen naam voor de beweegtuin bekend gemaakt. Het wordt een beweegtuin, die een stimulans kan zijn in het bevorderen en verbeteren van motoriek, fysieke conditie, kracht en coördinatie. Gebruik ervan kan een bijdrage leveren aan het revalidatieproces en de gezondheid op peil houden. Ook senioren uit de omgeving van het verpleeghuis zijn (in overleg) welkom om gebruik te maken van de beweegtoestellen. De aanleg van deze tuin is mede mogelijk gemaakt door Nutsfonds Zierikzee, Stichting Bevordering Zorg Schouwen-Duiveland, de J-Walk en Stichting Vrienden van Cornelia.

bron: WereldRegio  19-06-2013

Schouwse koks koken in Amstelhotel

Op woensdag 26 juni aanstaande zullen twee Zeeuwse restaurateurs/chef-koks, Ernesto Besling van Brasserie Maritime te Zierikzee en Bart de Bree van Hostellerie Schuddebeurs te Schuddebeurs, als gastchef-koks samen gaan koken met chefkok Rogér Rassin van restaurant La Rive in het prestigieuze Amstel Hotel te Amsterdam. In het kader van de Zeeuwse maand, zijn deze chefs uitgenodigd om hun Zeeuwse specialiteiten te presenteren aan de gasten van restaurant La Rive. Brasserie Maritime maakt een gerecht met schaal- en schelpdieren en Hostellerie Schuddebeurs een gerecht met Zeeuwse groenten en Oosterscheldekreeft. Deze samenwerking is tot stand gekomen dankzij de Vereniging van de “Kring van de Oosterscheldekreeft” en het Amstel Hotel. Op maandag 3 juni jongsleden hebben namelijk 10 chefkoks van deze vereniging Oosterscheldekreeften uit de Zeeuwse wateren naar Amsterdam gebracht en gepresenteerd.

bron: WereldRegio  19-06-2013

Plein Nieuwe Kerk fiets parkeerplaats koninklijk bezoek

Het plein voor de Nieuwe Kerk in Zierikzee is door de gemeente ingericht als fietsenstalling voor het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. De fietsen kunnen er vrijdagmorgen gratis gestald worden en er is toezicht. Met de fiets de stad in gaan heeft geen zin. Het zal er naar alle waarschijnlijkheid te druk zijn in de ochhtend.

bron: WereldRegio  19-06-2013

Vrienden van Leonardo Schouwen-Duiveland geven 20.000 euro aan school

De Stichting Vrienden van Leonardo Schouwen-Duiveland heeft zondag tijdens de jaarlijkse picknick van de school een cheque van 20.000 euro geschonken aan de Leonardoklassen van de Zierikzeese basisschool Binnen de Veste. Dat bedrag is afgelopen jaar verzameld onder alle ouders van leerlingen van de Leonardoklassen. Lees verder

 

bron: PZC  16-06-2013

 

Drie kandidaten voor overname Chinees restaurant Zierikzee

e familie Wu is met drie kandidaten in gesprek voor de overname van hun Chinees-Indisch restaurant Lotus aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Een eerdere verkooppoging mislukte. Het restaurant is al geruime tijd gesloten. Alleen het hotel is nog geopend. Lees verder.

 

bron: PZC  17-06-2013

Buise opvallende aanwinst MZC’11

MZC’11 heeft naast Corné Schilperoort nog een speler met hoofdklasse-ervaring aangetrokken. Het is de 29-jarige Peter Buise. De komst van de voetballer naar de Zierikzeese is opvallend maar niet onlogisch want Buise speelde samen met Schilperoort in de jeugd van RBC. Het afgelopen seizoen kwam Buise vanwege een knieblessure nauwelijks een actie. Daarvoor speelde hij bij Joure en ONS Sneek in de hoofd- en eerste klasse. Of Buise daadwerkelijk in actie komt, hangt af van de plaats waar hij werk vindt.

bron: WereldRegio  16-06-2013

‘Koninklijk’ likje verf voor fontein

Aanstaande vrijdag 21 juni brengt het koningspaar een bliksembezoek van een half uur aan Zierikzee. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden om 11.35 uur ontvangen door burgemeester Gerard Rabelink. Om goed voor de dag te komen heeft de gemeente Schouwen-Duiveland de kikkers en de waterbak van de fontein aan het Havenpark een likje verf gegeven. Er is de laatste tijd veel gesproken over deze fontein. De kikkers zullen na de herinrichting van het Havenpark niet meer terugkeren op deze plek. Zie: programma Koninklijk bezoek.

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  16-06-2013

Mondragon weer open voor voorstellingen

heatergroep Zierik is druk doende met haar voorstellingenserie in het oude theater Mondragon in Zierikzee. Dat opent in september zes keer haar statige deuren. Als afscheid, want daarna gaat de Concertzaal definitief tegen de vlakte. De kaartverkoop is gestart. Theatergroep Zierik werkt samen met de Stichting Markant Schouwen-Duiveland aan een waardig afscheid van het oude theater, dat inmiddels jaren geleden al haar deuren sloot. Het gebouw raakt in verval, maar toch slagen de initiatiefnemers erin om het gebouw nog één keer toegankelijk te maken. Niet in de laatste plaats dankzij de inzet van de huidige eigenaar, bouwbedrijf Boogert uit Oosterland. Het publiek gaat niet alleen naar de voorstelling – de Kersentuin van Tsjechov, maar krijgt ook de kans het gebouw nog één keer te ervaren. Een door het verval ietwat absurdistische omgeving, maar voor de gelegenheid wel in stijl ‘hersteld’. Vele vrijwilligers zijn bij het project betrokken. Kon de Concertzaal vroeger meer dan driehonderd bezoekers aan, nu beperkt het zich tot zo’n 120 belangstellenden. Die kunnen aan tafeltjes genieten van het toneelstuk. Het aantal plaatsen is dus beperkt. De verkoop van de kaarten is vandaag, vrijdag, van start gegaan via de website www.markantsd.nl. De kaarten kosten €15 per persoon en er kan gekozen worden uit de speeldate donderdag 5 (premiere), vrijdag 6, zaterdag 7, donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 september. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De kersentuin is een Russisch toneelstuk. Het is het laatste toneelstuk van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Het stuk ging in première in het Moskouse Kunsttheater op 17 januari 1904. Sinds de eerste opvoering in Moskou is het stuk wereldwijd in meerdere talen vertaald. Het staat tegenwoordig bekend als een klassieker. In vrijwel elke opvoering wordt het werk iets anders geïnterpreteerd. De Belgische regisseur Paula Bangels is aangetrokken om de theatergroep in Zierikzee te begeleiden.

bron: WereldRegio  16-06-2013

Pontes tevreden met voorlopige uitslagen

De leiding van Pontes Pieter Zeeman is tevreden met de eindexamenuitslagen. Na de herkansingen komen dagen zal het eindresultaat bekend worden. De verwachting is dat na de herexamens uiteindelijk meer dan 90% van de leerlingen geslaagd zal zijn. Het voorlopige overzicht van dit jaar:  VMBO Basis 100% geslaagd. VMBO Kader  90% geslaagd, vier kandidaten met een herexamen. MAVO  72% geslaagd, zestien kandidaten met een herexamen. HAVO 87% geslaagd, vijf kandidaten met een herexamen, 2 kandidaten leggen examens af in het tweede tijdvak vanwege ziekte in het eerste tijdvak VWO 87% geslaagd, twee kandidaten met een herexamen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  16-06-2013

Toneeloptreden Pontes Zierikzee

Leerlingen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee spelen voor hun medeleerlingen de theatervoorstelling ‘Grenzeloos’. De voorstelling Grenzeloos had de officiële opening van Campus Cultura moeten kleuren, maar door langdurig oponthoud bij de bouw is dat feestje uitgesteld tot vrijdag 11 oktober. Lees verder.

 

bron: PZC  15-06-2013

Minder personeel en minder subsidie voor Zuidhoek Zierikzee

Tien arbeidsplaatsen minder en ongeveer drie ton minder subsidie van het Rijk. Zo verwacht werkvoorzieningsbedrijf De Zuidhoek in Zierikzee dat het jaar 2014 er uit gaat zien. Vanaf volgend jaar mag De Zuidhoek geen mensen meer aannemen volgens de WSW-regeling. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  14-06-2013


Cameramuseum Zierikzee grijpt naast bijdrage van provincie

Het Cameramuseum in Zierikzee krijgt van de provincie geen subsidie voor zijn project ‘Foto in Schouwse klederdracht’. Bezoekers kunnen zich sinds kort – á la Volendam – in klederdracht laten fotograferen in het museum. Lees verder. (foto: Cameramuseum)

 

bron: PZC  13-06-2013

Rederijkers starten met eerste opvoeringsreeks ‘Watermensen’

De Rederijkers Zierikzee beginnen vrijdagavond 15 juni aan de eerste opvoeringsreeks van de productie ‘Watermensen’ Scheepvaart, inpoldering, zoutwinning, watersnood. Dat zijn de onderwerpen in de vier actes van historisch openluchtspel Watermensen door de Rederijkers Zierikzee, die vanavond in première gaat. De voorstelling wordt zaterdag nog drie keer opgevoerd en de tweede serie staat op 20 en 21 september gepland. Lees verder.

 

bron: PZC  13-06-2013

Wandelaars Zierikzee ingehaald

Ongeveer 1250 wandelaars hebben donderdag de laatste tocht van de Zierikzeese Avondvierdaagse uitgelopen. De andere drie avonden deden er een kleine duizend mensen mee. Thema dit jaar was Koningen en Koninginnen. Er was een prijs voor de best verklede wandelaar. Lees verder.

 

bron: PZC  13-06-2013

Nieuwe Haven doet niet mee aan Oranjefeestje

De vissers in Zierikzee doen niet mee aan het Oranjefeestje op vrijdag 21 juni. Een verzoek van de gemeente om op de Nieuwe Haven te laten zien welke ontwikkelingen de visserij doormaakt, wordt niet opgepakt door de vissers. Alleen de zz10 laat zich zien bij de Zuidhavenpoort en ook zullen er mosselen gekookt worden. Maar een beeld van de moderne en oudere vistechnieken wordt niet opgepakt. Er zou onvoldoende belangstelling zijn omdat het koninklijk paar alleen stapvoets over de Nieuwe Haven rijdt en niet zal uitstappen. Dat laat het strakke schema niet toe, zo vindt de rijksvoorlichtingsdienst. Dus zullen de activiteiten zich beperken tot de Oude Haven en Havenpark. Vrijdag alles over de festiviteiten in WereldRegio. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-06-2013

Rabelink een ware marktkoopman

Dat de handelsgeest in zijn bloed zit, maakte burgemeester Gerard Rabelink wel duidelijk tijdens de opening van de markt in Zierikzee. Als een volleerd aardbeienverkoper wist hij veel zomerkoninkjes te slijten. Rabelink was door de marktkooplieden gevraagd de markt officieel te openen. Dat gebeurde donderdag. Daarmee werd de periode afgesloten, dat de marktkramen door de stad zwierven door de herinrichting van het Havenplein. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-06-2013

Twee atletiekwedstrijden op ‘Bannink’

Atletiekvereniging Delta Sport organiseert zaterdag 15 juni twee atletiekwedstrijden op de baan van sportpark Bannink in Zierikzee. Om half elf beginnen de pupillen aan de derde wedstrijd van de Ir. Knaap-competitie. De pupillen hebben een meerkamp op het programma. De jongsten springen ver en de A pupillen hoog en bij het werpnummer is het voor de jongsten met de bal en de ouderen met de kogel. Tenslotte voor iedereen nog een ‘lange’ afstand, dat is voor de pupillen 600 of 1000 meter, met een eigen klassement los van de meerkamp. Om 13.00 start de vierde wedstrijd van het Zeeuws baancircuit. Dit is een wedstrijd voor junioren en senioren. Dit zijn wedstrijden per onderdeel sprint, horden, verspringen, hoogspringen, kogelstoten en speerwerpen. Bij dit Zeeuws baancircuit zijn bij elke wedstrijd onderdelen waarbij door de junioren A en B en de senioren om het Zeeuws kampioenschap wordt gestreden. Bij de wedstrijd in Zierikzee zijn dat de 100 meter sprint en de 300 en 400 meter horden, het kogelstoten van de meisjes junioren A en B en de vrouwen gaan om het Zeeuws kampioenschap evenals het speerwerpen bij de jongens junioren A en B en de mannen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-06-2013

Bestuur Scaldina na lange tijd weer compleet

De Zierikzeese tafeltennisvereniging Scaldina heeft weer een volledig bestuur. Lange tijd bestond de dagelijkse leiding uit drie mensen, maar sinds kort telt het ze vijf personen. Bert van de Wielen is voorzitter geworden, Niels van Velthoven secretaris, Jan Remmers penningmeester, Peter Roelofs wedstrijdsecretaris en Arjan Bom bestuurslid. In het nieuwe seizoen betrekt Scaldina één van de zalen van Pontes Pieter Zeeman als speellocatie en is tijdperk in de gymzaal aan de Raamstraat voorbij. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                           

bron: WereldRegio  13-06-2013

Alle zeilen bij in binnenstad Zierikzee

Met het oog op het koninklijk bezoek van volgende week vrijdag worden in de binnenstad van Zierikzee alle zeilen bijgezet. Natuurlijk ook voor de oplevering van het Havenplein, dat volgend weekend ook officieel geopend wordt. De straatverlichting wordt onder handen genomen, her en der steken er nog kabels uit de grond en ook het Havenplein zelf wordt nog onder handen genomen. Burgemeester Rabelink opent de markt (niet het plein zelf dus) donderdagmiddag. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-06-2013

CDA: Geen geulen op Havenpark

Wat het CDA in de gemeenteraad betreft hoeft het stenen geulenpatroon op het Havenplein niet doorgetrokken te worden naar het Havenpark. De CDA fractie ziet het Havenpark in Zierikzee als een oud schilderij ,,en oude schilderijen restaureer je, daar voeg je geen nieuwe dingen aan toe.”. De gemeente heeft echter het plan om het Havenpark ook op de schop te nemen, maar daar denken de christen-democraten anders over. Ook begrijpt de partij niet waarom de Poststraat in de plannen niet als onderdeel van het kernwinkelgebied wordt beschouwd. En tot slot geeft de partij een voorzet voor de parkeergelegenheden. Mochten de plaatsen op de locatie van het Huis van Nassau verdwijnen, dan denkt de partij aan een parkeerdek of parkeergarage in de omgeving. Het CDA gaat hiervoor aandacht vragen in de gemeenteraad. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  12-06-2013

Renovatie Thomaskerk Zierikzee achter de rug

Na een renovatie van tien weken staan de deuren van de Thomaskerk in Zierikzee vanaf aanstaande zondag weer open. De ingrijpende klus is goed geslaagd. Het plafond van de kerk, de hemel, is weer blauw en de wanden zijn bevrijd van vochtproblemen. In de komende weken zal ook het orgel in oude glorie worden teruggebracht. Ook het door vandalisme beschadigde wandbord bij de kerk is weer hersteld. De kerkgemeenschap vond in de afgelopen weken onderdak in de st. Willibrorduskerk. ,,We waren rijk met die gastvrijheid” vertelt ds. Michiel de Zeeuw, ,,maar we zijn blij dat we weer thuis zijn in de Thomas. Nu kunnen we op onze beurt weer met kleur en klank gastvrijheid bieden.” (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: WereldRegio  12-06-2013

School zoekt oud-leerlingen

Oud-leerlingen en docenten van het CSG in Zierikzee zijn uitgenodigd voor een reünie. Op zaterdag 21 september is iedereen uit de jaargangen van 1988 tot en met 1991 welkom in het oude schoolgebouw aan de Huijbertstraat. Meedoen aan deze avond kost 10 euro. Opgeven kan door te mailen naar psvdcing@live.nl.

bron: Ons Eiland  12-06-2013

Polman komt nog een keer

Na een bezoek eerder deze week aan Schouwen-Duiveland, komt Commissaris van de Koning, Han Polman donderdag nog een keer. Dan gaat hij in Zierikzee aan boord van de ZZ10 van visser Jaap Schot. Vergezeld door visserijbestuurders laat Polman zich dan informeren over de sector. Het bezoek wordt afgesloten met een mosselmaaltijd in Proef Zeeland op Neeltje Jans.

bron: WereldRegio  11-06-2013

Tevergeefse ‘run’ op goede plek bij Koninklijk bezoek

Veel mensen proberen tevergeefs bij de gemeente een goede plek te bemachtigen voor het Koninklijk bezoek van 21 juni. Burgemeester Gerard Rabelink zegt veel verzoeken te krijgen voor speciale plekjes van bijvoorbeeld ouderen, maar ook van scholen. ,,We kunnen hier echt niet aan tegemoet komen,” laat hij desgevraagd weten. Het bezoek wordt gekenmerkt door een strak protocol, dat volledig door de Rijksvoorlichtingsdienst wordt gedicteerd. ,,Het heeft dus echt geen zin ons hiervoor te benaderen.”

bron: WereldRegio  11-06-2013

Eerste kennismaking Campus Cultura

Op woensdag 19 juni voeren leerlingen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee de voorstelling ‘Grenzeloos’ uit voor hun medeleerlingen uit de eerste, tweede en derde klassen.De leerlingen werkten gedurende het afgelopen jaar aan hun voorstelling onder leiding van Jora Möhlmann van de Jeugdtheaterschool Zeeland en zetten hiermee Campus Cultura alvast in de schijnwerpers. Kunst, media en muziek zijn immers grenzeloos. De voorstelling, waarvan leerlingen al eerder een ‘preview’ kregen, in november en tijdens de Open Dag, is toegankelijk voor leerlingen en genodigden. De schoolband, onder leiding van Frans Friederich, zorgt voor een muzikale bijdrage. Zoals het er nu naar uitziet zal de officiële opening van Campus Cultura in oktober plaats gaan vinden. In Campus Cultura werken Pontes Pieter Zeeman en verschillende culturele organisaties, zoals Bibliotheek Oosterschelde, Jeugdtheaterschool en Zeeuwse Muziekschool samen. Met het inrichten van een Campus Cultura , locatie Pontes Pieter Zeeman, willen de deelnemende partijen een aantal culturele voorzieningen binnen het schoolgebouw clusteren. Deze clustering maakt een versterking van de samenwerking tussen onderwijs en culturele instellingen mogelijk. Daarnaast biedt de Campus Cultura een oplossing voor het huisvestingsvraagstuk van deze culturele instellingen en de positie van de scholengemeenschap. Ook achter de schermen krijgt de samenwerking steeds meer vorm.

bron: WereldRegio  11-06-2013

Programma bezoek koningspaar Zeeland bekend

Het officiële programma van het bezoek van het koningspaar aan Zeeland en Zuid- Holland is bekend. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima brengen volgende week vrijdag een bezoek aan de steden Middelburg, Goes en Zierikzee. Het koningspaar wordt ’s ochtends om 09.00 uur op het Abdijplein in Middelburg ontvangen door de commissaris van de Koning Han Polman. Het paar heeft eerst een korte ontmoeting met het provinciebestuur, voordat het programma op en rondom het Abdijplein van start gaat. Het Koningspaar maakt een wandeling over het Abdijplein langs allerlei kramen waar verschillende activiteiten te zien zijn, zoals bijvoorbeeld oude ambachten. Er vindt ook een ontmoeting plaats tussen het koningspaar en de Zeeuwse winnaars van de Kroonappel. Een aantal ondernemers presenteert op een creatieve manier oude Zeeuwse producten met een moderne uitstraling. Zo zijn er fietsbellen in de vorm van een Zeeuwse knop. Het Zeeuws kamerconcert en Champagne Charlie zorgen tijdens het bezoek in Middelburg voor de muzikale omlijsting. In Goes bezoekt het koningspaar de Grote Markt met een ontvangst om 10.25 uur in het oude stadhuis ontvangen door burgemeester René Verhulst. Daarna loopt het koningspaar over de markt langs presentaties van verschillende organisaties, verenigingen en bedrijven. Ook vinden er optredens plaats van ondermeer zangers Josie Kneepkens en balletstudio Free. De laatste stad die het koningspaar op 21 juni bezoekt is het monumentale Zierikzee. Hier worden Koning Willem-Alexander en koningin Maxima om 11.35 uur ontvangen door burgemeester Gerard Rabelink. Tijdens het eerste gedeelte van het bezoek staat de historie van Zierikzee centraal. Er vindt een schouwspel plaats en het koningspaar gaat terug in de tijd wanneer ze door de Noordhavenpoort richting de Oude Haven wandelen. Er is ook gelegenheid voor een ontmoeting met het publiek. Ook is er aandacht voor het heden, waarbij recreatie en de watersport op het eiland centraal staan. Daarnaast is er een presentatie van alles wat Schouwen-Duiveland te bieden heeft op culinair gebied. In Zierikzee wordt de muzikale omlijsting verzorgt door een kinderkoor en de POP-band. Het bezoek aan Zeeland wordt afgesloten op de Brouwersdam waar de overdracht plaatsvindt en de commissaris van de Koning van Zuid-Holland het koningspaar verder begeleidt tijdens het bezoek aan de provincie Zuid-Holland. Het bezoek aan Zeeland en Zuid-Holland is de laatste in de reeks van kennismakingsbezoeken aan alle provincies door de nieuwe koning en koningin.

bron: Omroep Zeeland  10-06-2013

Zeeuwland deze week van start met tuinenproject

Een van de speerpunten van Zeeuwland is het verbeteren van het tuinonderhoud. In maart is hiervoor de tuindagenactie gestart. Drie straten zijn uitgekozen waar leerlingen van Pontes scholengroep Pieter Zeeman samen met bewoners aan de slag gaan om deze tuinen aan te pakken. Vrijdag 14 juni 2013 vindt de tuindag plaats. In Wethouder den Boerstraat in Brouwershaven, Fokkerstraat in Zierikzee en Scheepswerfstraat in Burgh-Haamstede vindt de tuindag plaats. Deze straten hebben gereageerd op de flyer met bloemzaadjes die Zeeuwland onder huurders heeft verspreid. Tweedejaars leerlingen (HAVO/VWO) van Pontes scholengroep Pieter Zeeman hebben de afgelopen maanden voor het vak Technasium gewerkt aan een ontwerp voor een biodiverse en onderhoudsvriendelijke tuin. Samen met bewoners is uiteindelijk afgesproken hoe de tuin eruit gaat zien. Per locatie gaan zo’n 25 leerlingen aan de slag. De leerlingen helpen onder andere mee met het aanplanten en tegels leggen. Zeeuwland biedt de deelnemende tuinen plantenbakken aan. Deze worden door de leerlingen ingeplant in de kleuren van het Zeeuwland logo. Deze dag is er ondersteuning van medewerkers van Zeeuwland en de Zuidhoek.

bron: WereldRegio  10-06-2013

Jan Wouter van den Doelschool negende bij NK dammen

De Jan Wouter van den Doelschool uit Zierikzee, met kinderen uit de groepen 5 en 6, is negende geworden tijdens de finale van het NK schooldammen voor welpenteams. De Zierikzeese school was als enige  team uit Zeeland doorgedrongen tot de finale. Ze draaide van meet af aan mee in de middenmoot, enkele scholen uit Gelderland en Zuid-Holland waren duidelijk sterker en daar werd dan ook van verloren. Uiteindelijk werden er drie wedstrijden gewonnen en ook drie wedstrijden verloren. Eveneens drie wedstrijden eindigden  in remise. Het team bestond afwisselend uit Efraim Pronk, Sem de Graaf, Evert Bin, Romy Tanis en Stef Koster. Leila Kordic, wel behorend bij het schoolteam, was op deze finaledag verhinderd om mee te doen. Nederlands kampioen werd de Jozefschool uit Huissen.

bron: WereldRegio  08-06-2013

Nieuw herenteam Delta Sport scoort

De allereerste officiële turnwedstrijd voor de heren van GV Delta Sport uit Zierikzee heeft gelijk drie  Zuid-Hollandse kampioenen opgeleverd. Daarnaast een zilveren medaille en een zeer knappe 11e plaats bij de Benjamin10/talenten divisie. In Bergschenhoek werkten de turners allemaal zes onderdelen af  waarbij Stan de Looze (instap 4e div)  1e is geworden met 111,250 punten. Luuk Verwest (instap 4e div.) werd knap 2e met 110,400 punten. Jurgen ten Have (pupil niv. 11 5e div.) behaalde een zeer  verdiende gouden plak met 114,200 punten. Bij de Junior-1,  7e divisie werd Rik van Duin knap 1e met een geweldig puntentotaal van 116,70 punten. Er konden maximaal 20 punten per onderdeel gehaald worden dus alle scores waren in de 19 punten. Op brug had Rik van Duin echt een sublieme oefening, en de hoogste score, namelijk 19.750 punten. Isura Perera de jongste deelnemer van Delta Sport heeft bij de Benjamin talentendivisie (de hoogste divisie) geturnd. Dit was ook de drukste categorie met 27 deelnemers. Hij is knap 11e geworden in deze moeilijke klasse, met 87.200 punten. (foto: Delta Sport)

bron: Delta Sport  08-06-2013

Inbrekers hebben het opnieuw gemunt op Zierikzeese haven

Voor de derde keer in korte tijd zijn inbrekers actief geweest op de jachthaven in Zierikzee. In de nacht van vrijdag op zaterdag wisten ze het drijvende clubhuis van de Watersportvereniging Zierikzee binnen te komen door een raampje te forceren. Volgens beheerder Harry van der Vis hebben ze onder meer contant geld, een drankvoorraad, een iPad en gereedschap meegenomen. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  08-06-2013

DeltaSport 3e tijdens clubfinale meerkamp in Prinsenbeek

De film ‘Flip a Coin’ van de Zeeuwse filmmakers Henk van den Doel en Maarten Kempen, is genomineerd bij de 34e editie van het internationaal sportfilmfestival van Palermo. Flip a Coin viel al eerder in de prijzen bij filmfestivals in Los Angeles en Moskou. ,,Flip a Coin vertelt over de vriendschap tussen een skiër en een windsurfer. Voor de opnames hiervan filmden we onder andere in Noorwegen, Thailand en Australië”, vertelt Zierikzeeënaar Maarten Kempen, die samen met van den Doel de film produceerde en regisseerde. De film combineert een fictieve verhaallijn met ‘echte’ beelden uit het leven van de hoofdpersonen. De filmmakers reizen zondag af om het festival bij te wonen, dat maandag 10 juni plaats vindt in Palermo.

bron: WereldRegio  08-06-2013

Nieuwe vesten voor reddingsbrigade

Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland mocht zaterdag 8 juni drie nieuwe reddingsvesten in ontvangst nemen uit handen van Sjaak Paardekooper van Proef Zeeland. De vesten zijn geschonken door Proef Zeeland en Neeltje Jans mosselen, beide gevestigd in het nieuwe bedrijfspand op Neeltje-Jans. Als leden van de vrijwillige reddingsbrigade op pad gaan met een van de boten is het dragen van een reddingsvest verplicht. Dit kan dus zijn tijdens strandbewaking, evenementenbewaking of een inzet van de rampenploeg. De materialen van de reddingsbrigade worden jaarlijks onderworpen aan een technische keuring om te kunnen blijven voldoen aan de hoge veiligheidseisen. Immers moet materiaal als reddingsvesten het leven van de opvarende van de reddingboten redden. Deze winter bleken drie reddingsvesten het  niveau van de keuring niet meer te halen, en werden daarom ook afgekeurd. Een aanzienlijke investering voor de organisatie welke draait op een hele kleine subsidie en verder sponsoring vanuit het bedrijfsleven. De leden van de reddingsbrigade waren door WK Schot BV uit Zierikzee, de mosselvissers van de ZZ10, ZZ9, ZZ7 en ZZ4 gevraagd om de hulpverlening tijdens de opening van het nieuwe bedrijfspand op Neeltje-Jans voor hun rekening te nemen.  Deze inzet van EHBO-ers, en parkeerassistentie werd ingevuld met vrijwilligers. In ruil voor deze inzet, schonk Neeltje Jans Mosselen en Proef Zeeland de reddingsbrigade drie nieuwe reddingsvesten. Boven: Sjaak Paardekooper overhandigt Taco Meeles van de reddingsbrigade een van de nieuwe reddingsvesten onder toeziend oog van het team van Proef Zeeland. (foto: Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland)

bron: WereldRegio  08-06-2013

Kritiek raad Schouwen-Duiveland op voor-en vroegschoolse educatie

Verschillende raadsfracties hebben kritiek op het niet tijdig invoeren van beleid voor voor- en vroegschoolse educatie. Het college kondigde dit beleid in 2011 al aan, maar voerde het vervolgens door allerlei omstandigheden niet uit. Dit kwam aan het licht door een zeer kritisch rapport van de onderwijsinspectie.

 

bron: PZC  07-06-2013

Afboeken op grondprijs zorgpunt voor gemeenteraad Schouwen-Duiveland

De gemeenteraad beseft dat afboeken op de grondprijs onvermijdelijk is, maar maakt zich wel zorgen over de gevolgen voor de financiële toekomst. Schouwen-Duiveland zit met aardig wat grond dat nog niet is afgenomen omdat de huizenmarkt compleet is ingestort. Hierover worden momenteel gesprekken gevoerd met de betrokken projectontwikkelaars. Lees verder.

 

bron: PZC  07-06-2013

Wethouder Schouwen-Duiveland verwacht geen verrassingen meer met asbest in scholen

Wethouder Wim Stouten (foto) van de gemeente Schouwen-Duiveland verwacht niet dat de gemeente weer komt te staan voor een onverwachte asbestsanering. Hij zei naar aanleiding van de behandeling van het raadsvoorstel over de asbestsanering van de J.L. De Jongeschool in Zierikzee. (foto: gemeente Schouwen-Duiveland)

 

bron: PZC  07-06-2013

Kritiek Leefbaar Schouwen-Duiveland op overheadkosten Regionale uitvoeringsdienst

De fractie van Leefbaar Schouwen-Duiveland heeft forse kritiek op de overheadkosten voor de regionale uitvoeringsdienst. De gemeente draagt 132.000 euro bij aan personeelslasten. Dit is gelijk aan 2,4 formatieplaatsen. Daar bovenop komt 80.000 euro voor de overhead en dat schoot de fractie van LSD in het verkeerde keelgat. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  07-06-2013

Autoscooter dempt geluid voor bruiloft Zierikzee

De autoscooter op de ‘kleine kermis’ in Zierikzee zet vrijdagmiddag het geluid zacht vanwege een huwelijksdienst in de Gasthuiskerk aan het Havenplein. De ouders van de bruid hebben daarom gevraagd. Lees verder. (foto: GV Delta Sport)

 

bron: PZC  07-06-2013

Hek en ballennet maken Mosselboomgaard Zierikzee af

B en W onderzoeken of er nog geld is voor een hek en een ballennet bij speelplaats en Cruijff-court aan de Mosselboomgaard in Zierikzee. Dat zei wethouder Wim Stouten vrijdagochtend bij de opening van het vernieuwde parkeerterrein in het centrum van Zierikzee. Wijkbewoners hebben om hek en ballenvangnet gevraagd. (foto: George Hahn)

 

bron: PZC  07-06-2013

Veelzijdigheid troef op Stoepeschietertjestoernooi

Op het achtste editie van het Stoepeschietertjestoernooi is naast tennis volop te doen. Het toernooi, dat van 22 tot en met 29 juni duurt, heeft woensdag 26 juni een knutselmiddag en een snackbuffet. Diezelfde dag verzorgt ATT een tennisclinic. Bij inschrijving ontvangen de deelnemers een attentie en een lootje met kans op diverse prijzen. Stoepeschietertjestoernooi is een open jeugdevenement met dubbel- en enkelspel voor de leeftijdscategorieën tot en met tien, twaalf, veertien en achttien jaar. Inschrijven kan tot 15 juni.

bron: WereldRegio  08-06-2013

Zierikzeese ondernemers starten stempelactie

De ondernemers in Zierikzee starten zaterdag 8 juni een stempelkaartactie tot 22 juni. Wie boodschappen doet bij de deelnemende bedrijven krijgt een stempel. Zes stempels is een volle kaart en daarmee maakt een deelnemer kans op één van de vele prijzen. Het initiatief van de actie komt van de OVO, ondernemers voor ondernemers. Ook de plaatselijke markt doet mee.

bron: WereldRegio  08-06-2013

Billboard voor Koninklijk paar

Maandag 10 juni wordt bij de Kado- en Rookshop van Viergever aan het Havenpark de proefopstelling gemaakt van een billboard voor de verjaardagskalender over Bhutan, ontworpen door Remco Waleboer, eindexamenleerling MAVO van Pieter Zeeman. Samen met de initiatiefnemers voor de verjaardagskalender voor Bhutan, Karin den Haan (docent CVK) en vrijwilliger Dick Doeswijk van uitgeverij De factor -Y- , wordt op 10 juni de laatste hand gelegd aan de opstelling, zodat op 21 juni tijdens het koninklijk bezoek aan Zierikzee en bij de wandeling van het koninklijk paar langs Oude Haven en Havenpark ook bescheiden aandacht gegeven kan worden aan de geschiedenis van Schouwen-Duiveland en het water. Op de billboard prijkt in het midden één van de vier in de kalender opgenomen authentieke foto’s van de watersnoodramp van 1953, genomen bij de inmiddels afgebroken boerderij bij Borrendamme, met uitzicht op Zierikzee. Remco Waleboer verwerkte in de drie voorjaarsmaanden van deze vorstelijke verjaardagskalender, april, mei en juni, heel creatief de verjaardagen van het koninklijk paar.  Ook hun bezoek aan Zierikzee op 21 juni is vermeld én …. (met potlood) de vaderdag van 16 juni 2013, de dag waarop deze kalender aan Koning Willem Alexander cadeau zal worden gedaan. Koningin Maxima is gevraagd om haar drie kinderen deze verjaardagkalender dan als cadeau aan hun vader aan te bieden. Als beschermvrouwe van kleinschalige economische projecten zal het maatschappelijk project van Pieter Zeeman voor Bhutan koningin Maxima zeker aanspreken. De opbrengst van de opbrengst van de verjaardagskalender wordt namelijk besteed aan de aanschaf van warme kleding, tenten en gereedschap. Koning Willem Alexander, die in zich met watermanagement bezighield, zal door de indeling verleden, heden en toekomst in de kalender scherp gehouden worden bij het nemen van zijn toekomstige beslissingen. Deze koninklijke verjaardagskalender is behalve bij Kado- en Rookshop Viergever ook verkrijgbaar bij het Watersnoodmuseum Ouwerkerk, Wijnboerderij De Kleine Schorre in Dreischor, Trudy van ‘t Westeinde Acupuntuur in Zierikzee en bij de vier eilandelijke VVV vestigingen (ook bij de Dikke Toren), voor € 10,-. Word ook vriendje, geef een tientje voor Bhutan.

bron: WereldRegio  08-06-2013

Van der Salm stopt bij Welzijnshuis

Gertjan van der Salm is teruggetreden als directeur bestuurder van het Welzijnshuis. Van der Salm vindt het na twee jaar genoeg en wil zijn tijd op een andere manier gaan invullen. De Raad van Toezicht van het Welzijnshuis heeft per 1 juni Corina van der Vliet benoemd als directeur bestuurder. Corina is voor iedereen binnen het Welzijnshuis een bekend gezicht. Zij vervulde tot deze datum de functie Directeur Sector Welzijn. De Raad van Toezicht heeft er alle vertrouwen in dat zij in staat zal zijn het Welzijnshuis door een volgende fase heen te loodsen. Een fase waarin de gevolgen van bezuinigingen en wijzigingen in de organisatie verder invulling zullen krijgen. Eén van de wijzigingen is dus dat kinderopvang en welzijn nu onder één directeur komen te vallen.

bron: WereldRegio  07-06-2013

Koningen en Koninginnen lopen mee met de Zierikzeesche Avondvierdaagse

Op 10, 11, 12 en 13 juni wordt de 68e editie van de Zierikzeesche Avondvierdaagse weer gelopen. Tijdens de vier avonden zijn wandelroutes van respectievelijk 8 en 15 kilometer uitgezet. Er wordt de laatste avond hoog bezoek verwacht tijdens de intocht van de vele sportievelingen die ook dit jaar weer mee zullen lopen.  Meelopen kan zowel individueel als in groepsverband. Zoals elk jaar is er voor de laatste avond van de vierdaagse weer een thema gekozen. Met het aanstaande koninklijk bezoek op komst heeft de Zierikzeesche Avondvierdaagse gekozen voor het thema koningen en Koninginnen. Wij hopen dan ook heel wat royals te mogen verwelkomen donderdag avond op het nieuwe havenplein. Voor de leukst verklede deelnemers zijn prijzen beschikbaar, ter beschikking gesteld door diverse ondernemers. Alle lopers die dit jaar als koning of koningin meelopen met de 68e editie van de Zierikzeesche Avondvierdaagse zullen een Koninklijke behandeling krijgen. Natuurlijk hebben we elke avond wat lekkers dankzij onze sponsoren. Op maandag dankzij C1000 Schot uit Nieuwerkerk wat lekkers te knabbelen, op de dinsdag natuurlijk een koekje of cakeje van onze hof leverancier Zeelandia, de fruitige dortslesser op woensdag van Munter zal niet onderbreken. De Spar voorziet al het blauw bloed op donderdag van een ijsje Natuurlijk is elke avond een uitdaging voor alle lopers die de 8 kilometer lopen, maar ook zeker mag het elite groepje wat de 15 kilometer loopt niet worden vergeten. Iedereen zet elke avond hun beste beentje voor .Op donderdag is voor iedereen het hoogte punt, en voor sommige koningen en koninginnen zal er dan een extra verassing zijn. Zij zullen voor hun mooiste outfit een prijs ontvangen ,welke beschikbaar is gesteld door de Intertoys voor onze kleinste royals en de Sport2000 en Slager Ornee Bolier voor onze volwassen Royals Zelf Rijkswaterstaat helpt mee om het de lopers zo makkelijk mogelijk te maken, zij hebben alles op alles gezet om de door steek  van Levenstrijd naar de Havendijk mogelijk te maken. De wandel route loopt normaal dwars door het nu gerealiseerde natuurgebied, echter een werkpad zal door de lopers gebruikt mogen worden. Ook legt Rijkswaterstaat voor een avond de werkzaamheden stil zodat alle koningen en koninginnen hun weg normaal kunnen vervolgen. Inschrijven kan nog tot zaterdag 8 juni bij sport2000 aan de Grevelingenstraat te Zierikzee, en daarna op maandag 10 juni op de startavond vanaf 18.00 in Dansschool Kramer in ‘tVrije. De kosten om deel te nemen aan de Zierikzeesche avond4daagse is € 5,–. Vertrek van de stoet is iedere avond om 18.45 vanaf het Havenplein. Op donderdag zal de stoet om ongeveer 19.30 vertrekken van de Lange blokweg richting het Havenplein waar de lopers feestelijk worden binnen gehaald en hun medaille op kunnen halen.

Meer informatie is te vinden op de website www.avondvierdaagse-Zierikzee.nl.

bron: Zierikzeesche Avondvierdaagse  05-06-2013

Kleppetband zingt Anywave in Zierikzee open

De eerste tonen van de 33e editie van het Festival Anywave werden woensdagmiddag geproduceerd door de Kleppetband. Het duurde even voordat dat zanger en presentator Frankel het startsein gaf, maar uiteindelijk kon het kinderconcert toch beginnen. Lees verder

 

bron: PZC  05-06-2013

Explosievenstudie vertraagt steiger Rollandthof

Onderzoeken naar mogelijke aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven in de bodem van de Zierikzeese haven, zorgt voor vertraging van de aanleg van de steiger bij het Rollandthof. De steiger zelf is al klaar en ligt bij de fabrikant te wachten tot hij kan worden gemonteerd. Dat gebeurt op z’n vroegst in oktober.Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  05-06-2013

Statenvragen over ziekenhuis Zierikzee

De CDA-statenfractie heeft vragen gesteld aan het college van GS over de toekomst van het ziekenhuis in Zierikzee. Statenlid Frans Babijn wil weten of het college van GS op de hoogte is van plannen met het ziekenhuis. Op Schouwen-Duiveland circuleren hardnekkige geruchten dat de dagbehandeling oncologie zou vertrekken.Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  04-06-2013

Polderman komt naar Schouwen-Duiveland

Commissaris van de Koning Han Polman brengt op maandag 10 juni een werkbezoek aan de gemeente Schouwen-Duiveland. Op het programma staan ondermeer een rondrit door de gemeente en een bezoek aan Camping Julianahoeve. Daarnaast zal een ontmoeting met de diverse fractievoorzitters plaatsvinden. Polman is op 1 maart CarlaPeijs opgevolgd. Bij wijze van nadere kennismaking bezoekt hij alle 13 gemeenten in Zeeland.

bron: WereldRegio  04-06-2013

Burgemeester ‘heropent’ de markt

Op donderdag 13 juni om 13.30 uur opent Burgemeester Rabelink de markt op het heringerichte Havenplein. De markt, die als sinds 1400 bestaat, is belangrijk voor Zierikzee. De markt versterkt de centrumfunctie van het Havenplein, trekt toeristen en voorziet inwoners in hun behoeften waarbij horeca en de markt nauw met elkaar verweven zijn. Ter ere van de feestelijke opening worden dan ook namens de markt en de horeca 1500 consumptiebonnen uitgedeeld. Daarnaast stellen de marktkooplieden gezamenlijk twee reischeques van ieder 250 euro als prijs ter beschikking voor de stempelactie die wordt gehouden van 8 tot en met 22 juni. Gedurende de middag is er muziek in de muziektent en loopt er 15-koppige dweilband rond op de markt en in de stad om de feestelijkheden te omlijsten.

bron: WereldRegio  04-06-2013

Nieuwbouw Borrendamme Zierikzee is vertraagd

De nieuwbouw van zorgcentrum Borrendamme is vertraagd. De bouw wordt waarschijnlijk na de zomer opgeleverd, en dat is een paar maanden later dan de bedoeling was. Lees verder.

 

bron: PZC  04-06-2013

BAS Stichting krijgt 650 euro van jeugdvoetbal

De BAS Stichting heeft er weer een mooie donatie bij. Tijdens het jeugdtoernooi van Schouwen-Duiveland op sportpark De Vospit kregen Rob en Annita van den Ouden een cheque van 650 euro overhandigd van Gerard van Wanrooij (voorzitter WIK’57) en Ellen van der Bijl (jeugdzaken Regiocommissie Schouwen-Duiveland). Het toernooi werd gewonnen door MZC’11 (F1-pupillen en E-pupillen, poule 1), ZSC’62 (E-pupillen, poule 2) en WIK’57 (D-pupillen). (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-06-2013

Politiek mengt zich in zorgen over ziekenhuis

Het CDA in provinciale staten en de Christenunie in de gemeenteraad wil opheldering over de mogelijke sluiting van delen van het ziekenhuis in Zierikzee. Een maand geleden berichtte WereldRegio over de dreigende sluiting van de afdeling oncologie en de dagbehandeling. Volgens het ziekenhuis zou er nog geen besluit genomen zijn. Ook berichten deze week (onder meer PZC) vergroten de onrust. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-06-2013

Screening honderden mensen voor bezoek koningspaar

Honderden mensen, die in de zogenoemde eerste ring verkeren tijdens het bezoek van Willem Alexander en Maxima zullen worden gescreend. Dat betekent dat de veiligheidsdienst van het Koninklijk Huis op zoek gaat naar zaken, die de veiligheid van het paar in gevaar kunnen brengen. Ook zal er vrijdagmorgen de 21e juni in de vroege ochtend een ‘bomcheck’ gedaan worden en kan niemand het gebied in. Overigens is inmiddels duidelijk dat het bezoek iets verlaat is. De verwachting is, dat het paar nu iets over half twaalf ’s morgens aankomt en even na twaalf uur weer vertrekt.

bron: WereldRegio  03-06-2013

Alert! opent aanval op VVD-leider gemeenteraad

Jos Beije van Alert heeft de aanval geopend op fractievoorzitter Wout van den Berg van de VVD. In een open brief vraagt hij zich hardop af waar Van den Berg mee bezig is. En – zo laat Beije  weten – ook anderen in de gemeenteraad en zelfs Van den Berg’s eigen partijgenoten – zouden het niet meer snappen. Beije doelt hiermee ondermeer op plannen voor een zorgdebat, burgerparticipatie en de Vluchthaven in Bruinisse. In het laatste dossier plaatst Beije zelfs vraagtekens bij een eventuele belangenverstrengeling. Het is niet gebruikelijk dat gemeenteraadsleden elkaar persoonlijk aanvallen. Beije vergelijkt de werkwijze van Van den Berg zelfs met de eerste Golfoorlog, waarbij de Amerikanen de strategie ‘Shock and Awe’ inzetten. Beije:,,de gealllieerde troepen hadden namelijk ook geen idee hoe ze Saddam Hussein moesten aanpakken, dus hebben ze alles maar ingezet wat ze hadden.” Van den Berg heeft nog niet gereageerd op de aanval van Beije. Lees alertsd.nl/open-brief-aan-woutvandenberg

 

bron: WereldRegio  03-06-2013

Vrouwen MZC’11 houden keurig stand

Het eerste vrouwenelftal van MZC’11 is niet voor niets afgereisd naar het verre Oene (nabij Zwolle). Tegen de gelijknamige ploeg verdedigde de ploeg een 2-1-voorsprong uit de eerste wedstrijd van een week geleden in Zierikzee. Dat deed MZC’11 met verve door in de eerste helft al de eindstand op het scorebord te zetten: 0-3. Sanne Tamerus maakte twee treffers en de derde goal kwam op naam van één van de Oene-speelsters. Door de twee overwinningen speelt MZC’11 ook tijdens het seizoen 2013/2014 in de tweede klasse. (foto: MZC’11/WereldRegio)

bron: WereldRegio  03-06-2013

Geruchten over afslanken ziekenhuis nemen toe

Al geruime tijd wordt er druk gespeculeerd over het verdwijnen van taken in het ziekenhuis in Zierikzee. WereldRegio meldde een maand geleden al dat er gesproken wordt over het afstoten van de dagbehandeling en de afdeling oncologie. Een besluit zou niet eerder dan eind dit jaar worden genomen, zo liet een woordvoerder weten. Afgelopen week werd de redactie getipt over het afstoten van de dagbehandeling en de poliklinische behandelingen. Er zouden vier arbeidsplaatsen verdwijnen in Zierikzee. Wederom laat het ziekenhuis weten, dat hiervan(nog) geen sprake is. Een woordvoerder zegt van de Raad van Bestuur te hebben begrepen, dat er geen besluiten zijn genomen en dat geruchten niet op feiten berusten. Echter, sinds enkele dagen wordt er op de sociale media druk gespeculeerd over het afstoten van taken. De Raad van Bestuur heeft eind deze week gesproken met zorgwethouder Gilles Houtekamer. Die was – zo laat hij weten – niet op de hoogte van enige ontwikkeling. Wel is Houtekamer uitgesproken over het mogelijke verdwijnen van de afdeling oncologie. Hij zou het onacceptabel vinden voor mensen, die op het openbaar vervoer aangewezen zijn. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  03-06-2013

‘Zonnepanelen op dak van het gemeentehuis in Zierikzee’

Schouwen-Duiveland wil dit en volgend jaar fors besparen op stroomverbruik in het gemeentehuis in Zierikzee. Dit wil de gemeente bereiken door zuiniger om te gaan met stroom en gebruik te maken van duurzame energie. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  04-06-2013

Mosselboomgaard Zierikzee wordt vrijdag geopend

De herinrichting van parkeerterrein Mosselboomgaard in Zierikzee is klaar. Behalve meer parkeerplaatsen, kreeg het terrein een speelplaatsje en een Cruyff Court. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  03-06-2013