Bouwbord nieuwe sportcentrum onthuld

Op 28 februari 2013 hebben wethouder Verseput, de heer R. Wind (Wind Design & Build) en de heer B. Lavrijsen (Laco) het bouwbord voor het nieuw te bouwen sportcentrum aan de Lange Blokweg onthuld. Het bouwbord is geleverd door de firma Bordbusters. Begin maart wordt door aannemingsbedrijf Baas B.V. gestart met het bouwrijp maken van het terrein, waarna begin april de eerste paal de grond in geslagen wordt. (foto: Pieter van de Laan)

bron: gemeente Schouwen-Duiveland 28-02-2013

Van de Graaf neemt koppositie van Aangeenbrug over

Door de voorjaarsvakantie was het op de clubavond van Schaakvereniging Zierikzee wat rustiger dan normaal. Ook titelkandidaten Aangeenbrug, Gutkind en titelverdediger Spiegels waren afwezig. Hierdoor kon Bas van de Graaf de koppositie pakken en Martin Krijger weer wat dichter naar de top drie toe komen. Kees van den Nieuwendijk opende met een zelden gespeelde opening, en leek op de damevleugel een overwicht te krijgen. Bas van de Graaf reageerde opmerkelijk door met de pionnen die zijn eigen koning bescherming boden, de aanval op de witte koningsstelling te openen. Hij veroverde een stuk, maar met de aanval van wit die daarop volgde moest hij weer materiaal teruggeven. Van de Graaf behield wel een sterke aanval op de witte koning, en wist na afruil van de dames de gevaren te neutraliseren, waarna hij een gewonnen eindspel over hield. Martin Krijger stond al snel beter, maar Fokko Baakman wist met originele zetten telkens materiaalverlies te voorkomen. Het duurde tot de 38e zet eer Baakman eindelijk geen antwoord meer had en opgaf. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-02-2013

Raad Schouwen-Duiveland volgt onderwijsbeleid op afstand

De gemeenteraad stelt het onderwijsbeleid vast en daarna wordt de gemeenteraad achteraf geïnformeerd over de vorderingen. Lees verder.

 

bron: PZC  27-02-2013

Kerkhove sneuvelt weer in eerste ronde

Het begint een repeterend verhaal te worden, maar Lesley Kerkhove heeft het weer niet gered in de eerste ronde van een Future- of Challenger-evenement. In het Franse Bron had de Zierikzeese tennisster een allerminst slechte loting in Isabella Shinikova. De Bulgaarse is de nummer 325 van de wereld en trof in Kerkhove als 359e op de WTA-ranking. De verschillen waren ook in de wedstrijd klein. Shinikova zegevierde echter met 6-4, nadat ze ze met 3-1 achterstond, en met 7-5 in een set waarin Kerkhove zich nog terugknokte van 5-2 naar 5-5. Het verlies van Kerkhove was alweer de vierde nederlaag tijdens een eerste ronde in 2013. Romy Kerkhove (foto), de veertienjarige zus van Lesley, slaagde er dinsdag wel in de tweede ronde te bereiken. Ze deed dat op een internationaal jeugdtoernooi, Focus tennis academy open 2013 (categorie 3 in Bleijswijk), door de Russische Anna Sedinkina te verslaan. Het werd 6-2 6-4 voor de Zierikzeese. Een ronde later, op donderdag, moest Romy Kerkhove haar meerdere erkennen in de Italiaanse Irene Lavino. Na 2-6-verlies in de eerste set knokte de Zierikzeese goed terug via een tiebreak (7-5), maar daarna was Lavino weer een maatje te groot: 1-6. (foto: Richard van Loon)

 

bron: WereldRegio  27-02-2013

Open eilandelijke snelschaaktitel voor Hekhuis

Jeroen Hekhuis heeft het open snelschaaktoernooi van Schouwen-Duiveland gewonnen. In een veld van bijna veertig deelnemers vergaarde de schaker negen punten. Twe oud-leden van de organsierende schaakvereniging Zierikzee, Sven Stange en Bart Karstens, werd met twee andere spelers gedeeld tweede en haalden allen acht punten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  27-02-2013

Bredeschool met 32 huurappartementen

In Noorderpolder in Zierikzee ontwikkelen Zeeuwland en Marsaki een appartementengebouw voor cliënten van Eilandzorg en een brede school. Op dinsdag 5 maart 2013 slaan de kinderburgemeester, een leerling van basisschool Theo Thijssen en een bewoner van Eilandzorg de officiële eerste paal. De ontwikkeling van de brede school en appartementen kent een lange geschiedenis. Daarom wordt de officiële eerste paal feestelijk gevierd. Leerlingen houden een lawaaioptocht en laten ballonnen op. Directeur/bestuurder van Zeeuwland Antoine de Ceuster, wethouder Wim Stouten en directeur van Obase Ewald de Keijzer houden deze middag een toespraak. Het appartementengebouw en de brede school komen tegenover elkaar te staan, op de hoek van Koning Gustavweg en Emil Sandströmweg in Zierikzee. Het gebouw van twee verdiepingen biedt straks onderdak aan openbare basisschool Theo Thijssen, kinderdagverblijf KOOS, peuterspeelzaal/buitenschoolse opvang van Kibeo en een multifunctionele ruimte voor welzijnsactiviteiten. Het appartementengebouw telt straks vier woonlagen met 32 zelfstandige huurappartementen. Deze appartementen zijn bedoeld voor mensen met somatische zorg. Het gaat om comfortabele woningen met een oppervlakte van circa 85 m2, waar de bewoners samen met hun (eventuele) partner veilig kunnen wonen. De woningen zijn voorzien van de gebruikelijke gemakken voor senioren. Eilandzorg biedt dagverblijf met begeleiding in een aantal groepsruimten in het gebouw en 24-uurs begeleiding aan huis. Boven: Artist impressie Brede school)

bron: WereldRegio  26-02-2013

Tijdelijk loswal in havenkanaal Zierikzee

In het havenkanaal van Zierikzee wordt een tijdelijke loswal aangelegd. Lees verder.

 

bron: PZC  26-02-2013

Demiz speelt in op vraag vakantiegangers

Binnenkort is het weer vakantietijd en zullen velen hun vakante doorbrengen op Schouwen-Duiveland. Annemarie Zuiderent (foto), huid- en oedeemtherapeut in Zierikzee, merkt dat steeds meer mensen hun weg naar haar praktijk weten te vinden. Elk jaar heeft ze terugkerende vakantiegangers (Nederlanders en Duitsers) die tijdens hun vakantie lymfedrainage nodig hebben omdat zij behandeld zijn geweest voor borstkanker. Deze massage vindt 1 of 2 keer per week plaats en zorgt er voor dat de romp of de arm niet vol vocht loopt. ‘Het feit dat de therapie gevolgd kan worden, zorgt er voor dat men ook hier een vakantie boekt’, zo zegt Zuiderent. ‘Ongetwijfeld zijn er nog meer zorgaanbieders die iets specifiek aanbieden en daarmee een waardevolle aanvulling kunnen zijn in het beslissingsproces van de consument. Denk bijvoorbeeld aan het onlangs geopende Buurtzorgpension op de 2e verdieping van Zorgboulevard Victoria”. Toeristen, die een dergelijke zorg nodig hebben hoeven zich er niet van te weerhouden hun vakantie op Schouwen-Duiveland door te brengen. Dermiz, de praktijk Annemarie Zuiderent is gevestigd op Zorgboulevard Zierikzee – de begane grond van Zorgboulevard Victoria (het voormalig Rode Kruis Ziekenhuis). (foto: WereldRegio)

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  26-02-2013

Toch opknapbeurt voor verweerde ANWB-borden

De ANWB knapt samen met de Stichting Landschapsbeheer Zeeland informatieborden op het eiland op. Over de vaak onleesbare informatieborden bestaat de nodige ergernis bij het publiek. Een publicatie hierover in WereldRegio was voor Jaap Geleijnse uit Zierikzee (consul recreatie en toeriste bij de ANWB) reden om bij het hoofdkantoor aan de bel te trekken. De ANWB werkt aan een fonds voor de herstelwerkzaamheden, maar dat fonds is er nog niet. Er is wel iets van geld, maar het opknappen gebeurt met andere partijen. Het lastige is dat de borden vaak in opdracht van andere partijen neergezet worden door de ANWB. Die garandeert dat ze tien jaar meegaan. Ze staan vaak langer en naarmate de tijd verstrijkt is niet meer bekend wie de oorspronkelijke opdrachtgever was.  Als de ANWB weet van wie de borden zijn, gaat ze in overleg met als doel de borden weer op te knappen.

bron: WereldRegio  26-02-2013

Peijs bedankt organisatoren Havendagen Zierikzee

Met een persoonlijke videoboodschap heeft scheidend commissaris van de Koningin Karla Peijs (foto) de organisatoren van de Havendagen in Zierikzee bedankt voor hun inzet. Wim Schot, Jaap Schot en Leon Praet kregen de videoboodschap maandagmorgen te zien. Daarin bedankt Karla Peijs hen voor het werk dat ze verrichten voor de Havendagen en voor de promotie van de mossel. Jaap Schot: “Dit is hartstikke leuk. Dat hadden we echt niet verwacht dat ze ons zo zou bedanken.” Peijs was de afgelopen jaren een graag geziene gast bij de Havendagen in Zierikzee. Ze blijft ook altijd welkom volgens de drie organisatoren. ook gaan ze haar nog persoonlijk bedanken na haar afscheid. Peijs heeft deze week haar laatste werkweek als commissaris van de Koningin. Daarom bedankt ze via de videoboodschappen enkele Zeeuwen. Zie videoboodschap. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  25-02-2013

Aftrap bouw sportcomplex met plaatsen bord

Op 28 februari 2013 onthullen wethouder Verseput, de heer R. Wind (Wind Design & Build) en de heer B. Lavrijsen (Laco) het bouwbord van het nieuw te bouwen sportcentrum aan de Lange Blokweg. Hiermee is het startsein voor de bouw van het op een na grootste project in de geschiedenis van de gemeente Schouwen-Duiveland gegeven. Inmiddels zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het sportcomplex in volle gang. Kabels en leidingen worden verlegd dan wel aangelegd en het terrein wordt begin maart bouwrijp gemaakt. Om een project succesvol te kunnen uitvoeren is een goede samenwerking tussen opdrachtgever, ontwikkelaar, exploitant en aannemer van groot belang. De gemeente is tot op heden zeer tevreden over de onderlinge samenwerking, aldus wethouder Verseput. Het nieuwe sportcentrum vervangt het oude sportcentrum aan het Groene Weegje in Zierikzee en biedt naast twee zwembaden ook een turnhal, horecafaciliteiten, twee sporthallen en een fitness voorziening. Het is de bedoeling dat het sportcentrum in de zomer van 2014 zijn deuren opent voor publiek. Daarnaast vestigen zich op dit terrein de hockey-, handbal en korfbalvereniging. Het clusteren van al deze buitensporten in combinatie met de nieuwbouw van het sportcentrum zorgt ervoor dat de inwoners van Schouwen-Duiveland in 2014 een centraal gelegen en goed bereikbaar sportcomplex op een representatieve en herkenbare plaats krijgen. Deze ontwikkeling maakt onderdeel uit van programma Zierikzee, een dynamisch programma met diverse projecten op het gebied van wonen, werken en verblijven. Hiermee versterken we Zierikzee als kloppend hart en centrum van Schouwen-Duiveland.

bron: WereldRegio  25-02-2013

Grote belangstelling voor lezing André Kuipers

Een groot aantal mensen heeft zich proberen aan te melden voor de lezing, die ruimtevaarder André Kuipers op 10 april gaat geven bij de Beursvloer in Zierikzee. Vrijdag maakte WereldRegio zijn komst bekend. Snel daarna kwam een reeks verzoeken binnen. De lezing is echter alleen toegankelijk voor deelnemers aan de beursvloer én leden van de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland. Verenigingen en/of bedrijven die de lezing van Kuipers willen aangrijpen om zich alsnog aan te melden voor de Beursvloer kunnen zich aanmelden via www.beursvloer-schouwen-duiveland.nl. De Beursvloer is een initiatief van het Welzijnshuis en wordt ondersteund door Zeeuwland, Klaassen Notarissen, Rabo Oosterschelde en WereldRegio.

bron: WereldRegio  24-02-2013

Bronzen plak atleet Heijnen op 200 meter NK indoor

Noah Heijnen is op het NK indoor voor A-junioren in Apeldoorn derde geworden op de 200 meter. In de series liep de atleet uit Burgh-Haamstede met 22,87 seconden een nieuw persoonlijk record. In de finale ging hij weer net iets sneller: 22,65 seconden. Op de finale van de 60 meter kwam Heijnen een fractie te kort voor het podium. Na grondige analyse van het finishfilmpje bleek hij een duizendste van een seconde achter Menno Vloon te zitten en werd dus vierde. Kristin Baas, ook lid van Delta Sport, werd in de finale van de 400 meter bij de B-junioren zesde. (foto: Avinus Baas)

bron: WereldRegio  24-02-2013

Delta Sport overtuigt in do or die-duel

Overtuiging. Dat is het juiste woord dat van toepassing was op het optreden van Delta Sport in het do or die-duel met Gemini. De wedstrijd eindigde zondagmiddag in sporthal Onderdak in zeer duidelijke cijfers: 32-23 (18-9). Eindelijk trad het eerste mannenteam van de Zierikzeese handbalvereniging goed op de voorgrond en dat was nodig ook. De wedstrijd tegen de net als Delta Sport jonge formatie moest gewonnen worden omdat anders de zo begeerde tiende plaats in de hoofdklasse D wel erg ver weg zou zijn geweest. Nu is het verschil met Helius ’slechts’ twee punten. In de wetenschap dat de ploeg uit Hellevoetsluis de voorlaatste dag naar Zierikzee komt, is het voor Delta Sport mogelijk te ontsnappen aan indirecte degradatie. Tegen Gemini 2 startte Delta Sport denderend, met overleg en vol geduld. ,,We speelden meer voor de ploeg en maakten niet gelijk die actie, maar nog een keer spelen”, verklaarde youngster Tim Vleeshouwer het goede optreden van zijn team. Dat beviel zijn coach Rob de Vos ook. ,,De eerste helft was goed. We wachtten langer, bleven in de ruimte spelen en zagen niet elke actie als een afrondsysteem. Dat was de laatste weken al zichtbaar en kwam er vandaag goed uit. De kansen werden daardoor wat groter en we schoten met scherp.” Op de eerste helft viel weinig af te dingen als je door een Delta Sport-bril keek. Heel veel aanvallen werden op een gevarieerde wijze, waaronder Vleeshouwer (,,Ik heb lekker gespeeld”) met vijf treffers, afgerond, verdedigend stond het zoals vaak als een huis en toonde doelman Jacco de Looff aan meer dan opgeknapt te zijn door onder meer vier strafworpen op rij te keren. Dat is iets dat in het handbal bijzonder weinig voorkomt en dat gold ook voor de marge van negen treffers bij rust. Deze twee ’statistieken’ konden voor Delta Sport weinig anders dan een goede afloop voorspellen. Om nog maar te zwijgen over de achttien doelpunten van Zierikzeese makelaadij. Vleeshouwer, zonder een spier te verrekken en met enige zelfspot: ,,Ons gemiddelde uit de hele competitie”. In de eerste zeven minuten na rust was de thuisploeg ‘het’ even kwijt maar daarna was er werkelijk geen vuiltje aan de lucht. ,,In de tweede helft is het wat lastiger. Dat weet je, maar je blijft gelijk opgaan”, constateerde De Vos. Vanwege het gunstige scoreverloop en het goede spel hoefde Delta Sport zich niet druk te maken over de afloop, al had Vleeshouwer geen last van druk. ,,Ik probeer het weg te zetten. Het is een wedstrijd”, aldus de handballer die desgevraagd even vooruit wilde kijken. ,,Volendam uit hebben we een kans en Helius thuis moeten we gewoon pakken.” Mocht Delta Sport niet in haar missie – tiende worden – is er nog een ontsnappingsmogelijkheid, leerde een schrijven van de handbalbond dat afgelopen week bij het secretariaat van de Zierikzeese club binnenkwam. Er heeft namelijk na de reguliere competitie een nacompetitie plaats met de nummers elf en twaalf van de hoofdklassen en de kampioen van de eerste klassen. Eén van die nummers elf is (nog) Delta Sport. De winnaar van de nacompetitie blijft in of promoveert naar de hoofdklasse. Scores Delta Sport: Guido de Graaf 9, Tim Vleeshouwer 6, Ruben Bos, Guust Sluijs 4, Jorben Sprong, Jerry Aertssen 3, Tijs de Vos 2, Kevin Meulmeester.  

bron: WereldRegio  24-02-2013

Atleet Ravia beste Zeeuw loodzware Trail by the Sea

Johnny Ravia heeft tijdens de tweede Trail by the Sea een vijfde plaats bemachtigd. De Zierikzeese atleet was met die notering de beste Zeeuw tijdens de wedstrijd waarbij sneeuwval het de honderden deelnemers nog lastiger en zwaarder maakten. De Trail by the Sea werd een prooi voor Pascal van Norden uit Gouda. De nummer twee van 2012 legde de 38 kilometer zondagmiddag af in twee uur en bijna zevenenveertig minuten.

bron: WereldRegio  24-02-2013

Volleybalmannen Forza doen plicht in Roosendaal

In een weinig verheffende wedstrijd hebben de volleybalmannen van Forza de uitwedstrijd tegen Roosendaal gewonnen. Het werd 0-4 (21-25 19-25 18-25 24-26) voor de nummer vier van de promotieklasse B. ,,Het was een overwinning die verre van goed was”, sprak Forza-speler Valentijn Luijk na afloop. ,,Het enige dat goed liep, was de service. Zo hadden we bij 21-21 in de eerste set een goede service wat zorgde voor een 1-0-voorsprong”. De tweede en derde set hadden hetzelfde spelbeeld waarin de service van Forza de doorslag gaf. In de vierde set hoopte Roosendaal nog een puntje te slepen, maar voorsprongen van 19-13, 23-20 en 24-23 waren niet aan de thuisploeg besteed. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  24-02-2013

Rijk verkoopt Dikke Toren Zierikzee

Het kabinet stoot 34 monumenten af, waaronder de Sint Lievens Monstertoren in Zierikzee. Lees verder.

 

bron: PZC  23-02-2013

Gemeente investeert in stadsentree Zierikzee

De gemeente Schouwen-Duiveland wil 700.000 euro uittrekken voor de nieuwe stadsentree aan de zuidkant van Zierikzee door een perceel aan het Groene Weegje te kopen van Zeeuwland. Lees verder.

 

bron: PZC  23-02-2013

Nutz naar finale Regioruis in Zierikzee

Bryan Noteboom heeft de tweede voorronde van Regioruis in popcentrum Brogum in Zierikzee gewonnen. Lees verder.

 

bron: PZC  23-02-2013

Wedstrijd MZC’11 afgelast vanwege te hard veld

Het wil nog niet echt vlotten met de herstart van de voetbalcompetitie. De wedstrijd tussen MZC’11 en Krabbendijke, die voor zaterdag 23 februari op het programma staat, ligt er uit. Reden is te harde veld (vanwege de vorst van de afgelopen dagen) waardoor voetballen onverantwoord is. Ook de duels DFS-De Noormannen en SKNWK-Brouwershven gaan vanwege dezelfde reden niet door. De wedstrijd van Bruse Boys (tegen SSV’65) gaat sowieso door. Er wordt op sportpark Volharding gespeeld op kunstgras. Ook ZSC’62-Alliance gaat door.

bron: WereldRegio  23-02-2013

Welke Schouwen-Duivelanders gaan naar kroning?

Burgemeester Gerard Rabelink mag vier inwoners uitnodigen voor de kroning van koning Alexander en koningin Máxima. De twee komen overigens op 21 juni naar Zeeland. Er is nog geen programma en dus is het niet zeker of het paar ook naar Schouwen-Duiveland komt. Diezelfde dag bezoeken zij ook Zuid-Holland.

bron: WereldRegio  22-02-2013

Postbussen voortaan bij Sport2000

PostNL heeft Sport2000 in Zierikzee uitgekozen als nieuw distributiepunt voor de postbussen op het eiland. Vorige week is bekend geworden dat IPZ op de Zuidhoek in Zierikzee faillissement had aangevraagd. IPZ had de postbussen in huis gehaald om wat extra werk te krijgen. Maar dat heeft niet kunnen voorkomen, dat het bedrijf het niet heeft gered en per 1 maart stopt met deze service. Sport2000 aan het Haringvlietplein meldde zich als snel bij PostNL om deze service over te nemen. Het levert werk op en ook meer bezoekers in de zaak. Donderdagmidag zijn Sport2000 en PostNL het met elkaar eens geworden. Vanaf 1 maart moeten postbushouders dus naar de sportzaak toe.

bron: WereldRegio  22-02-2013

Schilperoort per direct gestopt bij Kloetinge

Corné Schilperoort komt dit seizoen niet meer in actie voor Kloetinge. De 29-jarige voetballer uit Zierikzee kan het voetbal bij de zaterdag-hoofdklasser niet meer combineren met zijn werk. (foto: VV Kloetinge)    

bron: WereldRegio  22-02-2013

Onzekere toekomst kamerheer Asselbergs in Zierikzee

Oud-burgemeester Jack Asselbergs uit Zierikzee krijgt 30 april ontslag als kamerheer van de koningin. Lees verder.

 

bron: PZC  22-02-2013

Eerste paal voor Bredeschool Zierikzee

Op dinsdag 5 maart wordt de eerste paal geslagen voor de nieuwe Bredeschool in de Zierikzeese wijk Noorderpolder. De school wordt de nieuwe huisvesting voor de Theo Thijssenschool, die al jaren uitziet naar een nieuwe plek. De onderhandelingen voor de Bredeschool hebben zeker zo’n tien jaar geduurd. Maar nu gaat het er toch van komen. Boven: Artist impressie Brede school)

bron: WereldRegio  22-02-2013

André Kuipers komt naar Zierikzee

Ruimtevaarder André Kuipers komt woensdag 10 april naar Zierikzee. Daar houdt hij een lezing tijdens de vijfde editie van de Beursvloer. In verband met het lustrum van de Beursvloer hebben de deelnemende partijen (Welzijnshuis, Ondernemerskring Schouwen-Duiveland, Rabobank Oosterschelde, Klaassen Notarissen, Zeeuwland en WereldRegio) er voor gekozen om groots uit te pakken. Kuipers spreekt in het gemeentehuis in Zierikzee. Daar wordt de Beursvloer gehouden en vergadert de eilandelijke ondernemersclub. Die combinatie maakt het de ondernemers mogelijk om kennis te maken met het fenomeen Beursvloer. De bedoeling is om nog meer bedrijven en verenigingen aan de beurs te koppelen. André Kuipers vertelt uitgebreid over zijn ruimtevaartavontuur. De organisatie hoopt met deze spreker nog meer mensen te interesseren voor het jaarlijkse evenement. Belangstellenden voor de Beursvloer en de lezing van Kuipers kunnen zich melden bij het Welzijnshuis via www.beursvloer-schouwen-duiveland.nl.

bron: WereldRegio  22-02-2013

Kinderen van OBS ’t Kofschip gaan dromen in praktijk brengen

“We vinden het superleuk”, vertelt Sophie uit groep 8 van OBS ’t Kofschip in Zierikzee. Ze doelt hiermee op het project De Uitdaging waarmee ze samen met haar klasgenoten Josca, Ryan en Mathijs haar sociale droom gaat verwezenlijken: het adopteren van een zeehondje. Het is het tweede jaar op rij dat OBS ’t Kofschip meedoet aan het initiatief De Uitdaging. Kinderen kunnen een eigen droom voor de samenleving omzetten naar een uitdaging die daadwerkelijk in de praktijk wordt gerealiseerd. “‘Onze droom”, vertelt Justin namens zijn groepje, “is het organiseren van een open dag in het Dierenasiel in Zierikzee.” Hijzelf, Ivan, Puk en Thomas kozen net als de andere groep voor dieren. “We zijn op dit idee gekomen en waren het er gelijk over eens. Vooral Puk gaf de doorslag, want zij vond deze dieren zielig en wilde daarom iets voor ze betekenen.” Een niet onbelangrijke voorwaarde volgens Puk: “Het moet uit jezelf komen.” De kinderen staan niet alleen voor de uitdaging van het verwezenlijken van hun droom, maar worden daarbij begeleid door coaches. “Dit zijn mensen van de gemeente, de Rabobank, het Welzijnshuis en Zeeuwland die ons vooral veel tips geven.” De coaches houden de plannen ook realiseerbaar. “Je kunt wel als doel hebben om 1000 euro op te halen, maar dat is natuurlijk niet realistisch.” Het adopteren van een zeehondje is echter niet ambitieloos, want om dit voor elkaar te krijgen is 500 euro nodig. 500 euro is een hoop geld om op te halen. De tussenstand is op dit moment 30 euro, dus nog een flink bedrag te gaan voordat het zeehondje geadopteerd kan worden. “Als bedrijven ons niet met geld willen sponsoren dan kunnen ze bijvoorbeeld ook oude badhanddoeken doneren die ze bij Neeltje Jans gebruiken voor het verzorgen van de dieren.” Als het wel lukt om voldoende geld op te halen, dan krijgt het zeehondje een zelfverzonnen naam en mogen ze het dier vrijlaten in Renesse.  Voor Justin, Ivan, Puk en Thomas blijft het tot aan de open dag ook nog spannend. De voorbereiding is in volle gang en het Dierenasiel werkt graag aan De Uitdaging mee. Justin: “Normaal is het dierenasiel ’s middags niet open, maar speciaal voor ons gaan ze dat wel op 5 maart voor de open dag!” Iedereen is die dag welkom van 11.00 tot 15.00 uur aan Zandweg 26 in Zierikzee. Naast dat het een leuk project is, blijkt het ook leerzaam. “Je leert om samen te werken en niet snel op te geven. Onze coaches geven vooral tips, leren ons hoe we sponsoren netjes te woord staan, organiseren van alles en brengen ons overal naartoe.” Het uiteindelijke doel is niet alleen de sociale droom verwezenlijken, vertelt Sophie. “Ik hoop dat we aan het einde trots op onszelf kunnen zijn.” (foto: Iris Kouwen/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  21-02-2013

Scaldina maakt debuut in hoofdklasse

Het eerste team van tafeltennisvereniging Scaldina mocht vorig weekend aantreden in de hoofdklasse. Vrijdagavond werd de inhaalwedstrijd tegen Wanzl/Belcrum 2 uit Breda afgewerkt. Al snel werd tegen een 5-0-achterstand aangekeken. Koen van Velthoven was nog erg dichtbij tegen Lennart Slaats en Tristan Benschop zorgde dat Enrico Schoen tot het gaatje moest gaan, maar beide partijen gingen in vijf games verloren. Het eerste punt aan Zierikzeese zijde kwam in de zesde partij, toen Van Velthoven in vier games Peter Kooremans versloeg. In ‘s Hertogenbosch Never Despair 2 de tegenstander. In de eerste partij verloor Benschop nipt in vijf games van Stefan Langemeijer en in de pot erna pikte Martijn Stouten een gamepje mee tegen Ronny Struyk. Ook in deze wedstrijd zou het eerste punt gemaakt worden door Van Velthoven; hij versloeg Rolf van den Eerenbeemt in 11-8, 11-9 en 11-8. Na het verloren dubbelspel pikte ook Benschop zijn eerste winstpot mee, in drie games van Ronny Struyk. Een betere uitslag dan 7-3 in het voordeel van de Bosschenaren zat er deze wedstrijd niet in.

bron: Ons Eiland  21-02-2013

Daan van Splunder is Zeeuwse ambassadeur van Tosca Menten

Daan van Splunder uit groep 6 van Binnen de Veste is een van de tien ambassadeurs van kinderboekenschrijfster Tosca Menten. Dat betekent een jaar lang als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwtjes, maar ook de boeken van Tosca Menten onder de aandacht brengen van andere kinderen. Daan bezocht vorig jaar tijdens de Kinderboekenweek de theatervoorstelling ’Plofzak drollemans, Tosca Menten draait door’ in de Weverij. “Ik had al mijn boeken van Tosca meegenomen om ze te laten signeren. Dat was een hele stapel en Tosca vroeg of ik het niet leuk zou vinden om ambassadeur voor haar te worden. Want ze wil natuurlijk dat veel kinderen haar boeken gaan lezen. Ik heb me toen via de site opgegeven. Ik had daar een foto bij gedaan van dat ze haar naam in mijn boeken schreef en ik vroeg of ze dat nog wist. Waarschijnlijk ben ik daarom uitgekozen. Want er waren wel zeventig kinderen die ambassadeur wilden worden en er kunnen er per jaar maar tien zijn. Haar boeken zijn grappig en spannend, je wordt er altijd vrolijk van. Ze is zelf ook grappig en heel druk. Dat kon je wel zien in haar voorstelling. Ook toen de ambassadeurs bij Unieboek Het Spectrum in Houten mochten komen voor een high tea, was Tosca er. Ze heeft altijd een gestreept T-shirt aan en wij kregen er ook een met onze naam erop en het logo op de achterkant. Dat logo stond ook op de gebakjes; die waren heel lekker.” De ambassadeurs krijgen iedere maand een opdracht om uit te voeren. De eerste was een verslag schrijven van de high tea in Houten. Verder mogen de kinderen ook zelf dingen verzinnen, zoals posters ophangen op school en in de bibliotheek, een spreekbeurt houden of proberen in de krant te komen. Dat laatste is dus al gelukt. Daan kreeg ook twee kaartjes voor het Museum van Oudheden in Leiden. Daar is een speciale speurtocht naar aanleiding van het boek van Tosca Menten ‘Dummie de mummie’. Daar moet Daan natuurlijk ook weer een verslagje van maken. Het is het tweede jaar dat Tosca Menten ambassadeurs heeft om andere kinderen enthousiast te maken voor haar boeken. Vorig jaar werden er allerlei leuke dingen voor hen georganiseerd. Ze mochten zelfs naar het Boekenbal. Dus er staat Daan nog van alles te wachten. Toen de filmrechten van ‘Dummie de mummie’ verkocht waren, kreeg Daan daar ’s ochtends vroeg al een mailtje over, terwijl ’s middags pas het persbericht uitkwam. Dat hoort er ook bij als je ambassadeur bent. Boven: Daan van Splunder en Tosca Menten. (foto PR/Ons Eiland) bron: Ons Eiland  21-02-2013

Punt is goed bezig

Kroelen met de dwerggeitjes, konijnen en cavia’s aaien, kennismaken met de ezels Sophie en Rosaline en pony Harley. Een bezoek aan kinderboerderij De Punt in Zierikzee met de daarnaast gelegen kadoshop en lunchroom is altijd weer een leuk uitje. Dat de tijd ook bij De Punt niet stilstaat, is duidelijk. De kinderboerderij gaat dit jaar het 26ste jaar in en in al die tijd is er nogal wat veranderd. Het nieuwste ‘wapenfeit’ is dat de kinderboerderij onlangs het Keurmerk Zoönosen toegekend kreeg door de Gezondsheidsdienst voor Dieren, omdat maatregelen genomen worden om besmettelijke ziekten van dier op mens te voorkomen. Ook doet de kinderboerderij mee met het project ‘Zon op school’ van Delta en werden er onlangs drie zonnepanelen geplaatst duurzaam energie op te wekken.  “We zijn bijzonder trots op het keurmerk,” vertelt begeleider Louis Kunst. “De medewerkers vonden het prachtig dat het officiële bordje er nu hangt. Iedereen heeft ook zijn taak; het is niet alleen iets van de begeleiders. De een maakt het logboek in orde, de ander houdt de paden bij. Het is voor de medewerkers ook duidelijk wat we met z’n allen moeten doen om te zorgen voor een goede hygiëne. En eigenlijk deden we de meeste dingen ook al hiervóór. We moesten alleen nog wat puntjes op de i zetten en zaken vastleggen, zoals op welke tijdstippen de dierenarts langskomt om dieren te checken en te vaccineren.” Een ander nieuwtje is dat er op de kinderboerderij drie zonnepanelen geplaatst werden, waardoor bezoekers het belang van duurzame energie op een aansprekende manier kunnen ervaren. “Hiermee wekken we 600 watt op, die wordt omgezet in stroom die direct op de kinderboerderij wordt gebruikt,” vertelt Louis Kunst. “Op een display in de gang kunnen mensen aflezen hoeveel energie er opgewekt wordt.” Kortom; genoeg te zien en te beleven op de kinderboerderij, nu het voorjaar onderweg is. “Vergeet ook vooral ons bijenhotel niet te bewonderen,” adviseert Louis Kunst. Boven: Shayne (linksachter), Nure en Finn genieten volop op Kinderboerderij De Punt. (foto: Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  21-02-2013

Ontmoeting met auteur Brokken

Bibliotheek Oosterschelde en Boekhandel de Vries in Zierikzee organiseren een schrijversontmoeting met Jan Brokken. Deze ontmoeting is op donderdag 7 maart om 20.00 uur in De Driehoek in Zierikzee. Jan Brokken is geboren in Rhoon in 1949. Hij heeft al vele romans, reisverhalen en non-fictie boeken geschreven. Belangrijke werken van hem zijn Mijn klein waanzin, dit boek verhaalt over zijn geboorteplaats Rhoon, In het huis van de dichter, hierin beschrijft hij het leven van de beroemde pianist Youri Egorov. Zijn laatste boek Baltische zielen verhaalt over 27 levensverhalen die wonen in de Baltische staten. Sinds eind januari ligt zijn nieuwe boek De Vergelding in de boekhandel. Het boek krijgt voortdurend lovende reacties. Het boek is een weerslag van een journalistieke zoektocht naar de oorzaak van de dood van een Duitse soldaat. Wie pleegde de moord op de Duitse soldaat en waarom? Jan Brokken zal tijdens deze avond vertellen hoe zijn zoektocht is verlopen. Een kaartje reserveren kan voor 10 euro bij Boekhandel de Vries, 0111-412674 of per mail via info@boekhandeldevries.nl.

bron: Ons Eiland  21-02-2013

Expositie over leven in en rond de Oosterschelde

Met subsidie van de Provincie Zeeland hebben de Nederlandse Onderwatersport Bond en het Nationaal Park Oosterschelde in 2012 voor de tweede keer een onderwaterfotografiekampioenschap georganiseerd: Oosterschelde Ondersteboven. Uit bijna tweehonderd inzendingen is de foto van Janny Bosman uit Den Hoorn door de jury tot grote winnaar uitgeroepen. De foto van Janny maakt prachtig zichtbaar wat onder de blauwe tonnen hangt die op meerdere plekken in de Oosterschelde drijven. Het gaat hier om lange kousvormige netten, waarin mosselzaad wordt gevangen. De mosselen groeien vervolgens op de buitenkant van de netten, waar ze bij het oogsten vanaf worden gehaald. Naast mosselen groeien er overigens nog veel meer planten op de netten, zoals op Janny’s foto mooi te zien is. Dat is typerend voor de Oosterschelde: er zit veel leven in dit water, en objecten begroeien onder water heel snel. Voor duikers is dat natuurlijk geweldig om te bekijken! Van de foto van Janny en alle andere winnende foto’s is een expositie gemaakt, die ter promotie van het onderwaterleven van de Oosterschelde een reis door Zeeland maakt. Tot 2 april zullen de állermooiste Oosterscheldefoto’s hier te bewonderen zijn! “We hopen dat de expositie een eye-opener is voor de bezoekers van de bibliotheek”, vertelt organisator Anne Schulze van de Nederlandse Onderwatersport Bond. “De winnende foto’s zijn kleurrijk, divers en laten in allerlei opzichten zien hoe bijzonder de onderwaterwereld is in Zeeland.” (foto: PR/Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  21-02-2013

Vrouw (45) rijdt in sloot bij Zierikzee

Een 45-jarige vrouw uit de gemeente Schouwen-Duiveland is gisteravond met haar auto de sloot ingereden op de t-splitsing van de Heuvelsweg en de Lange Blokweg bij Zierikzee. De vrouw reed met haar auto vanuit Kerkwerve naar de t-splitsing over de Heuvelsweg en is door onbekende oorzaak niet afgeslagen bij de splitsing. Ze is rechtdoor de sloot ingereden. De vrouw is met onbekend letstel naar het ziekenhuis in Goes gebracht. Zie video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  20-02-2013

Gemeente stopt ondersteuning kringloopwinkel

De kringloopwinkel de Soepkokerij in Zierikzee krijgt na 2016 geen geld meer van de gemeente. Nu nog krijgt de winkel een bijdrage. Immers, de kringloopwinkel zorgt ervoor dat er minder goederen bij de vuilstort terecht komen en dat is een besparing voor de gemeente. Maar de gemeente ziet daar  nu vanaf en wil de steun in drie jaar tijd afbouwen. Er zijn meerdere bedrijven die zich kringloopwinkel noemen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  20-02-2013

Pontes Pieter Zeeman Zierikzee buigt begrotingstekort om

De begroting 2013 van de Pontes Pieter Zeemanschool in Zierikzee vertoont een positief resultaat van 141.000 euro.  Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  20-02-2013

Politiek café Jonge Ondernemers

De Jong Ondernemerskring Schouwen-Duiveland houdt vrijdag 8 maart een politiek café met als gast 2e Kamerlid Mark Harbers. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  20-02-2013

Kerkhove snel onderuit in Moskou

Lesley Kerkhove heeft de eerste ronde van het Challenger in Moskou niet doorstaan.Tegen de zestienjarige Anna Koval, die van de organisatie een wild card had gekregen, werd de 21-jarige Zierikzeese woensdagmiddag (Russische tijd) in drie sets verslagen door de Russische: 6-2 1-6 4-6. Kerkhove, op de jongste wereldranglijst geduikeld van de 308e naar de 359e plaats, stond in de derde met 2-0 en 4-3 voor. De nederlaag tegen Koval was haar vierde in 2013. Daar stelde ze slechts één zege tegenover. (foto: Ruben Oreel)

bron: WereldRegio  20-02-2013

Aangehouden na bedreiging met de dood

Op zondag 10 februari heeft een 24-jarige man uit Zierikzee aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging met de dood. De aangever liep een blauw oog en kneuzingen aan zijn gezicht op, nadat hij door zijn belager op zijn gezicht was geslagen. Ook de vriendin van de aangever heeft aangifte gedaan van bedreiging. Voor deze bedreiging en mishandeling is vandaag om ongeveer 11.30 uur een eveneens 24-jarige man uit Schouwen-Duiveland in zijn woning aangehouden. Omdat deze aanhouding buiten heterdaad plaatsvond (het gepleegde feit was immers al even geleden), is eerst contact geweest met de officier van justitie. Deze gelastte de aanhouding. De verdachte is overgebracht naar een politiecel in Torentijd en wordt daar gehoord. Hij is in verzekering gesteld en zit dus nog vast. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  19-02-2013

Nog steeds geen ‘vrede’ met ProWoNec

De gemeente heeft nog steeds geen oplossing in de strijd met de bouwcombinatie ProWoNec. Deze club had grootse bouwplannen voor Schouwen-Duiveland en lange tijd zag de gemeente het wel zitten. Maar die tijd is voorbij. De gemeente wil van de intentie-overeenkomst met de bouwers af, maar die beraden zich nog steeds op juridische stappen. De bouwers zeggen kosten te hebben gemaakt en dat de gemeente verwachtingen heeft gewekt, Uit de beantwoording van vragen van het CDA blijkt da burgemeester en wethouders nu afwachten wat de bouwers nog voor stappen gaan zetten. Eerder liet ProWoNec aan WereldRegio weten niet op een gang naar de rechter te wachten, maar of ze dat nog zo over denkt, is niet bekend.

bron: WereldRegio  19-02-2013

Gerucht kinderlokker op facebook niet waar

Vandaag verscheen op Facebook een gerucht over een kinderlokker in Zierikzee. De verspreider van het bericht heeft bij de politie zijn excuus aangeboden. Het bericht is verwijderd. Op Facebook stond een verhaal over een oudere man bij een school, welke reed in een zwarte personenauto met een Nederlands kenteken. Het bericht hield de gemoederen in Zierikzee behoorlijk bezig. Nadat eerst het bericht was verwijderd, meldde even later een man zich op het politiebureau. Hij vertelde dat hij het bericht had verspreid en bood zijn excuus aan, omdat het bericht niet waar was en op een misverstand berustte. Het bleek dat hij de melding had gemaakt op basis van onjuiste informatie. De politie heeft de bewuste auto vanmiddag ook nog gecontroleerd, maar de bestuurder bleek hier niets mee te maken te hebben. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: politie Zeeland/West-Brabant  19-02-2013

Korte metten met bouw van woningen

De gemeente wil korte metten maken met de ongebreidelde bouw van nieuwe woningen. Stonden er eerder nog 1250 woningen op de bouwagenda, wat wethouder Wim Stouten betreft stopt het bij 450 woningen tot 2022. Alleen voor nieuwvestigers kunnen er nog 200 woningen bij. Vrijdag in WereldRegio meer over de woonvisie.                             

bron: WereldRegio  19-02-2013

Weer zoektocht naar locatie voor postbussen

Door het aangekondigde faillissement van IPZ in Zierikzee is Post.nl op zoek naar een nieuwe plaats voor de postbussen.  Tot 1 maart kan het publiek nog bij IPZ terecht, al worden er geen postpakketten meer aangenomen. Waar Post.nl naartoe gaat met de postbussen is nog niet bekend. Het is de tweede wijziging van de locatie op korte termijn. Tot voor kort waren de postbussen nog aan het Haringvlietplein te vinden. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  19-02-2013

Voorlichting over AWBZ en WMO

De gemeente Schouwen-Duiveland, het Welzijnshuis, Eilandzorg en wooncorporatie Zeeuwland organiseren gezamenlijk een voorlichtingsbijeenkomst over de veranderingen in de AWBZ en de Wmo.De bijeenkomst is bedoeld voor allen die met deze verandering te maken krijgen: ouderen, mensen met een lichamelijke beperking, maar zeker ook mantelzorgers en vrijwilligers in de thuiszorg. De voorlichtingsmiddag vindt plaats op maandag 25 februari om 14.00 uur in het MFC te Zierikzee. De entree is gratis. Velen weten dat de verandering in de AWBZ er aankomt, maar het is best onduidelijk wat die gevolgen nu precies zijn en wat dit alles voor mensen persoonlijk betekent. Op een prikkelende wijze zal de voorlichting worden gegeven en de discussie over de Wmo worden gevoerd. Het motto wordt immers: “meer doen met minder”. Hoe kunnen we de gemeenschap in Schouwen-Duiveland voorbereiden op de rol die van mensen gevraagd wordt: hoe kunnen we elkaar helpen, hoe vergroten we de onderlinge solidariteit, wat kunnen we samen doen om een impuls te geven aan eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en eigen kracht? De WMO-raad kondigde onlangs ook een openbaar debat aan over dit thema.

bron: WereldRegio  19-02-2013

Drie dolle dwaze dagen ZieZo in Zierikzee succesvol

De drie dolle dwaze dagen waarmee ZieZo in Zierikzee heeft afgetrapt, zijn ‘buitengewoon geslaagd’ verlopen. Eigenaresse Adela Kaljic wist alle voor haar belangrijke ingrediënten succesvol bij elkaar te brengen: lekker eten en drinken, kwaliteit en gezelligheid. Lees verder

 

bron: PZC  18-02-2013

OBS Binnen de Veste kampioen schoolzwemwedstrijd

Vanmiddag is het team van OBS Binnen de Veste uit Zierikzee kampioen geworden bij het schoolzwemkamioenschap in zwembad Onderdak. Het team bestaande uit Alex Dalebout, Janne Oosterhoff, Gijs Griffioen, Jonas Oosterhoff, Sytse Rosendal en Julia van der Hert bleek te sterk voor het team van de Kirreweie uit Burgh-Haamstede, dat 2e en het team van de JL de Jongeschool uit Zierikzee dat 3e werd. Er werd gestreden om de 25m vrije slag, de 50m vrije slag, 25 m rugslag, 50m rugslag en gemengd 6x25m vrije slag. Aan het kampioenschap deden 8 basisscholen van Schouwen-Duiveland mee. De plaatsen 1, 2 en 3 geven recht op deelname aan de provinciale zwemkampioenschappen. Deze worden gehouden op zaterdag 13 april in Vlissingen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: Zierikzee-Monumentenstad.nl  16-02-2013

Bekerstunt volleybalmannen Forza

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza heeft zich geplaatst voor de laatste vier van het bekertoernooi van regio Zuid. Dat mag wel omschreven worden als een stunt want in de kwartfinale werd zaterdag Sarto, uitkomend in de derde divisie, verslagen. Forza, een klasse lager spelend, won in Dordrecht met 3-0 (25-18 25-17 25-10). De Tilburgse opponent van Forza werd in de eerste set volkomen overdonderd. ,,De verwachting was dat Sarto in de tweede set wel beter voor de dag zou komen”, merkte Forza-speler Valentijn Luijk op, ,,Niets bleek minder waar. Bij ons werd met enthousiasme gevolleybald en Sarto speelde gelaten. Ook deze set konden we gemakkelijk afwikkelen naar setwinst.” Bij een 2-0-voorsprong voor Sarto in het derde bedrijf bestond het idee dat het nog een wedstrijd kon worden. Echter, Forza bleef ijzersterk spelen en maakte vervolgens gehakt van de Brabantse volleyballers. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  16-02-2013

Gelijke spelen Schouwse titelkandidaten

Bruse Boys en MZC’11 hebben bij de voorzichtige herstart van de competitie genoegen moeten nemen met een gelijkspel. De twee Schouwse titelkandidaten in respectievelijk de tweede klasse E en de derde klasse B deden dat beiden in een uitwedstrijd. Bruse Boys-trainer Wim Nieuwland kon wel leven met de 1-1 (goal Robin Meertens) in en tegen Serooskerke en zag na afloop bij het zien van de andere resultaten alleen Klundert ‘dichterbij’ komen. Echter, de voorsprong van koploper Bruse Boys met de Brabanders is drie punten maar de Bruenaren hebben een wedstrijd minder gespeeld. In dezelfde klasse leed een nagenoeg compleet Duiveland een onthutsende 0-5-nederlaag tegen Dauwendaele. De Middelburgse ploeg was in de heenwedstrijd nog met 1-5 verslagen. Op 29 oktober 2005 verloor Duiveland in competitieverband voor het laatst met 0-5. De Oosterlandse ploeg deed dat toen als derdeklasser tegen – jawel – Dauwendaele. MZC’11 was in tegenstelling tot Bruse Boys minder blij met een punt. Met name in de eerste helft tegen DHV vergat het team van trainer Adriaan Nieuwenhuijse, die nogal wat geblesseerden had, te scoren. Zo waren er behoorlijk wat kansen aan Zierikzeese zijde en werd tweemaal de lat geraakt. Het punt bracht MZC’11 op één punt van koploper De Fendert en is het dringen om de koppositie in de derde klasse B. Achter MZC’11 staat Internos op één punt en daar weer een punt achter staat Tholense Boys. UITSLAGEN ZATERDAGAMATEURS. Tweede klasse E: Duiveland-Dauwendaele 0-5 Serooskerke-Bruse Boys 1-1 (0-1 Robin Meertens) Derde klasse B: DHV-MZC’11 0-0 RESERVES Vierde klasse: Arendskerke 3-WIK’57 4-0.

bron: WereldRegio  16-02-2013

Supermarkt Jumbo laat oog vallen op Zierikzee

C1000 vastgoed voelt wel voor de vestiging van een Jumbo supermarkt in Zierikzee. Lees verder.

 

bron: PZC  16-02-2013

Van Oeveren/WIK/Kort verslaat kampioen IJtama

De spelers van Van Oeveren/WIK/Kort (foto) wilden er alles aan doen om IJtama, pas kampioen geworden in de eerste klasse van ZieZaVo, een nederlaag toe te dienen. Voor IJtama staat er derhalve niets meer op het spel maar verliezen is voor IJtama-coach/speler Rob Wijnsteker absoluut niet aan de orde. Toch moest hij er in sportcentrum Onderdak aan geloven. De ploeg van Piet van der Kasteele, met spelers als Bevelander, Provoost, Van Grunsven en Torensma, won met 6-1 van de ploeg uit Oosterland. Juist Wijnsteker was de enige doelpuntenmaker. Stella Boys/’t Centrum, zonder wisselspelers, won met gemak van ASZ: 6-1. Knock on Wood won met 7-5 van Verf&Wand Zierikzee. Daarmee degradeert Verf&Wand naar de tweede klasse. Hierin won kampioen De Strandloper/Ginsterveld met ruime cijfers van FC Kerkwerve/Oliegeultje: 10-3. In de degradatiezone van de tweede klasse is het ontzettend spannend. Terwijl Stella Boys 2 met 2-8 verloor van Airpack won Motorenboys met 10-3 van VIA Adviseurs. Hiermee ontloopt Motorenboys waarschijnlijk de degradatie op een beter doelgemiddelde. In de derde klasse liet favoriet Vivars.nl geen spaan heel van Spuiterij Elferink: 11-1. FC Fraanje wist tegen De Vlinder een 1-3-achterstand om te buigen naar een 3-6-winst. (foto: ZieZaVo)

bron: WereldRegio  16-02-2013

Over en uit voor ZZ Neptunus

Het zat er al aan te komen, maar nu is het dan toch echt gedaan met de Zierikzeese winkeliersvereniging ZZ Neptunus. De club heeft zichzelf opgeheven en het eventuele geld in kas gaat naar de Sinterklaasoptocht in de stad. ZZ Neptunus staat al geruime tijd onder druk. Er is veel weerstand ontstaan nadat de club zich schaarde achter de herinrichting van de binnenstad. Inmiddels is er een nieuwe club ontstaan, Ondernemers Voor Ondernemers. De OVO heeft zichzelf al naar voren geschoven als belangenbehartiger van de plaatselijke ondernemers.

 

bron: WereldRegio  16-02-2013

Restauratie Nieuwe Kerk Zierikzee officieel ten einde

De restauratie van de Nieuwe Kerk in Zierikzee is vrijdag officieel afgerond. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: PZC  16-02-2013

,,Joziasse aansluiting gevonden met nationale top”

De naam van Finn Joziasse duikt steeds vaker op. Met winst op het Ouatt-toernooi en een verloren finale op een viersterrenevenement toont de Zierikzeese tennisster aan op landelijk niveau heel goed mee te kunnen. De eindstrijd van het landelijke Ouatt-toernooi was los van de zeer ruime zege op Roos van Reek (6-1 6-1) een zeer bijzondere ervaring voor de elfjarige Finn Joziasse. De wedstrijd, geleid door echte scheidsrechter, werd namelijk gespeeld op één van de banen van het ABN Amro-tennistoernooi in het Rotterdamse Ahoy’ waar deze week diverse wereldtoppers acte de présence geven. Vanwege de zege gaat Joziasse naar de Europese Ouatt (Once upon a time tennis) toe, die komende zomer in het in La Baule in Bretagne plaatsheeft. Luc Goovers, één van haar trainers, hecht zeker waarde aan de toernooiwinst in Rotterdam. ,,Met uitzondering van de nummer één spelen alle topkinderen van haar leeftijd er. Het toernooi is een behoorlijk ‘ding’. Vorig jaar verloor Finn de finale tot en met elf jaar en nu wint ze dus de finale tot en met twaalf jaar.” Minstens zo goed is de verloren finale van een viersterrentoernooi in Zoetermeer. Lian Tran, de nummer twee van Nederland tot en met twaalf jaar, won weliswaar met 6-1 6-0, maar het feit dat Joziasse de eindstrijd speelde, zegt veel over haar kwaliteiten. ,,Een viersterren is het sterkste jeugdtoernooi van Nederland”, stelt Goovers, trainer bij Tennis Organisatie Zeeland. Met name de verloren finale in Zoetermeer hebben Joziasse naar de derde plaats op de jongste, nationale ranglijst tot en met twaalf jaar gebracht. Goovers: ,,Qua ranking is ze verder dan Lesley Kerkhove en Angelique van der Meet toen zij zo oud waren, maar dat is geen garantie. Het is wel een indicatie dat ze aansluiting heeft gevonden bij de nationale top. Finn traint vijf keer in de week bij ons. Ze voldoet aan alle voorwaarden om landelijk te kunnen aansluiten.” (foto: Richard van Loon)

bron: WereldRegio  16-02-2013

IPZ in staat van faillissement

Voor Installatie Partners Zierikzee (IPZ) is faillisement aangevraagd.Bij het installatiebedrijf aan het Groenweegje in Zierikzee werken twintig mensen. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  15-02-2013

Bijeenkomst van de PCOB

Afdeling Schouwen-Duiveland van de PCOB nodigt haar leden uit om op woensdag 20 februari de bijeenkomst te bezoeken die in het teken zal staan van Calvijn. In woord en beeld zal de heer Kievit uit Sommelsdijk het leven tonen van de kerkhervormer. Vorig jaar werd een presentatie verzorgd over Maarten Luther, die met grote interesse werd bekeken. Het belooft opnieuw een bijzondere middag te worden. Ook gasten zijn welkom. De bijeenkomst is in het Nederlands Hervormd Kerkcentrum van de Gasthuiskerk in Zierikzee en begint om 14.15 uur.

bron: Ons Eiland  15-02-2013

Uitstel van betaling bouwer Campus Cultura

BVR-groep, de bouwer van Campus Cultura bij Pontes Pieter Zeeman, heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Welke gevolgen dit precies heeft voor de bouw van Campus Cultura, is op dit moment nog niet duidelijk. De BVR-groep heeft via een persbericht het volgende laten weten: ‘Door tegenvallende omzet in 2012 en stagnerende verkoop van eigen ontwikkelingsprojecten, is BVR Bouw en Ontwikkeling BV in een situatie geraakt waarin zij voorlopige surseance van betaling heeft moeten aanvragen. Intussen heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant deze surseance voorlopig verleend. Op dit moment worden mogelijke oplossingsrichtingen onderzocht, waaronder een doorstart van de onderneming’. Vanwege de vervelende ontwikkelingen bij de BVR-groep gaan de voor 15 februari geplande feestelijkheden niet door. Op het bouwterrein zouden morgen (vrijdag) wat activiteiten plaatshebben omdat de bouw volgens planning verloopt en gestaag vordert. Als dank daarvoor wilde Pontes Pieter Zeeman de werkers een hart onder de riem steken voor de geleverde inspanningen, zo schreef rector Sjef Lommen vorige week in een persbericht. ,,Het lijkt ons niet gepast om in deze situatie een feestelijke bijeenkomst te organisern”, aldus Lommen donderdag in een reactie.

bron: WereldRegio  15-02-2013

Coen Honig Optiek: een begrip

Coen Honig Optiek bestaat op 22 februari precies 35 jaar. Coen en Tonny Honig begonnen samen in de Visstraat. Inmiddels werken ze met acht mensen, waaronder een dochter, in een veel groter pand aan de Appelmarkt. Coen Honig Optiek is een begrip geworden op Schouwen-Duiveland. Coen Honig Optiek biedt een brede collectie monturen in diverse prijsklassen. Er zijn betaalbare en eigen merken, maar de klant kan ook terecht voor gerenommeerde designermerken als Theo, Mikli, J.F.REY, Lindberg en de meeste grote modemerken. Optometrie is een belangrijke pijler van het bedrijf. Het onderzoek door een optometrist gaat dieper dan dat van een opticien. Voor een uitgebreid onderzoek door de optometristen Coen Honig of Pim Roos wordt op afspraak gewerkt. “Want wij vinden dat serieus werk ook tijd vergt. De meest voorkomende oogaandoeningen die aan het licht komen zijn staar, glaucoom en netvliesafwijkingen. Door de nauwe samenwerking met diverse oogartsen functioneren wij als poortwachter in de oogzorg. Wij signaleren en constateren, maar we behandelen niet. Wij verwijzen door naar de oogarts.” Voor optimaal kijkcomfort worden multifocaalglazen aangemeten met de nieuwste digitale techniek. “Wij vinden het belangrijk onze klanten altijd de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied aan te kunnen bieden. En we onderscheiden ons door veel specialisme. Ook zijn we voor iedereen toegankelijk via onze parking en de rolstoelvriendelijke ingang aan de St. Domusstraat 5. Zo blijven we als 35-jarige zaak een modern bedrijf.”  Tijdens de actieweken zijn er exclusieve designerdagen, waar de volledige collecties worden getoond. Er wordt ook 10 procent korting gegeven op monturen uit deze collecties. Op vrijdag 15 februari is er een specialist van J.F. REY aanwezig, op 16 februari THEO, op 22 februari presentatie van het nieuwe merk Kosby & Son en op 23 februari Mikli.• (foto: Ons Eiland / PR)

bron: Ons Eiland  14-02-2013

Vissermannen maken naaktkalender

De vissermannenkalender is vandaag op Valentijnsdag gepresenteerd aan een aantal visservrouwen in de visafslag van Den Oever. Twaalf vissers lieten zich zonder al te veel kleding fotograferen voor de kalender. Onder hen is ook een Zeeuw, Joachim Schot (foto) uit Zierikzee. De kalender is bedoeld als een troost voor hun vrouwen die achterblijven aan de wal als zij elke week uitvaren. De kalender is in beperkte oplage beschikbaar voor verkoop. Voor elke twee verkochte kalenders geeft de organisatie er eentje gratis weg aan een vissersvrouw. Video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  14-02-2013

Put geplaatst voor nieuwe fontein Havenplein in Zierikzee

Op het Havenplein in Zierikzee is donderdagochtend de put geplaatst van de fontein die het heringerichte plein gaat sieren. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  14-02-2013

Uitdaging voor kinderen

Vier kinderen uit groep 8 van ’t Kofschip – Puk, Ivan, Justin en Thomas – doen mee aan De Uitdaging. Dat is het uitvoeren van een sociale droom. Ze hebben gekozen voor het helpen bij het dierenasiel. En dat doen ze door een open dag te organiseren. Op deze dag gaan de kinderen er voor zorgen dat er hopelijk een paar dieren mee naar huis gaan. Ze zorgen er voor dat het er allemaal verzorgd uitziet. Zoals: dieren borstelen, hokken schoon maken en versieren. Iedereen die komt krijgt wat te drinken en wat lekkers. De open dag in het Dierenasiel, Zandweg 26 in Zierikzee, is op 5 maart tussen 11.00 en 15.00 uur. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  14-02-2013

Rotary Zierikzee en leerlingen Pontes Pieter Zeeman vertrokken naar Cambodja

De vijf leerlingen van Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee die technische hulp gaan bieden op een school in Cambodja zijn donderdagmiddag vertrokken. Lees verder. Voor meer informatie: pagina Pontes Pieter Zeeman – Cambodja

 

bron: PZC  14-02-2013

WMO-raad wil openbaar debat over toekomst

De WMO-raad (de gemeentelijke adviesclub voor de Wet Maatschappelijke Zorg) wil een openbaar debat over de toekomst. Volgens de raad, die tot nu toe niet écht naar buiten is getreden, komen er steeds meer zorgtaken naar de gemeente toe en moet zij de gemeente daarover adviseren. Om tot een nieuwe visie te komen staat er nu voor 21 maart een debat op de agenda, waarvoor betrokken partijen en belangstellende inwoners uitgenodigd gaan worden.

bron: WereldRegio  13-02-2013

Kiesenberg van Duiveland naar Domburg

Eddie Kiesenberg staat volgend seizoen aan het roer van Domburg. De Zierikzeese trainer, nu nog actief als assistent-trainer van Ko Stoutjesdijk bij Duiveland, heeft voor één seizoen getekend bij de zaterdag-derdeklasser. Domburg, nu nog onder de hoede van Leendert Verburg, staat momenteel tiende in de derde klasse A. Voor Kiesenberg, die recentelijk ook bij DFS op gesprek is geweest, wordt het zijn tweede Walcherse vereniging in korte tijd. In het seizoen 2011/2012 was hij in dienst van Serooskerke maar werd hem voortijdig de wacht aangezegd.

bron: WereldRegio  13-02-2013

Nieuw remmingswerk onder Zeelandbrugbrug

Na bijna vijftig jaar zijn ze wel aan vervanging toe: de palen van het remmingswerk onder het beweegbare gedeelte van de ZeelandbrugLees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  13-02-2013

Bijdevaate Holding failliet verklaard

Bijdevaate Holding, het bedrijf van projectontwikkelaar Jan Bijdevaate in Zierikzee, is failliet verklaard. Dit meldt de PZC dinsdag op haar website. Slecht lopende projecten zoals Noorderpolder 2 zijn daarvan de oorzaak. Het faillisement is volgens de PZC door Bijdevaate zelf aangevraagd bij de rechtbank in Middelburg. Bijdevaate Makelaardij en Bijdevaate Verzekeringen staan los van het faillisement. Zij zij sinds 2002 zelfstandige bedrijven. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  13-02-2013

‘Silhouetten tegen het licht’ film over Schouwen-Duiveland

Stichting View houdt op 28 februari een voorlichtingsbijeenkomst over het filmproject ‘Silhouetten tegen het licht’. De bijeenkomst vindt plaats in het Stadshuismuseum van Zierikzee. ‘Silhouetten tegen het licht’ is een film over Schouwen-Duiveland en Zierikzee die speciaal wordt gemaakt voor projectie op de binnenmuur van de Sint-Lievensmonstertoren (Dikke Toren) van Zierikzee. Het idee komt van Stichting View en filmmaker Eef de Graaf. Ruud Monster van Lava Filmproductie en distributie is de producent. De VVV zorgt voor de projectiemogelijkheden in de toren. Meer informatie is te vinden op www.stichtingview.nl.

bron: WereldRegio  13-02-2013

Kinderburgemeester start blog op website WereldRegio

Kinderburgemeester Annah Kooman (foto) uit Zierikzee start vrijdag 15 februari op de website van WereldRegio een eigen blog. Op die manier kan ze leeftijdgenoten (en ouderen) deelgenoot maken van haar belevenissen en ervaringen. Vorige week kondigde ze al aan dat ze het pesten op de basisscholen op de agenda wil zetten. Deze maand gaat er een brief naar de scholen. (foto: WereldRegio)

bron: WereldRegio  13-02-2013

Driebander Verschuure verovert Graanbeurs-trofee

Na lange tijd van een titel verstoken te zijn, is Piet Verschure winnaar geworden van de vijftiende editie van het Graanbeurs-toernooi. Zijn constante optreden bracht de Nieuwerkerker de begeerde toernooizege. De finale leek in eerste instantie weinig spanning te brengen. De Fouw had een waardeloze start en stond na zestien beurten nog maar op één carambole. Gaandeweg de partij begon De Fouw te scoren en verdween de voorsprong van Verschure als sneeuw voor de zon. Bij een stand van 20-19 maakte Piet eindelijk weer een serie en was het verschil weer gemaakt. Verschure maakte zijn dertig caramboles en De Fouw bleef op 21 steken. 

bron: WereldRegio  13-02-2013

Crisis grijpt diep in bij mensen onder armoedegrens

WereldRegio meldde het onlangs al, de belangstelling voor de voedselbank neemt nog steeds toe. Nu al eten er zo’n tweehonderd mensen op dit eiland van deze voorziening. En ook is er een kledingbank in de maak. Armoede is dus niet alleen iets van ‘hongerend Afrika’; al zijn het direct twee onvergelijkbare grootheden. Scoop dit eerder al onderzoek naar de positie van de voedselbanken in Zeeland. Zeeland sluit aan bij de landelijke trend. We baseren ons daarvoor op cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens die cijfers is het aandeel arme huishoudens in Zeeland sinds 2010 duidelijk toegenomen. In 2010 bedroeg het percentage huishoudens dat ten minste één jaar onder deze armoedegrens verkeerde nog 6%. Het aandeel Zeeuwse huishoudens dat al vier jaar of langer onder de armoedegrens leeft steeg tussen 2010 en 2011 van 1,5% naar 2,1%. Bijna 8% van de Zeeuwse huishoudens – ongeveer 12.000 huishoudens – had in 2011 een inkomen dat tenminste één jaar onder de armoedegrens lag. Dit betekent dat hun inkomen minder bedroeg dan de door het CBS/SCP gehanteerde zogeheten lage-inkomensgrens. Indicatief voor de armoedeproblematiek is voorts dat in Zeeland, evenals in de rest van Nederland, het aantal klanten van de voedselbanken sterk is toegenomen. Dat blijkt uit een door SCOOP in april 2012 gehouden inventarisatie. Bij voedselbank De Bevelanden steeg het aantal klanten sinds 2011 van 85 naar 125. Het aantal klanten op Tholen nam het afgelopen jaar toe van 20 naar 37; in Zeeuws-Vlaanderen groeide het bestand van 180 naar 230. De situatie op Walcheren wijkt enigszins af van de andere Zeeuwse regio’s. Door opschoning van het klantenbestand en het verkorten van de periode waarin men recht heeft op hulp nam het aantal klanten in 2011 eerst af. Daarna nam het aantal klanten weer toe: van ongeveer 100 naar 135.Ook op Schouwen-Duiveland nam het aantal klanten van de voedselbank eerst af door betere screening, maar constateerde men daarna een sterke stijging naar 75 deelnemers in 2012. Zeeuwse voedselbanken verwachten verslechterende economische omstandigheden en verdere bezuinigingen, waardoor een toename  van het klantenbestand zal volgen. Deze verwachting is des te zorgelijker gezien het feit dat die voedselbanken (met uitzondering van Walcheren) kampten met een afnemende aanvoer voor de pakketten. Als oorzaak daarvan werd gewezen op de scherpere inkoop door winkelbedrijven sinds het uitbreken van de economische crisis. Daarnaast is het bijzonder paradoxaal dat mensen steeds meer voedsel weggooien: per persoon nota bene zo’n 50 kilo per jaar. Ook Nederlandse supermarkten trouwens stoten dagelijks heel veel verse producten af. Volgens supermarktondernemer Bart Groesz in Rozenburg (Zuid-Holland) wordt er jaarlijks voor vijfhonderd miljoen euro aan levensmiddelen weggegooid, waarvan maar liefst vierhonderd miljoen aan verse producten. Groente, brood en vlees verdwijnen massaal wegens commerciële redenen. Op dit punt zijn we volgens Groesz in Nederland dan ook volledig doorgeslagen.

bron: WereldRegio  13-02-2013

Instuifdag Delta Sport

Gymend, turnend, springend en dansend Delta Sport zoekt talenten onder jongens en meisjes die willen wedstrijdturnen in de toekomst. Kinderen die geboren zijn tussen 2005 en 2007 kunnen meedoen aan een turninstuif op zaterdagmorgen 16 februari in de turnzaal aan de Mulockstraat 68a in Zierikzee. De zaal is open vanaf 09.45 uur en de instuif is van 10.00 uur tot 11.30 uur onder leiding van deskundige trainers. Info via www.deltasportgym.nl. Boven: Anne-Li Slootmaker op de balk. (foto: Delta Sport)

bron: Ons Eiland  12-02-2013

Ouderenbonden Schouwen-Duiveland breiden samenwerking uit

De Schouwen-Duivelandse ouderenbonden Anbo, PCOB en KBO breiden hun samenwerking uit. Lees verder.

 

bron: PZC  12-02-2013

Fonds van Kazernering in Zierikzee verdeelt 800 euro in 2013

Het Fonds van Kazernering heeft in 2013 800 euro te verdelen. Lees verder.

 

bron: PZC  12-02-2013

Delta Sport speurt tijdens instuif naar turntalenten

Gymend, turnend, springend en dansend Delta Sport zoekt talenten onder jongens en meisjes die willen wedstrijdturnen in de toekomst. Kinderen die geboren zijn tussen 2005 en 2007 kunnen zaterdag 16 februari meedoen aan een instuif in de turnzaal aan de Mulockstraat 68a in Zierikzee. De instuif is van 10.00 uur tot 11.30 uur onder leiding van deskundige trainers. Eén van de turnsters, die via een instuif bij Delta Sport terechtkwam, is Anne-Li Slootmaker. De Ouwerkerkse turnt nu met succes op wedstrijdniveau.

bron: WereldRegio  11-02-2013

Gemeente Schouwen-Duiveland vanaf 2014 te bereiken via 140111

De gemeente Schouwen-Duiveland is vanaf volgend jaar te bereiken via een nieuw telefoonnummer: 140111. Lees verder.

 

bron: PZC  11-02-2013

Surfprins Scheffers eindelijk gekroond

In het jaar van de troonswisseling heeft Davy Scheffers de macht op sportend Schouwen-Duiveland gegrepen. Al enkele malen – de laatste drie sportverkiezingen eindigde de Zierikzeese freestyler steeds als tweede – aasde hij op de troon waar tennisster Lesley Kerkhove zeer stevig zetelde. Echter, op het sportgala van vrijdag werd surfprins Scheffers eindelijk gekroond, de ‘gevallen’ Kerkhove, die als enige van de genomineerden ontbrak, achter zich latend. De topdrie van de beste sporters van Schouwen-Duiveland over het jaar 2012 werd in de burgerzaal van het gemeentehuis gecompleteerd door Annelous Lammerts, net als Scheffers een freestylesurfster maar dan met een kite. Bovendien kreeg de eilandelijke watersport op het jongste sportgala nog meer aanzien met het toekennen van de Aanmoedigingsprijs (beste talent) aan Esmee van Drielen, de zeilster uit Scharendijke. Het eerste mannenteam van Scaldina werd vrijdag verkozen tot beste sportploeg van Schouwen-Duiveland en de Zierikzeese biljartvereniging De Graanbeurs kreeg de Organisatieprijs. De Penning van Verdienste (vrijwilliger) wed opgespeld bij Theo de Looze vanwege zijn verdiensten voor handbalvereniging Delta Sport en Stichting Wielersport Zierikzee.

bron: WereldRegio  09-02-2013

De Strandloper/Ginsterveld ZieZaVo-kampioen in de tweede klasse

De Strandloper/Ginsterveld is verdiend kampioen geworden in de tweede klasse van de ZieZaVo en promoveert daarmee naar de eerste klasse. De kampioenstitel was vrijwel niet meer te ontgaan. Het team uit Haamstede/Renesse was duidelijk het gehele seizoen de beste in de tweede klasse. Toch was het nog nagelbijten in de wedstrijd tegen Stella Boys 2. De tweede helft startte met een 3-2-voorsprong voor De Strandlopers/Ginsterveld maar met nog vier minuten speeltijd op de klok gebeurde er van alles. De score liep op en Stella Boys verzette zich heftig. Met nog een minuut speeltijd was het 5-5 en het bestuur van ZieZavo dacht dat de beker weer terug kon in de kast. In de laatste seconden scoorde de favoriet toch het kampioensdoelpunt. Met nog twee wedstrijden te gaan kan Airpack, ondanks de 4-2-overwinning op VIA Adviseurs, de kampioen niet meer inhalen. Motorenboys is in de mineur doordat het met 5-7 verloor van FC Kerkwerve/Oliegeultje. In de derde klasse gaf Vivars.nl haar visitekaartje weer af. De koploper versloeg de nummer twee, FC Fraanje, met duidelijke cijfers 8-2. Met nog zes wedstrijden te gaan in de derde klasse kan Vivars.nl de titel en promotie haast niet meer ontgaan. FC Bru won in een spannend duel met 4-1 van Spuiterij Elferink.  

bron: WereldRegio  08-02-2013

Riemens staat haar ‘mannetje’ op Graanbeurs-toernooi

Ellen Riemens heeft zich donderdag gekwalificeerd voor de finaledag (zaterdag 8 februari) van het Graanbeurs-toernooi. In de voorlaatste ronde stond ze in een poule met Jurgen Bruggeman, Piet Verschure en Leo Koopman duidelijk haar ‘mannetje’ door zich ongeslagen te plaatsen. Na winst op Koopman in haar eerste partij leek ze tegen een duidelijke nederlaag tegen Verschure aan te lopen (15-4 voor hem in tien beurten). Riemens ging echter in de verdediging en bracht met deze tactiek Verschure regelmatig tot wanhoop. Hij viel helemaal stil en Riemens scoorde er vervolgens lustig op los. Ze won haar partij van Verschure en zat er nog steeds goed in tegen Bruggeman. In deze vorm zou ze zomaar de eerste dame kunnen worden die haar naam op de beker bij kan schrijven. Verschure haalde de finale ook door in een rechtstreeks duel te winnen van clubgenoot Leo Koopman. Ook voor Piet is het zijn eerste finale. In de andere poule kwamen Peter van de Male, Gilles Sturm, Wim van der Welle en Philip van der Male uit. Laatstgenoemde won drie partijen en daarmee is hij de enige oud winnaar die de finale heeft bereikt. Opvallend in deze poule was de complete off day van Sturm. Na winst in het toernooi van Wissenkerke afgelopen weekend raakte hij vanavond geen bal volgens eigen zeggen. Ook in deze poule bepaalden twee clubgenoten van elkaar wie mee zou gaan met Philip van der Male naar de finale. Van der Welle ging furieus van start tegen Peter van der Male en na vijftien beurten was het gedaan. Van der Welle won de partij met 15-2 en met een gemiddelde van 1. Als lucky loser in de tweede ronde is hij dus gewoon zaterdag van de partij in de finale en is hij nog de enige van BV de Graanbeurs als speler zaterdag aan de tafel. De eindstrijd begint morgen (zaterdag) om 10.00 en heeft de volgende finalisten: Joop de Fouw, Ad van de Werf, Hans Coomans, Mischa Schouwenburg, Ellen Riemens, Piet Verschure, Philip van der Male en Wim van der Welle.

bron: WereldRegio  08-02-2013

Nieuw parkeersysteem wordt pas in 2014 ingevoerd op Schouwen-Duiveland

Automobilisten die een bezoekje brengen aan betaalde parkeerterreinen in Zierikzee en de Westhoek kunnen op z’n vroegst volgend jaar gebruik maken van nieuwe parkeerapparatuur waarmee pas achteraf hoeft worden afgerekend. Lees verder. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

 

bron: PZC  08-02-2013

Dolle dwaze dagen bij Zie Zo Zierikzee

Met drie dolle dwaze dagen wil Adela Kaljic de nieuwe eigenaar Zie Zo heropenen. ,,Ik heb altijd passie voor horeca gehad en ik was op zoek naar een karakteristiek pandje op Schouwen-Duiveland om mijn passie verder te laten groeien.” Haar zoektocht eindigde bij Zie Zo PannenkoekENeterij. ,,Vooropgesteld trek ik het concept van Zie Zo door gezien het feit dat het huidige concept wederom gebleken is succesvol te zijn.” Kaljic pakt de pan graag over van Corrie van de Voorde en stort zich vol overgave op de uitbreiding van dit concept. ,,Dat is niet zo gek als je door het enorme pand, dat vijf lagen kent, wordt meegevoerd. De mogelijkheden zijn er ongekend en ontelbaar.” Met andere woorden: de 31-jarige Kaljic wil er meer, veel meer, van maken. Er komen bijvoorbeeld workshops en er gaan hobbykoks aan de slag. De high tea wordt uitgebreid en voor Zeeuwse begrippen komt er een redelijke uniek high wine. Die laatste kunnen worden gehouden op verschillende locaties in Zie Zo aan tafels van twee tot twaalf personen, bijvoorbeeld om bij te komen na een dagje shoppen of aan het strand te hebben gelegen. Het nieuwe Ziezo gaat werken met de begrippen ‘hier vandaan’ en ‘ver vandaan’. In het laatste geval krijgen de gasten hapjes en gerechtjes voorgeschoteld die ze niet gewend zijn of dat producten als vlees, vis en aardappelen op een andere manier worden aangeboden. Met ‘hier vandaan’ bedoelt de Kaljic, woonachtig in Noordgouwe, lokale producten. Met de lokale bevolking wil de nieuw eigenaar binding krijgen. ,,Dat is mijn streven. Daarom vind ik service en kwaliteit zo belangrijk. Wie kennis wil maken met Zie Zo kan donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari in de zaak terecht voor drie dagen van 10.00 tot 20.00 uur ‘vol’ acties, proeverijen en de kampioen barista van 2012, Yakup Aydin, toont bijzondere trucjes met koffie en melkschuim. Kaljic: ,,Op deze dagen krijgen de mensen een goede indruk wat ze in de toekomst van Ziezo kunnen verwachten”.

bron: WereldRegio  08-02-2013

Gemeente haalt hakenkruisen weg in Zierikzee

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft vrijdag hakenkruisen verwijderd van onder meer een poort in de binnenstad van Zierikzee. Lees verder

 

bron: PZC  08-02-2013

Schouwen-Duiveland proeftuin duurzame energie

Schouwen-Duiveland wordt een proeftuin voor duurzame energielandschappen. Vanuit de universiteit van Wageningen gaan lokale spelers aan de slag met nieuwe vormen van energieopwekking. De inzet is een energieneutraal eiland in 2030. Het onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen gaat de kar trekken en conceptueel kunstenaar Eric Odinot uit Zierikzee is vooral de lokale ambassadeur. Mede door zijn enthousiasme heeft hij partijen als Rijkswaterstaat, Interieur Paauwe, Habo, Ingenieursbureau Tauw en personen als Leo van Vliet (Zeeuwse Stromen) aan het project weten te binden. ,,Omdat mensen gaan inzien dat we naar een duurzame energievoorziening moeten. Schouwen-Duiveland leent zich daar als afgebakend gebied met veel water prima voor. De mensen zijn misschien wat minder veranderingsgezind, maar tegelijkertijd weten zij zich enorm verbonden met het gebied. Ik zie veel kansen”, aldus Odinot. Schouwen-Duiveland is de eerste regio in Nederland waar Alterra aan de slag wil gaan. Vorige week is er groen licht gegeven en kan het project van start. Eerst door de potenties van het eiland verder in kaart te brengen en daarna met een vertaling in concrete projecten. Odinot denkt daarbij aan het inzetten van biomassa, groenafval nog beter inzetten voor energieopwekking, maar ook aan zonnepanelen (misschien wel op de akkers) en windmolens. ,,En dan niet zorgen maken over slagschaduw, maar blij zijn met de energie die het geeft.” Het zoeken naar nieuwe duurzame energieopwekking moet volgens hem altijd gepaard gaan met energiebesparing en dus efficiënter omgaan met energie. ,,Of door bijvoorbeeld te weten wat er op het eiland zelf geproduceerd wordt.” ‘Uit het seizoen eten’ noemt hij het. Misschien ook wel minder vlees omdat het hier minder geproduceerd wordt. Alterra heeft twee jaar uitgetrokken voor het project dat nu snel van start gaat. Volgens Odinot sluiten andere partijen zich ook nog wel aan. ,,We moesten snel partijen bij elkaar halen om het voor elkaar te krijgen. Maar het past bijvoorbeeld prima in het Tij van de Toekomst van de gemeente. Daar worden ook grote stappen gezet.”

bron: WereldRegio  08-02-2013

Twijfels over duur onderzoek museum Zierikzee

De gemeente Schouwen-Duiveland praat al jaren over de wens het Stadhuismuseum in Zierikzee te verzelfstandigen.Lees verder.

 

bron: PZC  08-02-2013

Muzikale gedichten

In Bibliotheek Zierikzee was vorige week de prijsuitreiking van de Gedichtenwedstrijd voor scholieren van Pontes Pieter Zeeman. In het kader van de Landelijke Gedichtendag op donderdag 31 januari organiseerde Bibliotheek Zierikzee een gedichtenwedstrijd voor de brugklasscholieren. In de lessen Nederlands hebben zij een gedicht geschreven waarin het landelijke thema ‘Muziek’ centraal staat. Vervolgens zijn de gedichten naar het idee van de Plintposters in de lessen beeldende vorming uitgewerkt op groot formaat posters. Op school vond een voorselectie plaats van de mooiste gedichten. Deze genomineerde gedichten deden mee aan de gedichtenwedstrijd. Een deskundige jury bestaande uit Ester van Meurs, Goos Verwoest en Matthijs Meulblok beoordeelde de gedichten op de tekst, het ontwerp en de samenhang tussen die twee. Er werden vier prijzen toegekend. De eerste prijs ging naar Merel van Opstal. Zij schreef het gedicht Zingen. Danique de Lange won met haar gedicht Muziek de tweede prijs. Esther Titselaar schreef het gedicht De gitaar, en won daarmee de derde prijs. De vierde prijs, een aanmoedigingsprijs, ging naar Thijs Krijger. De expositie van de gedichten is tot en met 14 februari te bezichtigen in de bibliotheek tijdens de openingsuren, zie bibliotheek oosterschelde.nl.

De gedichten
Eerste prijs: Zingen van Merel van Opstal

Als ik zing
Voel ik me blij
Als ik zing 
voel ik me vrij
ik ben opgelucht
en tevreden
want mijn stem
is mooi gegeven
van wat ik zou kunnen beleven

Tweede prijs: Muziek van Danique de Lange

Muziek
Muziek dat zijn nootjes die
nootjes hebben pootjes.
Zij maken van muziek een feestje.
Maar soms klinkt het als een zielig
beestje.
Stop al die nootjes bij elkaar en je
Muziekstuk is klaar!

Derde prijs: De gitaar Esther Titselaar

De klanken van de gitaar:
Die zijn als bladeren voor een plant
Die zijn als wortels voor konijnen
Die zijn als ramen voor gordijnen
Die zijn als honing voor een bij
Die zijn als de gitaar voor mij!

Vierde prijs: Zonder titel van Thijs Krijger

De zon is weg,
Je staat alleen,
Wachten tot de wolken weg
Zijn, dus ga je luisteren
Naar muziek, dat je raakt,
Wachten tot de wolken vergaan
Zodat je naar buiten
Kunt gaan

bron: Ons Eiland  07-02-2013

‘Wij geloven dat voetzorg altijd beter kan’

“Het mooiste is als mensen bellen en zich generen als ze vertellen over wat er volgens hen allemaal aan hun voeten mankeert. Ik kan dan op voorhand vaak al inschatten: dat valt wel mee.” Janny van Gemert is medisch pedicure in Zierikzee. Ze vertelt hoe betrokken ze is bij haar werk. “Ik wil graag dat iemand zich goed voelt, maar ik wil ook graag weten waar de voetproblemen vandaan komen en of je ze kunt voorkomen. Als iemand bij me in de praktijk komt dan neem ik het altijd serieus; ook al gaat het maar om een likdoorn of een beetje eelt.”  Janny ontdekte jaren geleden tijdens haar opleiding in Delft haar passie voor de voetzorg. “Ik werkte als leerling verpleegkundige en had daar veel te maken met diabetici die soms erg te lijden hadden. Op dat moment kreeg ik wat met voeten.” Ze legt uit: “Als een diabeet een wondje heeft dan hoeft hij dat zelf helemaal niet te voelen, omdat de zenuwen beschadigd zijn, en daarbij geneest het wondje ook nog eens slecht. Het kan dus zijn dat je als diabetespatiënt met een zwerend wondje aan de teen rondloopt en er niets van merkt.” Inmiddels is er een aparte opleiding voor de meer gespecialiseerde voetenzorg: een medisch pedicure is bevoegd om alle risicovoeten te behandelen. Janny voert deze gespecialiseerde behandelingen uit in haar pedicurepraktijk. “Bij ingegroeide teennagels meet ik nagelbeugels aan en soms plaats ik ortheses.” Ze bezoekt een paar keer per jaar vakgerelateerde congressen, werkt volgens de code van de voetverzorger (o.a. hygiëne) en volgt regelmatig bijscholingen. Zo was ze onlangs in Den Bosch voor bijscholing: “Die dagen zijn altijd erg leuk en leerzaam. Dat zijn voor mij de uitjes van het vak.”  Binnenkort gaat Janny een samenwerkingsverband aan met podotherapeut Daniëlle Merkx uit Burgh-Haamstede. “Daniëlle zal voortaan ’s maandags in de praktijk aanwezig zijn als ik mezelf uit de voeten heb gemaakt om mensen ambulant te behandelen. Als het nodig is, dan kunnen we cliënten onderling doorverwijzen. Wij geloven namelijk dat voetzorg altijd beter kan.”• Zie www.pedicurepraktijkzierikzee.nl. (foto: Ons Eiland/Iris Kouwen)

bron: Ons Eiland  07-02-2013

Muzikale gedichten

In Bibliotheek Zierikzee was vorige week de prijsuitreiking van de Gedichtenwedstrijd voor scholieren van Pontes Pieter Zeeman. In het kader van de Landelijke Gedichtendag op donderdag 31 januari organiseerde Bibliotheek Zierikzee een gedichtenwedstrijd voor de brugklasscholieren. In de lessen Nederlands hebben zij een gedicht geschreven waarin het landelijke thema ‘Muziek’ centraal staat. Vervolgens zijn de gedichten naar het idee van de Plintposters in de lessen beeldende vorming uitgewerkt op groot formaat posters. Op school vond een voorselectie plaats van de mooiste gedichten. Deze genomineerde gedichten deden mee aan de gedichtenwedstrijd. Een deskundige jury bestaande uit Ester van Meurs, Goos Verwoest en Matthijs Meulblok beoordeelde de gedichten op de tekst, het ontwerp en de samenhang tussen die twee. Er werden vier prijzen toegekend. De eerste prijs ging naar Merel van Opstal. Zij schreef het gedicht Zingen. Danique de Lange won met haar gedicht Muziek de tweede prijs. Esther Titselaar schreef het gedicht De gitaar, en won daarmee de derde prijs. De vierde prijs, een aanmoedigingsprijs, ging naar Thijs Krijger. De expositie van de gedichten is tot en met 14 februari te bezichtigen in de bibliotheek tijdens de openingsuren, zie bibliotheekoosterschelde.nl Benieuwd naar de gedichten? Ga dan naar onze webiste om ze te lezen. Boven: Van links naar rechts: Esther Titselaar, Thijs Krijger, Merel van Opstal en Danique de Lange. (foto: Marieke Mandemaker

bron: Ons Eiland  07-02-2013

Op zoek naar mooiste instrument

In de derde ronde op zoek naar het mooiste instrument van het symfonieorkest bezochten de Keet-in-de-kerkscholen het gebouw van de Koninklijke harmonievereniging Kunst en Eer in Zierikzee. Daar leerden de kinderen alles over het slagwerk. Onder leiding van een aantal slagwerkers van het orkest maakten de kinderen in ontspannen sfeer kennis met de pauken, de grote trom, de snarentrom en de xylofoon. Want deze vier instrumenten streden mee om de eer als mooiste slaginstrument gekozen te worden. Nadat de scholen op de website van Keet in de kerk de uitslag van de schoolverkiezing hadden bekend gemaakt kon worden vastgesteld dat de xylofoon had gewonnen. Het mooist werd de keuze verwoord door de kinderen van de Helcherseeschool uit Scharendijke. “Hij klinkt erg mooi, hoog en laag en onze meester kan goed xylofoon spelen.” Nu zijn drie winnaars bekend: de trompet, de saxofoon en de xylofoon. De laatste voorronde vindt over enkele weken plaats onder de titel ‘De familie Strijk’. (foto: Ons Eiland/PR)

bron: Ons Eiland  07-02-2013

Wegwijzers naar hospice Kaaskenshuis

Bezoekers voor het hospice Kaaskenshuis in Zierikzee hoeven niet meer te zoeken. Een vaak gehoorde klacht was dat mensen nogal eens verdwaalden. Door de duidelijke bewegwijzering is de Mauritslaan nu goed te vinden en dan is het hospice door het grote bord met het nummer 39 niet meer te missen. Dinsdag werd het bord onthuld door drie ladies van de Ladies’ Circle Schouwen-Duiveland. Susan Aggenbach, Merel Hameeteman en Saskia van Velthoven trokken enthousiast het doek weg van het bord. De Ladies’ Circle heeft de bewegwijzering en het bord gefinancierd. “Het project met het kookboekje ‘Heerlijk Schouwen-Duiveland’ was zo’n succes, dat we heel wat goede doelen hebben kunnen sponsoren”, vertellen ze. “We wilden graag iets tastbaars geven en niet iets wat in de exploitatie verdwijnt. De bewegwijzering en het bord sluiten daar prima bij aan.” Coördinatoren Carien Cankrien en Veronique Vink gaven aan heel blij te zijn met deze sponsoring. Bij de onthulling was ook Roland van IJsseldijk van ISZO-media aanwezig. Het Kaaskenshuis en dit reclamebureau legden contact op de Beursvloer met als resultaat dat ISZO kosteloos een publiciteitsplan heeft opgesteld. De bewegwijzering en het naambord laten de nieuwe huisstijl zien. Op deze manier wordt de herkenbaarheid in advertenties en posters vergroot. (foto: Ons Eiland)

bron: Ons Eiland  07-02-2013

‘ZieZo is echt zó de moeite waard’

“ZieZo is echt zó de moeite waard”, zegt de nieuwe eigenaar Adela Kaljic. “Het is een karakteristiek pand dat verassend veel ruimte en mogelijkheden biedt. Ik heb het pand en de inventaris gekocht, maar aan het concept verander ik niet veel. Ik heb goed overleg met de vorige eigenaars en op de dag van de liefde dragen zij het aan mij over.” Er hoeft niet veel veranderd te worden aan de inrichting van ZieZo. “De enige verandering die ik graag wil realiseren is een loungegedeelte achterin de zaak. Hier kunnen gasten lekker onderuit even bijkletsen met een hapje en een drankje”, zegt Adela. Nieuw is de high wine: de gasten worden verrast met een goede wijn en hartige warme en koude hapjes. De high wine wordt geserveerd vanaf een uur of vier. Het is ook geschikt voor mensen die niet uitgebreid willen eten. “Koken is mijn passie, dus je zult mij in de keuken vinden. Ik ga veel streekproducten gebruiken. Ik vind het prettig om met lokale leveranciers samen te werken. De lijnen zijn kort, zodat ik altijd verse producten kan gebruiken. We gaan de klassieke pannenkoekenkaart in een nieuw jasje steken: de gast kan zijn zoete of hartige pannenkoek zelf samenstellen met een keuze uit vis, vlees, groente en fruit. Onder de naam ZieZo Ver Vandaan maken we gerechten die een mysterie zijn voor de gast. Van tevoren weten ze niet wat ze eten, maar daarna vertellen we graag uit welk land het product of het recept komt. Dat vind ik leuk: vertellen over wat ik doe. Dat kan ik ook goed gebruiken in de kookworkshops die we gaan organiseren. Daar kunnen deelnemers kennismaken met de producten waar ik graag mee werk en lekkere hapjes en gerechten maken. De streekproducten kunnen de mensen ook thuis gebruiken.” Adela staat te popelen om al haar plannen te verwezenlijken. “Dit is mijn droom en mijn passie. Mijn motto is: kwaliteit en vers en met een glimlach bij de tafel gebracht.”. (foto: Marieke Mandemaker

bron: Ons Eiland  07-02-2013

(Vooralsnog) geen belangstelling voor digitale gemeente

De belangstelling vanuit de bevolking voor het raadplegen van de digitale vergaderstukken is minimaal. Na de introductie vorige maand hebben zich nog maar vier burgers, drie vertegenwoordigers van de media en drie medewerkers van de gemeente zelf aangemeld. Nu de gemeenteraad digitaal vergadert kan ook het publiek zich via de website van de gemeente aanmelden voor de vergaderstukken. Ook is er een mogelijkheid om met een zoekfunctie alleen die stukken te ontvangen, waarvoor specifieke belangstelling bestaat. Maar het publiek weet die mogelijkheid – ook na diverse publicaties – niet te vinden.

bron: WereldRegio  07-02-2013

Pieter Zeeman zoekt creatieve oplossingen voor toekomst

Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee zal creatieve oplossingen moeten gaan zoeken om de verwachte leerlingendaling in de toekomst te lijf te kunnen gaan. Dat stelt rector Sjef Lommen in een interview met WereldRegio. Schouwen-Duiveland stevent af om een bevolkingskrimp, waardoor de school op termijn rond de negenhonderd leerlingen lijkt uit te komen. Dat vraagt om een doelmatigere manier van werken. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  07-02-2013

Karter Kouijzer tweede op Zeeuwse titelstrijd

Marcel Kouijzer, de karter uit Zierikzee, is bij de Zeeuwse kampioenschappen als tweede gefinished. Tijdens de titelstrijd werd Kouijzer in de eerste twee races steeds tweede achter Ivo van Egmond waardoor hij teveel punten achter stond om eerste te worden na de finalewedstrijd. Kouijzer won deze echter wel voor Van Egmond. Bij de Zeeuwse teamkampioenschappen vergrootte Kouijzer met zijn ploeg Veersedam Racing hun voorsprong in het algemeen klassement door afgelopen maandagavond een wedstrijd over twee uur te winnen. Komende zomer doet Kouijzer mee aan zijn derde WK op rij. Dit heeft plaats in Denemarken.

bron: WereldRegio  07-02-2013

Schaakpartij met historisch besef

In de top van de ranglijst van schaakvereniging Zierikzee kwam geen verandering. De eerste vier spelers wonnen allen hun partij. Zeer verheugend was de terugkeer van Jos de Kort, die hij vierde met een overwinning. Piet de Vreede en Frans Jansen spelen een partij met historische achtergrond. Paul Greefhorst was dankzij zijn compromisloze aanvallende stijl gestegen naar de vijfde plaats, en mocht koploper Hans Aangeenbrug aan de tand voelen. Ook nu probeerde Greefhorst zijn tegenstander te verrassen, maar Aangeenbrug concentreerde zich op zijn goede positie, en al vrij snel was de stelling van Greefhorst onhoudbaar en kon hij opgeven. Voor de vierde keer op rij kreeg Martin Krijger van zijn tegenstander zijn eigen favoriete opening, De Draak, voorgeschoteld. Sjaak Spiegels kwam met dezelfde variant daarop die Hans Aangeenbrug ook speelde, en trok met enkele messcherpe zetten het initiatief naar zich toe. Krijger kwam in een lastige stelling en zag zich genoodzaakt een pion te offeren om het initiatief terug te krijgen. In een lastige stelling zag Spiegels toen een venijnig schijnoffer over het hoofd en gaf op. Met een andere zet had hij een iets betere stelling over gehouden. De pion op f7 is door de eeuwen heen veel besproken. De achilleshiel van het schaakspel wordt hij wel genoemd, er zijn boeken over geschreven met partijvoorbeelden uit Rome (1600) tot heden. En er zijn toernooien georganiseerd waarin paard x f7 al vroeg in de opening als verplichte zet was opgenomen. Zwartspeler Frans Jansen koos tegen Piet de Vreede voor de Siciliaan en wist aanvankelijk de witte stukken terug te sturen naar de eigen speelhelft, maar kwam tot de verbijsterende ontdekking dat hij steeds net te laat kwam toen de Vreede via de koningsvleugel met hetzelfde paard terugkeerde en – jawel – de pion op f7 verloren bleek te staan. Doordat wit niet met het paard (vork op dame-toren), maar met de loper sloeg kwam de zwarte koning schaak te staan en moest het open veld in vluchten. Manmoedig probeerde Jansen het tij te keren maar ook zijn achilleshiel bleek te kwetsbaar: na zeventien zetten maakte de witte dame op e6 een eind aan de strijd. (foto: Zierikzee-Monumentensrad.nl)

bron: WereldRegio  07-02-2013

Kibeo opent kinderdagverblijf Zierikzeese Raamstraat

Kibeo opent op 4 maart een kinderdagverblijf aan de Raamstraat in Zierikzee.Het kinderdagverblijf zit, samen met de buitenschoolse opvang en de peutergroep, in OBS ‘Binnen de Veste’. Ouders kunnen dus met hun kinderen van 0 t/m 12 jaar voor opvang en school op één locatie terecht, heel erg praktisch! Bovendien is er een actieve samenwerking tussen de peutergroep en de leerkrachten, wat de ontwikkeling van de kinderen ten goede komt. Kinderen vanaf 8 weken tot 4 jaar oud komen bij elkaar in één groep. Dat is fijn voor de jongsten, omdat ze bijvoorbeeld met hun oudere broer of zus in dezelfde ruimte zijn. De dreumesen kunnen zo ook leren van de oudere peuters. Want op hun beurt vinden de peuters de baby’s vaak erg interessant! Ook zijn er verschillende hoeken afgestemd op baby’s, waar ze kunnen spelen en (leren) kruipen.

bron: WereldRegio  07-02-2013

‘Het ijs op’ in Zierikzee

Bij Zwembad Onderdak in Zierikzee is de winter nog niet afgelopen! Hoewel het natuurijs al weer even van de baan is, zijn de zweminstructeurs nog helemaal in de ban van koning winter. Deze week staat het zwembad namelijk in het teken van ‘wakzwemmen’. Hoe moet je handelen als je onverhoopt door het ijs zakt? Bij Zwembad Onderdak leer je precies wat te doen wanneer je in zo’n vreselijke situatie terecht komt. Instructeur René Berrevoets legt uit: “Het idee is vorige maand ontstaan toen we in Nederland op veel plaatsen op natuurijs konden schaatsen. En zoals altijd het geval is, ontstonden ook nu op verschillende ijsbanen gevaarlijke situaties. Toen we hoorden dat er zelfs een ijsmeester door het ijs was, leek het ons verstandig om cursussen wakzwemmen te verzorgen. Elders in het land gebeurt dit al, in onze regio zijn wij het enige zwembad die het wakzwemmen aanbiedt.” Maar wakzwemmen, daar is natuurlijk ijs voor nodig. Hoe is dat te realiseren in een zwembad waar de gemiddelde luchttemperatuur meestal niet onder de 25 graden komt? “Het wakzwemmen gebeurt natuurlijk niet met echt ijs, maar met een groot zeil waar gaten in zitten die dus de wakken voorstellen. Wanneer je onder het zeil zwemt, geeft dat het zelfde idee dan wanneer je onder het ijs zou raken”, aldus Berrevoets. Deze week zijn de schoolkinderen van de basisscholen die normaalgesproken komen leszwemmen aan de beurt. Een bijzondere ervaring; eerst volgt een uitgebreide theorieles, daarna moeten de kinderen toch echt ‘het ijs op’. Aanstaande zaterdag 9 februari kan iedereen die belangstelling heeft vanaf 15.00 uur de cursus wakzwemmen volgen. Berrevoets vervolgt: “Een aanrader voor jong en oud, alleen al het gevoel dat je weet hoe te handelen kan van levensbelang zijn wanneer je in het echt door het ijs zou zakken.” Aanmelden voor de cursus kan aan de balie van het zwembad of via de website sportcentrumonderdak.nl. Boven: Schoolkinderen gingen deze week ‘het ijs op’ bij Zwembad Onderdak. (foto:Marieke Mandemaker) bron: Ons Eiland  06-02-2013

Griepgolf op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee

De Pontes Pieter Zeeman-school in Zierikzee is getroffen door een griepgolf. Op dit moment zijn zo’n tachtig leerlingen en twaalf leraren ziek. De schoolleiding moet alles in het werk stellen om gaten in de lesroosters te voorkomen. Maar dat sommige leerlingen meer tussenuren hebben dan anders kan niet worden voorkomen. Volgens de GGD zijn in de drie zuidelijke provincies tien op de tienduizend inwoners bij de huisarts zijn geweest met griepverschijnselen. Video. (foto: Omroep Zeeland)

bron: Omroep Zeeland  06-02-2013

Rabobank naar nieuw regiokantoor in Zierikzee

De Rabobank verhuist dit najaar naar de Grachtweg in Zierikzee. Lees verder.

 

bron: PZC  06-02-2013

Verrassende uitschakeling De Visser op Graanbeurs-toernooi

Sjaak de Visser ligt uit het Graanbeurs-toernooi. De uitschakeling van de vaste klant op de finaledag – de biljarter was eenmaal winnaar van het driebandenevenement – was verrassend.De oud-winnaar uit Brouwershaven had het in een poule met Joop de Fouw, Ad vd Werf en Chris Mijnsbergen net als in de voorgaande ronden niet makkelijk. Alleen in zijn partij tegen Chris Mijnsbergen liet hij zien waar hij toe in staat is met een gemiddelde van 1.125. De twee andere partijen gingen verloren. De Fouw is bezig aan een goed toernooi met goede gemiddeldes waardoor het lastig is om van hem te winnen. Met hem gaat Van der Werf mee naar de finale. Voor laatstgenoemde is het zijn eerste finale na vele deelnames. In de tweede poule van maandagvond verliet Mischa Schouwenburg ongeslagen het strijdtoneel. Hij versloeg derhalve Hans Coomans, Andre Koot en Maarten Bruijnes. Koot, in de voorronden verrassend op dreef, had totaal zijn avond niet en eindigde puntloos onderaan. De strijd om de tweede plaats ging tussen Coomans en Bruijnes. Coomans eiste uiteindelijk de tweede plaats voor zich op door de Bruse biljarter te verslaan. Hans Coomans speelt zodoende zaterdag 9 februari zijn eerste finale op het Graanbeurs-toernooi spelen.

bron: WereldRegio  05-02-2013

Brussel betaalt 35.000 euro mee aan spijbelproject Schouwen-Duiveland

Het Welzijnshuis in Zierikzee heeft 35.000 euro Europese subsidie ontvangen voor een project dat moet voorkomen dat leerlingen voortijdig stoppen met school. Lees verder.

 

bron: PZC  05-02-2013

Provincie zet in op duurzame ontwikkeling Oosterschelde

Gedeputeerde Carla Schönknecht van Provincie Zeeland slaat woensdag 6 februari  samen met onder andere Zeeuwse en Brabantse partners de handen ineen voor de duurzame ontwikkeling van de Oosterschelde. Door ondertekening van een intentieovereenkomst bekrachtigen de organisaties hun samenwerking in de ecologische en economische ontwikkeling van de Oosterschelde, waar watersporters, natuurliefhebbers en recreanten profijt van hebben. Doordat de partners samen optrekken, worden problemen opgelost en kan zowel ecologische als economische vooruitgang worden geboekt. De toekomstige uitbreiding van de hoeveelheid mosselzaadinvangsinstallaties (MZI’s) op het water kan bijvoorbeeld knelpunten opleveren voor de recreatievaart. En de plannen om meer en meer ligplaatsen te realiseren, kunnen knelpunten opleveren voor de natuurwaarden van de Oosterschelde. In de Zuidwestelijke Delta worden meerdere allianties gevormd. Het is een nieuwe manier van samenwerken om de problemen voor de verschillende wateren en het omliggende gebied aan te pakken. Door samen op zoek te gaan naar de mogelijkheden, krijgt innovatie een kans. Naast Provincie Zeeland ondersteunen de gemeenten Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Tholen, Veere, Bergen op Zoom, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, de schelpdiersector, natuurorganisaties, de watersportsector en recreatiesector het initiatief tot samenwerking. Al deze partners zijn tevens gebruikers van de Oosterschelde en beseffen dat het nodig is om de handen ineen te slaan om de Oosterschelde gezond te houden.

bron: WereldRegio  05-02-2013

CU en VVD willen helderheid over LEA

Hoe stevig is de Lokale Educatieve Agenda, de LEA en welke garanties biedt deze bij de uitvoering van de onderwijsvisie? Dat vragen de Christenunie en de VVD in de gemeenteraad zich af. De LEA is een overleg tussen alle spelers in het onderwijsveld. Daar moeten keuzes voor de toekomst gemaakt gaan worden. Zeker met het oog op de krimp van de samenleving, die op termijn tweeduizend minder kinderen zal afleveren in de scholen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Maar Christenunie en VVD hebben blijkbaar onvoldoende vertrouwen in deze overlegvorm. Eerder deed de VVD al de suggestie om een intentieovereenkomst te maken. Die zou minder vrijblijvend zijn.

bron: WereldRegio  04-02-2013

Biljarter Bruijnes overtuigend verder in Graanbeurs-toernooi

Maarten Bruijnes, Ad van de Werf, Andre Koot en Ellen Riemens hebben zich geplaatst voor de volgende fase van het Graanbeurs-toernooi. Bruenaar Bruijnes won donderdagavond al zijn wedstrijden in een poule met Van der Werf, Toon Klaassen en Kees Vermeulen.

bron: WereldRegio  01-02-2013

Marchingband naar Duitsland

De Marching Band Schouwen-Duiveland uit Zierikzee geeft dinsdag 12 februari acte de présence in het Mönchen-Gladbach. Deze jaarlijkse carnavalsoptocht in de Duitse stad behoort samen met Keulen, waar MSD vorig jaar aanwezig was, bij de grotere van Duitsland. De WDR is ook aanwezig zijn voor tv-opnames. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-02-2013

Lucky loser Van der Welle in derde ronde Graanbeurs-toernooi

Wim van der Welle was al uitgeschakeld op het Graanbeurs-toernooi, maar de biljarter is deze week ‘gewoon’ van de partij voor een plaats op de finaledag van zaterdag van 9 februari. Van der Welle kreeg als lucky loser uit de tweede ronden alsnog een plaats in de volgende schifting omdat oud-winnaar Anne Stins zich ziek afmeldde. In een poule met een andere oud-winnaar Philip van der Male, Sylva Eckel en Huib Kuijten kwam Van der Welle tweemaal tot winst. Dat was genoeg voor plaatsing. Van der Male, niet gehinderd door het feit dat hij zes caramboles meer moest maken, won drie wedstrijden. In een andere poule, waar vier andere spelers om twee plaatsen in de derde ronde streden, was Piet Verschure ongenaakbaar. Ronald van Geyt kreeg te maken met een dermate handicap dat het hem slechts eenmaal lukte te winnen. In een rechtsreeks duel tegen Chris Mijnsbergen moest de beslissing vallen wie er met Verschure meeging. Na een gelijkopgaande strijd won Mijnsbergen zijn partij en kwam hiermee op vier punten en dus is ook hij door naar de derde ronde. Leo Hakbijl was in dit geweld kansloos. Vandaag (maandag) en donderdag 7 februari wordt de wedstrijden in de derde ronde gespeeld.

bron: WereldRegio  04-02-2013

Verwachte eindzege Boot/Van de Berge op WDTT

Het mannendubbel Koen van de Berge/Pieter Boot heeft zoals verwacht de 3-categorie op het Winter Dikke Toren-toernooi (WDTT) gewonnen. Het koppel won alle poulewedstrijden. Het minst moeite hadden ze met Daniel Huising/Christiaan Huizer (6-2 6-2), met Ronald van Slooten/Thijs de Vos hadden ze een tikkeltje meer moeite (6-3 6-3) en de meeste inspanning moesten ze leveren tegen Ike Joziasse/Jasper Smit: 6-2 6-7 (4-7) 7-6 (10-8).

bron: WereldRegio  04-02-2013

Delta Sport behoorlijk kansloos tegen koploper Oliveo

Op papier onbegonnen werk, in de praktijk viel er ook geen eer aan te behalen. Zo kun je de zeer ruime nederlaag van Delta Sport tegen Oliveo omschrijven. De koploper uit Pijnacker zegevierde zondagmiddag tijdens het veertiende duel in de hoofdklasse D met 19-34 (11-15) in sporthal Onderdak. De nederlaag lag ook geheel in de lijn der verwachtingen. Met andere woorden: een ingecalculeerde nederlaag, was de eerste opmerking richting Delta Sport-coach Rob de Vos. ,,Dat wisten we. Deze ploeg is beter. Bij ons zag je met vlagen slordig spel en ik heb ook goede fases gezien. Dat was de bedoeling. We hebben onze huid verkocht voor wat we op dit moment waard zijn”. Vanwege de te verwachte nederlaag nam de Middelburgse trainer, die de zieke Tim Vleeshouwer tegen Oliveo miste, door te wisselen. Wat De Vos verder opviel, was de positieve instelling van zijn handballers. ,,Vorige week zat er veel negatieve energie in de ploeg en dat zat er nu vele malen minder in. Ik heb tegen ze gezegd: ’ik wil die wedstrijd vergeten en jullie mogen hem uitpoetsen’. Dat hebben ze gedaan.” De winnende ploeg, Oliveo, verloor dit seizoen slechts eenmaal (van Snelwiek) en Delta Sport deed dat voor zondag al elf keer. Derhalve blijft de doelstelling van de ploeg van trainer Rob de Vos na de nederlaag tegen Oliveo hetzelfde: lijfsbehoud. Scores Delta Sport: Guido de Graaf, Ruben Bos 5, Koen de Bruijn 3, Guust Sluijs 2, Jorben Sprong, Nico Yuen, Tijs de Vos, Thijs van Splunder 1. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: WereldRegio  04-02-2013

Gehavend Forza weert zich bijzonder kranig

Het eerste mannenteam van volleybalvereniging Forza moest tegen Next Volley sinds lange tijd een nederlaag incasseren, maar hoefde zich daar allerminst voor te schamen. De ploeg trad zaterdag in sporthal Onderdak in de met 2-3 (25-18 19-25 25-17 20-25 6-15) verloren wedstrijd aan zonder Bart Ketting, Raymond van Boven en Matthijs Joppe en zag tijdens het vierde bedrijf Giulio van Lint met rugklachten naar de kant gaan. Met deze gehavende selectie startte Forza scherp en agressief en kwam Next Volley er in de eerste set niet aan te pas. In de tweede set waren de rollen omgedraaid: Next Volley kwam beter in haar spel en Forza maakte meer fouten. De thuisploeg herpakte zich in de derde set dankzij onder meer een serviceserie van Maurits van de Velde en tijdens het vierde bedrijf had Next Volley de vorm uit het tweede weer te pakken en werd daarbij geholpen door het uitvallen van Van Lint en een bloedneus bij Lennen Jonker. Hierbij viel de organisatie aan Forza-zijde weg en in de aansluitende vijfde set was ook het geloof weg. Speler Valentijn Luijk: ,,In deze set maakten we geen schijn van kans”. Ondanks het verlies blijft Forza vierde in de promotieklasse B achter Next Volley, maar zijn de afwezigen van afgelopen zaterdag er volgende week weer bij. De volleybalvrouwen van Forza hadden zaterdag een makkelijke avond met een 4-0-zege (25-16 25-16 25-22 25-20) op Spirit 2 en blijven hierdoor keurig derde.

bron: WereldRegio  04-02-2013

OVO brengt eenheid terug onder winkeliers Zierikzee

Na twintig jaar onderlinge twist, zitten de winkeliers van Zierikzee weer op één lijn. Lees verder.

 

bron: PZC  03-02-2013

Afsluiting Zeelandbrug

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 februari 2013 is de Zeelandbrug door werkzaamheden afgesloten voor al het wegverkeer. Dit duurt van middernacht tot ongeveer 05.00 uur ’s morgens. Het verkeer krijgt het advies om tijdens de stremming een andere route te kiezen. Bij de Zeelandbrug én bij de wegen naar de Zeelandbrug staan informatieborden. Een omrijroute is aangegeven via de Oosterscheldekering. Het afsluiten van de Zeelandbrug is bij werkzaamheden altijd noodzakelijk in verband met veiligheidsregels. Hierdoor is het laten passeren van gemotoriseerd verkeer tijdelijk niet toegestaan. In bijzondere situaties is het mogelijk ambulances en de regionale brandweer te laten passeren. Dit wordt door de hulpdiensten zelf geregeld. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)

bron: Provincie Zeeland  01-02-2013

OVO ontpopt zich als nieuwe ondernemersclub, Neptunus verrast

Begonnen als ‘borrelclub’ ontpopt de OVO (Ondernemers voor Ondernemers) in Zierikzee zich nu als de nieuwe winkeliersvereniging van Zierikzee. In een bericht aan de ondernemers in de stad kondigt de OVO aan een stichting te worden, ambassadeurs in de straten aan te stellen en woordvoerder richting de gemeente te willen zijn. Een eerste gesprek met het dagelijks bestuur van de gemeente heeft al plaatsgevonden. Een woordvoerder laat weten dat een en ander in goed overleg met ZZ Neptunus, de huidige belangenvereniging van de ondernemers, is gegaan. Neptunus staat al lange tijd onder druk en kondigde eerder aan ook met ambassadeurs te willen gaan werken. De voorzitter van Neptunus spreekt van een verrassing en vraagt zich af of zijn club nog wel door moet gaan. Zonde van het geld en de tijd, zo laat hij weten.

bron: WereldRegio  01-02-2013

Titel, record en bronzen plak zwemmer Zwier op NK

Casper Zwier is vrijdagavond Nederlands kampioen geworden op de 4×200 meter estafette vrije slag. Hij en zijn teamgenoten bekroonden de titel met een Nederlands record. Eerder op de dag behaalde de zwemmer uit Zierikzee een bronzen op op de 400 meter vrije slag veroverd. Net als op het estafettenummer was dat in de categorie junioren 4. De Nederlandse titelstrijd wordt momenteel gehouden in het Amsterdam Sloterparkbad. (foto: Casper Zwier)

bron: WereldRegio  01-02-2013

Nieuwe Kerk maakt zich op voor toekomst

De stichting Nieuwe Kerk Zierikzee wil van de kerk een ‘ontmoetingsplaats voor iedereen’ maken.Dat kondigt ze aan in een brief waarin betrokkenen worden opgeroepen om kennis te nemen van de ontwikkelingen van de restauratie en de inrichting. De commissie zet na de heropening ,,over enkele maanden” in op presentaties, tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en feestelijkheden. Dat kan na een geheime gift van een particulier die het mogelijk maakt om de kerk in te richten voor meerdere activiteiten. (foto: Zierikzee-Monumentenstad.nl)                                          

bron: WereldRegio  01-02-2013

Eerste kreeft voor Erica Terpstra

Erica Terpstra krijgt donderdag 28 maart de eerste Oosterscheldekreeft van 2013. Dat is vandaag bekend gemaakt door de organisatie. De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft organiseert jaarlijks een feestje om de kreeft onder de aandacht van het grote publiek te krijgen.

bron: WereldRegio  01-02-2013